资源简介 永春一中高一年期中考英语科试卷考试时间120分钟,试卷总分150分第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下小题。每段对话仅读一遍。1.What does the woman think of the opera A.Interesting.B.Touching.C.Boring2.What is the topic of the conversation A.The steps to adopt a cat.B.The tips on caring for catsC.The benefit of keeping cats.3.Who might the woman be A.A doctor.B:An actress.C.A director.4.What are the speakers doing A.Watching a match.B.Buying coffeeC.Playing football.5.What does the woman remind the man to do A.Check the delivery date.B.Change his shipping addressC.Confirm the after-sales service第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;'听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.How long does the man usually sleep per day A.5 hours.,】B.6 hours.C.8 hours7.Which activity is effective in helping the woman fall asleep :A.Reading books.B.Listening to soft musicC.Doing deep breathing exercises.听第7段材料,回答第8至10题。8.Why does the woman come to the man A.To make an invitation.B.To place an order.C.To plan a party9.What fruit will be on the cake 高一年期中考英语科参考答案(2025.11)第一部分:听力(共20小题;每小题1.5分,满分30分)1—5 CCAAB 6—10 ACBBC 11—15 CBABA 16—20 CCBAB第二部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)21-23 CCA 24-27 DCAB 28-31 DBCD 32-35 BACA第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)36-40 GCEDF第三部分:语言运用(共三节,满分45分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)41-45 DBABC 46-50 BCACD 51-55 CDABD第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)56. was prized 57. flooded 58. perfecting 59. which 60. the61. experienced 62. actively 63. targeting 64. borders 65. with第三节(共10小题;每小题1分,满分10分)66.prefers 67.frequency 68.defeated 69.announcement 70.bitten71.disappointment 72.annual 73.regularly 74.benefits 75.details第四部分:写作(共两节,满分40分)第一节Dear Chris,I hope this email finds you well and you’re settling back happily into life back home.It feels like only yesterday that we were chatting at the Chinese Cultural Festival. I can still vividly recall our conversation about the Chinese folk music and the fascinating stories behind Chinese calligraphy. That event was truly a highlight for me, as it not only broadened my horizons but also allowed me to meet you. The warmth and laughter we shared that day left a deep impression on me.Although we are now miles apart, I sincerely believe that distance cannot weaken our friendship. I would be delighted if we could keep in touch regularly. Perhaps we could share interesting stories from our daily lives Looking forward to catching up soon!Best wishes!Yours,Li Hua第二节One possible version:My blood turned to ice. My heart pounded violently when I realized I was holding a stranger's hand. I looked up at the man—he had kind eyes and a gentle smile. "Are you lost " he asked, crouching down to my height. I nodded, fighting back tears. Without hesitation, he asked a nearby guard for help, describing my parents and keeping me calm. Though he was a stranger, his patience and warmth made the terrifying moment feel a little safer. Then I heard Dad's voice calling my name.There he was, just three people away. He came rushing toward me through the crowd, his face pale with worry. The second he saw me, his shoulders relaxed, and he pulled me into a tight hug. He thanked the kind stranger again and again, his voice shaking. As we walked away, I glanced back at the man, already lost in the crowd. That day, I learned something—Beijing's beauty wasn't just in its golden rooftops or ancient walls, but in people like him, who stopped to help a scared little child.A篇 21.C 22.C 23.A【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了电影和电视剧如何影响旅游业,并给出了几个具体的例子来说明这种趋势。21.细节理解题。根据文章第二段“A famous film during last year’s Spring Festival was The Wandering EartII. Interestingly, 90 percent of the film was actually shot in Qingdao. For sci-fi fans or film enthusiasts, visiting Qingdao to explore the movie’s filming locations has become a popular trend.(去年春节期间,一部著名的电影是《流浪地球II》。有趣的是,这部电影90%的场景实际上是在青岛拍摄的。对于科幻迷或电影爱好者来说,到青岛探索电影的拍摄地已经成为一种流行趋势。)”可知,《流浪地球II》的拍摄地青岛因为这部电影变得非常受欢迎,尤其是科幻迷或电影爱好者。因此,该电影对青岛的影响是使青岛在科幻迷中变得流行起来。故选C。22.细节理解题。根据文章第三段“The scenery and relaxing pace of life described in the drama lead to a tourism boom in Dali.(剧中描述的风景和悠闲的生活节奏让大理的旅游业蓬勃发展。)”可知,在电视剧《去有风的地方》中,大理的美景和悠闲的生活节奏吸引了大量游客,因此吸引游客的是大理的壮观景色。故选C。23.推理判断题。根据文章第一段“Nowadays, moviegoers are no longer content with merely watching the show on screen, and eager to step into the scenes and experience the daily lives of characters. A popular movie or TV drama has the power to make a city famous and generate a tourism boom.(如今,电影观众不再满足于仅仅在屏幕上观看节目,他们渴望走进场景,体验角色的日常生活。一部热门电影或电视剧有能力让一个城市闻名并带动旅游业的发展。)”可知,文章主要介绍了电影和电视剧如何影响旅游业,并给出了几个具体的例子来说明这种趋势。因此,文章的主要目的是介绍一种旅游趋势,即电影和电视剧对旅游业的影响。故选A。B篇24.D 25.C 26.A 27.B【导语】本文为一篇记叙文。文章主要讲述了作者从出生时缺失左手到最终接受并展示自己独特身体特征的心路历程。24.细节理解题。根据第一段“Within minutes of coming out, I was taken away into another room while doctors gave my parents the difficult news: I was born missing my left hand. (出生后几分钟,我被带到另一个房间,医生向我的父母告知了一个艰难的消息:我出生时缺少左手)”可知,作者被带到另一个房间是因为医生需要向父母告知关于他身体缺陷的消息。故选D。25.推理判断题。根据第二段“One of my earliest memories is my father trying to teach me to tie my shoes. His two handed method wouldn’t work for me, so I figured out a way to do it with one hand.(我最早的回忆是我的父亲教我系鞋带。他的两只手的方法对我不起作用,所以我想出了一种用一只手系鞋带的方法)”可知,作者父亲教的方法不起作用,作者便自己想出了另一种方法。由此推知,作者具有很强的适应能力,能够克服身体缺陷带来的挑战。故选C。26.推理判断题。根据第三段“The staring worried me in a way it never had before, and I felt a sudden urge to hide my hand, so I impulsively (冲动地) slipped it into my pocket. For the next two decades, I kept my limb difference hidden at all times. From then on, I realized that my missing hand made me hideous and that if people knew about it they would be scared of me and they don’t want to be around me anymore. Honestly, I was terrified that if I exposed my limb difference that people would find me as ugly as I found myself, I felt lonely and scared all the time.(这种凝视让我感到前所未有的担忧,我突然有一种想把手藏起来的冲动,于是我冲动地把它塞进了口袋。在接下来的二十年里,我一直隐藏着我的肢体差异。从那时起,我意识到我失去的手让我变得丑陋,如果人们知道了,他们会害怕我,他们不想再和我在一起了。老实说,我很害怕,如果我暴露了我的肢体差异,人们会发现我和我自己认为的一样丑,我感到孤独和害怕)”可推知,作者在高中时期情绪状态是害怕被评判和自我怀疑。故选A。27.推理判断题。根据最后一段“Unhiding my hand made everything in my life better. It was a transformational experience, and through that process, I learned to love myself. This ability to love myself changed how I lived my entire life, and it made me happier.(露出我的手让我的生活变得更好。这是一次转变的经历,通过这个过程,我学会了爱自己。这种爱自己的能力改变了我的整个生活方式,它让我更快乐)”可推知,作者通过自我接纳和展示自己的独特性,找到了生活中的幸福,从而传达了“做你自己吧,其他角色已经有人了。”的信息。故选B。C篇 28. D 29. B 30. C 31. D【导语】本文是一篇议论文。文章作者结合个人经历探讨了“忙碌等于价值”这一文化现象,指出其导致工作与生活失衡、员工面临倦怠风险,呼吁重新定义生产力,重视休息与平衡。【28题详解】推理判断题。根据第一段“One of my bad habits is saying “busy” when people ask me how I’m doing. Sometimes it’s because I actually am busy, but other times it’s because that’s what I think I’m supposed to say. That’s what important people say.(我的一个坏习惯是当别人问我过得怎么样时,我总是说“忙”。有时是因为我真的很忙,但其他时候是因为我觉得我应该这么说。)”可知,作者在第一段中通过介绍个人经历来引入话题。故选D。【29题详解】细节理解题。根据第二段“They found busy people are perceived to be of high status, and interestingly, these status attributions are heavily influenced by our own beliefs about social mobility. In other words, the more we believe that one has the opportunity for success based on hard work, the more we tend to think that people who skip leisure and work all the time are of higher standing.(他们发现忙碌的人被认为地位很高,有趣的是,这些地位归因在很大程度上受到我们自己对社会流动性的看法的影响。换句话说,我们越相信一个人有机会通过努力工作取得成功,我们就越倾向于认为那些放弃休闲、一直工作的人地位更高。)”可知,我们倾向于认为忙碌的人地位很高是因为我们相信努力工作会带来成功。故选B。【30题详解】词句猜测题。根据上文“That’s why we feel like we have to appear busy(这就是为什么我们总觉得自己必须表现得很忙)”和下文“This culture of busyness is making it hard for employees to find work-life balance.(这种“忙碌文化”让员工很难找到工作与生活的平衡点。)”可知,人们确实普遍认为,要是有人深陷会议、邮件和压力之中,那他很可能是个重要人物。由此可知,knee-deep in意思是“深陷于”,选项C“Fully involved in”意思是“完全参与其中”,符合语境。故选C。【31题详解】推理判断题。根据最后一段“By rejecting the myth that business equals worth, we free ourselves and others from exhaustion. True success isn’t about working harder; it’s about working smarter and finding balance. Let’s redefine what it means to be productive — and start valuing rest as much as effort.(通过拒绝“忙碌等于价值”这一谬论,我们使自己和他人从疲惫中解脱出来。真正的成功不在于更努力地工作,而在于更聪明地工作并找到平衡。让我们重新定义什么是高效——并开始像重视努力一样重视休息。)”可知,作者写这篇文章的目的是反对将忙碌等同于价值的文化。故选D。D篇 32.B 33.A 34.C 35.A【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了澳大利亚科学家为监测喜鹊,给五只喜鹊安装了新研发的不到1克的追踪器,却被其他喜鹊在三天内拆掉,这或为喜鹊救援行为,实验虽未达目的却有新发现。32.细节理解题。根据第二段“They live in groups of up to 12 birds and work together to defend the area they live in.(它们通常以12只为一群生活在一起,并共同协作来保卫它们所栖息的区域)”可知,澳大利亚喜鹊是群居动物。故选B。33.细节理解题。根据第四段“Attached to a backpack-like harness (背带) which could not be removed easily, the device can re-charge wirelessly and transmit (传输) data wirelessly.(它被安装在一个类似背包的背带上(无法轻易取下),可以无线充电并无线传输数据)”可知,这种新型追踪设备的最大优点是无需电线即可工作。故选A。34.细节理解题。根据第五段“Within 10 minutes of fitting the final tracker, an adult female without a tracker tried to remove the harness from a younger bird and eventually succeeded. This pattern was repeated in the following hours, and by the third day none of the birds had trackers anymore.(在安装最后一个追踪器后的 10 分钟内,一只没有追踪器的成年雌鸟试图从一只较年轻的鸟身上取下背带,最终成功了。这种模式在接下来的几个小时内不断重复,到第三天,所有的鸟都没有追踪器了)”可知,当追踪器被安装在喜鹊身上之后,它们相互帮助,把追踪器取了下来。故选C。35.主旨大意题。根据第一段“Scientists in Australia thought they had developed a new tracking device to help them monitor magpies (喜鹊), but these birds had other ideas.(澳大利亚的科学家们原本以为他们已经研发出了一种新的追踪设备,能够帮助他们监测喜鹊的行为,但这些鸟儿却另有打算)”结合文章主要说明了澳大利亚科学家为监测喜鹊,给五只喜鹊安装了新研发的不到1克的追踪器,却被其他喜鹊在三天内拆掉,这或为喜鹊救援行为,实验虽未达目的却有新发现。可知,A选项“喜鹊让科学家们有了一个意想不到的发现”最符合文章标题。故选A。第二节36.G 37.C 38.E 39.D 40.F【导语】这是一篇新闻报道。文章主要讲述了Z世代的阅读特点。他们偏爱电子书、有声书等数字阅读形式,习惯在社交平台分享阅读感受、关注“读书博主”、寻找“阅读同伴”,注重互动性与社群感。最后总结Z世代的阅读偏好正深刻影响并改变着传统的文学阅读领域格局。36.结合前文“This generation, making up nearly one-fifth of China’s population, is more likely to download e-books onto their devices than to visit bookstores or libraries.(这一代人占中国人口的近五分之一,他们更有可能在设备上下载电子书,而不是去书店或图书馆。)”提及了Z世代的阅读表现,设空句紧跟其后,应继续以此为话题阐述,同时引出后文内容。选项G“These preferences are reflected in their reading habits and interactions with media.(这些偏好反映在他们的阅读习惯和与媒体的互动中。)”中“These preferences”指代前文的“偏爱数字阅读”,在句意上承接了前文话题;同时,句中的“their reading habits and interactions with media(他们的阅读习惯和与媒体的互动)”应是呼应下段内容“Platforms like WeChat Reading and Zhangyue have many Gen Z users...(微信阅读和掌阅等平台拥有众多Z世代用户…… )”,段落之间衔接紧密。故选G项。37.根据后文“She finds e-reading very flexible and cost-effective.(她发现电子阅读非常灵活且具有成本效益。)”提到了一个“她”的具体行为,由此推知,设空句作为其前句,应先介绍“她”是谁。选项C“For instance, Chen Wenting is a subscriber to some reading apps.(例如,陈文婷(Chen Wenting)是一些阅读应用程序的订阅者。)”中“For instance”是举例信号词,“Chen Wenting”呼应了“她”,且从句意方面,是对前文内容的具体举例。故选C项。38.根据后文“Thus, it enhances a sense of community and interaction.(因此,它增强了社区感和互动感。)”提及了一个结果,即“社区感形成”,由此推知,设空句应讲述这个结果是如何形成的。选项E“They have a tendency to share their thoughts and comments on social media.(他们倾向于在社交媒体上分享自己的想法和评论。)”讲到Z世代有分享自己想法和评论的互动行为,这样,增强了社区感,与后文因果相连。故选E项。39.设空为该段首句,应是该段的主旨句。根据后文“Xiao Xia, a college student, finds that reading with a friend helps keep schedules on track and offers fresh perspectives. On platforms like WeChat Reading, users can interact with others by highlighting and commenting on specific sentences.(大学生小夏(Xiao Xia)发现,与朋友一起阅读有助于保持日程安排,并提供新的视角。在微信阅读等平台上,用户可以通过突出显示和评论特定的句子与他人互动。)”分别从Z世代用户角度和电子阅读平台角度举例了“与朋友一起阅读”。由此可知,该段的主旨核心是“与朋友一起读”。选项D“Finding like-minded ‘reading friends’ is popular among Gen Z readers.(寻找志同道合的“读书朋友”在Z世代读者中很受欢迎。)” 概括了该段核心主旨。故选D项。40.分析可知,该段为全文末尾段落,应是对全文核心话题的总结和评价。选项F“Overall, Generation Z are transforming the landscape of literature and reading.(总体而言,Z世代正在改变文学和阅读的格局。)”中“Overall”是总结信号词,在句意上概括了前文所有内容,起到全文总结的作用,且引出后文“They embrace digital platforms and interactive reading experiences, making it more accessible and engaging than ever before.(他们拥抱数字平台和互动阅读体验,使其比以往任何时候都更容易访问和参与。)”,说明怎样改变文学和阅读的格局。故选F项。完形填空 41.D 42.B 43.A 44.B 45.C46.B 47.C 48.A 49.C 50.D51.C 52.D 53.A 54.B 55.D【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在国外租房时,房东Poddar夫人虽然与作者素未谋面,却主动降低房租,给予作者温暖,促使作者积极与他人建立联系,帮助邻里,感悟到尽管人们来自不同的背景,但彼此之间的联系并不会因此减弱。41.考查动词词义辨析。句意:我是通过房产中介完成租房的。A. moving移动;B. purchasing购买;C. selling售卖;D. renting租赁。根据前文“I’ve never met Mrs. Poddar, the owner of the house where I am living in this foreign country.”和后文“through a property agent.”可知,作者从未见过房东,所以是通过房产中介完成租赁程序。故选D项。42.考查名词词义辨析。句意:Poddar夫人对我来说完全是个陌生人。A. newcomer新来的人;B. stranger陌生人;C. friend朋友;D. helper帮手。根据前文“I’ve never met Mrs. Poddar”可知,作者从未见过Poddar夫人,所以她对作者来说是个陌生人。故选B项。43.考查动词词义辨析。句意:然而,几个月后,Poddar夫人让我的中介降低我的房租,新房租只是原来的一半!A. lower降低;B. cancel取消;C. collect收集;D. raise提高。根据后文“the new rent is only half of the original”可知,新房租只是原来的一半,即房东让中介降低了房租。故选A项。44.考查形容词词义辨析。句意:我感到困惑,于是问我的中介原因。A. motivated有动力的;B. confused困惑的;C. excited兴奋的;D. annoyed恼怒的。根据后文“I asked my agent about the reason”可知,作者不知道房东为何降低房租,所以感到困惑。故选B项。45.考查动词词义辨析。句意:他告诉我,Poddar夫人发现我是从国外来这里独自学习的,还在适应新环境。A. expected期望;B. suspected怀疑;C. discovered发现;D. argued争论。根据后文“I was from abroad studying here alone”可知,房东发现了作者是从国外来这里独自学习的。故选C项。46.考查动词短语辨析。句意:他告诉我,Poddar夫人发现我是从国外来这里独自学习的,还在适应新环境。A. wondering at对……感到惊奇;B. adjusting to适应;C. looking into调查;D. working on致力于。根据前文“I was from abroad studying here alone”和后文“the new environment”可知,作者从国外独自来这里求学,还在适应新环境。故选B项。47.考查名词词义辨析。句意:她这样做只是为了给我一些安慰。A. convenience便利;B. advice建议;C. comfort安慰;D. freedom自由。根据前文可知,Poddar夫人发现作者是从国外来这里独自求学,还在适应新环境,由此推知,房东降低房租是为了给作者一些安慰。故选C项。48.考查动词词义辨析。句意:离开家人去追求我的大学学位,我发现过去几个月这里的生活很艰难:没有朋友,没有熟悉的食物……A. pursue追求;B. change改变;C. polish打磨;D. support支持。根据后文“my college degree”可知,作者离开家人是为了追求大学学位。故选A项。49.考查形容词词义辨析。句意:离开家人去追求我的大学学位,我发现过去几个月这里的生活很艰难:没有朋友,没有熟悉的食物……A. boring无聊的;B. adventurous冒险的;C. tough艰难的;D. eventful多事的。根据后文“no friends, no familiar food”可知,作者在这里没有朋友,没有熟悉的食物,所以生活很艰难。故选C项。50.考查名词词义辨析。句意:但Poddar夫人对我表现出的善意为我打开了一个新世界,鼓励我不要沉湎于负面情绪,建立新的关系。A. trust信任;B. wisdom智慧;C. respect尊重;D. kindness善意。根据前文“Yet, a few months later, Mrs. Poddar instructed my agent to 3 my rent, and the new rent is only half of the original!”可知,房东主动给作者降了房租,这是对作者表现出的善意。故选D项。51.考查动词词义辨析。句意:但Poddar夫人对我表现出的善意为我打开了一个新世界,鼓励我不要沉湎于负面情绪,建立新的关系。A. forcing强迫;B. expecting期待;C. encouraging鼓励;D. commanding命令。根据后文“me not to indulge (沉湎) in negative feelings and to establish new relationships”可知,房东的善意鼓励作者不要沉湎于负面情绪,建立新的关系。故选C项。52.考查动词词义辨析。句意:所以我决定先帮助别人,与当地人建立联系。A. argue争论;B. live生活;C. complain抱怨;D. connect联系。根据后文“with people in my local area by first lending a hand to others”可知,作者决定先帮助别人,与当地人建立联系。故选D项。53.考查动词词义辨析。句意:有一次,我给一对老夫妇买杂货,他们请我吃了一顿丰盛的饭。A. treated请客,招待;B. entitled使有权;C. guided指导;D. welcomed欢迎。根据后文“me to a heavy meal they made”可知,老夫妇请作者吃了一顿丰盛的饭。故选A项。54.考查形容词词义辨析。句意:实际上,我大约一半的空闲时间都忙于帮助邻居上。A. ready准备好的;B. occupied忙于……的,从事……;C. stuck卡住的;D. consistent一致的。根据前文“half of my spare time”和后文“with offering help to people in my neighborhood”可知,作者大约一半的空闲时间都花在帮助邻居上,即忙于帮助邻居上。故选B项。55.考查名词词义辨析。句意:我们确实来自不同的背景,但这并不会弱化我们之间的联系。A. neighborhoods街区;B. families家庭;C. generations一代人;D. backgrounds背景。根据前文“I was from abroad studying here alone”和“So I decided to 12 with people in my local area by first lending a hand to others.”可知,在国外租房求学的作者和当地的邻居们来自不同的背景。故选D项。语法填空【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了汝瓷和汝瓷传承人李超致力于传承和推广汝瓷技艺的事迹。【56题详解】考查时态、语态和主谓一致。句意:汝瓷以其独特的淡蓝色釉而闻名,在宋代(960-1279)备受珍视。动词prize(珍视)是句中谓语动词,与主语“Ru porcelain”之间是被动关系,结合时间状语“during the Song Dynasty (960-1279)”可知,讲述过去的事情,应使用一般过去时的被动语态,又因主语是不可数名词,所以谓语动词应使用单数形式。故填was prized。【57题详解】考查动词时态。句意:尽管汝瓷在1100年左右曾充斥市场,但如今已极为罕见。动词flood(充斥)是从句中谓语动词,与主语“Ru porcelain”之间是主动关系,结合时间状语“around 1100”可知,讲述过去的事情,应使用一般过去时态。故填flooded。【58题详解】考查非谓语动词。句意:李超出生于河南汝州,他花了十年时间完善自己的技艺。动词perfect意为“完善,使完美”;devote...to...是固定搭配,意为“致力于……”,其中to是介词,接动名词perfecting作宾语。故填perfecting。【59题详解】考查定语从句。句意:制作汝瓷需要72道工序,其中第一步是揉泥。空格处为非限制性定语从句,修饰先行词steps,关系词代替先行词在定语从句中作介词of的宾语,应使用关系代词which引导该从句。故填which。【60题详解】考查冠词。句意:然后,他强调了这个过程中耐心的重要性。根据上文“Creating Ru porcelain involves 72 steps”可知,句中process指上文提到的“制作汝瓷的72道工序”这个过程,表特指,应使用定冠词the限定。故填the。【61题详解】考查形容词。句意:由于制作汝瓷的技艺面临着随着经验丰富的工匠的去世而失传的风险,李致力于保护和推广这一传统。提示词修饰名词artisans,应使用形容词experienced作定语,意为“经验丰富的”。故填experienced。【62题详解】考查副词。句意:他正积极地将汝瓷融入当代日常用品中,将其推广给更广泛的受众,特别是针对年轻一代。提示词修饰动词working,应用副词actively作状语,意为“积极地”。故填actively。【63题详解】考查非谓语动词。句意:他正积极地将汝瓷融入当代日常用品中,将其推广给更广泛的受众,特别是针对年轻一代。“particularly (target) younger generations”作伴随状语,target(以……为目标)用非谓语形式,与其逻辑主语He之间是主动关系,用现在分词表主动。故填targeting。【64题详解】考查名词复数。句意:李的雄心壮志超越了国界,旨在与世界分享汝瓷的美丽和工艺。可数名词border作宾语,结合语境可知,李的雄心壮志是向全世界推广汝瓷,所以“国界”是复数概念。故填borders。【65题详解】考查介词。句意:李的雄心壮志超越了国界,旨在与世界分享汝瓷的美丽和工艺。share sth. with...是固定搭配,意为“与……分享……”。故填with。听力原文Text 1 歌剧M: Grace, you could hardly keep your eyes open during the opera.W: I’m sorry. The singers’ performance put me to sleep.M: But I think it’s interesting.Text 2 养猫于健康有益W: A US study shows that cat owners are less likely to die from heart attacks.M: Really It seems that keeping cats is good for health.W: Exactly. Petting cats can reduce anxiety and stress, which helps protect against heart disease.M: Sounds like it’s time to adopt a cat!Text 3 手臂恢复情况W: Mr. Darcy, your left arm is recovering well. Remember to take your medicine on time, and avoid using the arm. Besides, don’t forget to come back for another check-up next month.M: Okay. Well, when can I get back to acting My new filming is due to start next month.Text 4 观赛W: The match will be over soon. The scores are tied at 2 all.M: The Lions are definitely going to win. You’ll need to buy me a coffee!W: Hooray! The Tigers just scored! It’s 3-2 now. The Tigers won! You lost the bet!Text 5 更新收货地址M: This online store offers excellent after-sales service and promises next-day delivery. I’ll order an electric fan in this store.W: Okay. Don’t forget to update your shipping address, or your package will go to your old place.M: Got it.Text 6 助眠方法M: Amy, do you usually sleep well W: Yes, ⑥I usually have eight hours of sleep every day.M: How I envy you! I have difficulty in falling asleep. ⑥I sleep three hours less than you.W: I used to have the same problem. I tried reading before bedtime, listening to soft music, and so on.M: Did they work W: No. ⑦It turns out that doing deep breathing exercises can help me fall asleep.Text 7 订蛋糕M: Good afternoon, ma’am! ⑧⑩Welcome to Good Taste Bakery. What can I do for you W: Hello. ⑩I’ll throw a birthday party on March 7th, ⑧⑩so I want to order a birthday cake. There will be about 20 people at the party. What size cake would you recommend M: A 10-inch cake can serve 15 to 20 people.W: Okay, then I’ll order a 10-inch one. ⑨I’d like some fruit on the cake. What fruit do you suggest M: ⑨Most of our customers go for strawberries, blueberries and mangoes.W: Mangoes and strawberries don’t agree with many of my family members, ⑨so blueberries are the best choice. And do you offer a free delivery service M: Yes. ⑩Where should the cake be delivered W: ⑩To the Garden Hotel, at 13th Peach Tree Street, between Green Coffee and Sunrise Restaurant. The party will begin at 11:00 a.m., so please deliver the cake there 15 minutes in advance.M: OK.Text 8 间隔年计划M: Do you have any plans for your gap year W: I’ve decided to divide my gap year into three parts—travelling, volunteering and learning.M: What a coincidence! My gap year also focuses on these three parts. Where are you thinking of travelling W: I want to visit Southeast Asia, maybe Cambodia. How about you M: I’m planning to visit Italy, Spain, or France. What about the volunteering part Any ideas W: I want to contribute to something meaningful, maybe working on animal protection.M: That’s so cool. I’m planning to do some voluntary work like planting trees and taking care of the seniors. As for the learning part, what are you going to learn W: I’m considering a short course in marketing.M: I’ve got the same idea. Besides, I might take courses in Russian and German.W: That’s a great idea.gap year:间隔年,指学生在升学或毕业后,进入下一阶段前,暂停学业或入职计划数月到一年,通过旅行、社会实践或技能学习等进行自我探索的非传统过渡期。Text 9 保护企鹅M: When we talk about penguins, what comes to your mind first Is it the penguins from the comedy movie Penguins of Madagascar, or the children’s book Mr. Popper’s Penguins Today, we have biologist Mary Smith to share something about penguins with us.W: Thanks for having me.M: Mary, you joined a charity that protects penguins in 2022. Could you tell us why you chose to join it W: In 2022, I saw a news report about a university professor who quit his job to make sweaters for penguins in Antarctica. Inspired by it, I joined the charity to monitor penguins on an island in Antarctica.M: Sweaters for penguins W: Yes. Due to oil pollution, penguins’ feathers could get coated with oil. When penguins try to remove the oil, they may harm themselves. So sweaters are used to prevent penguins from hurting their feathers.M: That’s a clever idea. So, what do you usually do on the island W: I study the life cycle of the wild penguins there, checking their nests for eggs and baby penguins.M: Have you faced any challenges, like language barriers or the cold weather W: Well, we have good heating. And most volunteers speak English. The hard part for me is the food. We don’t have much fresh food and mostly rely on canned food.Text 10 乡村免费图书馆M: Li Cuili, a farmer in Henan Province, opened a free library in her convenience store in 2008. Her motivation came from a performance she saw with her son in her village. The show wasn’t suitable for children. Feeling anxious that children would grow up in such an environment, she wanted to change the situation and began to offer books to villagers.From feeling doubtful to offering support, villagers have seen Li’s library grow from a small space to a cultural activity center. The library’s name Weiguang means “dim light”. “I named it Weiguang because no matter how weak the light, it has the power to keep the fire burning,” says Li.At first, due to the lack of a reading culture, no villagers came to borrow her books. Li decided to attract children. She offered candies to children who came to read, borrow books and write book reviews. Their parents were surprised to discover children behaved much better than before, as they stopped rushing to play on the streets after school but went to Li’s library to read. Then villagers began to speak highly of Li’s efforts and offer support in their free time. 展开更多...... 收起↑ 资源列表 高一英语.pdf 高一英语答案.docx