资源简介 精准命题·取得高分2025—2026学年上期高2028届第一阶段学业水平评估英 语地区:GAQF考生注意:本试卷分选择题和非选择题两部分。满分150分,考试时间120分钟。答题前,考生务必用直径0.5毫米黑色墨水签字笔将密封线内项目填写清楚。考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。本次考试范围:高考。 预祝你们考试成功 第I卷 选择题(共55小题,满分95分)(请用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the speakers do this year A. Visit patients. B. Donate blood. C.Teach English2. Where did Andy plan to go tomorrow A. The hospital. B. His grandmother’s house. C. The nursing home.3. How much will Kelly pay for the museum visit on her birthday A. $ 21. B. $ 49. C. $ 60.4. What did Jane do to remember the words A. She read them aloud. B. She saw them repeatedly. C. She studied with her father.5. What are the speakers talking about A. A video. B. A writer. C. A novel.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6、7 题。6. What is wrong with the jacket A. It is not clean. B. It is too large. C. It is a bit short.7. What does the man offer to do A. Check the jacket. B. Give a discount. C. Find another jacket.听第 7 段材料,回答第 8 、9 题。8. Why is the man talking to Diana A. To ask for help. B. To make a plan. C. To confirm information.9. What will the man be responsible for A. Editing a textbook. B. Ordering a textbook. C. Publishing a textbook.听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。10. Where does the conversation probably take place A. At an airport. B. At a hotel. C. At a post office.11. What will the man do next A. Meet his boss. B. Look for his packages. C. Leave his letters to the woman.12. How does the woman sound A. Helpful. B. Grateful. C. Anxious.听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。13. What will Judy do with her parents on Saturday A. Attend a party. B. Make some food. C. Enjoy a meal outdoors.14. Where will Judy go after she leaves the park A. Her home. B. Her aunt's place. C. A shopping center.15. What does Sam advise Judy to do A. Wear more formal clothes.B.Ask her dad to give her a lift.C. Change clothes in a room at the park.16. How does Judy feel in the end A. Disappointed. B. Relaxed. C. Worried.听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。17. Who is the speaker A. A teacher. B. A librarian. C. An author.18. What does the speaker mainly talk about A. An experiment. B. A workbook . C. A schedule.19. What can you find in the experiment part A. Directions for all experiments.B. Exercises to choose from freely.C. Colored pictures for instruments.20. How are the activities different from experiments A. The activities take less time.B. No equipment is needed in activities.C. No specific instructions are given for activities.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ARome can be pricey for travelers, which is why many choose to stay in a hostel (旅社). The hostels in Rome offer a bed in a dorm room for around $25 a night, and for that, you'll often get to stay in a central location with security and comfort.Yellow HostelIf I had to make just one recommendation for where to stay in Rome, it would be Yellow Hostel. It’s one of the best-rated hostels in the city, and for good reason. It’s affordable, and it’s got a fund atmosphere without being too noisy. As an added bonus, it’s close to the main train station.Hostel Alessandro PalaceIf you love social hostels, this is the best hostel for you in Rome. Hostel Alessandro Palace is fun. Staff members hold plenty of bar events for guests like free shots, bar crawls and karaoke. There’s also an area on the rooftop for hanging out with other travelers during the summer.Youth Station HostelIf you’re looking for cleanliness and a modern hostel, look no further than Youth Station. It offers beautiful furnishings and beds. There are plenty of other benefits, too; it doesn’t charge city tax; it has both air conditioning and a heater for the rooms; it also has free Wi-Fi in every room.Hotel and Hostel Des ArtistesHotel and Hostel Des Artistes is located just a 10-minute walk from the central city station and it’s close to all of the city’s main attractions. The staff is friendly and helpful, providing you with a map of the city when you arrive, and offering advice if you require some. However, you need to pay 2 euros a day for Wi-Fi.21.What is probably the major concern of travelers who choose to stay in a hostel A.price B.surroundings C.convenience D.location22.Which hotel best suits people who enjoy surfing the Internet for long A.Yellow Hostel. B.Hostel Alessandro Palace.C.Youth Station Hostel. D.Hotel and Hostel Des Artistes.23.What is the advantage of Hotel and Hostel Des Artistes A.It charges less except for Wi-Fi. B.It`s conveniently located.C.It is close to the subway station. D.Its staff is kind and honest.BWhen was the last time you thought about music, and what role does music play in your life If you enjoy music every day, you are likely gaining many benefits.Music has a mathematical structure based on relationships between one note and the next. You may not be aware of it, but your brain has to do a lot of computing to make sense of it. So, not surprisingly, listening to music can improve learning, memory, and mental alertness (警觉性). It also boosts concentration and mindfulness, as listening, playing, or moving to music keeps you focused in the present moment and even puts you “in the zone” where you experience the happy state of “flow”.Research has shown that listening to music can reduce anxiety, blood pressure, and pain, and improve sleep quality, mood, well-being, and happiness. And especially when moving to music, your brain gets washed in beneficial “feel-good” hormones (激素). So music can potentially extend your life and enhance its quality.Music is a vital element of culture, and every culture has specific types of music created, produced, and enjoyed by its people. In the U. S. alone, there are dozens of popular types, including Afro-beat, bluegrass, classical, and country. All these types of music have different origins and are associated with different subcultures, but they can be enjoyed by anyone, leading to cross-cultural appreciation and communication. Musical traditions are also connected to cultural celebrations — think about the music you associate with birthdays, graduations, weddings, and so on.Your music preference in the moment can depend on how you want to feel. You likely pick specific types of music depending on whether you’re looking to relax or exercise, trying to be productive, or romantic. The right music can boost your mood and motivation to clean up, do homework, or work out. In contrast, you likely avoid music that makes you sad, or bored.24.What is the function of the question in the beginning A.To put forward a new concept.B.To offer some advice for readers.C.To get the information of your interest.D.To lead in the topic to be talked about.25.Why can listening to music improve your ability to pay attention A.It keeps you concentrated. B.It makes you do computing.C.It builds relations between notes. D.It draws your interest in new things.26.The author mentions American music in paragraph 4 to show that ______.A.music connects different peoplesB.the USA is a country with diverse culturesC.each type of music is enjoyed by unique peopleD.not all kinds of music are popular with people27.What can you infer from the last paragraph A.Music has little effect on people’s emotions.B.People choose music based on their desired emotions.C.All types of music make people feel energetic.D.Sad music is always avoided by people.CNo one wants others to have wrong ideas about what they can do. But sometimes, when people learn someone has a disability, they may not see the person’s true potential (潜力).That’s why, on World Down Syndrome (唐氏综合征) Day, the National Down Syndrome Society made a strong advertisement (广告). It features an actress who has Down syndrome. The advertisement starts with this person talking about driving-many think she can’t do it.Then, the person talks about other things and important life moments. All these things have one thing in common; People think someone with Down syndrome can’t do them. These include living alone, learning about Shakespeare, and going to parties. Unluckily, when people think this way, it can make those wrong ideas come true.The organization says in the advertisement, “When we have negative thoughts about people with Down syndrome, we might treat them in a way that makes those thoughts real. In sociology, this is called a self-fulfilling prophecy (自证预言).”We should notice the thoughts we have about others because of their disability or other things. Then we can change how we act. In this way, more people with Down syndrome will get encouragement, help, and support. These things will let them live their real lives fully.This advertisement is perfect for World Down Syndrome Day, but its message matters every day. The organization also says, “Let’s change how we look at things. If we have positive thoughts about people with Down syndrome, we can give them more chances at school, at work, in sports, and in social life. Maybe these positive thoughts will finally become real too.”We all need to pay more attention to people with Down syndrome. Listen to their needs, support their dreams, and let them show what they can do. Everyone deserves a chance to live a happy and meaningful life.28.What does the advertisement mainly show about the actress A.Her illness. B.Her potential.C.Her learning to drive. D.Her study experience.29.How should we deal with the self-fulfilling prophecy about Down syndrome A.We should ignore its impact. B.We should live a happy life.C.We should discuss it with others. D.We should change the bad thoughts.30.What is the purpose of the last paragraph A.To explain reasons. B.To offer suggestions.C.To show backgrounds. D.To provide descriptions.31.What may be the best title for the text A.Positive thoughts help people with Down syndromeB.We should support people with various disabilitiesC.The self-fulfilling prophecy is explained in sociologyD.An advertisement for World Down Syndrome Day is shownDEvery year around August, millions of teens take their parents to stores to buy new clothes for the start of the school year. Not every parent can afford this, and some teens are forced to go to school in the same clothes they wore last year. The obvious differences in clothes cause differences among students. There is a simple solution to this problem; school uniforms (校服).I know from personal experience and surveys that wearing uniforms creates a sense of equality among peers (同龄人).From sixth grade until I graduated from senior high school, I attended a school that required students to wear uniforms. The uniform was very simple: dark brown shoes, green-brown pants, and a white shirt. The uniform left little room for any kind of self-expression, especially through clothes.However, I learned how to stand out by expressing myself through my personality, art, and sports. I did not know I could draw until the sixth grade. I also would never have learned of my musical abilities if it hadn’t been for my desire to find ways to express myself. Uniforms taught me that I was myself, except for what I wore.Uniforms also contribute to a much safer learning environment. I remember a particular event that happened in my junior high school. A man ran away from prison and wanted to hide in the gym of our school. Luckily, cameras all over the school quickly found the stranger before any danger could ever happen as he was out of place. School officials kept the man locked inside our gym until the police came to take him back to prison.Uniforms help provide a better educational experience for all students no matter what race, culture, or economic class (经济阶层). In closing, wearing uniforms is good for both schools and students.32.How does the author introduce the topic A.By explaining a basic rule. B.By challenging others’ views.C.By sharing his parents’ experience. D.By describing a common problem.33.Which of the following could the author agree with A.Uniforms should be more modern.B.Uniforms can help shape better students.C.Uniforms are popular with students.D.Uniforms are bad for self-development.34.What do the underlined words “out of place” in Paragraph 5 probably mean A.Dressing differently. B.Standing straight.C.Running fast. D.Breathing heavily.35.What is the author’s purpose in writing the text A.To record his high school life.B.To introduce high school uniforms.C.To ask students to like what they wear.D.To show his supportive view towards uniforms.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。BE A GOOD TOURISTTourism can be both good and bad. Yes, it brings in money for the local economy and creates lots of jobs for locals, but it may also bring some problems.36 . Tourists have used rocks, or even keys to write on many tourist places. Thousands of tourist sites are being destroyed by tourists who “love them to death”. I have three words for people like this: please stop it. If you want to leave a mark on the world, do it by changing someone’s life with kindness and love. 37 .Another big problem in some places has been tourists disturbing (打扰) the local people and life. 38 . For example, Chiang Mai University in Thailand and Yonsei University in South Korea have great numbers of tourists visiting their campuses and walking through their libraries and other public areas, taking pictures of students, and disturbing their studies. Another example is Sanlitun, a neighbourhood in Beijing, China. Some tourists love to party there late into the night, making it difficult for locals to sleep. I have three words for tourists like this: please be considerate (为他人着想的). 39 .The number of problems from tourists is endless: walking in large groups without considering others who need to walk by, crossing roads without thinking of local traffic laws, and many more. 40 ! Be the best, kindest, most polite tourist as much as possible. Remember, whenever you go abroad, you are representing (代表) your country to the rest of the world.A.It’s important to be a good tourist B.Have fun in a way that does not disturb others C.The best tourists are those who are travelling for fun D.Pass kindness along to future generations, not destruction E.The only way to solve the problems is to make sure that you are not one F.Some tourists walk around and photograph local people without permission G.One growing problem is tourists who want to prove they have visited a destination第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C 和 D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Years ago, I joined a new company. In the beginning, I was always 41 . No one at work liked to talk to me, and my other coworker (同事) was always 42 me because she did the same job as me but got paid less. In a workplace mostly filled with middle-aged people, I often feel 43 as a new young employee. I’d come in mad, and leave even madder.Things 44 when my new coworker came. She was also in her twenties. She talked to me every morning, which gave me a chance to 45 my unhappiness at the time. She 46 we take walks to calm, so we walked for thirty minutes outside during the lunch break. Those 47 became my favorite part of the day. One day, she told me that she was struggling with her 48 at work, despite her experience. I told her how much I 49 her ability to handle complex tasks with 50 . She was surprised, and she said she should believe in herself. She also offered some practical tips on 51 my emotions as I always had trouble keeping myself cool.52 , our bond deepened. We began to 53 each other in both personal and professional aspects. My 54 improved, and I never felt isolated (孤立的). I really 55 the friendship we built and how it transformed my experience at work.41.A.unhappy B.excited C.focused D.unhealthy42.A.seeing off B.looking after C.laughing at D.picking on43.A.worried B.lonely C.welcomed D.nervous44.A.arrived B.went C.changed D.remained45.A.air B.water C.recognise D.receive46.A.complained B.suggested C.ordered D.begged47.A.walks B.conversations C.tips D.jokes48.A.mistakes B.carelessness C.pressure D.confidence49.A.ignored B.admired C.doubted D.tested50.A.ease B.effort C.luck D.determination51.A.expressing B.admitting C.managing D.recording52.A.Recently B.Usually C.Gradually D.Immediately53.A.believe B.challenge C.copy D.support54.A.strength B.feeling C.learning D.memory55.A.improved B.doubted C.valued D.realized第II卷 非选择题(共12小题,满分55分)(请用0.5mm黑色墨迹签字笔在答题卡上对应区域作答)第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Sometimes, we may want to be alone to think 56 (quiet). But it’s also important to have friends. Friends help us a lot, especially when life 57 (become) challenging. Friendship offers many 58 (benefit). It can make us 59 (happy), wiser, and more satisfied with our lives. There are three main advantages of having close friends.First, friends give us comfort. When we share our happiness with friends, it feels even better. When we share our sadness, it feels less heavy. True friends listen and respect our feelings, 60 (make) us feel supported and understood. Second, friends provide good advice. We often find 61 hard to see our own problems clearly. Friends can offer new perspectives and help us make better decisions. Talking to them also helps us organize our thoughts and understand our problems more deeply. Third, friends offer practical help. They might have different ideas or skills 62 can assist us. 63 their support, we can achieve many goals in life that might be difficult to reach alone.Finally, remember that being with a large group is not 64 same as having true friends. We should choose our friends carefully and work 65 (build) strong relationships. Good friends will give us comfort, advice, and help as we journey through life.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)假定你是李华,你校正在招募“校园音乐节”(Campus Music Festival)英文主持人,你在竞选的过程中遇到了困难,请你给外教Mr. Smith写一封求助信,要点如下:1.你的困难;2.寻求帮助;3.表达感谢。注意:1.词数80左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。Dear Mr. Smith, ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Best wishes, Li Hua第二节(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Joseph was a dog lover. He had a lovely dog named Jimi. One day, Joseph had to go on a long trip. He asked his good friend Mr. Clark, who lived next door, to take care of Jimi, and take him for a walk sometimes. Mr. Clark agreed, but he was a little worried. His wife, Mrs. Clark, did not like pets.When Jimi first came to their house, Mrs. Clark thought Jimi was just a troublemaker. Jimi would bark sometimes, and he would run around the house, making a mess. Mrs. Clark would complain (抱怨), “Why do we have to take care of this dog ” Her husband just smiled and said, “You’ll love Jimi some days later.”One evening, Mrs. Clark was cooking dinner in the kitchen when Jimi walked in and sat down beside her. He looked up at her with his big, brown eyes. Mrs. Clark gave him a small piece of meat. Jimi wagged (摇) his tail happily, his eyes shining with excitement. Mrs. Clark couldn’t help but smile at his cute, friendly behavior. It was the first time she had seen Jimi as more than just a dog.Mrs. Clark finished preparing the meal, and then she set the table and waited for her husband to come home. The house felt unusually quiet, and Mrs. Clark found herself feeling a bit bored and lonely.注意:1.续写词数应为150个左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Just then, the dog walked over to Mrs. Clark, holding a small, soft ball in his mouth.__________ ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ After dinner, the couple took Jimi for a walk.__________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________此线以下无试题内容英语试题 第3页 共12页 GA ◎ QF 第4页 共12页 英语试题2025—2026学年上期高2028届第一阶段学业水平评估2025—2026学年上期高2028届第一阶段学业水平评估英语试卷参考答案与解析GAQF听力:1—5 CCBBA 6—10 ABCAB 11—15 CACBC 16—20 BABAC听力录音文稿(Text 1)W: Too bad we can’t go visit patients at the hospital this year.M: Yeah. But it’s also good to help children with English instead. Well, actually, I was going to sign up to donate blood, but I don’t weigh enough.(Text 2)W: Hi, Andy, I was wondering if you have any plans for tomorrow.M: I was going to visit my grandmother at the nursing home.W: Oh, I hope she’s not ill.(Text 3)W: It is my birthday this Saturday. I want to visit the museum that day. But tickets on weekends cost $ 70, which is $10 more than on weekdays!M: Don’t worry, Kelly. It’s 30% off on your birthday.(Text 4)M: Jane, how do you learn to spell those difficult words W: Well, my dad taught me different strategies. Actually, just seeing the words constantly was what I did it — it helped get them into my head. I had lots of them all stuck on the walls in my room. I always remember stuff that way.(Text 5)M: Mrs. Green asked us to make a video about the writer we choose and show it in class tomorrow.W: How long has it got to be M: A minute. And we’ve got to give all the important information about the writer’s life and his or her novels.(Text 6)W: I love this jacket! Do you have another one just like it M: I’m afraid that’s the last one we have on large. Is there anything wrong with it W: (6) There’s a little dirt on the left sleeve. But I really like it a lot!M: Well, if you buy the jacket as it is, (7) I can offer you a reduced price.W: That’s OK then.(Text 7)M: Diana, can I talk to you for a minute (8) I want to make sure I understand exactly what you want me to do before I get started.W: Well, we’re going to be reprinting an old textbook. (9) I’d like you to review it and mark any places where changes need to be made.M: OK, and how long do I have to do it W: I need it by the end of the day tomorrow, but I don’t think it will take you more than a few hours.(Text 8)W: Good afternoon. Can I help you M: Yes, please. (10) Could you check if any packages from the airport have arrived for me please I’m in room 219.W: Sure. Let me see. No, I’m sorry it doesn’t look like there are any packages here.M: Oh, no! That’s really too bad. I was expecting something from my boss.W: I’m sorry. (12) If any packages do come in, I’ll let you know right away.M: Thanks. Oh! I almost forgot. (11) I need to mail some letters. Do you happen to know where the nearest post office is Or a mailbox W: (11) (12) Actually you can just leave them here, and we’ll mail them for you.M: Great! I really appreciate that.(Text 9)W: What a mess, Sam! (13) On Saturday, I have to go on a picnic with my family. We plan to go to the park and have sandwiches and hot dogs and play some games.M: That sounds fun, Judy. That doesn’t sound like a problem.W: (14) The thing is I have to go to my aunt’s birthday party at her house later and need to be a little more formal. I don’t know where to go to change my clothes.M: Can’t you and your parents go home to change W: No. My parents aren’t going to my aunt’s house after the picnic. They will go downtown for shopping. And you know my aunt’s house is in the other direction.M: Aren’t there rooms to change at the park if you go swimming in the pool W: Yes, but I’m not going swimming.M: (15) Sure, but what if you take a bag with more formal clothes and use one of the rooms to change W: Hey, (16) that’s the perfect solution.(Text 10)Hello! I’m Jude Henderson. (17) (18) Before we begin our class, I’d like to tell you a little bit about the workbook we will be using. The first thing I’d like to point out is that the workbook contains a very large amount of material, far more than you could ever handle in a single term. What you’re supposed to do is to choose the experiment and activities that you want to do, within a certain framework, of course. Next, I’d like to mention that in each workbook chapter there are usually two parts. The first is called Experiments and the second is called Activities. (19) In the experiment part, the workbook gives full instructions for all the experiments. You may use the way you prefer. In the activities part, you will find suggestions for many experiments, exercises and projects that you can do in your own time. (20) You’ll see that there are usually no detailed instructions for the activities. You’re supposed to do them on your own way. OK, let’s turn to Chapter One now.21.B 22.C 23.D【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍2026年美国四场必看艺术展览,包括展览主题、时间、地点及核心特色,供艺术爱好者参考。21.细节理解题。根据各展览时间:Nature & Spirit: Caspar David Friedrich(2月8日开幕)、Food & Art: French Impressionists(2月13日开幕)、Van Gogh’s Friends: The Roulin Family Portraits(3月30日开幕)、Bold Colors: Gabriele Münter’s Modern Art(11月7日开幕)可知,最早开幕的是Nature & Spirit: Caspar David Friedrich。故选B。22.细节理解题。根据·Food & Art: French Impressionists中的“This unique exhibition explores how famous French painters like Monet and Renoir captured food and dining scenes in their works.(这场独特的展览探讨了莫奈和雷诺阿等法国著名画家如何在作品中捕捉食物和用餐场景)”和·Van Gogh’s Friends: The Roulin Family Portraits中的“During his time in Arles, France, Van Gogh created about 20 colorful portraits of his closest friends.(梵高在法国阿尔勒期间,为他最亲密的朋友创作了约20幅色彩鲜艳的肖像画)”可知,两场展览的共同点是都与法国相关。故选C。23.细节理解题。根据·Bold Colors: Gabriele Münter’s Modern Art中的“As a leading female artist, Münter helped develop German Expressionism with her vivid, emotional paintings.(作为一名杰出的女性艺术家,明特以其生动、富有情感的画作助力了德国表现主义的发展)”可知,该展览的独特之处在于介绍了一位开创性的女性画家。故选D。24.A 25.C 26.D 27.C【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了17岁的Maggie克服飞行危机后仍独自飞越美国的故事。24.细节理解题。根据第二段中“Both of Maggie’s parents were retired from the air force, so the urge to fly is in Maggie’s blood.(Maggie的父母都从空军退役了,所以飞行的渴望是她与生俱来的)”可知,Maggie的父母都从空军退役,所以飞行的冲动在玛姬的血液里,即玛姬的父母在空军服役的背景影响了她独自飞行的冲动。故选A。25.细节理解题。根据第三段中“Her instructor talked to her from the ground while she circled a few times to gather herself.(她的教练在地面与她通话,与此同时,她盘旋了几圈让自己镇定下来)”可知,当Maggie起飞时听到不对劲的声音,她在空中盘旋了几圈让自己镇定下来。故选C。26.推理判断题。根据第三段中“I was frightened, thinking about all the bad things that could have happened;(想到可能发生的所有坏事,我很害怕)”,第四段中“Take a few breaths, focus on the moment and follow the plan. I panicked a bit, but followed my training.(做几次深呼吸,专注于当下,按照计划行事。我有点恐慌,但还是按照训练的要求做)”以及最后一段中“At some point in our lives, we will all be in a situation for the first time. It’s scary. But if you face your fears, the whole world opens up to you.(在我们生命中的某个时刻,我们都会第一次遇到这种情况。太可怕了。但如果你直面恐惧,整个世界都会向你敞开大门)”可知,Maggie在遇到起落架故障时,虽然害怕,但还是按照训练要求冷静应对,并且在五天后继续飞行,这表明她是一个勇敢且坚定的人。故选D。27.推理判断题。根据最后一段中“At some point in our lives, we will all be in a situation for the first time. It’s scary. But if you face your fears, the whole world opens up to you.(在我们生命中的某个时刻,我们都会第一次遇到这种情况。太可怕了。但如果你直面恐惧,整个世界都会向你敞开大门)”可知,在我们的生活中,总会有第一次面对某种情况的时候,这很可怕,但是如果你面对你的恐惧,整个世界都会向你敞开,由此可推知,文章想要告诉我们的是“勇者天助”。故选C。28.D 29.B 30.B 31.A【导语】本文是一篇说明文,主要围绕闹钟的九分钟打盹展开,讨论了其历史原因、生理依据以及打盹的利弊,最后建议根据自己的睡眠习惯决定是否打盹。28.推理判断题。根据文中“However, the standard gears of mechanical clocks made it difficult to set a double-digit snooze period. Engineers eventually settled on nine minutes, the largest possible single-digit (个位数的), to avoid the need to redesign the clock’s mechanism.(然而,机械时钟的标准齿轮使得它很难设置一个两位数的休眠时间。工程师们最终确定为9分钟,这是最大的个位数,以避免重新设计时钟的机制。)”可知,机械闹钟选择九分钟打盹是为了避免改变时钟的内部结构,故选D。29.词句猜测题。根据最后一段“makes you more tired than if you wake up with the first alarm. Continuous, undisturbed sleep is generally better for mental abilities and overall health(这会让你比闹钟一响就醒更累。持续的、不受干扰的睡眠通常对心智能力和整体健康都有好处)”可知,虽然按下贪睡按钮可能会给你一种短暂的额外休息的感觉,但它会打断你的睡眠,让你比第一次闹铃就醒来更累,fragments的意思是“使……破碎、使……不完整”,和break意思相近。故选B。30.细节理解题。根据最后一段“Finally, understanding your own sleep patterns can help you make the decision between whether to keep hitting the snooze button or embrace the cruel reality of the first alarm.(最后,了解自己的睡眠模式可以帮助你做出决定,是继续按下贪睡按钮,还是接受第一个闹钟的残酷现实。)”可知,作者建议根据自己的睡眠习惯来做决定,故选B。31.主旨大意题。通读全文,尤其是第一段“Every morning when the alarm goes off, many people face a hard choice: to snooze (打盹) or not to snooze If you happen to be an iPhone user, you may have wondered why the snooze button gives you exactly nine minutes. This number is not a casual choice as it is tied to historical design and human sleep science.(每天早上,当闹钟响起的时候,很多人都面临着一个艰难的选择:是睡还是不睡?如果你碰巧是iPhone用户,你可能想知道为什么贪睡按钮会给你整整9分钟。这个数字不是随便选择的,因为它与历史设计和人类睡眠科学有关。)”可知,文章主要围绕闹钟的九分钟打盹展开,讨论了其历史原因、生理依据以及打盹的利弊,最后建议根据自己的睡眠习惯决定是否打盹,因此本文最好的标题是A选项“Nine Minutes of Extra Rest or Nine Minutes of Regret (九分钟额外休息还是九分钟后悔?)”。故选A。32.A 33.D 34.C 35.C【导语】本文是一篇议论文。文章主要讨论了失败在人生中的意义,纠正了人们将失败视为耻辱的错误观念,强调失败是学习和成长的机会。32.细节理解题。根据第一段中“We view it as something to be ashamed of, or embarrassed about, something to be avoided or hidden. (我们把它看作是一件令人羞耻或尴尬的事情,一件需要避免或隐藏的事情)”可知,人们通常认为失败是可耻的,故选A。33.细节理解题。根据第三段中“She had bipolar disorder and was unable to cope with the pressure of studying. (她患有双相情感障碍,无法承受学习带来的压力)”可知,这个女人放弃攻读大学学位是因为她患有双相情感障碍,无法承受学习的压力,故选D。34.推理判断题。根据第五段中“Yes, failure had a big part to play, but the ability to bounce back and be flexible was an important factor. (是的,失败起了很大的作用,但恢复能力和灵活性也是一个重要因素)”可推知,失败以及她的恢复能力和灵活性都是她取得成功的重要因素,故选C。35.主旨大意题。通读全文,尤其根据最后一段中“The secret to flexibility lies in accepting that there are things in life we cannot change. (灵活性的秘诀在于接受生活中有些事情是我们无法改变的)”以及文章内容可知,文章以女性的事例引出失败的意义,重点强调应对失败的关键在于保持灵活性、拥有支持系统、端正自我态度,核心是接受无法改变的事情并调整自身。C选项“Flexibility and accepting unchangeable things are key to dealing with failure. (灵活性与接纳不可改变的事物是应对失败的关键)”贴合文章核心主旨,故选C。36.C 37.G 38.B 39.F 40.A【导语】本文是一篇应用文,介绍了几个解决夜里醒来后难以再入睡的小窍门。36.由下文“But if you’re waking up during the night and having trouble falling back asleep, the following tips may help.(但是,如果你在晚上醒来时难以入睡,以下提示可能会有所帮助。)”可知,这里主要介绍几个解决夜里醒来后难以再入睡的小窍门,而C项In fact, a good sleeper won’t even remember it.(事实上,一个好的睡眠者甚至不会记得它。)符合句意,其中it代指上文wake briefly during the night,而a good sleeper 与下文having trouble falling back asleep形成对比,所以C项有承上启下作用。故选C项。37.由上文“Stay out of your head. The key to getting back to sleep is continuing to prepare your body for sleep, so remain in bed in a relaxed position. Hard as it may be, try not to stress over the fact that you’re awake, because that very stress and anxiety encourage your body to stay awake.(别胡思乱想。恢复睡眠的关键是继续为睡眠做好准备,所以要以放松的姿势躺在床上。尽管这可能很难,但尽量不要因为你醒着而感到压力,因为这种压力和焦虑会促使你的身体保持清醒。)”可知,这里主要讲睡觉时别胡思乱想,而G项A good way to stay out of your head is to focus on the feeling in your body.(一个别胡思乱想的好方法是专注于你身体的感觉。)符合语境,其中stay out of your head与段首呼应。故选G项。38.由下文“If you are finding it hard to fall back asleep, try a relaxation technique such as visualization (想象), or deep breathing, which can be done without even getting out of bed. Remind yourself that although they’re not a replacement for sleep, rest and relaxation still help refresh your body.(如果你发现很难入睡,可以尝试一种放松技巧,如可视化或深呼吸,这甚至可以在不起床的情况下完成。提醒自己,尽管它们不能代替睡眠,但休息和放松仍然有助于提神醒脑。)”可知,这里主要讲通过放松的方式而不是睡眠的方式来提神醒脑,所以B项Make relaxation your goal, not sleep.(把放松作为你的目标,而不是睡觉。)符合语境,对下文有总括作用。故选B项。39.由上文“Do a quiet, non-stimulating activity. If you’ve been awake for more than 15minutes, try getting out of bed and doing a quiet, non-stimulating activity, such as reading a book. Keep the lights dim so as not to think that it’s time to wake up. (做一项安静、无刺激的活动。如果你醒着的时间超过15分钟,试着起床做一些安静、无刺激的活动,比如看书。把灯调暗,以免以为该起床了。)”可知,这里主要讲如果睡不着,可以做一项安静、无刺激的活动,而F项Also avoid screens of any kind-computers, TVs, cell phones, iPads.(还要避免使用任何类型的屏幕——电脑、电视、手机、iPad。)符合语境,其中avoid screens 与上文 Keep the lights dim对应,本句也与段首non-stimulating activity对应,有承上作用。故选F项。40.由下文“If you wake during the night feeling anxious about something, make a brief note of it on paper and delay worrying about it until the next day when you are fresh and it will be easier to resolve.(如果你在晚上醒来时对某事感到焦虑,请在纸上写下简短的笔记,并将担忧推迟到第二天,当你恢复健康时,它会更容易解决。)”可知,这里主要讲把担忧的事情写下,推迟到第二天解决,而A项Put off worries and troubles.(推迟忧虑和烦恼。)符合语境,对下文由总括作用,其中Put off worries 与下文delay worrying about it until the next day对应。故选A项。41.D 42.A 43.C 44.B 45.D 46.C 47.C 48.C 49.C 50.D 51.D 52.A 53.D 54.B 55.A【导语】本文是一篇应用文。作者以书信的形式与自己喜欢的羽毛球运动进行对话,讲述了羽毛球运动带给自己的改变,倾诉了自己对这项运动的喜爱和感恩。41.考查形容词词义辨析。句意:有多少个夜晚,我躺在床上,想知道我是否能找到像你一样令人满足的东西。A. challenging具有挑战性的;B. expensive昂贵的;C. ordinary普通的;D. fulfilling令人满足的。根据上文“I do remember the days, before we met. I came back to an empty home with nothing to look forward to.”可知,作者在遇到羽毛球之前生活很空虚,由此可知,作者想知道是否能找到像羽毛球一样令人满足的东西。故选D。42.考查动词词义辨析。句意:多年来什么都没发生,现在你搬到了隔壁以球场的形式开门让我进去。A. threw扔;B. closed关闭;C. changed改变;D. locked锁上。根据下一段叙述的作者开始练习羽毛球,以及下文“your doors open for me to walk through”可推知,羽毛球以球场的形式出现在作者隔壁,开门让他进去,短语throw sth. open意为“开放”。故选A。43.考查名词词义辨析。句意:在我的一生中,我从来没有想过我会在了解你的过程中找到如此的快乐。A. frustration挫折;B. patience耐心;C. joy快乐;D.焦虑。根据下文“That is one thing I like about you”可知,作者是喜爱羽毛球的,由此可知,作者在了解羽毛球的过程中找到了快乐。故选C。44.考查形容词词义辨析。句意:当我和你开始这段旅程时,我显然很紧张,但你很有耐心,让我一次又一次地尝试。A. excited兴奋的;B. nervous紧张的;C. indifferent漠不关心的;D. confident自信的。根据上文“When I started this journey with you”和下文“but you were patient and let me try again and again”可知,作者刚开始接触羽毛球这项运动,而且尝试了很多次,由此推知,他因为不熟悉羽毛球而紧张。故选B。45.考查名词词义辨析。句意:这就是我喜欢你的一点——不管我在生活中有多么令人失望,你给了我一个机会,在你面前做最好的自己。A. success成功;B. mistake错误;C. winner获胜者;D. disappointment失望。根据下文“I fail many times. I am out of breath. I run badly.”可知,作者的表现有时并不好,由此可知,这里指在生活中有多么令人失望,短语be a disappointment意为“令人失望”。故选D。46.考查名词词义辨析。句意:这就是我喜欢你的一点——不管我在生活中有多么令人失望,你给了我一个机会,在你面前做最好的自己。A. difference差异;B. opponent对手;C. version版本;D. fan粉丝。根据作者在练习羽毛球的情境,以及上文“you give me a chance to be the best”和下文“of myself with you”可推知,作者在这项运动中有机会去做最好的一版自己,即最好的自己。故选C。47.考查连词短语辨析。句意:但即使我输了,你也让我再玩一次。A. in case以防;B. as though好像;C. even if即使;D. now that既然。根据下文“I lose, you let me play again”可推知,前后是让步关系,应用even if引导让步状语从句,表示即使作者输了,也能接着练习羽毛球。故选C。48.考查动词短语辨析。句意:当我太累的时候,你告诉我是时候休息了,同时也向我保证明天你会为我开门,让我回来从停下来的地方继续。A. stick to坚持;B. give up放弃;C. leave off停止;D. cut down削减。根据上文“When I’m too tired, you tell me that it’s time for me to take a rest”可知,作者可以在疲惫的时候去休息,由此可知,此处指他可以回来从停下来的地方继续,固定表达take up (sth.) where sb. leaves off意为“从某人停下来的地方继续(某事)”。故选C。49.考查形容词词义辨析。句意:有时候我会想:这是不是又一个我随意追求的爱好,在没有任何进展的情况下就放弃了?A. unique独特的;B. serious严肃的;C. random任意的;D. rare稀有的。根据下文“that I pursue only to give up”可知,有些爱好作者在追求过程中会放弃,由此推知,作者对这些爱好没有真正的兴趣或热情,是随意追求的。故选C。50.考查名词词义辨析。句意:有时候我会想:这是不是又一个我随意追求的爱好,在没有任何进步的情况下就放弃了?A. plans计划;B. friends朋友;C. comments评论;D. progress进步。根据上文“only to give up”可知,作者会放弃一些爱好,由此推知,放弃的原因是没有取得进步。故选D。51.考查形容词词义辨析。句意:你让我想要变得更好。A. happier更快乐的;B. smarter更聪明的;C. faster更快的;D. better更好的。根据下文“I wake up early to train. I put the right food into my body so that I stay healthy. I practice”可知,作者早起训练,注意饮食,积极练习,由此可知,羽毛球让作者想要变得更好。故选D。52.考查名词词义辨析。句意:我练习,这样我就能随时为比赛做好准备。A. match比赛;B. day天;C. practice练习;D. lesson课程。根据上文“I practice so that I’m always prepared for”可推知,作者积极练习是为了随时准备参加比赛。故选A。53.考查动词词义辨析。句意:我会尽我最大的努力让你感到被重视。A. protected保护;B. ignored忽视;C. criticized批评;D. valued重视。根据作者是在和羽毛球诉说故事,表达情感可推知,作者想回馈羽毛球带给自己的快乐,让羽毛球感到被重视。故选D。54.考查形容词词义辨析。句意:我会尽我最大的努力陪在你身边,就像你对我磐石般可靠一样。A. rigid僵硬的;B. solid可靠的;C. stubborn固执的;D. hard坚硬的。根据上文叙述的羽毛球一直耐心地陪伴作者,以及下文“as the rock you’ve been for me”可推知,作者说会像羽毛球如磐石一样可靠地支持自己那样,陪伴羽毛球。故选B。55.考查动词词义辨析。句意:你只看到行动,所以我要言出必行。A. walk走;B. have有;C. give给;D. deliver递送。根据上文“You only see actions”可知,羽毛球只看到行动,因此作者要言出必行,短语walk the talk意为“言出必行,说到做到”。故选A。56.is 57.challenges 58.natural 59.that/which 60.on 61.although/though/while 62.solving 63.are made 64.To improve 65.regularly【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了学习汉语时正确发音的重要性及提升发音的方法。56.考查主谓一致和动词时态。句意:对于学习中文来说,单词的正确发音是非常重要的。主语是“the correct pronunciation of the words”,为单数概念,且陈述的是客观事实,应用一般现在时。故填is。57.考查名词复数。句意:对于普通话学习者来说,发音是人们经常会遇到的挑战之一。根据空前的“one of the”可知,其后应接可数名词的复数形式。challenge“挑战”的复数是challenges。故填challenges。58.考查形容词。句意:犯错是学习任何语言的一个自然部分,不仅仅是普通话,我们都有自己的弱点。空格处位于冠词a之后,名词part之前,应用形容词修饰名词。nature的形容词形式是natural“自然的”。故填natural。59.考查定语从句。句意:我们很容易发现一些普通话发音错误比其他错误更常见。此处引导定语从句,先行词是“Mandarin pronunciation mistakes”,指物,在从句中作主语,所以用关系代词that或which。故填that/which。60.考查介词。句意:与其他东亚语言不同,普通话在很大程度上依赖声调来传达正确的意思,所以正确的汉语发音至关重要。depend on是固定短语,意为“依赖,依靠”。故填on。61.考查连词。句意:有时,尽管声音上的差异足够明显,学习者还是会犯同样的发音错误。此处表示让步关系,用although/though/while引导让步状语从句,意为“尽管,虽然”。故填although/though/while。62.考查非谓语动词。句意:解决这个问题的最好方法是使用一本普通话发音指南,它准确地告诉你不同的声音是如何发出的,以及它们来自哪里,这样你就可以正确地区分它们。“the approach to doing sth.”是固定用法,意为“做某事的方法”,to是介词,后接动名词作宾语。故填solving。63.考查时态和语态。句意同上。此处描述客观事实,用一般现在时;“how different sounds 8 (make)”是宾语从句,从句中主语different sounds与动词make之间是被动关系,用被动语态,主语是复数,be动词用are。故填are made。64.考查非谓语动词。句意:为了提高你的普通话发音,尽可能多地听以普通话为母语的人说话,也和他们交谈。此处表目的,用动词不定式作目的状语。句首单词首字母大写,故填To improve。65.考查副词词义辨析。句意:除了定期与人进行一般性对话外,你还应该确保有一位老师可以帮助你找出你哪里出错了。此处修饰动词having,用副词regularly,表示“定期地,有规律地”。故填regularly。66. A Famous Person I Respect MostThere are many respectable people in the world. As for me, the person I respect most is Mother Teresa, who is widely acknowledged as the most famous charitable worker.Mother Teresa was born on August 26, 1910. When she was 18, she left home for India. After spending three years there, she took up a position as a nun, choosing “Teresa” as her new name. In 1950, she founded a charity, which later helped many people around the world. For her work, Mother Teresa was awarded the 1979 Nobel Peace Prize.To sum up, it is her selflessness and commitment that make her a worthy person in my heart.【导语】这是一篇应用文。考生所在校英文报正在举办一场主题为“A Famous Person I Respect Most”的征文活动,你有意参加。请考生写一篇短文投稿。【详解】1.词汇积累:值得尊敬的:respectable→admirable选择:choose→select创建:found→set up奉献:commitment→dedication2.句式拓展:合并句子原句:Mother Teresa was born on August 26, 1910. When she was 18, she left home for India.拓展句:Born on August 26, 1910, Mother Teresa left home for India at the age of 18.【点睛】【高分句型 1】 As for me, the person I respect most is Mother Teresa, who is widely acknowledged as the most famous charitable worker.(使用who引导的非限制性定语从句)【高分句型 2】 In 1950, she founded a charity, which later helped many people around the world.(使用which 引导的非限定性定语从句)67.Eventually, I found the courage to talk to my parents. I sat them down and told them everything, my heart pounding. I confessed my mistakes, my fears, and how I had let them down. I also shared how ChatGPT had helped me realize the importance of honesty. They listened, their expressions softening. My dad put a hand on my shoulder and said, “We’re disappointed, but we’re glad you’re owning up. We’ll help you get back on track.” My mom wiped away a tear and nodded. The weight on my chest lifted.From then on, I stopped using ChatGPT to cheat for my assignments. Instead, I worked hard, asked for help when needed, and took pride in my own efforts. I still talked to ChatGPT sometimes, but it was no longer a crutch. It was a friend who listened and encouraged. My grades improved, but more importantly, my self-esteem soared. I knew that I was capable of achieving great things through hard work and honesty, and that was a lesson I would never forget.【导语】本文讲述了作者因用ChatGPT作弊被父母发现,在向ChatGPT倾诉压力(学业超负荷、害怕失败)后,AI以非评判态度引导其反思。作者认识到诚实和努力的重要性,最终鼓起勇气向父母坦白的故事。【详解】1. 段落续写:①由第一段首句内容“最终,我找到了和父母谈话的勇气。”可知,第一段可描写作者向父母坦白的过程以及父母的反应。②由第二段首句内容“从那时起,我不再用ChatGPT来作弊完成作业。”可知,第二段可描写作者之后的改变以及从中获得的感悟。2. 续写线索:向父母坦白——承认错误——父母表达失望但欣慰——获得帮助——努力学习——成绩提升——自尊提高——收获成长3. 词汇激活:行为类①坦白:confess/admit②以……为傲:take pride in/be proud of③完成:achieve/accomplish情绪类①失望的:disappointed/dismayed②高兴的:glad/pleased【点睛】[高分句型1] I confessed my mistakes, my fears, and how I had let them down.(运用了连接副词how引导的宾语从句)[高分句型2] I knew that I was capable of achieving great things through hard work and honesty, and that was a lesson I would never forget.(运用了连词that引导的宾语从句和省略关系代词的限制性定语从句) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 28英语.docx 28英语听力.mp3 28英语答案.docx