必修第一册Welcome Unit 高效作业(含解析)--2026年高考英语一轮复习基础教材梳理(人教版)

资源下载
  1. 二一教育资源

必修第一册Welcome Unit 高效作业(含解析)--2026年高考英语一轮复习基础教材梳理(人教版)

资源简介

必修第一册 Welcome Unit
Ⅰ.阅读理解
A
What is GPA
Grade Point Average(GPA),typically ranging from one to four,is a number reflecting your course performance on average. It’s used by universities to determine whether students meet academic standards and by students to enhance job prospects or secure admission into post-graduate programmes.
How to calculate GPA
●Determine the letter grade and the number of credit hours for each course you take in a term;
●Translate the letter grade to grade points using your school’s grading system;
●Multiply the grade points by the credit hours for that course;
●Add up all the credit hours for the courses;
●Divide the total number of grade points by the total credit hours and you get the GP A.
Example: Academic Transcript of Jane Smith  Spring 2025
Courses Letter Grade Grade points Credit hours Total points GPA
Creative Writing A+ 4.0 3 12 —
Psychology A- 3.7 3 11.1 —
History B+ 3.3 3 9.9 —
Computer Science F 0.0 2 0 —
Total — — 11 33
  What are the consequences of failing college courses
●Every failing grade (F) significantly impacts your GPA for that academic year,limiting club,organisation and programme choices,as competitive programmes require top GPAs.
●Most financial aid programmes require a specific GP A.A sharp drop in GPA due to several course failures may lead to withdrawal from financial aid programmes,unless you retake the courses and pass.
●For college athletes on sports scholarships,failing courses repeatedly can lead to losing scholarships and team sports.
●Failing multiple courses can result in school removal and affect future applications.
(  )1.Where is this text probably taken from
A.An academic course guide.
B.A campus job fair poster.
C.A graduate application form.
D.An athletic team schedule.
(  )2.What is Jane Smith’s GPA this term
A.3.3.
B.3.0.
C.2.8.
D.1.0.
(  )3.What would be a result if you get one F in college
A.School removal.
B.Loss of financial aid.
C.Choice limitation.
D.Disqualification for sports.
B
When a group of college students put their sorrow into action,they never imagined the project would fuel a nationwide movement to help deal with hunger and food waste.
But that’s exactly what the Farmlink Project has done since 2020,bringing together hundreds of young volunteers to rescue nearly 77 million pounds of excess food and deliver it to those in need. The organisation’s efforts help farmers,the environment,and people struggling to feed their families all at once.
“In the United States,40 million people don’t have enough food to eat. They don’t know where their next meal is going to come from,” said Aidan Reilly,who co-founded Farmlink. “Meanwhile,in the United States we’re throwing out over 100 billion pounds of food every year.”
Back in 2020,Reilly and his childhood friend James Kanoff were reading and watching news about food shortages,and they learned that area farms were forced to destroy excess produce that they couldn’t sell,especially with restaurants,schools and hotels closed. Reilly,Kanoff and a core group of friends worked together over a social media platform,texted and e-mailed to contact farms coast to coast. “We didn’t really set out to start a non-profit organisation,” Reilly said. “We just thought,‘There’re so many people suffering. If we can figure out one way to help,then that’ll be great.’”
In California,they found a farmer who had 13,000 eggs that could be donated,and Reilly offered to do the pickup and delivery himself. That was the first of many more deliveries. With “we’ll come to you” as their catchphrase(口号),the group rented trucks and attempted to do all the food pickup and deliveries themselves.
“We had a lot of hiccups in the beginning,” Reilly said. “We broke axles(车轴),loaded in 40,000 pounds of potatoes in a wrong way and had to try to drag them out by using another truck and a rope. But we made it work.”
“Farmlink has worked with more than 100 farms and 300 communities in the US,rescuing and moving enough food to distribute more than 64 million meals,” Reilly said.
(  )4.What can we learn about Farmlink Project from the text
A.It cooperates with the farms worldwide.
B.It helps relieve American poverty.
C.It is launched by college students.
D.It is supported by the government.
(  )5.According to the text,why did some farms waste lots of produce
A.The produce was of poor quality.
B.Nobody came to purchase the produce.
C.The farmers refused to sell it at a low price.
D.The produce was destroyed by natural disasters.
(  )6.What was the obstacle of the students in the startup phase
A.They were lacking in experience.
B.They overloaded the trucks.
C.They were mistake-free.
D.The vehicles were inadequate.
(  )7.What is the text mainly about
A.Americans faced a food shortage crisis.
B.How to reduce food waste in poor areas.
C.How to deliver farm produce to those in need.
D.Students took action to tackle hunger and food waste.
Ⅱ.完形填空
Changing the world may be impossible,but changing a world is realistic—that’s how Lorenzo Amani looks on the life. Amani’s journey from the football team to the  1  world is a story of perseverance and personal growth.
Growing up in a military family,Amani experienced frequent moves and  2  requirements,which influenced his character and  3  his capacity to handle stress,particularly in sports.  4 ,a career-ending foot injury in his junior year  5  his dream of football. With the encouragement and assistance of coaches and the staff,Amani  6  his attention on other off-field interests—studying at Virginia Tech. “Student athletes at the time didn’t really study abroad,” he said. “We were generally too busy  7  our sport. This was a(n)  8  experience that taught me that we’re all a lot more alike than we are  9 ,even in various corners of the world.”
Following his graduation,Amani served as an academic coach to  10  others facing the same career  11  from sports to other fields. It’s a(n)  12  many athletes struggle with—fewer than 2 percent of student athletes go on to be professional athletes.
Today,Amani has founded an athleisure clothing company,with a(n)  13  to contributing a portion of its profits to organisations that offer education training to minorities. Additionally,he remains devoted to  14  individuals,helping develop their leadership skills and financial literacy.
Amani’s experience proves that as long as we  15  setbacks(挫折) bravely,we can change not just our own world,but the world of others as well.
(  )1. A.science     B.business
C.fashion D.sport
(  )2. A.regular B.major
C.illegal D.strict
(  )3. A.appreciated B.enhanced
C.covered D.restricted
(  )4. A.Additionally B.Eventually
C.Nevertheless D.Instead
(  )5. A.stopped B.inspired
C.presented D.interpreted
(  )6. A.recalled B.removed
C.repeated D.refocused
(  )7. A.referring to B.summing up
C.competing in D.contrasting with
(  )8. A.normal B.fantastic
C.relevant D.adventurous
(  )9. A.popular B.attractive
C.familiar D.different
(  )10. A.assist B.satisfy
C.inform D.ignore
(  )11. A.strategy B.choice
C.structure D.transformation
(  )12. A.convention B.examination
C.challenge D.attitude
(  )13. A.barrier B.commitment
C.assumption D.adaptation
(  )14. A.guiding B.commented
C.persuading D.reminding
(  )15. A.check B.recognise
C.hug D.observe
Ⅲ.语法填空
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Every year,hundreds of international students travel thousands of miles to study in China,1.________ (leave) their homes and native languages behind. As some of them immerse 2.________ (they) in intensive Chinese language study at Tongji University in Shanghai,one unique assignment helps them bridge the miles 3.________ lie in between—writing a letter home in Chinese.
The letter-home activity has become 4.________ annual tradition in Tongji’s pre-university Chinese programme. After months of studying vocabulary,grammar,and composition,students from all over the world 5.__________ (task) with composing a letter to their families,written 6.________ (entire) in Chinese characters.
“At first,this activity was operated in a few classes. But when other students saw the letters on display,they took the initiative 7.________(write) home letters on their own,” explained Zong Qian,associate dean of the International School of the university.
As the letters started coming in,the teachers were impressed and touched by the students’ efforts to express emotions across 8.________ (culture). Zong noted that most of the students had zero prior Chinese ability 9.________ arriving in Shanghai for the first time just months ago.
“We realised that these letters offered a special window into the students’ experiences and 10.________ (grow) in China,” said Zong. “The letters were very moving to read.”
[必修第一册 Welcome Unit]
Ⅰ.阅读理解
A
【文本大意】本文主要介绍了平均学分绩点(GPA)的概念、计算方式和大学课程不及格的后果。
1.A 推理判断题。根据文章中的“What is GPA (什么是平均学分绩点 )”“How to calculate GPA (如何计算平均学分绩点 )”和“What are the consequences of failing college courses (大学课程不及格的后果是什么 )”可知,文章介绍了大学用来确定学生是否达到学术标准的评价准则——平均学分绩点,并介绍了平均学分绩点的计算方法及课程不及格的后果,应该选自学术课程指南。故选A。
2.B 细节理解题。根据“How to calculate GPA ”部分中的“Divide the total number of grade points by the total credit hours and you get the GPA.(把总分除以总学时,你就得到了平均学分绩点。)”并结合表格内容可知,Jane Smith的所有课程,总分是33,总学时是11,33÷11=3,所以她的平均学分绩点是3。故选B。
3.C 细节理解题。根据“What are the consequences of failing college courses ”部分中的“Every failing grade (F) significantly impacts your GPA for that academic year, limiting club, organisation and programme choices, as competitive programmes require top GPAs.[每一个不及格的分数(F)都会明显影响你在该学年的平均学分绩点,限制俱乐部、组织和项目选择,因为竞争性的项目需要高平均学分绩点。]”可知,如果你在大学得了一个F,你的选择将会受限制。故选C。
B
【文本大意】一群大学生通过创立Farmlink项目,吸引了数百名年轻志愿者,他们将农场里卖不出去的食物捐赠给有需要的人。
4.C 推理判断题。根据第一段“When a group of college students put their sorrow into action, they never imagined the project would fuel a nationwide movement to help deal with hunger and food waste.(当一群大学生将他们的悲伤付诸行动时,他们从未想到这个项目会推动一场全国性的运动,帮助解决饥饿和食物浪费。)”以及第二段第一句“But that’s exactly what the Farmlink Project has done since 2020, bringing together hundreds of young volunteers to rescue nearly 77 million pounds of excess food and deliver it to those in need.(但这正是Farmlink项目自2020年以来所做的,它汇集了数百名年轻志愿者,拯救了近7 700万磅多余的食物,并将其送到有需要的人手中。)”可知,此项目是由大学生发起的。故选C。
5.B 细节理解题。根据第四段第一句“Back in 2020, Reilly and his childhood friend James Kanoff were reading and watching news about food shortages, and they learned that area farms were forced to destroy excess produce that they couldn’t sell, especially with restaurants, schools and hotels closed.(早在2020年,Reilly和他儿时的朋友James Kanoff就在阅读和观看有关粮食短缺的新闻,他们了解到,该地区的农场被迫销毁卖不出去的多余农产品,尤其是在餐馆、学校和酒店关闭的情况下。)”可知,由于农产品卖不出去,农场只能销毁农产品。故选B。
6.A 推理判断题。根据倒数第二段中Reilly 说的话“We had a lot of hiccups in the beginning”和 “We broke axles(车轴), loaded in 40,000 pounds of potatoes in a wrong way and had to try to drag them out by using another truck and a rope. But we made it work.”可知,一开始他们遇到了很多问题,比如坏了车轴,用错误的方式装载了4万磅土豆,所以不得不试图用另一辆卡车和一根绳子把它们拖出来,由此可推知,学生们在开始阶段遇到的障碍是缺乏经验。故选A。
7.D 主旨大意题。通读全文,尤其根据第一段“When a group of college students put their sorrow into action, they never imagined the project would fuel a nationwide movement to help deal with hunger and food waste.(当一群大学生将他们的悲伤付诸行动时,他们从未想到这个项目会推动一场全国性的运动,帮助解决饥饿和食物浪费。)”可知,文章主要介绍了一群美国大学生推动一场全国性的运动来帮助解决饥饿和食物浪费。故选D。
Ⅱ.完形填空
【文本大意】Lorenzo Amani的脚伤断送了他的足球梦,之后他将注意力集中在其他场外兴趣上——在弗吉尼亚理工大学学习,毕业后,他转向了商界,并致力于帮助他人。
1.B 根据倒数第二段中的“Amani has founded an athleisure clothing company(Amani已经创立了一家运动休闲服装公司)”可知,Amani从足球队转到商界。A. science科学;B. business商业,生意;C. fashion时尚;D. sport运动。故选B。
2.D 根据上文中的“Growing up in a military family(在一个军人家庭长大)”可知,Amani的家人对他要求严格。A. regular定期的;B. major主要的;C. illegal非法的;D. strict严格的。故选D。
3.B Amani成长在军人家庭,经常搬家,家人对他要求严格,这影响了他的性格,增强了他处理压力的能力,尤其是在运动方面。A. appreciate感激;
B. enhance提高,增强;C. cover覆盖;D. restrict限制,控制。故选B。
4.C Amani在运动方面具有较强的处理压力的能力,和下文提到的脚伤结束了他的体育职业梦想之间为转折关系。A. additionally除此之外;B. eventually最后;C. nevertheless然而,不过;D. instead相反。故选C。
5.A 根据空前的关键信息“career-ending foot injury(终结职业的脚伤)”可知,一场结束Amani职业生涯的脚伤阻止了他的足球梦。A. stop停止,终止;
B. inspire鼓舞;C. present展现;D. interpret解释。故选A。
6.D 在教练和工作人员的鼓励和帮助下,Amani重新将注意力集中在其他场外兴趣上——在弗吉尼亚理工大学学习。A. recall回想,回忆起;B. remove去掉;C. repeat重复;D. refocus将注意力转向。故选D。
7.C 根据语境且结合常识可知,学生运动员通常都忙于体育比赛。A. refer to参考;B. sum up总结;C. compete in参加……比赛;D. contrast with与……形成对比。故选C。
8.B 根据语境可知,从体育运动转向别的领域,这对Amani来说是一次奇妙的经历。A. normal正常的;B. fantastic极好的;C. relevant有关的;D. adventurous有冒险精神的。故选B。
9.D 根据空前的关键信息“alike”可知,这次经历让Amani明白,即使在世界的各个角落,人和人之间的相似之处也比不同之处多得多。A. popular受欢迎的;B. attractive有吸引力的;C. familiar熟悉的;D. different不同的。故选D。
10.A 毕业后,Amani担任学术教练,帮助其他人。A. assist帮助;B. satisfy满足,使满意;C. inform通知;D. ignore忽视,不理。故选A。
11.D Amani担任学术教练,帮助其他面临同样职业转型的人从体育转向其他领域。A. strategy策略;B. choice选择;C. structure结构;D. transformation转变。故选D。
12.C 这是一个许多运动员都难以克服的挑战——只有不到2%的学生运动员能成为职业运动员。A. convention惯例,习俗;B. examination考试;C. challenge挑战;D. attitude态度。故选C。
13.B 如今,Amani创立了一家运动休闲服装公司,并承诺将部分利润捐给为少数群体提供教育培训的组织。A. barrier障碍;B. commitment承诺;C. assumption假定;D. adaptation适应。故选B。
14.A 根据下文中的“helping develop their leadership skills and financial literacy”可知,Amani仍然致力于指导个人,帮助发展他们的领导技能和金融知识。
A. guide指导;B. comment评论;C. persuade说服;D. remind提醒。故选A。
15.C Amani的经历证明,只要我们勇敢地拥抱挫折,我们不仅可以改变自己的世界,也可以改变别人的世界。A. check检查;B. recognise认出;C. hug拥抱;D. observe观察。故选C。
Ⅲ.语法填空
【文本大意】本文主要介绍了同济大学关于留学生“用中文书写一封家书”这个活动的相关信息。
1.leaving 考查非谓语动词。句意:每年,数百名国际学生不远万里来到中国学习,把他们的家乡和母语抛在脑后。本句谓语动词为travel,空前无连词,应用非谓语动词作状语,leave与其逻辑主语students之间构成主动关系,因此用现在分词。故填leaving。
2.themselves 考查代词。句意:当他们中的一些人在上海同济大学潜心钻研中文时,一项独特的任务帮助两者缩短他们之间的距离——用中文写一封家书。空处作动词immerse的宾语,且表示“他们自己”,因此用反身代词themselves。故填themselves。
3.which/that 考查定语从句。句意同上。空处引导限制性定语从句,修饰先行词the miles,且作定语从句的主语,表示物,用关系代词which或that引导。故填which或that。
4.an 考查冠词。句意:一封家书活动已经成为同济大学预科汉语项目的年度传统。此处泛指“一种传统”,tradition前有annual修饰,且annual以元音音素开头,因此用不定冠词an修饰tradition。故填an。
5.are tasked 考查时态、语态和主谓一致。句意:在学习了几个月的词汇、语法和写作之后,来自世界各地的学生收到给他们的家人写一封信的任务,而且完全是用汉字写。空处为句子的谓语,主语students与task构成被动关系,因此用被动语态,此处描述客观事实,用一般现在时;主语students为复数,谓语动词用复数形式。故填are tasked。
6.entirely 考查副词。句意同上。空处修饰动词written,用副词作状语。故填entirely。
7.to write 考查非谓语动词。句意: 该校国际学院副院长宗骞解释道:“起初,这项活动只在几个班级进行。但当其他学生看到展出的信件时,他们就主动自己给家里人写信。” 空处用不定式作目的状语。故填to write。
8.cultures 考查名词的数。句意:当这些信件开始完成时,老师们被学生们表达跨文化情感的努力所打动。culture在此处表示不止一种文化,因此用复数形式。故填cultures。
9.before/when 考查介词/状语从句的省略。句意:宗指出,在几个月前第一次来到上海之前/时,大多数学生都没有任何中文能力。此处可以表示“在学生来上海之前”,用介词before;也可以表示“当……时”,用when构成时间状语从句的省略。故填before或when。
10.growth 考查名词。句意:宗说:“我们意识到,这些信件为了解学生们在中国的经历和成长提供了一扇特殊的窗口。” 空处与experiences并列,作介词into的宾语,因此用名词,表示“成长”,growth为不可数名词。故填growth。

展开更多......

收起↑

资源预览