【单元考点培优】Unit 6 Keep our city clean 考点19:阅读理解-任务型-2025-2026学年牛津译林版六年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Unit 6 Keep our city clean 考点19:阅读理解-任务型-2025-2026学年牛津译林版六年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年牛津译林版六年级英语上册核心考点精练
Unit 6 Keep our city clean
考点19:阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,完成下列句子。
Plants are a very important kind of life. Plants cover(覆盖) most of the land. They can be big or small and come in many colours, but they are not animals.
How are animals and plants different Plants usually can’t move. They breathe(呼吸) a different kind of air which is not like humans’ or animals’. Plants make their food from water, sunlight and the soil(土壤). Plants don’t talk or think. Plants usually make more plants or reproduce(繁殖) with seeds.
How are animals and plants similar They both have body parts that do jobs. Animals eat food, but plants “eat” sunlight with their leaves and “drink” with their roots(根部). Animals grow from babies to adults, and plants grow from seeds to adults.
1.Plants cover most of the . They are a very important kind of .
2.Usually plants can’t . And they don’t talk or .
3.Plants usually make more or reproduce with seeds.
4.Both animals and plants have that do jobs.
5.Plants “eat” sunlight with their and “drink” with their .
阅读短文,完成下列任务。
Care for “Mother Earth”
We all live on the earth. It is our home. There are a lot of trees, flowers, rivers and mountains on the earth. There are also many animals here with us.
Our earth is beautiful. But sometimes we do bad things to it. We cut down too many trees. We waste too much water and make the air dirty.
We have only one earth. We should care for it. We ①______ waste the water. We should make the water and the air clean again. We ②______ plant more trees and help the animals.
6.从方框中选择正确的单词填入文中 (仅填序号)。
A.should B.shouldn’t
① ②
7.判断下列句子正(T)误(F).
(1) We live on the earth with many animals. ( )
(2) There are trees, flowers, rivers and mountains on the earth. ( )
(3) We shouldn’t make the water clean. ( )
Read and answer. 厦门举办了倡导垃圾分类、变废为宝的活动,Lily和她同学在活动中做哪些事呢?阅读材料,完成下列任务。
Wu Fan Yesterday I used a water bottle to make a vase(花瓶). I cleaned the water bottle and dried it. I coloured it with crayons and put some flowers in it. It was funny!
Lily I used some waste paper(废纸) to make a pen holder(笔筒). I painted some yellow stars on it. It’s bigger than my old pen holder. I like it very much!
Jack Yesterday I took a broken chair from my home. My teacher helped me make a nest(鸟窝). I was really happy! My pet bird has its new house now.
8.阅读以上内容,完成填空。
(1) Yesterday Lily some waste paper to make a pen holder.
(2) Lily’s old pen holder is than her new one.
9.阅读以上内容,回答下列问题
(1) What did Wu Fan use to make a vase
(2) Who helped Jack make a nest
(3) How did Jack feel
环境保护人人有责,从我做起,阅读下面有关环保的短文并作答。
In most parts of the world, many students help their schools make less pollution(污染). They join the Environment(环境) Club. In the Environment Club, people work together to make our environment clean.
Here are some things students can do:
◆The “Clear Your Plate(光盘)” project is important. How much food do you throw away after lunch At school, we should eat up all our lunch food. Let’s work together to save every meal!
◆No-car day. On a no-car day, nobody comes to school in a car Cars give pollution to our air, so remember
Walk, jump, bike or run.
Use your legs! It’s lots of fun!
◆Follow 3Rs to protect the environment! Reduce waste, save electricity(电), water and energy, reuse old things like bags, clothes, toys, books and recycle paper, cans and plastic bottles. Let’s start now!
We love our environment. Let’s work together to make it clean.
10.Environment clubs ask students ________. ( )
A.to ride bikes to school every day B.to protect our environment
C.to bring their lunches in bags
11.The “Clear Your Plate” project shows that ________. ( )
A.all the students waste a lot of food every day
B.students should clean the plates after they eat up their lunch food.
C.students shouldn’t waste food every day.
12.What does the underlined(下划线) word “it” refer to(指代) in last paragraph ( )
A.The environment. B.The club. C.The river.
13.What else can we do to keep our environment clean
认真阅读下面绘本,按要求完成任务。
The sun is on the water. A cloud is in the sky. Inside the cloud, there are some water droplets (水滴). The cloud gets big and black. There are too many water droplets in it. Then the cloud bursts (爆开). Down come all the water droplets on to the earth (地面). This is the rain. Some rain falls in the ocean (海洋). Some rain falls on the land (陆地). It can go deep (深的) under the ground. It can fall in a lake and river like this.
This is a clean river. Many animals come to drink. Fish swim in it. People live by it. They can swim in the river and drink the water too. But this is a river of rubbish (垃圾) now. The water is not clean. There is no fish. Animals can’t drink. People can’t swim and drink the water. If (如果) some water in this river goes up like this. . . and comes down on earth. What will happen (发生)
(改编自《多维阅读》第8级 Rubbish in the river)
14.选择正确选项。
(1) What does Picture 1 tell us about ( )
A.The animal cycle (周期). B.The plant cycle. C. The water cycle.
(2) Inside the cloud, there is (are) ______. ( )
A.a beautiful rainbow (彩虹) B.droplets of water C. much ice
(3) Which one is not right about this river of rubbish ( )
A.People can look for fish in the river.
B.Animals can’t drink the water in the river.
C. People can’t swim in the river.
(4) What will come down on earth if some water in the river of rubbish goes up ( )
A.Clean river. B.Snow. C. Dirty river.
15.根据绘本内容,回答问题。
Where does the rain fall
读短文,按要求完成任务。
Waste Shark
When we talk about sharks, what do you think of them A large body, a big mouth, sharp teeth ... right Do you know there’s a special shark You can see it in some waters in the world. It is Waste Shark.
There is so much waste in the world every year, and a lot of them goes to the sea in the end. Waste Shark helps with the waste. It is a drone(无人机) for cleaning up lakes, rivers, seas and so on.
The new drone can’t fly in the sky, but it can swim in the water. It looks like a big shark. It works very hard, and it can work for eight to ten hours a day. Also, Waste Shark is smart. Before going into the water, it uses a positioning system(定位系统) to find the waste and goes to “eat” it. It can test the water quality, too.
Waste Shark is a great invention(发明). It is called “water cleaning robot”. It can reduce the waste and make the water clean. It can also protect the animals in the water. But it is hard to get to the big open sea and clean the waste there. People usually clean the waste near the beach. It is easy and cheap.
16.选择正确的选项。
(1) Waste Shark is a ______. ( )
A.fish B.drone C. waste
(2) Waste Shark can work ______ hours a day. ( )
A.4-6 B.6-8 C. 8-10
(3) What does the word “reduce” mean in the passage ( )
A.减少 B.发现 C. 增加
(4) What can Waste Shark do in the passage ( )
A.It can fly in the sky. B.It can clean up the street. C. It can clean the water and protect the animals in the water.
(5) Why is it hard to clean waste in the open sea for Waste Shark ( )
A.Because the waste is too small. B.Because it’s hard to get to the big open sea. C. Because there is no waste in the open sea.
17.根据短文内容,回答问题。
Why is Waste Shark a great invention
阅读短文,选择最佳答案并回答问题。
One week ago, I was full of yummy juice. A boy bought me at the supermarket and brought me home. The next morning, he drank all my juice, and threw me into a rubbish bin.
A street cleaner found me and picked me up. Then, he put me in a truck. There were many other friends like me.
The truck brought us to a factory. There, workers washed us carefully. Then, they put us into a big machine. We became small pieces(碎片). Finally, they made us into a piece of cloth(布料).
Now I’m part of a jacket! My change shows how to recycle and protect our earth. What other “rubbish” can people recycle
18.What am “I” in the story ( )
A.A paper bag. B.An old jacket. C.A plastic bottle. D.A banana skin.
19.What is the right order of my change ( )
①A jacket. ②Small pieces. ③A piece of cloth. ④A bottle.
A.②④①③ B.④②③① C.③④②① D.③①②③
20.—What other rubbish do you want to recycle
—I want to recycle .
What is freezing rain
是谁拥有滴水成冰的超能力?
Look at these leaves. They have a special “coat” made of ice. Isn't it beautiful This is called glaze ice (雨凇). It is made by freezing rain (冻雨), a kind of weather event (事件). Freezing rain is common at the beginning or the end of winter.
From January to February, freezing rain hit many places in China, including Guizhou, Hubei and Hunan. How can rain become freezing
What am I
Falling in the air, I am a raindrop. But when I touch things below zero degrees on the ground, I can suddenly turn into ice. I cover them with a layer (层) of ice.
Dangers of freezing rain
The roads and railways (铁轨) become icy and slippery (滑的). This can stop the traffic or make it slow.
Some electric wires (电线) and trees can't hold all the ice. They can break easily and bring danger to people.
The fields become icy. Young plants can stop growing and even die.
21.Have you ever heard about freezing rain in the news or seen it yourself Talk about it and what you think.
22.When does freezing rain happen ( )
A.During autumn B.At the beginning or the end of winter C. Throughout the entire winter
23.What dangers does the freezing rain bring (多选题)
___ Slippery roads and railways
___ Fast traffic
___ Healthy plants
___ Broken electric wires and trees
___ Flooded areas
任务型阅读。
In Kenya, some students use pencil stubs(铅笔头) too short to hold. A teacher invented “pencil extenders” from old water bottles. Now they can use every pencil to the end!
24.阅读短文,完成问题。
What did the teacher make from water bottles ( )
A.Rulers. B.Pencil extenders. C. Schoolbags.
25.开放回答:如果你有一支很短的铅笔,你会如何改造它?(用1-2句英文回答)
26.倡议书:写一条呼吁节约文具的标语(英文),贴在教室里。
27.用以下单词创作一句宣传语(可添加其他词)。
recycle, school things, Earth, happy
示例:Recycle school things, make the Earth happy!
天天在活动现场领取了旧物利用宣传手册。阅读手册内容,完成下列任务。
Do you have old things Where are they now And where can they go Learn with us and give old things new life (生命)! ________ We have many old school things. Some friends need them. We can give them to our friends. ________ Books help us learn. We can share them with our classmates. ________ We have some old toys. They are still nice. We can put them in a box and sell them.
28.阅读宣传手册,为语段选择合适的标题,将序号写在横线上。
A.Take to school B.Sell C. Give away
(1) (2) (3)
29.阅读宣传手册,判断句子正(T)误(F)。
(1) We can give old pens to our friends. ( )
(2) We can use old books to make a boat. ( )
(3) We can sell our old toys to give them new life. ( )
天天正在网络上学习更多旧物改造的方法。阅读文本,完成下列任务。
Boxes Plant flowers in the small box. Use the big box to make a home for the pet. Clothes(衣服) Cut the old clothes. And make nice bags or animal toys. Paper Make paper boats. Make paper flowers to decorate the home. They can make the home nice. Plates Draw pictures on the old plates. And decorate the home with them.
30.阅读文本,选出文本中提到的改造后的旧物,在括号内打“√”。
( ) ( ) ( ) ( ) ( )
31.阅读文本,选择正确的选项。
(1) We can make a(n) ______ for our pets with the big box. ( )
A.bag B.home C. animal friend
(2) We can use old ______ to make a nice bag. ( )
A.paper B.plates C. clothes
(3) 画线单词decorate的意思是:______。( )
A.装饰 B.打扫 C. 保持
(4) How can we make old things useful again ( )
A.Put them in a box. B.Reuse them. C. Cut them.
阅读理解。
In big cities, we usually see lots of tall buildings, cool cars and buses. But cities can be sweet homes for plants and animals too. Let’s have a look!
Forests in Milan (米兰) In Milan, Italy, there are two tall buildings with many green plants. They look like forests in the air (空中). The “forests” have about 6,000 trees and 11,000 small plants. People plant them out of the windows. They attract so many birds and butterflies. People can see them everywhere. So nice! Wuhan, “the sponge (海绵) city” It often rains in Wuhan, Hubei. There is lots of water in this city. People build (建造) many gardens, lakes and parks in the city. They can “drink” water like a sponge on rainy days. And they make the city beautiful. Some animals make homes here.
32.阅读报刊文章,选择正确的选项。
(1) There are about ______ small plants in the “forests”. ( )
A.6,000 B.11,000 C. 5,000
(2) “They attract so many birds and butterflies.” Here “attract” means (意思是) “______”. ( )
A.吸引 B.赶走 C. 困住
(3) In Wuhan, we can see many gardens, ______ and ______. ( )
A.parks; forests B.lakes; parks C. lakes; farms
(4) After reading, we know______. ( )
A.there are two buildings with nice flowers in Milan
B.“the sponge city” can “drink” water
C. people in Wuhan plant many trees out of the windows
33.Which (哪一个) city do you like Why
根据短文内容,完成下面的表格。
Today there is more and more rubbish on Earth. Rubbish makes the air, the water and the soil dirty. People and animals may get ill when they breathe the dirty air or drink the dirty water. Grass, trees and flowers will be dead if they grow from the dirty soil. That is a big problem. What can we do with rubbish We must throw and reuse rubbish in right ways. We shouldn’t throw rubbish everywhere. We can sort (分类) rubbish and put different kinds of rubbish in different bins. Then we can send rubbish to some special (特别的) places for further disposal (处理). If everyone can do this, the Earth will be cleaner.
Problem (问题) More 34 on Earth make the air,the water and the soil 35
make people and animals 36
make plants dead
Solution (解决方法) throw and reuse rubbish in right ways sort rubbish
put rubbish in different 37
send rubbish to some special 38
根据短文内容,完成下列各题。
Cavemen often ate raw meat. They didn’t cook their food. Now there are many things to help you cook. In 2050, there will be house robots. They will cook, clean and wash the dishes.
There were many trees, and there were many clean rivers. Now, there are more and more buildings. We should help the earth now, so birds will have homes and the forests will be healthy and green again.
39.根据短文内容,选出最佳选项。
Choose a title (标题) for the text. ( )
A.the Cooking B.Changes C. the Future (将来)
40.根据短文内容,判断正(T)误(F)。
(1) House robots will cook, clean and wash the dishes in 2050. ( )
(2) There were no trees or clean rivers before. ( )
41.根据短文内容,回答问题。
(1) Are there more and more buildings now
, there are.
(2) Which (哪一个) word (单词) in the first (第一) line (行) means “生的” .
阅读理解。
We live on the Earth. The Earth is our home. We help the Earth in many ways. Three great ways are: Reduce! Reuse! Recycle! We throw away too many things and make too much rubbish. Now let’s stop and think: Can we reduce them Can we reuse them Can we recycle them
Reduce! ·Reduce paper. Always use both sides of the paper for writing and drawing—we need to save our trees! ·Reduce plastic bags. ___①____ ·Reduce energy(能源). Walk or ride a bike often. Reuse! ·Don’t throw away old bottles and cans. Keep them and use them again. ·__②_____ Give them to people in need. ·Don’t throw away coloured paper from gifts. Recycle! ·We make cotton(棉花) from old glass. ·___③____ ·Don’t throw away anything that you can recycle. But use the right bin!
It’s important to care for our home. When we reduce, reuse or recycle, we are helping the Earth keep green and healthy.
42.选择正确的句子补全短文,将其字母标号填在横线上。
A.We make clothes from old plastic bottles. B.Don’t put old clothes and toys in the rubbish bin. C. Take your own shopping bags to the shop.
(1)
(2)
(3)
43.根据短文内容,选择正确答案。
(1) We use both sides of paper to save the _______. ( )
A.trees B.water C. air
(2) To save energy, we shouldn’t _______ often. ( )
A.drive a car B.walk C. ride a bike
(3) We make cotton from old glass. It’s a way to _______ it. ( )
A.reduce B.reuse C. recycle
44.根据实际情况回答问题。
How can we reuse old things
We can use to make .
看图,读关于地球日的文章,完成相关任务。
World Earth Day
April 22nd is World Earth Day. What can we do for the environment I think each of us can do a little to help. (1) ________ It helps to protect the environment. We can use more cloth bags. The second thing we can do is to reuse old textbooks. (2)________
(3) ________ We can save energy in this way. What’s more, it would be better if we take less cars. (4) ________ (5) ________ We should try our best to reduce pollution and waste. What ELSE can YOU do to help the world
45.选择适当的句子将文章补充完整,将其字母标号填写在相应的横线上。
(1) (2) (3) (4) (5)
A.We can give those books to lower grade students.
B.The first thing we can do is to use less plastic bags when we go shopping.
C. Then we shouldn’t forget to turn off lights when we leave rooms.
D.We can walk or take a bus to school.
E. And we can use both sides of the paper when we write.
46.请根据实际情况回答问题。
What else can you do to help the world
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.land life 2.move think 3.plants 4.body parts 5.leaves roots
【导语】本文主介绍了植物。
1.句意:植物覆盖了大部分______。它们是一种非常重要的_______。根据句子“Plants are a very important kind of life. Plants cover most of the land.植物是一种非常重要的生命。植物覆盖了大部分土地。”可知植物覆盖了土地land,是重要的生命life。故答案为land;life。
2.句意:通常植物不能______。他们不说话或______。根据句子“Plants usually can’t move.植物通常不能移动。”及“Plants don’t talk or think.植物不说话或不思考。”可知植物不能移动move,不说话和不思考,思考think,故答案为move;think。
3.句意:植物通常会制造更多的_______或用种子繁殖。根据句子“Plants usually make more plants or reproduce with seeds.植物通常会结更多的植物或用种子繁殖。”可知此处指种子plants,故答案为plants 。
4.句意:动物和植物都有工作的______。根据句子“How are animals and plants similar They both have body parts that do jobs.动物和植物是如何相似的?他们都有可以工作的身体部位。”可知有身体部位body parts,故答案为body parts。
5.句意:植物用_________“吃”阳光,用_________“喝”阳光。根据句子“ Animals eat food, but plants “eat” sunlight with their leaves and “drink” with their roots.动物吃食物,但植物用叶子“吃”阳光,”可知植物用叶子吸收阳光,用根吸收水分,leaves叶子,roots根,故答案为leaves;roots。
6.B A 7.T T F
【导语】本文主要介绍了我们应该关爱地球。
6.句意:我们不应该浪费水。waste the water动词短语,浪费水,根据常识可知我们不应该浪费水,shouldn’t不应该,故选B。
句意:我们应该多种树并且帮助动物。plant more trees动词短语,多种树,help the animals动词短语,帮助动物,根据常识可知我们应该多种树并且帮助动物。should应该,故选A。
7.(1)句意:我们住在有许多动物的地球上。根据“There are also many animals here with us.”可知我们住在有许多动物的地球上。句子和短文相符,故答案为T。
(2)句意:在地球上有树,花,河和山。根据“There are a lot of trees, flowers, rivers and mountains on the earth.”可知在地球上有树,花,河和山。句子和短文相符,故答案为T。
(3)句意:我们不应该让水干净。根据“We should make the water and the air clean again.”可知我们应该让水干净,句子和短文不符,故答案为F。
8.used smaller 9.A water bottle. Jack’s teacher. He felt happy.
【导语】本文写吴凡、莉莉和杰克如何变废为宝的故事。
8.(1)句意:昨天,莉莉_______一些废纸做了一个笔筒。根据莉莉所做的事“I used some waste paper(废纸) to make a pen holder(笔筒).”,可知她是用废纸做了个笔筒,句中描述过去的事,时态为一般过去时,谓语动词用过去式used,故答案为used。
(2)句意:莉莉的旧笔筒比她的新笔筒_______。根据“I used some waste paper(废纸) to make a pen holder(笔筒). I painted some yellow stars on it. It’s bigger than my old pen holder. ”,可知莉莉的新笔筒比旧笔筒大,所以旧笔筒比新的要更小smaller,故答案为smaller。
9.(1)问句句意:吴凡用什么做了个花瓶?根据吴凡所做的“Yesterday I used a water bottle to make a vase(花瓶). ”,可知她是用一个水瓶做了一个花瓶,故答案为A water bottle.
(2)问句句意:谁帮助杰克做了个鸟巢?根据杰克所做的事“Yesterday I took a broken chair from my home. My teacher helped me make a nest(鸟窝)”,可知是杰克的老师帮助他的,故答案为Jack’s teacher.
(3)问句句意:杰克觉得怎么样?根据“I was really happy! ”,可知杰克觉得很开心,故答案为He felt happy.
10.B 11.C 12.A 13.We can turn off the lights when we leave the room.(答案为不唯一)
【导语】本文主要介绍了环境俱乐部的学生们应该怎么做。
10.句意:环境俱乐部让学生们保护我们的环境。A每天骑自行车上学,B保护我们的环境,C用袋子带午饭,根据“In the Environment Club, people work together to make our environment clean.”可知环境俱乐部让学生们保护我们的环境。故选B。
11.句意:“光盘行动”项目表明学生们每天不应该浪费食物。A所有的学生每天浪费大量的食物。B在他们吃完午餐后,学生们应该洗盘子。C学生们每天不应该浪费食物。根据“The “Clear Your Plate(光盘)” project is important. How much food do you throw away after lunch At school, we should eat up all our lunch food. Let’s work together to save every meal!”可知“光盘行动”项目要求学生们不能浪费食物,故选C。
12.句意:在最后一段划线的“it”指的是什么?A环境。B俱乐部。C河。根据“We love our environment. Let’s work together to make it clean.”可知我们爱我们的环境。让我们合作让环境更干净,it指代的是环境,故选A。
13.句意:为了保持环境干净,我们还可以做什么?本题是开放性试题,答案不唯一,可写成:当我们离开房间的时候,我们可以关灯。故答案为We can turn off the lights when we leave the room.
14.C B A C 15.It falls in the ocean, on the land and in a lake and river and it can go deep under the ground.
【导语】本文主要介绍了雨的形成及河里的垃圾。
14.(1)句意:图1告诉了我们什么?A动物周期。B植物周期。C水循环。根据文中“The sun is on the water. A cloud is in the sky. Inside the cloud, there are some water droplets.”可知图1告诉我们水循环。故选C。
(2)句意:在云层内部,有____。A一道美丽的彩虹,B水滴,C许多冰。根据文中“Inside the cloud, there are some water droplets.”可知在云层内部,有水滴。故选B。
(3)句意:关于这条垃圾河,哪一项说法不正确?A人们可以在河里寻找鱼。B动物们不能喝河里的水。C人们不能在这条河里游泳。根据文中“The water is not clean. There is no fish.”可知水不干净。没有鱼。故选A。
(4)句意:如果垃圾之河中的一些水上升,什么会落到地球上?A干净的河流。B雪。C脏的河流。根据文章可知如果垃圾之河中的一些水上升,地球上将只会有脏的河流。故选C。
15.句意:雨落在哪里?根据文中“Some rain falls in the ocean. Some rain falls on the land. It can go deep under the ground. It can fall in a lake and river like this.”可知雨会落在海洋、陆地、地下、湖泊和小河。故答案为It falls in the ocean, on the land and in a lake and river and it can go deep under the ground.
16.B C A C B 17.Because it can reduce the waste and make the water clean. It can also protect the animals in the water.
【导语】本文介绍垃圾鲨鱼无人机及其功能以及其不足之处。
16.(1)句意:垃圾鲨鱼是一个_______。A鱼,B无人机,C垃圾,根据“Waste Shark helps with the waste. It is a drone(无人机) for cleaning up lakes, rivers, seas and so on.”,可知垃圾鲨鱼是一个无人机,故选B。
(2)句意:垃圾鲨鱼一天可以工作_______小时。根据“It works very hard, and it can work for eight to ten hours a day. ”,可知垃圾鲨鱼无人机一天可以工作8-10个小时,故选C。
(3)句意:文中“reduce”这个单词是什么意思?reduce的中文是减少的意思,故选A。
(4)句意:在文中垃圾鲨鱼会做什么?A在空中飞。B它能清理街道。C它可以净化水,并保护水中的动物。根据“Waste Shark is a great invention(发明). It is called “water cleaning robot”. It can reduce the waste and make the water clean. It can also protect the animals in the water.”,可知垃圾鲨鱼叫“水下清洁机器人”,不仅能减少垃圾还能净化水并保护水中动物,故选C。
(5)句意:为什么在开阔海域清理垃圾对于垃圾鲨鱼来说很困难?A因为垃圾太少了。B因为很难到达开阔的海洋区域。C因为宽阔海域没有垃圾堆积。根据“But it is hard to get to the big open sea and clean the waste there.”,可知垃圾鲨鱼不能清理宽阔海域的垃圾,是因为它很难到达宽阔的区域,故选B。
17.问句句意:为什么垃圾鲨鱼是一项伟大的发明呢?根据最后一段“Waste Shark is a great invention(发明). It is called “water cleaning robot”. It can reduce the waste and make the water clean. It can also protect the animals in the water.”,可知垃圾鲨鱼之所以是伟大的鲨鱼,是因为它能够减少垃圾并使水变得干净。它还能保护水中的动物。故答案为Because it can reduce the waste and make the water clean. It can also protect the animals in the water.
18.C 19.B 20.glass bottles(答案不唯一)
【导语】本文主要讲了物品回收利用的故事。
18.句意:故事里的“我”是什么?A一个纸袋,B一件旧夹克,C一个塑料瓶,D一个香蕉皮,由“ The next morning, he drank all my juice, and threw me into a rubbish bin.”可知故事里的“我”指的是塑料瓶,故选C。
19.句意:我改变的正确顺序是什么?①一件夹克。②小碎片。③一块布。④一个瓶子。由“One week ago, I was full of yummy juice.”“We became small pieces.”“Finally, they made us into a piece of cloth.”“ Now I’m part of a jacket!”可知先是从瓶子变成碎片,然后变成一块布,最后变成夹克,故选B。
20.句意:—你还想回收什么垃圾?—我想去回收______。文中讲的是物品回收再利用的故事,玻璃瓶是常见的可回收物,玻璃瓶glass bottles,故答案为glass bottles。(答案不唯一)
21.Yes, I have heard about freezing rain in the news. It makes roads very slippery and can break trees. I think it is dangerous but also looks beautiful with ice on leaves. 22.B 23. Slippery roads and railways; Broken electric wires and trees。
【导语】本文讲了冻雨。
21.句意:你在新闻里听说过冻雨或者亲眼见过吗?谈谈它和你的想法。本题答案不唯一。先回答是否见过,再结合文章内容谈一下对冻雨的想法。可以说:是的,我在新闻里听说过冻雨。它使道路变得非常滑,还会压断树木。我认为它很危险,但是叶子上有冰看起来很漂亮。故答案为Yes, I have heard about freezing rain in the news. It makes roads very slippery and can break trees. I think it is dangerous but also looks beautiful with ice on leaves.
22.句意:冻雨什么时候发生?A在秋天,B在冬天开始或结束的时候,C在整个冬天,根据句子“Freezing rain is common at the beginning or the end of winter.”,可知冻雨在冬天开始或结束时很常见,故选B。
23.句意:冻雨会带来哪些危险?根据句子“The roads and railways become icy and slippery. This can stop the traffic or make it slow.”和“Some electric wires and trees can’t hold all the ice. They can break easily and bring danger to people.”,可知冻雨会让道路和铁路变得湿滑和折断的电线和树木,Slippery roads and railways湿滑的道路和铁路,Broken electric wires and trees折断的电线和树木,故答案为 Slippery roads and railways; Broken electric wires and trees。
24.B 25. 26. 27.
【导语】本文主要讲述了肯尼亚的老师发明了一个铅笔延长器让孩子们能够把每支铅笔全部用完。
24.句意:老师用水瓶做了什么?A尺子。B铅笔延长器。C书包,根据“A teacher invented “pencil extenders” from old water bottles.”可知老师用水瓶做了铅笔延长器,故选B。
25.本题答案不唯一。可以说:我会把它粘在一根筷子上让它变更长。我I,会will,它it,粘在……上stick to,一根筷子a chopstick,变得make,更长longer。故答案为。
26.本题答案不唯一。可以说:节约铅笔,拯救树!节约/拯救save,树tree。故答案为。
27.示例句意:回收学校用品,让地球快乐!本题答案不唯一。可以说:回收旧的学校用品,地球就会微笑!回收recycle,旧的old,学校用品school things,地球Earth,微笑smile,会will。故答案为。
28.C A B 29.T F T
【导语】本文介绍了旧物利用宣传手册的内容。
28.(1)段意:我们有许多旧学习用品。一些朋友需要它们。我们可以把它们给我们的朋友们。本段主旨为将学习用品赠送给朋友,C赠送,符合题意,故选C。
(2) 段意:书帮助我们学习。我们可以和我们的同学分享它们。本段主旨为将书带到学校和同学分享,A带去学校,符合题意,故选 A。
(3)段意:我们有一些旧玩具。它们仍然很好。我们可以把它们放进箱子里卖掉它们。本段主旨为出售,B出售,符合题意,故选 B。
29.(1)句意:我们可以把旧钢笔送给我们的朋友们。宣传手册右侧第一段提到:我们有许多旧学习用品,可以把它们送给朋友。钢笔属于学习用品,与原文相符,故答案为T。
(2) 句意:我们可以用旧书制作一只船。宣传手册右侧第二段提到:图书帮助我们学习,可以与同学分享它们。做纸船不属于学习类活动,与原文不相符,故答案为F。
(3)句意:我们可以卖掉我们的旧玩具来赋予它们新的生命。宣传手册右侧第三段提到:我们可以把旧玩具装箱卖掉。手册左侧最后一句:和我们一起学习,赋予旧物新生命。与原文相符,故答案为T。
30. 31.B C A B
【导语】本文主要介绍了用盒子,衣服,纸和盘子改造旧物。
30.根据“Plant flowers in the small box.”可知在小盒子里种花。
根据“Make paper boats.”可知折纸船。
根据“Draw pictures on the old plates.”可知在旧盘子里画画。
故答案为 。
31.(1)句意:我们可以用大盒子为我们的宠物制作家。A包,B家,C动物朋友,根据“Use the big box to make a home for the pet.”可知用大盒子为我们的宠物制作家,故选B。
(2)句意:我们使用旧衣服制作漂亮的包。A纸,B盘子,C衣服,根据“Cut the old clothes. And make nice bags or animal toys.”可知使用旧衣服制作漂亮的包,故选C。
(3)句意:画线单词decorate的意思是:______。A装饰,B打扫,C保持,根据“They can make the home nice.”可知用纸花装饰家,可以让家更漂亮,decorate意思是装饰,故选A。
(4)句意:我们怎么让旧物再次有用?A把它们放在盒子里。B重新使用它们。C切碎它们。通读全文可知把旧物改造,重新使用它们,可以让它们再次有用,故选B。
32.B A B B 33.I like Beijing. Because Beijing is the capital of China.
【导语】本文是关于米兰和武汉的城市绿化。
32.(1)句意:在“森林”里,有大约______小植物。根据原文“The “forests” have about 6,000 trees and 11,000 small plants.”可知“森林”里有大约6,000棵树和11,000棵小植物。故选B。
(2)句意:“它们可以吸引很多鸟和蝴蝶。”这里“吸引”意思是“______”。根据原文“They attract so many birds and butterflies. People can see them everywhere.”可知植物可以吸引很多鸟和蝴蝶。人们到处都能看到它们。故选A。
(3)句意:在武汉,我们能看到很多花园,______和______。A公园;森林,B湖;公园,C湖;农场,根据原文“People build (建造) many gardens, lakes and parks in the city.”可知人们在城市里建造了很多花园,湖和公园。故选B。
(4)句意:读完之后,我们知道______。A米兰有两座鲜花盛开的建筑,B“海绵城市”可以“喝”水,C武汉人在窗外种了很多树,根据原文“They can “drink” water like a sponge on rainy days.”可知武汉在下雨天像海绵一样“喝”水,所以我们知道“海绵城市”可以“喝”水,故选B。
33.句意:你喜欢哪一个城市?为什么?答语可以是:我喜欢北京。因为北京是中国的首都。我I,喜欢like,北京Beijing,因为because,是is,中国的首都the capital of China,故答案为I like Beijing. Because Beijing is the capital of China.
34.rubbish 35.dirty 36.get ill 37.bins 38.places
【导语】本文介绍的是关于垃圾的一些问题。
34.句意:地球上有更多的垃圾问题。根据文章“Today there is more and more rubbish on Earth. ”得知地球上有更多的垃圾问题。故答案为rubbish。
35.句意:垃圾叫空气,水和土壤变脏。根据文章“Rubbish makes the air, the water and the soil dirty. ”得知垃圾叫空气,水和土壤变脏。故答案为dirty。
36.句意:垃圾叫人们和动物生病。根据文章“People and animals may get ill when they breathe the dirty air or drink the dirty water.”得知垃圾叫人们和动物生病。故答案为get ill。
37.句意:把垃圾放在不同的垃圾箱里。根据文章“We can sort (分类) rubbish and put different kinds of rubbish in different bins. ”得知我们把垃圾放在不同的垃圾箱里。故答案为bins。
38.句意:我们把垃圾放到特别的地方处理。根据文章“Then we can send rubbish to some special (特别的) places for further disposal (处理).”得知我们把垃圾放到特别的地方处理。故答案为places。
39.B 40.T F 41.Yes raw
【导语】本文介绍了从古代到2050年人类生活方式的变化,包括烹饪方式的演变和环境保护的重要性。
39.句意:为文本选择一个标题。A烹饪,B改变,C未来。根据文章内容主要讨论了从古代到2050年人类生活方式的变化,故选B。
40.(1)句意:2050年,家政机器人将能够烹饪、清洁和洗碗。根据“Now there are many things to help you cook. In 2050, there will be house robots. They will cook, clean and wash the dishes.”可知2050年,家政机器人将能够烹饪、清洁和洗碗,故答案为T。
(2)句意:以前没有树木或清澈的河流。根据“There were many trees, and there were many clean rivers.”可知以前有树木或清澈的河流,故答案为F。
41.(1)句意:现在有越来越多的建筑吗?是的,有。根据“Now, there are more and more buildings. ”可知现在有越来越多的建筑,应该用肯定回答,Yes, there are.故答案为Yes。
(2)句意:第一行中哪个单词的意思是“生的”?raw生的,故答案为raw。
42.C B A 43.A A C 44.old clothes
a handbag
【导语】本文是关于如何爱护地球。
42.(1)根据原文“Reduce plastic bags.”可知减少塑料袋。选项C“带上你自己的购物袋去商店。”可以减少塑料袋的使用,故选C。
(2)根据原文“Give them to people in need.”可知把它们送给有需要的人。选项B“不要把旧衣服和玩具放在垃圾桶里。”可以把它们送给有需要的人。故选B。
(3)根据原文“Don’t throw away anything that you can recycle.”可知不要扔掉任何可以回收的东西。选项A“我们用旧塑料瓶做衣服。”可以回收利用,故选A。
故答案为C;B;A。
43.(1)句意:我们使用纸张的两面来节省______。A树木,B水,C空气,根据原文“Always use both sides of the paper for writing and drawing—we need to save our trees!”可知用纸的两面写字和画画—我们需要节省树木。故选A。
(2) 句意:为了节约能源,我们不应该经常______。A开车,B走路,C骑车,根据原文“Reduce energy(能源). Walk or ride a bike often.”可知节约能源,可以经常走路或骑车。不应该开车,故选A。
(3)句意:我们用旧玻璃做棉花。这是一种______方式。A节约,B重新使用,C回收利用,根据原文“We make cotton(棉花) from old glass.”可知我们用旧玻璃做棉花。这属于回收利用,故选C。
44.句意:我们如何重复使用旧东西?我们可以用______做______。问题询问如何重复使用旧东西,答语回复可以用旧东西做什么,答语可以是:我们可以用旧衣服做一个手提袋。旧衣服old clothes,手提袋a handbag,故答案为old clothes;a handbag。
45.B A C D E 46.I can use the water to wash the food first. Then I can use the water to water the plants and clean the floor.
【导语】本文主要讲述了我们怎么才能对环境做贡献。
45.(1)_________根据“It helps to protect the environment. We can use more cloth bags.”可知我们使用布袋子能够保护环境,选项B“我们能做的第一件事就是在购物时少用塑料袋。”符合题意,故选B。
(2)_________根据“The second thing we can do is to reuse old textbooks.”可知我们可以重新利用教材,选项A“我们可以把这些书送给低年级的学生。”,符合题意,故选A。
(3)_________根据“We can save energy in this way.”可知我们可以用这个方法节约能源,选项C“然后,我们不应该忘记在离开房间时关灯。”,符合题意,故选C。
(4)_________根据“What’s more, it would be better if we take less cars.”可知我们要尽量少开车,选项D“我们可以步行或乘公共汽车去学校。”,符合题意,故选D。
(5)_________根据图片显示的纸张可知,节约用纸也能减少浪费。选项E“而且我们写字时可以使用纸的两面。”,符合题意,故选E。
46.句意:你还能做些什么来帮助世界?本题答案不唯一。可以说:我可以先用水洗食物,然后用洗食物的水浇花和打扫地板。故答案为I can use the water to wash the food first. Then I can use the water to water the plants and clean the floor.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览