资源简介 四川省成都石室双楠实验学校2024-2025学年九年级上学期期中考试英语试卷一、A. 从以下各题的A、B、C三个选项中选择最佳选项。(共10小题;每小题1分,计10分)1.(2024九上·成都期中)— Excuse me, do you know where I can park my car — Sure. There is ________ underground parking lot down the street.A.a B.an C.the2.(2024九上·成都期中)—________ high the sky lantern flies!—Yeah! It looks like a small hot-air balloon.A.What B.What a C.How3.(2024九上·成都期中)—You must be proud of winning the competition.—Yes, but I also feel ________ unbelievable to become the winner.A.this B.that C.it4.(2024九上·成都期中)Li Min suggests ________ things online on November 11th so that we can spend less.A.to buy B.to buying C.buying5.(2024九上·成都期中)When I finish my middle school, I hope I can ________ the life in my new high school.A.used to B.get used to C.be used for6.(2024九上·成都期中)The old man makes a living ________ selling vegetables grown by himself.A.in B.with C.by7.(2024九上·成都期中)—I'm sorry for handing in my homework late, sir.—________, Tom. It's OK before I finish correcting all.A.Go for it B.You're welcome C.No problem8.(2024九上·成都期中)Everybody should act ________ in public and do something good for people around us in daily life.A.politely B.correctly C.strangely9.(2024九上·成都期中)Every year, a lot of high tech products ________, which makes our life more and more convenient.A.invented B.are invented C.have been invented10.(2024九上·成都期中)—I wonder ________.—That's because they are environmentally-friendly.A.if electric cars are popularB.how electric cars are madeC.why electric cars sell well(2024九上·成都期中)根据对话内容,从文后选出适当的选项补全对话。A: Oh, no! I failed the English exam again.B: 11. Is there anything I can do for you A: Yeah. 12. I know you are good at that.B: By reading with a group.A: Reading B: Yes. There are so many words in every passage. The more passages you read, the more words you'll memorize.A: 13. B: We read the passages that our English teacher Mrs. Sun chooses for us.A: Maybe she can help me, too. 14. B: It is Sunday today. She must be having a rest at home. 15. A: OK.A. Don't be so sad.B. What passages do you read C. Do you know where she is now D. Can you tell me how you memorize words E. You can ask her for help tomorrow morning.二、语言运用。第一节 阅读下列短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。A(2024九上·成都期中) Thanksgiving Day used to be a time to stay with family and friends to give thanks to God. However, to many people, its meaning has changed. The festival has become a day for big meals, parties. So, what is a real Thanksgiving like Thanksgiving Day is on the fourth Thursday of November. On this day, preparing a big meal is quite important to Americans. No matter 16. the children live from their parents or how busy they are, they will join in the gathering.It's true that people still have some similar activities, but there is something different. What comes to your mind first when you think of Thanksgiving Day, the thanks or the eating 17. , to most people, the answer is the latter. They have forgotten why the tradition of eating turkey started or why ancient people 18. such a day. The purpose (目的) of Thanksgiving Day has slowly become unknown, and is now almost lost under a cloud of sales and ads.Some Chinese festivals are facing the same problem—the stories behind the festivals are 19. for teenagers. Any festival will end with shopping. Years later, the story of the Mid-Autumn. Festival may not be familiar (熟悉的) to the young and even become something making them 20. . It. must be a terrible result.16.A.where B.how far C.how long17.A.Actually B.Exactly C.Certainly18.A.set up B.make up C.take up19.A.important B.uncommon C.simple20.A.silent B.satisfied C.surprised三、B(2024九上·成都期中) Lily guesses she isn't 21. of difficulties. When the accident happened 11 years ago, Lily could hardly walk anymore. Both her parents and friends were worried about her. But Lily realized that she had to 22. all the difficulties.Lily met an accident during a football game. It was so 23. that she was paralyzed (瘫痪). She was told by her doctors that she would 24. walk again. She felt very sad. After thinking for a long time, Lily made a decision to stay in the hospital and accept the treatment actively. It took her over ten years to fight against all kinds of difficulties. 25. , she didn't lose hope and believed it was worth working hard!Now, Lily can even 26. and climb mountains. She has been sharing her amazing journey on several TV programs. She becomes a speaker and makes lots of 27. for people who have also experienced such accidents as well. Many of them even consider Lily as their model.Lily knows that 28. she didn't try her best, she wouldn't succeed today. She 29. to face challenges, and this made a difference. She also found that the encouragement from her family and friends was very 30. .So when you face difficulties bravely, they will become simpler and make your life happier.21.A.careful B.afraid C.proud22.A.come over B.pass by C.get over23.A.exciting B.serious C.boring24.A.seldom B.never C.always25.A.However B.Instead C.Anyway26.A.star a movie B.go skating C.eat by herself27.A.wishes B.plans C.speeches28.A.if B.because C.until29.A.asked B.dared C.stopped30.A.peaceful B.satisfying C.helpful四、阅读下面短文,根据短文内容判断句子正误。正确的填“A”,错误的填“B”。(共5小题;每小题2分,计10分)(2024九上·成都期中)Dear Daniel, I am used to having a lot of friends. But now my old friends each has made their own best friend, and I don't have one. I'm afraid of being alone and I even can't pay my full attention to study. Could you tell me how to deal with this I don't want to bother (打扰) my old friends' new life. DaveDear Dave, It may be hard at first but finally you'll get used to this. I had a lot of friends in South Korea—some very close—but I moved away for work. Now I'm in Beijing and I usually eat dinner by myself. The fact is that you will always meet new people and make more friends than you can even imagine. But you will also say goodbye to most of them later. How can you deal with loneliness Look at the caterpillar (毛毛虫). It stands being by itself for a while, but finally becomes a beautiful butterfly. So don't fear loneliness. Instead, work on yourself and make yourself into a butterfly. Learn a skill, practice your hobby and do whatever you are interested in. Right now, I'm learning to play the violin and draw pictures. I like being busy. Become the one you want to be, and then fly out into the world like a butterfly. That's the important part. Daniel正确的写"A",错误的写"B"。31.Dave is asking Daniel for advice on getting his old friends back.32.Dave's loneliness has influenced his study.33.Daniel is having a hard time living in Beijing.34.Daniel teaches Dave to be patient by telling the story of a butterfly.35.In Daniel's opinion, Dave should pay more attention to the improvement of himself.五、A(2024九上·成都期中)Xunpu has attracted wide attention online after several stars shared photos of themselves wearing a kind of local headwear called Zanhuawei (簪花围).Zanhuawei is a type of flower headwear worn by local women, known as "the garden on the head". It is an important part of Xunpu women's dress culture. An old saying in Xunpu goes, "Put flowers in your hair in this lite, and you'll also be pretty in the afterlife." There are many local people who are good at Zanhuawei sharing their videos on social medias like TikTok and Xiaohongshu. ____▲___The tradition of wearing flowers has been part of Xunpu women's lives since the Tang Dynasty. Xunpu is famous for its excellent seafood. When women sell their seafood at the local market, they wear flowers in their hair so buyers can easily distinguish (区别) them from sellers from nearby villages. Xunpu women are among the three major groups of fishing women in Fujian. They are known for being hard-working, warm-hearted and brave. They usually wear seasonal flowers and often present them as gifts on big days. Local people often say, "When Xunpu women put a zanhua on their heads, they express their wish for happiness, and the flowers are seen as a symbol of hope."Zanhuawei was listed as a national intangible cultural heritage (非物质文化遗产) in 2008.36.What can we know from paragraph one A.Zanhuawei is known for years.B.Xunpu is famous for Zanhuawei.C.Several stars shared their photos in Xunpu.37.Which of the following sentence could be put in ▲ most possibly A.They show people the processes of Zanhuawei.B.They show people the location of Xunpu.C.They show people the dress culture of local women.38.What flowers are probably chosen as a material to make Zanhuawei in autumn A.B.C.39.Which of the following is TRUE according to the passage A.Zanhuawei is a flower decoration worn on clothing.B.Xunpu women wear flower to stand out as they sell seafood.C.Xunpu women only wear Zanhuawei on major holiday.40.We can probably read this passage on ________.A.www.society.net/geography/B.www./art/C.www.education.com/English/六、B(2024九上·成都期中)Where do you usually study on weekends Some students like to study at the library while others prefer to study at home. What is the difference between a library and a living room Which place is better for studying Many students find the comfort of their own space helpful for studying. A familiar environment can make it easier to control stress. You have all your things around you. You can study during the day or at night and stop for a rest whenever you want. There are a lot of advantages of studying at home. However, it's not without problems. Your comfortable bed may keep you from focusing fully on your study. Have you ever been told not to confuse a place of rest with a place of work If your bedroom becomes a place for both, your brain may do both tasks poorly.Libraries are specially built for focused work. There are different kinds of helpful books, and you can meet other students and form a study group. But libraries also have some disadvantages. For example, libraries are often so crowded that it is hard to get a seat. And there may be noise from people typing (打字) on their computers.It can be difficult to decide whether your home or the library is a better place to study. You need some practice. Take reading as an example. First, try studying in your living room. Then, head to the library and read a different part of the same book. At last, take notes to describe how you feel and how well you are able to focus. This way, you can discover your preferred study environment.41.What are the advantages of studying at home ①Feel less stressed. ②Get what you want easily.③Study for a long time. ④Feel free to study.A.①②③ B.②③④ C.①②④42.Which of the following in the dictionary best explains the underlined word"confuse" confuse /kan'fju:z/ verb confused, confusing ①to make sb. unable to think clearly ②to think wrongly that sb. / sth. is sb. / sth. else ③to make a subject more difficult to understandA.① B.② C.③43.What can you get from Paragraph 3 A.It is possible for students to form a study group in a library.B.The library is a perfect place to study without any disadvantages.C.You can't be influenced by any noise when you study in a library.44.How many steps are needed to find a better study environment according to the passage A.Two. B.Three. C.Four.45.What is the purpose of this passage A.To compare two different study environments.B.To tell us how to find a better study environment.C.To show the importance of the study environment.七、补全单词 根据首字母及句意写出完整单词。(共5小题;每小题1分,计5分)46.(2024九上·成都期中)I think the most difficult part of learning English is to get p right, for example, I can't tell the difference between /la t/ and /na t/.47.(2024九上·成都期中)According to the tradition, we Chinese people are supposed to visit r on the first day of the first lunar month during the Spring Festival holidays.48.(2024九上·成都期中)You should discuss with your teacher first to make sure if there's a more c time for both of you to meet.49.(2024九上·成都期中)Candy Wang used to be very shy and quiet but now she has c changed. She appears to be outgoing and feels very comfortable to sing in front of crowds.50.(2024九上·成都期中)The tea has been p and packed already, but there's still a long way to go before customers around the world can enjoy the refreshing and soothing drink.八、完成对话 在空格中填上适当的单词,使对话完整正确。一空一词 (含缩写词)。(共10小题;每小题1分,计10分)(2024九上·成都期中)A: What exciting news! This 11-year-old boy, Zac, has been praised by Disney.B: For what A: He won $5,000 in a(n) 51. competition but gave all the money to sick children.B: What a kind boy!A: So he is. The news reporter had an 52. with Zac. When asked why he cared so much about sick kids, he said it was because he 53. was sick from birth.B: Really What illness did he get A: He didn't give the 54. name of the illness. He just said it was serious. It even 55. his development in the language ability. He couldn't speak or even eat at first. When his family took him to hospital, the doctors said it was 56. for him to speak.B: But you just said he won the competition. How did he make it A: Zac was such a fighter that all those difficulties 57. to beat him. He spent a lot of time practicing. Finally he pronounced his first word—Mama.B: His mom must have been surprising and joyful.A: You said it. After that, he 58. to teach himself to speak, eat and even exercise. He has shown that the doctors were quite wrong.B: How amazing! Luck may be 59. sometimes, but hard work always pays off. His experiences could be an encouragement to everyone.A: I agree with you. As he said, he told his story to more sick children through the competition so that they could 60. with challenges like him.(2024九上·成都期中)从下面方框中选出10个单词,将其正确形式填入短文,使短文意思正确通顺,每词限用一次。act; compare; creative; fascinate; good; history introduce; matter; memorize; research; similar; wideDu Fu (712—770), one of the greatest poets in China, is 61. known among us Chinese people, since his poems stay 62. in our primary and middle school Chinese textbooks. However, only a few know about him in the Western world.Recently the BBC has made a one-hour documentary (纪录片) called Du Fu: China's Greatest Poet. This English-language documentary gives an excellent 63. of the great poet Du Fu. In it, Du Fu is 64. to Dante in Italy and Shakespeare in Britain.British historian Michael Wood travels around 65. Du's life in the documentary. He visits a number of places, such as Gongyi in Henan, the poet's birthplace, and Du Fu Thatched Cottage (杜甫草堂) in Chengdu, where Du used to live. Along the way, he interviews people who tell 66. stories of Du Fu, who had a hard time in his later years but never stopped writing or showing care and worries about his country and people.The documentary also explains why Du's works have been popular for centuries. "Chinese people pay much attention to 67. the history. And, for completely sure, Du Fu can be considered to be the 68. at reflecting (反映) Chinese ancient history in his poems," said a teacher at Renmin University. Known as China's "saint of poetry (诗圣)", Du Fu had amazing 69. in poetry. And today about 1,500 of his works are still for us to enjoy, which also allow us to learn about many 70. events.九、A. 补全短文 根据短文内容,从短文后的A~F选项中,选出5个适当的选项补全短文。(共5小题;每小题1分,计5分)(2024九上·成都期中)Whether you are telling someone how to get to your house or guiding a stranger to a local museum, you should know how to give good directions. Giving directions, though, is harder than just telling someone how to get to a certain location. 71. 72. Instead, direct them from the landmark to landmark (地标). In this way, you can give the person an idea of the progress he's making and also let the person know if he's still on the road you advised.If you can't describe the directions clearly in words, draw a map. 73. It can also include details, such as the location of landmarks. Besides, the map can give the person something to hold on to so he won't forget your directions.Although it might be easy for you to give someone directions to your favorite shortcut (捷径), it could do more harm than good. Just give the simplest directions. 74. What are considered to be the simplest The ones with fewer turns.Finally, don't rush when giving directions. Take time to explain important details, such as possible dangers. If you don't speak slowly or clearly, the person may miss important information. At the same time, never use words or names that only local people know.Giving clear directions is a life skill we need to develop. The success of your directions depends on how well you know the location. 75. A. This will help to reduce the chance of the person getting lost.B. Let's learn how to guide others better.C. A map allows the person to imagine where he's going.D. How clearly you explain that information to the asker also matters.E. Even if it will take the person a bit longer, they can pay attention to hard-to-miss landmarks.F. First, don't direct a person from beginning to end.(2024九上·成都期中)完成图表,根据短文内容,完成图表中所缺信息。My parents have always said that they never felt comfortable traveling by train when they were my age. It's always a mystery to me when they talk about the crowded and airless train compartments and the boring journeys.However, train travel is quite a different experience today, especially after high-speed rail was widely put into service in China. Nothing can match train journeys for comfort and speed.Few things could be more impressive than China's high-speed rail system, especially the speed at which it developed-and is still developing. Such speed is known as "China speed".China speed means a lot to the country. In the past 30years, China has been developing rapidly in different areas. We've seen lots of tall buildings spring up almost overnight. Lots of people, even old people and young kids, have been used to using mobile payments. And it seems that people like online shopping better. China speed has changed our country and surprised the world.But China speed has also brought us many problems, such as air pollution and traffic problems. As a high price is being paid, maybe we should think about what China speed will bring us in next 30 years.We need to know that our future depends on the choices we make today, so it's necessary for us to give China speed a new definition. If you pay close attention to the word "speed", you might notice that each letter stands for something interesting: Society, Progress, Economy (经济), Environment and Development. Our society's progress depends largely on the balance among our economy, the environment and the development of our future. That's what we need to keep in mind as China continues to speed ahead.76. 77. 78. 79. 80. 十、书面表达 (计15分)81.(2024九上·成都期中)我们在变化中成长,成长使我们的生活充满意义。回顾这半个学期,你有哪些收获呢?请你先填写下面自评表,然后写一篇80词左右的英语短文描述自己在每一方面的具体表现。Self-checklistCheck how well you do these things. Very well OK Needs work☆I have better ways to learn English. ☆I can do hand-made works. (choose one: paper cutting/ clay pieces/ sky lanterns/ kites). ☆________. (relationship) ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________答案解析部分1.【答案】B【知识点】表示数量“一”;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯【解析】【分析】句意:——打扰了,你知道我可以在哪里停车吗?——当然。街那头有一个地下停车场。a一个,泛指,后接辅音音素开头的可数名词单数;an一个,泛指,后接元音音素开头的可数名词单数;the这个,特指。根据空格后可数名词单数 parking lot "停车场",以及以元音音素开头的定语underground"地下的",可知用不定冠词an,泛指"一个"。故选B。【点评】考查不定冠词的用法。注意熟记不定冠词an,后接辅音音素开头的可数名词单数,泛指"一个"的用法。2.【答案】C【知识点】how引导的感叹句;How+形容词/副词+主语+谓语!【解析】【分析】句意:——天灯飞得多高呀!——是的!它看起来像一个小热气球。根据句子结构可知,此处是感叹句,high是副词,所以应该用how来引导感叹句,其结构是How+副词+主语+谓语!故选C。【点评】考查how引导的感叹句。注意how引导的感叹句结构How+形容词/副词+主语+谓语!。3.【答案】C【知识点】宾格人称代词;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;固定搭配【解析】【分析】句意:——你一定为赢得比赛而自豪。——是的,但我也觉得难以置信成为冠军。this这个;that那个;it作形式宾语。根据固定搭配feel it + adj. + to do sth."感觉做某事是……的",可知 to become the winner为真正的宾语,空格处需要用代词it作形式宾语。故选C。【点评】考查代词辨析。注意熟记固定搭配feel it + adj. + to do sth."感觉做某事是……的"。4.【答案】C【知识点】动名词;固定搭配【解析】【分析】句意:李敏建议我们在11月11日网上买东西,这样我们就可以少花钱。to buy去买,动词不定式;to buying,to为介词;buying,现在分词/动名词。suggest doing sth.建议做某事,固定搭配,所以此处应用动名词buying作宾语。故选C。【点评】考查固定搭配和动名词。注意固定搭配suggest doing sth.的用法。5.【答案】B【知识点】短语辨析;be used to (doing ) sth.表示习惯于(做)某事;used to do sth. 表示过去常做某事;be used to do sth.表示被用来做某事【解析】【分析】句意:当我读完中学时,我希望我能适应新高中的生活。used to过去常常;get used to习惯于……;be used for被用来……。根据When I finish my middle school, I hope I can...he life in my new high school.可知,我希望我能习惯我的高中生活,情态动词can后接动词原形,故排除A,主谓之间不存在被动关系,故排除C,get used to+名词/代词/动名词,动词短语。故选B。【点评】考查短语辨析。注意固定搭配get used to的正确用法。6.【答案】C【知识点】方式介词by【解析】【分析】句意:这位老人靠卖自己种的蔬菜为生。in 用……语言,以……媒介 ,后跟语言; with用,后跟具体工具;by通过,后跟方式。根据makes a living ... selling vegetables可知,空后是方式,此处是makes a living by,通过……谋生。故选C。【点评】考查介词辨析。注意方式介词in,by和with的用法区别。7.【答案】C【知识点】表达道歉;表达态度【解析】【分析】句意:——很抱歉交作业晚了,先生。——没关系,汤姆。在我改完所有作业之前都没关系。Go for it努力争取;You're welcome不用客气;No problem没问题,没关系。根据It's OK before I finish correcting all可知该处老师的回答是没关系,故选C。【点评】考查情景交际。注意分析选项内容,根据语境选择正确的选项。8.【答案】A【知识点】其他副词【解析】【分析】句意:每个人在公共场合都应该礼貌待人,在日常生活中为周围的人做点好事。politely礼貌地;correctly正确地;strangely奇怪地。根据in public and do something good for people around us in daily life.可知在公共场合应该礼貌待人。故选A。【点评】考查副词辨析。注意分析副词词义,根据语境选择正确的副词。9.【答案】B【知识点】一般现在时的被动语态【解析】【分析】句意:每年,很多高科技产品被发明,这使得我们的生活越来越方便。A:invented一般过去时的主动语态;B:are invented一般现在时的被动语态;C:have been invented现在完成时的被动语态。 根据时间状语Every year可知,时态是一般现在时,主语a lot of high tech products与动词invent之间是动宾关系,可知用一般现在时的被动语态are invented 。故选B。【点评】考查动词的时态和语态。注意熟记一般现在时的被动语态结构:be+过去分词。10.【答案】C【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;why引导的宾语从句【解析】【分析】句意:——我想知道电动汽车为什么卖得好。 ——那是因为它们是环保的。if electric cars are popular电动汽车是否很受欢迎;how electric cars are made电动汽车是如何制造的;why electric cars sell well电动汽车为什么卖得好。根据答语That's because they are environmentally-friendly.那是因为它们是环保的,可知询问畅销的原因:电动汽车为什么卖得好。故选C。【点评】考查宾语从句。注意首先查看选项三个句子意思,再根据答语确定询问的内容。【答案】11.A;12.D;13.B;14.C;15.E【知识点】询问地点;表达请求与提供帮助【解析】【分析】大意:本文是一段对话,对话中B给了A一些学英语的建议。选项意思:A.别这么难过。B.你读什么段落?C.你知道她现在在哪里吗?D.你能告诉我你是怎么记住单词的吗?E.你明天早上可以向她求助。【点评】考查补全对话。注意首先查看选项,理解选项意思;其次查看对话,根据对话的语境、联系上下文,选择合适的句子。11.根据上文I failed the English exam again.我英语考试又不及格了,可知B应该安慰A:别这么难过。故选A。12.根据上文Is there anything I can do for you 有什么我可以帮你的吗?以及I know you are good at that.我知道你擅长,可知设空处应该是A请教B一些学英语相关的建议:你能告诉我你是怎么记住单词的吗?故选D。13.根据下文We read the passages that our English teacher Mrs. Sun chooses for us.我们阅读了英语老师孙老师为我们选择的段落,可知A询问B具体读什么文章:你读什么文章?故选B。14.根据上文Maybe she can help me, too.也许她也能帮我,可知A想到找老师帮忙,此处应该是询问老师在哪里:你知道她现在在哪里吗?故选C。15.根据上文It is Sunday today. She must be having a rest at home今天是星期天。她一定在家休息,可知B应是建议A第二天早晨去找老师:你明天早上可以向她求助。故选E。【答案】16.B;17.A;18.A;19.B;20.C【知识点】说明文;其他节假日与庆祝活动【解析】【分析】文章大意:本文探讨了感恩节的传统意义与现代庆祝方式之间的变化。【点评】 考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。16.句意:无论孩子们住得离父母有多远,或者他们有多忙,他们都会参与聚会。where在哪里;how far多远;how long多久。此处是no matter加疑问词引导让步状语从句,根据the children live from their parents可知,此处指孩子离父母有多远,故选B。17.句意:实际上,对大多数人来说,答案是后者。Actually实际上;Exactly确切地;Certainly当然。根据to most people, the answer is the latter.和They have forgotten why the tradition of eating turkey started 他们已经忘记了吃火鸡的传统是如何开始的 ,可知,很多人都忘记了为什么感恩节开端要吃火鸡,他们只知道要吃东西,所以对于他们来说一想到感恩节,首先浮现在脑海中实际上是吃东西,而不是感恩。故选A。18.句意:他们忘记了吃火鸡的传统是如何开始的,或者古代人为什么设立这样一个日子。set up设立;make up编造;take up开始从事。根据why ancient people...such a day可知,此处指的是设立一个节日的原因,故选A。19.句意:一些中国的节日也面临着同样的问题——背后的故事对青少年来说不常见。important重要的;uncommon不常见的;simple简单的。根据后面 Years later, the story of the Mid-Autumn Festival may not be familiar (熟悉的) to the young and even become something making them5. 几年后,中秋节的故事可能对年轻人不再熟悉,甚至让他们感到惊讶。可知,一些中国背后的节日故事对于青少年不常见,故选B20.句意:几年后,中秋节的故事可能对年轻人不再熟悉,甚至让他们感到惊讶。silent沉默的;satisfied满意的;surprised惊讶的。根据Festival may not be familiar (熟悉的) to the young可知,如果对节日的故事不熟悉可能会感到惊讶,故选C。【答案】21.B;22.C;23.B;24.B;25.A;26.B;27.C;28.A;29.B;30.C【知识点】记叙文;日常活动【解析】【分析】文章大意:本文是记叙文。文章讲述了莉莉在遭遇事故后,克服重重困难,积极接受治疗,最终能够行走甚至爬山的故事。【点评】考查完形填空。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析选项,根据语境选择正确的选项,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。21.句意:莉莉猜测她并不惧怕困难。careful小心的;afraid害怕的;proud骄傲的。由下文But Lily realized that she had to...all the difficulties但莉莉意识到她必须克服所有的困难。可知,莉莉并不害怕困难。故选B。22.句意:但莉莉意识到她必须克服所有的困难。come over过来;pass by路过;get over克服。由difficulties可知,困难与克服搭配。故选C。23.句意:事故如此严重,以至于她瘫痪了。exciting令人兴奋的;serious严重的;boring无聊的。由she was paralyzed可知,事情很严重。故选B。24.句意:医生告诉她,她再也不能走路了。seldom很少;never从未;always总是,根据前面 It was so3 that she was paralyzed (瘫痪). 事故如此严重,以至于她瘫痪了。可知,她再也不能走路了。故选B。25.句意:然而,她没有失去希望并相信努力是值得的!However然而;Instead反而;Anyway无论如何。由前面 It took her over ten years to fight against all kinds of difficulties. 她花了十多年的时间与各种困难作斗争。 可知,此句表示转折。故选A。26.句意:现在,莉莉甚至可以滑冰和爬山。star a movie主演电影;go skating滑冰;eat by herself自己吃。由and climb mountains.可知,莉莉甚至可以滑冰和爬山。故选B。27.句意:她成为一名演讲者,为也经历过类似事故的人们发表许多演讲。wishes祝愿; plans计划;speeches演讲。由She becomes a speaker可知,她做了很多演讲。故选C。28.句意:莉莉知道如果她没有尽全力,她今天就不会成功。if如果;because因为;until直到。由前后句句意可知,此句表示假设的条件,用if引导条件状语从句。故选A。29.句意:她敢于面对挑战,这让她与众不同。asked请求;dared敢于;stopped停止。由this made a difference可知,此处指敢于面对挑战。故选B。30.句意:她还发现来自家人和朋友的鼓励非常有帮助。peaceful和平的;satisfying令人满意的;helpful有帮助的。由encouragement from her family and friends可知,鼓励很有用。故选C。【答案】31.B32.A33.B34.A35.A【知识点】人际关系与交往;细节理解;推理判断;书信、电子邮件【解析】【分析】本文是一篇应用文,是两封书信,Dave在信中倾诉了自己因老朋友有了新挚友而感到孤独、无法专注学习,且不想打扰朋友新生活的困扰;Daniel在回信中以自身经历安慰Dave,指出人一生会不断结识新朋友也会告别旧友,建议Dave不要害怕孤独,应像毛毛虫蜕变成蝴蝶一样专注自我提升,通过学习技能、培养爱好让自己变得更好,以积极心态面对生活。【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题,是两封信,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。31.细节理解题。根据第一封信中的"But now my old friends each has made their own best friend, and I don't have one...Could you tell me how to deal with this. I don't want to bother (打扰) my old friends' new life."但现在我的老朋友都交了自己最好的朋友,而我没有。..你能告诉我怎么处理这件事吗。我不想打扰我老朋友的新生活。可知, Dave 是向丹尼尔请教如何应对自己现在没有好朋友、害怕孤独的情况,而不是要找回老朋友。他不想打扰老朋友们的新生活。故选B。32.细节理解题。根据第一封信中的"I'm afraid of being alone and I even can't pay my full attention to study."我害怕一个人呆着,甚至不能全神贯注地学习。可知, Dave 感觉孤单,无法全身心学习。故选A。33.细节理解题。根据第二封信第三段中的"Right now, I'm learning to play the violin and draw pictures. I like being busy."现在,我正在学习拉小提琴和画画。我喜欢忙碌。可知,现在的Daniel学习拉小提琴和绘画,享受忙碌充实的生活,并不是在北京生活艰难。故选B。34.推理判断题。根据第二封信第三段中的"Look at the caterpillar (毛毛虫). It stands being by itself for a while, but finally becomes a beautiful butterfly. So don't fear loneliness. Instead, work on yourself and make yourself into a butterfly. "看毛毛虫。它独自呆了一段时间,但最终变成了一只美丽的蝴蝶。所以不要害怕孤独。相反,努力锻炼自己,把自己变成一只蝴蝶。可知, Daniel 通过毛毛虫蜕变成蝴蝶的故事告诉戴夫,毛毛虫变蝴蝶不是一蹴而就的,就像我们需要学习技能、培养爱好,需要耐心和坚持,才能蜕变和成长。故选A。35.细节理解题。根据第二封信第四段"Become the one you want to be, and then fly out into the world like a butterfly. That's the important part."成为你想成为的人,然后像蝴蝶一样飞向世界。这才是最重要的部分。可知, Daniel 告诉 Dave ,成为你想成为的人,像蝴蝶一样飞向世界,这是重要的部分。所以在Daniel看来, Dave 应该更加关注自己的提升。故选A。【答案】36.B37.A38.A39.B40.B【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗;细节理解;推理判断;文章大意【解析】【分析】文章大意:本文介绍了蟳埔簪花围,包括它是当地女性服饰文化的重要部分,其历史渊源、文化意义以及被列为国家级非物质文化遗产等。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和文章出处题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。做文章出处题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断文章出处。36.细节理解题。根据Xunpu has attracted wide attention online after several stars shared photos of themselves wearing a kind of local headwear called Zanhuawei 在几位明星分享了他们戴着一种名为簪花围的当地头饰的照片后,"蟳埔"在网上引起了广泛关注 ,可知,蟳埔因为簪花围而出名。故选B。37.推理判断题。根据There are many local people who are good at Zanhuawei sharing their videos on social medias like TikTok and Xiaohongshu. 在抖音、小红书等社交媒体上,有很多当地人擅长簪花围,分享他们的视频。 可知,此处描述的是簪花围的视频内容,最可能是展示它的制作过程,选项A"它们向人们展示了簪花围的制作过程。"符合语境。故选A。38.推理判断题。根据第三段They usually wear seasonal flowers 他们通常佩戴应季花卉 ,可知,她们戴应季花卉,秋季应戴菊花。故选A。39.细节理解题。根据第三段When women sell their seafood at the local market, they wear flowers in their hair so buyers can easily distinguish (区别) them from sellers from nearby villages. 当妇女们在当地市场卖海鲜时,她们会在头发上戴上鲜花,这样买家就能很容易地将她们与附近村庄的卖家区分开来。 可知,蟳埔女性戴花是为了在市场中突出,以区分附近村庄的卖家。B项正确,故选B。40.文章出处题。根据Zanhuawei was listed as a national intangible cultural heritage 簪花围被列为国家级非物质文化遗产 ,及文章内容可知,本文内容关于非物质文化遗产簪花围,最有可能出现在艺术相关的网站上。故选B。【答案】41.C42.B43.A44.B45.B【知识点】教育类;说明文;细节理解;推理判断;词义猜测【解析】【分析】文章大意:本文是说明文。文章对比了在家学习和在图书馆学习的优缺点,探讨了哪个地方更适合学习,并提出通过实践来找到自己更喜欢的学习环境。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和数字计算题,词义猜测题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。 做数字计算题时,通读题干,需要仔细阅读题目,明确题目要求计算的具体内容,如时间、年龄、价钱、数量、距离等。 再定位关键词,根据题干中的关键词,在文章中迅速定位到与之相关的数据。 再根据题目要求,选择合适的计算方法(加、减、乘、除)。词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。41.细节理解题。根据familiar environment can make it easier to control stress. You have all your things around you. You can study during the day or at night and stop for a rest whenever you want. 熟悉的环境能使人更容易控制压力。你的东西都在你身边。你可以在白天或晚上学习,随时可以停下来休息。 可知,在家学习的好处包括:①更少的压力;②容易获取需要的东西;④自由地学习。故选C。42.词义猜测题。根据后面句子 If your bedroom becomes a place for both, your brain may do both tasks poorly. 如果你的卧室变成了两个地方,你的大脑可能无法同时完成两个任务。 可知此处表达的是"不要错误地将休息的地方当成工作的地方"。confuse是混淆的意思,故选B。43.细节理解题。根据There are different kinds of helpful books, and you can meet other students and form a study group. 有各种各样的有用的书,你可以认识其他学生,组成一个学习小组。 可知,学生可以在图书馆建立一个学习小组。故选A。44.细节理解题。根据First, try studying in your living room. Then, head to the library and read a different part of the same book. At last,… 首先,试着在客厅学习。然后,去图书馆读同一本书的不同部分。最后,…… 可知,需要三个步骤来找到更好的学习环境,这三个步骤分别是:在家学习、在图书馆学习、做笔记。故选B。45.推理判断题。根据This way, you can discover your preferred study environment. 这样,你就能发现自己喜欢的学习环境 。以及全文可知,这篇文章的目的是告诉我们如何找到一个更好的学习环境。故选B。46.【答案】(p)ronunciation【知识点】不可数名词【解析】【分析】句意:我认为学习英语最困难的部分是正确发音,例如,我分不清/la t/和/na t/的区别。由"/la t/ and /na t/"可知,此处是指发音方面的问题,结合首字母可知空处应是pronunciation发音,不可数名词。故填(p)ronunciation。【点评】考查不可数名词。注意不可数名词pronunciation的用法。47.【答案】(r)elatives【知识点】规则变化的可数名词复数【解析】【分析】句意:根据传统,我们中国人应该在春节假期的农历正月初一拜访亲戚。根据we Chinese people are supposed to visit ... on the first day of the first lunar month during the Spring Festival holidays.及首字母可知,正月初一是要走亲戚,relative亲戚,可数名词,前面没有任何冠词,此处应用名词复数表示泛指。故填(r)elatives。【点评】考查可数名词复数。注意可数名词复数表示泛指的用法。48.【答案】(c)onvenient【知识点】形容词作定语置于名词前【解析】【分析】句意:你应该先和你的老师讨论一下,确定一下是否有一个对你们俩都更方便的时间见面。根据make sure if there's a more...time for both of you to meet及首字母提示可知,这里指是否有一个都更方便的时间见面,convenient方便的,形容词,和前面的more形成比较级,作定语修饰名词time。故填(c)onvenient。【点评】考查形容词。注意形容词用作定语的用法。49.【答案】(c)ompletely【知识点】其他副词【解析】【分析】句意:王坎蒂过去很害羞和安静,但是现在她完全改变了。她看起来外向,在人群前唱歌感觉很自在。根据She appears to be outgoing and feels very comfortable to sing in front of crowds.可知,她现在完全改变了,completely完全地,副词,修饰动词changed。故填(c)ompletely。【点评】考查副词。注意副词修饰动词的用法。50.【答案】(p)rocessed【知识点】过去式和过去分词;现在完成时的被动语态【解析】【分析】句意:茶叶已经经过加工和包装,但在世界各地的顾客能够享受到这种清新舒缓的饮品之前,还有很长的路要走。根据空前has been可知,此处是现在完成时的被动语态,根据句中的字母提示p和packed already,可知,茶已经被……和包装好,此空填过去分词,表示完成的过程。process加工处理,动词。故填(p)rocessed。【点评】考查现在完成时的被动语态。注意现在完成时的被动语态结构has been done的用法。【答案】51.speech;52.interview;53.himself;54.exact;55.influenced;56.impossible;57.failed;58.managed;59.unfair;60.deal【知识点】其他语篇类型;日常活动【解析】【分析】文章大意:本文是一段A和B之间的对话。两人谈论了11岁的男孩Zac的励志故事。【点评】考查补全对话。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后根据语境选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。51.句意:他在一次演讲比赛中赢得了5000美元,但把所有的钱都捐给了生病的孩子。根据下文As he said, he told his story to more sick children through the competition so that they could…with challenges like him. 正如他所说,他通过比赛把自己的故事告诉了更多生病的孩子,这样他们就能像他一样面对挑战。 可知,此处指演讲比赛,speech演讲,可数名词,此处作定语修饰名词competition,空处应用speech的单数形式。故填speech。52.句意:新闻记者采访了扎克。根据下文When asked why he cared so much about sick kids 当被问及为什么他如此关心生病的孩子时 ,可知,此处指新闻记者采访了扎克,have an interview with sb.采访某人,动词短语。故填interview。53.句意:当被问及为什么他如此关心生病的孩子时,他说这是因为他自己从出生就生病了。根据he…was sick from birth可知,此处指他自己从出生就生病了,he作主语,应用反身代词himself他自己。故填himself。54.句意:他没有说出疾病的确切名称。根据下文He just said it was serious. 他只是说它很严重 。可知,此处指他没有说出疾病的确切名称,只是说它很严重;exact准确的,形容词,作定语修饰名词name。故填exact。55.句意:它甚至影响了他语言能力的发展。根据下文He couldn't speak or even eat at first. 起初他不能说话,甚至不能吃东西。 可知,此处指它甚至影响了他语言能力的发展,influence影响,动词;affect影响,动词;句子时态为一般过去时,谓语动词应用动词的过去式。故填influenced/affected。56.句意:当他的家人送他去医院时,医生说他不可能说话。根据下文He has shown that the doctors were quite wrong. 他已经证明医生们完全错了。 可知,此处指医生说他不可能说话,空前为was,空处应用形容词作表语,应用impossible不可能的,形容词。故填impossible。57.句意:扎克是个斗士,所有的困难都没能打败他。根据Zac was such a fighter that all those difficulties…to beat him.可知,此处指所有的困难都没能打败他,fail失败,动词,fail to do sth.未能做某事,动词短语;句子时态为一般过去时,谓语动词应用动词的过去式。故填failed。58.句意:从那以后,他设法自学说话、吃饭,甚至锻炼身体。根据he…to teach himself to speak可知,此处指他设法自学,manage设法做到,动词;manage to do sth.设法做某事,动词短语;句子时态为一般过去时,谓语动词应用动词的过去式。故填managed。59.句意:运气有时可能不公平,但努力总是有回报的。根据Luck may be…sometimes, but hard work always pays off.可知,此处指运气有时可能不公平,空前为be,空处应用形容词作表语,应用unfair不公平的。故填unfair。60.句意:正如他所说,他通过比赛向更多生病的孩子讲述了自己的故事,这样他们就可以像他一样应对挑战。根据they could…with challenges like him可知,此处指他们就可以像他一样应对挑战,deal with处理,动词短语;空前为情态动词could,其后接动词原形,空处应用deal。故填deal。【答案】61.widely;62.active;63.introduction;64.compared;65.to research;66.similar;67.memorizing;68.best;69.creativity;70.historical【知识点】记叙文;历史人物及其事迹【解析】【分析】大意:文章主要介绍了中国最伟大的诗人之一杜甫的生平和他的作品,并通过BBC制作的一部纪录片《杜甫:中国最伟大的诗人》来展现杜甫在中国和西方世界的影响力及其诗歌作品中所反映的中国古代历史。【点评】考查选词填空。注意首先查看选项;其次快速阅读文章,把握文章大意,再根据句意和句子结构判断单词的正确形式;最后再阅读一遍进行复查。61.句意:杜甫(712—770),中国最伟大的诗人之一,在中国人中广为人知,因为他的诗歌一直活跃在我们的中小学中文课本中。根据下文However, only a few know about him in the Western world.在西方世界,只有少数人知道杜甫,可知他在中国人中广为人知,应填形容词wide"广泛的"的副词形式widely"广泛地",作状语修饰过去分词"known"。故填widely。62.句意:杜甫(712—770),中国最伟大的诗人之一,在中国人中广为人知,因为他的诗歌一直活跃在我们的中小学中文课本中。根据常识,可知杜甫的诗歌一直活跃在我们的中小学中文课本中,应填动词act"活动"的形容词形式active"活跃的",在句中作系动词stay的表语,stay active"保持活力"。故填active。63.句意:这部英语纪录片为伟大的诗人杜甫做了精彩的介绍。根据 Recently the BBC has made a one-hour documentary (纪录片) called Du Fu 最近,英国广播公司制作了一部时长一小时的纪录片,名为《杜甫》,可知该记录片与杜甫的生活有关,可知这部英文纪录片为这位伟大的诗人杜甫提供了一个极好的介绍,空格置于不定冠词an后,应用动词introduce"介绍"的名词形式introduction"介绍",用名词单数形式。故填introduction。64.句意:在纪录片中,杜甫被比作意大利的但丁和英国的莎士比亚。根据to Dante in Italy and Shakespeare in Britain.,可知此处是指杜甫被与意大利的但丁和英国的莎士比亚相比较,应用动词compare"比较",再根据主语Du Fu和动词compare之间的被动关系,结合空前is,可知句子为一般现在时的被动语态: be+过去分词,动词compare的过去分词为compared,固定搭配be compared to"被比作"。故填compared。65.句意:英国历史学家迈克尔·伍德在纪录片中四处旅行,研究杜甫的生平。根据下文He visits a number of places, such as Gongyi in Henan, the poet's birthplace, and Du Fu Thatched Cottage in Chengdu, where Du used to live.伍德访问了许多地方,如河南省巩义市,这是诗人的出生地,以及四川省成都市的杜甫草堂,杜甫曾在此居住,可知他这样做的目的是为了研究杜甫的生活,应用动词research"研究";分析句子结构可知,此处应用动词不定式to research,作目的状语。故填to research。66.句意:一路上,他采访了一些人,他们讲述了杜甫的类似故事。杜甫晚年生活艰难,但从未停止写作,也从未停止对祖国和人民的关心和担忧。根据下文who had a hard time in his later years but never stopped writing or showing care and worries about his country and people他晚年生活艰难,但从未停止过写作,也从未停止过对国家和人民的关心和担忧,可知这些人告诉他相似的故事,应填形容词similar"相似的",在句中作定语,修饰名词"stories"。故填similar。67.句意:中国人非常重视铭记历史。根据上文Du's works have been popular for centuries杜甫的作品已经流行了几个世纪,可知中国人很注重历史的记忆,应用动词memorize"记住,记忆;根据固定搭配pay much attention to doing sth."重视做某事",可知应用动名词形式memorizing。故填memorizing。68.句意:"而毫无疑问,杜甫可以被认为是在诗歌中反映中国古代历史方面做得最好的。"根据下文Known as China's ‘saint of poetry'他被称为诗圣,可知杜甫在他的诗歌中反映中国古代历史的能力被认为是最好的,定冠词the后应填形容词good"好的"的最高级best"最好的",作表语,固定搭配be the best at doing"最擅长做某事"。故填best。69.句意:杜甫被誉为中国的"诗圣",他在诗歌创作上有着惊人的创造力。根据下文today about 1,500 of his works are still for us to enjoy今天,他的大约1500件作品仍供我们欣赏,可知杜甫的创造力是惊人的,应用形容词creative"创造性的"的名词形式creativity"创造力,创造性",作宾语。故填creativity。70.句意:如今,我们仍然可以欣赏到他的大约1500部作品,这些作品也让我们了解到许多历史事件。根据上文Du Fu (712—770), one of the greatest poets in China杜甫是中国唐代伟大的诗人,可知人们从他的作品中可以了解一些历史事件,应用名词history"历史";再根据空后名词"events"可知,应用history的形容词形式historical"历史的,描述历史的",在句中作定语,修饰名词"events"。故填historical。【答案】71.B;72.F;73.C;74.A;75.D【知识点】说明文;日常活动【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了如何给别人提供好的方向指引,包括从地标到地标的引导、必要时绘制的图、提供最简单的路线等。【点评】考查阅读还原。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析选项,根据语境选择正确的选项,注意上下文语境的连贯性。71.根据Giving directions, though, is harder than just telling someone how to get to a certain location. 然而,指路比告诉别人怎么去某个地方要难得多。 可知,因为指路很困难,所以我们要学习如何指路。选项B"让我们学习如何更好地引导他人。"符合语境。故选B。72.根据Instead, direct them from the landmark to landmark 相反,引导他们从一个地标到另一个地标 ,可知,此句表达不应该使用的指路方法。选项F"首先,不要从头到尾直接给一个人指引方向。"符合语境。故选F。73.根据If you can't describe the directions clearly in words, draw a map. 如果你不能用语言清楚地描述方向,就画张地图。 可知,此句表达使用地图。选项C"一张地图能让这个人想象他要去的地方。"符合语境。故选C。74.根据Just give the simplest directions. 只要给出最简单的方向。 可知,此句表达最简单的方向指引的好处。选项A"这将有助于降低这个人迷路的几率。"符合语境。故选A。75.根据Giving clear directions is a life skill we need to develop. 给出明确的方向是我们需要培养的一项生活技能。 可知,此句讲了清晰指路的重要性。选项D"您向询问者解释该信息的清晰程度也很重要。"符合语境。故选D。【答案】76.Achievements77.most comfortable;fastest78.common79.Air pollution80.Society's progress【知识点】说明文;交通方式【解析】【分析】文章大意:本文是议论文。本文主要介绍了我国火车,高铁发展的速度,以及目前的进程,达成的成就和出现的问题。【点评】考查阅读填表。首先通读全文,理解文章大意,然后分析表格内容,从文中找到依据,最后完成表格。76.根据changes in train travel 火车旅行的变化 ,和tall buildings spring up almost overnight 高楼大厦几乎在一夜之间拔地而起 ,以及old people and young kids, have been used to using mobile payments. 老人和小孩已经习惯了使用移动支付。 可知,这是中国速度取得的成就,应用achievement,此处是可数名词,应用复数,首字母大写。故填Achievements。77.根据第一段Nothing can match train journeys for comfort and speed. 就舒适和速度而言,没有什么能比得上火车旅行。 可知,火车旅行是最舒适和最快的,用形容词最高级作表语,故填most comfortable;fastest。78.根据第三段even old people and young kids, have been used to using mobile payments. 即使是老人和小孩,也已经习惯了使用移动支付。 可知,手机支付是普遍的。common普遍的,形容词,此处用作表语,故填common。79.根据第四段But China speed has also brought us many problems, such as air pollution and traffic problems. 但是中国的速度也给我们带来了许多问题,比如空气污染和交通问题。 可知,空气污染是问题之一,首字母应该大写。故填Air pollution。80.根据最后一段Our society's progress depends largely on the balance among our economy, the environment and the development of our future. 我们社会的进步很大程度上取决于我们的经济、环境和未来发展之间的平衡。 可知,我们社会的进步需要保持多方面的平衡,首字母应该大写。故填Society's progress。81.【答案】I have made many friends.例文This half term, I've grown a lot. I have discovered better ways to learn English, such as watching English movies and reading English books, which enhance my understanding and vocabulary. I can do hand-made works, and I've created several colorful kites, which was a fun and creative experience. Moreover, I have made many friends who have helped me develop better social skills and enjoy a happier school life.Overall, this term has been fulfilling, and I look forward to learning more.【知识点】材料作文;说明文;学校生活;自我认识【解析】【分析】考查材料作文。要求根据下表信息,先填写自评表,然后写一篇80词左右的英语短文描述自己在每一方面的具体表现。 要求包括提示中的所有内容,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称单数,一般现在时和一般过去时。【点评】考查材料作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如 a lot 很多, such as 例如, look forward to 期待,等等,及句型结构,如I have discovered better ways to learn English, such as watching English movies and reading English books, which enhance my understanding and vocabulary. (which引导的非限制性定语从句),Moreover, I have made many friends who have helped me develop better social skills and enjoy a happier school life.(who引导定语从句)等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。1 / 1四川省成都石室双楠实验学校2024-2025学年九年级上学期期中考试英语试卷一、A. 从以下各题的A、B、C三个选项中选择最佳选项。(共10小题;每小题1分,计10分)1.(2024九上·成都期中)— Excuse me, do you know where I can park my car — Sure. There is ________ underground parking lot down the street.A.a B.an C.the【答案】B【知识点】表示数量“一”;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯【解析】【分析】句意:——打扰了,你知道我可以在哪里停车吗?——当然。街那头有一个地下停车场。a一个,泛指,后接辅音音素开头的可数名词单数;an一个,泛指,后接元音音素开头的可数名词单数;the这个,特指。根据空格后可数名词单数 parking lot "停车场",以及以元音音素开头的定语underground"地下的",可知用不定冠词an,泛指"一个"。故选B。【点评】考查不定冠词的用法。注意熟记不定冠词an,后接辅音音素开头的可数名词单数,泛指"一个"的用法。2.(2024九上·成都期中)—________ high the sky lantern flies!—Yeah! It looks like a small hot-air balloon.A.What B.What a C.How【答案】C【知识点】how引导的感叹句;How+形容词/副词+主语+谓语!【解析】【分析】句意:——天灯飞得多高呀!——是的!它看起来像一个小热气球。根据句子结构可知,此处是感叹句,high是副词,所以应该用how来引导感叹句,其结构是How+副词+主语+谓语!故选C。【点评】考查how引导的感叹句。注意how引导的感叹句结构How+形容词/副词+主语+谓语!。3.(2024九上·成都期中)—You must be proud of winning the competition.—Yes, but I also feel ________ unbelievable to become the winner.A.this B.that C.it【答案】C【知识点】宾格人称代词;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;固定搭配【解析】【分析】句意:——你一定为赢得比赛而自豪。——是的,但我也觉得难以置信成为冠军。this这个;that那个;it作形式宾语。根据固定搭配feel it + adj. + to do sth."感觉做某事是……的",可知 to become the winner为真正的宾语,空格处需要用代词it作形式宾语。故选C。【点评】考查代词辨析。注意熟记固定搭配feel it + adj. + to do sth."感觉做某事是……的"。4.(2024九上·成都期中)Li Min suggests ________ things online on November 11th so that we can spend less.A.to buy B.to buying C.buying【答案】C【知识点】动名词;固定搭配【解析】【分析】句意:李敏建议我们在11月11日网上买东西,这样我们就可以少花钱。to buy去买,动词不定式;to buying,to为介词;buying,现在分词/动名词。suggest doing sth.建议做某事,固定搭配,所以此处应用动名词buying作宾语。故选C。【点评】考查固定搭配和动名词。注意固定搭配suggest doing sth.的用法。5.(2024九上·成都期中)When I finish my middle school, I hope I can ________ the life in my new high school.A.used to B.get used to C.be used for【答案】B【知识点】短语辨析;be used to (doing ) sth.表示习惯于(做)某事;used to do sth. 表示过去常做某事;be used to do sth.表示被用来做某事【解析】【分析】句意:当我读完中学时,我希望我能适应新高中的生活。used to过去常常;get used to习惯于……;be used for被用来……。根据When I finish my middle school, I hope I can...he life in my new high school.可知,我希望我能习惯我的高中生活,情态动词can后接动词原形,故排除A,主谓之间不存在被动关系,故排除C,get used to+名词/代词/动名词,动词短语。故选B。【点评】考查短语辨析。注意固定搭配get used to的正确用法。6.(2024九上·成都期中)The old man makes a living ________ selling vegetables grown by himself.A.in B.with C.by【答案】C【知识点】方式介词by【解析】【分析】句意:这位老人靠卖自己种的蔬菜为生。in 用……语言,以……媒介 ,后跟语言; with用,后跟具体工具;by通过,后跟方式。根据makes a living ... selling vegetables可知,空后是方式,此处是makes a living by,通过……谋生。故选C。【点评】考查介词辨析。注意方式介词in,by和with的用法区别。7.(2024九上·成都期中)—I'm sorry for handing in my homework late, sir.—________, Tom. It's OK before I finish correcting all.A.Go for it B.You're welcome C.No problem【答案】C【知识点】表达道歉;表达态度【解析】【分析】句意:——很抱歉交作业晚了,先生。——没关系,汤姆。在我改完所有作业之前都没关系。Go for it努力争取;You're welcome不用客气;No problem没问题,没关系。根据It's OK before I finish correcting all可知该处老师的回答是没关系,故选C。【点评】考查情景交际。注意分析选项内容,根据语境选择正确的选项。8.(2024九上·成都期中)Everybody should act ________ in public and do something good for people around us in daily life.A.politely B.correctly C.strangely【答案】A【知识点】其他副词【解析】【分析】句意:每个人在公共场合都应该礼貌待人,在日常生活中为周围的人做点好事。politely礼貌地;correctly正确地;strangely奇怪地。根据in public and do something good for people around us in daily life.可知在公共场合应该礼貌待人。故选A。【点评】考查副词辨析。注意分析副词词义,根据语境选择正确的副词。9.(2024九上·成都期中)Every year, a lot of high tech products ________, which makes our life more and more convenient.A.invented B.are invented C.have been invented【答案】B【知识点】一般现在时的被动语态【解析】【分析】句意:每年,很多高科技产品被发明,这使得我们的生活越来越方便。A:invented一般过去时的主动语态;B:are invented一般现在时的被动语态;C:have been invented现在完成时的被动语态。 根据时间状语Every year可知,时态是一般现在时,主语a lot of high tech products与动词invent之间是动宾关系,可知用一般现在时的被动语态are invented 。故选B。【点评】考查动词的时态和语态。注意熟记一般现在时的被动语态结构:be+过去分词。10.(2024九上·成都期中)—I wonder ________.—That's because they are environmentally-friendly.A.if electric cars are popularB.how electric cars are madeC.why electric cars sell well【答案】C【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;why引导的宾语从句【解析】【分析】句意:——我想知道电动汽车为什么卖得好。 ——那是因为它们是环保的。if electric cars are popular电动汽车是否很受欢迎;how electric cars are made电动汽车是如何制造的;why electric cars sell well电动汽车为什么卖得好。根据答语That's because they are environmentally-friendly.那是因为它们是环保的,可知询问畅销的原因:电动汽车为什么卖得好。故选C。【点评】考查宾语从句。注意首先查看选项三个句子意思,再根据答语确定询问的内容。(2024九上·成都期中)根据对话内容,从文后选出适当的选项补全对话。A: Oh, no! I failed the English exam again.B: 11. Is there anything I can do for you A: Yeah. 12. I know you are good at that.B: By reading with a group.A: Reading B: Yes. There are so many words in every passage. The more passages you read, the more words you'll memorize.A: 13. B: We read the passages that our English teacher Mrs. Sun chooses for us.A: Maybe she can help me, too. 14. B: It is Sunday today. She must be having a rest at home. 15. A: OK.A. Don't be so sad.B. What passages do you read C. Do you know where she is now D. Can you tell me how you memorize words E. You can ask her for help tomorrow morning.【答案】11.A;12.D;13.B;14.C;15.E【知识点】询问地点;表达请求与提供帮助【解析】【分析】大意:本文是一段对话,对话中B给了A一些学英语的建议。选项意思:A.别这么难过。B.你读什么段落?C.你知道她现在在哪里吗?D.你能告诉我你是怎么记住单词的吗?E.你明天早上可以向她求助。【点评】考查补全对话。注意首先查看选项,理解选项意思;其次查看对话,根据对话的语境、联系上下文,选择合适的句子。11.根据上文I failed the English exam again.我英语考试又不及格了,可知B应该安慰A:别这么难过。故选A。12.根据上文Is there anything I can do for you 有什么我可以帮你的吗?以及I know you are good at that.我知道你擅长,可知设空处应该是A请教B一些学英语相关的建议:你能告诉我你是怎么记住单词的吗?故选D。13.根据下文We read the passages that our English teacher Mrs. Sun chooses for us.我们阅读了英语老师孙老师为我们选择的段落,可知A询问B具体读什么文章:你读什么文章?故选B。14.根据上文Maybe she can help me, too.也许她也能帮我,可知A想到找老师帮忙,此处应该是询问老师在哪里:你知道她现在在哪里吗?故选C。15.根据上文It is Sunday today. She must be having a rest at home今天是星期天。她一定在家休息,可知B应是建议A第二天早晨去找老师:你明天早上可以向她求助。故选E。二、语言运用。第一节 阅读下列短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。A(2024九上·成都期中) Thanksgiving Day used to be a time to stay with family and friends to give thanks to God. However, to many people, its meaning has changed. The festival has become a day for big meals, parties. So, what is a real Thanksgiving like Thanksgiving Day is on the fourth Thursday of November. On this day, preparing a big meal is quite important to Americans. No matter 16. the children live from their parents or how busy they are, they will join in the gathering.It's true that people still have some similar activities, but there is something different. What comes to your mind first when you think of Thanksgiving Day, the thanks or the eating 17. , to most people, the answer is the latter. They have forgotten why the tradition of eating turkey started or why ancient people 18. such a day. The purpose (目的) of Thanksgiving Day has slowly become unknown, and is now almost lost under a cloud of sales and ads.Some Chinese festivals are facing the same problem—the stories behind the festivals are 19. for teenagers. Any festival will end with shopping. Years later, the story of the Mid-Autumn. Festival may not be familiar (熟悉的) to the young and even become something making them 20. . It. must be a terrible result.16.A.where B.how far C.how long17.A.Actually B.Exactly C.Certainly18.A.set up B.make up C.take up19.A.important B.uncommon C.simple20.A.silent B.satisfied C.surprised【答案】16.B;17.A;18.A;19.B;20.C【知识点】说明文;其他节假日与庆祝活动【解析】【分析】文章大意:本文探讨了感恩节的传统意义与现代庆祝方式之间的变化。【点评】 考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。16.句意:无论孩子们住得离父母有多远,或者他们有多忙,他们都会参与聚会。where在哪里;how far多远;how long多久。此处是no matter加疑问词引导让步状语从句,根据the children live from their parents可知,此处指孩子离父母有多远,故选B。17.句意:实际上,对大多数人来说,答案是后者。Actually实际上;Exactly确切地;Certainly当然。根据to most people, the answer is the latter.和They have forgotten why the tradition of eating turkey started 他们已经忘记了吃火鸡的传统是如何开始的 ,可知,很多人都忘记了为什么感恩节开端要吃火鸡,他们只知道要吃东西,所以对于他们来说一想到感恩节,首先浮现在脑海中实际上是吃东西,而不是感恩。故选A。18.句意:他们忘记了吃火鸡的传统是如何开始的,或者古代人为什么设立这样一个日子。set up设立;make up编造;take up开始从事。根据why ancient people...such a day可知,此处指的是设立一个节日的原因,故选A。19.句意:一些中国的节日也面临着同样的问题——背后的故事对青少年来说不常见。important重要的;uncommon不常见的;simple简单的。根据后面 Years later, the story of the Mid-Autumn Festival may not be familiar (熟悉的) to the young and even become something making them5. 几年后,中秋节的故事可能对年轻人不再熟悉,甚至让他们感到惊讶。可知,一些中国背后的节日故事对于青少年不常见,故选B20.句意:几年后,中秋节的故事可能对年轻人不再熟悉,甚至让他们感到惊讶。silent沉默的;satisfied满意的;surprised惊讶的。根据Festival may not be familiar (熟悉的) to the young可知,如果对节日的故事不熟悉可能会感到惊讶,故选C。三、B(2024九上·成都期中) Lily guesses she isn't 21. of difficulties. When the accident happened 11 years ago, Lily could hardly walk anymore. Both her parents and friends were worried about her. But Lily realized that she had to 22. all the difficulties.Lily met an accident during a football game. It was so 23. that she was paralyzed (瘫痪). She was told by her doctors that she would 24. walk again. She felt very sad. After thinking for a long time, Lily made a decision to stay in the hospital and accept the treatment actively. It took her over ten years to fight against all kinds of difficulties. 25. , she didn't lose hope and believed it was worth working hard!Now, Lily can even 26. and climb mountains. She has been sharing her amazing journey on several TV programs. She becomes a speaker and makes lots of 27. for people who have also experienced such accidents as well. Many of them even consider Lily as their model.Lily knows that 28. she didn't try her best, she wouldn't succeed today. She 29. to face challenges, and this made a difference. She also found that the encouragement from her family and friends was very 30. .So when you face difficulties bravely, they will become simpler and make your life happier.21.A.careful B.afraid C.proud22.A.come over B.pass by C.get over23.A.exciting B.serious C.boring24.A.seldom B.never C.always25.A.However B.Instead C.Anyway26.A.star a movie B.go skating C.eat by herself27.A.wishes B.plans C.speeches28.A.if B.because C.until29.A.asked B.dared C.stopped30.A.peaceful B.satisfying C.helpful【答案】21.B;22.C;23.B;24.B;25.A;26.B;27.C;28.A;29.B;30.C【知识点】记叙文;日常活动【解析】【分析】文章大意:本文是记叙文。文章讲述了莉莉在遭遇事故后,克服重重困难,积极接受治疗,最终能够行走甚至爬山的故事。【点评】考查完形填空。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析选项,根据语境选择正确的选项,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。21.句意:莉莉猜测她并不惧怕困难。careful小心的;afraid害怕的;proud骄傲的。由下文But Lily realized that she had to...all the difficulties但莉莉意识到她必须克服所有的困难。可知,莉莉并不害怕困难。故选B。22.句意:但莉莉意识到她必须克服所有的困难。come over过来;pass by路过;get over克服。由difficulties可知,困难与克服搭配。故选C。23.句意:事故如此严重,以至于她瘫痪了。exciting令人兴奋的;serious严重的;boring无聊的。由she was paralyzed可知,事情很严重。故选B。24.句意:医生告诉她,她再也不能走路了。seldom很少;never从未;always总是,根据前面 It was so3 that she was paralyzed (瘫痪). 事故如此严重,以至于她瘫痪了。可知,她再也不能走路了。故选B。25.句意:然而,她没有失去希望并相信努力是值得的!However然而;Instead反而;Anyway无论如何。由前面 It took her over ten years to fight against all kinds of difficulties. 她花了十多年的时间与各种困难作斗争。 可知,此句表示转折。故选A。26.句意:现在,莉莉甚至可以滑冰和爬山。star a movie主演电影;go skating滑冰;eat by herself自己吃。由and climb mountains.可知,莉莉甚至可以滑冰和爬山。故选B。27.句意:她成为一名演讲者,为也经历过类似事故的人们发表许多演讲。wishes祝愿; plans计划;speeches演讲。由She becomes a speaker可知,她做了很多演讲。故选C。28.句意:莉莉知道如果她没有尽全力,她今天就不会成功。if如果;because因为;until直到。由前后句句意可知,此句表示假设的条件,用if引导条件状语从句。故选A。29.句意:她敢于面对挑战,这让她与众不同。asked请求;dared敢于;stopped停止。由this made a difference可知,此处指敢于面对挑战。故选B。30.句意:她还发现来自家人和朋友的鼓励非常有帮助。peaceful和平的;satisfying令人满意的;helpful有帮助的。由encouragement from her family and friends可知,鼓励很有用。故选C。四、阅读下面短文,根据短文内容判断句子正误。正确的填“A”,错误的填“B”。(共5小题;每小题2分,计10分)(2024九上·成都期中)Dear Daniel, I am used to having a lot of friends. But now my old friends each has made their own best friend, and I don't have one. I'm afraid of being alone and I even can't pay my full attention to study. Could you tell me how to deal with this I don't want to bother (打扰) my old friends' new life. DaveDear Dave, It may be hard at first but finally you'll get used to this. I had a lot of friends in South Korea—some very close—but I moved away for work. Now I'm in Beijing and I usually eat dinner by myself. The fact is that you will always meet new people and make more friends than you can even imagine. But you will also say goodbye to most of them later. How can you deal with loneliness Look at the caterpillar (毛毛虫). It stands being by itself for a while, but finally becomes a beautiful butterfly. So don't fear loneliness. Instead, work on yourself and make yourself into a butterfly. Learn a skill, practice your hobby and do whatever you are interested in. Right now, I'm learning to play the violin and draw pictures. I like being busy. Become the one you want to be, and then fly out into the world like a butterfly. That's the important part. Daniel正确的写"A",错误的写"B"。31.Dave is asking Daniel for advice on getting his old friends back.32.Dave's loneliness has influenced his study.33.Daniel is having a hard time living in Beijing.34.Daniel teaches Dave to be patient by telling the story of a butterfly.35.In Daniel's opinion, Dave should pay more attention to the improvement of himself.【答案】31.B32.A33.B34.A35.A【知识点】人际关系与交往;细节理解;推理判断;书信、电子邮件【解析】【分析】本文是一篇应用文,是两封书信,Dave在信中倾诉了自己因老朋友有了新挚友而感到孤独、无法专注学习,且不想打扰朋友新生活的困扰;Daniel在回信中以自身经历安慰Dave,指出人一生会不断结识新朋友也会告别旧友,建议Dave不要害怕孤独,应像毛毛虫蜕变成蝴蝶一样专注自我提升,通过学习技能、培养爱好让自己变得更好,以积极心态面对生活。【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题,是两封信,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。31.细节理解题。根据第一封信中的"But now my old friends each has made their own best friend, and I don't have one...Could you tell me how to deal with this. I don't want to bother (打扰) my old friends' new life."但现在我的老朋友都交了自己最好的朋友,而我没有。..你能告诉我怎么处理这件事吗。我不想打扰我老朋友的新生活。可知, Dave 是向丹尼尔请教如何应对自己现在没有好朋友、害怕孤独的情况,而不是要找回老朋友。他不想打扰老朋友们的新生活。故选B。32.细节理解题。根据第一封信中的"I'm afraid of being alone and I even can't pay my full attention to study."我害怕一个人呆着,甚至不能全神贯注地学习。可知, Dave 感觉孤单,无法全身心学习。故选A。33.细节理解题。根据第二封信第三段中的"Right now, I'm learning to play the violin and draw pictures. I like being busy."现在,我正在学习拉小提琴和画画。我喜欢忙碌。可知,现在的Daniel学习拉小提琴和绘画,享受忙碌充实的生活,并不是在北京生活艰难。故选B。34.推理判断题。根据第二封信第三段中的"Look at the caterpillar (毛毛虫). It stands being by itself for a while, but finally becomes a beautiful butterfly. So don't fear loneliness. Instead, work on yourself and make yourself into a butterfly. "看毛毛虫。它独自呆了一段时间,但最终变成了一只美丽的蝴蝶。所以不要害怕孤独。相反,努力锻炼自己,把自己变成一只蝴蝶。可知, Daniel 通过毛毛虫蜕变成蝴蝶的故事告诉戴夫,毛毛虫变蝴蝶不是一蹴而就的,就像我们需要学习技能、培养爱好,需要耐心和坚持,才能蜕变和成长。故选A。35.细节理解题。根据第二封信第四段"Become the one you want to be, and then fly out into the world like a butterfly. That's the important part."成为你想成为的人,然后像蝴蝶一样飞向世界。这才是最重要的部分。可知, Daniel 告诉 Dave ,成为你想成为的人,像蝴蝶一样飞向世界,这是重要的部分。所以在Daniel看来, Dave 应该更加关注自己的提升。故选A。五、A(2024九上·成都期中)Xunpu has attracted wide attention online after several stars shared photos of themselves wearing a kind of local headwear called Zanhuawei (簪花围).Zanhuawei is a type of flower headwear worn by local women, known as "the garden on the head". It is an important part of Xunpu women's dress culture. An old saying in Xunpu goes, "Put flowers in your hair in this lite, and you'll also be pretty in the afterlife." There are many local people who are good at Zanhuawei sharing their videos on social medias like TikTok and Xiaohongshu. ____▲___The tradition of wearing flowers has been part of Xunpu women's lives since the Tang Dynasty. Xunpu is famous for its excellent seafood. When women sell their seafood at the local market, they wear flowers in their hair so buyers can easily distinguish (区别) them from sellers from nearby villages. Xunpu women are among the three major groups of fishing women in Fujian. They are known for being hard-working, warm-hearted and brave. They usually wear seasonal flowers and often present them as gifts on big days. Local people often say, "When Xunpu women put a zanhua on their heads, they express their wish for happiness, and the flowers are seen as a symbol of hope."Zanhuawei was listed as a national intangible cultural heritage (非物质文化遗产) in 2008.36.What can we know from paragraph one A.Zanhuawei is known for years.B.Xunpu is famous for Zanhuawei.C.Several stars shared their photos in Xunpu.37.Which of the following sentence could be put in ▲ most possibly A.They show people the processes of Zanhuawei.B.They show people the location of Xunpu.C.They show people the dress culture of local women.38.What flowers are probably chosen as a material to make Zanhuawei in autumn A.B.C.39.Which of the following is TRUE according to the passage A.Zanhuawei is a flower decoration worn on clothing.B.Xunpu women wear flower to stand out as they sell seafood.C.Xunpu women only wear Zanhuawei on major holiday.40.We can probably read this passage on ________.A.www.society.net/geography/B.www./art/C.www.education.com/English/【答案】36.B37.A38.A39.B40.B【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗;细节理解;推理判断;文章大意【解析】【分析】文章大意:本文介绍了蟳埔簪花围,包括它是当地女性服饰文化的重要部分,其历史渊源、文化意义以及被列为国家级非物质文化遗产等。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和文章出处题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。做文章出处题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断文章出处。36.细节理解题。根据Xunpu has attracted wide attention online after several stars shared photos of themselves wearing a kind of local headwear called Zanhuawei 在几位明星分享了他们戴着一种名为簪花围的当地头饰的照片后,"蟳埔"在网上引起了广泛关注 ,可知,蟳埔因为簪花围而出名。故选B。37.推理判断题。根据There are many local people who are good at Zanhuawei sharing their videos on social medias like TikTok and Xiaohongshu. 在抖音、小红书等社交媒体上,有很多当地人擅长簪花围,分享他们的视频。 可知,此处描述的是簪花围的视频内容,最可能是展示它的制作过程,选项A"它们向人们展示了簪花围的制作过程。"符合语境。故选A。38.推理判断题。根据第三段They usually wear seasonal flowers 他们通常佩戴应季花卉 ,可知,她们戴应季花卉,秋季应戴菊花。故选A。39.细节理解题。根据第三段When women sell their seafood at the local market, they wear flowers in their hair so buyers can easily distinguish (区别) them from sellers from nearby villages. 当妇女们在当地市场卖海鲜时,她们会在头发上戴上鲜花,这样买家就能很容易地将她们与附近村庄的卖家区分开来。 可知,蟳埔女性戴花是为了在市场中突出,以区分附近村庄的卖家。B项正确,故选B。40.文章出处题。根据Zanhuawei was listed as a national intangible cultural heritage 簪花围被列为国家级非物质文化遗产 ,及文章内容可知,本文内容关于非物质文化遗产簪花围,最有可能出现在艺术相关的网站上。故选B。六、B(2024九上·成都期中)Where do you usually study on weekends Some students like to study at the library while others prefer to study at home. What is the difference between a library and a living room Which place is better for studying Many students find the comfort of their own space helpful for studying. A familiar environment can make it easier to control stress. You have all your things around you. You can study during the day or at night and stop for a rest whenever you want. There are a lot of advantages of studying at home. However, it's not without problems. Your comfortable bed may keep you from focusing fully on your study. Have you ever been told not to confuse a place of rest with a place of work If your bedroom becomes a place for both, your brain may do both tasks poorly.Libraries are specially built for focused work. There are different kinds of helpful books, and you can meet other students and form a study group. But libraries also have some disadvantages. For example, libraries are often so crowded that it is hard to get a seat. And there may be noise from people typing (打字) on their computers.It can be difficult to decide whether your home or the library is a better place to study. You need some practice. Take reading as an example. First, try studying in your living room. Then, head to the library and read a different part of the same book. At last, take notes to describe how you feel and how well you are able to focus. This way, you can discover your preferred study environment.41.What are the advantages of studying at home ①Feel less stressed. ②Get what you want easily.③Study for a long time. ④Feel free to study.A.①②③ B.②③④ C.①②④42.Which of the following in the dictionary best explains the underlined word"confuse" confuse /kan'fju:z/ verb confused, confusing ①to make sb. unable to think clearly ②to think wrongly that sb. / sth. is sb. / sth. else ③to make a subject more difficult to understandA.① B.② C.③43.What can you get from Paragraph 3 A.It is possible for students to form a study group in a library.B.The library is a perfect place to study without any disadvantages.C.You can't be influenced by any noise when you study in a library.44.How many steps are needed to find a better study environment according to the passage A.Two. B.Three. C.Four.45.What is the purpose of this passage A.To compare two different study environments.B.To tell us how to find a better study environment.C.To show the importance of the study environment.【答案】41.C42.B43.A44.B45.B【知识点】教育类;说明文;细节理解;推理判断;词义猜测【解析】【分析】文章大意:本文是说明文。文章对比了在家学习和在图书馆学习的优缺点,探讨了哪个地方更适合学习,并提出通过实践来找到自己更喜欢的学习环境。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和数字计算题,词义猜测题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。 做数字计算题时,通读题干,需要仔细阅读题目,明确题目要求计算的具体内容,如时间、年龄、价钱、数量、距离等。 再定位关键词,根据题干中的关键词,在文章中迅速定位到与之相关的数据。 再根据题目要求,选择合适的计算方法(加、减、乘、除)。词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。41.细节理解题。根据familiar environment can make it easier to control stress. You have all your things around you. You can study during the day or at night and stop for a rest whenever you want. 熟悉的环境能使人更容易控制压力。你的东西都在你身边。你可以在白天或晚上学习,随时可以停下来休息。 可知,在家学习的好处包括:①更少的压力;②容易获取需要的东西;④自由地学习。故选C。42.词义猜测题。根据后面句子 If your bedroom becomes a place for both, your brain may do both tasks poorly. 如果你的卧室变成了两个地方,你的大脑可能无法同时完成两个任务。 可知此处表达的是"不要错误地将休息的地方当成工作的地方"。confuse是混淆的意思,故选B。43.细节理解题。根据There are different kinds of helpful books, and you can meet other students and form a study group. 有各种各样的有用的书,你可以认识其他学生,组成一个学习小组。 可知,学生可以在图书馆建立一个学习小组。故选A。44.细节理解题。根据First, try studying in your living room. Then, head to the library and read a different part of the same book. At last,… 首先,试着在客厅学习。然后,去图书馆读同一本书的不同部分。最后,…… 可知,需要三个步骤来找到更好的学习环境,这三个步骤分别是:在家学习、在图书馆学习、做笔记。故选B。45.推理判断题。根据This way, you can discover your preferred study environment. 这样,你就能发现自己喜欢的学习环境 。以及全文可知,这篇文章的目的是告诉我们如何找到一个更好的学习环境。故选B。七、补全单词 根据首字母及句意写出完整单词。(共5小题;每小题1分,计5分)46.(2024九上·成都期中)I think the most difficult part of learning English is to get p right, for example, I can't tell the difference between /la t/ and /na t/.【答案】(p)ronunciation【知识点】不可数名词【解析】【分析】句意:我认为学习英语最困难的部分是正确发音,例如,我分不清/la t/和/na t/的区别。由"/la t/ and /na t/"可知,此处是指发音方面的问题,结合首字母可知空处应是pronunciation发音,不可数名词。故填(p)ronunciation。【点评】考查不可数名词。注意不可数名词pronunciation的用法。47.(2024九上·成都期中)According to the tradition, we Chinese people are supposed to visit r on the first day of the first lunar month during the Spring Festival holidays.【答案】(r)elatives【知识点】规则变化的可数名词复数【解析】【分析】句意:根据传统,我们中国人应该在春节假期的农历正月初一拜访亲戚。根据we Chinese people are supposed to visit ... on the first day of the first lunar month during the Spring Festival holidays.及首字母可知,正月初一是要走亲戚,relative亲戚,可数名词,前面没有任何冠词,此处应用名词复数表示泛指。故填(r)elatives。【点评】考查可数名词复数。注意可数名词复数表示泛指的用法。48.(2024九上·成都期中)You should discuss with your teacher first to make sure if there's a more c time for both of you to meet.【答案】(c)onvenient【知识点】形容词作定语置于名词前【解析】【分析】句意:你应该先和你的老师讨论一下,确定一下是否有一个对你们俩都更方便的时间见面。根据make sure if there's a more...time for both of you to meet及首字母提示可知,这里指是否有一个都更方便的时间见面,convenient方便的,形容词,和前面的more形成比较级,作定语修饰名词time。故填(c)onvenient。【点评】考查形容词。注意形容词用作定语的用法。49.(2024九上·成都期中)Candy Wang used to be very shy and quiet but now she has c changed. She appears to be outgoing and feels very comfortable to sing in front of crowds.【答案】(c)ompletely【知识点】其他副词【解析】【分析】句意:王坎蒂过去很害羞和安静,但是现在她完全改变了。她看起来外向,在人群前唱歌感觉很自在。根据She appears to be outgoing and feels very comfortable to sing in front of crowds.可知,她现在完全改变了,completely完全地,副词,修饰动词changed。故填(c)ompletely。【点评】考查副词。注意副词修饰动词的用法。50.(2024九上·成都期中)The tea has been p and packed already, but there's still a long way to go before customers around the world can enjoy the refreshing and soothing drink.【答案】(p)rocessed【知识点】过去式和过去分词;现在完成时的被动语态【解析】【分析】句意:茶叶已经经过加工和包装,但在世界各地的顾客能够享受到这种清新舒缓的饮品之前,还有很长的路要走。根据空前has been可知,此处是现在完成时的被动语态,根据句中的字母提示p和packed already,可知,茶已经被……和包装好,此空填过去分词,表示完成的过程。process加工处理,动词。故填(p)rocessed。【点评】考查现在完成时的被动语态。注意现在完成时的被动语态结构has been done的用法。八、完成对话 在空格中填上适当的单词,使对话完整正确。一空一词 (含缩写词)。(共10小题;每小题1分,计10分)(2024九上·成都期中)A: What exciting news! This 11-year-old boy, Zac, has been praised by Disney.B: For what A: He won $5,000 in a(n) 51. competition but gave all the money to sick children.B: What a kind boy!A: So he is. The news reporter had an 52. with Zac. When asked why he cared so much about sick kids, he said it was because he 53. was sick from birth.B: Really What illness did he get A: He didn't give the 54. name of the illness. He just said it was serious. It even 55. his development in the language ability. He couldn't speak or even eat at first. When his family took him to hospital, the doctors said it was 56. for him to speak.B: But you just said he won the competition. How did he make it A: Zac was such a fighter that all those difficulties 57. to beat him. He spent a lot of time practicing. Finally he pronounced his first word—Mama.B: His mom must have been surprising and joyful.A: You said it. After that, he 58. to teach himself to speak, eat and even exercise. He has shown that the doctors were quite wrong.B: How amazing! Luck may be 59. sometimes, but hard work always pays off. His experiences could be an encouragement to everyone.A: I agree with you. As he said, he told his story to more sick children through the competition so that they could 60. with challenges like him.【答案】51.speech;52.interview;53.himself;54.exact;55.influenced;56.impossible;57.failed;58.managed;59.unfair;60.deal【知识点】其他语篇类型;日常活动【解析】【分析】文章大意:本文是一段A和B之间的对话。两人谈论了11岁的男孩Zac的励志故事。【点评】考查补全对话。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后根据语境选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。51.句意:他在一次演讲比赛中赢得了5000美元,但把所有的钱都捐给了生病的孩子。根据下文As he said, he told his story to more sick children through the competition so that they could…with challenges like him. 正如他所说,他通过比赛把自己的故事告诉了更多生病的孩子,这样他们就能像他一样面对挑战。 可知,此处指演讲比赛,speech演讲,可数名词,此处作定语修饰名词competition,空处应用speech的单数形式。故填speech。52.句意:新闻记者采访了扎克。根据下文When asked why he cared so much about sick kids 当被问及为什么他如此关心生病的孩子时 ,可知,此处指新闻记者采访了扎克,have an interview with sb.采访某人,动词短语。故填interview。53.句意:当被问及为什么他如此关心生病的孩子时,他说这是因为他自己从出生就生病了。根据he…was sick from birth可知,此处指他自己从出生就生病了,he作主语,应用反身代词himself他自己。故填himself。54.句意:他没有说出疾病的确切名称。根据下文He just said it was serious. 他只是说它很严重 。可知,此处指他没有说出疾病的确切名称,只是说它很严重;exact准确的,形容词,作定语修饰名词name。故填exact。55.句意:它甚至影响了他语言能力的发展。根据下文He couldn't speak or even eat at first. 起初他不能说话,甚至不能吃东西。 可知,此处指它甚至影响了他语言能力的发展,influence影响,动词;affect影响,动词;句子时态为一般过去时,谓语动词应用动词的过去式。故填influenced/affected。56.句意:当他的家人送他去医院时,医生说他不可能说话。根据下文He has shown that the doctors were quite wrong. 他已经证明医生们完全错了。 可知,此处指医生说他不可能说话,空前为was,空处应用形容词作表语,应用impossible不可能的,形容词。故填impossible。57.句意:扎克是个斗士,所有的困难都没能打败他。根据Zac was such a fighter that all those difficulties…to beat him.可知,此处指所有的困难都没能打败他,fail失败,动词,fail to do sth.未能做某事,动词短语;句子时态为一般过去时,谓语动词应用动词的过去式。故填failed。58.句意:从那以后,他设法自学说话、吃饭,甚至锻炼身体。根据he…to teach himself to speak可知,此处指他设法自学,manage设法做到,动词;manage to do sth.设法做某事,动词短语;句子时态为一般过去时,谓语动词应用动词的过去式。故填managed。59.句意:运气有时可能不公平,但努力总是有回报的。根据Luck may be…sometimes, but hard work always pays off.可知,此处指运气有时可能不公平,空前为be,空处应用形容词作表语,应用unfair不公平的。故填unfair。60.句意:正如他所说,他通过比赛向更多生病的孩子讲述了自己的故事,这样他们就可以像他一样应对挑战。根据they could…with challenges like him可知,此处指他们就可以像他一样应对挑战,deal with处理,动词短语;空前为情态动词could,其后接动词原形,空处应用deal。故填deal。(2024九上·成都期中)从下面方框中选出10个单词,将其正确形式填入短文,使短文意思正确通顺,每词限用一次。act; compare; creative; fascinate; good; history introduce; matter; memorize; research; similar; wideDu Fu (712—770), one of the greatest poets in China, is 61. known among us Chinese people, since his poems stay 62. in our primary and middle school Chinese textbooks. However, only a few know about him in the Western world.Recently the BBC has made a one-hour documentary (纪录片) called Du Fu: China's Greatest Poet. This English-language documentary gives an excellent 63. of the great poet Du Fu. In it, Du Fu is 64. to Dante in Italy and Shakespeare in Britain.British historian Michael Wood travels around 65. Du's life in the documentary. He visits a number of places, such as Gongyi in Henan, the poet's birthplace, and Du Fu Thatched Cottage (杜甫草堂) in Chengdu, where Du used to live. Along the way, he interviews people who tell 66. stories of Du Fu, who had a hard time in his later years but never stopped writing or showing care and worries about his country and people.The documentary also explains why Du's works have been popular for centuries. "Chinese people pay much attention to 67. the history. And, for completely sure, Du Fu can be considered to be the 68. at reflecting (反映) Chinese ancient history in his poems," said a teacher at Renmin University. Known as China's "saint of poetry (诗圣)", Du Fu had amazing 69. in poetry. And today about 1,500 of his works are still for us to enjoy, which also allow us to learn about many 70. events.【答案】61.widely;62.active;63.introduction;64.compared;65.to research;66.similar;67.memorizing;68.best;69.creativity;70.historical【知识点】记叙文;历史人物及其事迹【解析】【分析】大意:文章主要介绍了中国最伟大的诗人之一杜甫的生平和他的作品,并通过BBC制作的一部纪录片《杜甫:中国最伟大的诗人》来展现杜甫在中国和西方世界的影响力及其诗歌作品中所反映的中国古代历史。【点评】考查选词填空。注意首先查看选项;其次快速阅读文章,把握文章大意,再根据句意和句子结构判断单词的正确形式;最后再阅读一遍进行复查。61.句意:杜甫(712—770),中国最伟大的诗人之一,在中国人中广为人知,因为他的诗歌一直活跃在我们的中小学中文课本中。根据下文However, only a few know about him in the Western world.在西方世界,只有少数人知道杜甫,可知他在中国人中广为人知,应填形容词wide"广泛的"的副词形式widely"广泛地",作状语修饰过去分词"known"。故填widely。62.句意:杜甫(712—770),中国最伟大的诗人之一,在中国人中广为人知,因为他的诗歌一直活跃在我们的中小学中文课本中。根据常识,可知杜甫的诗歌一直活跃在我们的中小学中文课本中,应填动词act"活动"的形容词形式active"活跃的",在句中作系动词stay的表语,stay active"保持活力"。故填active。63.句意:这部英语纪录片为伟大的诗人杜甫做了精彩的介绍。根据 Recently the BBC has made a one-hour documentary (纪录片) called Du Fu 最近,英国广播公司制作了一部时长一小时的纪录片,名为《杜甫》,可知该记录片与杜甫的生活有关,可知这部英文纪录片为这位伟大的诗人杜甫提供了一个极好的介绍,空格置于不定冠词an后,应用动词introduce"介绍"的名词形式introduction"介绍",用名词单数形式。故填introduction。64.句意:在纪录片中,杜甫被比作意大利的但丁和英国的莎士比亚。根据to Dante in Italy and Shakespeare in Britain.,可知此处是指杜甫被与意大利的但丁和英国的莎士比亚相比较,应用动词compare"比较",再根据主语Du Fu和动词compare之间的被动关系,结合空前is,可知句子为一般现在时的被动语态: be+过去分词,动词compare的过去分词为compared,固定搭配be compared to"被比作"。故填compared。65.句意:英国历史学家迈克尔·伍德在纪录片中四处旅行,研究杜甫的生平。根据下文He visits a number of places, such as Gongyi in Henan, the poet's birthplace, and Du Fu Thatched Cottage in Chengdu, where Du used to live.伍德访问了许多地方,如河南省巩义市,这是诗人的出生地,以及四川省成都市的杜甫草堂,杜甫曾在此居住,可知他这样做的目的是为了研究杜甫的生活,应用动词research"研究";分析句子结构可知,此处应用动词不定式to research,作目的状语。故填to research。66.句意:一路上,他采访了一些人,他们讲述了杜甫的类似故事。杜甫晚年生活艰难,但从未停止写作,也从未停止对祖国和人民的关心和担忧。根据下文who had a hard time in his later years but never stopped writing or showing care and worries about his country and people他晚年生活艰难,但从未停止过写作,也从未停止过对国家和人民的关心和担忧,可知这些人告诉他相似的故事,应填形容词similar"相似的",在句中作定语,修饰名词"stories"。故填similar。67.句意:中国人非常重视铭记历史。根据上文Du's works have been popular for centuries杜甫的作品已经流行了几个世纪,可知中国人很注重历史的记忆,应用动词memorize"记住,记忆;根据固定搭配pay much attention to doing sth."重视做某事",可知应用动名词形式memorizing。故填memorizing。68.句意:"而毫无疑问,杜甫可以被认为是在诗歌中反映中国古代历史方面做得最好的。"根据下文Known as China's ‘saint of poetry'他被称为诗圣,可知杜甫在他的诗歌中反映中国古代历史的能力被认为是最好的,定冠词the后应填形容词good"好的"的最高级best"最好的",作表语,固定搭配be the best at doing"最擅长做某事"。故填best。69.句意:杜甫被誉为中国的"诗圣",他在诗歌创作上有着惊人的创造力。根据下文today about 1,500 of his works are still for us to enjoy今天,他的大约1500件作品仍供我们欣赏,可知杜甫的创造力是惊人的,应用形容词creative"创造性的"的名词形式creativity"创造力,创造性",作宾语。故填creativity。70.句意:如今,我们仍然可以欣赏到他的大约1500部作品,这些作品也让我们了解到许多历史事件。根据上文Du Fu (712—770), one of the greatest poets in China杜甫是中国唐代伟大的诗人,可知人们从他的作品中可以了解一些历史事件,应用名词history"历史";再根据空后名词"events"可知,应用history的形容词形式historical"历史的,描述历史的",在句中作定语,修饰名词"events"。故填historical。九、A. 补全短文 根据短文内容,从短文后的A~F选项中,选出5个适当的选项补全短文。(共5小题;每小题1分,计5分)(2024九上·成都期中)Whether you are telling someone how to get to your house or guiding a stranger to a local museum, you should know how to give good directions. Giving directions, though, is harder than just telling someone how to get to a certain location. 71. 72. Instead, direct them from the landmark to landmark (地标). In this way, you can give the person an idea of the progress he's making and also let the person know if he's still on the road you advised.If you can't describe the directions clearly in words, draw a map. 73. It can also include details, such as the location of landmarks. Besides, the map can give the person something to hold on to so he won't forget your directions.Although it might be easy for you to give someone directions to your favorite shortcut (捷径), it could do more harm than good. Just give the simplest directions. 74. What are considered to be the simplest The ones with fewer turns.Finally, don't rush when giving directions. Take time to explain important details, such as possible dangers. If you don't speak slowly or clearly, the person may miss important information. At the same time, never use words or names that only local people know.Giving clear directions is a life skill we need to develop. The success of your directions depends on how well you know the location. 75. A. This will help to reduce the chance of the person getting lost.B. Let's learn how to guide others better.C. A map allows the person to imagine where he's going.D. How clearly you explain that information to the asker also matters.E. Even if it will take the person a bit longer, they can pay attention to hard-to-miss landmarks.F. First, don't direct a person from beginning to end.【答案】71.B;72.F;73.C;74.A;75.D【知识点】说明文;日常活动【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了如何给别人提供好的方向指引,包括从地标到地标的引导、必要时绘制的图、提供最简单的路线等。【点评】考查阅读还原。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析选项,根据语境选择正确的选项,注意上下文语境的连贯性。71.根据Giving directions, though, is harder than just telling someone how to get to a certain location. 然而,指路比告诉别人怎么去某个地方要难得多。 可知,因为指路很困难,所以我们要学习如何指路。选项B"让我们学习如何更好地引导他人。"符合语境。故选B。72.根据Instead, direct them from the landmark to landmark 相反,引导他们从一个地标到另一个地标 ,可知,此句表达不应该使用的指路方法。选项F"首先,不要从头到尾直接给一个人指引方向。"符合语境。故选F。73.根据If you can't describe the directions clearly in words, draw a map. 如果你不能用语言清楚地描述方向,就画张地图。 可知,此句表达使用地图。选项C"一张地图能让这个人想象他要去的地方。"符合语境。故选C。74.根据Just give the simplest directions. 只要给出最简单的方向。 可知,此句表达最简单的方向指引的好处。选项A"这将有助于降低这个人迷路的几率。"符合语境。故选A。75.根据Giving clear directions is a life skill we need to develop. 给出明确的方向是我们需要培养的一项生活技能。 可知,此句讲了清晰指路的重要性。选项D"您向询问者解释该信息的清晰程度也很重要。"符合语境。故选D。(2024九上·成都期中)完成图表,根据短文内容,完成图表中所缺信息。My parents have always said that they never felt comfortable traveling by train when they were my age. It's always a mystery to me when they talk about the crowded and airless train compartments and the boring journeys.However, train travel is quite a different experience today, especially after high-speed rail was widely put into service in China. Nothing can match train journeys for comfort and speed.Few things could be more impressive than China's high-speed rail system, especially the speed at which it developed-and is still developing. Such speed is known as "China speed".China speed means a lot to the country. In the past 30years, China has been developing rapidly in different areas. We've seen lots of tall buildings spring up almost overnight. Lots of people, even old people and young kids, have been used to using mobile payments. And it seems that people like online shopping better. China speed has changed our country and surprised the world.But China speed has also brought us many problems, such as air pollution and traffic problems. As a high price is being paid, maybe we should think about what China speed will bring us in next 30 years.We need to know that our future depends on the choices we make today, so it's necessary for us to give China speed a new definition. If you pay close attention to the word "speed", you might notice that each letter stands for something interesting: Society, Progress, Economy (经济), Environment and Development. Our society's progress depends largely on the balance among our economy, the environment and the development of our future. That's what we need to keep in mind as China continues to speed ahead.76. 77. 78. 79. 80. 【答案】76.Achievements77.most comfortable;fastest78.common79.Air pollution80.Society's progress【知识点】说明文;交通方式【解析】【分析】文章大意:本文是议论文。本文主要介绍了我国火车,高铁发展的速度,以及目前的进程,达成的成就和出现的问题。【点评】考查阅读填表。首先通读全文,理解文章大意,然后分析表格内容,从文中找到依据,最后完成表格。76.根据changes in train travel 火车旅行的变化 ,和tall buildings spring up almost overnight 高楼大厦几乎在一夜之间拔地而起 ,以及old people and young kids, have been used to using mobile payments. 老人和小孩已经习惯了使用移动支付。 可知,这是中国速度取得的成就,应用achievement,此处是可数名词,应用复数,首字母大写。故填Achievements。77.根据第一段Nothing can match train journeys for comfort and speed. 就舒适和速度而言,没有什么能比得上火车旅行。 可知,火车旅行是最舒适和最快的,用形容词最高级作表语,故填most comfortable;fastest。78.根据第三段even old people and young kids, have been used to using mobile payments. 即使是老人和小孩,也已经习惯了使用移动支付。 可知,手机支付是普遍的。common普遍的,形容词,此处用作表语,故填common。79.根据第四段But China speed has also brought us many problems, such as air pollution and traffic problems. 但是中国的速度也给我们带来了许多问题,比如空气污染和交通问题。 可知,空气污染是问题之一,首字母应该大写。故填Air pollution。80.根据最后一段Our society's progress depends largely on the balance among our economy, the environment and the development of our future. 我们社会的进步很大程度上取决于我们的经济、环境和未来发展之间的平衡。 可知,我们社会的进步需要保持多方面的平衡,首字母应该大写。故填Society's progress。十、书面表达 (计15分)81.(2024九上·成都期中)我们在变化中成长,成长使我们的生活充满意义。回顾这半个学期,你有哪些收获呢?请你先填写下面自评表,然后写一篇80词左右的英语短文描述自己在每一方面的具体表现。Self-checklistCheck how well you do these things. Very well OK Needs work☆I have better ways to learn English. ☆I can do hand-made works. (choose one: paper cutting/ clay pieces/ sky lanterns/ kites). ☆________. (relationship) ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】I have made many friends.例文This half term, I've grown a lot. I have discovered better ways to learn English, such as watching English movies and reading English books, which enhance my understanding and vocabulary. I can do hand-made works, and I've created several colorful kites, which was a fun and creative experience. Moreover, I have made many friends who have helped me develop better social skills and enjoy a happier school life.Overall, this term has been fulfilling, and I look forward to learning more.【知识点】材料作文;说明文;学校生活;自我认识【解析】【分析】考查材料作文。要求根据下表信息,先填写自评表,然后写一篇80词左右的英语短文描述自己在每一方面的具体表现。 要求包括提示中的所有内容,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称单数,一般现在时和一般过去时。【点评】考查材料作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如 a lot 很多, such as 例如, look forward to 期待,等等,及句型结构,如I have discovered better ways to learn English, such as watching English movies and reading English books, which enhance my understanding and vocabulary. (which引导的非限制性定语从句),Moreover, I have made many friends who have helped me develop better social skills and enjoy a happier school life.(who引导定语从句)等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 四川省成都石室双楠实验学校2024-2025学年九年级上学期期中考试英语试卷(学生版).docx 四川省成都石室双楠实验学校2024-2025学年九年级上学期期中考试英语试卷(教师版).docx