资源简介 河北省沧州市献县五校联考2024-2025学年九年级上学期期末考试英语试题(2025九上·献县期末)通读下面短文,掌握其大意,然后在每小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案,并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。A peacock (孔雀) with beautiful feathers (羽毛) was dancing happily on a rainy summer day. He enjoyed the rain so much that he couldn't help 1. . But as he tried, he found his voice didn't sound beautiful at all. He stopped dancing, feeling sad.While the peacock lost himself in the 2. , a nightingale (夜莺) started singing happily. The sweet voice 3. the sad peacock and further made him unhappy with his own voice. He began wondering why the nightingale was a born 4. with such a sweet voice while he wasn't.Just then, the forest god noticed the whole forest was filled with joy except for the crying peacock. He was quite 5. , so he went up to the peacock and asked, "Why are you sad in such wonderful weather " The peacock talked about his terrible voice and how 6. it was that he couldn't sing like a nightingale. The forest god listened carefully and then 7. in a soft voice, "Everyone is born with special 8. that help them shine in their ways. Yes, the nightingale has a sweet voice, but you also have your beautiful feathers. So do not compare yourself with others. 9. , see what you have and make the best use of it. You'll never be happy if you always compare yourself with others."Hearing this, the peacock 10. . He realized how silly he was in comparing himself to others and forgetting his own advantages. Everyone was special in some way or the other.1.A.laughing B.singing C.crying D.talking2.A.illness B.fitness C.happiness D.sadness3.A.reached B.encouraged C.shook D.warned4.A.dancer B.speaker C.singer D.actor5.A.angry B.worried C.bored D.surprised6.A.wrong B.difficult C.unlucky D.impossible7.A.discussed B.replied C.called D.praised8.A.thoughts B.choices C.advantages D.tasks9.A.Instead B.However C.Finally D.Usually10.A.looked up B.cheered up C.stood up D.woke up【答案】1.B;2.D;3.A;4.C;5.D;6.C;7.B;8.C;9.A;10.B【知识点】人生百味类;故事阅读类;记叙文【解析】【分析】文章大意:讲述了一只孔雀因羡慕夜莺的歌声而悲伤,森林之神开导它要看到自己的优势,不要与他人比较,最终孔雀振作起来的故事。【点评】考查完形填空。主要考查了根据上下文语境推断词义和选择最佳答案的能力。仔细阅读文章和选项,理解每个句子的意思和语境,然后根据上下文的关系和逻辑推断出最佳答案。同时,也需要注意词汇的准确含义和用法,以及句子的结构和语法。1.句意:他太喜欢这场雨了,忍不住唱起歌来。A. laughing(笑);B. singing(唱歌);C. crying(哭);D. talking(谈话)。结合后文"he found his voice didn't sound beautiful at all"可知,此处是唱歌,故答案为 B。2.句意:正当孔雀沉浸在悲伤中时,一只夜莺开始欢快地歌唱。A. illness(疾病);B. fitness(健康);C. happiness(幸福);D. sadness(悲伤)。根据前文"He stopped dancing, feeling sad."可知,孔雀处于悲伤中,故答案为 D。3.句意:这甜美的声音传到了悲伤的孔雀耳中,让他对自己的声音更加不满。A. reached(到达);B. encouraged(鼓励);C. shook(摇动);D. warned(警告)。此处表示声音传到孔雀那里,故答案为 A。4.句意:他开始想,为什么夜莺天生就是个歌手,有如此甜美的嗓音,而他不是。A. dancer(舞者);B. speaker(演讲者);C. singer(歌手);D. actor(演员)。夜莺因歌声甜美,所以是歌手,故答案为 C。5.句意:他很惊讶,于是走到孔雀面前问道:"在这么好的天气里,你为什么难过?"A. angry(生气的);B. worried(担心的);C. bored(无聊的);D. surprised(惊讶的)。森林之神看到只有孔雀悲伤,所以很惊讶,故答案为 D。6.句意:孔雀谈到了自己糟糕的嗓音,以及他不能像夜莺那样唱歌是多么不幸。A. wrong(错误的);B. difficult(困难的);C. unlucky(不幸的);D. impossible(不可能的)。孔雀觉得自己不能像夜莺一样唱歌是不幸的,故答案为 C。7.句意:森林之神仔细听着,然后用柔和的声音回答。A. discussed(讨论);B. replied(回答);C. called(称呼);D. praised(表扬)。森林之神是在回答孔雀的问题,故答案为 B。8.句意:每个人生来都有特殊的优势,这些优势帮助他们以自己的方式闪耀。A. thoughts(想法);B. choices(选择);C. advantages(优势);D. tasks(任务)。结合后文"you also have your beautiful feathers"可知,此处是优势,故答案为 C。9.句意:相反,看看你拥有什么,并充分利用它。A. Instead(相反);B. However(然而);C. Finally(最后);D. Usually(通常)。此处是说不要和别人比较,相反要关注自己的优势,故答案为 A。10.句意:听到这话,孔雀振作起来了。A. looked up(查阅);B. cheered up(振作起来);C. stood up(站起来);D. woke up(醒来)。孔雀听了开导后振作起来,故答案为 B。(2025九上·献县期末)Zhang Daqian was born in Neijiang, Sichuan 11. May 10, 1899. He was one of the most famous Chinese of the 12. (twenty) century.At a young age, he was 13. (encourage) to paint by his family. In 1917, he went to Japan to go on 14. (learn) painting. Two years 15. (late), he went to Shanghai to receive traditional painting instruction 16. two famous Chinese 17. (paint). With the help of them, Zhang had the chance to study some ancient paintings.Zhang went to 18. north in the late 1920s. He began 19. (work) with a Beijing painter, Pu Xinyu. Zhang and Pu were so well-known 20. they were honored as "South Zhang and North Pu". It showed 21. (they) high status (地位) in painting.In 1940, Zhang Daqin went to the caves (窟) of Mogao and Yulin. He and his group worked hard day and night there. 22. (final), they studied over 200 paintings. After this experience, his painting 23. (skill) were much better than before. Zhang passed away in 1983, but his famous paintings 24. (remain) in the world. One 25. (sell) at a very good price in 2021.【答案】11.on;12.twentieth;13.encouraged;14.learning;15.later;16.from;17.painters;18.the;19.to work;20.that;21.their;22.Finally;23.skills;24.remained;25.was sold【知识点】记叙文;优秀艺术家及其艺术成就【解析】【分析】文章大意:文章介绍了中国著名画家张大千的生平,包括他的出生时间、学习绘画的经历、艺术成就以及他的作品在世界上的地位。【点评】考查语法填空。本题解题需结合时态(一般过去时、一般现在时)、词形转换(动词变名词、形容词变副词等)、固定搭配(如 go on doing sth.、begin to do sth. 等)和冠词用法,同时注意可数名词单复数的正确使用。11.句意:张大千于1899年5月10日出生于四川内江。在具体日期前用介词"on",故答案为 on。12.句意:他是20世纪最著名的中国人之一。"twenty"的序数词形式是"twentieth","the twentieth century"表示"20世纪",故答案为 twentieth。13.句意:在年轻时,他被家人鼓励去画画。"he"和"encourage"之间是被动关系,用被动语态,结构为"be + 过去分词","encourage"的过去分词是"encouraged",故答案为 encouraged。14.句意:1917年,他去日本继续学习绘画。"go on doing sth."是固定搭配,意为"继续做某事",故答案为 learning。15.句意:两年后,他去上海跟随两位著名的中国画家学习传统绘画。"later"表示"后来,之后","two years later"意为"两年后",故答案为 later。16.句意:两年后,他去上海跟随两位著名的中国画家学习传统绘画。"from"表示"从……,向……",此处指向两位画家学习,故答案为 from。17.句意:两年后,他去上海跟随两位著名的中国画家学习传统绘画。"paint"的名词形式是"painter",意为"画家",前面有"two"修饰,用复数形式"painters",故答案为 painters。18.句意:张大千在20世纪20年代末去了北方。"the north"表示"北方",是固定用法,故答案为 the。19.句意:他开始和北京画家溥心畬合作。"begin to do sth."是固定搭配,意为"开始做某事",故答案为 to work。20.句意:张大千和溥心畬非常有名,以至于他们被誉为"南张北溥"。"so...that..."是固定搭配,意为"如此……以至于……",故答案为 that。21.句意:这显示了他们在绘画领域的崇高地位。"they"的形容词性物主代词是"their",修饰名词"status",故答案为 their。22.句意:最后,他们研究了200多幅画。"final"的副词形式是"finally",句首单词首字母大写,故答案为 Finally。23.句意:这次经历之后,他的绘画技巧比以前好多了。"skill"是可数名词,根据"were"可知用复数形式"skills",故答案为 skills。24.句意:张大千于1983年去世,但他的名画仍留存于世。"remain"意为"留存",主语"his famous paintings"是复数,用一般现在时,故答案为 remain。25.句意:其中一幅在2021年以很高的价格售出。"one"和"sell"之间是被动关系,根据"in 2021"可知用一般过去时的被动语态,结构为"was + 过去分词","sell"的过去分词是"sold",故答案为 was sold。(2025九上·献县期末)Are you a vegetable lover Are you trying to find anything healthy to eat Here is an ideal restaurant for you!Green Bus Welcome to Green Bus! You can eat healthy vegetables here. ●Opening hours: 11: 30 a. m. —8: 30 p. m. from Tuesday to Sunday ●Address: 1/F Smith Shopping Center. 334 Victor Road ●Tel: 6000﹣0006 The menu of Green Bus offers all kinds of choices from different plant-based (植物基) materials. Each dish is created with balanced taste and color. You can start from the classic Green Bus warm salad to the special plant-based crab (蟹). You also eat delicious smoked vegetables, meatballs and other special sauces. ●Green Bus warm salad $18 ●Daily soup $13 ●4 plant﹣based meatballs $12 ●Lemon green tea $10 Green Bus uses different cooking methods for different food. Low temperature is important to keep nutrition (营养) in the food. It pays attention to not only the nutrition of each meal, but also environmental protection. Nothing is wasted in the kitchen. Seven kinds of sauces are prepared. They are made from the remaining food like tomatoes, strawberries and apples. Welcome to Green Bus to try more dishes!26.When can people go to the restaurant for a meal A.At 8: 00 p. m. on Monday. B.At 1: 00 p. m. on Tuesday.C.At 9: 30 a. m. on Friday. D.At 10: 00 p. m. on Sunday.27.Which of the following can Jack buy in Green. Bus if he has only 11 dollars A. B.C. D.28.Where is this passage most probably from A.A storybook. B.A travel guide.C.A science book. D.A food magazine.【答案】26.B27.A28.D【知识点】广告布告类;说明文;健康饮食;推理判断;文章出处【解析】【分析】大意:本文主要介绍了这是一家名为"Green Bus"的餐厅,主打健康蔬菜饮食,提供多种植物性食材制作的菜品,注重营养和环保。【点评】考查阅读选择。注意先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率。26.推理判断题。根据表格中:●Opening hours: 11: 30 a. m. —8: 30 p. m. from Tuesday to Sunday (●开放时间:周二至周日上午11: 30至晚上8: 30) ,可知人们周二下午一点可以去餐馆吃饭。故选B。27.推理判断题。根据表格中:●Lemon green tea $10 (●柠檬绿茶10美元) 可知,如果杰克只有11美元能买到柠檬绿茶。故选A。28.文章出处题。根据第1段Are you a vegetable lover Are you trying to find anything healthy to eat Here is an ideal restaurant for you!你是蔬菜爱好者吗?你想找些健康的东西吃吗?这里是你的理想餐厅! 以及通读全文可知,短文主要介绍了这是一家名为"Green Bus"的餐厅,最可能出自一本美食杂志。故选D。(2025九上·献县期末)I used to be a shy girl. But this term, I decided to make a change. When our teacher asked who would like to be an English class monitor (英语课代表), I put up my hand and got the chance. But it was not as easy as I thought.In the beginning, after I checked the homework list, I found that many students didn't hand in their homework. I was a little worried. I felt the job for me at that time was to push those students. So I spoke so loudly that my face turned red.It made the students angry, too. I was asked by one of my classmates, "Why are you shouting at me " Then I suddenly realized I had done something wrong. I should talk to my classmates in a kind way but not get so angry.After that, I changed the way I spoke. "Excuse me. Could you please hand in your homework " I said. To my surprise, many students understood me much better and finished their homework quickly.I have found the best way to communicate, so I can successfully solve problems. Now, I am getting along well with all my classmates. I also realize that a good monitor should be responsible and patient. I really value this experience.29.Why did the writer decide to be the monitor this term A.No one wanted to do the job. B.She wanted to help others.C.She liked the subject a lot. D.She wanted to be braver.30.Why did the writer get worried in the beginning A.Many students didn't hand in their homework.B.She made some mistakes in her homework.C.She talked impolitely to her classmates.D.She pushed other students too hard.31.What does the writer want to tell us through the text A.No one is perfect.B.All roads lead to Rome.C.Knowledge starts with practice.D.Good communication is the key to success.【答案】29.D30.A31.D【知识点】记叙文;自我提升;细节理解;文章大意【解析】【分析】大意:文章讲述了作者为了克服害羞的心理,当一名英语课代表锻炼自己的故事,故事告诉我们良好的沟通是成功的关键。【点评】考查阅读选择。注意阅读文章时,要关注文章的结构和脉络,了解文章的段落和主题,有助于理解文章内容和回答问题。29.细节理解题。根据第一段I used to be a shy girl. But this term, I decided to make a change.我曾经是一个害羞的女孩,她想改变,可知她决定这学期当一名英语课代表来让自己勇敢起来。故选D。30.细节理解题。根据第二段In the beginning, after I checked the homework list, I found that many students didn't hand in their homework. I was a little worried.起初,在我检查了作业清单后,我发现很多学生没有交作业。我有点担心,可知是因为很多人没交作业,所以作者感到有点担心。故选A。31.文章大意题。根据最后一段I have found the best way to communicate, so I can successfully solve problems.我已经找到了最好的沟通方式,所以我可以成功地解决问题,并通读全文可知,文章讲述了作者为了克服害羞的心理,当一名英语课代表锻炼自己的故事,故事告诉我们良好的沟通是成功的关键。故选D。(2025九上·献县期末)Do you like listening to music Will all the sounds bring happiness to you Do you know some sounds are noise What is noise Noise is a loud or unwanted sound. It is also a kind of pollution.Where is noise from Noise can be caused by many kinds of things, such as transportation, factories, machines and so on. To some people, rock music is also noise.What will happen to people who live near noisy machines or use them for a period of time Doctors find that noise can influence their health and behavior. It can cause high blood pressure, hearing loss, sleep problems and other harmful effects.Scientists use a unit called the decibel (分贝) to measure the loudness of a sound. The sound of a quiet room, for example, measures 35 decibels. The sound of an ordinary talk measures between 40 and 65 decibels. The sound of the traffic and some rock music can measure over 120 decibels. The sound at this high level causes great hearing loss.How do you reduce the damage Turn down your music player and wear earplugs (耳塞) when you work in a noisy environment. Earplugs can protect your ears.32.According to the text, noise is ________.A.a beautiful sound B.a soft soundC.a sound that people can hear D.a loud or unwanted sound33.Which of the following is TRUE according to the text A.A decibel is also a kind of noise.B.Noise pollution is good for people's health.C.Machines that make loud noise are called decibels.D.The decibel is a unit that measures the loudness of a sound.34.According to the text, loud noise can ________.A.cause hearing loss B.destroy machinesC.help people to sleep better D.improve people's hearing35.We can infer from the text that ________.A.noise is a pleasant soundB.all sounds can hurt peopleC.noise pollution is a serious problemD.noisy rock music doesn't belong to noise【答案】32.D33.D34.A35.C【知识点】说明文;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章介绍了噪音的定义、来源、对人体健康的影响,以及测量声音响度的单位分贝,还给出了减少噪音损害的方法。【点评】考查阅读理解。细节理解题需定位文中具体信息验证选项,解题时需注意区分选项与原文内容是否一致,避免被无关信息干扰,同时结合文章逻辑梳理关键内容。32.细节理解题。根据文中语句"Noise is a loud or unwanted sound."可知,噪音是一种响亮或不想要的声音,故答案为D。33.细节理解题。根据文中语句"Scientists use a unit called the decibel (分贝) to measure the loudness of a sound."可知,分贝是测量声音响度的单位,故答案为D。34.细节理解题。根据文中语句"It can cause high blood pressure, hearing loss, sleep problems and other harmful effects."可知, loud noise会导致听力损失,故答案为A。35.推理判断题。根据文中对噪音危害的描述,可推断出噪音污染是一个严重的问题,故答案为C。(2025九上·献县期末)Life sometimes can be so difficult for us. You may feel the whole world is against you. However, a good change in mind or actions may turn your life around.Many times, when you are feeling down, thoughts can be running around your head. You may miss out on some of your brighter ideas. To stop this, you should write down your goals. This will make them clearer in your mind and give you something to stick to. Writing it down will help you think about how you can achieve it. It will make you feel much better after you mark it in your list.Short-term pleasure such as junk food (垃圾食品) or computer games is not true happiness. You'd better cut out a lot of the negative things in your life. You can start a new hobby like exercising. It can improve your body as well as feelings. Doing things like that will help you get into a better man. You can even see your progress in the mirror.If you still can't change by yourself, there is no shame in finding help from someone. By reaching out, you are already making a great step. It doesn't even have to be a professional (专业人士). Sometimes just go to your friends and family and tell them what your trouble is. It helps a lot.It is not easy to make a change and maybe not everyone needs to do it. What works for one person may not work for somebody else. You need to find what helps you out and then stick to it. If you can find out the goals and develop some good habits, your life will slowly but surely turn around.36.How can you stop thoughts running around the head A.By doing exercises. B.By starting a new hobby.C.By writing down the goals. D.By finding some bright ideas.37.If you cannot make a change by yourself, what should you do A.Give it up. B.Try to change others.C.Accept the trouble. D.Find help from someone.38.Which of the following is right according to the passage A.It's easy to find out a way to change your life.B.Everyone needs to make a change and stick to it.C.Exercising can improve people's bodies and feelings.D.We must find a professional to help us to make a change.39.Which word is close to the underlined word "negative" A.Harmful. B.Wonderful. C.Helpful. D.Painful.40.Which can be a proper title for the text A.How to Turn Your Life AroundB.How to Set a Clear GoalC.How to Find Help When in TroubleD.How to Exercise to Change Your Life【答案】36.C37.D38.C39.A40.A【知识点】说明文;自我认识;自我提升;细节理解;词义猜测【解析】【分析】文章讲述了在生活困难时,可通过转变思维或行动来扭转生活,包括写下目标、减少消极事物、培养新爱好、寻求帮助等方法,最终找到适合自己的改变方式并坚持,生活就会逐渐好转。【点评】考查阅读理解。细节理解题需定位文中具体信息验证选项,解题时需注意区分选项与原文内容是否一致,避免被无关信息干扰,同时结合文章逻辑梳理关键内容。36.细节理解题。根据文中语句"To stop this, you should write down your goals."可知,通过写下目标可以阻止思绪在脑海中乱转,故答案为C。37.细节理解题。根据文中语句"If you still can't change by yourself, there is no shame in finding help from someone."可知,如果自己无法改变,应该向他人寻求帮助,故答案为D。38.细节理解题。根据文中语句"You can start a new hobby like exercising. It can improve your body as well as feelings."可知,锻炼可以改善人的身体和情绪,故答案为C。39.词义猜测题。根据文中语句"Short-term pleasure such as junk food (垃圾食品) or computer games is not true happiness. You'd better cut out a lot of the negative things in your life.",结合垃圾食品、电脑游戏的性质,可推测"negative"意为"有害的",故答案为A。40.最佳标题题。根据文章整体内容,主要讲述了如何扭转生活的方法,故答案为A。(2025九上·献县期末)阅读短文,根据短文内容回答问题。David is a 15-year-old boy and he is crazy about space. He always wonders how space stations work. For him, a space camp is greater than any other camp in the world. He thinks he can learn more about space by visiting a space camp.At the age of seven, David got a model of the spaceship. Then he had his first astronaut training experience. That's what made him a big fan of space. He and his parents were invited to a Family Space Camp. They had a taste of what it was like to travel in space. Everything was magical. David felt excited and couldn't forget that wonderful day.So far, David has been to many space camps over the last eight years. Last month, he went to a new space camp with his classmates. It had a lot of fun and special training programs, and he enjoyed all of them.There he was often asked by classmates why he liked space camps so much. "I feel like a real astronaut in the space camp." he said. "My dream has been to work for China space since I was a little boy, and all of these things can help me learn more and get closer to my goal."These experiences have influenced his life. Now David is studying space science. Although it is hard for him, he has made up his mind to be a space engineer in the future.41.How can David learn more space 42.What made David a big fan of space 43.How many years has David been in space camps 44.Why does David like space camps 45.Do you think David can realize his dream Why or why not 【答案】41.By visiting a space camp.42.His first astronaut training experience.43.For eight/8 years./ Eight years.44.He feels like a real astronaut in the space camp.45.Yes (, I do). Because he works hard for his dream.【知识点】记叙文;职业启蒙【解析】【分析】大意:本文主要介绍了David对太空的热爱。【点评】考查阅读表达。注意先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率。41.根据第一段He thinks he can learn more about space by visiting a space camp.可知,David认为他可以通过参观太空营来更多地了解太空。故填By visiting a space camp.42.根据第二段Then he had his first astronaut training experience. That's what made him a big fan of space.可知,David的第一次宇航员训练经历使他成为太空的狂热粉丝。故填His first astronaut training experience.43.根据文第三段So far, David has been to many space camps over the last eight years.可知,David在这些太空营待了8年的时间。故填For eight/8 years./ Eight years.44.根据第四段There he was often asked by classmates why he liked space camps so much. ‘I feel like a real astronaut in the space camp.' he said.在那里,同学们经常问他为什么这么喜欢太空营。"我感觉自己就像太空营里的一名真正的宇航员"他说,可知David喜欢太空营的原因是他在太空营里感觉自己像一名真正的宇航员。故填He feels like a real astronaut in the space camp.45.开放性试题,答案言之有可即可,可回答:是的(我认为)。因为他为梦想而努力。故答案为:Yes (, I do). Because he works hard for his dream.(2025九上·献县期末)A: Hi, Jack. Have you heard that ChatGPT is very popular around the world B: 46. . What's it about A: It's a new Chatbot model (聊天机器人模型). It is very available to everyone.B: Sounds interesting. 47. A: It can do lots of things, such as chatting with you, giving you advice and so on. It can even write an article for you.B: Wow! It seems that it is really smart and amazing. 48. A: It was invented by Sam Altman and he's very good at computer science.B: 49. A: It was invented in 2022. Although ChatGPT is helpful, people believe there is still room for development. You can go online to search more information.B: Sounds great. Thank you for sharing.A: 50. .【答案】46.No, I haven't;47.What can it do;48.Who invented it;49.When was it invented;50.You're welcome/My pleasure【知识点】其他语篇类型;科学技术【解析】【分析】这段对话主要围绕A和Jack讨论当下热门的ChatGPT展开,涉及ChatGPT的功能、发明者、发明时间等内容。【点评】考查补全对话,首先读懂题意,然后根据前后句句意和关键词句确定正确答案。46.根据前文"Have you heard that ChatGPT is very popular around the world "以及后文"What's it about "可知,Jack没听说过ChatGPT,故填No, I haven't。47.根据后文"It can do lots of things, such as chatting with you, giving you advice and so on."可知,此处是询问ChatGPT能做什么,故填What can it do。48.根据后文"It was invented by Sam Altman and he's very good at computer science."可知,此处是询问ChatGPT是谁发明的,故填Who invented it。49.根据后文"It was invented in 2022."可知,此处是询问ChatGPT是什么时候发明的,故填When was it invented。50.根据前文"Thank you for sharing."可知,此处应回应"不客气",故填You're welcome/ My pleasure 。51.(2025九上·献县期末)改变是成长的必经之路。假设你们学校校刊英语专栏正在开展以"The biggest change in my life"为主题的征稿活动。请你根据以下提示写一篇英语短文投稿,讲述你生活中的重大改变。提示:1. What's the biggest change in your life 2. How did it happen 3. What can you learn from this experience 写作要求:1.要点齐全,语句通顺,语法正确,书写规范;2.可适当增加细节,以使行文流畅;3.80词左右(开头已给出,不计入总词数)。The biggest change in my lifeA lot of things in my life have changed in the past few years. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】例文The biggest change in my lifeA lot of things in my life have changed in the past few years. The biggest change is that I've become braver. Once upon a time, I was very afraid to speak in public and always felt nervous. But later, I tried to be brave. I took part in some activities, like giving speeches in class or joining school club. Little by little, I'm not afraid anymore. Now I can stand in front of people and talk freely. This change makes me happy. I am more confident now.【知识点】命题作文;记叙文;自我提升【解析】【分析】这是一篇命题作文,要求写一篇英语短文投稿 以"The biggest change in my life"为主题的征稿活动 。写作内容为生活中的重大改变和收获。 根据内容要求可知本文的主要时态为一般过去时,人称为第一人称。注意并列连词的使用和主谓一致问题,写作中要注意上下文的过渡和逻辑,要符合英语的表达习惯。【点评】这篇短文第一步,借用文章开头,介绍成长之路有很多改变;第二步,根据题干中的要点,描述最大的改变;第三步,给出评价,并收尾。内容全面、详尽,意思连贯,表达清楚,时态和人称的运用灵活准确。其中使用的表语从句The biggest change is that I've become braver."最大的变化是我变得更勇敢了。"等句型使得文章的逻辑性大大增强;使用的once upon a time很久以前,in public当众,等短语增加了文章的可读性。日常进行写作训练注意多运用常见句式和短语,使表达更为流畅。1 / 1河北省沧州市献县五校联考2024-2025学年九年级上学期期末考试英语试题(2025九上·献县期末)通读下面短文,掌握其大意,然后在每小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案,并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。A peacock (孔雀) with beautiful feathers (羽毛) was dancing happily on a rainy summer day. He enjoyed the rain so much that he couldn't help 1. . But as he tried, he found his voice didn't sound beautiful at all. He stopped dancing, feeling sad.While the peacock lost himself in the 2. , a nightingale (夜莺) started singing happily. The sweet voice 3. the sad peacock and further made him unhappy with his own voice. He began wondering why the nightingale was a born 4. with such a sweet voice while he wasn't.Just then, the forest god noticed the whole forest was filled with joy except for the crying peacock. He was quite 5. , so he went up to the peacock and asked, "Why are you sad in such wonderful weather " The peacock talked about his terrible voice and how 6. it was that he couldn't sing like a nightingale. The forest god listened carefully and then 7. in a soft voice, "Everyone is born with special 8. that help them shine in their ways. Yes, the nightingale has a sweet voice, but you also have your beautiful feathers. So do not compare yourself with others. 9. , see what you have and make the best use of it. You'll never be happy if you always compare yourself with others."Hearing this, the peacock 10. . He realized how silly he was in comparing himself to others and forgetting his own advantages. Everyone was special in some way or the other.1.A.laughing B.singing C.crying D.talking2.A.illness B.fitness C.happiness D.sadness3.A.reached B.encouraged C.shook D.warned4.A.dancer B.speaker C.singer D.actor5.A.angry B.worried C.bored D.surprised6.A.wrong B.difficult C.unlucky D.impossible7.A.discussed B.replied C.called D.praised8.A.thoughts B.choices C.advantages D.tasks9.A.Instead B.However C.Finally D.Usually10.A.looked up B.cheered up C.stood up D.woke up(2025九上·献县期末)Zhang Daqian was born in Neijiang, Sichuan 11. May 10, 1899. He was one of the most famous Chinese of the 12. (twenty) century.At a young age, he was 13. (encourage) to paint by his family. In 1917, he went to Japan to go on 14. (learn) painting. Two years 15. (late), he went to Shanghai to receive traditional painting instruction 16. two famous Chinese 17. (paint). With the help of them, Zhang had the chance to study some ancient paintings.Zhang went to 18. north in the late 1920s. He began 19. (work) with a Beijing painter, Pu Xinyu. Zhang and Pu were so well-known 20. they were honored as "South Zhang and North Pu". It showed 21. (they) high status (地位) in painting.In 1940, Zhang Daqin went to the caves (窟) of Mogao and Yulin. He and his group worked hard day and night there. 22. (final), they studied over 200 paintings. After this experience, his painting 23. (skill) were much better than before. Zhang passed away in 1983, but his famous paintings 24. (remain) in the world. One 25. (sell) at a very good price in 2021.(2025九上·献县期末)Are you a vegetable lover Are you trying to find anything healthy to eat Here is an ideal restaurant for you!Green Bus Welcome to Green Bus! You can eat healthy vegetables here. ●Opening hours: 11: 30 a. m. —8: 30 p. m. from Tuesday to Sunday ●Address: 1/F Smith Shopping Center. 334 Victor Road ●Tel: 6000﹣0006 The menu of Green Bus offers all kinds of choices from different plant-based (植物基) materials. Each dish is created with balanced taste and color. You can start from the classic Green Bus warm salad to the special plant-based crab (蟹). You also eat delicious smoked vegetables, meatballs and other special sauces. ●Green Bus warm salad $18 ●Daily soup $13 ●4 plant﹣based meatballs $12 ●Lemon green tea $10 Green Bus uses different cooking methods for different food. Low temperature is important to keep nutrition (营养) in the food. It pays attention to not only the nutrition of each meal, but also environmental protection. Nothing is wasted in the kitchen. Seven kinds of sauces are prepared. They are made from the remaining food like tomatoes, strawberries and apples. Welcome to Green Bus to try more dishes!26.When can people go to the restaurant for a meal A.At 8: 00 p. m. on Monday. B.At 1: 00 p. m. on Tuesday.C.At 9: 30 a. m. on Friday. D.At 10: 00 p. m. on Sunday.27.Which of the following can Jack buy in Green. Bus if he has only 11 dollars A. B.C. D.28.Where is this passage most probably from A.A storybook. B.A travel guide.C.A science book. D.A food magazine.(2025九上·献县期末)I used to be a shy girl. But this term, I decided to make a change. When our teacher asked who would like to be an English class monitor (英语课代表), I put up my hand and got the chance. But it was not as easy as I thought.In the beginning, after I checked the homework list, I found that many students didn't hand in their homework. I was a little worried. I felt the job for me at that time was to push those students. So I spoke so loudly that my face turned red.It made the students angry, too. I was asked by one of my classmates, "Why are you shouting at me " Then I suddenly realized I had done something wrong. I should talk to my classmates in a kind way but not get so angry.After that, I changed the way I spoke. "Excuse me. Could you please hand in your homework " I said. To my surprise, many students understood me much better and finished their homework quickly.I have found the best way to communicate, so I can successfully solve problems. Now, I am getting along well with all my classmates. I also realize that a good monitor should be responsible and patient. I really value this experience.29.Why did the writer decide to be the monitor this term A.No one wanted to do the job. B.She wanted to help others.C.She liked the subject a lot. D.She wanted to be braver.30.Why did the writer get worried in the beginning A.Many students didn't hand in their homework.B.She made some mistakes in her homework.C.She talked impolitely to her classmates.D.She pushed other students too hard.31.What does the writer want to tell us through the text A.No one is perfect.B.All roads lead to Rome.C.Knowledge starts with practice.D.Good communication is the key to success.(2025九上·献县期末)Do you like listening to music Will all the sounds bring happiness to you Do you know some sounds are noise What is noise Noise is a loud or unwanted sound. It is also a kind of pollution.Where is noise from Noise can be caused by many kinds of things, such as transportation, factories, machines and so on. To some people, rock music is also noise.What will happen to people who live near noisy machines or use them for a period of time Doctors find that noise can influence their health and behavior. It can cause high blood pressure, hearing loss, sleep problems and other harmful effects.Scientists use a unit called the decibel (分贝) to measure the loudness of a sound. The sound of a quiet room, for example, measures 35 decibels. The sound of an ordinary talk measures between 40 and 65 decibels. The sound of the traffic and some rock music can measure over 120 decibels. The sound at this high level causes great hearing loss.How do you reduce the damage Turn down your music player and wear earplugs (耳塞) when you work in a noisy environment. Earplugs can protect your ears.32.According to the text, noise is ________.A.a beautiful sound B.a soft soundC.a sound that people can hear D.a loud or unwanted sound33.Which of the following is TRUE according to the text A.A decibel is also a kind of noise.B.Noise pollution is good for people's health.C.Machines that make loud noise are called decibels.D.The decibel is a unit that measures the loudness of a sound.34.According to the text, loud noise can ________.A.cause hearing loss B.destroy machinesC.help people to sleep better D.improve people's hearing35.We can infer from the text that ________.A.noise is a pleasant soundB.all sounds can hurt peopleC.noise pollution is a serious problemD.noisy rock music doesn't belong to noise(2025九上·献县期末)Life sometimes can be so difficult for us. You may feel the whole world is against you. However, a good change in mind or actions may turn your life around.Many times, when you are feeling down, thoughts can be running around your head. You may miss out on some of your brighter ideas. To stop this, you should write down your goals. This will make them clearer in your mind and give you something to stick to. Writing it down will help you think about how you can achieve it. It will make you feel much better after you mark it in your list.Short-term pleasure such as junk food (垃圾食品) or computer games is not true happiness. You'd better cut out a lot of the negative things in your life. You can start a new hobby like exercising. It can improve your body as well as feelings. Doing things like that will help you get into a better man. You can even see your progress in the mirror.If you still can't change by yourself, there is no shame in finding help from someone. By reaching out, you are already making a great step. It doesn't even have to be a professional (专业人士). Sometimes just go to your friends and family and tell them what your trouble is. It helps a lot.It is not easy to make a change and maybe not everyone needs to do it. What works for one person may not work for somebody else. You need to find what helps you out and then stick to it. If you can find out the goals and develop some good habits, your life will slowly but surely turn around.36.How can you stop thoughts running around the head A.By doing exercises. B.By starting a new hobby.C.By writing down the goals. D.By finding some bright ideas.37.If you cannot make a change by yourself, what should you do A.Give it up. B.Try to change others.C.Accept the trouble. D.Find help from someone.38.Which of the following is right according to the passage A.It's easy to find out a way to change your life.B.Everyone needs to make a change and stick to it.C.Exercising can improve people's bodies and feelings.D.We must find a professional to help us to make a change.39.Which word is close to the underlined word "negative" A.Harmful. B.Wonderful. C.Helpful. D.Painful.40.Which can be a proper title for the text A.How to Turn Your Life AroundB.How to Set a Clear GoalC.How to Find Help When in TroubleD.How to Exercise to Change Your Life(2025九上·献县期末)阅读短文,根据短文内容回答问题。David is a 15-year-old boy and he is crazy about space. He always wonders how space stations work. For him, a space camp is greater than any other camp in the world. He thinks he can learn more about space by visiting a space camp.At the age of seven, David got a model of the spaceship. Then he had his first astronaut training experience. That's what made him a big fan of space. He and his parents were invited to a Family Space Camp. They had a taste of what it was like to travel in space. Everything was magical. David felt excited and couldn't forget that wonderful day.So far, David has been to many space camps over the last eight years. Last month, he went to a new space camp with his classmates. It had a lot of fun and special training programs, and he enjoyed all of them.There he was often asked by classmates why he liked space camps so much. "I feel like a real astronaut in the space camp." he said. "My dream has been to work for China space since I was a little boy, and all of these things can help me learn more and get closer to my goal."These experiences have influenced his life. Now David is studying space science. Although it is hard for him, he has made up his mind to be a space engineer in the future.41.How can David learn more space 42.What made David a big fan of space 43.How many years has David been in space camps 44.Why does David like space camps 45.Do you think David can realize his dream Why or why not (2025九上·献县期末)A: Hi, Jack. Have you heard that ChatGPT is very popular around the world B: 46. . What's it about A: It's a new Chatbot model (聊天机器人模型). It is very available to everyone.B: Sounds interesting. 47. A: It can do lots of things, such as chatting with you, giving you advice and so on. It can even write an article for you.B: Wow! It seems that it is really smart and amazing. 48. A: It was invented by Sam Altman and he's very good at computer science.B: 49. A: It was invented in 2022. Although ChatGPT is helpful, people believe there is still room for development. You can go online to search more information.B: Sounds great. Thank you for sharing.A: 50. .51.(2025九上·献县期末)改变是成长的必经之路。假设你们学校校刊英语专栏正在开展以"The biggest change in my life"为主题的征稿活动。请你根据以下提示写一篇英语短文投稿,讲述你生活中的重大改变。提示:1. What's the biggest change in your life 2. How did it happen 3. What can you learn from this experience 写作要求:1.要点齐全,语句通顺,语法正确,书写规范;2.可适当增加细节,以使行文流畅;3.80词左右(开头已给出,不计入总词数)。The biggest change in my lifeA lot of things in my life have changed in the past few years. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________答案解析部分【答案】1.B;2.D;3.A;4.C;5.D;6.C;7.B;8.C;9.A;10.B【知识点】人生百味类;故事阅读类;记叙文【解析】【分析】文章大意:讲述了一只孔雀因羡慕夜莺的歌声而悲伤,森林之神开导它要看到自己的优势,不要与他人比较,最终孔雀振作起来的故事。【点评】考查完形填空。主要考查了根据上下文语境推断词义和选择最佳答案的能力。仔细阅读文章和选项,理解每个句子的意思和语境,然后根据上下文的关系和逻辑推断出最佳答案。同时,也需要注意词汇的准确含义和用法,以及句子的结构和语法。1.句意:他太喜欢这场雨了,忍不住唱起歌来。A. laughing(笑);B. singing(唱歌);C. crying(哭);D. talking(谈话)。结合后文"he found his voice didn't sound beautiful at all"可知,此处是唱歌,故答案为 B。2.句意:正当孔雀沉浸在悲伤中时,一只夜莺开始欢快地歌唱。A. illness(疾病);B. fitness(健康);C. happiness(幸福);D. sadness(悲伤)。根据前文"He stopped dancing, feeling sad."可知,孔雀处于悲伤中,故答案为 D。3.句意:这甜美的声音传到了悲伤的孔雀耳中,让他对自己的声音更加不满。A. reached(到达);B. encouraged(鼓励);C. shook(摇动);D. warned(警告)。此处表示声音传到孔雀那里,故答案为 A。4.句意:他开始想,为什么夜莺天生就是个歌手,有如此甜美的嗓音,而他不是。A. dancer(舞者);B. speaker(演讲者);C. singer(歌手);D. actor(演员)。夜莺因歌声甜美,所以是歌手,故答案为 C。5.句意:他很惊讶,于是走到孔雀面前问道:"在这么好的天气里,你为什么难过?"A. angry(生气的);B. worried(担心的);C. bored(无聊的);D. surprised(惊讶的)。森林之神看到只有孔雀悲伤,所以很惊讶,故答案为 D。6.句意:孔雀谈到了自己糟糕的嗓音,以及他不能像夜莺那样唱歌是多么不幸。A. wrong(错误的);B. difficult(困难的);C. unlucky(不幸的);D. impossible(不可能的)。孔雀觉得自己不能像夜莺一样唱歌是不幸的,故答案为 C。7.句意:森林之神仔细听着,然后用柔和的声音回答。A. discussed(讨论);B. replied(回答);C. called(称呼);D. praised(表扬)。森林之神是在回答孔雀的问题,故答案为 B。8.句意:每个人生来都有特殊的优势,这些优势帮助他们以自己的方式闪耀。A. thoughts(想法);B. choices(选择);C. advantages(优势);D. tasks(任务)。结合后文"you also have your beautiful feathers"可知,此处是优势,故答案为 C。9.句意:相反,看看你拥有什么,并充分利用它。A. Instead(相反);B. However(然而);C. Finally(最后);D. Usually(通常)。此处是说不要和别人比较,相反要关注自己的优势,故答案为 A。10.句意:听到这话,孔雀振作起来了。A. looked up(查阅);B. cheered up(振作起来);C. stood up(站起来);D. woke up(醒来)。孔雀听了开导后振作起来,故答案为 B。【答案】11.on;12.twentieth;13.encouraged;14.learning;15.later;16.from;17.painters;18.the;19.to work;20.that;21.their;22.Finally;23.skills;24.remained;25.was sold【知识点】记叙文;优秀艺术家及其艺术成就【解析】【分析】文章大意:文章介绍了中国著名画家张大千的生平,包括他的出生时间、学习绘画的经历、艺术成就以及他的作品在世界上的地位。【点评】考查语法填空。本题解题需结合时态(一般过去时、一般现在时)、词形转换(动词变名词、形容词变副词等)、固定搭配(如 go on doing sth.、begin to do sth. 等)和冠词用法,同时注意可数名词单复数的正确使用。11.句意:张大千于1899年5月10日出生于四川内江。在具体日期前用介词"on",故答案为 on。12.句意:他是20世纪最著名的中国人之一。"twenty"的序数词形式是"twentieth","the twentieth century"表示"20世纪",故答案为 twentieth。13.句意:在年轻时,他被家人鼓励去画画。"he"和"encourage"之间是被动关系,用被动语态,结构为"be + 过去分词","encourage"的过去分词是"encouraged",故答案为 encouraged。14.句意:1917年,他去日本继续学习绘画。"go on doing sth."是固定搭配,意为"继续做某事",故答案为 learning。15.句意:两年后,他去上海跟随两位著名的中国画家学习传统绘画。"later"表示"后来,之后","two years later"意为"两年后",故答案为 later。16.句意:两年后,他去上海跟随两位著名的中国画家学习传统绘画。"from"表示"从……,向……",此处指向两位画家学习,故答案为 from。17.句意:两年后,他去上海跟随两位著名的中国画家学习传统绘画。"paint"的名词形式是"painter",意为"画家",前面有"two"修饰,用复数形式"painters",故答案为 painters。18.句意:张大千在20世纪20年代末去了北方。"the north"表示"北方",是固定用法,故答案为 the。19.句意:他开始和北京画家溥心畬合作。"begin to do sth."是固定搭配,意为"开始做某事",故答案为 to work。20.句意:张大千和溥心畬非常有名,以至于他们被誉为"南张北溥"。"so...that..."是固定搭配,意为"如此……以至于……",故答案为 that。21.句意:这显示了他们在绘画领域的崇高地位。"they"的形容词性物主代词是"their",修饰名词"status",故答案为 their。22.句意:最后,他们研究了200多幅画。"final"的副词形式是"finally",句首单词首字母大写,故答案为 Finally。23.句意:这次经历之后,他的绘画技巧比以前好多了。"skill"是可数名词,根据"were"可知用复数形式"skills",故答案为 skills。24.句意:张大千于1983年去世,但他的名画仍留存于世。"remain"意为"留存",主语"his famous paintings"是复数,用一般现在时,故答案为 remain。25.句意:其中一幅在2021年以很高的价格售出。"one"和"sell"之间是被动关系,根据"in 2021"可知用一般过去时的被动语态,结构为"was + 过去分词","sell"的过去分词是"sold",故答案为 was sold。【答案】26.B27.A28.D【知识点】广告布告类;说明文;健康饮食;推理判断;文章出处【解析】【分析】大意:本文主要介绍了这是一家名为"Green Bus"的餐厅,主打健康蔬菜饮食,提供多种植物性食材制作的菜品,注重营养和环保。【点评】考查阅读选择。注意先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率。26.推理判断题。根据表格中:●Opening hours: 11: 30 a. m. —8: 30 p. m. from Tuesday to Sunday (●开放时间:周二至周日上午11: 30至晚上8: 30) ,可知人们周二下午一点可以去餐馆吃饭。故选B。27.推理判断题。根据表格中:●Lemon green tea $10 (●柠檬绿茶10美元) 可知,如果杰克只有11美元能买到柠檬绿茶。故选A。28.文章出处题。根据第1段Are you a vegetable lover Are you trying to find anything healthy to eat Here is an ideal restaurant for you!你是蔬菜爱好者吗?你想找些健康的东西吃吗?这里是你的理想餐厅! 以及通读全文可知,短文主要介绍了这是一家名为"Green Bus"的餐厅,最可能出自一本美食杂志。故选D。【答案】29.D30.A31.D【知识点】记叙文;自我提升;细节理解;文章大意【解析】【分析】大意:文章讲述了作者为了克服害羞的心理,当一名英语课代表锻炼自己的故事,故事告诉我们良好的沟通是成功的关键。【点评】考查阅读选择。注意阅读文章时,要关注文章的结构和脉络,了解文章的段落和主题,有助于理解文章内容和回答问题。29.细节理解题。根据第一段I used to be a shy girl. But this term, I decided to make a change.我曾经是一个害羞的女孩,她想改变,可知她决定这学期当一名英语课代表来让自己勇敢起来。故选D。30.细节理解题。根据第二段In the beginning, after I checked the homework list, I found that many students didn't hand in their homework. I was a little worried.起初,在我检查了作业清单后,我发现很多学生没有交作业。我有点担心,可知是因为很多人没交作业,所以作者感到有点担心。故选A。31.文章大意题。根据最后一段I have found the best way to communicate, so I can successfully solve problems.我已经找到了最好的沟通方式,所以我可以成功地解决问题,并通读全文可知,文章讲述了作者为了克服害羞的心理,当一名英语课代表锻炼自己的故事,故事告诉我们良好的沟通是成功的关键。故选D。【答案】32.D33.D34.A35.C【知识点】说明文;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章介绍了噪音的定义、来源、对人体健康的影响,以及测量声音响度的单位分贝,还给出了减少噪音损害的方法。【点评】考查阅读理解。细节理解题需定位文中具体信息验证选项,解题时需注意区分选项与原文内容是否一致,避免被无关信息干扰,同时结合文章逻辑梳理关键内容。32.细节理解题。根据文中语句"Noise is a loud or unwanted sound."可知,噪音是一种响亮或不想要的声音,故答案为D。33.细节理解题。根据文中语句"Scientists use a unit called the decibel (分贝) to measure the loudness of a sound."可知,分贝是测量声音响度的单位,故答案为D。34.细节理解题。根据文中语句"It can cause high blood pressure, hearing loss, sleep problems and other harmful effects."可知, loud noise会导致听力损失,故答案为A。35.推理判断题。根据文中对噪音危害的描述,可推断出噪音污染是一个严重的问题,故答案为C。【答案】36.C37.D38.C39.A40.A【知识点】说明文;自我认识;自我提升;细节理解;词义猜测【解析】【分析】文章讲述了在生活困难时,可通过转变思维或行动来扭转生活,包括写下目标、减少消极事物、培养新爱好、寻求帮助等方法,最终找到适合自己的改变方式并坚持,生活就会逐渐好转。【点评】考查阅读理解。细节理解题需定位文中具体信息验证选项,解题时需注意区分选项与原文内容是否一致,避免被无关信息干扰,同时结合文章逻辑梳理关键内容。36.细节理解题。根据文中语句"To stop this, you should write down your goals."可知,通过写下目标可以阻止思绪在脑海中乱转,故答案为C。37.细节理解题。根据文中语句"If you still can't change by yourself, there is no shame in finding help from someone."可知,如果自己无法改变,应该向他人寻求帮助,故答案为D。38.细节理解题。根据文中语句"You can start a new hobby like exercising. It can improve your body as well as feelings."可知,锻炼可以改善人的身体和情绪,故答案为C。39.词义猜测题。根据文中语句"Short-term pleasure such as junk food (垃圾食品) or computer games is not true happiness. You'd better cut out a lot of the negative things in your life.",结合垃圾食品、电脑游戏的性质,可推测"negative"意为"有害的",故答案为A。40.最佳标题题。根据文章整体内容,主要讲述了如何扭转生活的方法,故答案为A。【答案】41.By visiting a space camp.42.His first astronaut training experience.43.For eight/8 years./ Eight years.44.He feels like a real astronaut in the space camp.45.Yes (, I do). Because he works hard for his dream.【知识点】记叙文;职业启蒙【解析】【分析】大意:本文主要介绍了David对太空的热爱。【点评】考查阅读表达。注意先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率。41.根据第一段He thinks he can learn more about space by visiting a space camp.可知,David认为他可以通过参观太空营来更多地了解太空。故填By visiting a space camp.42.根据第二段Then he had his first astronaut training experience. That's what made him a big fan of space.可知,David的第一次宇航员训练经历使他成为太空的狂热粉丝。故填His first astronaut training experience.43.根据文第三段So far, David has been to many space camps over the last eight years.可知,David在这些太空营待了8年的时间。故填For eight/8 years./ Eight years.44.根据第四段There he was often asked by classmates why he liked space camps so much. ‘I feel like a real astronaut in the space camp.' he said.在那里,同学们经常问他为什么这么喜欢太空营。"我感觉自己就像太空营里的一名真正的宇航员"他说,可知David喜欢太空营的原因是他在太空营里感觉自己像一名真正的宇航员。故填He feels like a real astronaut in the space camp.45.开放性试题,答案言之有可即可,可回答:是的(我认为)。因为他为梦想而努力。故答案为:Yes (, I do). Because he works hard for his dream.【答案】46.No, I haven't;47.What can it do;48.Who invented it;49.When was it invented;50.You're welcome/My pleasure【知识点】其他语篇类型;科学技术【解析】【分析】这段对话主要围绕A和Jack讨论当下热门的ChatGPT展开,涉及ChatGPT的功能、发明者、发明时间等内容。【点评】考查补全对话,首先读懂题意,然后根据前后句句意和关键词句确定正确答案。46.根据前文"Have you heard that ChatGPT is very popular around the world "以及后文"What's it about "可知,Jack没听说过ChatGPT,故填No, I haven't。47.根据后文"It can do lots of things, such as chatting with you, giving you advice and so on."可知,此处是询问ChatGPT能做什么,故填What can it do。48.根据后文"It was invented by Sam Altman and he's very good at computer science."可知,此处是询问ChatGPT是谁发明的,故填Who invented it。49.根据后文"It was invented in 2022."可知,此处是询问ChatGPT是什么时候发明的,故填When was it invented。50.根据前文"Thank you for sharing."可知,此处应回应"不客气",故填You're welcome/ My pleasure 。51.【答案】例文The biggest change in my lifeA lot of things in my life have changed in the past few years. The biggest change is that I've become braver. Once upon a time, I was very afraid to speak in public and always felt nervous. But later, I tried to be brave. I took part in some activities, like giving speeches in class or joining school club. Little by little, I'm not afraid anymore. Now I can stand in front of people and talk freely. This change makes me happy. I am more confident now.【知识点】命题作文;记叙文;自我提升【解析】【分析】这是一篇命题作文,要求写一篇英语短文投稿 以"The biggest change in my life"为主题的征稿活动 。写作内容为生活中的重大改变和收获。 根据内容要求可知本文的主要时态为一般过去时,人称为第一人称。注意并列连词的使用和主谓一致问题,写作中要注意上下文的过渡和逻辑,要符合英语的表达习惯。【点评】这篇短文第一步,借用文章开头,介绍成长之路有很多改变;第二步,根据题干中的要点,描述最大的改变;第三步,给出评价,并收尾。内容全面、详尽,意思连贯,表达清楚,时态和人称的运用灵活准确。其中使用的表语从句The biggest change is that I've become braver."最大的变化是我变得更勇敢了。"等句型使得文章的逻辑性大大增强;使用的once upon a time很久以前,in public当众,等短语增加了文章的可读性。日常进行写作训练注意多运用常见句式和短语,使表达更为流畅。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 河北省沧州市献县五校联考2024-2025学年九年级上学期期末考试英语试题(学生版).docx 河北省沧州市献县五校联考2024-2025学年九年级上学期期末考试英语试题(教师版).docx