【精品解析】广东省深圳市罗湖区翠园实验学校 2025-2026学年上学期九年级英语开学考试卷

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】广东省深圳市罗湖区翠园实验学校 2025-2026学年上学期九年级英语开学考试卷

资源简介

广东省深圳市罗湖区翠园实验学校 2025-2026学年上学期九年级英语开学考试卷
(2025九上·罗湖开学考)Zhang Qian in ancient China is regarded as "the first Chinese stepping into the world". In 138 BC, Emperor Wu of the Han Dynasty was 1. building up commercial ties (商业纽带) with lands that were far away, but his enemy the Xiongnu (匈奴) prevented him from communicating with other countries. As an official who knew the Xiongnu well, Zhang Qian was 2. by the emperor to meet the Yuezhi people to ask for their help against the Xiongnu.
On the way to the West Regions, he was 3. by the Xiongnu and forced to stay in the Xiongnu Region for more than ten years. During this period, he was waiting for a 4. to get back to his motherland and he never forgot his task.
When Zhang at last reached the Yuezhi, he was 5. to find that they didn't want to fight against the Xiongnu people. 6. on his return journey, Zhang Qian and his men were again caught. It was not until 126 BC that they returned to his 7. . Although Zhang didn't finish his task, he learned a lot about the places, people, customs and cultures of the Western Regions.
Zhang's journey to the west was 8. for the trade, especially in silk between China and the Western Regions. Thanks to his 9. , Zhang Qian had detailed knowledge of the geography, products and customs of the Western Regions, providing valuable information for 10. the Silk Road. He was really great.
1.A.surprised at B.interested in C.worried about D.poor at
2.A.moved B.led C.sent D.left
3.A.caught B.invited C.thanked D.brought
4.A.trade B.chance C.truth D.letter
5.A.excited B.relaxed C.upset D.touched
6.A.Hopefully B.Unluckily C.Impossibly D.Successfully
7.A.countryside B.motherland C.university D.neighborhood
8.A.harmful B.strange C.helpful D.serious
9.A.experience B.difference C.excellence D.convenience
10.A.opening up B.giving up C.taking up D.breaking up
【答案】1.B;2.C;3.A;4.B;5.C;6.B;7.B;8.C;9.A;10.A
【知识点】记叙文;历史人物及其事迹
【解析】【分析】大意:本文讲述了张骞出使西域的经历。【点评】考查完形填空。第一遍首先快速阅读文章,把握文章大意;其次重点查看空格句,联系上下文,理解句意,选出正确答案;最后带着答案阅读一遍文章进行复查。
1.句意:公元前138年,汉武帝有兴趣与遥远的国家建立商业联系,但他的敌人匈奴阻止他与其他国家交流。be surprised at对……感到惊讶;be interested in对……感兴趣;be worried about对……感到担忧;be poor at在……方面差。根据but his enemy the Xiongnu (匈奴) prevented him from communicating with other countries但他的敌人匈奴阻止他与其他国家交流,可知此处句意发生了转折,指汉武帝想和遥远的国家建立商业联系。故选B。
2.句意:张骞是一位非常了解匈奴的官员,他被皇帝派去会见月氏人,请求他们帮助对抗匈奴。moved移动;led领导;sent派遣;left离开。根据by the emperor to meet the Yuezhi people被皇帝……会见月氏人,可知此处应是皇帝派遣张骞做任务。故选C。
3.句意:在前往西域的途中,他被匈奴抓住,被迫在匈奴地区待了了十多年。caught抓住;invited邀请;thanked感谢;brought带来。根据forced to stay in the Xiongnu Region for more than ten years被迫在匈奴地区待了了十多年,可知应是他被匈奴抓住了。故选A。
4.句意:在这段时间里,他一直在等待回到祖国的机会,他从未忘记自己的任务。trade贸易;chance机会;truth真相;letter信件。根据上文he was …by the Xiongnu and forced to stay in the Xiongnu Region for more than ten years他被匈奴抓住,被迫在匈奴地区待了了十多年,可知应是等待机会回国。故选B。
5.句意:当张骞最终到达月氏时,他失望地发现他们不想与匈奴作战。excited兴奋的;relaxed放松的;upset失望的;touched感动的。根据they didn't want to fight against the Xiongnu people他们不想与匈奴作战,可知张骞应是会感到失望。故选C。
6.句意:不幸的是,在返回途中,张骞和他的随从再次被抓住。Hopefully有希望地;Unluckily不幸的是;Impossibly不可能地;Successfully成功地。根据Zhang Qian and his men were again caught张骞和他的随从再次被抓住,可知再次被抓住是一件不幸运的事情。故选B。
7.句意:直到公元前126年,他们才回到他的祖国。countryside乡村;motherland祖国;university大学;neighborhood邻居。根据上文6 on his return journey, Zhang Qian and his men were again caught. 不幸的是,在返回途中,张骞和他的随从再次被抓住,可知此处指直到公元前126年,他们才回到他的祖国。故选B。
8.句意:张骞的西行有助于促进中西贸易,尤其是丝绸贸易。harmful有害的;strange奇怪的;helpful有帮助的;serious严重的。根据下文Thanks to his9, Zhang Qian had detailed knowledge of the geography, products and customs of the Western Regions, providing valuable information for10 the Silk Road.由于张骞的经历,他对西域的地理、物产和风土人情有了详细的了解,为开辟丝绸之路提供了宝贵的信息,可知张骞的西行有助于促进中西贸易。故选C。
9.句意:由于张骞的经历,他对西域的地理、物产和风土人情有了详细的了解,为开辟丝绸之路提供了宝贵的信息。experience经历;difference差异;excellence卓越;convenience便利。根据Zhang Qian had detailed knowledge of the geography, products and customs of the Western Regions他对西域的地理、物产和风土人情有了详细的了解,以及前文张骞的经历,可知此处指张骞出使西域的经历产生的积极影响。故选A。
10.句意:由于他的经历,张骞对西域的地理、物产和风土人情有了详细的了解,为开辟丝绸之路提供了宝贵的信息。opening up开放;giving up放弃;taking up占用;breaking up破裂。根据根据Zhang Qian had detailed knowledge of the geography, products and customs of the Western Regions他对西域的地理、物产和风土人情有了详细的了解,可知此处指张骞出使西域的经历为开辟丝绸之路提供了宝贵的信息。故选A。
(2025九上·罗湖开学考)Shang Yang was a politician (政治家) of the Qin state. He was very wise and forward-thinking. He worked out several reform (改革) plans for the state, including focusing on arming and giving rewards (奖励) to soldiers who were successful during wars.
But at the beginning, these reforms were not easily carried out. Only a few people in the state understood Shang's talent and the advantages of his plans. Most people had little trust and confidence in him.
To solve this problem, Shang came up with an idea. He ordered some soldiers to put a thin wooden pole at the south gate of the Qin state capital. This attracted many people. Then, in front of the crowd, he said loudly, "People of Qin, whoever takes this pole to the north gate will get a reward of 10 gold pieces."
It was a simple task and the reward was big. Some people passed and no one stepped forward. They all thought that Shang was joking. Hearing no answer, Shang stepped forward and said, "I will increase the reward to 50 gold pieces."
The words sounded even more unbelievable. Finally, a man from the crowd came forward to take the pole. He put the pole on his shoulders and walked to the north gate. True to his word, Shang paid the man 50 gold pieces.
Soon, the people were saying that Shang was a man of his word. When he began promoting (推行) his reforms, they followed and did not question him.
Under the great reforms, Qin grew strong and united all the states, becoming the first empire (帝国) of China. Later, people drew the Chinese idiom "立木取信" from this story.
11.Shang Yang's reforms ________.
A.were never trusted by people
B.made Qin grow strong
C.were carried out easily at the beginning
D.focused on farming and education
12.What does the underlined phrase "a man of his word" mean
A.A man who can keep his promises.
B.A man who is talkative.
C.A man who is good at arguing.
D.A man who often has words with others.
13.Which of the following best shows the structure of the passage
A.①/②/③/④⑤/⑥⑦ B.①/②/③④⑤/⑥⑦
C.①②③/④⑤/⑥⑦ D.①②/③④/⑤⑥⑦
14.What is the most important lesson from Shang Yang's story
A.Actions speak louder than words.
B.Keeping promises builds trust.
C.Money can solve all problems.
D.New ideas are always resisted (抵制).
15.Where can you probably read this passage
A.A travel guide. B.A health magazine.
C.A history storybook. D.A business newspaper.
【答案】11.B
12.A
13.B
14.B
15.C
【知识点】记叙文;历史人物及其事迹;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文主要讲述了商鞅立木取信的故事。
【点评】考查阅读理解,做题时可遵循以下步骤:先通读全文了解大意,再针对每个题目回到原文找关键信息,结合选项逐一分析。注意细节题要精准定位,词义猜测题要结合上下文语境,结构题需梳理段落间的逻辑关系,主旨题要把握文章核心思想,题材题则根据内容判断所属类别。
11.细节理解题。根据"Under the great reforms, Qin grow strong and united all the states, becoming the first empire (帝国) of China."可知,商鞅的改革使秦国变得强大。故选B。
12.词义猜测题。根据"True to his word, Shang paid the man 50 gold pieces."可知,商鞅信守了他的承诺,奖励了那个人50枚金币,因此"a man of his word"意为"信守承诺的人"。故选A。
13.文章结构题。根据全文可知,第一段介绍商鞅的基本情况及改革内容;第二段介绍改革中遇到的困难;第三到第五段介绍他是如何解决困难的;第六、七段介绍改革的成就。B选项符合文章结构。故选B。
14.推理判断题。根据"Later, people drew the Chinese idiom ‘立木取信' from this story."可知,从商鞅的故事中我们学到了遵守承诺的重要性。故选B。
15.推理判断题。根据全文可知,本文主要讲述了商鞅立木取信的故事,属于历史故事,可以在历史故事书中读到。故选C。
(2025九上·罗湖开学考)Beijing's Central Axis (中轴线) has begun a new chapter as it is now part of the UNESCO World Heritage List (联合国世界遗产名录), marking China's 56th site. The Central Axis is a centuries-old example of Chinese city planning and architecture (建筑).
Running 7.8 kilometers north to south through the heart of Beijing, the new World Heritage Site is made up of 15 buildings. At the northern end of the axis are the Bell Tower and Drum Tower. It then goes south through many places of interest including the Forbidden City and the Tiananmen Square, ending at the Yongdingmen Gate.
Building of the Central Axis began in the 13th century and was completed in the 16th century. It has been improved continuously for many centuries and still has influence on Beijing's city development to this day. Between 2020 and 2023, an action plan for protection of the axis was put into practice. Various efforts include repair, research, improvement of the environment, and activities of the public.
The World Heritage officials stated that the Central Axis in Beijing meets the World Heritage List Requirements No 3 and No 4: It shows special values of a culture and is a great example of a building, design, or landscape (景观) that keeps important moments in human history. Ernesto Ottone, one of UNESCO's directors, said that Beijing's urban planning draws inspiration from Confucian thoughts and values. This style of city planning can be dated back to Kaogongji from the Confucian classic Rites of Zhou (《周礼》) that was written more than 2,000 years ago.
China will continue making efforts to protect heritage buildings, encourage public participation, and wisely guide tourism development. A community with a shared future for mankind is developing along the Central Axis.
16.Where is the southern end of Beijing's Central Axis
A.The Drum Tower. B.The Forbidden City.
C.The Tiananmen Square. D.The Yongdingmen Gate.
17.What do we know about the axis
A.It was completed within two centuries.
B.It has not been changed since the 16th century.
C.It is important to Beijing's urban development.
D.It started to be protected in 2020.
18.What can we infer from Ernesto Ottone's words
A.The designing purpose of the Central Axis remains unknown.
B.Confucian thoughts influenced the design of the Central Axis.
C.Beijing's urban planning led to the Confucian philosophy.
D.The Central Axis was recorded in the Confucian classic Kaogongji.
19.What is paragraph 4 mainly about
A.Why the Central Axis could be listed as a world heritage.
B.When and how the Central Axis was built in history.
C.How Chinese traditional philosophy shaped buildings.
D.What Beijing's urban planning style is famous for.
20.Which is the best title for the passage
A.Best places to travel in Beijing
B.A new start of the old Central Axis.
C.A need to protect the Central Axis.
D.Beijing's history of city planning.
【答案】16.D
17.C
18.B
19.A
20.B
【知识点】说明文;细节理解;推理判断;标题选择;段落大意
【解析】【分析】文章大意:介绍了中轴线的构成、建造时间、保护措施,还阐述了其成为世界遗产的原因以及中国后续的保护举措等。【点评】 考查阅读理解。首先要快速浏览文章,了解文章大意;然后仔细阅读题目,明确题目类型,带着问题在文中寻找答案依据;对于推理判断题,要根据文中信息进行合理推断;做段落大意题时,要概括段落核心内容;选择标题时,要选能概括全文主旨的选项。
16.细节理解题。根据"At the northern end of the axis are the Bell Tower and Drum Tower. It then goes south through many places of interest including the Forbidden City and the Tiananmen Square, ending at the Yongdingmen Gate."(中轴线的北端是钟楼和鼓楼。然后它向南经过许多名胜古迹,包括故宫和天安门广场,终点在永定门。)可知,北京中轴线的南端是永定门。故答案为:D。
17.细节理解题。根据"It has been improved continuously for many centuries and still has influence on Beijing's city development to this day."(几个世纪以来,它一直在不断改进,并且至今仍对北京的城市发展产生影响。)可知,它对北京的城市发展很重要。故答案为:C。
18.推理判断题。根据"Ernesto Ottone, one of UNESCO's directors, said that Beijing's urban planning draws inspiration from Confucian thoughts and values."(联合国教科文组织的一位主任埃尔内斯托·奥托内说,北京的城市规划从儒家思想和价值观中汲取灵感。)可推知,儒家思想影响了中轴线的设计。故答案为:B。
19.段落大意题。根据"The World Heritage officials stated that the Central Axis in Beijing meets the World Heritage List Requirements No 3 and No 4: It shows special values of a culture and is a great example of a building, design, or landscape (景观) that keeps important moments in human history."(世界遗产官员表示,北京的中轴线符合世界遗产名录第三和第四项要求:它展示了一种文化的特殊价值,是保存人类历史重要时刻的建筑、设计或景观的典范。)可知,第四段主要讲的是中轴线为何能被列为世界遗产。故答案为:A。
20.标题选择题。根据"Beijing's Central Axis (中轴线) has begun a new chapter as it is now part of the UNESCO World Heritage List (联合国世界遗产名录), marking China's 56th site."(北京的中轴线如今成为联合国教科文组织世界遗产名录的一部分,开启了一个新篇章,这是中国的第56处世界遗产。)以及全文内容可知,文章主要围绕北京中轴线成为世界遗产后开启新篇章展开,B选项"古老中轴线的新起点"符合文章主旨。故答案为:B。
(2025九上·罗湖开学考)Archimedes screw How does it work
Do you know who was described as "superhuman" by the great inventor and astronomer Galileo It was Archimedes who solved the king's problem of the golden crown while taking a bath. He was perhaps one of the most outstanding scientists in the world. He was a mathematician, physicist, engineer, weapon (武器) designer and inventor. He was wise in philosophy, active in mathematics and physics. He was also recognized as one of the finest engineers of his time. He was born on the island of Sicily in the city of Syracuse around the year 287 BC and died in 212 BC.
Archimedes showed great love for mathematics. He made many discoveries. For example, he determined the exact value of pi. He invented and developed methods similar to calculus (微积分) and used them to find the area of a circle and an accurate estimation (估计值) of the value of pi!
Today he is regarded as one of the greatest mathematicians in history. Archimedes used his mathematical skills-and talents to create useful inventions. One of his most famous inventions is called the Archimedes' Screw. It was a device that could lift water to higher levels. One of its first uses was to pump water out from a leaking ship.It is still used today in some places to move water from low places to high places. This invention influenced Leonardo da Vinci as he worked on developing the functioning flying machine.
Archimedes' intellectual curiosity and achievements to mathematics, in general, would go on to encourage other mathematicians as well. Most of his achievements were by far ahead of his time. Archimedes was in deed a genius.
21.According to paragraph 1, which achievement may NOT belong to Archimedes
A.He invented a kind of mechanical device for farming.
B.He put forward the Free Fall Law through experiment.
C.He designed a weapon to throw stones to attack the enemy.
D.He found the Law of Archimedes when he was having a bath.
22.What's the main idea of paragraph 2
A.Archimedes' discoveries in maths.
B.A brief introduction to Archimedes.
C.Archimedes' study on the universe.
D.The great inventions of Archimedes.
23.What does the underlined word "it" refer to in paragraph 3
A.A leaking ship. B.Water from low places.
C.The Archimedes' Screw. D.The functioning flying machine.
24.Which of the following is NOT true according to the article
A.Archimedes was a man with many talents and died at the age of 75.
B.The Archimedes' Screw helped lift water from lower places to higher places.
C.Leonardo da Vinci and Archimedes developed the functioning flying machine.
D.Archimedes' achievements will continue to encourage generations of mathematicians.
25.What might be the best title for the article
A.Archimedes and Inventions B.Archimedes and Mathematics
C.Archimedes and His Achievements D.The Life Experience of Archimedes
【答案】21.B
22.A
23.C
24.C
25.C
【知识点】记叙文;历史人物及其事迹;代词指代;标题选择;段落大意
【解析】【分析】大意:本文主要介绍了古希腊科学家阿基米德和他取得的杰出成就。【点评】考查阅读选择。注意提高英语阅读理解能力需要大量的练习,可以通过做阅读理解练习题来提高自己的阅读理解水平。
21.推理判断题。 根据第一段He was a mathematician, physicist, engineer, weapon (武器) designer and inventor. He was wise in philosophy, active in mathematics and physics. 他是一位数学家、物理学家、工程师、武器设计师和发明家。他在哲学方面很聪明,在数学和物理方面很活跃, 没有提到他通过实验提出了自由落体定律。故选B。
22.文章大意题。根据Archimedes showed great love for mathematics. He made many discoveries.阿基米德对数学表现出极大的热爱。他有许多发现,以及下文内容,可知本段主要介绍的是阿基米德在数学领域的发现。故选A。
23.代词指代题。根据One of his most famous inventions is called the Archimedes' Screw. It was a device that could lift water to higher levels.他最著名的发明之一被称为阿基米德螺旋。这是一种可以将水提升到更高水位的装置。..在今天的一些地方,它仍然被用来将水从低处转移到高处,可知此处介绍的是阿基米德发明的一种螺旋,代词"it"指代"The Archimedes' Screw"。故选C。
24.推理判断题。根据This invention influenced Leonardo da Vinci as he worked on developing the functioning flying machine.这项发明影响了莱昂纳多·达·芬奇开发功能性飞行器,可知阿基米德螺旋的发明只是影响了达·芬奇,发明功能性飞行器的是达·芬奇。故选C。
25.标题选择题。根据Most of his achievements were by far ahead of his time. Archimedes was in deed a genius.他的大部分成就远远领先于他的时代。阿基米德确实是个天才,全文内容可知,本文主要介绍了科学家阿基米德和他取得的杰出成就,最佳标题为:阿基米德和他取得的杰出成就。故选C。
(2025九上·罗湖开学考)阅读下面短文,从短文后所给的A—E选项中选出能补全短文的最佳选项。
The Silk Road went from China to Eastern Europe. It went along the north of China, India, and Persia and ended up in Eastern Europe near today's Turkey and the Mediterranean Sea.
It was called Silk Road because one of the major products (产品) traded was silk cloth from China. Chinese silk was soft and of high quality. So people all over the Asia and Europe loved it very much. 26.   Even the Romans called China the "land of silk".
Besides silk, the Chinese also sold tea, salt, sugar and porcelain (陶瓷) . 27.   This was because it was a long trip and traders didn't have a lot of room for goods.
Traders travelled in large caravan (旅行队). They would have many guards with them. 28.   Most of the road was through dry land. So camels were popular animals for transport.
Although there was some trade between China and the rest of the world for some time, the silk trade developed quickly during the Han Dynasty which ruled from 206 BC to 220 AD. 29.   During this time the Mongols (蒙古) controlled most of the trade road, and Chinese traders travel safely. Also, traders had a higher social position during the Mongol rule.
 30.   It not only helped to develop trade between different countries, but also helped for ideas, culture and inventions to spread across the world.
A. The Silk Road was important.
B. Most of the goods were expensive.
C. The Chinese sold silk for thousands of years.
D. The Silk Road was full of wealth as well as danger.
E. Traveling in a big group like a caravan helped in protecting themselves.
F. Later, under the rule of the Yuan Dynasty, trade China along the Silk Road was fully developed.
【答案】26.C;27.B;28.E;29.F;30.A
【知识点】说明文;非物质文化遗产(技艺传承)
【解析】【分析】选项翻译:
A.丝绸之路很重要。
B.大多数货物都很贵。
C.几千年来,中国人都在卖丝绸。
D.丝绸之路既充满了财富,也充满了危险。
E.在一个像商队一样的大群体中旅行有助于保护自己。
F.后来,在元朝的统治下,丝绸之路沿线的贸易得到了充分发展。
本文主要介绍了丝绸之路是中国和东欧国家之间重要的商贸路线,及其人们的交易方式和丝绸之路的重要性。
【点评】考查阅读还原,注意结合上下文逻辑关系,准确把握段落主旨,从选项中筛选出与语境最契合的内容。
26.根据上文"Chinese silk was soft and of high quality. So people all over the Asia and Europe loved it very much "可知,空处与丝绸有关,C选项"几千年来,中国人都在卖丝绸"符合语境,故选C。
27.根据下文"This was because it was a long trip and traders didn't have a lot of room for goods"可知,这是一个漫长的旅程,商人没有太多的空间来存放货物,所以通常货物的价格比较高,B选项"大多数货物都很贵"符合语境,故选B。
28.根据上文"Traders travelled in large caravan (旅行队). They would have many guards with them."交易者在大商队中旅行,他们会有很多守卫,可知,空处应与这种旅行方式有关,E选项"在一个像商队一样的大群体中旅行有助于保护自己"符合语境,故选E。
29.根据下文"During this time the Mongols (蒙古) controlled most of the trade road"在此期间蒙古人控制大部分的贸易之路,可推断,这里讲的是丝绸之路的发展,F选项"后来,在元朝的统治下,丝绸之路沿线的贸易得到了充分发展。"符合语境,故选F。
30.根据下文"It not only helped to develop trade between different countries, but also helped for ideas, culture and inventions to spread across the world."它不仅帮助发展了不同国家之间的贸易,而且还帮助思想、文化和发明传遍世界,可知说的是丝绸之路的意义,A选项"丝绸之路很重要。"符合语境,故选A。
(2025九上·罗湖开学考)下面的材料A-F分别介绍了六条丝绸之路的旅行路线,请根据以下五个人的需求,帮助他们选出合适的旅游路线,并将其标号填入题前横线内。
A.Travel on the ancient route. You may wonder why it was chosen, then later given up. The remains of the old cities help to record their past. B.This journey heads all the way to Kazakhstan, a friendly neighbor. Business along these historic trading roads is still going on, though it is not as busy as before. C.We will take you across the Xinjiang area. This Silk Road route is a challenging journey, for the most part of the journey will be made by bus. D.You can experience going through China's past to its present. The world-famous historic capitals along the Silk Road and the colorful culture are really fantastic. E.The Great Wall and the Terracotta Warriors are great wonders in the world. These places of interest are valuable treasures across the beautiful area. F.The traditional Silk Road includes the excellent Yangtze Cruise. This tour is from Beijing to Dunhuang, Chongqing and then to Shanghai, showing you a big part of the basic sightseeing of China.
 31.   Kitty feels like visiting China's historical capital.  32.   Lucas wants to travel along the ancient route in China to know what it used to be.  33.   Sam likes to meet challenges. He is going to travel across Xinjiang.  34.   Elsa wants to take a cruise on the Yangtze River.  35.   Janet is looking forward to visiting the great wonders in China.
【答案】31.D;32.A;33.C;34.F;35.E
【知识点】旅游观光类;说明文
【解析】【分析】本文讲述了根据Kitty、Lucas、Sam、Elsa、Janet五人的旅游需求,为他们匹配六条丝绸之路旅行路线的内容。
【点评】考查配对阅读,注意先分析每个人的需求,再逐一匹配路线的核心特点。
31.根据"Kitty feels like visiting China's historical capital."可知,Kitty想参观中国的历史都城;选项D"你可以体验从中国的过去到现在的历程,丝绸之路上举世闻名的历史都城和多彩文化非常奇妙"与之匹配。故选D。
32.根据"Lucas wants to travel along the ancient route in China to know what it used to be"可知,Lucas想沿中国古代的路线旅行,了解其过去;选项A"沿古代路线旅行。你可能会好奇,为什么它曾被选中,后来又遭到放弃。旧城遗迹有助于记录其过去"与之匹配。故选A。
33.根据"Sam likes to meet challenges. He is going to travel across Xinjiang."可知,Sam喜欢挑战,打算穿越新疆;选项C"我们将带你穿越新疆地区,这条丝绸之路路线是一次具有挑战性的旅行,因为大部分行程将乘巴士"与之匹配。故选C。
34.根据"Elsa wants to take a cruise on the Yangtze River."可知,Elsa想在长江乘船游览;选项F"传统丝绸之路包括精彩的长江游轮,行程从北京到敦煌、重庆再到上海,展示中国大部分基础观光景点"与之匹配。故选F。
35.根据"Janet is looking forward to visiting the great wonders in China."可知,Janet期待参观中国的伟大奇观;选项E"长城和兵马俑是世界伟大奇观,这些景点是这片美丽区域的宝贵财富"与之匹配。故选E。
(2025九上·罗湖开学考)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Do you know wuqinxi It is a set of ancient exercises to help people stay healthy. It 36.   (create) by Hua Tuo, who lived in the Eastern Han Dynasty. As one of the most famous doctors in Chinese history, Hua Tuo is also believed to be the 37.   (one) person in the world to develop the use of the anesthetic (麻醉剂).
It is said that Hua Tuo created wuqinxi after watching 38.   different animals in nature moved. He 39.   (copy) the movements of five animals to help exercise different parts of the body. Wuqinxi showed Hua Tuo's deep understanding of humans and the natural world.
Hua Tuo's idea was not only to treat different illnesses 40.   to improve physical health. Because of this, wuqinxi is considered to be 41.   important part of traditional Chinese medicine.
Wuqinxi 42.   (achieve) popularity for many centuries. It is 43.   (wide) practice in China, and people of all ages can take it up. Many believe that performing it can also bring a 44.   (peace) mind.
In 1982, Wuqinxi became one of the traditional 45.   (exercise) for China's medical college and university students. In 2006, it was listed as intangible cultural heritage (非物质文化遗产) in Hua Tuo's hometown of Bozhou, in eastern China's Anhui Province.
【答案】36.was created;37.first;38.how;39.copied;40.but;41.an;42.has achieved;43.widely;44.peaceful;45.exercises
【知识点】说明文;非物质文化遗产(技艺传承)
【解析】【分析】本文讲述了五禽戏的创立者、创立灵感、作用、流行情况以及其成为非物质文化遗产等相关内容。
【点评】考查语法填空,注意分析句子结构、判断时态语态、词性转换以及固定搭配的运用。
36.句意:它是由生活在东汉的华佗创立的。所给词create,意为"创造,创立",动词。主语It(五禽戏)与create之间是被动关系,且动作发生在过去(东汉时期),所以用一般过去时的被动语态,结构为"was/were + 过去分词",主语是第三人称单数,故用was created。故答案为was created。
37.句意:作为中国历史上最著名的医生之一,华佗也被认为是世界上第一个研制出麻醉剂的人。所给词one,意为"一",数词。此处表示"第一个",要用序数词,one的序数词是first。故答案为first。
38.句意:据说华佗在观察了自然界中不同动物如何活动之后创立了五禽戏。此处引导宾语从句,表达"如何"的含义,所以用how。故答案为how。
39.句意:他模仿五种动物的动作来帮助锻炼身体的不同部位。所给词copy,意为"模仿,复制",动词。动作发生在过去,所以用一般过去时,copy的过去式是copied。故答案为copied。
40.句意:华佗的理念不仅是治疗不同的疾病,而且是改善身体健康。此处考查固定搭配"not only...but (also)...",意为"不仅……而且……",所以用but。故答案为but。
41.句意:因此,五禽戏被认为是中国传统医学的一个重要部分。part是可数名词单数,important是以元音音素开头的单词,所以用不定冠词an表示"一个"。故答案为an。
42.句意:五禽戏已经流行了好几个世纪。所给词achieve,意为"获得,实现",动词。"for many centuries"是现在完成时的标志,结构为"have/has + 过去分词",主语Wuqinxi是第三人称单数,所以用has achieved。故答案为has achieved。
43.句意:它在中国被广泛练习,各个年龄段的人都可以练习它。所给词wide,意为"宽的,广泛的",形容词。此处修饰动词practice,要用副词,wide的副词形式是widely。故答案为widely。
44.句意:许多人认为练习它也能带来平静的心态。所给词peace,意为"和平,平静",名词。此处修饰名词mind,要用形容词,peace的形容词形式是peaceful。故答案为peaceful。
45.句意:1982年,五禽戏成为中国医学院和大学生的传统运动项目之一。所给词exercise,意为"运动,锻炼",名词。"one of + 可数名词复数"表示"……之一",所以用exercises。故答案为exercises。
46.(2025九上·罗湖开学考)Mr. Green was happy because we read all these words     (correct).
【答案】correctly
【知识点】方式副词
【解析】【分析】句意:格林先生很高兴,因为我们把所有这些单词都读对了。所给词correct,意为"正确的",形容词。考查的语法点是副词的用法,此处需要用副词来修饰动词read,correct的副词形式是correctly。故答案为:correctly。
【点评】考查副词的用法,注意形容词变副词的规则以及副词修饰动词的用法。
47.(2025九上·罗湖开学考)After a two-hour discussion, they finally reached an     on how to carry on online study. (agree)
【答案】agreement
【知识点】不可数名词;抽象名词
【解析】【分析】句意:经过两个小时的讨论,他们最终就如何开展在线学习达成了一致。所给词agree,意为"同意",动词。考查的语法点是名词的用法,"reach an agreement"是固定搭配,意为"达成一致",此处需要用名词形式,agree的名词形式是agreement。故答案为:agreement。
【点评】考查名词的用法,注意固定搭配"reach an agreement"以及动词变名词的规则。
48.(2025九上·罗湖开学考) The passenger    (mistake) my bag for his when he got off the bus.
【答案】mistook
【知识点】过去式和过去分词;肯定陈述句;一般过去时
【解析】【分析】句意:那位乘客下车时把我的包错当成他的了。"mistake","弄错、错认",动词。根据语句 "when he got off the bus" 可知,"got off" 是过去式,表过去动作,主句需用一般过去时,"mistake" 的过去式是 "mistook",故答案为 mistook。
【点评】考查动词 "mistake" 的过去式及一般过去时,需根据从句过去时态判断主句时态,牢记 "mistake" 的不规则过去式为 "mistook"。
49.(2025九上·罗湖开学考)To tell you the     (true), we haven't found out who the murderer is.
【答案】truth
【知识点】不可数名词;抽象名词
【解析】【分析】句意:说实话,我们还没查明凶手是谁。所给词true,意为"真实的",形容词。考查的语法点是名词的用法,"to tell the truth"是固定搭配,意为"说实话",此处需要用名词形式,true的名词形式是truth。故答案为:truth。
【点评】考查名词的用法,注意固定搭配"to tell the truth"以及形容词变名词的规则。
50.(2025九上·罗湖开学考)He is rich, but he is always     (simple) dressed.
【答案】simply
【知识点】程度副词
【解析】【分析】句意:他很富有,但总是穿着朴素。所给词simple,意为"简单的,朴素的",形容词。考查的语法点是副词的用法,此处需要用副词来修饰形容词dressed,simple的副词形式是simply。故答案为:simply。
【点评】考查副词的用法,注意形容词变副词的规则以及副词修饰形容词的用法。
51.(2025九上·罗湖开学考)Taiwan     (hit) by two typhoons this year.
【答案】was hit
【知识点】一般过去时的被动语态
【解析】【分析】句意:台湾今年遭受了两次台风袭击。所给词hit,意为"袭击,击打",动词。考查的语法点是被动语态,主语Taiwan与hit之间是被动关系,且动作发生在过去(今年已经发生),所以用一般过去时的被动语态,结构为"was/were + 过去分词",主语是第三人称单数,hit的过去分词是hit,故用was hit。故答案为:was hit。
【点评】考查被动语态的用法,注意判断主语和谓语的被动关系以及一般过去时被动语态的结构。
52.(2025九上·罗湖开学考)The first pot     (fill) with water was put into gold.
【答案】filled
【知识点】分词;定语
【解析】【分析】句意:第一个装满水的罐子被变成了金子。所给词fill,意为"装满,填满",动词。考查的语法点是过去分词作定语,"filled with water"用来修饰"the first pot",表示"被装满水的",此处用过去分词形式作后置定语,体现被动关系。故答案为:filled。
【点评】考查过去分词作定语的用法,注意过去分词表示被动和完成的含义以及其作定语的结构。
53.(2025九上·罗湖开学考)Moreover, better ability in counting improves confidence for those children who have difficulty    (solve) maths problems.
【答案】solving
【知识点】动名词;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯
【解析】【分析】句意:此外,更好的计算能力可以提高那些在解决数学问题上有困难的孩子的信心。solve解决,动词。根据固定搭配have difficulty (in) doing sth."做某事有困难",可知应用动词solve"解决"的动名词形式solving。故填solving。【点评】考查动名词。注意熟记固定搭配have difficulty (in) doing sth."做某事有困难"。
54.(2025九上·罗湖开学考)I am     that he will be successful in the future because of his hard work. (certain)
【答案】certain
【知识点】固定搭配;形容词作表语
【解析】【分析】句意:我确信因为他的努力工作,他将来会成功。所给词certain,意为"确定的,肯定的",形容词。考查的语法点是形容词的用法,"be certain that..."是固定搭配,意为"确信……",此处需要用形容词作表语。故答案为:certain。
【点评】考查形容词的用法,注意固定搭配"be certain that..."以及词性的正确运用。
55.(2025九上·罗湖开学考)It     that the exam is going to be very easy. What good news! (seem)
【答案】seems
【知识点】第三人称单数;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;固定搭配
【解析】【分析】句意:考试似乎会很容易。多好的消息啊!所给词seem,意为"似乎,好像",动词。考查的语法点是一般现在时的主谓一致,主语It是第三人称单数,谓语动词要用第三人称单数形式,seem的第三人称单数形式是seems。故答案为:seems。
【点评】考查一般现在时主谓一致的用法,注意主语为第三人称单数时动词的变化规则。
56.(2025九上·罗湖开学考)As we all know, paper     (make) from wood.
【答案】is made
【知识点】一般现在时的被动语态
【解析】【分析】句意:众所周知,纸是由木头制成的。所给词make,意为"制作",动词。考查的语法点是被动语态,"be made from"是固定搭配,意为"由……制成(看不出原材料)",此处陈述客观事实,用一般现在时的被动语态,主语paper是不可数名词,所以用is made。故答案为:is made。
【点评】考查被动语态的用法,注意固定搭配"be made from"以及一般现在时被动语态的结构。
57.(2025九上·罗湖开学考)One day in ancient Greece, King Hiero asked a crown maker to make him a     (gold) crown.
【答案】golden
【知识点】简单形容词;特征形容词;形容词作定语置于名词前
【解析】【分析】句意:在古希腊的一天,希罗国王让一位王冠制造者给他做一顶金王冠。所给词gold,意为"金子",名词。考查的语法点是形容词的用法,此处需要用形容词来修饰名词crown,gold的形容词形式是golden,意为"金的,金色的"。故答案为:golden。
【点评】考查形容词的用法,注意名词变形容词的规则以及形容词修饰名词的用法。
58.(2025九上·罗湖开学考)Most people think that     (拳击) is a dangerous sport.
【答案】boxing
【知识点】动名词;主语
【解析】【分析】句意:大多数人认为拳击是一项危险的运动。根据中文提示"拳击",可知此处应填其英文单词boxing,故答案为boxing。
【点评】考查单词拼写,注意"拳击"对应的英文单词boxing的正确拼写。
59.(2025九上·罗湖开学考)One day, Sun Quan     (send) Cao Cao a present.
【答案】sent
【知识点】过去式和过去分词;一般过去时
【解析】【分析】句意:一天,孙权给曹操送了一份礼物。根据时间状语"One day"(一天),可知动作发生在过去,要用一般过去时,send的过去式是sent,故答案为sent。
【点评】考查一般过去时,注意时间状语对时态的提示作用以及不规则动词send的过去式变化。
60.(2025九上·罗湖开学考)The axe is not    (really). It is just a toy.
【答案】real
【知识点】形容词作表语
【解析】【分析】句意:这把斧头不是真的。它只是个玩具。根据系动词"is",可知此处需要用形容词作表语,really是副词,其形容词形式是real,故答案为real。
【点评】考查形容词的用法,注意副词与形容词的词性转换,以及系动词后接形容词作表语的语法规则。
1 / 1广东省深圳市罗湖区翠园实验学校 2025-2026学年上学期九年级英语开学考试卷
(2025九上·罗湖开学考)Zhang Qian in ancient China is regarded as "the first Chinese stepping into the world". In 138 BC, Emperor Wu of the Han Dynasty was 1. building up commercial ties (商业纽带) with lands that were far away, but his enemy the Xiongnu (匈奴) prevented him from communicating with other countries. As an official who knew the Xiongnu well, Zhang Qian was 2. by the emperor to meet the Yuezhi people to ask for their help against the Xiongnu.
On the way to the West Regions, he was 3. by the Xiongnu and forced to stay in the Xiongnu Region for more than ten years. During this period, he was waiting for a 4. to get back to his motherland and he never forgot his task.
When Zhang at last reached the Yuezhi, he was 5. to find that they didn't want to fight against the Xiongnu people. 6. on his return journey, Zhang Qian and his men were again caught. It was not until 126 BC that they returned to his 7. . Although Zhang didn't finish his task, he learned a lot about the places, people, customs and cultures of the Western Regions.
Zhang's journey to the west was 8. for the trade, especially in silk between China and the Western Regions. Thanks to his 9. , Zhang Qian had detailed knowledge of the geography, products and customs of the Western Regions, providing valuable information for 10. the Silk Road. He was really great.
1.A.surprised at B.interested in C.worried about D.poor at
2.A.moved B.led C.sent D.left
3.A.caught B.invited C.thanked D.brought
4.A.trade B.chance C.truth D.letter
5.A.excited B.relaxed C.upset D.touched
6.A.Hopefully B.Unluckily C.Impossibly D.Successfully
7.A.countryside B.motherland C.university D.neighborhood
8.A.harmful B.strange C.helpful D.serious
9.A.experience B.difference C.excellence D.convenience
10.A.opening up B.giving up C.taking up D.breaking up
(2025九上·罗湖开学考)Shang Yang was a politician (政治家) of the Qin state. He was very wise and forward-thinking. He worked out several reform (改革) plans for the state, including focusing on arming and giving rewards (奖励) to soldiers who were successful during wars.
But at the beginning, these reforms were not easily carried out. Only a few people in the state understood Shang's talent and the advantages of his plans. Most people had little trust and confidence in him.
To solve this problem, Shang came up with an idea. He ordered some soldiers to put a thin wooden pole at the south gate of the Qin state capital. This attracted many people. Then, in front of the crowd, he said loudly, "People of Qin, whoever takes this pole to the north gate will get a reward of 10 gold pieces."
It was a simple task and the reward was big. Some people passed and no one stepped forward. They all thought that Shang was joking. Hearing no answer, Shang stepped forward and said, "I will increase the reward to 50 gold pieces."
The words sounded even more unbelievable. Finally, a man from the crowd came forward to take the pole. He put the pole on his shoulders and walked to the north gate. True to his word, Shang paid the man 50 gold pieces.
Soon, the people were saying that Shang was a man of his word. When he began promoting (推行) his reforms, they followed and did not question him.
Under the great reforms, Qin grew strong and united all the states, becoming the first empire (帝国) of China. Later, people drew the Chinese idiom "立木取信" from this story.
11.Shang Yang's reforms ________.
A.were never trusted by people
B.made Qin grow strong
C.were carried out easily at the beginning
D.focused on farming and education
12.What does the underlined phrase "a man of his word" mean
A.A man who can keep his promises.
B.A man who is talkative.
C.A man who is good at arguing.
D.A man who often has words with others.
13.Which of the following best shows the structure of the passage
A.①/②/③/④⑤/⑥⑦ B.①/②/③④⑤/⑥⑦
C.①②③/④⑤/⑥⑦ D.①②/③④/⑤⑥⑦
14.What is the most important lesson from Shang Yang's story
A.Actions speak louder than words.
B.Keeping promises builds trust.
C.Money can solve all problems.
D.New ideas are always resisted (抵制).
15.Where can you probably read this passage
A.A travel guide. B.A health magazine.
C.A history storybook. D.A business newspaper.
(2025九上·罗湖开学考)Beijing's Central Axis (中轴线) has begun a new chapter as it is now part of the UNESCO World Heritage List (联合国世界遗产名录), marking China's 56th site. The Central Axis is a centuries-old example of Chinese city planning and architecture (建筑).
Running 7.8 kilometers north to south through the heart of Beijing, the new World Heritage Site is made up of 15 buildings. At the northern end of the axis are the Bell Tower and Drum Tower. It then goes south through many places of interest including the Forbidden City and the Tiananmen Square, ending at the Yongdingmen Gate.
Building of the Central Axis began in the 13th century and was completed in the 16th century. It has been improved continuously for many centuries and still has influence on Beijing's city development to this day. Between 2020 and 2023, an action plan for protection of the axis was put into practice. Various efforts include repair, research, improvement of the environment, and activities of the public.
The World Heritage officials stated that the Central Axis in Beijing meets the World Heritage List Requirements No 3 and No 4: It shows special values of a culture and is a great example of a building, design, or landscape (景观) that keeps important moments in human history. Ernesto Ottone, one of UNESCO's directors, said that Beijing's urban planning draws inspiration from Confucian thoughts and values. This style of city planning can be dated back to Kaogongji from the Confucian classic Rites of Zhou (《周礼》) that was written more than 2,000 years ago.
China will continue making efforts to protect heritage buildings, encourage public participation, and wisely guide tourism development. A community with a shared future for mankind is developing along the Central Axis.
16.Where is the southern end of Beijing's Central Axis
A.The Drum Tower. B.The Forbidden City.
C.The Tiananmen Square. D.The Yongdingmen Gate.
17.What do we know about the axis
A.It was completed within two centuries.
B.It has not been changed since the 16th century.
C.It is important to Beijing's urban development.
D.It started to be protected in 2020.
18.What can we infer from Ernesto Ottone's words
A.The designing purpose of the Central Axis remains unknown.
B.Confucian thoughts influenced the design of the Central Axis.
C.Beijing's urban planning led to the Confucian philosophy.
D.The Central Axis was recorded in the Confucian classic Kaogongji.
19.What is paragraph 4 mainly about
A.Why the Central Axis could be listed as a world heritage.
B.When and how the Central Axis was built in history.
C.How Chinese traditional philosophy shaped buildings.
D.What Beijing's urban planning style is famous for.
20.Which is the best title for the passage
A.Best places to travel in Beijing
B.A new start of the old Central Axis.
C.A need to protect the Central Axis.
D.Beijing's history of city planning.
(2025九上·罗湖开学考)Archimedes screw How does it work
Do you know who was described as "superhuman" by the great inventor and astronomer Galileo It was Archimedes who solved the king's problem of the golden crown while taking a bath. He was perhaps one of the most outstanding scientists in the world. He was a mathematician, physicist, engineer, weapon (武器) designer and inventor. He was wise in philosophy, active in mathematics and physics. He was also recognized as one of the finest engineers of his time. He was born on the island of Sicily in the city of Syracuse around the year 287 BC and died in 212 BC.
Archimedes showed great love for mathematics. He made many discoveries. For example, he determined the exact value of pi. He invented and developed methods similar to calculus (微积分) and used them to find the area of a circle and an accurate estimation (估计值) of the value of pi!
Today he is regarded as one of the greatest mathematicians in history. Archimedes used his mathematical skills-and talents to create useful inventions. One of his most famous inventions is called the Archimedes' Screw. It was a device that could lift water to higher levels. One of its first uses was to pump water out from a leaking ship.It is still used today in some places to move water from low places to high places. This invention influenced Leonardo da Vinci as he worked on developing the functioning flying machine.
Archimedes' intellectual curiosity and achievements to mathematics, in general, would go on to encourage other mathematicians as well. Most of his achievements were by far ahead of his time. Archimedes was in deed a genius.
21.According to paragraph 1, which achievement may NOT belong to Archimedes
A.He invented a kind of mechanical device for farming.
B.He put forward the Free Fall Law through experiment.
C.He designed a weapon to throw stones to attack the enemy.
D.He found the Law of Archimedes when he was having a bath.
22.What's the main idea of paragraph 2
A.Archimedes' discoveries in maths.
B.A brief introduction to Archimedes.
C.Archimedes' study on the universe.
D.The great inventions of Archimedes.
23.What does the underlined word "it" refer to in paragraph 3
A.A leaking ship. B.Water from low places.
C.The Archimedes' Screw. D.The functioning flying machine.
24.Which of the following is NOT true according to the article
A.Archimedes was a man with many talents and died at the age of 75.
B.The Archimedes' Screw helped lift water from lower places to higher places.
C.Leonardo da Vinci and Archimedes developed the functioning flying machine.
D.Archimedes' achievements will continue to encourage generations of mathematicians.
25.What might be the best title for the article
A.Archimedes and Inventions B.Archimedes and Mathematics
C.Archimedes and His Achievements D.The Life Experience of Archimedes
(2025九上·罗湖开学考)阅读下面短文,从短文后所给的A—E选项中选出能补全短文的最佳选项。
The Silk Road went from China to Eastern Europe. It went along the north of China, India, and Persia and ended up in Eastern Europe near today's Turkey and the Mediterranean Sea.
It was called Silk Road because one of the major products (产品) traded was silk cloth from China. Chinese silk was soft and of high quality. So people all over the Asia and Europe loved it very much. 26.   Even the Romans called China the "land of silk".
Besides silk, the Chinese also sold tea, salt, sugar and porcelain (陶瓷) . 27.   This was because it was a long trip and traders didn't have a lot of room for goods.
Traders travelled in large caravan (旅行队). They would have many guards with them. 28.   Most of the road was through dry land. So camels were popular animals for transport.
Although there was some trade between China and the rest of the world for some time, the silk trade developed quickly during the Han Dynasty which ruled from 206 BC to 220 AD. 29.   During this time the Mongols (蒙古) controlled most of the trade road, and Chinese traders travel safely. Also, traders had a higher social position during the Mongol rule.
 30.   It not only helped to develop trade between different countries, but also helped for ideas, culture and inventions to spread across the world.
A. The Silk Road was important.
B. Most of the goods were expensive.
C. The Chinese sold silk for thousands of years.
D. The Silk Road was full of wealth as well as danger.
E. Traveling in a big group like a caravan helped in protecting themselves.
F. Later, under the rule of the Yuan Dynasty, trade China along the Silk Road was fully developed.
(2025九上·罗湖开学考)下面的材料A-F分别介绍了六条丝绸之路的旅行路线,请根据以下五个人的需求,帮助他们选出合适的旅游路线,并将其标号填入题前横线内。
A.Travel on the ancient route. You may wonder why it was chosen, then later given up. The remains of the old cities help to record their past. B.This journey heads all the way to Kazakhstan, a friendly neighbor. Business along these historic trading roads is still going on, though it is not as busy as before. C.We will take you across the Xinjiang area. This Silk Road route is a challenging journey, for the most part of the journey will be made by bus. D.You can experience going through China's past to its present. The world-famous historic capitals along the Silk Road and the colorful culture are really fantastic. E.The Great Wall and the Terracotta Warriors are great wonders in the world. These places of interest are valuable treasures across the beautiful area. F.The traditional Silk Road includes the excellent Yangtze Cruise. This tour is from Beijing to Dunhuang, Chongqing and then to Shanghai, showing you a big part of the basic sightseeing of China.
 31.   Kitty feels like visiting China's historical capital.  32.   Lucas wants to travel along the ancient route in China to know what it used to be.  33.   Sam likes to meet challenges. He is going to travel across Xinjiang.  34.   Elsa wants to take a cruise on the Yangtze River.  35.   Janet is looking forward to visiting the great wonders in China.
(2025九上·罗湖开学考)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Do you know wuqinxi It is a set of ancient exercises to help people stay healthy. It 36.   (create) by Hua Tuo, who lived in the Eastern Han Dynasty. As one of the most famous doctors in Chinese history, Hua Tuo is also believed to be the 37.   (one) person in the world to develop the use of the anesthetic (麻醉剂).
It is said that Hua Tuo created wuqinxi after watching 38.   different animals in nature moved. He 39.   (copy) the movements of five animals to help exercise different parts of the body. Wuqinxi showed Hua Tuo's deep understanding of humans and the natural world.
Hua Tuo's idea was not only to treat different illnesses 40.   to improve physical health. Because of this, wuqinxi is considered to be 41.   important part of traditional Chinese medicine.
Wuqinxi 42.   (achieve) popularity for many centuries. It is 43.   (wide) practice in China, and people of all ages can take it up. Many believe that performing it can also bring a 44.   (peace) mind.
In 1982, Wuqinxi became one of the traditional 45.   (exercise) for China's medical college and university students. In 2006, it was listed as intangible cultural heritage (非物质文化遗产) in Hua Tuo's hometown of Bozhou, in eastern China's Anhui Province.
46.(2025九上·罗湖开学考)Mr. Green was happy because we read all these words     (correct).
47.(2025九上·罗湖开学考)After a two-hour discussion, they finally reached an     on how to carry on online study. (agree)
48.(2025九上·罗湖开学考) The passenger    (mistake) my bag for his when he got off the bus.
49.(2025九上·罗湖开学考)To tell you the     (true), we haven't found out who the murderer is.
50.(2025九上·罗湖开学考)He is rich, but he is always     (simple) dressed.
51.(2025九上·罗湖开学考)Taiwan     (hit) by two typhoons this year.
52.(2025九上·罗湖开学考)The first pot     (fill) with water was put into gold.
53.(2025九上·罗湖开学考)Moreover, better ability in counting improves confidence for those children who have difficulty    (solve) maths problems.
54.(2025九上·罗湖开学考)I am     that he will be successful in the future because of his hard work. (certain)
55.(2025九上·罗湖开学考)It     that the exam is going to be very easy. What good news! (seem)
56.(2025九上·罗湖开学考)As we all know, paper     (make) from wood.
57.(2025九上·罗湖开学考)One day in ancient Greece, King Hiero asked a crown maker to make him a     (gold) crown.
58.(2025九上·罗湖开学考)Most people think that     (拳击) is a dangerous sport.
59.(2025九上·罗湖开学考)One day, Sun Quan     (send) Cao Cao a present.
60.(2025九上·罗湖开学考)The axe is not    (really). It is just a toy.
答案解析部分
【答案】1.B;2.C;3.A;4.B;5.C;6.B;7.B;8.C;9.A;10.A
【知识点】记叙文;历史人物及其事迹
【解析】【分析】大意:本文讲述了张骞出使西域的经历。【点评】考查完形填空。第一遍首先快速阅读文章,把握文章大意;其次重点查看空格句,联系上下文,理解句意,选出正确答案;最后带着答案阅读一遍文章进行复查。
1.句意:公元前138年,汉武帝有兴趣与遥远的国家建立商业联系,但他的敌人匈奴阻止他与其他国家交流。be surprised at对……感到惊讶;be interested in对……感兴趣;be worried about对……感到担忧;be poor at在……方面差。根据but his enemy the Xiongnu (匈奴) prevented him from communicating with other countries但他的敌人匈奴阻止他与其他国家交流,可知此处句意发生了转折,指汉武帝想和遥远的国家建立商业联系。故选B。
2.句意:张骞是一位非常了解匈奴的官员,他被皇帝派去会见月氏人,请求他们帮助对抗匈奴。moved移动;led领导;sent派遣;left离开。根据by the emperor to meet the Yuezhi people被皇帝……会见月氏人,可知此处应是皇帝派遣张骞做任务。故选C。
3.句意:在前往西域的途中,他被匈奴抓住,被迫在匈奴地区待了了十多年。caught抓住;invited邀请;thanked感谢;brought带来。根据forced to stay in the Xiongnu Region for more than ten years被迫在匈奴地区待了了十多年,可知应是他被匈奴抓住了。故选A。
4.句意:在这段时间里,他一直在等待回到祖国的机会,他从未忘记自己的任务。trade贸易;chance机会;truth真相;letter信件。根据上文he was …by the Xiongnu and forced to stay in the Xiongnu Region for more than ten years他被匈奴抓住,被迫在匈奴地区待了了十多年,可知应是等待机会回国。故选B。
5.句意:当张骞最终到达月氏时,他失望地发现他们不想与匈奴作战。excited兴奋的;relaxed放松的;upset失望的;touched感动的。根据they didn't want to fight against the Xiongnu people他们不想与匈奴作战,可知张骞应是会感到失望。故选C。
6.句意:不幸的是,在返回途中,张骞和他的随从再次被抓住。Hopefully有希望地;Unluckily不幸的是;Impossibly不可能地;Successfully成功地。根据Zhang Qian and his men were again caught张骞和他的随从再次被抓住,可知再次被抓住是一件不幸运的事情。故选B。
7.句意:直到公元前126年,他们才回到他的祖国。countryside乡村;motherland祖国;university大学;neighborhood邻居。根据上文6 on his return journey, Zhang Qian and his men were again caught. 不幸的是,在返回途中,张骞和他的随从再次被抓住,可知此处指直到公元前126年,他们才回到他的祖国。故选B。
8.句意:张骞的西行有助于促进中西贸易,尤其是丝绸贸易。harmful有害的;strange奇怪的;helpful有帮助的;serious严重的。根据下文Thanks to his9, Zhang Qian had detailed knowledge of the geography, products and customs of the Western Regions, providing valuable information for10 the Silk Road.由于张骞的经历,他对西域的地理、物产和风土人情有了详细的了解,为开辟丝绸之路提供了宝贵的信息,可知张骞的西行有助于促进中西贸易。故选C。
9.句意:由于张骞的经历,他对西域的地理、物产和风土人情有了详细的了解,为开辟丝绸之路提供了宝贵的信息。experience经历;difference差异;excellence卓越;convenience便利。根据Zhang Qian had detailed knowledge of the geography, products and customs of the Western Regions他对西域的地理、物产和风土人情有了详细的了解,以及前文张骞的经历,可知此处指张骞出使西域的经历产生的积极影响。故选A。
10.句意:由于他的经历,张骞对西域的地理、物产和风土人情有了详细的了解,为开辟丝绸之路提供了宝贵的信息。opening up开放;giving up放弃;taking up占用;breaking up破裂。根据根据Zhang Qian had detailed knowledge of the geography, products and customs of the Western Regions他对西域的地理、物产和风土人情有了详细的了解,可知此处指张骞出使西域的经历为开辟丝绸之路提供了宝贵的信息。故选A。
【答案】11.B
12.A
13.B
14.B
15.C
【知识点】记叙文;历史人物及其事迹;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文主要讲述了商鞅立木取信的故事。
【点评】考查阅读理解,做题时可遵循以下步骤:先通读全文了解大意,再针对每个题目回到原文找关键信息,结合选项逐一分析。注意细节题要精准定位,词义猜测题要结合上下文语境,结构题需梳理段落间的逻辑关系,主旨题要把握文章核心思想,题材题则根据内容判断所属类别。
11.细节理解题。根据"Under the great reforms, Qin grow strong and united all the states, becoming the first empire (帝国) of China."可知,商鞅的改革使秦国变得强大。故选B。
12.词义猜测题。根据"True to his word, Shang paid the man 50 gold pieces."可知,商鞅信守了他的承诺,奖励了那个人50枚金币,因此"a man of his word"意为"信守承诺的人"。故选A。
13.文章结构题。根据全文可知,第一段介绍商鞅的基本情况及改革内容;第二段介绍改革中遇到的困难;第三到第五段介绍他是如何解决困难的;第六、七段介绍改革的成就。B选项符合文章结构。故选B。
14.推理判断题。根据"Later, people drew the Chinese idiom ‘立木取信' from this story."可知,从商鞅的故事中我们学到了遵守承诺的重要性。故选B。
15.推理判断题。根据全文可知,本文主要讲述了商鞅立木取信的故事,属于历史故事,可以在历史故事书中读到。故选C。
【答案】16.D
17.C
18.B
19.A
20.B
【知识点】说明文;细节理解;推理判断;标题选择;段落大意
【解析】【分析】文章大意:介绍了中轴线的构成、建造时间、保护措施,还阐述了其成为世界遗产的原因以及中国后续的保护举措等。【点评】 考查阅读理解。首先要快速浏览文章,了解文章大意;然后仔细阅读题目,明确题目类型,带着问题在文中寻找答案依据;对于推理判断题,要根据文中信息进行合理推断;做段落大意题时,要概括段落核心内容;选择标题时,要选能概括全文主旨的选项。
16.细节理解题。根据"At the northern end of the axis are the Bell Tower and Drum Tower. It then goes south through many places of interest including the Forbidden City and the Tiananmen Square, ending at the Yongdingmen Gate."(中轴线的北端是钟楼和鼓楼。然后它向南经过许多名胜古迹,包括故宫和天安门广场,终点在永定门。)可知,北京中轴线的南端是永定门。故答案为:D。
17.细节理解题。根据"It has been improved continuously for many centuries and still has influence on Beijing's city development to this day."(几个世纪以来,它一直在不断改进,并且至今仍对北京的城市发展产生影响。)可知,它对北京的城市发展很重要。故答案为:C。
18.推理判断题。根据"Ernesto Ottone, one of UNESCO's directors, said that Beijing's urban planning draws inspiration from Confucian thoughts and values."(联合国教科文组织的一位主任埃尔内斯托·奥托内说,北京的城市规划从儒家思想和价值观中汲取灵感。)可推知,儒家思想影响了中轴线的设计。故答案为:B。
19.段落大意题。根据"The World Heritage officials stated that the Central Axis in Beijing meets the World Heritage List Requirements No 3 and No 4: It shows special values of a culture and is a great example of a building, design, or landscape (景观) that keeps important moments in human history."(世界遗产官员表示,北京的中轴线符合世界遗产名录第三和第四项要求:它展示了一种文化的特殊价值,是保存人类历史重要时刻的建筑、设计或景观的典范。)可知,第四段主要讲的是中轴线为何能被列为世界遗产。故答案为:A。
20.标题选择题。根据"Beijing's Central Axis (中轴线) has begun a new chapter as it is now part of the UNESCO World Heritage List (联合国世界遗产名录), marking China's 56th site."(北京的中轴线如今成为联合国教科文组织世界遗产名录的一部分,开启了一个新篇章,这是中国的第56处世界遗产。)以及全文内容可知,文章主要围绕北京中轴线成为世界遗产后开启新篇章展开,B选项"古老中轴线的新起点"符合文章主旨。故答案为:B。
【答案】21.B
22.A
23.C
24.C
25.C
【知识点】记叙文;历史人物及其事迹;代词指代;标题选择;段落大意
【解析】【分析】大意:本文主要介绍了古希腊科学家阿基米德和他取得的杰出成就。【点评】考查阅读选择。注意提高英语阅读理解能力需要大量的练习,可以通过做阅读理解练习题来提高自己的阅读理解水平。
21.推理判断题。 根据第一段He was a mathematician, physicist, engineer, weapon (武器) designer and inventor. He was wise in philosophy, active in mathematics and physics. 他是一位数学家、物理学家、工程师、武器设计师和发明家。他在哲学方面很聪明,在数学和物理方面很活跃, 没有提到他通过实验提出了自由落体定律。故选B。
22.文章大意题。根据Archimedes showed great love for mathematics. He made many discoveries.阿基米德对数学表现出极大的热爱。他有许多发现,以及下文内容,可知本段主要介绍的是阿基米德在数学领域的发现。故选A。
23.代词指代题。根据One of his most famous inventions is called the Archimedes' Screw. It was a device that could lift water to higher levels.他最著名的发明之一被称为阿基米德螺旋。这是一种可以将水提升到更高水位的装置。..在今天的一些地方,它仍然被用来将水从低处转移到高处,可知此处介绍的是阿基米德发明的一种螺旋,代词"it"指代"The Archimedes' Screw"。故选C。
24.推理判断题。根据This invention influenced Leonardo da Vinci as he worked on developing the functioning flying machine.这项发明影响了莱昂纳多·达·芬奇开发功能性飞行器,可知阿基米德螺旋的发明只是影响了达·芬奇,发明功能性飞行器的是达·芬奇。故选C。
25.标题选择题。根据Most of his achievements were by far ahead of his time. Archimedes was in deed a genius.他的大部分成就远远领先于他的时代。阿基米德确实是个天才,全文内容可知,本文主要介绍了科学家阿基米德和他取得的杰出成就,最佳标题为:阿基米德和他取得的杰出成就。故选C。
【答案】26.C;27.B;28.E;29.F;30.A
【知识点】说明文;非物质文化遗产(技艺传承)
【解析】【分析】选项翻译:
A.丝绸之路很重要。
B.大多数货物都很贵。
C.几千年来,中国人都在卖丝绸。
D.丝绸之路既充满了财富,也充满了危险。
E.在一个像商队一样的大群体中旅行有助于保护自己。
F.后来,在元朝的统治下,丝绸之路沿线的贸易得到了充分发展。
本文主要介绍了丝绸之路是中国和东欧国家之间重要的商贸路线,及其人们的交易方式和丝绸之路的重要性。
【点评】考查阅读还原,注意结合上下文逻辑关系,准确把握段落主旨,从选项中筛选出与语境最契合的内容。
26.根据上文"Chinese silk was soft and of high quality. So people all over the Asia and Europe loved it very much "可知,空处与丝绸有关,C选项"几千年来,中国人都在卖丝绸"符合语境,故选C。
27.根据下文"This was because it was a long trip and traders didn't have a lot of room for goods"可知,这是一个漫长的旅程,商人没有太多的空间来存放货物,所以通常货物的价格比较高,B选项"大多数货物都很贵"符合语境,故选B。
28.根据上文"Traders travelled in large caravan (旅行队). They would have many guards with them."交易者在大商队中旅行,他们会有很多守卫,可知,空处应与这种旅行方式有关,E选项"在一个像商队一样的大群体中旅行有助于保护自己"符合语境,故选E。
29.根据下文"During this time the Mongols (蒙古) controlled most of the trade road"在此期间蒙古人控制大部分的贸易之路,可推断,这里讲的是丝绸之路的发展,F选项"后来,在元朝的统治下,丝绸之路沿线的贸易得到了充分发展。"符合语境,故选F。
30.根据下文"It not only helped to develop trade between different countries, but also helped for ideas, culture and inventions to spread across the world."它不仅帮助发展了不同国家之间的贸易,而且还帮助思想、文化和发明传遍世界,可知说的是丝绸之路的意义,A选项"丝绸之路很重要。"符合语境,故选A。
【答案】31.D;32.A;33.C;34.F;35.E
【知识点】旅游观光类;说明文
【解析】【分析】本文讲述了根据Kitty、Lucas、Sam、Elsa、Janet五人的旅游需求,为他们匹配六条丝绸之路旅行路线的内容。
【点评】考查配对阅读,注意先分析每个人的需求,再逐一匹配路线的核心特点。
31.根据"Kitty feels like visiting China's historical capital."可知,Kitty想参观中国的历史都城;选项D"你可以体验从中国的过去到现在的历程,丝绸之路上举世闻名的历史都城和多彩文化非常奇妙"与之匹配。故选D。
32.根据"Lucas wants to travel along the ancient route in China to know what it used to be"可知,Lucas想沿中国古代的路线旅行,了解其过去;选项A"沿古代路线旅行。你可能会好奇,为什么它曾被选中,后来又遭到放弃。旧城遗迹有助于记录其过去"与之匹配。故选A。
33.根据"Sam likes to meet challenges. He is going to travel across Xinjiang."可知,Sam喜欢挑战,打算穿越新疆;选项C"我们将带你穿越新疆地区,这条丝绸之路路线是一次具有挑战性的旅行,因为大部分行程将乘巴士"与之匹配。故选C。
34.根据"Elsa wants to take a cruise on the Yangtze River."可知,Elsa想在长江乘船游览;选项F"传统丝绸之路包括精彩的长江游轮,行程从北京到敦煌、重庆再到上海,展示中国大部分基础观光景点"与之匹配。故选F。
35.根据"Janet is looking forward to visiting the great wonders in China."可知,Janet期待参观中国的伟大奇观;选项E"长城和兵马俑是世界伟大奇观,这些景点是这片美丽区域的宝贵财富"与之匹配。故选E。
【答案】36.was created;37.first;38.how;39.copied;40.but;41.an;42.has achieved;43.widely;44.peaceful;45.exercises
【知识点】说明文;非物质文化遗产(技艺传承)
【解析】【分析】本文讲述了五禽戏的创立者、创立灵感、作用、流行情况以及其成为非物质文化遗产等相关内容。
【点评】考查语法填空,注意分析句子结构、判断时态语态、词性转换以及固定搭配的运用。
36.句意:它是由生活在东汉的华佗创立的。所给词create,意为"创造,创立",动词。主语It(五禽戏)与create之间是被动关系,且动作发生在过去(东汉时期),所以用一般过去时的被动语态,结构为"was/were + 过去分词",主语是第三人称单数,故用was created。故答案为was created。
37.句意:作为中国历史上最著名的医生之一,华佗也被认为是世界上第一个研制出麻醉剂的人。所给词one,意为"一",数词。此处表示"第一个",要用序数词,one的序数词是first。故答案为first。
38.句意:据说华佗在观察了自然界中不同动物如何活动之后创立了五禽戏。此处引导宾语从句,表达"如何"的含义,所以用how。故答案为how。
39.句意:他模仿五种动物的动作来帮助锻炼身体的不同部位。所给词copy,意为"模仿,复制",动词。动作发生在过去,所以用一般过去时,copy的过去式是copied。故答案为copied。
40.句意:华佗的理念不仅是治疗不同的疾病,而且是改善身体健康。此处考查固定搭配"not only...but (also)...",意为"不仅……而且……",所以用but。故答案为but。
41.句意:因此,五禽戏被认为是中国传统医学的一个重要部分。part是可数名词单数,important是以元音音素开头的单词,所以用不定冠词an表示"一个"。故答案为an。
42.句意:五禽戏已经流行了好几个世纪。所给词achieve,意为"获得,实现",动词。"for many centuries"是现在完成时的标志,结构为"have/has + 过去分词",主语Wuqinxi是第三人称单数,所以用has achieved。故答案为has achieved。
43.句意:它在中国被广泛练习,各个年龄段的人都可以练习它。所给词wide,意为"宽的,广泛的",形容词。此处修饰动词practice,要用副词,wide的副词形式是widely。故答案为widely。
44.句意:许多人认为练习它也能带来平静的心态。所给词peace,意为"和平,平静",名词。此处修饰名词mind,要用形容词,peace的形容词形式是peaceful。故答案为peaceful。
45.句意:1982年,五禽戏成为中国医学院和大学生的传统运动项目之一。所给词exercise,意为"运动,锻炼",名词。"one of + 可数名词复数"表示"……之一",所以用exercises。故答案为exercises。
46.【答案】correctly
【知识点】方式副词
【解析】【分析】句意:格林先生很高兴,因为我们把所有这些单词都读对了。所给词correct,意为"正确的",形容词。考查的语法点是副词的用法,此处需要用副词来修饰动词read,correct的副词形式是correctly。故答案为:correctly。
【点评】考查副词的用法,注意形容词变副词的规则以及副词修饰动词的用法。
47.【答案】agreement
【知识点】不可数名词;抽象名词
【解析】【分析】句意:经过两个小时的讨论,他们最终就如何开展在线学习达成了一致。所给词agree,意为"同意",动词。考查的语法点是名词的用法,"reach an agreement"是固定搭配,意为"达成一致",此处需要用名词形式,agree的名词形式是agreement。故答案为:agreement。
【点评】考查名词的用法,注意固定搭配"reach an agreement"以及动词变名词的规则。
48.【答案】mistook
【知识点】过去式和过去分词;肯定陈述句;一般过去时
【解析】【分析】句意:那位乘客下车时把我的包错当成他的了。"mistake","弄错、错认",动词。根据语句 "when he got off the bus" 可知,"got off" 是过去式,表过去动作,主句需用一般过去时,"mistake" 的过去式是 "mistook",故答案为 mistook。
【点评】考查动词 "mistake" 的过去式及一般过去时,需根据从句过去时态判断主句时态,牢记 "mistake" 的不规则过去式为 "mistook"。
49.【答案】truth
【知识点】不可数名词;抽象名词
【解析】【分析】句意:说实话,我们还没查明凶手是谁。所给词true,意为"真实的",形容词。考查的语法点是名词的用法,"to tell the truth"是固定搭配,意为"说实话",此处需要用名词形式,true的名词形式是truth。故答案为:truth。
【点评】考查名词的用法,注意固定搭配"to tell the truth"以及形容词变名词的规则。
50.【答案】simply
【知识点】程度副词
【解析】【分析】句意:他很富有,但总是穿着朴素。所给词simple,意为"简单的,朴素的",形容词。考查的语法点是副词的用法,此处需要用副词来修饰形容词dressed,simple的副词形式是simply。故答案为:simply。
【点评】考查副词的用法,注意形容词变副词的规则以及副词修饰形容词的用法。
51.【答案】was hit
【知识点】一般过去时的被动语态
【解析】【分析】句意:台湾今年遭受了两次台风袭击。所给词hit,意为"袭击,击打",动词。考查的语法点是被动语态,主语Taiwan与hit之间是被动关系,且动作发生在过去(今年已经发生),所以用一般过去时的被动语态,结构为"was/were + 过去分词",主语是第三人称单数,hit的过去分词是hit,故用was hit。故答案为:was hit。
【点评】考查被动语态的用法,注意判断主语和谓语的被动关系以及一般过去时被动语态的结构。
52.【答案】filled
【知识点】分词;定语
【解析】【分析】句意:第一个装满水的罐子被变成了金子。所给词fill,意为"装满,填满",动词。考查的语法点是过去分词作定语,"filled with water"用来修饰"the first pot",表示"被装满水的",此处用过去分词形式作后置定语,体现被动关系。故答案为:filled。
【点评】考查过去分词作定语的用法,注意过去分词表示被动和完成的含义以及其作定语的结构。
53.【答案】solving
【知识点】动名词;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯
【解析】【分析】句意:此外,更好的计算能力可以提高那些在解决数学问题上有困难的孩子的信心。solve解决,动词。根据固定搭配have difficulty (in) doing sth."做某事有困难",可知应用动词solve"解决"的动名词形式solving。故填solving。【点评】考查动名词。注意熟记固定搭配have difficulty (in) doing sth."做某事有困难"。
54.【答案】certain
【知识点】固定搭配;形容词作表语
【解析】【分析】句意:我确信因为他的努力工作,他将来会成功。所给词certain,意为"确定的,肯定的",形容词。考查的语法点是形容词的用法,"be certain that..."是固定搭配,意为"确信……",此处需要用形容词作表语。故答案为:certain。
【点评】考查形容词的用法,注意固定搭配"be certain that..."以及词性的正确运用。
55.【答案】seems
【知识点】第三人称单数;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;固定搭配
【解析】【分析】句意:考试似乎会很容易。多好的消息啊!所给词seem,意为"似乎,好像",动词。考查的语法点是一般现在时的主谓一致,主语It是第三人称单数,谓语动词要用第三人称单数形式,seem的第三人称单数形式是seems。故答案为:seems。
【点评】考查一般现在时主谓一致的用法,注意主语为第三人称单数时动词的变化规则。
56.【答案】is made
【知识点】一般现在时的被动语态
【解析】【分析】句意:众所周知,纸是由木头制成的。所给词make,意为"制作",动词。考查的语法点是被动语态,"be made from"是固定搭配,意为"由……制成(看不出原材料)",此处陈述客观事实,用一般现在时的被动语态,主语paper是不可数名词,所以用is made。故答案为:is made。
【点评】考查被动语态的用法,注意固定搭配"be made from"以及一般现在时被动语态的结构。
57.【答案】golden
【知识点】简单形容词;特征形容词;形容词作定语置于名词前
【解析】【分析】句意:在古希腊的一天,希罗国王让一位王冠制造者给他做一顶金王冠。所给词gold,意为"金子",名词。考查的语法点是形容词的用法,此处需要用形容词来修饰名词crown,gold的形容词形式是golden,意为"金的,金色的"。故答案为:golden。
【点评】考查形容词的用法,注意名词变形容词的规则以及形容词修饰名词的用法。
58.【答案】boxing
【知识点】动名词;主语
【解析】【分析】句意:大多数人认为拳击是一项危险的运动。根据中文提示"拳击",可知此处应填其英文单词boxing,故答案为boxing。
【点评】考查单词拼写,注意"拳击"对应的英文单词boxing的正确拼写。
59.【答案】sent
【知识点】过去式和过去分词;一般过去时
【解析】【分析】句意:一天,孙权给曹操送了一份礼物。根据时间状语"One day"(一天),可知动作发生在过去,要用一般过去时,send的过去式是sent,故答案为sent。
【点评】考查一般过去时,注意时间状语对时态的提示作用以及不规则动词send的过去式变化。
60.【答案】real
【知识点】形容词作表语
【解析】【分析】句意:这把斧头不是真的。它只是个玩具。根据系动词"is",可知此处需要用形容词作表语,really是副词,其形容词形式是real,故答案为real。
【点评】考查形容词的用法,注意副词与形容词的词性转换,以及系动词后接形容词作表语的语法规则。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表