资源简介 四川省成都市武侯区玉林中学2024-2025学年八年级上学期12月期中考试英语试题一、第二部分 基础知识运用(2024八上·武侯期中)阅读下面短文,从方框内的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。A. because of B. care about C. find out D. quite a few E. the same aswheelOnce, there was a bus driver in a small village. His job was to take children to school in his red bus. He would drive them to a village a few kilometers away 1. no school in their village.Each trip needed 99 cents (分). It was hard for 2. parents because they had no jobs. The bus driver wanted to help them. Though his family was living a hard life too, he decided to take children to school for free.The kind bus driver drove children to school on time every day, sunny or cloudy, rainy or snowy. But after a few months, he was surprised to 3. that the wheels of the bus became so worn out that it couldn't work well. All the parents in the village decided to get enough. money to repair (修理) the red bus.After the repair, the red bus looked 4. a new one. It also got new wheels, so it could keep working for a long time.From this, the bus driver learned something important — when you are kind and 5. others, there will always be someone around to help you out.【答案】1.A;2.D;3.C;4.E;5.B【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文讲述了一位善良的公交车司机免费运送贫困学生上学并获得回报的故事。A.because of因为;B.care about关心、在意;C.find out发现;D.quite a few相当多;E.the same as和......一样多。【点评】考查选词填空,首先理解选项意思,然后根据前后句句意和关键词句确定正确选项。1.句意:他会开车把他们送到几公里外的另一个村庄,因为他们的村里没有学校。根据"no school in their village"和备选词可知,此处指他会开车把孩子送到几公里外的另一个村庄的原因是村里没有学校,选项A"因为",符合语境。故选A。2.句意:这对相当多的父母来说很困难,因为他们没有工作。根据"parents"和备选词可知,此处需要填入一个短语修饰"父母",选项D"相当多的",符合语境。故选D。3.句意:但是几个月后,他惊讶地发现公交车的轮胎磨损严重,无法正常工作了。根据"the wheels of the bus became so worn"和备选词可知,公交车的轮胎磨损严重是司机发现的事情,选项C"发现"。故选C。4.句意:修好后,红色公交车看起来就像新车一样。根据"After the repair"和备选词可知,此处指公交车经过修理后看起来和新车一样,选项E"和……一样",符合语境。故选E。5.句意:当你善良并关心他人时,总会有人在你周围伸出援手。根据"kind and"和备选词可知,此处指善良并关心他人,选项B"关心,关爱"。故选B。二、补全对话. (共5小题;每小题2分,计10分)(2024八上·武侯期中)A: Eric, how often do you go to the movies B: 6. How about you, Tina A: I like movies very much, so I go there once a week.B: Oh, I love watching sitcoms and comedies on TV. 7. A: Wow, now I know why you can always make people around you laugh.B: Haha. Thanks. 8. A: Oh, really What kind of movies does she like B: Scary movies. What about you A: 9. B: What's the best movie theater in our city A: Movie Cinema. 10. B: But I think Sun Cinema has the most comfortable seats.A. I like action movies.B. It has the biggest screens.C. I go to the cinema once a month.D. I can learn some jokes from them.E. But my sister Nina likes watching the news.【答案】6.C;7.D;8.E;9.A;10.B【知识点】询问喜好;询问频率;表达态度【解析】【分析】大意:本文中Eric和Tina主要谈论了各自喜爱的电影。选项意思:A.我喜欢动作片。B.它有最大的屏幕。C.我每月去看一次电影。D.我可以从他们那里学到一些笑话。E.但是我妹妹妮娜喜欢看新闻。【点评】考查补全对话。注意首先查看选项,理解选项意思;其次查看对话,根据对话的语境、联系上下文,选择合适的句子。6.根据上文how often do you go to the movies 你多久去一次电影院?可知应回答去看电影的频率:我每月去看一次电影。故选C。7.根据下文Wow, now I know why you can always make people around you laugh.哇,现在我知道为什么你总是能让周围的人发笑了,可知上文与讲笑话相关:我可以从它们那里学到一些笑话。故选D。8.根据下文What kind of movies does she like 她喜欢什么样的电影?可知上文提到了一个女孩儿:但我妹妹尼娜喜欢看新闻。故选E。9.根据上文What about you 你呢?可知回答应为自己最喜爱的电影:我喜欢动作片。故选A。10.根据上文What's the best movie theater in our city 我们城市最好的电影院是哪一个?可知答句介绍最好的电影院:它有最大的屏幕。故选B。三、完形填空. (共10小题;每小题2分,计20分)(2024八上·武侯期中)通读下面两篇短文,根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的答案。steakI often eat out. This week I tried two new 11. —Michelle's and Anton's.Michelle's is a very small place with about twenty tables and 12. . But the waiters (服务员) and waitresses there are very friendly, and their 13. is excellent. I ate its special—chicken with orange sauce (酱) along with rice and salad. Then I had a chocolate cake with some fruit. The chicken was fresh and delicious, but the cake was too dry. I had a nice dinner 14. at a price of only thirteen dollars.Anton's is much bigger, and it played my favorite music. But it was too 15. and noisy that night. There were so many people all around. I couldn't hear the songs clearly. I 16. a bowl of soup and a steak with fried potatoes and vegetables. But the waiter was very rude (粗鲁的) and slow with my 17. . I waited about twenty minutes. It made me feel unhappy. The soup didn't taste good. The steak was just so-so, and the 18. food I think was the vegetables. They tasted really bad. But the meal was really 19. —about forty-five dollars.So, next time I will 20. to go to Michelle's, not Anton's.11.A.shops B.theaters C.restaurants12.A.seats B.dishes C.screens13.A.talent B.service C.performance14.A.quickly B.cheaply C.carefully15.A.dirty B.boring C.crowded16.A.tasted B.cooked C.ordered17.A.meal B.menu C.trade18.A.best B.worst C.freshest19.A.expensive B.fantastic C.delicious20.A.forget B.choose C.decide【答案】11.C;12.A;13.B;14.B;15.C;16.C;17.A;18.B;19.A;20.B【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文主要介绍了作者去两家餐厅吃饭的情况。描述了两家餐厅的服务、饭菜及价格等。【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。11.句意:本周我尝试了两家新餐厅——米歇尔餐厅和安东餐厅。shops商店;theaters剧院;restaurants餐厅。根据"I often eat out."可知,作者尝试了两家新餐厅。故选C。12.句意:米歇尔餐厅很小,大约有二十张桌子和座位。seats座位;dishes菜肴;screens屏幕。根据"twenty tables"可知,此处指供客人坐下的座位。故选A。13.句意:但是那里的服务员都很友好,服务很棒。talent才能;service服务;performance表现。根据"waiters and waitresses there are very friendly"可知,那的服务员服务很好。故选B。14.句意:我只花了十三美元就吃了一顿便宜又美味的晚餐。quickly快速地;cheaply便宜地;carefully仔细地。根据"only thirteen dollars"可知,此处指十三美元很便宜。故选B。15.句意:但那天晚上太拥挤,太吵闹。dirty脏的;boring无聊的;crowded拥挤的。根据"There were so many people all around."可知,餐厅很拥挤。故选C。16.句意:我点了一碗汤和一份牛排,还有炸土豆和蔬菜。tasted品尝;cooked烹饪;ordered点餐。根据"I waited about twenty minutes."可知,此时菜还没上,先点餐。故选C。17.句意:但是服务员非常粗鲁,上餐也很慢。meal一餐所吃的食物;menu菜单;trade贸易。根据"I waited about twenty minutes."可知,上餐很慢。故选A。18.句意:牛排一般般,我认为最糟糕的食物是蔬菜。best最好的;worst最糟糕的;freshest最新鲜的。根据"They tasted really bad"可知,蔬菜不好吃,最糟糕。故选B。19.句意:但这顿饭真的很贵——大约四十五美元。expensive贵的;fantastic极好的;delicious美味的。根据上文"only thirteen dollars"和"about forty-five dollars"可知,这儿的菜不好吃还很贵。故选A。20.句意:所以,下次我会选择去米歇尔餐厅,而不是安东餐厅。forget忘记;choose选择;decide决定。根据"go to Michelle's, not Anton's"可知,通过两家餐厅的对比,下次选择去米歇尔餐厅。故选B。四、阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。A(2024八上·武侯期中)A fantastic new movie called A Tapestry of A Legendary Land is on in our cinema. This film is a special mix (结合) of dance and movie!Pilot: The story tells us about Wang Ximeng, a painter from the Northern Song Dynasty (960—1127). He is talented and loves mountains and rivers. When he was only 18, he tried his best to finish the famous painting A Panorama of Rivers and Mountains (《千里江山图》). But after that, he disappeared, leaving little information.Characters:"Green" represents (代表) the mountains and rivers in the painting.Xi Meng represents Wang Ximeng.Other characters are Exhibitor, Grindstone man and so on.Filmmakers: Han Zhen and Zhou LiyaDate: 1st Oct. — 31st Oct.Time: Mon. — Fri. 13: 00 — 15: 30Sat. — Sun. 9: 00 — 11: 30; 13: 00 — 15: 30Ticket: 29. 9Free for children under 1.2mComments:The movie shows Wang Ximeng's short life and we can know his story through the eyes of a modern exhibitor (现代展卷人).The performer who plays Wang Ximeng, copied (临摹) the painting to know how Wang felt when ne was painting. When performing, he gave his all to the role, just like Wang did with his painting.So, let's enjoy the beautiful movie and give your ideas!21.What is the movie about A.A modern exhibitor's life story.B.A famous painter and his painting.C.The long life of a successful painter.22.What does "Green" mean in the movie A.The name of a painting.B.A painter from the Northern Song Dynasty.C.A character representing the mountains and rivers.23.How did the performer play his role well as Wang Ximeng A.By studying Wang's life.B.By learning the dance carefully.C.By drawing the painting himself to know Wang's feelings.24.What can we see in the movie a. dances b. characters Green and Wang c. famous paintings d. mountains and riversA.abc B.bcd C.acd25.Where can we find this passage A.In a story book.B.On a film poster (海报).C.In a film report (报道).【答案】21.B22.C23.C24.A25.B【知识点】应用文;影视作品赏析与文化价值;细节理解;推理判断【解析】【分析】本文是一篇应用文。主要介绍了《只此青绿》这部电影的相关信息。【点评】考查阅读理解,首先读懂题意,然后从文中找到相关语句,理解句意,选择正确答案。21.细节理解题。根据"The story tells us about Wang Ximeng, a painter from the Northern Song Dynasty (960 - 1127). He is talented and loves mountains and rivers. When he was only 18, he tried his best to finish the famous painting A Panorama of Rivers and Mountains."可知,这部电影是关于著名画家王希孟和他的画的。故选B。22.细节理解题。根据"‘Green' represents the mountains and rivers in the painting."可知,"Green"是代表山川河流的字符。故选C。23.细节理解题。根据"The performer who plays Wang Ximeng, copied the painting to know how Wang felt when ne was painting."可知,王希孟的扮演者通过亲自画画来了解王希孟的心情。故选C。24.细节理解题。根据"‘Green' represents the mountains and rivers in the painting."可知,电影中没有山川河流,只有代表山川河流的字符。排除选项d。故选A。25.推理判断题。根据"A fantastic new movie""Pilot","Characters","Filmmakers"等可知,这篇文章可能是宣传电影的海报。故选B。五、B(2024八上·武侯期中)I'm Zhao Li from Guangdong. My classmates often feel unsure about their looks because of pictures on WeChat and Xiaohongshu. Those rules about beauty are difficult to follow. But I think there is no need to worry about it. People don't only care about looks. We should be ourselves and have critical thinking. Not all people have the same idea about beauty.The full name of this three-year-old star is Cheng Hehua. She lives in Chengdu, and visitors may wait for up to three hours to just see her. Some time ago, she had a new job—the honorary chief of the Chengdu Municipal Bureau of Culture, Broadcast-TV and Tourism (成都文旅荣誉局长). Why do people like her Because she is shorter than other pandas of her age, which makes her look a little fat and cute. Some people even describe her as a rice ball when she sits.There is a king in the water, the giant Amazonian water lily. She needs a lot of sunshine to grow well so she often fights with other plants in the same water. No other plants can live near her spiky buds (有尖刺的花蕾). She can move her buds to make more room for herself. Her leaves grow 20 cm a day and each of them can grow to over 2 meters wide (宽的). And she can have seven to eight leaves. The leaves are very strong. You can even stand on them! That makes other plants go away. And all her leaves are next to each other. They become a big "carpet (地毯)". Other plants have to live in the dark.26.Which saying can best show "critical thinking" in the first passage A.Better late than never.B.Don't put all your eggs in one basket.C.One man's meat is another man's poison (毒药).27.Why is Hehua so popular A.Because she is cute.B.Because she is the honorary chief of Chengdu.C.Because seeing her doesn't need much waiting time.28.How can the giant Amazonian water lily win the fight ①Her buds can kill other plants next to her.②She grows fast and gets water from other plants.③Her large and strong leaves make other plants live far from her.④She stops other plants from getting sunshine.A.①②③ B.②③④ C.①③④29.Which of the following is from China A.Zhao Li and Hehua.B.Hehua and the water lily.C.Zhao Li and the water lily.30.What's the common topic of the three passages A.Personalities. B.Looks. C.Famous stars.【答案】26.C27.A28.C29.A30.B【知识点】科普类;说明文;细节理解;推理判断;文章大意【解析】【分析】本文从人类,动物,植物三个角度探讨了外形的利弊。【点评】考查阅读理解,首先浏览文章大意,读懂题意,然后从文中找到相关语句,理解句意,选择正确答案。26.推理判断题。根据"We should be ourselves and have critical thinking. Not all people have the same idea about beauty."可知,我们应该做自己,并且要有批判性思维,并不是所有人都有相同的美学观点,故"批判性思维"指从多个角度考虑问题,选项C"各有所好。"符合。故选C。27.细节理解题。根据"Why do people like her Because she is shorter than other pandas of her age, which makes her look a little fat and cute."可知,人们喜欢她因为她比同龄的其他熊猫矮,这让她看起来有点胖,很可爱。故选A。28.细节理解题。根据"No other plants can live near her spiky buds (有尖刺的花蕾)...Her leaves grow 20 cm a day and each of them can grow to over 2 meters wide...Other plants have to live in the dark"可知,没有其他植物能够在她的尖刺花蕾附近生存,她的叶子每天生长20厘米,每片叶子可以长到超过2米宽,这些叶子非常强壮,这让其他植物无法生存,其他植物不得不生活在黑暗中,这些特点让巨型亚马逊睡莲在战斗中取得胜利。故选C。29.细节理解题。根据"I'm Zhao Li from Guangdong."和"She lives in Chengdu"可知,赵丽和荷花来自中国。故选A。30.文章大意题。通读全文可知,三篇短文分别介绍了人,熊猫,和植物的外貌。故选B。六、C(2024八上·武侯期中)At 9: 10 a.m. on Wednesday, April 10th, 2024, French player Anouk Garnier broke the world rope climbing record (攀绳纪录) by climbing up to the second floor (楼层) of the Eiffel Tower in Paris. She climbed 110 meters in 18 minutes, just with a rope. This new record is 20 meters higher than the last one set by Thomas van Tonder from South Africa."My dream came true. It was wonderful. I always knew I was going to make it," the 34-year-old climber told reporters after the climbing. Her climb was the result of a year's hard work and training (训练), though bad weather often made it difficult. "There were many ups and downs on the way to this record. The weather wasn't always good and I had to make good plans for this activity. But I never stopped. The happiness I get from it today is much greater," she added.In fact, there is a very special reason for Garnier's climb. She told reporters she also did the climb to raise money for cancer research (为癌症研究筹钱). She said her mother was fighting against cancer. "I trained for today's success for a year. Every time I thought of my mother and my family, I just couldn't give up (放弃)."The money raised from Garnier's climb will help the League Against Cancer in France. It fights cancer and helps people with cancer. Garnier hopes she can help a lot more one day.31.How does the writer show Garnier's success in the first paragraph A.By using numbers.B.By giving some examples.C.By showing his ideas.32.According to the second paragraph, what was Garder like A.Careful. B.Creative. C.Hard-working.33.Why did Garnier try her best to climb A.To help cancer research.B.To make herself famous.C.To raise money for her mother.34.What will Gamier do next from the passage A.Stop rope climbing.B.Keep helping people fight cancer.C.Work in the League Against Cancer.35.What is the main idea of the passage A.To help others is to help ourselves.B.It's hard to break the world record.C.Garnier is helping fight cancer in her way.【答案】31.A32.C33.A34.B35.C【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断;文章大意【解析】【分析】本文主要讲述了Garnier通过攀岩给癌症研究筹钱帮助人们抗癌的故事。【点评】考查阅读理解,首先读懂题目要求,理解句意,然后从文中抓住相关语句,最终选择正确答案。31.细节理解题。根据第一段"…French player Anouk Garnier broke the world rope climbing record by climbing up to the second floor…She climbed 110 meters in 18 minutes…This new record is 20 meters higher than…"可知,本段用数据的方式展示了Anouk Garnier的攀绳纪录成就。选项A"通过使用数据"符合题意。故选A。32.推理判断题。根据第二段"…Her climb was the result of a year's hard work and training…"可知,Garder经历了艰苦的训练才获得成功,证明她是刻苦努力的人。选项C"刻苦的"符合题意。故选C。33.细节理解题。根据第三段"In fact, there is a very special reason for Garnier's climb. She told reporters she also did the climb to raise money for cancer research. "可知,她的攀登是为了给癌症研究筹钱。选项A"帮助癌症研究"符合题意。故选A。34.细节理解题。根据最后一段"Garnier hopes she can help a lot more one day."可知,她希望有一天她能帮上更多的忙。选项B"继续帮助人们对抗癌症。"符合题意。故选B。35.文章大意题。通读全文可知,本文主要讲述了Garnier通过攀岩给癌症研究筹钱帮助人们抗癌的事情。故选C。七、短文填空。(共10小题; 每小题1分,计10分)(2024八上·武侯期中)短文填空。从下面方框中选出10个单词,将其正确形式填入短文内,使短文意思正确通顺(每词限用一次)。character comfortable discuss enjoy good joke mean online quiet share they watchWith busy work schedules, many young people in China don't have much time to talk with friends and family at the dinner table. They usually eat by 36. . And they spend these 20 to 30 minutes 37. TV shows or short videos (视频). Such shows or videos are called "digital pickled vegetables (电子榨菜)" 38. .Some popular picks are Chinese TV series (连续剧). American sitcoms like Friends are also popular because of their funny 39. and simple stories. Short videos and series on Douyin are also popular choices for young people. Watching these videos and series is 40. for them. They say there are so many fun jokes and excellent 41. in them.However, some question these short videos and series because they think they are 42. . They think there is not much useful information in them. But in my eyes, it's fine to have a relaxing meal with some fun after a long day of work or study.A young man 43. his ideas on Weibo, "The true meaning of food is the happiness it brings after a long wait. Sitting 44. on the sofa, enjoying a bowl of hot tofu rice cake, fried chicken, and my digital pickled vegetables My Own Swordsman after a tiring workday, I can't think of a 45. life."【答案】36.themselves;37.watching;38.online;39.jokes;40.enjoyable;41.characters;42.meaningless;43.shared;44.comfortably;45.better【知识点】科普类;说明文【解析】【分析】本文主要介绍了"电子榨菜"。character角色;comfortable舒服的;discuss讨论;enjoy喜欢;good好的;joke玩笑;mean意思是;online在网上;quiet安静的;share分享;they他们;watch观看。【点评】考查选词填空,首先识记单词词义及词性,然后根据前后句句意和语法确定单词正确形式,最后通读全文仔细检查。36.句意:他们通常自己吃饭。根据"many young people in China don't have much time to talk with friends and family at the dinner table."可知,这些人通常自己吃饭。主语是they,故此处用themselves"他们自己"。故填themselves。37.句意:他们用这20到30分钟看电视节目或短视频。根据"…TV"可知,此处指"看电视",watch"观看"符合题意。spend time doing sth."花费时间做某事"。故填watching。38.句意:这样的节目或视频在网上被称为"电子榨菜"。根据"digital pickled vegetables"可知,这是网络上一些称呼。online"在网上"符合题意。故填online。39.句意:像《老友记》这样的美国情景喜剧也因其有趣的笑话和简单的故事而受欢迎。根据"funny…"并结合备选词可知,此处指"有趣的笑话",joke"笑话"符合题意,此处用其复数表示泛指。故填jokes。40.句意:对他们来说,观看这些视频和系列节目是一种享受。根据"Short videos and series on Douyin are also popular choices for young people."可知,对他们来说,观看这些视频和系列节目是一种享受,enjoy"享受",空处作表语,应该用其形容词enjoyable"令人愉快的,有乐趣的"。故填enjoyable。41.句意:他们说里面有很多有趣的笑话和优秀的人物。根据"there are so many fun jokes and excellent…in them."可知,里面有很多优秀的人物,character"人物"符合题意,many后接名词复数。故填characters。42.句意:然而,一些人质疑这些短视频和系列节目,因为他们认为它们毫无意义。根据"However, some question these short videos and series"可知,一些人认为这些视频是毫无意义的,meaningless"无意义的",形容词作表语。故填meaningless。43.句意:一位年轻人在微博上分享了他的观点。根据"The true meaning of food is the happiness it brings after a long wait."可知,这是年轻人分享的观点。share"分享"符合题意。根据语境可知,此处是一般过去时,故谓语动词用其过去式。故填shared。44.句意:在劳累的一天之后,舒适地坐在沙发上,吃着一碗热豆腐年糕、炸鸡和我的电子榨菜《武林外传》,我想不出比这更好的生活了。根据"Sitting…on the sofa"并结合备选词可知,此处指"舒服地坐在沙发上",comfortable"舒服的",此处用其副词修饰动词。故填comfortably。45.句意:在劳累的一天之后,舒适地坐在沙发上,吃着一碗热豆腐年糕、炸鸡和我的电子榨菜《武林外传》,我想不出比这更好的生活了。根据"I can't think of a…life."并结合备选词可知,此处表示"我想不出比这更好的生活了",good的比较级better"更好的"符合题意。故填better。八、补全短文。(共5小题;每小题1分,计5 分)(2024八上·武侯期中)补全短文。根据短文内容,从短文后的A ~ F选项中,选出5个适当的选项补全短文。June 11th, 2024 was the first-ever International Day of Play (国际玩乐日). On March 26th, 2024, the United Nations decided to start a special day for children to play around the world. 46. It's very important to their development (发展). Play helps children have a healthy body. 47. More importantly, play is good for their creativity and imagination (创造力和想象力). All of these are important to children's mind.What's more, learning through play in school is more interesting. 48. And it helps them remember information. But four out of five children say that their parents don't think playing is important. That result comes from a survey in 2023 by YouGov and the Child & Youth Friendly Governance Project. 49. Now, some groups are calling people to take play seriously. They worked together to bring the International Day of Play to people all over the world. 50. Susan McIsaac is its CEO. "Play is important," she says, "Through play, children study new things and learn about the world."A. Children should put their study first.B. The Right to Play is one of these groups.C. It makes kids study harder and more happily.D. Play is more than just a kind of entertainment for kids.E. Together they surveyed more than 10,000 children from over 20 countries.F. It also helps them to make friends and communicate (交流) with others better.【答案】46.D;47.F;48.C;49.E;50.B【知识点】说明文;其他节假日与庆祝活动【解析】【分析】大意:本文主要介绍了玩乐的重要性。选项意思:A.孩子们应该把学习放在第一位。B.游戏权就是其中之一。C.它使孩子们学习更努力,更快乐。D.玩耍不仅仅是孩子们的一种娱乐。E.他们一起调查了来自20多个国家的10000多名儿童。F.这也有助于他们交朋友,更好地与他人交流。【点评】考查阅读还原。注意学习一些解题技巧和方法,如速读、寻读、略读等,可以提高阅读效率和准确率。46.根据下文It's very important to their development (发展).玩乐对孩子们的发展至关重要,可知此处强调玩乐对孩子的重要性:玩耍对孩子来说不仅仅是一种娱乐。故选D。47.根据下文More importantly, play is good for their creativity and imagination (创造力和想象力).更重要的是,玩耍有利于他们的创造力和想象力,可知空处介绍了玩乐的具体好处:这也有助于他们更好地交朋友和与他人交流。故选F。48.根据上文What's more, learning through play in school is more interesting.在学校通过游戏学习更有趣,可知此处指出游戏学习的好处:它使孩子们学习更努力,更快乐。故选C。49.根据上文That result comes from a survey in 2023 by YouGov and the Child & Youth Friendly Governance Project.这一结果来自YouGov和儿童与青年友好治理项目在2023年的一项调查,可知此处介绍了调查的情况:他们一起调查了来自20多个国家的1万多名儿童。故选E。50.根据上文They worked together to bring the International Day of Play to people all over the world.他们共同努力,将国际游戏日带给世界各地的人们,可知此处是介绍关于玩乐的机构:‘游戏权利'组织就是其中之一。故选B。九、A. 完成图表。(共5小题;每小题2分,计10分)(2024八上·武侯期中)根据短文内容,完成图表格中所缺信息。This summer vacation, did you have much reading homework Do you like it This September, we asked some students if they thought reading on vacations should be mandatory (强制的). Here are some of the answers.Reading should be made mandatory on vacations because you can improve your reading skills (提升阅读技巧). You would learn a lot of useful words. It's also a good way to exercise your mind.—Krish VijaykarthikStudents can look for new kinds of books on vacations. They may find books that they really like. Then, when they go back to school, they may want to choose one of those books for a reading report.—Karolina DeLucaStudents need to have the time to play and spend time with friends or family on vacations. They should decide to read or not by themselves. We all know that students don't want to do things if others tell them they must do these things.—Alison LeeSome students don't have a lot of time to read on school days because there is so much homework for them. And some of them may join clubs or help do the housework at home. Reading on vacations will give these students more time to read, and it will be good for their minds.—Jake PyoStudents' 51. about Whether (是否) Reading on Vacations should be Mandatory OnlineFor Krish Vijaykarthik It can improve students' reading skills. Students can learn many useful words. It can help students 52. .Karolina Deluca Students can look for books they really like and choose one for 53. .Jake Pyo Some 54. students on school days can read on vacationsAgains Alison Lee To read or not should 55. the students. They can spend the time wit n friends or family【答案】51.answers;52.exercise their minds;53.a reading report;54.busy;55.be decided by【知识点】议论文;假期计划【解析】【分析】本文探讨了关于假期是否要强制学生进行阅读,并且给出了一些学生的不同观点。【点评】考查阅读填表,首先读懂表格,然后从文中抓住相关语句,结合语法确定正确答案,注意单词拼写。51.根据"This September, we asked some students if they thought reading on vacations should be mandatory (强制的). Here are some of the answers."可知,今年九月,我们询问了一些学生是否认为假期应该强制阅读,以下是一些回答。故填answers。52.根据"It's also a good way to exercise your mind."可知,这也是锻炼思维的好方法,即能够帮助学生锻炼思维。故填exercise their minds。53.根据"they may want to choose one of those books for a reading report."可知,他们可以选择其中一本书来做阅读报告。故填a reading report。54.根据"Some students don't have a lot of time to read on school days … Reading on vacations will give these students more time to read,"可知,有些学生在学校的日子里没有太多时间阅读,因为有太多的家庭作业要做,在假期里,这些平时忙碌的学生将有更多的时间来阅读。故填busy。55.根据"They should decide to read or not by themselves."可知,学生应该自己决定是否阅读。故填be decided by。十、B. 任务型阅读。 (共5小题,每小题2分,计10分)(2024八上·武侯期中)根据短文内容,按要求回答问题。One of China's biggest travel agencies (旅行杜), Group, recently made an app to meet the needs of some special visitors. On the app, some drivers can act as tour guides to give service to small-group visitors. Those visitors may have some special needs different from the common visitors. This new job interests many drivers and the app is not just for visitors in China, but all around the world."We plan to get our app to more than 2, 000 places around the world. To do this, we are going to give special training (训续) and courses to around 100, 000 drivers or tour guides," says Chen Ruiliang from the agency.The app has different modules (功能块). The working ones are: visitors' ideas about the app and drivers' work history. The agency is going to finish the other two parts by the end of October or early November: a job growth system and a training certification (证书) module.The app began looking for drivers and tour guides in mid-September, specially in college graduates, from many places in China and other countries, such as Chengdu, Xi' an and Kunming, as well as London, Paris and Sydney."We believe many users will be interested in our app and we will improve our app and work to help set good rules for this new job." Chen says.56.What kind of visitors is the app for (No more than 7 words) 57.What roles does a worker of the app have (No more than 7 words) 58.Where are the workers of the app from (No more than 6 words) 59.How many modules of the app are working now (No more than 5 words) 60.What does Chen think the app will be like (No more than 3 words) 【答案】56.Visitors with special needs.57.Drivers and tour guides.58.China and other countries.59.Two.60.It will be very popular.【知识点】旅游观光类;科普类;说明文【解析】【分析】本文介绍了中国最大的旅行社之一携程旅行网最近推出的一款应用程序,以满足一些特殊游客的需求。【点评】考查任务型阅读,首先读懂每个问题的意思,然后从文中抓住相关语句,结合语法确定正确答案。56.根据"Those visitors may have some special needs different from the common visitors."可知,应用程序是为了一些特殊游客设定的,这些特殊的游客可能有一些与普通游客不同的特殊需求。故填Visitors with special needs.57.根据"On the app, some drivers can act as tour guides to give service to small-group visitors."可知,在这个应用程序上,一些司机可以充当导游,为小型团体的游客提供服务。故填Drivers and tour guides.58.根据"The app began looking for drivers and tour guides in mid-September, specially in college graduates, from many places in China and other countries,"可知,这款应用程序于9月中旬开始招募司机和导游,特别针对来自中国和其他国家许多地方的大学毕业生。故填China and other countries.59.根据"The app has different modules (功能块). The working ones are: visitors' ideas about the app and drivers' work history."可知,这款应用程序有不同的功能模块,目前已经启用的功能包括游客对应用程序的评价和司机的工作历史。故填Two.60.根据"We believe many users will be interested in our app "可知,陈相信许多用户会对他们的应用程序感兴趣,即他们的应用程序会很受欢迎。故填It will be very popular.十一、书面表达。(计15分)61.(2024八上·武侯期中)上周,你采访了班上同学对于新闻和肥皂剧的看法,并根据采访结果画了两幅统计图,请按照下图内容写一篇文章,并介绍自己最喜欢的电视节目及原因。要求:1. 文章需包含两图所有信息;2. 分析两幅统计图,并对两组数据分别表达自己的观点;3. 词数80左右;4. 文中不得出现真实姓名和学校名字等个人信息。_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】例文Last week, I did a survey about the programs that classmates watch in their free time. Here are the results.To my surprise, half of the students dislike watching news. And 35 percent of them don't mind it. Only 15 percent of them love watching news. As for soap operas, 75 percent of the students like watching them, and 25 percent of them can't stand them. I think some soap operas are meaningless and a waste of time. We shouldn't spend too much time on them.I like watching CCTV news, because it can help me learn something new and useful. I can also broaden my horizons.【知识点】提纲作文;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;一般过去时;身边的事物与环境【解析】【分析】这是一篇提纲作文,主要介绍自己最喜欢的电视节目及原因,时态是一般现在时和一般过去时。首先引出话题上周做了同学们在空闲时间观看节目的调查;然后具体介绍调查的结果;最后介绍自己喜欢的电视节目及原因。注意运用好词好句,为文章增色;同时恰当使用连词,使上下文逻辑更加紧密。【点评】作文内容准确全面,紧密围绕题目要求,准确无误地呈现了图表中的信息,并且针对数据给出了合理的个人观点,同时介绍了自己喜欢的节目及原因,内容完整且准确。语言简洁明了,使用了简单易懂的语言和常见的词汇、句式,没有复杂的语法结构和生僻词汇,能够清晰准确地传达自己的意思,使读者容易理解。结构清晰合理:开头引入调查,中间分别分析新闻和肥皂剧的调查结果及个人看法,结尾介绍自己喜欢的节目,层次分明,结构严谨,符合写作规范。运用了与调查和电视节目相关的常见词汇,如survey、soap operas、meaningless、waste of time、broaden one's horizons等,准确清晰地表达了调查结果和个人想法。使用了多种句式,如To my surprise来引出调查结果中的意外情况;As for...用于转换话题,分别阐述对新闻和肥皂剧的看法;because引导原因状语从句说明喜欢央视新闻的原因,使句子结构丰富多样。过渡自然,文章整体逻辑清晰,按照"引出调查 - 阐述新闻调查结果及观点-阐述肥皂剧调查结果及观点-介绍自己喜欢的节目及原因"的顺序进行写作,各部分之间过渡自然,例如用As for soap operas自然地从对新闻的讨论过渡到对肥皂剧的讨论1 / 1四川省成都市武侯区玉林中学2024-2025学年八年级上学期12月期中考试英语试题一、第二部分 基础知识运用(2024八上·武侯期中)阅读下面短文,从方框内的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。A. because of B. care about C. find out D. quite a few E. the same aswheelOnce, there was a bus driver in a small village. His job was to take children to school in his red bus. He would drive them to a village a few kilometers away 1. no school in their village.Each trip needed 99 cents (分). It was hard for 2. parents because they had no jobs. The bus driver wanted to help them. Though his family was living a hard life too, he decided to take children to school for free.The kind bus driver drove children to school on time every day, sunny or cloudy, rainy or snowy. But after a few months, he was surprised to 3. that the wheels of the bus became so worn out that it couldn't work well. All the parents in the village decided to get enough. money to repair (修理) the red bus.After the repair, the red bus looked 4. a new one. It also got new wheels, so it could keep working for a long time.From this, the bus driver learned something important — when you are kind and 5. others, there will always be someone around to help you out.二、补全对话. (共5小题;每小题2分,计10分)(2024八上·武侯期中)A: Eric, how often do you go to the movies B: 6. How about you, Tina A: I like movies very much, so I go there once a week.B: Oh, I love watching sitcoms and comedies on TV. 7. A: Wow, now I know why you can always make people around you laugh.B: Haha. Thanks. 8. A: Oh, really What kind of movies does she like B: Scary movies. What about you A: 9. B: What's the best movie theater in our city A: Movie Cinema. 10. B: But I think Sun Cinema has the most comfortable seats.A. I like action movies.B. It has the biggest screens.C. I go to the cinema once a month.D. I can learn some jokes from them.E. But my sister Nina likes watching the news.三、完形填空. (共10小题;每小题2分,计20分)(2024八上·武侯期中)通读下面两篇短文,根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的答案。steakI often eat out. This week I tried two new 11. —Michelle's and Anton's.Michelle's is a very small place with about twenty tables and 12. . But the waiters (服务员) and waitresses there are very friendly, and their 13. is excellent. I ate its special—chicken with orange sauce (酱) along with rice and salad. Then I had a chocolate cake with some fruit. The chicken was fresh and delicious, but the cake was too dry. I had a nice dinner 14. at a price of only thirteen dollars.Anton's is much bigger, and it played my favorite music. But it was too 15. and noisy that night. There were so many people all around. I couldn't hear the songs clearly. I 16. a bowl of soup and a steak with fried potatoes and vegetables. But the waiter was very rude (粗鲁的) and slow with my 17. . I waited about twenty minutes. It made me feel unhappy. The soup didn't taste good. The steak was just so-so, and the 18. food I think was the vegetables. They tasted really bad. But the meal was really 19. —about forty-five dollars.So, next time I will 20. to go to Michelle's, not Anton's.11.A.shops B.theaters C.restaurants12.A.seats B.dishes C.screens13.A.talent B.service C.performance14.A.quickly B.cheaply C.carefully15.A.dirty B.boring C.crowded16.A.tasted B.cooked C.ordered17.A.meal B.menu C.trade18.A.best B.worst C.freshest19.A.expensive B.fantastic C.delicious20.A.forget B.choose C.decide四、阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。A(2024八上·武侯期中)A fantastic new movie called A Tapestry of A Legendary Land is on in our cinema. This film is a special mix (结合) of dance and movie!Pilot: The story tells us about Wang Ximeng, a painter from the Northern Song Dynasty (960—1127). He is talented and loves mountains and rivers. When he was only 18, he tried his best to finish the famous painting A Panorama of Rivers and Mountains (《千里江山图》). But after that, he disappeared, leaving little information.Characters:"Green" represents (代表) the mountains and rivers in the painting.Xi Meng represents Wang Ximeng.Other characters are Exhibitor, Grindstone man and so on.Filmmakers: Han Zhen and Zhou LiyaDate: 1st Oct. — 31st Oct.Time: Mon. — Fri. 13: 00 — 15: 30Sat. — Sun. 9: 00 — 11: 30; 13: 00 — 15: 30Ticket: 29. 9Free for children under 1.2mComments:The movie shows Wang Ximeng's short life and we can know his story through the eyes of a modern exhibitor (现代展卷人).The performer who plays Wang Ximeng, copied (临摹) the painting to know how Wang felt when ne was painting. When performing, he gave his all to the role, just like Wang did with his painting.So, let's enjoy the beautiful movie and give your ideas!21.What is the movie about A.A modern exhibitor's life story.B.A famous painter and his painting.C.The long life of a successful painter.22.What does "Green" mean in the movie A.The name of a painting.B.A painter from the Northern Song Dynasty.C.A character representing the mountains and rivers.23.How did the performer play his role well as Wang Ximeng A.By studying Wang's life.B.By learning the dance carefully.C.By drawing the painting himself to know Wang's feelings.24.What can we see in the movie a. dances b. characters Green and Wang c. famous paintings d. mountains and riversA.abc B.bcd C.acd25.Where can we find this passage A.In a story book.B.On a film poster (海报).C.In a film report (报道).五、B(2024八上·武侯期中)I'm Zhao Li from Guangdong. My classmates often feel unsure about their looks because of pictures on WeChat and Xiaohongshu. Those rules about beauty are difficult to follow. But I think there is no need to worry about it. People don't only care about looks. We should be ourselves and have critical thinking. Not all people have the same idea about beauty.The full name of this three-year-old star is Cheng Hehua. She lives in Chengdu, and visitors may wait for up to three hours to just see her. Some time ago, she had a new job—the honorary chief of the Chengdu Municipal Bureau of Culture, Broadcast-TV and Tourism (成都文旅荣誉局长). Why do people like her Because she is shorter than other pandas of her age, which makes her look a little fat and cute. Some people even describe her as a rice ball when she sits.There is a king in the water, the giant Amazonian water lily. She needs a lot of sunshine to grow well so she often fights with other plants in the same water. No other plants can live near her spiky buds (有尖刺的花蕾). She can move her buds to make more room for herself. Her leaves grow 20 cm a day and each of them can grow to over 2 meters wide (宽的). And she can have seven to eight leaves. The leaves are very strong. You can even stand on them! That makes other plants go away. And all her leaves are next to each other. They become a big "carpet (地毯)". Other plants have to live in the dark.26.Which saying can best show "critical thinking" in the first passage A.Better late than never.B.Don't put all your eggs in one basket.C.One man's meat is another man's poison (毒药).27.Why is Hehua so popular A.Because she is cute.B.Because she is the honorary chief of Chengdu.C.Because seeing her doesn't need much waiting time.28.How can the giant Amazonian water lily win the fight ①Her buds can kill other plants next to her.②She grows fast and gets water from other plants.③Her large and strong leaves make other plants live far from her.④She stops other plants from getting sunshine.A.①②③ B.②③④ C.①③④29.Which of the following is from China A.Zhao Li and Hehua.B.Hehua and the water lily.C.Zhao Li and the water lily.30.What's the common topic of the three passages A.Personalities. B.Looks. C.Famous stars.六、C(2024八上·武侯期中)At 9: 10 a.m. on Wednesday, April 10th, 2024, French player Anouk Garnier broke the world rope climbing record (攀绳纪录) by climbing up to the second floor (楼层) of the Eiffel Tower in Paris. She climbed 110 meters in 18 minutes, just with a rope. This new record is 20 meters higher than the last one set by Thomas van Tonder from South Africa."My dream came true. It was wonderful. I always knew I was going to make it," the 34-year-old climber told reporters after the climbing. Her climb was the result of a year's hard work and training (训练), though bad weather often made it difficult. "There were many ups and downs on the way to this record. The weather wasn't always good and I had to make good plans for this activity. But I never stopped. The happiness I get from it today is much greater," she added.In fact, there is a very special reason for Garnier's climb. She told reporters she also did the climb to raise money for cancer research (为癌症研究筹钱). She said her mother was fighting against cancer. "I trained for today's success for a year. Every time I thought of my mother and my family, I just couldn't give up (放弃)."The money raised from Garnier's climb will help the League Against Cancer in France. It fights cancer and helps people with cancer. Garnier hopes she can help a lot more one day.31.How does the writer show Garnier's success in the first paragraph A.By using numbers.B.By giving some examples.C.By showing his ideas.32.According to the second paragraph, what was Garder like A.Careful. B.Creative. C.Hard-working.33.Why did Garnier try her best to climb A.To help cancer research.B.To make herself famous.C.To raise money for her mother.34.What will Gamier do next from the passage A.Stop rope climbing.B.Keep helping people fight cancer.C.Work in the League Against Cancer.35.What is the main idea of the passage A.To help others is to help ourselves.B.It's hard to break the world record.C.Garnier is helping fight cancer in her way.七、短文填空。(共10小题; 每小题1分,计10分)(2024八上·武侯期中)短文填空。从下面方框中选出10个单词,将其正确形式填入短文内,使短文意思正确通顺(每词限用一次)。character comfortable discuss enjoy good joke mean online quiet share they watchWith busy work schedules, many young people in China don't have much time to talk with friends and family at the dinner table. They usually eat by 36. . And they spend these 20 to 30 minutes 37. TV shows or short videos (视频). Such shows or videos are called "digital pickled vegetables (电子榨菜)" 38. .Some popular picks are Chinese TV series (连续剧). American sitcoms like Friends are also popular because of their funny 39. and simple stories. Short videos and series on Douyin are also popular choices for young people. Watching these videos and series is 40. for them. They say there are so many fun jokes and excellent 41. in them.However, some question these short videos and series because they think they are 42. . They think there is not much useful information in them. But in my eyes, it's fine to have a relaxing meal with some fun after a long day of work or study.A young man 43. his ideas on Weibo, "The true meaning of food is the happiness it brings after a long wait. Sitting 44. on the sofa, enjoying a bowl of hot tofu rice cake, fried chicken, and my digital pickled vegetables My Own Swordsman after a tiring workday, I can't think of a 45. life."八、补全短文。(共5小题;每小题1分,计5 分)(2024八上·武侯期中)补全短文。根据短文内容,从短文后的A ~ F选项中,选出5个适当的选项补全短文。June 11th, 2024 was the first-ever International Day of Play (国际玩乐日). On March 26th, 2024, the United Nations decided to start a special day for children to play around the world. 46. It's very important to their development (发展). Play helps children have a healthy body. 47. More importantly, play is good for their creativity and imagination (创造力和想象力). All of these are important to children's mind.What's more, learning through play in school is more interesting. 48. And it helps them remember information. But four out of five children say that their parents don't think playing is important. That result comes from a survey in 2023 by YouGov and the Child & Youth Friendly Governance Project. 49. Now, some groups are calling people to take play seriously. They worked together to bring the International Day of Play to people all over the world. 50. Susan McIsaac is its CEO. "Play is important," she says, "Through play, children study new things and learn about the world."A. Children should put their study first.B. The Right to Play is one of these groups.C. It makes kids study harder and more happily.D. Play is more than just a kind of entertainment for kids.E. Together they surveyed more than 10,000 children from over 20 countries.F. It also helps them to make friends and communicate (交流) with others better.九、A. 完成图表。(共5小题;每小题2分,计10分)(2024八上·武侯期中)根据短文内容,完成图表格中所缺信息。This summer vacation, did you have much reading homework Do you like it This September, we asked some students if they thought reading on vacations should be mandatory (强制的). Here are some of the answers.Reading should be made mandatory on vacations because you can improve your reading skills (提升阅读技巧). You would learn a lot of useful words. It's also a good way to exercise your mind.—Krish VijaykarthikStudents can look for new kinds of books on vacations. They may find books that they really like. Then, when they go back to school, they may want to choose one of those books for a reading report.—Karolina DeLucaStudents need to have the time to play and spend time with friends or family on vacations. They should decide to read or not by themselves. We all know that students don't want to do things if others tell them they must do these things.—Alison LeeSome students don't have a lot of time to read on school days because there is so much homework for them. And some of them may join clubs or help do the housework at home. Reading on vacations will give these students more time to read, and it will be good for their minds.—Jake PyoStudents' 51. about Whether (是否) Reading on Vacations should be Mandatory OnlineFor Krish Vijaykarthik It can improve students' reading skills. Students can learn many useful words. It can help students 52. .Karolina Deluca Students can look for books they really like and choose one for 53. .Jake Pyo Some 54. students on school days can read on vacationsAgains Alison Lee To read or not should 55. the students. They can spend the time wit n friends or family十、B. 任务型阅读。 (共5小题,每小题2分,计10分)(2024八上·武侯期中)根据短文内容,按要求回答问题。One of China's biggest travel agencies (旅行杜), Group, recently made an app to meet the needs of some special visitors. On the app, some drivers can act as tour guides to give service to small-group visitors. Those visitors may have some special needs different from the common visitors. This new job interests many drivers and the app is not just for visitors in China, but all around the world."We plan to get our app to more than 2, 000 places around the world. To do this, we are going to give special training (训续) and courses to around 100, 000 drivers or tour guides," says Chen Ruiliang from the agency.The app has different modules (功能块). The working ones are: visitors' ideas about the app and drivers' work history. The agency is going to finish the other two parts by the end of October or early November: a job growth system and a training certification (证书) module.The app began looking for drivers and tour guides in mid-September, specially in college graduates, from many places in China and other countries, such as Chengdu, Xi' an and Kunming, as well as London, Paris and Sydney."We believe many users will be interested in our app and we will improve our app and work to help set good rules for this new job." Chen says.56.What kind of visitors is the app for (No more than 7 words) 57.What roles does a worker of the app have (No more than 7 words) 58.Where are the workers of the app from (No more than 6 words) 59.How many modules of the app are working now (No more than 5 words) 60.What does Chen think the app will be like (No more than 3 words) 十一、书面表达。(计15分)61.(2024八上·武侯期中)上周,你采访了班上同学对于新闻和肥皂剧的看法,并根据采访结果画了两幅统计图,请按照下图内容写一篇文章,并介绍自己最喜欢的电视节目及原因。要求:1. 文章需包含两图所有信息;2. 分析两幅统计图,并对两组数据分别表达自己的观点;3. 词数80左右;4. 文中不得出现真实姓名和学校名字等个人信息。_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________答案解析部分【答案】1.A;2.D;3.C;4.E;5.B【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文讲述了一位善良的公交车司机免费运送贫困学生上学并获得回报的故事。A.because of因为;B.care about关心、在意;C.find out发现;D.quite a few相当多;E.the same as和......一样多。【点评】考查选词填空,首先理解选项意思,然后根据前后句句意和关键词句确定正确选项。1.句意:他会开车把他们送到几公里外的另一个村庄,因为他们的村里没有学校。根据"no school in their village"和备选词可知,此处指他会开车把孩子送到几公里外的另一个村庄的原因是村里没有学校,选项A"因为",符合语境。故选A。2.句意:这对相当多的父母来说很困难,因为他们没有工作。根据"parents"和备选词可知,此处需要填入一个短语修饰"父母",选项D"相当多的",符合语境。故选D。3.句意:但是几个月后,他惊讶地发现公交车的轮胎磨损严重,无法正常工作了。根据"the wheels of the bus became so worn"和备选词可知,公交车的轮胎磨损严重是司机发现的事情,选项C"发现"。故选C。4.句意:修好后,红色公交车看起来就像新车一样。根据"After the repair"和备选词可知,此处指公交车经过修理后看起来和新车一样,选项E"和……一样",符合语境。故选E。5.句意:当你善良并关心他人时,总会有人在你周围伸出援手。根据"kind and"和备选词可知,此处指善良并关心他人,选项B"关心,关爱"。故选B。【答案】6.C;7.D;8.E;9.A;10.B【知识点】询问喜好;询问频率;表达态度【解析】【分析】大意:本文中Eric和Tina主要谈论了各自喜爱的电影。选项意思:A.我喜欢动作片。B.它有最大的屏幕。C.我每月去看一次电影。D.我可以从他们那里学到一些笑话。E.但是我妹妹妮娜喜欢看新闻。【点评】考查补全对话。注意首先查看选项,理解选项意思;其次查看对话,根据对话的语境、联系上下文,选择合适的句子。6.根据上文how often do you go to the movies 你多久去一次电影院?可知应回答去看电影的频率:我每月去看一次电影。故选C。7.根据下文Wow, now I know why you can always make people around you laugh.哇,现在我知道为什么你总是能让周围的人发笑了,可知上文与讲笑话相关:我可以从它们那里学到一些笑话。故选D。8.根据下文What kind of movies does she like 她喜欢什么样的电影?可知上文提到了一个女孩儿:但我妹妹尼娜喜欢看新闻。故选E。9.根据上文What about you 你呢?可知回答应为自己最喜爱的电影:我喜欢动作片。故选A。10.根据上文What's the best movie theater in our city 我们城市最好的电影院是哪一个?可知答句介绍最好的电影院:它有最大的屏幕。故选B。【答案】11.C;12.A;13.B;14.B;15.C;16.C;17.A;18.B;19.A;20.B【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文主要介绍了作者去两家餐厅吃饭的情况。描述了两家餐厅的服务、饭菜及价格等。【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。11.句意:本周我尝试了两家新餐厅——米歇尔餐厅和安东餐厅。shops商店;theaters剧院;restaurants餐厅。根据"I often eat out."可知,作者尝试了两家新餐厅。故选C。12.句意:米歇尔餐厅很小,大约有二十张桌子和座位。seats座位;dishes菜肴;screens屏幕。根据"twenty tables"可知,此处指供客人坐下的座位。故选A。13.句意:但是那里的服务员都很友好,服务很棒。talent才能;service服务;performance表现。根据"waiters and waitresses there are very friendly"可知,那的服务员服务很好。故选B。14.句意:我只花了十三美元就吃了一顿便宜又美味的晚餐。quickly快速地;cheaply便宜地;carefully仔细地。根据"only thirteen dollars"可知,此处指十三美元很便宜。故选B。15.句意:但那天晚上太拥挤,太吵闹。dirty脏的;boring无聊的;crowded拥挤的。根据"There were so many people all around."可知,餐厅很拥挤。故选C。16.句意:我点了一碗汤和一份牛排,还有炸土豆和蔬菜。tasted品尝;cooked烹饪;ordered点餐。根据"I waited about twenty minutes."可知,此时菜还没上,先点餐。故选C。17.句意:但是服务员非常粗鲁,上餐也很慢。meal一餐所吃的食物;menu菜单;trade贸易。根据"I waited about twenty minutes."可知,上餐很慢。故选A。18.句意:牛排一般般,我认为最糟糕的食物是蔬菜。best最好的;worst最糟糕的;freshest最新鲜的。根据"They tasted really bad"可知,蔬菜不好吃,最糟糕。故选B。19.句意:但这顿饭真的很贵——大约四十五美元。expensive贵的;fantastic极好的;delicious美味的。根据上文"only thirteen dollars"和"about forty-five dollars"可知,这儿的菜不好吃还很贵。故选A。20.句意:所以,下次我会选择去米歇尔餐厅,而不是安东餐厅。forget忘记;choose选择;decide决定。根据"go to Michelle's, not Anton's"可知,通过两家餐厅的对比,下次选择去米歇尔餐厅。故选B。【答案】21.B22.C23.C24.A25.B【知识点】应用文;影视作品赏析与文化价值;细节理解;推理判断【解析】【分析】本文是一篇应用文。主要介绍了《只此青绿》这部电影的相关信息。【点评】考查阅读理解,首先读懂题意,然后从文中找到相关语句,理解句意,选择正确答案。21.细节理解题。根据"The story tells us about Wang Ximeng, a painter from the Northern Song Dynasty (960 - 1127). He is talented and loves mountains and rivers. When he was only 18, he tried his best to finish the famous painting A Panorama of Rivers and Mountains."可知,这部电影是关于著名画家王希孟和他的画的。故选B。22.细节理解题。根据"‘Green' represents the mountains and rivers in the painting."可知,"Green"是代表山川河流的字符。故选C。23.细节理解题。根据"The performer who plays Wang Ximeng, copied the painting to know how Wang felt when ne was painting."可知,王希孟的扮演者通过亲自画画来了解王希孟的心情。故选C。24.细节理解题。根据"‘Green' represents the mountains and rivers in the painting."可知,电影中没有山川河流,只有代表山川河流的字符。排除选项d。故选A。25.推理判断题。根据"A fantastic new movie""Pilot","Characters","Filmmakers"等可知,这篇文章可能是宣传电影的海报。故选B。【答案】26.C27.A28.C29.A30.B【知识点】科普类;说明文;细节理解;推理判断;文章大意【解析】【分析】本文从人类,动物,植物三个角度探讨了外形的利弊。【点评】考查阅读理解,首先浏览文章大意,读懂题意,然后从文中找到相关语句,理解句意,选择正确答案。26.推理判断题。根据"We should be ourselves and have critical thinking. Not all people have the same idea about beauty."可知,我们应该做自己,并且要有批判性思维,并不是所有人都有相同的美学观点,故"批判性思维"指从多个角度考虑问题,选项C"各有所好。"符合。故选C。27.细节理解题。根据"Why do people like her Because she is shorter than other pandas of her age, which makes her look a little fat and cute."可知,人们喜欢她因为她比同龄的其他熊猫矮,这让她看起来有点胖,很可爱。故选A。28.细节理解题。根据"No other plants can live near her spiky buds (有尖刺的花蕾)...Her leaves grow 20 cm a day and each of them can grow to over 2 meters wide...Other plants have to live in the dark"可知,没有其他植物能够在她的尖刺花蕾附近生存,她的叶子每天生长20厘米,每片叶子可以长到超过2米宽,这些叶子非常强壮,这让其他植物无法生存,其他植物不得不生活在黑暗中,这些特点让巨型亚马逊睡莲在战斗中取得胜利。故选C。29.细节理解题。根据"I'm Zhao Li from Guangdong."和"She lives in Chengdu"可知,赵丽和荷花来自中国。故选A。30.文章大意题。通读全文可知,三篇短文分别介绍了人,熊猫,和植物的外貌。故选B。【答案】31.A32.C33.A34.B35.C【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断;文章大意【解析】【分析】本文主要讲述了Garnier通过攀岩给癌症研究筹钱帮助人们抗癌的故事。【点评】考查阅读理解,首先读懂题目要求,理解句意,然后从文中抓住相关语句,最终选择正确答案。31.细节理解题。根据第一段"…French player Anouk Garnier broke the world rope climbing record by climbing up to the second floor…She climbed 110 meters in 18 minutes…This new record is 20 meters higher than…"可知,本段用数据的方式展示了Anouk Garnier的攀绳纪录成就。选项A"通过使用数据"符合题意。故选A。32.推理判断题。根据第二段"…Her climb was the result of a year's hard work and training…"可知,Garder经历了艰苦的训练才获得成功,证明她是刻苦努力的人。选项C"刻苦的"符合题意。故选C。33.细节理解题。根据第三段"In fact, there is a very special reason for Garnier's climb. She told reporters she also did the climb to raise money for cancer research. "可知,她的攀登是为了给癌症研究筹钱。选项A"帮助癌症研究"符合题意。故选A。34.细节理解题。根据最后一段"Garnier hopes she can help a lot more one day."可知,她希望有一天她能帮上更多的忙。选项B"继续帮助人们对抗癌症。"符合题意。故选B。35.文章大意题。通读全文可知,本文主要讲述了Garnier通过攀岩给癌症研究筹钱帮助人们抗癌的事情。故选C。【答案】36.themselves;37.watching;38.online;39.jokes;40.enjoyable;41.characters;42.meaningless;43.shared;44.comfortably;45.better【知识点】科普类;说明文【解析】【分析】本文主要介绍了"电子榨菜"。character角色;comfortable舒服的;discuss讨论;enjoy喜欢;good好的;joke玩笑;mean意思是;online在网上;quiet安静的;share分享;they他们;watch观看。【点评】考查选词填空,首先识记单词词义及词性,然后根据前后句句意和语法确定单词正确形式,最后通读全文仔细检查。36.句意:他们通常自己吃饭。根据"many young people in China don't have much time to talk with friends and family at the dinner table."可知,这些人通常自己吃饭。主语是they,故此处用themselves"他们自己"。故填themselves。37.句意:他们用这20到30分钟看电视节目或短视频。根据"…TV"可知,此处指"看电视",watch"观看"符合题意。spend time doing sth."花费时间做某事"。故填watching。38.句意:这样的节目或视频在网上被称为"电子榨菜"。根据"digital pickled vegetables"可知,这是网络上一些称呼。online"在网上"符合题意。故填online。39.句意:像《老友记》这样的美国情景喜剧也因其有趣的笑话和简单的故事而受欢迎。根据"funny…"并结合备选词可知,此处指"有趣的笑话",joke"笑话"符合题意,此处用其复数表示泛指。故填jokes。40.句意:对他们来说,观看这些视频和系列节目是一种享受。根据"Short videos and series on Douyin are also popular choices for young people."可知,对他们来说,观看这些视频和系列节目是一种享受,enjoy"享受",空处作表语,应该用其形容词enjoyable"令人愉快的,有乐趣的"。故填enjoyable。41.句意:他们说里面有很多有趣的笑话和优秀的人物。根据"there are so many fun jokes and excellent…in them."可知,里面有很多优秀的人物,character"人物"符合题意,many后接名词复数。故填characters。42.句意:然而,一些人质疑这些短视频和系列节目,因为他们认为它们毫无意义。根据"However, some question these short videos and series"可知,一些人认为这些视频是毫无意义的,meaningless"无意义的",形容词作表语。故填meaningless。43.句意:一位年轻人在微博上分享了他的观点。根据"The true meaning of food is the happiness it brings after a long wait."可知,这是年轻人分享的观点。share"分享"符合题意。根据语境可知,此处是一般过去时,故谓语动词用其过去式。故填shared。44.句意:在劳累的一天之后,舒适地坐在沙发上,吃着一碗热豆腐年糕、炸鸡和我的电子榨菜《武林外传》,我想不出比这更好的生活了。根据"Sitting…on the sofa"并结合备选词可知,此处指"舒服地坐在沙发上",comfortable"舒服的",此处用其副词修饰动词。故填comfortably。45.句意:在劳累的一天之后,舒适地坐在沙发上,吃着一碗热豆腐年糕、炸鸡和我的电子榨菜《武林外传》,我想不出比这更好的生活了。根据"I can't think of a…life."并结合备选词可知,此处表示"我想不出比这更好的生活了",good的比较级better"更好的"符合题意。故填better。【答案】46.D;47.F;48.C;49.E;50.B【知识点】说明文;其他节假日与庆祝活动【解析】【分析】大意:本文主要介绍了玩乐的重要性。选项意思:A.孩子们应该把学习放在第一位。B.游戏权就是其中之一。C.它使孩子们学习更努力,更快乐。D.玩耍不仅仅是孩子们的一种娱乐。E.他们一起调查了来自20多个国家的10000多名儿童。F.这也有助于他们交朋友,更好地与他人交流。【点评】考查阅读还原。注意学习一些解题技巧和方法,如速读、寻读、略读等,可以提高阅读效率和准确率。46.根据下文It's very important to their development (发展).玩乐对孩子们的发展至关重要,可知此处强调玩乐对孩子的重要性:玩耍对孩子来说不仅仅是一种娱乐。故选D。47.根据下文More importantly, play is good for their creativity and imagination (创造力和想象力).更重要的是,玩耍有利于他们的创造力和想象力,可知空处介绍了玩乐的具体好处:这也有助于他们更好地交朋友和与他人交流。故选F。48.根据上文What's more, learning through play in school is more interesting.在学校通过游戏学习更有趣,可知此处指出游戏学习的好处:它使孩子们学习更努力,更快乐。故选C。49.根据上文That result comes from a survey in 2023 by YouGov and the Child & Youth Friendly Governance Project.这一结果来自YouGov和儿童与青年友好治理项目在2023年的一项调查,可知此处介绍了调查的情况:他们一起调查了来自20多个国家的1万多名儿童。故选E。50.根据上文They worked together to bring the International Day of Play to people all over the world.他们共同努力,将国际游戏日带给世界各地的人们,可知此处是介绍关于玩乐的机构:‘游戏权利'组织就是其中之一。故选B。【答案】51.answers;52.exercise their minds;53.a reading report;54.busy;55.be decided by【知识点】议论文;假期计划【解析】【分析】本文探讨了关于假期是否要强制学生进行阅读,并且给出了一些学生的不同观点。【点评】考查阅读填表,首先读懂表格,然后从文中抓住相关语句,结合语法确定正确答案,注意单词拼写。51.根据"This September, we asked some students if they thought reading on vacations should be mandatory (强制的). Here are some of the answers."可知,今年九月,我们询问了一些学生是否认为假期应该强制阅读,以下是一些回答。故填answers。52.根据"It's also a good way to exercise your mind."可知,这也是锻炼思维的好方法,即能够帮助学生锻炼思维。故填exercise their minds。53.根据"they may want to choose one of those books for a reading report."可知,他们可以选择其中一本书来做阅读报告。故填a reading report。54.根据"Some students don't have a lot of time to read on school days … Reading on vacations will give these students more time to read,"可知,有些学生在学校的日子里没有太多时间阅读,因为有太多的家庭作业要做,在假期里,这些平时忙碌的学生将有更多的时间来阅读。故填busy。55.根据"They should decide to read or not by themselves."可知,学生应该自己决定是否阅读。故填be decided by。【答案】56.Visitors with special needs.57.Drivers and tour guides.58.China and other countries.59.Two.60.It will be very popular.【知识点】旅游观光类;科普类;说明文【解析】【分析】本文介绍了中国最大的旅行社之一携程旅行网最近推出的一款应用程序,以满足一些特殊游客的需求。【点评】考查任务型阅读,首先读懂每个问题的意思,然后从文中抓住相关语句,结合语法确定正确答案。56.根据"Those visitors may have some special needs different from the common visitors."可知,应用程序是为了一些特殊游客设定的,这些特殊的游客可能有一些与普通游客不同的特殊需求。故填Visitors with special needs.57.根据"On the app, some drivers can act as tour guides to give service to small-group visitors."可知,在这个应用程序上,一些司机可以充当导游,为小型团体的游客提供服务。故填Drivers and tour guides.58.根据"The app began looking for drivers and tour guides in mid-September, specially in college graduates, from many places in China and other countries,"可知,这款应用程序于9月中旬开始招募司机和导游,特别针对来自中国和其他国家许多地方的大学毕业生。故填China and other countries.59.根据"The app has different modules (功能块). The working ones are: visitors' ideas about the app and drivers' work history."可知,这款应用程序有不同的功能模块,目前已经启用的功能包括游客对应用程序的评价和司机的工作历史。故填Two.60.根据"We believe many users will be interested in our app "可知,陈相信许多用户会对他们的应用程序感兴趣,即他们的应用程序会很受欢迎。故填It will be very popular.61.【答案】例文Last week, I did a survey about the programs that classmates watch in their free time. Here are the results.To my surprise, half of the students dislike watching news. And 35 percent of them don't mind it. Only 15 percent of them love watching news. As for soap operas, 75 percent of the students like watching them, and 25 percent of them can't stand them. I think some soap operas are meaningless and a waste of time. We shouldn't spend too much time on them.I like watching CCTV news, because it can help me learn something new and useful. I can also broaden my horizons.【知识点】提纲作文;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;一般过去时;身边的事物与环境【解析】【分析】这是一篇提纲作文,主要介绍自己最喜欢的电视节目及原因,时态是一般现在时和一般过去时。首先引出话题上周做了同学们在空闲时间观看节目的调查;然后具体介绍调查的结果;最后介绍自己喜欢的电视节目及原因。注意运用好词好句,为文章增色;同时恰当使用连词,使上下文逻辑更加紧密。【点评】作文内容准确全面,紧密围绕题目要求,准确无误地呈现了图表中的信息,并且针对数据给出了合理的个人观点,同时介绍了自己喜欢的节目及原因,内容完整且准确。语言简洁明了,使用了简单易懂的语言和常见的词汇、句式,没有复杂的语法结构和生僻词汇,能够清晰准确地传达自己的意思,使读者容易理解。结构清晰合理:开头引入调查,中间分别分析新闻和肥皂剧的调查结果及个人看法,结尾介绍自己喜欢的节目,层次分明,结构严谨,符合写作规范。运用了与调查和电视节目相关的常见词汇,如survey、soap operas、meaningless、waste of time、broaden one's horizons等,准确清晰地表达了调查结果和个人想法。使用了多种句式,如To my surprise来引出调查结果中的意外情况;As for...用于转换话题,分别阐述对新闻和肥皂剧的看法;because引导原因状语从句说明喜欢央视新闻的原因,使句子结构丰富多样。过渡自然,文章整体逻辑清晰,按照"引出调查 - 阐述新闻调查结果及观点-阐述肥皂剧调查结果及观点-介绍自己喜欢的节目及原因"的顺序进行写作,各部分之间过渡自然,例如用As for soap operas自然地从对新闻的讨论过渡到对肥皂剧的讨论1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 四川省成都市武侯区玉林中学2024-2025学年八年级上学期12月期中考试英语试题(学生版).docx 四川省成都市武侯区玉林中学2024-2025学年八年级上学期12月期中考试英语试题(教师版).docx