【精品解析】广东省深圳市龙华区多校2024-2025学年九年级上学期第一次月考英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】广东省深圳市龙华区多校2024-2025学年九年级上学期第一次月考英语试题

资源简介

广东省深圳市龙华区多校2024-2025学年九年级上学期第一次月考英语试题
一、完形填空(10分)
(2024九上·龙华月考)阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项。
When I was 5 or 6 years old, I was a naughty (调皮) boy. One day, I tried to steal gum from the drugstore when my 1. took me shopping. I stood in front of the gum shelf, waiting for the right moment. After about 30 2. , I finally made my move, just as my mum was calling me to 3. . As we walked away, a store worker walked up to my mum and told her that I had taken a pack of gum.
My mum was really angry and insisted that it was 4. for me to do so. She thought her son was honest, good, and 5. lied or did anything bad. However, the store worker explained that all the workers, from the very beginning, had been watching me for half an hour. It was challenging for them to wait so long before I 6. did it. To prove they were wrong, my mum searched me, checked my pockets, and found 7. . The man was surprised, and my mum was proud and even scolded (责备) him.
Seeing the man's face turn red, I felt very sorry. I had to make a choice. As he started to walk away, I 8. my cap, reached inside, and offered the pack of gum to him. I said 9. with all my heart. Both the man and my mother were shocked, for different reasons.
Though I was punished, I felt less guilty because I 10. becoming a worse person. Better late than never.
1.A.mum B.dad C.teacher D.family
2.A.seconds B.minutes C.hours D.days
3.A.share B.wait C.pay D.leave
4.A.impatient B.impolite C.improper D.impossible
5.A.always B.often C.never D.sometimes
6.A.bravely B.actually C.madly D.easily
7.A.everything B.something C.nothing D.anything
8.A.took off B.put off C.turned off D.set off
9.A.hi B.yes C.bye D.sorry
10.A.enjoyed B.finished C.avoided D.minded
【答案】1.A;2.B;3.D;4.D;5.C;6.B;7.C;8.A;9.D;10.C
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文主要介绍了作者小时候偷了一包口香糖,在妈妈的惩罚下,作者承认了错误,并避免自己成为糟糕的人。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
1.句意:有一天,当我妈妈带我去购物时,我试图从药店偷口香糖。mum妈妈;dad爸爸;teacher老师;family家人。根据just as my mum was calling me可知是和妈妈去的。故选A。
2.句意:大约30分钟后,就在我妈妈叫我离开的时候,我终于采取了行动。seconds秒;minutes分钟;hours小时;days天。根据had been watching me for half an hour可知是30分钟之后,作者决定采取行动。故选B。
3.句意:大约30分钟后,就在我妈妈叫我离开的时候,我终于采取了行动。share分享;wait等;pay支付;leave离开。根据As we walked away可知妈妈叫作者离开。故选D。
4.句意:我妈妈真的很生气,坚持说我不可能这样做。impatient不耐心的;impolite不礼貌的;improper不恰当的;impossible不可能的。根据She thought her son was honest,good可知妈妈认为作者是诚实的,所以偷东西是不可能的。故选D。
5.句意:她认为她的儿子诚实、善良,从不撒谎或做任何坏事。always总是;often经常;never从不;sometimes有时。根据She thought her son was honest,good可知妈妈认为作者是诚实的,从不撒谎。故选C。
6.句意:他们等了这么久我才真正动手,这对他们来说很有挑战性。bravely勇敢地;actually实际上;madly生气地;easily容易地。根据It was challenging for them to wait so long before I...did it可知对他们来说,在我实际做这件事之前等这么久是很有挑战性的。故选B。
7.句意:为了证明他们错了,我妈妈搜查了我,检查了我的口袋,什么也没找到。everything所有事;something某事;nothing没有事;anything任何事。根据The man was surprised,and my mum was proud and even scolded(责备)him.可知在作者口袋里什么都没发现,所以他很惊讶。故选C。
8.句意:当他开始走开时,我摘下帽子,伸手进去,把那包口香糖递给他。took off脱掉;put off推迟;turned off关闭;set off出发。根据my cap,reached inside,and offered the pack of gum to him可知是脱掉自己的帽子。故选A。
9.句意:我全心全意地说对不起。hi你好;yes是;bye再见;sorry对不起。根据with all my heart.可知作者偷了东西,所以是道歉。故选D。
10.句意:虽然我受到了惩罚,但我感到不那么内疚,因为我避免了成为一个更坏的人。enjoyed享受;finished完成;avoided避免;minded介意。根据I felt less guilty because I...becoming a worse person可知作者感到愧疚,避免了成为一个坏人。故选C。
二、阅读理解A
(2024九上·龙华月考)Wonderful Park has finally reopened after nearly three months of repair! Since my sister Julia's birthday is coming, yesterday my parents took us to the park to have some fun. Julia was very excited as she had never been to Wonderful Park before.
We arrived at the park early in the morning. While we were buying tickets at the ticket office, Julia was told that she could enjoy free admission during her birthday month. She could also get some pins and stickers for free. Julia wasover the moon with her birthday presents. After buying our tickets, Julia wanted to ride the Ferris wheel. However, Mum suggested going to the King's Theatre first as a musical was about to begin.
We were attracted by the delicious smell of popcorn while we were on the way to the King's Theatre. We bought two bags of chocolate popcorn and it tasted good. Before we entered the theatre, there were two cartoon characters standing at the entrance. They were lovable so Julia and I took some photos with them. The show began at ten forty-five. Though I am not a big fan of musicals, it was really great. All the performers sang and danced well. There was a huge round of applause (掌声) when the show ended. Then, we went to the ride. It was the last stop and also the most enjoyable part of our trip.
Here are the photos we took. The first one shows the chocolate popcorn. It was yummy! Next are the photos we took at the entrance of the King's Theatre. The cartoon characters are giving me and Julia a big hug! Here comes the photo that I like best. We took this after we rode on the Ferris wheel. Dad is putting his arm around Mum's shoulders. Julia is making a V sign with her fingers and I am making a silly face. It is a nice family photo. We all look forward to visiting the park again!
11.Why did Ben's family go to the Wonderful Park
A.Because it will be closed soon for repairing.
B.Because he could enjoy free admission.
C.Because he had never been there before.
D.Because they wanted to celebrate Julia's birthday.
12.What does the underlined phrase "over the moon" in Paragraph 2 mean
A.Very happy. B.Very surprised.
C.Very shocked. D.Very bored.
13.Which of the following did Ben like best
A.Eating chocolate popcorn.
B.Riding the Ferris wheel.
C.Watching the musical.
D.Taking photos with cartoon characters.
14.What is Paragraph 4 mainly about
A.The reason why they went to the theme park.
B.The way how they spent that day.
C.The photos they took in the park.
D.The photos Ben liked best.
15.What's the correct order of their trip
①They rode on the Ferris wheel. ②They watched the musical at the King's Theatre.
③They bought and enjoyed the delicious popcorn. ④Julia got some birthday presents.
A.①②③④ B.④③①② C.④③②① D.①②④③
【答案】11.D
12.A
13.B
14.C
15.C
【知识点】旅游观光类;记叙文;细节理解;词义猜测;段落大意
【解析】【分析】大意:本文主要介绍了作者一家人昨天去奇妙公园的经历。【点评】考查阅读理解。注意先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率。
11.细节理解题。根据第一段Since my sister Julia's birthday is coming, yesterday my parents took us to the park to have some fun由于我姐姐朱莉娅的生日快到了,昨天我父母带我们去公园玩,可知因为他们想要庆祝Julia的生日。故选D。
12.词义猜测题。根据上文While we were buying tickets at the ticket office, Julia was told that she could enjoy free admission during her birthday month. She could also get some pins and stickers for free. 当我们在售票处买票时,朱莉娅被告知她可以在生日月份免费入场。她还可以免费得到一些别针和贴纸,可知得到生日礼物,她应该很高兴,可知 over the moon 意为"非常高兴"。故选A。
13.细节理解题。根据第三段Then, we went to the ride. It was the last stop and also the most enjoyable part of our trip.然后,我们去坐摩天轮。这是我们旅行的最后一站,也是最愉快的部分,可知Ben最喜欢坐摩天轮。故选B。
14.段落大意题。根据Here are the photos we took这是我们拍的照片,可知第四段主要介绍了作者他们拍的照片。故选C。
15.细节理解题。根据第二段She could also get some pins and stickers for free. Julia was over the moon with her birthday presents"她还可以免费得到一些别针和贴纸。朱莉娅带着生日礼物欣喜若狂";第三段We were attracted by the delicious smell of popcorn while we were on the way to the King's Theatre. We bought two bags of chocolate popcorn and it tasted good在去国王剧院的路上,我们被爆米花的香味所吸引。我们买了两袋巧克力爆米花,味道很好;以及Then, we went to the ride. It was the last stop and also the most enjoyable part of our trip.后,我们去坐摩天轮。这是我们旅行的最后一站,可知Julia先收到了一些生日礼物,然后他们买了爆米花,去看了音乐剧,最后坐了摩天轮,故正确顺序是④③②①。故选C。
三、B
(2024九上·龙华月考)It may surprise you to know that at every Olympic Games, some sports are added and others taken away. For example, did you know that tug-of-war was once an Olympic sport It was dropped long ago though. In London 2012, women's boxing was added. In Rio 2016, golf and rugby sevens were included. Baseball and softball were dropped after Beijing 2008, but returned for Tokyo 2020. Another sport that got approved for Tokyo 2020 was climbing. One sport that isn't on the list of Olympic Games, is trampoline dodgeball (蹦床躲避球). Both climbing and trampoline dodgeball are popular with teens. That's because you don't need to invest in lots of expensive equipment. The following is more related information about them.
Dodgeball is a team game in which players throw balls at each other. The objective is to beat the opposing team's players by hitting them with a ball, catching a ball (the thrower is out), or forcing a player out of the court. In trampoline dodgeball, the game is the same but takes place on a court made out of trampolines. The court has a bouncy floor and high bouncy walls. It's surrounded by nets to catch the balls. The action is fast and fun, and you'll always have a soft landing if you fall!
When might trampoline dodgeball be an Olympic sport Nobody knows! New sports must fulfil many strict rules before they're accepted. For example, trampoline dodgeball will need to have one set of rules that everyone follows. This includes playing in the same-sized court using the same type of ball.
16.What is not an Olympic sport
A.Baseball. B.Dodgeball. C.Softball. D.Climbing.
17.Why are trampoline dodgeball and climbing popular with young people
A.It doesn't cost a lot to take part in them.
B.They are dropped Olympic sports.
C.They are easy to learn.
D.You don't need any equipment.
18.What is correct about trampoline dodgeball
A.Trampoline dodgeball is the same game as dodgeball.
B.Trampoline dodgeball is a team game.
C.Now, players have one set of rules when playing it.
D.Playing Trampoline dodgeball is very dangerous.
19.What topic may the writer continue to discuss after the last paragraph
A.What is trampoline dodgeball
B.How is climbing a sport
C.Where can people play trampoline dodgeball and practise climbing
D.What sports will be in the next Olympic games
20.Where can we probably find the passage
A.In a newspaper. B.In a TV guide.
C.In a science report. D.In a sports magazine.
【答案】16.B
17.A
18.B
19.B
20.D
【知识点】说明文;重大体育赛事活动;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文主要介绍了在每一届奥运会上,都会增加一些运动,而另一些运动则被取消,并介绍了运动项目蹦床躲避球。
【点评】考查阅读理解,首先读懂文章大意,然后理解题意,带着问题从文中抓住相关语句,最终选择正确答案。
16.细节理解题。根据One sport that isn't on the list of Olympic Games, is trampoline dodgeball可知蹦床躲避球不是奥运会项目。故选B。
17.细节理解题。根据Both climbing and trampoline dodgeball are popular with teens.That's because you don't need to invest in lots of expensive equipment.可知是因为你不需要投资很多昂贵的设备。故选A。
18.细节理解题。根据Dodgeball is a team game可知蹦床躲避球是一种团队运动。故选B。
19.推理判断题。根据Both climbing and trampoline dodgeball are popular with teens.That's because you don't need to invest in lots of expensive equipment.The following is more related information about them.可知最后两段主要介绍了蹦床躲避球运动,所以接下来会介绍攀岩,所以接下来的话题可能是"攀岩如何是一项运动"。故选B。
20.推理判断题。本文主要介绍了在每一届奥运会上,都会增加一些运动,而另一些运动则被取消,并介绍了运动项目蹦床躲避球,故可能出现在一本运动杂志上。故选D。
四、C
(2024九上·龙华月考)A player recently bought himself a two-meter-long golden cudgel (金箍棒) after playing the video game Black Myth: Wukong. It is similar in every detail to the magic stick from the game.
The stick is now a popular product on Taobao and Tmall. On these platforms, other products co-branded with the game are also selling well.
Black Myth is China's first AAA video game. Since it came out on August 20, it has taken the gaming world by storm. It sold 10 million copies within the first three days. This makes it one of the fastest-selling video games.
Beyond that, the game has had a "Black Myth" effect across several industries. Sales of home video game consoles (游戏机) have increased greatly from last year. Other gaming-related goods like laptops, keyboards, mice and headphones have all seen big increases in sales.
Moreover, its success has led to a travel boom in parts of China. Many scenes in the game are from real places. Players want to follow their hero and visit the same places. As a result, several sites have reported increased tourist activity. Some have even seen ticket sales three times higher than before. For example, the Yuhuang Temple in Shanxi Province, has become one of the most popular tourist destinations in China. Large numbers of visitors go there to see its famous coloured sculptures (彩塑) from the Jin, Yuan and Ming dynasties.
21.How does the writer introduce the topic
A.By giving an example. B.By using some numbers.
C.By asking questions. D.By telling a story.
22.What does the underlined word "This" in Paragraph 3 refer to
A.Black Myth is China's first AAA video game.
B.It came out on August 20.
C.It has taken the gaming world by storm.
D.It sold 10 million copies within the first three days.
23.What can we infer (推断) from Paragraph 5
A.The Yuhuang Temple is the most popular site in China.
B.Wukong is the hero of the game players.
C.Many sites have become popular because of the game.
D.We shouldn't spend time playing games.
24.According to the passage, which of the following hasn't been affected by the game
A.All the products on Taobao. B.Home video game consoles.
C.Game-related products. D.Game-related travel.
25.What is the best title of this passage
A.Journey to the West B.Golden Cudgel's Returning
C.The "Black Myth" Effect D.China's First AAA Video Game
【答案】21.A
22.D
23.C
24.A
25.C
【知识点】说明文;细节理解;推理判断;代词指代;标题选择
【解析】【分析】本文主要介绍了《黑神话:悟空》非常受欢迎,而且该游戏在多个行业都产生了"黑神话"效应。
【点评】考查阅读理解,首先读懂文章大意,然后读懂题目要求,从文中找到相关语句,理解句意,最终选择正确答案。
21.细节理解题。根据A player recently bought himself a two-meter-long golden cudgel (金箍棒) after playing the video game可知是通过一个玩家买了一根金箍棒的例子引出话题。故选A。
22.代词指代题。根据It sold 10 million copies within the first three days.This makes it one of the fastest-selling video games.可知它在头三天内售出了1000万份,这使其成为销售最快的电子游戏之一,故此处it指代"它在头三天内售出了1000万份"。故选D。
23.推理判断题。根据Moreover, its success has led to a travel boom in parts of China.可知,游戏让许多景点变得流行。故选C。
24.细节理解题。根据The stick is now a popular product on Taobao and Tmall. On these platforms, other products co-branded with the game are also selling well.可知在这些平台上,与游戏联合品牌的其他产品也卖得很好,而不是淘宝上的所有产品都受到影响。故选A。
25.标题选择题。本文主要介绍了《黑神话:悟空》非常受欢迎,而且该游戏在多个行业都产生了"黑神话"效应,以选项C"‘黑神话'效应"为标题最合适。故选C。
五、第二节 以下是一则短文,请阅读全文,并从下面的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。(共5小题,每小题2分)
(2024九上·龙华月考)以下是一则短文,请阅读全文,并从下列的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。
Listening is one of the basic skills. Good communication always starts with good listening. 26.  
Ask Good Questions
When someone comes to you with a problem, it is natural for you to give them advice. However, instead of giving advice, asking good questions is more important. This can show that you are interested in what people are telling you. 27.  
Avoid too much Nodding
Nodding while listening to people shows that you are listening carefully. 28.   If you nod too much, it may make people feel uncomfortable as they may think you are just trying to agree with everything.
 29.  
You also need to be patient while people are speaking. It is rude to speak while others are still talking. Even if you want the speaker to explain something for you, please wait until they finish their part.
Follow Up
To show your further concern about people, you can go beyond just listening to them. 30.   It is an act that shows your care and support.
A. However, you need to pay attention not to nod too much.
B. Take notes
C. Try to follow up by giving them a call or texting them.
D. It even helps deepen your understanding.
E. Here are a few tips to help you develop effective listening skills.
F. Be Patient
【答案】26.E;27.D;28.A;29.F;30.C
【知识点】说明文;人际关系与交往
【解析】【分析】本文提供一些建议帮助培养有效的倾听技巧。
A.However, you need to pay attention not to nod too much.但是,你需要注意不要点头太多。
B.Take notes记笔记。
C.Try to follow up by giving them a call or texting them.试着给他们打电话或发短信。
D.It even helps deepen your understanding.它甚至有助于加深你的理解。
E.Here are a few tips to help you develop effective listening skills.这里有一些技巧可以帮助你培养有效的听力技能。
F.Be Patient要有耐心。
【点评】考查阅读还原,首先浏览文章大意,然后读懂选项意思,根据前后句句意和关键词句确定正确选项,最后仔细检查答案。
26.根据"Ask Good Questions"、"Avoid too much Nodding"及"Follow Up"可知,此处引出建议,E选项"这里有一些建议可以帮助你培养有效的倾听技巧。"符合,故选E。
27.根据"This can show that you are interested in what people are telling you."可知,此处讲问好问题的好处,D选项"它甚至有助于加深你的理解。"符合,故选D。
28.根据"If you nod too much, it may make people feel uncomfortable as they may think you are just trying to agree with everything."可知,此处讲不要点头过多,A选项"然而,你需要注意不要点头太多。"符合,故选A。
29.根据位置可知,此处是小标题,根据"You also need to be patient while people are speaking."及整段可知,本段主要讲有耐心,F选项"要有耐心"符合,故选F。
30.根据"To show your further concern about people, you can go beyond just listening to them."及"It is an act that shows your care and support."可知,此处是跟进行为,C选项"试着给他们打电话或发短信来跟进。"符合,故选C。
六、第三节 信息匹配(共5小题,每小题1.5分)
(2024九上·龙华月考)下面的材料A~F分别介绍了深圳的六个主题公园,请你根据Anna,Peter,Doris,Simon和Julie的个人情况,为他们配对合适的信息。
A. Xiaomeisha Sea World is one of the largest marine theme parks in China. You can see sea lions and dolphin shows and experience the beauty of the underwater world.
B. Shenzhen Wildlife Park has animals from all over the world. Many of them are among the world's rare animals and the first and second-class protected animals in China.
C. OCT East is a large-scale ecological resort with beautiful scenery. You can play different kinds of thrilling adventures and enjoy the world of water parks.
D. Shenzhen Happy Valley is famous for thrill rides. There are more than 100 rides for all ages, rich and colourful, along with lively performances.
E. The Splendid China Folk Village allows you to "see China in a day". You can experience folk customs, as well as folk performances of fifty-six nationalities.
F. Window of the World shows a window of world attractions. There are also performances from around the world, such as a Japanese tea ceremony, an African style song and dance show, etc.
31.Anna shows great interest in animals, especially the giant panda.
32.Peter's parents will come to China soon. His father is a big fan of dolphins.
33.Doris is expecting an exciting ride with her classmates.
34.Simon is preparing his project about the cultures of foreign countries.
35.Julie is good at dancing. She is learning the Dai Dance.
【答案】31.B
32.A
33.D
34.F
35.E
【知识点】其他题材;说明文
【解析】【分析】本文根据五个人的个人情况将深圳的六个主题公园与之相匹配。
【点评】考查配对阅读,首先读懂题意,然后从文中抓住关键词句,理解句意,最终选择正确答案。
31.根据Anna shows great interest in animals, especially the giant panda.可知,安娜对动物表现出极大的兴趣,尤其是大熊猫,选项B"深圳野生动物园有来自世界各地的动物。其中许多是世界珍稀动物,也是中国一、二级保护动物。"符合语境。故选B。
32.根据Peter's parents will come to China soon. His father is a big fan of dolphins.可知,彼得的父亲是海豚的忠实粉丝,选项A"小梅沙海洋世界是中国最大的海洋主题公园之一。你可以看到海狮和海豚表演,体验水下世界的美丽。"符合语境。故选A。
33.根据Doris is expecting an exciting ride with her classmates.可知,多丽丝期待着和她的同学们一起参加一次激动人心的骑行,选项D"深圳欢乐谷以惊险刺激的乘骑而闻名。这里有100多个适合所有年龄段的供乘骑的游乐设施,丰富多彩,还有生动的表演。"符合语境。故选D。
34.根据Simon is preparing his project about the cultures of foreign countries.可知,西蒙正在准备他的外国文化项目,选项F"世界之窗展示了世界各地的景点。还有来自世界各地的表演,如日本茶道、非洲风格的歌舞表演等。"符合语境。故选F。
35.根据Julie is good at dancing. She is learning the Dai Dance.可知,朱莉擅长跳舞,她正在学习傣族舞蹈,选项E"锦绣中华民俗村让你‘一天看中国"'。你可以体验民俗,以及五十六个民族的民间表演。"符合语境。故选E。
七、语法填空(10分)
(2024九上·龙华月考)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
William Shakespeare was a famous English playwright and poet. Born in 1564 in England, Shakespeare 36.   (consider) one of the greatest dramatists of all time. His plays have been performed more times than those of any other dramatist. This, 37.   (undoubted), makes him one of the greatest minds.
Shakespeare's works explore human nature and the 38.   (true) of social problems through his plays. Some of his most famous works, Hamlet, Othello, King Lear, and Macbeth, still remain 39.   (power) even today.
Shakespeare left school 40.   the age of 14. Then, he made a decision 41.   (find) a career in acting. In 1592, he moved to London and joined a theatre company. It was a 42.   (turn) point for him. He quickly rose to become 43.   successful actor and began writing his own plays. Altogether, Shakespeare wrote about 38 plays, 154 sonnets, and several long and short poems. He died in 1616. 44.  , his works still continue to encourage audiences worldwide.
Today, Shakespeare's plays are still performed in English and many other languages, especially in different 45.   (university) around the world. His works have been shaping the way stories are told and understood.
【答案】36.is considered;37.undoubtedly;38.truth;39.powerful;40.at;41.to find;42.turning;43.a;44.However;45.universities
【知识点】记叙文;有代表性的作家及其作品
【解析】【分析】大意:本文主要介绍了William Shakespeare的生平。【点评】考查语法填空。注意首先快速阅读文章,把握文章大意;其次重点阅读空格句,判断缺少的成分,再根据固定搭配等填写单词的正确形式;最后带着答案阅读一遍,进行复查。
36.句意:莎士比亚于1564年出生于英国,被认为是有史以来最伟大的剧作家之一。consider认为,动词。根据主语Shakespeare和consider之间是被动关系,以及句子描述客观情况,可知用一般现在时的被动语态:be+过去分词,主语为第三人称单数,be动词用is,动词consider的过去分词为considered。故填is considered。
37.句意:毫无疑问,这使他成为最伟大的剧作家之一。 undoubted毫无疑问的,形容词。根据副词作状语,可知此处修饰整个句子,用副词形式undoubtedly"无疑"。故填undoubtedly。
38.句意:莎士比亚的作品通过他的戏剧探索人性和社会问题的真相。true真的,形容词。根据定冠词the,可知应用名词形式truth"真相"。故填truth。
39.句意:他的一些最著名的作品,《哈姆雷特》、《奥赛罗》、《李尔王》和《麦克白》,即使在今天仍然具有强大的影响力。power力量,名词。根据系动词remain"保持",可知用形容词powerful"强大的",作remain的表语。故填powerful。
40.句意:莎士比亚14岁就辍学了。根据介词短语at the age of"在……岁时",可知应填介词at。故填at。
41.句意:然后,他决定从事演艺事业。 find找到,动词。根据固定搭配make a decision to do sth."决定做某事",可知应用动词不定式to find。故填to find。
42.句意:这对他来说是一个转折点。turn转折,动词。根据空格后名词point,可知应填动名词形式turning,作定语,名词短语turning point"转折点"。故填turning。
43.句意:他很快成为一名成功的演员,并开始写自己的戏剧。根据空格后可数名词单数actor"演员",以及前面形容词successful以辅音音素开头,可知用不定冠词a,泛指"一个成功的演员"。故填a。
44.句意:然而,他的作品仍在继续鼓舞着全世界的观众。根据上文 He died in 1616. 他于1616年去世,可知"他的作品仍在继续鼓舞着全世界的观众"和前文是转折关系,空后有逗号,应用副词however"然而"连接,句首单词首字母大写。故填However。
45.句意:今天,莎士比亚的戏剧仍然用英语和许多其他语言表演,特别是在世界各地的不同大学。university大学,可数名词。根据形容词different"不同的",可知用可数名词复数universities"大学"。故填universities。
八、书面表达(15分)
46.(2024九上·龙华月考)每年的10月10日是世界精神卫生日,也称心理健康日(World Mental Health Day)。假如你是李华,今天,你们班将就初三学生如何保持心理健康做一期主题班会,请根据以下提示,写一篇发言稿。
1.规律生活;
2.科学学习;
3.积极面对挑战;
4.你的建议(至少一条)。
要求:
1.80词左右(开头和结尾已给出,不计入总词数内);
2.文中不得出现真实姓名及学校名称;
3.可适当增加细节,以使语句通顺、条理清楚、意义连贯;
4.书写规范,卷面整洁。
参考词汇:积极的(positive);规律的(regular)
Dear teacher and fellow students,
Today is World Mental Health Day. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That's all. Thank you.
【答案】例文
Dear teacher and fellow students,
Today is World Mental Health Day. Feeling privileged to stand here, I'd like to share how we Junior Three students keep mentally healthy.
Firstly, it's necessary for us to live a regular life, such as having enough sleep and eating balanced food with less meat and more vegetables. Additionally, as Junior Three students, we are supposed to study scientifically. For instance, not only should we study hard, but also we should spend less time on the cellphones. Then, when facing challenge, we should always stay positive and look on the bright side of life. Finally, having a good relationship with our family and friends is also a good way.
Hopefully, with the above-mentioned advice, all of us can be healthier and healthier, both physically and mentally.
That's all. Thank you.
【知识点】应用文写作;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;说明文;健康与健身
【解析】【分析】本文是一篇应用文写作;时态为一般现在时;根据提示内容介绍如何保持心理健康,适当增加细节。第一步,引出话题;第二步,根据提示内容介绍如何保持心理健康;第三步,书写结语。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。
【点评】文章紧扣"初三学生如何保持心理健康"这一主题展开,在世界精神卫生日这一背景下,详细阐述了保持心理健康的方法,主题突出且契合班会发言的情境。结构清晰,采用了总分总的结构。开头点明在世界精神卫生日发言并引出要分享保持心理健康的方法;中间分别从规律生活、科学学习、积极面对挑战、与家人朋友保持良好关系四个方面进行阐述;结尾表达希望,总结全文,层次分明,逻辑连贯。内容完整,涵盖了题目中给出的所有要点,包括规律生活、科学学习、积极面对挑战,并且额外提出了一条"与家人朋友保持良好关系"的建议,内容丰富全面。语言规范,语言符合发言稿的特点,简洁明了,通俗易懂。使用了恰当的连接词,如Firstly、Additionally、Then、Finally,使文章条理清晰;还运用了一些实用的表达,如be supposed to、not only...but also...,增强了语言的丰富性。
1 / 1广东省深圳市龙华区多校2024-2025学年九年级上学期第一次月考英语试题
一、完形填空(10分)
(2024九上·龙华月考)阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项。
When I was 5 or 6 years old, I was a naughty (调皮) boy. One day, I tried to steal gum from the drugstore when my 1. took me shopping. I stood in front of the gum shelf, waiting for the right moment. After about 30 2. , I finally made my move, just as my mum was calling me to 3. . As we walked away, a store worker walked up to my mum and told her that I had taken a pack of gum.
My mum was really angry and insisted that it was 4. for me to do so. She thought her son was honest, good, and 5. lied or did anything bad. However, the store worker explained that all the workers, from the very beginning, had been watching me for half an hour. It was challenging for them to wait so long before I 6. did it. To prove they were wrong, my mum searched me, checked my pockets, and found 7. . The man was surprised, and my mum was proud and even scolded (责备) him.
Seeing the man's face turn red, I felt very sorry. I had to make a choice. As he started to walk away, I 8. my cap, reached inside, and offered the pack of gum to him. I said 9. with all my heart. Both the man and my mother were shocked, for different reasons.
Though I was punished, I felt less guilty because I 10. becoming a worse person. Better late than never.
1.A.mum B.dad C.teacher D.family
2.A.seconds B.minutes C.hours D.days
3.A.share B.wait C.pay D.leave
4.A.impatient B.impolite C.improper D.impossible
5.A.always B.often C.never D.sometimes
6.A.bravely B.actually C.madly D.easily
7.A.everything B.something C.nothing D.anything
8.A.took off B.put off C.turned off D.set off
9.A.hi B.yes C.bye D.sorry
10.A.enjoyed B.finished C.avoided D.minded
二、阅读理解A
(2024九上·龙华月考)Wonderful Park has finally reopened after nearly three months of repair! Since my sister Julia's birthday is coming, yesterday my parents took us to the park to have some fun. Julia was very excited as she had never been to Wonderful Park before.
We arrived at the park early in the morning. While we were buying tickets at the ticket office, Julia was told that she could enjoy free admission during her birthday month. She could also get some pins and stickers for free. Julia wasover the moon with her birthday presents. After buying our tickets, Julia wanted to ride the Ferris wheel. However, Mum suggested going to the King's Theatre first as a musical was about to begin.
We were attracted by the delicious smell of popcorn while we were on the way to the King's Theatre. We bought two bags of chocolate popcorn and it tasted good. Before we entered the theatre, there were two cartoon characters standing at the entrance. They were lovable so Julia and I took some photos with them. The show began at ten forty-five. Though I am not a big fan of musicals, it was really great. All the performers sang and danced well. There was a huge round of applause (掌声) when the show ended. Then, we went to the ride. It was the last stop and also the most enjoyable part of our trip.
Here are the photos we took. The first one shows the chocolate popcorn. It was yummy! Next are the photos we took at the entrance of the King's Theatre. The cartoon characters are giving me and Julia a big hug! Here comes the photo that I like best. We took this after we rode on the Ferris wheel. Dad is putting his arm around Mum's shoulders. Julia is making a V sign with her fingers and I am making a silly face. It is a nice family photo. We all look forward to visiting the park again!
11.Why did Ben's family go to the Wonderful Park
A.Because it will be closed soon for repairing.
B.Because he could enjoy free admission.
C.Because he had never been there before.
D.Because they wanted to celebrate Julia's birthday.
12.What does the underlined phrase "over the moon" in Paragraph 2 mean
A.Very happy. B.Very surprised.
C.Very shocked. D.Very bored.
13.Which of the following did Ben like best
A.Eating chocolate popcorn.
B.Riding the Ferris wheel.
C.Watching the musical.
D.Taking photos with cartoon characters.
14.What is Paragraph 4 mainly about
A.The reason why they went to the theme park.
B.The way how they spent that day.
C.The photos they took in the park.
D.The photos Ben liked best.
15.What's the correct order of their trip
①They rode on the Ferris wheel. ②They watched the musical at the King's Theatre.
③They bought and enjoyed the delicious popcorn. ④Julia got some birthday presents.
A.①②③④ B.④③①② C.④③②① D.①②④③
三、B
(2024九上·龙华月考)It may surprise you to know that at every Olympic Games, some sports are added and others taken away. For example, did you know that tug-of-war was once an Olympic sport It was dropped long ago though. In London 2012, women's boxing was added. In Rio 2016, golf and rugby sevens were included. Baseball and softball were dropped after Beijing 2008, but returned for Tokyo 2020. Another sport that got approved for Tokyo 2020 was climbing. One sport that isn't on the list of Olympic Games, is trampoline dodgeball (蹦床躲避球). Both climbing and trampoline dodgeball are popular with teens. That's because you don't need to invest in lots of expensive equipment. The following is more related information about them.
Dodgeball is a team game in which players throw balls at each other. The objective is to beat the opposing team's players by hitting them with a ball, catching a ball (the thrower is out), or forcing a player out of the court. In trampoline dodgeball, the game is the same but takes place on a court made out of trampolines. The court has a bouncy floor and high bouncy walls. It's surrounded by nets to catch the balls. The action is fast and fun, and you'll always have a soft landing if you fall!
When might trampoline dodgeball be an Olympic sport Nobody knows! New sports must fulfil many strict rules before they're accepted. For example, trampoline dodgeball will need to have one set of rules that everyone follows. This includes playing in the same-sized court using the same type of ball.
16.What is not an Olympic sport
A.Baseball. B.Dodgeball. C.Softball. D.Climbing.
17.Why are trampoline dodgeball and climbing popular with young people
A.It doesn't cost a lot to take part in them.
B.They are dropped Olympic sports.
C.They are easy to learn.
D.You don't need any equipment.
18.What is correct about trampoline dodgeball
A.Trampoline dodgeball is the same game as dodgeball.
B.Trampoline dodgeball is a team game.
C.Now, players have one set of rules when playing it.
D.Playing Trampoline dodgeball is very dangerous.
19.What topic may the writer continue to discuss after the last paragraph
A.What is trampoline dodgeball
B.How is climbing a sport
C.Where can people play trampoline dodgeball and practise climbing
D.What sports will be in the next Olympic games
20.Where can we probably find the passage
A.In a newspaper. B.In a TV guide.
C.In a science report. D.In a sports magazine.
四、C
(2024九上·龙华月考)A player recently bought himself a two-meter-long golden cudgel (金箍棒) after playing the video game Black Myth: Wukong. It is similar in every detail to the magic stick from the game.
The stick is now a popular product on Taobao and Tmall. On these platforms, other products co-branded with the game are also selling well.
Black Myth is China's first AAA video game. Since it came out on August 20, it has taken the gaming world by storm. It sold 10 million copies within the first three days. This makes it one of the fastest-selling video games.
Beyond that, the game has had a "Black Myth" effect across several industries. Sales of home video game consoles (游戏机) have increased greatly from last year. Other gaming-related goods like laptops, keyboards, mice and headphones have all seen big increases in sales.
Moreover, its success has led to a travel boom in parts of China. Many scenes in the game are from real places. Players want to follow their hero and visit the same places. As a result, several sites have reported increased tourist activity. Some have even seen ticket sales three times higher than before. For example, the Yuhuang Temple in Shanxi Province, has become one of the most popular tourist destinations in China. Large numbers of visitors go there to see its famous coloured sculptures (彩塑) from the Jin, Yuan and Ming dynasties.
21.How does the writer introduce the topic
A.By giving an example. B.By using some numbers.
C.By asking questions. D.By telling a story.
22.What does the underlined word "This" in Paragraph 3 refer to
A.Black Myth is China's first AAA video game.
B.It came out on August 20.
C.It has taken the gaming world by storm.
D.It sold 10 million copies within the first three days.
23.What can we infer (推断) from Paragraph 5
A.The Yuhuang Temple is the most popular site in China.
B.Wukong is the hero of the game players.
C.Many sites have become popular because of the game.
D.We shouldn't spend time playing games.
24.According to the passage, which of the following hasn't been affected by the game
A.All the products on Taobao. B.Home video game consoles.
C.Game-related products. D.Game-related travel.
25.What is the best title of this passage
A.Journey to the West B.Golden Cudgel's Returning
C.The "Black Myth" Effect D.China's First AAA Video Game
五、第二节 以下是一则短文,请阅读全文,并从下面的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。(共5小题,每小题2分)
(2024九上·龙华月考)以下是一则短文,请阅读全文,并从下列的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。
Listening is one of the basic skills. Good communication always starts with good listening. 26.  
Ask Good Questions
When someone comes to you with a problem, it is natural for you to give them advice. However, instead of giving advice, asking good questions is more important. This can show that you are interested in what people are telling you. 27.  
Avoid too much Nodding
Nodding while listening to people shows that you are listening carefully. 28.   If you nod too much, it may make people feel uncomfortable as they may think you are just trying to agree with everything.
 29.  
You also need to be patient while people are speaking. It is rude to speak while others are still talking. Even if you want the speaker to explain something for you, please wait until they finish their part.
Follow Up
To show your further concern about people, you can go beyond just listening to them. 30.   It is an act that shows your care and support.
A. However, you need to pay attention not to nod too much.
B. Take notes
C. Try to follow up by giving them a call or texting them.
D. It even helps deepen your understanding.
E. Here are a few tips to help you develop effective listening skills.
F. Be Patient
六、第三节 信息匹配(共5小题,每小题1.5分)
(2024九上·龙华月考)下面的材料A~F分别介绍了深圳的六个主题公园,请你根据Anna,Peter,Doris,Simon和Julie的个人情况,为他们配对合适的信息。
A. Xiaomeisha Sea World is one of the largest marine theme parks in China. You can see sea lions and dolphin shows and experience the beauty of the underwater world.
B. Shenzhen Wildlife Park has animals from all over the world. Many of them are among the world's rare animals and the first and second-class protected animals in China.
C. OCT East is a large-scale ecological resort with beautiful scenery. You can play different kinds of thrilling adventures and enjoy the world of water parks.
D. Shenzhen Happy Valley is famous for thrill rides. There are more than 100 rides for all ages, rich and colourful, along with lively performances.
E. The Splendid China Folk Village allows you to "see China in a day". You can experience folk customs, as well as folk performances of fifty-six nationalities.
F. Window of the World shows a window of world attractions. There are also performances from around the world, such as a Japanese tea ceremony, an African style song and dance show, etc.
31.Anna shows great interest in animals, especially the giant panda.
32.Peter's parents will come to China soon. His father is a big fan of dolphins.
33.Doris is expecting an exciting ride with her classmates.
34.Simon is preparing his project about the cultures of foreign countries.
35.Julie is good at dancing. She is learning the Dai Dance.
七、语法填空(10分)
(2024九上·龙华月考)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
William Shakespeare was a famous English playwright and poet. Born in 1564 in England, Shakespeare 36.   (consider) one of the greatest dramatists of all time. His plays have been performed more times than those of any other dramatist. This, 37.   (undoubted), makes him one of the greatest minds.
Shakespeare's works explore human nature and the 38.   (true) of social problems through his plays. Some of his most famous works, Hamlet, Othello, King Lear, and Macbeth, still remain 39.   (power) even today.
Shakespeare left school 40.   the age of 14. Then, he made a decision 41.   (find) a career in acting. In 1592, he moved to London and joined a theatre company. It was a 42.   (turn) point for him. He quickly rose to become 43.   successful actor and began writing his own plays. Altogether, Shakespeare wrote about 38 plays, 154 sonnets, and several long and short poems. He died in 1616. 44.  , his works still continue to encourage audiences worldwide.
Today, Shakespeare's plays are still performed in English and many other languages, especially in different 45.   (university) around the world. His works have been shaping the way stories are told and understood.
八、书面表达(15分)
46.(2024九上·龙华月考)每年的10月10日是世界精神卫生日,也称心理健康日(World Mental Health Day)。假如你是李华,今天,你们班将就初三学生如何保持心理健康做一期主题班会,请根据以下提示,写一篇发言稿。
1.规律生活;
2.科学学习;
3.积极面对挑战;
4.你的建议(至少一条)。
要求:
1.80词左右(开头和结尾已给出,不计入总词数内);
2.文中不得出现真实姓名及学校名称;
3.可适当增加细节,以使语句通顺、条理清楚、意义连贯;
4.书写规范,卷面整洁。
参考词汇:积极的(positive);规律的(regular)
Dear teacher and fellow students,
Today is World Mental Health Day. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That's all. Thank you.
答案解析部分
【答案】1.A;2.B;3.D;4.D;5.C;6.B;7.C;8.A;9.D;10.C
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文主要介绍了作者小时候偷了一包口香糖,在妈妈的惩罚下,作者承认了错误,并避免自己成为糟糕的人。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
1.句意:有一天,当我妈妈带我去购物时,我试图从药店偷口香糖。mum妈妈;dad爸爸;teacher老师;family家人。根据just as my mum was calling me可知是和妈妈去的。故选A。
2.句意:大约30分钟后,就在我妈妈叫我离开的时候,我终于采取了行动。seconds秒;minutes分钟;hours小时;days天。根据had been watching me for half an hour可知是30分钟之后,作者决定采取行动。故选B。
3.句意:大约30分钟后,就在我妈妈叫我离开的时候,我终于采取了行动。share分享;wait等;pay支付;leave离开。根据As we walked away可知妈妈叫作者离开。故选D。
4.句意:我妈妈真的很生气,坚持说我不可能这样做。impatient不耐心的;impolite不礼貌的;improper不恰当的;impossible不可能的。根据She thought her son was honest,good可知妈妈认为作者是诚实的,所以偷东西是不可能的。故选D。
5.句意:她认为她的儿子诚实、善良,从不撒谎或做任何坏事。always总是;often经常;never从不;sometimes有时。根据She thought her son was honest,good可知妈妈认为作者是诚实的,从不撒谎。故选C。
6.句意:他们等了这么久我才真正动手,这对他们来说很有挑战性。bravely勇敢地;actually实际上;madly生气地;easily容易地。根据It was challenging for them to wait so long before I...did it可知对他们来说,在我实际做这件事之前等这么久是很有挑战性的。故选B。
7.句意:为了证明他们错了,我妈妈搜查了我,检查了我的口袋,什么也没找到。everything所有事;something某事;nothing没有事;anything任何事。根据The man was surprised,and my mum was proud and even scolded(责备)him.可知在作者口袋里什么都没发现,所以他很惊讶。故选C。
8.句意:当他开始走开时,我摘下帽子,伸手进去,把那包口香糖递给他。took off脱掉;put off推迟;turned off关闭;set off出发。根据my cap,reached inside,and offered the pack of gum to him可知是脱掉自己的帽子。故选A。
9.句意:我全心全意地说对不起。hi你好;yes是;bye再见;sorry对不起。根据with all my heart.可知作者偷了东西,所以是道歉。故选D。
10.句意:虽然我受到了惩罚,但我感到不那么内疚,因为我避免了成为一个更坏的人。enjoyed享受;finished完成;avoided避免;minded介意。根据I felt less guilty because I...becoming a worse person可知作者感到愧疚,避免了成为一个坏人。故选C。
【答案】11.D
12.A
13.B
14.C
15.C
【知识点】旅游观光类;记叙文;细节理解;词义猜测;段落大意
【解析】【分析】大意:本文主要介绍了作者一家人昨天去奇妙公园的经历。【点评】考查阅读理解。注意先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率。
11.细节理解题。根据第一段Since my sister Julia's birthday is coming, yesterday my parents took us to the park to have some fun由于我姐姐朱莉娅的生日快到了,昨天我父母带我们去公园玩,可知因为他们想要庆祝Julia的生日。故选D。
12.词义猜测题。根据上文While we were buying tickets at the ticket office, Julia was told that she could enjoy free admission during her birthday month. She could also get some pins and stickers for free. 当我们在售票处买票时,朱莉娅被告知她可以在生日月份免费入场。她还可以免费得到一些别针和贴纸,可知得到生日礼物,她应该很高兴,可知 over the moon 意为"非常高兴"。故选A。
13.细节理解题。根据第三段Then, we went to the ride. It was the last stop and also the most enjoyable part of our trip.然后,我们去坐摩天轮。这是我们旅行的最后一站,也是最愉快的部分,可知Ben最喜欢坐摩天轮。故选B。
14.段落大意题。根据Here are the photos we took这是我们拍的照片,可知第四段主要介绍了作者他们拍的照片。故选C。
15.细节理解题。根据第二段She could also get some pins and stickers for free. Julia was over the moon with her birthday presents"她还可以免费得到一些别针和贴纸。朱莉娅带着生日礼物欣喜若狂";第三段We were attracted by the delicious smell of popcorn while we were on the way to the King's Theatre. We bought two bags of chocolate popcorn and it tasted good在去国王剧院的路上,我们被爆米花的香味所吸引。我们买了两袋巧克力爆米花,味道很好;以及Then, we went to the ride. It was the last stop and also the most enjoyable part of our trip.后,我们去坐摩天轮。这是我们旅行的最后一站,可知Julia先收到了一些生日礼物,然后他们买了爆米花,去看了音乐剧,最后坐了摩天轮,故正确顺序是④③②①。故选C。
【答案】16.B
17.A
18.B
19.B
20.D
【知识点】说明文;重大体育赛事活动;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文主要介绍了在每一届奥运会上,都会增加一些运动,而另一些运动则被取消,并介绍了运动项目蹦床躲避球。
【点评】考查阅读理解,首先读懂文章大意,然后理解题意,带着问题从文中抓住相关语句,最终选择正确答案。
16.细节理解题。根据One sport that isn't on the list of Olympic Games, is trampoline dodgeball可知蹦床躲避球不是奥运会项目。故选B。
17.细节理解题。根据Both climbing and trampoline dodgeball are popular with teens.That's because you don't need to invest in lots of expensive equipment.可知是因为你不需要投资很多昂贵的设备。故选A。
18.细节理解题。根据Dodgeball is a team game可知蹦床躲避球是一种团队运动。故选B。
19.推理判断题。根据Both climbing and trampoline dodgeball are popular with teens.That's because you don't need to invest in lots of expensive equipment.The following is more related information about them.可知最后两段主要介绍了蹦床躲避球运动,所以接下来会介绍攀岩,所以接下来的话题可能是"攀岩如何是一项运动"。故选B。
20.推理判断题。本文主要介绍了在每一届奥运会上,都会增加一些运动,而另一些运动则被取消,并介绍了运动项目蹦床躲避球,故可能出现在一本运动杂志上。故选D。
【答案】21.A
22.D
23.C
24.A
25.C
【知识点】说明文;细节理解;推理判断;代词指代;标题选择
【解析】【分析】本文主要介绍了《黑神话:悟空》非常受欢迎,而且该游戏在多个行业都产生了"黑神话"效应。
【点评】考查阅读理解,首先读懂文章大意,然后读懂题目要求,从文中找到相关语句,理解句意,最终选择正确答案。
21.细节理解题。根据A player recently bought himself a two-meter-long golden cudgel (金箍棒) after playing the video game可知是通过一个玩家买了一根金箍棒的例子引出话题。故选A。
22.代词指代题。根据It sold 10 million copies within the first three days.This makes it one of the fastest-selling video games.可知它在头三天内售出了1000万份,这使其成为销售最快的电子游戏之一,故此处it指代"它在头三天内售出了1000万份"。故选D。
23.推理判断题。根据Moreover, its success has led to a travel boom in parts of China.可知,游戏让许多景点变得流行。故选C。
24.细节理解题。根据The stick is now a popular product on Taobao and Tmall. On these platforms, other products co-branded with the game are also selling well.可知在这些平台上,与游戏联合品牌的其他产品也卖得很好,而不是淘宝上的所有产品都受到影响。故选A。
25.标题选择题。本文主要介绍了《黑神话:悟空》非常受欢迎,而且该游戏在多个行业都产生了"黑神话"效应,以选项C"‘黑神话'效应"为标题最合适。故选C。
【答案】26.E;27.D;28.A;29.F;30.C
【知识点】说明文;人际关系与交往
【解析】【分析】本文提供一些建议帮助培养有效的倾听技巧。
A.However, you need to pay attention not to nod too much.但是,你需要注意不要点头太多。
B.Take notes记笔记。
C.Try to follow up by giving them a call or texting them.试着给他们打电话或发短信。
D.It even helps deepen your understanding.它甚至有助于加深你的理解。
E.Here are a few tips to help you develop effective listening skills.这里有一些技巧可以帮助你培养有效的听力技能。
F.Be Patient要有耐心。
【点评】考查阅读还原,首先浏览文章大意,然后读懂选项意思,根据前后句句意和关键词句确定正确选项,最后仔细检查答案。
26.根据"Ask Good Questions"、"Avoid too much Nodding"及"Follow Up"可知,此处引出建议,E选项"这里有一些建议可以帮助你培养有效的倾听技巧。"符合,故选E。
27.根据"This can show that you are interested in what people are telling you."可知,此处讲问好问题的好处,D选项"它甚至有助于加深你的理解。"符合,故选D。
28.根据"If you nod too much, it may make people feel uncomfortable as they may think you are just trying to agree with everything."可知,此处讲不要点头过多,A选项"然而,你需要注意不要点头太多。"符合,故选A。
29.根据位置可知,此处是小标题,根据"You also need to be patient while people are speaking."及整段可知,本段主要讲有耐心,F选项"要有耐心"符合,故选F。
30.根据"To show your further concern about people, you can go beyond just listening to them."及"It is an act that shows your care and support."可知,此处是跟进行为,C选项"试着给他们打电话或发短信来跟进。"符合,故选C。
【答案】31.B
32.A
33.D
34.F
35.E
【知识点】其他题材;说明文
【解析】【分析】本文根据五个人的个人情况将深圳的六个主题公园与之相匹配。
【点评】考查配对阅读,首先读懂题意,然后从文中抓住关键词句,理解句意,最终选择正确答案。
31.根据Anna shows great interest in animals, especially the giant panda.可知,安娜对动物表现出极大的兴趣,尤其是大熊猫,选项B"深圳野生动物园有来自世界各地的动物。其中许多是世界珍稀动物,也是中国一、二级保护动物。"符合语境。故选B。
32.根据Peter's parents will come to China soon. His father is a big fan of dolphins.可知,彼得的父亲是海豚的忠实粉丝,选项A"小梅沙海洋世界是中国最大的海洋主题公园之一。你可以看到海狮和海豚表演,体验水下世界的美丽。"符合语境。故选A。
33.根据Doris is expecting an exciting ride with her classmates.可知,多丽丝期待着和她的同学们一起参加一次激动人心的骑行,选项D"深圳欢乐谷以惊险刺激的乘骑而闻名。这里有100多个适合所有年龄段的供乘骑的游乐设施,丰富多彩,还有生动的表演。"符合语境。故选D。
34.根据Simon is preparing his project about the cultures of foreign countries.可知,西蒙正在准备他的外国文化项目,选项F"世界之窗展示了世界各地的景点。还有来自世界各地的表演,如日本茶道、非洲风格的歌舞表演等。"符合语境。故选F。
35.根据Julie is good at dancing. She is learning the Dai Dance.可知,朱莉擅长跳舞,她正在学习傣族舞蹈,选项E"锦绣中华民俗村让你‘一天看中国"'。你可以体验民俗,以及五十六个民族的民间表演。"符合语境。故选E。
【答案】36.is considered;37.undoubtedly;38.truth;39.powerful;40.at;41.to find;42.turning;43.a;44.However;45.universities
【知识点】记叙文;有代表性的作家及其作品
【解析】【分析】大意:本文主要介绍了William Shakespeare的生平。【点评】考查语法填空。注意首先快速阅读文章,把握文章大意;其次重点阅读空格句,判断缺少的成分,再根据固定搭配等填写单词的正确形式;最后带着答案阅读一遍,进行复查。
36.句意:莎士比亚于1564年出生于英国,被认为是有史以来最伟大的剧作家之一。consider认为,动词。根据主语Shakespeare和consider之间是被动关系,以及句子描述客观情况,可知用一般现在时的被动语态:be+过去分词,主语为第三人称单数,be动词用is,动词consider的过去分词为considered。故填is considered。
37.句意:毫无疑问,这使他成为最伟大的剧作家之一。 undoubted毫无疑问的,形容词。根据副词作状语,可知此处修饰整个句子,用副词形式undoubtedly"无疑"。故填undoubtedly。
38.句意:莎士比亚的作品通过他的戏剧探索人性和社会问题的真相。true真的,形容词。根据定冠词the,可知应用名词形式truth"真相"。故填truth。
39.句意:他的一些最著名的作品,《哈姆雷特》、《奥赛罗》、《李尔王》和《麦克白》,即使在今天仍然具有强大的影响力。power力量,名词。根据系动词remain"保持",可知用形容词powerful"强大的",作remain的表语。故填powerful。
40.句意:莎士比亚14岁就辍学了。根据介词短语at the age of"在……岁时",可知应填介词at。故填at。
41.句意:然后,他决定从事演艺事业。 find找到,动词。根据固定搭配make a decision to do sth."决定做某事",可知应用动词不定式to find。故填to find。
42.句意:这对他来说是一个转折点。turn转折,动词。根据空格后名词point,可知应填动名词形式turning,作定语,名词短语turning point"转折点"。故填turning。
43.句意:他很快成为一名成功的演员,并开始写自己的戏剧。根据空格后可数名词单数actor"演员",以及前面形容词successful以辅音音素开头,可知用不定冠词a,泛指"一个成功的演员"。故填a。
44.句意:然而,他的作品仍在继续鼓舞着全世界的观众。根据上文 He died in 1616. 他于1616年去世,可知"他的作品仍在继续鼓舞着全世界的观众"和前文是转折关系,空后有逗号,应用副词however"然而"连接,句首单词首字母大写。故填However。
45.句意:今天,莎士比亚的戏剧仍然用英语和许多其他语言表演,特别是在世界各地的不同大学。university大学,可数名词。根据形容词different"不同的",可知用可数名词复数universities"大学"。故填universities。
46.【答案】例文
Dear teacher and fellow students,
Today is World Mental Health Day. Feeling privileged to stand here, I'd like to share how we Junior Three students keep mentally healthy.
Firstly, it's necessary for us to live a regular life, such as having enough sleep and eating balanced food with less meat and more vegetables. Additionally, as Junior Three students, we are supposed to study scientifically. For instance, not only should we study hard, but also we should spend less time on the cellphones. Then, when facing challenge, we should always stay positive and look on the bright side of life. Finally, having a good relationship with our family and friends is also a good way.
Hopefully, with the above-mentioned advice, all of us can be healthier and healthier, both physically and mentally.
That's all. Thank you.
【知识点】应用文写作;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;说明文;健康与健身
【解析】【分析】本文是一篇应用文写作;时态为一般现在时;根据提示内容介绍如何保持心理健康,适当增加细节。第一步,引出话题;第二步,根据提示内容介绍如何保持心理健康;第三步,书写结语。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。
【点评】文章紧扣"初三学生如何保持心理健康"这一主题展开,在世界精神卫生日这一背景下,详细阐述了保持心理健康的方法,主题突出且契合班会发言的情境。结构清晰,采用了总分总的结构。开头点明在世界精神卫生日发言并引出要分享保持心理健康的方法;中间分别从规律生活、科学学习、积极面对挑战、与家人朋友保持良好关系四个方面进行阐述;结尾表达希望,总结全文,层次分明,逻辑连贯。内容完整,涵盖了题目中给出的所有要点,包括规律生活、科学学习、积极面对挑战,并且额外提出了一条"与家人朋友保持良好关系"的建议,内容丰富全面。语言规范,语言符合发言稿的特点,简洁明了,通俗易懂。使用了恰当的连接词,如Firstly、Additionally、Then、Finally,使文章条理清晰;还运用了一些实用的表达,如be supposed to、not only...but also...,增强了语言的丰富性。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表