【精品解析】吉林省长春市经开区2024-2025学年八年级上学期期末英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】吉林省长春市经开区2024-2025学年八年级上学期期末英语试题

资源简介

吉林省长春市经开区2024-2025学年八年级上学期期末英语试题
一、从每小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案。
1.(2025八上·长春经济技术开发期末)Changchun New Ice-Snow World is ________ largest ice and snow theme park in the world.
A.a B.an C.the D./
2.(2025八上·长春经济技术开发期末)Xu Fengcan is a young ________ who is famous for her excellent flying skills in China's Airshow in Zhuhai.
A.pilot B.scientist
C.cook D.computer programmer
3.(2025八上·长春经济技术开发期末)My family went to Yunnan last summer. It's so beautiful that we're looking forward to ________ it again.
A.visit B.visiting C.visited D.visits
4.(2025八上·长春经济技术开发期末)We don't know the love of our parents ________ we become parents ourselves one day.
A.if B.when C.after D.until
5.(2025八上·长春经济技术开发期末)Tony often ________ the shower to save water while he is washing his hair,
A.turns on B.turns off C.turns up D.turns down
6.(2025八上·长春经济技术开发期末)—What do you think of soap operas, Emma
—Well, I ________ watch them because I think they are boring.
A.sometimes B.always C.often D.hardly
7.(2025八上·长春经济技术开发期末)We'll go for a picnic with our classmates in Nanxi Wetland Park if it ________ tomorrow.
A.doesn't rain B.rained C.won't rain D.rains
8.(2025八上·长春经济技术开发期末)—Mary, what happened to you
—Mom, there is ________ with my eyes. Help!
A.wrong something B.wrong nothing
C.something wrong D.nothing wrong
9.(2025八上·长春经济技术开发期末) —Would you please tell me ____ this computer
—Yes. Let me show you.
A.what to use B.how to use C.when to use D.who to use
二、阅读短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
(2025八上·长春经济技术开发期末) It is very 10. for you to make a New Year's resolution. Keeping your New Year's resolution should be very important so you can be a 11. person. Many people make their New Year's resolution to stop 12. junk food, to spend more time with their family or to spend 13. time watching television. However, 14. can you make your New Year's resolution come true each year
15. , make a New Year's resolution that is appropriate (合适的) for you. Choose one that you know you will keep 16. may be a little difficult for you. A New Year's resolution 17. "watching your favorite TV shows" or "drinking more coffee" is not a good 18. . You should choose something that will be good for you like "having more milk and eggs for 19. every morning".
Secondly, tell 20. about your New Year's resolution. And they can help you 21. your New Year's resolution. Your friends and family will give you some 22. to keep your resolution.
Thirdly, believe in yourself. When you feel like you 23. keep your New Year's resolution anymore, you can tell 24. that you can do it! And you can do it well.
10.A.serious B.normal C.comfortable D.necessary
11.A.healthier B.richer C.better D.worse
12.A.eating B.looking C.making D.taking
13.A.more B.little C.less D.much
14.A.how B.whether C.when D.what
15.A.One B.Firstly C.Once D.Then
16.A.until B.unless C.so D.but
17.A.on B.for C.at D.like
18.A.idea B.show C.advice D.hobby
19.A.breakfast B.dinner C.lunch D.meal
20.A.another B.other C.others D.the others
21.A.make B.keep C.start D.find
22.A.money B.time C.food D.help
23.A.needn't B.can't C.shouldn't D.mustn't
24.A.himself B.myself C.yourself D.herself
三、(A)
(2025八上·长春经济技术开发期末)Winter International Food FestivalGreen Square will have this year's Winter International Food Festival on December 9th. Our event will begin at 5 p.m. and end at 9 p.m. You can enjoy food and drinks from more than twenty countries. There will also be five interesting cultural e taste and have fun!
Food passport (护照)
After you arrive at the square, head to the red tent to pick up your free "food passport". As you visit the seven stations, get a star at each station. After getting all seven stars, you will win a lovely gift!
Shows
5:00 p.m.-5:10 p.m. African dance
5:15 p.m.-5:35 p.m. Piano performance
5:35 p.m.-6:00 p.m. Indian dance
6:30 p.m.-6:45 p.m. Violin performance
6:50 p.m.-7:00 p.m. Australian dance
More tips
◎You may bring your pet dog along with you, but it must be on a rope.
◎It's easier for you to use the mobile phone to pay for the food, so it's best to bring your phone.
根据短文内容,选择最佳答案。
25.How long will the Winter International Food Festival last (持续)
A.Three hours. B.Four hours. C.Five hours. D.Six hours.
26.When can you pick up your free "food passport"
A.After you arrive at Green Square.
B.After you come to each station.
C.After you watch five interesting shows.
D.When you pay for the food.
27.To win a gift, you should ________.
A.watch five interesting cultural shows
B.use the mobile phone to pay for the food
C.eat food and drinks from seven countries
D.visit the seven stations and get seven stars
28.If you want to watch the Indian dance, you should arrive at ________.
A.6:10 p.m. B.5:30 p.m. C.6:30 p.m. D.7:00 p.m.
29.The passage probably comes from ________.
A.a newspaper B.a dictionary C.a storybook D.a menu
四、(B)
(2025八上·长春经济技术开发期末)①In 2003, China sent its first astronaut, Yang Liwei, into space. Since then, 13 Chinese astronauts have "reached for the stars". Zhai Zhigang, Wang Yaping and Ye Guangfu are three of them. They carried out lots of important missions (任务). Have you ever dreamed of becoming an astronaut like them How did they get there
②To be an astronaut, you need to be very healthy. Good eyesight, a strong heart and lungs (肺) are important. You'd better not have other small problems. For example, a decayed tooth (蛀牙) could get worse in space and bring trouble to astronauts, as Pang Zhihao, a space scientist, told the Beijing Morning Post.
③You also need to become stronger with hard training. You must fly more than 600 hours without accidents. Besides, you need to build your muscles as strong as athletes by running and swimming. You will also wear a 200-kilogram suit and do tasks underwater for six or seven hours without eating or going to the toilet. This is like doing tasks during a spacewalk.
④Knowledge is important as well. Astronauts take 60 courses to get ready for a mission, including math, English, spacecraft design, physics and many more. So they will know what to do when emergencies (突发事件) happen during the mission.
根据短文内容,选择最佳答案。
30.Among all the 13 Chinese astronauts, ________ is the first astronaut into space.
A.Yang Liwei B.Zhai Zhigang C.Wang Yaping D.Ye Guangfu
31.Among the four students below, who has the most chances (机会) of becoming an astronaut
A.Mary—She is healthy and just has a decayed tooth.
B.Tom—He flies 1000 hours with only one accident.
C.James—He is able to do tasks underwater for more than eight hours with no stop.
D.John—He is good at music and physics.
32.How many courses should astronauts take to get ready for a mission
A.13. B.60. C.65. D.200.
33.Which is the right structure (结构) of the passage (①= Paragraph 1 ②= Paragraph 2, …)
A. B.
C. D.
34.Which of the following might be the best title
A.To be an astronaut is interesting B.How to become an astronaut
C.Fight to be healthier D.Get ready for emergencies
五、(C)
(2025八上·长春经济技术开发期末)In the hallway of Lincoln High School, four students are talking and laughing happily. They are good friends with completely different characters (性格).
Almost every friend group has a parent. Emily is certainly the most responsible one among her friends. When they hang out with Emily, they don't need to worry about anything. She always has plans and makes sure things go well. And if someone wants to find a person to talk to, Emily is always there to listen to them. If someone needs advice, Emily is the first person they go to.
Alex, however, is a quiet but talented boy. He doesn't talk much and he usually spends most of his free time reading in the school library, so he does well in exams. When his friends have some difficult problems in study, Alex is often ready to help them out. Students are all surprised at his intellect and great problem-solving skills.
Liam is a born leader. He is cheerful and outgoing. He joins all kinds of clubs at school, including the music and the art clubs. At the same time, Liam likes to take part in outdoor activities. He often organizes school trips, cycling races and other interesting games. All the students would like to play with him. This makes Liam a popular star at school.
Sophia is friendly and kind-hearted. She does different volunteer work after school. On Monday and Friday, Sophia goes to the children's hospital. On Wednesday, she visits dogs and cats in an animal shelter (收容所), bringing them food. At the weekend, she helps clean up the neighborhood and look after the old people.
根据短文内容,选择最佳答案。
35.What do we know about Emily
A.She is good at sports.
B.She takes care of others.
C.She hardly gives useful advice.
D.She likes hanging out with friends.
36.The underlined word "intellect" probably means ________.
A.mind B.look C.dream D.discussion
37.If Jack is interested in outdoor activities, he would turn to ________.
A.Emily B.Alex C.Liam D.Sophia
38.How often does Sophia go to the children's hospital
A.Once a week. B.Twice a month.
C.Twice a week. D.Three times a month.
39.What is the passage mainly about
A.The story of four good friends.
B.The importance of being kind.
C.The students' nice life in Lincoln High School.
D.The introduction to four students with different characters.
六、(D)
(2025八上·长春经济技术开发期末)"Black Myth (神话): Wukong" has become really famous in the international gaming world. It has got a very important international award (奖项).
The pictures in the game are super cool. They have bright colors and you can see every little thing clearly. There are big and beautiful mountains, nice rivers and old temples. The people and animals in the game look like they are real. The Monkey King and other characters have faces that show different feelings and they move just like real people.
This game is not just about nice pictures. It also shows a lot about Chinese culture. When you play the game, you can go on the amazing adventures (冒险) of the Monkey King. You can know how brave (勇敢的), smart and strong he is. Because of this game, more people from different countries can learn about the great Chinese traditional culture.
After the game came out, lots of gamers from all over the world like it. It is like a link between China and other countries. It helps different cultures to talk to each other and makes the world of games more interesting. This game is really good and it should get all the praise it has.
根据短文内容,判断句子正 (T)、误 (F)。
40."Black Myth: Wukong" has got an international award.
41.Dark colors and simple designs make the game's pictures special.
42.The game helps people understand Chinese culture.
43.The Monkey King in the game is very clever, brave and strong.
44.After the game came out, gamers from only one country love it.
七、(E)
(2025八上·长春经济技术开发期末)Sometimes you might feel it impossible to get on well with (相处得好) your parents. But in fact, it isn't as difficult as you think.  45.  
Spend more time with your parents. Your parents won't always be around, so try to spend more time with them. This doesn't mean just sitting in front of the TV together.  46.   By doing them, all of you will feel happy and relaxed.
Talk with your parents more often. In order to understand them better, you should talk with them more often.  47.   For example, you could ask them about their own childhood. In this way, you will understand them better.
 48.   Sometimes your parents also want to learn more about you. Just do your best to open your heart to them. When possible, talk to them about something at school or what you really want to be in the future.
Make your parents feel proud (自豪的).  49.   By working hard, you can do well at school or win prizes in games. They will think how lucky they are to have you and be more willing to talk about you in front of others.
阅读短文,把A-E五个句子填入文中空缺处,使短文内容完整。
A. Instead (相反), you should do more activities with your parents together.
B. There are always some ways to make your parents feel good about you.
C. Follow these ways, and then you'll improve your relationship with them.
D. Share your feelings with your parents.
E. Try to learn more about them.
八、(F)
(2025八上·长春经济技术开发期末)In many Chinese cities, primary and middle schools have made class breaks longer from 10 to 15 minutes since the fall semester (学期) started. The governments (政府) want students and teachers to do more outdoor activities.
Before, Chinese schools usually had 10-minute breaks. But it was not enough time for students, especially those in tall buildings, to go outside and play. Sometimes, schools didn't let students leave the classroom during breaks because they were worried about safety.
Now, local education departments (部门) are trying to make school schedules better. They want students to have at least 30 minutes of exercise every day.
In Beijing, primary schools' morning and afternoon times haven't changed. Middle schools end five minutes later.
In Wuxi, Jiangsu, schools have 15-minute breaks and one PE class every day. Students must do at least 100 minutes of exercise at school. The education officer said this helps students play outside and talk to each other. They want to give break time back to students.
A Qingdao primary school has many outdoor games like jump rope and hula hoop, and indoor puzzles during 15-minute breaks. In May, a fitness test showed that 47 percent of Qingdao students got "excellent" or "good" fitness grades, 10 percent more than before.
根据短文内容,回答下列问题。
50.Who do the governments want to do more outdoor activities
   
51.Why didn't schools let students leave the classroom during breaks before
   
52.In which city do the middle schools end five minutes later
   
53.How long do students in Wuxi, Jiangsu need to exercise at school
   
54.What outdoor games are mentioned (提到) in a Qingdao primary school
   
九、Ⅳ. 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
(2025八上·长春经济技术开发期末)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The Spring Festival, an important Chinese holiday, has been 55.   (successful) added to the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity (人类非物质文化遗产代表作名录) by UNESCO on December 4th, 2024. This list is for important cultural things that people should not forget. China has the 56.   (many) items (项目) on this list, 44 in all.
The Spring Festival is one of important 57.   (tradition) festivals in China. It is celebrated on the first day of the first month according to the Chinese calendar, it usually 58.   (fall) between late January 59.   early February. Millions of people go back home for the festival, making it the largest human migration (迁移) on the earth. Before the Spring Festival, people are busy 60.   (prepare). They clean their houses to clear away bad luck, put 61.   Spring Festival couplets (春联) on the doors or walls and get ready for eating a big dinner at night. They watch the Spring Festival Gala while waiting for the arrival of the new year. When the new year comes, people visit relatives' and friends' homes and say "Happy New Year" to everyone. They also give children lucky money in red envelopes. Food also plays a big 62.   in the festival. Families prepare dishes like dumplings, sticky rice cakes, fried meatballs and braised fish. Each dish carries 63.   (wish) for wealth, happiness and success.
UNESCO wants people all over the world to know about this festival and have a better 64.   (understand) of Chinese cultures.
十、V. (A)(满分5分)
65.(2025八上·长春经济技术开发期末)1月5日学校要组织同学们去冰雪新天地 (Changchun Ice and Snow World) 游玩,假如你是学生会主席Li Hua,想要邀请新来的外教Mike一起参加本次活动,请你用英语给Mike写一封不少于40词的邀请函。
要点: (1) 1月5日上午9点在学校集合;
(2) 穿好保暖的衣服;
(3) 请在周四前回复。
要求:要点齐全;表达通顺;简洁得体。
Dear Mike,
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
十一、(B)(满分15分)
66.(2025八上·长春经济技术开发期末)"经一事,长一智。"人生,就是在经历中成长,在成长中经历。请结合自己的学习和生活,分享一段自己遇到问题及解决问题的经历,请以"Learning from the experience"为题,写一篇不少于80词的英语短文。
要求:(1)讲述一段自身的经历;
(2)分享感悟、感想;
(3)适当增加细节,行文连贯;
(4)文中不得出现考生的真实姓名和校名。
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
1.【答案】C
【知识点】用于序数词、比较级或最高级前
【解析】【分析】句意:长春新冰雪大世界是世界上最大的冰雪主题公园。A:a"一"不定冠词表泛指,用在以辅音音素开头的单词前;B:an"一",不定冠词表泛指,用在以元音音素开头的单词前;C:the"这个,那个,这些,那些",定冠词,表特指;D:/,零冠词。根据"... largest ice and snow theme park in the world."可知,此处表示是世界上最大的冰雪主题公园,形容词最高级largest前要用定冠词the。故选C。
【点评】考查冠词,本题涉及定冠词的应用。
2.【答案】A
【知识点】可数名词的单数
【解析】【分析】句意: Xu Fengcan 是一位年轻的飞行员,她因在珠海中国航展上出色的飞行技能而闻名。A:pilot"飞行员";B:scientist"科学家";C:cook"厨师";D:computer programmer "计算机程序员"。根据定语从句" who is famous for her excellent flying skills in China's Airshow in Zhuhai."可知,与飞行技能相关的职业是飞行员,故选A。
【点评】考查名词辨析,区分pilot;scientist;cook和computer programmer的含义。
3.【答案】B
【知识点】动名词;固定搭配
【解析】【分析】句意:去年夏天, 我们一家人去了云南。那里太美了以至于我们期待再次去云南旅游。结合固定短语look forward to doing sth"期待做某事",应用动名词作宾语,故选B。
【点评】考查非谓语动词,本题涉及动名词作宾语以及固定短语 look forward to doing sth 。
4.【答案】D
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;until/till引导的时间状语从句
【解析】【分析】句意:直到有一天我们自己成为父母,我们才知道父母的爱。if 如果;when当……的时候;after在……以后;until直到,和not连用表示"直到……才"。 根据We don't know the love of our parents 我们不知道父母的爱,可知应是表示"直到我们自己成为父母才知道",应用固定搭配not …until…"不……直到……"。故选D。
【点评】考查连词辨析。注意熟记固定搭配not …until…"不……直到……"。
5.【答案】B
【知识点】固定搭配;短语辨析
【解析】【分析】句意:Tony在洗头时为了节约用水经常关掉淋浴器。A:turns on"打开";B:turns off "关掉";C:turns up"出现";D:turns down"拒绝"。根据"to save water"可知,此处表示为了节约用水经常关掉淋浴器。故选B。
【点评】考查动词短语词义辨析,区分turn on;turn off;turn up和turn down的含义。
6.【答案】D
【知识点】频度副词
【解析】【分析】句意:——你觉得肥皂剧怎么样,Emma?——嗯,我几乎不看它们,因为我觉得它们很无聊。A:sometimes"有时";B:always"总是";C:often"经常";D:hardly"几乎不"。根据"because I think they are boring"可知,我觉得它们很无聊,所以我几乎不看它们。故选D。
【点评】考查副词词义辨析,区分sometimes;always;often和hardly的含义。
7.【答案】A
【知识点】一般现在时代替一般将来时
【解析】【分析】句意:如果明天不下雨,我们将和同学们去南溪湿地公园野餐。
本句是由if引导的条件状语从句,遵循"主将从现"原则,即主句用一般将来时,从句用一般现在时表示将来;从句的主语是it,谓语动词是rain,结合语境,是说如果明天不下雨就去野餐,所以要用否定形式doesn't rain。故选A。
【点评】考查时态,本题if引导的条件状语从句,一般现在时表将来。
8.【答案】C
【知识点】表示某物的复合不定代词;形容词作定语置于名词后
【解析】【分析】句意:—— Mary ,你怎么了?——妈妈,我的眼睛有点不对劲。救命啊!something"某事",一般用于肯定句及表示请求建议等含义的疑问句中;nothing"没有东西"。形容词修饰不定代词时,放在代词后面;根据"Help!"可知,玛丽的眼睛是出了问题,因此something wrong"有问题,有毛病",符合语境。故选C。
【点评】考查不定代词词义辨析,区分nothing和something的含义以及定语后置。
9.【答案】B
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:——你能告诉我如何使用这台电脑吗?——是的,让我来给你展示。What什么,how,如何,when何时,who谁,根据Let me show you,可知上文提问方式用how,疑问词+不定式,是固定搭配,how to do,怎么做,故选B。
【点评】考查短语辨析,注意识记how的用法。
【答案】10.D;11.C;12.A;13.C;14.A;15.B;16.D;17.D;18.A;19.A;20.C;21.B;22.D;23.B;24.C
【知识点】教育类;说明文;自我管理
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了如何让新年决心得以实现,给出了三条实用建议。首先,要制定适合自己且有一定难度、对自己有益的新年决心;其次,将新年决心告知他人,借助朋友和家人的帮助与鼓励来坚守决心;最后,要相信自己,在感觉难以坚持时给自己积极的心理暗示,坚信自己能够做好,以此助力新年决心每年都能成功实现 。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及形容词,动词,疑问词,副词,连词,介词,名词,代词,情态动词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇教育类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
10.句意:对你来说,制定一个新年决心是非常必要的。A:serious"严肃的";B:normal"正常的";C:comfortable"舒服的";D:necessary"必要的"。根据下文"Keeping your New Year's resolution should be very important"保持新年决心应该非常重要。可知,此处强调制定新年决心很有必要,故选D。
11.句意:坚持你的新年决心应该非常重要,这样你才能成为一个更好的人。A:healthier"更健康的";B:richer"更富有的";C:better"更好的";D:worse"更差的"。根据语境以及常识可知,坚持新年决心会让人变得更好,故选C。
12.句意:许多人制定新年决心是为了停止吃垃圾食品,花更多时间和家人在一起,或者花更少时间看电视。A:eating"吃";B:looking"看,看起来";C:making"制作";D:taking"拿,取"。根据语境,此处表示停止吃垃圾食品,故选A。
13.句意:许多人制定新年决心是为了停止吃垃圾食品,花更多时间和家人在一起,或者花更少时间看电视。A:more"更多的";B:little"小的,少的";C:less"更少的";D:much" 许多 "。根据空前"Many people make their New Year's resolution to stop 3 junk food, to spend more time with their family ..."可知,此处列举的新年决心都是为了让自己变得更好,因此此处指和之前看电视时间对比,要减少看电视时间,故选C。
14.句意:然而,每年你怎样才能实现你的新年决心呢?A:how"如何,怎样";B:whether"是否";C:when"何时";D:what"什么"。根据下文提出的实现新年决心的方法可知,此处问怎样实现,故选A。
15.句意:首先,制定一个适合你的新年决心。A:One"一个";B:Firstly"首先";C:Once"一旦,一次";D:Then"然后,那时"根据下文"Secondly"、"Thirdly"可知,此处表示顺序,首先,用Firstly,故选B。
16.句意:选择一个你知道你会坚持但可能对你来说有点困难的决心。A:until"直到";B:unless"除非";C:so"所以,如此";D:but"但是"。根据下文"‘watching your favorite TV shows' or ‘drinking more coffee'"可知,此处说的是要制定有点困难的决心,否则没有意义,因此这里前后句表示转折关系,用but连接,故选D。
17.句意:像"看你最喜欢的电视节目"或"喝更多咖啡"这样的新年决心不是一个好主意。A:on"在……上,关于";B:for"为了";C:at"在";D:like"像"。根据空后"‘watching your favorite TV shows' or ‘drinking more coffee'"可知,此处是举例说明什么样的新年决心不是好的,故选D。
18.句意:像"看你最喜欢的电视节目"或"喝更多咖啡"这样的新年决心不是一个好主意。A:idea"主意";B:show"展示";C:advice"建议";D:hobby" 爱好 "。根据下文"You should choose something that will be good for you ..."你应该选择对你有好处的东西,可知,新年决心要选择对自己有好处的,因此此处指这样的新年决心不是好主意。故选A。
19.句意:你应该选择一些对你有好处的事情,比如"每天早上早餐多喝牛奶、多吃鸡蛋"。A:breakfast "早餐";B:dinner"晚餐";C:lunch"午餐";D:meal"餐,饭"。根据空后"every morning"可知,此处指的是早餐,故选A。
20.句意:其次,告诉别人你的新年决心。 A:another"(三者及以上的)另一个";B:other"其他的";C:others"其他人(或物)";D:the others"其余的",特指某一范围内的其他全部。根据语境可知,这里没有特定范围,用others泛指其他人。故选C。
21.句意:他们可以帮助你坚持你的新年决心。A:make"制作,使";B:keep"坚持";C:start "开始";D:find" 找到 "。根据语境可知,此处指的是坚持你的新年决心,故选B。
22.句意:你的朋友和家人会给你一些帮助来坚持你的决心。A:money"钱";B:time"时间";C:food"食物";D:help" 帮助 "。根据上文"And they can help you 12 your New Year's resolution."他们可以帮助你坚持你的新年决心。可知,家人和朋友会给你一些帮助,故选D。
23.句意:当你觉得你再也不能坚持你的新年决心时,你可以告诉自己你能做到!A:needn't"不需要";B:can't"不能";C:shouldn't"不应该";D:mustn't" 不允许 "。根据"语境语境可知,这里是说感觉自己不能坚持时,can't"不能"符合语境。故选B。
24.句意:当你觉得你再也不能坚持你的新年决心时,你可以告诉自己你能做到!A:himself"他自己";B:myself"我自己";C:yourself"你自己";D:herself" 她自己 "。根据语境可知,主语是you,这里是告诉"你自己"。故选C。
【答案】25.B
26.A
27.D
28.B
29.A
【知识点】应用文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇应用文,是关于冬季国际美食节的活动通知,介绍了冬季国际美食节的相关信息。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题,是一则通知,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
25.细节理解题。根据第一段中的"Our event will begin at 5 p.m. and end at 9 p.m."我们的活动将于下午5点开始,晚上9点结束。可知,活动从下午5点开始,9点结束,持续4个小时。故选B。
26.细节理解题。根据Food passport (护照) 部分中的"After you arrive at the square, head to the red tent to pick up your free ‘food passport'."到达广场后,前往红色帐篷领取免费的"食品护照"。可知,到达广场后就可以去红色帐篷领取免费的 "美食护照"。故选A。
27.细节理解题。根据Food passport (护照) 部分中的"As you visit the seven stations, get a star at each station. After getting all seven stars, you will win a lovely gift!"当你参观七个车站时,每个车站都有一颗星。获得全部七颗星后,您将赢得一份精美的礼物!可知,参观七个站点并在每个站点获得一颗星星,集齐七颗星星就能赢得一份可爱的礼物。故选D。
28.细节理解题。根据Shows部分中的"5:35 p.m.-6:00 p.m. Indian dance"可知,印度舞蹈在下午5:35 - 6:00进行,所以如果想看印度舞蹈,应该在5:35之前到达,5:30 p.m. 符合要求。故选B。
29.推理判断题。通读全文可知,本文是关于冬季国际美食节的活动介绍,这类信息通常会出现在报纸上。故选A。
【答案】30.A
31.C
32.B
33.B
34.B
【知识点】说明文;推理判断;文章结构;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了成为宇航员需具备的多方面条件,包括要拥有健康的身体(良好的视力、强健的心肺且无其他小毛病)、需通过艰苦训练变得更强壮(无事故飞行超600小时、像运动员般锻炼肌肉、进行模拟太空行走的水下任务),同时知识储备也至关重要(需学习60门课程以应对任务中的突发事件) 。【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断,篇章结构和标题归纳四个题型的考查,是一篇科普类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
30.细节理解题。根据第一段中的"In 2003, China sent its first astronaut, Yang Liwei, into space."2003年,中国将第一位宇航员杨利伟送入太空。可知,杨利伟是中国第一位进入太空的宇航员。故选A。
31.推理判断题。根据第三段中的"You will also wear a 200-kilogram suit and do tasks underwater for six or seven hours without eating or going to the toilet."你还将穿上200公斤重的潜水服,在水下工作六到七个小时,不吃东西也不上厕所。可知,要成为宇航员需要穿上200公斤重的潜水服,在水下完成6到7个小时的任务,不吃不上厕所,可推知"詹姆斯能在水下不停地完成八个多小时的任务"符合。故选C。
32.细节理解题。根据第四段中的"Astronauts take 60 courses to get ready for a mission, including math, English, spacecraft design, physics and many more."宇航员需要学习60门课程来为任务做好准备,包括数学、英语、航天器设计、物理等等。可知,宇航员要为一次任务学习60门课程。故选B。
33.篇章结构题。通读全文可知,第一段引出成为宇航员的话题;第二、三、四段分别从身体健康、严格训练、知识储备三个方面阐述如何成为宇航员,属于总分结构,故选B。
34.标题归纳题。通读全文可知,本文整体围绕如何成为一名宇航员展开,介绍了成为宇航员的各项条件,"如何成为一名宇航员"最能概括文章主旨,适合作本文标题。故选B。
【答案】35.B
36.A
37.C
38.C
39.D
【知识点】说明文;同伴间交往的品质;推理判断;词义猜测;文章大意
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了林肯高中走廊上四位性格迥异但关系要好的学生。 Emily 是朋友中最有责任心的,会制定计划、倾听他人并提供建议; Alex 安静且有天赋,常在图书馆阅读,擅长考试并能帮朋友解决学习难题; Liam 是天生的领导者,开朗外向,参加各类社团和户外活动,常组织学校活动,是学校里的受欢迎人物; Sophia 友好善良,课后参与各种志愿活动,如去医院、动物收容所,以及帮助清理社区和照顾老人。【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测,推理判断和主旨大意四个题型的考查,是一篇生活类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
35.推理判断题。根据第二段中的"And if someone wants to find a person to talk to, Emily is always there to listen to them. If someone needs advice, Emily is the first person they go to."如果有人想找个人聊天, Emily 总是会在那里听他们说话。如果有人需要建议, Emily 是他们第一个去找的人。说明 Emily 擅长照顾别人。故选B。
36.词义猜测题。根据第三段中的"When his friends have some difficult problems in study, Alex is often ready to help them out. Students are all surprised at his intellect and great problem-solving skills."当他的朋友在学习上遇到困难时, Alex 经常愿意帮助他们。学生们都对他的才智和出色的解决问题的能力感到惊讶。可推知划线词intellect意为"才智",故选A。
37.细节理解题。根据第四段中的"At the same time, Liam likes to take part in outdoor activities."同时,Liam喜欢参加户外活动。所以,如果Jack对户外活动感兴趣,他会找Liam。故选C。
38.细节理解题。根据最后一段中的"On Monday and Friday, Sophia goes to the children's hospital."星期一和星期五, Sophia 去儿童医院。可知, Sophia 一周去儿童医院两次。故选C。
39.主旨大意题。根据第一段中的" They are good friends with completely different characters (性格). "他们是性格完全不同的好朋友;以及全文可知,本文介绍了四个性格迥异的学生情况。故选D。
【答案】40.正确
41.错误
42.正确
43.正确
44.错误
【知识点】广告布告类;说明文;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇说明文,高度评价了游戏《黑神话:悟空》在国际上取得的成功。文章指出,该游戏不仅以其精美的画面和逼真的角色塑造赢得了赞誉,更重要的是,它通过展现孙悟空的故事和冒险,成功地向世界传播了中国传统文化。游戏因此成为连接中国与世界文化的桥梁,促进了不同文化间的交流,丰富了全球游戏界的内涵。
【点评】本题考点涉及推理判断题型的考查,是一篇介绍类阅读,考生需要准确捕捉细节信息并根据上下文的逻辑关系,进行推理分析,从而做出正确判断。
40.推理判断题。根据第一段中的"It has got a very important international award (奖项)."它获得了一个非常重要的国际奖项。可知,《黑神话:悟空》获得了一个非常重要的国际奖项,因此"Black Myth: Wukong" has got an international award."《黑色神话:悟空》获得了国际奖项。"的表述正确。故答案为T。
41.推理判断题。根据第二段中的"The pictures in the game are super cool. They have bright colors and you can see every little thing clearly."游戏中的图片非常酷。它们颜色鲜艳,你可以清楚地看到每一件小事。可知,游戏画面色彩明亮,能看清细节,并非是深色和简单设计,所以 Dark colors and simple designs make the game's pictures special. "深色和简单的设计使游戏的画面与众不同。"表述错误,故答案为F。
42.推理判断题。根据第三段中的"It also shows a lot about Chinese culture. When you play the game, you can go on the amazing adventures (冒险) of the Monkey King. You can know how brave (勇敢的), smart and strong he is. Because of this game, more people from different countries can learn about the great Chinese traditional culture."它也展示了很多中国文化。当你玩游戏时,你可以去猴王的惊人冒险。你可以知道他有多勇敢、聪明和强壮。因为这个游戏,更多来自不同国家的人可以了解伟大的中国传统文化。可知,这款游戏展示了中国文化,帮助不同国家的人了解中国传统文化,所以 The game helps people understand Chinese culture. "这个游戏帮助人们了解中国文化。"表述正确,故答案为T。
43.推理判断题。根据第三段中的"When you play the game, you can go on the amazing adventures (冒险) of the Monkey King. You can know how brave (勇敢的), smart and strong he is."当你玩游戏时,你可以去猴王的惊人冒险。你可以知道他有多勇敢、聪明和强壮。可知,游戏中的孙悟空勇敢、聪明且强壮,所以The Monkey King in the game is very clever, brave and strong."游戏中的美猴王非常聪明、勇敢和强壮。"表述正确,故答案为T。
44.推理判断题。根据最后一段中的"After the game came out, lots of gamers from all over the world like it."游戏发布后,来自世界各地的许多玩家都喜欢它。可知,游戏推出后,世界各地很多玩家都喜欢它,并非只有一个国家,所以After the game came out, gamers from only one country love it."游戏发布后,只有一个国家的玩家喜欢它。"表述错误,故答案为F。
【答案】45.C;46.A;47.E;48.D;49.B
【知识点】教育类;说明文
【解析】【分析】本文是一篇说明文,为与父母相处有困难的人提供建议,介绍了通过多花时间陪伴父母(一起开展活动而非单纯坐在一起看电视)、更频繁地与父母交流(尝试多了解他们,如询问其童年)、向父母分享自己的感受(让父母了解自己)、让父母为自己感到自豪(如努力学习取得好成绩或赢得比赛奖励)等方式,来改善与父母的关系。
【点评】考查五选五,本文是一篇教育类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
45.根据空前"Sometimes you might feel it impossible to get on well with (相处得好) your parents. But in fact, it isn't as difficult as you think."有时候,你可能会觉得不可能和你的父母相处得很好。但事实上,这并不像你想象的那么难。指出与父母相处并非想象中困难。下文列举了与父母相处的具体方法,因此此句是过渡句,起到承上启下的作用,引出下文具体的相处方法,C. Follow these ways, and then you'll improve your relationship with them."遵循这些方法,然后你会改善与他们的关系。"符合语境,故选C。
46.根据空前"This doesn't mean just sitting in front of the TV together."这并不意味着只是坐在电视机前。提到花更多时间和父母在一起,并非只是一起看电视,此处应是进一步说明应该如何与父母共度时光,A. Instead (相反), you should do more activities with your parents together."相反,你应该和你的父母一起做更多的活动。"承接上文,符合语境,故选A。
47.根据空前"In order to understand them better, you should talk with them more often."为了更好地理解他们,你应该更频繁地与他们交谈;以及空后"For example, you could ask them about their own childhood."例如,你可以问他们自己的童年。这样,你会更好地理解他们。可知,此段主旨是多与父母交谈,更好地了解他们,此处应是与了解父母相关, E. Try to learn more about them. "试着更多地了解他们。"承上启下,符合语境,故选E。
48.根据空后"Sometimes your parents also want to learn more about you. Just do your best to open your heart to them."有时,你的父母也想更多地了解你。尽你所能向他们敞开心扉。可知,该段主要讲要和父母分享自己的感受, D. Share your feelings with your parents. "和你的父母分享你的感受。"符合语境,故选D。
49.根据空前" Make your parents feel proud (自豪的). "让你的父母感到骄傲;以及空后" By working hard, you can do well at school or win prizes in games. They will think how lucky they are to have you and be more willing to talk about you in front of others."通过努力学习,你可以在学校取得好成绩或在游戏中获奖。他们会觉得有你在身边是多么幸运,更愿意在别人面前谈论你。可知,该段主要讲要让父母为自己感到骄傲,此处应是引出下文通过努力学习、在学校表现出色或在比赛中获奖等方式让父母骄傲, B. There are always some ways to make your parents feel good about you. "总有一些方法能让你的父母对你感觉良好。"承上启下,符合语境,故选B。
【答案】50.Students and teachers.
51.Because they were worried about safety.
52.In Beijing.
53.At least 100 minutes.
54.Jump rope and hula hoop.
【知识点】教育类;说明文;细节理解
【解析】【分析】本文是一篇说明文,自新学期起,中国许多城市的中小学校将课间休息时间从10分钟延长至15分钟,政府此举旨在鼓励学生和教师进行更多户外活动。此前,10分钟的课间休息时间不足,尤其是高层建筑中的学生难以充分外出活动,且出于安全考虑,学校有时会限制学生课间离开教室。如今,地方教育部门正努力优化学校作息安排,希望学生每天至少进行30分钟锻炼。以北京、无锡为例,当地学校通过调整作息或增加课间时长及体育课来保障学生锻炼时间,而青岛一所小学在15分钟课间开展多样活动后,学生体能测试优秀和良好率显著提升。
【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇教育类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而作出正确答案。
50.细节理解题。根据第二段中的"The governments (政府) want students and teachers to do more outdoor activities."政府希望学生和教师多做户外活动。可知,政府希望学生和老师进行更多户外活动,故答案为:Students and teachers.
51.细节理解题。根据第二段中的"Sometimes, schools didn't let students leave the classroom during breaks because they were worried about safety."有时,学校不让学生在课间离开教室,因为他们担心安全。可知,以前学校课间不让学生离开教室是因为担心安全问题,故答案为:Because they were worried about safety.
52.细节理解题。根据第四段"In Beijing, primary schools' morning and afternoon times haven't changed. Middle schools end five minutes later."在北京,小学的上午和下午上课时间没有改变。中学五分钟后结束。可知,在北京,中学放学时间晚五分钟,故答案为:In Beijing.
53.细节理解题。根据第五段中的"In Wuxi, Jiangsu, schools have 15-minute breaks and one PE class every day. Students must do at least 100 minutes of exercise at school."在江苏无锡,学校每天有15分钟的休息时间和一节体育课。学生必须在学校进行至少100分钟的锻炼。可知,江苏无锡的学生在学校至少要锻炼100分钟,故答案为:At least 100 minutes.
54.细节理解题。根据最后一段中的"A Qingdao primary school has many outdoor games like jump rope and hula hoop, and indoor puzzles during 15-minute breaks."青岛一所小学有很多户外游戏,比如跳绳和呼啦圈,还有15分钟的室内拼图。可知,青岛一所小学提到的户外活动有跳绳和转呼啦圈,故答案为:Jump rope and hula hoop.
【答案】55.successfully;56.most;57.traditional;58.falls;59.and;60.preparing;61.up;62.role;63.wishes;64.understanding
【知识点】新闻报道类;中国传统节假日与庆祝活动
【解析】【分析】大意:本文主要介绍了春节被联合国教科文组织列入人类非物质文化遗产代表作名录,以及春节的时间、人们的庆祝方式、传统食物等内容,体现了春节的重要性以及联合国教科文组织希望借此让世界更好地了解中国文化。
【点评】考查语法填空。注意根据句子的结构和语法关系,确定需要填入的词的词性(如名词、动词、形容词等)。
55.句意:2024年12月4日,中国重要节日春节被联合国教科文组织成功列入人类非物质文化遗产代表作名录。successful成功的,形容词。根据副词作状语,可知这里修饰动词added,需要用副词形式是successfully,故填successfully。
56.句意:中国在这个名录上的项目最多,总共有44项。根据many很多,形容词。根据定冠词the,可知需用最高级most"最多",故填most。
57.句意:春节是中国重要的传统节日之一。tradition传统,名词。根据空格后名词festivals,可知需要用形容词形式traditional"传统的",作定语,故填traditional。
58.句意:它是根据中国农历在正月初一庆祝,通常在1月下旬到2月上旬之间。fall在,动词。根据句子描述的是一般情况,用一般现在时,主语it是第三人称单数,fall的第三人称单数形式是falls,故填falls。
59.句意:它是根据中国农历在正月初一庆祝,通常在1月下旬到2月上旬之间。根据介词短语between...and...表示"在……和……之间",可知应填连词and,故填and。
60.句意:春节前,人们忙着准备。prepare1准备,动词。根据固定搭配be busy doing sth."忙于做某事",可知用prepare的动名词形式preparing,故填preparing。
61.句意:他们打扫房屋以扫除厄运,在门上或墙上张贴春联,并准备晚上吃一顿丰盛的晚餐。根据Spring Festival couplets可知,此处表示张贴春联,应用固定搭配put up"张贴",故填up。
62.句意:食物在这个节日中也起着重要作用。根据固定搭配play a big role in"在……中起重要作用",可知应填可数名词单数role"作用",故填role。
63.句意:每道菜都承载着对财富、幸福和成功的祝愿。wish祝愿,可数名词。根据一道菜承载的不仅仅是单一的一个愿望,而是多种美好的期许,可知用复数形式wishes,故填wishes。
64.句意:联合国教科文组织希望全世界的人们了解这个节日,并对中国文化有更好的理解。understand理解,动词。根据不定冠词a,可知应用可数名词单数形式understanding,固定搭配have a better understanding of..."对……有更好的理解",故填understanding。
65.【答案】例文
Dear Mike,
I'm Li Hua, the president of the Student Union. I'm writing to invite you to join us for a trip to Changchun Ice and Snow World on January 5th.
We'll gather at school at 9:00 a.m. that day. It will be very cold there, so please wear warm clothes. You'll surely enjoy the beautiful ice and snow sculptures.
Could you please reply to me before Thursday We sincerely hope you can come and have a great time with us.
Yours,
Li Hua
【知识点】应用文写作;提纲作文;周末活动;书信、电子邮件
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以学生会主席Li Hua的身份,给新来的外教Mike写一封邀请函,邀请他参加学校组织的去冰雪新天地的游玩活动。具体要点包括:(1)邀请目的:明确告知Mike学校将组织去冰雪新天地游玩的活动,并邀请他一同参加。(2)集合时间和地点:1月5日上午9点在学校集合,这是活动开始前的重要信息,需要清晰准确地告知Mike,方便他安排时间。(3)着装要求:由于活动地点是冰雪新天地,天气寒冷,所以要提醒Mike穿好保暖的衣服,以确保他在游玩过程中不会受冻。(4)回复要求:请Mike在周四前回复,以便学校统计参加人数,做好活动的相关安排。
写作时要点要齐全,即邀请函中要包含上述所有关键信息;表达通顺,确保句子之间的逻辑连贯,语法正确;简洁得体,语言要符合邀请函的正式和礼貌风格,避免使用过于复杂或随意的表达。
【点评】该邀请函涵盖了所有关键要点。明确告知了Mike活动是1月5日去长春冰雪新天地游玩;说明了集合时间为当天上午9点且地点在学校;提醒Mike穿保暖衣服;还提出了请他在周四前回复的要求,信息传达清晰准确。语言表述简洁流畅,使用了如"We sincerely hope you can come and have a great time with us."等较为自然亲切的语句,既体现了邀请的诚意,又符合邀请函应有的礼貌和热情风格,能让Mike感受到真诚的邀请。
66.【答案】例文
Learning from the experience
I used to struggle with speaking English. I was too shy to talk in English in public. As a result, my communication skills in English were poor and my grades suffered.
To overcome this, I took action. I started practicing in front of the mirror every day and joined an English corner. At first, it was tough and I made many errors, but I didn't give up. I kept practicing and kept learning from my mistakes.
Gradually, I became more confident and was able to express myself more clearly. This experience taught me that we shouldn't be afraid of making mistakes. By facing challenges and working hard, we can grow and improve.
【知识点】命题作文;提纲作文;记叙文;日常活动
【解析】【分析】本题要求写一篇以"Learning from the experience"为题的英语短文,需结合自身学习和生活经历,讲述遇到问题及解决问题的过程,并分享感悟。具体要点(1)讲述自身经历:内容方面:要选取一段自己在学习或生活中切实遇到问题并努力解决的经历。细节方面:需要适当增加细节,使经历更加生动真实。(2)分享感悟、感想。内容方面:在讲述完经历后,要深入思考从这次经历中所学到的道理、获得的成长。可以是对自身能力的认识,对解决问题方法的总结,或者是对人生、学习、人际关系等方面的新理解。表达方面:感悟要自然、真诚,与所讲述的经历紧密相关,避免空洞的套话。写作时开头简要说明"经一事,长一智"这句话,引出自己要分享的经历。讲述经历包括问题出现:描述自己在准备一次重要的英语演讲比赛时,遇到发音不准确、表达不流畅的问题,导致自己非常紧张和沮丧。解决问题:详细说明自己为了克服这些问题所采取的措施,如向英语老师请教发音技巧、每天早起练习朗读、观看英语演讲视频学习表达方式等。之后分享感悟:表达从这次经历中明白了只要有决心和努力,就能够克服困难;同时认识到在面对挑战时,寻求他人的帮助是非常重要的。最后再次强调从这次经历中学到的宝贵经验,鼓励自己在未来的学习和生活中继续勇敢面对困难。
【点评】该文围绕自身学习英语时遇到的口语表达困难这一经历,详细讲述了从发现问题(不敢在公众场合说英语,导致沟通技能差、成绩受影响),到采取行动(每天对着镜子练习、参加英语角),再到最终取得进步(变得更自信、表达更清晰)的过程,最后还分享了从这次经历中获得的感悟,即不要害怕犯错,要勇敢面对挑战并努力成长,完整地契合了"Learning from the experience"这一主题。整体结构呈现出"问题 - 解决 - 感悟"的合理顺序。先点明自己曾面临的英语口语困境,接着阐述为克服困难所做的努力,最后总结出从这段经历中领悟到的道理,层次分明,易于读者理解。
语言简洁流畅,用词较为简单易懂,符合学生英语写作的水平。句子之间过渡自然,例如使用"To overcome this"来引出解决问题的措施,使文章读起来通顺连贯。
1 / 1吉林省长春市经开区2024-2025学年八年级上学期期末英语试题
一、从每小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案。
1.(2025八上·长春经济技术开发期末)Changchun New Ice-Snow World is ________ largest ice and snow theme park in the world.
A.a B.an C.the D./
【答案】C
【知识点】用于序数词、比较级或最高级前
【解析】【分析】句意:长春新冰雪大世界是世界上最大的冰雪主题公园。A:a"一"不定冠词表泛指,用在以辅音音素开头的单词前;B:an"一",不定冠词表泛指,用在以元音音素开头的单词前;C:the"这个,那个,这些,那些",定冠词,表特指;D:/,零冠词。根据"... largest ice and snow theme park in the world."可知,此处表示是世界上最大的冰雪主题公园,形容词最高级largest前要用定冠词the。故选C。
【点评】考查冠词,本题涉及定冠词的应用。
2.(2025八上·长春经济技术开发期末)Xu Fengcan is a young ________ who is famous for her excellent flying skills in China's Airshow in Zhuhai.
A.pilot B.scientist
C.cook D.computer programmer
【答案】A
【知识点】可数名词的单数
【解析】【分析】句意: Xu Fengcan 是一位年轻的飞行员,她因在珠海中国航展上出色的飞行技能而闻名。A:pilot"飞行员";B:scientist"科学家";C:cook"厨师";D:computer programmer "计算机程序员"。根据定语从句" who is famous for her excellent flying skills in China's Airshow in Zhuhai."可知,与飞行技能相关的职业是飞行员,故选A。
【点评】考查名词辨析,区分pilot;scientist;cook和computer programmer的含义。
3.(2025八上·长春经济技术开发期末)My family went to Yunnan last summer. It's so beautiful that we're looking forward to ________ it again.
A.visit B.visiting C.visited D.visits
【答案】B
【知识点】动名词;固定搭配
【解析】【分析】句意:去年夏天, 我们一家人去了云南。那里太美了以至于我们期待再次去云南旅游。结合固定短语look forward to doing sth"期待做某事",应用动名词作宾语,故选B。
【点评】考查非谓语动词,本题涉及动名词作宾语以及固定短语 look forward to doing sth 。
4.(2025八上·长春经济技术开发期末)We don't know the love of our parents ________ we become parents ourselves one day.
A.if B.when C.after D.until
【答案】D
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;until/till引导的时间状语从句
【解析】【分析】句意:直到有一天我们自己成为父母,我们才知道父母的爱。if 如果;when当……的时候;after在……以后;until直到,和not连用表示"直到……才"。 根据We don't know the love of our parents 我们不知道父母的爱,可知应是表示"直到我们自己成为父母才知道",应用固定搭配not …until…"不……直到……"。故选D。
【点评】考查连词辨析。注意熟记固定搭配not …until…"不……直到……"。
5.(2025八上·长春经济技术开发期末)Tony often ________ the shower to save water while he is washing his hair,
A.turns on B.turns off C.turns up D.turns down
【答案】B
【知识点】固定搭配;短语辨析
【解析】【分析】句意:Tony在洗头时为了节约用水经常关掉淋浴器。A:turns on"打开";B:turns off "关掉";C:turns up"出现";D:turns down"拒绝"。根据"to save water"可知,此处表示为了节约用水经常关掉淋浴器。故选B。
【点评】考查动词短语词义辨析,区分turn on;turn off;turn up和turn down的含义。
6.(2025八上·长春经济技术开发期末)—What do you think of soap operas, Emma
—Well, I ________ watch them because I think they are boring.
A.sometimes B.always C.often D.hardly
【答案】D
【知识点】频度副词
【解析】【分析】句意:——你觉得肥皂剧怎么样,Emma?——嗯,我几乎不看它们,因为我觉得它们很无聊。A:sometimes"有时";B:always"总是";C:often"经常";D:hardly"几乎不"。根据"because I think they are boring"可知,我觉得它们很无聊,所以我几乎不看它们。故选D。
【点评】考查副词词义辨析,区分sometimes;always;often和hardly的含义。
7.(2025八上·长春经济技术开发期末)We'll go for a picnic with our classmates in Nanxi Wetland Park if it ________ tomorrow.
A.doesn't rain B.rained C.won't rain D.rains
【答案】A
【知识点】一般现在时代替一般将来时
【解析】【分析】句意:如果明天不下雨,我们将和同学们去南溪湿地公园野餐。
本句是由if引导的条件状语从句,遵循"主将从现"原则,即主句用一般将来时,从句用一般现在时表示将来;从句的主语是it,谓语动词是rain,结合语境,是说如果明天不下雨就去野餐,所以要用否定形式doesn't rain。故选A。
【点评】考查时态,本题if引导的条件状语从句,一般现在时表将来。
8.(2025八上·长春经济技术开发期末)—Mary, what happened to you
—Mom, there is ________ with my eyes. Help!
A.wrong something B.wrong nothing
C.something wrong D.nothing wrong
【答案】C
【知识点】表示某物的复合不定代词;形容词作定语置于名词后
【解析】【分析】句意:—— Mary ,你怎么了?——妈妈,我的眼睛有点不对劲。救命啊!something"某事",一般用于肯定句及表示请求建议等含义的疑问句中;nothing"没有东西"。形容词修饰不定代词时,放在代词后面;根据"Help!"可知,玛丽的眼睛是出了问题,因此something wrong"有问题,有毛病",符合语境。故选C。
【点评】考查不定代词词义辨析,区分nothing和something的含义以及定语后置。
9.(2025八上·长春经济技术开发期末) —Would you please tell me ____ this computer
—Yes. Let me show you.
A.what to use B.how to use C.when to use D.who to use
【答案】B
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:——你能告诉我如何使用这台电脑吗?——是的,让我来给你展示。What什么,how,如何,when何时,who谁,根据Let me show you,可知上文提问方式用how,疑问词+不定式,是固定搭配,how to do,怎么做,故选B。
【点评】考查短语辨析,注意识记how的用法。
二、阅读短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
(2025八上·长春经济技术开发期末) It is very 10. for you to make a New Year's resolution. Keeping your New Year's resolution should be very important so you can be a 11. person. Many people make their New Year's resolution to stop 12. junk food, to spend more time with their family or to spend 13. time watching television. However, 14. can you make your New Year's resolution come true each year
15. , make a New Year's resolution that is appropriate (合适的) for you. Choose one that you know you will keep 16. may be a little difficult for you. A New Year's resolution 17. "watching your favorite TV shows" or "drinking more coffee" is not a good 18. . You should choose something that will be good for you like "having more milk and eggs for 19. every morning".
Secondly, tell 20. about your New Year's resolution. And they can help you 21. your New Year's resolution. Your friends and family will give you some 22. to keep your resolution.
Thirdly, believe in yourself. When you feel like you 23. keep your New Year's resolution anymore, you can tell 24. that you can do it! And you can do it well.
10.A.serious B.normal C.comfortable D.necessary
11.A.healthier B.richer C.better D.worse
12.A.eating B.looking C.making D.taking
13.A.more B.little C.less D.much
14.A.how B.whether C.when D.what
15.A.One B.Firstly C.Once D.Then
16.A.until B.unless C.so D.but
17.A.on B.for C.at D.like
18.A.idea B.show C.advice D.hobby
19.A.breakfast B.dinner C.lunch D.meal
20.A.another B.other C.others D.the others
21.A.make B.keep C.start D.find
22.A.money B.time C.food D.help
23.A.needn't B.can't C.shouldn't D.mustn't
24.A.himself B.myself C.yourself D.herself
【答案】10.D;11.C;12.A;13.C;14.A;15.B;16.D;17.D;18.A;19.A;20.C;21.B;22.D;23.B;24.C
【知识点】教育类;说明文;自我管理
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了如何让新年决心得以实现,给出了三条实用建议。首先,要制定适合自己且有一定难度、对自己有益的新年决心;其次,将新年决心告知他人,借助朋友和家人的帮助与鼓励来坚守决心;最后,要相信自己,在感觉难以坚持时给自己积极的心理暗示,坚信自己能够做好,以此助力新年决心每年都能成功实现 。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及形容词,动词,疑问词,副词,连词,介词,名词,代词,情态动词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇教育类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
10.句意:对你来说,制定一个新年决心是非常必要的。A:serious"严肃的";B:normal"正常的";C:comfortable"舒服的";D:necessary"必要的"。根据下文"Keeping your New Year's resolution should be very important"保持新年决心应该非常重要。可知,此处强调制定新年决心很有必要,故选D。
11.句意:坚持你的新年决心应该非常重要,这样你才能成为一个更好的人。A:healthier"更健康的";B:richer"更富有的";C:better"更好的";D:worse"更差的"。根据语境以及常识可知,坚持新年决心会让人变得更好,故选C。
12.句意:许多人制定新年决心是为了停止吃垃圾食品,花更多时间和家人在一起,或者花更少时间看电视。A:eating"吃";B:looking"看,看起来";C:making"制作";D:taking"拿,取"。根据语境,此处表示停止吃垃圾食品,故选A。
13.句意:许多人制定新年决心是为了停止吃垃圾食品,花更多时间和家人在一起,或者花更少时间看电视。A:more"更多的";B:little"小的,少的";C:less"更少的";D:much" 许多 "。根据空前"Many people make their New Year's resolution to stop 3 junk food, to spend more time with their family ..."可知,此处列举的新年决心都是为了让自己变得更好,因此此处指和之前看电视时间对比,要减少看电视时间,故选C。
14.句意:然而,每年你怎样才能实现你的新年决心呢?A:how"如何,怎样";B:whether"是否";C:when"何时";D:what"什么"。根据下文提出的实现新年决心的方法可知,此处问怎样实现,故选A。
15.句意:首先,制定一个适合你的新年决心。A:One"一个";B:Firstly"首先";C:Once"一旦,一次";D:Then"然后,那时"根据下文"Secondly"、"Thirdly"可知,此处表示顺序,首先,用Firstly,故选B。
16.句意:选择一个你知道你会坚持但可能对你来说有点困难的决心。A:until"直到";B:unless"除非";C:so"所以,如此";D:but"但是"。根据下文"‘watching your favorite TV shows' or ‘drinking more coffee'"可知,此处说的是要制定有点困难的决心,否则没有意义,因此这里前后句表示转折关系,用but连接,故选D。
17.句意:像"看你最喜欢的电视节目"或"喝更多咖啡"这样的新年决心不是一个好主意。A:on"在……上,关于";B:for"为了";C:at"在";D:like"像"。根据空后"‘watching your favorite TV shows' or ‘drinking more coffee'"可知,此处是举例说明什么样的新年决心不是好的,故选D。
18.句意:像"看你最喜欢的电视节目"或"喝更多咖啡"这样的新年决心不是一个好主意。A:idea"主意";B:show"展示";C:advice"建议";D:hobby" 爱好 "。根据下文"You should choose something that will be good for you ..."你应该选择对你有好处的东西,可知,新年决心要选择对自己有好处的,因此此处指这样的新年决心不是好主意。故选A。
19.句意:你应该选择一些对你有好处的事情,比如"每天早上早餐多喝牛奶、多吃鸡蛋"。A:breakfast "早餐";B:dinner"晚餐";C:lunch"午餐";D:meal"餐,饭"。根据空后"every morning"可知,此处指的是早餐,故选A。
20.句意:其次,告诉别人你的新年决心。 A:another"(三者及以上的)另一个";B:other"其他的";C:others"其他人(或物)";D:the others"其余的",特指某一范围内的其他全部。根据语境可知,这里没有特定范围,用others泛指其他人。故选C。
21.句意:他们可以帮助你坚持你的新年决心。A:make"制作,使";B:keep"坚持";C:start "开始";D:find" 找到 "。根据语境可知,此处指的是坚持你的新年决心,故选B。
22.句意:你的朋友和家人会给你一些帮助来坚持你的决心。A:money"钱";B:time"时间";C:food"食物";D:help" 帮助 "。根据上文"And they can help you 12 your New Year's resolution."他们可以帮助你坚持你的新年决心。可知,家人和朋友会给你一些帮助,故选D。
23.句意:当你觉得你再也不能坚持你的新年决心时,你可以告诉自己你能做到!A:needn't"不需要";B:can't"不能";C:shouldn't"不应该";D:mustn't" 不允许 "。根据"语境语境可知,这里是说感觉自己不能坚持时,can't"不能"符合语境。故选B。
24.句意:当你觉得你再也不能坚持你的新年决心时,你可以告诉自己你能做到!A:himself"他自己";B:myself"我自己";C:yourself"你自己";D:herself" 她自己 "。根据语境可知,主语是you,这里是告诉"你自己"。故选C。
三、(A)
(2025八上·长春经济技术开发期末)Winter International Food FestivalGreen Square will have this year's Winter International Food Festival on December 9th. Our event will begin at 5 p.m. and end at 9 p.m. You can enjoy food and drinks from more than twenty countries. There will also be five interesting cultural e taste and have fun!
Food passport (护照)
After you arrive at the square, head to the red tent to pick up your free "food passport". As you visit the seven stations, get a star at each station. After getting all seven stars, you will win a lovely gift!
Shows
5:00 p.m.-5:10 p.m. African dance
5:15 p.m.-5:35 p.m. Piano performance
5:35 p.m.-6:00 p.m. Indian dance
6:30 p.m.-6:45 p.m. Violin performance
6:50 p.m.-7:00 p.m. Australian dance
More tips
◎You may bring your pet dog along with you, but it must be on a rope.
◎It's easier for you to use the mobile phone to pay for the food, so it's best to bring your phone.
根据短文内容,选择最佳答案。
25.How long will the Winter International Food Festival last (持续)
A.Three hours. B.Four hours. C.Five hours. D.Six hours.
26.When can you pick up your free "food passport"
A.After you arrive at Green Square.
B.After you come to each station.
C.After you watch five interesting shows.
D.When you pay for the food.
27.To win a gift, you should ________.
A.watch five interesting cultural shows
B.use the mobile phone to pay for the food
C.eat food and drinks from seven countries
D.visit the seven stations and get seven stars
28.If you want to watch the Indian dance, you should arrive at ________.
A.6:10 p.m. B.5:30 p.m. C.6:30 p.m. D.7:00 p.m.
29.The passage probably comes from ________.
A.a newspaper B.a dictionary C.a storybook D.a menu
【答案】25.B
26.A
27.D
28.B
29.A
【知识点】应用文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇应用文,是关于冬季国际美食节的活动通知,介绍了冬季国际美食节的相关信息。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题,是一则通知,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
25.细节理解题。根据第一段中的"Our event will begin at 5 p.m. and end at 9 p.m."我们的活动将于下午5点开始,晚上9点结束。可知,活动从下午5点开始,9点结束,持续4个小时。故选B。
26.细节理解题。根据Food passport (护照) 部分中的"After you arrive at the square, head to the red tent to pick up your free ‘food passport'."到达广场后,前往红色帐篷领取免费的"食品护照"。可知,到达广场后就可以去红色帐篷领取免费的 "美食护照"。故选A。
27.细节理解题。根据Food passport (护照) 部分中的"As you visit the seven stations, get a star at each station. After getting all seven stars, you will win a lovely gift!"当你参观七个车站时,每个车站都有一颗星。获得全部七颗星后,您将赢得一份精美的礼物!可知,参观七个站点并在每个站点获得一颗星星,集齐七颗星星就能赢得一份可爱的礼物。故选D。
28.细节理解题。根据Shows部分中的"5:35 p.m.-6:00 p.m. Indian dance"可知,印度舞蹈在下午5:35 - 6:00进行,所以如果想看印度舞蹈,应该在5:35之前到达,5:30 p.m. 符合要求。故选B。
29.推理判断题。通读全文可知,本文是关于冬季国际美食节的活动介绍,这类信息通常会出现在报纸上。故选A。
四、(B)
(2025八上·长春经济技术开发期末)①In 2003, China sent its first astronaut, Yang Liwei, into space. Since then, 13 Chinese astronauts have "reached for the stars". Zhai Zhigang, Wang Yaping and Ye Guangfu are three of them. They carried out lots of important missions (任务). Have you ever dreamed of becoming an astronaut like them How did they get there
②To be an astronaut, you need to be very healthy. Good eyesight, a strong heart and lungs (肺) are important. You'd better not have other small problems. For example, a decayed tooth (蛀牙) could get worse in space and bring trouble to astronauts, as Pang Zhihao, a space scientist, told the Beijing Morning Post.
③You also need to become stronger with hard training. You must fly more than 600 hours without accidents. Besides, you need to build your muscles as strong as athletes by running and swimming. You will also wear a 200-kilogram suit and do tasks underwater for six or seven hours without eating or going to the toilet. This is like doing tasks during a spacewalk.
④Knowledge is important as well. Astronauts take 60 courses to get ready for a mission, including math, English, spacecraft design, physics and many more. So they will know what to do when emergencies (突发事件) happen during the mission.
根据短文内容,选择最佳答案。
30.Among all the 13 Chinese astronauts, ________ is the first astronaut into space.
A.Yang Liwei B.Zhai Zhigang C.Wang Yaping D.Ye Guangfu
31.Among the four students below, who has the most chances (机会) of becoming an astronaut
A.Mary—She is healthy and just has a decayed tooth.
B.Tom—He flies 1000 hours with only one accident.
C.James—He is able to do tasks underwater for more than eight hours with no stop.
D.John—He is good at music and physics.
32.How many courses should astronauts take to get ready for a mission
A.13. B.60. C.65. D.200.
33.Which is the right structure (结构) of the passage (①= Paragraph 1 ②= Paragraph 2, …)
A. B.
C. D.
34.Which of the following might be the best title
A.To be an astronaut is interesting B.How to become an astronaut
C.Fight to be healthier D.Get ready for emergencies
【答案】30.A
31.C
32.B
33.B
34.B
【知识点】说明文;推理判断;文章结构;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了成为宇航员需具备的多方面条件,包括要拥有健康的身体(良好的视力、强健的心肺且无其他小毛病)、需通过艰苦训练变得更强壮(无事故飞行超600小时、像运动员般锻炼肌肉、进行模拟太空行走的水下任务),同时知识储备也至关重要(需学习60门课程以应对任务中的突发事件) 。【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断,篇章结构和标题归纳四个题型的考查,是一篇科普类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
30.细节理解题。根据第一段中的"In 2003, China sent its first astronaut, Yang Liwei, into space."2003年,中国将第一位宇航员杨利伟送入太空。可知,杨利伟是中国第一位进入太空的宇航员。故选A。
31.推理判断题。根据第三段中的"You will also wear a 200-kilogram suit and do tasks underwater for six or seven hours without eating or going to the toilet."你还将穿上200公斤重的潜水服,在水下工作六到七个小时,不吃东西也不上厕所。可知,要成为宇航员需要穿上200公斤重的潜水服,在水下完成6到7个小时的任务,不吃不上厕所,可推知"詹姆斯能在水下不停地完成八个多小时的任务"符合。故选C。
32.细节理解题。根据第四段中的"Astronauts take 60 courses to get ready for a mission, including math, English, spacecraft design, physics and many more."宇航员需要学习60门课程来为任务做好准备,包括数学、英语、航天器设计、物理等等。可知,宇航员要为一次任务学习60门课程。故选B。
33.篇章结构题。通读全文可知,第一段引出成为宇航员的话题;第二、三、四段分别从身体健康、严格训练、知识储备三个方面阐述如何成为宇航员,属于总分结构,故选B。
34.标题归纳题。通读全文可知,本文整体围绕如何成为一名宇航员展开,介绍了成为宇航员的各项条件,"如何成为一名宇航员"最能概括文章主旨,适合作本文标题。故选B。
五、(C)
(2025八上·长春经济技术开发期末)In the hallway of Lincoln High School, four students are talking and laughing happily. They are good friends with completely different characters (性格).
Almost every friend group has a parent. Emily is certainly the most responsible one among her friends. When they hang out with Emily, they don't need to worry about anything. She always has plans and makes sure things go well. And if someone wants to find a person to talk to, Emily is always there to listen to them. If someone needs advice, Emily is the first person they go to.
Alex, however, is a quiet but talented boy. He doesn't talk much and he usually spends most of his free time reading in the school library, so he does well in exams. When his friends have some difficult problems in study, Alex is often ready to help them out. Students are all surprised at his intellect and great problem-solving skills.
Liam is a born leader. He is cheerful and outgoing. He joins all kinds of clubs at school, including the music and the art clubs. At the same time, Liam likes to take part in outdoor activities. He often organizes school trips, cycling races and other interesting games. All the students would like to play with him. This makes Liam a popular star at school.
Sophia is friendly and kind-hearted. She does different volunteer work after school. On Monday and Friday, Sophia goes to the children's hospital. On Wednesday, she visits dogs and cats in an animal shelter (收容所), bringing them food. At the weekend, she helps clean up the neighborhood and look after the old people.
根据短文内容,选择最佳答案。
35.What do we know about Emily
A.She is good at sports.
B.She takes care of others.
C.She hardly gives useful advice.
D.She likes hanging out with friends.
36.The underlined word "intellect" probably means ________.
A.mind B.look C.dream D.discussion
37.If Jack is interested in outdoor activities, he would turn to ________.
A.Emily B.Alex C.Liam D.Sophia
38.How often does Sophia go to the children's hospital
A.Once a week. B.Twice a month.
C.Twice a week. D.Three times a month.
39.What is the passage mainly about
A.The story of four good friends.
B.The importance of being kind.
C.The students' nice life in Lincoln High School.
D.The introduction to four students with different characters.
【答案】35.B
36.A
37.C
38.C
39.D
【知识点】说明文;同伴间交往的品质;推理判断;词义猜测;文章大意
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了林肯高中走廊上四位性格迥异但关系要好的学生。 Emily 是朋友中最有责任心的,会制定计划、倾听他人并提供建议; Alex 安静且有天赋,常在图书馆阅读,擅长考试并能帮朋友解决学习难题; Liam 是天生的领导者,开朗外向,参加各类社团和户外活动,常组织学校活动,是学校里的受欢迎人物; Sophia 友好善良,课后参与各种志愿活动,如去医院、动物收容所,以及帮助清理社区和照顾老人。【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测,推理判断和主旨大意四个题型的考查,是一篇生活类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
35.推理判断题。根据第二段中的"And if someone wants to find a person to talk to, Emily is always there to listen to them. If someone needs advice, Emily is the first person they go to."如果有人想找个人聊天, Emily 总是会在那里听他们说话。如果有人需要建议, Emily 是他们第一个去找的人。说明 Emily 擅长照顾别人。故选B。
36.词义猜测题。根据第三段中的"When his friends have some difficult problems in study, Alex is often ready to help them out. Students are all surprised at his intellect and great problem-solving skills."当他的朋友在学习上遇到困难时, Alex 经常愿意帮助他们。学生们都对他的才智和出色的解决问题的能力感到惊讶。可推知划线词intellect意为"才智",故选A。
37.细节理解题。根据第四段中的"At the same time, Liam likes to take part in outdoor activities."同时,Liam喜欢参加户外活动。所以,如果Jack对户外活动感兴趣,他会找Liam。故选C。
38.细节理解题。根据最后一段中的"On Monday and Friday, Sophia goes to the children's hospital."星期一和星期五, Sophia 去儿童医院。可知, Sophia 一周去儿童医院两次。故选C。
39.主旨大意题。根据第一段中的" They are good friends with completely different characters (性格). "他们是性格完全不同的好朋友;以及全文可知,本文介绍了四个性格迥异的学生情况。故选D。
六、(D)
(2025八上·长春经济技术开发期末)"Black Myth (神话): Wukong" has become really famous in the international gaming world. It has got a very important international award (奖项).
The pictures in the game are super cool. They have bright colors and you can see every little thing clearly. There are big and beautiful mountains, nice rivers and old temples. The people and animals in the game look like they are real. The Monkey King and other characters have faces that show different feelings and they move just like real people.
This game is not just about nice pictures. It also shows a lot about Chinese culture. When you play the game, you can go on the amazing adventures (冒险) of the Monkey King. You can know how brave (勇敢的), smart and strong he is. Because of this game, more people from different countries can learn about the great Chinese traditional culture.
After the game came out, lots of gamers from all over the world like it. It is like a link between China and other countries. It helps different cultures to talk to each other and makes the world of games more interesting. This game is really good and it should get all the praise it has.
根据短文内容,判断句子正 (T)、误 (F)。
40."Black Myth: Wukong" has got an international award.
41.Dark colors and simple designs make the game's pictures special.
42.The game helps people understand Chinese culture.
43.The Monkey King in the game is very clever, brave and strong.
44.After the game came out, gamers from only one country love it.
【答案】40.正确
41.错误
42.正确
43.正确
44.错误
【知识点】广告布告类;说明文;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇说明文,高度评价了游戏《黑神话:悟空》在国际上取得的成功。文章指出,该游戏不仅以其精美的画面和逼真的角色塑造赢得了赞誉,更重要的是,它通过展现孙悟空的故事和冒险,成功地向世界传播了中国传统文化。游戏因此成为连接中国与世界文化的桥梁,促进了不同文化间的交流,丰富了全球游戏界的内涵。
【点评】本题考点涉及推理判断题型的考查,是一篇介绍类阅读,考生需要准确捕捉细节信息并根据上下文的逻辑关系,进行推理分析,从而做出正确判断。
40.推理判断题。根据第一段中的"It has got a very important international award (奖项)."它获得了一个非常重要的国际奖项。可知,《黑神话:悟空》获得了一个非常重要的国际奖项,因此"Black Myth: Wukong" has got an international award."《黑色神话:悟空》获得了国际奖项。"的表述正确。故答案为T。
41.推理判断题。根据第二段中的"The pictures in the game are super cool. They have bright colors and you can see every little thing clearly."游戏中的图片非常酷。它们颜色鲜艳,你可以清楚地看到每一件小事。可知,游戏画面色彩明亮,能看清细节,并非是深色和简单设计,所以 Dark colors and simple designs make the game's pictures special. "深色和简单的设计使游戏的画面与众不同。"表述错误,故答案为F。
42.推理判断题。根据第三段中的"It also shows a lot about Chinese culture. When you play the game, you can go on the amazing adventures (冒险) of the Monkey King. You can know how brave (勇敢的), smart and strong he is. Because of this game, more people from different countries can learn about the great Chinese traditional culture."它也展示了很多中国文化。当你玩游戏时,你可以去猴王的惊人冒险。你可以知道他有多勇敢、聪明和强壮。因为这个游戏,更多来自不同国家的人可以了解伟大的中国传统文化。可知,这款游戏展示了中国文化,帮助不同国家的人了解中国传统文化,所以 The game helps people understand Chinese culture. "这个游戏帮助人们了解中国文化。"表述正确,故答案为T。
43.推理判断题。根据第三段中的"When you play the game, you can go on the amazing adventures (冒险) of the Monkey King. You can know how brave (勇敢的), smart and strong he is."当你玩游戏时,你可以去猴王的惊人冒险。你可以知道他有多勇敢、聪明和强壮。可知,游戏中的孙悟空勇敢、聪明且强壮,所以The Monkey King in the game is very clever, brave and strong."游戏中的美猴王非常聪明、勇敢和强壮。"表述正确,故答案为T。
44.推理判断题。根据最后一段中的"After the game came out, lots of gamers from all over the world like it."游戏发布后,来自世界各地的许多玩家都喜欢它。可知,游戏推出后,世界各地很多玩家都喜欢它,并非只有一个国家,所以After the game came out, gamers from only one country love it."游戏发布后,只有一个国家的玩家喜欢它。"表述错误,故答案为F。
七、(E)
(2025八上·长春经济技术开发期末)Sometimes you might feel it impossible to get on well with (相处得好) your parents. But in fact, it isn't as difficult as you think.  45.  
Spend more time with your parents. Your parents won't always be around, so try to spend more time with them. This doesn't mean just sitting in front of the TV together.  46.   By doing them, all of you will feel happy and relaxed.
Talk with your parents more often. In order to understand them better, you should talk with them more often.  47.   For example, you could ask them about their own childhood. In this way, you will understand them better.
 48.   Sometimes your parents also want to learn more about you. Just do your best to open your heart to them. When possible, talk to them about something at school or what you really want to be in the future.
Make your parents feel proud (自豪的).  49.   By working hard, you can do well at school or win prizes in games. They will think how lucky they are to have you and be more willing to talk about you in front of others.
阅读短文,把A-E五个句子填入文中空缺处,使短文内容完整。
A. Instead (相反), you should do more activities with your parents together.
B. There are always some ways to make your parents feel good about you.
C. Follow these ways, and then you'll improve your relationship with them.
D. Share your feelings with your parents.
E. Try to learn more about them.
【答案】45.C;46.A;47.E;48.D;49.B
【知识点】教育类;说明文
【解析】【分析】本文是一篇说明文,为与父母相处有困难的人提供建议,介绍了通过多花时间陪伴父母(一起开展活动而非单纯坐在一起看电视)、更频繁地与父母交流(尝试多了解他们,如询问其童年)、向父母分享自己的感受(让父母了解自己)、让父母为自己感到自豪(如努力学习取得好成绩或赢得比赛奖励)等方式,来改善与父母的关系。
【点评】考查五选五,本文是一篇教育类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
45.根据空前"Sometimes you might feel it impossible to get on well with (相处得好) your parents. But in fact, it isn't as difficult as you think."有时候,你可能会觉得不可能和你的父母相处得很好。但事实上,这并不像你想象的那么难。指出与父母相处并非想象中困难。下文列举了与父母相处的具体方法,因此此句是过渡句,起到承上启下的作用,引出下文具体的相处方法,C. Follow these ways, and then you'll improve your relationship with them."遵循这些方法,然后你会改善与他们的关系。"符合语境,故选C。
46.根据空前"This doesn't mean just sitting in front of the TV together."这并不意味着只是坐在电视机前。提到花更多时间和父母在一起,并非只是一起看电视,此处应是进一步说明应该如何与父母共度时光,A. Instead (相反), you should do more activities with your parents together."相反,你应该和你的父母一起做更多的活动。"承接上文,符合语境,故选A。
47.根据空前"In order to understand them better, you should talk with them more often."为了更好地理解他们,你应该更频繁地与他们交谈;以及空后"For example, you could ask them about their own childhood."例如,你可以问他们自己的童年。这样,你会更好地理解他们。可知,此段主旨是多与父母交谈,更好地了解他们,此处应是与了解父母相关, E. Try to learn more about them. "试着更多地了解他们。"承上启下,符合语境,故选E。
48.根据空后"Sometimes your parents also want to learn more about you. Just do your best to open your heart to them."有时,你的父母也想更多地了解你。尽你所能向他们敞开心扉。可知,该段主要讲要和父母分享自己的感受, D. Share your feelings with your parents. "和你的父母分享你的感受。"符合语境,故选D。
49.根据空前" Make your parents feel proud (自豪的). "让你的父母感到骄傲;以及空后" By working hard, you can do well at school or win prizes in games. They will think how lucky they are to have you and be more willing to talk about you in front of others."通过努力学习,你可以在学校取得好成绩或在游戏中获奖。他们会觉得有你在身边是多么幸运,更愿意在别人面前谈论你。可知,该段主要讲要让父母为自己感到骄傲,此处应是引出下文通过努力学习、在学校表现出色或在比赛中获奖等方式让父母骄傲, B. There are always some ways to make your parents feel good about you. "总有一些方法能让你的父母对你感觉良好。"承上启下,符合语境,故选B。
八、(F)
(2025八上·长春经济技术开发期末)In many Chinese cities, primary and middle schools have made class breaks longer from 10 to 15 minutes since the fall semester (学期) started. The governments (政府) want students and teachers to do more outdoor activities.
Before, Chinese schools usually had 10-minute breaks. But it was not enough time for students, especially those in tall buildings, to go outside and play. Sometimes, schools didn't let students leave the classroom during breaks because they were worried about safety.
Now, local education departments (部门) are trying to make school schedules better. They want students to have at least 30 minutes of exercise every day.
In Beijing, primary schools' morning and afternoon times haven't changed. Middle schools end five minutes later.
In Wuxi, Jiangsu, schools have 15-minute breaks and one PE class every day. Students must do at least 100 minutes of exercise at school. The education officer said this helps students play outside and talk to each other. They want to give break time back to students.
A Qingdao primary school has many outdoor games like jump rope and hula hoop, and indoor puzzles during 15-minute breaks. In May, a fitness test showed that 47 percent of Qingdao students got "excellent" or "good" fitness grades, 10 percent more than before.
根据短文内容,回答下列问题。
50.Who do the governments want to do more outdoor activities
   
51.Why didn't schools let students leave the classroom during breaks before
   
52.In which city do the middle schools end five minutes later
   
53.How long do students in Wuxi, Jiangsu need to exercise at school
   
54.What outdoor games are mentioned (提到) in a Qingdao primary school
   
【答案】50.Students and teachers.
51.Because they were worried about safety.
52.In Beijing.
53.At least 100 minutes.
54.Jump rope and hula hoop.
【知识点】教育类;说明文;细节理解
【解析】【分析】本文是一篇说明文,自新学期起,中国许多城市的中小学校将课间休息时间从10分钟延长至15分钟,政府此举旨在鼓励学生和教师进行更多户外活动。此前,10分钟的课间休息时间不足,尤其是高层建筑中的学生难以充分外出活动,且出于安全考虑,学校有时会限制学生课间离开教室。如今,地方教育部门正努力优化学校作息安排,希望学生每天至少进行30分钟锻炼。以北京、无锡为例,当地学校通过调整作息或增加课间时长及体育课来保障学生锻炼时间,而青岛一所小学在15分钟课间开展多样活动后,学生体能测试优秀和良好率显著提升。
【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇教育类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而作出正确答案。
50.细节理解题。根据第二段中的"The governments (政府) want students and teachers to do more outdoor activities."政府希望学生和教师多做户外活动。可知,政府希望学生和老师进行更多户外活动,故答案为:Students and teachers.
51.细节理解题。根据第二段中的"Sometimes, schools didn't let students leave the classroom during breaks because they were worried about safety."有时,学校不让学生在课间离开教室,因为他们担心安全。可知,以前学校课间不让学生离开教室是因为担心安全问题,故答案为:Because they were worried about safety.
52.细节理解题。根据第四段"In Beijing, primary schools' morning and afternoon times haven't changed. Middle schools end five minutes later."在北京,小学的上午和下午上课时间没有改变。中学五分钟后结束。可知,在北京,中学放学时间晚五分钟,故答案为:In Beijing.
53.细节理解题。根据第五段中的"In Wuxi, Jiangsu, schools have 15-minute breaks and one PE class every day. Students must do at least 100 minutes of exercise at school."在江苏无锡,学校每天有15分钟的休息时间和一节体育课。学生必须在学校进行至少100分钟的锻炼。可知,江苏无锡的学生在学校至少要锻炼100分钟,故答案为:At least 100 minutes.
54.细节理解题。根据最后一段中的"A Qingdao primary school has many outdoor games like jump rope and hula hoop, and indoor puzzles during 15-minute breaks."青岛一所小学有很多户外游戏,比如跳绳和呼啦圈,还有15分钟的室内拼图。可知,青岛一所小学提到的户外活动有跳绳和转呼啦圈,故答案为:Jump rope and hula hoop.
九、Ⅳ. 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
(2025八上·长春经济技术开发期末)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The Spring Festival, an important Chinese holiday, has been 55.   (successful) added to the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity (人类非物质文化遗产代表作名录) by UNESCO on December 4th, 2024. This list is for important cultural things that people should not forget. China has the 56.   (many) items (项目) on this list, 44 in all.
The Spring Festival is one of important 57.   (tradition) festivals in China. It is celebrated on the first day of the first month according to the Chinese calendar, it usually 58.   (fall) between late January 59.   early February. Millions of people go back home for the festival, making it the largest human migration (迁移) on the earth. Before the Spring Festival, people are busy 60.   (prepare). They clean their houses to clear away bad luck, put 61.   Spring Festival couplets (春联) on the doors or walls and get ready for eating a big dinner at night. They watch the Spring Festival Gala while waiting for the arrival of the new year. When the new year comes, people visit relatives' and friends' homes and say "Happy New Year" to everyone. They also give children lucky money in red envelopes. Food also plays a big 62.   in the festival. Families prepare dishes like dumplings, sticky rice cakes, fried meatballs and braised fish. Each dish carries 63.   (wish) for wealth, happiness and success.
UNESCO wants people all over the world to know about this festival and have a better 64.   (understand) of Chinese cultures.
【答案】55.successfully;56.most;57.traditional;58.falls;59.and;60.preparing;61.up;62.role;63.wishes;64.understanding
【知识点】新闻报道类;中国传统节假日与庆祝活动
【解析】【分析】大意:本文主要介绍了春节被联合国教科文组织列入人类非物质文化遗产代表作名录,以及春节的时间、人们的庆祝方式、传统食物等内容,体现了春节的重要性以及联合国教科文组织希望借此让世界更好地了解中国文化。
【点评】考查语法填空。注意根据句子的结构和语法关系,确定需要填入的词的词性(如名词、动词、形容词等)。
55.句意:2024年12月4日,中国重要节日春节被联合国教科文组织成功列入人类非物质文化遗产代表作名录。successful成功的,形容词。根据副词作状语,可知这里修饰动词added,需要用副词形式是successfully,故填successfully。
56.句意:中国在这个名录上的项目最多,总共有44项。根据many很多,形容词。根据定冠词the,可知需用最高级most"最多",故填most。
57.句意:春节是中国重要的传统节日之一。tradition传统,名词。根据空格后名词festivals,可知需要用形容词形式traditional"传统的",作定语,故填traditional。
58.句意:它是根据中国农历在正月初一庆祝,通常在1月下旬到2月上旬之间。fall在,动词。根据句子描述的是一般情况,用一般现在时,主语it是第三人称单数,fall的第三人称单数形式是falls,故填falls。
59.句意:它是根据中国农历在正月初一庆祝,通常在1月下旬到2月上旬之间。根据介词短语between...and...表示"在……和……之间",可知应填连词and,故填and。
60.句意:春节前,人们忙着准备。prepare1准备,动词。根据固定搭配be busy doing sth."忙于做某事",可知用prepare的动名词形式preparing,故填preparing。
61.句意:他们打扫房屋以扫除厄运,在门上或墙上张贴春联,并准备晚上吃一顿丰盛的晚餐。根据Spring Festival couplets可知,此处表示张贴春联,应用固定搭配put up"张贴",故填up。
62.句意:食物在这个节日中也起着重要作用。根据固定搭配play a big role in"在……中起重要作用",可知应填可数名词单数role"作用",故填role。
63.句意:每道菜都承载着对财富、幸福和成功的祝愿。wish祝愿,可数名词。根据一道菜承载的不仅仅是单一的一个愿望,而是多种美好的期许,可知用复数形式wishes,故填wishes。
64.句意:联合国教科文组织希望全世界的人们了解这个节日,并对中国文化有更好的理解。understand理解,动词。根据不定冠词a,可知应用可数名词单数形式understanding,固定搭配have a better understanding of..."对……有更好的理解",故填understanding。
十、V. (A)(满分5分)
65.(2025八上·长春经济技术开发期末)1月5日学校要组织同学们去冰雪新天地 (Changchun Ice and Snow World) 游玩,假如你是学生会主席Li Hua,想要邀请新来的外教Mike一起参加本次活动,请你用英语给Mike写一封不少于40词的邀请函。
要点: (1) 1月5日上午9点在学校集合;
(2) 穿好保暖的衣服;
(3) 请在周四前回复。
要求:要点齐全;表达通顺;简洁得体。
Dear Mike,
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】例文
Dear Mike,
I'm Li Hua, the president of the Student Union. I'm writing to invite you to join us for a trip to Changchun Ice and Snow World on January 5th.
We'll gather at school at 9:00 a.m. that day. It will be very cold there, so please wear warm clothes. You'll surely enjoy the beautiful ice and snow sculptures.
Could you please reply to me before Thursday We sincerely hope you can come and have a great time with us.
Yours,
Li Hua
【知识点】应用文写作;提纲作文;周末活动;书信、电子邮件
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以学生会主席Li Hua的身份,给新来的外教Mike写一封邀请函,邀请他参加学校组织的去冰雪新天地的游玩活动。具体要点包括:(1)邀请目的:明确告知Mike学校将组织去冰雪新天地游玩的活动,并邀请他一同参加。(2)集合时间和地点:1月5日上午9点在学校集合,这是活动开始前的重要信息,需要清晰准确地告知Mike,方便他安排时间。(3)着装要求:由于活动地点是冰雪新天地,天气寒冷,所以要提醒Mike穿好保暖的衣服,以确保他在游玩过程中不会受冻。(4)回复要求:请Mike在周四前回复,以便学校统计参加人数,做好活动的相关安排。
写作时要点要齐全,即邀请函中要包含上述所有关键信息;表达通顺,确保句子之间的逻辑连贯,语法正确;简洁得体,语言要符合邀请函的正式和礼貌风格,避免使用过于复杂或随意的表达。
【点评】该邀请函涵盖了所有关键要点。明确告知了Mike活动是1月5日去长春冰雪新天地游玩;说明了集合时间为当天上午9点且地点在学校;提醒Mike穿保暖衣服;还提出了请他在周四前回复的要求,信息传达清晰准确。语言表述简洁流畅,使用了如"We sincerely hope you can come and have a great time with us."等较为自然亲切的语句,既体现了邀请的诚意,又符合邀请函应有的礼貌和热情风格,能让Mike感受到真诚的邀请。
十一、(B)(满分15分)
66.(2025八上·长春经济技术开发期末)"经一事,长一智。"人生,就是在经历中成长,在成长中经历。请结合自己的学习和生活,分享一段自己遇到问题及解决问题的经历,请以"Learning from the experience"为题,写一篇不少于80词的英语短文。
要求:(1)讲述一段自身的经历;
(2)分享感悟、感想;
(3)适当增加细节,行文连贯;
(4)文中不得出现考生的真实姓名和校名。
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
Learning from the experience
I used to struggle with speaking English. I was too shy to talk in English in public. As a result, my communication skills in English were poor and my grades suffered.
To overcome this, I took action. I started practicing in front of the mirror every day and joined an English corner. At first, it was tough and I made many errors, but I didn't give up. I kept practicing and kept learning from my mistakes.
Gradually, I became more confident and was able to express myself more clearly. This experience taught me that we shouldn't be afraid of making mistakes. By facing challenges and working hard, we can grow and improve.
【知识点】命题作文;提纲作文;记叙文;日常活动
【解析】【分析】本题要求写一篇以"Learning from the experience"为题的英语短文,需结合自身学习和生活经历,讲述遇到问题及解决问题的过程,并分享感悟。具体要点(1)讲述自身经历:内容方面:要选取一段自己在学习或生活中切实遇到问题并努力解决的经历。细节方面:需要适当增加细节,使经历更加生动真实。(2)分享感悟、感想。内容方面:在讲述完经历后,要深入思考从这次经历中所学到的道理、获得的成长。可以是对自身能力的认识,对解决问题方法的总结,或者是对人生、学习、人际关系等方面的新理解。表达方面:感悟要自然、真诚,与所讲述的经历紧密相关,避免空洞的套话。写作时开头简要说明"经一事,长一智"这句话,引出自己要分享的经历。讲述经历包括问题出现:描述自己在准备一次重要的英语演讲比赛时,遇到发音不准确、表达不流畅的问题,导致自己非常紧张和沮丧。解决问题:详细说明自己为了克服这些问题所采取的措施,如向英语老师请教发音技巧、每天早起练习朗读、观看英语演讲视频学习表达方式等。之后分享感悟:表达从这次经历中明白了只要有决心和努力,就能够克服困难;同时认识到在面对挑战时,寻求他人的帮助是非常重要的。最后再次强调从这次经历中学到的宝贵经验,鼓励自己在未来的学习和生活中继续勇敢面对困难。
【点评】该文围绕自身学习英语时遇到的口语表达困难这一经历,详细讲述了从发现问题(不敢在公众场合说英语,导致沟通技能差、成绩受影响),到采取行动(每天对着镜子练习、参加英语角),再到最终取得进步(变得更自信、表达更清晰)的过程,最后还分享了从这次经历中获得的感悟,即不要害怕犯错,要勇敢面对挑战并努力成长,完整地契合了"Learning from the experience"这一主题。整体结构呈现出"问题 - 解决 - 感悟"的合理顺序。先点明自己曾面临的英语口语困境,接着阐述为克服困难所做的努力,最后总结出从这段经历中领悟到的道理,层次分明,易于读者理解。
语言简洁流畅,用词较为简单易懂,符合学生英语写作的水平。句子之间过渡自然,例如使用"To overcome this"来引出解决问题的措施,使文章读起来通顺连贯。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表