【精品解析】广东省深圳市南山区2024-2025学年九年级上学期期末教学质量监测英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】广东省深圳市南山区2024-2025学年九年级上学期期末教学质量监测英语试题

资源简介

广东省深圳市南山区2024-2025学年九年级上学期期末教学质量监测英语试题
(2024九上·南山期末)Lee loved tennis. He got a few old tennis balls and an old racquet (球拍) from his grandfather, who used to play tennis a long time ago.
Lee hoped that he would become an Olympics 1. one day.
However, there was one 2. . Lee's family couldn't afford the tennis lessons, the white clothes or a new racquet and balls. Lee had tried playing with the other boys on the courts, but they had just 3. his old racquet and clothes. So Lee spent his time 4. them play and then practising exactly what he had seen them do, against the wall at home.
The manager of the tennis club 5. Lee and offered him a job sweeping the tennis courts. Instead of getting paid, Lee was offered 6. tennis lessons. Through hard work, his tennis skills were improving so 7. that he was invited to play in a competition. Lee won all his matches. A world-famous coach in the audience was so impressed that he offered Lee a 8. at his tennis school. There, Lee would receive the best coaching possible.
Then came the day of Lee's first world competition. He played well but the other player was too good for Lee to 9. . Finally, he came second.
Lee didn't mind. He had come a long way from the boy who just stood and watched others playing. There was 10. time for winning in the future. For now, he was happy that he was on the road to the Olympics.
1.A.student B.contestant C.organizer D.host
2.A.problem B.chance C.danger D.advantage
3.A.picked up B.dealt with C.made fun of D.taken care of
4.A.making B.hearing C.having D.watching
5.A.served B.disliked C.noticed D.warned
6.A.fewer B.more C.expensive D.free
7.A.slowly B.greatly C.luckily D.honestly
8.A.club B.place C.ball D.racquet
9.A.beat B.learn C.lose D.change
10.A.no such B.a little C.plenty of D.too much
(2024九上·南山期末)Scientists once did an interesting study. They put a mother in one place. They put her two-year-old child in another place. There was a telephone line between them. Soon, the mother and child were talking to each other. The mother and child, in this science study, were dolphins.
Dolphins are interesting animals. Many types of dolphins live in large societies. They have many different relationships and need a good communication system. That explains why they need to speak up.
Scientists have known for a long time that animals can "talk" with each other. But dolphins have a special way of talking. When they are in a group, they mainly use different sounds to express purposes. Scientists believe that the dolphins really are talking. However, they don't know what exactly the dolphins are saying.
Recently at Kewalo University in Hawaii, researchers have had some amazing results. Not only do the dolphins understand the meaning of human words, they also understand the importance of word order. For example, when they were asked to "touch the ball with your tail (尾巴) and then jump over it", they could perform the actions in the correct order.
Dolphins use body language, too. They "tell" something to another dolphin by moving their body in a special way. They also do it by opening and closing their mouths quickly.
Scientists hope to understand more about the dolphin language. They still have a lot to find out about these animals and so there are certain to be a few surprises in the future.
11.How does the writer introduce the topic
A.By giving facts. B.By listing numbers.
C.By describing a scene. D.By raising a question.
12.Why do dolphins need to talk
A.Because they are interesting animals.
B.Because they mainly live by themselves.
C.Because they communicate in large societies.
D.Because they stay with different kinds of animals.
13.What can we learn about the language of dolphins
A.It includes sounds and body language.
B.It is the same as the human language.
C.Scientists have learnt it well so far.
D.It does not require a word order.
14.What does the word "it" refer to in Paragraph 5
A.Open and close mouths. B.Use sounds to talk.
C.Move the body differently. D.Use body language to tell.
15.Where can we probably find the passage
A.In a history book. B.In a science magazine.
C.In a travel review. D.In a language guide.
(2024九上·南山期末)If you didn't know my father well, you might think that he was a serious man. But he wasn't. He was actually a wildly funny person. What made him appear so serious was the fact that he never smiled with his mouth. He did it all with his eyes. And you could see a tiny golden light dancing in the middle of each eye.
My father was not what you would call an educated man and I doubt if he had read twenty books in his life. But he was a talented story-teller. He used to make up a bedtime story for me every single night, and the best ones were turned into serials (续集).
One of them was about an enormous man called BiGi. He was three times as tall as an ordinary man and his hands looked like bike wheels.
"BiGi lives in an underground cave and has a factory where he makes magic powder (粉末) out of the dreams that children make when they are asleep," my father's stories continued, "he then carries the powder and blows it through a child's window…and the powder floats around the room…and the child breathes it in…"
"And then what " I asked.
"And then, Danny, the child begins to have a fantastic dream…and when the dream reaches its most fantastic moment, then the magic powder really takes over…and suddenly the dream is not a dream any longer but a real happening…"
Once I fell asleep as my father had hoped, he would kiss me good night and turned down the lamp. I could feel the love in his smiling eyes as I started my dream.
16.What was special about the writer's father
A.He was the most serious man. B.He had some eye problems.
C.He always smiled with his eyes. D.He read many story books.
17.What does the underlined word "enormous" in paragraph 3 probably mean
A.huge B.dangerous C.nervous D.ordinary
18.What could BiGi do
A.He could make a powder in children's rooms when they fell asleep.
B.He could blow a magic powder directly into the children's mouths.
C.He could use a magic powder to awake children from bad dreams.
D.He could turn children's dreams into reality with a magic powder.
19.Which words best describe the father
A.Serious and funny. B.Patient and educated.
C.Strong and happy. D.Loving and creative.
20.What was the most likely reason of the writer's father telling the stories
A.To teach his child to read. B.To read his child to sleep.
C.To show his imagination. D.To pretend to be intelligent.
(2024九上·南山期末)Beijing's Central Axis (中轴线) has begun a new chapter as it is now part of the UNESCO World Heritage List (联合国世界遗产名录), marking China's 56th site. The Central Axis is a centuries-old example of Chinese city planning and architecture (建筑).
Running 7.8 kilometers north to south through the heart of Beijing, the new World Heritage Site is made up of 15 buildings. At the northern end of the axis are the Bell Tower and Drum Tower. It then goes south through many places of interest including the Forbidden City and the Tiananmen Square, ending at the Yongdingmen Gate.
Building of the Central Axis began in the 13th century and was completed in the 16th century. It has been improved continuously for many centuries and still has influence on Beijing's city development to this day. Between 2020 and 2023, an action plan for protection of the axis was put into practice. Various efforts include repair, research, improvement of the environment, and activities of the public.
The World Heritage officials stated that the Central Axis in Beijing meets the World Heritage List Requirements No 3 and No 4: It shows special values of a culture and is a great example of a building, design, or landscape (景观) that keeps important moments in human history. Ernesto Ottone, one of UNESCO's directors, said that Beijing's urban planning draws inspiration from Confucian thoughts and values. This style of city planning can be dated back to Kaogongji from the Confucian classic Rites of Zhou (《周礼》) that was written more than 2,000 years ago.
China will continue making efforts to protect heritage buildings, encourage public participation, and wisely guide tourism development. A community with a shared future for mankind is developing along the Central Axis.
21.Where is the southern end of Beijing's Central Axis
A.The Drum Tower. B.The Forbidden City.
C.The Tiananmen Square. D.The Yongdingmen Gate.
22.What do we know about the axis
A.It was completed within two centuries.
B.It has not been changed since the 16th century.
C.It is important to Beijing's urban development.
D.It started to be protected in 2020.
23.What can we infer from Ernesto Ottone's words
A.The designing purpose of the Central Axis remains unknown.
B.Confucian thoughts influenced the design of the Central Axis.
C.Beijing's urban planning led to the Confucian philosophy.
D.The Central Axis was recorded in the Confucian classic Kaogongji.
24.What is paragraph 4 mainly about
A.Why the Central Axis could be listed as a world heritage.
B.When and how the Central Axis was built in history.
C.How Chinese traditional philosophy shaped buildings.
D.What Beijing's urban planning style is famous for.
25.Which is the best title for the passage
A.Best places to travel in Beijing
B.A new start of the old Central Axis.
C.A need to protect the Central Axis.
D.Beijing's history of city planning.
(2024九上·南山期末)Probably you grew up with a stop-snacking mom. That is a mom who tells her kids that snacks are bad. They will make you fat and hurt your teeth.
Well, Mom may be right about most things. 26.   There is actually an acceptable way to snack for better health. The following tips help you to snack the right way.
Make your own snacks.
 27.   Most of those snacks have too much sugar and salt in them. Instead, fresh home-made snacks may be a healthier choice. The right snacks can keep you from eating too much at dinner and keep you from getting fat.
Eat things that offer you enough energy.
Things like bread and crackers are processed (消化) quickly by your body. 28.   If you are truly a big fan of bread, how about having some cheese to go along with it, and you'll get a winning snack.
Be careful of your hunger signals.
 29.   But you might not really be hungry at all. Your body might just be telling you to take a rest. Have some water before you pull out a snack. That might be all you really need.
With one or two snack breaks during the day, you will probably find that you eat less at lunch and dinner. And eating less is a great way to start losing weight. Sorry about that, Mom. 30.  
A. It is easy to mistake being tired for being hungry.
B. Therefore, it's wise to stay away from snacks.
C. They won't give you enough energy to last very long.
D. Maybe having some snacks is not a terrible idea after all.
E. However, she isn't right about all snacks.
F. Don't buy snacks that are already produced and sold in stores.
(2024九上·南山期末)下面的材料A - F是六则如何与父母相处的建议。请根据 Zoe,Judy,Nelson,Penny,Jamika五位同学来信中的困惑,为他们匹配合适的建议。
 31.   Zoe: I would love to talk to my parents more often, but sometimes they are too busy to listen to me patiently, which drives me mad.  32.   Judy: I have no interest in talking with my parents at home. I never expect them to truly understand me, but they are not happy about it.  33.   Nelson: I am afraid to talk to my parents. They are successful people, and I'm worried that my problems might seem like nothing to them.  34.   Penny: I want to talk with my parents about things at school, but sometimes when I open my mouth, I forget what I wanted to say earlier.  35.  Jamika: Sometimes I don't agree with my parents when they tell me what to do, and I talk back. But it always ends up in an argument. A. Honesty is important in any relationship. Be truthful about your everyday life and feelings. Remember not to tell lies to your parents! B. Why not do something fun with your parents, such as playing sports or watching a movie Let the conversation happen naturally during the fun. C. Write down what you want to tell your parents. You don't have to prepare everything, but at least note down a few key points. D. Find the right time and place for communication. You may ask your parents if they have time before starting the conversation. E. It's normal to disagree with others, including your parents. But arguing is not the best choice. Try to calm down and deal with your own anger first. F. Be brave and talk to your parents. Being successful means that they have a good understanding of how to deal with problems.
(2024九上·南山期末)阅读下面短文,在空格处填入一个适当的词或使用括号中所给词语的正确形式填空。
A game called "Black Myth: Wukong" has recently become a hot topic worldwide. Since the official release (发行) of the game, over 18 million players 36.   (pay) for it.
Based on a Chinese classic novel, Journey to the West, the game allows people to experience Chinese traditional culture in addition to the fun and joy of 37.   (play) the game. Wukong, or Monkey King, is the main character in 38.   book. The story is about a series of 39.   (adventure) of a monk (和尚) and his three followers including Wukong, who is known for his supernatural abilities and courage.
Black Myth is receiving a lot of praise for its artistic design and cultural influence. The game is 40.   attractive that players can't wait to learn more about Chinese culture. As a result, the interest 41.   ancient Chinese literature has also increased among young people. Even those who were not fans of Chinese classics before may be encouraged 42.   (read) the book.
In fact, games or movies rich in cultural elements (元素) can 43.   (consider) as a type of cultural exchange. Playing the game could be a journey to experience the 44.   (beautiful) of Chinese culture—its music, landscapes, buildings, or even clothing.
Traditional culture is right there, waiting to be discovered. What we can do is to give people a 45.   (close) look with better technology and more creative ideas.
46.(2024九上·南山期末)深圳读书月 (Shenzhen Reading Month) 是深圳每年11月举行的特色活动。假设你是李华,你的英国笔友Tom对中国的文化生活非常感兴趣。请根据以下提示,给Tom写一封电子邮件,介绍深圳读书月的相关情况,内容要点包括:1. 介绍读书月的时间、目的;2. 分享最喜欢的阅读活动;3. 发出邀请。
要求:
1. 要点齐全,可以适当增加细节;
2. 词数80左右 (开头和结尾已给出,不计入总词数)。
How's everything going I'm writing to tell you about an exciting event in Shenzhen called Shenzhen Reading Month.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.B;2.A;3.C;4.D;5.C;6.D;7.B;8.B;9.A;10.C
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】大意:文章主要讲述了Lee对网球的热爱以及他通过不懈努力,从一名只能旁观他人打球的男孩成长为有机会参加世界比赛并获奖的网球选手的过程。
【点评】考查完形填空。第一遍首先快速阅读文章,把握文章大意;其次重点查看空格句,联系上下文,理解句意,选出正确答案;最后带着答案阅读一遍文章进行复查。
1.句意:李希望自己有一天能成为奥运参赛选手。student学生;contestant参赛者;organizer组织者;host主持人。根据空前become an Olympics可知,此处是指成为一位奥运会参赛选手。故选B。
2.句意:然而,有一个问题。problem问题;chance机会;danger危险;advantage优势。根据下文Lee's family couldn't afford the tennis lessons, the white clothes or a new racquet and balls.Lee的家庭负担不起网球课程、白色衣服、新球拍和球,可知是一个问题。故选A。
3.句意:李曾尝试和其他男孩一起在球场上打球,但他们只是嘲笑他的旧球拍和衣服。picked up捡起;dealt with处理;made fun of取笑;took care of照顾。根据空后his old racquet and clothes可知,此处是指其他男孩取笑Lee的旧球拍和衣服。故选C。
4.句意:所以,李花时间观看他们打球,然后在家对着墙练习他看到的动作。making制作;hearing听见;having拥有;watching观看。根据下文practising exactly what he had seen them do完全按照他所看到的他们所做的去练习,可知是指他花时间观看其他男孩打球。故选D。
5.句意:网球俱乐部的经理注意到了李,并给他提供了一份打扫网球场的工作。served服务;disliked不喜欢;noticed注意到;warned警告。根据下文offered him a job sweeping the tennis courts给他提供了一份打扫网球场的工作,可知俱乐部的经理注意到了李。故选C。
6.句意:作为报酬,李获得了免费的网球课程,而不是薪水。fewer更少的;more更多的;expensive昂贵的;free免费的。根据Instead of getting paid而不是薪水,以及上文俱乐部老板给他提供了一份打扫球场的工作,可知应是获得了免费的网球课程。故选D。
7.句意:通过刻苦训练,他的网球技术有了极大的提高,以至于他被邀请参加一场比赛。slowly缓慢地;greatly大幅度地、显著地;luckily幸运地;honestly诚实地。根据下文he was invited to play in a competition他被邀请参加比赛,可知他的球技有了显著的提高。故选B。
8.句意:观众席上一位世界著名的教练对李印象深刻,于是邀请他到自己的网球学校学习。club俱乐部;place求学机会,进修机会;ball球;racquet球拍。根据下文There, Lee would receive the best coaching possible.在那里,李将得到最好的指导,可知那位著名的教练给李提供了一个在他的网球学校的学习机会。故选B。
9.句意:他打得很好,但对手实力太强,李无法击败他。beat击败;learn学习;lose输掉;change改变。根据the other player was too good但对手实力太强,可知李无法击败他。故选A。
10.句意:未来他还有很多时间去赢得比赛。no such没有这样的;a little一点点;plenty of大量的,充足的;too much太多的。根据上文Lee didn't mind.李并不在意,可知是因为李有充足的时间去赢得未来的比赛。故选C。
【答案】11.C
12.C
13.A
14.D
15.B
【知识点】常见的动物及其生活环境;细节理解;推理判断;代词指代;文章出处
【解析】【分析】文章大意:主要介绍了海豚的交流方式和能力,包括它们使用不同声音表达意图、理解人类语言及其词序的重要性,以及运用身体语言进行沟通的能力。
【点评】考查阅读理解。首先要快速浏览全文,了解文章大意,然后根据题目要求,在文中找到相关依据进行分析和判断。对于细节理解题,要仔细阅读相关段落,找出关键信息;对于推理判断题,要根据上下文进行合理推断;对于主旨大意题,要概括文章的主要内容来确定。同时,要注意积累词汇和语法知识,提高阅读理解能力。
11.推理判断题。根据文章开头"Scientists once did an interesting study. They put a mother in one place. They put her two - year - old child in another place. There was a telephone line between them. Soon, the mother and child were talking to each other. The mother and child, in this science study, were dolphins."(科学家曾经做过一项有趣的研究。他们把一位母亲放在一个地方。把她两岁的孩子放在另一个地方。他们之间有一条电话线。很快,母亲和孩子就开始互相交谈了。在这项科学研究中,母亲和孩子是海豚。)可知,作者是通过描述一个场景来引入话题的。故答案为:C。
12. 细节理解题。根据"Many types of dolphins live in large societies. They have many different relationships and need a good communication system. That explains why they need to speak up."(许多种类的海豚生活在大的群体中。它们有许多不同的关系,需要一个良好的交流系统。这就解释了为什么它们需要发声。)可知,海豚需要交谈是因为它们生活在大的群体中,需要交流。故答案为:C。
13.细节理解题。根据"When they are in a group, they mainly use different sounds to express purposes."(当它们在群体中时,它们主要用不同的声音来表达目的。)以及"Dolphins use body language, too."(海豚也使用肢体语言。)可知,海豚的语言包括声音和肢体语言。故答案为:A。
14.代词指代题。根据"Dolphins use body language, too. They 'tell' something to another dolphin by moving their body in a special way. They also do it by opening and closing their mouths quickly."(海豚也使用肢体语言。它们通过以一种特殊的方式移动身体来向另一只海豚"传达"某些信息。它们也通过快速张开和闭上嘴巴来做到这一点。)可知,这里的"it"指代的是用肢体语言来传达信息。故答案为:D。
15.文章出处题。文章主要围绕海豚的交流方式展开,介绍了科学家对海豚交流的研究,属于科学范畴,所以可能在科学杂志上找到这篇文章。故答案为:B。
【答案】16.C
17.A
18.D
19.D
20.B
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者回忆父亲独特的幽默方式与充满魔力的睡前故事,揭示了父爱无需宏大形式,而是藏于细节中的温柔陪伴与想象力滋养的主题。父亲虽外表严肃、学识有限,却用眼神传递笑意、用故事编织梦境,在平凡生活中为孩子创造了一个充满奇迹与爱的精神世界。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
16.细节理解题。根据第一段中的"He was actually a wildly funny person. What made him appear so serious was the fact that he never smiled with his mouth. He did it all with his eyes."他其实是个非常风趣的人。让他看起来如此严肃的原因是他从不通过嘴巴笑,而是通过眼睛。你可以看到每只眼睛中间都闪烁着一丝金色的光芒。可知他从来不用嘴巴笑,他都是用眼睛来表达笑意。故选C。
17.词义猜测题。根据第三段"One of them was about an enormous man called BiGi. He was three times as tall as an ordinary man and his hands looked like bike wheels."可知是指一个名叫BiGi的巨人。他的身高是普通人的三倍,他的手看起来像自行车轮。可推知划线词enormous是"巨大的"之意,故选A。
18.细节理解题。根据第六段"And then, Danny, the child begins to have a fantastic dream…and when the dream reaches its most fantastic moment, then the magic powder really takes over…and suddenly the dream is not a dream any longer but a real happening"然后,Danny,孩子开始做起了美妙的梦……当梦境达到最奇妙的时刻,魔法粉真的开始起作用了……突然间,梦境不再是一场梦,而是一件真实发生的事……可知他可以用一种魔法粉末将孩子们的梦想变为现实。故选D。
19.推理判断题。根据第二段中的"He used to make up a bedtime story for me every single night"他以前每个晚上都会给我编一个睡前故事;以及最后一段中的"I could feel the love in his smiling eyes as I started my dream."当我开始做梦时,我能从他微笑的眼睛里感受到爱意。可知父亲会编造故事,以及每晚为我讲故事,可推知父亲是有创造力的以及有爱的。故选D。
20.细节理解题。根据最后一段中的"Once I fell asleep as my father had hoped, he would kiss me good night and turned down the lamp."一旦我如父亲所愿地睡着了,他就会亲吻我道声晚安,然后熄灭灯。可知是为了给孩子读故事哄他入睡。故选B。
【答案】21.D
22.C
23.B
24.A
25.B
【知识点】说明文;细节理解;推理判断;标题选择;段落大意
【解析】【分析】文章大意:介绍了中轴线的构成、建造时间、保护措施,还阐述了其成为世界遗产的原因以及中国后续的保护举措等。【点评】 考查阅读理解。首先要快速浏览文章,了解文章大意;然后仔细阅读题目,明确题目类型,带着问题在文中寻找答案依据;对于推理判断题,要根据文中信息进行合理推断;做段落大意题时,要概括段落核心内容;选择标题时,要选能概括全文主旨的选项。
21.细节理解题。根据"At the northern end of the axis are the Bell Tower and Drum Tower. It then goes south through many places of interest including the Forbidden City and the Tiananmen Square, ending at the Yongdingmen Gate."(中轴线的北端是钟楼和鼓楼。然后它向南经过许多名胜古迹,包括故宫和天安门广场,终点在永定门。)可知,北京中轴线的南端是永定门。故答案为:D。
22.细节理解题。根据"It has been improved continuously for many centuries and still has influence on Beijing's city development to this day."(几个世纪以来,它一直在不断改进,并且至今仍对北京的城市发展产生影响。)可知,它对北京的城市发展很重要。故答案为:C。
23.推理判断题。根据"Ernesto Ottone, one of UNESCO's directors, said that Beijing's urban planning draws inspiration from Confucian thoughts and values."(联合国教科文组织的一位主任埃尔内斯托·奥托内说,北京的城市规划从儒家思想和价值观中汲取灵感。)可推知,儒家思想影响了中轴线的设计。故答案为:B。
24.段落大意题。根据"The World Heritage officials stated that the Central Axis in Beijing meets the World Heritage List Requirements No 3 and No 4: It shows special values of a culture and is a great example of a building, design, or landscape (景观) that keeps important moments in human history."(世界遗产官员表示,北京的中轴线符合世界遗产名录第三和第四项要求:它展示了一种文化的特殊价值,是保存人类历史重要时刻的建筑、设计或景观的典范。)可知,第四段主要讲的是中轴线为何能被列为世界遗产。故答案为:A。
25.标题选择题。根据"Beijing's Central Axis (中轴线) has begun a new chapter as it is now part of the UNESCO World Heritage List (联合国世界遗产名录), marking China's 56th site."(北京的中轴线如今成为联合国教科文组织世界遗产名录的一部分,开启了一个新篇章,这是中国的第56处世界遗产。)以及全文内容可知,文章主要围绕北京中轴线成为世界遗产后开启新篇章展开,B选项"古老中轴线的新起点"符合文章主旨。故答案为:B。
【答案】26.E;27.F;28.C;29.A;30.D
【知识点】说明文;健康饮食
【解析】【分析】大意:文章主要向读者介绍了如何以更健康的方式吃零食,包括自制零食、选择能提供足够能量的食物以及注意区分饥饿和疲劳的信号等建议。
【点评】考查阅读还原。注意提高英语阅读理解能力需要大量的练习,可以通过做阅读理解练习题来提高自己的阅读理解水平。
26.根据上文Well, Mom may be right about most things.母亲在大多数事情上是正确的;和下文There is actually an acceptable way to snack for better health.有一种吃零食的健康方式是可以被接受的,可知此处是指在零食问题方面,母亲的看法并不完全正确:然而,在零食问题上她并不完全正确。故选E。
27.根据上文Make your own snacks.自己做零食;和下文Most of those snacks have too much sugar and salt in them.大多数市面上的零食都含有过多的糖和盐,可知此处是建议大家不购买商店里销售的零食:不要购买已经生产出来并在商店出售的零食。故选F。
28.根据上文Things like bread and crackers are processed quickly by your body.像面包和饼干这样的食物会被你的身体快速处理,可知此处需要解释这种快速消化的食物存在的问题:它们不会给你足够的能量维持很长时间。故选C。
29.根据下文But you might not really be hungry at all. Your body might just be telling you to take a rest.到那时你可能根本就不饿,你的身体可能只是在告诉你该休息了,可知此处是指人们有时误判了饥饿或疲劳:很容易把疲劳误认为是饥饿。故选A。
30.根据上文With one or two snack breaks during the day, you will probably find that you eat less at lunch and dinner. And eating less is a great way to start losing weight通过正确的方式吃零食可以减少午餐和晚餐的摄入量,是减肥的好方法,可知此处是指吃点零食也是有好处的:也许吃点零食并不是一个糟糕的主意。故选D。
【答案】31.D;32.B;33.F;34.C;35.E
【知识点】其他题材;说明文
【解析】【分析】本文列出了五位同学在与父母沟通时遇到的问题,并给出了建议来解决这些问题。
【点评】本题通过五位学生的真实困惑与六条建议的匹配,展现了亲子沟通中"理解、策略与情感管理"的核心逻辑。每条建议不仅针对具体问题,更隐含了家庭关系中的深层教育理念,
31.根据 Zoe: I would love to talk to my parents more often, but sometimes they are too busy to listen to me patiently, which drives me mad."Zoe:我很想多和父母聊聊天,但有时他们太忙了,没有耐心听我说话,这让我很恼火。可知Zoe想和父母多交流但父母太忙没时间耐心听他说话, D. Find the right time and place for communication. You may ask your parents if they have time before starting the conversation. "找到合适的时间和地点进行沟通。在开始对话之前,您可以询问您的父母是否有时间。"强调"选择合适的时间和地点沟通",例如先询问父母是否有空,避免打断他们的工作。这能提高沟通效率,减少冲突。 与Zoe 的情况相对应, 故选D。
32.根据"Judy: I have no interest in talking with my parents at home. I never expect them to truly understand me, but they are not happy about it.."Judy:我没兴趣在家和父母聊天。我从不指望他们能真正理解我,但他们对此并不高兴。可知Judy的抵触源于缺乏共同话题和情感连接。B. Why not do something fun with your parents, such as playing sports or watching a movie Let the conversation happen naturally during the fun."为什么不和你的父母一起做一些有趣的事情,比如运动或看电影呢?让对话在乐趣中自然地进行。"提出"通过共同活动(如运动、看电影)自然引发对话",在轻松氛围中拉近亲子距离。与Judy的情况相对应。故选B。
33.根据"Nelson: I am afraid to talk to my parents. They are successful people, and I'm worried that my problems might seem like nothing to them."Nelson:我不敢和父母谈。他们是成功人士,我担心在他们看来,我的问题根本不算什么。可知Nelson害怕和父母交谈,因为父母很成功,担心自己的问题在父母眼里微不足道。 F. Be brave and talk to your parents. Being successful means that they have a good understanding of how to deal with problems. "勇敢地与你的父母交谈。成功意味着他们对如何处理问题有很好的理解。"鼓励他"勇敢沟通,强调父母的成功经验能更好地帮助解决问题",消解他的自卑心理。与Nelson的情况相对应。故选F。
34.根据"Penny: I want to talk with my parents about things at school, but sometimes when I open my mouth, I forget what I wanted to say earlier."Penny:我想和父母谈谈学校的事情,但有时候我一开口,就忘了之前想说的话。可知Penny的问题是表达时的紧张导致遗忘。C. Write down what you want to tell your parents. You don't have to prepare everything, but at least note down a few key points. "写下你想告诉父母的事情。您不必准备所有东西,但至少记下几个关键点。提供了实用技巧——"提前写下关键点",帮助她组织思路,增强沟通信心。与Penny的情况相对应。故选C。
35.根据"Jamika: Sometimes I don't agree with my parents when they tell me what to do, and I talk back. But it always ends up in an argument."Jamika:有时候,当父母告诉我该做什么时,我并不同意,于是我就顶嘴。但最后总是以争吵告终。可知Jamika的冲突源于情绪化反应。E. It's normal to disagree with others, including your parents. But arguing is not the best choice. Try to calm down and deal with your own anger first. "不同意他人的意见是正常的,包括你的父母。但争论并不是最好的选择。试着冷静下来,先处理好自己的愤怒。"强调"分歧正常,但争吵不是最佳解决方式",建议先冷静处理愤怒,再理性沟通。与Jamika的情况相对应。故选E。
【答案】36.have paid;37.playing;38.the;39.adventures;40.so;41.in;42.to read;43.be considered;44.beauty;45.closer
【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗;跨文化沟通与交流;科学技术
【解析】【分析】文章大意:介绍一款名为《黑神话:悟空》的游戏,自正式发行以来超1800万玩家付费,该游戏基于中国经典小说《西游记》,让玩家在体验游戏乐趣的同时感受中国传统文化,还介绍了游戏在艺术设计和文化影响方面受到的赞誉,以及富含文化元素的游戏或电影可视为一种文化交流等内容。
【点评】考查语法填空。首先要通读全文,了解文章大意;然后分析每个句子的结构和意思,确定空格处所需的词性和词义;对于有提示词的空格,要根据提示词的词性和句子结构,运用相应的语法知识来确定其正确形式;对于没有提示词的空格,要根据上下文和固定搭配等来确定应填的词;最后检查所填内容是否符合语法规则和文章逻辑。
36.句意:自游戏正式发行以来,超过1800万玩家已经为它付费。pay,付,动词。根据"Since the official release (发行) of the game"可知,此处表示从过去某个时间点开始一直持续到现在的动作,用现在完成时,结构为"have/has + 过去分词",主语"over 18 million players"是复数,助动词用have,pay的过去分词是paid。故答案为:have paid。
37.句意:基于中国经典小说《西游记》,这款游戏除了让玩家体验游戏的乐趣外,还能让他们体验中国传统文化。play,玩,动词。根据"of"可知,此处是"the + 名词 + of"结构,play的名词形式是playing,"the fun and joy of playing the game"表示"玩游戏的乐趣"。故答案为:playing。
38.句意:悟空,或者叫美猴王,是这本书中的主角。提示词book,书,名词。根据前文"Based on a Chinese classic novel, Journey to the West"可知,这里特指《西游记》这本书,用定冠词the。故答案为:the。
39.句意:这个故事讲述的是一个和尚和他的三个追随者(包括以超能力和勇气闻名的悟空)的一系列冒险经历。adventure,冒险,名词。根据"a series of"可知,其后接可数名词复数形式,adventure的复数是adventures。故答案为:adventures。
40.句意:这款游戏如此有吸引力,以至于玩家们都迫不及待地想了解更多关于中国文化的知识。根据"that players can't wait to learn more about Chinese culture"可知,此处考查"so...that..."固定搭结构,表示"如此……以至于……",so修饰形容词attractive。故答案为:so。
41.句意:因此,年轻人对中国古代文学的兴趣也增加了。根据"the interest...ancient Chinese literature"可知,此处考查"interest in..."固定结构,表示"对……的兴趣",in是介词。故答案为:in。
42.句意:甚至那些以前不是中国经典粉丝的人也可能被鼓励去读这本书。read,阅读,动词。根据"be encouraged"可知,此处考查"be encouraged to do sth."结构,表示"被鼓励做某事",to后接动词原形read。故答案为:to read。
43.句意:事实上,富含文化元素的游戏或电影可以被视为一种文化交流。consider,认为,视为,动词。根据"can"可知,此处是含有情态动词的被动语态,结构为"情态动词 + be + 过去分词",consider的过去分词是considered。故答案为:be considered。
44.句意:玩这款游戏可以是一次体验中国文化之美的旅程——它的音乐、风景、建筑,甚至是服饰。beautiful,美丽的,形容词。根据"the...of"可知,此处用名词形式,beautiful的名词是beauty,表示"美"。故答案为:beauty。
45.句意:我们能做的就是用更好的技术和更有创意的想法让人们更近距离地观察。close,近的,形容词。根据"a...look"可知,此处用比较级形式closer,表示"更近距离的",修饰名词look。故答案为:closer。
46.【答案】例文
Dear Tom,
How's everything going I'm writing to tell you about an exciting event in Shenzhen called Shenzhen Reading Month. It happens every November with the goal of encouraging reading and celebrating literature.
My favorite part is the book fair where I can find all types of books and meet the authors. It's fantastic to spend a day with amazing stories and other book lovers.
I hope you can join us this year. It's a great chance to dive into Chinese culture and share our love for reading. What do you think
Best wishes,
Li Hua
【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗;业余活动;跨文化沟通与交流;书信、电子邮件
【解析】【分析】这是一篇应用文中的电子邮件写作,要求给英国笔友Tom介绍深圳读书月相关情况并发出邀请。内容涵盖读书月的时间、目的;分享最喜欢的阅读活动;发出邀请。开头引出要介绍的活动——深圳读书月。中间部分按照要求分别介绍读书月的时间、目的,分享最喜欢的阅读活动。结尾发出邀请。主要使用一般现在时,因为介绍的是深圳读书月每年常规的情况以及表达当下的希望和想法。注意确保电子邮件的格式正确,包括称呼、正文、结尾祝福语和署名。正确使用描述活动相关信息的词汇和句型表达,如"happen(发生,举行)""with the goal of(目的是……)""book fair(书展)""meet the authors(见到作者)"等;邀请的表达,如"I hope you can join us(我希望你能加入我们)""It's a great chance to...(这是一个……的好机会)" 。同时注意语言的准确性和流畅性,避免语法错误。【点评】考查材料作文。文章整体结构清晰,采用总分总的结构。开头点明写信目的,即介绍深圳读书月;中间分别阐述读书月的时间目的和最喜欢的活动;结尾发出邀请,层次分明,符合写作要求。内容完整,涵盖了题目要求的所有要点。详细说明了读书月每年11月举行,目的是鼓励阅读和庆祝文学;分享了最喜欢的书展活动,包括能找到各种书和见到作者;最后真诚地发出邀请,希望对方能加入。围绕介绍深圳读书月并邀请笔友参加展开,突出了深圳读书月的特色和意义,以及希望与笔友分享阅读乐趣、感受中国文化的愿望。写得好的句子或内容:"It happens every November with the goal of encouraging reading and celebrating literature." 此句简洁明了地介绍了读书月的时间和目的,使用了"with the goal of"这个短语,使表达更地道。"My favorite part is the book fair where I can find all types of books and meet the authors." 该句清晰地说明了最喜欢的活动,并运用定语从句"where I can find all types of books and meet the authors"对书展进行进一步描述,丰富了句子内容。"I hope you can join us this year. It's a great chance to dive into Chinese culture and share our love for reading." 这两句真诚地发出邀请,强调了这是一个感受中国文化和分享阅读爱好的好机会,容易引起对方的兴趣。
1 / 1广东省深圳市南山区2024-2025学年九年级上学期期末教学质量监测英语试题
(2024九上·南山期末)Lee loved tennis. He got a few old tennis balls and an old racquet (球拍) from his grandfather, who used to play tennis a long time ago.
Lee hoped that he would become an Olympics 1. one day.
However, there was one 2. . Lee's family couldn't afford the tennis lessons, the white clothes or a new racquet and balls. Lee had tried playing with the other boys on the courts, but they had just 3. his old racquet and clothes. So Lee spent his time 4. them play and then practising exactly what he had seen them do, against the wall at home.
The manager of the tennis club 5. Lee and offered him a job sweeping the tennis courts. Instead of getting paid, Lee was offered 6. tennis lessons. Through hard work, his tennis skills were improving so 7. that he was invited to play in a competition. Lee won all his matches. A world-famous coach in the audience was so impressed that he offered Lee a 8. at his tennis school. There, Lee would receive the best coaching possible.
Then came the day of Lee's first world competition. He played well but the other player was too good for Lee to 9. . Finally, he came second.
Lee didn't mind. He had come a long way from the boy who just stood and watched others playing. There was 10. time for winning in the future. For now, he was happy that he was on the road to the Olympics.
1.A.student B.contestant C.organizer D.host
2.A.problem B.chance C.danger D.advantage
3.A.picked up B.dealt with C.made fun of D.taken care of
4.A.making B.hearing C.having D.watching
5.A.served B.disliked C.noticed D.warned
6.A.fewer B.more C.expensive D.free
7.A.slowly B.greatly C.luckily D.honestly
8.A.club B.place C.ball D.racquet
9.A.beat B.learn C.lose D.change
10.A.no such B.a little C.plenty of D.too much
【答案】1.B;2.A;3.C;4.D;5.C;6.D;7.B;8.B;9.A;10.C
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】大意:文章主要讲述了Lee对网球的热爱以及他通过不懈努力,从一名只能旁观他人打球的男孩成长为有机会参加世界比赛并获奖的网球选手的过程。
【点评】考查完形填空。第一遍首先快速阅读文章,把握文章大意;其次重点查看空格句,联系上下文,理解句意,选出正确答案;最后带着答案阅读一遍文章进行复查。
1.句意:李希望自己有一天能成为奥运参赛选手。student学生;contestant参赛者;organizer组织者;host主持人。根据空前become an Olympics可知,此处是指成为一位奥运会参赛选手。故选B。
2.句意:然而,有一个问题。problem问题;chance机会;danger危险;advantage优势。根据下文Lee's family couldn't afford the tennis lessons, the white clothes or a new racquet and balls.Lee的家庭负担不起网球课程、白色衣服、新球拍和球,可知是一个问题。故选A。
3.句意:李曾尝试和其他男孩一起在球场上打球,但他们只是嘲笑他的旧球拍和衣服。picked up捡起;dealt with处理;made fun of取笑;took care of照顾。根据空后his old racquet and clothes可知,此处是指其他男孩取笑Lee的旧球拍和衣服。故选C。
4.句意:所以,李花时间观看他们打球,然后在家对着墙练习他看到的动作。making制作;hearing听见;having拥有;watching观看。根据下文practising exactly what he had seen them do完全按照他所看到的他们所做的去练习,可知是指他花时间观看其他男孩打球。故选D。
5.句意:网球俱乐部的经理注意到了李,并给他提供了一份打扫网球场的工作。served服务;disliked不喜欢;noticed注意到;warned警告。根据下文offered him a job sweeping the tennis courts给他提供了一份打扫网球场的工作,可知俱乐部的经理注意到了李。故选C。
6.句意:作为报酬,李获得了免费的网球课程,而不是薪水。fewer更少的;more更多的;expensive昂贵的;free免费的。根据Instead of getting paid而不是薪水,以及上文俱乐部老板给他提供了一份打扫球场的工作,可知应是获得了免费的网球课程。故选D。
7.句意:通过刻苦训练,他的网球技术有了极大的提高,以至于他被邀请参加一场比赛。slowly缓慢地;greatly大幅度地、显著地;luckily幸运地;honestly诚实地。根据下文he was invited to play in a competition他被邀请参加比赛,可知他的球技有了显著的提高。故选B。
8.句意:观众席上一位世界著名的教练对李印象深刻,于是邀请他到自己的网球学校学习。club俱乐部;place求学机会,进修机会;ball球;racquet球拍。根据下文There, Lee would receive the best coaching possible.在那里,李将得到最好的指导,可知那位著名的教练给李提供了一个在他的网球学校的学习机会。故选B。
9.句意:他打得很好,但对手实力太强,李无法击败他。beat击败;learn学习;lose输掉;change改变。根据the other player was too good但对手实力太强,可知李无法击败他。故选A。
10.句意:未来他还有很多时间去赢得比赛。no such没有这样的;a little一点点;plenty of大量的,充足的;too much太多的。根据上文Lee didn't mind.李并不在意,可知是因为李有充足的时间去赢得未来的比赛。故选C。
(2024九上·南山期末)Scientists once did an interesting study. They put a mother in one place. They put her two-year-old child in another place. There was a telephone line between them. Soon, the mother and child were talking to each other. The mother and child, in this science study, were dolphins.
Dolphins are interesting animals. Many types of dolphins live in large societies. They have many different relationships and need a good communication system. That explains why they need to speak up.
Scientists have known for a long time that animals can "talk" with each other. But dolphins have a special way of talking. When they are in a group, they mainly use different sounds to express purposes. Scientists believe that the dolphins really are talking. However, they don't know what exactly the dolphins are saying.
Recently at Kewalo University in Hawaii, researchers have had some amazing results. Not only do the dolphins understand the meaning of human words, they also understand the importance of word order. For example, when they were asked to "touch the ball with your tail (尾巴) and then jump over it", they could perform the actions in the correct order.
Dolphins use body language, too. They "tell" something to another dolphin by moving their body in a special way. They also do it by opening and closing their mouths quickly.
Scientists hope to understand more about the dolphin language. They still have a lot to find out about these animals and so there are certain to be a few surprises in the future.
11.How does the writer introduce the topic
A.By giving facts. B.By listing numbers.
C.By describing a scene. D.By raising a question.
12.Why do dolphins need to talk
A.Because they are interesting animals.
B.Because they mainly live by themselves.
C.Because they communicate in large societies.
D.Because they stay with different kinds of animals.
13.What can we learn about the language of dolphins
A.It includes sounds and body language.
B.It is the same as the human language.
C.Scientists have learnt it well so far.
D.It does not require a word order.
14.What does the word "it" refer to in Paragraph 5
A.Open and close mouths. B.Use sounds to talk.
C.Move the body differently. D.Use body language to tell.
15.Where can we probably find the passage
A.In a history book. B.In a science magazine.
C.In a travel review. D.In a language guide.
【答案】11.C
12.C
13.A
14.D
15.B
【知识点】常见的动物及其生活环境;细节理解;推理判断;代词指代;文章出处
【解析】【分析】文章大意:主要介绍了海豚的交流方式和能力,包括它们使用不同声音表达意图、理解人类语言及其词序的重要性,以及运用身体语言进行沟通的能力。
【点评】考查阅读理解。首先要快速浏览全文,了解文章大意,然后根据题目要求,在文中找到相关依据进行分析和判断。对于细节理解题,要仔细阅读相关段落,找出关键信息;对于推理判断题,要根据上下文进行合理推断;对于主旨大意题,要概括文章的主要内容来确定。同时,要注意积累词汇和语法知识,提高阅读理解能力。
11.推理判断题。根据文章开头"Scientists once did an interesting study. They put a mother in one place. They put her two - year - old child in another place. There was a telephone line between them. Soon, the mother and child were talking to each other. The mother and child, in this science study, were dolphins."(科学家曾经做过一项有趣的研究。他们把一位母亲放在一个地方。把她两岁的孩子放在另一个地方。他们之间有一条电话线。很快,母亲和孩子就开始互相交谈了。在这项科学研究中,母亲和孩子是海豚。)可知,作者是通过描述一个场景来引入话题的。故答案为:C。
12. 细节理解题。根据"Many types of dolphins live in large societies. They have many different relationships and need a good communication system. That explains why they need to speak up."(许多种类的海豚生活在大的群体中。它们有许多不同的关系,需要一个良好的交流系统。这就解释了为什么它们需要发声。)可知,海豚需要交谈是因为它们生活在大的群体中,需要交流。故答案为:C。
13.细节理解题。根据"When they are in a group, they mainly use different sounds to express purposes."(当它们在群体中时,它们主要用不同的声音来表达目的。)以及"Dolphins use body language, too."(海豚也使用肢体语言。)可知,海豚的语言包括声音和肢体语言。故答案为:A。
14.代词指代题。根据"Dolphins use body language, too. They 'tell' something to another dolphin by moving their body in a special way. They also do it by opening and closing their mouths quickly."(海豚也使用肢体语言。它们通过以一种特殊的方式移动身体来向另一只海豚"传达"某些信息。它们也通过快速张开和闭上嘴巴来做到这一点。)可知,这里的"it"指代的是用肢体语言来传达信息。故答案为:D。
15.文章出处题。文章主要围绕海豚的交流方式展开,介绍了科学家对海豚交流的研究,属于科学范畴,所以可能在科学杂志上找到这篇文章。故答案为:B。
(2024九上·南山期末)If you didn't know my father well, you might think that he was a serious man. But he wasn't. He was actually a wildly funny person. What made him appear so serious was the fact that he never smiled with his mouth. He did it all with his eyes. And you could see a tiny golden light dancing in the middle of each eye.
My father was not what you would call an educated man and I doubt if he had read twenty books in his life. But he was a talented story-teller. He used to make up a bedtime story for me every single night, and the best ones were turned into serials (续集).
One of them was about an enormous man called BiGi. He was three times as tall as an ordinary man and his hands looked like bike wheels.
"BiGi lives in an underground cave and has a factory where he makes magic powder (粉末) out of the dreams that children make when they are asleep," my father's stories continued, "he then carries the powder and blows it through a child's window…and the powder floats around the room…and the child breathes it in…"
"And then what " I asked.
"And then, Danny, the child begins to have a fantastic dream…and when the dream reaches its most fantastic moment, then the magic powder really takes over…and suddenly the dream is not a dream any longer but a real happening…"
Once I fell asleep as my father had hoped, he would kiss me good night and turned down the lamp. I could feel the love in his smiling eyes as I started my dream.
16.What was special about the writer's father
A.He was the most serious man. B.He had some eye problems.
C.He always smiled with his eyes. D.He read many story books.
17.What does the underlined word "enormous" in paragraph 3 probably mean
A.huge B.dangerous C.nervous D.ordinary
18.What could BiGi do
A.He could make a powder in children's rooms when they fell asleep.
B.He could blow a magic powder directly into the children's mouths.
C.He could use a magic powder to awake children from bad dreams.
D.He could turn children's dreams into reality with a magic powder.
19.Which words best describe the father
A.Serious and funny. B.Patient and educated.
C.Strong and happy. D.Loving and creative.
20.What was the most likely reason of the writer's father telling the stories
A.To teach his child to read. B.To read his child to sleep.
C.To show his imagination. D.To pretend to be intelligent.
【答案】16.C
17.A
18.D
19.D
20.B
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者回忆父亲独特的幽默方式与充满魔力的睡前故事,揭示了父爱无需宏大形式,而是藏于细节中的温柔陪伴与想象力滋养的主题。父亲虽外表严肃、学识有限,却用眼神传递笑意、用故事编织梦境,在平凡生活中为孩子创造了一个充满奇迹与爱的精神世界。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
16.细节理解题。根据第一段中的"He was actually a wildly funny person. What made him appear so serious was the fact that he never smiled with his mouth. He did it all with his eyes."他其实是个非常风趣的人。让他看起来如此严肃的原因是他从不通过嘴巴笑,而是通过眼睛。你可以看到每只眼睛中间都闪烁着一丝金色的光芒。可知他从来不用嘴巴笑,他都是用眼睛来表达笑意。故选C。
17.词义猜测题。根据第三段"One of them was about an enormous man called BiGi. He was three times as tall as an ordinary man and his hands looked like bike wheels."可知是指一个名叫BiGi的巨人。他的身高是普通人的三倍,他的手看起来像自行车轮。可推知划线词enormous是"巨大的"之意,故选A。
18.细节理解题。根据第六段"And then, Danny, the child begins to have a fantastic dream…and when the dream reaches its most fantastic moment, then the magic powder really takes over…and suddenly the dream is not a dream any longer but a real happening"然后,Danny,孩子开始做起了美妙的梦……当梦境达到最奇妙的时刻,魔法粉真的开始起作用了……突然间,梦境不再是一场梦,而是一件真实发生的事……可知他可以用一种魔法粉末将孩子们的梦想变为现实。故选D。
19.推理判断题。根据第二段中的"He used to make up a bedtime story for me every single night"他以前每个晚上都会给我编一个睡前故事;以及最后一段中的"I could feel the love in his smiling eyes as I started my dream."当我开始做梦时,我能从他微笑的眼睛里感受到爱意。可知父亲会编造故事,以及每晚为我讲故事,可推知父亲是有创造力的以及有爱的。故选D。
20.细节理解题。根据最后一段中的"Once I fell asleep as my father had hoped, he would kiss me good night and turned down the lamp."一旦我如父亲所愿地睡着了,他就会亲吻我道声晚安,然后熄灭灯。可知是为了给孩子读故事哄他入睡。故选B。
(2024九上·南山期末)Beijing's Central Axis (中轴线) has begun a new chapter as it is now part of the UNESCO World Heritage List (联合国世界遗产名录), marking China's 56th site. The Central Axis is a centuries-old example of Chinese city planning and architecture (建筑).
Running 7.8 kilometers north to south through the heart of Beijing, the new World Heritage Site is made up of 15 buildings. At the northern end of the axis are the Bell Tower and Drum Tower. It then goes south through many places of interest including the Forbidden City and the Tiananmen Square, ending at the Yongdingmen Gate.
Building of the Central Axis began in the 13th century and was completed in the 16th century. It has been improved continuously for many centuries and still has influence on Beijing's city development to this day. Between 2020 and 2023, an action plan for protection of the axis was put into practice. Various efforts include repair, research, improvement of the environment, and activities of the public.
The World Heritage officials stated that the Central Axis in Beijing meets the World Heritage List Requirements No 3 and No 4: It shows special values of a culture and is a great example of a building, design, or landscape (景观) that keeps important moments in human history. Ernesto Ottone, one of UNESCO's directors, said that Beijing's urban planning draws inspiration from Confucian thoughts and values. This style of city planning can be dated back to Kaogongji from the Confucian classic Rites of Zhou (《周礼》) that was written more than 2,000 years ago.
China will continue making efforts to protect heritage buildings, encourage public participation, and wisely guide tourism development. A community with a shared future for mankind is developing along the Central Axis.
21.Where is the southern end of Beijing's Central Axis
A.The Drum Tower. B.The Forbidden City.
C.The Tiananmen Square. D.The Yongdingmen Gate.
22.What do we know about the axis
A.It was completed within two centuries.
B.It has not been changed since the 16th century.
C.It is important to Beijing's urban development.
D.It started to be protected in 2020.
23.What can we infer from Ernesto Ottone's words
A.The designing purpose of the Central Axis remains unknown.
B.Confucian thoughts influenced the design of the Central Axis.
C.Beijing's urban planning led to the Confucian philosophy.
D.The Central Axis was recorded in the Confucian classic Kaogongji.
24.What is paragraph 4 mainly about
A.Why the Central Axis could be listed as a world heritage.
B.When and how the Central Axis was built in history.
C.How Chinese traditional philosophy shaped buildings.
D.What Beijing's urban planning style is famous for.
25.Which is the best title for the passage
A.Best places to travel in Beijing
B.A new start of the old Central Axis.
C.A need to protect the Central Axis.
D.Beijing's history of city planning.
【答案】21.D
22.C
23.B
24.A
25.B
【知识点】说明文;细节理解;推理判断;标题选择;段落大意
【解析】【分析】文章大意:介绍了中轴线的构成、建造时间、保护措施,还阐述了其成为世界遗产的原因以及中国后续的保护举措等。【点评】 考查阅读理解。首先要快速浏览文章,了解文章大意;然后仔细阅读题目,明确题目类型,带着问题在文中寻找答案依据;对于推理判断题,要根据文中信息进行合理推断;做段落大意题时,要概括段落核心内容;选择标题时,要选能概括全文主旨的选项。
21.细节理解题。根据"At the northern end of the axis are the Bell Tower and Drum Tower. It then goes south through many places of interest including the Forbidden City and the Tiananmen Square, ending at the Yongdingmen Gate."(中轴线的北端是钟楼和鼓楼。然后它向南经过许多名胜古迹,包括故宫和天安门广场,终点在永定门。)可知,北京中轴线的南端是永定门。故答案为:D。
22.细节理解题。根据"It has been improved continuously for many centuries and still has influence on Beijing's city development to this day."(几个世纪以来,它一直在不断改进,并且至今仍对北京的城市发展产生影响。)可知,它对北京的城市发展很重要。故答案为:C。
23.推理判断题。根据"Ernesto Ottone, one of UNESCO's directors, said that Beijing's urban planning draws inspiration from Confucian thoughts and values."(联合国教科文组织的一位主任埃尔内斯托·奥托内说,北京的城市规划从儒家思想和价值观中汲取灵感。)可推知,儒家思想影响了中轴线的设计。故答案为:B。
24.段落大意题。根据"The World Heritage officials stated that the Central Axis in Beijing meets the World Heritage List Requirements No 3 and No 4: It shows special values of a culture and is a great example of a building, design, or landscape (景观) that keeps important moments in human history."(世界遗产官员表示,北京的中轴线符合世界遗产名录第三和第四项要求:它展示了一种文化的特殊价值,是保存人类历史重要时刻的建筑、设计或景观的典范。)可知,第四段主要讲的是中轴线为何能被列为世界遗产。故答案为:A。
25.标题选择题。根据"Beijing's Central Axis (中轴线) has begun a new chapter as it is now part of the UNESCO World Heritage List (联合国世界遗产名录), marking China's 56th site."(北京的中轴线如今成为联合国教科文组织世界遗产名录的一部分,开启了一个新篇章,这是中国的第56处世界遗产。)以及全文内容可知,文章主要围绕北京中轴线成为世界遗产后开启新篇章展开,B选项"古老中轴线的新起点"符合文章主旨。故答案为:B。
(2024九上·南山期末)Probably you grew up with a stop-snacking mom. That is a mom who tells her kids that snacks are bad. They will make you fat and hurt your teeth.
Well, Mom may be right about most things. 26.   There is actually an acceptable way to snack for better health. The following tips help you to snack the right way.
Make your own snacks.
 27.   Most of those snacks have too much sugar and salt in them. Instead, fresh home-made snacks may be a healthier choice. The right snacks can keep you from eating too much at dinner and keep you from getting fat.
Eat things that offer you enough energy.
Things like bread and crackers are processed (消化) quickly by your body. 28.   If you are truly a big fan of bread, how about having some cheese to go along with it, and you'll get a winning snack.
Be careful of your hunger signals.
 29.   But you might not really be hungry at all. Your body might just be telling you to take a rest. Have some water before you pull out a snack. That might be all you really need.
With one or two snack breaks during the day, you will probably find that you eat less at lunch and dinner. And eating less is a great way to start losing weight. Sorry about that, Mom. 30.  
A. It is easy to mistake being tired for being hungry.
B. Therefore, it's wise to stay away from snacks.
C. They won't give you enough energy to last very long.
D. Maybe having some snacks is not a terrible idea after all.
E. However, she isn't right about all snacks.
F. Don't buy snacks that are already produced and sold in stores.
【答案】26.E;27.F;28.C;29.A;30.D
【知识点】说明文;健康饮食
【解析】【分析】大意:文章主要向读者介绍了如何以更健康的方式吃零食,包括自制零食、选择能提供足够能量的食物以及注意区分饥饿和疲劳的信号等建议。
【点评】考查阅读还原。注意提高英语阅读理解能力需要大量的练习,可以通过做阅读理解练习题来提高自己的阅读理解水平。
26.根据上文Well, Mom may be right about most things.母亲在大多数事情上是正确的;和下文There is actually an acceptable way to snack for better health.有一种吃零食的健康方式是可以被接受的,可知此处是指在零食问题方面,母亲的看法并不完全正确:然而,在零食问题上她并不完全正确。故选E。
27.根据上文Make your own snacks.自己做零食;和下文Most of those snacks have too much sugar and salt in them.大多数市面上的零食都含有过多的糖和盐,可知此处是建议大家不购买商店里销售的零食:不要购买已经生产出来并在商店出售的零食。故选F。
28.根据上文Things like bread and crackers are processed quickly by your body.像面包和饼干这样的食物会被你的身体快速处理,可知此处需要解释这种快速消化的食物存在的问题:它们不会给你足够的能量维持很长时间。故选C。
29.根据下文But you might not really be hungry at all. Your body might just be telling you to take a rest.到那时你可能根本就不饿,你的身体可能只是在告诉你该休息了,可知此处是指人们有时误判了饥饿或疲劳:很容易把疲劳误认为是饥饿。故选A。
30.根据上文With one or two snack breaks during the day, you will probably find that you eat less at lunch and dinner. And eating less is a great way to start losing weight通过正确的方式吃零食可以减少午餐和晚餐的摄入量,是减肥的好方法,可知此处是指吃点零食也是有好处的:也许吃点零食并不是一个糟糕的主意。故选D。
(2024九上·南山期末)下面的材料A - F是六则如何与父母相处的建议。请根据 Zoe,Judy,Nelson,Penny,Jamika五位同学来信中的困惑,为他们匹配合适的建议。
 31.   Zoe: I would love to talk to my parents more often, but sometimes they are too busy to listen to me patiently, which drives me mad.  32.   Judy: I have no interest in talking with my parents at home. I never expect them to truly understand me, but they are not happy about it.  33.   Nelson: I am afraid to talk to my parents. They are successful people, and I'm worried that my problems might seem like nothing to them.  34.   Penny: I want to talk with my parents about things at school, but sometimes when I open my mouth, I forget what I wanted to say earlier.  35.  Jamika: Sometimes I don't agree with my parents when they tell me what to do, and I talk back. But it always ends up in an argument. A. Honesty is important in any relationship. Be truthful about your everyday life and feelings. Remember not to tell lies to your parents! B. Why not do something fun with your parents, such as playing sports or watching a movie Let the conversation happen naturally during the fun. C. Write down what you want to tell your parents. You don't have to prepare everything, but at least note down a few key points. D. Find the right time and place for communication. You may ask your parents if they have time before starting the conversation. E. It's normal to disagree with others, including your parents. But arguing is not the best choice. Try to calm down and deal with your own anger first. F. Be brave and talk to your parents. Being successful means that they have a good understanding of how to deal with problems.
【答案】31.D;32.B;33.F;34.C;35.E
【知识点】其他题材;说明文
【解析】【分析】本文列出了五位同学在与父母沟通时遇到的问题,并给出了建议来解决这些问题。
【点评】本题通过五位学生的真实困惑与六条建议的匹配,展现了亲子沟通中"理解、策略与情感管理"的核心逻辑。每条建议不仅针对具体问题,更隐含了家庭关系中的深层教育理念,
31.根据 Zoe: I would love to talk to my parents more often, but sometimes they are too busy to listen to me patiently, which drives me mad."Zoe:我很想多和父母聊聊天,但有时他们太忙了,没有耐心听我说话,这让我很恼火。可知Zoe想和父母多交流但父母太忙没时间耐心听他说话, D. Find the right time and place for communication. You may ask your parents if they have time before starting the conversation. "找到合适的时间和地点进行沟通。在开始对话之前,您可以询问您的父母是否有时间。"强调"选择合适的时间和地点沟通",例如先询问父母是否有空,避免打断他们的工作。这能提高沟通效率,减少冲突。 与Zoe 的情况相对应, 故选D。
32.根据"Judy: I have no interest in talking with my parents at home. I never expect them to truly understand me, but they are not happy about it.."Judy:我没兴趣在家和父母聊天。我从不指望他们能真正理解我,但他们对此并不高兴。可知Judy的抵触源于缺乏共同话题和情感连接。B. Why not do something fun with your parents, such as playing sports or watching a movie Let the conversation happen naturally during the fun."为什么不和你的父母一起做一些有趣的事情,比如运动或看电影呢?让对话在乐趣中自然地进行。"提出"通过共同活动(如运动、看电影)自然引发对话",在轻松氛围中拉近亲子距离。与Judy的情况相对应。故选B。
33.根据"Nelson: I am afraid to talk to my parents. They are successful people, and I'm worried that my problems might seem like nothing to them."Nelson:我不敢和父母谈。他们是成功人士,我担心在他们看来,我的问题根本不算什么。可知Nelson害怕和父母交谈,因为父母很成功,担心自己的问题在父母眼里微不足道。 F. Be brave and talk to your parents. Being successful means that they have a good understanding of how to deal with problems. "勇敢地与你的父母交谈。成功意味着他们对如何处理问题有很好的理解。"鼓励他"勇敢沟通,强调父母的成功经验能更好地帮助解决问题",消解他的自卑心理。与Nelson的情况相对应。故选F。
34.根据"Penny: I want to talk with my parents about things at school, but sometimes when I open my mouth, I forget what I wanted to say earlier."Penny:我想和父母谈谈学校的事情,但有时候我一开口,就忘了之前想说的话。可知Penny的问题是表达时的紧张导致遗忘。C. Write down what you want to tell your parents. You don't have to prepare everything, but at least note down a few key points. "写下你想告诉父母的事情。您不必准备所有东西,但至少记下几个关键点。提供了实用技巧——"提前写下关键点",帮助她组织思路,增强沟通信心。与Penny的情况相对应。故选C。
35.根据"Jamika: Sometimes I don't agree with my parents when they tell me what to do, and I talk back. But it always ends up in an argument."Jamika:有时候,当父母告诉我该做什么时,我并不同意,于是我就顶嘴。但最后总是以争吵告终。可知Jamika的冲突源于情绪化反应。E. It's normal to disagree with others, including your parents. But arguing is not the best choice. Try to calm down and deal with your own anger first. "不同意他人的意见是正常的,包括你的父母。但争论并不是最好的选择。试着冷静下来,先处理好自己的愤怒。"强调"分歧正常,但争吵不是最佳解决方式",建议先冷静处理愤怒,再理性沟通。与Jamika的情况相对应。故选E。
(2024九上·南山期末)阅读下面短文,在空格处填入一个适当的词或使用括号中所给词语的正确形式填空。
A game called "Black Myth: Wukong" has recently become a hot topic worldwide. Since the official release (发行) of the game, over 18 million players 36.   (pay) for it.
Based on a Chinese classic novel, Journey to the West, the game allows people to experience Chinese traditional culture in addition to the fun and joy of 37.   (play) the game. Wukong, or Monkey King, is the main character in 38.   book. The story is about a series of 39.   (adventure) of a monk (和尚) and his three followers including Wukong, who is known for his supernatural abilities and courage.
Black Myth is receiving a lot of praise for its artistic design and cultural influence. The game is 40.   attractive that players can't wait to learn more about Chinese culture. As a result, the interest 41.   ancient Chinese literature has also increased among young people. Even those who were not fans of Chinese classics before may be encouraged 42.   (read) the book.
In fact, games or movies rich in cultural elements (元素) can 43.   (consider) as a type of cultural exchange. Playing the game could be a journey to experience the 44.   (beautiful) of Chinese culture—its music, landscapes, buildings, or even clothing.
Traditional culture is right there, waiting to be discovered. What we can do is to give people a 45.   (close) look with better technology and more creative ideas.
【答案】36.have paid;37.playing;38.the;39.adventures;40.so;41.in;42.to read;43.be considered;44.beauty;45.closer
【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗;跨文化沟通与交流;科学技术
【解析】【分析】文章大意:介绍一款名为《黑神话:悟空》的游戏,自正式发行以来超1800万玩家付费,该游戏基于中国经典小说《西游记》,让玩家在体验游戏乐趣的同时感受中国传统文化,还介绍了游戏在艺术设计和文化影响方面受到的赞誉,以及富含文化元素的游戏或电影可视为一种文化交流等内容。
【点评】考查语法填空。首先要通读全文,了解文章大意;然后分析每个句子的结构和意思,确定空格处所需的词性和词义;对于有提示词的空格,要根据提示词的词性和句子结构,运用相应的语法知识来确定其正确形式;对于没有提示词的空格,要根据上下文和固定搭配等来确定应填的词;最后检查所填内容是否符合语法规则和文章逻辑。
36.句意:自游戏正式发行以来,超过1800万玩家已经为它付费。pay,付,动词。根据"Since the official release (发行) of the game"可知,此处表示从过去某个时间点开始一直持续到现在的动作,用现在完成时,结构为"have/has + 过去分词",主语"over 18 million players"是复数,助动词用have,pay的过去分词是paid。故答案为:have paid。
37.句意:基于中国经典小说《西游记》,这款游戏除了让玩家体验游戏的乐趣外,还能让他们体验中国传统文化。play,玩,动词。根据"of"可知,此处是"the + 名词 + of"结构,play的名词形式是playing,"the fun and joy of playing the game"表示"玩游戏的乐趣"。故答案为:playing。
38.句意:悟空,或者叫美猴王,是这本书中的主角。提示词book,书,名词。根据前文"Based on a Chinese classic novel, Journey to the West"可知,这里特指《西游记》这本书,用定冠词the。故答案为:the。
39.句意:这个故事讲述的是一个和尚和他的三个追随者(包括以超能力和勇气闻名的悟空)的一系列冒险经历。adventure,冒险,名词。根据"a series of"可知,其后接可数名词复数形式,adventure的复数是adventures。故答案为:adventures。
40.句意:这款游戏如此有吸引力,以至于玩家们都迫不及待地想了解更多关于中国文化的知识。根据"that players can't wait to learn more about Chinese culture"可知,此处考查"so...that..."固定搭结构,表示"如此……以至于……",so修饰形容词attractive。故答案为:so。
41.句意:因此,年轻人对中国古代文学的兴趣也增加了。根据"the interest...ancient Chinese literature"可知,此处考查"interest in..."固定结构,表示"对……的兴趣",in是介词。故答案为:in。
42.句意:甚至那些以前不是中国经典粉丝的人也可能被鼓励去读这本书。read,阅读,动词。根据"be encouraged"可知,此处考查"be encouraged to do sth."结构,表示"被鼓励做某事",to后接动词原形read。故答案为:to read。
43.句意:事实上,富含文化元素的游戏或电影可以被视为一种文化交流。consider,认为,视为,动词。根据"can"可知,此处是含有情态动词的被动语态,结构为"情态动词 + be + 过去分词",consider的过去分词是considered。故答案为:be considered。
44.句意:玩这款游戏可以是一次体验中国文化之美的旅程——它的音乐、风景、建筑,甚至是服饰。beautiful,美丽的,形容词。根据"the...of"可知,此处用名词形式,beautiful的名词是beauty,表示"美"。故答案为:beauty。
45.句意:我们能做的就是用更好的技术和更有创意的想法让人们更近距离地观察。close,近的,形容词。根据"a...look"可知,此处用比较级形式closer,表示"更近距离的",修饰名词look。故答案为:closer。
46.(2024九上·南山期末)深圳读书月 (Shenzhen Reading Month) 是深圳每年11月举行的特色活动。假设你是李华,你的英国笔友Tom对中国的文化生活非常感兴趣。请根据以下提示,给Tom写一封电子邮件,介绍深圳读书月的相关情况,内容要点包括:1. 介绍读书月的时间、目的;2. 分享最喜欢的阅读活动;3. 发出邀请。
要求:
1. 要点齐全,可以适当增加细节;
2. 词数80左右 (开头和结尾已给出,不计入总词数)。
How's everything going I'm writing to tell you about an exciting event in Shenzhen called Shenzhen Reading Month.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
Dear Tom,
How's everything going I'm writing to tell you about an exciting event in Shenzhen called Shenzhen Reading Month. It happens every November with the goal of encouraging reading and celebrating literature.
My favorite part is the book fair where I can find all types of books and meet the authors. It's fantastic to spend a day with amazing stories and other book lovers.
I hope you can join us this year. It's a great chance to dive into Chinese culture and share our love for reading. What do you think
Best wishes,
Li Hua
【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗;业余活动;跨文化沟通与交流;书信、电子邮件
【解析】【分析】这是一篇应用文中的电子邮件写作,要求给英国笔友Tom介绍深圳读书月相关情况并发出邀请。内容涵盖读书月的时间、目的;分享最喜欢的阅读活动;发出邀请。开头引出要介绍的活动——深圳读书月。中间部分按照要求分别介绍读书月的时间、目的,分享最喜欢的阅读活动。结尾发出邀请。主要使用一般现在时,因为介绍的是深圳读书月每年常规的情况以及表达当下的希望和想法。注意确保电子邮件的格式正确,包括称呼、正文、结尾祝福语和署名。正确使用描述活动相关信息的词汇和句型表达,如"happen(发生,举行)""with the goal of(目的是……)""book fair(书展)""meet the authors(见到作者)"等;邀请的表达,如"I hope you can join us(我希望你能加入我们)""It's a great chance to...(这是一个……的好机会)" 。同时注意语言的准确性和流畅性,避免语法错误。【点评】考查材料作文。文章整体结构清晰,采用总分总的结构。开头点明写信目的,即介绍深圳读书月;中间分别阐述读书月的时间目的和最喜欢的活动;结尾发出邀请,层次分明,符合写作要求。内容完整,涵盖了题目要求的所有要点。详细说明了读书月每年11月举行,目的是鼓励阅读和庆祝文学;分享了最喜欢的书展活动,包括能找到各种书和见到作者;最后真诚地发出邀请,希望对方能加入。围绕介绍深圳读书月并邀请笔友参加展开,突出了深圳读书月的特色和意义,以及希望与笔友分享阅读乐趣、感受中国文化的愿望。写得好的句子或内容:"It happens every November with the goal of encouraging reading and celebrating literature." 此句简洁明了地介绍了读书月的时间和目的,使用了"with the goal of"这个短语,使表达更地道。"My favorite part is the book fair where I can find all types of books and meet the authors." 该句清晰地说明了最喜欢的活动,并运用定语从句"where I can find all types of books and meet the authors"对书展进行进一步描述,丰富了句子内容。"I hope you can join us this year. It's a great chance to dive into Chinese culture and share our love for reading." 这两句真诚地发出邀请,强调了这是一个感受中国文化和分享阅读爱好的好机会,容易引起对方的兴趣。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表