资源简介 天津市津南区多校2024-2025学年九年级上学期期中英语试题1.(2024九上·津南期中)Lingling isn't here at the moment. She ________ with her friends on the playground.A.chatted B.will chat C.is chatting D.was chatting2.(2024九上·津南期中)When Tony was at school, he ________ lots of prizes in sports.A.wins B.won C.can win D.has won3.(2024九上·津南期中)Tony ________ a lot of changes in Tianjin since he came here.A.has seen B.saw C.will see D.sees4.(2024九上·津南期中)As we all know the sun ________ in the east and ________ in the west.A.rise; set B.will rise; will setC.rises; sets D.rose; set5.(2024九上·津南期中)The Three Gorges Dam ________ electricity for millions of people in China.A.produces B.controls C.punishes D.grows6.(2024九上·津南期中)Wang Lin didn't leave ________ he was sure the granny was safe.A.because B.until C.while D.but7.(2024九上·津南期中)They will have a picnic in the park ________ it is a fine day.A.if B.or C.so D.although8.(2024九上·津南期中)It is difficult to find Mr. Zhang because he is ________ millions of visitors.A.between B.next to C.among D.along9.(2024九上·津南期中)They have failed several times, but they won't _______.A.go on B.come on C.get up D.give up10.(2024九上·津南期中)My father was ________ tired ________ he fell asleep as soon as he lay down.A.very; that B.so; that C.such; that D.enough; that11.(2024九上·津南期中)My mother was very happy yesterday ________ I cooked the delicious meal on my own.A.because B.although C.but D.or12.(2024九上·津南期中)I'd like you to give me your ________ so that I can find your house easily.A.bill B.medal C.task D.address13.(2024九上·津南期中)If Xiaolin ________ early, he won't miss the early bus.A.gets up B.doesn't get upC.will get up D.won't get up14.(2024九上·津南期中)—Which is a traffic sign —_______A.KEEP QUIET B.NO SMOKINGC.TURN LEFT D.NO LITTERING15.(2024九上·津南期中)— There is something wrong with my leg.— _________ you walk so slowly.A.No way B.No wonder C.No deal D.No problem(2024九上·津南期中)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C和D选项中选出最佳选项。My dad really likes gardening (园艺), so he built a 16. in our yard. He plants a lot of 17. , and this year we have beans, cabbages, tomatoes, potatoes and carrots. Now, we are starting to grow fruits, 18. grapes, strawberries and pears.Growing plants isn't easy. First, we have to 19. seeds (种子) at a store (商店) called "Garden Nursery". Next, we turn the soil (土壤) over, and then 20. the seeds. We then wait until the seeds come out from the soil and grow into little leaves. My father and I water them every day. We have to do this 21. vegetables are just like us—they need water, air and food, so they can grow better and more 22. .Autumn is the season to 23. . The garden gives us a lot of fresh vegetables and fruits to eat.We may 24. get some vegetables that we can't get at the supermarket.With time and hard work, I have learned to take care of the plants in our garden. It is really a great 25. .16.A.garden B.house C.playground D.park17.A.trees B.flowers C.vegetables D.corns18.A.according to B.such as C.for example D.as well19.A.sell B.ask C.manage D.buy20.A.plant B.dig C.sweep D.keep21.A.though B.but C.because D.so22.A.health B.healthy C.healthier D.healthily23.A.harvest B.leave C.grow D.travel24.A.too B.also C.either D.as well25.A.progress B.present C.experiment D.experience(2024九上·津南期中)I'm Kevin, a student of Grade 9. Most of my friends walk to school, but I like to ride my bike each day. I wake up at 7:00. After I wash my face and eat breakfast, I throw the schoolbag on my back. Do I have my books and homework Yes, I do.I take my bike, hop(跳)onto it and ride to school at 7: 30. "See you later. Mum," I say. I pass my friends when I ride by. "Hi, Kevin!" they call when I pass. Mary does not want to ride with me. She does not like to wear a schoolbag. She likes to carry her books in her arms when she walks. She likes to kick the autumn leaves. But she likes to look at the flowers the best.Not me! I like to ride my bike to feel the fresh air in my face. When I get to school, I lock my bike in the bicycle park. I walk across the field to say hi to Mr Brown and wait for my friends in our classroom.26.What grade is Kevin in A.Grade 6. B.Grade 7. C.Grade 8. D.Grade 9.27.What time does Kevin ride to school A.At 6:30. B.At 7:00. C.At 7:30. D.At 8:00.28.On her way to school, Mary likes to ________ the best.A.ride with Kevin B.look at the flowersC.wear a schoolbag D.kick the autumn leaves29.Why does Kevin like to ride a bike A.To take his mum with him. B.To meet his grandpa.C.To feel the fresh air in his face. D.To show he is brave.30.Where does Kevin wait for his friends A.At home. B.In the field.C.At the school gate. D.In the classroom.(2024九上·津南期中)On March 14, 2018,Stephen Hawking, the world-famous British scientist, died at 76 in Cambridge, UK.Hawking is considered by many to be the greatest scientist in history since Albert Einstein. He came up with the theory (理论) that the universe (宇宙) began with the big bang (大爆炸) and will end in black holes. His theories became the base for a lot of later research. He also wrote books to help common people understand the universe. His most famous book is A brief History of Time (时间简史),which has sold more than 10 million copies around the world.Besides his scientific achievements, Hawking was also someone that had a strong will and optimistic attitude (乐观心态).When Hawking was 21, he was diagnosed (诊断) with a serious illness that stopped him from walking and talking. Later in life, he had to sit in a wheelchair and speak using a computer. But this didn't stop him from living a meaningful and colorful life. He traveled around the world for science meetings, visiting every continent (大洲), including Antarctic(南极洲). In 1985, he took a train trip around China. He was also a fan of pop culture and appeared on TV shows such as Star Trek (从星际迷航) and the Big Bang Theory (生活大爆炸). He celebrated his 60th birthday by going up in a hot-air balloon. He hoped to travel into space one day.Hawking left our universe forever. One of science's brightest stars went dark.31.What was Stephen Hawking A.A movie star. B.A teacher. C.A scientist. D.A musician.32.Which is the name of Hawking's most famous book A.Star Trek. B.A Brief History of Time.C.The Big Bang Theory. D.Big Bang.33.What does the underlined word "will" in paragraph 3 probably mean A.将来 B.遗嘱 C.心愿 D.意志34.How did Hawking celebrate his 60th birthday A.He traveled to Antarctic.B.He took a trip by hot-air balloon.C.He traveled into space.D.He took part in a science meeting in the UK.35.Which statement is NOT TRUE about Hawking A.Hawking was an Englishman.B.Hawking couldn't talk and walk after the terrible illness.C.Hawking took a trip to China before he fell ill.D.Hawking could communicate with others through a computer.(2024九上·津南期中)When I took a journey into the popular National Air and Space Museum, I found that lots of children all over the place were happy. I thought, "If I were a child again, this would be a right place."As I entered the cockpit (驾驶室) of an airplane, I felt that my dream of becoming a pilot would come true. Everywhere I walked, I was close to airplanes. Very big spaceships and rockets were in different houses. There were all kinds of cool things on show. You can join in many experiments to explore interesting things on science. The National Air and Space Museum is a place you must visit.Oh, make sure you eat before you come into the museum because the only thing you have here is a Boston Market fast food restaurant. The price of the food in it is very high. I had a Big Mac meal for almost $9!36.We can know that the writer may be ________.A.a child B.an adult (成年人)C.an astronaut D.a driver37.The second paragraph mainly tells about ________.A.what the writer did in the museumB.how much the writer paid for the museumC.what the writer ate in the museumD.when the writer went38.From the underlined (下划线) sentence, we know the writer ________.A.didn't like the museum B.liked the museum very muchC.knew little about the museum D.knew a lot about the museum39.The writer tells the visitors to eat before they come into the museum because ________.A.there is no restaurant in itB.it's good to eat in itC.the food in the restaurant is very expensiveD.the food is not delicious in the museum40.The best title for the passage is "________".A.The National Air and Space Museum B.Children Like Visiting MuseumsC.Learn Something about the Space D.We all like Space(2024九上·津南期中)根据对话内容,选择恰当的句子将对话补充完整。(选项中有两项是多余的)A: Morning! What can I do for you B: We'd like to make a trip for a weekend holiday, please.A: There are many travel paths (路线). 41. B: We'd like to choose Mount Tai.A: It's one of the most famous mountains in China. It's really a nice place to visit. 42. B: We have no idea. Which hotel do you think is comfortable A: The Peace Hotel is very good. 43. I think it's the most important of all.B: Good. We don't want to live in an expensive hotel.A: 44. B: All right. I'll ask my wife to fill in this form. By the way, is it OK if we pay by credit card (信用卡) A: 45. Enjoy your weekend.B: Thank you.A. How about taking planes there B. Which hotel do you want to stay in C. Yes, it is quite all right.D. Will you please fill in this form E. Which one would you like to choose F. And it's very quiet.G. And it's quite cheap.46.(2024九上·津南期中)上周,我的朋友艾伦带着一本新书到我家来访。Last week, my friend Elen with a new book.47.(2024九上·津南期中)让我们把这篇文章和那篇作一下对比。Let's this article that one.48.(2024九上·津南期中)你愿意帮助一个处于困境中的人吗?Would you like to help a person 49.(2024九上·津南期中)他从未放弃过赢得比赛的梦想。He didn't ever his dream of winning the game.50.(2024九上·津南期中)从那以后,他养成了每天读书的习惯 。 , he has developed the habit of reading books every day.(2024九上·津南期中)阅读下面短文,根据短文内容完成句子。Have you ever thought about how many different things you like You may like pets, parties, presents, foods, and even superheroes! Our world is full of so many things to like!Do you ever wonder (琢磨) why you like certain animals or why you like to do certain things You may not think about it often, but you may learn something about yourself if you think twice.For example, why do you like to play with cats more than dogs Why do you like going to parties and playing games Why do you like some sweets but not others Our personality helps form what we like and dislike. Sometimes the things we like just come naturally to us. For example, who's your favourite superhero You probably like that character (人物) for reasons that are all your own. You may not have even thought about why you like that superhero... you just do.As you learn more and do more, you may find out that there are more and more things you like. That's a good thing!Do your friends like the same things that you do Maybe you and your friends like different things. But it's OK. What you like is part of what makes you you!51.Our world is full of to like.52.You may if you think twice.53.Our personality helps form .54.As you , you may find out that there are more and more things you like.55.It's OK if you and your friends .(2024九上·津南期中)根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。每空限填一词。Most people b 56. lots of presents just before Christmas. But some people think we buy t 57. much. They start a special day called Buy Nothing Day. They don't want anyone to g 58. shopping on that day. Buy Nothing Day is o 59. 29th November. It is after Thanksgiving Day. Often, before Christmas we see m 60. ads (广告) in newspapers and on TV telling u 61. to "buy, buy, buy"! The idea for Buy Nothing Day starts in Vancouver (温哥华), Canada. Now people a 62. over the world celebrate Buy Nothing Day. In California, p 63. and children get together to read stories, sing s 64. and draw pictures. They have great f 65. together.66.(2024九上·津南期中)假如你是天津的一名中学生李明,刚刚结东五一小长假的旅游回到学校。请你根据以下内容提示,以"A Trip to Beijing"为题,写一篇短文,向你的同学们讲述一下你的北京之旅。(1)5月1日天气晴朗,我和家人开始了两天的旅程。(2)早上7:30我们乘京津城际铁路出发,车程大约半小时。(3)上午我们参观了故宫博物院,学到了许多历史知识,并为朋友们购买了礼物。(4)第二天清晨,我们登上了长城,雄伟的长城是世界著名奇观之一;下午去位于市中心的王府井大街品尝北京烤鸭。(5)我的旅游感受……参考词汇:京津城际铁路Beijing-Tianjin Intercity Railway王府井大街Wangfujing Street故宫the Palace Museum北京烤鸭Peking Roast Duck要求:(1)词数:80~100个。(2)短文的题目和开头已给出,不计入总词数。(3)要点齐全,行文连贯,可适当发挥。A Trip to BeijingDuring the May Day Holiday,I______________________________________________________________答案解析部分1.【答案】C【知识点】现在进行时【解析】【分析】句意:玲玲此刻不在这里。她正在操场上和她的朋友们聊天。chatted是一般过去时;will chat是一般将来时;is chatting是现在进行时;was chatting是过去进行时。结合语句"Lingling isn't here at the moment."可知,此处描述的是此刻正在进行的动作,应用现在进行时,故答案为 C。【点评】考查动词时态辨析。解题需根据时间状语"at the moment"判断动作的时态,确定表示现在进行时的"is chatting"。2.【答案】B【知识点】一般过去时【解析】【分析】句意:当托尼在学校的时候,他在体育方面赢得了很多奖项。wins是一般现在时(第三人称单数形式);won是一般过去时;can win是情态动词+动词原形(一般现在时的能力表达);has won是现在完成时。结合语句"When Tony was at school"可知,此处描述的是过去发生的动作,应用一般过去时,故答案为 B。【点评】考查动词时态辨析。解题需根据时间状语从句"When Tony was at school"判断动作的时态,确定表示一般过去时的"won"。3.【答案】A【知识点】过去开始发生的动作一直持续到现在【解析】【分析】句意:自从托尼来到天津,他目睹了这里的很多变化。has seen是现在完成时;saw是一般过去时;will see是一般将来时;sees是一般现在时。结合语句"since he came here"可知,此处应用现在完成时,强调从过去某一时间开始持续到现在的动作或状态,故答案为 A。【点评】考查动词时态辨析。解题需根据时间状语"since he came here"判断动作的时态,确定表示现在完成时的"has seen"。4.【答案】C【知识点】第三人称单数;表示客观事实或真理【解析】【分析】句意:众所周知,太阳从东方升起,在西方落下。rise意为"升起",set意为"落下"。此处描述的是客观真理,应用一般现在时;主语"the sun"是第三人称单数,谓语动词需用第三人称单数形式,故答案为 C。【点评】考查动词时态和主谓一致。解题需根据"客观真理用一般现在时"的语法规则,结合主语的人称和数,确定动词的正确形式"rises"和"sets"。5.【答案】A【知识点】第三人称单数;表示客观事实或真理【解析】【分析】句意:三峡大坝为中国数百万人发电。produces意为"生产";controls意为"控制";punishes意为"惩罚";grows意为"种植;生长"。结合常识可知,三峡大坝的功能是发电,"produce electricity"表示"发电",符合语境,故答案为 A。【点评】考查动词词义辨析。解题需结合三峡大坝的功能,匹配表示"生产(电)"的动词"produces",排除其他与语境不符的选项。6.【答案】B【知识点】从属连词because, since, as, for的用法比较【解析】【分析】句意:王林直到确定老奶奶安全了才离开。because意为"因为";until意为"直到……为止";while意为"当……的时候;然而";but意为"但是"。"not...until..."是固定搭配,意为"直到……才……",符合语境,故答案为 B。【点评】考查连词词义辨析。解题需掌握"not...until..."这一固定搭配的用法,结合句子逻辑确定表示"直到"的连词"until"。7.【答案】A【知识点】if引导的条件状语从句【解析】【分析】句意:如果天气好的话,他们将在公园野餐。if意为"如果";or意为"或者;否则";so意为"所以";although意为"尽管"。此处"天气好"是"去公园野餐"的条件,应用if引导条件状语从句,故答案为 A。【点评】考查连词词义辨析。解题需根据句子逻辑关系,确定表示"如果"的连词if,明确其引导条件状语从句的用法。8.【答案】C【知识点】方位介词between, among, around的用法比较【解析】【分析】句意:很难找到张先生,因为他在数百万游客之中。between意为"在……之间(两者)";next to意为"紧邻";among意为"在……之中(三者或三者以上)";along意为"沿着"。"millions of visitors"表示三者以上的人群,应用among,故答案为 C。【点评】考查介词词义辨析。解题需根据"三者或三者以上之间"的语境,匹配介词among,区分其与between的用法差异。9.【答案】D【知识点】不及物动词+介词【解析】【分析】句意:他们已经失败了好几次,但他们不会放弃。go on意为"继续";come on意为"加油;快点";get up意为"起床";give up意为"放弃"。结合"failed several times"和"but"的转折逻辑,此处表示不会放弃,故答案为 D。【点评】考查动词短语辨析。解题需根据"失败多次但不放弃"的语境,匹配表示"放弃"的短语give up,区分其他短语的语义差异。10.【答案】B【知识点】固定搭配【解析】【分析】句意:我爸爸太累了,以至于他一躺下就睡着了。"so...that..."是固定搭配,意为"如此……以至于……",其中"so"后接形容词或副词;"such...that..."也表示"如此……以至于……",但"such"后接名词(短语)。此处"tired"是形容词,应用"so...that..."结构,故答案为 B。【点评】考查固定搭配辨析。解题需区分"so...that..."和"such...that..."的用法,根据形容词"tired"确定用"so; that"这一搭配。11.【答案】A【知识点】because引导的原因状语从句;引导状语从句的从属连词【解析】【分析】句意:我妈妈昨天非常高兴,因为我自己做了一顿美味的饭菜。because意为"因为";although意为"尽管";but意为"但是";or意为"或者;否则"。"我自己做了美味饭菜"是"妈妈高兴"的原因,应用because引导原因状语从句,故答案为 A。【点评】考查连词词义辨析。解题需根据句子逻辑关系,确定表示"因为"的连词because,明确其引导原因状语从句的用法。12.【答案】D【知识点】可数名词【解析】【分析】句意:我希望你能给我你的地址,这样我就能很容易找到你家了。bill意为"账单";medal意为"奖章";task意为"任务";address意为"地址"。结合"find your house easily"的语境,需要的是地址,故答案为 D。【点评】考查名词词义辨析。解题需根据"找到房子"的需求,匹配表示"地址"的名词address,排除其他与语境不符的选项。13.【答案】A【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;if引导的条件状语从句【解析】【分析】句意:如果小林早起,他就不会错过早班车。在if引导的条件状语从句中,遵循"主将从现"的原则,即主句用一般将来时,从句用一般现在时。从句主语"Xiaolin"是第三人称单数,谓语动词用第三人称单数形式"gets up",故答案为 A。【点评】考查动词时态和条件状语从句的用法。解题需掌握"主将从现"的语法规则,结合从句主语的人称和数,确定动词的正确形式"gets up"。14.【答案】C【知识点】生活常识【解析】【分析】句意:——哪个是交通标志?——左转。KEEP QUIET(保持安静)常用于图书馆等场所;NO SMOKING(禁止吸烟)常用于公共场所;TURN LEFT(左转)是交通标志;NO LITTERING(禁止乱扔垃圾)常用于公共场所。结合交通标志的范畴,故答案为 C。【点评】考查短语词义辨析。解题需根据交通场景,匹配表示交通指示的短语"TURN LEFT",区分其他非交通类标识短语。15.【答案】B【知识点】短语辨析【解析】【分析】句意:——我的腿有点问题。——难怪你走得这么慢。"No way"意为"没门";"No wonder"意为"难怪";"No deal"意为"不成交";"No problem"意为"没问题"。结合"腿有问题"和"走得慢"的逻辑关系,用"No wonder"表示原因明晰后的理解,故答案为 B。【点评】考查短语词义辨析。解题需根据上下文逻辑,匹配表示"难怪"的短语"No wonder",区分其他短语的语义差异。【答案】16.A;17.C;18.B;19.D;20.A;21.C;22.D;23.A;24.B;25.D【知识点】记叙文;家庭生活【解析】【分析】大意:本文主要介绍了作者的父亲喜欢园艺,所以他们自己有一块小菜田,种了很多蔬菜,并且体验到了劳动乐趣。【点评】考查完形填空。注意在填空时,可以通过排除法来确定答案。如果某个选项与前后文的意思明显不符,或者与文章的主题和结构不符,那么可以排除这个选项,从而缩小答案的范围。16.句意:我爸爸真的很喜欢园艺,所以他在我们的院子里建了一个花园。garden花园;house房子;playground操场;park公园。根据My dad really likes gardening我爸爸真的很喜欢园艺,可知应该是建一个花园。故选A。17.句意:他种了很多蔬菜,今年我们有豆子、卷心菜、西红柿、土豆和胡萝卜。trees树;flowers花;vegetables蔬菜;corns谷物。根据this year we have beans, cabbages, tomatoes, potatoes and carrots今年我们有豆子、卷心菜、西红柿、土豆和胡萝卜,可知这些都是蔬菜。故选C。18.句意:现在,我们开始种植水果,如葡萄、草莓和梨。according to根据;such as例如,用来列举同类人或事物中的几个例子;for example例如,一般列举一个例子,作插入语,用逗号隔开;as well也。根据Now, we are starting to grow fruit现在,我们开始种植水果,可知后面是列举了几个例子,用such as。故选B。19.句意:首先,我们必须在一家名为"花园苗圃"的商店购买种子。sell卖;ask问;manage管理;buy买。根据at a store,可知是在商店买种子。故选D。20.句意:接下来,我们翻土,然后播种。plant种植;dig挖;sweep打扫;keep保持。根据上文Next, we turn the soil (土壤) over接下来,我们翻土,以及the seeds,可知是播种买来的种子。故选A。21.句意:我们必须这样做,因为蔬菜和我们一样——它们需要水、空气和食物,这样它们才能生长得更好更健康。though尽管;but但是;because因为;so因此。根据 We have to do this 我们必须这样做,可知"蔬菜和我们一样——它们需要水、空气和食物"是原因,用because"因为"引导原因状语从句。故选C。22.句意:我们必须这样做因为蔬菜和我们一样——它们需要水、空气和食物,这样它们才能生长得更好更健康。health健康,名词;healthy健康的,形容词;healthier更健康的,比较级;healthily健康地,副词。根据副词作状语,可知应用副词形式healthily"健康地",作状语修饰动词grow。故选D。23.句意:秋天是收获的季节。harvest收获;leave离开;grow生长;travel旅行。根据下文The garden gives us a lot of fresh vegetables and fruits to eat.这个花园给了我们很多新鲜的蔬菜和水果吃,可知秋天是收获的季节。故选A。24.句意:我们还可以得到一些在超市买不到的蔬菜。too也,一般用于肯定句句末;also也,用于句中;either也,用于否定句句尾;as well也,用于句尾。根据上文The garden gives us a lot of fresh vegetables and fruits to eat.这个花园给了我们很多新鲜的蔬菜和水果吃,可知此处表示"我们还可以得到一些在超市买不到的蔬菜",空处位于句中,用副词also。故选B。25.句意:这真是一次很棒的经历。progress进步;present礼物;experiment实验;experience经历。根据上文I have learned to take care of the plants in our garden我学会了照顾花园里的植物,可知是一个美好的经历。故选D。【答案】26.D27.C28.B29.C30.D【知识点】记叙文;交通方式;细节理解【解析】【分析】大意:本文主要介绍了九年级学生Kevin每天骑自行车上学的日常,包括上学时间、途中见闻以及他喜欢骑自行车的原因等。【点评】考查阅读选择。注意留意文章细节:阅读文章时,要仔细留意文章中的细节,如年级、时间、人物喜好、地点等,这些细节往往与题目有关。26.细节理解题。根据"I'm Kevin, a student of Grade 9."可知,Kevin在九年级,故选D。27.细节理解题。根据"I take my bike, hop (跳) onto it and ride to school at 7:30."可知,Kevin七点半骑自行车去上学,故选C。28.细节理解题。根据"Mary...But she likes to look at the flowers the best."可知,Mary在上学路上最喜欢看花,故选B。29.细节理解题。根据"Not me! I like to ride my bike to feel the fresh air in my face."可知,Kevin喜欢骑自行车是因为能感受脸上的新鲜空气,故选C。30.细节理解题。根据"I walk across the field to say hi to Mr Brown and wait for my friends in our classroom."可知,Kevin在教室里等朋友,故选D。【答案】31.C32.B33.D34.B35.C【知识点】记叙文;对社会有突出贡献的人物事迹;细节理解;词义猜测【解析】【分析】大意:本文主要介绍了英国著名科学家斯蒂芬·霍金的科学成就、坚强意志和乐观心态,包括他的理论、著作以及患病后的生活等。【点评】考查阅读选择。注意留意文章细节:阅读文章时,要仔细留意文章中的细节,如职业、著作名称、词汇含义、事件时间、人物经历等,这些细节往往与题目有关。31.细节理解题。根据"On March 14, 2018, Stephen Hawking, the world-famous British scientist, died at 76 in Cambridge, UK."可知,斯蒂芬·霍金是一名科学家,故选C。32.细节理解题。根据"His most famous book is A Brief History of Time (时间简史), which has sold more than 10 million copies around the world."可知,霍金最著名的书是《时间简史》,故选B。33.词义猜测题。根据"Besides his scientific achievements, Hawking was also someone that had a strong will and optimistic attitude (乐观心态)."以及下文他患病后仍积极生活的描述,可推测"will"在此处意为"意志",故选D。34.细节理解题。根据"He celebrated his 60th birthday by going up in a hot-air balloon."可知,霍金通过乘坐热气球庆祝自己的60岁生日,故选B。35.细节理解题。根据"When Hawking was 21, he was diagnosed (诊断) with a serious illness... In 1985, he took a train trip around China."可知,霍金是在患病之后去的中国,并非患病前,所以C选项表述错误,故选C。【答案】36.B37.A38.B39.C40.A【知识点】旅游观光类;记叙文;细节理解;推理判断;标题选择【解析】【分析】大意:本文主要介绍了作者游览国家航空航天博物馆的经历,包括馆内的展品、体验以及对游客的建议等。【点评】考查阅读选择。注意留意文章细节:阅读文章时,要仔细留意文章中的细节,如人物身份、段落大意、作者态度、原因、标题等,这些细节往往与题目有关。36.细节理解题。根据"I thought, 'If I were a child again, this would be a right place.'"可知,作者不是孩子,可能是成年人,故选B。37.段落大意题。第二段主要讲述了作者在博物馆里做的事情,比如进入飞机驾驶室、看到各种航天器和火箭、参与科学实验等,故选A。38.推理判断题。根据"The National Air and Space Museum is a place you must visit."可知,作者非常喜欢这个博物馆,故选B。39.细节理解题。根据"Oh, make sure you eat before you come into the museum because the only thing you have here is a Boston Market fast food restaurant. The price of the food in it is very high."可知,作者建议游客在进入博物馆前吃饭是因为馆内餐厅的食物很贵,故选C。40.标题归纳题。文章主要围绕国家航空航天博物馆展开,介绍了其内部情况和游览体验,所以最佳标题是"The National Air and Space Museum",故选A。【答案】41.E;42.B;43.G;44.D;45.C【知识点】旅游观光类;其他语篇类型;周末活动【解析】【分析】对话围绕周末旅行展开,A为旅行社工作人员,B为游客,双方就旅行路线、住宿酒店、填写表格、支付方式等进行交流。A. How about taking planes there 坐飞机去那里怎么样?B. Which hotel do you want to stay in 你想住哪家酒店?C. Yes, it is quite all right.是的,完全可以。D. Will you please fill in this form 请你填一下这张表格好吗?E. Which one would you like to choose 你想选哪一个?F. And it's very quiet.而且它很安静。G. And it's quite cheap.而且它很便宜。【点评】考查补全对话。要紧扣"周末旅行"的话题,根据上下文逻辑关系进行准确判断。41.根据下文"We'd like to choose Mount Tai."可知,此处是询问选择哪条旅行路线,选项E"Which one would you like to choose "符合题意,故选E。42.根据下文"We have no idea. Which hotel do you think is comfortable "可知,此处是询问想住哪家酒店,选项B"Which hotel do you want to stay in "符合题意,故选B。43.根据下文"We don't want to live in an expensive hotel."可知,此处是说酒店很便宜,选项G"And it's quite cheap."符合题意,故选G。44.根据下文"All right. I'll ask my wife to fill in this form."可知,此处是请对方填写表格,选项D"Will you please fill in this form "符合题意,故选D。45.根据上文"By the way, is it OK if we pay by credit card (信用卡) "可知,此处是对一般疑问句的肯定回答,选项C"Yes, it is quite all right."符合题意,故选C。46.【答案】came;around【知识点】汉译英;一般过去时;不及物动词+介词【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少"来访","come round"有"来访"的意思,且"Last week"表明时态为一般过去时,所以动词用过去式"came"。故答案为:came round。【点评】考查汉译英。注意一般过去时的时态以及"come round(来访)"这一短语的正确使用。47.【答案】compare;with【知识点】汉译英;固定搭配【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少"把……和……作对比","compare...with..."是固定搭配,意为"把……和……作比较/对比",且"Let's"后接动词原形。故答案为:compare;with。【点评】考查汉译英。注意固定搭配"compare...with...(把……和……作对比)"的正确使用。48.【答案】in;trouble【知识点】汉译英;介词短语【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少"处于困境中","in trouble"是固定搭配,意为"处于困境中"。故答案为:in; trouble。【点评】考查汉译英。注意固定搭配"in trouble(处于困境中)"的正确使用。49.【答案】give;up【知识点】汉译英;不及物动词+介词【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少"放弃","give up"是固定搭配,意为"放弃",且"didn't"后接动词原形。故答案为:give; up。【点评】考查汉译英。注意固定搭配"give up(放弃)"的正确使用。50.【答案】Since;then【知识点】汉译英;介词短语【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少"从那以后","Since then"是固定搭配,意为"从那以后",且位于句首首字母需大写。故答案为:Since; then。【点评】考查汉译英。注意固定搭配"Since then(从那以后)"的正确使用。【答案】51.so many things52.learn something about yourself53.what we like and dislike54.learn more and do more55.like different things【知识点】说明文【解析】【分析】大意:本文介绍了我们的世界充满了太多让人喜欢的东西!人们为什么会有自己喜欢的东西,为什么不同的人喜欢不同的东西,这里是由我们自身的个性决定的。【点评】考查阅读补充句子。注意在回答问题时,要回到原文中寻找答案,尽量填写与原文一致的单词。51.根据第一段Our world is full of so many things to like!可知,我们的世界充满了太多让人喜欢的东西。故填so many things。52.根据第二段You may not think about it often, but you may learn something about yourself if you think twice.可知,如果你三思而后行的话,你可能会学到一些关于你自己的东西。故填learn something about yourself。53.根据第四段Our personality helps form what we like and dislike.可知,我们的个性有助于形成我们喜欢和不喜欢的东西。故填what we like and dislike。54.根据倒数第二段As you learn more and do more, you may find out that there are more and more things you like.可知,当你学得越多,做得越多,你就会发现你喜欢的东西越来越多。故填learn more and do more。55.根据最后一段Maybe you and your friends like different things. But it's OK.可知,也许你和你的朋友喜欢不同的东西,但没关系。故填like different things。【答案】56.(b)uy;57.(t)oo;58.(g)o;59.(o)n;60.(m)any;61.(u)s;62.(a)ll;63.(p)arents;64.(s)ongs;65.(f)un【知识点】科普类;说明文【解析】【分析】本文介绍了"无消费日"的由来、时间以及人们在这一天的活动,旨在呼吁人们理性消费。【点评】考查单词拼写。学习中要注意加强记忆,包括单词的拼写以及单词的意思。56.句意:大多数人在圣诞节前夕买很多礼物。根据首字母"b"及"lots of presents"可知,此处表示"买",用动词buy。文章时态为一般现在时,主语"Most people"是复数,动词用原形,故填(b)uy。57.句意:但有些人认为我们买得太多了。"too much"表示"太多",修饰动词"buy",故填(t)oo。58.句意:他们不希望任何人在那天去购物。"go shopping"表示"去购物","want sb. to do sth."意为"想要某人做某事",故填(g)o。59.句意:无消费日在11月29日。根据"29th November"可知,此处用于具体的日期前需用介词on。故填(o)n。60.句意:通常,在圣诞节前我们会在报纸和电视上看到很多广告,告诉我们"买,买,买"!根据"before Christmas we see...ads (广告) in newspapers and on TV"可知,在圣诞节前我们在报纸和电视上看到很多广告,此处应填many,表示"很多",修饰名词ads。故填(m)any。61.句意:通常,在圣诞节前我们在报纸和电视上看到很多广告告诉我们"买,买,买"!根据"Often, before Christmas we see...ads (广告) in newspapers and on TV telling...to ‘buy, buy, buy'!"可知,圣诞节前,报纸上和电视上很多广告都告诉我们要购物,us"我们",宾格。故填(u)s。62.句意:现在全世界的人们都庆祝无购物日。all over the world表示"全世界",固定短语。故填(a)ll。63.句意:在加利福尼亚,父母和孩子们聚在一起读故事、唱歌和画画。根据"In California, ...and children get together"及结合首字母可知,此处指父母和孩子聚在一起,parents"父母"。故填(p)arents。64.句意:在加利福尼亚,父母和孩子们聚在一起读故事、唱歌和画画。根据空前sing可知,空处指唱歌,song"歌曲",可数名词,此处表复数。故填(s)ongs。65.句意:他们在一起玩得很开心。have great fun表示"玩得很开心",动词短语。故填(f)un。66.【答案】During the May Day Holiday, I went to Beijing for a visit with my parents. We left Tianjin at 7:30 on the morning of May 1st, and we took the Beijing-Tianjin Intercity Railway to get there. It was a fast and comfortable journey and it took us about half an hour to arrive there. To our joy, the weather was pleasant. And we began our two-day-trip in Beijing.First of all, we went to see the Palace Museum as soon as we got to Beijing. We were very excited when we saw the Palace Museum and took a lot of photos there. We listened to the tour guide, and knew more knowledge about our Chinese history and traditional culture. What's more, I bought my good friends many lovely presents which is related to the theme of the Palace Museum.On early morning of the second day, we went to walk up the Great Wall. It was one of the most famous wonders in the world. Millions of tourists from all over the world visit it every year. After that, we took the underground to the city center, Wangfujing Street .At that moment, we all felt very hungry, so we decided to try Peking Roast Duck. In my opinion, Beijing food was very delicious.During this trip, I not only tried the delicious Beijing food, but also learned more about the Chinese traditional culture as well as the long history of China. Though I felt tired after the trip, it was a meaningful experience and I will never forget it.【知识点】材料作文;旅游观光类;记叙文【解析】【分析】这是一篇材料作文。要求按照所给材料写一篇以 "A Trip to Beijing"为题的短文。写作时应遵循以下步骤:第一步,介绍出发的时间,乘坐的交通方式及天气情况;第二步,具体介绍参观的地点及进行的活动;第三步,表达这次旅行的收获及自己的感受。根据材料内容可知本文主要用一般过去时,写作要点已给出,写作时应注意文章逻辑通顺,书写工整,并突出重点。【点评】本文结构紧凑,语言简练。同时要注意使用合适的连接词和较高级的词汇。一些固定短语,如 first of all 首先;be related to 和……相关;not only...but also...不但……而且……等运用较为得体,表达比较准确。下列句式增加了文章亮点,使文章更加流畅自然。如: We were very excited when we saw the Palace Museum and took a lot of photos there. (when引导的时间状语从句);Though I felt tired after the trip, it was a meaningful experience and I will never forget it.(though引导的让步状语从句)。1 / 1天津市津南区多校2024-2025学年九年级上学期期中英语试题1.(2024九上·津南期中)Lingling isn't here at the moment. She ________ with her friends on the playground.A.chatted B.will chat C.is chatting D.was chatting【答案】C【知识点】现在进行时【解析】【分析】句意:玲玲此刻不在这里。她正在操场上和她的朋友们聊天。chatted是一般过去时;will chat是一般将来时;is chatting是现在进行时;was chatting是过去进行时。结合语句"Lingling isn't here at the moment."可知,此处描述的是此刻正在进行的动作,应用现在进行时,故答案为 C。【点评】考查动词时态辨析。解题需根据时间状语"at the moment"判断动作的时态,确定表示现在进行时的"is chatting"。2.(2024九上·津南期中)When Tony was at school, he ________ lots of prizes in sports.A.wins B.won C.can win D.has won【答案】B【知识点】一般过去时【解析】【分析】句意:当托尼在学校的时候,他在体育方面赢得了很多奖项。wins是一般现在时(第三人称单数形式);won是一般过去时;can win是情态动词+动词原形(一般现在时的能力表达);has won是现在完成时。结合语句"When Tony was at school"可知,此处描述的是过去发生的动作,应用一般过去时,故答案为 B。【点评】考查动词时态辨析。解题需根据时间状语从句"When Tony was at school"判断动作的时态,确定表示一般过去时的"won"。3.(2024九上·津南期中)Tony ________ a lot of changes in Tianjin since he came here.A.has seen B.saw C.will see D.sees【答案】A【知识点】过去开始发生的动作一直持续到现在【解析】【分析】句意:自从托尼来到天津,他目睹了这里的很多变化。has seen是现在完成时;saw是一般过去时;will see是一般将来时;sees是一般现在时。结合语句"since he came here"可知,此处应用现在完成时,强调从过去某一时间开始持续到现在的动作或状态,故答案为 A。【点评】考查动词时态辨析。解题需根据时间状语"since he came here"判断动作的时态,确定表示现在完成时的"has seen"。4.(2024九上·津南期中)As we all know the sun ________ in the east and ________ in the west.A.rise; set B.will rise; will setC.rises; sets D.rose; set【答案】C【知识点】第三人称单数;表示客观事实或真理【解析】【分析】句意:众所周知,太阳从东方升起,在西方落下。rise意为"升起",set意为"落下"。此处描述的是客观真理,应用一般现在时;主语"the sun"是第三人称单数,谓语动词需用第三人称单数形式,故答案为 C。【点评】考查动词时态和主谓一致。解题需根据"客观真理用一般现在时"的语法规则,结合主语的人称和数,确定动词的正确形式"rises"和"sets"。5.(2024九上·津南期中)The Three Gorges Dam ________ electricity for millions of people in China.A.produces B.controls C.punishes D.grows【答案】A【知识点】第三人称单数;表示客观事实或真理【解析】【分析】句意:三峡大坝为中国数百万人发电。produces意为"生产";controls意为"控制";punishes意为"惩罚";grows意为"种植;生长"。结合常识可知,三峡大坝的功能是发电,"produce electricity"表示"发电",符合语境,故答案为 A。【点评】考查动词词义辨析。解题需结合三峡大坝的功能,匹配表示"生产(电)"的动词"produces",排除其他与语境不符的选项。6.(2024九上·津南期中)Wang Lin didn't leave ________ he was sure the granny was safe.A.because B.until C.while D.but【答案】B【知识点】从属连词because, since, as, for的用法比较【解析】【分析】句意:王林直到确定老奶奶安全了才离开。because意为"因为";until意为"直到……为止";while意为"当……的时候;然而";but意为"但是"。"not...until..."是固定搭配,意为"直到……才……",符合语境,故答案为 B。【点评】考查连词词义辨析。解题需掌握"not...until..."这一固定搭配的用法,结合句子逻辑确定表示"直到"的连词"until"。7.(2024九上·津南期中)They will have a picnic in the park ________ it is a fine day.A.if B.or C.so D.although【答案】A【知识点】if引导的条件状语从句【解析】【分析】句意:如果天气好的话,他们将在公园野餐。if意为"如果";or意为"或者;否则";so意为"所以";although意为"尽管"。此处"天气好"是"去公园野餐"的条件,应用if引导条件状语从句,故答案为 A。【点评】考查连词词义辨析。解题需根据句子逻辑关系,确定表示"如果"的连词if,明确其引导条件状语从句的用法。8.(2024九上·津南期中)It is difficult to find Mr. Zhang because he is ________ millions of visitors.A.between B.next to C.among D.along【答案】C【知识点】方位介词between, among, around的用法比较【解析】【分析】句意:很难找到张先生,因为他在数百万游客之中。between意为"在……之间(两者)";next to意为"紧邻";among意为"在……之中(三者或三者以上)";along意为"沿着"。"millions of visitors"表示三者以上的人群,应用among,故答案为 C。【点评】考查介词词义辨析。解题需根据"三者或三者以上之间"的语境,匹配介词among,区分其与between的用法差异。9.(2024九上·津南期中)They have failed several times, but they won't _______.A.go on B.come on C.get up D.give up【答案】D【知识点】不及物动词+介词【解析】【分析】句意:他们已经失败了好几次,但他们不会放弃。go on意为"继续";come on意为"加油;快点";get up意为"起床";give up意为"放弃"。结合"failed several times"和"but"的转折逻辑,此处表示不会放弃,故答案为 D。【点评】考查动词短语辨析。解题需根据"失败多次但不放弃"的语境,匹配表示"放弃"的短语give up,区分其他短语的语义差异。10.(2024九上·津南期中)My father was ________ tired ________ he fell asleep as soon as he lay down.A.very; that B.so; that C.such; that D.enough; that【答案】B【知识点】固定搭配【解析】【分析】句意:我爸爸太累了,以至于他一躺下就睡着了。"so...that..."是固定搭配,意为"如此……以至于……",其中"so"后接形容词或副词;"such...that..."也表示"如此……以至于……",但"such"后接名词(短语)。此处"tired"是形容词,应用"so...that..."结构,故答案为 B。【点评】考查固定搭配辨析。解题需区分"so...that..."和"such...that..."的用法,根据形容词"tired"确定用"so; that"这一搭配。11.(2024九上·津南期中)My mother was very happy yesterday ________ I cooked the delicious meal on my own.A.because B.although C.but D.or【答案】A【知识点】because引导的原因状语从句;引导状语从句的从属连词【解析】【分析】句意:我妈妈昨天非常高兴,因为我自己做了一顿美味的饭菜。because意为"因为";although意为"尽管";but意为"但是";or意为"或者;否则"。"我自己做了美味饭菜"是"妈妈高兴"的原因,应用because引导原因状语从句,故答案为 A。【点评】考查连词词义辨析。解题需根据句子逻辑关系,确定表示"因为"的连词because,明确其引导原因状语从句的用法。12.(2024九上·津南期中)I'd like you to give me your ________ so that I can find your house easily.A.bill B.medal C.task D.address【答案】D【知识点】可数名词【解析】【分析】句意:我希望你能给我你的地址,这样我就能很容易找到你家了。bill意为"账单";medal意为"奖章";task意为"任务";address意为"地址"。结合"find your house easily"的语境,需要的是地址,故答案为 D。【点评】考查名词词义辨析。解题需根据"找到房子"的需求,匹配表示"地址"的名词address,排除其他与语境不符的选项。13.(2024九上·津南期中)If Xiaolin ________ early, he won't miss the early bus.A.gets up B.doesn't get upC.will get up D.won't get up【答案】A【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;if引导的条件状语从句【解析】【分析】句意:如果小林早起,他就不会错过早班车。在if引导的条件状语从句中,遵循"主将从现"的原则,即主句用一般将来时,从句用一般现在时。从句主语"Xiaolin"是第三人称单数,谓语动词用第三人称单数形式"gets up",故答案为 A。【点评】考查动词时态和条件状语从句的用法。解题需掌握"主将从现"的语法规则,结合从句主语的人称和数,确定动词的正确形式"gets up"。14.(2024九上·津南期中)—Which is a traffic sign —_______A.KEEP QUIET B.NO SMOKINGC.TURN LEFT D.NO LITTERING【答案】C【知识点】生活常识【解析】【分析】句意:——哪个是交通标志?——左转。KEEP QUIET(保持安静)常用于图书馆等场所;NO SMOKING(禁止吸烟)常用于公共场所;TURN LEFT(左转)是交通标志;NO LITTERING(禁止乱扔垃圾)常用于公共场所。结合交通标志的范畴,故答案为 C。【点评】考查短语词义辨析。解题需根据交通场景,匹配表示交通指示的短语"TURN LEFT",区分其他非交通类标识短语。15.(2024九上·津南期中)— There is something wrong with my leg.— _________ you walk so slowly.A.No way B.No wonder C.No deal D.No problem【答案】B【知识点】短语辨析【解析】【分析】句意:——我的腿有点问题。——难怪你走得这么慢。"No way"意为"没门";"No wonder"意为"难怪";"No deal"意为"不成交";"No problem"意为"没问题"。结合"腿有问题"和"走得慢"的逻辑关系,用"No wonder"表示原因明晰后的理解,故答案为 B。【点评】考查短语词义辨析。解题需根据上下文逻辑,匹配表示"难怪"的短语"No wonder",区分其他短语的语义差异。(2024九上·津南期中)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C和D选项中选出最佳选项。My dad really likes gardening (园艺), so he built a 16. in our yard. He plants a lot of 17. , and this year we have beans, cabbages, tomatoes, potatoes and carrots. Now, we are starting to grow fruits, 18. grapes, strawberries and pears.Growing plants isn't easy. First, we have to 19. seeds (种子) at a store (商店) called "Garden Nursery". Next, we turn the soil (土壤) over, and then 20. the seeds. We then wait until the seeds come out from the soil and grow into little leaves. My father and I water them every day. We have to do this 21. vegetables are just like us—they need water, air and food, so they can grow better and more 22. .Autumn is the season to 23. . The garden gives us a lot of fresh vegetables and fruits to eat.We may 24. get some vegetables that we can't get at the supermarket.With time and hard work, I have learned to take care of the plants in our garden. It is really a great 25. .16.A.garden B.house C.playground D.park17.A.trees B.flowers C.vegetables D.corns18.A.according to B.such as C.for example D.as well19.A.sell B.ask C.manage D.buy20.A.plant B.dig C.sweep D.keep21.A.though B.but C.because D.so22.A.health B.healthy C.healthier D.healthily23.A.harvest B.leave C.grow D.travel24.A.too B.also C.either D.as well25.A.progress B.present C.experiment D.experience【答案】16.A;17.C;18.B;19.D;20.A;21.C;22.D;23.A;24.B;25.D【知识点】记叙文;家庭生活【解析】【分析】大意:本文主要介绍了作者的父亲喜欢园艺,所以他们自己有一块小菜田,种了很多蔬菜,并且体验到了劳动乐趣。【点评】考查完形填空。注意在填空时,可以通过排除法来确定答案。如果某个选项与前后文的意思明显不符,或者与文章的主题和结构不符,那么可以排除这个选项,从而缩小答案的范围。16.句意:我爸爸真的很喜欢园艺,所以他在我们的院子里建了一个花园。garden花园;house房子;playground操场;park公园。根据My dad really likes gardening我爸爸真的很喜欢园艺,可知应该是建一个花园。故选A。17.句意:他种了很多蔬菜,今年我们有豆子、卷心菜、西红柿、土豆和胡萝卜。trees树;flowers花;vegetables蔬菜;corns谷物。根据this year we have beans, cabbages, tomatoes, potatoes and carrots今年我们有豆子、卷心菜、西红柿、土豆和胡萝卜,可知这些都是蔬菜。故选C。18.句意:现在,我们开始种植水果,如葡萄、草莓和梨。according to根据;such as例如,用来列举同类人或事物中的几个例子;for example例如,一般列举一个例子,作插入语,用逗号隔开;as well也。根据Now, we are starting to grow fruit现在,我们开始种植水果,可知后面是列举了几个例子,用such as。故选B。19.句意:首先,我们必须在一家名为"花园苗圃"的商店购买种子。sell卖;ask问;manage管理;buy买。根据at a store,可知是在商店买种子。故选D。20.句意:接下来,我们翻土,然后播种。plant种植;dig挖;sweep打扫;keep保持。根据上文Next, we turn the soil (土壤) over接下来,我们翻土,以及the seeds,可知是播种买来的种子。故选A。21.句意:我们必须这样做,因为蔬菜和我们一样——它们需要水、空气和食物,这样它们才能生长得更好更健康。though尽管;but但是;because因为;so因此。根据 We have to do this 我们必须这样做,可知"蔬菜和我们一样——它们需要水、空气和食物"是原因,用because"因为"引导原因状语从句。故选C。22.句意:我们必须这样做因为蔬菜和我们一样——它们需要水、空气和食物,这样它们才能生长得更好更健康。health健康,名词;healthy健康的,形容词;healthier更健康的,比较级;healthily健康地,副词。根据副词作状语,可知应用副词形式healthily"健康地",作状语修饰动词grow。故选D。23.句意:秋天是收获的季节。harvest收获;leave离开;grow生长;travel旅行。根据下文The garden gives us a lot of fresh vegetables and fruits to eat.这个花园给了我们很多新鲜的蔬菜和水果吃,可知秋天是收获的季节。故选A。24.句意:我们还可以得到一些在超市买不到的蔬菜。too也,一般用于肯定句句末;also也,用于句中;either也,用于否定句句尾;as well也,用于句尾。根据上文The garden gives us a lot of fresh vegetables and fruits to eat.这个花园给了我们很多新鲜的蔬菜和水果吃,可知此处表示"我们还可以得到一些在超市买不到的蔬菜",空处位于句中,用副词also。故选B。25.句意:这真是一次很棒的经历。progress进步;present礼物;experiment实验;experience经历。根据上文I have learned to take care of the plants in our garden我学会了照顾花园里的植物,可知是一个美好的经历。故选D。(2024九上·津南期中)I'm Kevin, a student of Grade 9. Most of my friends walk to school, but I like to ride my bike each day. I wake up at 7:00. After I wash my face and eat breakfast, I throw the schoolbag on my back. Do I have my books and homework Yes, I do.I take my bike, hop(跳)onto it and ride to school at 7: 30. "See you later. Mum," I say. I pass my friends when I ride by. "Hi, Kevin!" they call when I pass. Mary does not want to ride with me. She does not like to wear a schoolbag. She likes to carry her books in her arms when she walks. She likes to kick the autumn leaves. But she likes to look at the flowers the best.Not me! I like to ride my bike to feel the fresh air in my face. When I get to school, I lock my bike in the bicycle park. I walk across the field to say hi to Mr Brown and wait for my friends in our classroom.26.What grade is Kevin in A.Grade 6. B.Grade 7. C.Grade 8. D.Grade 9.27.What time does Kevin ride to school A.At 6:30. B.At 7:00. C.At 7:30. D.At 8:00.28.On her way to school, Mary likes to ________ the best.A.ride with Kevin B.look at the flowersC.wear a schoolbag D.kick the autumn leaves29.Why does Kevin like to ride a bike A.To take his mum with him. B.To meet his grandpa.C.To feel the fresh air in his face. D.To show he is brave.30.Where does Kevin wait for his friends A.At home. B.In the field.C.At the school gate. D.In the classroom.【答案】26.D27.C28.B29.C30.D【知识点】记叙文;交通方式;细节理解【解析】【分析】大意:本文主要介绍了九年级学生Kevin每天骑自行车上学的日常,包括上学时间、途中见闻以及他喜欢骑自行车的原因等。【点评】考查阅读选择。注意留意文章细节:阅读文章时,要仔细留意文章中的细节,如年级、时间、人物喜好、地点等,这些细节往往与题目有关。26.细节理解题。根据"I'm Kevin, a student of Grade 9."可知,Kevin在九年级,故选D。27.细节理解题。根据"I take my bike, hop (跳) onto it and ride to school at 7:30."可知,Kevin七点半骑自行车去上学,故选C。28.细节理解题。根据"Mary...But she likes to look at the flowers the best."可知,Mary在上学路上最喜欢看花,故选B。29.细节理解题。根据"Not me! I like to ride my bike to feel the fresh air in my face."可知,Kevin喜欢骑自行车是因为能感受脸上的新鲜空气,故选C。30.细节理解题。根据"I walk across the field to say hi to Mr Brown and wait for my friends in our classroom."可知,Kevin在教室里等朋友,故选D。(2024九上·津南期中)On March 14, 2018,Stephen Hawking, the world-famous British scientist, died at 76 in Cambridge, UK.Hawking is considered by many to be the greatest scientist in history since Albert Einstein. He came up with the theory (理论) that the universe (宇宙) began with the big bang (大爆炸) and will end in black holes. His theories became the base for a lot of later research. He also wrote books to help common people understand the universe. His most famous book is A brief History of Time (时间简史),which has sold more than 10 million copies around the world.Besides his scientific achievements, Hawking was also someone that had a strong will and optimistic attitude (乐观心态).When Hawking was 21, he was diagnosed (诊断) with a serious illness that stopped him from walking and talking. Later in life, he had to sit in a wheelchair and speak using a computer. But this didn't stop him from living a meaningful and colorful life. He traveled around the world for science meetings, visiting every continent (大洲), including Antarctic(南极洲). In 1985, he took a train trip around China. He was also a fan of pop culture and appeared on TV shows such as Star Trek (从星际迷航) and the Big Bang Theory (生活大爆炸). He celebrated his 60th birthday by going up in a hot-air balloon. He hoped to travel into space one day.Hawking left our universe forever. One of science's brightest stars went dark.31.What was Stephen Hawking A.A movie star. B.A teacher. C.A scientist. D.A musician.32.Which is the name of Hawking's most famous book A.Star Trek. B.A Brief History of Time.C.The Big Bang Theory. D.Big Bang.33.What does the underlined word "will" in paragraph 3 probably mean A.将来 B.遗嘱 C.心愿 D.意志34.How did Hawking celebrate his 60th birthday A.He traveled to Antarctic.B.He took a trip by hot-air balloon.C.He traveled into space.D.He took part in a science meeting in the UK.35.Which statement is NOT TRUE about Hawking A.Hawking was an Englishman.B.Hawking couldn't talk and walk after the terrible illness.C.Hawking took a trip to China before he fell ill.D.Hawking could communicate with others through a computer.【答案】31.C32.B33.D34.B35.C【知识点】记叙文;对社会有突出贡献的人物事迹;细节理解;词义猜测【解析】【分析】大意:本文主要介绍了英国著名科学家斯蒂芬·霍金的科学成就、坚强意志和乐观心态,包括他的理论、著作以及患病后的生活等。【点评】考查阅读选择。注意留意文章细节:阅读文章时,要仔细留意文章中的细节,如职业、著作名称、词汇含义、事件时间、人物经历等,这些细节往往与题目有关。31.细节理解题。根据"On March 14, 2018, Stephen Hawking, the world-famous British scientist, died at 76 in Cambridge, UK."可知,斯蒂芬·霍金是一名科学家,故选C。32.细节理解题。根据"His most famous book is A Brief History of Time (时间简史), which has sold more than 10 million copies around the world."可知,霍金最著名的书是《时间简史》,故选B。33.词义猜测题。根据"Besides his scientific achievements, Hawking was also someone that had a strong will and optimistic attitude (乐观心态)."以及下文他患病后仍积极生活的描述,可推测"will"在此处意为"意志",故选D。34.细节理解题。根据"He celebrated his 60th birthday by going up in a hot-air balloon."可知,霍金通过乘坐热气球庆祝自己的60岁生日,故选B。35.细节理解题。根据"When Hawking was 21, he was diagnosed (诊断) with a serious illness... In 1985, he took a train trip around China."可知,霍金是在患病之后去的中国,并非患病前,所以C选项表述错误,故选C。(2024九上·津南期中)When I took a journey into the popular National Air and Space Museum, I found that lots of children all over the place were happy. I thought, "If I were a child again, this would be a right place."As I entered the cockpit (驾驶室) of an airplane, I felt that my dream of becoming a pilot would come true. Everywhere I walked, I was close to airplanes. Very big spaceships and rockets were in different houses. There were all kinds of cool things on show. You can join in many experiments to explore interesting things on science. The National Air and Space Museum is a place you must visit.Oh, make sure you eat before you come into the museum because the only thing you have here is a Boston Market fast food restaurant. The price of the food in it is very high. I had a Big Mac meal for almost $9!36.We can know that the writer may be ________.A.a child B.an adult (成年人)C.an astronaut D.a driver37.The second paragraph mainly tells about ________.A.what the writer did in the museumB.how much the writer paid for the museumC.what the writer ate in the museumD.when the writer went38.From the underlined (下划线) sentence, we know the writer ________.A.didn't like the museum B.liked the museum very muchC.knew little about the museum D.knew a lot about the museum39.The writer tells the visitors to eat before they come into the museum because ________.A.there is no restaurant in itB.it's good to eat in itC.the food in the restaurant is very expensiveD.the food is not delicious in the museum40.The best title for the passage is "________".A.The National Air and Space Museum B.Children Like Visiting MuseumsC.Learn Something about the Space D.We all like Space【答案】36.B37.A38.B39.C40.A【知识点】旅游观光类;记叙文;细节理解;推理判断;标题选择【解析】【分析】大意:本文主要介绍了作者游览国家航空航天博物馆的经历,包括馆内的展品、体验以及对游客的建议等。【点评】考查阅读选择。注意留意文章细节:阅读文章时,要仔细留意文章中的细节,如人物身份、段落大意、作者态度、原因、标题等,这些细节往往与题目有关。36.细节理解题。根据"I thought, 'If I were a child again, this would be a right place.'"可知,作者不是孩子,可能是成年人,故选B。37.段落大意题。第二段主要讲述了作者在博物馆里做的事情,比如进入飞机驾驶室、看到各种航天器和火箭、参与科学实验等,故选A。38.推理判断题。根据"The National Air and Space Museum is a place you must visit."可知,作者非常喜欢这个博物馆,故选B。39.细节理解题。根据"Oh, make sure you eat before you come into the museum because the only thing you have here is a Boston Market fast food restaurant. The price of the food in it is very high."可知,作者建议游客在进入博物馆前吃饭是因为馆内餐厅的食物很贵,故选C。40.标题归纳题。文章主要围绕国家航空航天博物馆展开,介绍了其内部情况和游览体验,所以最佳标题是"The National Air and Space Museum",故选A。(2024九上·津南期中)根据对话内容,选择恰当的句子将对话补充完整。(选项中有两项是多余的)A: Morning! What can I do for you B: We'd like to make a trip for a weekend holiday, please.A: There are many travel paths (路线). 41. B: We'd like to choose Mount Tai.A: It's one of the most famous mountains in China. It's really a nice place to visit. 42. B: We have no idea. Which hotel do you think is comfortable A: The Peace Hotel is very good. 43. I think it's the most important of all.B: Good. We don't want to live in an expensive hotel.A: 44. B: All right. I'll ask my wife to fill in this form. By the way, is it OK if we pay by credit card (信用卡) A: 45. Enjoy your weekend.B: Thank you.A. How about taking planes there B. Which hotel do you want to stay in C. Yes, it is quite all right.D. Will you please fill in this form E. Which one would you like to choose F. And it's very quiet.G. And it's quite cheap.【答案】41.E;42.B;43.G;44.D;45.C【知识点】旅游观光类;其他语篇类型;周末活动【解析】【分析】对话围绕周末旅行展开,A为旅行社工作人员,B为游客,双方就旅行路线、住宿酒店、填写表格、支付方式等进行交流。A. How about taking planes there 坐飞机去那里怎么样?B. Which hotel do you want to stay in 你想住哪家酒店?C. Yes, it is quite all right.是的,完全可以。D. Will you please fill in this form 请你填一下这张表格好吗?E. Which one would you like to choose 你想选哪一个?F. And it's very quiet.而且它很安静。G. And it's quite cheap.而且它很便宜。【点评】考查补全对话。要紧扣"周末旅行"的话题,根据上下文逻辑关系进行准确判断。41.根据下文"We'd like to choose Mount Tai."可知,此处是询问选择哪条旅行路线,选项E"Which one would you like to choose "符合题意,故选E。42.根据下文"We have no idea. Which hotel do you think is comfortable "可知,此处是询问想住哪家酒店,选项B"Which hotel do you want to stay in "符合题意,故选B。43.根据下文"We don't want to live in an expensive hotel."可知,此处是说酒店很便宜,选项G"And it's quite cheap."符合题意,故选G。44.根据下文"All right. I'll ask my wife to fill in this form."可知,此处是请对方填写表格,选项D"Will you please fill in this form "符合题意,故选D。45.根据上文"By the way, is it OK if we pay by credit card (信用卡) "可知,此处是对一般疑问句的肯定回答,选项C"Yes, it is quite all right."符合题意,故选C。46.(2024九上·津南期中)上周,我的朋友艾伦带着一本新书到我家来访。Last week, my friend Elen with a new book.【答案】came;around【知识点】汉译英;一般过去时;不及物动词+介词【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少"来访","come round"有"来访"的意思,且"Last week"表明时态为一般过去时,所以动词用过去式"came"。故答案为:came round。【点评】考查汉译英。注意一般过去时的时态以及"come round(来访)"这一短语的正确使用。47.(2024九上·津南期中)让我们把这篇文章和那篇作一下对比。Let's this article that one.【答案】compare;with【知识点】汉译英;固定搭配【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少"把……和……作对比","compare...with..."是固定搭配,意为"把……和……作比较/对比",且"Let's"后接动词原形。故答案为:compare;with。【点评】考查汉译英。注意固定搭配"compare...with...(把……和……作对比)"的正确使用。48.(2024九上·津南期中)你愿意帮助一个处于困境中的人吗?Would you like to help a person 【答案】in;trouble【知识点】汉译英;介词短语【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少"处于困境中","in trouble"是固定搭配,意为"处于困境中"。故答案为:in; trouble。【点评】考查汉译英。注意固定搭配"in trouble(处于困境中)"的正确使用。49.(2024九上·津南期中)他从未放弃过赢得比赛的梦想。He didn't ever his dream of winning the game.【答案】give;up【知识点】汉译英;不及物动词+介词【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少"放弃","give up"是固定搭配,意为"放弃",且"didn't"后接动词原形。故答案为:give; up。【点评】考查汉译英。注意固定搭配"give up(放弃)"的正确使用。50.(2024九上·津南期中)从那以后,他养成了每天读书的习惯 。 , he has developed the habit of reading books every day.【答案】Since;then【知识点】汉译英;介词短语【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少"从那以后","Since then"是固定搭配,意为"从那以后",且位于句首首字母需大写。故答案为:Since; then。【点评】考查汉译英。注意固定搭配"Since then(从那以后)"的正确使用。(2024九上·津南期中)阅读下面短文,根据短文内容完成句子。Have you ever thought about how many different things you like You may like pets, parties, presents, foods, and even superheroes! Our world is full of so many things to like!Do you ever wonder (琢磨) why you like certain animals or why you like to do certain things You may not think about it often, but you may learn something about yourself if you think twice.For example, why do you like to play with cats more than dogs Why do you like going to parties and playing games Why do you like some sweets but not others Our personality helps form what we like and dislike. Sometimes the things we like just come naturally to us. For example, who's your favourite superhero You probably like that character (人物) for reasons that are all your own. You may not have even thought about why you like that superhero... you just do.As you learn more and do more, you may find out that there are more and more things you like. That's a good thing!Do your friends like the same things that you do Maybe you and your friends like different things. But it's OK. What you like is part of what makes you you!51.Our world is full of to like.52.You may if you think twice.53.Our personality helps form .54.As you , you may find out that there are more and more things you like.55.It's OK if you and your friends .【答案】51.so many things52.learn something about yourself53.what we like and dislike54.learn more and do more55.like different things【知识点】说明文【解析】【分析】大意:本文介绍了我们的世界充满了太多让人喜欢的东西!人们为什么会有自己喜欢的东西,为什么不同的人喜欢不同的东西,这里是由我们自身的个性决定的。【点评】考查阅读补充句子。注意在回答问题时,要回到原文中寻找答案,尽量填写与原文一致的单词。51.根据第一段Our world is full of so many things to like!可知,我们的世界充满了太多让人喜欢的东西。故填so many things。52.根据第二段You may not think about it often, but you may learn something about yourself if you think twice.可知,如果你三思而后行的话,你可能会学到一些关于你自己的东西。故填learn something about yourself。53.根据第四段Our personality helps form what we like and dislike.可知,我们的个性有助于形成我们喜欢和不喜欢的东西。故填what we like and dislike。54.根据倒数第二段As you learn more and do more, you may find out that there are more and more things you like.可知,当你学得越多,做得越多,你就会发现你喜欢的东西越来越多。故填learn more and do more。55.根据最后一段Maybe you and your friends like different things. But it's OK.可知,也许你和你的朋友喜欢不同的东西,但没关系。故填like different things。(2024九上·津南期中)根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。每空限填一词。Most people b 56. lots of presents just before Christmas. But some people think we buy t 57. much. They start a special day called Buy Nothing Day. They don't want anyone to g 58. shopping on that day. Buy Nothing Day is o 59. 29th November. It is after Thanksgiving Day. Often, before Christmas we see m 60. ads (广告) in newspapers and on TV telling u 61. to "buy, buy, buy"! The idea for Buy Nothing Day starts in Vancouver (温哥华), Canada. Now people a 62. over the world celebrate Buy Nothing Day. In California, p 63. and children get together to read stories, sing s 64. and draw pictures. They have great f 65. together.【答案】56.(b)uy;57.(t)oo;58.(g)o;59.(o)n;60.(m)any;61.(u)s;62.(a)ll;63.(p)arents;64.(s)ongs;65.(f)un【知识点】科普类;说明文【解析】【分析】本文介绍了"无消费日"的由来、时间以及人们在这一天的活动,旨在呼吁人们理性消费。【点评】考查单词拼写。学习中要注意加强记忆,包括单词的拼写以及单词的意思。56.句意:大多数人在圣诞节前夕买很多礼物。根据首字母"b"及"lots of presents"可知,此处表示"买",用动词buy。文章时态为一般现在时,主语"Most people"是复数,动词用原形,故填(b)uy。57.句意:但有些人认为我们买得太多了。"too much"表示"太多",修饰动词"buy",故填(t)oo。58.句意:他们不希望任何人在那天去购物。"go shopping"表示"去购物","want sb. to do sth."意为"想要某人做某事",故填(g)o。59.句意:无消费日在11月29日。根据"29th November"可知,此处用于具体的日期前需用介词on。故填(o)n。60.句意:通常,在圣诞节前我们会在报纸和电视上看到很多广告,告诉我们"买,买,买"!根据"before Christmas we see...ads (广告) in newspapers and on TV"可知,在圣诞节前我们在报纸和电视上看到很多广告,此处应填many,表示"很多",修饰名词ads。故填(m)any。61.句意:通常,在圣诞节前我们在报纸和电视上看到很多广告告诉我们"买,买,买"!根据"Often, before Christmas we see...ads (广告) in newspapers and on TV telling...to ‘buy, buy, buy'!"可知,圣诞节前,报纸上和电视上很多广告都告诉我们要购物,us"我们",宾格。故填(u)s。62.句意:现在全世界的人们都庆祝无购物日。all over the world表示"全世界",固定短语。故填(a)ll。63.句意:在加利福尼亚,父母和孩子们聚在一起读故事、唱歌和画画。根据"In California, ...and children get together"及结合首字母可知,此处指父母和孩子聚在一起,parents"父母"。故填(p)arents。64.句意:在加利福尼亚,父母和孩子们聚在一起读故事、唱歌和画画。根据空前sing可知,空处指唱歌,song"歌曲",可数名词,此处表复数。故填(s)ongs。65.句意:他们在一起玩得很开心。have great fun表示"玩得很开心",动词短语。故填(f)un。66.(2024九上·津南期中)假如你是天津的一名中学生李明,刚刚结东五一小长假的旅游回到学校。请你根据以下内容提示,以"A Trip to Beijing"为题,写一篇短文,向你的同学们讲述一下你的北京之旅。(1)5月1日天气晴朗,我和家人开始了两天的旅程。(2)早上7:30我们乘京津城际铁路出发,车程大约半小时。(3)上午我们参观了故宫博物院,学到了许多历史知识,并为朋友们购买了礼物。(4)第二天清晨,我们登上了长城,雄伟的长城是世界著名奇观之一;下午去位于市中心的王府井大街品尝北京烤鸭。(5)我的旅游感受……参考词汇:京津城际铁路Beijing-Tianjin Intercity Railway王府井大街Wangfujing Street故宫the Palace Museum北京烤鸭Peking Roast Duck要求:(1)词数:80~100个。(2)短文的题目和开头已给出,不计入总词数。(3)要点齐全,行文连贯,可适当发挥。A Trip to BeijingDuring the May Day Holiday,I______________________________________________________________【答案】During the May Day Holiday, I went to Beijing for a visit with my parents. We left Tianjin at 7:30 on the morning of May 1st, and we took the Beijing-Tianjin Intercity Railway to get there. It was a fast and comfortable journey and it took us about half an hour to arrive there. To our joy, the weather was pleasant. And we began our two-day-trip in Beijing.First of all, we went to see the Palace Museum as soon as we got to Beijing. We were very excited when we saw the Palace Museum and took a lot of photos there. We listened to the tour guide, and knew more knowledge about our Chinese history and traditional culture. What's more, I bought my good friends many lovely presents which is related to the theme of the Palace Museum.On early morning of the second day, we went to walk up the Great Wall. It was one of the most famous wonders in the world. Millions of tourists from all over the world visit it every year. After that, we took the underground to the city center, Wangfujing Street .At that moment, we all felt very hungry, so we decided to try Peking Roast Duck. In my opinion, Beijing food was very delicious.During this trip, I not only tried the delicious Beijing food, but also learned more about the Chinese traditional culture as well as the long history of China. Though I felt tired after the trip, it was a meaningful experience and I will never forget it.【知识点】材料作文;旅游观光类;记叙文【解析】【分析】这是一篇材料作文。要求按照所给材料写一篇以 "A Trip to Beijing"为题的短文。写作时应遵循以下步骤:第一步,介绍出发的时间,乘坐的交通方式及天气情况;第二步,具体介绍参观的地点及进行的活动;第三步,表达这次旅行的收获及自己的感受。根据材料内容可知本文主要用一般过去时,写作要点已给出,写作时应注意文章逻辑通顺,书写工整,并突出重点。【点评】本文结构紧凑,语言简练。同时要注意使用合适的连接词和较高级的词汇。一些固定短语,如 first of all 首先;be related to 和……相关;not only...but also...不但……而且……等运用较为得体,表达比较准确。下列句式增加了文章亮点,使文章更加流畅自然。如: We were very excited when we saw the Palace Museum and took a lot of photos there. (when引导的时间状语从句);Though I felt tired after the trip, it was a meaningful experience and I will never forget it.(though引导的让步状语从句)。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 天津市津南区多校2024-2025学年九年级上学期期中英语试题(学生版).docx 天津市津南区多校2024-2025学年九年级上学期期中英语试题(教师版).docx