【精品解析】广东省广州市越秀区第十六中学教育集团2025-2026学年九年级上学期10月月考英语试卷

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】广东省广州市越秀区第十六中学教育集团2025-2026学年九年级上学期10月月考英语试卷

资源简介

广东省广州市越秀区第十六中学教育集团2025-2026学年九年级上学期10月月考英语试卷
(2025九上·越秀月考)One day, Archimedes saw a young boy tried very hard to lift a heavy rock. The boy was using all his strength 1. still couldn't move it. Archimedes saw this as 2. perfect opportunity to show the power of the lever (杠杆) 3. the boy could help him. Archimedes found a long, strong wooden plank (木板) and placed it 4. the rock. Then, he stood at one end of the lever and said, "If you give me a firm support, I can move the world!"
As the lever 5. as his tool, for a short time, Archimedes 6. lifted the rock. The boy watched in amazement as the heavy object rose from the ground. Archimedes explained that the lever allowed us to apply a 7. force over a greater distance, resulting in a larger force at 8. end of the lever. This principle allowed us 9. heavy objects with less effort.
Inspired by this simple but powerful example, the boy finally 10. the importance of Archimedes' words. He understood with the right tools and techniques, even the most difficult tasks could become manageable. Archimedes' amazing 11. quickly spread across the community, and people started 12. levers to make their work easier.
Archimedes' breakthrough completely changed how people 13. handle heavy objects and had a long-lasting effect on engineering and building. From that day forward, Archimedes became famous for 14. understanding of the lever. His saying, "If you give me a firm support, I can move the world!" continues to inspire 15. scientists, engineers, and students to this day.
1.A.but B.and C.so D.however
2.A.a B.an C.the D./
3.A.unless B.when C.before D.if
4.A.on B.under C.above D.over
5.A.used B.is using C.was used D.is used
6.A.easy B.easily C.easier D.ease
7.A.small B.smaller C.smallest D.the smallest
8.A.other B.others C.another D.the other
9.A.moving B.moves C.moved D.to move
10.A.realized B.has realized C.would realize D.was realizing
11.A.succeed B.success C.successful D.successfully
12.A.use B.using C.used D.to using
13.A.could B.must C.can D.should
14.A.he B.him C.his D.himself
15.A.thousands of B.thousand C.thousand of D.thousands
(2025九上·越秀月考)One morning, when I was leaving for my business, a middle-aged man came up and asked me for help. He said he had no money to get food for his large family. "You look 16. . Why don't you work " I asked. "Simply because I cannot get work, sir." "If I give you work, what pay do you want " "As long as I can get bread for my family, sir," he answered.
I decided to find out if he really meant what he said. "OK. I'll give you one pound an hour, if you 17. a brick (砖块) under your arm and walk around the square for five hours without stopping." "Thank you, sir. I will."
I found a brick and started him on his walk before I went to my 18. . I never thought he would do what he had said.
When I came back five hours later, I saw him still 19. , with the brick under his arm. I stopped him and gave him five pounds. He thanked me and told me that some people had 20. to help him when they knew why he was doing all this. He said they would give him work directly, but he 21. . Before leaving, he asked if I would give him the 22. . I did.
Several years later, a well-dressed man greeted me on a train. Seeing I was not sure who he was, he 23. that he was the brick man and had his own business now. "You know, I still keep that brick and always consider it as the most 24. thing I have because it has brought me luck and success."
In fact, it was not the brick that made the man successful, but his faithfulness (坚定) in doing 25. a very little thing.
16.A.strong B.young C.smart D.honest
17.A.break B.carry C.fix D.hide
18.A.business B.home C.bookshop D.office
19.A.crying B.talking C.doing D.walking
20.A.continued B.forgotten C.offered D.refused
21.A.accepted B.refused C.ran D.walked
22.A.bread B.pay C.brick D.job
23.A.explained B.imagined C.realized D.supposed
24.A.beautiful B.important C.expensive D.interesting
25.A.even B.nearly C.so D.out
(2025九上·越秀月考)Louis woke up early Monday morning to get ready for his first day of school. In fact, he was so excited that he didn't even need the alarm clock to wake him. He practically jumped out of bed and put on his new clothes. Then he sat down to a delicious breakfast that Moan had made. It included all his favorites—orange juice, toast with strawberry jam and sausage.
When he finished eating, Louis grabbed his baseball cap and his backpack, and he waved good-bye to Mom.
"Have a wonderful first day at school, Louis!" she called after him.
As soon as Louis opened the door and stepped out, huge drops of rain suddenly started falling. Louis looked up and was surprised to see grey clouds covering the entire sky. The weather forecast had been for a beautiful, sunny day but it was raining outside! Louis quickly came back inside the house.
Louis needed to do something at once, because the school bus was going to arrive any minute. Louis patiently tried to think of what he could do. Then he put on his raincoat and rain boots and took his umbrella.
Then Louts headed out the door again. He wouldn't let anything else ruin (毁坏) his first day of school. He carefully walked to the corner where he waited for the school bus. Within minutes, the big yellow bus drove up. As it was coming to a stop, the bus went through a huge puddle and splashed the water right on Louis!
Louis could have been upset about this accident, but instead he put on a smile. "Thanks for waking me up with a splash!" he said to the bus driver. "It's a good thing I was wearing my raincoat."
Most people would have thought that the day was off to an awful start. It might have been enough to put anyone in a bad mood, but Louis is not like most people! He remained cheerful and upbeat. He still loved the first day of school, and he was certain that exciting things were still going to happen on this day.
26.What did Louis NOT have for breakfast
A.Toast with jam. B.Orange juice.
C.Eggs. D.Sausage.
27.According to the weather forecast, it is expected to be a ________ day on Monday.
A.rainy B.sunny C.cloudy D.snowy
28.What happened at the bus stop
A.The bus driver forgot to stop for Louis.
B.Louis left his umbrella and raincoat there.
C.Louis fell asleep when waiting for the bus.
D.A puddle of water was splashed on Louis.
29.Which sentence best describes a lesson from the story
A.Always look on the bright side of things.
B.An awful start may put anyone in a bad mood.
C.Show your kindness to the people around.
D.Never give up and you will be successful.
(2025九上·越秀月考)In many movies, there are sometimes characters who have chips(芯片) put in their heads. This might come true very soon.
Neuralink, US businessman Elon Musk's company, has developed a chip that was implanted into the head of a pig. On Aug 28, Musk did a livestream on how it works by showing the signal transmission.
The chip is the size of a coin. It has over 3,000 electrodes(电极) that can monitor about 1000 neurons(神经元). So in the livestream while the pig was breathing, people could see its brain activity on a large screen. If this technology is used on humans, after the chip picks up signals in the brain, these signals will be sent to nearby computers or APPs and then be translated into actions, such as moving an arm or leg.
It's not a dream for people to use a small chip to change their life with their minds. For now the goal is to use it to help disabled people. They could control artificial limbs(假肢) with their minds and move around more easily. People could even use the technology to play video games or drive cars.
However, there is still a long way to make these things happen. The chip can send signals from about 500 neurons in the pig's brain. However, the human brain has 80 billion neurons. Also, it is not safe to implant the chip yet, it could harm the brain. Hackers(黑客) could also hack into the chip and control others' thoughts and feelings. There is another problem, too. When humans are connected to computers, are they still humans
30.What was Musk's livestreaming about
A.How the chip works in many movies.
B.How the chip in the pig's head works.
C.How to implant a chip into a pig's head.
D.How to use a chip to control a pig.
31.What is the right process of signal transmission according to Paragraph 3
A.brain→chip→computer B.brain→action→computer
C.chip→brain→action D.chip→computer→brain
32.What does Paragraph 4 mainly tell us about the technology
A.The ability that it has to control brain activity.
B.The effects that it will have on people's life.
C.The problems that it might bring to humans.
D.The way that it works.
33.How does the writer feel about the development of the chip according to the last paragraph
A.Hopeful. B.Excited. C.Pleased. D.Doubtful.
(2025九上·越秀月考)To celebrate our 10th birthday, we are having a big sale!
Children's books Story books Picture books Science books
15% off 25% off 30% off
20% discount (折扣) on all adults' books!
Don't miss our amazing events in our birthday month!
Time & Place Event Speaker
20 October, 4 p.m. Fanta Centre, 3F Recommendation: The School Diaries Claire Ray, writer of the book
26 October, 1 p.m. Retro Mall, 2F Discussion: How to improve yourself through reading Michael Dawes, professor of foreign literature
28 October, 7 p.m. Winkle Mall, 1F Talk: The most popular books in 2024 David Koh, director of the book store
29 October, 8 p.m. Fanta Centre, 3F Question & Answer: Face to face with a famous writer Kate White, winner of many international awards
34.October is the birthday month of _______.
A.Borges Book Store B.Fanta Centre
C.Retro Mall D.Winkle Mall
35.Where can you get the biggest discount
A.On children's story books. B.On all the adults' books.
C.On children's picture books. D.On children's science books.
36.What is the purpose of this advertisement
A.To find excellent writers.
B.To attract more book buyers.
C.To celebrate the children's birthdays.
D.To introduce new lectures on reading.
(2025九上·越秀月考)根据短文内容,将下面 A—E五个句子分别填入文中的空缺处,使补全后的短文意思通顺,结构完整。请把答案的编号在答题卡上相应的题号涂黑。
Family meals are an important part of living with a family. A recent survey shows that most children and teenagers share a meal with their family at least four times a week. This is a very good sign.  37.  
Sharing a meal can help a family stick together. Family meals help to strengthen(加强) each family member's sense of belonging. It can also teach younger people about their culture by eating traditional food.  38.  
All these help family members learn patience and respect for each other.
 39.   Parents can keep an eye on their children's moods and feelings at this time. They can discuss problems. All these are really helpful in their growth. Studies show that eating together helps to reduce the risk that a child will smoke, get into fight or do something wrong.  40.  Family meals help a family build up a healthy body, too. Families who share meals together often eat more fruits and vegetables. These families don't eat at fast-food restaurants as often as families that do not eat a shared meal.  41.  
A. It is because there are many advantages for families to have dinner together.
B. Children who eat with their families are likely to earn higher grades and make more friends.
C. Family meals also play an important part in child development.
D. Family members can also feel relaxed during this time and enjoy each other's company.
E. So parents can ensure that their children are eating healthy food through family meals.
(2025九上·越秀月考)根据下面语篇以及所给单词的首字母写出所缺单词。(每空只写一词)
Many students have trouble communicating with their parents. Because of this, it s 42.   that many things can cause problems between children and parents.
Here are three common reasons which lead to nervousness between children and parents. Firstly, most children are e 43.   to get high scores in exams by their parents, making them feel stressed. Secondly, some parents want to know every detail of their children's life at school. However, children don't like s 44.   their stories with their parents. Thirdly, parents usually feel a 45.   when their children's rooms are in a mess while children also get angry when parents enter without asking.
In order to improve parent-child r 46.  , both children and parents should spend more time communicating with each other.
47.(2025九上·越秀月考)一天,为了知道他的王冠是否由纯黄金制成,希罗国王向阿基米德求助。
One day,              whether his crown was made completely of gold, King Hiero asked Archimedes for help.
48.(2025九上·越秀月考)阿基米德在家洗澡的时候毫不费力地想出了解决国王问题的办法。
Archimedes had a clever idea        the king's problem        when he took a bath at home.
49.(2025九上·越秀月考)国王对阿基米德的办法非常满意。
The King              Archimedes's idea.
50.(2025九上·越秀月考)国王对阿基米德说:"你帮我查出真相真是太好了。"
He said to Archimedes: "It is nice     you        me     the truth."
51.(2025九上·越秀月考)王冠制作师对此感到羞愧,但国王很生气并将他关进了监狱。
The crown maker            , but the king was very angry and sent him to prison.
52.(2025九上·越秀月考)假设你是李明,在校园论坛看到九年级学生Alex的帖子,请你根据内容给他写回复。
Hello, everyone!
My name is Alex. I'm a ninth-grade student. I'm having a hard time recently. Firstly, with the exams coming, I have to stay up late to finish my homework. That means I have no time for my favorite sport, basketball. I feel quite bored. Secondly, I want to improve my English, but I always make mistakes in grammar and spelling. I don't know what to do. These problems are making me worried. I need your advice. Thank you!
Yours,
Alex
回复内容包括:
1.表达你对Alex的理解,并给予安慰;
2.对Alex的两个问题至少各给出一条建议,并分别说明你提出的建议的理由;
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.A;2.A;3.D;4.B;5.C;6.B;7.B;8.D;9.D;10.A;11.B;12.B;13.A;14.C;15.A
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了 Archimedes 看到一个男孩费力搬重石,借此机会借助杠杆原理,在男孩协助下成功抬起石头,向男孩解释杠杆原理及优势,男孩受启发领悟到工具和技巧的重要性, Archimedes 的发现传播开来,人们开始用杠杆减轻工作负担,这一突破改变了人们搬运重物的方式,对工程建筑影响深远, Archimedes 也因对杠杆的理解而闻名,其名言至今仍激励着众多人士 。
【点评】本题考查了词汇、语法等多个方面的知识点。整体难度适中,涵盖了连词、冠词、介词、动词时态语态、形容词副词比较级、代词以及固定搭配等常见考点,能够较为全面地检验学生对英语基础知识的掌握和运用能力。
1.句意:这个男孩用尽了所有的力气,但还是不能移动它。A:but"但是";B:and"和";C:so "所以";D:however" 然而 "。此处前后是转折关系,but是连词,连接两个句子表示转折。however 也有转折意思,但通常用于句首或句中加逗号。故选A。
2.句意: Archimedes 认为这是展示杠杆力量的绝佳机会,便对男孩说可以帮忙。A:a"一",不定冠词,表泛指,用在辅音音素开头的单词前;B:an"一",不定冠词,表泛指,用在元音音素开头的单词前;C:the"这个(些),那个(些)",定冠词,表特指;D:/ 零冠词,不用冠词的情况。根据空后"perfect opportunity"可知,此处第一次提到,名词前用不定冠词,perfect以辅音音素开头,用不定冠词a。故选A。
3.句意: Archimedes 认为这是展示杠杆力量的绝佳机会,便对男孩说可以帮忙。A:unless"除非";B:when"当";C:before" 在.....之前";D:if" 如果 "。根据语境可知,此处指"展示杠杆的力量,如果男孩能帮助他"。if 表示条件,符合上下文。故选D。
4.句意: Archimedes 找来一根又长又结实的木板,将它放在岩石下面。A:on"在……上面";B:under "在……下面";C:above"在……上方";D:over"在……正上方"。杠杆原理中,木板通常置于重物下方作为支点来撬动。故选B。
5.句意:当杠杆作为工具被使用时, Archimedes 轻松地撬起了巨石。A:used"使用",是use的过去式&过去分词;B:is using是use的现在进行时;C:was used是use的一般过去时的被动语态;D:is used是use一般现在时的被动语态。lever是被使用的对象,需用被动语态;上下文是过去时,所以 用was used。故选C
6.句意:当杠杆作为工具被使用时, Archimedes 轻松地撬起了巨石。A:easy"容易的";B:easily"容易地";C:easier"更容易的";D:ease" 使……容易"。lifted是动词,需用副词修饰动词,easily是副词。故选B。
7.句意: Archimedes 解释说,杠杆让我们能用较小的力作用于较长距离,从而在另一端产生更大的力。A:small"小的";B:smaller是small的比较级;C:smallest是small的最高级;D:the smallest是small的最高级。根据语境可知,此处指"施加较小的力"。杠杆原理是通过较小的输入力产生较大的输出力,smaller 是比较级,与后文"larger force"形成对比。故选B。
8.句意: Archimedes 解释说,杠杆让我们能用较小的力作用于较长距离,从而在另一端产生更大的力。A:other"其他";B:others"其他人";C:another"另一个";D:the other"另一个"。杠杆有两个端,一端施加力,另一端产生力。at the other end,固定短语,"另一个端",故选D。
9.句意:这个原理使我们能用更少的力气移动重物。A:moving是move的现在分词&动名词;B:moves是move一般现在时的第三人称单数;C:moved是move的过去式&过去分词;D:to move是 move 的不定式。allow sb to do sth固定短语,"允许某人做某事",故选D。
10.句意:这个简单而有力的示范启发了男孩,他终于领悟到 Archimedes 话语的重要性。A:realized是realize的过去式&过去分词;B:has realized是realize的现在完成时;C:would realize是realize的过去将来时;D:was realizing是realize的过去进行时。根据下文"He understood with the right tools "可知,时态用一般过去时,realized表示"意识到"的动作发生在过去。故选A。
11.句意: Archimedes 惊人的成功很快传遍社区,人们开始运用杠杆来减轻工作负担。A:succeed "成功",动词;B:success"成功",名词;C:successful"成功的",形容词;D:successfully"成功地",副词。根据空前"Archimedes' amazing"可知,空前有amazing修饰,空处需要填名词。故选B。
12.句意: Archimedes 惊人的成功很快传遍社区,人们开始运用杠杆来减轻工作负担。A:use"使用";B:using是use的现在分词&动名词;C:used是use的过去式&过去分词;D:to using" 去使用 ",介词短语。start doing sth."开始做某事",此处表示开始使用杠杆。故选B。
13.句意: Archimedes 的突破彻底改变了人们处理重物的方式,对工程建筑产生了深远影响。A:could"可以";B:must"必须";C:can"能够";D:should"应该"。根据空后"had a long-lasting effect on engineering and building"可知,时态是一般过去时,此处表示能力或方式。could 表示过去能够,符合语境。故选A。
14.句意:从那天起,他因对杠杆原理的深刻理解而闻名于世。A:he"他",人称代词主格;B:him "他",人称代词宾格;C:his"他的",形容词性物主代词&名词性物主代词;D:himself"他自己",反身代词。understanding是名词,需用所有格形容词修饰;his表示 Archimedes 的所有关系。故选C。
15.句意:他那句"给我一个支点,我能撬动地球"的豪言,至今仍在激励着无数科学家、工程师和学子。A:thousands of"成千上万";B:thousand"千";C:thousand of"千的";D:thousands "数千"。thousands of "数以千计的",固定短语,表示不确定的数目。故选A。
【答案】16.A;17.B;18.A;19.D;20.C;21.B;22.C;23.A;24.B;25.A
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者遇到一个声称因找不到工作而没钱养家的中年男子,作者提出让他夹着砖块绕广场走五小时给相应报酬的考验,男子做到了,且拒绝了他人直接给工作的帮助。几年后,男子事业有成,他认为是当年坚持完成这件小事所代表的坚定信念给他带来好运与成功,故事强调了坚定信念和认真对待小事的重要性 。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及形容词,动词,名词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
16.句意:你看起来很强壮。A:strong"强壮的";B:young"年轻的";C:smart"聪明的";D:honest" 诚实的 "。根据下文"Why don't you work "你为什么不工作?可知,此次指看起来很强壮。故选A。
17.句意:如果你腋下夹一块砖,在广场上连续走五个小时,我就给你每小时一英镑。A:break"打破";B:carry"携带";C:fix"修理";D:hide" 躲 "。根据空后"a brick (砖块) under your arm"可知,应该说如果你腋下带着一块砖连续走五个小时。故选B。
18.句意:我找了一块砖,在我去做生意之前,让他出去走路。A:business"生意";B:home "家";C:bookshop"书店";D:office" 办公室 "。根据上文"when I was leaving for my business"当我要去出差的时候,可知,这里指的去做生意。故选A。
19.句意:五个小时后我回来时,看见他还在走路,胳膊下夹着那块砖。A:crying"哭";B:talking "谈论";C:doing"做";D:walking" 走路 "。根据上文"and walk around the square for five hours without stopping."在广场上不停地走了五个小时,可知,应该说看见他还在走路,故选D。
20.句意:他向我表示感谢,并告诉我,有些人在知道他这么做的原因后,愿意帮助他。A:continued "继续";B:forgotten"忘记";C:offered"主动提出";D:refused" 拒绝 "。根据空后"to help him"可知,应该说有人主动愿意帮助他,offer to do固定短语,"提出做某事"。故选C。
21.句意:他说他们会直接给他工作,但他拒绝了。A:accepted"接受";B:refused"拒绝";C:ran"跑";D:walked"走路"。根据空前"He said they would give him work directly, but"可知,设空处语境发生了转折,应该说他拒绝了人们给他工作的提议。故选B。
22.句意:临走前,他问我能不能把砖头给他。A:bread"面包";B:pay"薪水";C:brick"砖头";D:job" 工作 "。根据上文"I found a brick and started him on his walk"我找到一块砖头,让他开始走路,可知,此处他是问能不能把砖给他。故选C。
23.句意:看到我不确定他是谁,他解释说,他是一个砖匠,现在有了自己的生意。 A:explained"解释";B:imagined"想象";C:realized"意识到";D:supposed"假设"。根据空后"that he was the brick man and had his own business now."可知,后文是解释的内容,此处是"解释"他的身份。故选A。
24.句意:你知道,我仍然保留着那块砖,并一直认为它是我拥有的最重要的东西,因为它给我带来了好运和成功。A:beautiful"美丽的";B:important"重要的";C:expensive"昂贵的";D:interesting" 有趣的 "。根据空后"thing I have because it has brought me luck and success."可知,砖给他带来了好运和成功,因此应该说他视那块砖为最重要的东西,故选B。
25.句意:事实上,使这个人成功的不是砖,而是他的忠诚,即使是一件非常小的事情。A:even"甚至";B:nearly"将近";C:so"因此";D:out" 向外 "。根据空后"a very little thing."可知,此处指强调,用even来加强语气。故选A。
【答案】26.C
27.B
28.D
29.A
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇记叙文, Louis 满怀期待地准备迎接开学第一天,虽遭遇天气突变、校车溅水等意外状况,但他并未因此沮丧抱怨,而是保持乐观积极的心态,坚信这一天仍会有精彩发生,展现了面对生活意外时应持有的乐观态度 。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题,是一篇故事类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
26.细节理解题。根据第一段中的"It included all his favorites—orange juice, toast with strawberry jam and sausage."它包括他最喜欢的东西——橙汁、草莓酱吐司和香肠。可知,可知Louis的早餐有橙汁、带有草莓酱的土司和香肠,并没有吃鸡蛋,故选C。
27.细节理解题。根据第四段中的"The Weather forecast had been for a beautiful, sunny day but it was raining outside!"天气预报说今天天气晴朗,但外面在下雨!可知,天气预报说周一是阳光明媚的一天,故选B。
28.细节理解题。根据第六段中的"As it was coming to a stop, the bus went through a huge puddle and splashed the water right on Louis!"当它停下来时,公共汽车穿过一个巨大的水坑,把水泼在了 Louis 身上!故选D。
29.推理判断题。根据最后一段中的"Most people would have thought that the day was off to an awful start. It might have been enough to put anyone in a bad mood, but Louis is not like most people! He remained cheerful and upbeat. He still loved the first day of school, and he was certain that exciting things were still going to happen on this day."大多数人会认为这一天开局很糟糕。这可能足以让任何人心情不好,但 Louis 不像大多数人!他保持着愉快和乐观。他仍然喜欢上学的第一天,他确信这一天还会发生令人兴奋的事情。可知,虽然是个糟糕的开始,但是Louis始终保持好心态,相信这天会有美好的事情发生,Louis的故事告诉我们:保持乐观心态,要始终看到事情光明的一面,故选A。
【答案】30.B
31.A
32.B
33.D
【知识点】说明文;细节理解;推理判断;段落大意;科学技术
【解析】【分析】本文是一篇说明文,美国企业家 Elon Musk 的公司Neuralink开发出可植入猪脑的芯片并展示信号传输,该芯片能监测神经元活动,未来若用于人类或可实现用意念控制肢体等,目前目标是帮助残疾人,但该技术要真正实现应用仍面临诸多问题,如芯片监测神经元数量有限、植入安全性存疑、易遭黑客攻击以及引发关于人类身份界定等伦理问题 。
【点评】本题考点涉及细节理解,段落大意和推理判断三个题型的考查,是一篇科技类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
30.细节理解题。根据第二段中的"On Aug 28, Musk did a livestream on how it works by showing the signal transmission"8月28日, Musk 通过展示信号传输,直播了它的工作原理。可知直播内容是关于芯片在猪的脑子里是如何工作的。故选B。
31.细节理解题。根据第二段中的"If this technology is used on humans, after the chip picks up signals in the brain, these signals will be sent to nearby computers or APPs and then be translated into actions, such as moving an arm or leg."如果这项技术用于人类,芯片在大脑中接收到信号后,这些信号将被发送到附近的计算机或应用程序,然后转化为动作,如移动手臂或腿。可知正确的信号传输过程是:大脑→芯片→计算机。故选A。
32.段落大意题。根据第四段中的"It's not a dream for people to use a small chip to change their life with their minds."对于人们来说,用一个小芯片来改变他们的生活并不是一个梦想。及后面举例可知,本段主要讲了芯片可能对人们的生活产生的影响。故选B。
33.推理判断题。根据最后一段中的However, there is still a long way to make these things happen. The chip can send signals from about 500 neurons in the pig's brain. However, the human brain has 80 billion neurons. Also, it is not safe to implant the chip yet, it could harm the brain. Hackers(黑客) could also hack into the chip and control others' thoughts and feelings. There is another problem, too. When humans are connected to computers, are they still humans "然而,要实现这些目标还有很长的路要走。该芯片可以从猪大脑中的大约500个神经元发送信号。然而,人脑有800亿个神经元。此外,植入芯片还不安全,它可能会伤害大脑。黑客也可以侵入芯片,控制他人的想法和感受。还有另一个问题。当人类与计算机连接时,他们仍然是人类吗?可推断作者对这项技术应用到人类身上表示担忧,因此是持怀疑的态度。故选D。
【答案】34.A
35.D
36.B
【知识点】广告布告类;应用文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇应用文,为庆祝书店开业十周年,书店开展大促销活动,儿童各类书籍有不同折扣,成人书籍全场八折,同时公布了生日月期间在不同地点举办的多场精彩活动,包括书籍推荐、阅读提升讨论、畅销书分享以及与著名作家的问答见面会等,并介绍了每场活动的演讲嘉宾 。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇介绍类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,从而选出正确答案。
34.细节理解题。根据第一段"To celebrate our 10th birthday, we are having a big sale!"为庆祝我们的10岁生日,我们正在举行大促销!;以及海报的标题可知,10月是书店的生日月。故选A。
35.细节理解题。根据第一个表格中儿童书籍的折扣信息:"Science books 30% off"科学书7折。而其他儿童书折扣更低:故事书85折、图画书75折,成人书全场8折。科学书折扣最大。故选D。
36.推理判断题。全文通过宣传促销和主题活动(如书籍推荐、作家见面会等)吸引顾客。根据开头"big sale"和结尾"Don't miss our amazing events"别错过精彩活动,可知目的是吸引更多购书者。故选B。
【答案】37.A;38.D;39.C;40.B;41.E
【知识点】说明文;社会问题
【解析】【分析】本文是一篇说明文,家庭聚餐是与家人共处的重要部分,近期调查显示多数孩子和青少年每周至少和家人共餐四次,这是个好现象。家庭聚餐有助于家庭团结,增强成员归属感、传承文化,还能让成员学会彼此耐心和尊重;聚餐时父母可关注孩子情绪、讨论问题,助力孩子成长、降低其犯错风险;此外,家庭聚餐也有助于家人拥有健康身体,共餐家庭常吃更多果蔬,较少去快餐店就餐 。
【点评】考查五选五,本文是一篇社会现象类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
37.根据空前" A recent survey shows that most children and teenagers share a meal with their family at least four times a week. This is a very good sign. "最近的一项调查显示,大多数儿童和青少年每周至少与家人共进四次饭。这是一个非常好的迹象。提到孩子们和家人一起吃饭是个好现象,可知此处进一步解释为什么好, A. It is because there are many advantages for families to have dinner together. "因为家人一起吃晚饭有许多好处"承接上文,符合语境。故选A。
38.根据空前" Family meals help to strengthen(加强) each family member's sense of belonging. ",家庭聚餐有助于增强每个家庭成员的归属感。可知此处在进行详细阐述, D. Family members can also feel relaxed during this time and enjoy each other's company. "家庭成员在这个时间会感觉放松,并且会享受有家人的陪伴。"承接上文,符合语境。故选D。
39.根据空后"Parents can keep an eye on their children's moods and feelings at this time",父母可以在这个时候关注孩子的情绪和感受。可知此处表示这对儿童发展有好处, C. Family meals also play an important part in child development. "家庭一起吃饭对于儿童成长也很重要。"符合语境,故选C。
40.根据本段在说一起吃饭对儿童发展的重要性,可知最后要指明有什么样的具体表现, B. Children who eat with their families are likely to earn higher grades and make more friends. "和家人一起吃饭的孩子可能成绩更好,交的朋友也更多。" 符合语境,故选B。
41.根据空前"Family meals help a family build up a healthy body, too"家庭聚餐也有助于一个家庭建立健康的身体。可知此处表示家庭聚餐可以吃得健康, E. So parents can ensure that their children are eating healthy food through family meals. "所以,父母可以在家庭聚餐中确保孩子吃的是健康的食物。"承接上文,符合情境。故选E。
【答案】42.(s)eems;43.(e)xpected;44.(s)haring;45.(a)nnoying;46.(r)elationships
【知识点】教育类;说明文
【解析】【分析】本文是一篇说明文,许多学生在与父母沟通方面存在困难,由此许多事情容易在孩子和父母之间引发问题。本文列举了导致亲子间关系紧张的三个常见原因,包括父母期望孩子考试得高分带来的压力、父母想了解孩子校园生活细节而孩子不愿分享,以及父母对孩子房间杂乱和未经允许进入房间的反应。最后提出为改善亲子关系,双方都应花更多时间相互沟通 。
【点评】本题围绕许多学生与父母沟通存在困难这一现象展开,设置了五个根据首字母填空的题目,整体难度适中,紧密结合了初中阶段英语学习的重点词汇和常见表达,旨在考查学生对词汇的拼写、词义理解以及在具体语境中的运用能力。
42.句意:正因为如此, 似乎很多事情都会导致孩子和父母之间的问题。根据"it …that many things can cause problems between children and parents."和首字母提示可知,此处是固定句型It seems that+从句,意为"似乎……",此句时态为一般现在时,主语"it"第三人称单数, 谓语动词应用第三人称单数seems。 故填seems。
43.句意:首先, 大多数孩子都被父母期望在他们的考试中取得高分, 而孩子们往往因此感到压力。根据"most children are …to get high scores in their exams by their parents"和首字母提示可知,孩子被父母期望在考试中取得高分,主语"most children"和谓语动词"期望"是被动关系,应用被动语态(be done),空格处应用过去分词,expect"期望,预期"的过去分词是expected,be expected to do sth."(被)期望做某事",固定短语。故填expected。
44.句意:然而,孩子们不喜欢与父母分享他们的故事。根据"some parents want to know every detail of their children's life at school. However, children don't like …their stories with their parents."和首字母s提示可知, 此处是指孩子不喜欢与父母分享自己的事情,share…with sb."和……分享……", like doing sth."喜欢做某事",固定短语,故填sharing。
45.句意:第三,当孩子的房间乱七八糟的时候, 父母通常会觉得很烦人, 而孩子往往会因为父母不请自来而生气。根据"when their children's rooms are in a mess"和首字母a提示可知,父母通常会很生气,因为他们看到孩子的房间乱七八糟。此句句型是find it adj."发现……是什么样子的",空格处应用形容词。annoying"烦人的,恼怒的,使生气的",形容词,符合题意,故填annoying。
46.句意:为了改善亲子关系, 孩子和父母都应该花更多的时间相互交流。根据"In order to improve parent-child…, both children and parents should spend more time communicating with each other."和首字母r提示可知,建议孩子和父母多交流应是为了改善亲子关系,空格处作宾语,应用名词,parent-child relationships亲子关系,故填relationships。
47.【答案】in;order;to;know
【知识点】汉译英;介词短语;固定搭配
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"为了知道",应用固定短语in order to "为了......",作目的状语,"知道"对应的英文是know,故答案为in;order;to;know。
【点评】考查汉译英,本题涉及固定短语in order to。
48.【答案】to;solve;without;difficulty
【知识点】汉译英;介词短语;动词不定式
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 毫不费力地 "和"解决"。" 毫不费力地 "对应的英文是without difficulty,介词短语,作状语;"解决"对应的英文是solve,此处是不定式作后置定语,修饰idea;故填to;solve;without;difficulty。
【点评】考查汉译英,本题涉及不定式作后置定语以及介词短语 without difficulty。
49.【答案】was;very;happy;with
【知识点】汉译英;固定搭配;一般过去时
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 对.......非常满意 ",对应的英文是be very happy with,此处是描述过去的事情,用一般过去时,主语是第三人称单数,be用was。故填was;very;happy;with。
【点评】考查汉译英,本题涉及一般过去时以及固定短语be very happy with。
50.【答案】of;to;help;find out
【知识点】汉译英;固定搭配;动词不定式
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 帮......查出...... "。nice是描述人的性格的形容词,符合结构"It's+adj.+of sb. to do sth,",意为"某人做某事是……",其中形容词是表示人的性格、品质等特点的词。第一空填of,"帮助某人做某事"是短语help sb. do sth.,所以第二、三空填to help,"查出"对应的英文是固定短语ind out,第四空填find out。故填of;to;help;find out。
【点评】考查汉译英,本题涉及固定句式"It's+adj.+of sb. to do sth,"以及固定短语 find out 。
51.【答案】felt;ashamed;of;this
【知识点】汉译英;固定搭配;一般过去时
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"对……感到羞愧",对应的英文是固定短语feel ashamed of,根据后文"was"可知,此句为一般过去时,"此"对应的英文是代词this,故填felt;ashamed;of;this。
【点评】考查汉译英,本题涉及一般过去时以及固定短语feel ashamed of。
52.【答案】例文
Dear Alex,
I'm sorry to hear about your problems. I can totally understand how you feel. It's normal to face such problems in ninth grade, so don't worry too much. Let me give you some advice.
For your first problem, I suggest you manage your time better. You can make a daily schedule and finish your homework step by step. By doing this, you won't have to stay up late, and you can spare some time to play basketball. Playing basketball can help you relax and refresh yourself, which is good for your study.
For your English, you can keep a notebook to record your grammar and spelling mistakes. Reviewing them regularly will help you remember and avoid making the same mistakes. Also, reading English stories or articles can improve your sense of language, making it easier for you to get better at English.
I hope my advice can help you. Everything will be fine if you take action.
Yours,
Li Ming
【知识点】应用文写作;材料作文;书信、电子邮件
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以李明的身份回帖。写作背景:你在校园论坛看到九年级学生Alex的帖子。写作要点已明确给出,包括对Alex的理解与安慰、对两个问题的建议及理由,是一篇提纲类作文,写作时首先表明写作意图。通过"I'm sorry to hear about your problems"来表达对Alex的同情和理解,并给予安慰,引出后续的建议;接着具体阐述写作内容。针对Alex的两个问题,分别提出至少一条建议,并说明理由。对于第一个问题(时间管理),建议制定每日计划;对于第二个问题(英语学习),建议记录并复习错误,以及阅读英文故事或文章;最后书写结语。通过"I hope my advice can help you"来表达希望,并鼓励Alex采取行动。写作过程中注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如:I'm sorry to hear about your problems. 运用了不定式作原因状语;I can totally understand how you feel. 运用了宾语从句;It's normal to face such problems in ninth grade, so don't worry too much.运用了it作形式主语,因果并列句,祈使句; Let me give you some advice.运用了祈使句,省略to的不定式作宾补;For your first problem, I suggest you manage your time better. 运用了宾语从句,虚拟语气;By doing this, you won't have to stay up late, and you can spare some time to play basketball. 运用了并列句;Playing basketball can help you relax and refresh yourself, which is good for your study.运用了动名词作主语,省略to的不定式作宾补,非限制性定语从句; Reviewing them regularly will help you remember and avoid making the same mistakes.运用了动名词短语作主语,省略to的不定式作宾补; Also, reading English stories or articles can improve your sense of language, making it easier for you to get better at English.运用了现在分词作主语,it作形式宾语;I hope my advice can help you. 运用了宾语从句;Everything will be fine if you take action.运用了条件状语从句。
1 / 1广东省广州市越秀区第十六中学教育集团2025-2026学年九年级上学期10月月考英语试卷
(2025九上·越秀月考)One day, Archimedes saw a young boy tried very hard to lift a heavy rock. The boy was using all his strength 1. still couldn't move it. Archimedes saw this as 2. perfect opportunity to show the power of the lever (杠杆) 3. the boy could help him. Archimedes found a long, strong wooden plank (木板) and placed it 4. the rock. Then, he stood at one end of the lever and said, "If you give me a firm support, I can move the world!"
As the lever 5. as his tool, for a short time, Archimedes 6. lifted the rock. The boy watched in amazement as the heavy object rose from the ground. Archimedes explained that the lever allowed us to apply a 7. force over a greater distance, resulting in a larger force at 8. end of the lever. This principle allowed us 9. heavy objects with less effort.
Inspired by this simple but powerful example, the boy finally 10. the importance of Archimedes' words. He understood with the right tools and techniques, even the most difficult tasks could become manageable. Archimedes' amazing 11. quickly spread across the community, and people started 12. levers to make their work easier.
Archimedes' breakthrough completely changed how people 13. handle heavy objects and had a long-lasting effect on engineering and building. From that day forward, Archimedes became famous for 14. understanding of the lever. His saying, "If you give me a firm support, I can move the world!" continues to inspire 15. scientists, engineers, and students to this day.
1.A.but B.and C.so D.however
2.A.a B.an C.the D./
3.A.unless B.when C.before D.if
4.A.on B.under C.above D.over
5.A.used B.is using C.was used D.is used
6.A.easy B.easily C.easier D.ease
7.A.small B.smaller C.smallest D.the smallest
8.A.other B.others C.another D.the other
9.A.moving B.moves C.moved D.to move
10.A.realized B.has realized C.would realize D.was realizing
11.A.succeed B.success C.successful D.successfully
12.A.use B.using C.used D.to using
13.A.could B.must C.can D.should
14.A.he B.him C.his D.himself
15.A.thousands of B.thousand C.thousand of D.thousands
【答案】1.A;2.A;3.D;4.B;5.C;6.B;7.B;8.D;9.D;10.A;11.B;12.B;13.A;14.C;15.A
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了 Archimedes 看到一个男孩费力搬重石,借此机会借助杠杆原理,在男孩协助下成功抬起石头,向男孩解释杠杆原理及优势,男孩受启发领悟到工具和技巧的重要性, Archimedes 的发现传播开来,人们开始用杠杆减轻工作负担,这一突破改变了人们搬运重物的方式,对工程建筑影响深远, Archimedes 也因对杠杆的理解而闻名,其名言至今仍激励着众多人士 。
【点评】本题考查了词汇、语法等多个方面的知识点。整体难度适中,涵盖了连词、冠词、介词、动词时态语态、形容词副词比较级、代词以及固定搭配等常见考点,能够较为全面地检验学生对英语基础知识的掌握和运用能力。
1.句意:这个男孩用尽了所有的力气,但还是不能移动它。A:but"但是";B:and"和";C:so "所以";D:however" 然而 "。此处前后是转折关系,but是连词,连接两个句子表示转折。however 也有转折意思,但通常用于句首或句中加逗号。故选A。
2.句意: Archimedes 认为这是展示杠杆力量的绝佳机会,便对男孩说可以帮忙。A:a"一",不定冠词,表泛指,用在辅音音素开头的单词前;B:an"一",不定冠词,表泛指,用在元音音素开头的单词前;C:the"这个(些),那个(些)",定冠词,表特指;D:/ 零冠词,不用冠词的情况。根据空后"perfect opportunity"可知,此处第一次提到,名词前用不定冠词,perfect以辅音音素开头,用不定冠词a。故选A。
3.句意: Archimedes 认为这是展示杠杆力量的绝佳机会,便对男孩说可以帮忙。A:unless"除非";B:when"当";C:before" 在.....之前";D:if" 如果 "。根据语境可知,此处指"展示杠杆的力量,如果男孩能帮助他"。if 表示条件,符合上下文。故选D。
4.句意: Archimedes 找来一根又长又结实的木板,将它放在岩石下面。A:on"在……上面";B:under "在……下面";C:above"在……上方";D:over"在……正上方"。杠杆原理中,木板通常置于重物下方作为支点来撬动。故选B。
5.句意:当杠杆作为工具被使用时, Archimedes 轻松地撬起了巨石。A:used"使用",是use的过去式&过去分词;B:is using是use的现在进行时;C:was used是use的一般过去时的被动语态;D:is used是use一般现在时的被动语态。lever是被使用的对象,需用被动语态;上下文是过去时,所以 用was used。故选C
6.句意:当杠杆作为工具被使用时, Archimedes 轻松地撬起了巨石。A:easy"容易的";B:easily"容易地";C:easier"更容易的";D:ease" 使……容易"。lifted是动词,需用副词修饰动词,easily是副词。故选B。
7.句意: Archimedes 解释说,杠杆让我们能用较小的力作用于较长距离,从而在另一端产生更大的力。A:small"小的";B:smaller是small的比较级;C:smallest是small的最高级;D:the smallest是small的最高级。根据语境可知,此处指"施加较小的力"。杠杆原理是通过较小的输入力产生较大的输出力,smaller 是比较级,与后文"larger force"形成对比。故选B。
8.句意: Archimedes 解释说,杠杆让我们能用较小的力作用于较长距离,从而在另一端产生更大的力。A:other"其他";B:others"其他人";C:another"另一个";D:the other"另一个"。杠杆有两个端,一端施加力,另一端产生力。at the other end,固定短语,"另一个端",故选D。
9.句意:这个原理使我们能用更少的力气移动重物。A:moving是move的现在分词&动名词;B:moves是move一般现在时的第三人称单数;C:moved是move的过去式&过去分词;D:to move是 move 的不定式。allow sb to do sth固定短语,"允许某人做某事",故选D。
10.句意:这个简单而有力的示范启发了男孩,他终于领悟到 Archimedes 话语的重要性。A:realized是realize的过去式&过去分词;B:has realized是realize的现在完成时;C:would realize是realize的过去将来时;D:was realizing是realize的过去进行时。根据下文"He understood with the right tools "可知,时态用一般过去时,realized表示"意识到"的动作发生在过去。故选A。
11.句意: Archimedes 惊人的成功很快传遍社区,人们开始运用杠杆来减轻工作负担。A:succeed "成功",动词;B:success"成功",名词;C:successful"成功的",形容词;D:successfully"成功地",副词。根据空前"Archimedes' amazing"可知,空前有amazing修饰,空处需要填名词。故选B。
12.句意: Archimedes 惊人的成功很快传遍社区,人们开始运用杠杆来减轻工作负担。A:use"使用";B:using是use的现在分词&动名词;C:used是use的过去式&过去分词;D:to using" 去使用 ",介词短语。start doing sth."开始做某事",此处表示开始使用杠杆。故选B。
13.句意: Archimedes 的突破彻底改变了人们处理重物的方式,对工程建筑产生了深远影响。A:could"可以";B:must"必须";C:can"能够";D:should"应该"。根据空后"had a long-lasting effect on engineering and building"可知,时态是一般过去时,此处表示能力或方式。could 表示过去能够,符合语境。故选A。
14.句意:从那天起,他因对杠杆原理的深刻理解而闻名于世。A:he"他",人称代词主格;B:him "他",人称代词宾格;C:his"他的",形容词性物主代词&名词性物主代词;D:himself"他自己",反身代词。understanding是名词,需用所有格形容词修饰;his表示 Archimedes 的所有关系。故选C。
15.句意:他那句"给我一个支点,我能撬动地球"的豪言,至今仍在激励着无数科学家、工程师和学子。A:thousands of"成千上万";B:thousand"千";C:thousand of"千的";D:thousands "数千"。thousands of "数以千计的",固定短语,表示不确定的数目。故选A。
(2025九上·越秀月考)One morning, when I was leaving for my business, a middle-aged man came up and asked me for help. He said he had no money to get food for his large family. "You look 16. . Why don't you work " I asked. "Simply because I cannot get work, sir." "If I give you work, what pay do you want " "As long as I can get bread for my family, sir," he answered.
I decided to find out if he really meant what he said. "OK. I'll give you one pound an hour, if you 17. a brick (砖块) under your arm and walk around the square for five hours without stopping." "Thank you, sir. I will."
I found a brick and started him on his walk before I went to my 18. . I never thought he would do what he had said.
When I came back five hours later, I saw him still 19. , with the brick under his arm. I stopped him and gave him five pounds. He thanked me and told me that some people had 20. to help him when they knew why he was doing all this. He said they would give him work directly, but he 21. . Before leaving, he asked if I would give him the 22. . I did.
Several years later, a well-dressed man greeted me on a train. Seeing I was not sure who he was, he 23. that he was the brick man and had his own business now. "You know, I still keep that brick and always consider it as the most 24. thing I have because it has brought me luck and success."
In fact, it was not the brick that made the man successful, but his faithfulness (坚定) in doing 25. a very little thing.
16.A.strong B.young C.smart D.honest
17.A.break B.carry C.fix D.hide
18.A.business B.home C.bookshop D.office
19.A.crying B.talking C.doing D.walking
20.A.continued B.forgotten C.offered D.refused
21.A.accepted B.refused C.ran D.walked
22.A.bread B.pay C.brick D.job
23.A.explained B.imagined C.realized D.supposed
24.A.beautiful B.important C.expensive D.interesting
25.A.even B.nearly C.so D.out
【答案】16.A;17.B;18.A;19.D;20.C;21.B;22.C;23.A;24.B;25.A
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者遇到一个声称因找不到工作而没钱养家的中年男子,作者提出让他夹着砖块绕广场走五小时给相应报酬的考验,男子做到了,且拒绝了他人直接给工作的帮助。几年后,男子事业有成,他认为是当年坚持完成这件小事所代表的坚定信念给他带来好运与成功,故事强调了坚定信念和认真对待小事的重要性 。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及形容词,动词,名词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
16.句意:你看起来很强壮。A:strong"强壮的";B:young"年轻的";C:smart"聪明的";D:honest" 诚实的 "。根据下文"Why don't you work "你为什么不工作?可知,此次指看起来很强壮。故选A。
17.句意:如果你腋下夹一块砖,在广场上连续走五个小时,我就给你每小时一英镑。A:break"打破";B:carry"携带";C:fix"修理";D:hide" 躲 "。根据空后"a brick (砖块) under your arm"可知,应该说如果你腋下带着一块砖连续走五个小时。故选B。
18.句意:我找了一块砖,在我去做生意之前,让他出去走路。A:business"生意";B:home "家";C:bookshop"书店";D:office" 办公室 "。根据上文"when I was leaving for my business"当我要去出差的时候,可知,这里指的去做生意。故选A。
19.句意:五个小时后我回来时,看见他还在走路,胳膊下夹着那块砖。A:crying"哭";B:talking "谈论";C:doing"做";D:walking" 走路 "。根据上文"and walk around the square for five hours without stopping."在广场上不停地走了五个小时,可知,应该说看见他还在走路,故选D。
20.句意:他向我表示感谢,并告诉我,有些人在知道他这么做的原因后,愿意帮助他。A:continued "继续";B:forgotten"忘记";C:offered"主动提出";D:refused" 拒绝 "。根据空后"to help him"可知,应该说有人主动愿意帮助他,offer to do固定短语,"提出做某事"。故选C。
21.句意:他说他们会直接给他工作,但他拒绝了。A:accepted"接受";B:refused"拒绝";C:ran"跑";D:walked"走路"。根据空前"He said they would give him work directly, but"可知,设空处语境发生了转折,应该说他拒绝了人们给他工作的提议。故选B。
22.句意:临走前,他问我能不能把砖头给他。A:bread"面包";B:pay"薪水";C:brick"砖头";D:job" 工作 "。根据上文"I found a brick and started him on his walk"我找到一块砖头,让他开始走路,可知,此处他是问能不能把砖给他。故选C。
23.句意:看到我不确定他是谁,他解释说,他是一个砖匠,现在有了自己的生意。 A:explained"解释";B:imagined"想象";C:realized"意识到";D:supposed"假设"。根据空后"that he was the brick man and had his own business now."可知,后文是解释的内容,此处是"解释"他的身份。故选A。
24.句意:你知道,我仍然保留着那块砖,并一直认为它是我拥有的最重要的东西,因为它给我带来了好运和成功。A:beautiful"美丽的";B:important"重要的";C:expensive"昂贵的";D:interesting" 有趣的 "。根据空后"thing I have because it has brought me luck and success."可知,砖给他带来了好运和成功,因此应该说他视那块砖为最重要的东西,故选B。
25.句意:事实上,使这个人成功的不是砖,而是他的忠诚,即使是一件非常小的事情。A:even"甚至";B:nearly"将近";C:so"因此";D:out" 向外 "。根据空后"a very little thing."可知,此处指强调,用even来加强语气。故选A。
(2025九上·越秀月考)Louis woke up early Monday morning to get ready for his first day of school. In fact, he was so excited that he didn't even need the alarm clock to wake him. He practically jumped out of bed and put on his new clothes. Then he sat down to a delicious breakfast that Moan had made. It included all his favorites—orange juice, toast with strawberry jam and sausage.
When he finished eating, Louis grabbed his baseball cap and his backpack, and he waved good-bye to Mom.
"Have a wonderful first day at school, Louis!" she called after him.
As soon as Louis opened the door and stepped out, huge drops of rain suddenly started falling. Louis looked up and was surprised to see grey clouds covering the entire sky. The weather forecast had been for a beautiful, sunny day but it was raining outside! Louis quickly came back inside the house.
Louis needed to do something at once, because the school bus was going to arrive any minute. Louis patiently tried to think of what he could do. Then he put on his raincoat and rain boots and took his umbrella.
Then Louts headed out the door again. He wouldn't let anything else ruin (毁坏) his first day of school. He carefully walked to the corner where he waited for the school bus. Within minutes, the big yellow bus drove up. As it was coming to a stop, the bus went through a huge puddle and splashed the water right on Louis!
Louis could have been upset about this accident, but instead he put on a smile. "Thanks for waking me up with a splash!" he said to the bus driver. "It's a good thing I was wearing my raincoat."
Most people would have thought that the day was off to an awful start. It might have been enough to put anyone in a bad mood, but Louis is not like most people! He remained cheerful and upbeat. He still loved the first day of school, and he was certain that exciting things were still going to happen on this day.
26.What did Louis NOT have for breakfast
A.Toast with jam. B.Orange juice.
C.Eggs. D.Sausage.
27.According to the weather forecast, it is expected to be a ________ day on Monday.
A.rainy B.sunny C.cloudy D.snowy
28.What happened at the bus stop
A.The bus driver forgot to stop for Louis.
B.Louis left his umbrella and raincoat there.
C.Louis fell asleep when waiting for the bus.
D.A puddle of water was splashed on Louis.
29.Which sentence best describes a lesson from the story
A.Always look on the bright side of things.
B.An awful start may put anyone in a bad mood.
C.Show your kindness to the people around.
D.Never give up and you will be successful.
【答案】26.C
27.B
28.D
29.A
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇记叙文, Louis 满怀期待地准备迎接开学第一天,虽遭遇天气突变、校车溅水等意外状况,但他并未因此沮丧抱怨,而是保持乐观积极的心态,坚信这一天仍会有精彩发生,展现了面对生活意外时应持有的乐观态度 。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题,是一篇故事类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
26.细节理解题。根据第一段中的"It included all his favorites—orange juice, toast with strawberry jam and sausage."它包括他最喜欢的东西——橙汁、草莓酱吐司和香肠。可知,可知Louis的早餐有橙汁、带有草莓酱的土司和香肠,并没有吃鸡蛋,故选C。
27.细节理解题。根据第四段中的"The Weather forecast had been for a beautiful, sunny day but it was raining outside!"天气预报说今天天气晴朗,但外面在下雨!可知,天气预报说周一是阳光明媚的一天,故选B。
28.细节理解题。根据第六段中的"As it was coming to a stop, the bus went through a huge puddle and splashed the water right on Louis!"当它停下来时,公共汽车穿过一个巨大的水坑,把水泼在了 Louis 身上!故选D。
29.推理判断题。根据最后一段中的"Most people would have thought that the day was off to an awful start. It might have been enough to put anyone in a bad mood, but Louis is not like most people! He remained cheerful and upbeat. He still loved the first day of school, and he was certain that exciting things were still going to happen on this day."大多数人会认为这一天开局很糟糕。这可能足以让任何人心情不好,但 Louis 不像大多数人!他保持着愉快和乐观。他仍然喜欢上学的第一天,他确信这一天还会发生令人兴奋的事情。可知,虽然是个糟糕的开始,但是Louis始终保持好心态,相信这天会有美好的事情发生,Louis的故事告诉我们:保持乐观心态,要始终看到事情光明的一面,故选A。
(2025九上·越秀月考)In many movies, there are sometimes characters who have chips(芯片) put in their heads. This might come true very soon.
Neuralink, US businessman Elon Musk's company, has developed a chip that was implanted into the head of a pig. On Aug 28, Musk did a livestream on how it works by showing the signal transmission.
The chip is the size of a coin. It has over 3,000 electrodes(电极) that can monitor about 1000 neurons(神经元). So in the livestream while the pig was breathing, people could see its brain activity on a large screen. If this technology is used on humans, after the chip picks up signals in the brain, these signals will be sent to nearby computers or APPs and then be translated into actions, such as moving an arm or leg.
It's not a dream for people to use a small chip to change their life with their minds. For now the goal is to use it to help disabled people. They could control artificial limbs(假肢) with their minds and move around more easily. People could even use the technology to play video games or drive cars.
However, there is still a long way to make these things happen. The chip can send signals from about 500 neurons in the pig's brain. However, the human brain has 80 billion neurons. Also, it is not safe to implant the chip yet, it could harm the brain. Hackers(黑客) could also hack into the chip and control others' thoughts and feelings. There is another problem, too. When humans are connected to computers, are they still humans
30.What was Musk's livestreaming about
A.How the chip works in many movies.
B.How the chip in the pig's head works.
C.How to implant a chip into a pig's head.
D.How to use a chip to control a pig.
31.What is the right process of signal transmission according to Paragraph 3
A.brain→chip→computer B.brain→action→computer
C.chip→brain→action D.chip→computer→brain
32.What does Paragraph 4 mainly tell us about the technology
A.The ability that it has to control brain activity.
B.The effects that it will have on people's life.
C.The problems that it might bring to humans.
D.The way that it works.
33.How does the writer feel about the development of the chip according to the last paragraph
A.Hopeful. B.Excited. C.Pleased. D.Doubtful.
【答案】30.B
31.A
32.B
33.D
【知识点】说明文;细节理解;推理判断;段落大意;科学技术
【解析】【分析】本文是一篇说明文,美国企业家 Elon Musk 的公司Neuralink开发出可植入猪脑的芯片并展示信号传输,该芯片能监测神经元活动,未来若用于人类或可实现用意念控制肢体等,目前目标是帮助残疾人,但该技术要真正实现应用仍面临诸多问题,如芯片监测神经元数量有限、植入安全性存疑、易遭黑客攻击以及引发关于人类身份界定等伦理问题 。
【点评】本题考点涉及细节理解,段落大意和推理判断三个题型的考查,是一篇科技类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
30.细节理解题。根据第二段中的"On Aug 28, Musk did a livestream on how it works by showing the signal transmission"8月28日, Musk 通过展示信号传输,直播了它的工作原理。可知直播内容是关于芯片在猪的脑子里是如何工作的。故选B。
31.细节理解题。根据第二段中的"If this technology is used on humans, after the chip picks up signals in the brain, these signals will be sent to nearby computers or APPs and then be translated into actions, such as moving an arm or leg."如果这项技术用于人类,芯片在大脑中接收到信号后,这些信号将被发送到附近的计算机或应用程序,然后转化为动作,如移动手臂或腿。可知正确的信号传输过程是:大脑→芯片→计算机。故选A。
32.段落大意题。根据第四段中的"It's not a dream for people to use a small chip to change their life with their minds."对于人们来说,用一个小芯片来改变他们的生活并不是一个梦想。及后面举例可知,本段主要讲了芯片可能对人们的生活产生的影响。故选B。
33.推理判断题。根据最后一段中的However, there is still a long way to make these things happen. The chip can send signals from about 500 neurons in the pig's brain. However, the human brain has 80 billion neurons. Also, it is not safe to implant the chip yet, it could harm the brain. Hackers(黑客) could also hack into the chip and control others' thoughts and feelings. There is another problem, too. When humans are connected to computers, are they still humans "然而,要实现这些目标还有很长的路要走。该芯片可以从猪大脑中的大约500个神经元发送信号。然而,人脑有800亿个神经元。此外,植入芯片还不安全,它可能会伤害大脑。黑客也可以侵入芯片,控制他人的想法和感受。还有另一个问题。当人类与计算机连接时,他们仍然是人类吗?可推断作者对这项技术应用到人类身上表示担忧,因此是持怀疑的态度。故选D。
(2025九上·越秀月考)To celebrate our 10th birthday, we are having a big sale!
Children's books Story books Picture books Science books
15% off 25% off 30% off
20% discount (折扣) on all adults' books!
Don't miss our amazing events in our birthday month!
Time & Place Event Speaker
20 October, 4 p.m. Fanta Centre, 3F Recommendation: The School Diaries Claire Ray, writer of the book
26 October, 1 p.m. Retro Mall, 2F Discussion: How to improve yourself through reading Michael Dawes, professor of foreign literature
28 October, 7 p.m. Winkle Mall, 1F Talk: The most popular books in 2024 David Koh, director of the book store
29 October, 8 p.m. Fanta Centre, 3F Question & Answer: Face to face with a famous writer Kate White, winner of many international awards
34.October is the birthday month of _______.
A.Borges Book Store B.Fanta Centre
C.Retro Mall D.Winkle Mall
35.Where can you get the biggest discount
A.On children's story books. B.On all the adults' books.
C.On children's picture books. D.On children's science books.
36.What is the purpose of this advertisement
A.To find excellent writers.
B.To attract more book buyers.
C.To celebrate the children's birthdays.
D.To introduce new lectures on reading.
【答案】34.A
35.D
36.B
【知识点】广告布告类;应用文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇应用文,为庆祝书店开业十周年,书店开展大促销活动,儿童各类书籍有不同折扣,成人书籍全场八折,同时公布了生日月期间在不同地点举办的多场精彩活动,包括书籍推荐、阅读提升讨论、畅销书分享以及与著名作家的问答见面会等,并介绍了每场活动的演讲嘉宾 。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇介绍类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,从而选出正确答案。
34.细节理解题。根据第一段"To celebrate our 10th birthday, we are having a big sale!"为庆祝我们的10岁生日,我们正在举行大促销!;以及海报的标题可知,10月是书店的生日月。故选A。
35.细节理解题。根据第一个表格中儿童书籍的折扣信息:"Science books 30% off"科学书7折。而其他儿童书折扣更低:故事书85折、图画书75折,成人书全场8折。科学书折扣最大。故选D。
36.推理判断题。全文通过宣传促销和主题活动(如书籍推荐、作家见面会等)吸引顾客。根据开头"big sale"和结尾"Don't miss our amazing events"别错过精彩活动,可知目的是吸引更多购书者。故选B。
(2025九上·越秀月考)根据短文内容,将下面 A—E五个句子分别填入文中的空缺处,使补全后的短文意思通顺,结构完整。请把答案的编号在答题卡上相应的题号涂黑。
Family meals are an important part of living with a family. A recent survey shows that most children and teenagers share a meal with their family at least four times a week. This is a very good sign.  37.  
Sharing a meal can help a family stick together. Family meals help to strengthen(加强) each family member's sense of belonging. It can also teach younger people about their culture by eating traditional food.  38.  
All these help family members learn patience and respect for each other.
 39.   Parents can keep an eye on their children's moods and feelings at this time. They can discuss problems. All these are really helpful in their growth. Studies show that eating together helps to reduce the risk that a child will smoke, get into fight or do something wrong.  40.  Family meals help a family build up a healthy body, too. Families who share meals together often eat more fruits and vegetables. These families don't eat at fast-food restaurants as often as families that do not eat a shared meal.  41.  
A. It is because there are many advantages for families to have dinner together.
B. Children who eat with their families are likely to earn higher grades and make more friends.
C. Family meals also play an important part in child development.
D. Family members can also feel relaxed during this time and enjoy each other's company.
E. So parents can ensure that their children are eating healthy food through family meals.
【答案】37.A;38.D;39.C;40.B;41.E
【知识点】说明文;社会问题
【解析】【分析】本文是一篇说明文,家庭聚餐是与家人共处的重要部分,近期调查显示多数孩子和青少年每周至少和家人共餐四次,这是个好现象。家庭聚餐有助于家庭团结,增强成员归属感、传承文化,还能让成员学会彼此耐心和尊重;聚餐时父母可关注孩子情绪、讨论问题,助力孩子成长、降低其犯错风险;此外,家庭聚餐也有助于家人拥有健康身体,共餐家庭常吃更多果蔬,较少去快餐店就餐 。
【点评】考查五选五,本文是一篇社会现象类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
37.根据空前" A recent survey shows that most children and teenagers share a meal with their family at least four times a week. This is a very good sign. "最近的一项调查显示,大多数儿童和青少年每周至少与家人共进四次饭。这是一个非常好的迹象。提到孩子们和家人一起吃饭是个好现象,可知此处进一步解释为什么好, A. It is because there are many advantages for families to have dinner together. "因为家人一起吃晚饭有许多好处"承接上文,符合语境。故选A。
38.根据空前" Family meals help to strengthen(加强) each family member's sense of belonging. ",家庭聚餐有助于增强每个家庭成员的归属感。可知此处在进行详细阐述, D. Family members can also feel relaxed during this time and enjoy each other's company. "家庭成员在这个时间会感觉放松,并且会享受有家人的陪伴。"承接上文,符合语境。故选D。
39.根据空后"Parents can keep an eye on their children's moods and feelings at this time",父母可以在这个时候关注孩子的情绪和感受。可知此处表示这对儿童发展有好处, C. Family meals also play an important part in child development. "家庭一起吃饭对于儿童成长也很重要。"符合语境,故选C。
40.根据本段在说一起吃饭对儿童发展的重要性,可知最后要指明有什么样的具体表现, B. Children who eat with their families are likely to earn higher grades and make more friends. "和家人一起吃饭的孩子可能成绩更好,交的朋友也更多。" 符合语境,故选B。
41.根据空前"Family meals help a family build up a healthy body, too"家庭聚餐也有助于一个家庭建立健康的身体。可知此处表示家庭聚餐可以吃得健康, E. So parents can ensure that their children are eating healthy food through family meals. "所以,父母可以在家庭聚餐中确保孩子吃的是健康的食物。"承接上文,符合情境。故选E。
(2025九上·越秀月考)根据下面语篇以及所给单词的首字母写出所缺单词。(每空只写一词)
Many students have trouble communicating with their parents. Because of this, it s 42.   that many things can cause problems between children and parents.
Here are three common reasons which lead to nervousness between children and parents. Firstly, most children are e 43.   to get high scores in exams by their parents, making them feel stressed. Secondly, some parents want to know every detail of their children's life at school. However, children don't like s 44.   their stories with their parents. Thirdly, parents usually feel a 45.   when their children's rooms are in a mess while children also get angry when parents enter without asking.
In order to improve parent-child r 46.  , both children and parents should spend more time communicating with each other.
【答案】42.(s)eems;43.(e)xpected;44.(s)haring;45.(a)nnoying;46.(r)elationships
【知识点】教育类;说明文
【解析】【分析】本文是一篇说明文,许多学生在与父母沟通方面存在困难,由此许多事情容易在孩子和父母之间引发问题。本文列举了导致亲子间关系紧张的三个常见原因,包括父母期望孩子考试得高分带来的压力、父母想了解孩子校园生活细节而孩子不愿分享,以及父母对孩子房间杂乱和未经允许进入房间的反应。最后提出为改善亲子关系,双方都应花更多时间相互沟通 。
【点评】本题围绕许多学生与父母沟通存在困难这一现象展开,设置了五个根据首字母填空的题目,整体难度适中,紧密结合了初中阶段英语学习的重点词汇和常见表达,旨在考查学生对词汇的拼写、词义理解以及在具体语境中的运用能力。
42.句意:正因为如此, 似乎很多事情都会导致孩子和父母之间的问题。根据"it …that many things can cause problems between children and parents."和首字母提示可知,此处是固定句型It seems that+从句,意为"似乎……",此句时态为一般现在时,主语"it"第三人称单数, 谓语动词应用第三人称单数seems。 故填seems。
43.句意:首先, 大多数孩子都被父母期望在他们的考试中取得高分, 而孩子们往往因此感到压力。根据"most children are …to get high scores in their exams by their parents"和首字母提示可知,孩子被父母期望在考试中取得高分,主语"most children"和谓语动词"期望"是被动关系,应用被动语态(be done),空格处应用过去分词,expect"期望,预期"的过去分词是expected,be expected to do sth."(被)期望做某事",固定短语。故填expected。
44.句意:然而,孩子们不喜欢与父母分享他们的故事。根据"some parents want to know every detail of their children's life at school. However, children don't like …their stories with their parents."和首字母s提示可知, 此处是指孩子不喜欢与父母分享自己的事情,share…with sb."和……分享……", like doing sth."喜欢做某事",固定短语,故填sharing。
45.句意:第三,当孩子的房间乱七八糟的时候, 父母通常会觉得很烦人, 而孩子往往会因为父母不请自来而生气。根据"when their children's rooms are in a mess"和首字母a提示可知,父母通常会很生气,因为他们看到孩子的房间乱七八糟。此句句型是find it adj."发现……是什么样子的",空格处应用形容词。annoying"烦人的,恼怒的,使生气的",形容词,符合题意,故填annoying。
46.句意:为了改善亲子关系, 孩子和父母都应该花更多的时间相互交流。根据"In order to improve parent-child…, both children and parents should spend more time communicating with each other."和首字母r提示可知,建议孩子和父母多交流应是为了改善亲子关系,空格处作宾语,应用名词,parent-child relationships亲子关系,故填relationships。
47.(2025九上·越秀月考)一天,为了知道他的王冠是否由纯黄金制成,希罗国王向阿基米德求助。
One day,              whether his crown was made completely of gold, King Hiero asked Archimedes for help.
【答案】in;order;to;know
【知识点】汉译英;介词短语;固定搭配
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"为了知道",应用固定短语in order to "为了......",作目的状语,"知道"对应的英文是know,故答案为in;order;to;know。
【点评】考查汉译英,本题涉及固定短语in order to。
48.(2025九上·越秀月考)阿基米德在家洗澡的时候毫不费力地想出了解决国王问题的办法。
Archimedes had a clever idea        the king's problem        when he took a bath at home.
【答案】to;solve;without;difficulty
【知识点】汉译英;介词短语;动词不定式
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 毫不费力地 "和"解决"。" 毫不费力地 "对应的英文是without difficulty,介词短语,作状语;"解决"对应的英文是solve,此处是不定式作后置定语,修饰idea;故填to;solve;without;difficulty。
【点评】考查汉译英,本题涉及不定式作后置定语以及介词短语 without difficulty。
49.(2025九上·越秀月考)国王对阿基米德的办法非常满意。
The King              Archimedes's idea.
【答案】was;very;happy;with
【知识点】汉译英;固定搭配;一般过去时
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 对.......非常满意 ",对应的英文是be very happy with,此处是描述过去的事情,用一般过去时,主语是第三人称单数,be用was。故填was;very;happy;with。
【点评】考查汉译英,本题涉及一般过去时以及固定短语be very happy with。
50.(2025九上·越秀月考)国王对阿基米德说:"你帮我查出真相真是太好了。"
He said to Archimedes: "It is nice     you        me     the truth."
【答案】of;to;help;find out
【知识点】汉译英;固定搭配;动词不定式
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 帮......查出...... "。nice是描述人的性格的形容词,符合结构"It's+adj.+of sb. to do sth,",意为"某人做某事是……",其中形容词是表示人的性格、品质等特点的词。第一空填of,"帮助某人做某事"是短语help sb. do sth.,所以第二、三空填to help,"查出"对应的英文是固定短语ind out,第四空填find out。故填of;to;help;find out。
【点评】考查汉译英,本题涉及固定句式"It's+adj.+of sb. to do sth,"以及固定短语 find out 。
51.(2025九上·越秀月考)王冠制作师对此感到羞愧,但国王很生气并将他关进了监狱。
The crown maker            , but the king was very angry and sent him to prison.
【答案】felt;ashamed;of;this
【知识点】汉译英;固定搭配;一般过去时
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"对……感到羞愧",对应的英文是固定短语feel ashamed of,根据后文"was"可知,此句为一般过去时,"此"对应的英文是代词this,故填felt;ashamed;of;this。
【点评】考查汉译英,本题涉及一般过去时以及固定短语feel ashamed of。
52.(2025九上·越秀月考)假设你是李明,在校园论坛看到九年级学生Alex的帖子,请你根据内容给他写回复。
Hello, everyone!
My name is Alex. I'm a ninth-grade student. I'm having a hard time recently. Firstly, with the exams coming, I have to stay up late to finish my homework. That means I have no time for my favorite sport, basketball. I feel quite bored. Secondly, I want to improve my English, but I always make mistakes in grammar and spelling. I don't know what to do. These problems are making me worried. I need your advice. Thank you!
Yours,
Alex
回复内容包括:
1.表达你对Alex的理解,并给予安慰;
2.对Alex的两个问题至少各给出一条建议,并分别说明你提出的建议的理由;
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
Dear Alex,
I'm sorry to hear about your problems. I can totally understand how you feel. It's normal to face such problems in ninth grade, so don't worry too much. Let me give you some advice.
For your first problem, I suggest you manage your time better. You can make a daily schedule and finish your homework step by step. By doing this, you won't have to stay up late, and you can spare some time to play basketball. Playing basketball can help you relax and refresh yourself, which is good for your study.
For your English, you can keep a notebook to record your grammar and spelling mistakes. Reviewing them regularly will help you remember and avoid making the same mistakes. Also, reading English stories or articles can improve your sense of language, making it easier for you to get better at English.
I hope my advice can help you. Everything will be fine if you take action.
Yours,
Li Ming
【知识点】应用文写作;材料作文;书信、电子邮件
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以李明的身份回帖。写作背景:你在校园论坛看到九年级学生Alex的帖子。写作要点已明确给出,包括对Alex的理解与安慰、对两个问题的建议及理由,是一篇提纲类作文,写作时首先表明写作意图。通过"I'm sorry to hear about your problems"来表达对Alex的同情和理解,并给予安慰,引出后续的建议;接着具体阐述写作内容。针对Alex的两个问题,分别提出至少一条建议,并说明理由。对于第一个问题(时间管理),建议制定每日计划;对于第二个问题(英语学习),建议记录并复习错误,以及阅读英文故事或文章;最后书写结语。通过"I hope my advice can help you"来表达希望,并鼓励Alex采取行动。写作过程中注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如:I'm sorry to hear about your problems. 运用了不定式作原因状语;I can totally understand how you feel. 运用了宾语从句;It's normal to face such problems in ninth grade, so don't worry too much.运用了it作形式主语,因果并列句,祈使句; Let me give you some advice.运用了祈使句,省略to的不定式作宾补;For your first problem, I suggest you manage your time better. 运用了宾语从句,虚拟语气;By doing this, you won't have to stay up late, and you can spare some time to play basketball. 运用了并列句;Playing basketball can help you relax and refresh yourself, which is good for your study.运用了动名词作主语,省略to的不定式作宾补,非限制性定语从句; Reviewing them regularly will help you remember and avoid making the same mistakes.运用了动名词短语作主语,省略to的不定式作宾补; Also, reading English stories or articles can improve your sense of language, making it easier for you to get better at English.运用了现在分词作主语,it作形式宾语;I hope my advice can help you. 运用了宾语从句;Everything will be fine if you take action.运用了条件状语从句。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表