资源简介 广东省湛江市雷州市五中集团2025-2026学年七年级上学期10月月考英语试题一、补全对话(2025七上·雷州月考)请通读下面对话,根据对话内容,从选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有一项为多余选项。Jack: Good morning, Mr. Clark!Mr. Clark: Good morning! 1. Jack: My name is Jack.Mr. Clark: What's your last name Jack: 2. Mr. Clark: Nice to meet you, Jack.Jack: Nice to meet you too, Mr. Clark.Mr. Clark: 3. Jack: I'm in Class Seven.Mr. Clark: 4. Jack: I'm from America. What sport do you like, Mr. Clark Mr. Clark: Tennis. 5. Jack: Oh, that's the bell. Goodbye, Mr. Clark.Mr. Clark: Goodbye, Jack.A. It's Brown.B. What's your name, please C. What class are you in D. I often play it after work.E. What about you F. Where are you from 二、语法选择(2025七上·雷州月考) I'm Sally. I am 6. tidy girl. In my room, the 7. are always on the desk. 8. computer is always there, too. My shoes are always 9. the bed. My black schoolbag is always on the sofa. I am tidy, 10. my dog, Lucky, is not. 11. at my room. It is not tidy now. The books are not on the desk. They are everywhere—on the bed, on the sofa, 12. under the desk. My computer 13. on the bed. My shoes are on the sofa. 14. is my schoolbag Oh, it's under the bed. Where is Lucky Is 15. under the bed Is he under the sofa No, he is not in the room now.6.A.a B.an C.the7.A.book B.books C.books'8.A.Me B.I C.My9.A.in B.at C.under10.A.so B.but C.or11.A.Look B.Looking C.To look12.A.because B.and C.after13.A.am B.is C.are14.A.What B.How C.Where15.A.he B.him C.his三、完形填空(2025七上·雷州月考)阅读下列短文,从文后各题所给的四个选项中选出一个最佳答案。A woman in the USA has a son, Ben. She is worried about 16. . Because he is not doing well in school. Boys in his class play jokes on him because he seems so 17. . The mother decides to help her son how to do something 18. in school. She tells him to go to the Public Library to 19. a book a week there and do a book report for her.One day, in Ben's class, the teacher picks up a rock and asks if(是否) 20. knows it. Ben puts up his hand and the teacher lets him 21. . "Why does Ben raise his hand " All of his 22. whisper and wonder. "He 23. says anything. What will he want to say " To their surprise(惊讶), Ben 24. a lot about the rock. He can name other rocks in its group and even knows 25. the teacher finds it. The teacher and the 26. students are surprised. Ben learns this from doing one of his 27. reports.Later Ben becomes the 28. student of his class. When he finishes high school, he goes to Yale University and at last 29. one of the best doctors in the United States.After Ben grows up, he knows something about his mother that he doesn't know as a 30. . His mother never learns how to read.16.A.him B.her C.it D.me17.A.clever B.slow C.modern D.quick18.A.bad B.badly C.well D.good19.A.read B.see C.watch D.look20.A.anything B.nothing C.anybody D.nobody21.A.ask B.answer C.leave D.think22.A.students B.teachers C.classmates D.friends23.A.always B.usually C.sometimes D.never24.A.calls B.knows C.tells D.listens25.A.who B.what C.why D.where26.A.others B.another C.other D.else27.A.study B.English C.picture D.book28.A.best B.last C.poor D.rich29.A.becomes B.finishes C.helps D.gets30.A.father B.doctor C.teacher D.child四、A(2025七上·雷州月考)Hi, my name is Jim. I'm 13 years old, and I'm a middle school student. My school is very big. I'd like to tell you more about it.There are two teaching buildings. Each teaching building has 18 classrooms. We have lessons there. And there is also a music room, a reading room, five labs and a library in the buildings. There are many books in the library. There are storybooks, picture books and magazines. We can read them after class.The big playground is behind the teaching buildings. We play sports in the playground every day. We can run, play basketball and play table tennis there.The office building is next to the teaching buildings. Teachers prepare their lessons (备课) there.My school is also very beautiful. There is a big garden near the school gate. There are many beautiful flowers in it. In the centre of the garden, there is a pool. The fish are swimming happily in the pool.I like my school very much.31.How is Jim's school A.Small but beautiful. B.Small and not beautiful.C.Big and beautiful. D.Big but not beautiful.32.Where are the teaching buildings A.In the garden. B.In front of the playground.C.Behind the playground. D.Near the library.33.What can we know from the passage A.There are eighteen classrooms in Jim's school.B.There is no lab in the teaching buildings.C.Jim can't play table tennis in the playground.D.The pool is in the centre of the garden.34.What's the passage mainly talking about A.Jim's family. B.Jim's classroom.C.Jim's school. D.Jim's everyday life.五、B(2025七上·雷州月考)Li Xiang has a family of four. His mother is a teacher in a middle school. She teaches math. His father is a doctor. His sister is a student in Grade Six. Li Xiang is a member of the school basketball club. He loves basketball and he plays hard for it.The family members are busy most of the time. But they like to do many things together on weekends. What do they often do They do sports in the park, read books in the library, and visit Li Xiang's grandparents. The two old people are happy to see them.Li Xiang wants to keep (记录) all the happy time, so he is trying (尝试) to do something now. Do you know what it is 35.How old may Li Xiang's sister be A.Seven. B.Nine. C.Eleven. D.Thirteen.36.What does Li Xiang do A.A worker. B.A doctor. C.A student. D.A cook.37.What's the purpose of Paragraph 1 (第一段的写作目的) A.To tell us about family pictures.B.To tell us about Li Xiang's love for his grandparents.C.To tell us about members in Li Xiang's family.D.To tell us about Li Xiang's and his family members' jobs.38.What may Li Xiang try to do now A.Work hard at math. B.Make a photo album.C.Look after his family. D.Help his parents.39.In which unit of a textbook can you read the text A.Unit 1 Best Friends B.Unit 2 My FamilyC.Unit 3 Our School D.Unit 4 Fun Sports六、C(2025七上·雷州月考)I'm Alice. This is my ruler. It's yellow. It's 2 yuan.I'm Cindy. This is my map. It's a map of the world. It's 10 yuan.I'm Bob. This is my black pen. My mother buys it for me. It's 10 yuan.I'm Grace. This is my cup. It's blue. I like the colour. It's 12 yuan.40.The ________ is yellow.A.ruler B.map C.pen D.cup41.The map is ________.A.Alice's B.Cindy's C.Bob's D.Grace's42.How much is the pen A.2 yuan. B.8 yuan. C.10 yuan. D.12 yuan.43.Grace likes ________.A.blue B.yellow C.white D.black44.Which of the following (下列的) is TRUE (正确的) according to the passage A.The ruler is old. B.The cup is red.C.The map is a map of China. D.Bob's mother buys him a pen.七、选词填空(2025七上·雷州月考)请从方框内选择适当的词并用其正确形式填空,使文章完整连贯。注意每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。at be I country because make hard favourite too read student inHello, everyone! I'm so happy to stand here to say something about me 45. I want to be the monitor(班长) of our class. 46. name is Li Xiang, and you can call me Mike. It's my English name.I like to 47. friends with others. I think I can get on well with the other forty-five 48. in our class. I often help other students. I can help teachers too. I study very 49. . In my free(空闲的) time, I like 50. books, and I think science books are interesting. I read them every day.I'm good 51. doing sports. I can run fast and swim very well. And my 52. sport is basketball. Also, I 53. one of the players of the school basketball team. I want to play basketball with you after school 54. .I think I can be a good monitor. I will help everyone in our class.八、书面表达55.(2025七上·雷州月考)假设你是李华,初中生活即将开始,请你根据下表中的信息提示,写一份自我介绍。Name Li HuaAge 12Birthday in MayBirthplace …Hobbies …… …要求:(1) 短文必须包含以上所有信息,可适当补充;(2) 文中不得出现真实的人名和校名;(3) 60词左右,开头和结尾部分已给出,不计入总词数。My Self-introductionHi, everyone!________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Thank you.答案解析部分【答案】1.B;2.A;3.C;4.F;5.D【知识点】说明文;人际关系与交往【解析】【分析】本文是一段师生之间的对话, 是Jack和Clark老师第一次见面 ,围绕学生的姓名、姓氏、班级、来自哪里以及老师喜欢的运动等话题展开。【点评】该对话内容自然流畅,逻辑清晰,涵盖了常见的问候、个人信息询问(姓名、班级、来自哪里)以及兴趣爱好交流等方面,完整地呈现了师生之间简单且友好的互动过程,符合日常交流情境。1.根据下文"My name is Jack."我的名字叫Jack。可知,上文是老师询问学生的名字,B. What's your name, please "请问你叫什么名字?"符合语境,故选B。2.根据上文"What's your last name "你姓什么? 可知,此处是回答自己的姓氏, A. It's Brown. "是布朗",符合语境,故选A。3.根据下文"I'm in Class Seven."我在七班,可知,此处是老师询问学生在哪个班级, C. What class are you in "你在哪个班级?",符合语境,故选C。4.根据下文"I'm from America."我来自美国,可知,此处是老师询问学生来自哪里, F. Where are you from "你来自哪里?" 符合语境,故选F。5.根据空前"Tennis."网球,可知,此处是老师说明自己喜欢网球,并进一步说明自己经常在下班后打网球, D. I often play it after work. "我经常下班后打它(网球)",符合语境,故选D。【答案】6.A;7.B;8.C;9.C;10.B;11.A;12.B;13.B;14.C;15.A【知识点】说明文;家庭生活【解析】【分析】本文是一篇说明文,通过对比的方式,先描述了Sally是个爱整洁的女孩,房间物品摆放有序,接着描述了 Sally 的狗Lucky不爱整洁,导致房间变得杂乱无章,展现了 Sally 和宠物狗在整洁习惯上的差异。【点评】该文以第一人称视角,通过对比的手法,生动形象地展现了Sally和宠物狗Lucky在整洁习惯上的巨大差异,使读者能清晰感受到两者截然不同的特点,内容贴近生活,富有生活气息。6.句意:我是一个整洁的女孩。A:a"一",不定冠词,用于修饰以辅音音素开头的词,表泛指;B:an"一",不定冠词,用于修饰以元音音素开头的词,表泛指;C:the"这个(些),那个(些)",定冠词,表特指。此处表示泛指,且tidy以辅音音素开头,应用不定冠词a修饰。故选A。7.句意:在我的房间里,书总是在桌子上。A:book"书",名词单数;B:books"书",名词复数;C:books'"书的",复数名词所有格。此处应用名词作主语,且表示泛指用名词复数形式。故选B。8.句意:我的电脑也总是在那里。A:Me"我",人称代词宾格;B:I"我",人称代词主格;C:My"我的",形容词性物主代词。空后为名词 computer ,应用形容词性物主代词my修饰。故选C。9.句意:我的鞋子总是在床下。A:in"在……里面";B:at"在";C:under"在……下面"。根据常识可知,整洁的房间,鞋子应该放在床下。故选C。10.句意:我很整洁,但我的狗Lucky不整洁。A:so"因此";B:but"但是";C:or"或者"。此处前后为转折关系,应用but连接。故选B。11.句意:看我的房间。A:Look"看",动词原形;B:Looking是look的现在分词或动名词形式;C:To look是look动词不定式。此处为祈使句,应用动词原形。故选A。12.句意:它们到处都是——床上、沙发上、桌子底下。A:because"因为";B:and"和";C:after"在……之后"。on the bed, on the sofa和under the desk."是并列结构,应用and连接。故选B。13.句意:我的电脑在床上。A:am"是",主语为I;B:is"是",主语为三单形式;C:are" 是 ",主语为复数或第二人称单数。根据主语"My computer"可知,此处主语为三单形式,be动词应用is。故选B。14.句意:我的书包在哪里?A:What"什么";B:How"如何";C:Where"哪里"。根据"…is my schoolbag "及下句可知,此处询问的是书包在哪里。故选C。15.句意:他在床下吗?A:he"他",人称代词主格;B:him"他",人称代词宾格;C:his" 他的 ",形容词性物主代词。根据"Is…under the bed "可知,此处应用主格he作主语。故选A。【答案】16.A;17.B;18.C;19.A;20.C;21.B;22.C;23.D;24.B;25.D;26.C;27.D;28.A;29.A;30.D【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了一位美国母亲因儿子本在学校表现不佳、常被同学捉弄而担忧,她通过让本每周去图书馆读书并做读书报告的方式帮助他。最终本凭借从读书报告中学到的知识在班级中脱颖而出,成为优秀学生,还考入耶鲁大学,成为美国顶尖医生之一。长大后的本才知道母亲自己从未学过阅读,凸显了母爱的伟大与无私。【点评】考查完形填空,本题考点涉及代词,形容词,动词,代词,名词,副词,疑问词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。16.句意:她很担心他。A:him"他";B:her"她";C:it"它";D:me"我"。根据"A woman in the USA has a son"可推断,她担心她的儿子,指男生,用him。故选A。17.句意:他班上的男孩子们拿他开玩笑,因为他看起来很迟钝。A:clever"聪明的";B:slow"迟钝的";C:modern"现代的";D:quick"快的"。根据上文"Because he is not doing well in school."因为他在学校表现不好。可推断,他应该是迟钝的。故选B。18.句意:这位母亲决定帮助她的儿子如何在学校做好某件事。A:bad"差的";B:badly"差地";C:well"好地";D:good"好的"。do well in固定短语,"在某方面做得好",故选C。19.句意:她让他每周去公共图书馆读一本书,并为她写一篇读书报告。A:read"读";B:see "看";C:watch"看";D:look"看起来"。根据空后"do a book report for her"可推断,此处应该是表达读书,read a book"读书"。故选A。20.句意:一天,在本的班上,老师拿起一块石头,问是否有人知道它。A:anything"任何事";B:nothing"没有事";C:anybody"任何人";D:nobody"没人"。根据空前"the teacher picks up a rock"可知,老师应该是问有没有人知道它。故选C。21.句意: Ben 举手,老师让他回答。A:ask"问";B:answer"回答";C:leave"离开";D:think" 想 "。根据空前"Ben puts up his hand"可推断,本应该是回答问题。故选B。22.句意:他所有的同学都在窃窃私语,惊叹不已。A:students"学生们";B:teachers"老师们";C:classmates"同学们";D:friends" 朋友们 "。根据上文"Why does Ben raise his hand " Ben为什么举手?和他们正在上课可知,应该是同学们惊叹。故选C。23.句意:他从不说任何事。A:always"总是";B:usually"经常";C:sometimes"有时";D:never" 从不 "。根据空后"anything"可知,这应该是一个否定句,此空应填否定词,表示 Ben 平常从不说话。故选D。24.句意:令他们惊讶的是, Ben 对这块石头了解很多。A:calls"把……叫做";B:knows"知道";C:tells"告诉";D:listens" 听 "。根据下文"He can name other rocks in its group"他能说出该组中的其他石头,可推断, Ben 应该是知道这块石头。故选B。25.句意:他能说出(岩石)群中其他岩石的名字,甚至知道老师在哪里找到的。A:who"谁";B:what"什么";C:why"为什么";D:where"在哪里"。根据空后"the teacher finds it"可推断,本应该是说老师"在哪里"找到的它。故选D。26.句意:老师和其他学生都很惊讶。A:others"其他的人";B:another"另一个";C:other"其他的",后接复数名词;D:else"其他的",放在疑问词或复合不定代词后。此空后接复数名词students,应填other。故选C。27.句意: Ben 从他的一篇读书报告中学到了这一点。A:study"学习";B:English"英语";C:picture"照片";D:book" 书 "。根据"do a book report for her"可知,从之前做的读书报告中学到的。故选D。28.句意:后来 Ben成为班上最好的学生。A:best"最好的";B:last"最后的";C:poor"贫穷的";D:rich"富裕的"。根据下文"he goes to Yale University"他去了耶鲁大学,可推断,Ben应该是变成了好学生。故选A。29.句意:高中毕业后,他进入耶鲁大学,最终成为美国最好的医生之一。A:becomes"成为";B:finishes"结束,完成";C:helps"帮助";D:gets"得到"。根据"空后one of the best doctors in the United States"可推断,他应该是成为了医生。故选A。30.句意:Ben长大后,他知道了一些他小时候不知道的关于他母亲的事。A:father"父亲";B:doctor"医生";C:teacher"老师";D:child"儿童"。根据"His mother never learns how to read."和上文内容可推断,本应该是知道了他小时候不知道的事。故选D。【答案】31.C32.B33.D34.C【知识点】说明文;学校生活;细节理解;文章大意【解析】【分析】本文是一篇说明文,Jim介绍自己13岁且是一名中学生,接着详细描述了自己的学校,包括有两栋各含18间教室的教学楼及楼内各类功能室、教学楼后的大操场、旁边的教学办公楼,还提到学校很美丽,校门口附近有大花园及园中的水池等,最后表达了自己对学校非常喜爱。【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、主旨大意题,是一篇学校生活类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。31.细节理解题。根据第二段中的"My school is very big."我的学校很大;以及最后一段中的"My school is also very beautiful."我的学校也很漂亮。可知, Jim 的学校又大又漂亮,故选C。32.细节理解题。根据第三段中的"The big playground is behind the teaching buildings."大操场在教学楼后面。可知,教学楼在操场的前面,故选B。33.细节理解题。根据最后一段中的"In the centre of the garden, there is a pool."花园中央有一个游泳池。可知,水池在花园的中央。故选D。34.主旨大意题。根据第一段中的"My school is very big. I'd like to tell you more about it."我的学校很大。我想告诉你更多。可知,本文主要介绍了吉姆的学校。故选C。【答案】35.C36.C37.D38.B39.B【知识点】说明文;周末活动;细节理解;推理判断【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了 Li Xiang 一家四口的家庭成员、职业、爱好以及他们周末的家庭活动,并引出 Li Xiang 想要记录这些快乐时光的愿望。【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇生活类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。35.推理判断题。根据第一段中的"His sister is a student in Grade Six."他的妹妹是六年级的学生。可推知,六年级学生的年龄通常在11至12岁左右。故选C。36.细节理解题。根据第一段中的"Li Xiang is a member of the school basketball club."Li Xiang是学校篮球俱乐部的成员。可知,学校篮球俱乐部的成员通常是学生。故选C。37.推理判断题。根据第一段中的" His mother is a teacher in a middle school. "他妈妈是一所中学的老师;以及"His father is a doctor. His sister is a student in Grade Six"他的父亲是一名医生。他的妹妹是六年级的学生,可知,整段围绕家庭成员的职业展开。故选D。38.推理判断题。根据最后一段中的"Li Xiang wants to keep (记录) all the happy time, so he is trying (尝试) to do something now."Li Xiang想把所有的快乐时光都记下来,所以他现在正试着做点什么。可知,记录快乐时光的方式通常与保存记忆有关,因此制作照片集"符合语境。故选B。39.推理判断题。通读全文可知,介绍了 Li Xiang 的家庭成员及其职业,以及家庭周末活动,核心围绕"家庭"展开。故选B。【答案】40.A41.B42.C43.A44.D【知识点】应用文;学校生活;细节理解;推理判断【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了Alice、Cindy、Bob和Grace四人各自拥有的物品,包括Alice的黄色尺子、Cindy的世界地图、Bob妈妈给他买的黑色钢笔以及Grace的蓝色杯子,并说明了这些物品的价格,整体围绕四人所拥有的物品及价格。【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇介绍类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。40.细节理解题。根据第一栏中的"This is my ruler. It's yellow."这是我的尺子。它是黄色的。可知,尺子是黄色的。故选A。41.细节理解题。根据第二栏中的"I'm Cindy. This is my map."我是 Cindy。这是我的地图。可知,地图是Cindy的。故选B。42.细节理解题。根据第三栏中的"This is my black pen. My mother buys it for me. It's 10 yuan."这是我的黑色钢笔。我妈妈给我买的,价格10元。可知,钢笔价格为10元。故选C。43.细节理解题。根据第四栏中的"I'm Grace. This is my cup. It's blue. I like the colour."我是 Grace 。这是我的杯子。它是蓝色的。我喜欢这个颜色。可知,Grace喜欢蓝色。故选A。44.细节理解题。根据第三栏中的"I'm Bob. This is my black pen. My mother buys it for me."我是 Bob 。这是我的黑色钢笔。我妈妈给我买的。可知,Bob的钢笔是他妈妈给买的。故选D。【答案】45.because;46.My;47.make;48.students;49.hard;50.reading;51.at;52.favourite;53.am;54.too【知识点】学校生活;演讲稿【解析】【分析】本文是一篇应用文,是 Li Xiang (Mike)发表竞选班长的演讲,通过介绍自己的性格、爱好和能力,表达自己能够胜任班长职务、为班级服务的意愿。at "在" ,介词;be "是",动词; I "我" ,人称代词主格; country "国家",名词;because"因为" ,连词; make "制造,使",动词; hard"困难的,坚硬的",形容词&"努力地",副词; favourite "最喜爱的" ,形容词; too "也,太",副词; read"阅读" ,动词; student"学生" ,名词; in"在....里面",介词。【点评】考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读一遍检查验证。45.句意:我很高兴站在这里说一些关于我的事情,因为我想当我们班的班长。结合"I want to be the monitor of our class"和备选词汇可知,此处需填入表示原因的连词,需用because连接理由。故填because。46.句意:我的名字是李响,你们可以叫我Mike。结合"name is Li Xiang"和备选词汇可知,此处需用形容词性物主代词My修饰name表示"我的名字"。故填My。47.句意:我喜欢和别人交朋友。结合"like to...friends with others"和备选词汇可知 ,此处表达交朋友,make friends交朋友,like to后面需用动词原形。故填make。48.句意:我认为我能和班里其他45名同学相处融洽。结合"the other forty-five...in our class"和备选词汇可知,此处需用可数名词复数students表示"学生"。故填students。49.句意:我学习非常努力。结合"I study very..."和备选词汇可知,此处表达学习努力,需用副词hard"努力"修饰动词study。故填hard。50.句意:在空闲时间,我喜欢读书。结合"like...books"和备选词汇可知,此处表达喜欢读书,read读,动词like后接动名词。故填reading。51.句意:我擅长做运动。结合"I'm good...doing sports."和备选词汇可知,此处表达擅长,be good at擅长,此处需用介词at。故填at。52.句意:我最喜欢的运动是篮球。结合"sport is basketball"和备选词汇可知,此处表达喜好,需用形容词favourite表示"最喜欢的"。故填favourite。53.句意:我也是校篮球队的队员之一。结合"I...one of the players"和备选词汇可知,此处介绍自己是队员,需用be动词,主语为I,需用am。故填am。54.句意:放学后我也想和你们一起打篮球。结合"I want to play basketball with you after school..."和备选词汇可知,需用副词"too"表示"也",置于句末。故填too。55.【答案】例文My Self-introductionHi, everyone! My name is Li Hua. I'm 12 years old. My birthday is in May. I was born in Beijing. I have many hobbies. I like playing basketball because it's fun and helps me stay healthy. I also enjoy reading books, especially storybooks. What's more, I love listening to music in my free time. I'm friendly and hope to make new friends in middle school.Thank you.【知识点】应用文写作;材料作文;自我认识【解析】【分析】本题要求考生以李华的身份写一份自我介绍,用于初中生活开始时的交流场景。内容要求:必须包含表格中给出的所有信息,即姓名(Li Hua)、年龄(12岁)、生日(在五月)、出生地(需自行补充)、爱好(需自行补充),同时可适当补充其他相关内容。写作思路:(1)开篇向大家问好,直接进行自我介绍,点明姓名;(2)依次介绍自己的年龄、生日、出生地,接着阐述爱好,包括喜欢打篮球、读书以及听音乐,并说明喜欢的原因或相关情况;(3)表明自己友好的性格,表达希望在初中结交新朋友的期待。作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。【点评】该文涵盖了所有给定信息,包括姓名、年龄、生日、出生地以及爱好等,同时补充了希望在初中结交新朋友这一内容,使自我介绍更加丰富全面,让读者能对李华有一个较为清晰的初步认识。整篇采用了总分总的结构。开头直接点明主题进行自我介绍,中间分别从基本信息和爱好等方面展开阐述,结尾表达友好态度和期望,层次分明,条理清晰,符合自我介绍的常见逻辑顺序。语句通顺自然,使用的词汇和句式简单易懂,符合初中生的英语水平。例如"I like playing basketball because it's fun and helps me stay healthy."清晰地说明了喜欢篮球的原因,既简洁又表意明确。1 / 1广东省湛江市雷州市五中集团2025-2026学年七年级上学期10月月考英语试题一、补全对话(2025七上·雷州月考)请通读下面对话,根据对话内容,从选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有一项为多余选项。Jack: Good morning, Mr. Clark!Mr. Clark: Good morning! 1. Jack: My name is Jack.Mr. Clark: What's your last name Jack: 2. Mr. Clark: Nice to meet you, Jack.Jack: Nice to meet you too, Mr. Clark.Mr. Clark: 3. Jack: I'm in Class Seven.Mr. Clark: 4. Jack: I'm from America. What sport do you like, Mr. Clark Mr. Clark: Tennis. 5. Jack: Oh, that's the bell. Goodbye, Mr. Clark.Mr. Clark: Goodbye, Jack.A. It's Brown.B. What's your name, please C. What class are you in D. I often play it after work.E. What about you F. Where are you from 【答案】1.B;2.A;3.C;4.F;5.D【知识点】说明文;人际关系与交往【解析】【分析】本文是一段师生之间的对话, 是Jack和Clark老师第一次见面 ,围绕学生的姓名、姓氏、班级、来自哪里以及老师喜欢的运动等话题展开。【点评】该对话内容自然流畅,逻辑清晰,涵盖了常见的问候、个人信息询问(姓名、班级、来自哪里)以及兴趣爱好交流等方面,完整地呈现了师生之间简单且友好的互动过程,符合日常交流情境。1.根据下文"My name is Jack."我的名字叫Jack。可知,上文是老师询问学生的名字,B. What's your name, please "请问你叫什么名字?"符合语境,故选B。2.根据上文"What's your last name "你姓什么? 可知,此处是回答自己的姓氏, A. It's Brown. "是布朗",符合语境,故选A。3.根据下文"I'm in Class Seven."我在七班,可知,此处是老师询问学生在哪个班级, C. What class are you in "你在哪个班级?",符合语境,故选C。4.根据下文"I'm from America."我来自美国,可知,此处是老师询问学生来自哪里, F. Where are you from "你来自哪里?" 符合语境,故选F。5.根据空前"Tennis."网球,可知,此处是老师说明自己喜欢网球,并进一步说明自己经常在下班后打网球, D. I often play it after work. "我经常下班后打它(网球)",符合语境,故选D。二、语法选择(2025七上·雷州月考) I'm Sally. I am 6. tidy girl. In my room, the 7. are always on the desk. 8. computer is always there, too. My shoes are always 9. the bed. My black schoolbag is always on the sofa. I am tidy, 10. my dog, Lucky, is not. 11. at my room. It is not tidy now. The books are not on the desk. They are everywhere—on the bed, on the sofa, 12. under the desk. My computer 13. on the bed. My shoes are on the sofa. 14. is my schoolbag Oh, it's under the bed. Where is Lucky Is 15. under the bed Is he under the sofa No, he is not in the room now.6.A.a B.an C.the7.A.book B.books C.books'8.A.Me B.I C.My9.A.in B.at C.under10.A.so B.but C.or11.A.Look B.Looking C.To look12.A.because B.and C.after13.A.am B.is C.are14.A.What B.How C.Where15.A.he B.him C.his【答案】6.A;7.B;8.C;9.C;10.B;11.A;12.B;13.B;14.C;15.A【知识点】说明文;家庭生活【解析】【分析】本文是一篇说明文,通过对比的方式,先描述了Sally是个爱整洁的女孩,房间物品摆放有序,接着描述了 Sally 的狗Lucky不爱整洁,导致房间变得杂乱无章,展现了 Sally 和宠物狗在整洁习惯上的差异。【点评】该文以第一人称视角,通过对比的手法,生动形象地展现了Sally和宠物狗Lucky在整洁习惯上的巨大差异,使读者能清晰感受到两者截然不同的特点,内容贴近生活,富有生活气息。6.句意:我是一个整洁的女孩。A:a"一",不定冠词,用于修饰以辅音音素开头的词,表泛指;B:an"一",不定冠词,用于修饰以元音音素开头的词,表泛指;C:the"这个(些),那个(些)",定冠词,表特指。此处表示泛指,且tidy以辅音音素开头,应用不定冠词a修饰。故选A。7.句意:在我的房间里,书总是在桌子上。A:book"书",名词单数;B:books"书",名词复数;C:books'"书的",复数名词所有格。此处应用名词作主语,且表示泛指用名词复数形式。故选B。8.句意:我的电脑也总是在那里。A:Me"我",人称代词宾格;B:I"我",人称代词主格;C:My"我的",形容词性物主代词。空后为名词 computer ,应用形容词性物主代词my修饰。故选C。9.句意:我的鞋子总是在床下。A:in"在……里面";B:at"在";C:under"在……下面"。根据常识可知,整洁的房间,鞋子应该放在床下。故选C。10.句意:我很整洁,但我的狗Lucky不整洁。A:so"因此";B:but"但是";C:or"或者"。此处前后为转折关系,应用but连接。故选B。11.句意:看我的房间。A:Look"看",动词原形;B:Looking是look的现在分词或动名词形式;C:To look是look动词不定式。此处为祈使句,应用动词原形。故选A。12.句意:它们到处都是——床上、沙发上、桌子底下。A:because"因为";B:and"和";C:after"在……之后"。on the bed, on the sofa和under the desk."是并列结构,应用and连接。故选B。13.句意:我的电脑在床上。A:am"是",主语为I;B:is"是",主语为三单形式;C:are" 是 ",主语为复数或第二人称单数。根据主语"My computer"可知,此处主语为三单形式,be动词应用is。故选B。14.句意:我的书包在哪里?A:What"什么";B:How"如何";C:Where"哪里"。根据"…is my schoolbag "及下句可知,此处询问的是书包在哪里。故选C。15.句意:他在床下吗?A:he"他",人称代词主格;B:him"他",人称代词宾格;C:his" 他的 ",形容词性物主代词。根据"Is…under the bed "可知,此处应用主格he作主语。故选A。三、完形填空(2025七上·雷州月考)阅读下列短文,从文后各题所给的四个选项中选出一个最佳答案。A woman in the USA has a son, Ben. She is worried about 16. . Because he is not doing well in school. Boys in his class play jokes on him because he seems so 17. . The mother decides to help her son how to do something 18. in school. She tells him to go to the Public Library to 19. a book a week there and do a book report for her.One day, in Ben's class, the teacher picks up a rock and asks if(是否) 20. knows it. Ben puts up his hand and the teacher lets him 21. . "Why does Ben raise his hand " All of his 22. whisper and wonder. "He 23. says anything. What will he want to say " To their surprise(惊讶), Ben 24. a lot about the rock. He can name other rocks in its group and even knows 25. the teacher finds it. The teacher and the 26. students are surprised. Ben learns this from doing one of his 27. reports.Later Ben becomes the 28. student of his class. When he finishes high school, he goes to Yale University and at last 29. one of the best doctors in the United States.After Ben grows up, he knows something about his mother that he doesn't know as a 30. . His mother never learns how to read.16.A.him B.her C.it D.me17.A.clever B.slow C.modern D.quick18.A.bad B.badly C.well D.good19.A.read B.see C.watch D.look20.A.anything B.nothing C.anybody D.nobody21.A.ask B.answer C.leave D.think22.A.students B.teachers C.classmates D.friends23.A.always B.usually C.sometimes D.never24.A.calls B.knows C.tells D.listens25.A.who B.what C.why D.where26.A.others B.another C.other D.else27.A.study B.English C.picture D.book28.A.best B.last C.poor D.rich29.A.becomes B.finishes C.helps D.gets30.A.father B.doctor C.teacher D.child【答案】16.A;17.B;18.C;19.A;20.C;21.B;22.C;23.D;24.B;25.D;26.C;27.D;28.A;29.A;30.D【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了一位美国母亲因儿子本在学校表现不佳、常被同学捉弄而担忧,她通过让本每周去图书馆读书并做读书报告的方式帮助他。最终本凭借从读书报告中学到的知识在班级中脱颖而出,成为优秀学生,还考入耶鲁大学,成为美国顶尖医生之一。长大后的本才知道母亲自己从未学过阅读,凸显了母爱的伟大与无私。【点评】考查完形填空,本题考点涉及代词,形容词,动词,代词,名词,副词,疑问词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。16.句意:她很担心他。A:him"他";B:her"她";C:it"它";D:me"我"。根据"A woman in the USA has a son"可推断,她担心她的儿子,指男生,用him。故选A。17.句意:他班上的男孩子们拿他开玩笑,因为他看起来很迟钝。A:clever"聪明的";B:slow"迟钝的";C:modern"现代的";D:quick"快的"。根据上文"Because he is not doing well in school."因为他在学校表现不好。可推断,他应该是迟钝的。故选B。18.句意:这位母亲决定帮助她的儿子如何在学校做好某件事。A:bad"差的";B:badly"差地";C:well"好地";D:good"好的"。do well in固定短语,"在某方面做得好",故选C。19.句意:她让他每周去公共图书馆读一本书,并为她写一篇读书报告。A:read"读";B:see "看";C:watch"看";D:look"看起来"。根据空后"do a book report for her"可推断,此处应该是表达读书,read a book"读书"。故选A。20.句意:一天,在本的班上,老师拿起一块石头,问是否有人知道它。A:anything"任何事";B:nothing"没有事";C:anybody"任何人";D:nobody"没人"。根据空前"the teacher picks up a rock"可知,老师应该是问有没有人知道它。故选C。21.句意: Ben 举手,老师让他回答。A:ask"问";B:answer"回答";C:leave"离开";D:think" 想 "。根据空前"Ben puts up his hand"可推断,本应该是回答问题。故选B。22.句意:他所有的同学都在窃窃私语,惊叹不已。A:students"学生们";B:teachers"老师们";C:classmates"同学们";D:friends" 朋友们 "。根据上文"Why does Ben raise his hand " Ben为什么举手?和他们正在上课可知,应该是同学们惊叹。故选C。23.句意:他从不说任何事。A:always"总是";B:usually"经常";C:sometimes"有时";D:never" 从不 "。根据空后"anything"可知,这应该是一个否定句,此空应填否定词,表示 Ben 平常从不说话。故选D。24.句意:令他们惊讶的是, Ben 对这块石头了解很多。A:calls"把……叫做";B:knows"知道";C:tells"告诉";D:listens" 听 "。根据下文"He can name other rocks in its group"他能说出该组中的其他石头,可推断, Ben 应该是知道这块石头。故选B。25.句意:他能说出(岩石)群中其他岩石的名字,甚至知道老师在哪里找到的。A:who"谁";B:what"什么";C:why"为什么";D:where"在哪里"。根据空后"the teacher finds it"可推断,本应该是说老师"在哪里"找到的它。故选D。26.句意:老师和其他学生都很惊讶。A:others"其他的人";B:another"另一个";C:other"其他的",后接复数名词;D:else"其他的",放在疑问词或复合不定代词后。此空后接复数名词students,应填other。故选C。27.句意: Ben 从他的一篇读书报告中学到了这一点。A:study"学习";B:English"英语";C:picture"照片";D:book" 书 "。根据"do a book report for her"可知,从之前做的读书报告中学到的。故选D。28.句意:后来 Ben成为班上最好的学生。A:best"最好的";B:last"最后的";C:poor"贫穷的";D:rich"富裕的"。根据下文"he goes to Yale University"他去了耶鲁大学,可推断,Ben应该是变成了好学生。故选A。29.句意:高中毕业后,他进入耶鲁大学,最终成为美国最好的医生之一。A:becomes"成为";B:finishes"结束,完成";C:helps"帮助";D:gets"得到"。根据"空后one of the best doctors in the United States"可推断,他应该是成为了医生。故选A。30.句意:Ben长大后,他知道了一些他小时候不知道的关于他母亲的事。A:father"父亲";B:doctor"医生";C:teacher"老师";D:child"儿童"。根据"His mother never learns how to read."和上文内容可推断,本应该是知道了他小时候不知道的事。故选D。四、A(2025七上·雷州月考)Hi, my name is Jim. I'm 13 years old, and I'm a middle school student. My school is very big. I'd like to tell you more about it.There are two teaching buildings. Each teaching building has 18 classrooms. We have lessons there. And there is also a music room, a reading room, five labs and a library in the buildings. There are many books in the library. There are storybooks, picture books and magazines. We can read them after class.The big playground is behind the teaching buildings. We play sports in the playground every day. We can run, play basketball and play table tennis there.The office building is next to the teaching buildings. Teachers prepare their lessons (备课) there.My school is also very beautiful. There is a big garden near the school gate. There are many beautiful flowers in it. In the centre of the garden, there is a pool. The fish are swimming happily in the pool.I like my school very much.31.How is Jim's school A.Small but beautiful. B.Small and not beautiful.C.Big and beautiful. D.Big but not beautiful.32.Where are the teaching buildings A.In the garden. B.In front of the playground.C.Behind the playground. D.Near the library.33.What can we know from the passage A.There are eighteen classrooms in Jim's school.B.There is no lab in the teaching buildings.C.Jim can't play table tennis in the playground.D.The pool is in the centre of the garden.34.What's the passage mainly talking about A.Jim's family. B.Jim's classroom.C.Jim's school. D.Jim's everyday life.【答案】31.C32.B33.D34.C【知识点】说明文;学校生活;细节理解;文章大意【解析】【分析】本文是一篇说明文,Jim介绍自己13岁且是一名中学生,接着详细描述了自己的学校,包括有两栋各含18间教室的教学楼及楼内各类功能室、教学楼后的大操场、旁边的教学办公楼,还提到学校很美丽,校门口附近有大花园及园中的水池等,最后表达了自己对学校非常喜爱。【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、主旨大意题,是一篇学校生活类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。31.细节理解题。根据第二段中的"My school is very big."我的学校很大;以及最后一段中的"My school is also very beautiful."我的学校也很漂亮。可知, Jim 的学校又大又漂亮,故选C。32.细节理解题。根据第三段中的"The big playground is behind the teaching buildings."大操场在教学楼后面。可知,教学楼在操场的前面,故选B。33.细节理解题。根据最后一段中的"In the centre of the garden, there is a pool."花园中央有一个游泳池。可知,水池在花园的中央。故选D。34.主旨大意题。根据第一段中的"My school is very big. I'd like to tell you more about it."我的学校很大。我想告诉你更多。可知,本文主要介绍了吉姆的学校。故选C。五、B(2025七上·雷州月考)Li Xiang has a family of four. His mother is a teacher in a middle school. She teaches math. His father is a doctor. His sister is a student in Grade Six. Li Xiang is a member of the school basketball club. He loves basketball and he plays hard for it.The family members are busy most of the time. But they like to do many things together on weekends. What do they often do They do sports in the park, read books in the library, and visit Li Xiang's grandparents. The two old people are happy to see them.Li Xiang wants to keep (记录) all the happy time, so he is trying (尝试) to do something now. Do you know what it is 35.How old may Li Xiang's sister be A.Seven. B.Nine. C.Eleven. D.Thirteen.36.What does Li Xiang do A.A worker. B.A doctor. C.A student. D.A cook.37.What's the purpose of Paragraph 1 (第一段的写作目的) A.To tell us about family pictures.B.To tell us about Li Xiang's love for his grandparents.C.To tell us about members in Li Xiang's family.D.To tell us about Li Xiang's and his family members' jobs.38.What may Li Xiang try to do now A.Work hard at math. B.Make a photo album.C.Look after his family. D.Help his parents.39.In which unit of a textbook can you read the text A.Unit 1 Best Friends B.Unit 2 My FamilyC.Unit 3 Our School D.Unit 4 Fun Sports【答案】35.C36.C37.D38.B39.B【知识点】说明文;周末活动;细节理解;推理判断【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了 Li Xiang 一家四口的家庭成员、职业、爱好以及他们周末的家庭活动,并引出 Li Xiang 想要记录这些快乐时光的愿望。【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇生活类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。35.推理判断题。根据第一段中的"His sister is a student in Grade Six."他的妹妹是六年级的学生。可推知,六年级学生的年龄通常在11至12岁左右。故选C。36.细节理解题。根据第一段中的"Li Xiang is a member of the school basketball club."Li Xiang是学校篮球俱乐部的成员。可知,学校篮球俱乐部的成员通常是学生。故选C。37.推理判断题。根据第一段中的" His mother is a teacher in a middle school. "他妈妈是一所中学的老师;以及"His father is a doctor. His sister is a student in Grade Six"他的父亲是一名医生。他的妹妹是六年级的学生,可知,整段围绕家庭成员的职业展开。故选D。38.推理判断题。根据最后一段中的"Li Xiang wants to keep (记录) all the happy time, so he is trying (尝试) to do something now."Li Xiang想把所有的快乐时光都记下来,所以他现在正试着做点什么。可知,记录快乐时光的方式通常与保存记忆有关,因此制作照片集"符合语境。故选B。39.推理判断题。通读全文可知,介绍了 Li Xiang 的家庭成员及其职业,以及家庭周末活动,核心围绕"家庭"展开。故选B。六、C(2025七上·雷州月考)I'm Alice. This is my ruler. It's yellow. It's 2 yuan.I'm Cindy. This is my map. It's a map of the world. It's 10 yuan.I'm Bob. This is my black pen. My mother buys it for me. It's 10 yuan.I'm Grace. This is my cup. It's blue. I like the colour. It's 12 yuan.40.The ________ is yellow.A.ruler B.map C.pen D.cup41.The map is ________.A.Alice's B.Cindy's C.Bob's D.Grace's42.How much is the pen A.2 yuan. B.8 yuan. C.10 yuan. D.12 yuan.43.Grace likes ________.A.blue B.yellow C.white D.black44.Which of the following (下列的) is TRUE (正确的) according to the passage A.The ruler is old. B.The cup is red.C.The map is a map of China. D.Bob's mother buys him a pen.【答案】40.A41.B42.C43.A44.D【知识点】应用文;学校生活;细节理解;推理判断【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了Alice、Cindy、Bob和Grace四人各自拥有的物品,包括Alice的黄色尺子、Cindy的世界地图、Bob妈妈给他买的黑色钢笔以及Grace的蓝色杯子,并说明了这些物品的价格,整体围绕四人所拥有的物品及价格。【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇介绍类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。40.细节理解题。根据第一栏中的"This is my ruler. It's yellow."这是我的尺子。它是黄色的。可知,尺子是黄色的。故选A。41.细节理解题。根据第二栏中的"I'm Cindy. This is my map."我是 Cindy。这是我的地图。可知,地图是Cindy的。故选B。42.细节理解题。根据第三栏中的"This is my black pen. My mother buys it for me. It's 10 yuan."这是我的黑色钢笔。我妈妈给我买的,价格10元。可知,钢笔价格为10元。故选C。43.细节理解题。根据第四栏中的"I'm Grace. This is my cup. It's blue. I like the colour."我是 Grace 。这是我的杯子。它是蓝色的。我喜欢这个颜色。可知,Grace喜欢蓝色。故选A。44.细节理解题。根据第三栏中的"I'm Bob. This is my black pen. My mother buys it for me."我是 Bob 。这是我的黑色钢笔。我妈妈给我买的。可知,Bob的钢笔是他妈妈给买的。故选D。七、选词填空(2025七上·雷州月考)请从方框内选择适当的词并用其正确形式填空,使文章完整连贯。注意每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。at be I country because make hard favourite too read student inHello, everyone! I'm so happy to stand here to say something about me 45. I want to be the monitor(班长) of our class. 46. name is Li Xiang, and you can call me Mike. It's my English name.I like to 47. friends with others. I think I can get on well with the other forty-five 48. in our class. I often help other students. I can help teachers too. I study very 49. . In my free(空闲的) time, I like 50. books, and I think science books are interesting. I read them every day.I'm good 51. doing sports. I can run fast and swim very well. And my 52. sport is basketball. Also, I 53. one of the players of the school basketball team. I want to play basketball with you after school 54. .I think I can be a good monitor. I will help everyone in our class.【答案】45.because;46.My;47.make;48.students;49.hard;50.reading;51.at;52.favourite;53.am;54.too【知识点】学校生活;演讲稿【解析】【分析】本文是一篇应用文,是 Li Xiang (Mike)发表竞选班长的演讲,通过介绍自己的性格、爱好和能力,表达自己能够胜任班长职务、为班级服务的意愿。at "在" ,介词;be "是",动词; I "我" ,人称代词主格; country "国家",名词;because"因为" ,连词; make "制造,使",动词; hard"困难的,坚硬的",形容词&"努力地",副词; favourite "最喜爱的" ,形容词; too "也,太",副词; read"阅读" ,动词; student"学生" ,名词; in"在....里面",介词。【点评】考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读一遍检查验证。45.句意:我很高兴站在这里说一些关于我的事情,因为我想当我们班的班长。结合"I want to be the monitor of our class"和备选词汇可知,此处需填入表示原因的连词,需用because连接理由。故填because。46.句意:我的名字是李响,你们可以叫我Mike。结合"name is Li Xiang"和备选词汇可知,此处需用形容词性物主代词My修饰name表示"我的名字"。故填My。47.句意:我喜欢和别人交朋友。结合"like to...friends with others"和备选词汇可知 ,此处表达交朋友,make friends交朋友,like to后面需用动词原形。故填make。48.句意:我认为我能和班里其他45名同学相处融洽。结合"the other forty-five...in our class"和备选词汇可知,此处需用可数名词复数students表示"学生"。故填students。49.句意:我学习非常努力。结合"I study very..."和备选词汇可知,此处表达学习努力,需用副词hard"努力"修饰动词study。故填hard。50.句意:在空闲时间,我喜欢读书。结合"like...books"和备选词汇可知,此处表达喜欢读书,read读,动词like后接动名词。故填reading。51.句意:我擅长做运动。结合"I'm good...doing sports."和备选词汇可知,此处表达擅长,be good at擅长,此处需用介词at。故填at。52.句意:我最喜欢的运动是篮球。结合"sport is basketball"和备选词汇可知,此处表达喜好,需用形容词favourite表示"最喜欢的"。故填favourite。53.句意:我也是校篮球队的队员之一。结合"I...one of the players"和备选词汇可知,此处介绍自己是队员,需用be动词,主语为I,需用am。故填am。54.句意:放学后我也想和你们一起打篮球。结合"I want to play basketball with you after school..."和备选词汇可知,需用副词"too"表示"也",置于句末。故填too。八、书面表达55.(2025七上·雷州月考)假设你是李华,初中生活即将开始,请你根据下表中的信息提示,写一份自我介绍。Name Li HuaAge 12Birthday in MayBirthplace …Hobbies …… …要求:(1) 短文必须包含以上所有信息,可适当补充;(2) 文中不得出现真实的人名和校名;(3) 60词左右,开头和结尾部分已给出,不计入总词数。My Self-introductionHi, everyone!________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Thank you.【答案】例文My Self-introductionHi, everyone! My name is Li Hua. I'm 12 years old. My birthday is in May. I was born in Beijing. I have many hobbies. I like playing basketball because it's fun and helps me stay healthy. I also enjoy reading books, especially storybooks. What's more, I love listening to music in my free time. I'm friendly and hope to make new friends in middle school.Thank you.【知识点】应用文写作;材料作文;自我认识【解析】【分析】本题要求考生以李华的身份写一份自我介绍,用于初中生活开始时的交流场景。内容要求:必须包含表格中给出的所有信息,即姓名(Li Hua)、年龄(12岁)、生日(在五月)、出生地(需自行补充)、爱好(需自行补充),同时可适当补充其他相关内容。写作思路:(1)开篇向大家问好,直接进行自我介绍,点明姓名;(2)依次介绍自己的年龄、生日、出生地,接着阐述爱好,包括喜欢打篮球、读书以及听音乐,并说明喜欢的原因或相关情况;(3)表明自己友好的性格,表达希望在初中结交新朋友的期待。作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。【点评】该文涵盖了所有给定信息,包括姓名、年龄、生日、出生地以及爱好等,同时补充了希望在初中结交新朋友这一内容,使自我介绍更加丰富全面,让读者能对李华有一个较为清晰的初步认识。整篇采用了总分总的结构。开头直接点明主题进行自我介绍,中间分别从基本信息和爱好等方面展开阐述,结尾表达友好态度和期望,层次分明,条理清晰,符合自我介绍的常见逻辑顺序。语句通顺自然,使用的词汇和句式简单易懂,符合初中生的英语水平。例如"I like playing basketball because it's fun and helps me stay healthy."清晰地说明了喜欢篮球的原因,既简洁又表意明确。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 广东省湛江市雷州市五中集团2025-2026学年七年级上学期10月月考英语试题(学生版).docx 广东省湛江市雷州市五中集团2025-2026学年七年级上学期10月月考英语试题(教师版).docx