【精品解析】河北省石家庄市第四十二中学2025-2026学年八年级上学期10月月考英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】河北省石家庄市第四十二中学2025-2026学年八年级上学期10月月考英语试题

资源简介

河北省石家庄市第四十二中学2025-2026学年八年级上学期10月月考英语试题
(2025八上·石家庄月考)In the past, I just never went to the kitchen. I didn't clean my room or take out the 1. . That was because I thought studying was the only important thing for me. And I 2. did any housework.
Until one day, I found I was 3. . The neighbour's little brother lived next door. He 4. me to play with him one Saturday afternoon. When I walked into his room, I found it very clean. Then I said, "Your mother cleaned your room very well." 5. he said, "No, it's me. I like cleaning and tidying. I don't want my parents to be 6. , so I always clean my room by myself. " At that moment, I felt embarrassed (尴尬的) because my room was untidy.
When I got home, I thought I needed to make some changes. So I 7. my room and folded (叠) my clothes. When my parents came back home from work, I was very glad to see the look of 8. on their faces.
From that day on, I tried to do more housework, such as cooking, making the bed, and 9. clothes. I find doing housework is not as 10. as I used to think. On the contrary (相反的是), doing housework teaches me a lot of life skills.
1.A.chicken B.rubbish C.money D.milk
2.A.easily B.usually C.never D.quietly
3.A.wrong B.right C.fun D.relaxed
4.A.warned B.allowed C.taught D.invited
5.A.And B.Or C.But D.So
6.A.hungry B.beautiful C.afraid D.tired
7.A.brushed B.cleaned C.picked D.built
8.A.sadness B.hope C.worry D.surprise
9.A.selling B.washing C.wearing D.keeping
10.A.exciting B.important C.special D.boring
【答案】1.B;2.C;3.A;4.D;5.C;6.D;7.B;8.D;9.B;10.D
【知识点】频度副词;记叙文;表语;劳动实践;家庭生活
【解析】【分析】本文主要讲述了作者之前从不做家务,但有一次看到邻居的弟弟打扫卫生,自己感到很惭愧,所以自己开始做家务。
【点评】考查完形填空。首先通读一遍文章,跳过缺失单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
1.句意:我不打扫房间也不倒垃圾。chicken鸡肉;rubbish垃圾;money钱;milk牛奶。根据"didn't clean my room"可知,此处列举的是"不做的家务",take out the rubbish意为"倒垃圾",符合"家务"的语境,故选B。
2.句意:而且我从不做任何家务。easily容易地;usually通常;never从不;quietly安静地。根据"That was because I thought studying was the only important thing for me."可知,作者认为学习是唯一重要的事,所以此处应是从不做任何家务",故选C。
3.句意:直到有一天,我发现自己错了。wrong错误的;right正确的;fun有趣的;relaxed放松的。根据后文提到邻居家的小弟弟主动自己打扫房间,作者对比自己"从不做家务"的做法后感到"尴尬"可知,作者意识到之前"只重视学习、不做家务"的想法是"错误的",故选A。
4.句意:一个周六的下午,他邀请我和他一起玩。warned警告;allowed允许;taught教;invited邀请。根据"to play with him"可知,此处应是邀请对方一起玩,故选D。
5.句意:但他说:"不是,是我自己打扫的。"And和,表并列;Or或者,表选择;But但是,表转折;So所以,表因果。前句"Your mother cleaned your room very well."和后句"No, it's me. I like cleaning and tidying."是转折关系,所以应用转折连词but,故选C。
6.句意:我不想让我的父母累,所以我总是自己打扫房间。hungry饥饿的;beautiful漂亮的;afraid害怕的;tired疲惫的。根据"I don't want my parents to be"可知,这里指不想让父母累,故选D。
7.句意:所以我打扫了我的房间,叠了我的衣服。brushed刷;cleaned打扫;picked捡起;built建造。根据"When I got home, I thought I needed to make some changes."可知,此处应是打扫房间",故选B。
8.句意:当我的父母下班回家时,我很高兴看到他们脸上惊讶的表情。sadness悲伤;hope希望;worry担心;surprise惊讶。作者以前"从不做家务",如今突然主动"打扫房间、叠衣服",父母对此毫无预期,自然会露出"惊讶" 的表情,故选D。
9.句意:从那天起,我努力做更多的家务,比如做饭、铺床和洗衣服。selling卖;washing洗;wearing穿;keeping保持。根据"such as cooking, making the bed"可知,此处列举的是家务活动,故选B。
10.句意:我发现做家务并不像我以前想的那么无聊。exciting令人兴奋的;important重要的;special特别的;boring无聊的。根据"On the contrary (相反的是), doing housework teaches me a lot of life skills."可知,现在发现做家务不像以前想的那么无聊,故选D。
(2025八上·石家庄月考)Bill was popular at his school. He was outgoing and 11.   (help). What's more, he worked very hard and did well in all his 12.   (subject). Everyone in his class liked 13.   (he).
One day, 14.   new student named Harry came to his class. He was quite different 15.   Bill. He was taller and 16.   (strong) than Bill. But he was 17.   (lazy) than Bill. As a result, he always got lower grades than Bill. But Harry and Bill had the same hobby. They both liked tennis, 18.   Harry could play better. So he 19.   (win) more prizes than Bill last year. They did lots of things together.
A few months later, Bill found that 20.   (he) schoolwork got more difficult. And he couldn't work out many problems. He knew the reason was that he 21.   (spend) less time on his studies. He also expected that Harry could study as 22.   (hard) as him, so he told Harry to study together. 23.   the end, both of them decided to study harder. After a period of hard work, their grades became 24.   (good). And Harry was happy that Bill made a big 25.   (different) to him.
Bill was one of the most important friends for Harry. He thinks that friends are like books—you don't need a lot of them as long as they're good.
【答案】11.helpful;12.subjects;13.him;14.a;15.from;16.stronger;17.lazier;18.and;19.won;20.his;21.spent;22.hard;23.In;24.better;25.difference
【知识点】规则变化的可数名词复数;宾格人称代词;故事阅读类;记叙文;表语
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,主要讲述了比尔和哈利两个学生在学习和生活中的互动,以及他们如何互相影响、共同进步的故事。
【点评】考查语法填空。考查词汇在语篇中的运用能力。注意理解句意,首先读一遍,然后再逐一作答。注意词义,句型,搭配,短语及语境。
11.句意:他性格外向且乐于助人。设空处需要形容词作表语,与"outgoing"并列,描述Bill的性格特点,help的形容词形式是helpful"有帮助的"。故答案为helpful。
12.句意:而且,他学习很努力,所有学科都表现很好。根据"all"可知,此处需填subject的复数形式subjects"科目"。故答案为subjects。
13.句意:班里的每个人都喜欢他。设空处作动词"liked"的宾语,需用宾格形式,he的宾格是him"他"。故答案为him。
14.句意:一天,一个名叫哈利的新学生来到了他的班级。此处表示泛指一个新学生,new以辅音音素开头,用不定冠词a"一个"修饰。故答案为a。
15.句意:他和比尔很不一样。be different from…"与……不同",是固定搭配。故答案为from。
16.句意:他比比尔更高更强壮。根据"than"可知,此处用比较级stronger"更强壮的"。故答案为stronger。
17.句意:但他比比尔更懒惰。根据"than"可知,此处用比较级lazier"更懒惰的"。故答案为lazier。
18.句意:他们两都喜欢网球,而且哈利打得更好。设空处连接两个并列分句,表示顺承关系,用连词and。故答案为and。
19.句意:因此,他去年赢得了比Bill更多的奖项。根据"last year"可知,句子时态为一般过去时,用动词过去式won"赢"。故答案为won。
20.句意:几个月后,比尔发现他的学业变得更难了。设空处修饰名词"schoolwork",需用形容词性物主代词his"他的"。故答案为his。
21.句意:他知道原因是他在学习上花的时间更少了。此处描述过去的行为,设空处需用动词过去式,spend的过去式是spent"花费"。故答案为spent。
22.句意:他也希望哈利能和他一样努力学习,所以他告诉哈利一起学习。"as…as"中需用副词/形容词原级,hard"努力"本身可作副词。故答案为hard。
23.句意:最终,他们两人都决定更加努力学习。in the end"最终",是固定搭配,句首首字母大写。故答案为In。
24.句意:经过一段时间的努力,他们的成绩变得更好了。此处暗含努力后与之前成绩的比较,用比较级形式better"更好"。故答案为better。
25.句意:而且哈利很高兴比尔对他产生了很大的影响。make a difference"产生影响",是固定搭配。故答案为difference。
(2025八上·石家庄月考)
www.make . From: Ashley Time: 10:00 a.m. on Sunday; September 15th
Let's make friends! Hi, everyone! My name is Ashley. Who do you want to be friends with in your school Write down your ideas.
Charlie: I want to make friends with kind and funny boys and girls. I hope they like doing sports, especially volleyball. Then we can play volleyball together at weekends.
Georgia: I'm outgoing and I love dancing. I'd like to make friends with people who are friendly and hard-working. I hope you love dance and music as much as I do. I can teach you how to dance after school.
Alex: I'd like to have a new friend who is a bookworm (书迷). I love reading books about history. If you are interested in history too, we can read books together.
Maria: I love languages very much, but my English is poor. If you could help me improve my English, I would be very thankful.
26.Who may love playing volleyball
A.Alex and his friends. B.Maria and her friends.
C.Georgia and her friends. D.Charlie and his friends.
27.What's Georgia's hobby
A.Dancing. B.Reading.
C.Playing ball games. D.Learning languages.
28.If Mary is interested in reading novels about history, she can try to make friends with ________.
A.Alex B.Maria C.Charlie D.Georgia
29.What can we learn about Maria
A.Maria can speak English and Chinese well.
B.Maria wants to meet an English speaker.
C.Maria has many friends.
D.Maria would like to read more English books.
30.Who is the passage written for
A.Parents. B.Students. C.Reporters. D.Doctors.
【答案】26.D
27.A
28.A
29.B
30.B
【知识点】应用文;社交媒介;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文主要介绍了交友网站上的几位用户的个人信息和交友需求。
【点评】考查阅读选择。首先通读全义,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再遍,确保答案正确。
26.推理判断题。句意:谁可能喜欢打排球?根据"Charlie: ... I hope they like doing sports, especially volleyball. Then we can play volleyball together at weekends."可知,Charlie和他的朋友们可能喜欢打排球。故选D。
27.细节理解题。句意:Georgia的爱好是什么?根据"Georgia: I'm outgoing and I love dancing."可知,Georgia的爱好是跳舞。故选A。
28.细节理解题。句意:如果Mary対读历史小说感兴趣,她可以试着和 _______交朋友。A:Alex根据"Alex: ... If you are interested in history too, we can read books together."可知,Mary喜欢关于历史的小说,可以和Alex交朋友。故选A。
29.细节理解题。句意:关于Mary我们知道什么?根据"If you could help me improve my English, I would be very thankful."可知,Maria希望遇到一个讲英语的人。故选B。
30.推理判断题。句意:这篇文章是写给谁的?根据"Who do you want to be friends with in your school "及全文可知,本文是围绕学生交友需求展开,因此文章可能是写给学生的。故选B。
(2025八上·石家庄月考) Emma lived in a village happily with her family. It was so hot in summer. She often slept on the roof (屋顶) of the flat-topped house with her grandmother. Grandmother always sang Emma to sleep. She also told her some stories.
One day, Dad told her that they would move to England because he had got a job there. It was a piece of good news, but Emma was a little sad because she didn't want to leave her grandmother.
As the plane landed, Emma's head was filled with new things. Emma was surprised that many things were different and tried her best to get used to the life there. Oh, it was much colder here than it was in her hometown! Emma thought of the warm nights when she sat next to Grandmother under the stars. Emma wrote to Grandmother, "I love and miss you, Grandmother, especially at bedtime."
Weeks passed. Emma got a parcel (包裹) from her grandmother one day. She opened it at once. Inside, she found a colorful blanket and a note. It said, "My Emma, I makethis for you. The blanket carries my love for you. It will always keep you warm. Love. Grandma." Nighttime seemed to get warmer for Emma from that day on. She was thankful. So she called...
31.What did Emma often do in hot weather
A.She sang for her grandmother.
B.She played in the flat-topped house.
C.She took a shower with her grandmother.
D.She slept with her grandmother on the roof.
32.Why did Emma feel sad about moving to England
A.Because she was afraid of new things.
B.Because she would live a hard life there.
C.Because she didn't want to leave her grandma.
D.Because she was worried about the weather.
33.What does the underlined word "this" refer to
A.The blanket. B.The parcel. C.The note. D.The village.
34.How did Emma's feelings change according to the text
A.Happy→worried→troubled→thankful.
B.Excited→sad→surprised→troubled.
C.Happy→sad→surprised→thankful.
D.Excited→worried→troubled→thankful.
35.What did Emma probably do after getting the blanket
A.She went back to the village right away.
B.She gave a call to her grandma.
C.She placed it in a warm place.
D.She made another blanket for her grandma.
【答案】31.D
32.C
33.A
34.C
35.B
【知识点】记叙文;家庭生活;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文主要讲述了Emma和家人在村庄里快乐生活,后因父亲工作原因搬到英国,Emma起初因舍不得祖母而难过,到英国后努力适应新生活,收到祖母寄来的毯子和信后感到温暖和感激。
【点评】考查阅读选择。首先通读全义,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再遍,确保答案正确。
31.细节理解题。句意:在炎热的天气里Emma经常做什么?根据"It was so hot in summer. She often slept on the roof (屋顶) of the flat-topped house with her grandmother. "可知,在炎热的天气里,Emma经常和祖母一起睡在屋顶上。故选D。
32.细节理解题。句意:为什么Emma对搬到英国感到难过?根据"It was a piece of good news, but Emma was a little sad because she didn't want to leave her grandmother."可知,Emma对搬到英国感到难过是因为她不想离开祖母。故选C。
33.词句猜测题。句意:画线单词this指代的是什么?根据"Inside, she found a colorful blanket and a note. It said, ‘My Emma, I make this for you. The blanket carries my love for you. It will always keep you warm. Love. Grandma.'"可知祖母给她做了一条毯子,故此处this指代的是前文提到的"a colorful blanket",即"一条彩色的毯子"。故选A。
34.细节理解题。句意:根据这篇文章Emma的情绪变化如何?根据"Emma lived in a village happily with her family""It was a piece of good news, but Emma was a little sad because she didn't want to leave her grandmother""Emma was surprised that many things were different and tried her best to get used to the life there"以及"She was thankful"可知,Emma一开始和家人快乐地生活,后来因为要搬到英国而难过,到了英国后对许多不同的事物感到惊讶,最后收到祖母的毯子和信后感到感激,因此Emma的情绪变化是快乐→悲伤→惊讶→感激,故选C。
35.推理判断题。句意:Emma收到毯子后可能做什么?根据"She was thankful. So she called..."可知,Emma收到毯子后可能给祖母打了个电话。故选B。
(2025八上·石家庄月考)Do you have any good friends Do you know what friendship is Let's learn something about friends and friendships together.
How to be a good friend
Being a good listener makes your friends feel they are important. Find out your friends' good points (优点) and tell them openly. It will help your friends become more confident. As you grow, your hobbies may become different from those of your friends, and you may have new friends. But you should not forget your old friends.
Why are friendships important
Friends can help you stay away from loneliness (孤独). And making friends from different places helps you to learn about different cultures.
How to solve problems between your friends and you
It is important for you and your friends to work out a problem together and talk about your feelings. If both of you are angry, it may be better to talk about the problem when both of you are calm (冷静的).
36.How can people be good friends according to the text
①By having similar hobbies. ②By listening to friends carefully.
③By finding out friends' good points. ④By working together with friends all the time.
A.①② B.②③ C.③④ D.①④
37.What does the underlined word "confident" in Paragraph 2 most probably mean
A.Being honest with others.
B.Being lucky to finish something.
C.Feeling sure about your own ability.
D.Feeling happy to do something.
38.How many benefits (益处) can friendships bring to us
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
39.If your friend is very angry, what should you do
A.Tell him or her your feelings.
B.Ask others for help.
C.Point out his or her problems right away.
D.Talk with him or her when both of you are calm
40.What's the structure of the text (P1=Paragraph 1,…)
A. B.
C. D.
【答案】36.B
37.C
38.A
39.D
40.A
【知识点】说明文;人际关系与交往;细节理解;词义猜测;文章结构
【解析】【分析】本文是一篇说明文,围绕朋友和友谊展开,介绍了如何成为好朋友、友谊的重要性以及如何解决朋友间的问题。
【点评】考查阅读选择。首先通读全义,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再遍,确保答案正确。
36.细节理解题。句意:依据这篇文章人们如何成为好朋友?根据文中"Being a good listener makes your friends feel they are important. Find out your friends' good points (特点) and tell them openly."可知,成为好朋友可以通过认真倾听朋友以及发现朋友优点并公开告诉他们来实现,②③正确;"As you grow, your hobbies may become different from those of your friends"表明爱好可能不同,并非要有相似爱好,①错误;文中未提及要一直和朋友一起工作,④错误。故选B。
37.词句猜测题。句意:第二段中画线单词"confident最有可能是什么意思?"根据"Find out your friends' good points (优点) and tell them openly. It will help your friends become more confident."可知,发现朋友优点并公开告诉他们,会让朋友变得更有自信,"confident"意思是对自己能力有把握,感觉自信。故选C。
38.细节理解题。句意:友谊可能带给我们多少益处?根据"Friends can help you stay away from loneliness (孤独) And making friends from different places. helps you to learn about different cultures."可知,友谊能带来的益处有帮助远离孤独和了解不同文化,共两个。故选A。
39.细节理解题。句意:如果你的朋友生气了,你应该做什么?根据"If both of you are angry, it may be better to talk about the problem when both of you are calm (冷静的)."可知,如果朋友很生气,等双方都冷静时再交谈。故选D。
40.篇章结构题。句意:这篇文章的结构是什么?文章第一段"Do you have any good friends Do you know what friendship is Let's learn something about friends and friendships together."引出关于朋友和友谊的话题,为总述;后续分别从"How to be a good friend ""Why are friendships important ""How to solve problems between your friends and you "三个方面进行阐述,为分述,所以文章结构是总-分结构。故选A。
(2025八上·石家庄月考)阅读下面短文,回答下列问题。
Chad was a clever but naughty (淘气的) child. He loved playing games during his free time instead of helping his mother with housework.
One day, Chad's dad had a car accident and was unable to work. Chad's mum had to support (供养) the family on her own. She was tired out. Chad knew he had to do something to help his mum. He started sharing the housework and even started cleaning the gardens in the community to make some money. His mum was proud of him, but she didn't use any of his money. She wanted him to save it for himself.
When it came to choosing New Year's gifts for his family, Chad spent hours in the store choosing gifts for everyone, but he didn't buy anything for himself.
When his mum asked him the reason, he said, "I don't need anything, Mum."
"Chad, you're still a kid," said his mum. "You don't have to take on these burdens (负担) at such a young age. "
But Chad was determined (坚定的). Mum was moved and realized that her son was no longer a little kid.
"Family is where life begins, and love never ends," Chad said. "In my eyes, when family face difficulties, everyone should do something to help his or her family solve problems."
41.What did Chad like doing when he was free
   
42.What happened to Chad's father
   
43.How did Chad help his mother
   
44.What gift did Chad buy for himself
   
45.What do you think of Chad Why do you think so
   
【答案】41.Playing games.
42.He had a car accident and was unable to work.
43.He shared the housework and made money./By sharing the housework and making money.
44.Nothing./He bought nothing for himself.
45.Chad is responsible and caring because he helped his family during difficulties. 开放性题目,答案合理即可。
【知识点】教育类;记叙文;细节理解;推理判断;观点态度
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,主要讲述了淘气但聪明的男孩Chad在家庭遭遇变故后主动承担家务并赚钱帮助母亲的故事,体现了他对家庭的责任感和爱。
【点评】考查阅读表达,关键在看懂文章,然后根据题目作答,答题时注意人称和时态的变化。
41.根据文章第1段"He loved playing games during his free time instead of helping his mother with housework."可推知,Chad空闲时喜欢玩游戏。故答案为Playing games.
42.根据文章第2段"One day, Chad's dad had a car accident and was unable to work."可推知,父亲因车祸丧失劳动能力。故答案为He had a car accident and was unable to work.
43.根据文章第2段"He started sharing the housework and even started cleaning the gardens in the community to make some money."可推知,他通过做家务和打工赚钱帮助母亲。故答案为He shared the housework and made money./By sharing the housework and making money.
44.根据文章第3段"he didn't buy anything for himself"可推知,他未给自己买礼物。故答案为Nothing./He bought nothing for himself.
45.开放性题目,答案合理即可。根据文章最后两段Chad主动分担家庭负担、为家人买礼物却忽略自己,以及他的话语"Family is where life begins…"可推知,他是有责任心和爱心的孩子。故答案为Chad is responsible and caring because he helped his family during difficulties.
(2025八上·石家庄月考)请在每个空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯,完整。
A: Hi, Jack. 46.  
B: It was just so-so. I stayed at home during the winter holiday.
A: Really Didn't you go out and do anything fun
B: Well, I did go skiing with my family once. 47.  
A: I went to Shanghai.
B: That sounds exciting! 48.  
A: I visited Disneyland and the Huangpu Bridge. I took many cool photos.
B: Can I have a look at your photos
A: 49.   I'll bring them to school tomorrow and then you can have a look.
B: Thanks, Lily. 50.  
A: See you.
【答案】46.How was your winter holiday ;47.What about you /Where did you go during the winter holiday ;48.What did you do ;49.Sure./Of course.;50.See you.
【知识点】其他语篇类型;告别语;询问地点;询问感受;业余活动
【解析】【分析】本文是莉莉与杰克的对话,两人围绕寒假生活展开交流,杰克分享了自己在家及滑雪的经历,莉莉则讲述了去上海游玩的行程,还约定次日带照片给杰克看。
【点评】考查补全对话。做题时迅速通读对话,了解大意,结合前后文写出恰当句子。
46.根据"B: It was just so-so. I stayed at home during the winter holiday."可知,杰克回答"寒假过得一般,待在了家里",由此可判断莉莉的问题是询问"杰克的寒假过得怎么样",故答案为How was your winter holiday
47.根据"B: Well, I did go skiing with my family once."以及"A: I went to Shanghai."可知,杰克先分享了自己寒假去滑雪的事,随后莉莉回答了自己去的地方,此处杰克应是询问莉莉"寒假去了哪里"或"莉莉的寒假情况",故答案为What about you /Where did you go during the winter holiday
48.根据"A: I visited Disneyland and the Huangpu Bridge. I took many cool photos."可知,莉莉回答了自己在上海做的事,由此可判断杰克的问题是询问"莉莉在上海做了什么",故答案为What did you do
49.根据"B: Can I have a look at your photos "以及"A: I'll bring them to school tomorrow and then you can have a look."可知,杰克请求看照片,莉莉同意并约定次日带来,此处应是肯定回答,故答案为Sure./Of course.
50.根据"A: See you."可知,这是告别场景,杰克应回应"再见",故答案为See you.
51.(2025八上·石家庄月考)"读万卷书,行万里路"。请以"A Wonderful Trip"为题写一篇英语短文,说说你的旅行经历以及你的旅行感触,在英语课上与同学们分享。内容包括:
1. Where did you go 2. What did you do 3. How did you feel
要求:
1. 参考以上提示内容,可适当发挥。
2. 文中不能出现真实的校名和人名。
3. 词数:80词左右。
A Wonderful Trip
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文:
A Wonderful Trip
Last summer, I went to Qingdao with my parents. It is a beautiful coastal city. We went to the beach every morning. I built sandcastles and swam in the sea happily. In the afternoon, we tasted delicious seafood like crabs and shrimps. We also visited the Beer Museum and learned about the history of beer. This trip was wonderful. I not only enjoyed the beautiful scenery and delicious food but also spent happy time with my parents. It left me precious memories.
【知识点】命题作文;材料作文;其他题材;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇材料作文;以"一般过去时"为主;人称以第一人称为主,写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示,并适当添加细节。写作时,第一步、介绍旅行的目的地;第二步、介绍从事的活动,如:堆沙堡、游泳、品尝美味的海鲜以及参观啤酒博物馆等;第三步、介绍自己的感受。写作时注意词汇和语法使用的准确性,句式的灵活性,文章结构的逻辑性。
【点评】这篇文章结构清晰:严格遵循题目要求,依次阐述了旅行目的地(青岛)、旅行活动(海滩玩耍、品尝海鲜、参观啤酒博物馆)、个人感受(美好、珍贵回忆),逻辑连贯。内容充实:在规定的字数内,既描述了具体的游玩项目,又融入了美食、文化体验(啤酒历史),让旅行经历显得丰富立体。语言规范:时态运用准确,以一般过去时为主,符合旅行经历的叙事逻辑。 词汇和句式多样,如①coastal city沿海城市②in the afternoon在下午③not only…but also不仅……而且;句型In the afternoon, we tasted delicious seafood like crabs and shrimps. (like用于举例说明)"等表达,使文章生动且有层次感。
1 / 1河北省石家庄市第四十二中学2025-2026学年八年级上学期10月月考英语试题
(2025八上·石家庄月考)In the past, I just never went to the kitchen. I didn't clean my room or take out the 1. . That was because I thought studying was the only important thing for me. And I 2. did any housework.
Until one day, I found I was 3. . The neighbour's little brother lived next door. He 4. me to play with him one Saturday afternoon. When I walked into his room, I found it very clean. Then I said, "Your mother cleaned your room very well." 5. he said, "No, it's me. I like cleaning and tidying. I don't want my parents to be 6. , so I always clean my room by myself. " At that moment, I felt embarrassed (尴尬的) because my room was untidy.
When I got home, I thought I needed to make some changes. So I 7. my room and folded (叠) my clothes. When my parents came back home from work, I was very glad to see the look of 8. on their faces.
From that day on, I tried to do more housework, such as cooking, making the bed, and 9. clothes. I find doing housework is not as 10. as I used to think. On the contrary (相反的是), doing housework teaches me a lot of life skills.
1.A.chicken B.rubbish C.money D.milk
2.A.easily B.usually C.never D.quietly
3.A.wrong B.right C.fun D.relaxed
4.A.warned B.allowed C.taught D.invited
5.A.And B.Or C.But D.So
6.A.hungry B.beautiful C.afraid D.tired
7.A.brushed B.cleaned C.picked D.built
8.A.sadness B.hope C.worry D.surprise
9.A.selling B.washing C.wearing D.keeping
10.A.exciting B.important C.special D.boring
(2025八上·石家庄月考)Bill was popular at his school. He was outgoing and 11.   (help). What's more, he worked very hard and did well in all his 12.   (subject). Everyone in his class liked 13.   (he).
One day, 14.   new student named Harry came to his class. He was quite different 15.   Bill. He was taller and 16.   (strong) than Bill. But he was 17.   (lazy) than Bill. As a result, he always got lower grades than Bill. But Harry and Bill had the same hobby. They both liked tennis, 18.   Harry could play better. So he 19.   (win) more prizes than Bill last year. They did lots of things together.
A few months later, Bill found that 20.   (he) schoolwork got more difficult. And he couldn't work out many problems. He knew the reason was that he 21.   (spend) less time on his studies. He also expected that Harry could study as 22.   (hard) as him, so he told Harry to study together. 23.   the end, both of them decided to study harder. After a period of hard work, their grades became 24.   (good). And Harry was happy that Bill made a big 25.   (different) to him.
Bill was one of the most important friends for Harry. He thinks that friends are like books—you don't need a lot of them as long as they're good.
(2025八上·石家庄月考)
www.make . From: Ashley Time: 10:00 a.m. on Sunday; September 15th
Let's make friends! Hi, everyone! My name is Ashley. Who do you want to be friends with in your school Write down your ideas.
Charlie: I want to make friends with kind and funny boys and girls. I hope they like doing sports, especially volleyball. Then we can play volleyball together at weekends.
Georgia: I'm outgoing and I love dancing. I'd like to make friends with people who are friendly and hard-working. I hope you love dance and music as much as I do. I can teach you how to dance after school.
Alex: I'd like to have a new friend who is a bookworm (书迷). I love reading books about history. If you are interested in history too, we can read books together.
Maria: I love languages very much, but my English is poor. If you could help me improve my English, I would be very thankful.
26.Who may love playing volleyball
A.Alex and his friends. B.Maria and her friends.
C.Georgia and her friends. D.Charlie and his friends.
27.What's Georgia's hobby
A.Dancing. B.Reading.
C.Playing ball games. D.Learning languages.
28.If Mary is interested in reading novels about history, she can try to make friends with ________.
A.Alex B.Maria C.Charlie D.Georgia
29.What can we learn about Maria
A.Maria can speak English and Chinese well.
B.Maria wants to meet an English speaker.
C.Maria has many friends.
D.Maria would like to read more English books.
30.Who is the passage written for
A.Parents. B.Students. C.Reporters. D.Doctors.
(2025八上·石家庄月考) Emma lived in a village happily with her family. It was so hot in summer. She often slept on the roof (屋顶) of the flat-topped house with her grandmother. Grandmother always sang Emma to sleep. She also told her some stories.
One day, Dad told her that they would move to England because he had got a job there. It was a piece of good news, but Emma was a little sad because she didn't want to leave her grandmother.
As the plane landed, Emma's head was filled with new things. Emma was surprised that many things were different and tried her best to get used to the life there. Oh, it was much colder here than it was in her hometown! Emma thought of the warm nights when she sat next to Grandmother under the stars. Emma wrote to Grandmother, "I love and miss you, Grandmother, especially at bedtime."
Weeks passed. Emma got a parcel (包裹) from her grandmother one day. She opened it at once. Inside, she found a colorful blanket and a note. It said, "My Emma, I makethis for you. The blanket carries my love for you. It will always keep you warm. Love. Grandma." Nighttime seemed to get warmer for Emma from that day on. She was thankful. So she called...
31.What did Emma often do in hot weather
A.She sang for her grandmother.
B.She played in the flat-topped house.
C.She took a shower with her grandmother.
D.She slept with her grandmother on the roof.
32.Why did Emma feel sad about moving to England
A.Because she was afraid of new things.
B.Because she would live a hard life there.
C.Because she didn't want to leave her grandma.
D.Because she was worried about the weather.
33.What does the underlined word "this" refer to
A.The blanket. B.The parcel. C.The note. D.The village.
34.How did Emma's feelings change according to the text
A.Happy→worried→troubled→thankful.
B.Excited→sad→surprised→troubled.
C.Happy→sad→surprised→thankful.
D.Excited→worried→troubled→thankful.
35.What did Emma probably do after getting the blanket
A.She went back to the village right away.
B.She gave a call to her grandma.
C.She placed it in a warm place.
D.She made another blanket for her grandma.
(2025八上·石家庄月考)Do you have any good friends Do you know what friendship is Let's learn something about friends and friendships together.
How to be a good friend
Being a good listener makes your friends feel they are important. Find out your friends' good points (优点) and tell them openly. It will help your friends become more confident. As you grow, your hobbies may become different from those of your friends, and you may have new friends. But you should not forget your old friends.
Why are friendships important
Friends can help you stay away from loneliness (孤独). And making friends from different places helps you to learn about different cultures.
How to solve problems between your friends and you
It is important for you and your friends to work out a problem together and talk about your feelings. If both of you are angry, it may be better to talk about the problem when both of you are calm (冷静的).
36.How can people be good friends according to the text
①By having similar hobbies. ②By listening to friends carefully.
③By finding out friends' good points. ④By working together with friends all the time.
A.①② B.②③ C.③④ D.①④
37.What does the underlined word "confident" in Paragraph 2 most probably mean
A.Being honest with others.
B.Being lucky to finish something.
C.Feeling sure about your own ability.
D.Feeling happy to do something.
38.How many benefits (益处) can friendships bring to us
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
39.If your friend is very angry, what should you do
A.Tell him or her your feelings.
B.Ask others for help.
C.Point out his or her problems right away.
D.Talk with him or her when both of you are calm
40.What's the structure of the text (P1=Paragraph 1,…)
A. B.
C. D.
(2025八上·石家庄月考)阅读下面短文,回答下列问题。
Chad was a clever but naughty (淘气的) child. He loved playing games during his free time instead of helping his mother with housework.
One day, Chad's dad had a car accident and was unable to work. Chad's mum had to support (供养) the family on her own. She was tired out. Chad knew he had to do something to help his mum. He started sharing the housework and even started cleaning the gardens in the community to make some money. His mum was proud of him, but she didn't use any of his money. She wanted him to save it for himself.
When it came to choosing New Year's gifts for his family, Chad spent hours in the store choosing gifts for everyone, but he didn't buy anything for himself.
When his mum asked him the reason, he said, "I don't need anything, Mum."
"Chad, you're still a kid," said his mum. "You don't have to take on these burdens (负担) at such a young age. "
But Chad was determined (坚定的). Mum was moved and realized that her son was no longer a little kid.
"Family is where life begins, and love never ends," Chad said. "In my eyes, when family face difficulties, everyone should do something to help his or her family solve problems."
41.What did Chad like doing when he was free
   
42.What happened to Chad's father
   
43.How did Chad help his mother
   
44.What gift did Chad buy for himself
   
45.What do you think of Chad Why do you think so
   
(2025八上·石家庄月考)请在每个空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯,完整。
A: Hi, Jack. 46.  
B: It was just so-so. I stayed at home during the winter holiday.
A: Really Didn't you go out and do anything fun
B: Well, I did go skiing with my family once. 47.  
A: I went to Shanghai.
B: That sounds exciting! 48.  
A: I visited Disneyland and the Huangpu Bridge. I took many cool photos.
B: Can I have a look at your photos
A: 49.   I'll bring them to school tomorrow and then you can have a look.
B: Thanks, Lily. 50.  
A: See you.
51.(2025八上·石家庄月考)"读万卷书,行万里路"。请以"A Wonderful Trip"为题写一篇英语短文,说说你的旅行经历以及你的旅行感触,在英语课上与同学们分享。内容包括:
1. Where did you go 2. What did you do 3. How did you feel
要求:
1. 参考以上提示内容,可适当发挥。
2. 文中不能出现真实的校名和人名。
3. 词数:80词左右。
A Wonderful Trip
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.B;2.C;3.A;4.D;5.C;6.D;7.B;8.D;9.B;10.D
【知识点】频度副词;记叙文;表语;劳动实践;家庭生活
【解析】【分析】本文主要讲述了作者之前从不做家务,但有一次看到邻居的弟弟打扫卫生,自己感到很惭愧,所以自己开始做家务。
【点评】考查完形填空。首先通读一遍文章,跳过缺失单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
1.句意:我不打扫房间也不倒垃圾。chicken鸡肉;rubbish垃圾;money钱;milk牛奶。根据"didn't clean my room"可知,此处列举的是"不做的家务",take out the rubbish意为"倒垃圾",符合"家务"的语境,故选B。
2.句意:而且我从不做任何家务。easily容易地;usually通常;never从不;quietly安静地。根据"That was because I thought studying was the only important thing for me."可知,作者认为学习是唯一重要的事,所以此处应是从不做任何家务",故选C。
3.句意:直到有一天,我发现自己错了。wrong错误的;right正确的;fun有趣的;relaxed放松的。根据后文提到邻居家的小弟弟主动自己打扫房间,作者对比自己"从不做家务"的做法后感到"尴尬"可知,作者意识到之前"只重视学习、不做家务"的想法是"错误的",故选A。
4.句意:一个周六的下午,他邀请我和他一起玩。warned警告;allowed允许;taught教;invited邀请。根据"to play with him"可知,此处应是邀请对方一起玩,故选D。
5.句意:但他说:"不是,是我自己打扫的。"And和,表并列;Or或者,表选择;But但是,表转折;So所以,表因果。前句"Your mother cleaned your room very well."和后句"No, it's me. I like cleaning and tidying."是转折关系,所以应用转折连词but,故选C。
6.句意:我不想让我的父母累,所以我总是自己打扫房间。hungry饥饿的;beautiful漂亮的;afraid害怕的;tired疲惫的。根据"I don't want my parents to be"可知,这里指不想让父母累,故选D。
7.句意:所以我打扫了我的房间,叠了我的衣服。brushed刷;cleaned打扫;picked捡起;built建造。根据"When I got home, I thought I needed to make some changes."可知,此处应是打扫房间",故选B。
8.句意:当我的父母下班回家时,我很高兴看到他们脸上惊讶的表情。sadness悲伤;hope希望;worry担心;surprise惊讶。作者以前"从不做家务",如今突然主动"打扫房间、叠衣服",父母对此毫无预期,自然会露出"惊讶" 的表情,故选D。
9.句意:从那天起,我努力做更多的家务,比如做饭、铺床和洗衣服。selling卖;washing洗;wearing穿;keeping保持。根据"such as cooking, making the bed"可知,此处列举的是家务活动,故选B。
10.句意:我发现做家务并不像我以前想的那么无聊。exciting令人兴奋的;important重要的;special特别的;boring无聊的。根据"On the contrary (相反的是), doing housework teaches me a lot of life skills."可知,现在发现做家务不像以前想的那么无聊,故选D。
【答案】11.helpful;12.subjects;13.him;14.a;15.from;16.stronger;17.lazier;18.and;19.won;20.his;21.spent;22.hard;23.In;24.better;25.difference
【知识点】规则变化的可数名词复数;宾格人称代词;故事阅读类;记叙文;表语
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,主要讲述了比尔和哈利两个学生在学习和生活中的互动,以及他们如何互相影响、共同进步的故事。
【点评】考查语法填空。考查词汇在语篇中的运用能力。注意理解句意,首先读一遍,然后再逐一作答。注意词义,句型,搭配,短语及语境。
11.句意:他性格外向且乐于助人。设空处需要形容词作表语,与"outgoing"并列,描述Bill的性格特点,help的形容词形式是helpful"有帮助的"。故答案为helpful。
12.句意:而且,他学习很努力,所有学科都表现很好。根据"all"可知,此处需填subject的复数形式subjects"科目"。故答案为subjects。
13.句意:班里的每个人都喜欢他。设空处作动词"liked"的宾语,需用宾格形式,he的宾格是him"他"。故答案为him。
14.句意:一天,一个名叫哈利的新学生来到了他的班级。此处表示泛指一个新学生,new以辅音音素开头,用不定冠词a"一个"修饰。故答案为a。
15.句意:他和比尔很不一样。be different from…"与……不同",是固定搭配。故答案为from。
16.句意:他比比尔更高更强壮。根据"than"可知,此处用比较级stronger"更强壮的"。故答案为stronger。
17.句意:但他比比尔更懒惰。根据"than"可知,此处用比较级lazier"更懒惰的"。故答案为lazier。
18.句意:他们两都喜欢网球,而且哈利打得更好。设空处连接两个并列分句,表示顺承关系,用连词and。故答案为and。
19.句意:因此,他去年赢得了比Bill更多的奖项。根据"last year"可知,句子时态为一般过去时,用动词过去式won"赢"。故答案为won。
20.句意:几个月后,比尔发现他的学业变得更难了。设空处修饰名词"schoolwork",需用形容词性物主代词his"他的"。故答案为his。
21.句意:他知道原因是他在学习上花的时间更少了。此处描述过去的行为,设空处需用动词过去式,spend的过去式是spent"花费"。故答案为spent。
22.句意:他也希望哈利能和他一样努力学习,所以他告诉哈利一起学习。"as…as"中需用副词/形容词原级,hard"努力"本身可作副词。故答案为hard。
23.句意:最终,他们两人都决定更加努力学习。in the end"最终",是固定搭配,句首首字母大写。故答案为In。
24.句意:经过一段时间的努力,他们的成绩变得更好了。此处暗含努力后与之前成绩的比较,用比较级形式better"更好"。故答案为better。
25.句意:而且哈利很高兴比尔对他产生了很大的影响。make a difference"产生影响",是固定搭配。故答案为difference。
【答案】26.D
27.A
28.A
29.B
30.B
【知识点】应用文;社交媒介;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文主要介绍了交友网站上的几位用户的个人信息和交友需求。
【点评】考查阅读选择。首先通读全义,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再遍,确保答案正确。
26.推理判断题。句意:谁可能喜欢打排球?根据"Charlie: ... I hope they like doing sports, especially volleyball. Then we can play volleyball together at weekends."可知,Charlie和他的朋友们可能喜欢打排球。故选D。
27.细节理解题。句意:Georgia的爱好是什么?根据"Georgia: I'm outgoing and I love dancing."可知,Georgia的爱好是跳舞。故选A。
28.细节理解题。句意:如果Mary対读历史小说感兴趣,她可以试着和 _______交朋友。A:Alex根据"Alex: ... If you are interested in history too, we can read books together."可知,Mary喜欢关于历史的小说,可以和Alex交朋友。故选A。
29.细节理解题。句意:关于Mary我们知道什么?根据"If you could help me improve my English, I would be very thankful."可知,Maria希望遇到一个讲英语的人。故选B。
30.推理判断题。句意:这篇文章是写给谁的?根据"Who do you want to be friends with in your school "及全文可知,本文是围绕学生交友需求展开,因此文章可能是写给学生的。故选B。
【答案】31.D
32.C
33.A
34.C
35.B
【知识点】记叙文;家庭生活;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文主要讲述了Emma和家人在村庄里快乐生活,后因父亲工作原因搬到英国,Emma起初因舍不得祖母而难过,到英国后努力适应新生活,收到祖母寄来的毯子和信后感到温暖和感激。
【点评】考查阅读选择。首先通读全义,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再遍,确保答案正确。
31.细节理解题。句意:在炎热的天气里Emma经常做什么?根据"It was so hot in summer. She often slept on the roof (屋顶) of the flat-topped house with her grandmother. "可知,在炎热的天气里,Emma经常和祖母一起睡在屋顶上。故选D。
32.细节理解题。句意:为什么Emma对搬到英国感到难过?根据"It was a piece of good news, but Emma was a little sad because she didn't want to leave her grandmother."可知,Emma对搬到英国感到难过是因为她不想离开祖母。故选C。
33.词句猜测题。句意:画线单词this指代的是什么?根据"Inside, she found a colorful blanket and a note. It said, ‘My Emma, I make this for you. The blanket carries my love for you. It will always keep you warm. Love. Grandma.'"可知祖母给她做了一条毯子,故此处this指代的是前文提到的"a colorful blanket",即"一条彩色的毯子"。故选A。
34.细节理解题。句意:根据这篇文章Emma的情绪变化如何?根据"Emma lived in a village happily with her family""It was a piece of good news, but Emma was a little sad because she didn't want to leave her grandmother""Emma was surprised that many things were different and tried her best to get used to the life there"以及"She was thankful"可知,Emma一开始和家人快乐地生活,后来因为要搬到英国而难过,到了英国后对许多不同的事物感到惊讶,最后收到祖母的毯子和信后感到感激,因此Emma的情绪变化是快乐→悲伤→惊讶→感激,故选C。
35.推理判断题。句意:Emma收到毯子后可能做什么?根据"She was thankful. So she called..."可知,Emma收到毯子后可能给祖母打了个电话。故选B。
【答案】36.B
37.C
38.A
39.D
40.A
【知识点】说明文;人际关系与交往;细节理解;词义猜测;文章结构
【解析】【分析】本文是一篇说明文,围绕朋友和友谊展开,介绍了如何成为好朋友、友谊的重要性以及如何解决朋友间的问题。
【点评】考查阅读选择。首先通读全义,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再遍,确保答案正确。
36.细节理解题。句意:依据这篇文章人们如何成为好朋友?根据文中"Being a good listener makes your friends feel they are important. Find out your friends' good points (特点) and tell them openly."可知,成为好朋友可以通过认真倾听朋友以及发现朋友优点并公开告诉他们来实现,②③正确;"As you grow, your hobbies may become different from those of your friends"表明爱好可能不同,并非要有相似爱好,①错误;文中未提及要一直和朋友一起工作,④错误。故选B。
37.词句猜测题。句意:第二段中画线单词"confident最有可能是什么意思?"根据"Find out your friends' good points (优点) and tell them openly. It will help your friends become more confident."可知,发现朋友优点并公开告诉他们,会让朋友变得更有自信,"confident"意思是对自己能力有把握,感觉自信。故选C。
38.细节理解题。句意:友谊可能带给我们多少益处?根据"Friends can help you stay away from loneliness (孤独) And making friends from different places. helps you to learn about different cultures."可知,友谊能带来的益处有帮助远离孤独和了解不同文化,共两个。故选A。
39.细节理解题。句意:如果你的朋友生气了,你应该做什么?根据"If both of you are angry, it may be better to talk about the problem when both of you are calm (冷静的)."可知,如果朋友很生气,等双方都冷静时再交谈。故选D。
40.篇章结构题。句意:这篇文章的结构是什么?文章第一段"Do you have any good friends Do you know what friendship is Let's learn something about friends and friendships together."引出关于朋友和友谊的话题,为总述;后续分别从"How to be a good friend ""Why are friendships important ""How to solve problems between your friends and you "三个方面进行阐述,为分述,所以文章结构是总-分结构。故选A。
【答案】41.Playing games.
42.He had a car accident and was unable to work.
43.He shared the housework and made money./By sharing the housework and making money.
44.Nothing./He bought nothing for himself.
45.Chad is responsible and caring because he helped his family during difficulties. 开放性题目,答案合理即可。
【知识点】教育类;记叙文;细节理解;推理判断;观点态度
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,主要讲述了淘气但聪明的男孩Chad在家庭遭遇变故后主动承担家务并赚钱帮助母亲的故事,体现了他对家庭的责任感和爱。
【点评】考查阅读表达,关键在看懂文章,然后根据题目作答,答题时注意人称和时态的变化。
41.根据文章第1段"He loved playing games during his free time instead of helping his mother with housework."可推知,Chad空闲时喜欢玩游戏。故答案为Playing games.
42.根据文章第2段"One day, Chad's dad had a car accident and was unable to work."可推知,父亲因车祸丧失劳动能力。故答案为He had a car accident and was unable to work.
43.根据文章第2段"He started sharing the housework and even started cleaning the gardens in the community to make some money."可推知,他通过做家务和打工赚钱帮助母亲。故答案为He shared the housework and made money./By sharing the housework and making money.
44.根据文章第3段"he didn't buy anything for himself"可推知,他未给自己买礼物。故答案为Nothing./He bought nothing for himself.
45.开放性题目,答案合理即可。根据文章最后两段Chad主动分担家庭负担、为家人买礼物却忽略自己,以及他的话语"Family is where life begins…"可推知,他是有责任心和爱心的孩子。故答案为Chad is responsible and caring because he helped his family during difficulties.
【答案】46.How was your winter holiday ;47.What about you /Where did you go during the winter holiday ;48.What did you do ;49.Sure./Of course.;50.See you.
【知识点】其他语篇类型;告别语;询问地点;询问感受;业余活动
【解析】【分析】本文是莉莉与杰克的对话,两人围绕寒假生活展开交流,杰克分享了自己在家及滑雪的经历,莉莉则讲述了去上海游玩的行程,还约定次日带照片给杰克看。
【点评】考查补全对话。做题时迅速通读对话,了解大意,结合前后文写出恰当句子。
46.根据"B: It was just so-so. I stayed at home during the winter holiday."可知,杰克回答"寒假过得一般,待在了家里",由此可判断莉莉的问题是询问"杰克的寒假过得怎么样",故答案为How was your winter holiday
47.根据"B: Well, I did go skiing with my family once."以及"A: I went to Shanghai."可知,杰克先分享了自己寒假去滑雪的事,随后莉莉回答了自己去的地方,此处杰克应是询问莉莉"寒假去了哪里"或"莉莉的寒假情况",故答案为What about you /Where did you go during the winter holiday
48.根据"A: I visited Disneyland and the Huangpu Bridge. I took many cool photos."可知,莉莉回答了自己在上海做的事,由此可判断杰克的问题是询问"莉莉在上海做了什么",故答案为What did you do
49.根据"B: Can I have a look at your photos "以及"A: I'll bring them to school tomorrow and then you can have a look."可知,杰克请求看照片,莉莉同意并约定次日带来,此处应是肯定回答,故答案为Sure./Of course.
50.根据"A: See you."可知,这是告别场景,杰克应回应"再见",故答案为See you.
51.【答案】例文:
A Wonderful Trip
Last summer, I went to Qingdao with my parents. It is a beautiful coastal city. We went to the beach every morning. I built sandcastles and swam in the sea happily. In the afternoon, we tasted delicious seafood like crabs and shrimps. We also visited the Beer Museum and learned about the history of beer. This trip was wonderful. I not only enjoyed the beautiful scenery and delicious food but also spent happy time with my parents. It left me precious memories.
【知识点】命题作文;材料作文;其他题材;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇材料作文;以"一般过去时"为主;人称以第一人称为主,写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示,并适当添加细节。写作时,第一步、介绍旅行的目的地;第二步、介绍从事的活动,如:堆沙堡、游泳、品尝美味的海鲜以及参观啤酒博物馆等;第三步、介绍自己的感受。写作时注意词汇和语法使用的准确性,句式的灵活性,文章结构的逻辑性。
【点评】这篇文章结构清晰:严格遵循题目要求,依次阐述了旅行目的地(青岛)、旅行活动(海滩玩耍、品尝海鲜、参观啤酒博物馆)、个人感受(美好、珍贵回忆),逻辑连贯。内容充实:在规定的字数内,既描述了具体的游玩项目,又融入了美食、文化体验(啤酒历史),让旅行经历显得丰富立体。语言规范:时态运用准确,以一般过去时为主,符合旅行经历的叙事逻辑。 词汇和句式多样,如①coastal city沿海城市②in the afternoon在下午③not only…but also不仅……而且;句型In the afternoon, we tasted delicious seafood like crabs and shrimps. (like用于举例说明)"等表达,使文章生动且有层次感。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表