【精品解析】河北省石家庄市第二十一中学2025-2026学年八年级上学期10月英语月考试卷

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】河北省石家庄市第二十一中学2025-2026学年八年级上学期10月英语月考试卷

资源简介

河北省石家庄市第二十一中学2025-2026学年八年级上学期10月英语月考试卷
(2025八上·石家庄月考)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
Last summer, I went on vacation with my family to a small village. The village was in the 1. — far away from the noisy city. We lived in a comfortable hotel with a big balcony. Every morning, I woke up to the smell of freshly cooked bread and the sound of birds singing.
On the first day, we went camping near a mountain. The 2. there was amazing—green trees, clear rivers and blue sky. We played games, told jokes and 3. food with each other. At noon, we had a picnic under a big tree. In the afternoon, it rained a little, but soon the sun came out and we saw a beautiful 4. in the sky.
On the second day, we visited an ancient palace. A 5. showed us around and told us stories about the kings and queens who lived there hundreds of years ago. There were many beautiful 6. on the walls—they looked like real people. I took lots of photos, but I was careful not to touch anything.
Before we left, my mom bought some 7. for my friends—small scarves and paper-cuts. My dad said the trip was cheap because we planned our 8. well. I felt a little 9. when we had to go back home, but I will never 10. this wonderful vacation.
1.A.town B.countryside C.square D.block
2.A.scenery B.activity C.experience D.festival
3.A.sold B.shared C.kept D.chose
4.A.sun B.moon C.rainbow D.star
5.A.writer B.dentist C.guide D.farmer
6.A.artworks B.magazines C.posters D.notes
7.A.toys B.gifts C.books D.snacks
8.A.time B.trip C.budget D.luggage
9.A.happy B.bored C.excited D.sad
10.A.forget B.remember C.miss D.leave
(2025八上·石家庄月考)阅读材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
Rose loved drawing. She was so poor that she could only draw pictures in the sand with sticks (木棍). One day, 11.   old woman gave her a paintbrush and some paper.
Rose was so happy. "Hmmm, 12.   can I paint she thought. She looked around and saw a duck. "I know I'll paint a duck."
So she did. 13.   (sudden), the duck flew off the paper and onto the lake. "Wow" she said. "How magical 14.   (I) paintbrush is."
Then the kind girl painted pictures 15.   everyone in her village. She painted a cow for the farmer, pencils for the teacher and 16.   (toy) for all the children.
The king heard about it and ordered a soldier to find Rose. "Come with me, 17.   (luck) girl" said the soldier. "The king wants you 18.   (paint) some money for him."
"But he's already rich," said Rose. "I only paint to help poor people."
But the soldier still 19.   (take) Rose to the king. "Paint me a tree with lots of money on it," he said. Rose was brave and said, "No!" 20.   the king sent her to prison (监牢) angrily. But Rose painted a key to the door and a horse to help her get out. The king ran after her. So she painted a big hole and the king fell in.
(2025八上·石家庄月考)Do you know the specials in Beijing Here are some. They are delicious and popular.
Beijing roast duck
Beijing roast duck is very nice and delicious. People all around the world love it. When eating Beijing roast duck, people usually put some potatoes on it. People in Beijing often eat them with some sugar. You can enjoy this delicious food when you go to Beijing.
Zhajiang noodles
People in Beijing often cook them with meat and vegetables. Each month has different vegetables, so you can eat different kinds of them. Zhajiang noodles are a good choice for you when you don't have a lot of time to eat. This kind of noodles is usually ready only one minute after you order it.
Tuckahoe pie (茯苓夹饼)
Tuckahoe pie is a really nice pancake with sugar inside of it. Tuckahoe pie comes from Beijing. Tuckahoe is good for people's health, so the pie is very popular with Chinese people.
21.What do people like eating with when they eat Beijing roast duck
A.Potatoes. B.Fish. C.Onions. D.Tomatoes.
22.What do people make Zhajiang noodles with
A.Porridge and fish. B.Mutton and soup.
C.Meat and vegetables. D.Rice and vegetables.
23.If you want to have a quick lunch, which of the following can you eat
A.Tuckahoe pie. B.Zhajiang noodles.
C.Beijing roast duck. D.Dongpo pork.
(2025八上·石家庄月考)Home is a special place for everyone. What makes your home "sweet home" For different people, the answer is different.
For 13-year-old Li Mei, her home is sweet because of her family. Every evening, her family sit in the living room together—her dad reads newspapers, her mom watches TV, and she does her homework. Sometimes, they play "treasure hunt" games—her mom hides small gifts (like biscuits or pencils) and Li Mei and her brother look for them. "It's fun. We always laugh a lot." Li Mei says.
For 14-year-old Tom, his home is sweet because of his bedroom. He decorated it himself—he put up posters of his favorite football players on the walls, and made paper-cuts with his grandma's help. "My bedroom is my favorite place. I can listen to music, read books or just relax there." Tom says.
For Mrs. Wang, a neighbor of Li Mei, her home is sweet because of the community. Every Saturday morning, she and her friends clean up the community together. They also help old people carry their shopping bags. "We are like a big family. Everyone helps each other." Mrs. Wang says.
No matter what your home is like, it's the people and the love inside that make it "sweet home".
24.What does Li Mei's family do every evening
A.They go shopping together.
B.They sit in the living room together.
C.They clean up the community.
D.They visit old people.
25.How did Tom decorate his bedroom
A.He put up football posters and paper-cuts.
B.He bought new furniture with his dad.
C.He painted the walls blue.
D.He put a big TV in it.
26.What makes a home "sweet home" according to the passage
A.Big rooms and expensive furniture. B.The people and love inside.
C.Many gifts and delicious food. D.Beautiful posters and paper-cuts.
27.What is the best title for the passage
A.My Happy Vacation B.How to Decorate Your Bedroom
C.What Makes a Sweet Home D.My Community Life
(2025八上·石家庄月考)Now students spend their summer vacation doing many kinds of things, but things were different twenty years ago.
In the past, students usually spent their summer vacation helping their parents do housework. There was more than one child in one family, so the older brothers or sisters usually had to take care of the younger brothers or sisters because their parents had to go to work and had no time to look after them. Usually, students had a little homework, so they didn't have much stress (压力). Some students in the countryside often went to climb the mountains, swam or went fishing with their friends during their summer vacation, but they hardly ever went far away.
Things are different now. Students have better living conditions now, and they don't have to do much housework. Most parents often take their children to visit some big cities or go sightseeing. Students can go to many places of great interest, They can also visit their relatives far from them. They can easily take a bus or a high-speed train or even a plane. Most families can afford (负担得起) it. I think students today can enjoy themselves and they are luckier.
28.What did students usually do during their summer vacation twenty years ago
A.They went traveling to big cities.
B.They played computer games at home.
C.They helped their parents do housework.
D.They took part in all kinds of courses.
29.Why did older brothers or sisters take care of younger ones in the past
A.Because younger children liked staying with older ones.
B.Because their parents were too busy with work.
C.Because it was the rule in the family.
D.Because schools asked them to do so.
30.What is Paragraph 3 mainly about
A.What students' life was like in the past.
B.How students spend summer vacations now.
C.Why students have to do housework today.
D.Why students have more stress now.
(2025八上·石家庄月考)请阅读下面语篇,根据其内容回答问题,并将答案写在答题卡相应的位置上。
In the past, connecting (与……有联系) with friends meant spending time with them in person (亲自). But now it is different.
Know More: In the past, people connected with friends in simple ways. ●meet friends face-to-face. ●go to their friends' homes to play or chat. ●meet at places like parks or small shops. ●talk and have a good time together.
With the development (发展) of technology, people's lives have changed a lot. Today, more young people like to connect with their friends online better. They think it is a good way to connect with their friends. However, some people think that connecting with friends online may make them lose their real-world friendships (友谊). Do you agree with it Here are some ideas.
Agree Disagree
Technology hurts (伤害) friendships. When I communicate with a friend online, it's not easy to understand what he or she really means and feels. We might think our friends are happy while they're upset and angry. A friend might send a text message as a joke. But our feelings might be bad because we think he's serious. Hi, I'm Jack. In fact, technology doesn't hurt friendships at all. Instead, it can make them stronger. For example, my best friends live in California where I used to live. The last time I met them in person was three years ago. But I talk to them online every weekend. It feels like they're right here with me. Without technology, we can't be so close friends.
According to experts (专家), connecting with friends online is not enough to build true friendships. Spending time together face-to-face is quite important, especially when people are in trouble. During hard times, people don't need someone who likes their pictures or posts on social media. What they really need is someone who can offer them help.
31.How did people connect with their friends in the past (One way is OK.)
   
32.Why do some people think that technology hurts friendships
   
33.When does Jack talk with his friends online
   
34.What is important to build true friendships according to experts
   
35.Do you want to connect with your friends online or in person And how can you help your friends in trouble
   
(2025八上·石家庄月考)请根据下面的对话内容,在空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整,并将答案写在答题卡相应的位置上。
A: Hello, Helen. How was your vacation
B: 36.  .
A: Where did you go
B: I went to the Caribbean.
A: 37.  
B: I went there with my family.
A: 38.  
B: We swam in the sea. In the evenings, we went out for dinner.
A: 39.  . What was the beach like
B: It was so hot and the sand was so soft.
A: How long did you stay there
B: 40.  .
A: Wow! You had a really good time.
41.(2025八上·石家庄月考)假如你是李鹏,你校学生会正在积极开展"我劳动、我学习、我快乐"的主题活动,希望能以此让大家认识到家务劳动的重要性和必要性。请你根据以下要点提示,以"Do Housework Together"为题,用英语写一篇文章。
1. What kind of housework do you plan to do
2. How often are you going to do housework
3. What do you think of doing housework
写作要求:
1. 必须包含要点信息,语句通顺,语法正确,书写规范;
2. 文章不得出现你的任何真实信息(姓名、校名和地名等);
3. 词数:不少于60词。(开头已给出不计入总词数)
Do Housework Together
Doing housework is not only our parents' duty, but we should do housework together.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.B;2.A;3.B;4.C;5.C;6.A;7.B;8.C;9.D;10.A
【知识点】旅游观光类;记叙文
【解析】【分析】本文讲述了去年夏天"我"和家人去乡村度假的经历,包括露营、参观古宫殿等活动,以及旅行的感受。
【点评】考查完形填空,注意结合上下文语境和生活常识推断词义。
1.句意:这个村庄在乡村——远离喧嚣的城市。town城镇;countryside乡村;square广场;block街区。根据"far away from the noisy city"可知,村庄应在乡村,远离城市。故选B。
2.句意:那里的风景令人惊叹——绿树、清澈的河流和蓝天。scenery风景;activity活动;experience经历;festival节日。根据"green trees, clear rivers and blue sky"可知,这里描述的是自然风景。故选A。
3.句意:我们玩游戏、讲笑话并互相分享食物。sold卖;shared分享;kept保持;chose选择。根据"We played games, told jokes and...food with each other."可知,此处表示互相分享食物。故选B。
4.句意:下午,下了一点雨,但很快太阳出来了,我们在天空中看到了一道美丽的彩虹。sun太阳;moon月亮;rainbow彩虹;star星星。根据"the sun came out"和常识可知,雨后太阳出来,天空中会出现彩虹。故选C。
5.句意:一位导游带我们参观,并给我们讲述了数百年前住在那里的国王和王后的故事。writer作家;dentist牙医;guide导游;farmer农民。根据"showed us around and told us stories"可知,带我们参观并讲述故事的是导游。故选C。
6.句意:墙上有很多美丽的艺术品——它们看起来像真人。artworks艺术品;magazines杂志;posters海报;notes笔记。根据"on the walls—they looked like real people"可知,墙上的看起来像真人的应该是艺术品。故选A。
7.句意:在我们离开之前,我妈妈给我的朋友们买了一些礼物——小围巾和剪纸。toys玩具;gifts礼物;books书;snacks零食。根据"small scarves and paper-cuts"可知,妈妈给朋友们买的是礼物。故选B。
8.句意:我爸爸说这次旅行很便宜,因为我们很好地规划了预算。time时间;trip旅行;budget预算;luggage行李。根据"the trip was cheap"可知,旅行便宜是因为规划好了预算。故选C。
9.句意:当我们不得不回家时,我有点伤心,但我永远不会忘记这次美妙的假期。happy开心的;bored无聊的;excited兴奋的;sad伤心的。根据"when we had to go back home"和"wonderful vacation"可知,要回家时有点伤心。故选D。
10.句意:当我们不得不回家时,我有点伤心,但我永远不会忘记这次美妙的假期。forget忘记;remember记得;miss想念;leave离开。根据"this wonderful vacation"可知,是不会忘记这次美妙的假期。故选A。
【答案】11.an;12.what;13.Suddenly;14.my;15.for;16.toys;17.lucky;18.to paint;19.took;20.So
【知识点】记叙文;寓言(童话)故事
【解析】【分析】本文讲述了热爱画画的贫穷女孩罗丝得到一支神奇画笔后,用它帮助村民,却因拒绝给贪婪的国王画钱被关进监狱,最终靠画笔逃脱的故事。
【点评】考查语法填空,注意结合语境判断词性、词形变化,同时关注固定搭配、时态等语法规则的运用。
11.句意:一天,一位老妇人给了她一支画笔和一些纸。"old"以元音音素开头,泛指"一位老妇人"需用不定冠词"an"。故答案为:an。
12.句意:"嗯……我要画什么呢?"她想此处是特殊疑问句,询问绘画的内容,用疑问词"what"引导。故答案为:what。
13.句意:突然,这只鸭子从纸上飞出来,落到了湖面上。所给词"sudden":突然的,形容词。此处修饰整个句子,需将形容词转换为副词"Suddenly"。Suddenly。
14.句意:"我的画笔多么神奇啊。"所给词"I":我,人称代词主格。此处修饰名词"paintbrush",需用形容词性物主代词"my"。故答案为:my。
15.句意:然后这个善良的女孩为村里的每个人画画。"paint sth. for sb."是固定搭配,意为"为某人画某物",故用介词"for"。故答案为:for。
16.句意:她给农民画了一头牛,给老师画了铅笔,给所有孩子画了玩具。所给词"toy":玩具,名词。根据前文"pencils"的复数形式,此处需用名词复数"toys"表泛指。toys。
17.句意:"跟我来,幸运的女孩!"士兵说。所给词"luck":运气,名词。此处修饰名词"girl",需将名词转换为形容词"lucky"。故答案为:lucky。
18.句意:国王想要你给他画一些钱。所给词"paint":画画,动词。"want sb. to do sth."是固定搭配,意为"想要某人做某事",故用"to paint"。故答案为:to paint。
19.句意:但士兵还是把罗丝带到了国王面前。所给词"take":带走,动词。全文为一般过去时,此处需用"take"的过去式"took"。故答案为:took。
20.句意:所以国王生气地把她送进了监狱。前文"罗丝拒绝画画"与后文"国王送她进监狱"是因果关系,故用连词"So"。故答案为:So。
【答案】21.A
22.C
23.B
【知识点】说明文;食物介绍;细节理解
【解析】【分析】本文讲述了北京的几种特色美食,包括北京烤鸭、炸酱面和茯苓夹饼的特点与食用方式。
【点评】考查阅读理解,做题时需注意定位题目关键词,再从文中找到对应的细节信息进行匹配。
21.细节理解题。根据文章第二段"When eating Beijing roast duck, people usually put some potatoes on it."可知,人们吃北京烤鸭时喜欢搭配土豆。故选A。
22.细节理解题。根据文章第三段"People in Beijing often cook them with meat and vegetables."可知,炸酱面的主要配料是肉和蔬菜。故选C。
23.细节理解题。根据文章第三段"Zhajiang noodles are a good choice for you when you don't have a lot of time to eat. This kind of noodles is usually ready only one minute after you order it."可知,炸酱面适合快速午餐。故选B。
【答案】24.B
25.A
26.B
27.C
【知识点】记叙文;家庭生活;细节理解;标题选择
【解析】【分析】本文讲述了不同的人认为让家变得"温馨"的原因:李梅觉得是家人的陪伴,汤姆觉得是自己装饰的卧室,王太太觉得是互助的社区,最终点明是家里的人和爱让家温馨。
【点评】考查阅读理解,做题时先通读全文了解主旨,再针对题目定位关键词,从文中找到对应细节;做标题题时要抓住文章核心话题。
24.细节理解题。根据文章第二段"Every evening, her family sits in the living room together—her dad reads newspapers, her mom watches TV, and she does her homework."可知,李梅的家人每天晚上都一起坐在客厅里。故选B。
25.细节理解题。根据文章第三段"He decorated it himself—he put up posters of his favorite football players on the walls, and made paper-cuts with his grandma's help."可知,汤姆自己装饰了卧室,他在墙上贴了他最喜欢的足球运动员的海报,并在奶奶的帮助下剪了纸。故选A。
26.细节理解题。根据文章最后一段"No matter what your home is like, it's the people and the love inside that make it ‘sweet home'."可知,根据文章,是家里的人和爱让家成为"温馨的家"。故选B。
27.标题选择题。根据文章第一段"Home is a special place for everyone. What makes your home ‘sweet home' For different people, the answer is different."以及后文对不同人的家的描述,可知文章主要讨论了"什么让家成为温馨的家"这个问题。因此,C选项"什么让家成为温馨的家?"最适合作为文章的标题。故选C。
【答案】28.C
29.B
30.B
【知识点】说明文;假期计划;细节理解;段落大意
【解析】【分析】本文讲述了二十年前和现在学生暑假生活的差异:过去学生多帮父母做家务、照顾弟妹,娱乐活动较简单;现在学生生活条件改善,常和父母外出旅游,能享受更丰富的假期生活。
【点评】考查阅读理解,做细节题时需定位题干关键词,从文中找到对应信息句;概括段落大意时要抓住段落的核心话题(如第三段的"now"),理清段落围绕的核心内容。
28.细节理解题。根据第二段第一句"In the past, students usually spent their summer vacation helping their parents do housework"可知,二十年前学生暑假通常"帮父母做家务"。故选C。
29.细节理解题。根据第二段"because their parents had to go to work and had no time to look after them"可知,父母"忙于工作没时间照顾弟妹",因此哥哥姐姐要承担照顾责任。故选B。
30.段落大意题。第三段开篇点明"现在情况不同了",随后围绕"学生无需多做家务、父母带他们旅游探亲、出行方式便捷"等内容,详细描述了"现在学生的暑假生活"。故选B。
【答案】31.Meet friends face-to-face. / Go to their friends' homes to play or chat. / Meet at places like parks or small shops. / Talk and have a good time together.
32.Because when communicating with a friend online, it's not easy to understand what he or she really means and feels.
33.Every weekend.
34.Spending time together face-to-face.
35.I want to connect with my friends in person. When my friends are in trouble, I will listen to them carefully and offer practical help.
【知识点】说明文;社交媒介;细节理解;观点态度
【解析】【分析】本文讲述了过去和现在人们与朋友的联系方式变化,介绍了对"在线交友是否伤害友谊"的不同观点,以及专家对建立真正友谊的看法。
【点评】考查任务型阅读,做题时需先明确题目考查类型,再定位语篇对应信息,注意从原文中提取关键内容作答。
31.细节理解题。根据"In the past, people connected with friends in simple ways. ●meet friends face-to-face.●go to their friends' homes to play or chat.●meet at places like parks or small shops.●talk and have a good time together."可知,方式有与朋友面对面交流、去朋友家玩或聊天、在公园或小商店等地方见面以及聊天并一起度过美好的时光。故填Meet friends face-to-face. / Go to their friends' homes to play or chat. / Meet at places like parks or small shops. / Talk and have a good time together.
32.细节理解题。 根据"Technology hurts (伤害) friendships. When I communicate with a friend online, it's not easy to understand what he or she really means and feels...A friend might send a text message as a joke. But our feelings might be bad because we think he's serious."可知,原因是在网上与朋友交流时,很难理解他或她真正的意思和感受。故填Because when communicating with a friend online, it's not easy to understand what he or she really means and feels.
33.细节理解题。 根据"I'm Jack…But I talk to them online every weekend."可知,他每个周末都会和朋友在网上交谈。故填Every weekend.
34.细节理解题。 根据"According to experts (专家), connecting with friends online is not enough to build true friendships. Spending time together face-to-face is quite important…"可知,此处说明面对面相处对建立真正的友谊十分关键。故填Spending time together face-to-face.
35.观点态度题。开放性试题,言之有理即可,参考答案:I want to connect with my friends in person. When my friends are in trouble, I will listen to them carefully and offer practical help.
【答案】36.It was wonderful;37.Who did you go there with;38.What did you do there;39.That sounds great;40.For a week
【知识点】旅游观光类;其他语篇类型
【解析】【分析】本文谈论了双方关于假期的经历以及感受。
【点评】考查补全对话,注意结合上下文的问答逻辑,准确判断问句或答句的内容,同时贴合日常交流的语气。
36.根据上文问句"How was your vacation "可知,此处应回答对假期的评价。故填It was wonderful。
37.根据答句"I went there with my family."可知,此处应询问对方和谁一起去的。故填Who did you go there with。
38.根据答句"We swam in the sea. In the evenings, we went out for dinner."可知,此处应询问对方在那里进行的活动,故填What did you do there。
39.根据下文"What was the beach like "可知,此处应先对上文描述的活动进行回应后,接着问"海滩怎么样?",故填That sounds great。
40.根据上文问句"How long did you stay there "可知,此处应对停留时间的长度作答,故填For a week。
41.【答案】例文
Do Housework Together
Doing housework is not only our parents' duty, but we should do housework together.
I plan to do some cleaning, such as sweeping the floor and cleaning the windows. I am going to do housework twice a week.
In my opinion, doing housework is very meaningful. It can not only help our parents relax, but also make us more independent. When we do housework, we can learn some life skills and understand the importance of hard work.
Let's do housework together.
【知识点】提纲作文;议论文;劳动实践
【解析】【分析】这是一篇提纲作文,以"Do Housework Together"为题,体裁为议论文(兼具说明性)。写作要求围绕"计划做的家务类型、做家务的频率、对做家务的看法"这三个提纲要点展开;时态上用一般现在时和一般将来时(描述计划);需包含所有要点,语句通顺,且不得出现真实信息,词数不少于60词。
【点评】例文结构清晰,先承接开头点明"家务不是父母独有的责任",接着依次说明计划做的家务(扫地、擦窗)、频率(每周两次),最后阐述对家务的看法——用"not only...but also..."句式突出家务能帮父母放松、让自己独立,还能学习生活技能,结尾呼吁共同做家务,紧扣主题。内容完整,逻辑连贯,句式丰富,很好地完成了写作任务。
1 / 1河北省石家庄市第二十一中学2025-2026学年八年级上学期10月英语月考试卷
(2025八上·石家庄月考)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
Last summer, I went on vacation with my family to a small village. The village was in the 1. — far away from the noisy city. We lived in a comfortable hotel with a big balcony. Every morning, I woke up to the smell of freshly cooked bread and the sound of birds singing.
On the first day, we went camping near a mountain. The 2. there was amazing—green trees, clear rivers and blue sky. We played games, told jokes and 3. food with each other. At noon, we had a picnic under a big tree. In the afternoon, it rained a little, but soon the sun came out and we saw a beautiful 4. in the sky.
On the second day, we visited an ancient palace. A 5. showed us around and told us stories about the kings and queens who lived there hundreds of years ago. There were many beautiful 6. on the walls—they looked like real people. I took lots of photos, but I was careful not to touch anything.
Before we left, my mom bought some 7. for my friends—small scarves and paper-cuts. My dad said the trip was cheap because we planned our 8. well. I felt a little 9. when we had to go back home, but I will never 10. this wonderful vacation.
1.A.town B.countryside C.square D.block
2.A.scenery B.activity C.experience D.festival
3.A.sold B.shared C.kept D.chose
4.A.sun B.moon C.rainbow D.star
5.A.writer B.dentist C.guide D.farmer
6.A.artworks B.magazines C.posters D.notes
7.A.toys B.gifts C.books D.snacks
8.A.time B.trip C.budget D.luggage
9.A.happy B.bored C.excited D.sad
10.A.forget B.remember C.miss D.leave
【答案】1.B;2.A;3.B;4.C;5.C;6.A;7.B;8.C;9.D;10.A
【知识点】旅游观光类;记叙文
【解析】【分析】本文讲述了去年夏天"我"和家人去乡村度假的经历,包括露营、参观古宫殿等活动,以及旅行的感受。
【点评】考查完形填空,注意结合上下文语境和生活常识推断词义。
1.句意:这个村庄在乡村——远离喧嚣的城市。town城镇;countryside乡村;square广场;block街区。根据"far away from the noisy city"可知,村庄应在乡村,远离城市。故选B。
2.句意:那里的风景令人惊叹——绿树、清澈的河流和蓝天。scenery风景;activity活动;experience经历;festival节日。根据"green trees, clear rivers and blue sky"可知,这里描述的是自然风景。故选A。
3.句意:我们玩游戏、讲笑话并互相分享食物。sold卖;shared分享;kept保持;chose选择。根据"We played games, told jokes and...food with each other."可知,此处表示互相分享食物。故选B。
4.句意:下午,下了一点雨,但很快太阳出来了,我们在天空中看到了一道美丽的彩虹。sun太阳;moon月亮;rainbow彩虹;star星星。根据"the sun came out"和常识可知,雨后太阳出来,天空中会出现彩虹。故选C。
5.句意:一位导游带我们参观,并给我们讲述了数百年前住在那里的国王和王后的故事。writer作家;dentist牙医;guide导游;farmer农民。根据"showed us around and told us stories"可知,带我们参观并讲述故事的是导游。故选C。
6.句意:墙上有很多美丽的艺术品——它们看起来像真人。artworks艺术品;magazines杂志;posters海报;notes笔记。根据"on the walls—they looked like real people"可知,墙上的看起来像真人的应该是艺术品。故选A。
7.句意:在我们离开之前,我妈妈给我的朋友们买了一些礼物——小围巾和剪纸。toys玩具;gifts礼物;books书;snacks零食。根据"small scarves and paper-cuts"可知,妈妈给朋友们买的是礼物。故选B。
8.句意:我爸爸说这次旅行很便宜,因为我们很好地规划了预算。time时间;trip旅行;budget预算;luggage行李。根据"the trip was cheap"可知,旅行便宜是因为规划好了预算。故选C。
9.句意:当我们不得不回家时,我有点伤心,但我永远不会忘记这次美妙的假期。happy开心的;bored无聊的;excited兴奋的;sad伤心的。根据"when we had to go back home"和"wonderful vacation"可知,要回家时有点伤心。故选D。
10.句意:当我们不得不回家时,我有点伤心,但我永远不会忘记这次美妙的假期。forget忘记;remember记得;miss想念;leave离开。根据"this wonderful vacation"可知,是不会忘记这次美妙的假期。故选A。
(2025八上·石家庄月考)阅读材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
Rose loved drawing. She was so poor that she could only draw pictures in the sand with sticks (木棍). One day, 11.   old woman gave her a paintbrush and some paper.
Rose was so happy. "Hmmm, 12.   can I paint she thought. She looked around and saw a duck. "I know I'll paint a duck."
So she did. 13.   (sudden), the duck flew off the paper and onto the lake. "Wow" she said. "How magical 14.   (I) paintbrush is."
Then the kind girl painted pictures 15.   everyone in her village. She painted a cow for the farmer, pencils for the teacher and 16.   (toy) for all the children.
The king heard about it and ordered a soldier to find Rose. "Come with me, 17.   (luck) girl" said the soldier. "The king wants you 18.   (paint) some money for him."
"But he's already rich," said Rose. "I only paint to help poor people."
But the soldier still 19.   (take) Rose to the king. "Paint me a tree with lots of money on it," he said. Rose was brave and said, "No!" 20.   the king sent her to prison (监牢) angrily. But Rose painted a key to the door and a horse to help her get out. The king ran after her. So she painted a big hole and the king fell in.
【答案】11.an;12.what;13.Suddenly;14.my;15.for;16.toys;17.lucky;18.to paint;19.took;20.So
【知识点】记叙文;寓言(童话)故事
【解析】【分析】本文讲述了热爱画画的贫穷女孩罗丝得到一支神奇画笔后,用它帮助村民,却因拒绝给贪婪的国王画钱被关进监狱,最终靠画笔逃脱的故事。
【点评】考查语法填空,注意结合语境判断词性、词形变化,同时关注固定搭配、时态等语法规则的运用。
11.句意:一天,一位老妇人给了她一支画笔和一些纸。"old"以元音音素开头,泛指"一位老妇人"需用不定冠词"an"。故答案为:an。
12.句意:"嗯……我要画什么呢?"她想此处是特殊疑问句,询问绘画的内容,用疑问词"what"引导。故答案为:what。
13.句意:突然,这只鸭子从纸上飞出来,落到了湖面上。所给词"sudden":突然的,形容词。此处修饰整个句子,需将形容词转换为副词"Suddenly"。Suddenly。
14.句意:"我的画笔多么神奇啊。"所给词"I":我,人称代词主格。此处修饰名词"paintbrush",需用形容词性物主代词"my"。故答案为:my。
15.句意:然后这个善良的女孩为村里的每个人画画。"paint sth. for sb."是固定搭配,意为"为某人画某物",故用介词"for"。故答案为:for。
16.句意:她给农民画了一头牛,给老师画了铅笔,给所有孩子画了玩具。所给词"toy":玩具,名词。根据前文"pencils"的复数形式,此处需用名词复数"toys"表泛指。toys。
17.句意:"跟我来,幸运的女孩!"士兵说。所给词"luck":运气,名词。此处修饰名词"girl",需将名词转换为形容词"lucky"。故答案为:lucky。
18.句意:国王想要你给他画一些钱。所给词"paint":画画,动词。"want sb. to do sth."是固定搭配,意为"想要某人做某事",故用"to paint"。故答案为:to paint。
19.句意:但士兵还是把罗丝带到了国王面前。所给词"take":带走,动词。全文为一般过去时,此处需用"take"的过去式"took"。故答案为:took。
20.句意:所以国王生气地把她送进了监狱。前文"罗丝拒绝画画"与后文"国王送她进监狱"是因果关系,故用连词"So"。故答案为:So。
(2025八上·石家庄月考)Do you know the specials in Beijing Here are some. They are delicious and popular.
Beijing roast duck
Beijing roast duck is very nice and delicious. People all around the world love it. When eating Beijing roast duck, people usually put some potatoes on it. People in Beijing often eat them with some sugar. You can enjoy this delicious food when you go to Beijing.
Zhajiang noodles
People in Beijing often cook them with meat and vegetables. Each month has different vegetables, so you can eat different kinds of them. Zhajiang noodles are a good choice for you when you don't have a lot of time to eat. This kind of noodles is usually ready only one minute after you order it.
Tuckahoe pie (茯苓夹饼)
Tuckahoe pie is a really nice pancake with sugar inside of it. Tuckahoe pie comes from Beijing. Tuckahoe is good for people's health, so the pie is very popular with Chinese people.
21.What do people like eating with when they eat Beijing roast duck
A.Potatoes. B.Fish. C.Onions. D.Tomatoes.
22.What do people make Zhajiang noodles with
A.Porridge and fish. B.Mutton and soup.
C.Meat and vegetables. D.Rice and vegetables.
23.If you want to have a quick lunch, which of the following can you eat
A.Tuckahoe pie. B.Zhajiang noodles.
C.Beijing roast duck. D.Dongpo pork.
【答案】21.A
22.C
23.B
【知识点】说明文;食物介绍;细节理解
【解析】【分析】本文讲述了北京的几种特色美食,包括北京烤鸭、炸酱面和茯苓夹饼的特点与食用方式。
【点评】考查阅读理解,做题时需注意定位题目关键词,再从文中找到对应的细节信息进行匹配。
21.细节理解题。根据文章第二段"When eating Beijing roast duck, people usually put some potatoes on it."可知,人们吃北京烤鸭时喜欢搭配土豆。故选A。
22.细节理解题。根据文章第三段"People in Beijing often cook them with meat and vegetables."可知,炸酱面的主要配料是肉和蔬菜。故选C。
23.细节理解题。根据文章第三段"Zhajiang noodles are a good choice for you when you don't have a lot of time to eat. This kind of noodles is usually ready only one minute after you order it."可知,炸酱面适合快速午餐。故选B。
(2025八上·石家庄月考)Home is a special place for everyone. What makes your home "sweet home" For different people, the answer is different.
For 13-year-old Li Mei, her home is sweet because of her family. Every evening, her family sit in the living room together—her dad reads newspapers, her mom watches TV, and she does her homework. Sometimes, they play "treasure hunt" games—her mom hides small gifts (like biscuits or pencils) and Li Mei and her brother look for them. "It's fun. We always laugh a lot." Li Mei says.
For 14-year-old Tom, his home is sweet because of his bedroom. He decorated it himself—he put up posters of his favorite football players on the walls, and made paper-cuts with his grandma's help. "My bedroom is my favorite place. I can listen to music, read books or just relax there." Tom says.
For Mrs. Wang, a neighbor of Li Mei, her home is sweet because of the community. Every Saturday morning, she and her friends clean up the community together. They also help old people carry their shopping bags. "We are like a big family. Everyone helps each other." Mrs. Wang says.
No matter what your home is like, it's the people and the love inside that make it "sweet home".
24.What does Li Mei's family do every evening
A.They go shopping together.
B.They sit in the living room together.
C.They clean up the community.
D.They visit old people.
25.How did Tom decorate his bedroom
A.He put up football posters and paper-cuts.
B.He bought new furniture with his dad.
C.He painted the walls blue.
D.He put a big TV in it.
26.What makes a home "sweet home" according to the passage
A.Big rooms and expensive furniture. B.The people and love inside.
C.Many gifts and delicious food. D.Beautiful posters and paper-cuts.
27.What is the best title for the passage
A.My Happy Vacation B.How to Decorate Your Bedroom
C.What Makes a Sweet Home D.My Community Life
【答案】24.B
25.A
26.B
27.C
【知识点】记叙文;家庭生活;细节理解;标题选择
【解析】【分析】本文讲述了不同的人认为让家变得"温馨"的原因:李梅觉得是家人的陪伴,汤姆觉得是自己装饰的卧室,王太太觉得是互助的社区,最终点明是家里的人和爱让家温馨。
【点评】考查阅读理解,做题时先通读全文了解主旨,再针对题目定位关键词,从文中找到对应细节;做标题题时要抓住文章核心话题。
24.细节理解题。根据文章第二段"Every evening, her family sits in the living room together—her dad reads newspapers, her mom watches TV, and she does her homework."可知,李梅的家人每天晚上都一起坐在客厅里。故选B。
25.细节理解题。根据文章第三段"He decorated it himself—he put up posters of his favorite football players on the walls, and made paper-cuts with his grandma's help."可知,汤姆自己装饰了卧室,他在墙上贴了他最喜欢的足球运动员的海报,并在奶奶的帮助下剪了纸。故选A。
26.细节理解题。根据文章最后一段"No matter what your home is like, it's the people and the love inside that make it ‘sweet home'."可知,根据文章,是家里的人和爱让家成为"温馨的家"。故选B。
27.标题选择题。根据文章第一段"Home is a special place for everyone. What makes your home ‘sweet home' For different people, the answer is different."以及后文对不同人的家的描述,可知文章主要讨论了"什么让家成为温馨的家"这个问题。因此,C选项"什么让家成为温馨的家?"最适合作为文章的标题。故选C。
(2025八上·石家庄月考)Now students spend their summer vacation doing many kinds of things, but things were different twenty years ago.
In the past, students usually spent their summer vacation helping their parents do housework. There was more than one child in one family, so the older brothers or sisters usually had to take care of the younger brothers or sisters because their parents had to go to work and had no time to look after them. Usually, students had a little homework, so they didn't have much stress (压力). Some students in the countryside often went to climb the mountains, swam or went fishing with their friends during their summer vacation, but they hardly ever went far away.
Things are different now. Students have better living conditions now, and they don't have to do much housework. Most parents often take their children to visit some big cities or go sightseeing. Students can go to many places of great interest, They can also visit their relatives far from them. They can easily take a bus or a high-speed train or even a plane. Most families can afford (负担得起) it. I think students today can enjoy themselves and they are luckier.
28.What did students usually do during their summer vacation twenty years ago
A.They went traveling to big cities.
B.They played computer games at home.
C.They helped their parents do housework.
D.They took part in all kinds of courses.
29.Why did older brothers or sisters take care of younger ones in the past
A.Because younger children liked staying with older ones.
B.Because their parents were too busy with work.
C.Because it was the rule in the family.
D.Because schools asked them to do so.
30.What is Paragraph 3 mainly about
A.What students' life was like in the past.
B.How students spend summer vacations now.
C.Why students have to do housework today.
D.Why students have more stress now.
【答案】28.C
29.B
30.B
【知识点】说明文;假期计划;细节理解;段落大意
【解析】【分析】本文讲述了二十年前和现在学生暑假生活的差异:过去学生多帮父母做家务、照顾弟妹,娱乐活动较简单;现在学生生活条件改善,常和父母外出旅游,能享受更丰富的假期生活。
【点评】考查阅读理解,做细节题时需定位题干关键词,从文中找到对应信息句;概括段落大意时要抓住段落的核心话题(如第三段的"now"),理清段落围绕的核心内容。
28.细节理解题。根据第二段第一句"In the past, students usually spent their summer vacation helping their parents do housework"可知,二十年前学生暑假通常"帮父母做家务"。故选C。
29.细节理解题。根据第二段"because their parents had to go to work and had no time to look after them"可知,父母"忙于工作没时间照顾弟妹",因此哥哥姐姐要承担照顾责任。故选B。
30.段落大意题。第三段开篇点明"现在情况不同了",随后围绕"学生无需多做家务、父母带他们旅游探亲、出行方式便捷"等内容,详细描述了"现在学生的暑假生活"。故选B。
(2025八上·石家庄月考)请阅读下面语篇,根据其内容回答问题,并将答案写在答题卡相应的位置上。
In the past, connecting (与……有联系) with friends meant spending time with them in person (亲自). But now it is different.
Know More: In the past, people connected with friends in simple ways. ●meet friends face-to-face. ●go to their friends' homes to play or chat. ●meet at places like parks or small shops. ●talk and have a good time together.
With the development (发展) of technology, people's lives have changed a lot. Today, more young people like to connect with their friends online better. They think it is a good way to connect with their friends. However, some people think that connecting with friends online may make them lose their real-world friendships (友谊). Do you agree with it Here are some ideas.
Agree Disagree
Technology hurts (伤害) friendships. When I communicate with a friend online, it's not easy to understand what he or she really means and feels. We might think our friends are happy while they're upset and angry. A friend might send a text message as a joke. But our feelings might be bad because we think he's serious. Hi, I'm Jack. In fact, technology doesn't hurt friendships at all. Instead, it can make them stronger. For example, my best friends live in California where I used to live. The last time I met them in person was three years ago. But I talk to them online every weekend. It feels like they're right here with me. Without technology, we can't be so close friends.
According to experts (专家), connecting with friends online is not enough to build true friendships. Spending time together face-to-face is quite important, especially when people are in trouble. During hard times, people don't need someone who likes their pictures or posts on social media. What they really need is someone who can offer them help.
31.How did people connect with their friends in the past (One way is OK.)
   
32.Why do some people think that technology hurts friendships
   
33.When does Jack talk with his friends online
   
34.What is important to build true friendships according to experts
   
35.Do you want to connect with your friends online or in person And how can you help your friends in trouble
   
【答案】31.Meet friends face-to-face. / Go to their friends' homes to play or chat. / Meet at places like parks or small shops. / Talk and have a good time together.
32.Because when communicating with a friend online, it's not easy to understand what he or she really means and feels.
33.Every weekend.
34.Spending time together face-to-face.
35.I want to connect with my friends in person. When my friends are in trouble, I will listen to them carefully and offer practical help.
【知识点】说明文;社交媒介;细节理解;观点态度
【解析】【分析】本文讲述了过去和现在人们与朋友的联系方式变化,介绍了对"在线交友是否伤害友谊"的不同观点,以及专家对建立真正友谊的看法。
【点评】考查任务型阅读,做题时需先明确题目考查类型,再定位语篇对应信息,注意从原文中提取关键内容作答。
31.细节理解题。根据"In the past, people connected with friends in simple ways. ●meet friends face-to-face.●go to their friends' homes to play or chat.●meet at places like parks or small shops.●talk and have a good time together."可知,方式有与朋友面对面交流、去朋友家玩或聊天、在公园或小商店等地方见面以及聊天并一起度过美好的时光。故填Meet friends face-to-face. / Go to their friends' homes to play or chat. / Meet at places like parks or small shops. / Talk and have a good time together.
32.细节理解题。 根据"Technology hurts (伤害) friendships. When I communicate with a friend online, it's not easy to understand what he or she really means and feels...A friend might send a text message as a joke. But our feelings might be bad because we think he's serious."可知,原因是在网上与朋友交流时,很难理解他或她真正的意思和感受。故填Because when communicating with a friend online, it's not easy to understand what he or she really means and feels.
33.细节理解题。 根据"I'm Jack…But I talk to them online every weekend."可知,他每个周末都会和朋友在网上交谈。故填Every weekend.
34.细节理解题。 根据"According to experts (专家), connecting with friends online is not enough to build true friendships. Spending time together face-to-face is quite important…"可知,此处说明面对面相处对建立真正的友谊十分关键。故填Spending time together face-to-face.
35.观点态度题。开放性试题,言之有理即可,参考答案:I want to connect with my friends in person. When my friends are in trouble, I will listen to them carefully and offer practical help.
(2025八上·石家庄月考)请根据下面的对话内容,在空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整,并将答案写在答题卡相应的位置上。
A: Hello, Helen. How was your vacation
B: 36.  .
A: Where did you go
B: I went to the Caribbean.
A: 37.  
B: I went there with my family.
A: 38.  
B: We swam in the sea. In the evenings, we went out for dinner.
A: 39.  . What was the beach like
B: It was so hot and the sand was so soft.
A: How long did you stay there
B: 40.  .
A: Wow! You had a really good time.
【答案】36.It was wonderful;37.Who did you go there with;38.What did you do there;39.That sounds great;40.For a week
【知识点】旅游观光类;其他语篇类型
【解析】【分析】本文谈论了双方关于假期的经历以及感受。
【点评】考查补全对话,注意结合上下文的问答逻辑,准确判断问句或答句的内容,同时贴合日常交流的语气。
36.根据上文问句"How was your vacation "可知,此处应回答对假期的评价。故填It was wonderful。
37.根据答句"I went there with my family."可知,此处应询问对方和谁一起去的。故填Who did you go there with。
38.根据答句"We swam in the sea. In the evenings, we went out for dinner."可知,此处应询问对方在那里进行的活动,故填What did you do there。
39.根据下文"What was the beach like "可知,此处应先对上文描述的活动进行回应后,接着问"海滩怎么样?",故填That sounds great。
40.根据上文问句"How long did you stay there "可知,此处应对停留时间的长度作答,故填For a week。
41.(2025八上·石家庄月考)假如你是李鹏,你校学生会正在积极开展"我劳动、我学习、我快乐"的主题活动,希望能以此让大家认识到家务劳动的重要性和必要性。请你根据以下要点提示,以"Do Housework Together"为题,用英语写一篇文章。
1. What kind of housework do you plan to do
2. How often are you going to do housework
3. What do you think of doing housework
写作要求:
1. 必须包含要点信息,语句通顺,语法正确,书写规范;
2. 文章不得出现你的任何真实信息(姓名、校名和地名等);
3. 词数:不少于60词。(开头已给出不计入总词数)
Do Housework Together
Doing housework is not only our parents' duty, but we should do housework together.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
Do Housework Together
Doing housework is not only our parents' duty, but we should do housework together.
I plan to do some cleaning, such as sweeping the floor and cleaning the windows. I am going to do housework twice a week.
In my opinion, doing housework is very meaningful. It can not only help our parents relax, but also make us more independent. When we do housework, we can learn some life skills and understand the importance of hard work.
Let's do housework together.
【知识点】提纲作文;议论文;劳动实践
【解析】【分析】这是一篇提纲作文,以"Do Housework Together"为题,体裁为议论文(兼具说明性)。写作要求围绕"计划做的家务类型、做家务的频率、对做家务的看法"这三个提纲要点展开;时态上用一般现在时和一般将来时(描述计划);需包含所有要点,语句通顺,且不得出现真实信息,词数不少于60词。
【点评】例文结构清晰,先承接开头点明"家务不是父母独有的责任",接着依次说明计划做的家务(扫地、擦窗)、频率(每周两次),最后阐述对家务的看法——用"not only...but also..."句式突出家务能帮父母放松、让自己独立,还能学习生活技能,结尾呼吁共同做家务,紧扣主题。内容完整,逻辑连贯,句式丰富,很好地完成了写作任务。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表