【单元考点培优】Unit 5 There is a big bed 考点20:阅读理解-判断-2025-2026学年人教PEP版五年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Unit 5 There is a big bed 考点20:阅读理解-判断-2025-2026学年人教PEP版五年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年人教PEP版五年级英语上册核心考点精练
Unit 5 There is a big bed
考点20:阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读理解,判断正(T)误(F)。
Dear Binbin,
I am Robin. I just moved into an old house. The bedroom is very dirty. There are pens and books everywhere. There are many photos on the floor. And there is a mouse behind the table. That’s terrible! Please help me. I live near the nature park. Please hurry!
Robin
1.Robin just moved into an old house. ( )
2.There are pencils and books everywhere. ( )
3.There is a ball on the floor. ( )
4.There is a mouse behind the table. ( )
5.Robin lives near the zoo. ( )
阅读下面段落,判断正(T)误(F)。
I’m Mr Black. I’m Jim’s art teacher. I just moved into an old house. The rooms are dirty. There are some photos and crayons on the floor. There are pictures and pencils everywhere. Oh, no! I see a mouse under my bed! Robin! Please help me.
6.Mr Black is Jim’s art teacher. ( )
7.Jim just moved into an old house. ( )
8.The rooms are clean. ( )
9.There are some photos and crayons on the floor. ( )
10.There is a mouse under Mr black’s bed. ( )
根据短文内容,判断下列句子正(T)误(F)。
This is my bedroom. It’s not big but very nice. There are two beds in the room. There is a long desk between the beds. There are some books on the desk. There is a water bottle on the desk, too. There is a clock and a photo on the wall. My bike is behind the door. I like my bedroom.
11.The bedroom is big and nice. ( )
12.There are two desks in the bedroom. ( )
13.There is a water bottle and some books on the desk. ( )
14.There is a photo and a clock on the wall. ( )
15.My bike is beside the door. ( )
阅读短文,判断对错,正确的写“T”,错误的写“F”。
I am so happy because my family just moved into a new house. I have a new bedroom. Let me show you what’s in it. There is a big window in my room. Near the window, there is a new desk. A computer is on the desk. It can help me study. I also put my books beside the computer. I can read books and do my homework in my bedroom. There is a bottle on my desk, too. I can drink water when I am thirsty. Above the desk, there is a photo of me on the wall. A clock is just beside the photo. Oh, it’s 1 p.m. I’ll go to my big bed and take a nap. Bye!
16.The bedroom is new. ( )
17.The computer is beside the desk. ( )
18.There aren’t any books on the desk. ( )
19.There is a clock on the wall. ( )
20.I have a big bed. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Dear Wei Yun,
How are you these days My family and I just moved to Hangzhou. We have a house here. Its big and beautiful. There are four bedrooms, a big study, a living room, a kitchen and two bathrooms. The living room is big. There are some sofas and a big TV. Now I have my own bedroom. Its big and nice. There is a big bed and a big desk. There are some photos on the wall. There are three plants near the desk. There is a clock on the desk. My water bottle is near the clock. My schoolbag is beside the desk. There is a football under the desk. There is a big bookshelf near the door. There are many books on it. I like this bedroom. There is a big garden behind the house. There are many big and tall trees. There are some beautiful flowers, too. We all like our house.
There are many famous food in Hangzhou, such as Dongpo Pork, Jiaohua Chicken and Longjing Shrimp. My favourite food is Longjing Shrimp.
We all love the city. Would you like to come and visit it
Yours,
Rudy
21.Rudy’s family live in Hangzhou now. ( )
22.Rudy likes Jiaohua Chicken best. ( )
23.Rudy’s schoolbag is on the desk. ( )
24.There are some photos on the wall in Rudy’s bedroom. ( )
25.Rudy has a small and clean bedroom. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Hi, I’m Amy. This is my bedroom. Look, there is a big white bed. I like my bed very much. There is a desk near the bed. There is a photo of my family on the wall. There is a computer on the desk. Where is my schoolbag Oh, it’s on the chair. The chair is near the desk. The plant is near the window. I like my bedroom very much.
26.There is a desk and a chair in Amy’s bedroom. ( )
27.Amy’s bed is small and white. ( )
28.Amy’s schoolbag is on the desk. ( )
29.The photo of Amy’s family is on the wall. ( )
30.Amy likes her bedroom very much. ( )
Read and judge. (阅读短文,判断句子正“T”误“F”。)
Huang Xuan is a tall boy. He lives in a big house with his family. His bedroom is on the second floor. It’s very nice. There is a blue bed in his bedroom. It’s near the window. Under the bed there is a football. Beside the bed there is a desk and a chair. There are some books on the desk. In the desk there is a schoolbag. Above the desk there is a family photo. Huang Xuan likes the photo very much.
31.Huang Xuan’s bedroom is on the first floor. ( )
32.Huang Xuan’s bed is blue. ( )
33.There is a football under Huang Xuan’s bed. ( )
34.The schoolbag is on Huang Xuan’s desk. ( )
35.There is a family photo above Huang Xuan’s desk. ( )
Hello, my name is Linlin. I’m twelve. This is my bedroom. Let me show you. There is a bed, a window, a desk, a chair and a computer. The window is in front of the desk. The desk is near the bed. There is a computer on the desk. My bedroom is small, but it’s nice. I love it. Do you like my bedroom
36.There is a closet (衣柜) in Linlin’s bedroom. ( )
37.The window is behind the desk. ( )
38.The bedroom is big. ( )
39.The desk is near the bed. ( )
40.Linlin doesn’t likes her bedroom very much. ( )
My favourite room is my bedroom. It’s small, but it’s very nice and clean. There is a blue bed near the window. There are two plants on the window. There is a brown desk in front of my bed. You can see a computer and some books on it. Beside the door, there are my shoes. What’s that behind the door It is my football. I like my bedroom very much.
41.My bedroom is small. ( )
42.Two plants are on the window. ( )
43.The brown desk is in front of my bed. ( )
44.My shoes are behind the door. ( )
45.My football is beside the door. ( )
Hello, I’m Daming. This is my small bedroom. It’s nice and clean. There is a desk and a chair near the window. I often do my homework and read books there. You can see some books, a bag and a water bottle on the desk. There is a clock above my bed. I often put my basketball under my bed. My bed is in front of the window. I sometimes sit in my bed and look outside. The flowers and trees can dance with the wind. How beautiful they are!
46.Daming has a big, nice and clean bedroom. ( )
47.There is a desk and a chair near the window. ( )
48.There are some books, a bag and a water bottle on the desk. ( )
49.I often put my basketball under my desk. ( )
50.The flowers and trees can dance with the wind. ( )
Hi, I’m John. I have a big living room. There are many plants in it. There are many pictures on the wall. My dog is under the desk. There is a water bottle on the desk. My schoolbag is on the desk, too. I like reading books there on the weekend.
51.The living room is big. ( )
52.There is a plant in the living room. ( )
53.Many pictures are on the floor. ( )
54.There is a water bottle and a schoolbag on the desk. ( )
55.I like watching TV on the weekend. ( )
This is the kitchen of my house. It’s big and nice. Look! My mother is cooking in it. Here is a big table. There are many things on it. What are these Oh, they’re apples. And what are those They are bananas. Let me have an apple. Mmm, it’s so sweet and delicious. Under the table, there are two toys. I like the yellow one. But my baby brother likes the red one. I’m helpful at home. I often help my mum clean the house.
56.There’s a big and nice kitchen in the house. ( )
57.There are some bananas on the table. ( )
58.The apple is sweet and delicious. ( )
59.There are two dogs under the table. ( )
60.My brother often helps my mum at home. ( )
This is Sarah’s new home. There is a clock in the study. There is a plant in the living room. There is a water bottle in the kitchen. There is a big bed, a photo and a lamp in the bedroom. Look, the cat is on the bed now.
61.The lamp is in the living room. ( )
62.There is a clock in the study. ( )
63.There is a water bottle in the kitchen. ( )
64.There is a photo in the study. ( )
Lucy is from the USA.She is eleven. She is a student. Her maths teacher is Linda. She is an old teacher. Her bedroom is very nice. In her bedroom you can see a bed, a table, a chair, a TV, a sofa, a cat and some plants. The bed is red. The table and chair are yellow. The TV is big, and it’s on the table. The cat is black. Where is it Look, it’s under the bed! There is a map of China, and it’s on the wall.
65.Lucy is a student. She is from Canada. ( )
66.Linda is not young. ( )
67.There are some plants and a sofa in Lucy’s bedroom. ( )
68.The black cat is under the chair. ( )
69.You can see a map of China on the wall. ( )
This is Betty and her sister's bedroom. It's not very big, but it is clean. There are two beds in the room. A big desk is between the beds. Some books are on the desk. They are English books and Chinese books. There's also a phone on the desk. Two chairs are in front of the desk. One is for Betty, and the other is for her sister. On the wall above the desk, there is a map of the world. Betty and her sister like their room very much.
70.The girls' bedroom is big and clean. ( )
71.There is a desk between their beds. ( )
72.Some Chinese books are on the beds. ( )
73.There is a map of the world above the bed. ( )
74.The chairs in front of the desk are for Betty and her sister. ( )
This is a big nature park. In the park, there is a forest and some mountains. On the mountains, there are many trees and beautiful flowers. On the foot of (在……脚下) the mountains, there is a long river. We often swim in it. There are two lakes in the park. One is big, the other is small. We can go boating and go fishing there. What a nice park!
75.There is a small nature park. ( )
76.The long river is between the mountains. ( )
77.We often swim in the river. ( )
78.We can go boating and go fishing in the park. ( )
79.The park is not nice. ( )
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.T 2.F 3.F 4.T 5.F
【导语】本文讲了旧房子里的物品与方位。
1.句意:罗宾刚搬进一栋旧房子。根据“I am Robin. I just moved an old house.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
2.句意:到处都是铅笔和书。根据“There are pens and books everywhere.”,可知到处都是钢笔和书,故答案为F。
3.句意:地板上有一个球。根据“There are many photos on the floor.”,可知地板上有很多照片,故答案为F。
4.句意:桌子后面有一只老鼠。根据“And there is a mouse behind the table.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
5.句意:罗宾住在动物园附近。根据“I live near the nature park.”,可知罗宾住在自然公园附近,故答案为F。
6.T 7.F 8.F 9.T 10.T
【导语】本文主要介绍了布兰克先生搬到一个旧房子。
6.句意:布兰克先生是吉姆的美术老师。根据“I’m Mr Black. I’m Jim’s art teacher.”可知布兰克先生是吉姆的美术老师,句子和短文相符,故答案为T。
7.句意:吉姆刚搬到一个老房子。根据“I just moved into an old house.”可知布兰克先生刚搬到一个老房子。句子和短文不符,故答案为F。
8.句意:房间是干净的。根据“The rooms are dirty.”可知房间是脏的,句子和短文不符,故答案为F。
9.句意:在地板上有一些照片和蜡笔。根据“There are some photos and crayons on the floor.”可知在地板上有一些照片和蜡笔。句子和短文相符,故答案为T。
10.句意:在布兰克先生的床下有一只老鼠。根据“I see a mouse under my bed!”可知在布兰克先生的床下有一只老鼠。句子和短文相符,故答案为T。
11.F 12.F 13.T 14.T 15.F
【导语】本文介绍了作者的卧室。
11.句意:卧室又大又漂亮。根据“This is my bedroom. It’s not big but very nice.”,可知卧室不大但很漂亮,故答案为F。
12.句意:卧室里有两张桌子。根据“There is a long desk between the beds.”,可知卧室里有一张桌子,故答案为F。
13.句意:桌子上有一个水瓶和一些书。根据“There are some books on the desk. There is a water bottle on the desk, too.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
14.句意:墙上有一张照片和一个时钟。根据“There is a clock and a photo on the wall.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
15.句意:我的自行车在门旁边。根据“My bike is behind the door.”,可知自行车在门后面,故答案为F。
16.T 17.F 18.F 19.T 20.T
【导语】本文介绍了作者的卧室。
16.句意:卧室很新。根据“I have a new bedroom.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
17.句意:电脑在桌子旁边。根据“A computer is on the desk.”,可知电脑在桌子上,故答案为F。
18.句意:桌子上没有书。根据“A computer is on the desk. It can help me study. I also put my books beside the computer.”,可知桌子上有书,故答案为F。
19.句意:墙上有一个时钟。根据“Above the desk, there is a photo of me on the wall. A clock is just beside the photo.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
20.句意:我有一张大床。根据“I’ll go to my big bed and take a nap.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
21.T 22.F 23.F 24.T 25.F
【导语】本文介绍了鲁迪的新房子和杭州的食物。
21.句意:鲁迪一家现在住在杭州。根据“My family and I just moved to Hangzhou.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
22.句意:鲁迪最喜欢叫花鸡。根据“My favourite food is Longjing Shrimp.”,可知鲁迪最喜欢龙井虾,故答案为F。
23.句意:鲁迪的书包在桌子上。根据“My schoolbag is beside the desk.”,可知鲁迪的书包在桌子旁边,故答案为F。
24.句意:鲁迪卧室的墙上有一些照片。根据“There are some photos on the wall.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
25.句意:鲁迪有一间小而干净的卧室。根据“Now I have my own bedroom. Its big and nice.”,可知鲁迪有一间大而漂亮的卧室,故答案为F。
26.T 27.F 28.F 29.T 30.T
【导语】本文介绍了艾米的卧室的基本情况。
26.句意:艾米的卧室里有一张桌子和一把椅子。根据“The chair is near the desk. ”可知卧室里有一张桌子和一把椅子,故答案为T。
27.句意:艾米的床又小又白。根据“ Look, there is a big white bed. ”可知艾米的床又大又白,故答案为F。
28.句意:艾米的书包在桌子上。根据“Where is my schoolbag Oh, it’s on the chair. ”可知艾米的书包在椅子上,故答案为F。
29.句意:艾米一家的照片在墙上。根据“There is a photo of my family on the wall.”可知艾米一家的照片在墙上,故答案为T。
30.句意:艾米非常喜欢她的卧室。根据“ I like my bedroom very much.”可知艾米非常喜欢她的卧室,故答案为T。
31.F 32.T 33.T 34.F 35.T
【导语】本文主要介绍了黄轩的卧室。
31.句意:黄轩的卧室在一楼。根据“His bedroom is on the second floor. ”可知黄轩的卧室在二楼,句子和短文内容不符,故答案为F。
32.句意:黄轩的床是蓝色的。根据“There is a blue bed in his bedroom. ”可知黄轩的床是蓝色的,句子和短文内容相符,故答案为T。
33.句意:在黄轩的床下面有一个足球。根据“Under the bed there is a football.”可知黄轩的床下有一个足球,句子和短文内容相符,故答案为T。
34.句意:书包在黄轩的书桌上。根据“In the desk there is a schoolbag. ”可知书包在书桌里面,句子和短文内容不符,故答案为F。
35.句意:在黄轩的书桌上面有一张全家福。根据“Above the desk there is a family photo. ”可知黄轩的书桌上面有一张全家福,句子和短文内容相符,故答案为T。
36.F 37.F 38.F 39.T 40.F
【导语】本文介绍了琳琳的卧室。
36.句意:琳琳的卧室有一个衣柜。根据“There is a bed, a window, a desk, a chair and a computer.”,可知琳琳的卧室没有衣柜,故答案为F。
37.句意:窗户在桌子后面。根据“The window is in front of the desk.”,可知窗户在桌子前面,故答案为F。
38.句意:卧室很大。根据“My bedroom is small, but it’s nice.”,可知卧室很小,故答案为F。
39.句意:桌子在床附近。根据“The desk is near the bed.”,可知题干描述正确,故答案为T。
40.句意:琳琳非常不喜欢她的卧室。根据“I love it.”,可知琳琳喜欢她的卧室,故答案为F。
41.T 42.T 43.T 44.F 45.F
【导语】本文介绍了作者卧室的物品与方位。
41.句意:我的卧室很小。根据“My favourite room is my bedroom. It’s small, but it’s very nice and clean.”,可知题干描述正确,故答案为T。
42.句意:两株植物在窗户上。根据“There are two plants on the window.”,可知题干描述正确,故答案为T。
43.句意:棕色的桌子在我的床前面。根据“There is a brown desk in front of my bed.”,可知题干描述正确,故答案为T。
44.句意:我的鞋子在门后面。根据“Beside the door, there are my shoes.”,可知鞋在门旁边,故答案为F。
45.句意:我的足球在门旁边。根据“What’s that behind the door It is my football.”,可知足球在门后面,故答案为F。
46.F 47.T 48.T 49.F 50.T
【导语】本文介绍的是大明房间里的情况。
46.句意:大明有大的,好看的和干净的卧室。根据文章“This is my small bedroom. It’s nice and clean. ”得知大明的房间很小,好看并且干净。句意与原文意思不符,故答案为F。
47.句意:窗户旁边有一张书桌和一把椅子。根据文章“There is a desk and a chair near the window. ”得知窗户旁边有一张书桌和一把椅子。句意与原文意思相符,故答案为T。
48.句意:在桌子上有一些书,一个书包和一瓶水。根据文章“ You can see some books, a bag and a water bottle on the desk. ”得知在桌子上有一些书,一个书包和一瓶水。句意与原文意思相符,故答案为T。
49.句意:我经常把我的篮球放在我的书桌下面。根据文章“I often put my basketball under my bed. ”得知我经常把我的篮球放在我的床底下。句意与原文意思不符,故答案为F。
50.句意:花草树木可以随风起舞。根据文章“The flowers and trees can dance with the wind.”得知花草树木可以随风起舞。句意与原文意思相符,故答案为T。
51.T 52.F 53.F 54.T 55.F
【导语】本文介绍了客厅里的物品与方位。
51.句意:客厅很大。根据“I have a big living room.”,可知题干描述正确,故答案为T。
52.句意:客厅里有一棵植物。根据“There are many plants in it.”,可知客厅里有许多植物,故答案为F。
53.句意:地板上有许多照片。根据“There are many pictures on the wall.”,可知墙上有许多照片,故答案为F。
54.句意:桌子上有一个水瓶和一个书包。根据“There is a water bottle on the desk. My schoolbag is on the desk, too.”,可知题干描述正确,故答案为T。
55.句意:我喜欢周末看电视。根据“I like reading books there on the weekend.”,可知约翰喜欢周末看书,故答案为F。
56.T 57.T 58.T 59.F 60.F
【导语】本文主要介绍了作者家的厨房。
56.句意:房子里有一个又大又漂亮的厨房。根据原文“This is the kitchen of my house. It’s big and nice.”可知句子符合原文,故答案为T。
57.句意:桌子上有一些香蕉。根据原文“Oh, they’re apples. And what are those They are bananas.”可知桌子上有苹果和香蕉,句子符合原文,故答案为T。
58.句意:苹果又甜又好吃。根据原文“Let me have an apple. Mmm, it’s so sweet and delicious. ”可知句子符合原文,故答案为T。
59.句意:桌子下面有两只狗。根据原文“Under the table, there are two toys.”可知桌子下面有两个玩具,句子不符合原文,故答案为F。
60.句意:我弟弟经常在家帮助我妈妈。根据原文“I’m helpful at home. I often help my mum clean the house.”可知我经常帮助妈妈,句子不符合原文,故答案为F。
61.F 62.T 63.T 64.F
【导语】本文讲了物品与方位。
61.句意:灯在客厅里。根据“There is a big bed, a photo and a lamp in the bedroom.”,可知灯在卧室里,故答案为F。
62.句意:书房里有一个钟。根据“There is a clock in the study.”,可知题干描述正确,故答案为T。
63.句意:厨房里有一个水瓶。根据“There is a water bottle in the kitchen.”,可知题干描述正确,故答案为T。
64.句意:书房里有一张照片。根据“There is a big bed, a photo and a lamp in the bedroom.”,可知卧室里有一张照片,故答案为F。
65.F 66.T 67.T 68.F 69.T
【导语】本文讲述了露西和她的数学老师,并详细介绍了露西的卧室及物品位置。
65.句意:露西是一个学生。她来自加拿大。根据“Lucy is from the USA. She is eleven. She is a student. ”可知她来自美国。故答案为F。
66.句意:琳达不年轻了。根据“Her maths teacher is Linda. She is an old teacher. ”可知她是一位年级较大的老师。故答案为T。
67.句意:露西的卧室里有一些植物和一张沙发。根据“In her bedroom you can see a bed, a table, a chair, a TV, a sofa, a cat and some plants.”可知她的卧室里有一张床,一个桌子,一把椅子,一台电视,一个沙发,一只猫和一些植物。故答案为T。
68.句意:黑猫在椅子下面。根据“ Look, it’s under the bed! ”可知它在床的下面。故答案为F。
69.句意:你可以在墙上看到一张中国地图。根据“ There is a map of China, and it’s on the wall.”可知墙上有一张中国地图。故答案为T。
70.F 71.T 72.F 73.F 74.T
【导语】本文介绍了贝蒂和她妹妹的房间。
70.句意:女孩的卧室又大又干净。根据“It's not very big, but it is clean.”,可知女孩的房间不大,但是很干净,故答案为F。
71.句意:他们的床之间有一张桌子。根据“A big desk is between the beds.”,可知题干描述正确,故答案为T。
72.句意:一些语文书在床上。根据“Some books are on the desk. They are English books and Chinese books.”,可知一些语文书在桌子上,故答案为F。
73.句意:床的上方有一张世界地图。根据“On the wall above the desk, there is a map of the world.”,可知桌子的上方有一张世界地图,故答案为F。
74.句意:桌子前面的椅子是给贝蒂和她妹妹的。根据“Two chairs are in front of the desk. One is for Betty, and the other is for her sister.”,可知题干描述正确,故答案为T。
75.F 76.F 77.T 78.T 79.F
【导语】本文介绍了一个不错的大的自然公园的情况,以及我们可以做的事情。
75.题干句意:有一个小的自然公园。根据“This is a big nature park.”可知是大的,题干表述不正确,故答案为F。
76.题干句意:这条长河在两座山之间。根据“On the foot of (在……脚下) the mountains, there is a long river. ”可知在山脚下,题干表述不正确,故答案为F。
77.题干句意:我们经常在河里游泳。根据“We often swim in it.”可知题干表述正确,故答案为T。
78.题干句意:我们可以在公园里划船和钓鱼。根据“We can go boating and go fishing there.”可知题干表述正确,故答案为T。
79.题干句意:公园不太好。根据“What a nice park!”可知是好的,题干表述不正确,故答案为F。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览