吉林省长春外国语学校2025-2026学年高一上学期11月期中英语试题(含解析,无听力音频有听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

吉林省长春外国语学校2025-2026学年高一上学期11月期中英语试题(含解析,无听力音频有听力原文)

资源简介

长春外国语学校2025-2026学年第一学期期中考试高一年级
英语试卷
本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分,共12页。考试结束后,将答题卡交回。
注意事项:
1. 答题前,考生先将自己的姓名、准考证号填写清楚,将条形码准确粘贴在考生信息条形码粘贴区。
2. 选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0.5毫米黑色字迹的签字笔书写,字体工整、笔迹清楚。
3. 请按照题号顺序在各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。
4. 作图可先使用铅笔画出,确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。
5. 保持卡面清洁,不要折叠,不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。
第Ⅰ卷(选择题部分,共95分)
第一部分 听力(共20小题,满分 30 分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. How can people make a good advertisement according to the woman
A. By introducing the product clearly.
B. By stressing the advantages.
C. By being honest.
2. What does the woman think of Book Eight
A. It is her favorite. B. It is boring. C. It tells a good story.
3. What does the woman love most about living in the city
A. She can cycle to work.
B. The buses are electric-powered.
C. Dogs are allowed in many stores.
4. What does Sarah do for her grandfather
A. She takes care of his dog. B. She takes him to the park. C. She cleans his house.
5. What suggestion does the woman give the man
A. Enjoying local foods.
B. Talking more to the locals.
C. Learning the local language.
第二节 (共15小题; 每小题1.5分,总分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟; 听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What is the probable relationship between the speakers
A. Classmates.
B. Professor and student.
C. Museum guide and visitor.
7. Which aspect of Eastern art particularly interests the woman
A. The use of color.
B. The level of detail.
C. The representation of space.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What is the conversation mainly about
A. How to give people advice.
B. How to speak in public.
C. How to do a survey.
9. What will the woman likely do next
A. Make a list of questions. B. Apply for a new job. C. Book a hotel room.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Where does the conversation probably take place
A. At a campsite. B. At an office. C. At a clothing store.
11. Who is Brad most likely
A. The speakers’ tour guide. B. The speakers’ teacher. C. The speakers’ boss.
12. What are the speakers likely to do together next weekend
A. Climb the mountain. B. Read some books. C. Swim in the lake.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. Why hasn’t the man accepted the invitation yet
A. He doesn’t know who sent the email.
B. He is busy with his classes.
C. He thought it was odd.
14. What has Lisa’s father invited the man to do
A. Follow his YouTube channel.
B. Help with his new interest.
C. Come to a party.
15. What made Lisa’s father begin teaching online
A. That he wanted to make money.
B. That he felt bored after retirement.
C. That his friends encouraged him to do so.
16. What does Lisa’s father probably teach
A. Creative writing. B. Internet safety. C. Computer skills.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. When did Zhang leave her hometown
A. At the age of 15. B. At the age of 17. C. At the age of 19.
18. What happened to Zhang in 1996
A. She got married. B. She entered college. C. She started a new career.
19. Who helped Zhang draw public attention in 2007
A. A newsperson.
B. The local government.
C. Kind-hearted local people.
20. What was the speaker deeply impressed by
A. Zhang’s contribution to boys’ education.
B. Zhang’s spirit of determination.
C. Zhang’s teaching skills.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项A、B、C和D中,选出最佳选项。
A
Books All Teens Should Read Before They’re 18
From classic novels to fantasy, fun, history and adventure, these must-read young adult books offer powerful stories for teen readers. They’ll help teens understand others’ lives and experiences, explore their own identity and develop their views and values as they walk into adulthood. Many are common on school lists, and some are stories that you simply can’t put down. Whether your teen is in a reading era (时期) or just wants something to get into, these are the books that teens need on their list.
Ready Player One
This sci-fi novel follows Wade Watts as he competes in a virtual reality treasure hunt to win control of a huge digital world. I loved its exciting adventure, 1980s pop culture references and its exploration of technology, identity and quality.
The Fault in Our Stars
John Green is one of the greatest authors of teen books. This moving novel follows Hazel Grace, a teenager with cancer, as she falls in love with Augustus Waters, a fellow cancer survivor. High schoolers connect with its raw honesty, relatable characters and powerful themes of love.
The Book thief
This novel tells the story of Liesel, a young girl who steals books and shares their power with others, even as her world is torn apart by war. This is one of the best books for high schoolers that have an interest in historical fiction.
The 7 Habits of Highly Effective Teens
Are you looking to learn self-improvement skills while reading This practical self-help book offers teens strategies for building confidence, setting goals and making positive life choices. High school is a time when we develop habits while going into adulthood. This book is great to read in your teenage years.
21. What is the main theme of The Fault in Our Stars
A. Adventure. B. Friendship. C. Affection. D. Confidence.
22. Which book is suitable for teens wanting to learn to set goals
A. The Book Thief. B. Ready Player One.
C. The Fault in Our Stars. D. The 7 Habits of Highly Effective Teens.
23. What is the main purpose of the text
A. To review several popular teen novels.
B. To recommend valuable books to teens.
C. To discuss the importance of reading for teens.
D. To compare different types of teen literature.
B
In Hazelwood, a group called Seedlings (幼苗) for Tomorrow gives every child three plants to grow in their own garden. Unlike a public park, these plants are theirs to keep forever. Kids “check out” at the city’s greenhouse not with money, but by joining the group’s Garden Buddy project. This project pairs each young gardener with an adult guide. They have a 45-minute virtual meeting each week to learn about gardening and nature. “Every kid should feel the joy of growing something with their own hands,” said Orson Pike, the project director.
Orson started the non-profit organization Seedlings for Tomorrow in 2022. Soon he realized that just giving away plants wasn’t enough. “Some groups think dropping off supplies is helping. But if people don’t know how to use them, it’s like giving them a stone,” he explained. That’s why the program focuses on teaching skills — like how to water plants properly, what seasons are best for planting, and how to protect flowers from insects. At the greenhouse, children can pick from sunflowers, strawberries, lavender, and even small vegetable kits. There are guidebooks in both English and Welsh.
Orson is already 70, but he’s always been enthusiastic about the growth of the next generation. He believes that by letting kids choose what they love, they’ll grow into passionate gardeners. Many kids even share their progress with classmates, making gardening a social activity.
To attract more families, Seedlings for Tomorrow visits local primary schools and community centers. Orson also hopes to build small green stations around town where people can exchange seeds and gardening tips. The project has received $20,000 from the UK-based Ecology Fund. The fund manager Elara Vane said, “Such programs are essential— they teach patience, responsibility and love for the environment, which helps kids both in and out of school,” adding that parents have noticed their children becoming more confident since joining the project.
24. What can a kid do by joining Garden Buddy project
A. Volunteer at the city’s greenhouse. B. Acquire gardening knowledge online.
C. Sell garden plants to the adult guide. D. Receive free three plants every week.
25. What philosophy does Orson’s project demonstrate
A. Hard work is the mother of success.
B. Guide others, and you will learn twice.
C. Teach a man to fish, not give him a fish.
D. Creative activities involve being confident.
26. How does the author highlight the project’s value in the last paragraph
A. By quoting an official. B. By giving examples.
C. By providing statistics. D. By making a comparison.
27. Which word best describes Orson
A. Adventurous. B. Determined. C. Flexible. D. Caring.
C
A new proposal to introduce spring and autumn vacations for primary and middle school students is gaining attention and could reshape how families plan their travels.
Earlier this month, a national policy document on expanding service consumption called for “making good use of student vacation arrangements” to inspire new growth in economy. Among these measures was encouraging local governments to add short breaks in spring and autumn — without reducing teaching hours, therefore creating more time for tourism and leisure spending.
Several regions have already experimented with the idea, typically adding two- or three-day breaks that meet public holidays to form longer stretches for family trips, leisure and educational activities.
Hangzhou, capital of east China’s Zhejiang Province, has offered spring and autumn vacations since 2004. In August 2025, Foshan, Guangdong, announced that during the 2025 — 26 school year, its compulsory education students will enjoy a three-day autumn holiday in November and a two-day spring break linked to the May Day holiday in 2026.
“If parents link their paid leave with spring and autumn breaks, they are more likely to travel — boosting service consumption,” noted Peng, a social science researcher from Guangdong.
Currently, most family travel in China is limited in summer and winter. According to data from travel agencies, family trips had accounted for more than 60 percent of summer bookings. Liu Deyan, associate professor at Shanghai Normal University, said additional breaks could help rebalance the market. “Peak seasons are overcrowded, off-seasons too quiet,” Liu noted. “For students, traveling in summer or winter means higher costs and packed destinations.”
Parents are divided. Li Tingting, Tianjin, said she looks forward to more flexible family travel options, while Zhao Qian, a mother from Zhoushan in east China, voiced concern, “An extra short break may mean more childcare challenges. It’s not always convenient.” And education experts acknowledge challenges. “The main obstacles are tight academic schedules,” said a researcher at the China National Academy of Educational Sciences.
Some trial cities are offering solutions. In April, Hangzhou schools launched childcare services during spring break, while in the city of Lichuan in Hubei, schools set the break at the Qingming Festival this year, and worked with community groups to organize cultural and volunteer activities, keeping students engaged when parents were unavailable.
Supporters stress that benefits extend beyond tourism. Social science researcher Peng believes the breaks make the school holiday schedule more balanced, helping to ease academic pressure, promote students’ physical and mental well-being, and strengthen their overall health. “We need better holiday arrangements to help children experience seasonal culture and nature. It is also an important part of their education,” said Peng.
28. What is the purpose of the new proposal
A. To reduce students’ pressure. B. To reshape family travel plan.
C. To boost economic growth. D. To adjust holiday arrangements.
29. Who is least likely to support the idea of adding breaks
A. Peng. B. Liu Deyan. C. Li Tingting. D. Zhao Qian.
30. Which of the following is not the benefit of adding spring and autumn breaks
A. Balancing holiday arrangements. B. Organizing cultural activities.
C. Improving students’ mental health. D. Easing students’ studying loads.
31. Which might be the best title of the passage
A. China Rethinks School Calendar B. China Expands Service Consumption
C. China Eases Students’ Pressure D. China Experiments with New Policy
D
In the journey through high school, students are often faced with academic challenges, social dramas, and multiple pressures. That is why the concept of mental resilience stands out. It is the superpower that lets you bounce back from setbacks and cope with the ups and downs in life.
Professor Lynn Warren, director of the Adolescent Development Research Institute (ADRl), has conducted numerous studies on the psychological well-being of teenagers. In order to uncover how resilience impacts students’ academic journey, her research team carried out a comprehensive survey to gather representative samples and provide insightful data.
The study has revealed a strong positive correlation between resilience and academic engagement. Resilient students are found to be more deeply involved in class discussions, to take on leadership roles in school communities, and to seek out additional learning opportunities. Moreover, these students demonstrate superior academic performance and better understanding of complex subject matters. Mr. Thompson, a mathematics teacher at Evergreen High School, exemplifies the findings of the study through his teaching practices. He has made it his mission not only to teach math but also to inject a sense of resilience in his students. He employs a variety of methods to cheer students up. Over time, Mr. Thompson’s efforts began to bear fruit. His students’ attitudes towards math shifted from fear to fascination. They started to look ahead, and more importantly, this process helped them develop a growth mindset.
Professor Warren, based on her research, recommends creating an encouraging atmosphere where teens can freely discuss their challenges and receive helpful feedback. She also stresses the value of building a supportive network. Whether it’s a teacher, a coach, or a peer, having someone who can give you a boost when you need it can make all the difference. So, the next time you face a challenge, remember, it’s not about avoiding them, but about learning to bounce back from them.
32. What does the underlined word “resilience” in paragraph 1 refer to
A. Toughness. B. Challenge. C. Conflict. D. Setback.
33. From what perspective has mental resilience affected students’ academic performance
A. Unchanged academic behaviors.
B. Additional roles in class discussions.
C. Improved engagement and performance.
D. More opportunities in choosing subjects.
34. What can we infer about Mr. Thompson from the text
A. His attitude towards teaching has shifted.
B. He inspires students to be mentally resilient.
C. His efforts to promote resilience are in vain.
D. He wants to challenge the findings of the study.
35. What does Professor Warren mainly talk about in the last paragraph
A. Suggestions on building resilience.
B. Discussions of academic challenges.
C. Importance of a supportive network.
D. Recommendations on future studies
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Every day, we speak to and spend time with the people who mean the most to us. However, think about how many people you interact with in a typical week are the ones you wouldn’t consider as close connections. 36 In sociology, these are known as our “weak ties”, referred to as such to differentiate them from our strong ties, like close friends and family members.
37 For example, if you spoke about your job hunt to a group of close friends, they might only be aware of the same job opportunities as you because you move in the same circles. However, mentioning it to an acquaintance, like a regular waiter, connects you to people outside your own social circle, which can provide unexpected job opportunities.
“Weak ties can serve special functions not served by close ties, including providing access to unique information and resources,” says Susan Sprecher, distinguished professor at Illinois State University. “Additionally, many people interact with more weak ties throughout a day than they do with close ties. 38 ”
Indeed, weak ties can give us a real mental health boost. A recent study done by Sprecher indicated people with wider connections of weak ties tend to be happier. 39 They reported feeling more happiness and greater feelings of belonging on days when they interacted with more classmates than usual.
Given they have such a strong impact on our lives, why not create weak ties
40 Often, this will mean going outside and speaking to people, whether it’s those you pass in the street, who serve you in shops, or with whom you share a class.
The research involved students.
You find yourself in a better mood.
We just need to engage with other people.
Weak ties can have a smaller effect than you might think.
This diverse social network is related with good health and well-being.
For example, you chat with the guys who regularly serve you at the store.
Strong ties tend to form closed social groups with limited new information.
第三部分 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
As my three-year high school journey comes to an end, looking back stirs up a mix of emotions. There were days of confusion, moments of feeling lost, and the joy of breaking through after being 41 in hopelessness.
In the first two years, I wandered without direction. As my head teacher put it, “Busy all day, yet achieving little”. Really, my grades were 42 and I often dropped into a cycle of mental 43 . Fortunately, since senior year, I’ve closely 44 class and maintained an optimistic attitude. High school, perhaps, is about constantly learning from mistakes 45 we can face similar problems calmly later.
In late June, the results came out. My Gaokao score was 574 points. There were some regrets — Chinese and history exams were falling short of 46 . But upon reflection, which exam is ever free of regrets Teachers and family congratulated me. Actually, after three years of effort, most of us go beyond our former selves, and that is 47 .
I accept this reasonable outcome, 48 my efforts paid off. It is often said that university will be easier, perhaps meaning more 49 in time management. But ease is relative. Essential coursework cannot be 50 . Spare time can be used for self-improvement and participating in activities I enjoy to 51 myself.
Looking back, those three years were not 52 smooth. There were tears hidden behind smiles, and 53 masked by laughter. Yet every step, whether forward or backward, 54 to who I am now.
High school is a chapter closed, but life is a book with many more pages to 55 . I’m ready to turn the next one.
41. A. stuck B. hidden C. buried D. absorbed
42. A. excellent B. unpleasant C. satisfying D. disappointing
43. A. relaxation B. anxiety C. happiness D. boredom
44. A. depended on B. acted on C. focused on D. worked on
45. A. so that B. now that C. as though D. even though
46. A. dreams B. expectations C. standards D. requirements
47. A. meaningful B. convenient C. special D. enough
48. A. proving B. measuring C. doubting D. reducing
49. A. pressure B. freedom C. challenge D. pleasure
50. A. mastered B. completed C. ignored D. stressed
51. A. enrich B. check C. question D. rescue
52. A. hardly B. slightly C. totally D. nearly
53. A. successes B. efforts C. struggles D. battles
53. A. replies B. refers C. points D. leads
55. A. draw B. write C. tear D. burn
第II卷(非选择题部分,共55分)
第四部分 语言运用(共四节,满分55分)
第一节 课文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
根据原文,在空白处填入一个适当的单词。
In Britain and the USA, the managing directors or presidents of big companies are often
56 of being ‘fat cats’, i.e. bosses whose salaries are often twenty-five times more than the company’s lowest-paid worker.
By 57 , in Japan the ratio between the highest and lowest paid is normally a more
58 seven or eight to one. In addition, large Japanese companies have the reputation of taking care of all their 59 , and the concept of a ‘job for life’ is still, by and large, true.
The United States is a sports-loving nation. Sports in America 60 a variety of forms. Most sports are seasonal, so that what is happening in sports depends upon the time of year. Some sports are called spectator sports, as the number of spectators greatly
61 the number playing in the game.
In addition to the physical benefits, aerobic exercise has 62 benefits. People who exercise aerobically often say that they feel thirty percent less 63 than they did before they began exercising. The aerobics 64 seems to have attracted people who have not
65 been motivated to get much exercise.
第二节 单词拼写(共15小题;每小题1分,满分15分)
根据首字母或汉语提示填空,每空一词。
66. As an i , she prefers spending weekends reading at home rather than going to
crowded parties.
67. The book’s ending was entirely p , even though I’d hoped for a surprising one.
68. All the students were asked to a in the main hall.
69. The sign says “No entry”, so it l means you can’t go in.
70. It will sharply decrease work e .
71. How did they c their research
72. The new colleague is very c , always willing to help with team projects.
73. My teacher suggested I e my essay The Impact of Reading on Teenagers.
74. Her style of dress was never (保守的).
75. There are no longer any boring or (重复性的) tasks.
76. It is hard to (估计) how many children suffer from the illness.
77. Two water tanks provide a total (容量) of 400 litres.
78. He (就坐) himself behind the desk.
79. The patient’s condition is (稳定的).
80. The function of the heart is to (泵出) blood through the body.
第三节 单句语法填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
81. This is the factory he used to work for ten years.
82. This is the reason he explained at the meeting.
83. There are lots of people in the room, two thirds of are students.
84. He won the first prize in the contest, made her parents very happy.
85. is often the case, he scored the first place in the high jump.
86. Please lend me the book title is the Old Man and the Sea.
87. I still remember the days we had to walk a long way to fetch some drinking
water.
88. This is one of the best films I have seen in the past few months.
89. They arrived at the China Mobile Tower, in front of is a wind mill.
90. The reason she came late was that she was stuck in the traffic.
91. It (rain) all the morning. I hope it will stop this afternoon.
92. They thought the meeting (start) at 9 a.m., so they arrived ten minutes early.
93. He was about to leave the office to catch the last bus his boss called him to
handle an urgent task.
94. The new wall is twice the (high) of the old one.
95. This new office building is three times as big the old one we used last year.
第四节 应用文写作(满分15分)
假定你是在英国高中就读的交换生李华,得知当地中文培训中心招募志愿者。请写一封申请信,内容包括:
说明申请目的;
阐述自身优势(如语言、性格、经历等);
表达希望获准的意愿。
注意:
词数80左右;
可以适当增加细节,以使行文连贯;
开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Sir/Madam,
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
长春外国语学校2025-2026学年第一学期期中考试高一年级
英语试卷 答案解析
第Ⅰ卷(选择题部分,共 95 分)
第一部分 听力(共20小题,满分 30 分)
高一英语听力模拟试题 听力原文
Text 1
M: You’ve worked in advertising for 25 years. What’s the secret of a good advertisement
W: Honestly, focus on the advantages of what you are selling, and make it eye-catching. (1)
M: That’s a very clear answer. Thank you.
Text 2
M: I want to buy the latest book in the Heroes of Great Ages series.
W: I used to love that series, but I gave up after book eight. The story isn’t interesting at all. (2)
M: It was, ①but books nine and ten make up for⌒it.
①本句中 for it 之间存在“辅音和元音的连读”现象:/f :(r) t/。
Text 3
M: I love living in this city. It’s so modern and clean.
W: Me too. All the buses run on electricity, and most people can cycle to work. The best thing is that many of the shops are dog-friendly. (3)
Text 4
M: Hey Sarah, I saw you walking a dog in the park yesterday. Is it yours
W: No, it’s my grandpa’s. I’m looking after his dog for a while because he broke his leg and can’t leave the house. (4)
M: Oh, I’m sorry to hear that.
Text 5
M: Lisa, you go traveling a lot. Can you offer me any tips
W: Sure. Always try to learn a few keywords and phrases in the local language. (5) ②It shows you respect their country and traditions, and then you’ll have more opportunities to communicate with the locals.
M: Thanks.
②本句中 respect their 之间存在 “不完全爆破” 现象:respect 最后一个音为爆破音 /t/,their 第一个音为摩擦音 / /,两者遇到一起,前面的爆破音只做部分爆破,立即过渡到后面的摩擦音上去。
Text 6 (第 6 题为推断题)
W: ③Have you decided on your paper’s subject
M: Not quite, Doctor Su. I want to compare Eastern and Western art traditions. But that’s a very broad subject!
W: Yes, you must narrow it down. You could look at the representation of space, the level of detail, and the use of color in Eastern art is particularly interesting. (7)
M: Well, I did have one idea… You may think it’s silly, but I considered focusing on dragons in art.
W: Not silly at all! Dragons have great cultural and historic significance in both traditions. That’s a really original idea.
③本句是一般疑问句,读时用升调。
Text 7 (第 8 题为总结题)
W: Dad, could I get your advice
M: Of course. You can ask me anything.
W: Did you do any surveys at school
M: Yes. In fact, I often do them as part of my job as well.
W: Great. Can you help me put one together for school
M: Sure. What’s it about
W: We need to ask the public about what they think about the new hotel being built in town. (9)
M: OK. ④So the first thing you need to do is decide your questions and target group. (9)
W: Great. That gives me somewhere to start. (9)
④本句中 target group 之间存在 “失去爆破” 现象:target 最后一个音为爆破音 /t/,group 第一个音为爆破音 /g/,两者遇到一起,前面的爆破音做出发音的准备,但并不发音。
Text 8 (第 10 题为推断题)
M: Hey, Crystal. Did you see the email from Brad (11)
W: Yes. He wants us to join a weekend team building. (11)
M: It sounds really exciting. A weekend camping.
W: I know. We get to camp out under the stars.
M: I’ve just checked the weather report. Next weekend should be sunny and clear. (12)
W: Great. Remember to take some comfortable shoes as we are going to do a lot of walking and climbing. (12)
M: No problem. (12) I’ll also take my swimming clothes. There is a beautiful lake nearby.
W: I can’t swim, but I’ll sit by the water and read my book.
M: Well, I can teach you if you like.
W: You are so kind, but I’m really afraid of water.
Text 9
M: Lisa, I’ve received an email from your dad. (14) (15) (16) I thought it was a bit strange. So I wanted to check with you before accepting his invitation. (13) (14)
W: Invitation Is he having a party I don’t know about
M: Ha-ha! I don’t think so. It looks like a YouTube address. (14) But I’m all about Internet safety… I never click on websites unless I trust them.
W: Oh! It must be about his new interest. He’s started his teaching channel on YouTube. (14)
M: Really Wow! I’m amazed he even knows how to do that.
W: Yeah. My dad’s computer skills are pretty good. A group of his retired teacher friends teach online classes, and they encouraged him to try it. (15) They are not there to make money and all the classes are free. I think they just enjoy sharing their knowledge.
M: That’s cool!
W: I guess he thought you’d be interested because you’re writing a book. (16) You should check it out. He covers everything from planning your story to getting it published. (16)
M: I definitely will! Thanks.
Text 10
Zhang Guimei was born in 1957 in Heilongjiang. In 1974, she followed her sister to Yunnan to work. (17) Years later, she was admitted to the Lijiang Teachers College with excellent results, where she met her husband. After marriage, the two ran a school together for several years. After her husband died in 1996, Zhang applied to teach in Huaping County. (18) It was here that she noticed lots of girls couldn’t finish their studies. Knowing the value of education, Zhang was determined to set up a school for girls. (19) She tried many ways to raise money, but with little success. Her luck changed when a newspaper reporter published an article about her dream for girls’ education in 2007. Soon, the local government and many warm-hearted people donated to build the school. (19) Since opening in 2008, the Huaping High School for Girls has offered free, quality education to thousands of poor girls. Her contribution to education has changed their lives forever. Despite the difficulties, whether in work or life, Zhang never thought of giving up, which deeply affected many people, including me. (20)
听力答案:
1-5 BBCAC 6-10 BACAB 11-15 CACAC 16-20 ABCAB
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 C D B B C A D C D B
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 A A C B A F G E A C
A
【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了四本适合青少年阅读的书籍。
21.细节理解题。根据The Fault in Our Stars部分“This moving novel follows Hazel Grace, a teenager with cancer, as she falls in love with Augustus Waters, a fellow cancer survivor. High schoolers connect with its raw honesty, relatable characters and powerful themes of love.(这部感人的小说讲述了患癌症的少女哈泽尔 格蕾丝与同为癌症幸存者的奥古斯塔斯 沃特斯相恋的故事。高中生们被它的坦诚、接地气的角色以及深刻的爱情主题所打动。)”可知,该书的核心主题是“爱情(love)”,与选项C “Affection (爱慕、情感)”含义一致。故选C项。
22.细节理解题。根据The 7 Habits of Highly Effective Teens部分“This practical self-help book offers teens strategies for building confidence, setting goals and making positive life choices.(这本实用的自助书籍为青少年提供了建立自信、设定目标和做出积极人生选择的方法。)”可知,该书明确包含“设定目标”的相关策略,适合想学习设定目标的青少年。故选D项。
23.推理判断题。根据第一段“From classic novels to fantasy, fun, history and adventure, these must-read young adult books offer powerful stories for teen readers. They’ll help teens understand others’ lives and experiences, explore their own identity and develop their views and values as they walk into adulthood. Many are common on school lists, and some are stories that you simply can’t put down. Whether your teen is in a reading era (时期) or just wants something to get into, these are the books that teens need on their list.(从经典小说到奇幻、趣味、历史与冒险题材,这些必读的青少年文学作品为青少年读者呈现了极具感染力的故事。它们能帮助青少年理解他人的生活与经历,探索自我认同,并在步入成年的过程中逐步形成自己的观点与价值观。这些作品里,不少常见于学校推荐书单,还有一些则是一旦翻开就根本停不下来的故事。无论你的孩子正处于热爱阅读的阶段,还是只是想找些书来读,这些都是青少年书单上必不可少的读物。)”可知,文章开篇即点明核心目的——向青少年推荐有价值的必读书籍,后文再逐一介绍书籍内容。故选B项。
B
【导语】本文是一篇记叙文。在黑泽尔伍德镇(Hazelwood), Seedlings for Tomorrow组织为每个孩子免费提供三株植物,让他们在自己的花园中种植。孩子们通过加入Garden Buddy项目,与成年导师配对,每周学习园艺和自然知识。
24.细节理解题。根据第一段“This project pairs each young gardener with an adult guide. They have a 45-minute virtual meeting each week to learn about gardening and nature.(该项目为每位年轻园丁配备一位成人导师。每周他们都会进行45分钟的线上交流,以学习园艺和自然知识)”可知,通过加入Garden Buddy项目,孩子们可以学习园艺和自然知识。故选B。
25.推理判断题。根据第二段““Some groups think dropping off supplies is helping. But if people don’t know how to use them, it’s like giving them a stone,” he explained. That’s why the program focuses on teaching skills — like how to water plants properly, what seasons are best for planting, and how to protect flowers from insects.(“有些团体认为发放物资是有帮助的。但要是人们不知道如何使用这些物资,那就好比给他们一块石头。”他解释道。这就是为什么这个项目侧重于传授技能——比如如何正确给植物浇水、哪些季节最适合种植、以及如何保护花卉免受昆虫侵害)”可知,Orson认为仅仅提供植物是不够的,更重要的是教会人们如何种植、照顾它们。这与“授人以鱼不如授人以渔”的理念相符合。故选C。
26.推理判断题。根据最后一段“The fund manager Elara Vane said, “Such programs are essential— they teach patience, responsibility and love for the environment, which helps kids both in and out of school,” adding that parents have noticed their children becoming more confident since joining the project.(基金经理埃拉拉·瓦恩说:“这类项目非常重要——它们能培养孩子们的耐心、责任感以及对环境的关爱,这对他们在校内外都有所裨益。”她还表示,家长们注意到自从参与该项目后,孩子们变得更加自信了)”可知,作者通过引用Ecology Fund的基金经理Elara Vane的话来强调该项目的价值。故选A。
27.推理判断题。根据第一段“Every kid should feel the joy of growing something with their own hands,” said Orson Pike, the project director.(项目负责人奥森·派克说道:“每个孩子都应该体验亲手种植作物所带来的快乐。”)”以及第三段“Orson is already 70, but he’s always been enthusiastic about the growth of the next generation. He believes that by letting kids choose what they love, they’ll grow into passionate gardeners. Many kids even share their progress with classmates, making gardening a social activity.(奥森已经70岁了,但他一直对下一代的成长充满热情。他认为,只要让孩子们选择自己喜爱的事物,他们就会成长为充满热情的园丁。许多孩子还会向同学分享自己的成长过程,这使得园艺成为了一项社交活动)”可知,Orson创办了非营利组织Seedlings for Tomorrow,并致力于通过该项目教会孩子们园艺技能和对环境的热爱。他相信通过让孩子们选择自己喜欢的植物,他们会成长为热情的园丁。此外,他还希望建立小型绿色站点,让人们可以交换种子和园艺技巧。这些行为都表明Orson是一个关心他人、尤其是关心下一代成长的人。故选D。
C
【导语】本文是一篇新闻报道。文章报道了中国拟增设中小学春秋假的提案,分析其推动服务消费的经济目的、试点城市的实践案例,以及家长与专家的分歧。
28.细节理解题。根据第二段中“Earlier this month, a national policy document on expanding service consumption called for “making good use of student vacation arrangements” to inspire new growth. (本月早些时候,一份关于扩大服务消费的国家政策文件呼吁“利用好学生假期安排”,以激发新的增长)”可知,新提案的目的是刺激经济增长。故选C项。
29.细节理解题。根据第五段中Peng所说的话“If parents link their paid leave with spring and autumn breaks, they are more likely to travel — boosting service consumption (如果父母将带薪假期与春假和秋假挂钩,他们就更有可能外出旅游,从而促进服务消费)”、第六段中“Liu Deyan, associate professor at Shanghai Normal University, said additional breaks could help rebalance the market. (上海师范大学副教授刘德艳表示,额外的休息可能有助于市场再平衡)”和第七段中“Li Tingting, Tianjin, said she looks forward to more flexible family travel options, while Zhao Qian, a mother from Zhoushan in east China, voiced concern: “An extra short break may mean more childcare challenges. It’s not always convenient.”(天津的李婷婷表示,她期待更多灵活的家庭旅行选择;而来自中国东部舟山的母亲赵倩则表达了担忧:“额外的短假期可能意味着更多育儿难题,这并不总是方便的。”)”可知,赵倩对额外假期有担心,最不可能支持增加假期的提议。故选D项。
30.细节理解题。根据最后一段中“Social science researcher Peng believes the breaks make the school holiday schedule more balanced, helping to ease academic pressure, promote students’ physical and mental well-being, and strengthen their overall health. (社会科学研究员彭澎认为,这些休息时间使学校的假期安排更加平衡,有助于缓解学业压力,促进学生的身心健康,增强他们的整体健康)”可知,组织文化活动未被列为增加假期的益处。故选B项。
31.主旨大意题。通读全文,尤其是第一段“A new proposal to introduce spring and autumn vacations for primary and middle school students is gaining attention and could reshape how families plan their travels. (一项针对中小学生的春假和秋季假的新提案正引起人们的关注,这可能会改变家庭计划旅行的方式)”可知,文章报道了中国拟增设中小学春秋假的提案,分析其推动服务消费的经济目的、试点城市的实践案例,以及家长与专家的分歧。因此,最贴切的标题是A项“中国重新思考校历安排”。故选A项。
D
【导语】这是一篇说明文。文章主要解释了什么是心理韧性以及心理韧性对于学生的影响。
32.词句猜测题。根据划线词后文“It is the superpower that lets you bounce back from setbacks and cope with the ups and downs in life.(它是让你从挫折中振作起来,应对生活起起落落的超能力)”可知,resilience可以让你从挫折中振作起来,应对生活起起落落,即“坚韧”的品质。故划线词意思是“坚韧”。故选A。
33.细节理解题。根据第三段“The study has revealed a strong positive correlation between resilience and academic engagement. Resilient students are found to be more deeply involved in class discussions, to take on leadership roles in school communities, and to seek out additional learning opportunities.(该研究揭示了心理韧性和学业投入之间的强烈正相关关系。研究发现,适应力强的学生更深入地参与课堂讨论,在学校社区中担任领导角色,并寻求额外的学习机会)”可知,心理韧性提高参与度和表现从而影响学生的学习成绩。故选C。
34.推理判断题。根据第三段“Mr. Thompson, a mathematics teacher at Evergreen High School, exemplifies the findings of the study through his teaching practices. He has made it his mission not only to teach math but also to inject a sense of resilience in his students. He employs a variety of methods to cheer students up. Over time, Mr. Thompson’s efforts began to bear fruit. His students’ attitudes towards math shifted from fear to fascination. They started to look ahead , and more importantly, this process helped them develop a growth mindset.(汤普森先生是常青高中的一名数学老师,他通过自己的教学实践证明了这项研究的发现。他的使命不仅是教数学,还要给学生们注入一种韧性。他采用各种方法使学生们振作起来。随着时间的推移,汤普森的努力开始开花结果。他的学生对数学的态度从恐惧变成了着迷。他们开始向前看,更重要的是,这个过程帮助他们培养了一种成长的心态)”可知,汤普森先生鼓励学生要有心理韧性。故选B。
35.推理判断题。根据最后一段“Professor Warren, based on her research, recommends creating an encouraging atmosphere where teens can freely discuss their challenges and receive helpful feedback. She also stresses the value of building a supportive network. Whether it’s a teacher, a coach, or a peer, having someone who can give you a boost when you need it can make all the difference. So, the next time you face a challenge, remember, it’s not about avoiding them, but about learning to bounce back from them.(基于她的研究,沃伦教授建议创造一个鼓舞人心的氛围,让青少年可以自由地讨论他们的挑战,并获得有益的反馈。她还强调了建立一个支持性网络的价值。无论是老师、教练还是同伴,当你需要的时候,有人能给你鼓励,这会让一切变得不同。所以,下次你面对挑战时,记住,不是要逃避它们,而是要学会从中恢复过来)”可知,沃伦教授在最后一段主要讲了关于增强韧性的建议。故选A。
E
【导语】本文是一篇说明文,介绍了社会学中的“弱连接”概念(指非亲密朋友或家人的人际关系),阐述了其在提供独特信息资源、促进心理健康等方面的作用,并给出建立弱连接的建议。
36.根据上文“However, think about how many people you interact with in a typical week are the ones you wouldn’t consider as close connections.(然而,想一想在一个典型的星期里,你与之互动的人中有多少是你认为不亲密的人)”可知,上文提到了你认为不亲密的人,可推理出空白处在举例说明那些不亲密的人,与F项“For example, you chat with the guys who regularly serve you at the store(例如,你和经常在商店为你服务的人聊天)”表达的含义一致,故选F项。
37.根据下文“For example, if you spoke about your job hunt to a group of close friends, they might only be aware of the same job opportunities as you because you move in the same circles. However, mentioning it to an acquaintance, like a regular waiter, connects you to people outside your own social circle, which can provide unexpected job opportunities.(例如,如果你和一群亲密的朋友谈论你的求职,他们可能只知道和你一样的求职机会,因为你们在同一个圈子里。然而,如果你对一个熟人,比如一个经常为你服务的服务员提起这件事,就会把你和你社交圈之外的人联系起来,这可能会提供意想不到的工作机会)”可知,此处是在对比亲密关系和弱连接在信息获取上的不同,与G项“Strong ties tend to form closed social groups with limited new information(牢固的关系往往形成封闭的社会群体,导致新信息有限)”表达的含义一致,通过对比说明弱连接的优势,故选G项。
38.根据上文““Weak ties can serve special functions not served by close ties, including providing access to unique information and resources,” says Susan Sprecher, distinguished professor at Illinois State University. “Additionally, many people interact with more weak ties throughout a day than they do with close ties (伊利诺伊州立大学的杰出教授苏珊·斯普雷彻说:“弱连接可以发挥亲密关系无法发挥的特殊功能,包括提供独特的信息和资源。”“此外,许多人一天中与弱连接的互动比与亲密关系的互动更多”)”可知,此处是在说明弱连接的好处,与E项“This diverse social network is related with good health and well-being(这种多样化的社交网络与良好的健康和幸福有关)”表达的含义一致,进一步阐述弱连接带来的积极影响,故选E项。
39.根据下文“They reported feeling more happiness and greater feelings of belonging on days when they interacted with more classmates than usual.(他们报告说,在与比平时更多的同学互动的日子里,他们感到更快乐,更有归属感)”可知,此处是在说明研究的对象,与A项“The research involved students(这项研究涉及学生)”表达的含义一致,引出下文对研究结果的描述,故选A项。
40.根据上文“Given they have such a strong impact on our lives, why not create weak ties (鉴于它们对我们的生活有如此大的影响,为什么不建立弱连接呢?)”以及下文“Often, this will mean going outside and speaking to people, whether it’s those you pass in the street, who serve you in shops, or with whom you share a class.(通常,这意味着走出去和别人交谈,无论是你在街上遇到的人,在商店里为你服务的人,还是和你一起上课的人)”可知,此处是在说明建立弱连接的方法,与C项“We just need to engage with other people(我们仅仅需要和其他人交往即可)”表达的含义一致,承接上文的问题,引出下文具体的做法,故选C项。
第三部分 完形填空
题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 40
答案 A D B C A B D A B C
题号 51 52 53 54 55
答案 A C C D B
41.A 42.D 43.B 44.C 45.A 46.B 47.D 8.A 49.B 50.C 51.A 52.C 53.C 54.D 55.B
【导语】这是一篇记叙文,作者回顾了自己三年的高中生活,讲述了高中生活中的困惑、迷茫以及后来的努力和收获,表达了对高中生活的感慨和对未来的期待。
41.考查动词词义辨析。句意:有过困惑的日子,有过迷失的时刻,也有过陷入绝望后突破的喜悦。A. stuck卡住,陷入;B. hidden隐藏;C. buried埋葬;D. absorbed吸收,专注于。根据上文“moments of feeling lost”以及“in hopelessness”可知,这里表达的是陷入绝望的状态,be stuck in为固定搭配,意为“陷入”。故选A。
42.考查形容词词义辨析。句意:真的,我的成绩很令人失望,我经常陷入精神焦虑的循环。A. excellent优秀的;B. unpleasant不愉快的;C. satisfying令人满意的;D. disappointing令人失望的。根据上文“In the first two years, I wandered without direction.”以及“Busy all day, yet achieving little”可知,作者前两年没有方向,忙碌却收获甚少,所以成绩应该是不好的,令人失望的。故选D。
43.考查名词词义辨析。句意:真的,我的成绩很令人失望,我经常陷入精神焦虑的循环。A. relaxation放松;B. anxiety焦虑;C. happiness幸福;D. boredom无聊。根据上文“my grades were disappointing”可知,成绩不好会导致作者精神上的焦虑。故选B。
44.考查动词短语辨析。句意:幸运的是,从高三开始,我就专注于课堂,保持乐观的态度。A. depended on依赖;B. acted on对……起作用,按照……行动;C. focused on专注于;D. worked on从事于,致力于。根据下文“maintained an optimistic attitude”以及作者成绩有所提高可知,作者从高三开始专注于课堂学习。故选C。
45.考查连词词义辨析。句意:高中,也许就是不断从错误中学习,以便我们以后能够冷静地面对类似的问题。A. so that以便,为了;B. now that既然;C. as though好像;D. even though即使。根据“constantly learning from mistakes ”和“we can face similar problems calmly later.”可知,不断从错误中学习的目的是以后能够冷静地面对类似的问题,so that引导目的状语从句,符合语境。故选A。
46.考查名词词义辨析。句意:有一些遗憾 —— 语文和历史考试没有达到预期。A. dreams梦想;B. expectations期望;C. standards标准;D. requirements要求。根据上文“There were some regrets”可知,作者对语文和历史考试的成绩不满意,觉得没有达到自己的期望。故选B。
47.考查形容词词义辨析。句意:实际上,经过三年的努力,我们大多数人都超越了以前的自己,这就足够了。A. meaningful有意义的;B. convenient方便的;C. special特别的;D. enough足够的。根据上文“after three years of effort, most of us go beyond our former selves”可知,作者认为经过努力超越了自己这就足够了。故选D。
48.考查动词词义辨析。句意:我接受这个合理的结果,证明我的努力得到了回报。A. proving证明;B. measuring测量;C. doubting怀疑;D. reducing减少。根据上文“I accept this reasonable outcome”以及“my efforts paid off”可知,作者接受这个结果,因为它证明了自己的努力没有白费。故选A。
49.考查名词词义辨析。句意:人们常说大学会更容易,也许意味着在时间管理上有更多的自由。A. pressure压力;B. freedom自由;C. challenge挑战;D. pleasure快乐。根据上文“university will be easier”可知,大学相对高中来说会有更多的自由时间,在时间管理上有更多的自由。故选B。
50.考查动词词义辨析。句意:但轻松是相对的。重要的课程不能被忽视。A. mastered掌握;B. completed完成;C. ignored忽视;D. stressed强调。根据上文“ease is relative”以及“Essential coursework”可知,虽然大学相对轻松,但重要的课程不能被忽视。故选C。
51.考查动词词义辨析。句意:业余时间可以用来自我提升和参加我喜欢的活动来丰富自己。A. enrich丰富;B. check检查;C. question质疑;D. rescue救援。根据上文“Spare time can be used for self-improvement and participating in activities I enjoy” 可知,参加喜欢的活动可以丰富自己的生活。故选A。
52.考查副词词义辨析。句意:回首往事,那三年并不完全顺利。A. hardly几乎不;B. slightly稍微;C. totally完全地;D. nearly几乎。根据上文“There were days of confusion, moments of feeling lost”以及下文“There were tears hidden behind smiles”可知,作者的高中生活有困惑、有迷失,并不完全顺利。故选C。
53.考查名词词义辨析。句意:笑容背后隐藏着泪水,笑声掩盖着挣扎。A. successes成功;B. efforts努力;C. struggles挣扎;D. battles战斗。根据上文“those three years were not totally smooth”以及“tears hidden behind smiles”可知,高中生活并不顺利,笑容背后有泪水,笑声掩盖着挣扎。故选C。
54.考查动词词义辨析。句意:然而,每一步,无论是前进还是后退,都通向现在的我。A. replies回复;B. refers参考,涉及;C. points指向;D. leads引导,导致。根据上文“every step, whether forward or backward”以及“to who I am now”可知,作者认为高中的每一步都对现在的自己产生了影响。故选D。
55.考查动词词义辨析。句意:高中是一个结束的篇章,但生活是一本有更多页面要书写的书。A. draw画;B. write写;C. tear撕;D. burn燃烧。根据上文“High school is a chapter closed, but life is a book”可知,高中结束了,生活还在继续,有更多的内容要去书写。故选B。
第II卷(非选择题部分,共55分)
第四部分 语言运用(共四节,满分55分)
第一节 课文原文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
根据原文,在空白处填入一个适当的单词。
accused 57. contrast 58. modest 59. employees 60. take
exceeds 62. emotional 63. anxious 64. boom 65. previously
第二节 单词拼写(共15小题;每小题1分,满分15分)
根据首字母或汉语提示填空,每空一词。
66. introvert 67. predictable 68. assemble 69. literally 70. efficiency
71. conduct 72. cooperative 73. entitle 74. conservative 75. repetitive
76. estimate 77. capacity 78. seated 79. stable 80. pump
第三节 语法填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
81. where / in which 82. that / which 83. whom 84. which
85. As 86. whose 87. when / in which / during which
88. that 89. which 90. why / for which
91. has been raining 92. would start / was going to start 93. when
94. height 95. as
第三节 应用文写作(满分15分)
Dear Sir/Madam,
I’m writing to apply for the volunteer position at your Chinese training center, which I learned about recently.
I believe I’m well-suited for this role. First, as a native Chinese speaker with solid English skills, I can communicate smoothly with students and assist with basic Chinese teaching. Second, I’m outgoing and enthusiastic—always ready to help others, which I think will help create a friendly atmosphere. Last, my past experience volunteering at training centers has taught me how to handle common challenges in such settings.
I would be truly grateful if you could give me this opportunity.
Yours sincerely,
Li Hua

展开更多......

收起↑

资源预览