资源简介 广东省汕头市潮南区井都中学2024-2025学年九年级上学期期末测试英语试题一、A(2024九上·潮南期末)PRIVATE ENGLISH LESSONS An experienced teacher is offering private lessons in English. Please email me at the address below and tell me: Your age Reasons for learning English Your level of English Areas that you need to focus on—grammar, listening, speaking, reading, writing, etc. Mrs. M. Daniels (danielsm@ )Dear Mrs. Daniels, I recently saw your advertisement on the university website offering private English lessons. I'm very interested in your private lessons and would like some more information. I am a student at Aston College here in Hong Kong studying English, so my language level is already quite good. However, I feel that I need to improve my listening and speaking skills. This is because I'm planning to study at London University in England next year and I think your lessons will help me to live and study abroad. Could you send me some more information about the lessons offered, such as where and when they will be held and how much they cost Also, I would like to know whether you teach students in groups or one-on-one. I would be glad to supply any further information you might need. Regards, Li Hua根据材料内容选择最佳答案。1.Where did Li Hua see Mrs. Daniels' advertisement A.At London University. B.In a newspaper.C.On the Internet. D.On TV.2.Why did Li Hua write the email A.To make friends with Mrs. Daniels.B.To apply to study at London University.C.To get more information about Mrs. Daniels' lessons.D.To find out more information about Aston College.3.Which of the following information did Li Hua NOT mention in his email A.His age.B.His reasons for learning English.C.His language level.D.The language skills he wants to focus on.4.Li Hua wants to take the lessons to improve his ________.A.listening and writing B.writing and speakingC.listening and grammar D.listening and speaking5.What can we learn about Li Hua from his email A.He is now living in England.B.He is a student in Hong Kong.C.His level of English is very low.D.He is studying at London University.二、B(2024九上·潮南期末)Do as the Romans DoThe customs in different countries are rather different. If I have dinner with a Chinese host, he always puts more food onto my plate as soon as I have emptied it. That often discomforts me greatly. I have to eat the food even if I don't want to, because it is considered bad manners in the West to leave one's food on the plate. I have already noticed that when a Chinese sits at an American dinner party, he very often refuses the offer of food or drink though he is in fact still hungry or thirsty. This might be good manners in China, but it is not in the West at all. In the United States, it is impolite to keep asking someone again and again or insist on his accepting something. Americans have a direct way of speaking. If they want something, they will ask for it. If not, they will say, "No, thanks." When an American is fed up with beer by the host, for example, he might say, "No, thanks. I'll take some diet, Pepsi Cola if you have it." That is what an American will do. So when you go to the United States, you had better remember the famous saying: When in Rome, do as the Romans do.根据材料内容选择最佳答案。6.From the passage, we can know that the Chinese are usually ________ to the guests.A.very warm B.rude C.impolite D.cold7.When the writer has dinner with a Chinese host, he/ she often feels ________A.pleasant B.uncomfortable C.satisfied D.happy8.Why does a Chinese often refuse the offer of food or drink at a dinner party A.He has had enough.B.He is shy.C.He is afraid that others will laugh at him.D.He thinks it's polite to do that.9.When an American wants something to eat or drink at a dinner, he will ________.A.ask for it impolitely B.refuse the offerC.ask for it directly D.express himself indirectly10."When in Rome, do as the Romans do" means "________".A.When you get to Rome, you should act as the Romans doB.When you stay in Rome, you should do as the Romans doC.When you are in a new country, you should do as the locals doD.Romans can be an example for you三、C(2024九上·潮南期末)I grew up in a very poor common family. My father used some unusual ways to teach us and rarely spared us from the school of hard lessons. This is the one I value most.On the first day of 2nd grade, my father asked me if I could read well. "Yes, I can," I said. So he gave me a map with street names and directions on how to walk to school. School is 3 miles away, and I had never been off my home street by myself, ever.My father said, "Lily, everything you need to know is written on the map. Read the map and follow the directions." My father kissed me goodbye and sent me out the door. I was afraid. How could I walk to school alone On my way to school, I cried as I walked.I don't know how long it took for me to get to school, but I do remember how I felt when I came around the last street corner and saw my school. I jumped up and down. I wished I could tell my father that I made it.My father wasn't there when I got home and I was asleep when he got home. The next day I waited for him to ask what had happened. He never did. Years later I asked him why he did that and why he didn't care about what had happened. He just looked at me for a while and then said, "I didn't have to ask you because I knew. I followed you all the way. I saw you jump up and down at the last street corner. I felt what you felt." Then I understood and I cried.根据材料内容选择最佳答案。11.On the first day of 2nd grade, Lily's father asked her to ________.A.read street names B.go to school herselfC.learn how to read maps D.memorize ways to school12.Why did Lily cry on her way to school A.Because she didn't like school.B.Because she didn't know the way.C.Because she was late for school.D.Because she was afraid to walk alone.13.How did Lily feel when she arrived at the last street corner A.Tired. B.Excited. C.Worried. D.Surprised.14.We can learn from the passage that Lily ________.A.did very well in her lessonsB.hardly talked with her fatherC.didn't want her father to ask what had happenedD.didn't know her father was following her all the time15.Lily understood years later that her father ________.A.took pride in her B.was strict with herC.loved her very much D.cared about her study四、D(2024九上·潮南期末)I wish there would be a way to describe China in a simple word but that's impossible. 16. In my English classes when the students were asked what they would do if they only had a few hours to live, most students told me they would spend their last few hours with their families and parents. 17. I teach in Xiangyang, a beautiful city which the Hanjiang River goes across it and I live here better. The foods are cheaper than those in the US, so are clothing and articles(物品) of everyday us. People pay less for the public transportation, too. 18. However, it is reported that still there are a few children who can't afford the expenses(费用) of schooling. But the government organized Project Hope many years ago. It creates conditions for the poor children to go back to school. 19. I seldom saw the things mentioned of the creative(有创造力的) changes China has made. But the economic miracles(经济奇迹) have the big problems. 20. To be honest, if I compare China with the US, my answer has always been the same: "We are not worse or better than each other; we are only different. "A. It's a tradition to value education in China.B. I realize that family is everything in China.C. I am often asked which country I consider better.D. I was used to reading the news of China in the US.E. The cost of living here isn't as high as that in the US.五、完形填空(共15 小题,每小题1分,共15分)(2024九上·潮南期末)Mr. Wu is an English teacher. Last Monday at the beginning of class, he 21. asked his students how their weekends had been. One girl said that she had spent a 22. weekend--she had her wisdom teeth pulled out and they still hurt. "Why do you always seem to be so happy, Mr. Wu " she asked.The girl's 23. reminded Mr. Wu of something he had read somewhere before. "Every morning when you get up, you have a choice about how you want to get close to life that day," Mr. Wu said with a smile. "I 24. to be cheerful.""And today is my lucky day," he added." 25. " The whole class were curious."This morning, I 26. to school as usual. I only had to go another kilometer down the road when my e-bike broke down...""Your e-bike broke down and it's your lucky day " The students were 27. . "What do you mean, Mr. Wu ""My e-bike broke down a quarter before class, so I 28. it on the roadside, took my books, and walked down the road. It took me ten minutes to arrive at the 29. . I live eight kilometers away. My e-bike could have broken down 30. along the way. But it didn't. 31. , it broke down in the perfect place-off the main road, within walking distance of here. I'm still able to teach my class 32. I'll be able to get it repaired after class. If my e-bike must break down 33. , it couldn't be arranged (安排) in a better way."The students' eyes opened wide, and then they smiled. Mr. Wu smiled back. Somehow, his story had 34. them. He was happy that they had a perfect chance to consider 35. in a new way.21.A.proudly B.cheerfully C.seriously D.angrily22.A.busy B.satisfying C.terrible D.meaningful23.A.question B.suggestion C.decision D.introduction24.A.fail B.hate C.seem D.choose25.A.Who B.When C.Why D.How26.A.walked B.ran C.drove D.rode27.A.surprised B.bored C.impatient D.nervous28.A.left B.checked C.repaired D.found29.A.hospital B.school C.park D.bank30.A.somewhere B.anywhere C.everywhere D.nowhere31.A.However B.Also C.Instead D.Otherwise32.A.and B.but C.so D.or33.A.yesterday B.the other day C.today D.tomorrow34.A.hurt B.touched C.controlled D.worried35.A.dream B.purpose C.wish D.luck六、语篇填空(本题共两小节 15 小题,每小题1分,共15分)(2024九上·潮南期末)阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。take, housework, soon, come, ourselves, most, what, like, top, robotWhat will the world be like in the future In my idea, a lot of what we see in science fiction (科幻) films will 36. true.I think there will be flying cars for people to park on 37. of buildings. If this happens, there won't be any more traffic jams! I believe that 38. houses will be green, as we'll only use the energy 39. wind and solar power. In the future, I think robots will do most of our 40. , so life will be easier. There will be 41. teachers too, and children will 42. laptop computers to school instead of books. No one really knows 43. the future holds for our life on Earth. All we need to do is to believe in 44. . After all, as Albert Einstein once said, "I never think of the future. It comes 45. enough."(2024九上·潮南期末)阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。How much time do you spend in front of a screen every day If your answer 46. about one hour, then maybe you are one of 47. happiest teenagers in the world.Scientists did a survey. They asked students aged 13 to 18 how it takes them 48. have fun on phones and computers. They also asked about their feelings of happiness. They found that those 49. spend more time on their smartphones are unhappier. "Spend no more than two hours a day on digital media (电子产品), and try 50. spend more time with friends and on exercise. These two activities bring greater happiness," Jean Twenge, the scientist who led the study, said.七、补全对话(5小题,每小题2分,共10分)(2024九上·潮南期末)根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。A: Good morning, madam! What can I do for you B: Good morning! 51. .A: What's inside it B: 52. . My ID card is also in it. What shall I do A: 53. B: My friends picked me up at about 10 o'clock in the morning. Then we went to the park and spent two hours there.A: Then you may have lost it there B: No. 54. . I paid for the lunch.A: Don't worry. We will do our best to help you. Please write down your name and telephone number on this piece of paper. 55. .B: Thank you so much.八、书面表达(满分20分)56.(2024九上·潮南期末)文明礼貌从我做起,从现在开始,从点滴小事做起。请根据下面的提示和要求,以 "When to Say Thank You"为题,写一篇短文。提示:1) When should we say "thank you" at home 2) When are we supposed to say "thank you" at school 3) ...要求:1) 短文须包括提示中的两个要点和一个补充要点,可适当发挥。2) 短文中不要出现真实的地名、校名和人名。3) 词数80个左右。(开头已给出,不计入总词数)参考词汇:wash, encourage, openWhen to Say Thank YouIt's polite to say "thank you" when others help us or say something kind to us._________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________答案解析部分【答案】1.C2.C3.A4.D5.B【知识点】学会学习;细节理解;书信、电子邮件【解析】【分析】文章大意:主要讲述了李华写给丹尼尔夫人的一封信,信中他主要询问了一些关于英语学习的问题。【点评】考查阅读理解。首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。1.细节理解题。根据文中"I recently saw your advertisement on the university website offering private English lessons."可知,李华是在网上看到了这则广告。故选C。2.细节理解题。根据文中"I'm very interested in your private lessons and would like some more information."可知,李华写这封信的原因是希望得到更多关于课程的信息。故选C。3.细节理解题。根据文中"I am a student at Aston College here in Hong Kong studying English, so my language level is already quite good.However, I feel that I need to improve my listening and speaking skills."可知,李华在信中没有描述自己的年龄。故选A。4.细节理解题。根据文中"However, I feel that I need to improve my listening and speaking skills."可知,李华想要提高自己的听说能力。故选D。5.细节理解题。根据文中"I am a student at Aston College here in Hong Kong studying English, so my language level is already quite good."可知,李华是香港的一名中学生。故选B。【答案】6.A7.B8.D9.C10.C【知识点】说明文;文化差异与文化自信;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意:通过中美用餐礼仪的对比,阐述了在不同文化环境中适应和遵循当地习俗的重要性。【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。6.推理判断题。根据"If I have dinner with a Chinese host, he always puts more food onto my plate as soon as I have emptied it. "可知,和中国主人一起吃饭,他总是在作者刚把盘子里的食物吃完的时就往盘子里放更多的食物。由此推知中国人对待客人通常很热情。故选A。7.细节理解题。根据"That often discomforts me greatly. "可知,他/她经常会感觉不舒服。故选B。8.细节理解题。根据"he very often refuses the offer of food or drink though he is in fact still hungry or thirsty. This might be good manners in China,"可知,一个中国人在宴会上经常拒绝别人提供的食物或饮料,是因为他认为这样做是礼貌的。故选D。9.细节理解题。根据"If they want something, they will ask for it."可知,如果他们想要什么,他们会直接说出来。故选C。10.推理判断题。本文通过中美用餐习俗的差异,强调了"入乡随俗"的重要性,即在不同文化环境中应遵循当地的习惯和礼仪。故选C。【答案】11.B12.D13.B14.D15.C【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意:讲述了在Lily二年级时,爸爸对她进行了一次与众不同的教育。【点评】考查阅读理解。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。11.细节理解题。根据"On the first day of 2nd grade, my father asked me if I could read well...So he gave me a map with street names and directions on how to walk to school."和"How could I walk to school alone "可知,在Lily上二年级的第一天,爸爸给了她去学校的地图,让她独自一人去上学。故选B。12.细节理解题。根据"I was afraid. How could I walk to school alone On my way to school, I cried as I walked."可知,Lily在上学的路上哭,是因为她不敢一个人走路去上学。故选D。13.推理判断题。根据"...how I felt when I came around the last street corner and saw my school. I jumped up and down. I wished I could tell my father that I made it."可知,Lily走到最后一个街角,看到了学校时,她上跳下跳,希望告诉爸爸自己成功了。由此可推知,当时她很激动。故选B。14.细节理解题。根据"Years later I asked him why he did that and why he didn't care about what had happened.""I followed you all the way."和"Then I understood and I cried."可知,Lily不知道爸爸当时一直跟随她。故选D。15.推理判断题。根据"I felt what you felt."和"Then I understood and I cried."可推知,多年后,Lily在得知真相后,理解了爸爸很爱自己。故选C。【答案】16.B;17.E;18.A;19.D;20.C【知识点】说明文;文化差异与文化自信;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意:通过作者的亲身经历,从家庭观念、生活成本、教育重视程度等方面描述中国,最后表明中美并无优劣之分,只是不同。A. It's a tradition to value education in China. 重视教育是中国的传统。B. I realize that family is everything in China. 我意识到在中国家庭就是一切。C. I am often asked which country I consider better. 我经常被问到哪个国家我认为更好。D. I was used to reading the news of China in the US. 我过去习惯在美国读关于中国的新闻。E. The cost of living here isn't as high as that in the US. 这里的生活成本没有美国那么高。【点评】考查阅读还原。解题需围绕 "作者对中国的观察与感受" 主线,根据前后文的承接、概括、例证逻辑匹配选项,确保内容连贯。16.根据文中语句 "most students told me they would spend their last few hours with their families and parents." 可知,此处需总结学生做法反映的中国价值观。选项 B 中的语句 "I realize that family is everything in China." 与此相符,该句承接前文学生的选择,点明中国重视家庭的核心观念,衔接自然,故答案为 B。17.根据文中语句 "The foods are cheaper than those in the US, so are clothing and articles of everyday use. People pay less for the public transportation, too." 可知,此处核心是中国的生活成本较低。选项 E 中的语句 "The cost of living here isn't as high as that in the US." 与此相符,该句概括段落主旨,衔接后文各类生活开销的具体对比,故答案为 E。18.根据文中语句 "But the government organized Project Hope many years ago. It creates conditions for the poor children to go back to school." 可知,此处强调中国对教育的重视。选项 A 中的语句 "It's a tradition to value education in China." 与此相符,该句作为段落主题句,统领后文 "希望工程" 的例证,衔接紧密,故答案为 A。19.根据文中语句 "I seldom saw the things mentioned of the creative changes China has made." 可知,此处需说明 "我" 此前了解中国的渠道。选项 D 中的语句 "I was used to reading the news of China in the US." 与此相符,该句解释了 "很少看到中国创新变化" 的原因,衔接自然,故答案为 D。20.根据文中语句 "if I compare China with the US, my answer has always been the same: 'We are not worse or better than each other; we are only different.'" 可知,此处需说明 "我" 常被问到的问题。选项 C 中的语句 "I am often asked which country I consider better." 与此相符,该句引出后文的对比与回答,衔接紧密,故答案为 C。【答案】21.B;22.C;23.A;24.D;25.C;26.D;27.A;28.A;29.B;30.B;31.C;32.A;33.C;34.B;35.D【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】文章大意:文章主要讲述吴老师在周一的课上问同学们周末过得怎么样,一位同学说很糟糕,并问吴老师为何总是看起来那么高兴。吴老师用早上发生在自己身上的事告诉同学们:一件看起来不幸的事情,换个角度看,可能就是幸运的事情。【点评】考查完形填空。首先,先通读全文,跳过缺失单词,在根据上下文的含义来确定所缺部分单词的含义,最后对选项进行区别,选择正确的一项。21.句意:上周一开始上课时,他兴高采烈地问学生周末过得怎么样。A. proudly意为"自豪地";B. cheerfully意为"快乐地";C. seriously意为"严肃她";D. angrily意为"生气地"。由第一段最后一句""Why do you always seem to be so happy, Mr. Wu " she asked"可知,此时吴老师是快乐的。故选B。22.句意:一个女孩说她度过了一个糟糕的周末。A. busy意为"忙碌的";B. satisfying意为"满意的";C. terrible意为"糟糕的";D. meaningful意为"有意义的"。由下文"she had her wisdom teeth pulled out and they still hurt."可知,此处指她度过了一个糟糕的周末。故选C。23.句意:这个女孩的问题使吴老师想起了他以前在某个地方读过的东西。A. question意为"问题";B. suggestion意为"建议";C. decision意为"决定";D. introduction意为"介绍"。A承接上文,女孩问了吴老师一个问题,因此,女孩的问题让吴老师想起来以前在某个地方读到的东西。故选A。24.句意:吴老师笑着说。我选择快乐。A. fail意为"失败";B. hate意为"恨,讨厌";C. seem意为"似乎,好像";D. choose意为"选择"。由上文"Every morning when you get up, you have a choice about how you want to get close to life that day"可知,此处应为"I choose to be cheerful."。故选D。25.句意:"为什么?"全班同学都很好奇。A. Who 谁;B. When什么时候;C. Why 为什么;D. How 怎么样。由上文"And today is my lucky day"及下文"The whole class were curious."可知此处是学生询问"为什么(why)"。故选C。26.句意:今天早上,我像往常一样骑车来学校。A. walk意为"步行";B. run意为"跑";C. drive意为"驾驶";D. ride意为"骑"。由下文"when my e-bike broke down..."可知吴老师是骑电动车来学校的。故选D。27.句意:学生们很惊讶。A. surprised意为"惊讶的";B. bored意为"无聊的";C. impatient意为"不耐烦的";D. nervous意为"紧张的"。根据上文"You e-bike broke down and it's your lucky day "可知学生对于吴老师这样说感到惊讶。故选A。28.句意:我的电动自行车在上课前一刻钟坏了,因此我把它放在路边。A. leave意为"留下";B. check意为"检查";C. repair意为"修理";D. find意为"找到"。根据下文"and walked down the road."可知吴老师将电动车放在了路边。故选A。29.句意:我花了十分钟才到达学校。A. hospital 医院;B. school 学校;C. park 公园;D. bank 银行。由上文"This morning, I ride to school as usual."及下文"I'll be able to get it repaired after class."可知吴老师是去学校的路上电动坏的。故选B。30.句意:我的电动车本可能会在沿路的任何地方坏掉,但是它没有。A. somewhere意为"某处";B. anywhere意为"任何地方";C. everywhere意为"到处";D. nowhere意为"无处"。根据上下文,可知此处应为anywhere。故选B。31.句意:相反,它在主路外的最佳地点发生了故障。A. However 不过;B. Also 也;C. Instead 相反;D. Otherwise 不然,否则。根据上文,电动车本可能会在路上任何地方坏掉,但是没有;下文说它在最佳的地点坏掉了。此处上下文表示转折,用instead(相反)故选C。32.句意:我仍然能够讲课,并且我能在下课后找人修理它。A. and 而且;B. but 但是;C. so 因此;D. or 否则。前后两句是并列关系,用and符合文意。故选A。33.句意:如果我的电动车今天必须坏的话,没有比这样的安排更好的了。A. yesterday 昨天;B. the other day 前几天;C. today 今天;D. tomorrow 明天。根据前面的句子""And today is my lucky day," he added."所以用today,其他选项均不符合句意。故选C。34.句意:不知怎么的,他的故事触动了他们。A. hurt意为"伤害";B. touch意为"打动;触动";C. control意为"控制";D. worry意为"担心"。由上文"The students' eyes opened wide, and then they smiled."及下文可知,学生们被吴老师的故事触动了。故选B。35.句意:他很高兴他们有一个完美的机会以一种新的方式看待运气。A. dream意为"梦想";B. purpose意为"目的";C. wish"希望";C. luck意为"运气;幸运"。由上则"And today is my lucky day."以及"You e-bike broke down and it's your lucky clay "可知,吴老师用这个故事向同学们说明换个角度看,不幸也可能是一种幸运。因此luck符合句意。故答案选D。【答案】36.come;37.top;38.most;39.like;40.housework;41.robot;42.take;43.what;44.ourselves;45.soon【知识点】不可数名词;动词原形;其他题材;记叙文;疑问代词what / which【解析】【分析】文章大意:短文畅想了未来世界的样子,包括飞行汽车、环保房屋、机器人做家务和授课、孩子们带笔记本电脑上学等,最后引用爱因斯坦的话表达对未来的态度。take,动词,拿、带;housework,名词,家务;soon,副词,很快;come,动词,来;ourselves,反身代词,我们自己;most,形容词,大多数的;what,疑问词,什么;like,介词,像、例如;top,名词,顶部;robot,名词 / 形容词,机器人 / 机器人的【点评】考查选词填空。解题时需结合语境和固定搭配,确定单词的适当形式,注意反身代词、介词用法、宾语从句引导词等语法点,确保短文通顺连贯。36.句意:在我看来,很多我们在科幻电影中看到的东西将会成为现实。根据文中语句 "will...true" 及所给单词 "come" 的提示可知,"come true" 为固定搭配,意为 "实现、成为现实","will" 后接动词原形,故答案为 come。37.句意:我认为会有飞行汽车,人们可以把车停在建筑物的顶部。根据文中语句 "park on...of buildings" 及所给单词 "top" 的提示可知,"on top of" 为固定搭配,意为 "在…… 顶部",故答案为 top。38.句意:我相信大多数房子都会是环保的,因为我们只会使用风能和太阳能这类能源。根据文中语句 "...houses will be green" 及所给单词 "most" 的提示可知,此空表示 "大多数",修饰名词 "houses",故答案为 most。39.句意:我相信大多数房子都会是环保的,因为我们只会使用风能和太阳能这类能源。根据文中语句 "the energy...wind and solar power" 及所给单词 "like" 的提示可知,"like" 此处为介词,意为 "像、例如",用于举例说明能源类型,故答案为 like。40.句意:在未来,我认为机器人会做我们大部分的家务,所以生活将会更轻松。根据文中语句 "robots will do most of our..." 及所给单词 "housework" 的提示可知,"housework" 为不可数名词,意为 "家务",符合语境,故答案为 housework。41.句意:也会有机器人老师,孩子们会带笔记本电脑去上学,而不是书本。根据文中语句 "There will be...teachers too" 及所给单词 "robot" 的提示可知,此空表示 "机器人的",修饰名词 "teachers",用形容词形式 "robot"(可直接作定语),故答案为 robot。42.句意:也会有机器人老师,孩子们会带笔记本电脑去上学,而不是书本。根据文中语句 "children will...laptop computers to school" 及所给单词 "take" 的提示可知,"take sth. to sp." 为固定搭配,意为 "带某物去某地","will" 后接动词原形,故答案为 take。43.句意:没有人真正知道地球未来的生活将会有什么。根据文中语句 "No one really knows...the future holds" 及所给单词 "what" 的提示可知,此处为宾语从句,"what" 在从句中作宾语,意为 "什么",故答案为 what。44.句意:我们需要做的就是相信自己。根据文中语句 "believe in..." 及所给单词 "ourselves" 的提示可知,"ourselves" 为反身代词,对应主语 "we",意为 "我们自己",故答案为 ourselves。45.句意:毕竟,正如阿尔伯特 爱因斯坦曾经说过的:"我从不思考未来,它来得足够快了。" 根据文中语句 "It comes...enough" 及所给单词 "soon" 的提示可知,此空表示 "很快",修饰动词 "comes",用副词形式,故答案为 soon。【答案】46.is;47.the;48.to;49.who;50.to【知识点】固定搭配;系动词be;说明文;疑问代词who / whom / whose;社会问题【解析】【分析】文章大意:文章介绍科学家的一项调查,发现 13 至 18 岁青少年在电子产品上花费时间越多越不快乐,研究负责人建议每天使用电子产品不超过两小时,多与朋友相处和锻炼。【点评】考查语法填空。解题需结合固定句型、固定搭配、定语从句及冠词用法,紧扣原文语境和语法规则判断答案,注重健康生活主题下的语法应用。46.句意:如果你的答案是大约一小时,那么你可能是世界上最快乐的青少年之一。根据文中语句 "If your answer…about one hour" 可知,主语 "your answer" 为单数,此处需用 be 动词 is 作谓语,故答案为 is。47.句意:如果你的答案是大约一小时,那么你可能是世界上最快乐的青少年之一。根据文中语句 "one of…happiest teenagers in the world" 可知,"one of+the + 形容词最高级 + 可数名词复数" 为固定结构,故答案为 the。48.句意:他们询问 13 至 18 岁的学生,他们花多长时间在手机和电脑上娱乐。根据文中语句 "how long it takes them…have fun on phones and computers" 可知,此处符合固定句型 "It takes sb. some time to do sth.",需用不定式符号 to,故答案为 to。49.句意:他们发现那些花更多时间在智能手机上的人更不快乐。根据文中语句 "those…spend more time on their smartphones are unhappier" 可知,此处为定语从句,先行词 "those" 指代人,需用关系代词 who 引导,故答案为 who。50.句意:每天在电子产品上花费不超过两小时,并尽量多花时间与朋友相处和锻炼。根据文中语句 "try…spend more time with friends and on exercise" 可知,此处符合固定搭配 "try to do sth.",表示 "尽力做某事",需用不定式符号 to,故答案为 to。【答案】51.I lost my wallet;52.Some money;53.What did you do just now;54.That's impossible;55.If I find it, I will call you【知识点】其他语篇类型;日常活动;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意:B丢失钱包后向A寻求帮助的对话。【点评】考查补全对话,可以将整个文段首先浏览一遍,大概理解意思。答题过程中,根据所提供的答语或是后文进行作答,同时,做题过程中也可以使用排除法,将选项带到文章中逐一作答,答完后注意通读检查是否符合逻辑,语义顺畅。51.根据对话中的 "A: What's inside it B: My ID card is also in it. What shall I do " 可知,B 丢失了某样物品且里面有身份证,结合日常求助场景,此处应说明 "丢失了钱包","I lost my wallet"(我丢了我的钱包)符合语境,与后文询问物品内装、寻求帮助的逻辑一致,故答案为 I lost my wallet。52.根据对话中的 "A: What's inside it B: My ID card is also in it." 可知,B 需说明钱包里的物品,"also" 提示前文已提及一种物品,结合常识,钱包里常见物品为钱,"Some money"(一些钱)符合语境,与后文 "身份证也在里面" 衔接自然,故答案为 Some money。53.根据对话中的 "B: My friends picked me up at about 10 o'clock in the morning. Then we went to the park and spent two hours there." 可知,B 描述了自己之前的行程,因此 A 此处应询问 "之前做了什么","What did you do just now"(你刚才做了什么?)直接针对 "行程" 提问,与后文回答对应,故答案为 What did you do just now。54.根据对话中的 "A: Then you may have lost it there B: No. I paid for the lunch." 可知,B 否定了 "在公园丢失钱包" 的推测,且提到 "用钱包付了午饭钱",因此此处需强调 "不可能在公园丢失","That's impossible"(那不可能)直接回应推测,衔接后文 "付午饭钱" 的依据,故答案为 That's impossible。55.根据对话中的 "A: Please write down your name and telephone number on this piece of paper. B: Thank you so much." 可知,A 让 B 留下联系方式,此处应说明 "找到后会联系","If I find it, I will call you"(如果我找到了,我会给你打电话)符合 "提供帮助" 的语境,与后文感谢呼应,故答案为 If I find it, I will call you。56.【答案】When to Say Thank YouIt's polite to say "thank you" when others help us or say something kind to us.Being polite is a good tradition in our country.Nobody likes a person who is impolite.It's important for us to be polite.We should say "thank you" to parents when they cook for us.We should say "thank you" when they wash clothes for us.We should also be polite at school.When the teachers help us work out questions ,we should say "thank you" to them.When we get bad grades and the teachers and classmates encourage us,we should say "thank you".When someone open the door for us,we should say "thank you".We should say "thank you" as often as possible.If everyone is polite to others,the world will be more and more beautiful.【知识点】命题作文;其他题材;议论文【解析】【分析】这是一篇以 "When to Say Thank You" 为题的短文,需涵盖在家、在学校及补充场景下说 "谢谢" 的时机。写作思路为:以给定开头切入,先说明在家时(如家人帮忙洗衣、做饭时)应说 "谢谢";再阐述在学校时(如同学帮忙解答问题、老师鼓励自己时)要表达感谢;最后补充一个场景(如在公共场所有人帮忙开门时)也需说 "谢谢"。写作要点涵盖:所有提示要点、适当发挥、约 80 词、语句通顺。时态以一般现在时为主,用于说明礼貌规范。要运用清晰分类和日常实例,契合倡导文明礼仪的主题,传递 "谢谢" 在不同场景的使用价值。【点评】这篇关于 "何时说谢谢" 的短文主题明确、逻辑清晰,开篇点明说 "谢谢" 是礼貌的体现,也是我国的优良传统,强调礼貌的重要性。随后具体列举了生活中应说 "谢谢" 的场景 —— 对父母的做饭、洗衣等照料,对老师的解题帮助、同学的鼓励,以及他人的开门相助,覆盖家庭与校园场景,贴近生活。文中亮点短语贴切实用,如 "work out questions""bad grades""as often as possible""more and more beautiful",精准传递核心意思;句式表达简洁直白,通过多个 "We should..." 的排比增强感染力,最后呼吁人人讲礼貌让世界更美好,收尾有力。整体语言流畅朴实,既展现了对礼貌的正确认知,又具备清晰的观点表达与场景列举能力,符合主题分享的需求。1 / 1广东省汕头市潮南区井都中学2024-2025学年九年级上学期期末测试英语试题一、A(2024九上·潮南期末)PRIVATE ENGLISH LESSONS An experienced teacher is offering private lessons in English. Please email me at the address below and tell me: Your age Reasons for learning English Your level of English Areas that you need to focus on—grammar, listening, speaking, reading, writing, etc. Mrs. M. Daniels (danielsm@ )Dear Mrs. Daniels, I recently saw your advertisement on the university website offering private English lessons. I'm very interested in your private lessons and would like some more information. I am a student at Aston College here in Hong Kong studying English, so my language level is already quite good. However, I feel that I need to improve my listening and speaking skills. This is because I'm planning to study at London University in England next year and I think your lessons will help me to live and study abroad. Could you send me some more information about the lessons offered, such as where and when they will be held and how much they cost Also, I would like to know whether you teach students in groups or one-on-one. I would be glad to supply any further information you might need. Regards, Li Hua根据材料内容选择最佳答案。1.Where did Li Hua see Mrs. Daniels' advertisement A.At London University. B.In a newspaper.C.On the Internet. D.On TV.2.Why did Li Hua write the email A.To make friends with Mrs. Daniels.B.To apply to study at London University.C.To get more information about Mrs. Daniels' lessons.D.To find out more information about Aston College.3.Which of the following information did Li Hua NOT mention in his email A.His age.B.His reasons for learning English.C.His language level.D.The language skills he wants to focus on.4.Li Hua wants to take the lessons to improve his ________.A.listening and writing B.writing and speakingC.listening and grammar D.listening and speaking5.What can we learn about Li Hua from his email A.He is now living in England.B.He is a student in Hong Kong.C.His level of English is very low.D.He is studying at London University.【答案】1.C2.C3.A4.D5.B【知识点】学会学习;细节理解;书信、电子邮件【解析】【分析】文章大意:主要讲述了李华写给丹尼尔夫人的一封信,信中他主要询问了一些关于英语学习的问题。【点评】考查阅读理解。首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。1.细节理解题。根据文中"I recently saw your advertisement on the university website offering private English lessons."可知,李华是在网上看到了这则广告。故选C。2.细节理解题。根据文中"I'm very interested in your private lessons and would like some more information."可知,李华写这封信的原因是希望得到更多关于课程的信息。故选C。3.细节理解题。根据文中"I am a student at Aston College here in Hong Kong studying English, so my language level is already quite good.However, I feel that I need to improve my listening and speaking skills."可知,李华在信中没有描述自己的年龄。故选A。4.细节理解题。根据文中"However, I feel that I need to improve my listening and speaking skills."可知,李华想要提高自己的听说能力。故选D。5.细节理解题。根据文中"I am a student at Aston College here in Hong Kong studying English, so my language level is already quite good."可知,李华是香港的一名中学生。故选B。二、B(2024九上·潮南期末)Do as the Romans DoThe customs in different countries are rather different. If I have dinner with a Chinese host, he always puts more food onto my plate as soon as I have emptied it. That often discomforts me greatly. I have to eat the food even if I don't want to, because it is considered bad manners in the West to leave one's food on the plate. I have already noticed that when a Chinese sits at an American dinner party, he very often refuses the offer of food or drink though he is in fact still hungry or thirsty. This might be good manners in China, but it is not in the West at all. In the United States, it is impolite to keep asking someone again and again or insist on his accepting something. Americans have a direct way of speaking. If they want something, they will ask for it. If not, they will say, "No, thanks." When an American is fed up with beer by the host, for example, he might say, "No, thanks. I'll take some diet, Pepsi Cola if you have it." That is what an American will do. So when you go to the United States, you had better remember the famous saying: When in Rome, do as the Romans do.根据材料内容选择最佳答案。6.From the passage, we can know that the Chinese are usually ________ to the guests.A.very warm B.rude C.impolite D.cold7.When the writer has dinner with a Chinese host, he/ she often feels ________A.pleasant B.uncomfortable C.satisfied D.happy8.Why does a Chinese often refuse the offer of food or drink at a dinner party A.He has had enough.B.He is shy.C.He is afraid that others will laugh at him.D.He thinks it's polite to do that.9.When an American wants something to eat or drink at a dinner, he will ________.A.ask for it impolitely B.refuse the offerC.ask for it directly D.express himself indirectly10."When in Rome, do as the Romans do" means "________".A.When you get to Rome, you should act as the Romans doB.When you stay in Rome, you should do as the Romans doC.When you are in a new country, you should do as the locals doD.Romans can be an example for you【答案】6.A7.B8.D9.C10.C【知识点】说明文;文化差异与文化自信;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意:通过中美用餐礼仪的对比,阐述了在不同文化环境中适应和遵循当地习俗的重要性。【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。6.推理判断题。根据"If I have dinner with a Chinese host, he always puts more food onto my plate as soon as I have emptied it. "可知,和中国主人一起吃饭,他总是在作者刚把盘子里的食物吃完的时就往盘子里放更多的食物。由此推知中国人对待客人通常很热情。故选A。7.细节理解题。根据"That often discomforts me greatly. "可知,他/她经常会感觉不舒服。故选B。8.细节理解题。根据"he very often refuses the offer of food or drink though he is in fact still hungry or thirsty. This might be good manners in China,"可知,一个中国人在宴会上经常拒绝别人提供的食物或饮料,是因为他认为这样做是礼貌的。故选D。9.细节理解题。根据"If they want something, they will ask for it."可知,如果他们想要什么,他们会直接说出来。故选C。10.推理判断题。本文通过中美用餐习俗的差异,强调了"入乡随俗"的重要性,即在不同文化环境中应遵循当地的习惯和礼仪。故选C。三、C(2024九上·潮南期末)I grew up in a very poor common family. My father used some unusual ways to teach us and rarely spared us from the school of hard lessons. This is the one I value most.On the first day of 2nd grade, my father asked me if I could read well. "Yes, I can," I said. So he gave me a map with street names and directions on how to walk to school. School is 3 miles away, and I had never been off my home street by myself, ever.My father said, "Lily, everything you need to know is written on the map. Read the map and follow the directions." My father kissed me goodbye and sent me out the door. I was afraid. How could I walk to school alone On my way to school, I cried as I walked.I don't know how long it took for me to get to school, but I do remember how I felt when I came around the last street corner and saw my school. I jumped up and down. I wished I could tell my father that I made it.My father wasn't there when I got home and I was asleep when he got home. The next day I waited for him to ask what had happened. He never did. Years later I asked him why he did that and why he didn't care about what had happened. He just looked at me for a while and then said, "I didn't have to ask you because I knew. I followed you all the way. I saw you jump up and down at the last street corner. I felt what you felt." Then I understood and I cried.根据材料内容选择最佳答案。11.On the first day of 2nd grade, Lily's father asked her to ________.A.read street names B.go to school herselfC.learn how to read maps D.memorize ways to school12.Why did Lily cry on her way to school A.Because she didn't like school.B.Because she didn't know the way.C.Because she was late for school.D.Because she was afraid to walk alone.13.How did Lily feel when she arrived at the last street corner A.Tired. B.Excited. C.Worried. D.Surprised.14.We can learn from the passage that Lily ________.A.did very well in her lessonsB.hardly talked with her fatherC.didn't want her father to ask what had happenedD.didn't know her father was following her all the time15.Lily understood years later that her father ________.A.took pride in her B.was strict with herC.loved her very much D.cared about her study【答案】11.B12.D13.B14.D15.C【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意:讲述了在Lily二年级时,爸爸对她进行了一次与众不同的教育。【点评】考查阅读理解。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。11.细节理解题。根据"On the first day of 2nd grade, my father asked me if I could read well...So he gave me a map with street names and directions on how to walk to school."和"How could I walk to school alone "可知,在Lily上二年级的第一天,爸爸给了她去学校的地图,让她独自一人去上学。故选B。12.细节理解题。根据"I was afraid. How could I walk to school alone On my way to school, I cried as I walked."可知,Lily在上学的路上哭,是因为她不敢一个人走路去上学。故选D。13.推理判断题。根据"...how I felt when I came around the last street corner and saw my school. I jumped up and down. I wished I could tell my father that I made it."可知,Lily走到最后一个街角,看到了学校时,她上跳下跳,希望告诉爸爸自己成功了。由此可推知,当时她很激动。故选B。14.细节理解题。根据"Years later I asked him why he did that and why he didn't care about what had happened.""I followed you all the way."和"Then I understood and I cried."可知,Lily不知道爸爸当时一直跟随她。故选D。15.推理判断题。根据"I felt what you felt."和"Then I understood and I cried."可推知,多年后,Lily在得知真相后,理解了爸爸很爱自己。故选C。四、D(2024九上·潮南期末)I wish there would be a way to describe China in a simple word but that's impossible. 16. In my English classes when the students were asked what they would do if they only had a few hours to live, most students told me they would spend their last few hours with their families and parents. 17. I teach in Xiangyang, a beautiful city which the Hanjiang River goes across it and I live here better. The foods are cheaper than those in the US, so are clothing and articles(物品) of everyday us. People pay less for the public transportation, too. 18. However, it is reported that still there are a few children who can't afford the expenses(费用) of schooling. But the government organized Project Hope many years ago. It creates conditions for the poor children to go back to school. 19. I seldom saw the things mentioned of the creative(有创造力的) changes China has made. But the economic miracles(经济奇迹) have the big problems. 20. To be honest, if I compare China with the US, my answer has always been the same: "We are not worse or better than each other; we are only different. "A. It's a tradition to value education in China.B. I realize that family is everything in China.C. I am often asked which country I consider better.D. I was used to reading the news of China in the US.E. The cost of living here isn't as high as that in the US.【答案】16.B;17.E;18.A;19.D;20.C【知识点】说明文;文化差异与文化自信;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意:通过作者的亲身经历,从家庭观念、生活成本、教育重视程度等方面描述中国,最后表明中美并无优劣之分,只是不同。A. It's a tradition to value education in China. 重视教育是中国的传统。B. I realize that family is everything in China. 我意识到在中国家庭就是一切。C. I am often asked which country I consider better. 我经常被问到哪个国家我认为更好。D. I was used to reading the news of China in the US. 我过去习惯在美国读关于中国的新闻。E. The cost of living here isn't as high as that in the US. 这里的生活成本没有美国那么高。【点评】考查阅读还原。解题需围绕 "作者对中国的观察与感受" 主线,根据前后文的承接、概括、例证逻辑匹配选项,确保内容连贯。16.根据文中语句 "most students told me they would spend their last few hours with their families and parents." 可知,此处需总结学生做法反映的中国价值观。选项 B 中的语句 "I realize that family is everything in China." 与此相符,该句承接前文学生的选择,点明中国重视家庭的核心观念,衔接自然,故答案为 B。17.根据文中语句 "The foods are cheaper than those in the US, so are clothing and articles of everyday use. People pay less for the public transportation, too." 可知,此处核心是中国的生活成本较低。选项 E 中的语句 "The cost of living here isn't as high as that in the US." 与此相符,该句概括段落主旨,衔接后文各类生活开销的具体对比,故答案为 E。18.根据文中语句 "But the government organized Project Hope many years ago. It creates conditions for the poor children to go back to school." 可知,此处强调中国对教育的重视。选项 A 中的语句 "It's a tradition to value education in China." 与此相符,该句作为段落主题句,统领后文 "希望工程" 的例证,衔接紧密,故答案为 A。19.根据文中语句 "I seldom saw the things mentioned of the creative changes China has made." 可知,此处需说明 "我" 此前了解中国的渠道。选项 D 中的语句 "I was used to reading the news of China in the US." 与此相符,该句解释了 "很少看到中国创新变化" 的原因,衔接自然,故答案为 D。20.根据文中语句 "if I compare China with the US, my answer has always been the same: 'We are not worse or better than each other; we are only different.'" 可知,此处需说明 "我" 常被问到的问题。选项 C 中的语句 "I am often asked which country I consider better." 与此相符,该句引出后文的对比与回答,衔接紧密,故答案为 C。五、完形填空(共15 小题,每小题1分,共15分)(2024九上·潮南期末)Mr. Wu is an English teacher. Last Monday at the beginning of class, he 21. asked his students how their weekends had been. One girl said that she had spent a 22. weekend--she had her wisdom teeth pulled out and they still hurt. "Why do you always seem to be so happy, Mr. Wu " she asked.The girl's 23. reminded Mr. Wu of something he had read somewhere before. "Every morning when you get up, you have a choice about how you want to get close to life that day," Mr. Wu said with a smile. "I 24. to be cheerful.""And today is my lucky day," he added." 25. " The whole class were curious."This morning, I 26. to school as usual. I only had to go another kilometer down the road when my e-bike broke down...""Your e-bike broke down and it's your lucky day " The students were 27. . "What do you mean, Mr. Wu ""My e-bike broke down a quarter before class, so I 28. it on the roadside, took my books, and walked down the road. It took me ten minutes to arrive at the 29. . I live eight kilometers away. My e-bike could have broken down 30. along the way. But it didn't. 31. , it broke down in the perfect place-off the main road, within walking distance of here. I'm still able to teach my class 32. I'll be able to get it repaired after class. If my e-bike must break down 33. , it couldn't be arranged (安排) in a better way."The students' eyes opened wide, and then they smiled. Mr. Wu smiled back. Somehow, his story had 34. them. He was happy that they had a perfect chance to consider 35. in a new way.21.A.proudly B.cheerfully C.seriously D.angrily22.A.busy B.satisfying C.terrible D.meaningful23.A.question B.suggestion C.decision D.introduction24.A.fail B.hate C.seem D.choose25.A.Who B.When C.Why D.How26.A.walked B.ran C.drove D.rode27.A.surprised B.bored C.impatient D.nervous28.A.left B.checked C.repaired D.found29.A.hospital B.school C.park D.bank30.A.somewhere B.anywhere C.everywhere D.nowhere31.A.However B.Also C.Instead D.Otherwise32.A.and B.but C.so D.or33.A.yesterday B.the other day C.today D.tomorrow34.A.hurt B.touched C.controlled D.worried35.A.dream B.purpose C.wish D.luck【答案】21.B;22.C;23.A;24.D;25.C;26.D;27.A;28.A;29.B;30.B;31.C;32.A;33.C;34.B;35.D【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】文章大意:文章主要讲述吴老师在周一的课上问同学们周末过得怎么样,一位同学说很糟糕,并问吴老师为何总是看起来那么高兴。吴老师用早上发生在自己身上的事告诉同学们:一件看起来不幸的事情,换个角度看,可能就是幸运的事情。【点评】考查完形填空。首先,先通读全文,跳过缺失单词,在根据上下文的含义来确定所缺部分单词的含义,最后对选项进行区别,选择正确的一项。21.句意:上周一开始上课时,他兴高采烈地问学生周末过得怎么样。A. proudly意为"自豪地";B. cheerfully意为"快乐地";C. seriously意为"严肃她";D. angrily意为"生气地"。由第一段最后一句""Why do you always seem to be so happy, Mr. Wu " she asked"可知,此时吴老师是快乐的。故选B。22.句意:一个女孩说她度过了一个糟糕的周末。A. busy意为"忙碌的";B. satisfying意为"满意的";C. terrible意为"糟糕的";D. meaningful意为"有意义的"。由下文"she had her wisdom teeth pulled out and they still hurt."可知,此处指她度过了一个糟糕的周末。故选C。23.句意:这个女孩的问题使吴老师想起了他以前在某个地方读过的东西。A. question意为"问题";B. suggestion意为"建议";C. decision意为"决定";D. introduction意为"介绍"。A承接上文,女孩问了吴老师一个问题,因此,女孩的问题让吴老师想起来以前在某个地方读到的东西。故选A。24.句意:吴老师笑着说。我选择快乐。A. fail意为"失败";B. hate意为"恨,讨厌";C. seem意为"似乎,好像";D. choose意为"选择"。由上文"Every morning when you get up, you have a choice about how you want to get close to life that day"可知,此处应为"I choose to be cheerful."。故选D。25.句意:"为什么?"全班同学都很好奇。A. Who 谁;B. When什么时候;C. Why 为什么;D. How 怎么样。由上文"And today is my lucky day"及下文"The whole class were curious."可知此处是学生询问"为什么(why)"。故选C。26.句意:今天早上,我像往常一样骑车来学校。A. walk意为"步行";B. run意为"跑";C. drive意为"驾驶";D. ride意为"骑"。由下文"when my e-bike broke down..."可知吴老师是骑电动车来学校的。故选D。27.句意:学生们很惊讶。A. surprised意为"惊讶的";B. bored意为"无聊的";C. impatient意为"不耐烦的";D. nervous意为"紧张的"。根据上文"You e-bike broke down and it's your lucky day "可知学生对于吴老师这样说感到惊讶。故选A。28.句意:我的电动自行车在上课前一刻钟坏了,因此我把它放在路边。A. leave意为"留下";B. check意为"检查";C. repair意为"修理";D. find意为"找到"。根据下文"and walked down the road."可知吴老师将电动车放在了路边。故选A。29.句意:我花了十分钟才到达学校。A. hospital 医院;B. school 学校;C. park 公园;D. bank 银行。由上文"This morning, I ride to school as usual."及下文"I'll be able to get it repaired after class."可知吴老师是去学校的路上电动坏的。故选B。30.句意:我的电动车本可能会在沿路的任何地方坏掉,但是它没有。A. somewhere意为"某处";B. anywhere意为"任何地方";C. everywhere意为"到处";D. nowhere意为"无处"。根据上下文,可知此处应为anywhere。故选B。31.句意:相反,它在主路外的最佳地点发生了故障。A. However 不过;B. Also 也;C. Instead 相反;D. Otherwise 不然,否则。根据上文,电动车本可能会在路上任何地方坏掉,但是没有;下文说它在最佳的地点坏掉了。此处上下文表示转折,用instead(相反)故选C。32.句意:我仍然能够讲课,并且我能在下课后找人修理它。A. and 而且;B. but 但是;C. so 因此;D. or 否则。前后两句是并列关系,用and符合文意。故选A。33.句意:如果我的电动车今天必须坏的话,没有比这样的安排更好的了。A. yesterday 昨天;B. the other day 前几天;C. today 今天;D. tomorrow 明天。根据前面的句子""And today is my lucky day," he added."所以用today,其他选项均不符合句意。故选C。34.句意:不知怎么的,他的故事触动了他们。A. hurt意为"伤害";B. touch意为"打动;触动";C. control意为"控制";D. worry意为"担心"。由上文"The students' eyes opened wide, and then they smiled."及下文可知,学生们被吴老师的故事触动了。故选B。35.句意:他很高兴他们有一个完美的机会以一种新的方式看待运气。A. dream意为"梦想";B. purpose意为"目的";C. wish"希望";C. luck意为"运气;幸运"。由上则"And today is my lucky day."以及"You e-bike broke down and it's your lucky clay "可知,吴老师用这个故事向同学们说明换个角度看,不幸也可能是一种幸运。因此luck符合句意。故答案选D。六、语篇填空(本题共两小节 15 小题,每小题1分,共15分)(2024九上·潮南期末)阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。take, housework, soon, come, ourselves, most, what, like, top, robotWhat will the world be like in the future In my idea, a lot of what we see in science fiction (科幻) films will 36. true.I think there will be flying cars for people to park on 37. of buildings. If this happens, there won't be any more traffic jams! I believe that 38. houses will be green, as we'll only use the energy 39. wind and solar power. In the future, I think robots will do most of our 40. , so life will be easier. There will be 41. teachers too, and children will 42. laptop computers to school instead of books. No one really knows 43. the future holds for our life on Earth. All we need to do is to believe in 44. . After all, as Albert Einstein once said, "I never think of the future. It comes 45. enough."【答案】36.come;37.top;38.most;39.like;40.housework;41.robot;42.take;43.what;44.ourselves;45.soon【知识点】不可数名词;动词原形;其他题材;记叙文;疑问代词what / which【解析】【分析】文章大意:短文畅想了未来世界的样子,包括飞行汽车、环保房屋、机器人做家务和授课、孩子们带笔记本电脑上学等,最后引用爱因斯坦的话表达对未来的态度。take,动词,拿、带;housework,名词,家务;soon,副词,很快;come,动词,来;ourselves,反身代词,我们自己;most,形容词,大多数的;what,疑问词,什么;like,介词,像、例如;top,名词,顶部;robot,名词 / 形容词,机器人 / 机器人的【点评】考查选词填空。解题时需结合语境和固定搭配,确定单词的适当形式,注意反身代词、介词用法、宾语从句引导词等语法点,确保短文通顺连贯。36.句意:在我看来,很多我们在科幻电影中看到的东西将会成为现实。根据文中语句 "will...true" 及所给单词 "come" 的提示可知,"come true" 为固定搭配,意为 "实现、成为现实","will" 后接动词原形,故答案为 come。37.句意:我认为会有飞行汽车,人们可以把车停在建筑物的顶部。根据文中语句 "park on...of buildings" 及所给单词 "top" 的提示可知,"on top of" 为固定搭配,意为 "在…… 顶部",故答案为 top。38.句意:我相信大多数房子都会是环保的,因为我们只会使用风能和太阳能这类能源。根据文中语句 "...houses will be green" 及所给单词 "most" 的提示可知,此空表示 "大多数",修饰名词 "houses",故答案为 most。39.句意:我相信大多数房子都会是环保的,因为我们只会使用风能和太阳能这类能源。根据文中语句 "the energy...wind and solar power" 及所给单词 "like" 的提示可知,"like" 此处为介词,意为 "像、例如",用于举例说明能源类型,故答案为 like。40.句意:在未来,我认为机器人会做我们大部分的家务,所以生活将会更轻松。根据文中语句 "robots will do most of our..." 及所给单词 "housework" 的提示可知,"housework" 为不可数名词,意为 "家务",符合语境,故答案为 housework。41.句意:也会有机器人老师,孩子们会带笔记本电脑去上学,而不是书本。根据文中语句 "There will be...teachers too" 及所给单词 "robot" 的提示可知,此空表示 "机器人的",修饰名词 "teachers",用形容词形式 "robot"(可直接作定语),故答案为 robot。42.句意:也会有机器人老师,孩子们会带笔记本电脑去上学,而不是书本。根据文中语句 "children will...laptop computers to school" 及所给单词 "take" 的提示可知,"take sth. to sp." 为固定搭配,意为 "带某物去某地","will" 后接动词原形,故答案为 take。43.句意:没有人真正知道地球未来的生活将会有什么。根据文中语句 "No one really knows...the future holds" 及所给单词 "what" 的提示可知,此处为宾语从句,"what" 在从句中作宾语,意为 "什么",故答案为 what。44.句意:我们需要做的就是相信自己。根据文中语句 "believe in..." 及所给单词 "ourselves" 的提示可知,"ourselves" 为反身代词,对应主语 "we",意为 "我们自己",故答案为 ourselves。45.句意:毕竟,正如阿尔伯特 爱因斯坦曾经说过的:"我从不思考未来,它来得足够快了。" 根据文中语句 "It comes...enough" 及所给单词 "soon" 的提示可知,此空表示 "很快",修饰动词 "comes",用副词形式,故答案为 soon。(2024九上·潮南期末)阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。How much time do you spend in front of a screen every day If your answer 46. about one hour, then maybe you are one of 47. happiest teenagers in the world.Scientists did a survey. They asked students aged 13 to 18 how it takes them 48. have fun on phones and computers. They also asked about their feelings of happiness. They found that those 49. spend more time on their smartphones are unhappier. "Spend no more than two hours a day on digital media (电子产品), and try 50. spend more time with friends and on exercise. These two activities bring greater happiness," Jean Twenge, the scientist who led the study, said.【答案】46.is;47.the;48.to;49.who;50.to【知识点】固定搭配;系动词be;说明文;疑问代词who / whom / whose;社会问题【解析】【分析】文章大意:文章介绍科学家的一项调查,发现 13 至 18 岁青少年在电子产品上花费时间越多越不快乐,研究负责人建议每天使用电子产品不超过两小时,多与朋友相处和锻炼。【点评】考查语法填空。解题需结合固定句型、固定搭配、定语从句及冠词用法,紧扣原文语境和语法规则判断答案,注重健康生活主题下的语法应用。46.句意:如果你的答案是大约一小时,那么你可能是世界上最快乐的青少年之一。根据文中语句 "If your answer…about one hour" 可知,主语 "your answer" 为单数,此处需用 be 动词 is 作谓语,故答案为 is。47.句意:如果你的答案是大约一小时,那么你可能是世界上最快乐的青少年之一。根据文中语句 "one of…happiest teenagers in the world" 可知,"one of+the + 形容词最高级 + 可数名词复数" 为固定结构,故答案为 the。48.句意:他们询问 13 至 18 岁的学生,他们花多长时间在手机和电脑上娱乐。根据文中语句 "how long it takes them…have fun on phones and computers" 可知,此处符合固定句型 "It takes sb. some time to do sth.",需用不定式符号 to,故答案为 to。49.句意:他们发现那些花更多时间在智能手机上的人更不快乐。根据文中语句 "those…spend more time on their smartphones are unhappier" 可知,此处为定语从句,先行词 "those" 指代人,需用关系代词 who 引导,故答案为 who。50.句意:每天在电子产品上花费不超过两小时,并尽量多花时间与朋友相处和锻炼。根据文中语句 "try…spend more time with friends and on exercise" 可知,此处符合固定搭配 "try to do sth.",表示 "尽力做某事",需用不定式符号 to,故答案为 to。七、补全对话(5小题,每小题2分,共10分)(2024九上·潮南期末)根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。A: Good morning, madam! What can I do for you B: Good morning! 51. .A: What's inside it B: 52. . My ID card is also in it. What shall I do A: 53. B: My friends picked me up at about 10 o'clock in the morning. Then we went to the park and spent two hours there.A: Then you may have lost it there B: No. 54. . I paid for the lunch.A: Don't worry. We will do our best to help you. Please write down your name and telephone number on this piece of paper. 55. .B: Thank you so much.【答案】51.I lost my wallet;52.Some money;53.What did you do just now;54.That's impossible;55.If I find it, I will call you【知识点】其他语篇类型;日常活动;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意:B丢失钱包后向A寻求帮助的对话。【点评】考查补全对话,可以将整个文段首先浏览一遍,大概理解意思。答题过程中,根据所提供的答语或是后文进行作答,同时,做题过程中也可以使用排除法,将选项带到文章中逐一作答,答完后注意通读检查是否符合逻辑,语义顺畅。51.根据对话中的 "A: What's inside it B: My ID card is also in it. What shall I do " 可知,B 丢失了某样物品且里面有身份证,结合日常求助场景,此处应说明 "丢失了钱包","I lost my wallet"(我丢了我的钱包)符合语境,与后文询问物品内装、寻求帮助的逻辑一致,故答案为 I lost my wallet。52.根据对话中的 "A: What's inside it B: My ID card is also in it." 可知,B 需说明钱包里的物品,"also" 提示前文已提及一种物品,结合常识,钱包里常见物品为钱,"Some money"(一些钱)符合语境,与后文 "身份证也在里面" 衔接自然,故答案为 Some money。53.根据对话中的 "B: My friends picked me up at about 10 o'clock in the morning. Then we went to the park and spent two hours there." 可知,B 描述了自己之前的行程,因此 A 此处应询问 "之前做了什么","What did you do just now"(你刚才做了什么?)直接针对 "行程" 提问,与后文回答对应,故答案为 What did you do just now。54.根据对话中的 "A: Then you may have lost it there B: No. I paid for the lunch." 可知,B 否定了 "在公园丢失钱包" 的推测,且提到 "用钱包付了午饭钱",因此此处需强调 "不可能在公园丢失","That's impossible"(那不可能)直接回应推测,衔接后文 "付午饭钱" 的依据,故答案为 That's impossible。55.根据对话中的 "A: Please write down your name and telephone number on this piece of paper. B: Thank you so much." 可知,A 让 B 留下联系方式,此处应说明 "找到后会联系","If I find it, I will call you"(如果我找到了,我会给你打电话)符合 "提供帮助" 的语境,与后文感谢呼应,故答案为 If I find it, I will call you。八、书面表达(满分20分)56.(2024九上·潮南期末)文明礼貌从我做起,从现在开始,从点滴小事做起。请根据下面的提示和要求,以 "When to Say Thank You"为题,写一篇短文。提示:1) When should we say "thank you" at home 2) When are we supposed to say "thank you" at school 3) ...要求:1) 短文须包括提示中的两个要点和一个补充要点,可适当发挥。2) 短文中不要出现真实的地名、校名和人名。3) 词数80个左右。(开头已给出,不计入总词数)参考词汇:wash, encourage, openWhen to Say Thank YouIt's polite to say "thank you" when others help us or say something kind to us._________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】When to Say Thank YouIt's polite to say "thank you" when others help us or say something kind to us.Being polite is a good tradition in our country.Nobody likes a person who is impolite.It's important for us to be polite.We should say "thank you" to parents when they cook for us.We should say "thank you" when they wash clothes for us.We should also be polite at school.When the teachers help us work out questions ,we should say "thank you" to them.When we get bad grades and the teachers and classmates encourage us,we should say "thank you".When someone open the door for us,we should say "thank you".We should say "thank you" as often as possible.If everyone is polite to others,the world will be more and more beautiful.【知识点】命题作文;其他题材;议论文【解析】【分析】这是一篇以 "When to Say Thank You" 为题的短文,需涵盖在家、在学校及补充场景下说 "谢谢" 的时机。写作思路为:以给定开头切入,先说明在家时(如家人帮忙洗衣、做饭时)应说 "谢谢";再阐述在学校时(如同学帮忙解答问题、老师鼓励自己时)要表达感谢;最后补充一个场景(如在公共场所有人帮忙开门时)也需说 "谢谢"。写作要点涵盖:所有提示要点、适当发挥、约 80 词、语句通顺。时态以一般现在时为主,用于说明礼貌规范。要运用清晰分类和日常实例,契合倡导文明礼仪的主题,传递 "谢谢" 在不同场景的使用价值。【点评】这篇关于 "何时说谢谢" 的短文主题明确、逻辑清晰,开篇点明说 "谢谢" 是礼貌的体现,也是我国的优良传统,强调礼貌的重要性。随后具体列举了生活中应说 "谢谢" 的场景 —— 对父母的做饭、洗衣等照料,对老师的解题帮助、同学的鼓励,以及他人的开门相助,覆盖家庭与校园场景,贴近生活。文中亮点短语贴切实用,如 "work out questions""bad grades""as often as possible""more and more beautiful",精准传递核心意思;句式表达简洁直白,通过多个 "We should..." 的排比增强感染力,最后呼吁人人讲礼貌让世界更美好,收尾有力。整体语言流畅朴实,既展现了对礼貌的正确认知,又具备清晰的观点表达与场景列举能力,符合主题分享的需求。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 广东省汕头市潮南区井都中学2024-2025学年九年级上学期期末测试英语试题(学生版).docx 广东省汕头市潮南区井都中学2024-2025学年九年级上学期期末测试英语试题(教师版).docx