【精品解析】四川省巴中龙泉外国语学校2024-2025学年八年级上学期期末达标检测英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】四川省巴中龙泉外国语学校2024-2025学年八年级上学期期末达标检测英语试题

资源简介

四川省巴中龙泉外国语学校2024-2025学年八年级上学期期末达标检测英语试题
一、单项选择(每小题1分, 共5分)
1.(2024八上·巴州期末)Kelly cooked dinner ______ her parents while they were cleaning the yard.
A.with B.for C.to D.instead
2.(2024八上·巴州期末)________ tea with me after work today, please. I have something important to tell you.
A.Drinking B.Drink C.To drink D.Don't drink
3.(2024八上·巴州期末)There are five ________ students and fifty ________ teachers in our school.
A.hundreds; women B.hundred; woman
C.hundred; women D.hundreds; woman
4.(2024八上·巴州期末)Maria wants to know ________.
A.where her English teacher lives
B.where does her English teacher live
C.where her English teacher live
D.where is her English teacher live
5.(2024八上·巴州期末)—I think the best way to improve your swimming skills is to practice more.
—________. After all, practice makes perfect.
A.I can't agree more B.It's up to you
C.It doesn't matter D.I'm sorry to hear that
二、阅读下列短文, 从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。
(2024八上·巴州期末) Every parent says that we never grow up. In fact, we may be 15 or 16 years old. In their eyes, we are always little kids and always do 6. things. For example, when I need to stay at home, they will always 7. me and my life without them.
Most parents always think that they give the best things to make their children live better. They buy their children pretty clothes, nice shoes, strange but 8. school things, even a thousand-yuan-cost bike. They think that they do everything for their dear little children. And they only want their children to get good 9. on the exams.
But 10. can't their children still understand (明白) them Do they still want more things 11. . In fact, they want a true family. What is a true family I think it means a place we can leave the outside 12. world. From here, we can get consolation (安慰) and happiness. We should be stronger in the outside world because we have a family.
So I think parents should 13. their money and talk with children. It will let them 14. that they have a true family, so the child and his parents could understand each other 15. . Then, no one will be a little child.
6.A.new B.important C.good D.wrong
7.A.fight with B.clean up C.worry about D.talk with
8.A.expensive B.cheap C.beautiful D.ugly
9.A.health B.grades C.food D.gifts
10.A.where B.how C.why D.what
11.A.No B.Sure C.Yes D.Sorry
12.A.warm B.cold C.great D.happy
13.A.give B.save C.kept D.shop
14.A.know B.thought C.mix D.lose
15.A.good and good B.stronger C.worse D.better
三、A
(2024八上·巴州期末)
Libraries
Public Libraries Most towns in Britain have a public library. A library usually has a number of books. People can use and borrow books for free. The first public library in Britain opened in Manchester in 1852. Its first librarian was a man called Edward Edwards.
Library Services To join a library, go to your local library and fill in a form. You will get a library card. You need to use the card when using library services. Modern public libraries have something for everyone. Most of them have audio books, CDs, newspapers, DVDs and books to borrow.
Mobile Libraries Not everyone can get to a library. Some people live far away from towns and cities. Other people find it difficult to go out because they have an illness. Thanks to the mobile libraries, these people can still borrow books. Mobile libraries usually keep their books in a mini-bus. The back of the mini-bus has shelves for books. And it's big enough for borrowers to go inside and look around. A driver takes the bus to different places. People also know when the bus will come. They can return their books and borrow some more.
16.The first public library opened in ________ in 1852.
A.Manchester B.London C.New York D.Leeds
17.You need ________ to use the library service.
A.some money B.a form C.a phone D.a library card
18.Some people who live far away from cities can borrow books from ________.
A.supermarkets B.bookstores
C.mobile libraries D.public libraries
19.In modern public libraries, people can borrow ________ kinds of things.
A.two B.three C.four D.five
20.Which of the following is NOT true
A.People can borrow books in the public library for free.
B.Not everyone can get to a library.
C.You need to fill a form before getting a library card.
D.People don't know when the mobile libraries will get.
四、B
(2024八上·巴州期末)A myth is something that is not correct, but many people believe that there are a lot of myths about the human brain.
One of the biggest myths is that we only use 10 percent of our brains. The next part of the myth is that if we can learn to use the rest of our brains, then we'll be much smarter. People say this all the time, but it's absolutely (绝对地) not true! The truth is that although we don't know everything about the human brain, we know that each part of it has an important function (功能). Modern scientists think the "10 percent myth" is ridiculous (荒谬的).
The other most popular myth is about being "right-brained" or "left-brained". According to this myth, people who use the right side of their brains are better at math and science. This is as popular as the "10 percent myth", and it's also wrong. In 2013, a study from an American their brains are more artistic and creative. People who use the left side of university examined the right brain and left brain myth. According to the study, we use both sides of our brains equally (相等地).
It's true that we use different parts of our brains for different things. We use our left side for language more, and our right side when we need to pay attention. But there is no evidence (证据) that creative people use the right side more or that scientific people use the left side more.
We've talked about myths, so let's look at a few interesting facts about the brain. First of all, the brain feels no pain. Second, about 75 percent of the brain is made of water. It's also the fattest organ in your body. Here's another interesting fact about the brain. Around the time you turn 18 years old, it stops growing.
21.Modern scientists think the "10 percent myth" is ridiculous because ________.
A.we only use 10 percent of our brains
B.they know everything about the human brain
C.each part of the brain has an important function
D.of the study from an American university
22.The underlined word "This" in Paragraph 3 refers to ________.
A.the "left brain" myth
B.the "right brain and left brain" myth
C.the use of human brains
D.the study from an American university
23.According to the facts mentioned in the passage, ________ may use the left brain more.
A.Robert, who is learning English B.Kate, who is drawing pictures
C.Jenny, who is designing clothes D.Jacob, who is doing research
24.Which of the following is TRUE about the human brain
A.It is growing all life long.
B.The right side is used more by artists.
C.Some parts of it are not used at all.
D.About three quarters of it is made of water.
25.The passage mainly tells about ________.
A.the growing of the brain B.different functions of the brain
C.the right brain and left brain D.myths and facts about the brain
五、C
(2024八上·巴州期末)Experiencing one day in LondonSo this was an English park. This was an English… summer I was shaking with cold! It didn't see warm enough. Perhaps I should explain. I'm from Brisbane in Australia. But today I was visiting my family in Britain. And they were taking me out to enjoy London.
"What a fine, bright day!" my Aunt Jess said happily. I nodded and smiled politely. In Britain it's not polite to disagree, especially about the weather. But inside I was thinking: It looks awful. Brisbane's winter is warmer than British summer!
The day had started with the promise of sunshine. But, as our picnic went on, it turned darker. Storm clouds suddenly covered the sky. British people often describe their weather as "four seasons in one day". But for me, one season was missing from that day: summer!
Aunt Jess said, "When I was young, the summers were much longer and sunnier. I don't remember a single bad summer's day in the 60s!" Weather records show that she was wrong. But again I did not disagree. My cousin Jane said, "Maybe we will have a white Christmas this year." That would be wonderful, but I doubted (怀疑) it. After all, it has only snowed at Christmas five times in the last fifty years.
Suddenly it turned windy. A heavy rain began to fall. We ran to hide from the rain. But my "summer" dress still got very wet. As I watched the rain beating down, I began to day dream. I dreamed about long, hot summer days in Brisbane.
"Well," said Aunt Jess, "we had a few good hours. And at least, the weather gives us something to talk about…" I smiled politely once more, but had a secret thought. Yes, let's talk about my English relatives moving Australia!
26.What can we know from Paragraph 1
A.It is winter now in Britain.
B.The writer is having a visit in Britain.
C.The weather in Australia is the same as that in Britain.
D.The writer's family like to live in London.
27.Why did the writer nod although she didn't agree with Aunt Jess
A.Because she liked the weather in Brisbane.
B.Because Aunt Jess told the truth.
C.Because it is impolite to disagree about the weather in Britain.
D.Because she didn't want to make her aunt angry.
28.What's the weather like in London according to the underlined part "four seasons in one day"
A.Exciting. B.Boring. C.Pleasant. D.Changeable.
29.How often does it snow in Britain according to the passage
A.Seldom. B.Always. C.Never. D.Often.
30.Which of the following is TRUE according to the passage
A.It is always warmer in British winter.
B.The writer had a pleasant picnic that day.
C.People always have long hot summer days in Brisbane.
D.The writer doesn't believe it will be snowy at Christmas this year.
六、D
(2024八上·巴州期末)The hospital was very busy.The nurse hurried from patient to patient.They did not have time to talk to them or answer their questions.Instead they just gave them their medicines, made their beds and moved on.
The head nurse was as busy as a bee.She had to walk around with the doctors, make sure the nurse were doing their work, complete her reports and answer the phone.
Many of the phone calls were from the friends and relatives(亲属)of the patients.They were telephoning for information about the people in the hospital.
One phone call, however, was a little different from all the others.
The phone rang and the head nurse answered it."Hello,"she said.
At the other end of the line a voice replied,"Good morning!I'm phoning about Fred Lee.Could you tell me how he is, please "
The head nurse looked at her notes and said,"Mr Lee has had his operation, and is resting."
"Can you tell me if this condition(状况)is good "the voice asked.
"Yes,"the woman replied."He is comfortable and the operation is a success."
"When do you think he will be able to go home "the man asked.
"Oh, today is Monday.Perhaps at the end of the week,"the head nurse said.Then she asked,"May I tell him who is asking about him "
"Yes,"the man said."Fred Lee."
"No, that's the patient's name,"the head nurse said.
"Yes.And I am the patient.Phoning you is the only way I can get any information about my condition."
31.Who might not be busy in the hospital
A.The doctors B.The nurse
C.The head nurse D.The patients
32.What did the head nurse have to do in the hospital
A.She had to make the beds
B.She had to write the reports
C.She had to have an operation
D.She had to walk around with the patients
33.When did the head nurse say Fred Lee could go home
A.The next day B.The next week
C.In a month D.At the end of this week
34.Why did so many people phone the hospital
A.They wanted to talk to the nurse
B.They wanted to talk to the doctor
C.They wanted to ask about their friends or family
D.They wanted to know where the hospital was
35.Which of the following is true about the story
A.Fred Lee himself phoned the head nurse
B.Patients are very difficult people
C.The head nurse didn't do a good job
D.Fred Lee was not getting better
七、补全短文(共5小题, 每小题2分, 满分10分)
(2024八上·巴州期末)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。
How do you usually spend your day  36.  
Get enough sleep.
Set yourself a "bed time" and make it a habit to go to bed and wake up at the same time each day.
 37.  
Aim (力求达到) for 2 L a day. Give up the juices and carbonated beverages (碳酸饮料), just add lemon (柠檬) to your water if you feel like something fantastic.
Take a break.
Don't be afraid to read books that have nothing to do with your studies. Go to the cinema. Work out. Even just once a week, or whenever you can. Go for a walk or a run, maybe just for 15 minutes. 38.  
Make time for your likes.
Studying is your full time job, but there are enough hours left in the day. 39.   Don't let studies keep yourself away from the things going on around you and you love.
 40.  
You'll be thankful at the end of a long day when you can get into a comfortable bed that doesn't look like you just jumped out of it.
A. You'd better talk to your friends and family about something other than (除了) school.
B. Make your bed every morning.
C. Here are some advice from the Internet for you.
D. Take your mind away from your study.
E. Drink lots of water.
八、(共10小题, 每题1.5分, 满分15分)
(2024八上·巴州期末)
Long ago there was a man with the name Smith. He made a 41.  by making caps. One day he went to sell his caps. He went 42.   a forest. There were many monkeys in it. It was very hot and the man wanted to have a 43.  He came up to a large tree, put his caps on the ground, took one of them and put it on his head. Then he lay down and soon fell 44.  
"Where are my caps " Smith cried when he 45.  up. He looked up and saw many monkeys in the tree and each monkey had a cap on its head.
"Give me 46.  my caps!" the man shouted at the monkeys. But the monkeys didn't understand him. They only laughed. The man got angry, took off his own cap, 47.  it on the ground and cried, "If you want all my caps, you may take
this 48.  ,too!"
And what do you think happened next The little animals did the same. Each mon-key took off 49.   cap and threw it on the ground. The man was very glad. He 50.  collected all his caps and went on his way
九、(共5小题, 每小题2分,满分10分)
(2024八上·巴州期末)Some Advice on Safety
Always play in a safe place. A park is a safe place because there are no cars or trucks. But do not talk to strangers. Never go with a stranger into a car.
Before crossing the road, stop and look both ways. Look left, look right and look left again.
Keep away from houses or buildings that are being built or knocked down. Something might fall on your head, or you might cut yourself on broken glass.
Medicines or pills can be dangerous. Never swallow any pills or medicines you find in the cupboard.
Don't swim in the pool or river without adults. Wear a life jacket whenever you go out in a boat. Even if you are not in the open sea and the water is not deep, you should have your life jacket on. It's easy to fall out of a boat.
Do not put your head out of a car , bus or train. Many children have been killed by doing this.
 51.   Advice
When or where How to do
Play in a safe place Play in a park. Never talk to 52.  or go with them.
When crossing a road Stop and look 53.  .
Houses or buildings being built or knocked down Stay away.
Medicines or pills Never swallow any medicines without a doctor's advice
In a 54.  . Wear a life jacket.
On a bus, car or train Never put 55.  out of them.
十、书面表达(25分)
56.(2024八上·巴州期末)假设你叫李华,寒假即将来临,你的朋友Peter正在为假期计划而犯愁。为此,他向你写了一封邮件,询求你的帮助。请根据Peter担心的问题,给他回一封电子邮件,提一些合理的建议。
问题:
1.有很多作业要完成,但又想和朋友出去逛;
2.想买一台平板电脑(iPad),但没有足够的钱;
3.希望帮助一些有需要的人,但不知该怎么做。
Dear Peter,
I'm happy to get your e-mail. Now let me give you some advice. _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I hope my advice can help you and you'll have a wonderful holiday.
Yours,
Li Hua
答案解析部分
1.【答案】B
【知识点】表示原因、目的的介词
【解析】【分析】句意:凯利在父母打扫院子的时候为他们做了晚饭。with和;for为;to去;instead代替。根据"while they were cleaning the yard"可知此处指"在父母打扫院子的时候,凯利为他们做晚饭"。cook dinner for somebody "为某人做饭"。故选B。
【点评】考查介词辨析,首先理解介词词义,然后根据句意确定答案。
2.【答案】B
【知识点】“动词原形+宾语+其他成分”的祈使句
【解析】【分析】句意:今天下班后请和我一起喝茶。我有重要的事要告诉你。根据"I have something important to tell you."可知,我有重要的事要告诉对方,邀请对方一起喝茶,排除D。由"...tea with me after work today, please."可知前一句是祈使句。祈使句以动词原形开头。故选B。
【点评】考查祈使句,首先理解选项区别,然后根据关键词句I have something important to tell you.确定答案,理解句意。
3.【答案】C
【知识点】数学词的表达
【解析】【分析】句意:我们学校有五百名学生和五十名女教师。hundred前有具体数字时,hundred不加s。man/woman修饰名词时,前后名词都变复数,如men teachers/women teachers。故选C。
【点评】考查数学词的表达,首先理解基数词+hundred,然后注意识记可数名词复数。
4.【答案】A
【知识点】宾语从句的陈述语序;主句是一般现在时的宾语从句
【解析】【分析】句意:玛丽亚想知道她的英语老师住在哪里。分析句子结构并结合选项可知,空处为宾语从句,从句为陈述语序,所以排除B项和D项;从句主语为第三人称单数的"her English teacher",所以谓语动词用三单形式。故选A。
【点评】考查宾语从句,首先理解陈述语序,然后注意根据主语确定谓语形式。
5.【答案】A
【知识点】表达态度
【解析】【分析】句意:——我认为提高游泳技术的最好方法是多练习。——我不能再同意了。I can't agree more我不能再同意了;It's up to you由你决定;It doesn't matter没关系;I'm sorry to hear that听到这个消息我很难过。根据"practice makes perfect."可知,答语同意上文的说法。故选A。
【点评】考查情景交际,首先理解选项意思,然后根据关键词句practice makes perfect.确定答案。
【答案】6.D;7.C;8.A;9.B;10.C;11.A;12.B;13.B;14.A;15.D
【知识点】说明文;人际关系与交往
【解析】【分析】本文介绍了父母和孩子之间应该通过真诚的沟通来了解彼此,而不是父母一味的用物质来付出。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
6.句意:在他们眼里,我们永远都是小孩子,永远都会做错事。new新的;important重要的;good好的;wrong错的。根据"we are always little kids and always do…things."可知,父母认为我们是小孩子,总是做错事。故选D。
7.句意:例如,当我需要待在家里的时候,他们总是担心我和我没有他们的生活。fight with打架;clean up打扫;worry about担心;talk with讨论。根据"they will always…me and my life without them.",此处是指父母总是担心孩子。故选C。
8.句意:他们给孩子买漂亮的衣服、好看的鞋子、奇怪但昂贵的学习用品。expensive昂贵的;cheap便宜的;beautiful好看的;ugly丑陋的。根据"even a thousand-yuan-cost bike.",此处是指昂贵的东西。故选A。
9.句意:他们只希望自己的孩子在考试中取得好成绩。health健康;grades成绩;food食物;gifts礼物。根据"get good…on the exams."可知,在考试中取得好成绩。故选B。
10.句意:但为什么他们的孩子还是不能理解他们呢?where哪里;how怎样;why为什么;what什么。根据"But…can't their children still understand (明白) them "可知,此处是指为什么他们的孩子还是不能理解他们呢。故选C。
11.句意:他们还想要更多的东西吗?不。No不;Sure当然;Yes是的;Sorry对不起。根据后文"In fact, they want a true family."可知,他们不想要更多的东西,只想要一个真正的家。故选A。
12.句意:我认为它意味着一个地方,让我们可以离开外面冷漠的世界。warm温暖的;cold冷漠的;great好的;happy高兴的。根据"I think it means a place we can leave the outside…world."可知,家是温馨的,外面的世界是冷漠的。故选B。
13.句意:所以我认为父母应该省下钱,多和孩子谈谈。give给;save节省;kept保持;shop购物。根据"I think parents should…their money and talk with children."及上文可知,此处是指节省钱。故选B。
14.句意:这会让他们知道他们有一个真正的家。know知道;thought认为;mix混合;lose失去。根据"It will let them…that they have a true family,"可知,此处是指让孩子们知道他们有一个真正的家。故选A。
15.句意:这样孩子和父母就能更好地相互理解。good and good好极了;stronger更强壮的;worse更糟糕地;better更好地。根据"his parents could understand each other…."可知,更好地相互理解,应用副词比较级better"更好地"修饰动词understand。故选D。
【答案】16.A
17.D
18.C
19.D
20.D
【知识点】说明文;建筑作品赏析与文化价值;细节理解
【解析】【分析】本文主要描述了英国的公共图书馆和移动图书馆。
【点评】考查阅读理解,首先读懂题意,然后从文中抓住相关语句,理解句意,最终选择正确答案。
16.细节理解题。根据"The first public library in Britain opened in Manchester in 1852."可知,英国第一个公共图书馆在1852年在曼彻斯特开放。故选A。
17.细节理解题。根据"You will get a library card. You need to use the card when using library services."可知,当你使用图书馆服务时你需要使用图书证。故选D。
18.细节理解题。根据"Not everyone can get to a library. Some people live far away from towns and cities.…Thanks to the mobile libraries, these people can still borrow books."可知,一些住在离城镇远的地方的人们能够从移动图书馆那里借书。故选C。
19.细节理解题。根据"Most of them have audio books, CDs, newspapers, DVDs and books to borrow."可知,大多数公共图书馆有有声读物,光盘,报纸,数字化视频光盘和书可以借。因此在公共图书馆可以借5种东西。故选D。
20.细节理解题。根据"A driver takes the bus to different places. People also know when the bus will come. They can return their books and borrow some more."可知,人们知道巴士载着移动图书馆来的时间。选项D"人们不知道移动图书馆什么时候来"描述不正确。故选D。
【答案】21.C
22.B
23.A
24.D
25.D
【知识点】说明文;细节理解;推理判断;文章大意
【解析】【分析】本文主要介绍了关于大脑的谣传和事实。
【点评】考查阅读理解,首先读懂题意,然后从文中抓住相关语句,理解句意,最终选择正确答案。
21.细节理解题。根据"The truth is that although we don't know everything about the human brain, we know that each part of it has an important function (功能)."可知,因为大脑的每个部分都有一个重要的功能。故选C。
22.词义猜测题。根据"The other most popular myth is about being ‘right-brained' or ‘left-brained'."以及"This is as popular as the ‘10 percent myth',"可知,前文提到了"左脑和右脑"这个观点,因此This指的就是"左脑和右脑"传说,故选B。
23.推理判断题。根据"We use our left side for language more, and our right side when we need to pay attention."可知,我们更多地用左脑来处理语言,所以学习英语的罗伯特使用左脑更多。故选A。
24.细节理解题。根据"Second, about 75 percent of the brain is made of water."可知,大约四分之三的大脑是由水组成的。故选D。
25.文章大意题。根据"A myth is something that is not correct, but many people believe that there are a lot of myths about the human brain."及全文内容可知,文章是在讲关于大脑的谣传和事实。故选D。
【答案】26.B
27.C
28.D
29.A
30.D
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文介绍了作者在伦敦一天的经历。
【点评】考查阅读理解,首先读懂文章大意,然后从文中抓住相关语句,最终确定正确答案。
26.细节理解题。根据"But today I was visiting my family in Britain. And they were taking me out to enjoy London."可知作者今天在英国旅行。故选B。
27.细节理解题。根据"I nodded and smiled politely. In Britain it's not polite to disagree, especially about the weather."可知在英国不同意其他人,尤其是关于天气的,都是不礼貌的。故选C。
28.词义推断题。根据"British people often describe their weather as ‘four seasons in one day'."可知在英国,人们经常形容天气是"一天有四季",也就是天气的变化无常。故选D。
29.推理判断题。根据"After all, it has only snowed at Christmas five times in the last fifty years."可知过去的五十年了,就下了五次雪,因此是很少下雪的。故选A。
30.细节理解题。根据"My cousin Jane said, ‘Maybe we will have a white Christmas this year.' That would be wonderful, but I doubted (怀疑) it."可知表妹说今年可能会有个下雪的圣诞节,但是作者表示怀疑。故选D。
【答案】31.D
32.B
33.D
34.C
35.A
【知识点】说明文;人际关系与交往;细节理解;推理判断
【解析】【分析】主要讲了医院里医生、护士都很忙,正是因为护士太忙不能和病人交流,才使得病人只好打电话了解自己的病情。
【点评】考查阅读理解,首先浏览文章大意,读懂题目要求,然后从文中找到相关语句,确定正确答案。
31.推理判断题。根据前两段可知,医院很忙,推知医生、护士长、护士都很忙,只有病人可能不忙。故选D。
32.细节理解题。根据第二段后两句She had to walk around with the doctors, make sure the nurse were doing their work, complete her reports and answer the phone可知,护士长的工作:围绕医生转、确保护士在工作、完成报告和接电话。故选B。
33.细节理解题。根据倒数第六行"Oh, today is Monday.Perhaps at the end of the week,"the head nurse said.可知,Fred Lee能在本周末出院回家。故选D。
34.细节理解题。根据第三段内容可知,人们打电话是为了询问住院的朋友或亲属的情况。故选C。
35.细节理解题。根据短文最后一段"Yes.And I am the patient.Phoning you is the only way I can get any information about my condition."可知,病人Fred Lee自己给护士长打的电话。故选A。
【答案】36.C;37.E;38.D;39.A;40.B
【知识点】说明文;日常活动
【解析】【分析】本文就如何度过一天的时间作出几点建议。
A.You'd better talk to your friends and family about something other than (除了) school.你最好和你的朋友和家人谈谈学校以外的事情。
B.Make your bed every morning.每天早上整理床铺。
C.Here are some advice from the Internet for you.这里有一些网上给你的建议。
D.Take your mind away from your study.把注意力从学习上移开。
E.Drink lots of water.多喝水。
【点评】考查阅读还原,首先读懂选项意思,然后根据前后句句意和关键词句确定正确选项,最后仔细检查。
36.根据"How do you usually spend your day"可知,此处指出文章主旨,C选项"这是网上给你的一些建议"符合语境。故选C。
37.根据"Aim (力求达到) for 2 L a day. Give up the juices..."可知,该段内容与水相关,E选项"多喝水"符合语境。故选E。
38.根据"Take a break."和"Go for a walk or a run, maybe just for 15 minutes"可知,该段内容与劳逸结合相关,D选项"转移学习上的注意力"符合语境。故选D。
39.根据"Make time for your likes."和"Don't let studies keep yourself away from the things going on around you and you love."可知,此处指出除了学习之外,人们该怎么安排时间,A选项"你最好和你的朋友和家人谈谈学校以外的事情"符合语境。故选A。
40.根据"You'll be thankful at the end of a long day when you can get into a comfortable bed"可知,该段内容与床铺相关,B选项"每天清晨整理床铺"符合语境。故选B。
【答案】41.living;42.through;43.rest;44.asleep;45.woke;46.back;47.threw;48.one;49.its;50.quickly
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】主要讲了Smith以做帽子为生,一天他拿帽子去卖,他在森林里休息的时候,猴子把他的帽子都拿走了,他生气的把他的帽子扔在地上,猴子也学他扔了帽子。他很快捡起帽子走了。
【点评】考查短文填空,首先浏览文章大意,然后根据前后句句意和语法确定正确答案。
41.句意:他以做帽子为生。make a living 谋生,度日,是固定短语。故填living。
42.句意:他穿过一个森林。根据句意应是穿过,go through穿过。故填through。
43.句意:天气很热,这个人想休息一下。根据下文He came up to a large tree, put his caps on the ground,took one of them and put it on his head. Then he lay down,他应是休息。故填rest。
44.句意:他躺下很快睡着了。根据上文想休息和下文Where are my caps 我的帽子在哪里,可知他不知道猴子拿了他的帽子,所以应是睡着了。fall asleep是一个短语。故填asleep。
45.句意:当他醒来时,他哭喊道"我的帽子在哪里?"根据上文睡着了,所以这里应是醒来。wake醒来,因应用过去式。故填woke。
46.J句意:"还给我的帽子"他对猴子大喊。根据上文 He looked up and saw many monkeys in the tree and each monkey had a cap on its head.可知应是让猴子把帽子还给他,give back归还。故填back。
47.句意:那个人生气了,摘下帽子,把它扔在地上。根据句意应是扔throw,因需要过去式。故填threw。
48.句意:如果你们想要我所有的帽子,可以拿走这一个。根据文中took one of them and put it on his head.可知他就剩了一个帽子,为了避免重复这里用one来代替cap。故填cap。
49.句意:每个猴子都摘下它的帽子仍在地上。根据上文took off his own cap,可知这里应是its。
50.句意:他很快捡起帽子继续赶路。根据文章可知他急于要得到他的帽子,当猴子扔了的时候,他应是很快捡起来,collecte是动词,应用副词修饰。故填quickly。
【答案】51.(Some) Safety;52.strangers;53.both ways/left and right;54.boat;55.your/our head
【知识点】说明文;交通规则
【解析】【分析】这篇短文主要介绍了一些安全建议,如:过马路的注意事项,乘坐车辆不要伸出头等等。
【点评】考查阅读填表,首先读懂表格,然后从文中抓住相关语句,结合语法确定正确答案,注意单词拼写。
51.这篇短文主要介绍了一些安全建议,因此短文的标题是安全建议,故填(Some) Safety。
52.根据第一段"A park is a safe place because there is no cars or trucks. But do not talk to strangers."可知不要和陌生人交谈,故填strangers。
53.根据第二段"stop and look both ways. Look left, look right and look left again."可知要看路的两边,故填both ways//left and right。
54.根据表格中穿救生衣,及短文倒数第二段"Wear a life jacket whenever you go out in a boat"可知无论何时乘船外出,都要穿救生衣。故填boat。
55.根据短文最后一段"Do not put your head out of a car, bus or train" 可知不要把头伸出汽车、公共汽车或火车。故填your/our head。
56.【答案】例文
Dear Peter,
I'm happy to get your e-mail. Now let me give you some advice.
First, I advise you to finish your homework before you hang out with your friends. If you just want to play and don't do your homework, your parents will be angry. Second, if you truly look forward to buying an iPad, you'll probably ask your parents for help. But remember you should use the iPad in a right way. Don't spend too much time on it. Third, if you still don't know what to do to help some people in need, I think going to an old people's home will be a good idea. You can also help look after your neighbor's kids.
I hope my advice can help you and you'll have a wonderful holiday.
Yours,
Li Hua
【知识点】应用文写作;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;一般将来时;家庭生活
【解析】【分析】这是一篇应用文写作,主要介绍给Peter假期计划的建议。时态是一般将来时和一般现在时,首先想给Peter一些建议逛;然后介绍自己的具体建议和原因;最后总结。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。
【点评】这封电子邮件是一篇非常优秀的回复。内容上,针对朋友提出的问题给出了切实可行的建议,具有很强的实用性和针对性,能够帮助朋友解决实际问题。语言上,表达简洁明了,词汇运用准确恰当,句式结构丰富多样,既符合书信交流的口语化特点,又体现了一定的语言水平。格式上,严格遵循电子邮件的规范,结构清晰,让人一目了然。词汇运用使用了常见且准确的词汇来表达观点和建议,如advise、look forward to、in a right way、look after等,能够准确传达意思,易于理解。 句式结构:以简单句为主,简洁明了地阐述建议,符合书信交流的口语化特点。同时,适当运用了一些条件状语从句,如If you just want to play and don't do your homework, your parents will be angry.和If you truly look forward to buying an iPad, you'll probably ask your parents for help.,使句子结构更加丰富,增强了表达的逻辑性。
1 / 1四川省巴中龙泉外国语学校2024-2025学年八年级上学期期末达标检测英语试题
一、单项选择(每小题1分, 共5分)
1.(2024八上·巴州期末)Kelly cooked dinner ______ her parents while they were cleaning the yard.
A.with B.for C.to D.instead
【答案】B
【知识点】表示原因、目的的介词
【解析】【分析】句意:凯利在父母打扫院子的时候为他们做了晚饭。with和;for为;to去;instead代替。根据"while they were cleaning the yard"可知此处指"在父母打扫院子的时候,凯利为他们做晚饭"。cook dinner for somebody "为某人做饭"。故选B。
【点评】考查介词辨析,首先理解介词词义,然后根据句意确定答案。
2.(2024八上·巴州期末)________ tea with me after work today, please. I have something important to tell you.
A.Drinking B.Drink C.To drink D.Don't drink
【答案】B
【知识点】“动词原形+宾语+其他成分”的祈使句
【解析】【分析】句意:今天下班后请和我一起喝茶。我有重要的事要告诉你。根据"I have something important to tell you."可知,我有重要的事要告诉对方,邀请对方一起喝茶,排除D。由"...tea with me after work today, please."可知前一句是祈使句。祈使句以动词原形开头。故选B。
【点评】考查祈使句,首先理解选项区别,然后根据关键词句I have something important to tell you.确定答案,理解句意。
3.(2024八上·巴州期末)There are five ________ students and fifty ________ teachers in our school.
A.hundreds; women B.hundred; woman
C.hundred; women D.hundreds; woman
【答案】C
【知识点】数学词的表达
【解析】【分析】句意:我们学校有五百名学生和五十名女教师。hundred前有具体数字时,hundred不加s。man/woman修饰名词时,前后名词都变复数,如men teachers/women teachers。故选C。
【点评】考查数学词的表达,首先理解基数词+hundred,然后注意识记可数名词复数。
4.(2024八上·巴州期末)Maria wants to know ________.
A.where her English teacher lives
B.where does her English teacher live
C.where her English teacher live
D.where is her English teacher live
【答案】A
【知识点】宾语从句的陈述语序;主句是一般现在时的宾语从句
【解析】【分析】句意:玛丽亚想知道她的英语老师住在哪里。分析句子结构并结合选项可知,空处为宾语从句,从句为陈述语序,所以排除B项和D项;从句主语为第三人称单数的"her English teacher",所以谓语动词用三单形式。故选A。
【点评】考查宾语从句,首先理解陈述语序,然后注意根据主语确定谓语形式。
5.(2024八上·巴州期末)—I think the best way to improve your swimming skills is to practice more.
—________. After all, practice makes perfect.
A.I can't agree more B.It's up to you
C.It doesn't matter D.I'm sorry to hear that
【答案】A
【知识点】表达态度
【解析】【分析】句意:——我认为提高游泳技术的最好方法是多练习。——我不能再同意了。I can't agree more我不能再同意了;It's up to you由你决定;It doesn't matter没关系;I'm sorry to hear that听到这个消息我很难过。根据"practice makes perfect."可知,答语同意上文的说法。故选A。
【点评】考查情景交际,首先理解选项意思,然后根据关键词句practice makes perfect.确定答案。
二、阅读下列短文, 从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。
(2024八上·巴州期末) Every parent says that we never grow up. In fact, we may be 15 or 16 years old. In their eyes, we are always little kids and always do 6. things. For example, when I need to stay at home, they will always 7. me and my life without them.
Most parents always think that they give the best things to make their children live better. They buy their children pretty clothes, nice shoes, strange but 8. school things, even a thousand-yuan-cost bike. They think that they do everything for their dear little children. And they only want their children to get good 9. on the exams.
But 10. can't their children still understand (明白) them Do they still want more things 11. . In fact, they want a true family. What is a true family I think it means a place we can leave the outside 12. world. From here, we can get consolation (安慰) and happiness. We should be stronger in the outside world because we have a family.
So I think parents should 13. their money and talk with children. It will let them 14. that they have a true family, so the child and his parents could understand each other 15. . Then, no one will be a little child.
6.A.new B.important C.good D.wrong
7.A.fight with B.clean up C.worry about D.talk with
8.A.expensive B.cheap C.beautiful D.ugly
9.A.health B.grades C.food D.gifts
10.A.where B.how C.why D.what
11.A.No B.Sure C.Yes D.Sorry
12.A.warm B.cold C.great D.happy
13.A.give B.save C.kept D.shop
14.A.know B.thought C.mix D.lose
15.A.good and good B.stronger C.worse D.better
【答案】6.D;7.C;8.A;9.B;10.C;11.A;12.B;13.B;14.A;15.D
【知识点】说明文;人际关系与交往
【解析】【分析】本文介绍了父母和孩子之间应该通过真诚的沟通来了解彼此,而不是父母一味的用物质来付出。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
6.句意:在他们眼里,我们永远都是小孩子,永远都会做错事。new新的;important重要的;good好的;wrong错的。根据"we are always little kids and always do…things."可知,父母认为我们是小孩子,总是做错事。故选D。
7.句意:例如,当我需要待在家里的时候,他们总是担心我和我没有他们的生活。fight with打架;clean up打扫;worry about担心;talk with讨论。根据"they will always…me and my life without them.",此处是指父母总是担心孩子。故选C。
8.句意:他们给孩子买漂亮的衣服、好看的鞋子、奇怪但昂贵的学习用品。expensive昂贵的;cheap便宜的;beautiful好看的;ugly丑陋的。根据"even a thousand-yuan-cost bike.",此处是指昂贵的东西。故选A。
9.句意:他们只希望自己的孩子在考试中取得好成绩。health健康;grades成绩;food食物;gifts礼物。根据"get good…on the exams."可知,在考试中取得好成绩。故选B。
10.句意:但为什么他们的孩子还是不能理解他们呢?where哪里;how怎样;why为什么;what什么。根据"But…can't their children still understand (明白) them "可知,此处是指为什么他们的孩子还是不能理解他们呢。故选C。
11.句意:他们还想要更多的东西吗?不。No不;Sure当然;Yes是的;Sorry对不起。根据后文"In fact, they want a true family."可知,他们不想要更多的东西,只想要一个真正的家。故选A。
12.句意:我认为它意味着一个地方,让我们可以离开外面冷漠的世界。warm温暖的;cold冷漠的;great好的;happy高兴的。根据"I think it means a place we can leave the outside…world."可知,家是温馨的,外面的世界是冷漠的。故选B。
13.句意:所以我认为父母应该省下钱,多和孩子谈谈。give给;save节省;kept保持;shop购物。根据"I think parents should…their money and talk with children."及上文可知,此处是指节省钱。故选B。
14.句意:这会让他们知道他们有一个真正的家。know知道;thought认为;mix混合;lose失去。根据"It will let them…that they have a true family,"可知,此处是指让孩子们知道他们有一个真正的家。故选A。
15.句意:这样孩子和父母就能更好地相互理解。good and good好极了;stronger更强壮的;worse更糟糕地;better更好地。根据"his parents could understand each other…."可知,更好地相互理解,应用副词比较级better"更好地"修饰动词understand。故选D。
三、A
(2024八上·巴州期末)
Libraries
Public Libraries Most towns in Britain have a public library. A library usually has a number of books. People can use and borrow books for free. The first public library in Britain opened in Manchester in 1852. Its first librarian was a man called Edward Edwards.
Library Services To join a library, go to your local library and fill in a form. You will get a library card. You need to use the card when using library services. Modern public libraries have something for everyone. Most of them have audio books, CDs, newspapers, DVDs and books to borrow.
Mobile Libraries Not everyone can get to a library. Some people live far away from towns and cities. Other people find it difficult to go out because they have an illness. Thanks to the mobile libraries, these people can still borrow books. Mobile libraries usually keep their books in a mini-bus. The back of the mini-bus has shelves for books. And it's big enough for borrowers to go inside and look around. A driver takes the bus to different places. People also know when the bus will come. They can return their books and borrow some more.
16.The first public library opened in ________ in 1852.
A.Manchester B.London C.New York D.Leeds
17.You need ________ to use the library service.
A.some money B.a form C.a phone D.a library card
18.Some people who live far away from cities can borrow books from ________.
A.supermarkets B.bookstores
C.mobile libraries D.public libraries
19.In modern public libraries, people can borrow ________ kinds of things.
A.two B.three C.four D.five
20.Which of the following is NOT true
A.People can borrow books in the public library for free.
B.Not everyone can get to a library.
C.You need to fill a form before getting a library card.
D.People don't know when the mobile libraries will get.
【答案】16.A
17.D
18.C
19.D
20.D
【知识点】说明文;建筑作品赏析与文化价值;细节理解
【解析】【分析】本文主要描述了英国的公共图书馆和移动图书馆。
【点评】考查阅读理解,首先读懂题意,然后从文中抓住相关语句,理解句意,最终选择正确答案。
16.细节理解题。根据"The first public library in Britain opened in Manchester in 1852."可知,英国第一个公共图书馆在1852年在曼彻斯特开放。故选A。
17.细节理解题。根据"You will get a library card. You need to use the card when using library services."可知,当你使用图书馆服务时你需要使用图书证。故选D。
18.细节理解题。根据"Not everyone can get to a library. Some people live far away from towns and cities.…Thanks to the mobile libraries, these people can still borrow books."可知,一些住在离城镇远的地方的人们能够从移动图书馆那里借书。故选C。
19.细节理解题。根据"Most of them have audio books, CDs, newspapers, DVDs and books to borrow."可知,大多数公共图书馆有有声读物,光盘,报纸,数字化视频光盘和书可以借。因此在公共图书馆可以借5种东西。故选D。
20.细节理解题。根据"A driver takes the bus to different places. People also know when the bus will come. They can return their books and borrow some more."可知,人们知道巴士载着移动图书馆来的时间。选项D"人们不知道移动图书馆什么时候来"描述不正确。故选D。
四、B
(2024八上·巴州期末)A myth is something that is not correct, but many people believe that there are a lot of myths about the human brain.
One of the biggest myths is that we only use 10 percent of our brains. The next part of the myth is that if we can learn to use the rest of our brains, then we'll be much smarter. People say this all the time, but it's absolutely (绝对地) not true! The truth is that although we don't know everything about the human brain, we know that each part of it has an important function (功能). Modern scientists think the "10 percent myth" is ridiculous (荒谬的).
The other most popular myth is about being "right-brained" or "left-brained". According to this myth, people who use the right side of their brains are better at math and science. This is as popular as the "10 percent myth", and it's also wrong. In 2013, a study from an American their brains are more artistic and creative. People who use the left side of university examined the right brain and left brain myth. According to the study, we use both sides of our brains equally (相等地).
It's true that we use different parts of our brains for different things. We use our left side for language more, and our right side when we need to pay attention. But there is no evidence (证据) that creative people use the right side more or that scientific people use the left side more.
We've talked about myths, so let's look at a few interesting facts about the brain. First of all, the brain feels no pain. Second, about 75 percent of the brain is made of water. It's also the fattest organ in your body. Here's another interesting fact about the brain. Around the time you turn 18 years old, it stops growing.
21.Modern scientists think the "10 percent myth" is ridiculous because ________.
A.we only use 10 percent of our brains
B.they know everything about the human brain
C.each part of the brain has an important function
D.of the study from an American university
22.The underlined word "This" in Paragraph 3 refers to ________.
A.the "left brain" myth
B.the "right brain and left brain" myth
C.the use of human brains
D.the study from an American university
23.According to the facts mentioned in the passage, ________ may use the left brain more.
A.Robert, who is learning English B.Kate, who is drawing pictures
C.Jenny, who is designing clothes D.Jacob, who is doing research
24.Which of the following is TRUE about the human brain
A.It is growing all life long.
B.The right side is used more by artists.
C.Some parts of it are not used at all.
D.About three quarters of it is made of water.
25.The passage mainly tells about ________.
A.the growing of the brain B.different functions of the brain
C.the right brain and left brain D.myths and facts about the brain
【答案】21.C
22.B
23.A
24.D
25.D
【知识点】说明文;细节理解;推理判断;文章大意
【解析】【分析】本文主要介绍了关于大脑的谣传和事实。
【点评】考查阅读理解,首先读懂题意,然后从文中抓住相关语句,理解句意,最终选择正确答案。
21.细节理解题。根据"The truth is that although we don't know everything about the human brain, we know that each part of it has an important function (功能)."可知,因为大脑的每个部分都有一个重要的功能。故选C。
22.词义猜测题。根据"The other most popular myth is about being ‘right-brained' or ‘left-brained'."以及"This is as popular as the ‘10 percent myth',"可知,前文提到了"左脑和右脑"这个观点,因此This指的就是"左脑和右脑"传说,故选B。
23.推理判断题。根据"We use our left side for language more, and our right side when we need to pay attention."可知,我们更多地用左脑来处理语言,所以学习英语的罗伯特使用左脑更多。故选A。
24.细节理解题。根据"Second, about 75 percent of the brain is made of water."可知,大约四分之三的大脑是由水组成的。故选D。
25.文章大意题。根据"A myth is something that is not correct, but many people believe that there are a lot of myths about the human brain."及全文内容可知,文章是在讲关于大脑的谣传和事实。故选D。
五、C
(2024八上·巴州期末)Experiencing one day in LondonSo this was an English park. This was an English… summer I was shaking with cold! It didn't see warm enough. Perhaps I should explain. I'm from Brisbane in Australia. But today I was visiting my family in Britain. And they were taking me out to enjoy London.
"What a fine, bright day!" my Aunt Jess said happily. I nodded and smiled politely. In Britain it's not polite to disagree, especially about the weather. But inside I was thinking: It looks awful. Brisbane's winter is warmer than British summer!
The day had started with the promise of sunshine. But, as our picnic went on, it turned darker. Storm clouds suddenly covered the sky. British people often describe their weather as "four seasons in one day". But for me, one season was missing from that day: summer!
Aunt Jess said, "When I was young, the summers were much longer and sunnier. I don't remember a single bad summer's day in the 60s!" Weather records show that she was wrong. But again I did not disagree. My cousin Jane said, "Maybe we will have a white Christmas this year." That would be wonderful, but I doubted (怀疑) it. After all, it has only snowed at Christmas five times in the last fifty years.
Suddenly it turned windy. A heavy rain began to fall. We ran to hide from the rain. But my "summer" dress still got very wet. As I watched the rain beating down, I began to day dream. I dreamed about long, hot summer days in Brisbane.
"Well," said Aunt Jess, "we had a few good hours. And at least, the weather gives us something to talk about…" I smiled politely once more, but had a secret thought. Yes, let's talk about my English relatives moving Australia!
26.What can we know from Paragraph 1
A.It is winter now in Britain.
B.The writer is having a visit in Britain.
C.The weather in Australia is the same as that in Britain.
D.The writer's family like to live in London.
27.Why did the writer nod although she didn't agree with Aunt Jess
A.Because she liked the weather in Brisbane.
B.Because Aunt Jess told the truth.
C.Because it is impolite to disagree about the weather in Britain.
D.Because she didn't want to make her aunt angry.
28.What's the weather like in London according to the underlined part "four seasons in one day"
A.Exciting. B.Boring. C.Pleasant. D.Changeable.
29.How often does it snow in Britain according to the passage
A.Seldom. B.Always. C.Never. D.Often.
30.Which of the following is TRUE according to the passage
A.It is always warmer in British winter.
B.The writer had a pleasant picnic that day.
C.People always have long hot summer days in Brisbane.
D.The writer doesn't believe it will be snowy at Christmas this year.
【答案】26.B
27.C
28.D
29.A
30.D
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文介绍了作者在伦敦一天的经历。
【点评】考查阅读理解,首先读懂文章大意,然后从文中抓住相关语句,最终确定正确答案。
26.细节理解题。根据"But today I was visiting my family in Britain. And they were taking me out to enjoy London."可知作者今天在英国旅行。故选B。
27.细节理解题。根据"I nodded and smiled politely. In Britain it's not polite to disagree, especially about the weather."可知在英国不同意其他人,尤其是关于天气的,都是不礼貌的。故选C。
28.词义推断题。根据"British people often describe their weather as ‘four seasons in one day'."可知在英国,人们经常形容天气是"一天有四季",也就是天气的变化无常。故选D。
29.推理判断题。根据"After all, it has only snowed at Christmas five times in the last fifty years."可知过去的五十年了,就下了五次雪,因此是很少下雪的。故选A。
30.细节理解题。根据"My cousin Jane said, ‘Maybe we will have a white Christmas this year.' That would be wonderful, but I doubted (怀疑) it."可知表妹说今年可能会有个下雪的圣诞节,但是作者表示怀疑。故选D。
六、D
(2024八上·巴州期末)The hospital was very busy.The nurse hurried from patient to patient.They did not have time to talk to them or answer their questions.Instead they just gave them their medicines, made their beds and moved on.
The head nurse was as busy as a bee.She had to walk around with the doctors, make sure the nurse were doing their work, complete her reports and answer the phone.
Many of the phone calls were from the friends and relatives(亲属)of the patients.They were telephoning for information about the people in the hospital.
One phone call, however, was a little different from all the others.
The phone rang and the head nurse answered it."Hello,"she said.
At the other end of the line a voice replied,"Good morning!I'm phoning about Fred Lee.Could you tell me how he is, please "
The head nurse looked at her notes and said,"Mr Lee has had his operation, and is resting."
"Can you tell me if this condition(状况)is good "the voice asked.
"Yes,"the woman replied."He is comfortable and the operation is a success."
"When do you think he will be able to go home "the man asked.
"Oh, today is Monday.Perhaps at the end of the week,"the head nurse said.Then she asked,"May I tell him who is asking about him "
"Yes,"the man said."Fred Lee."
"No, that's the patient's name,"the head nurse said.
"Yes.And I am the patient.Phoning you is the only way I can get any information about my condition."
31.Who might not be busy in the hospital
A.The doctors B.The nurse
C.The head nurse D.The patients
32.What did the head nurse have to do in the hospital
A.She had to make the beds
B.She had to write the reports
C.She had to have an operation
D.She had to walk around with the patients
33.When did the head nurse say Fred Lee could go home
A.The next day B.The next week
C.In a month D.At the end of this week
34.Why did so many people phone the hospital
A.They wanted to talk to the nurse
B.They wanted to talk to the doctor
C.They wanted to ask about their friends or family
D.They wanted to know where the hospital was
35.Which of the following is true about the story
A.Fred Lee himself phoned the head nurse
B.Patients are very difficult people
C.The head nurse didn't do a good job
D.Fred Lee was not getting better
【答案】31.D
32.B
33.D
34.C
35.A
【知识点】说明文;人际关系与交往;细节理解;推理判断
【解析】【分析】主要讲了医院里医生、护士都很忙,正是因为护士太忙不能和病人交流,才使得病人只好打电话了解自己的病情。
【点评】考查阅读理解,首先浏览文章大意,读懂题目要求,然后从文中找到相关语句,确定正确答案。
31.推理判断题。根据前两段可知,医院很忙,推知医生、护士长、护士都很忙,只有病人可能不忙。故选D。
32.细节理解题。根据第二段后两句She had to walk around with the doctors, make sure the nurse were doing their work, complete her reports and answer the phone可知,护士长的工作:围绕医生转、确保护士在工作、完成报告和接电话。故选B。
33.细节理解题。根据倒数第六行"Oh, today is Monday.Perhaps at the end of the week,"the head nurse said.可知,Fred Lee能在本周末出院回家。故选D。
34.细节理解题。根据第三段内容可知,人们打电话是为了询问住院的朋友或亲属的情况。故选C。
35.细节理解题。根据短文最后一段"Yes.And I am the patient.Phoning you is the only way I can get any information about my condition."可知,病人Fred Lee自己给护士长打的电话。故选A。
七、补全短文(共5小题, 每小题2分, 满分10分)
(2024八上·巴州期末)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。
How do you usually spend your day  36.  
Get enough sleep.
Set yourself a "bed time" and make it a habit to go to bed and wake up at the same time each day.
 37.  
Aim (力求达到) for 2 L a day. Give up the juices and carbonated beverages (碳酸饮料), just add lemon (柠檬) to your water if you feel like something fantastic.
Take a break.
Don't be afraid to read books that have nothing to do with your studies. Go to the cinema. Work out. Even just once a week, or whenever you can. Go for a walk or a run, maybe just for 15 minutes. 38.  
Make time for your likes.
Studying is your full time job, but there are enough hours left in the day. 39.   Don't let studies keep yourself away from the things going on around you and you love.
 40.  
You'll be thankful at the end of a long day when you can get into a comfortable bed that doesn't look like you just jumped out of it.
A. You'd better talk to your friends and family about something other than (除了) school.
B. Make your bed every morning.
C. Here are some advice from the Internet for you.
D. Take your mind away from your study.
E. Drink lots of water.
【答案】36.C;37.E;38.D;39.A;40.B
【知识点】说明文;日常活动
【解析】【分析】本文就如何度过一天的时间作出几点建议。
A.You'd better talk to your friends and family about something other than (除了) school.你最好和你的朋友和家人谈谈学校以外的事情。
B.Make your bed every morning.每天早上整理床铺。
C.Here are some advice from the Internet for you.这里有一些网上给你的建议。
D.Take your mind away from your study.把注意力从学习上移开。
E.Drink lots of water.多喝水。
【点评】考查阅读还原,首先读懂选项意思,然后根据前后句句意和关键词句确定正确选项,最后仔细检查。
36.根据"How do you usually spend your day"可知,此处指出文章主旨,C选项"这是网上给你的一些建议"符合语境。故选C。
37.根据"Aim (力求达到) for 2 L a day. Give up the juices..."可知,该段内容与水相关,E选项"多喝水"符合语境。故选E。
38.根据"Take a break."和"Go for a walk or a run, maybe just for 15 minutes"可知,该段内容与劳逸结合相关,D选项"转移学习上的注意力"符合语境。故选D。
39.根据"Make time for your likes."和"Don't let studies keep yourself away from the things going on around you and you love."可知,此处指出除了学习之外,人们该怎么安排时间,A选项"你最好和你的朋友和家人谈谈学校以外的事情"符合语境。故选A。
40.根据"You'll be thankful at the end of a long day when you can get into a comfortable bed"可知,该段内容与床铺相关,B选项"每天清晨整理床铺"符合语境。故选B。
八、(共10小题, 每题1.5分, 满分15分)
(2024八上·巴州期末)
Long ago there was a man with the name Smith. He made a 41.  by making caps. One day he went to sell his caps. He went 42.   a forest. There were many monkeys in it. It was very hot and the man wanted to have a 43.  He came up to a large tree, put his caps on the ground, took one of them and put it on his head. Then he lay down and soon fell 44.  
"Where are my caps " Smith cried when he 45.  up. He looked up and saw many monkeys in the tree and each monkey had a cap on its head.
"Give me 46.  my caps!" the man shouted at the monkeys. But the monkeys didn't understand him. They only laughed. The man got angry, took off his own cap, 47.  it on the ground and cried, "If you want all my caps, you may take
this 48.  ,too!"
And what do you think happened next The little animals did the same. Each mon-key took off 49.   cap and threw it on the ground. The man was very glad. He 50.  collected all his caps and went on his way
【答案】41.living;42.through;43.rest;44.asleep;45.woke;46.back;47.threw;48.one;49.its;50.quickly
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】主要讲了Smith以做帽子为生,一天他拿帽子去卖,他在森林里休息的时候,猴子把他的帽子都拿走了,他生气的把他的帽子扔在地上,猴子也学他扔了帽子。他很快捡起帽子走了。
【点评】考查短文填空,首先浏览文章大意,然后根据前后句句意和语法确定正确答案。
41.句意:他以做帽子为生。make a living 谋生,度日,是固定短语。故填living。
42.句意:他穿过一个森林。根据句意应是穿过,go through穿过。故填through。
43.句意:天气很热,这个人想休息一下。根据下文He came up to a large tree, put his caps on the ground,took one of them and put it on his head. Then he lay down,他应是休息。故填rest。
44.句意:他躺下很快睡着了。根据上文想休息和下文Where are my caps 我的帽子在哪里,可知他不知道猴子拿了他的帽子,所以应是睡着了。fall asleep是一个短语。故填asleep。
45.句意:当他醒来时,他哭喊道"我的帽子在哪里?"根据上文睡着了,所以这里应是醒来。wake醒来,因应用过去式。故填woke。
46.J句意:"还给我的帽子"他对猴子大喊。根据上文 He looked up and saw many monkeys in the tree and each monkey had a cap on its head.可知应是让猴子把帽子还给他,give back归还。故填back。
47.句意:那个人生气了,摘下帽子,把它扔在地上。根据句意应是扔throw,因需要过去式。故填threw。
48.句意:如果你们想要我所有的帽子,可以拿走这一个。根据文中took one of them and put it on his head.可知他就剩了一个帽子,为了避免重复这里用one来代替cap。故填cap。
49.句意:每个猴子都摘下它的帽子仍在地上。根据上文took off his own cap,可知这里应是its。
50.句意:他很快捡起帽子继续赶路。根据文章可知他急于要得到他的帽子,当猴子扔了的时候,他应是很快捡起来,collecte是动词,应用副词修饰。故填quickly。
九、(共5小题, 每小题2分,满分10分)
(2024八上·巴州期末)Some Advice on Safety
Always play in a safe place. A park is a safe place because there are no cars or trucks. But do not talk to strangers. Never go with a stranger into a car.
Before crossing the road, stop and look both ways. Look left, look right and look left again.
Keep away from houses or buildings that are being built or knocked down. Something might fall on your head, or you might cut yourself on broken glass.
Medicines or pills can be dangerous. Never swallow any pills or medicines you find in the cupboard.
Don't swim in the pool or river without adults. Wear a life jacket whenever you go out in a boat. Even if you are not in the open sea and the water is not deep, you should have your life jacket on. It's easy to fall out of a boat.
Do not put your head out of a car , bus or train. Many children have been killed by doing this.
 51.   Advice
When or where How to do
Play in a safe place Play in a park. Never talk to 52.  or go with them.
When crossing a road Stop and look 53.  .
Houses or buildings being built or knocked down Stay away.
Medicines or pills Never swallow any medicines without a doctor's advice
In a 54.  . Wear a life jacket.
On a bus, car or train Never put 55.  out of them.
【答案】51.(Some) Safety;52.strangers;53.both ways/left and right;54.boat;55.your/our head
【知识点】说明文;交通规则
【解析】【分析】这篇短文主要介绍了一些安全建议,如:过马路的注意事项,乘坐车辆不要伸出头等等。
【点评】考查阅读填表,首先读懂表格,然后从文中抓住相关语句,结合语法确定正确答案,注意单词拼写。
51.这篇短文主要介绍了一些安全建议,因此短文的标题是安全建议,故填(Some) Safety。
52.根据第一段"A park is a safe place because there is no cars or trucks. But do not talk to strangers."可知不要和陌生人交谈,故填strangers。
53.根据第二段"stop and look both ways. Look left, look right and look left again."可知要看路的两边,故填both ways//left and right。
54.根据表格中穿救生衣,及短文倒数第二段"Wear a life jacket whenever you go out in a boat"可知无论何时乘船外出,都要穿救生衣。故填boat。
55.根据短文最后一段"Do not put your head out of a car, bus or train" 可知不要把头伸出汽车、公共汽车或火车。故填your/our head。
十、书面表达(25分)
56.(2024八上·巴州期末)假设你叫李华,寒假即将来临,你的朋友Peter正在为假期计划而犯愁。为此,他向你写了一封邮件,询求你的帮助。请根据Peter担心的问题,给他回一封电子邮件,提一些合理的建议。
问题:
1.有很多作业要完成,但又想和朋友出去逛;
2.想买一台平板电脑(iPad),但没有足够的钱;
3.希望帮助一些有需要的人,但不知该怎么做。
Dear Peter,
I'm happy to get your e-mail. Now let me give you some advice. _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I hope my advice can help you and you'll have a wonderful holiday.
Yours,
Li Hua
【答案】例文
Dear Peter,
I'm happy to get your e-mail. Now let me give you some advice.
First, I advise you to finish your homework before you hang out with your friends. If you just want to play and don't do your homework, your parents will be angry. Second, if you truly look forward to buying an iPad, you'll probably ask your parents for help. But remember you should use the iPad in a right way. Don't spend too much time on it. Third, if you still don't know what to do to help some people in need, I think going to an old people's home will be a good idea. You can also help look after your neighbor's kids.
I hope my advice can help you and you'll have a wonderful holiday.
Yours,
Li Hua
【知识点】应用文写作;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;一般将来时;家庭生活
【解析】【分析】这是一篇应用文写作,主要介绍给Peter假期计划的建议。时态是一般将来时和一般现在时,首先想给Peter一些建议逛;然后介绍自己的具体建议和原因;最后总结。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。
【点评】这封电子邮件是一篇非常优秀的回复。内容上,针对朋友提出的问题给出了切实可行的建议,具有很强的实用性和针对性,能够帮助朋友解决实际问题。语言上,表达简洁明了,词汇运用准确恰当,句式结构丰富多样,既符合书信交流的口语化特点,又体现了一定的语言水平。格式上,严格遵循电子邮件的规范,结构清晰,让人一目了然。词汇运用使用了常见且准确的词汇来表达观点和建议,如advise、look forward to、in a right way、look after等,能够准确传达意思,易于理解。 句式结构:以简单句为主,简洁明了地阐述建议,符合书信交流的口语化特点。同时,适当运用了一些条件状语从句,如If you just want to play and don't do your homework, your parents will be angry.和If you truly look forward to buying an iPad, you'll probably ask your parents for help.,使句子结构更加丰富,增强了表达的逻辑性。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表