资源简介 2025—2026学年度第一学期高一段考试题英 语第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will Daisy do this afternoon A. Go to the cinema. B. Organize a party. C. Celebrate her birthday.2. What is the man A. A pilot. B. A writer. C. A journalist.3. Where will Brenda most probably go now A. A store. B. The airport. C. A post office.4. What is the probable relationship between the speakers A. Teacher and student. B. Mother and son. C. Classmates.5. Why does the woman learn dance A. To become a dancer.B. To lose some weight.C. To attend a competition.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What seemed to bother Sally at school today A. She didn’t make any friends.B. She disliked the new school.C. She found the lessons difficult.7. How does Sally sound at the end of the conversation A. Anxious. B. Surprised. C. Comforted.听第7段材料,回答第8至10题。8. Who is the man buying books for A. His son. B. His students. C. Some teenagers.9. Which book is written by J. W. Reid A. Saving Big Forests to Save the Planet.B. A Little Book about the Big Bang.C. Science by Women.10. How much does Science by Women cost A. $30. B. $60. C. $90.听第8段材料,回答第11至13题。11. What does the woman want Henry to do this summer A. Learn Chinese. B. Study Chinese painting. C. Travel to China.12. What age group does Jim belong to A. Under 3 years old. B. 3 to 6 years old. C. 6 to 10 years old.13. When will the classes end A. On July 5th. B. On July 18th. C. On July 20th.听第9段材料,回答第14至16题。14. How did Frank learn about Australia when he was little A. On TV. B. From his friend. C. Through the Internet.15. What did Frank mainly do at the Lizard Island A. He went fishing. B. He dove into the water. C. He watched many fish.16. What will Frank probably talk about next A. His new trip plan.B. His experience of boating.C. His visit to two other scenic spots.听第10段材料,回答第17至20题。17. Where did the speaker grow up A. In Columbus. B. In Matthews. C. In Charlotte.18. How did Florence feel after moving to Charlotte at first A. Satisfied. B. Upset. C. Carefree.19. Why did the speaker decide to draw pictures A. To help her daughter.B. To illustrate her book.C. To kill time.20. What is the speaker mainly talking about A. How she became an artist by chance.B. How she learned about North Carolina.C. How she fell in love with her new home.第二部分 阅读理解(共20小题,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AVarious Apps to LearnApps are typical digital learning tools, which can give you various and personalized content to meet your needs. Want to find an app that can help you learn Here are some great ideas for you.Khan Academy allows you to learn almost anything for free. It covers subjects such as math, physics, biology, and even computer science. The real magic of this app is that you can learn at your own speed. You can review subjects that you are not good at, or start learning a subject you like. The app is in English. If you want to see its translation you can visit http://opencom/khan.BrainPOP mixes learning and technology in a fun and simple way. It’s free and teaches you something new every day. From the solar system to DNA, each topic starts with an interesting cartoon movie. After you’ve watched it, you can take a test to see how much you’ve learned.Udemy is a “learn whenever you want” website and app. It is for students who care about their future careers, with courses starting at $10.99. This app allows you to have the freedom to spend time on a course you buy over several months, without worrying about recurring (重复的) payments before you finish. This flexible learning app allows you to take things slow, fast, or anywhere in-between, and you have full control yourself.Duolingo is the top leader in language education for learning apps. You can learn to speak 29 different languages, all at the touch of a button. You’ll be invited to not only read new words, but to speak them. You’ll learn grammar and skills to have conversations. This app helps you learn to communicate with a new group of its users!21. According to the passage, what apps allow you to learn at your speed A. Khan Academy and Udemy. B. Udemy and Duolingo.C. Khan Academy and BrainPOP. D. BrainPOP and Duolingo.22. What can Duolingo offer its users A. Subjects reviewing. B. Speaking practice.C. Technical support. D. Career training.23. What is the purpose of the passage A. To compare the difference of different learning methods.B. To introduce the development of learning technology.C. To help find the suitable learning apps.D. To provide various learning activities.BOnce I took the plane by myself. It was clear that the kid across from me was flying alone, too. She was singing a song to herself softly. Imagining if my two daughters were traveling alone, they might feel helpless and want others to talk with them, I decided to make conversation.“What are you singing about, honey ” “Oh that,” she said, clearly happy to have someone to talk to. “Well, Grandma’s always surprised when I visit by plane. You know, how far you can come and how fast. I don’t think they had many planes when she was little. I mean, seriously, they had a horse. Anyway, Grandma would tell me that she’d think of me from time to time and say to herself, ‘I wonder where you are. I wonder where you are going.’ Then she’d always add, ‘Someplace important, I’m sure!’ So I made it into a song for us. I love my grandma.”“Right now I’m on my way to Grandma’s house and I’m just singing that song to myself and thinking the same about her, ‘I wonder where you are. I wonder where you are going.’ That’s all.”“Wow,” I said. “That’s really sweet. So, is it just you and Grandma or is your mom or dad coming out later ”“Oh, everyone will be there and Mom’s s been there for two weeks already, making arrangements.”“Arrangements ”“For Grandma’s funeral (葬礼).”All of a sudden, I was like being hit in the stomach. It seemed something was stuck in my throat (喉咙) and I realized what she’d been singing, “I wonder where you are...” about her Grandma who’d been gone.Sometimes when I see a family at the supermarket or ice cream stand, I’ll think of that kid and start singing her song—I wonder where you are. I wonder where you’re going. Someplace important, I’m sure.24. Why did the author talk to the girl A. He enjoyed her song. B. He would like to help her.C. He wanted to kill time. D. The girl looked like his daughter.25. What can we learn from paragraph 2 A. The girl has a great gift for singing.B. The girl was brought up by her grandmother.C. The girl felt sad about her grandmother’s passing away.D. The girl had a close relationship with her grandmother.26. What does the underlined sentence “I was like being hit in the stomach” mean A. The author was deeply surprised.B. The author didn’t feel well.C. The author realized his impoliteness.D. The author had something in his stomach.27. Which word can best describe the girl’s story A. Exciting. B. Understandable. C. Touching. D. Humorous.CScientists say there has been a major drop in the population of leatherback sea turtles (乌龟) off the U.S. West Coast.One recent study found a 5.6 percent yearly decrease in the population. Leatherbacks are massive sea turtles dating back to the time of the dinosaurs. The animals can grow up to 1.5 meters in length and weigh as much as 680 kilograms.The leatherback sea turtles found along the U.S. Pacific Coast are actually born thousands of kilometers away, on beaches in Indonesia, Papua New Guinea, Vanuatu and the Solomon Islands. The animals migrate (迁徙) 11,000 kilometers across the Pacific Ocean to mainly feed on jellyfish in waters off the U.S. West Coast. Then, they swim back.Scott Benson is an ecologist with the U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) Fisheries. “There are birds that go farther, but they fly. There’s a whale shark that might swim a little further, but it doesn’t have to come up for air,” he said.Scientists say that if nothing changes, the leatherbacks could completely disappear from the U.S. West Coast within 30 years. The population drops are mainly blamed on international fishing activities, the destruction (破坏) of nesting grounds and climate change.The animals can be killed when they get trapped in fishing equipment. Scientists say the population is also harmed because a lot of turtle eggs are removed from beaches.Researchers say that while all the world’s leatherbacks are under pressure, the group that migrates for months across the Pacific faces the greatest challenge.NOAA launched an aggressive plan to save leatherbacks in 2015 and is set to release a new action plan this month. The plan is meant to advise governments and international organizations to join efforts to save the turtles.28. What do the leatherbacks mainly feed on A. Sea weed. B. Other turtles’ eggs.C. Little sharks. D. Jellyfish.29. Which period is the most dangerous for leatherbacks A. The period of migration. B. The period of fishing activities.C. The period of being on a beach. D. The period of laying eggs.30. What is the main purpose of NOAA’s new action plan A. To study leatherback sea turtles' migration routes.B. To encourage the globe to work together to save leatherbacks.C. To increase the number of leatherback eggs on beaches.D. To stop all fishing activities in the Pacific Ocean.31. In which section of a newspaper may this text appear A. Entertainment. B. Health. C. Nature. D. Education.DWhen you watch a great film, there’s always a great mix of everything you enjoy: Explosions! Foreign locations! Amazing stunts (特技)! And all of it stars famous A-list actors. However, all that could soon be changed.Hollywood was shocked recently by an AI program called Sora. All you need to do is type in a description of what you want to watch, and it creates a video up to one minute long. This is possible because the programme has been fed thousands of hours of existing videos, searched through them for patterns, and then used this learning to create new content. As it develops, this technology could allow filmmakers to greatly expand their creativity. Simply give the computer program a script (脚本), tell it what actors you want, and it will create a movie for you. This will make it much cheaper to make films. AI might even help to create films according to personal tastes by analyzing viewing history and making a personalized movie.Amazing developments in AI could fuel a new era of filmmaking. However, there are problems. Many argue that AI can’t be truly creative, as humans are. AI expert Bernard Marr writes, “No matter how impressive a piece of computer-created artwork might be, it’s always built from blocks carved out of the data that’s used to train it.”AI actors could lead to a flood of poor quality, cheap films. As AI films copy and remix data from each other, researchers warn that this could lead to a “downward spiral”, where films become more similar and more boring over time.“Human emotion (情感) must always come first,” says Avatar director James Cameron. AI actors may never recreate the complexity (复杂) of emotions that humans can. They will probably stay trapped in the “uncanny valley”—the uncomfortable feeling we get when we see something that’s almost—but not quite—human.32. Why is Sora mentioned in the text A. To explain the ways of AI filmmaking.B. To stress AI’s effect on filmmakers’ creativity.C. To show how AI can change traditional filmmaking.D. To introduce an AI program for creating films.33. What is a possible problem about AI films A. They may be very creative.B. They may be much like each other.C. They may change the way humans enjoy films.D. They may not be as impressive as human-made films.34. How are people likely to feel about emotions created by AI actors A. Awkward. B. Natural.C. Relaxed. D. Shocked.35. What does the text mainly talk about A. Sora’s effect on Hollywood.B. Creating your films with Sora.C. AI’s Strengths and weaknesses in filmmaking.D. Ensuring the quality of films with AI.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。The holidays are a time for creating memories with loved ones, not staring at screens. 36 Here are four tips to help you keep your phone in your pocket.Get the whole family to join. It’s hard to go tech-free when everyone else is still scrolling (滚屏) away. Talk to your family and friends about your plan to take a break from digital device. When everyone is on the same page, it’s easier to stick to your plan. Ask them to power down their devices too. 37Plan fun, screen- free activities. You don’t want to be left with nothing to do while your phone is out of reach. 38 Think about having a movie night with snacks, going for a nature hike, baking some cookies, or setting up a board game marathon. You might find that you enjoy these activities just as much, if not more than your usual screen time.Sleep tech-free. 39 Leaving your phone outside your bedroom can help you relax and get more restful sleep. If possible, turn off your phone at least an hour before you go to bed to help your brain shift into sleep mode.40 There are apps that allow you to set time limits (限制) for certain apps or that track your usage and encourage you to take breaks. You can also enable airplane mode during family gatherings to silence all notifications (通知) at once. This way, you can enjoy the benefits of technology without letting it take over your holiday.A. Use tech to take control of tech.B. Don’t you focus on the task at hand more quickly C. Or collect all the phones and put them away in someplace.D. Do you want to disconnect and truly enjoy the festive season E. It’s wise for them to attract everyone to take part in the activity.F. Get creative and come up with activities that don’t involve screens.G. Instead of bringing your phone to bedroom, use a traditional alarm clock.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。No one is born a winner. People make themselves into winners by their own41 .I learned this lesson from a(n) 42 many years ago. I took the head 43job at a school in Baxley, Georgia. It was a small school with a weak football program.It was a tradition for the school’s old team to play against the 44 team at the end of spring practice. The old team had no coach, and they didn’t even practice to45 the game. Being the coach of the new team, I was excited because I knew we were going to win, but to my disappointment we were defeated. Thinking hard about it, I came to 46 I had to change my attitude about their ability and potential.I started doing anything I could to help them build a little pride. Most importantly, I began to treat them like 47 . That summer, when the other teams enjoyed their48 , we met every day and 49 passing and kicking the football.After six months we won our first game and our second, and continued to 50 . Finally, we faced the number one team in the state. I felt that it didn’t 51 even if we lost the game. But that wasn’t what happened. My boys beat the best team in Georgia, giving me the greatest 52 of my life!From the experience I learnt a lot about how the attitude of the leader can 53the members of a team. Instead of seeing my boys as losers, I pushed and 54 them. I helped them to see themselves 55 , and they built themselves into winners. Winners are made, but not born.41. A. luck B. tests C. efforts D. nature42. A. experiment B. experience C. visit D. show43. A. operating B. editing C. coaching D. leading44. A. successful B. new C. strong D. excellent45. A. cheer for B. prepare for C. help with D. finish with46. A. allow B. recommend C. realize D. debate47. A. leaders B. partners C. learners D. winners48. A. rewards B. vacations C. health D. honor49. A. risked B. missed C. considered D. practiced50. A. relax B. improve C. increase D. arrange51. A. mind B. matter C. happen D. quit52. A. excitement B. chance C. concern D. offer53. A. surprise B. serve C. influence D. interest54. A. encouraged B. watched C. protected D. impressed55. A. honestly B. calmly C. bravely D. differently第二节 (共10小题;每小题1. 5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Smooth and durable, Xuan paper is known 56 the “Paper of Ages”. The term Xuan paper first appeared in On Famous Paintings through the Ages, a book57 (write) by a scholar Zhang Yanyuan, in which he described Xuan paper as an ideal carrier for calligraphy and painting.The craft of making Xuan paper is 58 (extreme) challenging. Sandalwood bark (檀香树皮), 59 special plant unique to southern China, goes through 108 procedures before it 60 (change) into a batch of fine Xuan paper. The entire process is so complex that even the most skilled craftsman can only master some of its steps, 61 shows us how valuable the craftsmanship is.62 (make) great Xuan paper, workers have to figure out the right proportions of the materials included. Different proportions of bark to straw can create different canvases best suited for artistic 63 (express).Xuan paper has accompanied the Chinese literati for thousands of years. Unlike other forms of paper, it can not be easily damaged by time. 64 is this durability (耐用性) that has made the preservation of many traditional works from ancient China possible.Papermaking is a shape of wisdom of the ancient Chinese, and Xuan paper represents the 65 (high) level of papermaking.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)假定你是李华,你的美国朋友Tracy来信询问你最难忘的一次旅行经历。请你给他回信,内容包括:1. 旅行时间,地点;2. 旅行经过;3. 旅行感触。注意:1. 词数80左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。Dear Tracy,Yours,Li Hua第二节(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。I hurried into Lehman’s grocery store because I was there to buy my grandmother’s hearing aid batteries (电池). More importantly, this was my chance to visit the love of my life--Artie.I ran to the shelf he was on, and there he was, right where I last saw him: a grey little toy with a large mouth that fit perfectly over my shoulder as I hugged him tightly. I adored (喜欢) that stuffed dolphin. As I held Artie, Mrs. Lehman, who had always been kind to me, passed by and smiled knowingly, “Hugging that dolphin again, huh ”But my brother, Rick, noticed I took a long time in Lehman’s, saying, “You are a thirteen-year-old girl now. You are supposed to be quicker. Next time, I will go with you.” Oh great! My brother, Rick. He always laughed at me.But I wouldn’t give up. Hence, as we walked into the store, I suggested to Rick that he get the batteries, since he was older. Then I headed towards Artie. There he was, awaiting me. I grabbed him and hugged him tightly. Just then, I heard Rick saying, “What in the world are you doing ”“This is Artie,” I said. “I hug him every single time I come here. I can’t afford it so I hope he doesn’t get sold because I just love this little guy.” The look on Rick’s face was unreadable, but I knew deep down that he wasn’t going to make fun of me. In fact, a few times when he accompanied me to Lehman’s, he said, “Go on and hug your dolphin, if it’s still there.”One day, Rick was not home, so I went to Lehman’s alone. I went straight to Artie’s shelf. But he was gone. I searched every shelf but couldn’t find him. Suddenly, a voice from the counter interrupted (打断) my search.注意:1. 所需写的短文词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Paragraph 1:It was Mrs. Lehman herself.Paragraph 2:To my surprise, I found a box lying on my bed.2025—2026学年度第一学期高一段考答案英 语第一部分 听力(共两节,满分30分)1—5 BCABB 6—10 ACAAC 11—15 ACBBC 16—20 CCBAA第二部分 阅读理解(共20小题,满分50分)21—23 ABC 24—27 BDAC 28—31 DABC 32—35 CBAC36—40 DCFGA第三部分 语言运用(共两节,满分30分)41—45 CBCBB 46—50 CDBDB 51—55 BACAD56. as 57. written 58. extremely 59. a 60. is changed61. which 62. To make 63. expression 64. It 65. highest第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)Possible sampleDear Tracy,I’m more than glad to share one of my most unforgettable travel experiences with you. It was during the National Day that I visited the Gulangyu Island in Xia Men.Gulangyu Island is a beautiful island, which has fascinating scenery. We spent a day traveling by boat, admiring the attractive sea sights. Especially amazing was that we saw the beautiful Jinmen Island. On the following day, we headed to appreciate the unique architecture in Xiamen. Apart from that, we tasted local special snacks. We enjoyed ourselves so much that we were unwilling to leave.Not only did the trip broaden my horizon, but also enriched my life experience. I really hope you can come to China for a visit.Yours,Li Hua第二节(满分25分)Paragraph 1:It was Mrs Lehman herself. She spoke gently, “I guess you are looking for the stuffed dolphin. I’m sorry, but it was sold earlier today.” My heart dropped. I stood frozen for a moment, unable to process her words. I had hoped so much that he would still be there, waiting for me. Slowly, I walked back home, trying hard to hold back the tears. When I got in , I was unable to contain my disappointment and sadness any longer. I rushed into my room with tears rolling down my cheeks.Paragraph 2:To my surprise, I found a box lying on my bed. Out of curiosity, I opened it.Amazingly, inside was Artie! I hugged it in disbelief, its mouth again resting perfectly over my shoulder. The familiar dolphin was in my hands again. At this moment, I heard Rick’s voice from the doorway. “I couldn’t let him slip away,” he said, grinning. “Therefore, I bought Artie for you.” A wave of warmth washed over me as I realized what he had done! In his own quiet way, my dear brother had given me the greatest gift.听 力 材 料Text 1M: Daisy, what about going to the cinema this afternoon W: I’d love to, but my brother’s birthday is coming. I must help my parents prepare a party for him.Text 2W: How long have you been a pilot M: I’m not. I’m a journalist. I have been writing about flying for seven years.W: Oh, I’m so sorry.Text 3M: Are you going out, Brenda W: Yes. I’m going back to the US next week. I want to get some Chinese dolls for my family. I think the dolls are very lovely.M: Yeah. I recommend you the shop near the post office.Text 4W: Eric, why haven’t you gone to bed yet You have to go to school tomorrow.M: I’m totally absorbed in this book. I borrowed it from my classmate.W: You can go on with it tomorrow. It’s too late. Go to bed now.M: OK.Text 5M: Why are you in a dance class now Do you want to be a dancer or attend a competition W: Neither. I’ve put on some weight in the past months. I can do some exercise in the class. I think it can be helpful to me.Text 6M: Sally, how was your day at school today W: It was nice and I enjoyed the classes, but there was a problem for me.M: What was it W: I found it very difficult to make friends. I expected that I would just go to other students and ask them to be my friends, but when I saw them playing on the playground, I got scared of going up to them.M: Don’t worry. I’m sure you’ll make some friends in your new school soon. Everyone wants friends. You just need some time.W: I guess you’re right. It was just my first day there after all. Thank you, Dad.Text 7W: Morning. May I help you, please M: Yes. I’m looking for some science books for my teenage boy to read. Can you recommend some W: Yes. A Little Book about the Big Bang by T. Rothman is very popular with teenagers who love science.M: Sorry, my son has already read this book. Can you recommend others W: What about Saving Big Forests to Save the Planet by J. W. Reid It’s popular with teenagers, too. The book Science by Women by E. O. Nwaichi is worth reading, too.M: How much do they cost, please W: The first one costs 30 dollars, but the second one costs three times as much.M: The cheaper one, please.Text 8W: I think Henry is really interested in Chinese culture. Maybe we can help him learn some Chinese this summer.M: Good idea. I know a program that teaches kids from all backgrounds to speak Mandarin Chinese. We can have him try it.W: Does it have classes for Jim M: Yes. It has classes for children in different age groups. There are group classes for babies to 3-year-olds, classes for 3 to 6-year-olds, and classes for 6 to 10-year-olds.W: Good. Jim can go to a class for the oldest group of children.M: You’re right.W: So when will the classes begin M: They’ll begin on July 5th and will last two weeks. Classes take place every day.W: Good. What about the cost M: I don’t know that yet. But we can visit their site and find out.W: Good. Let’s do that.Text 9W: Frank, I heard you took a trip to Australia last week.M: Yes. My best friend was from Australia. He liked talking about his country with me when I was little. I became very curious about it. Last week, I finally had a chance to visit that country.W: Did you have a good time there M: Certainly. I had watched a lot of documentaries about the Great Barrier Reef on the Internet before I went there. So it was the place I looked forward to visiting most.W: Did you go to the Lizard Island M: Of course. It is one of the best diving places in the outer Great Barrier Reef.W: So did you dive into the water M: Yes. But it was not my main thing to do there. I rented a well-built deep-sea fishing boat. I watched plenty of fish and went swimming underwater.W: What other places did you visit M: The Cod Hole and Cook’s Look. I didn’t plan to go there, but it was worth a visit. I’ll tell you something about it.W: That’s great! I’m all ears!Text 10W: I was born in Charlotte in North Carolina. I lived there until I was twenty-six years old. I often traveled to the cities nearby such as Matthews and Mooresville. As a result, I was very familiar with the natural setting of the state. Then I moved to Columbus with my husband after we got married. We had a daughter there. When my daughter Florence was six years old, we moved back to Charlotte. For me, it was a wonderful feeling to be back in such a familiar natural setting, but my daughter was not happy about it. She had just moved away from the only home she had ever known, and wasn’t yet connected here. I decided to help her know her new home better. Since I wasn’t working then, I decided to draw pictures. So I began drawing pictures for her of the native North Carolina plants and animals. To my joy, my daughter really loved what I drew. As a result, I drew more and more. Two years later, my daughter was already in love with her new home and my first book about North Carolina came out. Now you can call me an artist.答 案 解 析阅读A【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个语言学习的应用程序。21. 细节理解题。根据第二段“The real magic of this app is that you can learn at your own speed.(这个应用程序的真正神奇之处在于,你可以按照自己的节奏学习)”以及第四段“This flexible learning app allows you to take things slow, fast, or anywhere in-between with complete control on your end.(这款灵活的学习应用程序允许您在完全控制的情况下,缓慢、快速或介于两者之间)”可知,可汗学院和Udemy可以让你以你的速度学习。故选A。22. 细节理解题。根据最后一段“You’ll be invited to not only read new words, but to speak them.(你不仅会被邀请去读新单词,还会被邀请去说它们)”可知,Duolingo能为用户提供口语练习。故选B。23. 推理判断题。根据第一段“Apps are typical digital learning tools, which can give you various and personalized content to meet your needs. Want to find an app that can help you learn Here are some great ideas for you.(应用程序是典型的数字学习工具,它可以为你提供多样化和个性化的内容,以满足你的需求。想找一个可以帮助你学习的应用程序吗?这里有一些给你的好主意)”结合文章主要介绍了四个语言学习的应用程序。可知,文章的目的是帮助找到合适的学习应用。故选C。阅读B【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者亲身经历的一个暖心故事。24. 推理判断题。根据第一段“Imagining if my two daughters were traveling alone, they might feel helpless and want others to talk with them, I decided to make conversation.(想象一下,如果我的两个女儿独自旅行,她们可能会感到无助,希望别人和她们交谈,我决定和她们交谈。)”可知,作者考虑到自己的两个女儿如果独行,可能会感到很无助并希望有人和她们说话,所以想要帮助她才开始对话的。故选B。25. 推理判断题。根据第二段“Well, Grandma’s always surprised when I visit by plane.(嗯,当我坐飞机去看奶奶的时候,她总是很惊讶。)”以及“I love my grandma.(我爱我的奶奶。)”可推知,女孩和她的奶奶有着深厚的感情。故选D。26. 词句猜测题。根据第四段““Wow,” I said. “That’s really sweet. So, is it just you and Grandma or is your mom or dad coming out later ”(“哇,”我说。“这真是太暖心了。那么,是只有你和奶奶,还是你的妈妈或爸爸稍后会出来?”)”可知,作者在听了女孩和她奶奶的故事后感到很暖心。再结合第七段中的“For Grandma’s funeral(葬礼).(为了奶奶的葬礼。)”可知,作者突然听到了女孩奶奶去世的消息。故本句话用来描述作者在情绪上受到冲击,表达了作者的惊讶。即,意思是“作者深感惊讶”。故选A。27. 推理判断题。根据最后一段“Sometimes when I see a family at the supermarket or ice cream stand, I’ll think of that kid and start singing her song — I wonder where you are. I wonder where you’re going. Someplace important, I’m sure.(有时,当我在超市或冰淇淋摊看到一家人时,我就会想起那个孩子,然后唱起她的歌——我想知道你在哪里。我想知道你要去哪里。我肯定某个重要的地方)”以及通读全文可知,女孩对奶奶有着深厚的感情,在奶奶去世后独自乘飞机去参加她的葬礼,并且在途中哼唱奶奶给自己编的歌曲。因此可推知,这是一个很感人的故事。故选C。阅读C【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了美国西海岸棱皮海龟数量大幅下降的情况并分析了原因。28.细节理解题。根据第三段中“The animals migrate (迁徙) 11,000 kilometers across the Pacific Ocean to mainly feed on jellyfish in waters off the U.S. West Coast. (这种动物横跨太平洋迁徙11000公里,主要以美国西海岸海域的水母为食)”可知,棱皮龟主要以水母为生。故选D项。29.细节理解题。根据倒数第二段中“Researchers say that while all the world’s leatherbacks are under pressure, the group that migrates for months across the Pacific faces the greatest challenge. (研究人员表示,虽然世界上所有的棱皮龟都面临着压力,但在太平洋上迁徙数月的群体面临着最大的威胁)”可知,对棱皮龟来说,迁徙时期最危险。故选A项。30.文章最后一段提到“The plan is meant to advise governments and international organizations to join efforts to save the turtles”,即该计划旨在说服各国政府和国际组织共同努力拯救棱皮龟,也就是鼓励全球合作拯救棱皮龟,所以选B。A选项研究迁徙路线、C选项增加海滩上的棱皮龟蛋数量、D选项禁止太平洋所有渔业活动均未在文中提及为该计划的主要目的。故选B项。31.推理判断题。通读全文,结合第一段中“Scientists say there has been a major drop in the population of leatherback sea turtles (乌龟) off the U.S. West Coast. (科学家表示,美国西海岸外的棱皮海龟数量大幅下降)”可知,文章介绍了美国西海岸棱皮龟数量大幅下降的情况,主题与动物相关,所以很可能出自报纸的自然版块。故选C项。阅读D【导语】主题语境:人与社会——科学与技术本文是一篇说明文,主要探讨了人工智能在电影制作中的应用、潜力和挑战,以及人类情感在电影中的不可替代性。32. 推理判断题。根据第二段“All you need to do is type in a description of what you want to watch, and it creates a video up to one minute long. This is possible because the programme has been fed thousands of hours of existing videos, searched through them for patterns, and then used this learning to create new content.(你所需要做的就是输入你想看的内容的描述,它就会创建一个长达一分钟的视频。这是可能的,因为该程序已经输入了数千小时的现有视频,在其中搜索模式,然后利用这种学习来创建新内容。)”可知,提到Sora的目的是展示人工智能如何改变传统的电影制作。故选C。33. 细节理解题。根据倒数第二段“As AI films copy and remix data from each other, researchers warn that this could lead to a “downward spiral”, where films become more similar and more boring over time.(研究人员警告说,随着人工智能电影相互复制和混合数据,这可能会导致“恶性循环”,随着时间的推移,电影变得越来越相似,越来越无聊。)”可知,人们对人工智能电影的担忧是它们可能非常相似。故选B。34. 推理判断题。根据最后一段“AI actors may never recreate the complexity of emotions that humans can. They will probably stay trapped in the “uncanny valley” — the uncomfortable feeling we get when we see something that’s almost — but not quite — human.(人工智能演员可能永远无法重现人类所能重现的复杂情感。他们可能会一直被困在“神秘谷”中——当我们看到一些几乎但不完全是人类的东西时,我们会感到不舒服。)”可知,人们通常对人工智能演员模仿人类情绪的感觉是感到尴尬,故选A。35. 主旨大意题。通读全文,尤其是第二段“Simply give the computer program a script (脚本), tell it what actors you want, and it will create a movie for you. This will make it much cheaper to make films. AI might even help to create films tailored to personal tastes by analyzing viewing history and making a custom movie.(只要给电脑程序一个剧本,告诉它你想要的演员,它就会为你制作一部电影。这将大大降低制作电影的成本。人工智能甚至可以通过分析观看历史和制作定制电影来帮助制作适合个人口味的电影。)”,倒数第二段“AI actors could lead to a flood of poor quality, cheap films.(人工智能演员可能会导致大量劣质廉价电影的出现。)”和最后一段“AI actors may never recreate the complexity of emotions that humans can.(人工智能演员可能永远无法重现人类所能重现的复杂情感。)”可知,本文主要探讨了人工智能在电影制作中的应用、优势和缺点,以及人类情感在电影中的不可替代性。故选C。七选五【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了帮助你在假期远离手机的四条建议。36. D选项“Do you want to disconnect and truly enjoy the festive season (你想要断开连接,真正享受节日吗?)”是在提出一个问题,询问读者是否想要在节日期间放下手机,真正地享受节日的氛围。与下文中提到的四个建议相呼应,旨在帮助读者在假期中减少对手机的依赖。因此,选项D“你想断开连接,真正地享受这个节日吗?”是合适的答案。故选D。37. 上文提到“When everyone is on the same page, it’s easier to stick to your plan. Ask them to power down their devices too.(当大家都达成共识时,你就更容易坚持自己的计划。也让他们把电子设备关掉吧。)”可知,此处强调让家人和朋友也关闭他们的手机设备,这句话进一步建议把所有手机收集起来,放在某个地方,以便大家都能遵守这个规定。因此,选项C“Or collect all the phones and put them away in someplace.(或者把所有手机收集起来,放在某个地方)”符合语境。故选C。38. 上文提到“You don’t want to be left with nothing to do while your phone is out of reach.(你也不想因为拿不到手机而无所事事吧。)”以及后文“Think about having a movie night with snacks, going for a nature hike, baking some cookies, or setting up a board game marathon. (想想看一场带着零食的电影之夜,去大自然远足,烤一些饼干,或者安排一场棋盘游戏马拉松。)”可知,此处强调,你也不想在手机不在身边的时候无事可做,同时下文提到了一些不需要使用屏幕的活动如看电影,去大自然远足等,因此设空处需要提出一个建议,即发挥创意,想出一些不需要使用屏幕的活动。选项F“Get creative and come up with activities that don’t involve screens.(发挥创意,想出一些不需要使用屏幕的活动)”符合语境。故选F。39. 本段的段旨是“Sleep tech-free(无科技睡眠)”意在强调在睡觉前不要使用电子设备。选项G中的“Instead of bringing your phone to bedroom, use a traditional alarm clock.(不要把手机带到卧室,用传统的闹钟)”与这一主题相符,因此是正确答案。故选G。40. 下文提到“There are apps that allow you to set time limits (限制) for certain apps or that track your usage and encourage you to take breaks.(有些应用程序可以让你为某些应用程序设置时间限制,或者跟踪你的使用情况,鼓励你休息一下。)”可知,此处强调使用应用程序来设置时间限制或追踪使用情况,因此本段是在建议利用技术来控制技术。选项A“Use tech to take control of tech.( 利用技术来控制技术)”与下文内容相符,符合语境。故选A。完 形【导语】本文是一篇记叙文。多年前作者担任过一个学校足球队的教练,在一次比赛中输给了学校的老队。作者开始反思,不停的训练和鼓励队员,最终不可思议的赢得州里最强的对手。从这次经历中,作者感悟到:没有人天生就是赢家,只有依靠自己的努力才能成为赢家。41. 考查名词词义辨析。句意:人们靠自己的努力使自己成为赢家。A. luck幸运;B. tests测试;C. efforts努力;D. nature自然。根据上文“No one is born a winner.”以及常识可知,只有依靠自己的努力才能成为赢家。故选C。42. 考查名词词义辨析。句意:我从多年前的一次经历中学到了这个教训。A. experiment实验;B. experience经历;C. visit参观;D. show展示。根据下文“From the experience I learnt a lot about how the attitude of the leader can 53 the members of a team.”可知,作者是从一次经历中得出这样的教训的。故选B。43. 考查动词词义辨析。句意:我在乔治亚州巴克斯利的一所学校担任主教练。A. operating操作;B. editing编辑;C. coaching指导;D. leading带领。根据后文“Being the coach of the new team, I was excited because I knew we were going to win, but to my disappointment we were defeated.”可知,作者在一所学校担任主教练工作。故选C。44. 考查形容词词义辨析。句意:学校的老队在春季训练结束时与新队比赛是一个传统。A. successful成功的;B. new新的;C. strong强壮的;D. excellent杰出的。根据“It was a tradition for the school’s old team”中的“old team”提示可知,春季训练结束时,学校新老队伍对抗是一个传统。故选B。45. 考查动词短语辨析。句意:老球队没有教练,他们甚至没有为比赛做准备。A. cheer for为……欢呼;B. prepare for为……准备;C. help with帮助;D. finish with和……断绝关系。根据“The old team had no coach”和“even”可知,老队没有教练,他们甚至不练习来准备比赛。故选B。46. 考查动词词义辨析。句意:仔细思考后,我意识到我必须改变对他们能力和潜力的态度。A.allow允许;B. recommend推荐;C. realize意识到;D. debate辩论。短语come to realize意为“开始意识到”。根据“I had to change my attitude about their ability and potential.”可知,作者开始意识到失败的原因是要改变对他们能力和潜力的态度。故选C。47. 考查名词词义辨析。句意:更重要的是,我开始像获胜者一样对待他们。A. leaders领导;B. partners伙伴;C. learners学习者;D. winners获胜者。根据下文“Instead of seeing my boys as losers, I pushed and 54 them.”以及文中最后一句“they built themselves into winners. Winners are made, but born”提示可知,作者开始像获胜者一样对待他们。故选D。48. 考查名词词义辨析。句意:那年夏天,当其他球队享受假期时,我们每天见面,练习传球和踢足球。A. rewards报酬;B. vacations假期;C. health健康;D. honor荣誉。根据“That summer”可知,当其它队队员享受着他们假期的时候,他们在忙着训练。故选B。49. 考查动词词义辨析。句意:那年夏天,当其他球队享受假期时,我们每天见面,练习传球和踢足球。A. risked冒险;B. missed错过;C. considered考虑;D. practiced练习。根据上文“The old team had no coach, and they didn’t even practice to 45 the game.”提示可推知,这里指练习传球和踢球。故选D。50. 考查动词词义辨析。句意:6个月后,我们赢得了第一场和第二场比赛,并继续进步。A. relax放松;B. improve提高,进步;C. increase增加;D. arrange 安排。根据前文“we won our first game and our second,”可知,足球队的水平在不断地提高和进步。故选B。51. 考查动词词义辨析。句意:我觉得即使我们输了比赛也没关系。A. mind介意;B. matter关系;C. happen发生;D. quit放弃。根据前文“Finally, we faced the number one team in the state.”可知,因为遇到最强的球队,所以即使我们输掉比赛,作者觉得也没关系。故选B。52. 考查名词词义辨析。句意:我的孩子们打败了乔治亚州最好的球队,这是我一生中最兴奋的事!A. excitement兴奋;B. chance机会;C. concern关心;D. offer提供。根据前文“My boys beat the best team in Georgia”可推知,这是作者一生中最兴奋的一次!故选A。53. 考查动词词义辨析。句意:从这次经历中,我学到了很多关于领导者的态度是如何影响团队成员的。A. surprise惊讶;B. serve服务;C. influence影响;D. interest兴趣。根据前文“Thinking hard about it, I came to 46 I had to change my attitude about their ability and potential.”可知,通过这次经历,作者学到了很多关于领导者的态度是如何影响团队成员的。故选C。54. 考查动词词义辨析。句意:我没有把我的孩子看作失败者,而是鼓励他们。A. encouraged鼓励;B. watched观察;C. protected保护;D. impressed给予某人深刻印象。根据前文“I pushed”可知,作者在推动和鼓励他们。故选A。55. 考查副词词义辨析。句意:我帮助他们以不同的方式看待自己。A. honestly诚实地;B. calmly镇静地;C. individually个别地;D. differently不同地。根据下文“and they built themselves into winners.”可知,作者以不同的方式看待自己,结果经过努力,他们果真变成了胜利者。故选D。语法填空【导语】这是一篇说明文。主要介绍了宣纸的历史,工艺和价值。56. 考查介词。be known as 表示某人或某物因其某种特征、身份、职业等而被公众所知或被称为某个名称。句意:宣纸光滑耐用,被誉为“千年寿纸”。此处为介词as表示“作为”,满足句意要求。故填as。57. 考查非谓语动词。句意:“宣纸”一词最早出现在学者张彦元的《历代名画论》一书中,他在书中把宣纸描述为书画的理想载体。分析句子可知,此处为非谓语动词作后置定语修饰book,book和write为被动关系,所以为过去分词形式。故填written。58. 考查副词。句意:制作宣纸的工艺极具挑战性。由副词修饰形容词可知,此处为副词extremely作状语修饰形容词challenging。故填extremely。59. 考查冠词。句意:檀香皮是中国南方特有的一种植物,经过108道工序才能制成一批精美的宣纸。根据句意以及空后special plant为单数名词可知,此处为表示泛指“一种特有的植物”为泛指概念,结合special为首音节辅音单词,所以为不定冠词a的填入。故填a。60. 考查动词时态和语态。句意:檀香皮是中国南方特有的一种植物,经过108道工序才能制成一批精美的宣纸。分析句子可知,此处为谓语动词的填入,it和change为被动关系,结合上下文时态可知,此处应为一般现在时。故填is changed。61. 考查定语从句。句意:整个过程是如此复杂,即使是最熟练的工匠也只能掌握其中的一些步骤,这向我们展示了工艺之珍贵。分析句子可知,此处为关系代词which引导的非限制性定语从句,先行词为前面整句话在从句中作主语成分。故填which。62. 考查动词不定式。句意:为了制造出很棒的宣纸,工人们必须要弄清楚所包括材料的正确比例。分析句子可知,此处为动词不定式to do作目的状语,故填To give。63. 考查动词变形。句意:树皮与稻草的不同比例能打造出最适合艺术表达的各种画布。分析句子结构可知,空前artistic 为形容词,修饰名词,故填expression。64. 考查it的用法。It is ... that ...强调句型,意为“正是,就是。”正是这种耐用性使得保存许多来自于古代中国的作品成为可能。故填It。65. 考查形容词。句意:造纸术是中国古代智慧的象征,宣纸代表着造纸术的最高水平。分析句子可知,此处为形容词的最高级,故填highest。作 文文章大意:作者常去Lehman 的杂货店给祖母买电池,趁机拥抱心爱的海豚玩偶 Artie。哥哥 Rick 曾经嘲笑她,后来却默默支持她。一天,作者再次去杂货店时发现 Artie不见了,伤心欲绝。回家后惊喜地发现Rick 为她买回了Artie,让她感受到哥哥无私的爱与关怀。根据第一段的首句可知,接下来要写 Mrs.Lehman的对话。从她的话语中得知,作者心爱的毛绒玩具被人买走了。从第二段的首句可知,作者回家了,那第一段的最后一句一定要交代作者回家。所以第一段的续写内容大致为,作者得知心爱的玩偶被人买走了,感到非常吃惊,带着失落和伤心,她回家了。从第二段的首句可知,作者的床上放着一个盒子。那盒子里面是什么呢 出于好奇,作者打开了盒子。根据原文的暗示,作者的哥哥十分关爱妹妹。那要使文章形成一个闭环,体现正能量,那一定是哥哥帮妹妹买下了玩偶。所以第二段续写的大致内容为,妹妹好奇地打开盒子,发现是自己心爱的玩偶,妹妹对心爱的玩偶爱不释手,这时哥哥出现,道出真相。虽然哥哥平时喜欢嘲笑妹妹,但这一刻兄妹之间的无声的爱体现得淋漓尽致,情感得到升华。续写线索:对话(得知玩偶被买走)→惊呆 → 失落 → 回家 → 惊喜(发现盒子)→盒子里是心爱的玩偶 →爱不释手 → 温暖感动 → 主旨升华(对哥哥的感激与爱)情感线索:期待(满怀期待去杂货店)→ 惊讶(听到玩偶被买走)→ 失落(得知玩偶不在,心情低落) →悲伤(回家途中,无法抑制泪水)→ 惊喜(发现盒子里的心爱玩偶)→喜悦(重新拥有玩偶,爱不释手)→ 感动(得知哥哥的用心,内心温暖)→ 感激(对哥哥的感激与爱,情感升华) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 海南省文昌中学2025-2026学年高一上学期11月段考英语试题.docx 高一英语段考答案(25-26第一学期).docx