广东省深圳市福田区华富中学2025—2026学年九年级上学期英语期中联考试卷(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

广东省深圳市福田区华富中学2025—2026学年九年级上学期英语期中联考试卷(含解析)

资源简介

广东省深圳市福田区2025—2026学年九年级上学期期中联考试卷
英语 试题
(总分:75分)
注意事项:
1.答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔在答题卡上填写自己的姓名、班级、学校,并把条形码粘贴在指定位置。
2.作答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目答案标号的信息点框涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。作答非选择题时,用黑色字迹的钢笔或签字笔将答案写在答题卡指定区域内。写在本试卷或草稿纸上,其答案一律无效。
3.考生必须保证答题卡的整洁。考试结束后,将答题卡交回。
第一部分选择题(50分)
Ⅰ.完形填空(10分)
阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项,并在答题卡上将相应的字母编号涂黑。(共10小题,每小题1分)
Early in September, I planned to run for the monitor in the class election. I enjoyed speaking in front of many people and was always friendly to others, so I thought it was 1 for me to win.
I kept preparing in the following 2 , thinking about everything for my election. I put up my posters in the classroom. I also spent hours or my 3 , saying that when any of my classmates had a(n) 4 , he/ she could always ask me for help. I felt quite sure about my winning because I prepared it 5 .
But when I gave my long talk on Election Day in late September, it wasn't what imagined. Things were 6 . During my talk, most of my classmates were not listening.They were just doing their homework. But when it was time for another classmate,everyone 7 his name and cheered. Starting with jokes, his talk was much 8 than mine. He got all eyes on him and gave a very good speech. At that moment, I knew was out.
The next day, at school, I just didn't want to hear it while my class were stil talking about the election. Later, things got better. People 9 about the election an talked to me just as they did before.
I didn't win, but I wasn't 10 putting so much time and energy into th election. I have learned a lot. Things aren't always going the way we want. We shoul learn to face these moments and work harder to make ourselves better!
1. A. good B. easy C. interesting D. important
2. A. hours B. minutes C. weeks D. months
3. A. poster B. article C. talk D. programme
4. A. problem B. idea C. lesson D. rule
5. A. freely B. carefully C. quickly D. quietly
6. A. colorful B. dangerous C. possible D. different
7. A. wrote B. shouted C. knew D. answered
8. A. slower B. funnier C. more useful D. more educational
9. A. forgot B. laughed C. thought D. worried
10. A. excited about B. good at C. sorry for D. bored with
Ⅱ.阅读理解(40分)
第一节 阅读下列三篇短文,从下面每小题给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卷上将相应的字母编号涂黑。(共15小题,每小题1.5分)
A
On September 3,2025, a big army show was held in Tiananmen Square, Beijing.It celebrated the 80th year of China's victory in the War of Resistance against Japanese Aggression (抗日战争胜利). The most exciting part was the planes flying in groups,which showed how strong China's air force is today.
First, helicopters carrying China's national flag flew over. Behind them were many types of planes, such as early warning planes, fighter jets, bombs and transport planes. Many of these planes are very good, and some were shown to the public for the first time. They flew in perfect order, making people below cheer loudly.
However, things were very different in 1949, when China's founding day took place. There were only 17 planes in the show then. To make the group look bigger,some fighter jets flew around and passed Tiananmen Square twice. Also, there were few types of planes, and none were made in China. This great change did not come easily. It is the result of hard work by many generations of Chinese scientists and workers. They spent a lot of time and efforts building better planes.
Now China has more planes than ever, and its plane—— making industry is growing fast. We should remember their efforts and keep making our country stronger.
11. What did the 2025 army show celebrate
A. China's founding day.
B. The growth of air force.
C. The success of new planes.
D. The 80th year of a great victory.
12. What made people cheer loudly in the 2025 army show
A. The national flag flew over.
B.Many good planes showed up.
C. The planes flew in orderly lines.
D. The planes were shown for the first time.
13. What do we know about the planes in 1949
A. The group of planes was small.
B. There were 17 types of planes.
C. None of the planes flew in groups.
D. A few planes were made in China.
14. Why did some planes fly around and pass Tiananmen Square twice in 1949
A. To show the pilots' skills. B. To make the group look larger.
C. To fly faster and more easily. D. To show the hard work of scientists.
15. What is the main idea of the passage
A. 1949's army show was simple.
B. The 2025 army show was exciting.
C. China's air force has grown greatly.
D. Scientists has made our country stronger.
B
Some animals can easily find their way home after a long journey. How do they make it Scientific research shows that they are born with certain unusual abilities for direction.
A certain kind of ants, for example, can count their steps to stop themselves from getting lost. They can go as far as 110 metres and bring food home. These ants live in the open desert, so they have nothing to guide them along the way. It's like someone walking six kilometres through a dark forest.
Some fish have an unbelievable sense of smell. They can smell even a single drop of their home water in a large sea area. Some sea birds have a similar ability. They are able to make a smell map of their flying area.
Some animals can sense the earth's magnetic field (磁场), while humans can’t.This magnetic field guides a certain kind of fish when they swim a long way to a place and then back. How can this kind of fish do that It is still a mystery. Scientists have no good answers yet.
However, animals with such unusual abilities still have difficulty dealing with environmental changes caused by human activities. For example, many birds depend on stars for direction, but they get lost easily at night when city lights are kept on all night.To solve this problem, we can simply turn off some lights at night. Clearly, one small act of humans may mean a lot to animals.
16. How can a certain kind of ants find their way
A. By imagining the way. B. By counting their steps.
C. By bringing food together. D. By walking through a forest.
17. What helps some fish return home in the sea
A. Their ability to smell. B. Their sense of the earth.
C. Their maps of flying area. D. Their direction from stars.
18. What does the underlined word“mystery” in paragraph 4 mean
A. Something important to learn. B. Something easy to understand.
C. Something difficult to explain. D. Something interesting to study.
19. Which of the following best shows the structure of the text
A.①/②/③④⑤ B.①②/③④/⑤
C.①②③/④/⑤ D.①/②③④/⑤
20. Where is this passage most probably from
A. A story book. B. An art magazine.
C. A travel guide. D. A science magazine.
C
Over one hundred years ago, there lived a man named Phileas Fogg. For many years, he led a very quiet life. He spent every day at his club, which was where rich men went to meet their friends.
Every morning, he left his house at exactly 11:30 and walked 576 steps to his club. Then he ate lunch. After lunch, Fogg read three newspapers from cover to cover.Then he ate supper. After that, he played cards with friends. At midnight, he went home to bed... before doing exactly the same things the next day.
But one Wednesday, everything changed. Fogg read some amazing news in his paper.
“ Listen to this,” he said to his friends.“ It says it’s possible to travel around the world in only eighty days!”
Although his friends had a laugh over that, Fogg was sure he could do it.
When one friend bet (打赌) that it couldn’t be done, Fogg replied,“I will bet twenty thousand pounds that I can go around the world in eighty days or less!”
Everyone thought he was crazy but Fogg had made up his mind.“I shall be back on December 21st,” he said.
As soon as he arrived home, Fogg asked Passepartout, his butler (男管家), to ack a small bag. Luckily, Passepartout moved very quickly.
In less than ten minutes, they were on their way to the station. And at 8:45exactly, the train pulled out. Fogg and Passepartout were off on their great adventure.
They were heading for the coast, where they could catch a boat to France. But they were also heading straight for trouble.
21. How did the author start the story
A. By expressing his opinion.
B. By setting a good example.
C. By describing a peaceful scene.
D. By introducing the main character.
22. What was Fogg's life like according to paragraph 1 and 2
A. Happy and exciting.
B. Quiet and boring.
C. Boring and dangerous.
D. Busy and peaceful.
23. What does the underlined word“it” in paragraph 6 refer to
A. To make his friends stop laughing.
B. To travel around the world in 80 days.
C. To win the twenty-thousand-pound bet.
D. To read some amazing news to his friends.
24. What can we learn about Passepartout from the passage
A. He was not happy with his job.
B. He was a slow and careful person.
C. He always followed Fogg’s orders.
D. He knew about the trip the day before.
25. What might happen after they got on the boat
A. Their trip would be safe and easy.
B. They would face some difficulties.
C. They would give up their trip soon.
D. They would find a friend in trouble.
短文填空
阅读下面短文,并从方框里的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。(共5 小题,每小题2分)
A. Just ignore (忽略) them and walk away. B. They might be your teachers or your parents. C. The bullies can not understand how you feel. D. Here is some advice for him and others in this situation. E. Some people express their feelings more easily on paper. F. Show your letter or diary to a teacher or a responsible adult.
James is a Grade 9 student at a junior high school. He has lots of friends, but he also has a problem. Some older boys are bullying him. He is upset and doesn't know what to do. 26
First, don't feel ashamed. You didn't do anything wrong. So don't hide the problem. Find someone you can trust and tell them. 27 After telling them, you will get some support and feel better.
28 Write a letter or keep a diary. Include all the details such as the time and place the bullying happens. You can use it as a proof of what is going on. 29 The bullies will be afraid if an adult has a letter with their names on it!
Also, it's important not to show you are upset and don't try to fight with the bullies. You could get into trouble yourself. 30 The bullies are likely to stop if you do this.
Remember, you are not alone. By taking these suggestions and working together,we can put a stop to the bullying.
第三节 信息匹配
下面的材料A~F分别介绍了六个不同的学校社团,请你根据 Anna,Berry,Carrie,Debbie和 Eric的个人情况,为他们配对合适的信息,并将答案选项在答题卡相应位置上涂黑。(共5小题,每小题1.5分)
Explore the exciting world of computers. Learn how to use computers to solve real-life problems. It's a great place to meet friends who also love computers.
Maths doesn't mean cold numbers. Here we play fun number games and solve interesting questions. You will see how maths can be fun.
Aet in plays, make your own stories and have fun with other actors. Here you can be anyone you want. Join us and be a drama king or queen.
Test your mind with different games. Learn and practise new skills, play games with your friends and be the best players.
Get ready to cook up some delicious dishes. Make and share your food with friends and learn more cooking skills with us.
F. Sing your heart out with music lovers. Practise your favourite songs, learn how to sing and perform in front of people.
31. Debbie is bad at Maths. She thinks it is difficult and wants to improve it.
32. Eric likes listening to Chinese pop music on the Internet. He wants to learn it.
33. Anna loves Shakespeare's plays. She dreams of becoming an actress one day.
34. Carrie is good at all games. She is looking for a club to show her talent in games.
35. Berry loves cooking. He tried to make dishes but he needs to improve his skills.
第二部分 非选择题(25 分)
Ⅲ.语法填空(10分)
阅读下面短文,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卷规定的位置上。(共10小题,每小题1分)
Su Shi was a great poet in the Song Dynasty. His life was interesting but not easy. 36 he faced many difficulties, he still tried to achieve his political dreams and help people.
At the start of his work life, Su Shi showed great talent and people thought 37 (high) of him. But when he began to work in politics, he found it not easy 38 (put) ideas into practice. Different groups had different ideas, so it was difficult to reach 39 agreement.
Later, Su Shi 40 (send) to Huangzhou, a quiet place. He didn’ t feel sad.Instead, he taught 41 (he) to find joy in these hard times and think about the meaning of life. He spent time 42 local people and enjoyed simple things. During this time, he wrote many great 43 (work). They expressed his thoughts and became 44 (value) gifts for the future.
Su Shi’ s story still 45 (encourage) people today. It teaches us that even when life is hard, we can keep trying and make a difference. His writing and positive life are always remembered.
IV.书面表达(15 分)
假定你是李华,你将在英语课上展示班级同学每天与父母沟通时间的调查结果。请你根据以下要点,写一篇演讲稿:
(一)调查结果; 九年级5班 学生每天与父母沟通的时间
(二)你的看法;
(三)提出呼吁。
注意:(1)词数为80 左右;
(2)可适当增加细节,以使行文连贯;
(3)文中不能出现真实姓名及学校名称;
(4)演讲稿的开头已给出,不计入总词数。
Hello, everyone!
Today, I'd like to share the results of our survey on how much time we spend talking with our parents every day.
Thank you for your listening!广东省深圳市福田区华富中学2025—2026学年九年级上学期期中联考试卷
英语 试题
(总分:75分)
注意事项:
1.答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔在答题卡上填写自己的姓名、班级、学校,并把条形码粘贴在指定位置。
2.作答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目答案标号的信息点框涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。作答非选择题时,用黑色字迹的钢笔或签字笔将答案写在答题卡指定区域内。写在本试卷或草稿纸上,其答案一律无效。
3.考生必须保证答题卡的整洁。考试结束后,将答题卡交回。
第一部分选择题(50分)
Ⅰ.完形填空(10分)
阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项,并在答题卡上将相应的字母编号涂黑。(共10小题,每小题1分)
Early in September, I planned to run for the monitor in the class election. I enjoyed speaking in front of many people and was always friendly to others, so I thought it was 1 for me to win.
I kept preparing in the following 2 , thinking about everything for my election. I put up my posters in the classroom. I also spent hours or my 3 , saying that when any of my classmates had a(n) 4 , he/ she could always ask me for help. I felt quite sure about my winning because I prepared it 5 .
But when I gave my long talk on Election Day in late September, it wasn't what imagined. Things were 6 . During my talk, most of my classmates were not listening.They were just doing their homework. But when it was time for another classmate,everyone 7 his name and cheered. Starting with jokes, his talk was much 8 than mine. He got all eyes on him and gave a very good speech. At that moment, I knew was out.
The next day, at school, I just didn't want to hear it while my class were stil talking about the election. Later, things got better. People 9 about the election an talked to me just as they did before.
I didn't win, but I wasn't 10 putting so much time and energy into th election. I have learned a lot. Things aren't always going the way we want. We shoul learn to face these moments and work harder to make ourselves better!
1. A. good B. easy C. interesting D. important
2. A. hours B. minutes C. weeks D. months
3. A. poster B. article C. talk D. programme
4. A. problem B. idea C. lesson D. rule
5. A. freely B. carefully C. quickly D. quietly
6. A. colorful B. dangerous C. possible D. different
7. A. wrote B. shouted C. knew D. answered
8. A. slower B. funnier C. more useful D. more educational
9. A. forgot B. laughed C. thought D. worried
10. A. excited about B. good at C. sorry for D. bored with
答案:1. B 2. C 3. C 4. A 5. C 6. D 7. B 8. B 9. A 10. C
详细解析:
1. 前句提到“我喜欢在很多人面前演讲,对别人也总是很友好”,所以觉得获胜是“容易的”,选B。
2. 从“Early in September”到“in late September”可知准备时间是几周,选C。
3. 后文提到演讲,所以这里是花时间准备“演讲”,选C。
4. “ask me for help”对应“有问题”,选A。
5. 有问题时可以“快速地”找我帮忙,选C。
6. 实际情况和想象的“不同”,选D。
7. 同学们“呼喊”他的名字并欢呼,选B。
8. 他的演讲以笑话开头,比我的“更有趣”,选B。
9. 后来大家“忘记”了选举,像以前一样和我说话,选A。
10. 我没赢,但不“后悔”投入时间和精力,选C。
Ⅱ.阅读理解(40分)
第一节 阅读下列三篇短文,从下面每小题给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卷上将相应的字母编号涂黑。(共15小题,每小题1.5分)
A
On September 3,2025, a big army show was held in Tiananmen Square, Beijing.It celebrated the 80th year of China's victory in the War of Resistance against Japanese Aggression (抗日战争胜利). The most exciting part was the planes flying in groups,which showed how strong China's air force is today.
First, helicopters carrying China's national flag flew over. Behind them were many types of planes, such as early warning planes, fighter jets, bombs and transport planes. Many of these planes are very good, and some were shown to the public for the first time. They flew in perfect order, making people below cheer loudly.
However, things were very different in 1949, when China's founding day took place. There were only 17 planes in the show then. To make the group look bigger,some fighter jets flew around and passed Tiananmen Square twice. Also, there were few types of planes, and none were made in China. This great change did not come easily. It is the result of hard work by many generations of Chinese scientists and workers. They spent a lot of time and efforts building better planes.
Now China has more planes than ever, and its plane—— making industry is growing fast. We should remember their efforts and keep making our country stronger.
11. What did the 2025 army show celebrate
A. China's founding day.
B. The growth of air force.
C. The success of new planes.
D. The 80th year of a great victory.
12. What made people cheer loudly in the 2025 army show
A. The national flag flew over.
B.Many good planes showed up.
C. The planes flew in orderly lines.
D. The planes were shown for the first time.
13. What do we know about the planes in 1949
A. The group of planes was small.
B. There were 17 types of planes.
C. None of the planes flew in groups.
D. A few planes were made in China.
14. Why did some planes fly around and pass Tiananmen Square twice in 1949
A. To show the pilots' skills. B. To make the group look larger.
C. To fly faster and more easily. D. To show the hard work of scientists.
15. What is the main idea of the passage
A. 1949's army show was simple.
B. The 2025 army show was exciting.
C. China's air force has grown greatly.
D. Scientists has made our country stronger.
答案:11 D 12 C 13 A 14 B 15 C
详细解析
第11题- 解析:根据短文第一段“It celebrated the 80th year of China's victory in the War of Resistance against Japanese Aggression (抗日战争胜利).”可知,2025年的阅兵是为了庆祝抗日战争胜利80周年,所以选D。
第12题- 解析:由第二段“They flew in perfect order, making people below cheer loudly.”可知,飞机整齐的队列让人们大声欢呼,所以选C。
第13题- 解析:第三段提到“there were only 17 planes in the show then. To make the group look bigger, some fighter jets flew around and passed Tiananmen Square twice.”,说明1949年的飞机数量少,编队规模小,所以选A。
第14题- 解析:根据第三段“To make the group look bigger, some fighter jets flew around and passed Tiananmen Square twice.”可知,这样做是为了让编队看起来更大,所以选B。
第15题- 解析:短文通过对比2025年和1949年的阅兵中空军飞机的情况,展现了中国空军的巨大发展,所以选C。
B
Some animals can easily find their way home after a long journey. How do they make it Scientific research shows that they are born with certain unusual abilities for direction.
A certain kind of ants, for example, can count their steps to stop themselves from getting lost. They can go as far as 110 metres and bring food home. These ants live in the open desert, so they have nothing to guide them along the way. It's like someone walking six kilometres through a dark forest.
Some fish have an unbelievable sense of smell. They can smell even a single drop of their home water in a large sea area. Some sea birds have a similar ability. They are able to make a smell map of their flying area.
Some animals can sense the earth's magnetic field (磁场), while humans can’t.This magnetic field guides a certain kind of fish when they swim a long way to a place and then back. How can this kind of fish do that It is still a mystery. Scientists have no good answers yet.
However, animals with such unusual abilities still have difficulty dealing with environmental changes caused by human activities. For example, many birds depend on stars for direction, but they get lost easily at night when city lights are kept on all night.To solve this problem, we can simply turn off some lights at night. Clearly, one small act of humans may mean a lot to animals.
16. How can a certain kind of ants find their way
A. By imagining the way. B. By counting their steps.
C. By bringing food together. D. By walking through a forest.
17. What helps some fish return home in the sea
A. Their ability to smell. B. Their sense of the earth.
C. Their maps of flying area. D. Their direction from stars.
18. What does the underlined word“mystery” in paragraph 4 mean
A. Something important to learn. B. Something easy to understand.
C. Something difficult to explain. D. Something interesting to study.
19. Which of the following best shows the structure of the text
A.①/②/③④⑤ B.①②/③④/⑤
C.①②③/④/⑤ D.①/②③④/⑤
20. Where is this passage most probably from
A. A story book. B. An art magazine.
C. A travel guide. D. A science magazine.
答案:16 B 17A 18C 19 D 20D
详细解析
第16题- 解析:根据第二段“a certain kind of ants, for example, can count their steps to stop themselves from getting lost.”可知,这种蚂蚁通过数步数找路,故选B。
第17题- 解析:由第三段“Some fish have an unbelievable sense of smell. They can smell even a single drop of their home water in a large area.”可知,鱼靠嗅觉回家,故选A。
第18题- 解析:第四段中提到这种鱼的导航能力“is still a mystery. Scientists have no good answers yet.”,说明是难以解释的事,“mystery”意为“难以解释的事物”,故选C。
第19题- 解析:第一段总述动物天生有方向感;第二、三、四段分别介绍蚂蚁、鱼、海鸟、某些动物(靠磁场)的导航方式;第五段讲动物应对环境变化的困难。结构为①/②③④/⑤,故选D。
第20题- 解析:文章介绍动物导航的科学知识,属于科学范畴,最可能来自科学杂志,故选D。
C
Over one hundred years ago, there lived a man named Phileas Fogg. For many years, he led a very quiet life. He spent every day at his club, which was where rich men went to meet their friends.
Every morning, he left his house at exactly 11:30 and walked 576 steps to his club. Then he ate lunch. After lunch, Fogg read three newspapers from cover to cover.Then he ate supper. After that, he played cards with friends. At midnight, he went home to bed... before doing exactly the same things the next day.
But one Wednesday, everything changed. Fogg read some amazing news in his paper.
“ Listen to this,” he said to his friends.“ It says it’s possible to travel around the world in only eighty days!”
Although his friends had a laugh over that, Fogg was sure he could do it.
When one friend bet (打赌) that it couldn’t be done, Fogg replied,“I will bet twenty thousand pounds that I can go around the world in eighty days or less!”
Everyone thought he was crazy but Fogg had made up his mind.“I shall be back on December 21st,” he said.
As soon as he arrived home, Fogg asked Passepartout, his butler (男管家), to ack a small bag. Luckily, Passepartout moved very quickly.
In less than ten minutes, they were on their way to the station. And at 8:45exactly, the train pulled out. Fogg and Passepartout were off on their great adventure.
They were heading for the coast, where they could catch a boat to France. But they were also heading straight for trouble.
21. How did the author start the story
A. By expressing his opinion.
B. By setting a good example.
C. By describing a peaceful scene.
D. By introducing the main character.
22. What was Fogg's life like according to paragraph 1 and 2
A. Happy and exciting.
B. Quiet and boring.
C. Boring and dangerous.
D. Busy and peaceful.
23. What does the underlined word“it” in paragraph 6 refer to
A. To make his friends stop laughing.
B. To travel around the world in 80 days.
C. To win the twenty-thousand-pound bet.
D. To read some amazing news to his friends.
24. What can we learn about Passepartout from the passage
A. He was not happy with his job.
B. He was a slow and careful person.
C. He always followed Fogg’s orders.
D. He knew about the trip the day before.
25. What might happen after they got on the boat
A. Their trip would be safe and easy.
B. They would face some difficulties.
C. They would give up their trip soon.
D. They would find a friend in trouble.
答案:21D 22 B 23 B 24 C 25B
详细解析
21.- 解析:作者开篇介绍了故事的主角Phileas Fogg,包括他的生活状态等,是通过介绍主要人物来开启故事的。
22. - 解析:从第一、二段可知,Fogg多年过着安静的生活,每天的活动(去俱乐部、读报纸、打牌等)很有规律且单调,所以他的生活是安静且无聊的。
23. - 解析:第六段中“it”指代的是前文提到的“travel around the world in only eighty days”(八十天环游世界)这件事。
24. - 解析:文中提到Fogg让男管家Passepartout打包行李,他很快就完成了,说明他总是听从Fogg的指令。
25. - 解析:最后一段提到他们正朝着麻烦直奔而去,所以可以推测他们在乘船后会面临一些困难。
短文填空
阅读下面短文,并从方框里的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。(共5 小题,每小题2分)
A. Just ignore (忽略) them and walk away. B. They might be your teachers or your parents. C. The bullies can not understand how you feel. D. Here is some advice for him and others in this situation. E. Some people express their feelings more easily on paper. F. Show your letter or diary to a teacher or a responsible adult.
James is a Grade 9 student at a junior high school. He has lots of friends, but he also has a problem. Some older boys are bullying him. He is upset and doesn't know what to do. 26
First, don't feel ashamed. You didn't do anything wrong. So don't hide the problem. Find someone you can trust and tell them. 27 After telling them, you will get some support and feel better.
28 Write a letter or keep a diary. Include all the details such as the time and place the bullying happens. You can use it as a proof of what is going on. 29 The bullies will be afraid if an adult has a letter with their names on it!
Also, it's important not to show you are upset and don't try to fight with the bullies. You could get into trouble yourself. 30 The bullies are likely to stop if you do this.
Remember, you are not alone. By taking these suggestions and working together,we can put a stop to the bullying.
答案:26D 27 B 28 E 29 F 30 A
详细解析:
26. - 解析:前文提到James遇到霸凌不知如何是好,此处“Here is some advice for him and others in this situation.”(这里有一些给处于这种情况的他和其他人的建议)起到承上启下的作用,引出下文的建议。
27. - 解析:前文说“Find someone you can trust and tell them.”(找一个你可以信任的人并告诉他们),“They might be your teachers or your parents.”(他们可能是你的老师或父母)对可信任的人进行了举例说明。
28. - 解析:后文提到“Write a letter or keep a diary.”(写一封信或记日记),“Some people express their feelings more easily on paper.”(有些人更容易在纸上表达自己的感受)解释了通过写信或记日记来表达感受的原因。
29. - 解析:前文提到写信或记日记作为霸凌的证据,“Show your letter or diary to a teacher or a responsible adult.”(把你的信或日记给老师或有责任心的成年人看)承接上文,说明如何利用这些证据。
30. - 解析:前文提到不要表现出 upset 也不要和霸凌者打架,“Just ignore them and walk away.”(忽略他们并走开)是应对霸凌的一种具体做法,且符合“这样做霸凌者可能会停止”的逻辑。
第三节 信息匹配
下面的材料A~F分别介绍了六个不同的学校社团,请你根据 Anna,Berry,Carrie,Debbie和 Eric的个人情况,为他们配对合适的信息,并将答案选项在答题卡相应位置上涂黑。(共5小题,每小题1.5分)
Explore the exciting world of computers. Learn how to use computers to solve real-life problems. It's a great place to meet friends who also love computers.
Maths doesn't mean cold numbers. Here we play fun number games and solve interesting questions. You will see how maths can be fun.
Aet in plays, make your own stories and have fun with other actors. Here you can be anyone you want. Join us and be a drama king or queen.
Test your mind with different games. Learn and practise new skills, play games with your friends and be the best players.
Get ready to cook up some delicious dishes. Make and share your food with friends and learn more cooking skills with us.
F. Sing your heart out with music lovers. Practise your favourite songs, learn how to sing and perform in front of people.
31. Debbie is bad at Maths. She thinks it is difficult and wants to improve it.
32. Eric likes listening to Chinese pop music on the Internet. He wants to learn it.
33. Anna loves Shakespeare's plays. She dreams of becoming an actress one day.
34. Carrie is good at all games. She is looking for a club to show her talent in games.
35. Berry loves cooking. He tried to make dishes but he needs to improve his skills.
答案:31 B 32 F 33 C 34 D 35 E
详细解析
31.- 解析:Debbie数学不好且想提高,B社团通过有趣的数字游戏和题目让数学变得有趣,适合她。
32. - 解析:Eric喜欢中文流行音乐并想学习,F社团是音乐爱好者一起唱歌、练习表演,符合他的需求。
33. - 解析:Anna喜欢莎士比亚戏剧且想当演员,C社团涉及戏剧表演,能让她实现梦想。
34. - 解析:Carrie擅长各类游戏,D社团通过不同游戏锻炼思维、展示游戏天赋,适合她。
35. - 解析:Berry热爱烹饪且想提升技能,E社团可以学习烹饪、分享美食,符合他的情况。
第二部分 非选择题(25 分)
Ⅲ.语法填空(10分)
阅读下面短文,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卷规定的位置上。(共10小题,每小题1分)
Su Shi was a great poet in the Song Dynasty. His life was interesting but not easy. 36 he faced many difficulties, he still tried to achieve his political dreams and help people.
At the start of his work life, Su Shi showed great talent and people thought 37 (high) of him. But when he began to work in politics, he found it not easy 38 (put) ideas into practice. Different groups had different ideas, so it was difficult to reach 39 agreement.
Later, Su Shi 40 (send) to Huangzhou, a quiet place. He didn’ t feel sad.Instead, he taught 41 (he) to find joy in these hard times and think about the meaning of life. He spent time 42 local people and enjoyed simple things. During this time, he wrote many great 43 (work). They expressed his thoughts and became 44 (value) gifts for the future.
Su Shi’ s story still 45 (encourage) people today. It teaches us that even when life is hard, we can keep trying and make a difference. His writing and positive life are always remembered.
答案详细解析:
36. 答案:Although
- 解析:前后句存在让步关系,“尽管他面临许多困难,他仍然试图实现自己的政治梦想并帮助人们”,所以填“Although”。
37. 答案:highly
- 解析:“think highly of”是固定短语,意为“高度评价”,所以填“highly”。
38. 答案:to put
- 解析:“find it + 形容词 + to do sth.”是固定结构,意为“发现做某事……”,所以填“to put”。
39. 答案:an
- 解析:“reach an agreement”是固定短语,意为“达成协议”,所以填“an”。
40. 答案:was sent
- 解析:主语“Su Shi”和“send”之间是被动关系,且时态为一般过去时,所以填“was sent”。
41. 答案:himself
- 解析:“teach oneself”是固定短语,意为“自学”,所以填“himself”。
42. 答案:with
- 解析:“spend time with sb.”是固定短语,意为“和某人一起度过时间”,所以填“with”。
43. 答案:works
- 解析:“work”作“作品”讲时是可数名词,“many”后接可数名词复数,所以填“works”。
44. 答案:valuable
- 解析:此处需要形容词修饰名词“gifts”,“value”的形容词形式是“valuable”,意为“有价值的”,所以填“valuable”。
45. 答案:encourages
- 解析:主语“Su Shi’s story”是第三人称单数,时态为一般现在时,所以填“encourages”。
IV.书面表达(15 分)
假定你是李华,你将在英语课上展示班级同学每天与父母沟通时间的调查结果。请你根据以下要点,写一篇演讲稿:
(一)调查结果; 九年级5班 学生每天与父母沟通的时间
(二)你的看法;
(三)提出呼吁。
注意:(1)词数为80 左右;
(2)可适当增加细节,以使行文连贯;
(3)文中不能出现真实姓名及学校名称;
(4)演讲稿的开头已给出,不计入总词数。
Hello, everyone!
Today, I'd like to share the results of our survey on how much time we spend talking with our parents every day.
Thank you for your listening!
参考范文:
Hello, everyone!
Today, I'd like to share the results of our survey on how much time we spend talking with our parents every day. In our class, 35 students spend no more than 30 minutes communicating with their parents daily. 10 students talk with their parents for over 30 minutes, while 5 students never communicate with them.
In my opinion, it's important to talk with our parents regularly. Communication helps us understand each other better and build a closer relationship. Parents are always there to support us, and sharing our thoughts and feelings with them can solve many problems.
Let's make an effort to spend more time talking with our parents. Even a short conversation can make a big difference. Let's start today!
Thank you for your listening!

展开更多......

收起↑

资源列表