【精品解析】吉林省长春市二道区2024-2025学年九年级上学期期末考试英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】吉林省长春市二道区2024-2025学年九年级上学期期末考试英语试题

资源简介

吉林省长春市二道区2024-2025学年九年级上学期期末考试英语试题
一、Ⅰ. 单项选择(共10小题;每小题1分,满分10分)从每小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案。
1.(2024九上·二道期末)—Art serves as a ________ between different nations.
—Yes. It really helps cross-cultural communication.
A.custom B.form C.bridge D.product
2.(2024九上·二道期末)We are looking for ________ who can deal with the task.
A.someone B.everyone C.something D.everything
3.(2024九上·二道期末)Teenagers don't always understand ________ their parents have so many rules.
A.why B.which C.where D.what
4.(2024九上·二道期末)—Jack, will you go to Mr. Smith's lecture tomorrow
—I ________ go there, but it all depends on the weather.
A.must B.can't C.might D.need
5.(2024九上·二道期末)The students really ________ the environment. They always volunteer for clean-up activities.
A.look for B.care about C.search for D.hear about
6.(2024九上·二道期末)Everyone is supposed _____________ to the old politely.
A.speaking B.to speak C.to speaking D.speak
7.(2024九上·二道期末)Lao She wrote many plays and he ________ "the People's Artist".
A.named B.has named C.was named D.will be named
8.(2024九上·二道期末)Frank ________ ancient Chinese poems since he came to China in 2018.
A.studies B.studied C.has studied D.was studying
9.(2024九上·二道期末)________ helpful your advice is! I've improved a lot in English writing.
A.What B.How C.What a D.How a
10.(2024九上·二道期末)— Excuse me. Could you tell me ________
— Sure. You can take the No. 55 bus to go there.
A.how I can get to the airport B.when I can get to the airport
C.how can I get to the airport D.when can I get to the airport
二、Ⅱ. 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
(2024九上·二道期末)阅读短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
As my dad got a new job in southern Florida, we moved here from our old home, school, friends and everything. There were so many 11. for me. In a new school full of strangers, could I make friends Would I 12. well with others My mind was filled with 13. .
Being shy and quiet, I read a lot. Loving books and reading helped me get excellent results. Teachers 14. me for that. But other kids disliked me getting top 15. and answering questions in class. I felt like a(n) 16. .
Then one day, a tall strong boy with curly hair in English class walked right over to me. He 17. himself and said he was on the school basketball team. I 18. that — he was the star player!
"Hey," he said. "Do you think you could 19. me You do really well in English class." I could, and 20. I would. From that moment on, life at school 21. . Basketball players walked me to classes and 22. me in hallways. As the team tutor (导师), I fit in. Nobody 23. me anymore. I was thankful to be 24. enough to help the team.
I taught the guys about grammar. They taught me how to dribble (运球) a basketball. More importantly, they gave me the 25. to be myself — and to be a short girl who really knew how to dribble a basketball!
11.A.chances B.activities C.challenges D.experiences
12.A.put on B.get on C.come on D.move on
13.A.dreams B.ideas C.stories D.worries
14.A.chose B.thanked C.praised D.received
15.A.seats B.grades C.prizes D.honors
16.A.star B.child C.expert D.loser
17.A.excused B.showed C.introduced D.reminded
18.A.expected B.knew C.imagined D.doubted
19.A.notice B.describe C.beat D.help
20.A.interestingly B.normally C.certainly D.usually
21.A.changed B.began C.continued D.stopped
22.A.cornered B.circled C.promised D.avoided
23.A.troubled B.mentioned C.amazed D.cheated
24.A.kind B.active C.strong D.knowledgeable
25.A.courage B.hope C.ability D.space
三、(A)
(2024九上·二道期末)
Happy Hotel Dear Guest, Thank you for providing valuable information on your hotel experience. Name of guest: Alvin Lee Phone number: 53216987 Time of stay: from 6:00 p.m. on October 18 to 11:00 a.m. on October 22 Would you return to our hotel for a stay Yes. What things would you like to see an improvement on Faster housekeeping services and high-speed Internet.
Alvin completed a questionnaire (调查表).
根据短文内容,选择最佳答案。
26.How many nights did Alvin stay in Happy Hotel
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
27.Which of the following was Alvin the least happy with
A.Food. B.Timing of services.
C.Staff expertise. D.Check-in experience.
28.What did Alvin think of the music in Happy Hotel
A.Excellent. B.Very good. C.Fair. D.Good.
29.Alvin gave Happy Hotel advice on ________.
A.cleanliness and lighting
B.cleanliness and the Internet
C.housekeeping services and the Internet
D.housekeeping services and lighting
30.Which of the following is TRUE
A.Alvin left Happy Hotel at 6:00 p.m.
B.Happy Hotel is very dirty in Alvin's eyes.
C.Alvin would like to go to Happy Hotel again.
D.Call 53216987 to book a room in Happy Hotel.
四、(B)
(2024九上·二道期末)An island with beautiful white beaches and clear blue water full of colorful fish … this is Socotra. It sounds nice, but it doesn't sound very unusual, does it Well, there's a lot more to Socotra than that. You can see things there that cannot be found anywhere else in the world.
Socotra is in the Indian Ocean, 250 kilometers east of Africa and 340 kilometers south of Yemen. The island separated from Africa six million years ago, and over that time it has developed its own unique plant life. If you travel away from the beautiful beaches and up into the rocky mountains in the middle of the island, you may feel like you're going back in time.
Perhaps you'll see the desert rose, with its pretty pink flowers. The desert rose is a "bottle" tree. It stores water in its fat trunk (树干). Like many of Socotra's plants, it has developed to survive (幸存) in the island's hot, dry climate.
One of the most unusual plants on Socotra is the "dragon's blood" tree. It is shaped like an umbrella, with a lot of branches (枝) under a green top. The tree gets its name from the red sap (树液) that comes out when it is cut. This sap has been used for centuries as a medicine and to make red dye and paint.
Socotra isn't an easy place for tourists to visit. To get there, you need to fly from Yemen. There are only a few hotels in its largest town, Hadibo, and the island doesn't have many good roads. The people there live a very simple life. But more and more visitors are coming to see its natural beauty.
根据短文内容,选择最佳答案。
31.Where is Socotra
A.It is in Hadibo.
B.It is 250 kilometers south of Africa.
C.It is in the Indian Ocean.
D.It is 340 kilometers east of Yemen.
32.Which of the following can best explain the underlined word "unique" in Paragraph 2
A.Amazing and popular. B.Unusual and important.
C.Amazing and wonderful. D.Unusual and special.
33.What might the living condition be like for the desert rose
A.Simple. B.Hard. C.Quiet. D.Convenient.
34.What can we infer (推断) from the writer's words
A.Though Socotra sounds common, it is worth visiting.
B.The simple life on Socotra catches more and more visitors' eye.
C.The rocky mountains on Socotra can help people go back in time.
D.The "dragon's blood" tree gets the name from its red sap and leaves.
35.What is the main purpose of the passage
A.To talk about the oceans around Socotra.
B.To introduce the development of Socotra.
C.To explain how difficult it is to visit Socotra.
D.To describe how unusual the plant life is on Socotra.
36.用文中单词完成,每空一词。
The island of Socotra separated from Africa six million years ago. Over time it has     its own unique plant life. The amazing plants make you feel like you are going back in time. The desert rose     water in its fat trunk. The "dragon's blood" tree gets its name from the red     that comes out when it is cut. The sap is used as a     and to make red dye and paint. It is not     to get to Socotra. There aren't many hotels or good roads. However, more visitors are coming to the island to enjoy its natural beauty.
五、(C)
(2024九上·二道期末)Mars is full of surprises and mysteries. Not long ago, something strange showed up in a picture of this planet. It's a pattern (图案) on the ground that looks like a bear face.
The picture was taken from high above Mars. Scientists took a closer look at the "bear". Different marks on the ground make up the face of the "bear". Its two eyes are holes known as craters (坑). Rocks from space made the craters when they hit the surface of Mars long ago. The nose of the "bear" is a hill. Part of the hill has broken off in the shape of a "V". The circle that forms the head is a crack (裂缝) in the ground. It might be the edge (边缘) of a much larger crater. Later, something like lava (岩浆) filled the crater. The lava might have come out of the hill that forms the nose.
Seeing a "bear face" on Mars is not as strange as it may seem. The human mind is always finding patterns in the world. This is why you might see a cloud and think that its shape is like an animal or an object.
People watching the surface of Mars have had experiences like this. In 1976, people thought they saw a human face in a picture of Mars. However, it was just a huge rock.
These days, people take pictures of all kinds of things on Mars. Some have strange shapes. It seems that "Martians" made them, but it is probably not true. So far, Mars has seemed to be lifeless. The strange shapes people see are just patterns on the island.
根据短文内容,判断句子正(T)、误(F)。
37.A pattern that looked like a bear face was found on Mars recently.
38.Rocks from space hit the surface of Mars long ago.
39.The example in Paragraph 4 shows why people are interested in watching the surface of Mars.
40.The strange shapes on Mars show there're no humans on the planet.
41.The theme of the passage is about space and technology.
六、(D)
(2024九上·二道期末)People often use the natural world as inspiration for their inventions. 42.   Here are some examples.
Animals can do many things that humans can't do, like flying or staying underwater for a long time. 43.   Thanks to it, people can travel far in the air. This has helped to develop trade and travelling. The idea of the submarine (潜水艇) comes from a sea animal. It can travel underwater. 44.  
Plants around us are also great sources of ideas for other wonderful inventions. The self-cleaning glass window and the cloth used to make umbrellas were both inspired by the leaves of a lotus plant, with their ability to wash away dirty things in the rain. 45.   Georges de Mestral was a Swiss engineer who, while walking his dog in the forest in, noticed that his coat was covered in burrs (苍耳). Through a microscope, he discovered that burrs were able to attach themselves to clothing and other surfaces. This observation sparked his inspiration, finally leading to the invention of Velcro. It has become a fastener (扣件) for shoes, jackets and even spacesuits.
 46.   Scientists and inventors have tried to learn more about things in nature to create better, stronger and safer tools for our everyday life.
阅读短文,把A—E五个句子填入文章空缺处,使短文内容完整。
A. Another product is Velcro.
B. The plane is one of the greatest inventions in our history.
C. It is very useful to scientists in learning about the undersea world.
D. It is true that nature has inspired lots of inventions and technologies.
E. By watching animals and plants, they invent new things to serve humans.
七、(E)
(2024九上·二道期末)Once there were four children whose names were Peter, Susan, Edmund, and Lucy, and it has been told in another book called The Lion, the Witch and the Wardrobe how they had a great adventure. They had opened the door of a magic wardrobe (衣橱) and found themselves in a quite different world, and in that different world they had become Kings and Queens in a country called Narnia. While they were in Narnia they seemed to rule for years and years; but when they came back through the door and found themselves in England again, it all seemed to have taken no time at all.
That had all happened a year before, and now all four of them were sitting on a seat at a railway station with trunks (行李箱) around them. In a few minutes, one train would arrive and take the girls away to one school, and in about half an hour another train would arrive and the boys would go off to another school. Now they would say good-bye and everyone felt rather sad.
It was an empty, sleepy country station and there was hardly anyone on the platform (站台) except themselves. Suddenly Lucy gave a sharp little cry.
"What's up, Lu " Edmund said and then suddenly broke off and made a noise like "Ow!"
"What on earth—," began Peter, and then he too suddenly changed what he had been going to say. Instead, he said, "Susan, where are you dragging (拽) me to "
"I'm not touching you," said Susan. "Someone is pulling me. Oh-oh-oh stop it!"
Everyone noticed that all the others' faces had gone very white.
"I felt just the same," said Edmund in a breathless voice, "It seems that I was being dragged along. A most frightful pulling—ugh! It's beginning again."
Scared, Lucy said, "Oh, I can't bear it."
"Look sharp!" shouted Edmund, "All catch hands and keep together. Quick!"
"Yes," said Susan. "Hold hands. Oh, I do wish it would stop—oh! "
根据短文内容,回答下列问题。
47.Where were the four children after they came back through the door
   
48.How soon would the train arrive to take the boys to their school
   
49.Who gave a sharp little cry
   
50.What did Edmund mean when he said he felt just the same
   
51.How did Susan feel at the moment
   
八、Ⅳ. 短文填空(共10题;每小题1分,满分10分)
(2024九上·二道期末)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Linglong porcelain (玲珑瓷) is a special kind of porcelain that appears to be covered with small "holes", but the porcelain can still hold water without  52.   (let) it leaking (泄露). It's also one of the famous  53.   (tradition) porcelains from Jingdezhen. However, it is too difficult to make so that only  54.   small number of Linglong porcelain pieces have remained over time. Today, a woman called Lyu Yating  55.   comes from Jingdezhen carries forward the porcelain making skills.
Lyu came from a family of porcelain makers. She  56.   (spend) her childhood with clay. After graduating in the UK, Lyu made up her mind to return to her family  57.   take on the responsibility of mastering the art of Linglong porcelain from her father. It took Lyu over ten years to learn how  58.   (make) Linglong porcelain well. The hands-on experience helped her make great works. Thanks to modern technology, she also adds her own ideas to the art. Her porcelain not only is popular  59.   young people in China, but attracts many foreigners.
"While studying abroad, I found many  60.   (western) used Chinese porcelain. It made me really proud," she said. "I will work harder to create something  61.   (complete) new, drawing worldwide attention to Linglong porcelain and Chinese culture. "
九、书面表达(满分20分)
62.(2024九上·二道期末)假如你是李华,最近你校将举办以"Chinese tea culture"为主题的英语演讲比赛。请你以学生会的名义用英语写一则通知张贴到学校的国际部。
内容包括:
1. 比赛时间和地点;
2. 比赛的要求;
3. 希望积极参与。
要求:要点齐全;表述通顺;简洁得体;不少于40词。
Notice
Dear students,
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
The Students Union
63.(2024九上·二道期末)音乐是我们生活中不可缺少的精神食粮,它可以激发我们的斗志,也可以帮助我们放松身心。请以"The magic of music"为题,写一篇不少于80词的英语短文。
要求:
(1)讲述一个自身的故事;
(2)你的感悟;
(3)适当增加细节,行文连贯;
(4)文中不得出现真实的人名和校名。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
1.【答案】C
【知识点】可数名词的单数
【解析】【分析】句意:——艺术是不同国家之间的桥梁。——是的。它确实有助于跨文化交流。custom习俗;form形式;bridge桥梁;product产品。根据答句"它确实有助于跨文化交流"可知,艺术起到了连接不同国家的作用,"bridge(桥梁)"符合这一语境。故选C。
【点评】考查名词词义辨析,注意结合上下文语境(此处"between different nations""cross-cultural communication")来匹配符合逻辑的名词。
2.【答案】A
【知识点】表示人的复合不定代词
【解析】【分析】句意:我们正在寻找能处理这项任务的人。someone某人;everyone每个人;something某物;everything一切事物。根据"who can deal with the task"(指代人的定语从句)可知,此处需填入指人的不定代词,"someone"符合语境。故选A。
【点评】考查不定代词的词义与指代对象辨析,注意结合定语从句的引导词(如"who"指代人)来判断不定代词的类型。
3.【答案】A
【知识点】why引导的宾语从句
【解析】【分析】句意:青少年并不总是理解为什么他们的父母有这么多规则。why为什么;which哪一个;where在哪里;what什么。分析句子可知,此处是含宾语从句的复合句,从句不缺主语、宾语,故不用which、what引导从句。结合句子可知,此处询问原因,故用why。故选A。
【点评】考查宾语从句的引导词辨析,注意结合句子表达的逻辑(原因、事物、地点等)选择对应的引导词。
4.【答案】C
【知识点】may, might表示可能性
【解析】【分析】句意:——杰克,你明天会去听史密斯先生的讲座吗?——我可能会去,但这取决于天气。must必须;can't不能;might可能;need需要。根据"it all depends on the weather(这取决于天气)"可知,去听讲座的计划是不确定的,"might"用于表示可能性,符合语境。故选C。
【点评】考查情态动词的词义辨析,注意结合语境中的不确定性(如"depends on")选择表示"可能"的情态动词。
5.【答案】B
【知识点】不及物动词+介词
【解析】【分析】句意:这些学生真的很关心环境。他们总是自愿参加清洁活动。look for寻找;care about关心;search for搜寻;hear about听说。根据"They always volunteer for clean-up activities"可知,学生们的行为体现了对环境的关注,"care about"符合这一语境。故选B。
【点评】考查动词短语的词义辨析,注意结合后文的行为描述(如"volunteer for clean-up activities")匹配对应的动词短语。
6.【答案】B
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意: 每个人都应该礼貌地对待老人。 be supposed to do 后面加动词原形,意思为应该做某事,固定搭配,所以用to speak,故答案为B。
【点评】考查固定搭配。注意识记固定搭配be supposed to do的意思。
7.【答案】C
【知识点】一般过去时的被动语态
【解析】【分析】句意:老舍写了许多剧本,他被称为"人民艺术家"。根据前文"Lao She wrote many plays"可知,时态为一般过去时,又主语he与谓语动词name之间构成被动语态,所以此处是一般过去时的被动语态,结构为:was+过去分词。故选C。
【点评】考查动词的时态与语态,注意结合动作的时间(过去)和主被动关系("他"是动作的承受者)选择对应的时态和语态。
8.【答案】C
【知识点】过去已经完成的动作对现在造成的影响
【解析】【分析】句意:自从弗兰克2018年来到中国,他就已经在研究中国古代诗歌。根据"since he came to China in 2018."可知句子用现在完成时,故选C。
【点评】考查现在完成时的用法,注意"since+一般过去时从句"作时间状语时,主句通常用现在完成时,体现动作的持续性。
9.【答案】B
【知识点】How+形容词/副词+主语+谓语!
【解析】【分析】句意:你的建议多有用啊!我的英语写作进步了很多。What(引导感叹句,修饰名词);How(引导感叹句,修饰形容词/副词);What a(修饰可数名词单数);How a(无此用法)。根据感叹句结构,此处修饰形容词"helpful",需用"How"引导,符合"How+形容词+主语+谓语!"的结构。故选B。
【点评】查感叹句的引导词辨析,注意区分"What"(修饰名词)和"How"(修饰形容词/副词)的用法,结合被修饰的成分选择对应的引导词。
10.【答案】A
【知识点】how引导的宾语从句
【解析】【分析】句意:——打扰一下,你能告诉我我如何到机场吗?——当然。你可以乘坐五十五路公交车去那儿。根据"Could you tell me"可知空处是宾语从句,宾语从句用陈述句语序,排除CD;根据"You can take the No. 55 bus to go there."可知是询问如何去某地,用how引导从句,故选A。
【点评】考查宾语从句的语序与引导词,注意宾语从句需用陈述句语序,同时结合答句的信息(此处是交通方式)选择对应的引导词。
【答案】11.C;12.B;13.D;14.C;15.B;16.D;17.C;18.B;19.D;20.C;21.A;22.B;23.A;24.D;25.A
【知识点】记叙文;学校生活
【解析】【分析】本文讲述了"我"因父亲换工作搬到新地方,在新学校因害羞被排斥,后来通过帮助篮球运动员辅导英语,融入集体并获得自信的经历。
【点评】考查完形填空,注意结合固定搭配、上下文情感变化和逻辑关系推断词义,同时关注语境中的细节提示。
11.句意:我面临着太多的挑战。chances机会;activities活动;challenges挑战;experiences经历。根据"In a new school full of strangers, could I make friends "可知,在一个新的地方会有很多挑战,故选C。
12.句意:我和别人相处得好吗?put on穿上;get on相处;come on赶快;move on继续前进。根据"well with others"可知,此处指的是"和别人相处得好",get on well with sb"和某人相处得好",故选B。
13.句意:我满脑子都是忧虑。dreams梦想;ideas主意;stories故事;worries担忧。根据"could I make friends Would I...well with others "可知,作者满脑子都是各种担忧,故选D。
14.句意:老师们为此表扬了我。chose选择;thanked感谢;praised表扬;received收到。根据"Loving books and reading helped me get excellent results. Teachers...me for that."可知,老师表扬了作者,故选C。
15.句意:但其他孩子不喜欢我取得高分,也不喜欢我在课堂上回答问题。seats座位;grades成绩;prizes奖品;honors荣誉。根据"get excellent results"以及"getting top"可知,作者取得高分同学们不喜欢,故选B。
16.句意:我感觉自己像个失败者。star明星;child孩子;expert专家;loser失败者。根据"But other kids disliked me..."可知,同学们不喜欢作者,作者感觉自己是个失败者,故选D。
17.句意:他做了自我介绍,说他是学校篮球队的。excused原谅;showed展示;introduced介绍;reminded提醒。根据"himself and said he was on the school basketball team."可知,男孩做了自我介绍,故选C。
18.句意:我知道——他是明星球员!expected期待;knew知道;imagined想象;doubted怀疑。根据"he was the star player!"可知,作者知道这个男孩,故选B。
19.句意:你觉得你能帮我吗?notice注意;describe描述;beat打败;help帮助。根据"I was thankful to be...enough to help the team."可知,此处指的是"帮助",故选D。
20.句意:我可以,我当然也会这么做。interestingly有趣地;normally通常;certainly当然;usually通常。根据"I could, and...I would."可知,此处指的是"当然会",故选C。
21.句意:从那一刻起,学校的生活发生了变化。changed改变;began开始;continued继续;stopped停止。根据"From that moment on, life at school"以及下文的介绍可知,作者的学校生活发生了变化,故选A。
22.句意:篮球运动员陪我去上课,在走廊里围着我转。cornered把……逼入绝境;circled环绕;promised承诺;avoided避免。根据"Basketball players walked me to classes and...me in hallways"可知,在走廊里转,故选B。
23.句意:没有人再打扰我了。troubled麻烦;mentioned提到,谈到;amazed使惊奇;cheated欺骗。根据"But other kids disliked me getting top"可知,前文提到了同学们不喜欢作者,此处指的是"没有人再打扰作者了",故选A。
24.句意:我很感激有足够的知识来帮助团队。kind善良;active积极;strong强壮的;knowledgeable有见识的,知识渊博的。根据"You do really well in English class."以及"As the team tutor (导师)"可知,作者因为英语好,作为导师帮助他们,所以是有足够的知识来帮助团队,故选D。
25.句意:他们教我如何运球。更重要的是,他们给了我做自己的勇气——做一个真正知道如何运球的矮个子女孩!courage勇气;hope希望;ability能力; space空间。根据"they gave me the...to be myself"可知,他们给了作者做自己的勇气,故选A。
【答案】26.C
27.B
28.B
29.C
30.C
【知识点】旅游观光类;应用文;细节理解;数字计算
【解析】【分析】本文展示了客人Alvin Lee填写的Happy Hotel入住体验调查表,包含入住时间、对酒店服务和环境的评分,以及他的反馈建议。
【点评】考查阅读理解,做此类表格类阅读题时,需先理清表格的板块(如服务、环境),再针对题目定位对应板块的信息,注意评分标准与选项的对应关系。
26.数字计算题。根据"Time of stay: from 6:00 p.m. on October 18 to 11:00 a.m. on October 22"可知,李先生10月18号入住,10月22号退房,一共四晚。故选C。
27.细节理解题。根据"Timing of services 2"和"Faster housekeeping services and high-speed Internet"可知,李先生给服务时间安排这一项打了"一般",他希望酒店能提供更快的家政服务和网速,说明他对服务时间安排最为不满。故选B。
28.细节理解题。根据"Music 4"可知,李先生给音乐打了"4-非常好"的评价。故选B。
29.细节理解题。根据"Faster housekeeping services and high-speed Internet."可知,李先生对家政服务和网速方面提出了建议,故选C。
30.细节理解题。根据"Would you return to our hotel for a stay Yes."可知,李先生愿意再次光临开心酒店。故选C。
【答案】31.C
32.D
33.B
34.A
35.D
36.developed;stores;sap;medicine;easy
【知识点】说明文;生态系统;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文讲述了索科特拉岛的地理位置,重点介绍了该岛独特的植物(如沙漠玫瑰、龙血树),以及其旅游条件,说明该岛虽看似普通但因独特植物值得游览。
【点评】考查阅读理解,做词义猜测题时需结合上下文的解释性内容;推理判断题要基于原文信息进行合理推断,避免过度解读。
31.细节理解题。根据"Socotra is in the Indian Ocean"可知,索科特拉岛位于印度洋。故选C。
32.词义猜测题。根据"The island separated from Africa six million years ago, and over that time it has developed its own unique plant life."和" you may feel like you're going back in time."可知,登上这座岛,你会觉得时光倒流,因此岛上的植物都是独特的,D选项 "不同寻常且特别" 符合题意。故选D。
33.细节理解题。根据"Like many of Socotra's plants, it has developed to survive (幸存) in the island's hot, dry climate."可知,沙漠玫瑰能在岛上炎热、干燥的气候中生存,是一种艰难的环境。故选B。
34.推理判断题。根据"The people there live a very simple life. But more and more visitors are coming to see its natural beauty."可知,越来越多的人来索科特拉岛旅游,因此作者认为这里值得游览。故选A。
35.文章大意题。根据"and over that time it has developed its own unique plant life","Perhaps you'll see the desert rose"和"One of the most unusual plants on Socotra is the ‘dragon's blood' "可知,本文主要介绍了沙漠玫瑰、龙血树这两种奇特植物,因此D选项 "描述索科特拉岛上的植物生命有多么不同寻常"符合题意。故选D。
36.①根据"and over that time it has developed its own unique plant life"可知,随着时间的推移,它已经演化出了自己独特的植物种类,此处是现在完成时,需要填过去分词。故填developed。
②根据"The desert rose is a ‘bottle' tree. It stores water in its fat trunk (树干)."可知,沙漠玫瑰将水分储存在它粗壮的树干里,store"储存",此处时态是一般现在时单三形式。故填stores。
③根据"It is shaped like an umbrella, with a lot of branches (枝) under a green top. The tree gets its name from the red sap (树液) that comes out when it is cut."可知,"龙血树" 因其被砍时会流出红色汁液而得名。sap "枝液,树液",不可数名词。故填sap。
④根据"This sap has been used for centuries as a medicine and to make red dye and paint."可知,龙血树的枝液被用作药材。medicine "药材";由"a"可知,此处填单数形式。故填medicine。
⑤根据"Socotra isn't an easy place for tourists to visit."可知,到达索科特拉岛不容易。easy "容易的",符合语境。故填easy。
【答案】37.正确
38.正确
39.错误
40.错误
41.错误
【知识点】说明文;地球与宇宙探秘;细节理解;推理判断;文章大意
【解析】【分析】本文讲述了火星上发现类似熊脸的图案,解释其是由陨石坑、山丘等自然地貌构成的,并说明人类会在事物中寻找图案,类似"火星人脸"的现象实际是自然景观。
【点评】考查阅读理解,做判断正误题时,需逐一将题目与原文细节对应,注意表述的逻辑和主旨的匹配度,避免主观臆断。
37.细节理解题。根据文中"Not long ago, something strange showed up in a picture of this planet. It's a pattern on the ground that looks like a bear face."。可知,最近在火星上发现了类似熊脸的图案,故答案为正确。
38.细节理解题。根据文中"Rocks from space made the craters when they hit the surface of Mars long ago."。可知,很久以前太空岩石撞击了火星表面,故答案为正确。
39.推理判断题。根据文中"Paragraph 4的例子(1976年人们误以为火星上有人脸,实际是岩石)",是为了说明"人类会在事物中寻找图案",而非解释人们对火星表面感兴趣的原因。可知,该表述错误,故答案为错误。
40.推理判断题。根据文中"The strange shapes people see are just patterns on the island. So far, Mars has seemed to be lifeless."。可知,奇怪形状是自然图案,不能直接证明"火星上没有人类"(火星本就无生命),该表述逻辑错误,故答案为错误。
41.文章大意题。本文主题是"火星上的奇怪图案(如熊脸)是自然形成的,人类会在事物中寻找图案",并非"太空与科技"。可知,该表述错误,故答案为错误。
【答案】42.E;43.B;44.C;45.A;46.D
【知识点】说明文;人类文明与创新
【解析】【分析】选项翻译:
A. Another product is Velcro. 另一种产品是魔术贴。
B. The plane is one of the greatest inventions in our history. 飞机是我们历史上最伟大的发明之一。
C. It is very useful to scientists in learning about the undersea world. 它对科学家了解海底世界非常有用。
D. It is true that nature has inspired lots of inventions and technologies. 自然界确实启发了许多发明和技术。
E. By watching animals and plants, they invent new things to serve humans. 通过观察动植物,他们发明新事物来服务人类。
本文讲述了人们常以自然界的动植物为灵感进行发明创造,举例介绍了飞机、潜水艇、自清洁玻璃、雨伞布料、魔术贴等发明的自然灵感来源,说明自然界对人类发明和技术的启发作用。
【点评】考查阅读还原。这类题目需先理解上下文语境,抓住段落核心话题(如某发明、某产品),再匹配选项中对应的内容,注意衔接句的逻辑连贯性。
42.根据前文"People often use the natural world as inspiration for their inventions."(人们常以自然界为发明灵感)及后文"Here are some examples."(以下是一些例子),可知此处需衔接"观察自然发明新事物"的内容,结合选项可知E"通过观察动植物,他们发明新事物来服务人类"符合语境,故选E。
43.根据后文"Thanks to it, people can travel far in the air."(多亏了它,人们能在空中远行),可知此处应提到"飞机"这一发明,结合选项可知B"飞机是我们历史上最伟大的发明之一"符合语境,故选B。
44. 根据前文"The idea of the submarine comes from a sea animal. It can travel underwater."(潜水艇的想法源于海洋动物,它能在水下航行),可知此处需说明潜水艇的作用,结合选项可知C"它对科学家了解海底世界非常有用"符合语境,故选C。
45.根据后文"finally leading to the invention of Velcro"(最终促成了魔术贴的发明),可知此处需引出"魔术贴"这一产品,结合选项可知A"另一种产品是魔术贴"符合语境,故选A。
46.根据后文"Scientists and inventors have tried to learn more about things in nature to create better tools"(科学家和发明家试图更多了解自然事物来创造更好的工具),可知此处需总结"自然启发发明"的主题,结合选项可知D"自然界确实启发了许多发明和技术"符合语境,故选D。
【答案】47.They were in England.
48.In about half an hour.
49.Lucy.
50.He meant that someone was pulling/dragging him.He meant that he was being dragged by someone.
51.Scared./Frightened.
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;观点态度
【解析】【分析】本文讲述了彼得、苏珊、爱德蒙和露西四个孩子在经历纳尼亚冒险一年后,在火车站即将分别时,突然遭遇莫名拖拽的惊险场景。
【点评】考查任务型阅读,做题时需先明确题目考查类型,细节题直接定位原文关键句提取答案,观点态度题结合人物语言、语境推断情感,确保答案贴合文本信息。
47.细节理解题。根据"but when they came back through the door and found themselves in England again,"可知,他们在英国。故填They were in England.
48.细节理解题。根据"in about half an hour another train would arrive and the boys would go off to another school."可知,半个小时后,另一辆火车将带男孩离开去另一所学校。故填In about half an hour.
49.细节理解题。根据"Suddenly Lucy gave a sharp little cry."可知,露西发出一声尖锐的小叫。故填Lucy.
50.细节理解题。根据"It seems that I was being dragged along. A most frightful pulling—ugh! It's beginning again."可知,Edmund感觉有人在拽他。故填He meant that someone was pulling/dragging him./He meant that he was being dragged by someone.
51.观点态度题。根据"Everyone noticed that all the others' faces had gone very white."可知,每个人脸色苍白,以及Susan说的话"Hold hands. Oh, I do wish it would stop—oh!"可知,她希望能够停下来,推理可知在那个时刻,Susan很害怕。故填Scared./Frightened.
【答案】52.letting;53.traditional;54.a;55.who;56.spent;57.and;58.to make;59.with;60.westerners;61.completely
【知识点】说明文;非物质文化遗产(技艺传承)
【解析】【分析】本文讲述了景德镇传统非物质文化遗产玲珑瓷的特点,以及制瓷艺人吕雅婷传承并创新玲珑瓷技艺、让其受到国内外关注的故事。
【点评】考查语法填空,注意结合语境判断词性转换、固定搭配、从句引导词、时态等语法知识的运用,同时要关注词汇的词形变化规则。
52.句意:玲珑瓷是一种特殊的瓷器,表面看似布满小孔,但仍能盛水而不使其泄露。所给词"let":让、使,动词。"without"是介词,后接动词的-ing形式,因此用"letting"。故答案为:letting。
53.句意:它也是景德镇著名的传统瓷器之一。所给词"tradition":传统,名词。此处需修饰名词"porcelains",要用形容词形式,"tradition"的形容词是"traditional"。故答案为:traditional。
54.句意:然而,它的制作难度极大,因此随着时间的推移,仅存少量玲珑瓷作品。"a small number of"是固定搭配,意为"少量的",因此用"a"。故答案为:a。
55.句意:如今,一位来自景德镇的名叫吕雅婷的女士传承了这种制瓷技艺。此处是定语从句,先行词"a woman"指人,且关系词在从句中作主语,因此用"who"。故答案为:who。
56.句意:她的童年是与陶土相伴度过的。所给词"spend":度过、花费,动词。描述过去的经历,要用一般过去时,"spend"的过去式是"spent"。故答案为:spent。
57.句意:在英国毕业后,吕雅婷下定决心回到家族,从父亲那里接过掌握玲珑瓷技艺的责任。"return to her family"和"take on the responsibility"是并列的动作,要用连词"and"连接。故答案为:and。
58.句意:吕雅婷花了十多年时间才学会如何做好玲珑瓷。所给词"make":制作,动词。"how to do sth."是"疑问词+不定式"结构,作"learn"的宾语,因此用"to make"。故答案为:to make。
59.句意:她的瓷器不仅受到中国年轻人的欢迎,还吸引了许多外国人。"be popular with"是固定搭配,意为"受……欢迎",因此用"with"。故答案为:with。
60.句意:"在国外学习时,我发现许多西方人使用中国瓷器。这让我非常自豪,"她说。所给词"western":西方的,形容词。"many"后接可数名词复数,"western"对应的指人名词是"westerners"(西方人)。故答案为:westerners。
61.句意:"我会更加努力,创造出全新的作品,让玲珑瓷和中国文化引起全球关注。"所给词"complete":完全的,形容词。此处需修饰形容词"new",要用副词形式,"complete"的副词是"completely"。故答案为:completely。
62.【答案】例文
Notice
Dear students,
We are excited to announce an English speech competition on the theme of "Chinese tea culture". The competition will take place in the auditorium on Friday, March 15th, at 3:00 p.m. Participants should prepare a speech of no more than five minutes, focusing on various aspects of Chinese tea culture. We encourage everyone to actively participate and show your talent and knowledge. Let's make this event a success with your enthusiastic participation!
The Students Union
【知识点】应用文写作;应用文;中国传统文化与礼仪习俗
【解析】【分析】这是一篇应用文写作,体裁为通知。本文要求以学生会名义撰写关于"中国茶文化"英语演讲比赛的通知,需包含比赛时间地点、比赛要求、鼓励参与等要点。首先明确格式要素(标题、称呼、落款),然后紧扣题目三个要点,将比赛主题、具体时间地点、演讲要求(如时长、内容焦点)和鼓励参与等内容,用清晰简洁的句式连贯表达,最后检查语言是否得体流畅并满足词数要求。要求表述通顺、简洁得体,词数不少于40词;时态上主要用一般将来时说明活动安排;写作步骤为:先点明通知主题(宣布演讲比赛),再说明比赛的时间地点、参赛要求,最后呼吁积极参与。
【点评】例文符合通知的正式格式, 格式规范、内容完整,严格遵循了通知的文体格式,并将题目要求的时间、地点、主题、要求及鼓励参与等所有要点都清晰囊括。其次,范文在语言表达上简洁得体且富有亮点,如使用"We are excited to announce..."作为开场,比平铺直叙的"There will be..."更具感染力;"on the theme of"、"take place"、"various aspects of"等短语准确地道;结尾的祈使句"Let's make this event a success..."更是有效提升了号召力,整体用词规范且符合国际部学生的英语水平,是一篇优秀的示范文本。
63.【答案】例文
The Magic of Music
Music has always played a crucial role in my life.
Last year, I was preparing for my final exams, feeling extremely stressed and overwhelmed. One day, I decided to take a break and put on my headphones to listen to my favorite songs. As the melodies flowed, I felt the tension leave my body. I realized that music is more than just entertainment; it's a powerful tool that can transform our emotions and energize our spirits. Since then, whenever I feel stressed or uninspired, I turn to music for a refreshing change.
【知识点】命题作文;记叙文;音乐作品赏析与文化价值
【解析】【分析】这是一篇命题作文,以"The Magic of Music"为题,体裁为记叙文(兼具议论性)。写作要求需讲述自身与音乐相关的故事、表达感悟,适当增加细节使行文连贯,且不得出现真实信息,词数不少于80词;时态上用一般过去时描述故事,一般现在时表达感悟;需先引出音乐的重要性,再叙述具体故事,最后升华主题。
【点评】例文结构清晰,开篇点明音乐在生活中的重要性,接着讲述备考时因压力大通过听音乐缓解情绪的故事,细节生动("put on my headphones""tension leave my body");随后将音乐的意义从"娱乐"提升为"调节情绪、振奋精神的工具",结尾说明音乐成为自己应对压力的方式,紧扣"音乐的魔力"这一中心。文中"more than just...""whenever..."等句式的使用,让表达更丰富且逻辑连贯。
1 / 1吉林省长春市二道区2024-2025学年九年级上学期期末考试英语试题
一、Ⅰ. 单项选择(共10小题;每小题1分,满分10分)从每小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案。
1.(2024九上·二道期末)—Art serves as a ________ between different nations.
—Yes. It really helps cross-cultural communication.
A.custom B.form C.bridge D.product
【答案】C
【知识点】可数名词的单数
【解析】【分析】句意:——艺术是不同国家之间的桥梁。——是的。它确实有助于跨文化交流。custom习俗;form形式;bridge桥梁;product产品。根据答句"它确实有助于跨文化交流"可知,艺术起到了连接不同国家的作用,"bridge(桥梁)"符合这一语境。故选C。
【点评】考查名词词义辨析,注意结合上下文语境(此处"between different nations""cross-cultural communication")来匹配符合逻辑的名词。
2.(2024九上·二道期末)We are looking for ________ who can deal with the task.
A.someone B.everyone C.something D.everything
【答案】A
【知识点】表示人的复合不定代词
【解析】【分析】句意:我们正在寻找能处理这项任务的人。someone某人;everyone每个人;something某物;everything一切事物。根据"who can deal with the task"(指代人的定语从句)可知,此处需填入指人的不定代词,"someone"符合语境。故选A。
【点评】考查不定代词的词义与指代对象辨析,注意结合定语从句的引导词(如"who"指代人)来判断不定代词的类型。
3.(2024九上·二道期末)Teenagers don't always understand ________ their parents have so many rules.
A.why B.which C.where D.what
【答案】A
【知识点】why引导的宾语从句
【解析】【分析】句意:青少年并不总是理解为什么他们的父母有这么多规则。why为什么;which哪一个;where在哪里;what什么。分析句子可知,此处是含宾语从句的复合句,从句不缺主语、宾语,故不用which、what引导从句。结合句子可知,此处询问原因,故用why。故选A。
【点评】考查宾语从句的引导词辨析,注意结合句子表达的逻辑(原因、事物、地点等)选择对应的引导词。
4.(2024九上·二道期末)—Jack, will you go to Mr. Smith's lecture tomorrow
—I ________ go there, but it all depends on the weather.
A.must B.can't C.might D.need
【答案】C
【知识点】may, might表示可能性
【解析】【分析】句意:——杰克,你明天会去听史密斯先生的讲座吗?——我可能会去,但这取决于天气。must必须;can't不能;might可能;need需要。根据"it all depends on the weather(这取决于天气)"可知,去听讲座的计划是不确定的,"might"用于表示可能性,符合语境。故选C。
【点评】考查情态动词的词义辨析,注意结合语境中的不确定性(如"depends on")选择表示"可能"的情态动词。
5.(2024九上·二道期末)The students really ________ the environment. They always volunteer for clean-up activities.
A.look for B.care about C.search for D.hear about
【答案】B
【知识点】不及物动词+介词
【解析】【分析】句意:这些学生真的很关心环境。他们总是自愿参加清洁活动。look for寻找;care about关心;search for搜寻;hear about听说。根据"They always volunteer for clean-up activities"可知,学生们的行为体现了对环境的关注,"care about"符合这一语境。故选B。
【点评】考查动词短语的词义辨析,注意结合后文的行为描述(如"volunteer for clean-up activities")匹配对应的动词短语。
6.(2024九上·二道期末)Everyone is supposed _____________ to the old politely.
A.speaking B.to speak C.to speaking D.speak
【答案】B
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意: 每个人都应该礼貌地对待老人。 be supposed to do 后面加动词原形,意思为应该做某事,固定搭配,所以用to speak,故答案为B。
【点评】考查固定搭配。注意识记固定搭配be supposed to do的意思。
7.(2024九上·二道期末)Lao She wrote many plays and he ________ "the People's Artist".
A.named B.has named C.was named D.will be named
【答案】C
【知识点】一般过去时的被动语态
【解析】【分析】句意:老舍写了许多剧本,他被称为"人民艺术家"。根据前文"Lao She wrote many plays"可知,时态为一般过去时,又主语he与谓语动词name之间构成被动语态,所以此处是一般过去时的被动语态,结构为:was+过去分词。故选C。
【点评】考查动词的时态与语态,注意结合动作的时间(过去)和主被动关系("他"是动作的承受者)选择对应的时态和语态。
8.(2024九上·二道期末)Frank ________ ancient Chinese poems since he came to China in 2018.
A.studies B.studied C.has studied D.was studying
【答案】C
【知识点】过去已经完成的动作对现在造成的影响
【解析】【分析】句意:自从弗兰克2018年来到中国,他就已经在研究中国古代诗歌。根据"since he came to China in 2018."可知句子用现在完成时,故选C。
【点评】考查现在完成时的用法,注意"since+一般过去时从句"作时间状语时,主句通常用现在完成时,体现动作的持续性。
9.(2024九上·二道期末)________ helpful your advice is! I've improved a lot in English writing.
A.What B.How C.What a D.How a
【答案】B
【知识点】How+形容词/副词+主语+谓语!
【解析】【分析】句意:你的建议多有用啊!我的英语写作进步了很多。What(引导感叹句,修饰名词);How(引导感叹句,修饰形容词/副词);What a(修饰可数名词单数);How a(无此用法)。根据感叹句结构,此处修饰形容词"helpful",需用"How"引导,符合"How+形容词+主语+谓语!"的结构。故选B。
【点评】查感叹句的引导词辨析,注意区分"What"(修饰名词)和"How"(修饰形容词/副词)的用法,结合被修饰的成分选择对应的引导词。
10.(2024九上·二道期末)— Excuse me. Could you tell me ________
— Sure. You can take the No. 55 bus to go there.
A.how I can get to the airport B.when I can get to the airport
C.how can I get to the airport D.when can I get to the airport
【答案】A
【知识点】how引导的宾语从句
【解析】【分析】句意:——打扰一下,你能告诉我我如何到机场吗?——当然。你可以乘坐五十五路公交车去那儿。根据"Could you tell me"可知空处是宾语从句,宾语从句用陈述句语序,排除CD;根据"You can take the No. 55 bus to go there."可知是询问如何去某地,用how引导从句,故选A。
【点评】考查宾语从句的语序与引导词,注意宾语从句需用陈述句语序,同时结合答句的信息(此处是交通方式)选择对应的引导词。
二、Ⅱ. 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
(2024九上·二道期末)阅读短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
As my dad got a new job in southern Florida, we moved here from our old home, school, friends and everything. There were so many 11. for me. In a new school full of strangers, could I make friends Would I 12. well with others My mind was filled with 13. .
Being shy and quiet, I read a lot. Loving books and reading helped me get excellent results. Teachers 14. me for that. But other kids disliked me getting top 15. and answering questions in class. I felt like a(n) 16. .
Then one day, a tall strong boy with curly hair in English class walked right over to me. He 17. himself and said he was on the school basketball team. I 18. that — he was the star player!
"Hey," he said. "Do you think you could 19. me You do really well in English class." I could, and 20. I would. From that moment on, life at school 21. . Basketball players walked me to classes and 22. me in hallways. As the team tutor (导师), I fit in. Nobody 23. me anymore. I was thankful to be 24. enough to help the team.
I taught the guys about grammar. They taught me how to dribble (运球) a basketball. More importantly, they gave me the 25. to be myself — and to be a short girl who really knew how to dribble a basketball!
11.A.chances B.activities C.challenges D.experiences
12.A.put on B.get on C.come on D.move on
13.A.dreams B.ideas C.stories D.worries
14.A.chose B.thanked C.praised D.received
15.A.seats B.grades C.prizes D.honors
16.A.star B.child C.expert D.loser
17.A.excused B.showed C.introduced D.reminded
18.A.expected B.knew C.imagined D.doubted
19.A.notice B.describe C.beat D.help
20.A.interestingly B.normally C.certainly D.usually
21.A.changed B.began C.continued D.stopped
22.A.cornered B.circled C.promised D.avoided
23.A.troubled B.mentioned C.amazed D.cheated
24.A.kind B.active C.strong D.knowledgeable
25.A.courage B.hope C.ability D.space
【答案】11.C;12.B;13.D;14.C;15.B;16.D;17.C;18.B;19.D;20.C;21.A;22.B;23.A;24.D;25.A
【知识点】记叙文;学校生活
【解析】【分析】本文讲述了"我"因父亲换工作搬到新地方,在新学校因害羞被排斥,后来通过帮助篮球运动员辅导英语,融入集体并获得自信的经历。
【点评】考查完形填空,注意结合固定搭配、上下文情感变化和逻辑关系推断词义,同时关注语境中的细节提示。
11.句意:我面临着太多的挑战。chances机会;activities活动;challenges挑战;experiences经历。根据"In a new school full of strangers, could I make friends "可知,在一个新的地方会有很多挑战,故选C。
12.句意:我和别人相处得好吗?put on穿上;get on相处;come on赶快;move on继续前进。根据"well with others"可知,此处指的是"和别人相处得好",get on well with sb"和某人相处得好",故选B。
13.句意:我满脑子都是忧虑。dreams梦想;ideas主意;stories故事;worries担忧。根据"could I make friends Would I...well with others "可知,作者满脑子都是各种担忧,故选D。
14.句意:老师们为此表扬了我。chose选择;thanked感谢;praised表扬;received收到。根据"Loving books and reading helped me get excellent results. Teachers...me for that."可知,老师表扬了作者,故选C。
15.句意:但其他孩子不喜欢我取得高分,也不喜欢我在课堂上回答问题。seats座位;grades成绩;prizes奖品;honors荣誉。根据"get excellent results"以及"getting top"可知,作者取得高分同学们不喜欢,故选B。
16.句意:我感觉自己像个失败者。star明星;child孩子;expert专家;loser失败者。根据"But other kids disliked me..."可知,同学们不喜欢作者,作者感觉自己是个失败者,故选D。
17.句意:他做了自我介绍,说他是学校篮球队的。excused原谅;showed展示;introduced介绍;reminded提醒。根据"himself and said he was on the school basketball team."可知,男孩做了自我介绍,故选C。
18.句意:我知道——他是明星球员!expected期待;knew知道;imagined想象;doubted怀疑。根据"he was the star player!"可知,作者知道这个男孩,故选B。
19.句意:你觉得你能帮我吗?notice注意;describe描述;beat打败;help帮助。根据"I was thankful to be...enough to help the team."可知,此处指的是"帮助",故选D。
20.句意:我可以,我当然也会这么做。interestingly有趣地;normally通常;certainly当然;usually通常。根据"I could, and...I would."可知,此处指的是"当然会",故选C。
21.句意:从那一刻起,学校的生活发生了变化。changed改变;began开始;continued继续;stopped停止。根据"From that moment on, life at school"以及下文的介绍可知,作者的学校生活发生了变化,故选A。
22.句意:篮球运动员陪我去上课,在走廊里围着我转。cornered把……逼入绝境;circled环绕;promised承诺;avoided避免。根据"Basketball players walked me to classes and...me in hallways"可知,在走廊里转,故选B。
23.句意:没有人再打扰我了。troubled麻烦;mentioned提到,谈到;amazed使惊奇;cheated欺骗。根据"But other kids disliked me getting top"可知,前文提到了同学们不喜欢作者,此处指的是"没有人再打扰作者了",故选A。
24.句意:我很感激有足够的知识来帮助团队。kind善良;active积极;strong强壮的;knowledgeable有见识的,知识渊博的。根据"You do really well in English class."以及"As the team tutor (导师)"可知,作者因为英语好,作为导师帮助他们,所以是有足够的知识来帮助团队,故选D。
25.句意:他们教我如何运球。更重要的是,他们给了我做自己的勇气——做一个真正知道如何运球的矮个子女孩!courage勇气;hope希望;ability能力; space空间。根据"they gave me the...to be myself"可知,他们给了作者做自己的勇气,故选A。
三、(A)
(2024九上·二道期末)
Happy Hotel Dear Guest, Thank you for providing valuable information on your hotel experience. Name of guest: Alvin Lee Phone number: 53216987 Time of stay: from 6:00 p.m. on October 18 to 11:00 a.m. on October 22 Would you return to our hotel for a stay Yes. What things would you like to see an improvement on Faster housekeeping services and high-speed Internet.
Alvin completed a questionnaire (调查表).
根据短文内容,选择最佳答案。
26.How many nights did Alvin stay in Happy Hotel
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
27.Which of the following was Alvin the least happy with
A.Food. B.Timing of services.
C.Staff expertise. D.Check-in experience.
28.What did Alvin think of the music in Happy Hotel
A.Excellent. B.Very good. C.Fair. D.Good.
29.Alvin gave Happy Hotel advice on ________.
A.cleanliness and lighting
B.cleanliness and the Internet
C.housekeeping services and the Internet
D.housekeeping services and lighting
30.Which of the following is TRUE
A.Alvin left Happy Hotel at 6:00 p.m.
B.Happy Hotel is very dirty in Alvin's eyes.
C.Alvin would like to go to Happy Hotel again.
D.Call 53216987 to book a room in Happy Hotel.
【答案】26.C
27.B
28.B
29.C
30.C
【知识点】旅游观光类;应用文;细节理解;数字计算
【解析】【分析】本文展示了客人Alvin Lee填写的Happy Hotel入住体验调查表,包含入住时间、对酒店服务和环境的评分,以及他的反馈建议。
【点评】考查阅读理解,做此类表格类阅读题时,需先理清表格的板块(如服务、环境),再针对题目定位对应板块的信息,注意评分标准与选项的对应关系。
26.数字计算题。根据"Time of stay: from 6:00 p.m. on October 18 to 11:00 a.m. on October 22"可知,李先生10月18号入住,10月22号退房,一共四晚。故选C。
27.细节理解题。根据"Timing of services 2"和"Faster housekeeping services and high-speed Internet"可知,李先生给服务时间安排这一项打了"一般",他希望酒店能提供更快的家政服务和网速,说明他对服务时间安排最为不满。故选B。
28.细节理解题。根据"Music 4"可知,李先生给音乐打了"4-非常好"的评价。故选B。
29.细节理解题。根据"Faster housekeeping services and high-speed Internet."可知,李先生对家政服务和网速方面提出了建议,故选C。
30.细节理解题。根据"Would you return to our hotel for a stay Yes."可知,李先生愿意再次光临开心酒店。故选C。
四、(B)
(2024九上·二道期末)An island with beautiful white beaches and clear blue water full of colorful fish … this is Socotra. It sounds nice, but it doesn't sound very unusual, does it Well, there's a lot more to Socotra than that. You can see things there that cannot be found anywhere else in the world.
Socotra is in the Indian Ocean, 250 kilometers east of Africa and 340 kilometers south of Yemen. The island separated from Africa six million years ago, and over that time it has developed its own unique plant life. If you travel away from the beautiful beaches and up into the rocky mountains in the middle of the island, you may feel like you're going back in time.
Perhaps you'll see the desert rose, with its pretty pink flowers. The desert rose is a "bottle" tree. It stores water in its fat trunk (树干). Like many of Socotra's plants, it has developed to survive (幸存) in the island's hot, dry climate.
One of the most unusual plants on Socotra is the "dragon's blood" tree. It is shaped like an umbrella, with a lot of branches (枝) under a green top. The tree gets its name from the red sap (树液) that comes out when it is cut. This sap has been used for centuries as a medicine and to make red dye and paint.
Socotra isn't an easy place for tourists to visit. To get there, you need to fly from Yemen. There are only a few hotels in its largest town, Hadibo, and the island doesn't have many good roads. The people there live a very simple life. But more and more visitors are coming to see its natural beauty.
根据短文内容,选择最佳答案。
31.Where is Socotra
A.It is in Hadibo.
B.It is 250 kilometers south of Africa.
C.It is in the Indian Ocean.
D.It is 340 kilometers east of Yemen.
32.Which of the following can best explain the underlined word "unique" in Paragraph 2
A.Amazing and popular. B.Unusual and important.
C.Amazing and wonderful. D.Unusual and special.
33.What might the living condition be like for the desert rose
A.Simple. B.Hard. C.Quiet. D.Convenient.
34.What can we infer (推断) from the writer's words
A.Though Socotra sounds common, it is worth visiting.
B.The simple life on Socotra catches more and more visitors' eye.
C.The rocky mountains on Socotra can help people go back in time.
D.The "dragon's blood" tree gets the name from its red sap and leaves.
35.What is the main purpose of the passage
A.To talk about the oceans around Socotra.
B.To introduce the development of Socotra.
C.To explain how difficult it is to visit Socotra.
D.To describe how unusual the plant life is on Socotra.
36.用文中单词完成,每空一词。
The island of Socotra separated from Africa six million years ago. Over time it has     its own unique plant life. The amazing plants make you feel like you are going back in time. The desert rose     water in its fat trunk. The "dragon's blood" tree gets its name from the red     that comes out when it is cut. The sap is used as a     and to make red dye and paint. It is not     to get to Socotra. There aren't many hotels or good roads. However, more visitors are coming to the island to enjoy its natural beauty.
【答案】31.C
32.D
33.B
34.A
35.D
36.developed;stores;sap;medicine;easy
【知识点】说明文;生态系统;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文讲述了索科特拉岛的地理位置,重点介绍了该岛独特的植物(如沙漠玫瑰、龙血树),以及其旅游条件,说明该岛虽看似普通但因独特植物值得游览。
【点评】考查阅读理解,做词义猜测题时需结合上下文的解释性内容;推理判断题要基于原文信息进行合理推断,避免过度解读。
31.细节理解题。根据"Socotra is in the Indian Ocean"可知,索科特拉岛位于印度洋。故选C。
32.词义猜测题。根据"The island separated from Africa six million years ago, and over that time it has developed its own unique plant life."和" you may feel like you're going back in time."可知,登上这座岛,你会觉得时光倒流,因此岛上的植物都是独特的,D选项 "不同寻常且特别" 符合题意。故选D。
33.细节理解题。根据"Like many of Socotra's plants, it has developed to survive (幸存) in the island's hot, dry climate."可知,沙漠玫瑰能在岛上炎热、干燥的气候中生存,是一种艰难的环境。故选B。
34.推理判断题。根据"The people there live a very simple life. But more and more visitors are coming to see its natural beauty."可知,越来越多的人来索科特拉岛旅游,因此作者认为这里值得游览。故选A。
35.文章大意题。根据"and over that time it has developed its own unique plant life","Perhaps you'll see the desert rose"和"One of the most unusual plants on Socotra is the ‘dragon's blood' "可知,本文主要介绍了沙漠玫瑰、龙血树这两种奇特植物,因此D选项 "描述索科特拉岛上的植物生命有多么不同寻常"符合题意。故选D。
36.①根据"and over that time it has developed its own unique plant life"可知,随着时间的推移,它已经演化出了自己独特的植物种类,此处是现在完成时,需要填过去分词。故填developed。
②根据"The desert rose is a ‘bottle' tree. It stores water in its fat trunk (树干)."可知,沙漠玫瑰将水分储存在它粗壮的树干里,store"储存",此处时态是一般现在时单三形式。故填stores。
③根据"It is shaped like an umbrella, with a lot of branches (枝) under a green top. The tree gets its name from the red sap (树液) that comes out when it is cut."可知,"龙血树" 因其被砍时会流出红色汁液而得名。sap "枝液,树液",不可数名词。故填sap。
④根据"This sap has been used for centuries as a medicine and to make red dye and paint."可知,龙血树的枝液被用作药材。medicine "药材";由"a"可知,此处填单数形式。故填medicine。
⑤根据"Socotra isn't an easy place for tourists to visit."可知,到达索科特拉岛不容易。easy "容易的",符合语境。故填easy。
五、(C)
(2024九上·二道期末)Mars is full of surprises and mysteries. Not long ago, something strange showed up in a picture of this planet. It's a pattern (图案) on the ground that looks like a bear face.
The picture was taken from high above Mars. Scientists took a closer look at the "bear". Different marks on the ground make up the face of the "bear". Its two eyes are holes known as craters (坑). Rocks from space made the craters when they hit the surface of Mars long ago. The nose of the "bear" is a hill. Part of the hill has broken off in the shape of a "V". The circle that forms the head is a crack (裂缝) in the ground. It might be the edge (边缘) of a much larger crater. Later, something like lava (岩浆) filled the crater. The lava might have come out of the hill that forms the nose.
Seeing a "bear face" on Mars is not as strange as it may seem. The human mind is always finding patterns in the world. This is why you might see a cloud and think that its shape is like an animal or an object.
People watching the surface of Mars have had experiences like this. In 1976, people thought they saw a human face in a picture of Mars. However, it was just a huge rock.
These days, people take pictures of all kinds of things on Mars. Some have strange shapes. It seems that "Martians" made them, but it is probably not true. So far, Mars has seemed to be lifeless. The strange shapes people see are just patterns on the island.
根据短文内容,判断句子正(T)、误(F)。
37.A pattern that looked like a bear face was found on Mars recently.
38.Rocks from space hit the surface of Mars long ago.
39.The example in Paragraph 4 shows why people are interested in watching the surface of Mars.
40.The strange shapes on Mars show there're no humans on the planet.
41.The theme of the passage is about space and technology.
【答案】37.正确
38.正确
39.错误
40.错误
41.错误
【知识点】说明文;地球与宇宙探秘;细节理解;推理判断;文章大意
【解析】【分析】本文讲述了火星上发现类似熊脸的图案,解释其是由陨石坑、山丘等自然地貌构成的,并说明人类会在事物中寻找图案,类似"火星人脸"的现象实际是自然景观。
【点评】考查阅读理解,做判断正误题时,需逐一将题目与原文细节对应,注意表述的逻辑和主旨的匹配度,避免主观臆断。
37.细节理解题。根据文中"Not long ago, something strange showed up in a picture of this planet. It's a pattern on the ground that looks like a bear face."。可知,最近在火星上发现了类似熊脸的图案,故答案为正确。
38.细节理解题。根据文中"Rocks from space made the craters when they hit the surface of Mars long ago."。可知,很久以前太空岩石撞击了火星表面,故答案为正确。
39.推理判断题。根据文中"Paragraph 4的例子(1976年人们误以为火星上有人脸,实际是岩石)",是为了说明"人类会在事物中寻找图案",而非解释人们对火星表面感兴趣的原因。可知,该表述错误,故答案为错误。
40.推理判断题。根据文中"The strange shapes people see are just patterns on the island. So far, Mars has seemed to be lifeless."。可知,奇怪形状是自然图案,不能直接证明"火星上没有人类"(火星本就无生命),该表述逻辑错误,故答案为错误。
41.文章大意题。本文主题是"火星上的奇怪图案(如熊脸)是自然形成的,人类会在事物中寻找图案",并非"太空与科技"。可知,该表述错误,故答案为错误。
六、(D)
(2024九上·二道期末)People often use the natural world as inspiration for their inventions. 42.   Here are some examples.
Animals can do many things that humans can't do, like flying or staying underwater for a long time. 43.   Thanks to it, people can travel far in the air. This has helped to develop trade and travelling. The idea of the submarine (潜水艇) comes from a sea animal. It can travel underwater. 44.  
Plants around us are also great sources of ideas for other wonderful inventions. The self-cleaning glass window and the cloth used to make umbrellas were both inspired by the leaves of a lotus plant, with their ability to wash away dirty things in the rain. 45.   Georges de Mestral was a Swiss engineer who, while walking his dog in the forest in, noticed that his coat was covered in burrs (苍耳). Through a microscope, he discovered that burrs were able to attach themselves to clothing and other surfaces. This observation sparked his inspiration, finally leading to the invention of Velcro. It has become a fastener (扣件) for shoes, jackets and even spacesuits.
 46.   Scientists and inventors have tried to learn more about things in nature to create better, stronger and safer tools for our everyday life.
阅读短文,把A—E五个句子填入文章空缺处,使短文内容完整。
A. Another product is Velcro.
B. The plane is one of the greatest inventions in our history.
C. It is very useful to scientists in learning about the undersea world.
D. It is true that nature has inspired lots of inventions and technologies.
E. By watching animals and plants, they invent new things to serve humans.
【答案】42.E;43.B;44.C;45.A;46.D
【知识点】说明文;人类文明与创新
【解析】【分析】选项翻译:
A. Another product is Velcro. 另一种产品是魔术贴。
B. The plane is one of the greatest inventions in our history. 飞机是我们历史上最伟大的发明之一。
C. It is very useful to scientists in learning about the undersea world. 它对科学家了解海底世界非常有用。
D. It is true that nature has inspired lots of inventions and technologies. 自然界确实启发了许多发明和技术。
E. By watching animals and plants, they invent new things to serve humans. 通过观察动植物,他们发明新事物来服务人类。
本文讲述了人们常以自然界的动植物为灵感进行发明创造,举例介绍了飞机、潜水艇、自清洁玻璃、雨伞布料、魔术贴等发明的自然灵感来源,说明自然界对人类发明和技术的启发作用。
【点评】考查阅读还原。这类题目需先理解上下文语境,抓住段落核心话题(如某发明、某产品),再匹配选项中对应的内容,注意衔接句的逻辑连贯性。
42.根据前文"People often use the natural world as inspiration for their inventions."(人们常以自然界为发明灵感)及后文"Here are some examples."(以下是一些例子),可知此处需衔接"观察自然发明新事物"的内容,结合选项可知E"通过观察动植物,他们发明新事物来服务人类"符合语境,故选E。
43.根据后文"Thanks to it, people can travel far in the air."(多亏了它,人们能在空中远行),可知此处应提到"飞机"这一发明,结合选项可知B"飞机是我们历史上最伟大的发明之一"符合语境,故选B。
44. 根据前文"The idea of the submarine comes from a sea animal. It can travel underwater."(潜水艇的想法源于海洋动物,它能在水下航行),可知此处需说明潜水艇的作用,结合选项可知C"它对科学家了解海底世界非常有用"符合语境,故选C。
45.根据后文"finally leading to the invention of Velcro"(最终促成了魔术贴的发明),可知此处需引出"魔术贴"这一产品,结合选项可知A"另一种产品是魔术贴"符合语境,故选A。
46.根据后文"Scientists and inventors have tried to learn more about things in nature to create better tools"(科学家和发明家试图更多了解自然事物来创造更好的工具),可知此处需总结"自然启发发明"的主题,结合选项可知D"自然界确实启发了许多发明和技术"符合语境,故选D。
七、(E)
(2024九上·二道期末)Once there were four children whose names were Peter, Susan, Edmund, and Lucy, and it has been told in another book called The Lion, the Witch and the Wardrobe how they had a great adventure. They had opened the door of a magic wardrobe (衣橱) and found themselves in a quite different world, and in that different world they had become Kings and Queens in a country called Narnia. While they were in Narnia they seemed to rule for years and years; but when they came back through the door and found themselves in England again, it all seemed to have taken no time at all.
That had all happened a year before, and now all four of them were sitting on a seat at a railway station with trunks (行李箱) around them. In a few minutes, one train would arrive and take the girls away to one school, and in about half an hour another train would arrive and the boys would go off to another school. Now they would say good-bye and everyone felt rather sad.
It was an empty, sleepy country station and there was hardly anyone on the platform (站台) except themselves. Suddenly Lucy gave a sharp little cry.
"What's up, Lu " Edmund said and then suddenly broke off and made a noise like "Ow!"
"What on earth—," began Peter, and then he too suddenly changed what he had been going to say. Instead, he said, "Susan, where are you dragging (拽) me to "
"I'm not touching you," said Susan. "Someone is pulling me. Oh-oh-oh stop it!"
Everyone noticed that all the others' faces had gone very white.
"I felt just the same," said Edmund in a breathless voice, "It seems that I was being dragged along. A most frightful pulling—ugh! It's beginning again."
Scared, Lucy said, "Oh, I can't bear it."
"Look sharp!" shouted Edmund, "All catch hands and keep together. Quick!"
"Yes," said Susan. "Hold hands. Oh, I do wish it would stop—oh! "
根据短文内容,回答下列问题。
47.Where were the four children after they came back through the door
   
48.How soon would the train arrive to take the boys to their school
   
49.Who gave a sharp little cry
   
50.What did Edmund mean when he said he felt just the same
   
51.How did Susan feel at the moment
   
【答案】47.They were in England.
48.In about half an hour.
49.Lucy.
50.He meant that someone was pulling/dragging him.He meant that he was being dragged by someone.
51.Scared./Frightened.
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;观点态度
【解析】【分析】本文讲述了彼得、苏珊、爱德蒙和露西四个孩子在经历纳尼亚冒险一年后,在火车站即将分别时,突然遭遇莫名拖拽的惊险场景。
【点评】考查任务型阅读,做题时需先明确题目考查类型,细节题直接定位原文关键句提取答案,观点态度题结合人物语言、语境推断情感,确保答案贴合文本信息。
47.细节理解题。根据"but when they came back through the door and found themselves in England again,"可知,他们在英国。故填They were in England.
48.细节理解题。根据"in about half an hour another train would arrive and the boys would go off to another school."可知,半个小时后,另一辆火车将带男孩离开去另一所学校。故填In about half an hour.
49.细节理解题。根据"Suddenly Lucy gave a sharp little cry."可知,露西发出一声尖锐的小叫。故填Lucy.
50.细节理解题。根据"It seems that I was being dragged along. A most frightful pulling—ugh! It's beginning again."可知,Edmund感觉有人在拽他。故填He meant that someone was pulling/dragging him./He meant that he was being dragged by someone.
51.观点态度题。根据"Everyone noticed that all the others' faces had gone very white."可知,每个人脸色苍白,以及Susan说的话"Hold hands. Oh, I do wish it would stop—oh!"可知,她希望能够停下来,推理可知在那个时刻,Susan很害怕。故填Scared./Frightened.
八、Ⅳ. 短文填空(共10题;每小题1分,满分10分)
(2024九上·二道期末)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Linglong porcelain (玲珑瓷) is a special kind of porcelain that appears to be covered with small "holes", but the porcelain can still hold water without  52.   (let) it leaking (泄露). It's also one of the famous  53.   (tradition) porcelains from Jingdezhen. However, it is too difficult to make so that only  54.   small number of Linglong porcelain pieces have remained over time. Today, a woman called Lyu Yating  55.   comes from Jingdezhen carries forward the porcelain making skills.
Lyu came from a family of porcelain makers. She  56.   (spend) her childhood with clay. After graduating in the UK, Lyu made up her mind to return to her family  57.   take on the responsibility of mastering the art of Linglong porcelain from her father. It took Lyu over ten years to learn how  58.   (make) Linglong porcelain well. The hands-on experience helped her make great works. Thanks to modern technology, she also adds her own ideas to the art. Her porcelain not only is popular  59.   young people in China, but attracts many foreigners.
"While studying abroad, I found many  60.   (western) used Chinese porcelain. It made me really proud," she said. "I will work harder to create something  61.   (complete) new, drawing worldwide attention to Linglong porcelain and Chinese culture. "
【答案】52.letting;53.traditional;54.a;55.who;56.spent;57.and;58.to make;59.with;60.westerners;61.completely
【知识点】说明文;非物质文化遗产(技艺传承)
【解析】【分析】本文讲述了景德镇传统非物质文化遗产玲珑瓷的特点,以及制瓷艺人吕雅婷传承并创新玲珑瓷技艺、让其受到国内外关注的故事。
【点评】考查语法填空,注意结合语境判断词性转换、固定搭配、从句引导词、时态等语法知识的运用,同时要关注词汇的词形变化规则。
52.句意:玲珑瓷是一种特殊的瓷器,表面看似布满小孔,但仍能盛水而不使其泄露。所给词"let":让、使,动词。"without"是介词,后接动词的-ing形式,因此用"letting"。故答案为:letting。
53.句意:它也是景德镇著名的传统瓷器之一。所给词"tradition":传统,名词。此处需修饰名词"porcelains",要用形容词形式,"tradition"的形容词是"traditional"。故答案为:traditional。
54.句意:然而,它的制作难度极大,因此随着时间的推移,仅存少量玲珑瓷作品。"a small number of"是固定搭配,意为"少量的",因此用"a"。故答案为:a。
55.句意:如今,一位来自景德镇的名叫吕雅婷的女士传承了这种制瓷技艺。此处是定语从句,先行词"a woman"指人,且关系词在从句中作主语,因此用"who"。故答案为:who。
56.句意:她的童年是与陶土相伴度过的。所给词"spend":度过、花费,动词。描述过去的经历,要用一般过去时,"spend"的过去式是"spent"。故答案为:spent。
57.句意:在英国毕业后,吕雅婷下定决心回到家族,从父亲那里接过掌握玲珑瓷技艺的责任。"return to her family"和"take on the responsibility"是并列的动作,要用连词"and"连接。故答案为:and。
58.句意:吕雅婷花了十多年时间才学会如何做好玲珑瓷。所给词"make":制作,动词。"how to do sth."是"疑问词+不定式"结构,作"learn"的宾语,因此用"to make"。故答案为:to make。
59.句意:她的瓷器不仅受到中国年轻人的欢迎,还吸引了许多外国人。"be popular with"是固定搭配,意为"受……欢迎",因此用"with"。故答案为:with。
60.句意:"在国外学习时,我发现许多西方人使用中国瓷器。这让我非常自豪,"她说。所给词"western":西方的,形容词。"many"后接可数名词复数,"western"对应的指人名词是"westerners"(西方人)。故答案为:westerners。
61.句意:"我会更加努力,创造出全新的作品,让玲珑瓷和中国文化引起全球关注。"所给词"complete":完全的,形容词。此处需修饰形容词"new",要用副词形式,"complete"的副词是"completely"。故答案为:completely。
九、书面表达(满分20分)
62.(2024九上·二道期末)假如你是李华,最近你校将举办以"Chinese tea culture"为主题的英语演讲比赛。请你以学生会的名义用英语写一则通知张贴到学校的国际部。
内容包括:
1. 比赛时间和地点;
2. 比赛的要求;
3. 希望积极参与。
要求:要点齐全;表述通顺;简洁得体;不少于40词。
Notice
Dear students,
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
The Students Union
【答案】例文
Notice
Dear students,
We are excited to announce an English speech competition on the theme of "Chinese tea culture". The competition will take place in the auditorium on Friday, March 15th, at 3:00 p.m. Participants should prepare a speech of no more than five minutes, focusing on various aspects of Chinese tea culture. We encourage everyone to actively participate and show your talent and knowledge. Let's make this event a success with your enthusiastic participation!
The Students Union
【知识点】应用文写作;应用文;中国传统文化与礼仪习俗
【解析】【分析】这是一篇应用文写作,体裁为通知。本文要求以学生会名义撰写关于"中国茶文化"英语演讲比赛的通知,需包含比赛时间地点、比赛要求、鼓励参与等要点。首先明确格式要素(标题、称呼、落款),然后紧扣题目三个要点,将比赛主题、具体时间地点、演讲要求(如时长、内容焦点)和鼓励参与等内容,用清晰简洁的句式连贯表达,最后检查语言是否得体流畅并满足词数要求。要求表述通顺、简洁得体,词数不少于40词;时态上主要用一般将来时说明活动安排;写作步骤为:先点明通知主题(宣布演讲比赛),再说明比赛的时间地点、参赛要求,最后呼吁积极参与。
【点评】例文符合通知的正式格式, 格式规范、内容完整,严格遵循了通知的文体格式,并将题目要求的时间、地点、主题、要求及鼓励参与等所有要点都清晰囊括。其次,范文在语言表达上简洁得体且富有亮点,如使用"We are excited to announce..."作为开场,比平铺直叙的"There will be..."更具感染力;"on the theme of"、"take place"、"various aspects of"等短语准确地道;结尾的祈使句"Let's make this event a success..."更是有效提升了号召力,整体用词规范且符合国际部学生的英语水平,是一篇优秀的示范文本。
63.(2024九上·二道期末)音乐是我们生活中不可缺少的精神食粮,它可以激发我们的斗志,也可以帮助我们放松身心。请以"The magic of music"为题,写一篇不少于80词的英语短文。
要求:
(1)讲述一个自身的故事;
(2)你的感悟;
(3)适当增加细节,行文连贯;
(4)文中不得出现真实的人名和校名。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
The Magic of Music
Music has always played a crucial role in my life.
Last year, I was preparing for my final exams, feeling extremely stressed and overwhelmed. One day, I decided to take a break and put on my headphones to listen to my favorite songs. As the melodies flowed, I felt the tension leave my body. I realized that music is more than just entertainment; it's a powerful tool that can transform our emotions and energize our spirits. Since then, whenever I feel stressed or uninspired, I turn to music for a refreshing change.
【知识点】命题作文;记叙文;音乐作品赏析与文化价值
【解析】【分析】这是一篇命题作文,以"The Magic of Music"为题,体裁为记叙文(兼具议论性)。写作要求需讲述自身与音乐相关的故事、表达感悟,适当增加细节使行文连贯,且不得出现真实信息,词数不少于80词;时态上用一般过去时描述故事,一般现在时表达感悟;需先引出音乐的重要性,再叙述具体故事,最后升华主题。
【点评】例文结构清晰,开篇点明音乐在生活中的重要性,接着讲述备考时因压力大通过听音乐缓解情绪的故事,细节生动("put on my headphones""tension leave my body");随后将音乐的意义从"娱乐"提升为"调节情绪、振奋精神的工具",结尾说明音乐成为自己应对压力的方式,紧扣"音乐的魔力"这一中心。文中"more than just...""whenever..."等句式的使用,让表达更丰富且逻辑连贯。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表