【精品解析】吉林省长春市九台区2024-2025学年八年级上学期期末测试英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】吉林省长春市九台区2024-2025学年八年级上学期期末测试英语试题

资源简介

吉林省长春市九台区2024-2025学年八年级上学期期末测试英语试题
一、Ⅴ. 单项选择。(10分)
1.(2024八上·九台期末)He is going to be a computer programmer when he ________ college.
A.begins B.starts C.left D.finishes
【答案】D
【知识点】第三人称单数;when引导的时间状语从句
【解析】【分析】句意:他大学毕业后打算成为一名计算机程序员。begins(开始);starts(开始);left(离开,过去式);finishes(完成、结束)。"when"引导的时间状语从句中,主句用"be going to"表将来,从句用一般现在时表将来;结合"成为程序员"的逻辑,应是"大学毕业(结束学业)"后,"finishes"符合语境。故选D。
【点评】考查时间状语从句的时态与语义逻辑,注意"主将从现"的时态规则(主句将来时,从句一般现在时),同时结合职业规划的语境选择"finishes"(结束学业)这一动作。
2.(2024八上·九台期末)________ the beginning of the year, we often make a promise.
A.At B.In C.From D.Between
【答案】A
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意:在年初的时候,我们常常许下承诺。At在某一时刻或地点等;In在……里面;From从……起;来自;Between在……之间。根据"…the beginning of the year, we often make a promise."可知,at用于表示具体的时间点或者像the beginning/end of…这样的特定时间短语前,表示"在……开始的时候"。故选A。
【点评】考查介词的固定短语搭配,注意区分"at the beginning of"(接名词,表"在……的开始")与"in the beginning"(单独使用)的用法差异,结合短语结构选择正确介词。
3.(2024八上·九台期末)There ________ a show in the zoo tomorrow evening.
A.was B.are C.will be D.will have
【答案】C
【知识点】一般将来时;There be句型的肯定句
【解析】【分析】句意:明天晚上动物园会有一场表演。根据"tomorrow evening"可知,时态为一般将来时;再根据"There"可知,句子结构为there be;there be句型的一般将来时构成:there will be和there is/are going to be。故选C。
【点评】考查"there be"句型的时态,注意"there be"表"存在",不能与"have"(表"拥有")混用,同时根据时间词选择对应的将来时结构"there will be"。
4.(2024八上·九台期末)We can see many stars in the ________. It will be a sunny day tomorrow.
A.earth B.room C.sky D.book
【答案】C
【知识点】介词短语
【解析】【分析】句意:我们能在天空中看到很多星星。明天会是晴天。earth(地球),星星不在地球上;room(房间),房间里看不到星星;sky(天空),星星是在天空中的,符合语义;book(书本),书本里没有星星。结合"stars(星星)"的存在位置,"sky"是正确选项。故选C。
【点评】考查名词的语义匹配,注意结合事物(星星)的实际存在场景,选择对应的地点名词"sky(天空)"。
5.(2024八上·九台期末)________ cups of coffee do we need
A.How much B.How many C.How many of D.How much of
【答案】B
【知识点】特殊疑问句
【解析】【分析】句意:我们需要多少杯咖啡?How much用于询问不可数名词的量;How many用于询问可数名词的量,不特定于某个范围;How many of用于询问特定范围内的数量;How much of用于询问特定范围内的不可数名词数量。cups是可数名词,此处没有限定范围,因此用How many提问。故选B。
【点评】考查"How many"与"How much"的用法区分,注意根据名词的可数性(可数名词复数用How many,不可数名词用How much)选择对应的疑问词组。
6.(2024八上·九台期末)I'm too tired. I would like ________ on the chair.
A.sit B.to sit C.sitting D.sat
【答案】B
【知识点】固定搭配;动词不定式
【解析】【分析】句意:我太累了。我想坐在椅子上。would like后应接动词不定式表意愿,to sit符合。故选B。
【点评】考查"would like"的固定搭配,注意"would like to do sth."是固定结构,需接动词不定式,避免混淆动词形式。
7.(2024八上·九台期末)—What a nice model plane!
—Thank you. I made it by ________.
A.me B.my C.mine D.myself
【答案】D
【知识点】反身代词
【解析】【分析】句意:——多漂亮的飞机模型啊!——谢谢你。我自己制作的。me我,人称代词宾格;my我的,形容词性物主代词;mine我的,名词性物主代词;myself我自己,反身代词。根据"I made it by ..."可知我自己做的,by oneself"独自,单独"。故选D。
【点评】考查反身代词的固定短语搭配,注意"by oneself"表"独自完成",需根据主语选择对应的反身代词(I对应myself)。
8.(2024八上·九台期末)Henry won first prize in the school sports game, because he jumped ________ of all.
A.far B.farther C.the farthest D.further
【答案】C
【知识点】the+形容词最高级+表示范围的短语或从句
【解析】【分析】句意:亨利在学校运动会上得了一等奖,因为他是所有人中跳得最远的。far是原级,不体现比较;farther是比较级,仅用于两者之间的比较;the farthest是最高级,适配"of all"的多者比较场景,且"far"表实际距离时最高级用"the farthest";further多表示抽象的"进一步、更深层",不用于实际距离的比较。因此"the farthest"符合语境。故选C。
【点评】考查副词最高级的用法,注意根据比较范围(三者及以上用最高级)选择形式,同时区分"farther(实际距离远)"和"further(抽象意义远)"的用法差异。
9.(2024八上·九台期末)You need to practise speaking every day _________ you hope to improve your spoken English.
A.if B.although C.unless D.until
【答案】A
【知识点】连词辨析
【解析】【分析】句意:你需要每天练习口语,假如你希望提高你的英语口语。A. 表示如果,B. 表示虽然、即使,C. 表示除非、如果不,D. 表示直到。根据题干可知如果你希望提高你的口语,你需要每天练习讲英语,句子前后是条件关系,则应用if,引导条件状语从句。故答案为A。
【点评】考查连词辨析。注意理解选项词义,理解句意。
10.(2024八上·九台期末)—Sandy, I want to read my e-mails, but I can't ________ my computer.
—That's OK. I will help you do it.
A.turn on B.turn down C.turn off D.turn up
【答案】A
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:——桑迪,我想看电子邮件,但我打不开电脑。——没关系。我会帮你打开电脑的。turn on打开;turn down拒绝;turn off关掉;turn up出现。根据"I can't...my computer."可知,此处是指不能打开电脑。故选A。
【点评】考查"turn"相关短语的词义辨析,注意根据语境(操作电脑)匹配"turn on(打开设备)"这一短语,明确不同短语的适用场景。
二、Ⅵ. 完型填空。(15分)
(2024八上·九台期末)A woman in a small village was not happy with her life. She thought she always had 11. .
One day, a wise (充满智慧的) old man came and lived in her village. Many people went to 12. with their problems. The woman also 13. to visit the old man. The woman arrived at the old man's house one morning, 14. she didn't get an opportunity (机会) to meet him until evening. When she 15. met the old man, she Said, "Sir, I am very unhappy with my life. Problems are always 16. me. Please tell me how to end them."
The old man said, "It's too 17. today. I will answer your question tomorrow. Will you do a small job 18. me "
The woman 19. .
"There are 20 camels (骆驼) behind my house. I want you to 20. them tonight. 21. all of them sit down, you can go to sleep," the old man said.
After saying this, the old man left.
The next morning, the old man asked the woman, "Did you 22. well "
The woman replied, "I couldn't sleep 23. for a minute. I tried hard but I couldn't make all camels sit down. If I made one camel sit down, then another one would stand up."
The old man said, "Life is 24. . If you solve one problem, another will arise (出现). Just learn 25. problems one by one and enjoy life."
11.A.dreams B.problems C.ideas D.exams
12.A.him B.his C.himself D.she
13.A.learned B.refused C.decided D.worried
14.A.so B.but C.or D.if
15.A.hardly B.probably C.quickly D.finally
16.A.around B.outside C.inside D.across
17.A.hot B.cold C.late D.early
18.A.by B.at C.on D.for
19.A.agreed B.minded C.appeared D.discussed
20.A.bring out B.look after C.make up D.wait for
21.A.When B.How C.What D.Where
22.A.draw B.play C.sleep D.eat
23.A.even B.only C.again D.also
24.A.traditional B.fresh C.dangerous D.similar
25.A.solving B.to solve C.solved D.solve
【答案】11.B;12.A;13.C;14.B;15.D;16.A;17.C;18.D;19.A;20.B;21.A;22.C;23.A;24.D;25.B
【知识点】人生百味类;记叙文
【解析】【分析】本文讲述了一位对生活不满的村妇向智者求助,智者让她照看骆驼(一个坐下另一个站起),借此告诉她"生活如照看骆驼,问题会不断出现,要学会逐个解决并享受生活"的道理。
【点评】考查完形填空,注意结合上下文语境、固定搭配及类比逻辑推断词义,同时关注情节对道理的铺垫作用。
11.句意:她认为自己总是有难题。dreams梦想;problems难题;ideas想法;exams考试。根据"A woman in a small village was not happy with her life."可知,上文提到这位妇女对她的生活感到不满,故可推知她认为自己的生活里总是有难题。故选B。
12.句意:许多人带着他们的问题去找他。him他,宾格;his他的,形容词性物主代词;himself他自己,反身代词;she她,主格。根据"a wise (充满智慧的) old man came"可知,此处指人们都带着问题去向老智者求助,此处指代"old man",且作宾语,需要使用宾格形式。故选A。
13.句意:这位妇女也决定去拜访这位老人。learned学习;refused拒绝;decided决定;worried担心。根据"visit the old man"可知,此处指决定去拜访这位智者。故选C。
14.句意:一天早上,这位妇女来到了老人的家,但她直到晚上才有机会见到他。so所以,因此;but但是;or或者;if如果。根据"arrived at the old man's house one morning"可知,女士早上到达,直到晚上才见到老人,两个分句之间是转折关系。故选B。
15.句意:当她终于见到这位老人时。hardly几乎不;probably可能;quickly迅速地;finally最后。根据"The woman arrived at the old man's house one morning… meet him until evening."可知,这位妇女来到了老人的家,直到晚上才见到老人,故此处指最终见到了老人。故选D。
16.句意:问题总是围绕着我。around在……周围;outside在……外面;inside在……里面;across穿过。根据"I am very unhappy with my life."可知,这位女士对生活非常不满意,可推知此处指问题围绕着她。故选A。
17.句意:今天太晚了。hot热的;cold冷的;late晚的;early早的。根据"I will answer your question tomorrow."可知,老者说明天回答问题,可推知此处指今天太晚了。故选C。
18.句意:你能帮我做一件小事吗?by通过;at在……;on在……上;for为了。根据"Will you do a small job"可知,此处是老者向女士寻求帮助,要求女士为他做一件事。故选D。
19.句意:这位妇女同意了。agreed同意;minded介意;appeared出现;discussed讨论。根据"There are 20 camels…"可知,下文老人描述了自己需要帮助的事情,可知此处妇女是同意帮忙了。故选A。
20.句意:我想让你今晚照看它们。bring out带来,引出;look after照顾,照看;make up编造,化妆;wait for等待。根据"…all of them sit down, you can go to sleep"可知,下文提到妇女需要让所有骆驼坐下,故此处指照顾这些骆驼。故选B。
21.句意:当所有骆驼都坐下来时,你就可以去睡觉了。When当……时候;How如何;What什么;Where哪里。根据"you can go to sleep"可知,这位女士可以睡觉的时间是所有骆驼都坐下来时,需要选择时间状语从句的引导词。故选A。
22.句意:你睡得好吗?draw画;play玩,演奏;sleep睡觉;eat吃。根据"I couldn't sleep"可知,女士回答自己不能入睡,可知此处是提问是否睡得好。故选C。
23.句意:我甚至一分钟都没睡着。even甚至;only仅仅;again再次; also也。根据"I tried hard but I couldn't make all camels sit down…"可知,下文提到女士描述自己一整晚都在照顾骆驼,可推知此处是强调甚至一分钟都没有睡。故选A。
24.句意:生活也是如此。traditional传统的;fresh新鲜的;dangerous危险的;similar相似的。根据"If you solve one problem, another will arise"可知,下文提到,如果你解决了一个问题,另一个问题就会出现,可知此处指生活就和女士照顾骆驼是类似的。故选D。
25.句意:只要学会一个接一个地解决问题,并享受生活。solving解决,solve的现在分词;to solve解决,动词不定式;solved解决,solve的过去式;solve解决,动词原形。根据"learn"可知,其后加不定式作宾语,意为"学习做某事"。故选B。
三、(A)
(2024八上·九台期末)Lara:
There will be many parks and enough green space because people will take the environment more seriously. People will live a happy and healthy life. Maybe people will have a much healthier diet.
Bob:
I think computers will be very small in the future. We will put them in our clothes and use our voices to control (控制) them. We'll meet our teachers and friends in a cool virtual (虚拟的) place to learn about the world.
Jenny:
I think the earth will become a cleaner place in the future because we will drive cars with the energy (能源) from the sun. What's more, perhaps cars will be very fast, and some cars can even fly in the air.
Jim:
There won't be much land, so there will be big cities underwater, and we will travel in submarines (潜艇). I want to live in an underwater house with glass walls. I will see fish swimming around!
根据短文内容,选择最佳答案。
26.Jim predicts that people will travel ________.
A.by car B.by plane C.by ship D.by submarine
27.Who thinks we will use our voices to control computers
A.Lara. B.Bob. C.Jenny. D.Jim.
28.Jenny believes the earth will become cleaner because people will ________.
A.only eat healthy food B.use energy from the sun
C.live under the water D.put computers in the clothes
29.The four kids are talking about ________.
A.what the world will be like B.how fast cars will fly
C.where people will get fresh food D.how much land there will be
30.Where will you see the material (材料)
A.On newspaper. B.In a TV show.
C.On social media (社交媒体). D.In a magazine.
【答案】26.D
27.B
28.B
29.A
30.C
【知识点】科幻未来类;细节理解;文章大意;新媒体语篇;文章出处
【解析】【分析】本文讲述了Lara、Bob、Jenny、Jim四个孩子分别对未来世界的预测,涉及环境、科技、交通、居住等方面。
【点评】考查阅读理解,做细节题时需快速定位人物对应的表述;文章大意题要梳理各人物的核心观点,概括共同主题;出处题需结合内容形式匹配对应的载体。
26.细节理解题。根据"and we will travel in submarines."可知,吉姆认为由于土地不多,所以会有水下大城市,我们将乘坐潜艇旅行。故选D。
27.细节理解题。根据"Bob: I think computers will be very small in the future. We will put them in our clothes and use our voices to control (控制) them."可知,鲍勃认为未来的电脑会非常小,我们会把它们放在衣服里,用声音来控制它们。故选B。
28.细节理解题。根据"I think the earth will become a cleaner place in the future because we will drive cars with the energy (能源) from the sun."可知,珍妮认为未来地球将成为一个更干净的地方,因为我们将驾驶使用太阳能的汽车。故选B。
29.文章大意题。通读全文,根据"There will be…I think computers will…I think the earth will…There won't be…"可知,这四位同学谈论的都是未来的生活。故选A。
30.文章出处题。通读文章,结合材料中给出的标识可推断,这篇材料是在社交媒体上可以看到的。故选C。
四、(B)
(2024八上·九台期末)The start of every New Year is when we all make plans to change (改变) our life for the better over the coming twelve months. A famous teacher says, "January 1st is a special date. A resolution made on this day is much more helpful than one made on August 26, for example." So, we all make a list of things to stop, start or change.
However, most of the people break their resolutions by January 31st. They are usually the same resolutions that were not finished last year and the year before last year. The teacher says people would like to make the same resolutions year after year, even though they have a hard time to carry them out.
A survey shows 45 percent of us make a New Year's resolution. The most common resolutions include losing weight, volunteering to help others, giving up smoking, saving money, and getting fit. Others include eating healthier food, drinking less junk drink, and going on a trip.
According to the survey, only 71 percent of us keep our promise for the first two weeks, six months later, less than 50 percent still keep their resolutions. So many people give up their resolutions. Maybe, they don't have strong minds.
根据短文内容,选择最佳答案。
31.When is the best time to make a resolution
A.On August 26. B.On December 26.
C.On January 1. D.On January 31.
32.How long do most of the people keep their resolutions
A.About one month. B.About two months.
C.About half a year. D.About a year.
33.How many of us make a New Year's resolution
A.45%. B.50%. C.71%. D.95%.
34.Which of the following is true
A.One of the most common resolutions is going on a trip.
B.People usually make different resolutions every year.
C.Most of us can keep our promises for the whole year.
D.People usually make the same resolution every year.
35.Why do so many people give up their resolutions
A.Because they don't like their resolutions.
B.Because they don't have strong minds.
C.Because they are too busy with their work.
D.Because the resolutions are too difficult.
【答案】31.C
32.A
33.A
34.D
35.B
【知识点】议论文;自我管理;细节理解
【解析】【分析】本文讲述了人们通常在1月1日制定新年决心,常见的决心包括减肥、存钱、健身等,但大多数人仅能坚持一个月,且每年会制定相同的决心,很多人因意志不坚定而放弃。
【点评】考查阅读理解,做细节题时需精准定位原文中的关键信息(如日期、百分比、观点句),避免被干扰选项误导;同时注意梳理文章围绕"新年决心"展开的核心逻辑。
31.细节理解题。根据"January 1st is a special date. A resolution made on this day is much more helpful than…"可知,1月1日是一个特别的日子,在这一天做出的决定比其他日子做出的决定要有效得多,也就是说1月1日是做决定的最佳日子。故选C。
32.细节理解题。根据"However, most of the people break their resolutions by January 31st."可知,大多数人在1月31日前就打破了他们的决心,也就是说大部分人能够坚持一个月。故选A。
33.细节理解题。根据"A survey shows 45 percent of us make a New Year's resolution."可知,一项调查显示,45%的人会制定新年目标。故选A。
34.细节理解题。根据"The teacher says people would like to make the same resolutions year after year"可知,老师说,人们会年复一年地制定同样的目标。故选D。
35.细节理解题。根据"So many people give up their resolutions. Maybe, they don't have strong minds."可知,很多人放弃了他们的目标,也许是因为他们没有足够的意志力。故选B。
五、(C)
(2024八上·九台期末)For a teenager, life can be a little hard, especially (尤其) when you're trying to spend a long day at school. To get good grades, it is important to use your time effectively. The following advice may help you use your time more effectively.
Use a notebook
Keeping a notebook can help you better organize your time. At the start of each week, write down what you need to do. Try to think about how long it will take you to finish different tasks and make a weekly plan. Make sure you know what you can get done in one day. Putting everything down on paper will help you decide which tasks are more important than others.
Break it down
Think of one to five goals you'd like to reach during each school term. Then, break down each goal into smaller steps. This will help you make your goals come true more quickly. At the same time, you won't feel very tired.
Stay away from procrastination (拖延症)
Try not to put off tasks until the last minute. If you have a habit of finishing tasks on time, you are halfway to success. This is very important in your everyday life.
By following the advice, you can effectively use your time and get good grades in your studies.
根据短文内容,选择最佳答案。
36.What does the underlined word "effectively" mean in Chinese
A.礼貌地 B.大声地 C.明亮地 D.有效地
37.Why should we write everything down on paper
A.To let us know what to do first.
B.To help make our study much easier.
C.To help us know what the teachers tell us in class.
D.To help us know how long it will take to finish all the homework.
38.What does Paragraph 4 mainly tell us
A.Where we should put our things.
B.We should finish our work on time.
C.How the notebook can help us in our study.
D.We should break down our each goal into smaller steps.
39.What's the structure (结构) of the passage
A.12/34/5 B.12/3/45 C.1/234/5 D.123/4/5
40.What's the best title (题目) for the passage
A.Ways to get higher grades in our study.
B.Reasons why a teenager's life is so hard.
C.Reasons why we should use a notebook.
D.Advice about how to make better use of our time.
【答案】36.D
37.A
38.B
39.C
40.D
【知识点】说明文;时间管理;细节理解;词义猜测;文章结构
【解析】【分析】本文讲述了青少年有效利用时间对取得好成绩的重要性,并给出了使用笔记本、分解目标、远离拖延三条具体建议,帮助青少年更好地管理时间。
【点评】考查阅读理解,做词义猜测题时需结合上下文语境及核心话题推断含义;段落大意题要抓住段落中心句;文章结构题需梳理"总—分—总"的逻辑关系,明确各段落功能。
36.词义猜测题。根据"To get good grades, it is important to use your time effectively."可知,为了取得好成绩,有效利用时间很重要,所以划线单词意为"有效地,高效地"。故选D。
37.细节理解题。根据"Keeping a notebook can help you better organize your time...Putting everything down on paper will help you decide which tasks are more important than others."可知,将所有事情记录在纸上可以帮助我们优先排序,决定哪些任务更重要,从而更有效地利用时间。故选A 。
38.段落大意题。根据"Try not to put off tasks until the last minute. If you have a habit of finishing tasks on time, you are halfway to success. This is very important in your everyday life."可知,这一段主要强调避免拖延,建议青少年养成按时完成任务的习惯,这对于学习和生活都至关重要。故选B。
39.文章结构题。本文文章为总分总的结构。文章第一段表明:下面这些建议可以帮助你更有效的利用时间;接着,从使用笔记本、把目标分解和远离拖延三个方面详细阐述建议;最后总结:通过这些建议,你可以有效的利用你的时间,然后在学业上取得好成绩。故选C。
40.标题选择题。根据第一段"The following advice may help you use your time more effectively."以及全文可知,本文就青少年如何有效利用时间提出三点建议:使用笔记本、把目标分解和远离拖延。故选D。
六、(D)
(2024八上·九台期末)A long time ago, there was an emperor (皇帝). He had a beautiful garden. In the garden, there was a little nightingale (夜莺) singing very beautifully.
One day, the emperor heard about this little bird's beautiful voice. He asked his guards to bring her to him. As soon as the emperor heard the nightingale's voice, he said, "Put her in a golden cage, so she can stay and sing for me whenever I want to hear her."
The little bird was so unhappy about being kept in the cage (笼子) that she stopped singing one day. The emperor was very angry. He ordered the scientists in his palace to make a robot bird for him. The bird could sing very beautifully, too. The emperor was pleased.
Soon the robot bird became old. It no longer sang beautiful songs. Just at that time, the emperor became very weak. One morning, while lying (躺) in bed, the emperor wanted it to sing once again. But the robot bird couldn't sing any more. Suddenly, the nightingale landed on the window. She began to sing her most beautiful song. The emperor was very happy! He became better and better each day.
After the emperor was well, he changed a lot and became kind to his people. From then on, all his people cherished (爱戴) him for his love and kindness.
根据短文内容,判断下列句子正(T)、误(F)。
41.Both the nightingale and the robot bird had a beautiful voice.
42.The emperor kept the nightingale in a golden cage in order to hear her sing at any time.
43.The nightingale was very happy after she was kept in the golden cage.
44.The emperor was not satisfied (满意的) with the robot bird at first.
45.The emperor learnt from the nightingale what love and kindness were.
【答案】41.T
42.T
43.F
44.F
45.T
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文讲述了皇帝将歌声动听的夜莺关进金笼,夜莺因不开心而停止歌唱,皇帝随后让科学家制作了机器人鸟,后来机器人鸟失灵、皇帝病重,夜莺归来唱歌让皇帝康复,皇帝从此变得善良,受到百姓爱戴的故事。
【点评】考查阅读理解,做判断正误题时,需紧扣原文细节,区分"开心"与"不开心"、"满意"与"不满意"等相反表述;推理判断题要结合故事发展逻辑,理解情节与人物转变的关联。
41.细节理解题。根据文"there was a little nightingale singing very beautifully"和"The bird could sing very beautifully, too."。可知,夜莺和机器人鸟都有动听的声音,故答案为正确。
42.细节理解题。根据"Put her in a golden cage, so she can stay and sing for me whenever I want to hear her."。可知,皇帝把夜莺关进金笼是为了随时听它唱歌,故答案为正确。
43.细节理解题。根据"The little bird was so unhappy about being kept in the cage that she stopped singing one day."。可知,夜莺被关进笼子后很不开心,故答案为错误。
44.细节理解题。根据"The emperor was pleased."。可知,皇帝一开始对机器人鸟很满意,故答案为错误。
45.推理判断题。根据"Suddenly, the nightingale landed on the window. She began to sing her most beautiful song... After the emperor was well, he changed a lot and became kind to his people."。可知,夜莺在皇帝病重时归来唱歌,让他康复并学会善良,故答案为正确。
七、(E)
(2024八上·九台期末)I don't know much about cooking, but making noodles doesn't look that difficult. All you do is to boil (烧开) water in a pot, and then add some noodles and wait. 46.  
My mom works hard and cooks meals for me every day. She's always very tired. I'm 13 years old and it's time that I should do something for her. 47.   After school, I ran home. I turned on the stove (炉具), boiled some water in a pot and added some noodles. Just before Mom got home, I turned off the stove. 48.   They were mushy (糊状的). Making noodles was more difficult than I expected. Anyway, I put the noodles in a bowl and covered them with tomatoes and eggs.
 49.   She ate them and said, "Mmm! They are the best noodles in the world, my son."
I knew that I had overcooked the noodles. They were terrible. But that wasn't important.
 50.   Later, she told me that she would give me a cooking lesson if I wanted.
阅读短文,把A-E五个句子填入文中空缺处,使短文内容完整。
A. But the noodles didn't look good.
B. This is how my mom does it.
C. Mom knew that I was trying to help out.
D. So I decided to make noodles for her.
E. Mom was surprised when she saw the noodles I made.
【答案】46.B;47.D;48.A;49.E;50.C
【知识点】记叙文;家庭生活
【解析】【分析】选项翻译:
A. 但面条看起来不太好。
B. 我妈妈就是这么做的。
C. 妈妈知道我是想帮忙。
D. 所以我决定给她做面条。
E. 妈妈看到我做的面条时很惊讶。
本文讲述了13岁的"我"因心疼妈妈辛苦,尝试按照妈妈的做法煮面条,虽然面条煮糊了,但妈妈感受到了"我"的心意,还表示要教"我"做饭的故事。
【点评】考查阅读还原,注意结合上下文的逻辑衔接(如因果、承接)匹配选项,同时关注人物的行为与情感变化对内容的提示作用。
46.根据上文"All you do is to boil water in a pot, and then add some noodles and wait.",可知,此处是说明这种做法是妈妈的做法。选项B"我妈妈就是这么做的"符合这一语境需求。故选B。
47.根据上文"I'm 13 years old and it's time that I should do something for her.",可知,此处是承接前文,说明为妈妈做的事是做面条。选项D"所以我决定给她做面条"符合这一语境需求。故选D。
48.根据下文"They were mushy.",可知,此处是描述面条的状态不好。选项A"但面条看起来不太好"符合这一语境需求。故选A。
49.根据下文"She ate them and said...",可知,此处是说明妈妈看到面条时的反应。选项E"妈妈看到我做的面条时很惊讶"符合这一语境需求。故选E。
50.根据上文"I knew that I had overcooked the noodles. They were terrible. But that wasn't important.",可知,此处是解释"不重要"的原因是妈妈理解我的心意。选项C"妈妈知道我是想帮忙"符合这一语境需求。故选C。
八、(F)
(2024八上·九台期末)I'm Jason. As far back as I can remember, I always wanted to be a cook. I don't know why. My parents are not good at cooking. They both work in a school. They are always very busy and don't cook often.
When I was in middle school, once our English teacher asked us to talk about our dreams. I said I wanted to be a cook. She said being a cook was boring and tiring. I still remember she said that she didn't think I would become a cook.
But I did it. I started to work as a cook when I was twenty, and I'm still a cook. I have worked in good restaurants as well as common ones. Now I often encourage (鼓励) my children to cook at home. I teach them how to cook and how to appreciate (欣赏) great food. In fact, I'm trying to help them learn to appreciate the good things in life.
根据短文内容,回答下列问题。
51.Where do Jason's parents work
   
52.What did Jason's English teacher think of being a cook
   
53.When did Jason start to work as a cook
   
54.Did Jason ever work in common restaurants
   
55.What does Jason often encourage his children to do
   
【答案】51.At school./ In a school./ They both work at school/ in a school.
52.She thought it was boring and tiring.
53.When he was twenty.
54.Yes, he did.
55.He encourages his children to cook at home.
【知识点】记叙文;职业启蒙
【解析】【分析】本文讲述了杰森从小梦想成为一名厨师,尽管父母不擅长烹饪、英语老师不看好,但他最终实现梦想,如今还鼓励并教导自己的孩子做饭,帮助他们学会欣赏生活中美好事物的故事。
【点评】考查任务型阅读,做题时需先判断题目考查类型,细节题要精准定位原文关键信息,直接提取答案,确保回答与文本内容一致,不添加额外无关信息。
51.细节理解题。根据第一段内容"They both work in a school."可知,他们都在学校工作。故填At school./ In a school./ They both work at school/in a school.
52.细节理解题。根据"She said being a cook was boring and tiring."可知,英语老师认为当一名厨师又无聊又累。故填She thought it was boring and tiring.
53.细节理解题。根据"I started to work as a cook when I was twenty"可知,当他20岁时,他开始从事厨师工作。故填When he was twenty.
54.细节理解题。根据"I have worked in good restaurants as well as common ones."可知,他在高档餐厅和普通餐厅都工作过。故填Yes, he did.
55.细节理解题。根据"Now I often encourage my children to cook at home."可知,他经常鼓励他的孩子在家做饭。故填He encourages his children to cook at home.
九、Ⅷ.阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。(10分)
(2024八上·九台期末)Joseph is a teacher in New York. He gives lessons to 56.   (he) students about American history. But he was born 57.   Kenya, an African country where the children lead a very different life. For example, a ten-year-old boy may spend 58.   (much) time in taking care of cows than studying at school. The children also learn many skills like how 59.   (live) in the wild.
Unlike many other children, Joseph went to school. And 60.   (lucky), when he was 15, he came 61.   (study) in America and then became a teacher. Joseph wrote 62.   book called Facing the Lion. In the book, he talks about his childhood. He thinks it is very important for American children 63.   (learn) about the cultural differences between their country 64.   the others. He also thinks children should learn to be strong and full of hope. Now Joseph 65.   (do) a project, hoping that it will help children face their own "lions".
【答案】56.his;57.in;58.more;59.to live;60.luckily;61.to study;62.a;63.to learn;64.and;65.is doing
【知识点】记叙文;人物传记
【解析】【分析】本文讲述了出生于肯尼亚的教师约瑟夫,通过自己的经历创作书籍,并开展项目,帮助孩子们了解文化差异、直面困难的故事。
【点评】考查语法填空,注意词形变换、固定搭配、时态和介词等语法知识的运用。
56.句意:他给他的学生们讲授美国历史。所给词he:他,代词。此处需要形容词性物主代词修饰名词"students",表示"他的学生",故将he变为his。故答案为:his。
57.句意:但他出生在肯尼亚,一个非洲国家,那里的孩子们过着非常不同的生活。表示"在某个国家"需用介词in,故填in。故答案为:in。
58.句意:例如,一个10岁的男孩可能会花更多时间照顾牛,而不是在学校学习。所给词much:许多的,形容词。此处是"照顾牛"和"在学校学习"的对比,需用much的比较级more表示"更多的",故填more。故答案为:more。
59.句意:孩子们也学习很多技能,比如如何在野外生存。所给词live:生存、生活,动词。"how to do sth."是固定结构,表示"如何做某事",故填to live。故答案为:to live。
60.句意:而且,幸运的是,当他15岁时,他来到美国学习,后来成为了一名教师。所给词lucky:幸运的,形容词。此处需要副词修饰整个句子,故将lucky变为副词luckily。故答案为:luckily。
61.句意:而且,幸运的是,当他15岁时,他来到美国学习,后来成为了一名教师。所给词study:学习,动词。此处用动词不定式作目的状语,表示"来美国的目的是学习",故填to study。故答案为:to study。
62.句意:约瑟夫写了一本名为《直面狮子》的书。"book"是可数名词单数,且此处表示泛指"一本",book以辅音音素开头,故填a。故答案为:a。
63.句意:他认为对美国孩子来说,了解他们国家和其他国家之间的文化差异是非常重要的。所给词learn:了解、学习,动词。"It is + 形容词 + for sb. to do sth."是固定句型,表示"对某人来说做某事是……的",故填to learn。故答案为:to learn。
64.句意:他认为对美国孩子来说,了解他们国家和其他国家之间的文化差异是非常重要的。 between…and"在……和……之间",固定搭配。故填and。
65.句意:现在约瑟夫正在做一个项目,希望它能帮助孩子们直面自己的"狮子"。所给词do:做,动词。根据"Now"可知句子用现在进行时,结构为"am/is/are + 现在分词",主语Joseph是第三人称单数,故填is doing。故答案为:is doing。
十、(A)
66.(2024八上·九台期末)假设你是Peter,你的朋友Mary邀请你参加她周日的生日聚会,但你有事不能接受她的邀请。请你根据以下提示,用英语给她回复一封邮件,向她说明缘由。
提示:
1.不能接受邀请的原因;
2.虽然你不能接受邀请,但你可以为聚会帮忙做些准备工作 (比如:做生日蛋糕)。
Dear Mary,
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Peter
【答案】例文
Dear Mary,
Thanks so much for inviting me to your birthday party. I'd love to go to the party, but I'm not available on that day because I need to visit my grandparents on Sunday.
However, I am glad to help out with any of the preparations. My mother taught me how to make cakes and cookies. So I can prepare a beautiful birthday cake for you.
I'm looking forward to your reply.
Yours,
Peter
【知识点】应用文写作;人际关系与交往;书信、电子邮件
【解析】【分析】这是一篇应用文写作,体裁为电子邮件。本文要求以Peter的身份给Mary回复邮件,说明无法参加生日聚会的原因,并提出帮忙准备聚会的方案;写作要求需包含"不能赴约的原因""帮忙准备的具体事项",语言符合邮件的礼貌语气;时态上主要用一般现在时和一般将来时;写作步骤为:先感谢邀请,再说明无法赴约的理由,接着提出帮忙准备的计划,最后期待回复。
【点评】例文结构符合邮件格式,开头礼貌感谢邀请,清晰说明因拜访祖父母无法赴约,随后自然提出帮忙制作生日蛋糕的方案(结合自身会做蛋糕的技能),既表达了歉意又传递了诚意;结尾"looking forward to your reply"符合邮件的交际习惯。全文语气友好得体,内容完整覆盖提示要点,很好地完成了回复邀请的交际目的。
十一、(B)
67.(2024八上·九台期末)本学期马上就要结束了,新的学期你有什么计划呢?请你总结过去,为新的学期做一个简单的规划。
提示:
1. How was your last term
2. Do you have any plans for the new term
3. How are you going to do that
要求:
1.80词左右;
2.包含提示信息;可适当发挥;
3.语句通顺,意思连贯,书写工整。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________'
【答案】例文
This term is coming to an end. I really had a good time at school this term. I got better grades in the exams and improve physical health. However, I am still not good at English. So in the new term, I'm going to study English much harder than before. As the saying goes, "Practice makes perfect." I'm going to talk with foreign friends in English more often. Also, I will read and listen to English every morning. If I try my best, I'm sure I will improve English a lot in the new term.
【知识点】提纲作文;记叙文;学会学习
【解析】【分析】这是一篇提纲作文,体裁为说明文(兼具叙述性)。本文要求总结上学期的情况,并为新学期制定规划,需包含"上学期的状态、新学期的计划、计划的实施方式"三个提纲要点,词数80词左右,语句通顺连贯;时态上用一般过去时总结上学期,一般将来时描述新学期计划;写作步骤为:先点明学期将结束,总结上学期的优缺点,再提出新学期的具体计划,最后说明实施方法。
【点评】例文结构清晰,先总结上学期"过得愉快、成绩和体能进步,但英语不足"的状态,接着明确新学期"提升英语"的计划,并用"多和外国朋友用英语交流、每天晨读听力"的具体方法支撑计划,还引用谚语"Practice makes perfect"增强说服力;结尾表达信心,内容完整覆盖提纲要点,逻辑连贯。
1 / 1吉林省长春市九台区2024-2025学年八年级上学期期末测试英语试题
一、Ⅴ. 单项选择。(10分)
1.(2024八上·九台期末)He is going to be a computer programmer when he ________ college.
A.begins B.starts C.left D.finishes
2.(2024八上·九台期末)________ the beginning of the year, we often make a promise.
A.At B.In C.From D.Between
3.(2024八上·九台期末)There ________ a show in the zoo tomorrow evening.
A.was B.are C.will be D.will have
4.(2024八上·九台期末)We can see many stars in the ________. It will be a sunny day tomorrow.
A.earth B.room C.sky D.book
5.(2024八上·九台期末)________ cups of coffee do we need
A.How much B.How many C.How many of D.How much of
6.(2024八上·九台期末)I'm too tired. I would like ________ on the chair.
A.sit B.to sit C.sitting D.sat
7.(2024八上·九台期末)—What a nice model plane!
—Thank you. I made it by ________.
A.me B.my C.mine D.myself
8.(2024八上·九台期末)Henry won first prize in the school sports game, because he jumped ________ of all.
A.far B.farther C.the farthest D.further
9.(2024八上·九台期末)You need to practise speaking every day _________ you hope to improve your spoken English.
A.if B.although C.unless D.until
10.(2024八上·九台期末)—Sandy, I want to read my e-mails, but I can't ________ my computer.
—That's OK. I will help you do it.
A.turn on B.turn down C.turn off D.turn up
二、Ⅵ. 完型填空。(15分)
(2024八上·九台期末)A woman in a small village was not happy with her life. She thought she always had 11. .
One day, a wise (充满智慧的) old man came and lived in her village. Many people went to 12. with their problems. The woman also 13. to visit the old man. The woman arrived at the old man's house one morning, 14. she didn't get an opportunity (机会) to meet him until evening. When she 15. met the old man, she Said, "Sir, I am very unhappy with my life. Problems are always 16. me. Please tell me how to end them."
The old man said, "It's too 17. today. I will answer your question tomorrow. Will you do a small job 18. me "
The woman 19. .
"There are 20 camels (骆驼) behind my house. I want you to 20. them tonight. 21. all of them sit down, you can go to sleep," the old man said.
After saying this, the old man left.
The next morning, the old man asked the woman, "Did you 22. well "
The woman replied, "I couldn't sleep 23. for a minute. I tried hard but I couldn't make all camels sit down. If I made one camel sit down, then another one would stand up."
The old man said, "Life is 24. . If you solve one problem, another will arise (出现). Just learn 25. problems one by one and enjoy life."
11.A.dreams B.problems C.ideas D.exams
12.A.him B.his C.himself D.she
13.A.learned B.refused C.decided D.worried
14.A.so B.but C.or D.if
15.A.hardly B.probably C.quickly D.finally
16.A.around B.outside C.inside D.across
17.A.hot B.cold C.late D.early
18.A.by B.at C.on D.for
19.A.agreed B.minded C.appeared D.discussed
20.A.bring out B.look after C.make up D.wait for
21.A.When B.How C.What D.Where
22.A.draw B.play C.sleep D.eat
23.A.even B.only C.again D.also
24.A.traditional B.fresh C.dangerous D.similar
25.A.solving B.to solve C.solved D.solve
三、(A)
(2024八上·九台期末)Lara:
There will be many parks and enough green space because people will take the environment more seriously. People will live a happy and healthy life. Maybe people will have a much healthier diet.
Bob:
I think computers will be very small in the future. We will put them in our clothes and use our voices to control (控制) them. We'll meet our teachers and friends in a cool virtual (虚拟的) place to learn about the world.
Jenny:
I think the earth will become a cleaner place in the future because we will drive cars with the energy (能源) from the sun. What's more, perhaps cars will be very fast, and some cars can even fly in the air.
Jim:
There won't be much land, so there will be big cities underwater, and we will travel in submarines (潜艇). I want to live in an underwater house with glass walls. I will see fish swimming around!
根据短文内容,选择最佳答案。
26.Jim predicts that people will travel ________.
A.by car B.by plane C.by ship D.by submarine
27.Who thinks we will use our voices to control computers
A.Lara. B.Bob. C.Jenny. D.Jim.
28.Jenny believes the earth will become cleaner because people will ________.
A.only eat healthy food B.use energy from the sun
C.live under the water D.put computers in the clothes
29.The four kids are talking about ________.
A.what the world will be like B.how fast cars will fly
C.where people will get fresh food D.how much land there will be
30.Where will you see the material (材料)
A.On newspaper. B.In a TV show.
C.On social media (社交媒体). D.In a magazine.
四、(B)
(2024八上·九台期末)The start of every New Year is when we all make plans to change (改变) our life for the better over the coming twelve months. A famous teacher says, "January 1st is a special date. A resolution made on this day is much more helpful than one made on August 26, for example." So, we all make a list of things to stop, start or change.
However, most of the people break their resolutions by January 31st. They are usually the same resolutions that were not finished last year and the year before last year. The teacher says people would like to make the same resolutions year after year, even though they have a hard time to carry them out.
A survey shows 45 percent of us make a New Year's resolution. The most common resolutions include losing weight, volunteering to help others, giving up smoking, saving money, and getting fit. Others include eating healthier food, drinking less junk drink, and going on a trip.
According to the survey, only 71 percent of us keep our promise for the first two weeks, six months later, less than 50 percent still keep their resolutions. So many people give up their resolutions. Maybe, they don't have strong minds.
根据短文内容,选择最佳答案。
31.When is the best time to make a resolution
A.On August 26. B.On December 26.
C.On January 1. D.On January 31.
32.How long do most of the people keep their resolutions
A.About one month. B.About two months.
C.About half a year. D.About a year.
33.How many of us make a New Year's resolution
A.45%. B.50%. C.71%. D.95%.
34.Which of the following is true
A.One of the most common resolutions is going on a trip.
B.People usually make different resolutions every year.
C.Most of us can keep our promises for the whole year.
D.People usually make the same resolution every year.
35.Why do so many people give up their resolutions
A.Because they don't like their resolutions.
B.Because they don't have strong minds.
C.Because they are too busy with their work.
D.Because the resolutions are too difficult.
五、(C)
(2024八上·九台期末)For a teenager, life can be a little hard, especially (尤其) when you're trying to spend a long day at school. To get good grades, it is important to use your time effectively. The following advice may help you use your time more effectively.
Use a notebook
Keeping a notebook can help you better organize your time. At the start of each week, write down what you need to do. Try to think about how long it will take you to finish different tasks and make a weekly plan. Make sure you know what you can get done in one day. Putting everything down on paper will help you decide which tasks are more important than others.
Break it down
Think of one to five goals you'd like to reach during each school term. Then, break down each goal into smaller steps. This will help you make your goals come true more quickly. At the same time, you won't feel very tired.
Stay away from procrastination (拖延症)
Try not to put off tasks until the last minute. If you have a habit of finishing tasks on time, you are halfway to success. This is very important in your everyday life.
By following the advice, you can effectively use your time and get good grades in your studies.
根据短文内容,选择最佳答案。
36.What does the underlined word "effectively" mean in Chinese
A.礼貌地 B.大声地 C.明亮地 D.有效地
37.Why should we write everything down on paper
A.To let us know what to do first.
B.To help make our study much easier.
C.To help us know what the teachers tell us in class.
D.To help us know how long it will take to finish all the homework.
38.What does Paragraph 4 mainly tell us
A.Where we should put our things.
B.We should finish our work on time.
C.How the notebook can help us in our study.
D.We should break down our each goal into smaller steps.
39.What's the structure (结构) of the passage
A.12/34/5 B.12/3/45 C.1/234/5 D.123/4/5
40.What's the best title (题目) for the passage
A.Ways to get higher grades in our study.
B.Reasons why a teenager's life is so hard.
C.Reasons why we should use a notebook.
D.Advice about how to make better use of our time.
六、(D)
(2024八上·九台期末)A long time ago, there was an emperor (皇帝). He had a beautiful garden. In the garden, there was a little nightingale (夜莺) singing very beautifully.
One day, the emperor heard about this little bird's beautiful voice. He asked his guards to bring her to him. As soon as the emperor heard the nightingale's voice, he said, "Put her in a golden cage, so she can stay and sing for me whenever I want to hear her."
The little bird was so unhappy about being kept in the cage (笼子) that she stopped singing one day. The emperor was very angry. He ordered the scientists in his palace to make a robot bird for him. The bird could sing very beautifully, too. The emperor was pleased.
Soon the robot bird became old. It no longer sang beautiful songs. Just at that time, the emperor became very weak. One morning, while lying (躺) in bed, the emperor wanted it to sing once again. But the robot bird couldn't sing any more. Suddenly, the nightingale landed on the window. She began to sing her most beautiful song. The emperor was very happy! He became better and better each day.
After the emperor was well, he changed a lot and became kind to his people. From then on, all his people cherished (爱戴) him for his love and kindness.
根据短文内容,判断下列句子正(T)、误(F)。
41.Both the nightingale and the robot bird had a beautiful voice.
42.The emperor kept the nightingale in a golden cage in order to hear her sing at any time.
43.The nightingale was very happy after she was kept in the golden cage.
44.The emperor was not satisfied (满意的) with the robot bird at first.
45.The emperor learnt from the nightingale what love and kindness were.
七、(E)
(2024八上·九台期末)I don't know much about cooking, but making noodles doesn't look that difficult. All you do is to boil (烧开) water in a pot, and then add some noodles and wait. 46.  
My mom works hard and cooks meals for me every day. She's always very tired. I'm 13 years old and it's time that I should do something for her. 47.   After school, I ran home. I turned on the stove (炉具), boiled some water in a pot and added some noodles. Just before Mom got home, I turned off the stove. 48.   They were mushy (糊状的). Making noodles was more difficult than I expected. Anyway, I put the noodles in a bowl and covered them with tomatoes and eggs.
 49.   She ate them and said, "Mmm! They are the best noodles in the world, my son."
I knew that I had overcooked the noodles. They were terrible. But that wasn't important.
 50.   Later, she told me that she would give me a cooking lesson if I wanted.
阅读短文,把A-E五个句子填入文中空缺处,使短文内容完整。
A. But the noodles didn't look good.
B. This is how my mom does it.
C. Mom knew that I was trying to help out.
D. So I decided to make noodles for her.
E. Mom was surprised when she saw the noodles I made.
八、(F)
(2024八上·九台期末)I'm Jason. As far back as I can remember, I always wanted to be a cook. I don't know why. My parents are not good at cooking. They both work in a school. They are always very busy and don't cook often.
When I was in middle school, once our English teacher asked us to talk about our dreams. I said I wanted to be a cook. She said being a cook was boring and tiring. I still remember she said that she didn't think I would become a cook.
But I did it. I started to work as a cook when I was twenty, and I'm still a cook. I have worked in good restaurants as well as common ones. Now I often encourage (鼓励) my children to cook at home. I teach them how to cook and how to appreciate (欣赏) great food. In fact, I'm trying to help them learn to appreciate the good things in life.
根据短文内容,回答下列问题。
51.Where do Jason's parents work
   
52.What did Jason's English teacher think of being a cook
   
53.When did Jason start to work as a cook
   
54.Did Jason ever work in common restaurants
   
55.What does Jason often encourage his children to do
   
九、Ⅷ.阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。(10分)
(2024八上·九台期末)Joseph is a teacher in New York. He gives lessons to 56.   (he) students about American history. But he was born 57.   Kenya, an African country where the children lead a very different life. For example, a ten-year-old boy may spend 58.   (much) time in taking care of cows than studying at school. The children also learn many skills like how 59.   (live) in the wild.
Unlike many other children, Joseph went to school. And 60.   (lucky), when he was 15, he came 61.   (study) in America and then became a teacher. Joseph wrote 62.   book called Facing the Lion. In the book, he talks about his childhood. He thinks it is very important for American children 63.   (learn) about the cultural differences between their country 64.   the others. He also thinks children should learn to be strong and full of hope. Now Joseph 65.   (do) a project, hoping that it will help children face their own "lions".
十、(A)
66.(2024八上·九台期末)假设你是Peter,你的朋友Mary邀请你参加她周日的生日聚会,但你有事不能接受她的邀请。请你根据以下提示,用英语给她回复一封邮件,向她说明缘由。
提示:
1.不能接受邀请的原因;
2.虽然你不能接受邀请,但你可以为聚会帮忙做些准备工作 (比如:做生日蛋糕)。
Dear Mary,
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Peter
十一、(B)
67.(2024八上·九台期末)本学期马上就要结束了,新的学期你有什么计划呢?请你总结过去,为新的学期做一个简单的规划。
提示:
1. How was your last term
2. Do you have any plans for the new term
3. How are you going to do that
要求:
1.80词左右;
2.包含提示信息;可适当发挥;
3.语句通顺,意思连贯,书写工整。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________'
答案解析部分
1.【答案】D
【知识点】第三人称单数;when引导的时间状语从句
【解析】【分析】句意:他大学毕业后打算成为一名计算机程序员。begins(开始);starts(开始);left(离开,过去式);finishes(完成、结束)。"when"引导的时间状语从句中,主句用"be going to"表将来,从句用一般现在时表将来;结合"成为程序员"的逻辑,应是"大学毕业(结束学业)"后,"finishes"符合语境。故选D。
【点评】考查时间状语从句的时态与语义逻辑,注意"主将从现"的时态规则(主句将来时,从句一般现在时),同时结合职业规划的语境选择"finishes"(结束学业)这一动作。
2.【答案】A
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意:在年初的时候,我们常常许下承诺。At在某一时刻或地点等;In在……里面;From从……起;来自;Between在……之间。根据"…the beginning of the year, we often make a promise."可知,at用于表示具体的时间点或者像the beginning/end of…这样的特定时间短语前,表示"在……开始的时候"。故选A。
【点评】考查介词的固定短语搭配,注意区分"at the beginning of"(接名词,表"在……的开始")与"in the beginning"(单独使用)的用法差异,结合短语结构选择正确介词。
3.【答案】C
【知识点】一般将来时;There be句型的肯定句
【解析】【分析】句意:明天晚上动物园会有一场表演。根据"tomorrow evening"可知,时态为一般将来时;再根据"There"可知,句子结构为there be;there be句型的一般将来时构成:there will be和there is/are going to be。故选C。
【点评】考查"there be"句型的时态,注意"there be"表"存在",不能与"have"(表"拥有")混用,同时根据时间词选择对应的将来时结构"there will be"。
4.【答案】C
【知识点】介词短语
【解析】【分析】句意:我们能在天空中看到很多星星。明天会是晴天。earth(地球),星星不在地球上;room(房间),房间里看不到星星;sky(天空),星星是在天空中的,符合语义;book(书本),书本里没有星星。结合"stars(星星)"的存在位置,"sky"是正确选项。故选C。
【点评】考查名词的语义匹配,注意结合事物(星星)的实际存在场景,选择对应的地点名词"sky(天空)"。
5.【答案】B
【知识点】特殊疑问句
【解析】【分析】句意:我们需要多少杯咖啡?How much用于询问不可数名词的量;How many用于询问可数名词的量,不特定于某个范围;How many of用于询问特定范围内的数量;How much of用于询问特定范围内的不可数名词数量。cups是可数名词,此处没有限定范围,因此用How many提问。故选B。
【点评】考查"How many"与"How much"的用法区分,注意根据名词的可数性(可数名词复数用How many,不可数名词用How much)选择对应的疑问词组。
6.【答案】B
【知识点】固定搭配;动词不定式
【解析】【分析】句意:我太累了。我想坐在椅子上。would like后应接动词不定式表意愿,to sit符合。故选B。
【点评】考查"would like"的固定搭配,注意"would like to do sth."是固定结构,需接动词不定式,避免混淆动词形式。
7.【答案】D
【知识点】反身代词
【解析】【分析】句意:——多漂亮的飞机模型啊!——谢谢你。我自己制作的。me我,人称代词宾格;my我的,形容词性物主代词;mine我的,名词性物主代词;myself我自己,反身代词。根据"I made it by ..."可知我自己做的,by oneself"独自,单独"。故选D。
【点评】考查反身代词的固定短语搭配,注意"by oneself"表"独自完成",需根据主语选择对应的反身代词(I对应myself)。
8.【答案】C
【知识点】the+形容词最高级+表示范围的短语或从句
【解析】【分析】句意:亨利在学校运动会上得了一等奖,因为他是所有人中跳得最远的。far是原级,不体现比较;farther是比较级,仅用于两者之间的比较;the farthest是最高级,适配"of all"的多者比较场景,且"far"表实际距离时最高级用"the farthest";further多表示抽象的"进一步、更深层",不用于实际距离的比较。因此"the farthest"符合语境。故选C。
【点评】考查副词最高级的用法,注意根据比较范围(三者及以上用最高级)选择形式,同时区分"farther(实际距离远)"和"further(抽象意义远)"的用法差异。
9.【答案】A
【知识点】连词辨析
【解析】【分析】句意:你需要每天练习口语,假如你希望提高你的英语口语。A. 表示如果,B. 表示虽然、即使,C. 表示除非、如果不,D. 表示直到。根据题干可知如果你希望提高你的口语,你需要每天练习讲英语,句子前后是条件关系,则应用if,引导条件状语从句。故答案为A。
【点评】考查连词辨析。注意理解选项词义,理解句意。
10.【答案】A
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:——桑迪,我想看电子邮件,但我打不开电脑。——没关系。我会帮你打开电脑的。turn on打开;turn down拒绝;turn off关掉;turn up出现。根据"I can't...my computer."可知,此处是指不能打开电脑。故选A。
【点评】考查"turn"相关短语的词义辨析,注意根据语境(操作电脑)匹配"turn on(打开设备)"这一短语,明确不同短语的适用场景。
【答案】11.B;12.A;13.C;14.B;15.D;16.A;17.C;18.D;19.A;20.B;21.A;22.C;23.A;24.D;25.B
【知识点】人生百味类;记叙文
【解析】【分析】本文讲述了一位对生活不满的村妇向智者求助,智者让她照看骆驼(一个坐下另一个站起),借此告诉她"生活如照看骆驼,问题会不断出现,要学会逐个解决并享受生活"的道理。
【点评】考查完形填空,注意结合上下文语境、固定搭配及类比逻辑推断词义,同时关注情节对道理的铺垫作用。
11.句意:她认为自己总是有难题。dreams梦想;problems难题;ideas想法;exams考试。根据"A woman in a small village was not happy with her life."可知,上文提到这位妇女对她的生活感到不满,故可推知她认为自己的生活里总是有难题。故选B。
12.句意:许多人带着他们的问题去找他。him他,宾格;his他的,形容词性物主代词;himself他自己,反身代词;she她,主格。根据"a wise (充满智慧的) old man came"可知,此处指人们都带着问题去向老智者求助,此处指代"old man",且作宾语,需要使用宾格形式。故选A。
13.句意:这位妇女也决定去拜访这位老人。learned学习;refused拒绝;decided决定;worried担心。根据"visit the old man"可知,此处指决定去拜访这位智者。故选C。
14.句意:一天早上,这位妇女来到了老人的家,但她直到晚上才有机会见到他。so所以,因此;but但是;or或者;if如果。根据"arrived at the old man's house one morning"可知,女士早上到达,直到晚上才见到老人,两个分句之间是转折关系。故选B。
15.句意:当她终于见到这位老人时。hardly几乎不;probably可能;quickly迅速地;finally最后。根据"The woman arrived at the old man's house one morning… meet him until evening."可知,这位妇女来到了老人的家,直到晚上才见到老人,故此处指最终见到了老人。故选D。
16.句意:问题总是围绕着我。around在……周围;outside在……外面;inside在……里面;across穿过。根据"I am very unhappy with my life."可知,这位女士对生活非常不满意,可推知此处指问题围绕着她。故选A。
17.句意:今天太晚了。hot热的;cold冷的;late晚的;early早的。根据"I will answer your question tomorrow."可知,老者说明天回答问题,可推知此处指今天太晚了。故选C。
18.句意:你能帮我做一件小事吗?by通过;at在……;on在……上;for为了。根据"Will you do a small job"可知,此处是老者向女士寻求帮助,要求女士为他做一件事。故选D。
19.句意:这位妇女同意了。agreed同意;minded介意;appeared出现;discussed讨论。根据"There are 20 camels…"可知,下文老人描述了自己需要帮助的事情,可知此处妇女是同意帮忙了。故选A。
20.句意:我想让你今晚照看它们。bring out带来,引出;look after照顾,照看;make up编造,化妆;wait for等待。根据"…all of them sit down, you can go to sleep"可知,下文提到妇女需要让所有骆驼坐下,故此处指照顾这些骆驼。故选B。
21.句意:当所有骆驼都坐下来时,你就可以去睡觉了。When当……时候;How如何;What什么;Where哪里。根据"you can go to sleep"可知,这位女士可以睡觉的时间是所有骆驼都坐下来时,需要选择时间状语从句的引导词。故选A。
22.句意:你睡得好吗?draw画;play玩,演奏;sleep睡觉;eat吃。根据"I couldn't sleep"可知,女士回答自己不能入睡,可知此处是提问是否睡得好。故选C。
23.句意:我甚至一分钟都没睡着。even甚至;only仅仅;again再次; also也。根据"I tried hard but I couldn't make all camels sit down…"可知,下文提到女士描述自己一整晚都在照顾骆驼,可推知此处是强调甚至一分钟都没有睡。故选A。
24.句意:生活也是如此。traditional传统的;fresh新鲜的;dangerous危险的;similar相似的。根据"If you solve one problem, another will arise"可知,下文提到,如果你解决了一个问题,另一个问题就会出现,可知此处指生活就和女士照顾骆驼是类似的。故选D。
25.句意:只要学会一个接一个地解决问题,并享受生活。solving解决,solve的现在分词;to solve解决,动词不定式;solved解决,solve的过去式;solve解决,动词原形。根据"learn"可知,其后加不定式作宾语,意为"学习做某事"。故选B。
【答案】26.D
27.B
28.B
29.A
30.C
【知识点】科幻未来类;细节理解;文章大意;新媒体语篇;文章出处
【解析】【分析】本文讲述了Lara、Bob、Jenny、Jim四个孩子分别对未来世界的预测,涉及环境、科技、交通、居住等方面。
【点评】考查阅读理解,做细节题时需快速定位人物对应的表述;文章大意题要梳理各人物的核心观点,概括共同主题;出处题需结合内容形式匹配对应的载体。
26.细节理解题。根据"and we will travel in submarines."可知,吉姆认为由于土地不多,所以会有水下大城市,我们将乘坐潜艇旅行。故选D。
27.细节理解题。根据"Bob: I think computers will be very small in the future. We will put them in our clothes and use our voices to control (控制) them."可知,鲍勃认为未来的电脑会非常小,我们会把它们放在衣服里,用声音来控制它们。故选B。
28.细节理解题。根据"I think the earth will become a cleaner place in the future because we will drive cars with the energy (能源) from the sun."可知,珍妮认为未来地球将成为一个更干净的地方,因为我们将驾驶使用太阳能的汽车。故选B。
29.文章大意题。通读全文,根据"There will be…I think computers will…I think the earth will…There won't be…"可知,这四位同学谈论的都是未来的生活。故选A。
30.文章出处题。通读文章,结合材料中给出的标识可推断,这篇材料是在社交媒体上可以看到的。故选C。
【答案】31.C
32.A
33.A
34.D
35.B
【知识点】议论文;自我管理;细节理解
【解析】【分析】本文讲述了人们通常在1月1日制定新年决心,常见的决心包括减肥、存钱、健身等,但大多数人仅能坚持一个月,且每年会制定相同的决心,很多人因意志不坚定而放弃。
【点评】考查阅读理解,做细节题时需精准定位原文中的关键信息(如日期、百分比、观点句),避免被干扰选项误导;同时注意梳理文章围绕"新年决心"展开的核心逻辑。
31.细节理解题。根据"January 1st is a special date. A resolution made on this day is much more helpful than…"可知,1月1日是一个特别的日子,在这一天做出的决定比其他日子做出的决定要有效得多,也就是说1月1日是做决定的最佳日子。故选C。
32.细节理解题。根据"However, most of the people break their resolutions by January 31st."可知,大多数人在1月31日前就打破了他们的决心,也就是说大部分人能够坚持一个月。故选A。
33.细节理解题。根据"A survey shows 45 percent of us make a New Year's resolution."可知,一项调查显示,45%的人会制定新年目标。故选A。
34.细节理解题。根据"The teacher says people would like to make the same resolutions year after year"可知,老师说,人们会年复一年地制定同样的目标。故选D。
35.细节理解题。根据"So many people give up their resolutions. Maybe, they don't have strong minds."可知,很多人放弃了他们的目标,也许是因为他们没有足够的意志力。故选B。
【答案】36.D
37.A
38.B
39.C
40.D
【知识点】说明文;时间管理;细节理解;词义猜测;文章结构
【解析】【分析】本文讲述了青少年有效利用时间对取得好成绩的重要性,并给出了使用笔记本、分解目标、远离拖延三条具体建议,帮助青少年更好地管理时间。
【点评】考查阅读理解,做词义猜测题时需结合上下文语境及核心话题推断含义;段落大意题要抓住段落中心句;文章结构题需梳理"总—分—总"的逻辑关系,明确各段落功能。
36.词义猜测题。根据"To get good grades, it is important to use your time effectively."可知,为了取得好成绩,有效利用时间很重要,所以划线单词意为"有效地,高效地"。故选D。
37.细节理解题。根据"Keeping a notebook can help you better organize your time...Putting everything down on paper will help you decide which tasks are more important than others."可知,将所有事情记录在纸上可以帮助我们优先排序,决定哪些任务更重要,从而更有效地利用时间。故选A 。
38.段落大意题。根据"Try not to put off tasks until the last minute. If you have a habit of finishing tasks on time, you are halfway to success. This is very important in your everyday life."可知,这一段主要强调避免拖延,建议青少年养成按时完成任务的习惯,这对于学习和生活都至关重要。故选B。
39.文章结构题。本文文章为总分总的结构。文章第一段表明:下面这些建议可以帮助你更有效的利用时间;接着,从使用笔记本、把目标分解和远离拖延三个方面详细阐述建议;最后总结:通过这些建议,你可以有效的利用你的时间,然后在学业上取得好成绩。故选C。
40.标题选择题。根据第一段"The following advice may help you use your time more effectively."以及全文可知,本文就青少年如何有效利用时间提出三点建议:使用笔记本、把目标分解和远离拖延。故选D。
【答案】41.T
42.T
43.F
44.F
45.T
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文讲述了皇帝将歌声动听的夜莺关进金笼,夜莺因不开心而停止歌唱,皇帝随后让科学家制作了机器人鸟,后来机器人鸟失灵、皇帝病重,夜莺归来唱歌让皇帝康复,皇帝从此变得善良,受到百姓爱戴的故事。
【点评】考查阅读理解,做判断正误题时,需紧扣原文细节,区分"开心"与"不开心"、"满意"与"不满意"等相反表述;推理判断题要结合故事发展逻辑,理解情节与人物转变的关联。
41.细节理解题。根据文"there was a little nightingale singing very beautifully"和"The bird could sing very beautifully, too."。可知,夜莺和机器人鸟都有动听的声音,故答案为正确。
42.细节理解题。根据"Put her in a golden cage, so she can stay and sing for me whenever I want to hear her."。可知,皇帝把夜莺关进金笼是为了随时听它唱歌,故答案为正确。
43.细节理解题。根据"The little bird was so unhappy about being kept in the cage that she stopped singing one day."。可知,夜莺被关进笼子后很不开心,故答案为错误。
44.细节理解题。根据"The emperor was pleased."。可知,皇帝一开始对机器人鸟很满意,故答案为错误。
45.推理判断题。根据"Suddenly, the nightingale landed on the window. She began to sing her most beautiful song... After the emperor was well, he changed a lot and became kind to his people."。可知,夜莺在皇帝病重时归来唱歌,让他康复并学会善良,故答案为正确。
【答案】46.B;47.D;48.A;49.E;50.C
【知识点】记叙文;家庭生活
【解析】【分析】选项翻译:
A. 但面条看起来不太好。
B. 我妈妈就是这么做的。
C. 妈妈知道我是想帮忙。
D. 所以我决定给她做面条。
E. 妈妈看到我做的面条时很惊讶。
本文讲述了13岁的"我"因心疼妈妈辛苦,尝试按照妈妈的做法煮面条,虽然面条煮糊了,但妈妈感受到了"我"的心意,还表示要教"我"做饭的故事。
【点评】考查阅读还原,注意结合上下文的逻辑衔接(如因果、承接)匹配选项,同时关注人物的行为与情感变化对内容的提示作用。
46.根据上文"All you do is to boil water in a pot, and then add some noodles and wait.",可知,此处是说明这种做法是妈妈的做法。选项B"我妈妈就是这么做的"符合这一语境需求。故选B。
47.根据上文"I'm 13 years old and it's time that I should do something for her.",可知,此处是承接前文,说明为妈妈做的事是做面条。选项D"所以我决定给她做面条"符合这一语境需求。故选D。
48.根据下文"They were mushy.",可知,此处是描述面条的状态不好。选项A"但面条看起来不太好"符合这一语境需求。故选A。
49.根据下文"She ate them and said...",可知,此处是说明妈妈看到面条时的反应。选项E"妈妈看到我做的面条时很惊讶"符合这一语境需求。故选E。
50.根据上文"I knew that I had overcooked the noodles. They were terrible. But that wasn't important.",可知,此处是解释"不重要"的原因是妈妈理解我的心意。选项C"妈妈知道我是想帮忙"符合这一语境需求。故选C。
【答案】51.At school./ In a school./ They both work at school/ in a school.
52.She thought it was boring and tiring.
53.When he was twenty.
54.Yes, he did.
55.He encourages his children to cook at home.
【知识点】记叙文;职业启蒙
【解析】【分析】本文讲述了杰森从小梦想成为一名厨师,尽管父母不擅长烹饪、英语老师不看好,但他最终实现梦想,如今还鼓励并教导自己的孩子做饭,帮助他们学会欣赏生活中美好事物的故事。
【点评】考查任务型阅读,做题时需先判断题目考查类型,细节题要精准定位原文关键信息,直接提取答案,确保回答与文本内容一致,不添加额外无关信息。
51.细节理解题。根据第一段内容"They both work in a school."可知,他们都在学校工作。故填At school./ In a school./ They both work at school/in a school.
52.细节理解题。根据"She said being a cook was boring and tiring."可知,英语老师认为当一名厨师又无聊又累。故填She thought it was boring and tiring.
53.细节理解题。根据"I started to work as a cook when I was twenty"可知,当他20岁时,他开始从事厨师工作。故填When he was twenty.
54.细节理解题。根据"I have worked in good restaurants as well as common ones."可知,他在高档餐厅和普通餐厅都工作过。故填Yes, he did.
55.细节理解题。根据"Now I often encourage my children to cook at home."可知,他经常鼓励他的孩子在家做饭。故填He encourages his children to cook at home.
【答案】56.his;57.in;58.more;59.to live;60.luckily;61.to study;62.a;63.to learn;64.and;65.is doing
【知识点】记叙文;人物传记
【解析】【分析】本文讲述了出生于肯尼亚的教师约瑟夫,通过自己的经历创作书籍,并开展项目,帮助孩子们了解文化差异、直面困难的故事。
【点评】考查语法填空,注意词形变换、固定搭配、时态和介词等语法知识的运用。
56.句意:他给他的学生们讲授美国历史。所给词he:他,代词。此处需要形容词性物主代词修饰名词"students",表示"他的学生",故将he变为his。故答案为:his。
57.句意:但他出生在肯尼亚,一个非洲国家,那里的孩子们过着非常不同的生活。表示"在某个国家"需用介词in,故填in。故答案为:in。
58.句意:例如,一个10岁的男孩可能会花更多时间照顾牛,而不是在学校学习。所给词much:许多的,形容词。此处是"照顾牛"和"在学校学习"的对比,需用much的比较级more表示"更多的",故填more。故答案为:more。
59.句意:孩子们也学习很多技能,比如如何在野外生存。所给词live:生存、生活,动词。"how to do sth."是固定结构,表示"如何做某事",故填to live。故答案为:to live。
60.句意:而且,幸运的是,当他15岁时,他来到美国学习,后来成为了一名教师。所给词lucky:幸运的,形容词。此处需要副词修饰整个句子,故将lucky变为副词luckily。故答案为:luckily。
61.句意:而且,幸运的是,当他15岁时,他来到美国学习,后来成为了一名教师。所给词study:学习,动词。此处用动词不定式作目的状语,表示"来美国的目的是学习",故填to study。故答案为:to study。
62.句意:约瑟夫写了一本名为《直面狮子》的书。"book"是可数名词单数,且此处表示泛指"一本",book以辅音音素开头,故填a。故答案为:a。
63.句意:他认为对美国孩子来说,了解他们国家和其他国家之间的文化差异是非常重要的。所给词learn:了解、学习,动词。"It is + 形容词 + for sb. to do sth."是固定句型,表示"对某人来说做某事是……的",故填to learn。故答案为:to learn。
64.句意:他认为对美国孩子来说,了解他们国家和其他国家之间的文化差异是非常重要的。 between…and"在……和……之间",固定搭配。故填and。
65.句意:现在约瑟夫正在做一个项目,希望它能帮助孩子们直面自己的"狮子"。所给词do:做,动词。根据"Now"可知句子用现在进行时,结构为"am/is/are + 现在分词",主语Joseph是第三人称单数,故填is doing。故答案为:is doing。
66.【答案】例文
Dear Mary,
Thanks so much for inviting me to your birthday party. I'd love to go to the party, but I'm not available on that day because I need to visit my grandparents on Sunday.
However, I am glad to help out with any of the preparations. My mother taught me how to make cakes and cookies. So I can prepare a beautiful birthday cake for you.
I'm looking forward to your reply.
Yours,
Peter
【知识点】应用文写作;人际关系与交往;书信、电子邮件
【解析】【分析】这是一篇应用文写作,体裁为电子邮件。本文要求以Peter的身份给Mary回复邮件,说明无法参加生日聚会的原因,并提出帮忙准备聚会的方案;写作要求需包含"不能赴约的原因""帮忙准备的具体事项",语言符合邮件的礼貌语气;时态上主要用一般现在时和一般将来时;写作步骤为:先感谢邀请,再说明无法赴约的理由,接着提出帮忙准备的计划,最后期待回复。
【点评】例文结构符合邮件格式,开头礼貌感谢邀请,清晰说明因拜访祖父母无法赴约,随后自然提出帮忙制作生日蛋糕的方案(结合自身会做蛋糕的技能),既表达了歉意又传递了诚意;结尾"looking forward to your reply"符合邮件的交际习惯。全文语气友好得体,内容完整覆盖提示要点,很好地完成了回复邀请的交际目的。
67.【答案】例文
This term is coming to an end. I really had a good time at school this term. I got better grades in the exams and improve physical health. However, I am still not good at English. So in the new term, I'm going to study English much harder than before. As the saying goes, "Practice makes perfect." I'm going to talk with foreign friends in English more often. Also, I will read and listen to English every morning. If I try my best, I'm sure I will improve English a lot in the new term.
【知识点】提纲作文;记叙文;学会学习
【解析】【分析】这是一篇提纲作文,体裁为说明文(兼具叙述性)。本文要求总结上学期的情况,并为新学期制定规划,需包含"上学期的状态、新学期的计划、计划的实施方式"三个提纲要点,词数80词左右,语句通顺连贯;时态上用一般过去时总结上学期,一般将来时描述新学期计划;写作步骤为:先点明学期将结束,总结上学期的优缺点,再提出新学期的具体计划,最后说明实施方法。
【点评】例文结构清晰,先总结上学期"过得愉快、成绩和体能进步,但英语不足"的状态,接着明确新学期"提升英语"的计划,并用"多和外国朋友用英语交流、每天晨读听力"的具体方法支撑计划,还引用谚语"Practice makes perfect"增强说服力;结尾表达信心,内容完整覆盖提纲要点,逻辑连贯。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表