【精品解析】河北省石家庄市藁城区2024-2025学年八年级上学期期末质量评价英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】河北省石家庄市藁城区2024-2025学年八年级上学期期末质量评价英语试题

资源简介

河北省石家庄市藁城区2024-2025学年八年级上学期期末质量评价英语试题
(2025八上·藁城期末)One day in class, the teacher held up an apple, stood on the platform (讲台) and said, "Please smell the smell in the air!"
One student raised (举起) his hand and answered, "I can 1. it. It is the smell of an apple."
The teacher stepped 2. the platform, passed by each of the students and said, "Smell again to see 3. the smell of the apple is still in the air."
Half of the students raised their hands to show that they 4. smell it. The teacher went back to the 5. of the classroom and asked again if the students could smell the apple. Everyone raised their hand except (除了) one 6. . The teacher came to the student and asked, "You really can't smell the apple "
The student answered, "No, I can't smell it. I don't think it's a 7. apple."
The teacher 8. at the student and said to the class, "He is right! This is not a real apple."
All of 9. students had been tricked (被欺骗). They might have thought that perhaps the apple was not real, but they didn't have the self-confidence (自信) to 10. . They just "followed the leader" and went along with the first student.
1.A.taste B.watch C.hear D.smell
2.A.in B.off C.up D.on
3.A.if B.that C.so D.when
4.A.needed B.could C.might D.would
5.A.front B.middle C.back D.top
6.A.teacher B.worker C.student D.parent
7.A.big B.sweet C.real D.beautiful
8.A.called B.pulled C.arrived D.smiled
9.A.some B.the other C.another D.some other
10.A.look up B.make up C.sit up D.speak up
【答案】1.D;2.B;3.A;4.B;5.A;6.C;7.C;8.D;9.B;10.D
【知识点】记叙文;学校生活
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了一名老师站在讲台上问学生们是否能闻到她手中苹果的味道,大多数的同学们都跟着第一个同学说能闻到苹果的味道,而老师让同学们再次闻苹果的味道时,只有一个小男孩说他闻不到苹果的味道,最后,老师告诉同学们这并不是一个真正的苹果,从而告诉我们不要盲目追随他人,应该要有自己的想法。
【点评】考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
1.句意:我能闻到它。taste品尝;watch观看;hear听;smell闻。根据下文It is the smell of an apple.可知,此处指闻到了苹果的味道。故选D。
2.句意:老师走下讲台,从每个学生身边走过,说:"再闻一闻,看看空气中是否还有苹果的味道。"in在……里面;off从……离开;up向……上游,向上;on在……上面。根据passed by each of the students可知,从每个学生身边走过,应是老师走下讲台。故选B。
3.句意:老师走下讲台,从每个学生身边走过,说:"再闻一闻,看看空气中是否还有苹果的味道。"if是否,如果;that,引导宾语从句时,无具体词义;so所以;when什么时候。分析句子结构并结合Smell again to see……the smell of the apple is still in the air.的语境可知,空处引导宾语从句,指再闻一闻,看看空气中是否还有苹果的味道,if符合。故选A。
4.句意:一半的学生举手表示他们能闻到它。needed需要;could能够;might可能;would将会。根据Half of the students raised their hands并结合选项可知,此处应表示举手表示他们能闻到苹果的味道,B项符合。故选B。
5.句意:老师回到教室前面,又问学生们能不能闻到苹果的味道。front前面;middle中间;back后面;top顶端。根据上文stood on the platform (讲台)站在讲台上,以及The teacher stepped…the platform, passed by each of the students老师走下讲台,从每个学生身边走过,可知,此处指老师又回到了教室前面。故选A。
6.句意:除了一个学生,所有人都举起了手。teacher老师;worker工人;student学生;parent父亲或母亲。根据下文The teacher came to the student and asked, ‘You really can't smell the apple ' 老师走到学生面前问:"你真的闻不到苹果的味道吗?" 可知,有一个学生没有举手,所以老师过来问这位学生。故选C。
7.句意:我不认为这是一个真正的苹果。big大的;sweet甜的;real真正的;beautiful美丽的。根据下文He is right! This is not a real apple. 他是对的!这不是真正的苹果。 可知,这个学生认为这个苹果不是真的。故选C。
8.句意:老师对这名学生微笑,并对全班说:"他说得对!这不是一个真正的苹果。"called打电话;pulled拉;arrived到达;smiled微笑。根据He is right! This is not a real apple. 他是对的!这不是真正的苹果。并结合选项可知,这名学生说对了,所以老师应是对这名学生微笑。故选D。
9.句意:所有其他学生们都被骗了。some一些;the other其他;another另一个;some other一些其他的。根据上文Everyone raised their hand except (除了) one…以及The teacher …at the student and said to the class, ‘He is right! This is not a real apple.'可知,只有一个学生发现苹果不是真的,所以此处指除了这个学生外的其他学生们都被骗了,B项符合。故选B。
10.句意:他们可能认为苹果不是真的,但他们没有自信说出来。look up查找;make up编造;sit up坐起来;speak up大声说,大胆地说。根据They might have thought that perhaps the apple was not real, but they didn't have the self-confidence (自信) to…的语境及下文They just ‘followed the leader' and went along with the first student. 他们只是"跟着领队",跟着第一个学生走 ,可知,他们没有自信说出来,只是跟着第一个同学说能闻到苹果的味道,D项符合。故选D。
(2025八上·藁城期末)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内单词的正确形式填空。
Dear Selina,
How's it going I'm glad you are 11.   (interest) in my hometown Cambridge (剑桥). It's a beautiful city 12.   the east of England. My hometown is especially famous for 13.   (it) university. Many famous people once 14.   (study) here in the past. Isaac Newton and Charles Darwin were two examples. There 15.   (be) also lots of old buildings and churches to visit. Students and tourists can choose 16.   (enjoy) trips along the river by boat.
Cambridge is 80 kilometers from London. London is in the south of England 17.   it is on the River Thames. It is bigger and 18.   (busy) than Cambridge. It is about 2,000 years old. It 19.   (have) Buckingham Palace and Tower Bridge. Big Ben is the 20.   (two) largest four-faced clock in the world. Many famous places, like many theaters, 21.   (museum), and art galleries are there too.
England itself is part of an island. It is never very hot in summer or very cold in winter, so come and see England any time of the year. But the umbrella plays 22.   important role here. You will need it most days. So 23.   (bring) one with you. What's more, the food here is delicious.
Welcome to my hometown. I believe you 24.   (have) a good time here!
Look forward to 25.   (see) you soon!
Yours sincerely.
Tony Smith
【答案】11.interested;12.in;13.its;14.studied;15.are;16.to enjoy;17.and;18.busier;19.has;20.second;21.museums;22.an;23.bring;24.will have;25.seeing
【知识点】应用文;世界历史
【解析】【分析】文章大意:本文是Tony Smith写给Selina的一封信。信中介绍了英国剑桥、伦敦等。
【点评】考查语法填空。首先题跳过空格通读全文,理解文章大意,然后根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。
11.句意:我很高兴你对我的家乡剑桥感兴趣。interest兴趣,名词,使感兴趣,动词,空前是系动词,此处需要形容词作表语,interesting有趣的,形容词,修饰事物,interested感兴趣的,形容词,修饰人,此处主语是人,be interested in…对……感兴趣,是固定词组。故填interested。
12.句意:它是英格兰东部一个美丽的城市。根据It's a beautiful city…the east of England.的语境及常识可知,剑桥位于英格兰东部,in the east of…在……的东部,是固定词组,表示范围内的东部。故填in。
13.句意:我的家乡以大学而闻名。it它,代词主格或宾格,根据空后名词university可知,此处应用形容词性物主代词its它的,对其进行修饰。故填its。
14.句意:过去许多名人都在这里学习过。study学习,动词,根据in the past可知,句子时态为一般过去时,动词应用过去式studied。故填studied。
15.句意:这里还有许多古老的建筑和教堂可供参观。句子描述事实情况,时态为一般现在时,there be句型遵循就近原则,根据空后的lots of old buildings可知,be动词应用are。故填are。
16.句意:学生们和游客们可以选择乘船沿河旅行。choose to do sth.选择做某事,是固定词组。enjoy享受,动词,故填to enjoy。
17.句意:伦敦在英格兰南部,在泰晤士河上。根据London is in the south of England…it is on the River Thames.的语境可知,此处表示并列关系,and和,符合。故填and。
18.句意:它比剑桥更大、更繁忙。busy忙碌的,形容词,根据空前系动词和空后的than可知,此处应用形容词比较级形式busier。故填busier。
19.句意:它有白金汉宫和塔桥。have有,动词,句子描述事实情况,时态为一般现在时,主语为It,动词用三单形式。故填has。
20.句意:大本钟是世界上第二大四面钟。two二,基数词,根据Big Ben is the…largest four-faced clock in the world.的语境并结合常识可知,此处指大本钟是世界上第二大四面钟,形容词最高级前面用序数词,此处应用序数词形式second第二。故填second。
21.句意:许多著名的地方,如许多剧院、博物馆和美术馆也在那里。根据空前的many可知,此处应用名词复数形式。museum博物馆,可数名词,故填museums。
22.句意:但雨伞在这里起着重要作用。play an important role起着重要的作用,固定词组。故填an。
23.句意:所以,带上一把雨伞吧。分析句子结构可知,此句为祈使句,应用动词原形。bring带来,动词,故填bring。
24.句意:我相信你在这里会玩得很开心!此处是宾语从句,主句是一般现在时,从句根据主现从任原则,再根据上文Welcome to my hometown.欢迎来到我的家乡。及下文Look forward to…you soon!期待很快见到你!可知,对方还没有来,应是指将来的事情,用一般将来时will do。故填will have。
25.句意:期待很快见到你!look forward to doing sth.期待做某事,固定搭配,此处需要动名词作介词宾语,see见到,动词。故填seeing。
(2025八上·藁城期末)Welcome to —the best place on the Internet for cheap used books. Whether you are looking for story books, science fiction or love stories, there are thousands of used books to choose from. The following are some of them. Why not choose some to read during your long cold winter vacation
Name: The Helper Writer: Kathryn Stockett Price: $4.19 Publisher: Berkley Publishing date: April, 2011 Name: When God Was a Rabbit Writer: Sarah Winman Price: $5.09 Publisher: Headline Review Publishing date: January, 2012
Name: The Very Hungry Caterpillar Writer: Eric Carle Price:$3.59 Publisher: Philomel Books Publishing date: March, 1994 Name: Brown Bear Writer: Bill Martin Jr Price: $4.19 Publisher: Henry Holt and Co Publishing date: September, 1996
26.What can you do on the website
A.Buy used books. B.Look for publishers.
C.Get advice on reading. D.Introduce new writers.
27.Who is the writer of The Very Hungry Caterpillar
A.Kathryn Stockett. B.Sarah Winman.
C.Eric Carle. D.Bill Martin Jr.
28.Which of the following is NOT mentioned in the passage
A.The names of the books. B.The publishing days of the books.
C.The number of the books. D.The writers of the books.
【答案】26.A
27.C
28.C
【知识点】广告布告类;应用文;细节理解
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇应用文。文章主要向读者介绍了这个二手书购买网站,并列举了四本二手书的相关信息。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。
26.细节理解题。根据Welcome to —the best place on the Internet for cheap used books. 欢迎来到——互联网上最便宜的二手书的地方 ,可知,是一个在线购买便宜二手书的好地方。故选A。
27.细节理解题。根据Name: The Very Hungry Caterpillar | Writer: Eric Carle可知,这本书的作者是Eric Carle。故选C。
28.细节理解题。根据Name、Writer以及Publishing date可知,文章中提到了书籍的名称、书籍的作者和以及出版日期;然而,文章并未提及书籍的具体数量。故选C。
(2025八上·藁城期末)Vicky's mother opened the door. She had a look at Vicky's bedroom.
"What a mess! It looks as if a hurricane (飓风) passed through Vicky's bedroom," said Vicky's mother. "I must ask her to clean it."
Vicky was eating breakfast. Her father came into the kitchen and said, "Mom wants you to clean your room. It looks as if a hurricane passed through it."
Joe, Vicky's little brother, asked, "A hurricane Is that a bad thing "
"Sure it is," said his father.
"I'll do it after school, Dad," said Vicky. "My first class is geography and Mr. Miller hates people to be late." And off she ran through the front door.
Twenty minutes later, Vicky ran into her classroom.
"Today," said Mr. Miller. "We're going to learn about hurricanes. Have any of you seen a hurricane " Vicky thought about her bedroom, but she said nothing.
"I haven't seen one. Not a real one but I watched a program on TV and I know they destroy (破坏) things and leave a mess (混乱)," said James who sat next to Vicky.
"Yes," said Mr. Miller. "But today I'm going to surprise you. Sometimes hurricanes do good."
"Hurricanes can be good things " Vicky asked.
"Oh, yes," said Mr. Miller. "Hurricanes bring a lot of water to rivers and lakes that are becom ng dry. Animals and fish come back to live in them. Hurricanes also pick up heat from the very hot areas of the world and drop it in less warm places."
"So, hurricanes can be good things," Vicky said to herself. "I'm going to show Mom the good part."
When Vicky got home in the afternoon, she began to clean up her bedroom. She put all of her things in their proper places.
"Mom," she called. "Can you come here for a minute "
Vicky's mother put her head around the door.
"Vicky!" she said. "That looks fantastic! I told your dad this morning that it looked as if a hurricane had hit it!"
"Are you sure that's a bad thing, Mom " asked Vicky, smiling.
29.What happened at the beginning of the story
A.Vicky made a mess in her room.
B.Vicky was late for school again.
C.Vicky had a fight with her brother.
D.Vicky failed her geography test.
30.What surprised the students in Mr. Miller's class
A.Hurricanes can be stopped by James.
B.Hurricanes can cause earthquakes.
C.Hurricanes can be good things.
D.Hurricanes can destroy Vicky's bedroom.
31.What can we learn from the story
A.Ask your parents before making a decision.
B.Don't put today's thing till tomorrow.
C.Put what you have learned into practice.
D.Do as what your teachers tell you.
【答案】29.A
30.C
31.C
【知识点】记叙文;日常活动;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Vicky房间杂乱,妈妈让她打扫,在学校地理课上学习到飓风也有好处后,Vicky回家打扫房间的故事;本文通过Vicky的经历,强调了将所学知识与实践相结合的重要性,并鼓励读者在日常生活中积极应用所学。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。
29.细节理解题。根据第二段‘What a mess! It looks as if a hurricane passed through Vicky's bedroom,' said Vicky's mother. "真是一团糟!""看起来好像飓风刮过Vicky的卧室,"Vicky的妈妈说。 可知,Vicky把自己的房间弄得一团糟。故选A。
30.细节理解题。根据第十段But today I'm going to surprise you. Sometimes hurricanes do good. 但今天我要给你们一个惊喜。有时飓风也有好处。 以及第十一段"‘Hurricanes can be good things 'Vicky asked. "飓风也可能是好事?""Vicky问。 可知,米勒老师说飓风有时也有好处,这让学生们感到惊讶。故选C。
31.推理判断题。综合全文,尤其是根据第十三段‘So, hurricanes can be good things,' Vicky said to herself. ‘I'm going to show Mom the good part.' "所以,飓风也可以是好事,"维姬自言自语道。"我要给妈妈看好的部分。" 可知,从故事中我们可以学到,Vicky在了解到飓风也有其积极的一面后,开始实践这一知识,即打扫自己的房间,这表明了将所学知识付诸实践的重要性。故选C。
(2025八上·藁城期末)We use water bottles almost everywhere, from walking around the neighborhood to sitting in the classroom. They help us live in good health by making sure our body has enough water. But here's one important thing we might forget about: keeping our water bottles really clean.
Did you know that your water bottle can be bad for you if you don't clean it often When water is left in a bottle for a long time, germs (细菌) can start to grow. These germs may come from the water or from other things like hands. If you drink from a water bottle that has germs, you might not feel well.
Then how often should you clean your water bottle You'd better wash it every day, especially (尤其) if you use it for drinks other than water. It also depends on (取决于) your activities, where you're bringing it and the smell of the bottle. If you use your water bottle in hot and wet air, germs can grow quickly! Then be sure to clean your bottle after each use.
Here are some tips (建议) for cleaning your water bottle. First, use hot water. Second, wash the inside and outside of the bottle with a brush. Third, let it air dry before putting it away. Fourth, put it in a clean and dry place. Make it a habit to wash your bottle in this way, and you can keep the bottle free from germs and use it for a long time.
So remember, a clean water bottle is good for your health, and take a few minutes out of your day to clean it!
32.How does the writer start the passage
A.By telling a story. B.By asking a question.
C.By putting numbers in order. D.By describing activities in life.
33.What does Paragraph 2 mainly talk about
A.Why it is important to wash water bottles often.
B.How often people should wash their water bottles.
C.How germs in a water bottle make people feel bad.
D.What kind of things can make a water bottle dirty.
34.If Lily uses her water bottle for juice, what would the writer tell her
A.Drinks are bad for health. B.Wash the bottle every day.
C.Don't drink it on a hot day. D.Don't bring the bottle outside.
35.What can we learn from the passage
A.Using a water bottle for many years is a bad habit.
B.A clean water bottle can help people stay healthy.
C.The best way to wash a water bottle is to use cold water.
D.People should use different water bottles in different places.
【答案】32.D
33.A
34.B
35.B
【知识点】说明文;健康饮食;细节理解;推理判断;段落大意
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇说明文。文章主要强调了保持水瓶清洁对健康的重要性,介绍了不经常清洗水瓶会滋生细菌影响健康,说明了清洗水瓶的频率,并提供了清洗水瓶的建议,呼吁人们花时间清洗水瓶。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和段落大意题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。做段落大意题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断段落大意。
32.推理判断题。根据第一段We use water bottles almost everywhere, from walking around the neighborhood to sitting in the classroom. 我们几乎在任何地方都使用水瓶,从在附近散步到坐在教室里。 可知,本段描述了日常生活中使用水瓶的场景,如在社区散步、在教室坐着等,通过描述生活中的活动引出话题。故选 D。
33.段落大意题。第二段主要阐述了如果不经常清洗水瓶,瓶内会滋生细菌,这些细菌可能来自水或手等,饮用含有细菌的水瓶里的水可能会让人感觉不舒服,强调了经常清洗水瓶的重要性。故选A。
34.细节理解题。根据第三段You'd better wash it every day, especially if you use it for drinks other than water. 你最好每天清洗它,特别是如果你用它来喝饮料而不是水。 可知,Lily用她的水瓶装果汁,果汁属于水以外的饮品,所以作者会告诉她每天清洗水瓶。故选B。
35.细节理解题。根据最后一段So remember, a clean water bottle is good for your health, 所以记住,干净的水瓶对你的健康有好处, 可知,干净的水瓶有助于人们保持健康。故选B。
(2025八上·藁城期末)On hot days, it's hard to say no to a slice of watermelon, right People in Beijing love it so much that they even built a museum for this sweet fruit.
China Watermelon Museum is in Panggezhuang town, Daxing d str ct, south of Beijing. It is the only watermelon museum in the world. There are two good reasons why people built this museum. First of all, the watermelon is one of people's favourite fruits in China. Second, Panggezhuang town is the "home town of watermelons in China", as it grows a large number of watermelons every year.
China Watermelon Museum is 22,000 square metres in size, and you can see more than 140 wax (蜡) watermelons. Inside the main building, there are also pictures, poems and videos showing you just everything about this juicy fruit, from its birthplace in southern Africa, growing methods (方法), to China's special "watermelon culture". In a word, the museum is truly a watermelon world.
Outside the main building, there is a large sculpture (雕塑) park, with over 10,000 square metres. There you can see some interesting sculptures that tell watermelon stories.
If you go to Beijing, don't forget to visit this interesting museum. The best time to visit it is summer. Visitors can not only learn more about watermelon cultivation, but also taste different kinds of watermelons outside the main building.
36.Where is China Watermelon Museum
A.In the east of Beijing. B.In the south of Beijing.
C.In the west of Beijing. D.In the north of Beijing.
37.What can you do inside the main building
①learn how to grow watermelons ②see lots of pictures of watermelons
③taste different kinds of watermelons ④enjoy some interesting sculptures
A.①② B.③④ C.①②③ D.①②③④
38.From the passage, what can we learn about the museum
A.It is in the birthplace of watermelons.
B.It is 1000 square metres in size.
C.It has over 140 real watermelons.
D.It is the world's first watermelon museum.
39.What does the underlined word "cultivation" refer to (指的是)
A.growing B.juice C.color D.size
40.What is the best title for the passage
A.Watermelons in Beijing B.The history of watermelons
C.A museum for watermelons D.A trip to China Watermelon Museum
【答案】36.B
37.A
38.D
39.A
40.C
【知识点】旅游观光类;说明文;细节理解;词义猜测;标题选择
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了位于北京大兴区庞各庄镇的中国西瓜博物馆,这是世界上唯一的西瓜博物馆。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,词义猜测题和标题选择题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。标题选择题要求通读全文,理解文章大意,选择文章标题。
36.细节理解题。根据第二段China Watermelon Museum is in Panggezhuang town, Daxing district, south of Beijing. 中国西瓜博物馆位于北京南部大兴区庞各庄镇 ,可知,中国西瓜博物馆在北京的南部。故选B。
37.细节理解题。根据第三段Inside the main building, there are also pictures, poems and videos showing you just everything about this juicy fruit, from its birthplace in southern Africa, growing methods, to China's special ‘watermelon culture'. 在主楼里,还有图片、诗歌和视频,向你展示了这种多汁水果的一切,从它在非洲南部的诞生地、种植方法,到中国特殊的"西瓜文化"。 可知,在主楼内部,你可以看很多西瓜的图片以及学习如何种植西瓜。故选A。
38.细节理解题。根据第二段China Watermelon Museum is in Panggezhuang town, Daxing d str ct, south of Beijing. It is the only watermelon museum in the world.中国西瓜博物馆位于北京南部大兴区庞各庄镇 , 它是世界上唯一的西瓜博物馆。 可知,这是世界上第一个西瓜博物馆。故选D。
39.词义猜测题。根据最后一段Visitors can not only learn more about watermelon cultivation, but also taste different kinds of watermelons outside the main building.和选项可知,游客不仅可以了解更多关于西瓜……的知识,还可以在主楼外品尝不同种类的西瓜。所以cultivation指的是growing种植。故选A。
40.标题选择题。根据第一段People in Beijing love it so much that they even built a museum for this sweet fruit. 北京人非常喜欢它,他们甚至为这种甜美的水果建了一座博物馆。 及全文可知,本文主要介绍是一个西瓜博物馆。故选C。
(2025八上·藁城期末)阅读下面短文,简略回答问题。
Robots are very important in our daily life now. People like robots because they can do things for us. They can do housework. They can deal with data (处理数据) fast. Some people think robots can do everything nicely.
But some things that are easy for us are difficult for robots. For example, robots have difficulty picking up (捡起) things. This may make you feel surprised because even babies can pick up things easily. That's because our brains (大脑) tell us how to use our hands to hold (抓住) things. But robots can't understand these kinds of things. So they often break or drop things.
Many scientists are trying to deal with this problem. Among them is Ken Goldberg from the University of California, Berkeley, the US. He has studied the problem for years. Finally, he came up with an answer to the question. He built a database (数据库) for robots. All kinds of information about a thing, such as its size and shape, are in the database. Before a robot picks up a thing, it can find the information about the thing. In this way, the robot can pick up the thing easily.
41.Why do people like robots
   
42.Are there any things that are easy for us but difficult for robots
   
43.What does the underlined word "them" refer to
   
44.What did Ken Goldberg do to solve the problem
   
45.What can robots do in our daily life now (写出两个答案)
   
【答案】41.Because they can do things for us.
42.Yes, there are.
43.Many scientists.
44.He built a database for robots.
45.They can do housework. They can deal with data fast.
【知识点】说明文;科学技术
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇说明文。文章主要介绍了机器人在我们日常生活中的重要性以及它们所面临的困难。
【点评】考查阅读表达,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。
41.根据第一段People like robots because they can do things for us.可知,人们喜欢机器人的原因是机器人能为人们做事。故填Because they can do things for us.
42.根据第二段But some things that are easy for us are difficult for robots. 但是有些事情对我们来说很容易,对机器人来说却很难。 可知,存在一些对我们来说容易但对机器人来说困难的事情,所以使用肯定回答。故填Yes, there are.
43.根据第三段Many scientists are trying to deal with this problem. Among them is Ken Goldberg from the University of California, Berkeley, the US.可知,许多科学家正试图解决这个问题,其中包括来自美国加州大学伯克利分校的Ken Goldberg;因此,划线单词them指代上文的Many scientists,即许多科学家。故填Many scientists.
44.根据第三段He built a database for robots.可知,Ken Goldberg为解决机器人抓取物品的问题,为机器人建立了一个数据库。故填He built a database for robots.
45.根据第一段They can do housework. They can deal with data fast.可知,机器人现在可以做家务和快速处理数据。故填They can do housework. They can deal with data fast.
(2025八上·藁城期末)根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
A: Hi, Li Hua! 46.  
B: Good idea! I hear there are some new animals at the zoo.
A: What animals do you like best
B: 47.   I want to be a panda keeper.
A: Wow! 48.  
B: I'm going to study animal science in college. 49.  
A: I want to be an actor.
B: 50.  
A: Yes, I'm going to take acting lessons next year.
【答案】46.Let's go to the zoo.;47.I like pandas best.;48.How are you going to do that ;49.What do you want to be ;50.Are you going to take acting lessons
【知识点】其他语篇类型;日常活动
【解析】【分析】文章大意:本文是一段A和Li Hua之间的对话。双方主要谈论了各自最喜欢的动物、理想职业以及为实现理想职业所打算采取的行动。
【点评】 考查补全对话,可以将整个文段首先浏览一遍,大概理解意思。答题过程中,根据所提供的答语或是后文进行作答,答完后注意通读检查是否符合逻辑,语义顺畅。
46.根据下文答语Good idea! I hear there are some new animals at the zoo. 好主意!我听说动物园里有一些新动物。 可知,对方提出了一个去动物园的建议。故填Let's go to the zoo.
47.根据上文问句What animals do you like best 你最喜欢什么动物? 和下文I want to be a panda keeper. 我想成为一名熊猫饲养员 。可知,B想成为熊猫饲养员,因此B最喜欢的动物是熊猫。故填I like pandas best.
48.根据下文答语I'm going to study animal science in college. 我打算在大学里学习动物科学。 可知,B想在大学学习动物科学来实现愿望,所以这里A应是询问对方打算怎么做。故填How are you going to do that
49.根据下文A的回答I want to be an actor.可知,A想成为一名演员,所以这里B应询问A想成为什么。故选What do you want to be
50.根据下文A的回答Yes, I'm going to take acting lessons next year. 是的,我明年要上表演课。 可知,打算明年上表演课,所以这里B应是询问A是否打算上表演课。故填Are you going to take acting lessons
51.(2025八上·藁城期末)健康对每个人都很重要,我们应该学会如何保持健康。请以"How to keep healthy "为题,写一篇英语短文,向学校校刊投稿。
要求:
1.文章必须包含以下表格中的至少4个要点信息,可适当发挥;
2.文中不得出现真实的地名,校名和人名等信息;
3.词数80左右;文章开头已给出,但不计入总词数。
should (√) shouldn't (x)
do sports every day refuse to exercise
keep a balanced diet have junk food
eat fruit and vegetables stay up too late
have enough sleep play computer games a lot
keep happy sit for a long time
... ...
How to keep healthy
Nowadays, people pay much more attention to health. It is necessary for everyone to learn some ways to keep healthy.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
How to keep healthy
Nowadays, people pay much more attention to health. It is necessary for everyone to learn some ways to keep healthy.
We should do sports every day. We shouldn't refuse to exercise. Running for an hour every day is good for health. We should keep a balanced diet. Eat more fruit and vegetables. We shouldn't have junk food, because they are bad for health. We had better not stay up too late. Getting enough sleep is helpful. We shouldn't play computer games a lot. It is bad for our eyes. Sitting for a long time is also bad for our health. We may feel pain in our shoulders and backs. We should have a happy mood. We can keep happy by listening to music and talking to our friends.
【知识点】命题作文;提纲作文;说明文;健康饮食
【解析】【分析】考查提纲作文和命题作文。要求根据下表信息, 以"How to keep healthy "为题,写一篇英语短文,向学校校刊投稿。 要求包括提示中的所有内容,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称复数,一般现在时。
【点评】考查提纲作文和命题作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如pay attention to 注意,keep healthy 保持健康,refuse to do sth. 拒绝做某事,keep a balanced diet 保持均衡饮食,be bad for 对……有坏处,等等,及句型结构,如It is necessary for everyone to learn some ways to keep healthy.(动词不定式作主语),We shouldn't have junk food, because they are bad for health. (because引导原因状语从句),等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。
1 / 1河北省石家庄市藁城区2024-2025学年八年级上学期期末质量评价英语试题
(2025八上·藁城期末)One day in class, the teacher held up an apple, stood on the platform (讲台) and said, "Please smell the smell in the air!"
One student raised (举起) his hand and answered, "I can 1. it. It is the smell of an apple."
The teacher stepped 2. the platform, passed by each of the students and said, "Smell again to see 3. the smell of the apple is still in the air."
Half of the students raised their hands to show that they 4. smell it. The teacher went back to the 5. of the classroom and asked again if the students could smell the apple. Everyone raised their hand except (除了) one 6. . The teacher came to the student and asked, "You really can't smell the apple "
The student answered, "No, I can't smell it. I don't think it's a 7. apple."
The teacher 8. at the student and said to the class, "He is right! This is not a real apple."
All of 9. students had been tricked (被欺骗). They might have thought that perhaps the apple was not real, but they didn't have the self-confidence (自信) to 10. . They just "followed the leader" and went along with the first student.
1.A.taste B.watch C.hear D.smell
2.A.in B.off C.up D.on
3.A.if B.that C.so D.when
4.A.needed B.could C.might D.would
5.A.front B.middle C.back D.top
6.A.teacher B.worker C.student D.parent
7.A.big B.sweet C.real D.beautiful
8.A.called B.pulled C.arrived D.smiled
9.A.some B.the other C.another D.some other
10.A.look up B.make up C.sit up D.speak up
(2025八上·藁城期末)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内单词的正确形式填空。
Dear Selina,
How's it going I'm glad you are 11.   (interest) in my hometown Cambridge (剑桥). It's a beautiful city 12.   the east of England. My hometown is especially famous for 13.   (it) university. Many famous people once 14.   (study) here in the past. Isaac Newton and Charles Darwin were two examples. There 15.   (be) also lots of old buildings and churches to visit. Students and tourists can choose 16.   (enjoy) trips along the river by boat.
Cambridge is 80 kilometers from London. London is in the south of England 17.   it is on the River Thames. It is bigger and 18.   (busy) than Cambridge. It is about 2,000 years old. It 19.   (have) Buckingham Palace and Tower Bridge. Big Ben is the 20.   (two) largest four-faced clock in the world. Many famous places, like many theaters, 21.   (museum), and art galleries are there too.
England itself is part of an island. It is never very hot in summer or very cold in winter, so come and see England any time of the year. But the umbrella plays 22.   important role here. You will need it most days. So 23.   (bring) one with you. What's more, the food here is delicious.
Welcome to my hometown. I believe you 24.   (have) a good time here!
Look forward to 25.   (see) you soon!
Yours sincerely.
Tony Smith
(2025八上·藁城期末)Welcome to —the best place on the Internet for cheap used books. Whether you are looking for story books, science fiction or love stories, there are thousands of used books to choose from. The following are some of them. Why not choose some to read during your long cold winter vacation
Name: The Helper Writer: Kathryn Stockett Price: $4.19 Publisher: Berkley Publishing date: April, 2011 Name: When God Was a Rabbit Writer: Sarah Winman Price: $5.09 Publisher: Headline Review Publishing date: January, 2012
Name: The Very Hungry Caterpillar Writer: Eric Carle Price:$3.59 Publisher: Philomel Books Publishing date: March, 1994 Name: Brown Bear Writer: Bill Martin Jr Price: $4.19 Publisher: Henry Holt and Co Publishing date: September, 1996
26.What can you do on the website
A.Buy used books. B.Look for publishers.
C.Get advice on reading. D.Introduce new writers.
27.Who is the writer of The Very Hungry Caterpillar
A.Kathryn Stockett. B.Sarah Winman.
C.Eric Carle. D.Bill Martin Jr.
28.Which of the following is NOT mentioned in the passage
A.The names of the books. B.The publishing days of the books.
C.The number of the books. D.The writers of the books.
(2025八上·藁城期末)Vicky's mother opened the door. She had a look at Vicky's bedroom.
"What a mess! It looks as if a hurricane (飓风) passed through Vicky's bedroom," said Vicky's mother. "I must ask her to clean it."
Vicky was eating breakfast. Her father came into the kitchen and said, "Mom wants you to clean your room. It looks as if a hurricane passed through it."
Joe, Vicky's little brother, asked, "A hurricane Is that a bad thing "
"Sure it is," said his father.
"I'll do it after school, Dad," said Vicky. "My first class is geography and Mr. Miller hates people to be late." And off she ran through the front door.
Twenty minutes later, Vicky ran into her classroom.
"Today," said Mr. Miller. "We're going to learn about hurricanes. Have any of you seen a hurricane " Vicky thought about her bedroom, but she said nothing.
"I haven't seen one. Not a real one but I watched a program on TV and I know they destroy (破坏) things and leave a mess (混乱)," said James who sat next to Vicky.
"Yes," said Mr. Miller. "But today I'm going to surprise you. Sometimes hurricanes do good."
"Hurricanes can be good things " Vicky asked.
"Oh, yes," said Mr. Miller. "Hurricanes bring a lot of water to rivers and lakes that are becom ng dry. Animals and fish come back to live in them. Hurricanes also pick up heat from the very hot areas of the world and drop it in less warm places."
"So, hurricanes can be good things," Vicky said to herself. "I'm going to show Mom the good part."
When Vicky got home in the afternoon, she began to clean up her bedroom. She put all of her things in their proper places.
"Mom," she called. "Can you come here for a minute "
Vicky's mother put her head around the door.
"Vicky!" she said. "That looks fantastic! I told your dad this morning that it looked as if a hurricane had hit it!"
"Are you sure that's a bad thing, Mom " asked Vicky, smiling.
29.What happened at the beginning of the story
A.Vicky made a mess in her room.
B.Vicky was late for school again.
C.Vicky had a fight with her brother.
D.Vicky failed her geography test.
30.What surprised the students in Mr. Miller's class
A.Hurricanes can be stopped by James.
B.Hurricanes can cause earthquakes.
C.Hurricanes can be good things.
D.Hurricanes can destroy Vicky's bedroom.
31.What can we learn from the story
A.Ask your parents before making a decision.
B.Don't put today's thing till tomorrow.
C.Put what you have learned into practice.
D.Do as what your teachers tell you.
(2025八上·藁城期末)We use water bottles almost everywhere, from walking around the neighborhood to sitting in the classroom. They help us live in good health by making sure our body has enough water. But here's one important thing we might forget about: keeping our water bottles really clean.
Did you know that your water bottle can be bad for you if you don't clean it often When water is left in a bottle for a long time, germs (细菌) can start to grow. These germs may come from the water or from other things like hands. If you drink from a water bottle that has germs, you might not feel well.
Then how often should you clean your water bottle You'd better wash it every day, especially (尤其) if you use it for drinks other than water. It also depends on (取决于) your activities, where you're bringing it and the smell of the bottle. If you use your water bottle in hot and wet air, germs can grow quickly! Then be sure to clean your bottle after each use.
Here are some tips (建议) for cleaning your water bottle. First, use hot water. Second, wash the inside and outside of the bottle with a brush. Third, let it air dry before putting it away. Fourth, put it in a clean and dry place. Make it a habit to wash your bottle in this way, and you can keep the bottle free from germs and use it for a long time.
So remember, a clean water bottle is good for your health, and take a few minutes out of your day to clean it!
32.How does the writer start the passage
A.By telling a story. B.By asking a question.
C.By putting numbers in order. D.By describing activities in life.
33.What does Paragraph 2 mainly talk about
A.Why it is important to wash water bottles often.
B.How often people should wash their water bottles.
C.How germs in a water bottle make people feel bad.
D.What kind of things can make a water bottle dirty.
34.If Lily uses her water bottle for juice, what would the writer tell her
A.Drinks are bad for health. B.Wash the bottle every day.
C.Don't drink it on a hot day. D.Don't bring the bottle outside.
35.What can we learn from the passage
A.Using a water bottle for many years is a bad habit.
B.A clean water bottle can help people stay healthy.
C.The best way to wash a water bottle is to use cold water.
D.People should use different water bottles in different places.
(2025八上·藁城期末)On hot days, it's hard to say no to a slice of watermelon, right People in Beijing love it so much that they even built a museum for this sweet fruit.
China Watermelon Museum is in Panggezhuang town, Daxing d str ct, south of Beijing. It is the only watermelon museum in the world. There are two good reasons why people built this museum. First of all, the watermelon is one of people's favourite fruits in China. Second, Panggezhuang town is the "home town of watermelons in China", as it grows a large number of watermelons every year.
China Watermelon Museum is 22,000 square metres in size, and you can see more than 140 wax (蜡) watermelons. Inside the main building, there are also pictures, poems and videos showing you just everything about this juicy fruit, from its birthplace in southern Africa, growing methods (方法), to China's special "watermelon culture". In a word, the museum is truly a watermelon world.
Outside the main building, there is a large sculpture (雕塑) park, with over 10,000 square metres. There you can see some interesting sculptures that tell watermelon stories.
If you go to Beijing, don't forget to visit this interesting museum. The best time to visit it is summer. Visitors can not only learn more about watermelon cultivation, but also taste different kinds of watermelons outside the main building.
36.Where is China Watermelon Museum
A.In the east of Beijing. B.In the south of Beijing.
C.In the west of Beijing. D.In the north of Beijing.
37.What can you do inside the main building
①learn how to grow watermelons ②see lots of pictures of watermelons
③taste different kinds of watermelons ④enjoy some interesting sculptures
A.①② B.③④ C.①②③ D.①②③④
38.From the passage, what can we learn about the museum
A.It is in the birthplace of watermelons.
B.It is 1000 square metres in size.
C.It has over 140 real watermelons.
D.It is the world's first watermelon museum.
39.What does the underlined word "cultivation" refer to (指的是)
A.growing B.juice C.color D.size
40.What is the best title for the passage
A.Watermelons in Beijing B.The history of watermelons
C.A museum for watermelons D.A trip to China Watermelon Museum
(2025八上·藁城期末)阅读下面短文,简略回答问题。
Robots are very important in our daily life now. People like robots because they can do things for us. They can do housework. They can deal with data (处理数据) fast. Some people think robots can do everything nicely.
But some things that are easy for us are difficult for robots. For example, robots have difficulty picking up (捡起) things. This may make you feel surprised because even babies can pick up things easily. That's because our brains (大脑) tell us how to use our hands to hold (抓住) things. But robots can't understand these kinds of things. So they often break or drop things.
Many scientists are trying to deal with this problem. Among them is Ken Goldberg from the University of California, Berkeley, the US. He has studied the problem for years. Finally, he came up with an answer to the question. He built a database (数据库) for robots. All kinds of information about a thing, such as its size and shape, are in the database. Before a robot picks up a thing, it can find the information about the thing. In this way, the robot can pick up the thing easily.
41.Why do people like robots
   
42.Are there any things that are easy for us but difficult for robots
   
43.What does the underlined word "them" refer to
   
44.What did Ken Goldberg do to solve the problem
   
45.What can robots do in our daily life now (写出两个答案)
   
(2025八上·藁城期末)根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
A: Hi, Li Hua! 46.  
B: Good idea! I hear there are some new animals at the zoo.
A: What animals do you like best
B: 47.   I want to be a panda keeper.
A: Wow! 48.  
B: I'm going to study animal science in college. 49.  
A: I want to be an actor.
B: 50.  
A: Yes, I'm going to take acting lessons next year.
51.(2025八上·藁城期末)健康对每个人都很重要,我们应该学会如何保持健康。请以"How to keep healthy "为题,写一篇英语短文,向学校校刊投稿。
要求:
1.文章必须包含以下表格中的至少4个要点信息,可适当发挥;
2.文中不得出现真实的地名,校名和人名等信息;
3.词数80左右;文章开头已给出,但不计入总词数。
should (√) shouldn't (x)
do sports every day refuse to exercise
keep a balanced diet have junk food
eat fruit and vegetables stay up too late
have enough sleep play computer games a lot
keep happy sit for a long time
... ...
How to keep healthy
Nowadays, people pay much more attention to health. It is necessary for everyone to learn some ways to keep healthy.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.D;2.B;3.A;4.B;5.A;6.C;7.C;8.D;9.B;10.D
【知识点】记叙文;学校生活
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了一名老师站在讲台上问学生们是否能闻到她手中苹果的味道,大多数的同学们都跟着第一个同学说能闻到苹果的味道,而老师让同学们再次闻苹果的味道时,只有一个小男孩说他闻不到苹果的味道,最后,老师告诉同学们这并不是一个真正的苹果,从而告诉我们不要盲目追随他人,应该要有自己的想法。
【点评】考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
1.句意:我能闻到它。taste品尝;watch观看;hear听;smell闻。根据下文It is the smell of an apple.可知,此处指闻到了苹果的味道。故选D。
2.句意:老师走下讲台,从每个学生身边走过,说:"再闻一闻,看看空气中是否还有苹果的味道。"in在……里面;off从……离开;up向……上游,向上;on在……上面。根据passed by each of the students可知,从每个学生身边走过,应是老师走下讲台。故选B。
3.句意:老师走下讲台,从每个学生身边走过,说:"再闻一闻,看看空气中是否还有苹果的味道。"if是否,如果;that,引导宾语从句时,无具体词义;so所以;when什么时候。分析句子结构并结合Smell again to see……the smell of the apple is still in the air.的语境可知,空处引导宾语从句,指再闻一闻,看看空气中是否还有苹果的味道,if符合。故选A。
4.句意:一半的学生举手表示他们能闻到它。needed需要;could能够;might可能;would将会。根据Half of the students raised their hands并结合选项可知,此处应表示举手表示他们能闻到苹果的味道,B项符合。故选B。
5.句意:老师回到教室前面,又问学生们能不能闻到苹果的味道。front前面;middle中间;back后面;top顶端。根据上文stood on the platform (讲台)站在讲台上,以及The teacher stepped…the platform, passed by each of the students老师走下讲台,从每个学生身边走过,可知,此处指老师又回到了教室前面。故选A。
6.句意:除了一个学生,所有人都举起了手。teacher老师;worker工人;student学生;parent父亲或母亲。根据下文The teacher came to the student and asked, ‘You really can't smell the apple ' 老师走到学生面前问:"你真的闻不到苹果的味道吗?" 可知,有一个学生没有举手,所以老师过来问这位学生。故选C。
7.句意:我不认为这是一个真正的苹果。big大的;sweet甜的;real真正的;beautiful美丽的。根据下文He is right! This is not a real apple. 他是对的!这不是真正的苹果。 可知,这个学生认为这个苹果不是真的。故选C。
8.句意:老师对这名学生微笑,并对全班说:"他说得对!这不是一个真正的苹果。"called打电话;pulled拉;arrived到达;smiled微笑。根据He is right! This is not a real apple. 他是对的!这不是真正的苹果。并结合选项可知,这名学生说对了,所以老师应是对这名学生微笑。故选D。
9.句意:所有其他学生们都被骗了。some一些;the other其他;another另一个;some other一些其他的。根据上文Everyone raised their hand except (除了) one…以及The teacher …at the student and said to the class, ‘He is right! This is not a real apple.'可知,只有一个学生发现苹果不是真的,所以此处指除了这个学生外的其他学生们都被骗了,B项符合。故选B。
10.句意:他们可能认为苹果不是真的,但他们没有自信说出来。look up查找;make up编造;sit up坐起来;speak up大声说,大胆地说。根据They might have thought that perhaps the apple was not real, but they didn't have the self-confidence (自信) to…的语境及下文They just ‘followed the leader' and went along with the first student. 他们只是"跟着领队",跟着第一个学生走 ,可知,他们没有自信说出来,只是跟着第一个同学说能闻到苹果的味道,D项符合。故选D。
【答案】11.interested;12.in;13.its;14.studied;15.are;16.to enjoy;17.and;18.busier;19.has;20.second;21.museums;22.an;23.bring;24.will have;25.seeing
【知识点】应用文;世界历史
【解析】【分析】文章大意:本文是Tony Smith写给Selina的一封信。信中介绍了英国剑桥、伦敦等。
【点评】考查语法填空。首先题跳过空格通读全文,理解文章大意,然后根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。
11.句意:我很高兴你对我的家乡剑桥感兴趣。interest兴趣,名词,使感兴趣,动词,空前是系动词,此处需要形容词作表语,interesting有趣的,形容词,修饰事物,interested感兴趣的,形容词,修饰人,此处主语是人,be interested in…对……感兴趣,是固定词组。故填interested。
12.句意:它是英格兰东部一个美丽的城市。根据It's a beautiful city…the east of England.的语境及常识可知,剑桥位于英格兰东部,in the east of…在……的东部,是固定词组,表示范围内的东部。故填in。
13.句意:我的家乡以大学而闻名。it它,代词主格或宾格,根据空后名词university可知,此处应用形容词性物主代词its它的,对其进行修饰。故填its。
14.句意:过去许多名人都在这里学习过。study学习,动词,根据in the past可知,句子时态为一般过去时,动词应用过去式studied。故填studied。
15.句意:这里还有许多古老的建筑和教堂可供参观。句子描述事实情况,时态为一般现在时,there be句型遵循就近原则,根据空后的lots of old buildings可知,be动词应用are。故填are。
16.句意:学生们和游客们可以选择乘船沿河旅行。choose to do sth.选择做某事,是固定词组。enjoy享受,动词,故填to enjoy。
17.句意:伦敦在英格兰南部,在泰晤士河上。根据London is in the south of England…it is on the River Thames.的语境可知,此处表示并列关系,and和,符合。故填and。
18.句意:它比剑桥更大、更繁忙。busy忙碌的,形容词,根据空前系动词和空后的than可知,此处应用形容词比较级形式busier。故填busier。
19.句意:它有白金汉宫和塔桥。have有,动词,句子描述事实情况,时态为一般现在时,主语为It,动词用三单形式。故填has。
20.句意:大本钟是世界上第二大四面钟。two二,基数词,根据Big Ben is the…largest four-faced clock in the world.的语境并结合常识可知,此处指大本钟是世界上第二大四面钟,形容词最高级前面用序数词,此处应用序数词形式second第二。故填second。
21.句意:许多著名的地方,如许多剧院、博物馆和美术馆也在那里。根据空前的many可知,此处应用名词复数形式。museum博物馆,可数名词,故填museums。
22.句意:但雨伞在这里起着重要作用。play an important role起着重要的作用,固定词组。故填an。
23.句意:所以,带上一把雨伞吧。分析句子结构可知,此句为祈使句,应用动词原形。bring带来,动词,故填bring。
24.句意:我相信你在这里会玩得很开心!此处是宾语从句,主句是一般现在时,从句根据主现从任原则,再根据上文Welcome to my hometown.欢迎来到我的家乡。及下文Look forward to…you soon!期待很快见到你!可知,对方还没有来,应是指将来的事情,用一般将来时will do。故填will have。
25.句意:期待很快见到你!look forward to doing sth.期待做某事,固定搭配,此处需要动名词作介词宾语,see见到,动词。故填seeing。
【答案】26.A
27.C
28.C
【知识点】广告布告类;应用文;细节理解
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇应用文。文章主要向读者介绍了这个二手书购买网站,并列举了四本二手书的相关信息。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。
26.细节理解题。根据Welcome to —the best place on the Internet for cheap used books. 欢迎来到——互联网上最便宜的二手书的地方 ,可知,是一个在线购买便宜二手书的好地方。故选A。
27.细节理解题。根据Name: The Very Hungry Caterpillar | Writer: Eric Carle可知,这本书的作者是Eric Carle。故选C。
28.细节理解题。根据Name、Writer以及Publishing date可知,文章中提到了书籍的名称、书籍的作者和以及出版日期;然而,文章并未提及书籍的具体数量。故选C。
【答案】29.A
30.C
31.C
【知识点】记叙文;日常活动;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Vicky房间杂乱,妈妈让她打扫,在学校地理课上学习到飓风也有好处后,Vicky回家打扫房间的故事;本文通过Vicky的经历,强调了将所学知识与实践相结合的重要性,并鼓励读者在日常生活中积极应用所学。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。
29.细节理解题。根据第二段‘What a mess! It looks as if a hurricane passed through Vicky's bedroom,' said Vicky's mother. "真是一团糟!""看起来好像飓风刮过Vicky的卧室,"Vicky的妈妈说。 可知,Vicky把自己的房间弄得一团糟。故选A。
30.细节理解题。根据第十段But today I'm going to surprise you. Sometimes hurricanes do good. 但今天我要给你们一个惊喜。有时飓风也有好处。 以及第十一段"‘Hurricanes can be good things 'Vicky asked. "飓风也可能是好事?""Vicky问。 可知,米勒老师说飓风有时也有好处,这让学生们感到惊讶。故选C。
31.推理判断题。综合全文,尤其是根据第十三段‘So, hurricanes can be good things,' Vicky said to herself. ‘I'm going to show Mom the good part.' "所以,飓风也可以是好事,"维姬自言自语道。"我要给妈妈看好的部分。" 可知,从故事中我们可以学到,Vicky在了解到飓风也有其积极的一面后,开始实践这一知识,即打扫自己的房间,这表明了将所学知识付诸实践的重要性。故选C。
【答案】32.D
33.A
34.B
35.B
【知识点】说明文;健康饮食;细节理解;推理判断;段落大意
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇说明文。文章主要强调了保持水瓶清洁对健康的重要性,介绍了不经常清洗水瓶会滋生细菌影响健康,说明了清洗水瓶的频率,并提供了清洗水瓶的建议,呼吁人们花时间清洗水瓶。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和段落大意题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。做段落大意题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断段落大意。
32.推理判断题。根据第一段We use water bottles almost everywhere, from walking around the neighborhood to sitting in the classroom. 我们几乎在任何地方都使用水瓶,从在附近散步到坐在教室里。 可知,本段描述了日常生活中使用水瓶的场景,如在社区散步、在教室坐着等,通过描述生活中的活动引出话题。故选 D。
33.段落大意题。第二段主要阐述了如果不经常清洗水瓶,瓶内会滋生细菌,这些细菌可能来自水或手等,饮用含有细菌的水瓶里的水可能会让人感觉不舒服,强调了经常清洗水瓶的重要性。故选A。
34.细节理解题。根据第三段You'd better wash it every day, especially if you use it for drinks other than water. 你最好每天清洗它,特别是如果你用它来喝饮料而不是水。 可知,Lily用她的水瓶装果汁,果汁属于水以外的饮品,所以作者会告诉她每天清洗水瓶。故选B。
35.细节理解题。根据最后一段So remember, a clean water bottle is good for your health, 所以记住,干净的水瓶对你的健康有好处, 可知,干净的水瓶有助于人们保持健康。故选B。
【答案】36.B
37.A
38.D
39.A
40.C
【知识点】旅游观光类;说明文;细节理解;词义猜测;标题选择
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了位于北京大兴区庞各庄镇的中国西瓜博物馆,这是世界上唯一的西瓜博物馆。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,词义猜测题和标题选择题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。标题选择题要求通读全文,理解文章大意,选择文章标题。
36.细节理解题。根据第二段China Watermelon Museum is in Panggezhuang town, Daxing district, south of Beijing. 中国西瓜博物馆位于北京南部大兴区庞各庄镇 ,可知,中国西瓜博物馆在北京的南部。故选B。
37.细节理解题。根据第三段Inside the main building, there are also pictures, poems and videos showing you just everything about this juicy fruit, from its birthplace in southern Africa, growing methods, to China's special ‘watermelon culture'. 在主楼里,还有图片、诗歌和视频,向你展示了这种多汁水果的一切,从它在非洲南部的诞生地、种植方法,到中国特殊的"西瓜文化"。 可知,在主楼内部,你可以看很多西瓜的图片以及学习如何种植西瓜。故选A。
38.细节理解题。根据第二段China Watermelon Museum is in Panggezhuang town, Daxing d str ct, south of Beijing. It is the only watermelon museum in the world.中国西瓜博物馆位于北京南部大兴区庞各庄镇 , 它是世界上唯一的西瓜博物馆。 可知,这是世界上第一个西瓜博物馆。故选D。
39.词义猜测题。根据最后一段Visitors can not only learn more about watermelon cultivation, but also taste different kinds of watermelons outside the main building.和选项可知,游客不仅可以了解更多关于西瓜……的知识,还可以在主楼外品尝不同种类的西瓜。所以cultivation指的是growing种植。故选A。
40.标题选择题。根据第一段People in Beijing love it so much that they even built a museum for this sweet fruit. 北京人非常喜欢它,他们甚至为这种甜美的水果建了一座博物馆。 及全文可知,本文主要介绍是一个西瓜博物馆。故选C。
【答案】41.Because they can do things for us.
42.Yes, there are.
43.Many scientists.
44.He built a database for robots.
45.They can do housework. They can deal with data fast.
【知识点】说明文;科学技术
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇说明文。文章主要介绍了机器人在我们日常生活中的重要性以及它们所面临的困难。
【点评】考查阅读表达,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。
41.根据第一段People like robots because they can do things for us.可知,人们喜欢机器人的原因是机器人能为人们做事。故填Because they can do things for us.
42.根据第二段But some things that are easy for us are difficult for robots. 但是有些事情对我们来说很容易,对机器人来说却很难。 可知,存在一些对我们来说容易但对机器人来说困难的事情,所以使用肯定回答。故填Yes, there are.
43.根据第三段Many scientists are trying to deal with this problem. Among them is Ken Goldberg from the University of California, Berkeley, the US.可知,许多科学家正试图解决这个问题,其中包括来自美国加州大学伯克利分校的Ken Goldberg;因此,划线单词them指代上文的Many scientists,即许多科学家。故填Many scientists.
44.根据第三段He built a database for robots.可知,Ken Goldberg为解决机器人抓取物品的问题,为机器人建立了一个数据库。故填He built a database for robots.
45.根据第一段They can do housework. They can deal with data fast.可知,机器人现在可以做家务和快速处理数据。故填They can do housework. They can deal with data fast.
【答案】46.Let's go to the zoo.;47.I like pandas best.;48.How are you going to do that ;49.What do you want to be ;50.Are you going to take acting lessons
【知识点】其他语篇类型;日常活动
【解析】【分析】文章大意:本文是一段A和Li Hua之间的对话。双方主要谈论了各自最喜欢的动物、理想职业以及为实现理想职业所打算采取的行动。
【点评】 考查补全对话,可以将整个文段首先浏览一遍,大概理解意思。答题过程中,根据所提供的答语或是后文进行作答,答完后注意通读检查是否符合逻辑,语义顺畅。
46.根据下文答语Good idea! I hear there are some new animals at the zoo. 好主意!我听说动物园里有一些新动物。 可知,对方提出了一个去动物园的建议。故填Let's go to the zoo.
47.根据上文问句What animals do you like best 你最喜欢什么动物? 和下文I want to be a panda keeper. 我想成为一名熊猫饲养员 。可知,B想成为熊猫饲养员,因此B最喜欢的动物是熊猫。故填I like pandas best.
48.根据下文答语I'm going to study animal science in college. 我打算在大学里学习动物科学。 可知,B想在大学学习动物科学来实现愿望,所以这里A应是询问对方打算怎么做。故填How are you going to do that
49.根据下文A的回答I want to be an actor.可知,A想成为一名演员,所以这里B应询问A想成为什么。故选What do you want to be
50.根据下文A的回答Yes, I'm going to take acting lessons next year. 是的,我明年要上表演课。 可知,打算明年上表演课,所以这里B应是询问A是否打算上表演课。故填Are you going to take acting lessons
51.【答案】例文
How to keep healthy
Nowadays, people pay much more attention to health. It is necessary for everyone to learn some ways to keep healthy.
We should do sports every day. We shouldn't refuse to exercise. Running for an hour every day is good for health. We should keep a balanced diet. Eat more fruit and vegetables. We shouldn't have junk food, because they are bad for health. We had better not stay up too late. Getting enough sleep is helpful. We shouldn't play computer games a lot. It is bad for our eyes. Sitting for a long time is also bad for our health. We may feel pain in our shoulders and backs. We should have a happy mood. We can keep happy by listening to music and talking to our friends.
【知识点】命题作文;提纲作文;说明文;健康饮食
【解析】【分析】考查提纲作文和命题作文。要求根据下表信息, 以"How to keep healthy "为题,写一篇英语短文,向学校校刊投稿。 要求包括提示中的所有内容,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称复数,一般现在时。
【点评】考查提纲作文和命题作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如pay attention to 注意,keep healthy 保持健康,refuse to do sth. 拒绝做某事,keep a balanced diet 保持均衡饮食,be bad for 对……有坏处,等等,及句型结构,如It is necessary for everyone to learn some ways to keep healthy.(动词不定式作主语),We shouldn't have junk food, because they are bad for health. (because引导原因状语从句),等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表