【精品解析】河北省石家庄市第四十中学2024-2025学年八年级上学期1月期末英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】河北省石家庄市第四十中学2024-2025学年八年级上学期1月期末英语试题

资源简介

河北省石家庄市第四十中学2024-2025学年八年级上学期1月期末英语试题
(2025八上·石家庄期末) Yang Xiaojuan and Guo Qingshun started to run a baozi shop in Zhejiang over two years ago. In late 2023, their acts of 1. brought warmth to the neighbors.
At around 3:00 a. m. on October 29, the shop owners were busy 2. baozi. Suddenly, they heard somebody crying and Yang saw a little girl running on her own in the street. Yang was 3. , so she carried the little girl into the shop. Guo called the police right away.
The little girl was afraid and her body was shaking 4. the cold weather. Yang asked the girl in a kind voice, "Are you looking for your mom " The girl said yes.
"Her face 5. kind of familiar (熟悉的). She must have run out from a nearby (附近的) neighborhood, 6. I wasn't sure who her parents were. My first thought was that it was 7. for a child to run outside alone, so I brought her inside." said Yang. Finally the parents picked up the girl in the police station. On the way back home, they went to the shop and say 8. to Yang and Guo in person.
Later, Yang and Guo received 5,000 yuan in prize money for helping the girl. Using the money, they made 2,500 hot baozi and gave them to the 9. in the neighborhood. "They start to clean the streets in early hours in winter. A warm 10. can help to fight off the cold," Yang said. "We feel happy to do something for them."
1.A.kindness B.happiness C.sadness D.shyness
2.A.getting B.taking C.finding D.preparing
3.A.tired B.worried C.pleased D.excited
4.A.the same as B.because of C.so that D.as long as
5.A.saw B.looked C.tasted D.smelt
6.A.and B.but C.so D.because
7.A.normal B.common C.dangerous D.special
8.A.hello B.sorry C.thanks D.goodbye
9.A.doctors B.cleaners C.teachers D.policemen
10.A.meal B.hand C.place D.welcome
【答案】1.A;2.D;3.B;4.B;5.B;6.B;7.C;8.C;9.B;10.A
【知识点】记叙文;日常活动
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了一对夫妇在浙江开了一家小包子店,他们在凌晨3点帮助了一个在街上哭泣的小女孩找到了父母,后来他们决定把自己的包子店变成爱心包子店,为清洁工人提供免费的热包子。
【点评】 考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
1.句意:在2023年末,他们的善举给邻里带来了温暖。kindness善心;happiness幸福;sadness悲伤;shyness害羞。根据下文可知,这对夫妇在凌晨3点帮助了一个在街上哭泣的小女孩找到了父母,后来他们决定把自己的包子店变成爱心包子店,为清洁工人提供免费的热包子。他们所做的事情都是善举。故选A。
2.句意:在10月29日上午三点左右,店老板正忙于准备包子。getting获得;taking拿取;finding找到;preparing准备。根据上文Yang Xiaojuan and Guo Qingshun started to run a baozi shop in Zhejiang over two years ago. 杨晓娟和郭庆顺两年前开始在浙江开一家包子店 ,可知,他们开的是包子店,所以是在准备包子。故选D。
3.句意:杨很担忧,所以她把那个小女孩喊进了店里。tired疲劳的;worried担心的;pleased高兴的;excited激动的。根据…so she carried the little girl into the shop. Guo called the police right away.可知,她把小女孩叫进店里,可见她很担心小女孩。故选B。
4.句意:那个小女孩很害怕,她的身体因为寒冷的天气而颤抖。the same as和……一样;because of由于;so that以便于,以至于;as long as只要。根据her body was shaking和the cold weather可知,身体由于寒冷而颤抖。故选B。
5.句意:她的脸看起来有点儿眼熟。saw看到;looked看起来;tasted品尝;smelt闻,闻起来。根据her face和familiar可知此处应用感官动词look表示看起来。故选B。
6.句意:她一定是从附近的小区里跑出来的,但我不确定她的父母是谁。and并且;but但是;so因此;because因为。空格前后两句存在转折关系,用but连接。故选B。
7.句意:我首先想到的是,一个孩子独自一个人在外面跑,是很危险的,所以我把她带进来。normal正常的;common平常的;dangerous危险的;special特别的。根据for a child to run outside alone可知,孩子一个人在外面跑是很危险的。故选C。
8.句意:回家路上,他们去到店里,亲自向杨和郭道谢。hello你好;sorry对不起;thanks谢谢;goodbye再见。根据上文Finally the parents picked up the girl in the police station. 最后,父母在警察局接走了那个女孩。 可知,小女孩的父母到警察局接回了孩子,回去路上去店里向杨和郭道谢。故选C。
9.句意:他们用这些钱做了2500个热包子,并把这些包子送给了社区里的清洁工们。doctors医生;cleaners清洁工;teachers老师;policemen警察。根据下文They start to clean the streets in early hours in winter. 冬天他们一大早就开始打扫街道。 可知,此处讲的是清洁工,他们把2500个热包子送给了大冬天里早早清洁街道的清洁工们。故选B。
10.句意:温暖的手可以帮助抵御寒冷。meal饭菜;hand手;place地方;welcome欢迎。根据上文Using the money, they made 2,500 hot baozi and gave them to the…in the neighborhood…We feel happy to do something for them 用这些钱,他们做了2500个热包子,并把这些包子送给了社区里的清洁工们。……我们很高兴能为他们做点什么 ,可知,他们为他人提供温暖的饭食,给人带来温暖,抵御炎寒。所以此处指温暖的手,故选A。
(2025八上·石家庄期末)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内单词的正确形式填空。
This year's National Day is a special day for me. I went to Shenyang 11.   my family. This was my 12.   (one) time to travel there. It took 13.   (we) three hours to get there by car.
Early in the morning, we started our trip. After 14.   (arrive), we went to a large lake. There was a wind while we walked around the lake. We talked about nature 15.  (happy). After that, we 16.   (drive) to the Skiing Resort (滑雪场). I put on the ski boot (滑雪鞋) and reached the top of the snow. At first, I was afraid, 17.   I wanted to have a try. And my parents encouraged me. After some 18.   (try), I could go skiing 19.   (good) than before. Then, we came back to the hotel and had a good sleep. We had 20.   great time. This National Day was wonderful for me. I would remember it all the time.
【答案】11.with;12.first;13.us;14.arriving;15.happily;16.drove;17.but;18.tries;19.better;20.a
【知识点】旅游观光类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇记叙文。文章主要是作者讲述了今年国庆节和家人一起去沈阳旅行的经历。
【点评】考查语法填空。首先题跳过空格通读全文,理解文章大意,然后根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。
11.句意:我和家人一起去了沈阳。根据went to Shenyang … my family可知,此处是指与家人一起去了沈阳,应用介词with与……一起,表伴随。故填with。
12.句意:这是我第一次去那里旅行。根据my … time可知,此处是指作者的第一次,应用基数词one的序数词first第一,表示顺序,在句中作定语,修饰名词time。故填first。
13.句意:我们开车花了三个小时才到达。空前为动词took,此处应用人称代词主格we的宾格形式us我们。故填us。
14.句意:到达后,我们去了一个大湖边。空前After为介词,此处应用动词arrive(到达)的动名词形式arriving。故填arriving。
15.句意:我们愉快地谈论着大自然。分析句子结构可知,这里应用形容词happy(快乐的)的副词形式happily快乐地,在句中作状语,修饰talked about。故填happily。
16.句意:之后,我们开车前往滑雪场。drive开车,动词,根据语境可知,句子时态为一般过去时,谓语动词应用过去式drove。故填drove。
17.句意:一开始,我很害怕,但我想试一试。分析句子结构可知,前后两句为转折关系,应用but连接句子。故填but。
18.句意:经过几次尝试,我滑雪的技术比之前好多了。根据After some可知,此处是指尝试几次之后,应用可数名词try尝试的复数形式tries。故填tries。
19.句意:经过几次尝试,我滑雪的技术比之前好多了。根据空前动词短语,和空后than before可知,此处应用形容词good的副词形式well的比较级better更好,在句中作状语。故填better。
20.句意:我们玩得很开心。have a great time玩得开心,动词短语。故填a。
(2025八上·石家庄期末)I asked four students what they were going to be when they grew up. Here are the results.
Wang Li: I want to be a movie director (导演). And I want to make movies more beautiful and exciting. Maybe you will see my great movies many years later. And I'm sure you will like them very much.
Eric: I want to be an actor because I love acting. I always perform with the TV on, and I enjoy doing it. I take acting lessons three times a week and I'm going to continue acting in the university.
Thomas: When I grow up, I want to be a dentist. Because I am very interested in dentistry. I also want to make my mom and dad proud (骄傲的). But I need enough money to get the education.
Ray: I'm going to be a professional programmer. Why I like to work on computers. I like surfing the Internet, and I know the job can help me realize my dream. I'm going to live in a big house with my pets—a cat and a puppy.
21.Who wants to make movies more beautiful and exciting
A.Wang Li. B.Thomas. C.Ray. D.Eric.
22.What is Thomas going to be when he grows up
A.A director. B.An actor. C.A dentist. D.A programmer.
23.Which is NOT true according to the passage
A.Thomas needs enough money to get an education in dentistry.
B.Ray likes to work on computers and surf the Internet.
C.Eric takes acting lessons three times a week.
D.Wang Li wants to make his mom and dad proud.
【答案】21.A
22.C
23.D
【知识点】其他语篇类型;日常活动;细节理解
【解析】【分析】文章大意:本文主要是介绍4位学生未来的职业规划。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。
21.细节理解题。根据Wang Li…I want to be a movie director (导演). And I want to make movies more beautiful and exciting. 我想成为一名电影导演。我想把电影拍得更漂亮、更刺激。 可知,王丽想把电影拍得更精美更激动人心。故选A。
22.细节理解题。根据Thomas…When I grow up, I want to be a dentist. 当我长大了,我想成为一名牙医。 可知,托马斯长大后想成为一名牙医。故选C。
23.细节理解题。根据Thomas…I also want to make my mom and dad proud (骄傲的). 我也想让爸爸妈妈为我骄傲 。可知,托马斯想让他的妈妈和爸爸骄傲,而不是王丽想让她的爸妈骄傲。故选D。
(2025八上·石家庄期末)"What did I do to get this " "Why do these things always happen to me " You may often ask questions like these. If so, listen to a story.
A girl was always upset because she had many problems in her life—her schoolwork, problems with friends... She told her father about her hard life.
After hearing the daughter's words, the father said, "I will make something delicious for you." He walked into the kitchen, and the daughter followed.
The father asked her, "My dear, would you like a piece of cake "
The daughter replied, "Sure, Dad! You know how much I love cake!"
"All right," the father said, "drink some of the cooking oil (油)."
The daughter was very surprised and said, "What No way!!!"
"How about a raw (生的) egg " asked the father and the daughter answered, "No way!"
"How about some flour (面粉) "
"No, Dad! I will be ill!"
The father laughed and said, "All of these are uncooked and taste bad, but if you put them together, they'll make delicious cake. Life works the same way. When we ask ourselves why there are so many difficult times, we don't see what a success these terrible events will bring us. Having a great day also means having a great CAKE! Keep the hope: One day your day is A PIECE OF CAKE!"
24.What did the girl agree to do
A.Eat the cake. B.Drink the oil.
C.Eat the egg. D.Eat the flour.
25.What does the "CAKE" mean in the story
A.Sad things. B.Great life.
C.Difficult times. D.Good advice.
26.Why does the writer want to tell us the story
A.To have fun. B.To solve our problems.
C.To ask us to cook. D.To ask us for advice.
【答案】24.A
25.B
26.B
【知识点】记叙文;家庭生活;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇记叙文。主要讲述了父亲用一个生活中的事情,为女儿解决了她的烦恼,最后告诉我们要保持希望。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和词义猜测题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。 词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。
24.细节理解题。根据Sure, Dad! You know how I love cake. 当然,爸爸!你知道我有多喜欢蛋糕。 可知,女孩同意吃蛋糕。故选A。
25.词义猜测题。根据All of these are uncooked and taste bad, but if you put them together, they'll make delicious cake. Life works the same way.可知,所有这些都是未煮熟的,味道不好,但如果你把它们放在一起,它们就会做出美味的蛋糕。生活同样如此,可知,蛋糕就像美好生活。故选B。
26.推理判断题。通读全文可知,本文中的父亲用一个生活中的事情,为女儿解决了她的烦恼。所以作者讲这个故事是为了解决我们生活中的问题。故选B。
(2025八上·石家庄期末)Do you often eat out for breakfast or other meals It's said that China's first AI canteen (食堂) without any waiter and cook opened in Shanghai. The canteen has all the eight great foods of China, and more than 30 kinds of breakfast for people to choose. The robots in the canteen are so smart that they can make lots of tasty food. After cooking, the robots put the food into boxes. People can eat the food there and they can also take the food away.
How to ________ the food in the AI canteen What people have to do is to place their food on a smart desk and the computer will tell them the price of the meal. People can pay it in many ways, such as bank card, QR codes and paper money.
At the canteen's food areas (区域), people can find different kinds of foods for their meals. For example, if people like spicy food, they can go to the Sichuan food area. If people like sweets, they can go to the Guangdong food area. Many people say that they have more free time because of the AI canteen. They can enjoy the tasty food and then go to work. So more and more people like to go to the AI canteen for meals.
27.How does the writer start the passage
A.By telling a story. B.By telling a joke.
C.By asking a question. D.By giving an example.
28.Which of the following can be the best for ________
A.ask for B.pay for C.turn down D.find out
29.What can we learn from the passage
A.China's first AI canteen is in Guangzhou.
B.There are two food areas in the AI canteen.
C.The food in the AI canteen is cheap and tasty.
D.Many people feel happy with the AI canteen.
30.What's the best title for this passage
A.The safety of food in China
B.The first AI canteen in China
C.The first robot in China's canteen
D.The popular fast food shop in China
【答案】27.C
28.B
29.D
30.B
【知识点】说明文;推理判断;标题选择;科学技术
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了中国首家由人工智能运作的食堂在上海开业的情况,以及其功能和顾客体验。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及推理判断题,标题选择题。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。标题选择题要求通读全文,理解文章大意,选择文章标题。
27.推理判断题。根据Do you often eat out for breakfast or other meals 你经常在外面吃早餐或其他餐吗? 可知,作者以提问的方式开启文章内容。故选C。
28.推理判断题。根据What people have to do is to place their food on a smart desk and the computer will tell them the price of the meal. 人们所要做的就是把食物放在智能桌子上,电脑就会告诉他们食物的价格。说明此处在询问如何支付。故选B。
29.推理判断题。根据Many people say that they have more free time because of the AI canteen. … So more and more people like to go to the AI canteen for meals. 很多人说,因为有了AI食堂,他们有了更多的空闲时间。……所以越来越多的人喜欢去人工智能食堂吃饭。 可知,很多人对人工智能食堂表示满意并很喜欢去那里吃饭。故选D。
30.标题选择题。本文介绍了中国第一家人工智能食堂的特点及其受欢迎的原因。选项B"中国第一家AI餐厅"作为标题最为合适。故选B。
(2025八上·石家庄期末)阅读下面短文,简略回答问题。
Nowadays many people want to have a more interesting experience when arriving in a new city or country. Here are some better ways to travel, both for you and for the environment.
Way 1 Get out of the car and walk. It's slower but it's the greenest way to travel. It's also the most rewarding (有益的) way to see a city, but remember to wear comfortable shoes. You can walk slowly, enjoy fresh air and beautiful scenery (景色) along the way.
Way 2 Riding a bicycle is also a good choice. Many hotels now have free bikes. You don't need to spend money on it. It is convenient for people to travel around the city. Some hotels also provide electric bikes that make it easier to go up hills and on longer trips. Some cities also have motorbikes, and you can pick up one easily. It's not free but very cheap.
Way 3 If you have to take transportation in a city, try to take public (公共的) transportation. Most cities now show lots of information and very clear maps about the public transport on the city's website. So find them on the city's website when you arrive in a city.
Way 4 If possible, take trains or ships to travel from city to city. They are usually greener than cars and planes.
31.What is the greenest way to travel
   
32.If you want to ride a motorbike, will it be free or cheap
   
33.What can you take if you have to take transportation in a city
   
34.Where can you find the information about the public transportation
   
35.What kind of transportation do you like Why
   
【答案】31.Walking.
32.It will be cheap.
33.Public transportation.
34.On the city's website.
35.I like riding a bicycle. Because it's convenient for me to travel around the city.
【知识点】说明文;交通方式
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了四种外出旅游的方法。
【点评】考查阅读表达,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。
31.根据Get out of the car and walk. It's slower but it's the greenest way to travel. 从车里出来,走过去。虽然比较慢,但却是最环保的旅行方式。 可知,步行是最绿色的旅行方式。故填Walking.
32.根据Some cities also have motorbikes, and you can pick up one easily. It's not free but very cheap. 一些城市也有摩托车,你可以很容易地买到一辆。不是免费的,但是很便宜。 可知,摩托车非常便宜。故填It will be cheap.
33.根据If you have to take transportation in a city, try to take public (公共的) transportation.可知,如果必须在城市里乘坐交通工具,可以乘坐公共交通工具。故填Public transportation.
34.根据Most cities now show lots of information and very clear maps about the public transport on the city's website. 现在大多数城市都在城市网站上展示大量关于公共交通的信息和非常清晰的地图。 可知,可以在城市的网站上找到有关公共交通的信息。故填On the city's website.
35.本题答案不唯一,言之有理即可。此处可以回答: 我喜欢骑自行车。因为这对我来说在城市里旅行很方便。 故填I like riding a bicycle. Because it's convenient for me to travel around the city.
(2025八上·石家庄期末)根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
A: Hi, Lucy! Long time no see. You are much taller than before.
B: Yes. I try to eat healthily and do a lot of sports. You know I like basketball all the time.
A: Yes. 36.  
B: Four times a week. I play it with my classmates after school.
A: Sounds fun! What other things do you usually do in your free time
B: 37.  
A: I see. You read lots of books about science. That's why you are so good at science. 38.  
B: I want to be a scientist. I will make a lot of robots to help humans protect the environment.
A: It's cool! By the way, where are you going
B: Don't you remember the school party tonight I am going to prepare for it. 39.  
A: Sorry, I'm not free. 40.  
B: That's really too bad. Maybe next time. See you!
A: See you!
【答案】36.How often do you play basketball ;37.I usually read books.;38.What do you want to be when you grow up ;39.Can you come with me ;40.I have to prepare for the test.
【知识点】其他语篇类型;日常活动
【解析】【分析】文章大意:本文是A和B之间的一则对话,俩人好久不见,见面时谈论空闲时间做的事情,B经常打篮球和看书,长大想当科学家。最后B邀请A参加学校的派对。
【点评】考查补全对话,可以将整个文段首先浏览一遍,大概理解意思。答题过程中,根据所提供的答语或是后文进行作答,答完后注意通读检查是否符合逻辑,语义顺畅。
36.根据上文You know I like basketball all the time. 你知道我一直都喜欢篮球。 和下文Four times a week.一周四次。可知,此处应是询问打篮球的频率,应用how often来提问。故填How often do you play basketball
37.根据上文What other things do you usually do in your free time 你在空闲时间通常还做些什么? 和下文I see. You read lots of books about science. 我明白了。你读了很多关于科学的书。 可知,"我"在空闲时通常会读书,故填I usually read books.
38.根据下文I want to be a scientist.我想成为一名科学家。可知,此处应是询问长大后想成为什么,故填What do you want to be when you grow up
39.根据前文Don't you remember the school party tonight I am going to prepare for it. 你不记得今晚的学校聚会了吗?我要为它做准备。 和下文Sorry, I'm not free. 对不起,我现在没空。 可知,此处应是表示邀请,询问对方能否和我一起去,故填Can you come with me
40.根据前文Sorry, I'm not free.对不起,我现在没空。和下文That's really too bad. Maybe next time. 那真是太糟糕了。也许下次吧。 可知,此处应是说明自己去不了的原因,回答言之有理即可,此处回答可以是: 我得准备考试了。 故填I have to prepare for the test.
41.(2025八上·石家庄期末)假如你是李华,一位13岁的男孩,你的英语老师让同学们介绍自己的变化和新年的规划。请你根据下面的要点和要求,用英语写一篇短文和大家分享。
1. 外貌和性格方面:长高了、更加外向;
2. 学习方面:学习努力、取得了优异的成绩;
3. 生活方面:拥有良好的饮食习惯……
4. 新年规划:……
注意:
1. 要点齐全,可适当增加内容。
2. 表达清楚,语句通顺,书写规范。不能出现真实班级和学校信息。
3. 词数:不少于 80词。
Hello, everyone. My name is Li Hua.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That's all. Thank you!
【答案】例文
Hello, everyone. My name is Li Hua.
I'm 13 years old. I'm taller and more outgoing than before. So I make a lot of friends. I also study hard and get good grades. And I often help my classmates with their math. I often eat fruit and vegetables and I never eat junk food. For the new year, I plan to learn how to play the piano and I want to be a pianist when I grow up. I will also help my parents with more housework because I love them very much.
That's all. Thank you!
【知识点】提纲作文;记叙文;自我认识
【解析】【分析】考查提纲作文。要求根据下面的要点和要求,用英语写一篇短文介绍自己的变化和新年的规划。 要求包括提示中的所有内容,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称单数,一般现在时和一般将来时。
【点评】考查提纲作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如make friends交朋友,study hard努力学习
,junk food垃圾食品,grow up长大,等等,及句型结构,如I'm taller and more outgoing than before. (比较级结构),I will also help my parents with more housework because I love them very much. (because引导的原因状语从句),等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。
1 / 1河北省石家庄市第四十中学2024-2025学年八年级上学期1月期末英语试题
(2025八上·石家庄期末) Yang Xiaojuan and Guo Qingshun started to run a baozi shop in Zhejiang over two years ago. In late 2023, their acts of 1. brought warmth to the neighbors.
At around 3:00 a. m. on October 29, the shop owners were busy 2. baozi. Suddenly, they heard somebody crying and Yang saw a little girl running on her own in the street. Yang was 3. , so she carried the little girl into the shop. Guo called the police right away.
The little girl was afraid and her body was shaking 4. the cold weather. Yang asked the girl in a kind voice, "Are you looking for your mom " The girl said yes.
"Her face 5. kind of familiar (熟悉的). She must have run out from a nearby (附近的) neighborhood, 6. I wasn't sure who her parents were. My first thought was that it was 7. for a child to run outside alone, so I brought her inside." said Yang. Finally the parents picked up the girl in the police station. On the way back home, they went to the shop and say 8. to Yang and Guo in person.
Later, Yang and Guo received 5,000 yuan in prize money for helping the girl. Using the money, they made 2,500 hot baozi and gave them to the 9. in the neighborhood. "They start to clean the streets in early hours in winter. A warm 10. can help to fight off the cold," Yang said. "We feel happy to do something for them."
1.A.kindness B.happiness C.sadness D.shyness
2.A.getting B.taking C.finding D.preparing
3.A.tired B.worried C.pleased D.excited
4.A.the same as B.because of C.so that D.as long as
5.A.saw B.looked C.tasted D.smelt
6.A.and B.but C.so D.because
7.A.normal B.common C.dangerous D.special
8.A.hello B.sorry C.thanks D.goodbye
9.A.doctors B.cleaners C.teachers D.policemen
10.A.meal B.hand C.place D.welcome
(2025八上·石家庄期末)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内单词的正确形式填空。
This year's National Day is a special day for me. I went to Shenyang 11.   my family. This was my 12.   (one) time to travel there. It took 13.   (we) three hours to get there by car.
Early in the morning, we started our trip. After 14.   (arrive), we went to a large lake. There was a wind while we walked around the lake. We talked about nature 15.  (happy). After that, we 16.   (drive) to the Skiing Resort (滑雪场). I put on the ski boot (滑雪鞋) and reached the top of the snow. At first, I was afraid, 17.   I wanted to have a try. And my parents encouraged me. After some 18.   (try), I could go skiing 19.   (good) than before. Then, we came back to the hotel and had a good sleep. We had 20.   great time. This National Day was wonderful for me. I would remember it all the time.
(2025八上·石家庄期末)I asked four students what they were going to be when they grew up. Here are the results.
Wang Li: I want to be a movie director (导演). And I want to make movies more beautiful and exciting. Maybe you will see my great movies many years later. And I'm sure you will like them very much.
Eric: I want to be an actor because I love acting. I always perform with the TV on, and I enjoy doing it. I take acting lessons three times a week and I'm going to continue acting in the university.
Thomas: When I grow up, I want to be a dentist. Because I am very interested in dentistry. I also want to make my mom and dad proud (骄傲的). But I need enough money to get the education.
Ray: I'm going to be a professional programmer. Why I like to work on computers. I like surfing the Internet, and I know the job can help me realize my dream. I'm going to live in a big house with my pets—a cat and a puppy.
21.Who wants to make movies more beautiful and exciting
A.Wang Li. B.Thomas. C.Ray. D.Eric.
22.What is Thomas going to be when he grows up
A.A director. B.An actor. C.A dentist. D.A programmer.
23.Which is NOT true according to the passage
A.Thomas needs enough money to get an education in dentistry.
B.Ray likes to work on computers and surf the Internet.
C.Eric takes acting lessons three times a week.
D.Wang Li wants to make his mom and dad proud.
(2025八上·石家庄期末)"What did I do to get this " "Why do these things always happen to me " You may often ask questions like these. If so, listen to a story.
A girl was always upset because she had many problems in her life—her schoolwork, problems with friends... She told her father about her hard life.
After hearing the daughter's words, the father said, "I will make something delicious for you." He walked into the kitchen, and the daughter followed.
The father asked her, "My dear, would you like a piece of cake "
The daughter replied, "Sure, Dad! You know how much I love cake!"
"All right," the father said, "drink some of the cooking oil (油)."
The daughter was very surprised and said, "What No way!!!"
"How about a raw (生的) egg " asked the father and the daughter answered, "No way!"
"How about some flour (面粉) "
"No, Dad! I will be ill!"
The father laughed and said, "All of these are uncooked and taste bad, but if you put them together, they'll make delicious cake. Life works the same way. When we ask ourselves why there are so many difficult times, we don't see what a success these terrible events will bring us. Having a great day also means having a great CAKE! Keep the hope: One day your day is A PIECE OF CAKE!"
24.What did the girl agree to do
A.Eat the cake. B.Drink the oil.
C.Eat the egg. D.Eat the flour.
25.What does the "CAKE" mean in the story
A.Sad things. B.Great life.
C.Difficult times. D.Good advice.
26.Why does the writer want to tell us the story
A.To have fun. B.To solve our problems.
C.To ask us to cook. D.To ask us for advice.
(2025八上·石家庄期末)Do you often eat out for breakfast or other meals It's said that China's first AI canteen (食堂) without any waiter and cook opened in Shanghai. The canteen has all the eight great foods of China, and more than 30 kinds of breakfast for people to choose. The robots in the canteen are so smart that they can make lots of tasty food. After cooking, the robots put the food into boxes. People can eat the food there and they can also take the food away.
How to ________ the food in the AI canteen What people have to do is to place their food on a smart desk and the computer will tell them the price of the meal. People can pay it in many ways, such as bank card, QR codes and paper money.
At the canteen's food areas (区域), people can find different kinds of foods for their meals. For example, if people like spicy food, they can go to the Sichuan food area. If people like sweets, they can go to the Guangdong food area. Many people say that they have more free time because of the AI canteen. They can enjoy the tasty food and then go to work. So more and more people like to go to the AI canteen for meals.
27.How does the writer start the passage
A.By telling a story. B.By telling a joke.
C.By asking a question. D.By giving an example.
28.Which of the following can be the best for ________
A.ask for B.pay for C.turn down D.find out
29.What can we learn from the passage
A.China's first AI canteen is in Guangzhou.
B.There are two food areas in the AI canteen.
C.The food in the AI canteen is cheap and tasty.
D.Many people feel happy with the AI canteen.
30.What's the best title for this passage
A.The safety of food in China
B.The first AI canteen in China
C.The first robot in China's canteen
D.The popular fast food shop in China
(2025八上·石家庄期末)阅读下面短文,简略回答问题。
Nowadays many people want to have a more interesting experience when arriving in a new city or country. Here are some better ways to travel, both for you and for the environment.
Way 1 Get out of the car and walk. It's slower but it's the greenest way to travel. It's also the most rewarding (有益的) way to see a city, but remember to wear comfortable shoes. You can walk slowly, enjoy fresh air and beautiful scenery (景色) along the way.
Way 2 Riding a bicycle is also a good choice. Many hotels now have free bikes. You don't need to spend money on it. It is convenient for people to travel around the city. Some hotels also provide electric bikes that make it easier to go up hills and on longer trips. Some cities also have motorbikes, and you can pick up one easily. It's not free but very cheap.
Way 3 If you have to take transportation in a city, try to take public (公共的) transportation. Most cities now show lots of information and very clear maps about the public transport on the city's website. So find them on the city's website when you arrive in a city.
Way 4 If possible, take trains or ships to travel from city to city. They are usually greener than cars and planes.
31.What is the greenest way to travel
   
32.If you want to ride a motorbike, will it be free or cheap
   
33.What can you take if you have to take transportation in a city
   
34.Where can you find the information about the public transportation
   
35.What kind of transportation do you like Why
   
(2025八上·石家庄期末)根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
A: Hi, Lucy! Long time no see. You are much taller than before.
B: Yes. I try to eat healthily and do a lot of sports. You know I like basketball all the time.
A: Yes. 36.  
B: Four times a week. I play it with my classmates after school.
A: Sounds fun! What other things do you usually do in your free time
B: 37.  
A: I see. You read lots of books about science. That's why you are so good at science. 38.  
B: I want to be a scientist. I will make a lot of robots to help humans protect the environment.
A: It's cool! By the way, where are you going
B: Don't you remember the school party tonight I am going to prepare for it. 39.  
A: Sorry, I'm not free. 40.  
B: That's really too bad. Maybe next time. See you!
A: See you!
41.(2025八上·石家庄期末)假如你是李华,一位13岁的男孩,你的英语老师让同学们介绍自己的变化和新年的规划。请你根据下面的要点和要求,用英语写一篇短文和大家分享。
1. 外貌和性格方面:长高了、更加外向;
2. 学习方面:学习努力、取得了优异的成绩;
3. 生活方面:拥有良好的饮食习惯……
4. 新年规划:……
注意:
1. 要点齐全,可适当增加内容。
2. 表达清楚,语句通顺,书写规范。不能出现真实班级和学校信息。
3. 词数:不少于 80词。
Hello, everyone. My name is Li Hua.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That's all. Thank you!
答案解析部分
【答案】1.A;2.D;3.B;4.B;5.B;6.B;7.C;8.C;9.B;10.A
【知识点】记叙文;日常活动
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了一对夫妇在浙江开了一家小包子店,他们在凌晨3点帮助了一个在街上哭泣的小女孩找到了父母,后来他们决定把自己的包子店变成爱心包子店,为清洁工人提供免费的热包子。
【点评】 考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
1.句意:在2023年末,他们的善举给邻里带来了温暖。kindness善心;happiness幸福;sadness悲伤;shyness害羞。根据下文可知,这对夫妇在凌晨3点帮助了一个在街上哭泣的小女孩找到了父母,后来他们决定把自己的包子店变成爱心包子店,为清洁工人提供免费的热包子。他们所做的事情都是善举。故选A。
2.句意:在10月29日上午三点左右,店老板正忙于准备包子。getting获得;taking拿取;finding找到;preparing准备。根据上文Yang Xiaojuan and Guo Qingshun started to run a baozi shop in Zhejiang over two years ago. 杨晓娟和郭庆顺两年前开始在浙江开一家包子店 ,可知,他们开的是包子店,所以是在准备包子。故选D。
3.句意:杨很担忧,所以她把那个小女孩喊进了店里。tired疲劳的;worried担心的;pleased高兴的;excited激动的。根据…so she carried the little girl into the shop. Guo called the police right away.可知,她把小女孩叫进店里,可见她很担心小女孩。故选B。
4.句意:那个小女孩很害怕,她的身体因为寒冷的天气而颤抖。the same as和……一样;because of由于;so that以便于,以至于;as long as只要。根据her body was shaking和the cold weather可知,身体由于寒冷而颤抖。故选B。
5.句意:她的脸看起来有点儿眼熟。saw看到;looked看起来;tasted品尝;smelt闻,闻起来。根据her face和familiar可知此处应用感官动词look表示看起来。故选B。
6.句意:她一定是从附近的小区里跑出来的,但我不确定她的父母是谁。and并且;but但是;so因此;because因为。空格前后两句存在转折关系,用but连接。故选B。
7.句意:我首先想到的是,一个孩子独自一个人在外面跑,是很危险的,所以我把她带进来。normal正常的;common平常的;dangerous危险的;special特别的。根据for a child to run outside alone可知,孩子一个人在外面跑是很危险的。故选C。
8.句意:回家路上,他们去到店里,亲自向杨和郭道谢。hello你好;sorry对不起;thanks谢谢;goodbye再见。根据上文Finally the parents picked up the girl in the police station. 最后,父母在警察局接走了那个女孩。 可知,小女孩的父母到警察局接回了孩子,回去路上去店里向杨和郭道谢。故选C。
9.句意:他们用这些钱做了2500个热包子,并把这些包子送给了社区里的清洁工们。doctors医生;cleaners清洁工;teachers老师;policemen警察。根据下文They start to clean the streets in early hours in winter. 冬天他们一大早就开始打扫街道。 可知,此处讲的是清洁工,他们把2500个热包子送给了大冬天里早早清洁街道的清洁工们。故选B。
10.句意:温暖的手可以帮助抵御寒冷。meal饭菜;hand手;place地方;welcome欢迎。根据上文Using the money, they made 2,500 hot baozi and gave them to the…in the neighborhood…We feel happy to do something for them 用这些钱,他们做了2500个热包子,并把这些包子送给了社区里的清洁工们。……我们很高兴能为他们做点什么 ,可知,他们为他人提供温暖的饭食,给人带来温暖,抵御炎寒。所以此处指温暖的手,故选A。
【答案】11.with;12.first;13.us;14.arriving;15.happily;16.drove;17.but;18.tries;19.better;20.a
【知识点】旅游观光类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇记叙文。文章主要是作者讲述了今年国庆节和家人一起去沈阳旅行的经历。
【点评】考查语法填空。首先题跳过空格通读全文,理解文章大意,然后根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。
11.句意:我和家人一起去了沈阳。根据went to Shenyang … my family可知,此处是指与家人一起去了沈阳,应用介词with与……一起,表伴随。故填with。
12.句意:这是我第一次去那里旅行。根据my … time可知,此处是指作者的第一次,应用基数词one的序数词first第一,表示顺序,在句中作定语,修饰名词time。故填first。
13.句意:我们开车花了三个小时才到达。空前为动词took,此处应用人称代词主格we的宾格形式us我们。故填us。
14.句意:到达后,我们去了一个大湖边。空前After为介词,此处应用动词arrive(到达)的动名词形式arriving。故填arriving。
15.句意:我们愉快地谈论着大自然。分析句子结构可知,这里应用形容词happy(快乐的)的副词形式happily快乐地,在句中作状语,修饰talked about。故填happily。
16.句意:之后,我们开车前往滑雪场。drive开车,动词,根据语境可知,句子时态为一般过去时,谓语动词应用过去式drove。故填drove。
17.句意:一开始,我很害怕,但我想试一试。分析句子结构可知,前后两句为转折关系,应用but连接句子。故填but。
18.句意:经过几次尝试,我滑雪的技术比之前好多了。根据After some可知,此处是指尝试几次之后,应用可数名词try尝试的复数形式tries。故填tries。
19.句意:经过几次尝试,我滑雪的技术比之前好多了。根据空前动词短语,和空后than before可知,此处应用形容词good的副词形式well的比较级better更好,在句中作状语。故填better。
20.句意:我们玩得很开心。have a great time玩得开心,动词短语。故填a。
【答案】21.A
22.C
23.D
【知识点】其他语篇类型;日常活动;细节理解
【解析】【分析】文章大意:本文主要是介绍4位学生未来的职业规划。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。
21.细节理解题。根据Wang Li…I want to be a movie director (导演). And I want to make movies more beautiful and exciting. 我想成为一名电影导演。我想把电影拍得更漂亮、更刺激。 可知,王丽想把电影拍得更精美更激动人心。故选A。
22.细节理解题。根据Thomas…When I grow up, I want to be a dentist. 当我长大了,我想成为一名牙医。 可知,托马斯长大后想成为一名牙医。故选C。
23.细节理解题。根据Thomas…I also want to make my mom and dad proud (骄傲的). 我也想让爸爸妈妈为我骄傲 。可知,托马斯想让他的妈妈和爸爸骄傲,而不是王丽想让她的爸妈骄傲。故选D。
【答案】24.A
25.B
26.B
【知识点】记叙文;家庭生活;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇记叙文。主要讲述了父亲用一个生活中的事情,为女儿解决了她的烦恼,最后告诉我们要保持希望。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和词义猜测题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。 词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。
24.细节理解题。根据Sure, Dad! You know how I love cake. 当然,爸爸!你知道我有多喜欢蛋糕。 可知,女孩同意吃蛋糕。故选A。
25.词义猜测题。根据All of these are uncooked and taste bad, but if you put them together, they'll make delicious cake. Life works the same way.可知,所有这些都是未煮熟的,味道不好,但如果你把它们放在一起,它们就会做出美味的蛋糕。生活同样如此,可知,蛋糕就像美好生活。故选B。
26.推理判断题。通读全文可知,本文中的父亲用一个生活中的事情,为女儿解决了她的烦恼。所以作者讲这个故事是为了解决我们生活中的问题。故选B。
【答案】27.C
28.B
29.D
30.B
【知识点】说明文;推理判断;标题选择;科学技术
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了中国首家由人工智能运作的食堂在上海开业的情况,以及其功能和顾客体验。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及推理判断题,标题选择题。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。标题选择题要求通读全文,理解文章大意,选择文章标题。
27.推理判断题。根据Do you often eat out for breakfast or other meals 你经常在外面吃早餐或其他餐吗? 可知,作者以提问的方式开启文章内容。故选C。
28.推理判断题。根据What people have to do is to place their food on a smart desk and the computer will tell them the price of the meal. 人们所要做的就是把食物放在智能桌子上,电脑就会告诉他们食物的价格。说明此处在询问如何支付。故选B。
29.推理判断题。根据Many people say that they have more free time because of the AI canteen. … So more and more people like to go to the AI canteen for meals. 很多人说,因为有了AI食堂,他们有了更多的空闲时间。……所以越来越多的人喜欢去人工智能食堂吃饭。 可知,很多人对人工智能食堂表示满意并很喜欢去那里吃饭。故选D。
30.标题选择题。本文介绍了中国第一家人工智能食堂的特点及其受欢迎的原因。选项B"中国第一家AI餐厅"作为标题最为合适。故选B。
【答案】31.Walking.
32.It will be cheap.
33.Public transportation.
34.On the city's website.
35.I like riding a bicycle. Because it's convenient for me to travel around the city.
【知识点】说明文;交通方式
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了四种外出旅游的方法。
【点评】考查阅读表达,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。
31.根据Get out of the car and walk. It's slower but it's the greenest way to travel. 从车里出来,走过去。虽然比较慢,但却是最环保的旅行方式。 可知,步行是最绿色的旅行方式。故填Walking.
32.根据Some cities also have motorbikes, and you can pick up one easily. It's not free but very cheap. 一些城市也有摩托车,你可以很容易地买到一辆。不是免费的,但是很便宜。 可知,摩托车非常便宜。故填It will be cheap.
33.根据If you have to take transportation in a city, try to take public (公共的) transportation.可知,如果必须在城市里乘坐交通工具,可以乘坐公共交通工具。故填Public transportation.
34.根据Most cities now show lots of information and very clear maps about the public transport on the city's website. 现在大多数城市都在城市网站上展示大量关于公共交通的信息和非常清晰的地图。 可知,可以在城市的网站上找到有关公共交通的信息。故填On the city's website.
35.本题答案不唯一,言之有理即可。此处可以回答: 我喜欢骑自行车。因为这对我来说在城市里旅行很方便。 故填I like riding a bicycle. Because it's convenient for me to travel around the city.
【答案】36.How often do you play basketball ;37.I usually read books.;38.What do you want to be when you grow up ;39.Can you come with me ;40.I have to prepare for the test.
【知识点】其他语篇类型;日常活动
【解析】【分析】文章大意:本文是A和B之间的一则对话,俩人好久不见,见面时谈论空闲时间做的事情,B经常打篮球和看书,长大想当科学家。最后B邀请A参加学校的派对。
【点评】考查补全对话,可以将整个文段首先浏览一遍,大概理解意思。答题过程中,根据所提供的答语或是后文进行作答,答完后注意通读检查是否符合逻辑,语义顺畅。
36.根据上文You know I like basketball all the time. 你知道我一直都喜欢篮球。 和下文Four times a week.一周四次。可知,此处应是询问打篮球的频率,应用how often来提问。故填How often do you play basketball
37.根据上文What other things do you usually do in your free time 你在空闲时间通常还做些什么? 和下文I see. You read lots of books about science. 我明白了。你读了很多关于科学的书。 可知,"我"在空闲时通常会读书,故填I usually read books.
38.根据下文I want to be a scientist.我想成为一名科学家。可知,此处应是询问长大后想成为什么,故填What do you want to be when you grow up
39.根据前文Don't you remember the school party tonight I am going to prepare for it. 你不记得今晚的学校聚会了吗?我要为它做准备。 和下文Sorry, I'm not free. 对不起,我现在没空。 可知,此处应是表示邀请,询问对方能否和我一起去,故填Can you come with me
40.根据前文Sorry, I'm not free.对不起,我现在没空。和下文That's really too bad. Maybe next time. 那真是太糟糕了。也许下次吧。 可知,此处应是说明自己去不了的原因,回答言之有理即可,此处回答可以是: 我得准备考试了。 故填I have to prepare for the test.
41.【答案】例文
Hello, everyone. My name is Li Hua.
I'm 13 years old. I'm taller and more outgoing than before. So I make a lot of friends. I also study hard and get good grades. And I often help my classmates with their math. I often eat fruit and vegetables and I never eat junk food. For the new year, I plan to learn how to play the piano and I want to be a pianist when I grow up. I will also help my parents with more housework because I love them very much.
That's all. Thank you!
【知识点】提纲作文;记叙文;自我认识
【解析】【分析】考查提纲作文。要求根据下面的要点和要求,用英语写一篇短文介绍自己的变化和新年的规划。 要求包括提示中的所有内容,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称单数,一般现在时和一般将来时。
【点评】考查提纲作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如make friends交朋友,study hard努力学习
,junk food垃圾食品,grow up长大,等等,及句型结构,如I'm taller and more outgoing than before. (比较级结构),I will also help my parents with more housework because I love them very much. (because引导的原因状语从句),等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表