陕西省大荔县校级联考2025-2026学年高二上学期期中教学质量调研英语试题(含解析,无听力音频有听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

陕西省大荔县校级联考2025-2026学年高二上学期期中教学质量调研英语试题(含解析,无听力音频有听力原文)

资源简介

学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
2025~2026学年度第一学期期中教学质量调研高二英语试题
注意事项:
1.本试卷满分150分,考试时间120分钟。本试卷共计9页,若有缺页联系教务室。
2.答题前,考生务必用直径0.5毫米黑色墨水签字笔将密封线内项目填写清楚。
3.考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;主观题请用直径0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
听下面一段较长对话,回答以下1-4小题。
1.Why does the woman want to sell the stuff
A.To clean and sell the house.B.To turn them into cash. C.To spare room for furniture.
2.What does the woman say about Bob
A.He is kind and helpful.B.He can make a quick sale.C.He has a problem with the ad.
3.What is the man’s opinion about Newsday’s service
A.Expensive. B.Unfriendly. C.Excellent.
4.What are the speakers going to do next
A.Write an ad. B.Make a call. C.Go to a market.
听下面一段独白,回答以下5-8小题。
5.Why does Disney offer children the videos
A.To introduce some new attractions.B.To show how Disneyland is created.
C.To choose the most popular character.
6.What is Josh Gorin
A.A company leader. B.A TV series producer. C.A college student.
7.What do we know about designing attractions
A.It is cool. B.It is difficult. C.It is flexible.
8.What is the last topic the speaker mentioned
A.Creating different worlds.B.Combining the attractions.C.Making the characters lively.
听下面一段较长对话,回答以下9-11小题。
9.What should the boy first do when reaching his grandparents’ house
A.Kiss their hands. B.Run to his cousins. C.Ask some questions.
10.What is the woman trying to tell the boy to do
A.Play safely. B.Behave well. C.Stay with her.
11.When was the last time the boy see Jenny
A.Two years ago. B.Two weeks ago. C.Two months ago.
听下面一段较长对话,回答以下12-13小题。
12.Where did the man most probably lose his phone
A.On the underground. B.In a bank. C.In a restaurant.
13.What will the man do before five o’clock
A.Buy a new phoneB.Make a call to the woman.C.Meet the woman.
听下面一段较长对话,回答以下14-15小题。
14.How long is Mabel’s Cafe open
A.For 7 hours. B.For 9 hours. C.For 10 hours.
15.Where is Mabel’s Cafe
A.Beside the Windsor Diner.B.Opposite Garden underground station.C.Next to Pyramids Mexican Restaurant.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
16.Where can the woman get the bus information
A.From the apartment. B.From the bus stop. C.From the local library.
17.What will the man ask Jane to do
A.Cook dinner for him. B.Take care of his son. C.Hang out with him.
18.How do the speakers find the concert
A.Excellent. B.Average. C.Disappointing.
19.Who might Angus be
A.The woman’s husband.B.The woman's neighbor.C.The woman's colleague.
20.Where are the speakers probably
A.At a café. B.At a university. C.At an animal shelter.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
China’s famous museums include ancient buildings and world class modern museums with big collections. They are excellent places for sightseeing and learning about China.
Sanxingdui Museum
The museum is on the path less beaten by tourists, but it makes one of the top museums for the 3,400-year-old artworks. If you’re an ancient history fan, this place will attract you. If you love art, its style will surprise you a lot.
The Palace Museum
The museum is one of the largest old buildings kept in the country with a history of 600 years old. Built at the beginning of the Ming Dynasty between 1406 and 1420, it was the home of 24 rulers and their courts. It is one of the finest buildings in China and a good place to study Chinese history.
The Shanghai Museum
The big modern museum is popular with foreign tourists. It is probably the most modern museum with the focus on creative art displays about the history of the whole area. Located in People’s Square, the museum is most famous for its huge collection of china.
The Shaanxi History Museum
Since 14 historical dynasties founded their capitals and developed in Shaanxi Province, the museum may have the oldest treasure of all the museums in China. The artworks show the greatness of the museum, and the displays are modern and well laid out.
21.What do we know about the Palace Museum
A.The museum is one of the oldest buildings in China.
B.The museum was built at the end of the Ming Dynasty.
C.The museum was the home of 26 rulers and their courts.
D.The museum is a good place to learn Chinese history.
22.Which museum is located in People’s Square
A.Sanxingdui Museum. B.The Palace Museum.
C.The Shanghai Museum. D.The Shaanxi History Museum.
23.Who will be interested in this passage
A.A person who is fond of music. B.A person who is into Chinese culture.
C.A person who has passion for movies. D.A person who is interested in sports.
B
I wanted the pleasure of being in Africa again. Feeling that the place was so large that it contained many untold tales and some hope and comedy and sweetness too, I aimed to reinsert myself in the bundy, as we used to call the bush, and to wander around. There I had lived and worked, happily, almost forty years ago, in the heart of the greenest continent.
In those old undramatic days of my school teaching in the bundu, folks lived their lives on bush paths at the end of unpaved roads of red clay, in villages of grass-roofed huts. They had a new national flag, they had just gotten the vote, some had bikes, many talked about buying their first pair of shoes. They were hopeful, and, so was I, a schoolteacher living near a settlement of mud-huts among trees and fields—children shouting at play; and women bent double—most with infants on their backs—hoeing(锄地) the corn beans; and the men sitting in the shade.
The Swahili word safari means “journey”, it has nothing to do with animals, someone “on safari” is just away and unobtainable and out of touch. Out of touch in Africa was where I wanted to be. The wish to disappear sends many travellers away. If you are thoroughly sick of being kept waiting at home or at work, travel is perfect: let other people wait for a change. Travel is a sort of revenge(报复) for having been put on hold, or having to leave messages on answering machines, not knowing your party’s extension, being kept waiting all your working life. But also being kept waiting is the human condition.
Travel in the African bush can also be a sort of revenge on mobile phones and email, on telephones and the daily paper, on the aspects of globalization that allow anyone who chooses to get their hands on you. I desired to be unobtainable. I was going to Africa for the best of reasons—in a spirit of discovery—simply to disappear, to light out, with a suggestion of I dare you to try to find me.
Home had become a routine, and routine made time pass quickly. I was a sitting duck in this predictable routine: people knew when to call me, they knew when I would be at my desk. I was in such regular touch that it was like having a job, a mode of life I hated. I was sick of being called up and asked for favors, hit up for money. You stick around too long and people begin to impose their own deadlines on you.
24.What did the writer expect from his journey
A.To have a variety of enjoyable experiences. B.To see how Africa had changed.
C.To see impressive scenery. D.To meet some old friend.
25.Forty years ago, how did the writer feel about the future of the country where he was living
A.Little was likely to change. B.Things were likely to improve.
C.Women would do most of the work. D.People’s expectations were too limited.
26.In Paragraph 3, what reason does the writer give for wanting to travel to Africa
A.He wanted a change of activity. B.He wanted people to be unable to contact him.
C.His health was suffering from staying at home. D.He had been waiting to return to Africa for long.
27.The writer says “I was a sitting duck” in Paragraph 5 to show that _______.
A.he was boring B.he was easy to find
C.he is fond of ducks D.he was always lending money
C
A team of well-known developers have built a security tool, Scanguard , which they believe will be the last piece of software consumers will ever need.
Product Manager, David, from ScanGuard, explains, "The software can increase the security immediately by distinguishing any hidden dangers or online tracking cookies. Also, it discovers and removes unnecessary files and cached memory—the files that can make your PC run slow. To have perfect performance and keep your computer secure, schedule the scan to run every 7 days. It roughly takes 10 minutes to fully analyze your system."
"People already love the system. Our plan is to give as many free scan licenses away so that it gains widespread use until we think that's enough for us to start charging. If you own a Windows Computer then you are allowed to have a free security scan. We advise users not to hesitate and try it cautiously and bravely before it's too late. We feel good knowing that we're helping make things faster and more secure for our customers,'' he continues.
The Scanguard free plan will, offer you a version of the software which will monitor your PC in full for threats (威胁),unwanted software or potentially dangerous tracking cookies. If the software finds out threats you can remove them from your system by hand now or pay for it to have the software do the automatic job about them.
Once you have downloaded the software you can also have free licenses for all of your devices, including your,Office & Home PC, Smartphone & even Tablet. It's so convenient! It’s no surprise that thousands of computer owners are taking advantage of this approved security system to keep themselves and their devices safe.
28.Which of the following is one of the advantages of the application
A.Making the computer work faster.B.Recognizing the files more quickly.
C.Helping turn on the computer faster.D.Finding lost files more quickly.
29.What does David want to express in paragraph 3
A.They'll reduce the price of the software.B.They need to improve the Scanguard .
C.They will charge users fees sometime.D.They'll end the software-making plan.
30.What can we know about the Scanguard
A.It is the team's last piece of software.B.It can remove dangers automatically.
C.It needs updating every seven days.D.It can recycle unwanted software.
31.What is the author's attitude towards the application
A.Doubtful. B.Ambiguous.
C.Cautious. D.Favorable.
D
In North America, monarch butterflies (帝王蝶) live about a month, but the last generation of the year, the ones that migrate (迁徙) south, can live around eight months. Since the 1990s, monarch populations have dropped, particularly at overwintering sites and populations found east of the Rocky Mountains have reduced by around 80 percent. Researchers think that higher temperatures caused by climate change could be a reason. But until now, no studies have specifically looked at that.
To test this hypothesis (假设), Fedorka and his team collected nearly 500 wild monarchs before their migration in autumn and divided them into two groups. In the lab, they placed the two groups in migration-path temperature extremes — 23℃ and 19℃, based on 70 years of data. After 26 days, survivors were put into conditions that copied winter.
The team found the monarchs that had been in the warmer temperature started laying eggs early — even when there was no milkweed around, the plant where monarchs lay their eggs and on which their young feed. “These monarchs are ready to drop out of migration at any moment,” Fedorka says. The team also found that male monarchs from the warmer group were 88 percent more likely to die than those from the colder group. Both male and female monarchs that had experienced warmer temperatures during their trip had a 28 percent higher risk of dying during winter—no matter what the winter temperatures were.
The team admits that further research is needed to see how the results apply in the wild. Sonia Altizer, an expert who studies insects, notes that monarchs’ habit of stopping their trip south when it’s warm means they might one day stop migrating completely. Or, they could migrate only part of the way. And as monarchs help plants by carrying pollen from one flower to another, losing their migration would also mean losing an amazing natural event. “If we lose these groups of monarchs that migrate, we can never get them back,” Altizer says.
32.What does paragraph 2 focus on
A.The process of the experiment. B.The principle of dividing monarchs.
C.The challenges of conducting the experiment. D.The specific results observed from the experiment.
33.Which of the following matches the team’s findings
A.Male monarchs die more easily than female ones.B.Warmer climate may make monarchs lay eggs early.
C.Food sources come before temperatures for monarchs.
D.Nothing along the journey can stop monarchs migrating.
34.What’s Altizer’s attitude towards monarchs’ migration
A.Hopeful. B.Uncaring. C.Worried. D.Unclear.
35.Which of the following is the most suitable title for the text
A.The Approach to Protecting Monarch Butterflies
B.Monarch Butterflies’ Migration Path Across North America
C.Temperature’s Influence on Migration of Monarch Butterflies
D.The Life Differences Among Monarch Butterfly Generations
第二节(共5小题,每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。有两项为多余选项
HOW PETS BOOST YOUR HEALTH
Your furry friend may be a wellness support you didn’t know you had! Here are four benefits you get from caring for a critter.
Lower stress levels
36 , you know the kind of stress relief we’re talking about. In fact, a 2019 study found that it took just 10 minutes of petting a cat or dog to lower people’s levels of the stress hormone cortisol.” Touch is a very important feature of human-animal interaction,“ says Patricia Pendry, Ph.D., an associate professor of human development at Washington State University and the lead author of the stud
Higher self-esteem
This may be surprising but pet owners report having more self-esteem than people without pets 37 . “Providing a safe environment and responding to this animal’s needs — those are ways in which you’re giving loving support,” says Pendry. “You matter because you’re responsible for that animal’ well-being.”
38
Pendry says pets are often referred to as “social lubricants” because of the way they can help people make friends. Just think about how hard it is not to say hi when you see someone walking down the street with a super cute puppy. 39 . Pets have also been a saving grace for some people who have been isolated during the pandemic.
Maybe even a healthy heart!
Research shows that people who own pets have better cholesterol (胆固醇) levels, reduced risk of high blood pressure and lower rates of heart disease than those who don’t. However, it’s hard to say whether that’s due to the animals themselves, notes Pendry. But researchers aim to do studies to look into this, she says, “because we want to really understand if there is a pet effect.” While we wait for results, give your cute ball of fluff a cuddle and a treat. 40 .
A.More social support
B.Better companion in pandemic
C.If you’ve ever curled up with a pet at the end of a tough day
D.Be glad that while you’re protecting their health, they’re returning the favor
E.You may find a pet person often surrounded with people of the same interest
F.Or about how you bonded with a coworker after finding out you both had cats
G.This likely comes from the sense of accomplishment a pet owner feels as a caregiver
第三部分:语言运用(共两节,满分30分)
第一节 完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
In my hometown, summer has many pretty things. There are colorful flowers and bright sunrises. However, the best sign of summer is not these — it is the 41 of the work camps.
Every year, church groups come to 42 people to fix their homes. Most of the volunteers are 43 . But there’s no need to worry — 44 builders are always there. They know exactly what to do.
Every time I see these volunteers working in the hot summer sun, I 45 . My heart feels full of joy too. You know what their only “ 46 ” is It’s the love in their hearts.
One year, I 47 a group was building new steps for Mrs. Henderson. There were five teens, and one adult was in charge of them. What impressed me most was how much the adult 48 the kids. I lost count of how many times he said “Good job!” to them.
I 49 that one girl had never held a hammer before. She was working on a board, and bent three nails in a row. I thought the adult might be 50 — but he wasn’t. Instead, he spent ten minutes teaching her the right way to use a hammer patiently.
After he showed her, the girl 51 again. She drove that nail in 52 . The adult looked down at her work and said “Good job!” once more.
That’s what the work camps are, really. They’re not just about fixing houses. They’re about teaching kids that they can make a 53 . They’re about showing people like Mrs. Henderson that they are not 54 because there are strangers who are willing to 55 . It’s the prettiest thing about summer, by far. And I hope it’ll never go away.
41.A.creation B.return C.end D.facility
42.A.teach B.appoint C.advise D.help
43.A.teens B.farmers C.women D.workmen
44.A.ambitious B.seasoned C.familiar D.respected
45.A.hesitate B.reflect C.smile D.complain
46.A.comment B.potential C.promise D.pay
47.A.found B.guessed C.reported D.explained
48.A.sponsored B.attracted C.encouraged D.understood
49.A.announced B.admitted C.feared D.sensed
50.A.annoyed B.ashamed C.enthusiastic D.curious
51.A.quit B.tried C.cried D.whispered
52.A.slowly B.secretly C.perfectly D.accidentally
53.A.difference B.start C.judgement D.plan
54.A.homeless B.special C.pessimistic D.alone
55.A.fight back B.break in C.reach out D.show off
第二节语法填空(共10小题,每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Have you ever wondered 56 you would do to solve math problems if you didn’t have a calculator or computer or even pencil and paper People in China have used an ancient counting tool 57 (perform) mathematical operations. The Chinese calculator’s name is “suanpan”, but it is known 58 “abacus” in English. Invented by Liu Hong, abacus is one of the symbols of Chinese people’s wisdom 59 (date) back to the 12th century. Abacus has had a far-reaching influence on science and technology, language, literature, art, architecture and many 60 fields of China and even some areas of the world. Meanwhile, abacus has affected people’s character, such as honesty and diligence. For centuries, this simple counting device 61 (pass) down through different dynasties with its original design and purpose 62 (actual) unchanged. The calculations can be made on it immediately, with the device storing the results in “visual storage” much like a computer display. 63 working with an amount of numbers, an abacus is practically faster, since it has a 64 (good) “keyboard” than the Western calculators. Anyway, the small abacus has made an outstanding 65 (contribute) in the fields of human intellectual development, just as the computer does in today’s society.
第四部分:写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
66.假如你是李华,你校将接待来自爱尔兰的学生代表团一行。接待活动之一是和他们一起品尝饺子,请你写一篇发言稿,在活动前介绍一下饺子,要点如下:
1. 饺子的象征意义;
2. 制作及烹饪过程。
注意:
1. 字数80左右。
2. 可适当增加细节,以使行文流畅。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节(满分25分)
67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Many years ago, I was at a girls’ school and our teacher made all the girls in the class sit next to someone different every day.
On one of the days, my teacher paired Madhuri, who I had never talked to, and me to sit next to each other. I noticed that she seemed very anxious. I asked her what was wrong. She remained silent at first, but eventually, she told me that she had three sisters in her family and that her father couldn’t afford school books for all of them.
My primary school was strict, as was the standard then, and if you didn’t have your school books the teacher would make you leave the class. Madhuri was very anxious that day because she thought that the teacher would tell her to leave the class. When the teacher saw that she didn’t have the books, he told Madhuri that she couldn’t attend class for a week.
Madhuri was very upset. I felt so bad when I saw her pain that I decided to help her. I went to speak to her and offered to buy the books for her. She refused my offer to help. She had very strong principles and she would never accept things bought by others.
When I got home from school I told my mom the story. She said that it was good that I had tried to help but I should stop worrying about it because there was nothing more that I could do if she had refused my offer to help. I couldn’t stop worrying about it though.
注意:1.续写词数共150左右;
2.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;
3.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Paragraph 1:
Then I had an idea.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
The next day, I got up early so that I could go to her house before going to school.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________第1页 共4页 ◎ 第2页 共4页
《高二期中英语1》参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 B A C A B A B C A B
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 A C C B A C B C B C
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 D C B A B B B A C B
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 D A B C C C G A F D
题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
答案 B D A B C D A C D A
题号 51 52 53 54 55
答案 B C A D C
1.B 2.A 3.C 4.A
【原文】M: Honey, what’s all our stuff doing in the yard
W: It’s a clean-up sale. For only $19.95, we can put a two-line ad in Newsday for seven days. And with over two million readers, we’ll get results fast.
M: But if Newsday is having a clean-up sale, why does our yard look like a market
W: Because there’s never been a better time for us to turn the things we don’t use into cash we can use.
M: You mean the jewelry, furniture and exercise equipment
W: Even your old guitar.
M: Two lines, seven days, for only $19.95. Are you sure
W: Of course I’m sure. I called Bob.
M: Who’s Bob
W: He’s a sales consultant there. He was really nice and helpful. He told me to call him whenever I had a problem with the ad.
M: More than 50% off, and friendly service. Newsday does have all we need.
W: Yeah. So could you help me with the ad if you’re free
M: OK.
5.B 6.A 7.B 8.C
【原文】 M: Recently, Disney has provided a series of videos for children. The videos show children how artists, designers and engineers work together to create Disneyland. Letting them discover how the favorite attractions are made and how Mickey Mouse, Donald Duck, Elsa and Anna from Frozen and Snow White are created. The videos are made by the Imagineering, a company whose job is making attractions by using creative methods. When I was a child I would visit Disneyland with my family and ask how do they do that. Josh Goring, one of the leaders at Imagineering, said I watched this behind the scenes TV series and realized that kind of job was really what I wanted to do. I studied design in college, which finally led to my present job. The program has some topics, the first is creating worlds. It shows how the park is made from creating the scenery to the sounds and smells throughout. The next is about designing attractions. You have to consider everything during the process, which is really a great challenge.
The last is bringing characters that live in Disneyland to life. Each member of Disneyland needs to be carefully chosen.
9.A 10.B 11.A
【原文】W: When we arrive at your grandparents’ home this afternoon, do you remember what you should do first
M: Yes. I should kiss my grandparents’ hands.
W: Good. Don’t forget. If you run to play with your cousins right away, that will be very rude.
M: But… Can I go and play right after
W: No. You should stay with us until we’ve all said our greetings to each other. Your grandparents will probably ask you some questions, too.
M: Like what
W: Like, how old are you now How are you doing in school Were you a good older brother to your sister this morning
M: Oh…
W: Don’t worry. You’ll have plenty of time to play afterward. We won’t leave until evening.
M: Yay! I haven’t seen Jenny and Ali for two years!
12.C 13.C
【原文】M: This is Andrew Brown. What can I do for you
W: Mr Brown, I may have your mobile phone.
M: Oh, yes. I thought I had lost it somewhere on the underground this morning.
W: Actually, I found it under a table at a restaurant and I thought I should call the work number I found in its directory.
M: Thank you very much. I appreciate you calling me. It is such a relief! I just thought I need to buy a new one as soon as possible.
W: I thought it was the right thing to do. I work in TC Bank on Roosevelt Street and leave at about five, so please come to pick it up before then.
M: OK. See you then and thanks.
14.B 15.A
【原文】W: Hello, this is Mabel’s Cafe, home of the best sweet food in town. How can I help you
M: I’d like to know what hours you’re open.
W: We’re open from 10: 30 a. m. until 7: 30 p. m.
M: Do you serve sandwiches or pizza
W: No. We only serve coffee and sweet food.
M: OK, I see. I’d like to make a reservation for tomorrow at 2: 30, for six people. And can you tell me how to get there
W: We’re easy to find. We’re at 1168 River Avenue, next to the Windsor Diner. We’re near the No. 18 bus station and Garden underground station. You can get here conveniently. And we have a big car park right beside our cafe.
M: Are you near Pyramids Mexican Restaurant
W: Yes, we’re right across the street.
M: Thank you.
16.C
【原文】W: Hello! I was hoping you could give me more information about your apartment.
M: I can try to help you. What would you like to know
W: Do you know anything about the buses that stop there
M: I don’t know, but I’m pretty sure you can find out that stuff in the local library.
17.B
【原文】W: We haven’t hung out in a long time.
M: You’re right. Do you have any ideas
W: How about going out for dinner and watching a movie tonight
M: That’d be nice. I’ll ask Jane to babysit our son.
18.C
【原文】M: What a concert! It isn’t what I was expecting.
W: And I couldn’t hear the piano clearly. I think one of the microphones might be broken. Fortunately it was only an hour.
19.B
【原文】M: I heard Angus is going to sell his house. Is it true
W: Yes. He showed a man to his house yesterday and they had a nice talk.
M: Oh, it seems that a new family will move in next door to you soon.
W: I guess so.
20.C
【原文】M: Hi, Gina. Is that you What brings you here
W: Oh, hi, Kevin. I’m adopting this cute little dog here. We haven’t met since university. How about a chat at the café nearby
21.D 22.C 23.B
【导语】本文是应用文。文章主要介绍中国4个著名的博物馆。
21.细节理解题。根据The Palace Museum部分“It is one of the finest buildings in China and a good place to study Chinese history. (它是中国最好的建筑之一,也是研究中国历史的好地方。)”可知,故宫博物馆是研究中国历史的好地方。故选D。
22.细节理解题。根据The Shanghai Museum部分“Located in People’s Square, the museum is most famous for its huge collection of china. (博物馆位于人民广场,以其收藏的大量中国藏品而闻名。)”可知,上海博物馆位于人民广场。故选C。
23.推理判断题。根据第一段“China’s famous museums include ancient buildings and world class modern museums with big collections. They are excellent places for sightseeing and learning about China. (中国著名的博物馆包括古代建筑和收藏量巨大的世界级现代博物馆。它们是游览和了解中国的好地方。)”可知,喜欢中国建筑文化和收藏的人会对这篇文章感兴趣。故选B。
24.A 25.B 26.B 27.B
【导语】本文是一篇夹叙夹议文。文章讲述了大约四十年前作者在非洲教书的经历,那里的人和事让作者想要再次体会在非洲的快乐,并讲述了旅行的意义。
24.推理判断题。根据第一段中的“Feeling that the place was so large that it contained many untold tales and some hope and comedy and sweetness too, I aimed to reinsert myself in the bundy, as we used to call the bush, and to wander around.(我觉得这个地方太大了,里面有很多不为人知的故事,也有一些希望、喜剧和甜蜜,于是我打算重新融入我们过去所说的灌木丛中,四处闲逛。)”可知,作者打算去非洲旅行,在那里四处逛逛,去探索那里不为人知的故事,以及希望、喜剧和甜蜜。由此可推测出,作者希望自己在旅行中可以有各种各样的愉快经历。故选A。
25.推理判断题。根据第二段中的“They had a new national flag, they had just gotten the vote, some had bikes, many talked about buying their first pair of shoes.(他们有了一面新国旗,他们刚刚获得了选票,有些人有自行车,许多人谈到要买他们的第一双鞋。)”和“They were hopeful, and, so was I(他们满怀希望,我也是)”可知,四十年前,作者所在的那个国家有了新国旗,人们有了选票权,有的人有了自行车,没鞋的人打算买鞋穿,人人都满怀希望。由此可推测出,这个国家的情况得到了改善。故选B。
26.细节理解题。根据第三段中的“Out of touch in Africa was where I wanted to be.(在非洲失去联系是我想达到的目的。)”和“Travel is a sort of revenge(报复) for having been put on hold, or having to leave messages on answering machines, not knowing your party’s extension, being kept waiting all your working life.(旅行是对你被搁置,或者不得不在答录机上留言、不知道你的派对延期、在你的工作生涯中一直在等待这些情况的一种报复。)”可知,作者想去非洲旅行时因为他不想让人们能够联系上他。故选B。
27.推理判断题。根据冒号后的“people knew when to call me, they knew when I would be at my desk.(人们知道什么时候该给我打电话,他们知道我什么时候会在办公桌前。)”可知,人们清楚地了解作者,知道何时给他打电话可以打得通,知道他何时可以处理工作事务。由此可推测出,作者说“I was a sitting duck(我是一个易受攻击者)”是想说明他很容易被人找到。故选B。
28.A 29.C 30.B 31.D
【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了一个可以检测电脑,并自动删除危险的安全软件——Scanguard ,以及开发公司对该软的计划。
28.细节理解题。根据第二段的Also, it discovers and removes unnecessary files and cached memory—the files that can make your PC run slow.(此外,它发现并移除不必要的文件和缓存——这些文件让你的电脑运行缓慢)可知,该应用可以删除让电脑运行缓慢的文件,从而让电脑运行更快。A. Making the computer work faster.(让电脑运行更快)符合以上说法,故选A项。
29.推理判断题。根据第三段的Our plan is to give as many free scan licenses away so that it gains widespread use until we think that's enough for us to start charging.(我们的计划是提供尽可能多的免费扫描许可,以便广泛使用,直到我们认为我们可以开始收费为止)可知,David 说此话的意思是,该应用会在将来的某个时候向使用者收取费用。C. They will charge users fees sometime.(他们将来会向使用者收取费用)符合以上说法,故选C项。
30.细节理解题。根据倒数第二段的If the software finds out threats you can remove them from your system by hand now or pay for it to have the software do the automatic job about them.(如果软件发现威胁,你可以立即手动将其从系统中删除,或者付费让软件自动处理这些威胁。)可知,Scanguard 可以自动移除它所监测到的危险。B. It can remove dangers automatically.(它可以自动移除危险)符合以上说法,故选B项。
31.推理判断题。根据最后一段的It's so convenient! It's no surprise that thousands of computer owners are taking advantage of this approved security system to keep themselves and their devices safe.(它太方便了。毫无疑问,成千上万的电脑用户正在利用这个获得批准的安全系统来保护自己设备的安全)可推测,作者对该软件持支持态度。D. Favorable.(赞成的)符合以上说法,故选D项。
32.A 33.B 34.C 35.C
【导语】本文是一篇说明文。文章围绕北美帝王蝶,阐述其数量下降情况,详述Fedorka团队针对温度对帝王蝶影响的实验过程与发现,并提及专家对帝王蝶迁徙可能消失的担忧。
32.主旨大意题。根据第二段“To test this hypothesis (假设), Fedorka and his team collected nearly 500 wild monarchs before their migration in autumn and divided them into two groups. In the lab, they placed the two groups in migration-path temperature extremes — 23℃ and 19℃, based on 70 years of data. After 26 days, survivors were put into conditions that copied winter.(为了验证这一假设,费多克及其团队在秋季迁徙前收集了近500只野生帝王蝶,并将它们分成两组。在实验室中,他们根据70年的数据,将这两组蝴蝶置于迁徙路径所处温度的极端环境中——23摄氏度和19摄氏度。26天后,存活下来的蝴蝶被置于与冬季相似的环境中)”可知,本段主要描述了实验的具体实施过程。故选A。
33.细节理解题。根据第三段“The team found the monarchs that had been in the warmer temperature started laying eggs early — even when there was no milkweed around, the plant where monarchs lay their eggs and on which their young feed.(研究小组发现,那些处于较高温度环境中的帝王蝶开始产卵的时间明显提前了——即便周围没有马利筋(帝王蝶产卵及幼虫进食的植物)存在)”可知,温暖的气候可能会促使帝王蝶提前产卵,与该团队的研究结果相符。故选B。
34.推理判断题。根据最后一段“Sonia Altizer, an expert who studies insects, notes that monarchs’ habit of stopping their trip south when it’s warm means they might one day stop migrating completely. Or, they could migrate only part of the way. And as monarchs help plants by carrying pollen from one flower to another, losing their migration would also mean losing an amazing natural event. “If we lose these groups of monarchs that migrate, we can never get them back,” Altizer says.(研究昆虫的专家索尼娅·阿尔蒂泽指出,帝王蝶在天气转暖时会停止向南迁徙的这一习惯意味着,它们或许有一天会完全停止迁徙。或者,它们可能只完成一部分的迁徙路程。而且由于帝王蝶能够将花粉从一朵花传播到另一朵花,因此失去它们的迁徙行为也将意味着失去一场了不起的自然奇观。“如果我们失去了这些进行迁徙的帝王蝶群体,我们就永远无法再得到它们了,”阿尔蒂泽说道)”可知,Altizer指出,温暖环境下帝王蝶可能“完全停止迁徙”或者“仅部分迁徙”,且强调“失去迁徙的帝王蝶群体就再也无法恢复”,同时提到帝王蝶迁徙是“令人惊叹的自然现象”,其语气中充满对帝王蝶迁徙行为消失的担忧。故选C。
35.主旨大意题。全文围绕“温度对帝王蝶迁徙的影响”展开:首先提出“气候变化导致的温度升高可能是帝王蝶数量下降的原因,但此前无针对性研究”;接着详细描述验证该假设的实验过程及结果(温暖环境影响帝王蝶产卵时间、存活率和迁徙意愿);最后提及实验结果的延伸意义(可能导致帝王蝶迁徙行为改变)。C选项“温度对帝王蝶迁徙的影响”最符合文章标题。故选C。
36.C 37.G 38.A 39.F 40.D
【导语】本文为说明文。介绍了养宠物是如何让主人身心愉悦的。
36.根据后文“you know the kind of stress relief we’re talking about(你知道我们说的那种减压方式)”可知,后文提到宠物能降低压力。故C选项“如果你曾经在辛苦的一天结束时和宠物蜷缩在一起”符合语境,故选C。
37.根据上文“This may be surprising but pet owners report having more self-esteem than people without pets(这可能令人惊讶,但养宠物的人比不养宠物的人更有自尊)”以及后文““Providing a safe environment and responding to this animal’s needs — those are ways in which you’re giving loving support,” says Pendry. “You matter because you’re responsible for that animal’ well-being.”(彭德里说:“提供一个安全的环境,满足动物的需求——这些都是你给予爱的支持的方式。”“你很重要,因为你要对动物的健康负责。”)”可知,上文提到宠物主人比没有宠物的人自尊心更高。设空后讲了宠物主人作为照顾者所感到的成就感。G选项“这可能来自宠物主人作为照顾者的成就感”符合语境,故选G。
38.根据本段内容“Pendry says pets are often referred to as “social lubricants” because of the way they can help people make friends. Just think about how hard it is not to say hi when you see someone walking down the street with a super cute puppy.(彭德里说,宠物通常被称为“社交润滑剂”,因为它们可以帮助人们交朋友。想想看,当你看到有人带着一只超级可爱的小狗走在街上时,你很难不打招呼)”可知,后文提到宠物可以成为“社交润滑剂”,即宠物可以带来社交支持。A选项“更多社交支持”符合语境,故选A。
39.根据上文“Just think about how hard it is not to say hi when you see someone walking down the street with a super cute puppy.(想想看,当你看到有人带着一只超级可爱的小狗走在街上时,你很难不打招呼)”提到了因为宠物打招呼的情况,故可知,本空应提到宠物如何帮助人们建立联系,F选项“或者你发现同事都养了猫之后,你是如何和他建立关系的”符合语境,故选F。
40.根据上文“Research shows that people who own pets have better cholesterol (胆固醇) levels, reduced risk of high blood pressure and lower rates of heart disease than those who don’t. However, it’s hard to say whether that’s due to the animals themselves, notes Pendry. But researchers aim to do studies to look into this, she says, “because we want to really understand if there is a pet effect.” While we wait for results, give your cute ball of fluff a cuddle and a treat.(研究表明,养宠物的人比不养宠物的人胆固醇水平更高,患高血压的风险更低,心脏病的发病率也更低。然而,彭德里指出,很难说这是否是动物本身造成的。但她说,研究人员的目标是对此进行研究,“因为我们想真正了解是否存在宠物效应。”在我们等待结果的同时,给你可爱的绒毛球一个拥抱和款待)”可知,上文提到拥有宠物的人可能会有更健康的心脏,可见在保护宠物健康的同时,宠物也在回报你。D选项“很高兴你在保护他们健康的同时,他们也在回报你”符合语境,故选D。
41.B 42.D 43.A 44.B 45.C 46.D 47.A 48.C 49.D 50.A 51.B 52.C 53.A 54.D 55.C
【导语】本文是一篇记叙文。作者描述了家乡夏季工作营中志愿者为人们修缮房屋的善举,特别是通过一位负责人耐心教导新来女孩使用锤子的细节,展现了志愿者们无私的爱与奉献精神,以及对受助者和孩子成长的积极影响。
41.考查名词词义辨析。句意:然而,夏天最好的标志不是这些,而是工作营的回归。A. creation创造;B. return回归;C. end结束;D. facility设施。根据后文“Every year, church groups come to ___2___ people to fix their homes.”可知,每年教会团体都来,说明工作营是每年回归的,所以“return”符合语境。故选B项。
42.考查动词词义辨析。句意:每年,教会团体都会来帮助人们修缮房屋。A. teach教;B. appoint任命;C. advise建议;D. help帮助。根据后文“to fix their homes”可知,教会团体是来帮助人们修缮房屋的,“help”符合语境。故选D项。
43.考查名词词义辨析。句意:大多数志愿者都是青少年。A. teens青少年;B. farmers农民;C. women女性;D. workmen工人。根据后文“There were five teens”可知,志愿者多为青少年,“teens”符合语境。故选A项。
44.考查形容词词义辨析。句意:但不用担心,经验丰富的建筑工人总是在那里。A. ambitious有野心的;B. seasoned经验丰富的;C. familiar熟悉的;D. respected受尊敬的。根据后文“They know exactly what to do.”可知,他们知道该怎么做,说明这些建筑工人是经验丰富的,“seasoned”符合语境。故选B项。
45.考查动词词义辨析。句意:每次我看到这些志愿者在炎热的夏日阳光下工作,我都会微笑。A. hesitate犹豫;B. reflect反映;C. smile微笑;D. complain抱怨。根据后文“My heart feels full of joy too.”可知,作者心里也充满了喜悦,所以会微笑,“smile”符合语境。故选C项。
46.考查名词词义辨析。句意:你知道他们唯一的“报酬”是什么吗?A. comment评论;B. potential潜力;C. promise承诺;D. pay报酬。根据后文“It’s the love in their hearts.”可知,他们所收获的心中的爱,是志愿者们唯一报酬,“pay”符合语境。故选D项。
47.考查动词词义辨析。句意:有一年,我发现一群人正在为亨德森夫人建造新台阶。A. found发现;B. guessed猜测;C. reported报道;D. explained解释。根据后文“a group was building new steps for Mrs. Henderson”可知,作者发现了(看见了)这样一群人,“found”符合语境。故选A项。
48.考查动词词义辨析。句意:给我印象最深的是那位成年人对孩子们的鼓励。A. sponsored赞助;B. attracted吸引;C. encouraged鼓励;D. understood理解。根据后文“I lost count of how many times he said ‘Good job!’ to them.”可知,他多次对孩子们说“做得好”,说明他是在鼓励孩子们,“encouraged”符合语境。故选C项。
49.考查动词词义辨析。句意:我感觉到一个女孩以前从未拿过锤子。A. announced宣布;B. admitted承认;C. feared害怕;D. sensed感觉,察觉到。根据后文“that one girl had never held a hammer before”可知,作者察觉到到有一个女孩以前从未拿过锤子,“sensed”符合语境。故选D项。
50.考查形容词词义辨析。句意:我以为那个成年人可能会生气,但他没有。A. annoyed生气的;B. ashamed羞愧的;C. enthusiastic热情的;D. curious好奇的。根据后文“Instead, he spent ten minutes teaching her the right way to use a hammer patiently.”可知,他反而耐心地教她如何使用锤子,说明他没有生气,“annoyed”符合语境。故选A项。
51.考查动词词义辨析。句意:在他教完她之后,女孩又试了一次。A. quit放弃;B. tried尝试;C. cried哭;D. whispered低语。根据后文“She drove that nail in ___12___ .”可知,她把钉子钉了进去,说明她又尝试了一次,“tried”符合语境。故选B项。
52.考查副词词义辨析。句意:她完美地把钉子钉了进去。A. slowly慢慢地;B. secretly秘密地;C. perfectly完美地;D. accidentally偶然地。根据后文“The adult looked down at her work and said ‘Good job!’ once more.”可知,成年人再次对她说“做得好”,说明她钉得很好,“perfectly”符合语境。故选C项。
53.考查名词词义辨析。句意:它们是关于告诉孩子们,他们可以有所作为。A. difference不同;B. start开始;C. judgement判断;D. plan计划。根据后文“They’re about showing people like Mrs. Henderson that they are not ___14___ because there are strangers who are willing to ___15___ .”可知,工作营不仅是为了修缮房屋,更是为了告诉孩子们他们可以对他人产生影响,因为志愿者们的工作可以告诉像亨德森夫人这样的人,他们并不孤单,因为有陌生人愿意伸出援手。“make a difference”表示“产生影响”,符合语境。故选A项。
54.考查形容词词义辨析。句意:它们是为了告诉像亨德森夫人这样的人,他们并不孤单,因为有陌生人愿意伸出援手。A. homeless无家可归的;B. special特别的;C. pessimistic悲观的;D. alone孤单的。根据后文“because there are strangers who are willing to ___15___ .”可知,因为有陌生人愿意伸出援手,所以他们并不孤单,“alone”符合语境。故选D项。
55.考查动词短语辨析。句意:它们是为了告诉像亨德森夫人这样的人,他们并不孤单,因为有陌生人愿意伸出援手。A. fight back反击;B. break in闯入;C. reach out伸出援手;D. show off炫耀。根据前文“They’re about showing people like Mrs. Henderson that they are not ___14___ ”可知,工作营是为了告诉像亨德森夫人这样的人他们并不孤单,说明有陌生人愿意帮助他们,即伸出援手,“reach out”符合语境。故选C项。
56.what 57.to perform 58.as 59.dating 60.other 61.has been passed 62.actually 63.When/While 64.better 65.contribution
【分析】这是一篇说明文。主要介绍了中国的算盘。算盘是12世纪刘洪发明的,是中国人智慧的象征之一。算盘对中国乃至世界许多领域的科技、语言、文学、艺术、建筑等产生了深远的影响。
56.考查连接词。句意:你有没有想过,如果你没有计算器或电脑,甚至没有铅笔和纸,你会做什么来解决数学问题 本句为宾语从句,从句中缺少宾语,表示“什么”,故填what。
57.考查不定式。句意:中国人使用古老的计数工具进行数学运算。短语use sth. to do sth.“用……做……”。故填to perform。
58.考查固定短语。句意:中国计算器的名字叫“算盘”,但在英语中它被称为“算盘”。短语be known as“被称为;被认为是”,故填as。
59.考查非谓语动词。句意:算盘能追溯到12世纪,是刘洪发明的,是中国人智慧的象征之一。本句中date做非谓语动词与逻辑主语构成主动关系,故填现在分词dating。
60.考查代词。句意:算盘对中国乃至世界许多其他的领域的科技、语言、文学、艺术、建筑等产生了深远的影响。此处需要形容词,表示“别的,其他”,泛指“其他的(人或物)”。故填other。
61.考查动词时态。句意:几个世纪以来,这种简单的计数装置在不同的朝代流传下来,它最初的设计和用途实际上没有改变。根据上文For centuries可知应用现在完成时,且主语与谓语动词构成被动关系,故填has been passed。
62.考查副词。句意同上。unchanged为形容词需要副词修饰,故填actually。
63.考查连接词。句意:当处理大量的数字时,算盘实际上更快,因为它有比西方计算器更好的“键盘”。本句为时间状语从句,表示“当……时候”,故填When/While。
64.考查形容词比较级。根据下文than the Western calculators可知是二者之间的比较,故应用形容词比较级better。
65.考查名词。句意:无论如何,小算盘在人类智力发展领域做出了杰出的贡献,就像当今社会的计算机一样。根据上文an outstanding可知应填名词,故填contribution。
【点睛】名词性从句关键在于三点:一、找准从句在主句中充当的成分即分出是名词性从句的主语句、宾语从句、表语从句还是同位语从句。二、连接词从句中充当的成分(主、宾、定或状语或不做任何成分)三、弄清楚每个连接词的意义。此外还要注意,近年来高考对于名词性从句的考查多从名词性从句的语序和连接词的用法区别上考查。如第一小题,本句为宾语从句,从句中缺少宾语,表示“什么”,故填what。
66.Good afternoon!
I am Lihua. Welcome to our school! I’m privileged to share with you a traditional Chinese dish - Jiaozi, which symbolizes wealth and fortune when they are eaten on Chinese New Year’s Eve.
Featuring in diverse cooking methods, such as boiling, steaming and frying, they are one of people’s favourite dishes. The boiled dumplings are the most common ones. To make them, first, mince the meat, chop the Chinese cabbage into small pieces and mix them together as stuffing. Then fill the dumpling wrappers with the stuffing, fold the edges and press them together. The last step is to boil them in warm water. What matters most is to add water three times until they float to the surface.
Boiled dumplings taste best when served with vinegar. Now let’s have a bite!
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生为接待来自爱尔兰的学生代表团一行写一篇发言稿。
【详解】1.词汇积累
荣幸的:privileged→honored
象征:symbolize→stand for
多样的:diverse→various
重要:matter→count
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Featuring in diverse cooking methods, such as boiling, steaming and frying, they are one of people’s favourite dishes.
拓展句:They are one of people’s favourite dishes,which feature in diverse cooking methods, such as boiling, steaming and frying.
【点睛】[高分句型1] I’m privileged to share with you a traditional Chinese dish - Jiaozi, which symbolizes wealth and fortune when they are eaten on Chinese New Year’s Eve.(运用了which引导的非限制性定语从句和when引导的状语从句)
[高分句型2] What matters most is to add water three times until they float to the surface.(运用了what引导的主语从句)
67.Then I had an idea. My older brother, who had once used the same series of books, graduated from school last year. Why not turn to him for help Maybe those old books were the solution to the problem. They wouldn’t cost anything so Madhuri could accept without any pressure. I went to mom and my brother immediately. After hearing Madhuri’s situation and my plan, my brother was quite willing to help. We sorted out the needed books for Madhuri together very quickly. Looking at the neatly piled books, I felt quite satisfied and delighted but suddenly a concern flashed across my mind, “Would Madhuri mind they are second-hand books ”
The next day, I got up early so that I could go to her house before going to school. Not knowing what would happen and not sure whether she would accept the books or not, I knocked at the door nervously. When the door opened, I could see her surprised expression. Hearing that these books were old books of my brother, she accepted them without hesitation. I also got a weight off my mind. On the way to school, I could see from her face how happy she was. From that day on, something changed and as the day passed and the years moved on, Madhuri and I became best friends.
【导语】本文以交友为线索展开,讲述了作者在学校无奈地和不喜欢的同学Madhuri做了同桌之后,发现Madhuri因为买不起课本,很焦虑,作者想要为她买课本,Madhuri坚持不接受别人给买的东西。最终作者想到好主意,找到用过的一套旧课本送给了Madhuri,Madhuri很高兴地接受了帮助,最后两个人成为好朋友的故事。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“然后我有了一个主意。”可知,第一段可描写作者想出帮助Madhuri的好主意,找到一套旧课本,打算送给Madhuri。
②由第二段首句内容“第二天,我起得很早,这样我就可以在去学校之前去她家。”可知,第二段可描写作者给Madhuri送课本的过程,以及Madhuri接受课本情况等。
2.续写线索:想出办法——帮助——满意——高兴——惊讶——接受——开心
3.词汇激活
行为类
①.帮助:help/assist/do sb a favour
②.接受:accept/take
③.(时间)流逝:pass→go on
情绪类
①. 满意的:satisfied/content
②. 高兴的:delighted/pleased/joyful/cheerful
③.惊讶的:surprised/amazed/astonished
【点睛】[高分句型1]. My older brother, who had once used the same series of books, graduated from school last year. (运用了关系代词who引导非限制性定语从句)
[高分句型2]. Not knowing what would happen and not sure whether she would accept the books or not, I knocked at the door nervously. (运用了现在分词作状语以及what和whether引导的宾语从句)
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源预览