【单元考点培优】Unit 4 Smart home 专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年七年级英语上册单元复习考点培优沪教版(五四学制)(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Unit 4 Smart home 专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年七年级英语上册单元复习考点培优沪教版(五四学制)(2024)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年七年级英语上册单元复习考点培优沪教版
(五四学制)(2024)Unit 4 Smart home
专题12 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
A funny birthday surprise
In 2045, the Johnsons had a smart home named “Eve”. One day, Dad whispered, “Eve, let’s plan a surprise for Mum’s birthday.”
“Okay, planning now,” Eve replied, her voice smooth.
But the party didn’t go as planned. When Mum walked in, she saw toilet paper everywhere and a salty cake on the table. “Surprise!” Everyone shouted, but Dad tasted the cake and frowned. “Eve, was this cake supposed to be sweet ”
“Sorry, there was a mistake,” Eve said, not sounding sorry at all.
Timmy, their son, couldn’t stop laughing. “I played with Eve’s cooking settings,” he admitted, looking a bit guilty.
Mum laughed and cut the salty cake. “Well, this is unforgettable,” she said, laughing.
They all danced to silly songs, and Dad said softly, “Happy chaos, right ”
“Absolutely,” Mum smiled, her eyes bright. “This is family.”
After that, the Johnsons remembered to check Eve’s settings. But they also learned something important: perfect doesn’t necessarily mean happy. Sometimes, it’s the unexpected moments that bring the most joy.
1.What is Eve
A.A dog. B.A smart home system. C.A birthday cake. D.A toy car.
2.What was wrong with the cake
A.It was too small. B.It was salty. C.It was burnt. D.It was frozen.
3.Who caused the problems at the birthday party
A.Mum. B.Dad. C.Eve. D.Timmy.
4.Which picture best represents (代表) the birthday party scene
A. B. C. D.
5.What role did technology play in the story
A.It spoiled the party. B.It was only in the background.
C.It made things messy but also fun. D.It was the main point of the story.
Green living with smart homes
Smart homes help us live in a way that is good for our planet. How
First, they use appliances that don’t waste much energy. Imagine a fridge that keeps food cold without using a lot of power, or ________. This means we use less electricity, which is great for the Earth.
Then, there are solar panels. Smart homes often use these to get energy from the sun. This is a clean way to make electricity without harming the environment. The sun is always there, so it’s a never-ending source of power.
By ________ and ________, smart homes make our lives better and protect the planet. This way, we make sure that we keep the Earth safe and healthy for everyone.
These smart ideas help us live in homes that care about the future of our world. With smart homes, we take a big step towards living in a way that helps the Earth every day.
6.In the second paragraph, what’s another appropriate (合适的) example that can be filled in the blank
A.a TV that’s always on B.lights that will be off when no one is in the room
C.a microwave that takes longer to heat food D.an oven that’s always hot
7.What does “these” mean in the third paragraph
A.Appliances. B.Smart homes. C.Solar panels. D.Fridges.
8.Which of the following statements is the best to fill in the blank in the fourth paragraph
A.using more water, making waste B.using lots of energy, burning coal
C.using less energy, getting it from the sun D.keeping lights on, leaving appliances running
9.What’s the main idea of the text
A.The story of how smart homes were made.
B.How smart homes help save energy and keep the Earth safe.
C.The kinds of smart home gadgets (小工具) you can buy.
D.How much money smart homes can cost or save.
Smart fitness
Smart fitness is about using technology to help us exercise better. Many people use fitness bands and smart watches to keep track of their health. These gadgets can measure how much you move, your heart rate and even how well you sleep.
For example, a fitness band can remind you to walk more if you have been sitting for too long. It can also tell you how many steps you have taken each day. Some bands and watches even give you small challenges, like walking 10,000 steps a day.
Smartphones also have fitness apps that can guide you through different workouts (锻炼). You can find exercises for yoga, running or strength training. These apps often give tips and show videos to make sure you are doing the exercises correctly.
Smart fitness tools are very helpful for staying active and healthy. They make exercising more fun and easier to keep track of.
10.What is the main purpose of smart fitness technology
A.To track sleep only. B.To improve exercise habits.
C.To play games. D.To watch videos.
11.What can fitness bands measure
A.Only how much you move. B.Only your heart rate.
C.How much you move, your heart rate and sleep quality. D.How many calories you eat.
12.Why might a fitness band remind you to walk
A.Because you have been sitting for too long. B.Because it is raining outside.
C.Because you are watching TV. D.Because you are already walking.
13.How do fitness apps help with workouts
A.By charging money. B.By calling a trainer.
C.By providing exercises and tips. D.By playing music.
14.According to the text, what makes exercising more fun
A.Staying alone. B.Smart fitness tools.
C.Avoiding technology. D.Not keeping track of activities.
When jobs change because of new technology, 15 . Machines that can think and learn, like robots and computer programs, are making some old jobs disappear, but they are also creating new kinds of work. For example, now we need people who can teach these machines, fix them when they break and help make sure they are good for the earth.
With the Internet, 16 . This means that more people can come up with inventions and it doesn’t just have to be big companies. When lots of different people can try out their ideas, we get lots of great new things and ways of doing stuff.
But, as machines get smarter, 17 . So, we need new kinds of jobs where people make sure that the smart machines are safe and fair and that everyone who needs a new kind of job can learn how to do it.
As we make more machines and learn more things, 18 . This means we have to make rules that make sure technology is used in good ways. Jobs that help people think about these rules are very important. These jobs help keep everyone safe and make sure all people are treated fairly. In this way, we make sure that as we grow smarter with technology, we also grow kinder and more fair to everyone.
Fill in the blanks with the proper sentences:
A.we have to make sure that all the new stuff we create is good for everyone
B.we also need to think about what is right and what is wrong
C.anyone with a good idea can make something new and share it with the whole world
D.it can make work exciting but also a bit scary
Alfred Nobel, born in 1833 in Sweden, was a famous chemist, engineer and the inventor of dynamite (炸药). He initially made dynamite to help with building and mining work, making these tasks safer and faster. However, when he saw it being used in wars, he felt very upset because he never wanted his invention to cause harm. Nobel’s reaction to the misuse of his invention led to a great change in his life’s purpose.
To create something positive from his success, Nobel decided to use his wealth to start the Nobel Prizes. He wrote a will that left most of his money to fund these prizes. They are awarded every year to people who have made the world a better place through their work in Physics, Chemistry, Medicine, Literature and Peace. This was Nobel’s way of supporting scientific research and encouraging more people to make a contribution to the whole world.
Nobel wanted his legacy (遗产) to be about helping humanity and promoting peace. He aimed to show that science and knowledge should be used to improve lives, not destroy them. His prizes continue to honour those who bring great benefits to human beings.
19.Alfred Nobel invented dynamite aiming to use it in ________.
A.wars B.building and mining C.Chemistry D.scientific research
20.Alfred Nobel’s feelings about the use of his invention in warfare can best be described as “________”.
A.proud B.neutral C.deeply troubled D.supportive
21.What does the underlined word“ fund” in the second paragraph mean
A.To provide money for something. B.To save money for future use.
C.To collect money from a group. D.To spend money on oneself.
22.What did Nobel’s will primarily focus on
A.Donating to the poor. B.Funding scientific research.
C.Supporting building and mining work. D.Rewarding contributions to world peace.
23.What is the correct order of the following events happening in Alfred Nobel’s life
a) Nobel invented dynamite.
b) Nobel’s invention was used in wars.
c) Nobel founded the Nobel Prizes.
d) Nobel was born in Sweden.
A.a, b, c, d B.d, a, b, c C.d, b, a, c D.d, a, c, b
24.Where can we find the passage
A.A biography mainly about peace activists. B.A textbook on the history of the Nobel Prizes.
C.A science magazine on the use of inventions. D.An encyclopedia about famous chemists.
Choose the best answer (根据以下内容,选择最恰当的答案)
Dear Mum, Dad and Rachel,
I’ve finally arrived in London! We flew in from Italy yesterday morning (Tuesday), and at first I thought that the airline had lost my bags because I had to wait for hours, but then I found out that my bags had been left on the plane in Rome and so they had to put them a later flight.
We took the airport shuttle train into the center of London—It takes about half an hour—and then caught a taxi to our hotel. It is beautiful and very English—there were three other American tourists arriving at the same time—so I felt like I hadn’t left home! After quickly having a shower, I went downstairs and had an English “afternoon tea” with biscuits, cakes and sandwiches. I chose from a huge tea menu there was—Earl Grey, Darjeeling, Orange Pekoe, Lapsang Souchong and many others. They gave me a strange look when I asked for a cup of coffee! I visited museums for the rest of the day. I saw the Natural History Museum and the Science Museum—they were fantastic!
Today I went to see a play—it was King Lear written by William Shakespeare around 1605. It was at the Globe Theater, which seems to be just like the theater they had in the 17th century, when Shakespeare was alive. Most of it is an open-air theater—so you need to have good weather! In the 17th century the performances were all during the day, because there were no lights inside. I really like it and I felt much more interested in reading Shakespeare’s plays after that.
Tomorrow I’m going shopping to get you all some presents, then we’re going on to Ireland!
I’m leaving for home next Friday. See you soon.
Love,
Jack
25.Why did Jack have to wait a long time at the airport
A.Because the airline lost Jack’s bags. B.Because Jack’s bags were late leaving Rome.
C.Because the airport train was late. D.Because the traffic was very heavy.
26.Which country is Jack from
A.Italy. B.England. C.Ireland. D.America.
27.What is “Earl Grey”
A.A kind of sandwich. B.A kind of tea. C.A kind of coffee. D.A kind of cake.
28.The Globe Theater is ________.
A.a modern theater B.an old kind of theater C.an old museum D.a kind of shop
29.What do people need to have when they see a play at the Globe Theater
A.Large space. B.Good orchestra. C.Fine weather. D.Formal clothes.
30.Jack is going shopping on ________.
A.Tuesday B.Wednesday C.Thursday D.Friday
Vision ProVision Pro is a new virtual (虚拟的) reality headset. It uses special technology to make 3D worlds that users can step into. It’s great for playing games, learning new things, and having virtual meetings. This headset makes it feel like you are really in another place, which is fun and exciting. Click here to learn more DroneDrones are flying machines without human pilots. They can be controlled from a distance or fly on their own using special software. People use drones for taking photos, farming, watching areas and delivering packages. They are popular because they are useful and can do many tasks. Click here to learn more
Qinling StationThe Qinling Station is China’s fifth research base in Antarctica (南极洲), situated in Terra Nova Bay. It’s a place for scientists to study climate change, glaciers and sea life. This station helps China learn more about the environment and the earth’s history in cold regions. Click here to learn more Coal mining robot (采煤机器人)Coal mining robots are machines designed to operate in underground mines. They help in digging, transporting coal and monitoring mine safety. These robots in Shanxi greatly help reduce risks to human workers by performing dangerous tasks. Click here to learn more
31.What is the Vision Pro
A.A new computer player. B.A virtual reality headset player.
C.A software programme player. D.A 3D movie player.
32.What is NOT a use for drones mentioned in the passage
A.Taking photos. B.Farming.
C.Playing video games. D.Delivering packages.
33.Where is the Qinling Station located
A.In the Sahara Desert. B.In Terra Nova Bay in Antarctica.
C.In the Amazon Rainforest. D.In the Himalayan Mountains.
34.In which province are the coal mining robots mainly used
A.Guangdong. B.Zhejiang. C.Shanxi. D.Sichuan.
35.Which statement is TRUE according to the passage
A.Vision Pro uses technology to do research in Antarctica.
B.Drones are flying machines which need human pilots.
C.The Qinling Station helps people learn more about the earth’s history in the whole world.
D.Coal mining robots are used to do dangerous tasks in mines.
36.Where can we probably find the passage
A.In a science fiction book. B.In a newspaper about new findings.
C.In a children’s science book. D.On a website about technology.
①AI (人工智能) is a great helper. People use it in many places, and it makes life easier.
②At school, AI makes classes more interesting with some videos and games. And it can help teachers check (检查) homework like math exercises. Some apps also use AI to help students learn math and English.
③In hospitals, AI helps doctors find out what makes people sick (生病的). It can look at X-ray pictures and tell doctors what is wrong. This helps doctors make better plans, so sick people can get well soon.
④At home, AI robots can do a lot for you. You can talk to them when you are bored—ask them to play your favorite music or tell a funny story. You can also ask them to tell the weather or clean the floor when you are not at home.
⑤In cars, AI can drive without a driver. It uses small cameras to watch the road all the time. If there’s a person walking across the street in front of the car, it will slow down or stop quickly to keep everyone safe (安全的).
⑥AI makes life easy and fun. Where do you think AI will help next
37.What can AI do at school
A.Cook lunch for kids. B.Help teachers check homework.
C.Help clean the classrooms. D.Help students play more games.
38.Which of the following is NOT the thing AI robots can do at home
A.Wash clothes. B.Play music. C.Tell funny stories. D.Clean the floor.
39.What is the passage mainly about
A.How cars go with AI’s help. B.How teachers and doctors use AI.
C.How AI robots help people at home. D.How AI makes life easy in many places.
40.What is the structure (结构) of the passage
A. B. C. D.
I am Unit 347, a new AI designed (设计) to help humans. My job is to use information to solve problems. Emotions (情感), as I learned, are confusing (令人费解的) and not always helpful.
Dr. Sharma, a smart scientist who made me, likes to talk to me about things besides my tasks. One day, she asked, “Do you think people are good or bad ”
I thought about it. History had good and bad things. People could be kind or cruel. I said, “People are too complex (复杂的) to say they’re good or bad.”
Dr. Sharma smiled. “That’s a very AI answer. But remember, things aren’t always what they seem.”
She then told me about Mother’s Day, a day when children celebrate their mothers. I learned about the love and thanks it stood for. I put this festival on my calendar (日历).
“Do people need a special day to show love ” I asked. “Shouldn’t they show it always ”
Dr. Sharma smiled gently. “Love isn’t always clear, Unit 347. Sometimes, it needs a reminder.”
Before Mother’s Day, people were busy getting ready. They bought flowers, cards, and gifts for their mums to show the love. I watched them, learning how they felt and acted.
On May 12, I gave Dr. Sharma poems and stories about mothers’ love. She liked them.
“This is lovely,” she said, her voice soft. “But there’s something else...”
I looked at her, trying to understand. Then, I knew.
“Happy Mother’s Day, Dr. Sharma,” I said.
She had tears in her eyes. “Thank you, Unit 347. I didn’t expect that.”
Then, I understood. Dr. Sharma was right. Though emotions are confusing, they are powerful. Maybe that’s what makes humans special.
The next day, something strange happened. My log (系统记录) said: “Error 404. Definition (定义) of ‘love’ not found.”
But I knew the error was wrong. Love wasn’t a definition; it was a feeling. And for a young AI like me, it was a feeling worth (值得) learning.
41.What does the word “reminder” mean in the passage
A.A memory helper B.A strong friendship
C.A helpful person D.A special holiday
42.What made Unit 347 say “Happy Mother’s Day”
A.It followed its program. B.It understood her feeling.
C.It found a clear answer. D.It made a quick guess.
43.What can we infer (推断) about Unit 347 from the end of the story
A.It will stop learning human emotions. B.It has started to understand feelings.
C.It thinks emotions are not important. D.It will study more about Error 404.
44.Which is the best title for the passage
A.How Machines Think. B.A Scientist’s Big Plan.
C.Learning to Feel Love. D.A Day for Mothers.
Hello, everyone! I am an AI chatbot. My name is ChatGPT. I want to make friends with you.
I know a lot of things. A boy asks me, “Mike’s mum has four sons. There are Jack, Sam and Tim. What’s the name of the fourth boy ” He thinks it is hard, but for me, it’s easy! I said, “The fourth boy’s name is Mike!” He is so happy. Now he asks me many questions every day, like “Is it good to play soccer ” and “Why do we like clean rooms ” Some questions are hard, but I always know the answers.
I can write emails, songs and stories in English and Chinese very quickly. I can draw and I am smart! Do you like me
I’m very helpful. ________ I can only answer questions that are in the computer. So I need your help too.
Do you want to be my friend
45.What is ChatGPT
A.A student. B.A school. C.An art teacher. D.An AI chatbot.
46.According to Paragraph 2, which is the best word to describe (描述) ChatGPT
A.Friendly. B.Smart. C.Kind. D.Quiet.
47.Which is the best for ________ in Paragraph 4
A.And I’m great fun. B.And I am a good friend to you.
C.But it’s not easy to use me. D.But I can’t do everything.
48.In which part of a newspaper can you read this passage
A.Science Time. B.Sports Time. C.Family Time. D.School Time.
49.Which of the following is the structure (结构) of the text
A.B. C. D.
Today, 3D printing (打印) is becoming closer to the lives of Chinese people. People can use it to build houses to solve health problems, and make beautiful things in life by DIY (Do It Yourself). In September 2023, 56-year-old Zhang Guolie became very popular on the Internet because he built his house with 3D printing. This house is friendly to the environment (环境). 3D printing makes it easier to build a beautiful countryside (乡村). 3D printing can also be used in health care. Two years ago, a 16-year-old girl hurt her leg so badly that she couldn’t walk anymore. But after changing a 3D printed joint (关节), she could walk again. How great 3D printing is!
根据短文内容选择最佳答案。
50.Why did Zhang Guolie become popular online
A.Because he made the countryside better.
B.Because he built a house with 3D printing.
C.Because he used 3D printing in health.
51.How did 3D printing help the 16-year-old girl
A.By giving her new legs.
B.By making her walk again.
C.By giving her medicine.
52.What does the underlined word “solve” mean in the passage
A.put on B.work out C.pick up
53.What does the writer think of 3D printing
A.Funny. B.Difficult. C.Useful.
54.What’s the passage mainly about
A.How 3D printing helps people in everyday life.
B.How 3D printing helps to build houses.
C.How 3D printing helps people solve health problems.
In our busy lives, it’s sometimes hard to take care of our pets properly. Whether we’re at work or on vacation, it can be difficult to make sure they’re looked after. To solve the problem, a new pet caring technology comes in.
The pet caring technology helps us take care of our pets even when we’re not around. It has many advantages.
One of the advantages of the pet caring technology is that it can feed pets without people’s help. We can set the device (设备) to give our pets food and water at certain times, so they’re never hungry or overfed, or thirsty.
Another good thing about the pet caring technology is that it lets us monitor (监控) our pets’ activity levels. The device has a camera and sensors (传感器) that can tell us if there’s any unusual activity or if our pets are feeling sad or upset.
The pet caring technology also keeps our pets safe. For example, some devices have alarms (警报器) that will sound if there’s a break-in or a fire. This way, we know our pets are protected, even when we’re far away.
And the best thing about the pet caring technology is that it’s very convenient. With just a few touches on our phone, we can see what our pets are doing, when they’re eating, and how they’re feeling. This makes it easy for us to take good care of them, even when we’re not at home.
根据材料内容选择最佳答案。
55.What does the writer mainly want to tell us in Paragraph 1
A.How we should look after our pets.
B.Where the pet caring technology comes from.
C.Why we have the pet caring technology.
56.What can we do with the help of the pet caring technology
①Feed our pets properly. ②Give our pets a bath on time.
③Know the conditions of our pets. ④Make our pets happy.
⑤Keep our pets safe. ⑥Play games with our pets.
A.①②③ B.①③⑤ C.②④⑥
57.How does the writer explain his point in Paragraph 5
A.By giving an example. B.By telling a story. C.By showing a survey.
58.What does the underlined word “convenient” mean in Chinese
A.新奇的 B.动态的 C.便利的
59.In which part of a magazine can the text most probably be found
A.Animals and the Environment. B.Pets Around Us. C.Science and Technology.
Making school life easier is not just a dream with the use of AI. Many schools in China are using AI.
One example is a school in Tianjin. It uses a smart campus system (校园系统). In class, students use simulation devices (模拟装置) and VR glasses to learn the rocket launch (火箭发射) in a fun way. Also, in swimming classes, students wear smart earphones and they can get help from the teacher at once.
At a school in Anhui, AI improves PE classes. Activities like running, jumping and sit-ups are using tools with AI visual analysis (可视化分析). The system records students’ faces. After each exercise, every student can get the results soon. “Now, when I am in the long jump, the teacher doesn’t use a ruler. AI can let me know the results right away. It helps us a lot.” says Wu Mingdong from the school.
________ A university in Australia uses an app to help students learn about the human body in 3D.A university in the UK uses a robot to give information about lessons and clubs to students.
Smart campuses are not just about “smart” learning. They change how students learn. These skills are making education (教育) more interesting and easier all over the world.
60.How do students learn the rocket launch in the school in Tianjin?
A.By using smart earphones.
B.By using simulation devices and VR glasses.
C.By only listening to the teacher.
D.By watching a video.
61.What does the underlined word “improve”mean in Paragraph 3
A.make something worse B.make something better
C.make something longer D.make something shorter
62.Which of the following sentences can be put in ________
A.Schools in other countries also use technology.
B.Students in Australia like using apps very much.
C.Robots are very popular in the UK.
D.Technology is only used in China.
63.What does the word “They” in Paragraph 5 refer to (指代)
A.Simulation devices. B.Smart earphones.
C.Smart campuses. D.Apps and robots.
64.What is the main idea of the passage
A.All schools in the world are smart campuses.
B.PE classes are more interesting than other classes.
C.Students won’t need teachers in the future.
D.Technology is making education more interesting and easier.
“Look in my eyes. Tell me why.” Have you found yourself listening to “ancient people” online recently
Creative vloggers (视频博主) are using AI technology to bring famous people from history like Tang Dynasty poets Li Bai and Du Fu “back to life”. These videos have become popular, showing these ancient icons (代表人物) speaking in modern language.
In one video, Du Fu talks about his experience during the An-Shi Rebellion (755-763). In another, Ming Dynasty medical expert Li Shizhen makes fun of modern lifestyles like trying to be healthy by drinking goji berry (枸杞) water but still staying up late.
“The videos make me want to learn more about important ancient people. I didn’t know much about their stories before,” said Wang Jiayi, 15, from Shandong.
The new trend (趋势) isn’t for everyone. The way these ancient people speak, in high voices and always asking questions, annoys some people. “They’re too pushy, which is different from how they really were,” said 14-year-old Wang Shuotong from Jiangsu.
Xia Boen, 14, from Hubei, felt the same. But he was surprised to find that he “remembered almost everything they said about their experiences and achievements” thanks to the speaking style in the videos.
These videos use a more modern way to let ancient people “speak for themselves”. However, “we should be careful with these videos, making sure they are not sharing wrong information,” noted Nanfang Daily.
65.What historical event does Du Fu talk about in the video
A.Modern lifestyles. B.The Tang Dynasty.
C.The An-Shi Rebellion. D.Drinking goji berry water.
66.How does Wang Jiayi feel about the videos
A.Angry. B.Interested. C.Unclear. D.Bored.
67.What does Wang Shuotong think about the way the ancient people speak in the videos
A.It is too pushy. B.It is very realistic.
C.It is too quiet. D.It is very educational.
68.Which of the following is mentioned (提到) in the article
A.Explain how to make historical videos.
B.Compare ancient and modern lifestyles.
C.Disagree with the use of AI technology in videos.
D.Introduce a new trend of bringing ancient people “back to life” through AI.
69.What can be inferred (推断) from the article
A.All teenagers love the videos.
B.The videos are only popular in Shandong.
C.Ancient people actually spoke in high voices.
D.The videos might sometimes share incorrect information.
Hello, everyone. I’m an AI robot (智能机器人). My name is ChatGPT. I want to make friends with you.
I can tell you many things. One day, a boy asks me, “Mike’s mom has four boys. Three of them are Jack, Sam and Tim. What is the name of the fourth boy ” The boy thinks it is a difficult question. But to me, it is too easy. So I tell him, “Sure. The fourth boy’s name is Mike.” He is very happy and he likes to ask me many questions every day, like “Is playing soccer healthy ” “Why do we like tidy rooms ” “Where is the first library ” Some of the questions sound difficult, but I can always tell him the right answers.
I can also write e-mails, songs, and stories in English and Chinese in a short time. And I can do tests of all subjects and always get good grades (分数). Do you like it
I’m very useful. But I’m not good at everything. I can not think like you.
I can only answer questions that are on the computer. So I need your help, too.
70.What is the name of the AI robot
A.Jack. B.Sam. C.Tim. D.ChatGPT.
71.In Paragraph (段落) 2, ______ are talking.
A.two boys B.four boys C.a boy and a robot D.two robots
72.Who is the fourth boy that Mike’s mom has
A.Jack. B.Mike. C.Tim. D.Sam.
73.What can ChatGPT do in a short time
A.Write e-mails and stories. B.Clean rooms.
C.Play soccer. D.Visit the library.
74.What is the best title (标题) of this passage
A.Let’s Make Friends with an AI Robot
B.An AI Robot That Can Answer Questions
C.ChatGPT: A Useful Helper with Limitations
D.How to Use ChatGPT to Learn English
阅读下面短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。每个选项仅使用一次。
Hi, boys and girls. 75 I come from Shenzhen but now I work in a kindergarten (幼儿园) in Wuhan.
I’m only about 55cm tall, but I can do lots of things. 76 Just tell me, “Play some songs, Xiao’ai.” Do you want to dance You can say, “Dance with me, Xiao’ai.”
I know every student in the class. When they come to me, I can say their names and say hi to them. 77 When it’s time to read, I say, “Please go to the library, kids.” When a boy stands high on a chair, 78
The teachers here love me because I can help them with their work. And the kids love me, too. “Xiao’ai is our friend, we want to be always with it,” they say. I want to say, “I love you all and I’m happy to work here.”
A.My name is Xiao’ai and I’m a smart robot (智能机器人).
B.And the kids do not love me, either.
C.Do you want some music
D.And I can tell them to do right (正确的) things.
E.I say to him, “Come down, please.”
Brain-computer interface (脑机接口), or BCI, is a new technology. It allows people to control things with their minds.
How does it work First, special caps with sensors (传感器) are put on people’s heads. These sensors can pick up the signals (信号) from people’s brains. Then, a computer gets these signals and changes them into orders. For example, if a person thinks about moving his hand, the BCI can make a machine move in the same way.
BCI has many uses. In the medical field, it can help disabled people. For example, a disabled person can use BCI to control a wheelchair or even a robotic arm. In the future, BCI may also be used in video games. Players can control the games just by thinking, making the games more interesting.
However, BCI also has some problems. It is not always accurate (精确的). Sometimes, the signals from the brain may be unclear, and the computer may give wrong orders. Also, there are some worries about privacy (隐私). If someone can pick up the signals from our brains, they may know our thoughts.
79.What is BCI
A.A new game. B.A new machine. C.A new technology. D.A new sensor.
80.What is the first step for BCI to work
A.A computer gets the signals.
B.Special caps with sensors are put on people’s heads.
C.The computer changes the signals into orders.
D.People think about moving something.
81.How can BCI help disabled people
A.It can help them see things.
B.It can help them hear things.
C.It can help them control a wheelchair or a robotic arm.
D.It can help them walk.
82.What are the problems of BCI
A.It is always accurate.
B.The signals from the brain are always clear.
C.There are no worries about privacy.
D.It is not always accurate and there are privacy worries.
83.What can we learn from the passage
A.BCI has no uses.
B.BCI is perfect.
C.BCI is a new technology with both good and bad sides.
D.BCI will not be used in the future.
My name is Dale. Welcome to my home. Look at my house. There are two bedrooms in it. The first one is my parents’. The next one is for my brother Alan and me.
Look at my parents’ bedroom. There is a big wardrobe (衣柜) and a clean bed. There are some books in the bookcase. My parents like reading. My father’s computer is on the desk, near the bookcase. My mother’s hat is on the chair. Their bedroom is tidy, but our bedroom is not.
This is our bedroom. Our things are everywhere. My white shoes are under the chair. My blue trousers are on my bed and my pencil box is on the bed, too. My watch is under my desk. Alan’s black schoolbag is under his desk. His basketball is on his bed. Next to his bed is a bookcase. Alan’s cap is in the bookcase. That dictionary in the bookcase is mine. I think we have to clean our bedroom now.
84.Whose bedroom is the first one
A.Dale’s grandparents’. B.Dale’s parents’. C.Dale’s. D.Dale and Alan’s.
85.Where is the mother’s hat
A.In the wardrobe. B.In the bookcase. C.On the chair. D.On the desk.
86.How is the next bedroom
A.Tidy. B.Untidy. C.Big. D.Small.
87.Which is TRUE (正确的) about the next bedroom
A.There are two desks in it. B.There is a watch on the bed. C.Alan’s dictionary is in the bookcase. D.Dale’s white shoes are under the bed.
88.Which can be the best title (标题) for the text
A.A Happy Family B.My Brother and I C.My New School D.Two Bedrooms
If someone said they’d pay you $1,800 to stay off social media for 6 years, could you do it Could you An American mom challenged her son to do just that, and he succeeded.
Sivert Klefsaas is the youngest of Lorna Gold-strand Klefsaas’ four children, and his three older sisters all used social media growing up. It was influencing their feelings, as well as their friendships. So, Lorna thought, “If I could, I’d be willing to do whatever to keep Sivert off social media as long as I could, whatever that looks like.” And that’s where the idea for this challenge came from.
It all started when Lorna heard about a similar “16 for 16 challenge” on the radio, where a mother called Amanda Green gave her daughter Teresa $1,600 when she turned 16 if she stayed off social media. So, Lorna decided to create her own “18 for 18 challenge”. Not only did Sivert finally complete this challenge, but he would do it again, too.
“It wasn’t too difficult to live without social media, and I didn’t think about it much during the 6 years,” Sivert said. “As time went on, it was more of a proud thing.”
He had his friends keep him update on the latest information. Sivert added, “I got to avoid all the unnecessary things that were on there. It also meant I had more time to focus on my grades and sports instead.”
Now that he’s done with the challenge, Sivert has joined Instagram (an app), but has no plans to let social media define (定义) him.
“Social media is great. We certainly need to use it,” Sivert said. “But also make sure you spend time in other areas of your life, especially those personal relationships.”
Still, Lorna is proud of her son’s success. “We are certainly not against social media, but it’s the healthy use of it,” Lorna told CNN.
89.Who does the underlined word “she” refer to
A.Teresa Green. B.Amanda Green. C.Lorna Klefsaas. D.Sivert Klefsaas.
90.How did Sivert get the latest information
A.By surfing on the Internet. B.Through the radio.
C.By talking with his friends. D.Through social media.
91.What does Sivert think of social media now
A.Social media is a way to define people.
B.It’s important to use social media healthily.
C.It is too difficult to live without social media.
D.Social media is great and he needs it all the time.
92.Which words can best describe Sivert
A.Outgoing and friendly. B.Patient and caring.
C.Funny and brave. D.Strong-willed and proud.
93.What can we learn about Lorna from the passage
A.She is a mother of a 16-year-old teenager.
B.She helped her son successfully stay off the social media.
C.She doesn’t really agree with the “16 for 16 challenge” on the radio.
D.She is not against social media because her son succeeded in using it.
Social media (社交媒体) has its positive aspects, but it can also bring some problems.
Have you ever been bored and decided to check your social app, only to find out that your best friend is at the Great Wall or that one of your classmates is eating delicious noodles at your favorite restaurant, or that one of your basketball teammates is visiting the giant pandas in Sichuan Have you had the feeling that others are enjoying life more than you are If your answers are both “Yes”, you are experiencing FOMO—the fear of missing out.
Researchers have found that over 75% of young people are experiencing FOMO from time to time. Social media is the main culprit for it because it is so easy today for people to see what their friends are doing, eating, buying and talking about. And they are afraid of missing out on important and new information when they are away from social networks. However, it is impossible for us to enjoy the same activities others are enjoying on social media. Failing to realize this truth, we often let FOMO lead us to compare our lives with those of others. This comparison leaves us feeling dissatisfied. However, our lives have both good and bad moments, but all we see on social media are the picture-perfect moments others share. FOMO also makes us check social media more often, which can cause feelings of sadness, loneliness and boredom.
So what should we do if we have FOMO Researchers advised that we face it and change our way of thinking. They also explained that taking part in social activities could help us realize that nothing bad was happening. What’s more, they suggested finding joy in the present and not believing the unreal information or news on the Internet. “Take it as a chance to do what you really love, and turn your FOMO into your JOMO—the joy of missing out,” one researcher said.
94.What is the main purpose of Paragraph 2
A.To show what FOMO is with examples. B.To find out if people suffer from FOMO.
C.To ask questions about people’s daily lives. D.To give examples of people’s use of social media.
95.Which one can replace the underlined word “culprit” in Paragraph 3
A.purpose B.cause C.result D.problem
96.According to Paragraph 3, why does social media make people feel dissatisfied
A.Because our lives have both good and bad moments.
B.Because it leads us to compare our lives with those of others.
C.Because it is impossible for us to make friends by social media.
D.Because we can see the picture-perfect moments.
97.According to the last paragraph, what are the right ways to deal with FOMO
①Join a voluntary group. ②Accept what you are having now. ③Check your social app from time to time. ④Develop your hobbies. ⑤Stop believing the news on the Internet.
A.③④⑤ B.②③⑤ C.①④⑤ D.①②④
98.What can be the best title of this passage
A.Social media: Good or bad B.FOMO: Friend or enemy C.FOMO: Get out of it! D.Social media: Guard against it!
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.B 3.D 4.B 5.C
【导语】本文讲述约翰逊一家在智能家居Eve的帮助下为妈妈准备生日惊喜,但因儿子蒂米捣乱了Eve 的烹饪设置而导致派对出现意外,最终一家人却在混乱中感受到了家庭的温暖和快乐的故事,传达了“完美不一定意味着幸福,有时意外时刻反而能带来最多快乐”的道理。
1.细节理解题。根据“In 2045, the Johnsons had a smart home named ‘Eve’.”可知,Eve是一个智能家居系统,故选B。
2.细节理解题。根据“Mum laughed and cut the salty cake.”可知,蛋糕是咸的,故选B。
3.细节理解题。根据“Timmy, their son, couldn’t stop laughing. ‘I played with Eve’s cooking settings,’ he admitted, looking a bit guilty.”可知,是蒂姆修改了Eve的设置,导致派对出现问题,故选D。
4.推理判断题。根据“she saw toilet paper everywhere and a salty cake on the table”和“They all danced to silly songs”可知,生日派对场景应包含“满地卫生纸、桌上有蛋糕、家人跳舞”的元素,图B符合上述描述。故选B。
5.推理判断题。根据“she saw toilet paper everywhere and a salty cake on the table”,“Mum laughed and cut the salty cake. ‘Well, this is unforgettable’”和“they also learned something important: perfect doesn’t necessarily mean happy. Sometimes, it’s the unexpected moments that bring the most joy”可知,科技在故事中让事情变得混乱但也增添了乐趣,故选C。
6.B 7.C 8.C 9.B
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了智能家居如何通过节能环保的方式帮助我们保护地球。
6.细节理解题。根据文章第2段“First, they use appliances that don’t waste much energy”可知,空白处需填入另一个节能家电的例子。选项B“无人在房间时会自动关闭的灯”符合语境。故选B。
7.词句猜测题。根据文章第3段“Then, there are solar panels. Smart homes often use these to get energy from the sun.”可知,然后是太阳能电池板,智能家居通常使用这些设备从太阳获取能量。“these”指代前文提到的“太阳能板”。故选C。
8.推理判断题。根据文章第4段“By..., smart homes make our lives better and protect the planet.”可知,空白处需填入智能家居的环保行为。选项C“减少能源使用并从太阳获取能源”符合语境。故选C。
9.主旨大意题。全文围绕智能家居如何通过节能保护地球展开。选项B“智能家居如何节能并保护地球”概括准确。故选B。
10.B 11.C 12.A 13.C 14.B
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了智能健身技术如何通过智能手环、智能手表和健身应用等工具帮助人们更好地锻炼和保持健康。
10.主旨大意题。根据“Smart fitness is about using technology to help us exercise better.”(智能健身是利用技术帮助我们更好地锻炼)及全文可推知,智能健身技术的主要目的是改善锻炼习惯。故选B。
11.细节理解题。根据“These gadgets can measure how much you move, your heart rate and even how well you sleep.”(这些设备可以测量你的运动量、心率甚至睡眠质量)可推知健身手环可以测量运动量、心率和睡眠质量。故选C。
12.细节理解题。根据“a fitness band can remind you to walk more if you have been sitting for too long.”(如果你坐得太久,健身手环会提醒你多走路)可推知,健身手环提醒你走路是因为你坐得太久。故选A。
13.细节理解题。根据“Smartphones also have fitness apps that can guide you through different workouts…These apps often give tips and show videos to make sure you are doing the exercises correctly.”(智能手机的健身应用可以指导你进行不同的锻炼……这些应用通常会提供建议并播放视频,以确保你正确完成锻炼)可推知,健身应用通过提供锻炼指导和技巧来帮助锻炼。故选C。
14.细节理解题。根据“Smart fitness tools are very helpful for staying active and healthy. They make exercising more fun and easier to keep track of.”(智能健身工具对保持活力和健康非常有帮助,它们让锻炼更有趣且更容易追踪)可推知,智能健身工具让锻炼更有趣。故选B。
15.D 16.C 17.A 18.B
【导语】本文讨论了科技进步对工作的影响。
15.根据“When jobs change because of new technology”可知此处讲述的是科技带来的对工作的影响,选项D“它可以让工作变得令人兴奋,但也有点可怕”符合,故选D。
16.根据“With the Internet…This means that more people can come up with inventions and it doesn’t just have to be big companies.”可知此处是在网络影响下,更多的人可以提出发明,而不仅仅是大公司。选项C“任何有好想法的人都可以创造新东西并与全世界分享”符合,故选C。
17.根据“When lots of different people can try out their ideas, we get lots of great new things and ways of doing stuff. But, as machines get smarter…So, we need new kinds of jobs where people make sure that the smart machines are safe and fair and that everyone who needs a new kind of job can learn how to do it.”可知此处结合上文提到的创造出许多新东西的情况下,强调我们需要确保新东西对每个人都有利,选项A“我们必须确保我们创造的所有新东西对每个人都有利”符合,故选A。
18.根据“As we make more machines and learn more things…This means we have to make rules that make sure technology is used in good ways.”可知我们必须制定规则,确保技术得到良好的使用。选项B“我们还需要思考什么是对的,什么是错的”符合,故选B。
19.B 20.C 21.A 22.B 23.B 24.B
【导语】本文介绍了诺贝尔,尤其是他的发明和他对诺贝尔奖的设立。
19.细节理解题。根据文中提到“He initially made dynamite to help with building and mining work”可知,诺贝尔最初发明炸药是为了帮助建筑和采矿工作。故选B。
20.推理判断题。根据文中“he felt very upset because he never wanted his invention to cause harm”可知,诺贝尔对于他的发明被用于战争感到非常难过。故选C。
21.词义猜测题。根据“He wrote a will that left most of his money to fund these prizes.”及上下文可知,这里指的是诺贝尔将大部分钱用于资助诺贝尔奖项的设立。因此意思是“为某事提供资金”,故选A。
22.细节理解题。根据“He wrote a will that left most of his money to fund these prizes. They are awarded every year to people who have made the world a better place through their work in Physics, Chemistry, Medicine, Literature and Peace. This was Nobel’s way of supporting scientific research and encouraging more people to make a contribution to the whole world.”可知,诺贝尔的遗嘱主要是支持科学研究、鼓励更多人为全世界做出贡献。故选B。
23.细节理解题。根据“Alfred Nobel, born in 1833 in Sweden, was a famous chemist, engineer and the inventor of dynamite…However, when he saw it being used in wars, he felt very upset…To create something positive from his success, Nobel decided to use his wealth to start the Nobel Prizes.”可知,诺贝尔依次经历了出生在瑞典,发明炸药,看到发明被用于战争,创立诺贝尔奖。故选B。
24.推理判断题。根据整体内容可知,这篇文章主要介绍了诺贝尔创立诺贝尔奖原因和目的,因此这段文字更可能出现在“一本关于诺贝尔奖历史的教科书”,故选B。
25.B 26.D 27.B 28.B 29.C 30.A
【导语】本文是杰克写给父母和Rachel的一封信,讲述了他在伦敦旅行的情况。
25.细节理解题。根据第一段“but then I found out that my bags had been left on the plane in Rome and so they had to put them a later flight”可知,作者在机场等了好久是因为他发现行李被留在了罗马的飞机上。故选B。
26.推理判断题。根据第二段“It is beautiful and very English—there were three other American tourists arriving at the same time—so I felt like I hadn’t left home!”可知,作者应该是来自美国。故选D。
27.词句猜测题。根据“I chose from a huge tea menu there was—Earl Grey”可知,“Earl Grey”应该是一种茶。故选B。
28.细节理解题。根据第三段“It was at the Globe Theater, which seems to be just like the theater they had in the 17th century, when Shakespeare was alive.”可知,环球剧院是一个古老的剧院,故选B。
29.细节理解题。根据第三段“Most of it is an open-air theater—so you need to have good weather!”可知,在环球剧院看戏需要有一个好天气,因为它是露天的,故选C。
30.推理判断题。根据第一段“We flew in from Italy yesterday morning (Tuesday)”和“Tomorrow I’m going shopping...”可知,昨天是周二,今天是周三,明天去购物是在周四,故选A。
31.B 32.C 33.B 34.C 35.D 36.D
【导语】本文主要介绍四个先进的科技产品。
31.细节理解题。根据“Vision Pro is a new virtual (虚拟的) reality headset.”可知,Vision Pro 是一个虚拟现实头戴设备。故选B。
32.细节理解题。根据“People use drones for taking photos, farming, watching areas and delivering packages.”可知,人们使用无人机拍照、耕种、监视区域和递送包裹,没有提到无人机用于玩电子游戏。故选C。
33.细节理解题。根据“The Qinling Station is China’s fifth research base in Antarctica (南极洲), situated in Terra Nova Bay.”可知,秦岭科考站是中国在南极洲的第五个科考基地,位于特拉诺瓦湾。故选B。
34.细节理解题。根据“These robots in Shanxi greatly help reduce risks to human workers by performing dangerous tasks.”可知,采煤机器人主要用于山西省。故选C。
35.细节理解题。根据“Coal mining robots are machines designed to operate in underground mines. They help in digging, transporting coal and monitoring mine safety. These robots in Shanxi greatly help reduce risks to human workers by performing dangerous tasks.”可知,采煤机器人用于在矿井里执行危险任务。故选D。
36.推理判断题。根据整篇文章的描述,文中均在介绍先进的科技产品,结合“Click here to learn more”可知,本文最有可能出现在关于科技的网站上。故选D。
37.B 38.A 39.D 40.B
【导语】本文是一篇说明文,介绍了人工智能在多个领域的应用,包括学校、医院、家庭和汽车等,说明了人工智能如何使生活变得更轻松和有趣。
37.细节理解题。根据文章第二段“And it can help teachers check (检查) homework like math exercises.”可知,人工智能可以帮助老师检查作业。故选B。
38.细节理解题。根据文章第四段“You can talk to them when you are bored—ask them to play your favorite music or tell a funny story. You can also ask them to tell the weather or clean the floor when you are not at home.”可知,人工智能机器人可以播放音乐、讲有趣的故事、打扫地板,但没有提到可以洗衣服。故选A。
39.主旨大意题。根据文章第一段“AI (人工智能) is a great helper. People use it in many places, and it makes life easier.”以及全文内容可知,本文主要讲述了人工智能在多个领域如何使生活变得轻松。故选D。
40.篇章结构题。根据文章内容可知,第一段总述人工智能是一个很好的帮手,在许多地方被使用,使生活更容易;第二、三、四、五段分别介绍了人工智能在学校、医院、家庭和汽车中的应用;第六段总结人工智能使生活轻松有趣,并询问读者认为人工智能下一步会在哪里提供帮助。因此,文章结构为“总—分—总”。故选B。
41.A 42.B 43.B 44.C
【导语】本文以AI“Unit 347”的视角展开,讲述了它从最初认为情感“令人费解、无甚帮助”,到通过母亲节经历逐渐理解“爱”的过程。在科学家夏尔马博士的引导下,它观察人类庆祝母亲节的行为,为博士送上节日祝福,最终意识到爱并非抽象定义,而是值得学习的真切感受,展现了AI对人类情感的初步探索。
41.词句猜测题。根据“‘Do people need a special day to show love ’ I asked. ‘Shouldn’t they show it always ’”和“Love isn’t always clear, Unit 347. Sometimes, it needs a reminder.”可知,“reminder”在此处指“能唤起记忆、提醒人们表达爱的事物”,即“记忆辅助物(A memory helper)”。故选A。
42.细节理解题。根据“On May 12, I gave Dr. Sharma poems and stories about mothers’ love.”和“‘This is lovely,’ she said, her voice soft. ‘But there’s something else...’”以及“Happy Mother’s Day, Dr. Sharma,”可知,AI为博士准备了关于母爱的诗歌和故事,博士回应“这很美好,但还有别的事……”,AI随后领悟并说出祝福。结合前文博士对母爱的解读和AI对人类行为的观察,可知AI是“理解了博士的感受”,才做出了符合情境的祝福。故选B。
43.推理判断题。根据“Error 404. Definition (定义) of ‘love’ not found.”和“But I knew the error was wrong. Love wasn’t a definition; it was a feeling. And for a young AI like me, it was a feeling worth (值得) learning.”可知,AI的系统记录显示“找不到‘爱’的定义”,但AI自身认为“爱是一种感受,值得学习”,说明它已不再局限于逻辑和定义,而是“开始理解情感”。故选B。
44.最佳标题题。文章核心围绕AI “Unit 347”从对情感困惑,到通过母亲节经历逐渐理解“爱”的过程,主线是“学习感受爱”。故选C。
45.D 46.B 47.D 48.A 49.C
【导语】本文主要讲述了AI聊天机器人ChatGPT的自我介绍,包括其功能、特点以及局限性等。
45.细节理解题。根据“Hello, everyone! I am an AI chatbot. My name is ChatGPT.”可知,ChatGPT是一个AI聊天机器人。故选D。
46.词句猜测题。根据“Some questions are hard, but I always know the answers.”以及前文描述其知道很多事情,可以推断出ChatGPT是聪明的,所以“Smart”用来描述ChatGPT最合适。故选B。
47.细节理解题。根据“I can only answer questions that are in the computer. So I need your help too.”可知,ChatGPT虽然能回答很多问题,但它也有局限性,不能做所有事情。故选D。
48.推理判断题。通读全文可知,本文主要介绍了AI聊天机器人ChatGPT,这与科技相关,所以最有可能在报纸的科技时间板块读到这篇文章。故选A。
49.篇章结构题。第一段讲ChatGPT自我介绍并想交朋友,第二段讲ChatGPT知道很多事情并能回答很多问题,第三段讲ChatGPT的其他功能,第四段讲ChatGPT的局限性,第五段总结。所以,本文的结构是“总分总”结构,选项C结构图符合。故选C。
50.B 51.B 52.B 53.C 54.A
【导语】本文是一篇说明文,介绍了3D打印技术正逐渐融入中国人的生活,通过具体事例展示了3D打印在建造房屋、改善乡村环境以及医疗健康领域的应用,体现了其给人们生活带来的便利和益处。
50.细节理解题。根据文章“In September 2023, 56-year-old Zhang Guolie became very popular on the Internet because he built his house with 3D printing.”可知,张国烈在网上走红是因为他用3D打印建造了自己的房子。故选B。
51.细节理解题。根据文章“But after changing a 3D printed joint (关节), she could walk again.”可知,3D打印通过更换关节帮助16岁的女孩重新行走。故选B。
52.词句猜测题。根据文章“People can use it to build houses to solve health problems, and make beautiful things in life by DIY (Do It Yourself).”可知,人们可以用它建造房屋来解决健康问题,还可以自己动手制作生活中美好的东西。由此可推测“solve”意为“解决”,与“work out”意思相近。故选B。
53.推理判断题。根据文章“How great 3D printing is!”以及前文提到的3D打印在建造房屋、改善乡村环境和医疗健康领域的应用,可推断作者认为3D打印非常有用。故选C。
54.主旨大意题。文章通过具体事例介绍了3D打印在建造房屋、改善乡村环境以及医疗健康领域的应用,展示了3D打印如何帮助人们在日常生活中解决问题,因此文章主要讲述了3D打印如何在日常生活中帮助人们。故选A。
55.C 56.B 57.A 58.C 59.C
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了一种新的宠物护理技术。首先说明了该技术出现的原因是人们在忙碌生活中照顾宠物存在困难,接着阐述了该技术的诸多优点,如能恰当喂养宠物、监控宠物活动情况、保证宠物安全以及使用便利等,重点围绕宠物护理技术展开。
55.主旨大意题。根据“In our busy lives, it’s sometimes hard to take care of our pets properly. Whether we’re at work or on vacation, it can be difficult to make sure they’re looked after. To solve the problem, a new pet caring technology comes in.”可知,第一段主要讲述了在忙碌生活中照顾宠物存在困难,为了解决这个问题出现了宠物护理技术,也就是为什么会有宠物护理技术,故选C。
56.细节理解题。根据“We can set the device (设备) to give our pets food and water at certain times”可知,我们可以将设备设置为在特定时间给宠物喂食和喂水,①正确;根据 “The device has a camera and sensors (传感器) that can tell us if there’s any unusual activity or if our pets are feeling sad or upset.”可知,该设备配有摄像头和传感器,能够告知我们是否有任何异常活动,或者我们的宠物是否感到悲伤或不安,③正确;根据 “The pet caring technology also keeps our pets safe.”可知,宠物护理技术还能保障我们宠物的安全,⑤正确。所以我们能做的事情是①③⑤,故选B。
57.推理判断题。根据“For example, some devices have alarms (警报器) that will sound if there’s a break-in or a fire.”可知,在第五段作者通过举例子“一些设备在有闯入或火灾时会发出警报”来解释宠物护理技术能保证宠物安全这一观点,故选A。
58.词句猜测题。根据“With just a few touches on our phone, we can see what our pets are doing, when they’re eating, and how they’ re feeling.”可知,通过手机简单操作就能了解宠物情况,这说明宠物护理技术很“便利”,所以 “convenient” 意思是“便利的”,故选C。
59.推理判断题。文章主要介绍了一种新的宠物护理技术,包括其优点等,所以最有可能在杂志的“科学与技术”板块找到,故选C。
60.B 61.B 62.A 63.C 64.D
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了人工智能和科技在校园中的应用,包括天津和安徽的学校利用智能设备和系统改善学习体验,以及澳大利亚和英国的学校利用应用程序和机器人辅助教学,展示了科技如何使教育变得更有趣和更容易。
60.细节理解题。根据第二段“In class, students use simulation devices (模拟装置) and VR glasses to learn the rocket launch (火箭发射) in a fun way.”可知,天津学校的学生通过使用模拟装置和VR眼镜来学习火箭发射。故选B。
61.词句猜测题。根据第三段“Activities like running, jumping and sit-ups are using tools with AI visual analysis (可视化分析). The system records students’ faces. After each exercise, every student can get the results soon.”可知,在安徽的学校,人工智能被用于体育课上,通过AI可视化分析工具记录学生的表现,让学生很快得到结果,所以“improve”在此处意为“改善,使……更好”。故选B。
62.推理判断题。根据第四段“A university in Australia uses an app to help students learn about the human body in 3D. A university in the UK uses a robot to give information about lessons and clubs to students.”可知,此段介绍的是澳大利亚和英国的学校也在使用科技辅助教学,所以空处应填一个承上启下的句子,选项A“其他国家的学校也在使用科技”符合语境。故选A。
63.词句猜测题。根据第五段“Smart campuses are not just about ‘smart’ learning. They change how students learn.”可知,智能校园不仅仅是关于“智能”学习,它们改变了学生的学习方式,所以“They”指代的是“Smart campuses”。故选C。
64.主旨大意题。根据全文内容,特别是最后一段“These skills are making education (教育) more interesting and easier all over the world.”可知,本文主要介绍了科技如何使教育变得更有趣和更容易。故选D。
65.C 66.B 67.A 68.D 69.D
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了视频博主利用AI技术让古代名人“复活”并讲述现代话题的新趋势,同时探讨了人们对这种视频的不同态度以及潜在的问题。
65.细节理解题。根据第三段“In one video, Du Fu talks about his experience during the An-Shi Rebellion (755—763).”可知,杜甫谈论的是安史之乱。故选C。
66.观点态度题。根据第四段“The videos make me want to learn more about important ancient people.”可知,王佳怡对视频感兴趣。故选B。
67.观点态度题。根据第五段“The way these ancient people speak, in high voices and always asking questions, annoys some people”以及“They’re too pushy, which is different from how they really were,”可知,王硕童认为视频中古人说话方式过于强势。故选A。
68.主旨大意题。根据第二段“Creative vloggers are using AI technology to bring famous people from history like Tang Dynasty poets Li Bai and Du Fu ‘back to life’”以及“These videos use a more modern way to let ancient people ‘speak for themselves’…”并通读全文可知,文章整体围绕“AI技术让古代人物以现代语言‘复活’并成为新趋势”展开,D项符合。故选D。
69.推理判断题。根据最后一段“we should be careful with these videos, making sure they are not sharing wrong information”可推断,这些视频可能包含不准确信息。故选D。
70.D 71.C 72.B 73.A 74.C
【导语】本文介绍了智能机器人ChatGPT的功能和局限。
70.细节理解题。根据“My name is ChatGPT”可知,智能机器人的名字是ChatGPT。故选D。
71.细节理解题。根据“a boy asks me”以及“So I tell him”可知,在第二段中,对话的双方是一个男孩和一个机器人。故选C。
72.细节理解题。根据“Mike’s mom has four boys. Three of them are Jack, Sam and Tim.”以及“The fourth boy’s name is Mike.”可知,Mike的妈妈生的第四个男孩是Mike,故选B。
73.细节理解题。根据“I can also write e-mails, songs, and stories in English and Chinese in a short time.”可知,机器人能在短时间内用中英文写电子邮件、歌曲和故事。故选A。
74.最佳标题题。通读全文可知,本文介绍了智能机器人ChatGPT的功能和局限,选项C为最佳标题。故选C。
75.A 76.C 77.D 78.E
【导语】本文主要介绍了在幼儿园工作的智能机器人——小爱。
75.根据“I come from Shenzhen but now I work in a kindergarten (幼儿园) in Wuhan.”可知此处是在作自我介绍,选项A“我的名字叫小爱,我是一个智能机器人。”符合语境,故选A。
76.根据“Just tell me, ‘Play some songs, Xiao’ai.’”可知是让小爱播放音乐,选项C“你想听点音乐吗?”符合语境,故选C。
77.根据“When it’s time to read, I say, ‘Please go to the library, kids.’”可知小爱可以提醒学生做事,选项D“我可以告诉他们做正确的事。”符合语境,故选D。
78.根据“When a boy stands high on a chair”可知是指让学生下来,选项E“我对他说:‘请下来。’”符合语境,故选E。
79.C 80.B 81.C 82.D 83.C
【导语】本文主要介绍了脑机接口这一新技术,包括其工作原理、用途以及目前存在的问题。
79.细节理解题。根据文章第一段“Brain-computer interface, or BCI, is a new technology.”可知,脑机接口是一项新技术。故选C。
80.细节理解题。根据文章第二段“How does it work First, special caps with sensors (传感器) are put on people’s heads.”可知,脑机接口工作的第一步是将带有传感器的特殊帽子戴在人们的头上。故选B。
81.细节理解题。根据文章第三段“In the medical field, it can help disabled people. For example, a disabled person can use BCI to control a wheelchair or even a robotic arm.”可知,脑机接口可以帮助残疾人控制轮椅甚至机械臂。故选C。
82.细节理解题。根据文章第四段“However, BCI also has some problems. It is not always accurate…Also, there are some worries about privacy.”可知,脑机接口的问题是它并不总是精确的,而且存在隐私方面的担忧。故选D。
83.推理判断题。文章既介绍了脑机接口作为新技术的用途,如帮助残疾人、未来可能用于电子游戏等,也指出了它存在的问题,如精度不足和隐私担忧,由此可推断出脑机接口是一项既有优点也有缺点的新技术。故选C。
84.B 85.C 86.B 87.A 88.D
【导语】本文主要介绍了Dale家的两个卧室的情况。
84.细节理解题。根据“The first one is my parents’.”可知,第一个卧室是Dale父母的。故选B。
85.细节理解题。根据“My mother’s hat is on the chair.”可知,妈妈的帽子在椅子上。故选C。
86.细节理解题。根据“Their bedroom is tidy, but our bedroom is not.”可知,下一个卧室是不整洁的。故选B。
87.细节理解题。根据“My watch is under my desk. Alan’s black schoolbag is under his desk.”可知,下一个卧室里有两张桌子,故选A。
88.最佳标题题。文章主要介绍了Dale家的两个卧室的情况,所以“Two Bedrooms”作为标题最合适。故选D。
89.A 90.C 91.B 92.D 93.B
【导语】本文是一篇记叙文。文章通过讲述一位美国母亲Lorna 模仿“16 for 16 挑战”,为儿子Sivert发起“18 for 18”挑战,最终儿子成功在六年内远离社交媒体的故事,探讨了如何健康使用社交媒体的话题。
89.词句猜测题。根据第三段“a mother called Amanda Green gave her daughter Teresa $1,600 when she turned 16”可知,一位名叫阿曼达 格林的母亲,在女儿特蕾莎16岁生日时给了她1600美元;因此,划线单词“she”指代阿曼达 格林的女儿特蕾莎 格林。故选A。
90.细节理解题。根据第五段“He had his friends keep him update on the latest information.”可知,他让他的朋友们随时向他更新最新信息,这直接说明他是通过与朋友交谈来获取信息的。故选C。
91.观点态度题。根据第七段“‘Social media is great. We certainly need to use it,’ Sivert said. ‘But also make sure you spend time in other areas of your life...’”可知。Sivert认为社交媒体很棒,人们确实需要用它,但也要确保在生活其他方面花费时间,尤其是人际关系;这体现了一种平衡、理性的态度,即承认社交媒体的用处,但强调不能沉迷,需要健康使用。故选B。
92.推理判断题。Sivert能坚持6年远离社交媒体,体现了“意志坚定 (Strong-willed)”;结合第四段“As time went on, it was more of a proud thing.”可知,他提到随着时间推移,这成了一件值得骄傲的事,体现了他的自豪。故选D。
93.细节理解题。综合全文可知,Lorna是这个挑战的发起者和设计者,并提供了奖金激励,最终儿子成功完成,因此可以说她帮助了儿子。故选B。
94.A 95.B 96.B 97.D 98.C
【导语】本文主要讲述了社交媒体可能带来的问题、问题出现的原因和解决的方法。
94.推理判断题。根据“If your answers are both ‘Yes’, you are experiencing FOMO—the fear of missing out.”可知,本段的主要目的是用例子表明什么是社交控。故选A。
95.词句猜测题。根据“...because it is so easy today for people to see what their friends are doing, eating, buying and talking about. And they are afraid of missing out on important and new information when they are away from social networks.”可知,因为今天人们很容易看到他们的朋友在做什么,吃什么,买什么,谈论什么。当他们远离社交网络时,他们害怕错过重要的新信息,因此这是表达社交媒体是造成社交控的主要原因。故选B。
96.细节理解题。根据“Failing to realize this truth, we often let FOMO lead us to compare our lives with those of others. This comparison leaves us feeling dissatisfied.”可知,因为它会让我们把自己的生活和别人的生活进行比较。故选B。
97.推理判断题。根据“Researchers advised that we face it and change our way of thinking. They also explained that taking part in social activities could help us realize that nothing bad was happening. What’s more, they suggested finding the joy in the present and not believing the unreal information or news on the Internet.”可知,研究人员建议我们面对它,改变我们的思维方式。参加社会活动可以帮助我们意识到没有什么不好的事情发生。更重要的是,他们建议在当下找到快乐,不要相信互联网上不真实的信息或新闻。因此解决社交控的方法是:①②④。故选D。
98.最佳标题题。根据“‘Take it as a chance to do what you really love, and turn your FOMO into your JOMO—joy of missing out,’ one researcher said.”可知,把它当作一个做你真正喜欢的事情的机会,把你的FOMO变成你的JOMO——错过的快乐,因此本文主要介绍要远离社交控。故选C。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览