2025-2026学年江苏省苏州市九年级(上)期中阳光测评英语试卷(附答案+解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年江苏省苏州市九年级(上)期中阳光测评英语试卷(附答案+解析)

资源简介

2025-2026学年江苏省苏州市九年级(上)期中阳光测评英语试卷
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在试卷上无效。
3.考试结束后,本试卷和答题卡一并交回。
一、阅读七选五:本大题共5小题,共10分。
One day, while I was walking in my neighbourhood, I noticed a lonely small dog at the corner of a building.__1____I walked up to see what was wrong. He began to bark with fear. I looked at his eyes with kindness. Then I held out my hand slowly and touched him softly.__ 2____I found his front legs got hurt. I took the dog home and called him Kim. I looked after Kim for a month, and we became good friends. After work, I went back home.__3____
Last year, I had a bad toothache and needed to see the doctor. I knew pulling out a tooth must be painful.__4____Kim felt my feeling. He snuggled (依偎) on my legs and rubbed (蹭) my body with his head. Touching him made me relaxed and comfortable.
__5_ We’ve had lots of happy and hard times together. In fact, whoever we are, we need to give love and be loved.
A.So I was nervous about going to the hospital.
B.It seemed that the dog was in trouble because he couldn’t move.
C.Kim often ran after people and played with them happily.
D.When I opened the door, Kim welcomed me and jumped around me.
E.That made the dog trust me.
F.He would sometimes bring me the newspaper in the morning.
G.Over the years, Kim has been one of my closest friends.
二、完形填空:本大题共10小题,共15分。
The sunlight came through the windows, bringing in the hot summer air. I saw a long line of people at the medicine pickup counter (取药处). I took a deep breath to cool myself down.
I joined the line to wait for my turn. The weight of my coming baby made it__6__ for me to stand straight, and my legs felt heavy. I raised my head and saw there were still quite a few people ahead. Some were playing with their phones and some were talking quietly. The line moved so__7__.
I began to feel__8__ in my legs. I couldn’t stand for long. “Should I ask the one at the front for help What will happen if he__9__ He’s been waiting for a long time, too. Will the other people agree ” I thought to myself, “But I…” My forehead was starting to sweat (冒汗).
I knew I couldn’t wait. I walked up to the first person in the line and asked in a low voice, “Excuse me, could I go first I am not feeling so well.”
The young man looked at me in surprise until he saw my belly (肚子). He agreed. Almost no one noticed what happened. I thought he would__10__ behind me. He moved straight to the end__11__. The second person looked up from her phone. She__12__ me and looked back at the young man. Then she moved to the back, too. Then the third one, then the fourth…__13 __the young man came right behind me. A sudden__14__ washed over me as I saw the understanding in their eyes.
I felt a gentle wind blowing across my face, and the summer__15__ was gone with the wind.
6.A. unusual B. possible C. hard D. important
7.A. hardly B. easily C. sadly D. slowly
8.A. weaker B. hotter C. softer D. longer
9.A. rises B. refuses C. replies D. returns
10.A. hide B. admire C. fall D. remain
11.A. generally B. moreover C. instead D. otherwise
12.A. took care of B. took notice of C. went over D. won over
13.A. until B. but C. so D. since
14.A. honesty B. wisdom C. spirit D. warmth
15.A. heat B. celebration C. holiday D. chance
]三、阅读理解:本大题共17小题,共34分。
A
Zam Lachlan, aged 21, from the UK, became the first woman and the youngest person to row from mainland Europe to mainland South America with no one else to help her. Zam set off in a special rowing boat from Portugal on October 27. She completed the Atlantic crossing in just over 97 days. On February 1, she arrived in French Guiana. “Nobody knew I was coming in,” she said. “But I was welcomed by lots of fishermen from Brazil.”
Zam faced many challenges along the way. A high wind turned her boat over. She hurt her arm and broke a finger. At one point, she was nearly run over by a large ship. And one time, she was hit by a flying fish. But there were many bright things, too. For Zam, the trip was a chance to see nature as few people ever do. “The sunrises and night skies were really exciting,” she said. “The trip gave me many memories. They will stay with me for life.”
“I took on a big challenge and won,” Zam said. “I hope my journey will inspire others to challenge themselves.”
16.Where did Zam arrive on February 1
A. In the UK. B. In Portugal.
C. In French Guiana. D. In Brazil.
17.What did Zam find exciting during the journey
A. The flying fish. B. The night skies.
C. The high wind. D. The large ship.
18.Which of the following best describes Zam
A. Strong-minded. B. Honest. C. Easy-going. D. Humorous.
19.According to the underlined sentence, Zam _________.
A. wants to make people try hard things
B. laughs at people who try hard things
C. admires people who take on challenges
D. asks people to join her challenging trip
B
Li Hua’s study group carried out an experiment (实验) to model the greenhouse effect. Here is their report.
Question What is the greenhouse effect
Materials Two cups, soil, two thermometers (温度计), a glass jar (罐子)
Place Outdoor area
Steps 1. Prepare two cups filled with soil, and mark A and B on the cups. 2. Stick the thermometers in cup A and cup B. 3. Put the two cups in the sunlight for 10 minutes and record the temperatures in the two cups in A1 and B1. 4. Place the glass jar upside down over cup A and keep cup B unchanged. After 10 minutes, record the temperatures in A2 and B2. 5. Compare the temperatures in cup A and cup B.
Record
20.Which of the following materials is needed in the experiment
A. A stick. B. Soil. C. Water. D. A knife.
21.What is the best day for doing the experiment
A. B. C. D.
22.Which picture can match Step 4
A. B. C. D.
23.In which class may Li Hua’s study group share the report
A. Math. B. History. C. Biology. D. Art.
C
Editor’s note: China Daily is publishing news about China’s work to reach its carbon peak (碳达峰) and carbon neutrality (碳中和) goals.
① In 2024, China made big progress on its long-term climate (气候) goals. It led the world’s energy change at a speed never seen before. Though it’s challenging, Chinese experts are still working on achieving carbon peak before 2030 and becoming carbon neutral by 2060.
②More renewable energy (like water power and wind power) starts working. In the first 9 months of 2024, China added 210 million kilowatts (千瓦) of new renewable energy. That’s 21% more than the same time last year, and 86% of all new power capacity (容量). That’s a lot!
③A report from Wood Mackenzie, a UK energy company, says China continues to lead the world in energy change. Never has the world seen the speed of growth of an energy system that China is achieving. By 2025, China’s solar and wind power will be more than Europe and North America together.
④ The report also says China’s transport is changing. By 2034, electric cars will make up 66% of car sales.
Key words to know:◆carbon peak: carbon emissions (碳排放量) will first reach the highest point, then start to go down ◆carbon neutrality: the balance (平衡) of the amount of CO2 we put into the air with the amount we take out
24.What can be put in the ________ in the picture
A. carbon neutrality B. carbon peak
C. climate goals D. renewable energy
25.What does the underlined word “That” probably refer to in Paragraph 2
A. The first 9 months of 2024.
B. All new power capacity in 2024 in China.
C. Water power and wind power in China.
D. 210 million kilowatts of new renewable energy.
26.What does the UK energy company think of China’s achievements in Paragraph 3
A. Amazed. B. Doubtful. C. Worried. D. Unclear.
27.What is this passage mainly about
A. China’s progress in transport.
B. China’s green progress.
C. China’s renewable energy projects.
D. China’s total money making.
D
Which book is your favorite one Many people may choose Journey to the West. Now the book brings ancient buildings to life. China’s video game Black Myth: Wukong uses 3-D scanning technology (技术) to recreate wonderful old Chinese buildings. This method not only reduced costs but also provided players with a new look into the beauty of Chinese culture.
Liu Xiaoyu, a player from Beijing, expressed admiration for the game’s high quality and its lively description of ancient buildings. “The historical buildings in the game are so well-mixed with the storyline. I’m planning to visit where it was filmed soon to experience the cultural heritage (遗产) first-hand,” Liu said.
China is home to a large number of well-protected ancient buildings. Known as the “treasure of ancient Chinese buildings,” Shanxi has 531 important and protected cultural heritage places, nearly 10.5 percent of the country’s total—the highest in China. Black Myth: Wukong was filmed in 36 places, and 27 of them can be found in Shanxi. One such place is the Xiaoxitian Temple where tourists go to the rather beautiful Daxiong Hall, a 100-square-meter building with an amazing 400-year-old sculpture.
“The ancient buildings are there, and if you see them, you’ll fall in love with them, and find the beauty of Chinese culture,” said Yang Qi, the game’s art director. “What we do is simply to make players embrace it through the game.”
28.How does the writer introduce the topic
A. By giving a tip. B. By raising a question.
C. By listing numbers. D. By using a saying.
29.Why does Liu want to visit the historical buildings
A. To describe the storyline of the game.
B. To recreate the old buildings.
C. To learn about the culture personally.
D. To watch the high-quality film.
30.What can we infer (推断) from Paragraph 3
A. The cost of protecting the cultural heritage in Shanxi is the highest in China.
B. The sculptures in the Da xiong Hall can’t be seen in the gameBlack Myth: Wukong.
C. The game Black Myth: Wukong carefully protects Shanxi’s ancient buildings.
D. The game Black Myth: Wukong was influenced by the ancient buildings of Shanxi.
31.What does the underlined word “embrace” mean in Paragraph 4
A. Solve. B. Love. C. Change. D. Challenge.
32.What is the writer’s purpose in writing the text
A. To tell us how a game gives new life to ancient buildings.
B. To ask people to protect the ancient buildings.
C. To recommend a book—Journey to the West to players.
D. To discuss how different Chinese cultural heritage is.
四、任务型阅读-简答:本大题共1小题,共10分。
33.Fashion trends (趋势) are fun and exciting. In the past, a trend took about 20 years to cycle through, but now—thanks to the Internet and fast fashion—new trends appear every few months. Still, most trends go through similar stages (阶段):
●Stage 1: A trend often starts at a big fashion show. Reporters and writers share what they see and guess what will be popular next.
●Stage 2: People talk about it online, and famous people start wearing it. This helps the trend gain popularity.
●Stage 3: It reaches the public. Large clothing companies begin making similar styles so everyone can try the trend. This is when it becomes most popular.
●Stage 4: The trend slowly disappears—but it may come back again years later.
Some people love following trends. They make fashion full of energy and bring new ideas. However, others may not think so, especially when a trend doesn’t agree with how they feel about themselves. Trends can be fun, but sometimes prove a waste of money because many simply see trends as brands (品牌).
So, should you follow fashion trends
(1) If a new shoe style starts to be talked about on the Internet and some celebrities begin to wear it, which stage is it in _______________________________
(2) According to the passage, what makes trend cycles much shorter now _______________________________
(3) Your friend wants to buy expensive fashionable clothes because others have them. Is it a good idea Why or Why not _______________________________
五、选词填空-短文:本大题共1小题,共10分。
because__list__although__start__remind
The Civilian Mobile Library offers books for free. Readers are invited to take one book every 15 days. They will__1____to pass it on to someone else as soon as they finish reading.
__ 2____the library is just seven square meters, it is home to thousands of books on different subjects. “It might be the smallest library in the world,” said Xu Dawei, the owner. “But in another sense, it’s also the biggest__3____the books keep moving.”
“I’ve read thousands of books,” Xu said. “Books have truly changed my life.” The idea of__4 a library was born in 2000, when Xu recommended online a__5____of his favorite books to university students, but many of them said they couldn’t find those books in their school libraries or local bookstores. So he began sending his books to readers for free.
(1)________
(2)________
(3)________
(4)________
(5)________
六、阅读填空:本大题共1小题,共10分。
35.
Jasmine, with its sweet smell and white flowers, is loved worldwide. In Chinese, “jasmine” sounds__ 1 ____“no profit (利润)”. It tells people not__2____(care) too much about money. It’s also a symbol of purity. A famous Chinese song “Jasmine Flower”__3 ____(show) its beauty. This song is so popular that it was even used in__ 4 ____Italian opera. It is often the first Chinese song that many__ 5 ____(foreign) learn.
Jasmine grows widely in China, mainly in Hengxian, Guangxi. This area produces 60% of the world’s jasmine, so people have__ 6 ____(name) it the “Jasmine Capital of China”. Farmers there now use AI robots (机器人) to help with their work. The robots check the leaves to see__ 7 ____the plants are sick or not. If there’s a problem, farmers can know it and solve it in time. AI tools also show farmers the best time to water the plants. The use of AI is a smart__ 8 ____(choose), leading to__ 9 ____(healthy) plants and higher profits. Finally, jasmine flowers are picked__ 10 __(gentle) by AI robots, sent to factories quickly by drones (无人机) and turned into jasmine tea.
第1页,共1页
(1)________
(2)________
(3)________
(4)________
(5)________
(6)________
(7)________
(8)________
(9)________
(10)________

七、单词拼写-单句:本大题共15小题,共15分。
36.Watching the big parade on September 3 gives every Chinese person a special________ (国家的) feeling.
37.In the science lab, special________(注意) must be paid to safety rules to avoid accidents.
38.After practicing for months, he finally__________(成功) in playing that difficult piano piece without any mistakes.
39.Your hard work on the group project is worth__________(提及) because it led to a good result.
40.One of today’s young people will become the________ (先驱) of the future in the field of science.
41.Time is the most__________/'v lju bl/ thing in a team project because we all need to finish our work on time.
42.Students can__________/d sk v (r)/ interesting facts when they read books carefully.
43.She will_______/ s tnli/ pass the exam because she has studied very hard for it.
44.During group work,________[s ’d est nz] are often shared to help solve problems.
45.Trust is a very important part of true f__________. A good friend will always believe in you.
46.It doesn’t m__________ if you start with small actions. Every action is important in protecting our environment.
47.We all have a part to play in the fight a__________ food waste.
48.An important d__________ often influences our future, so we must think carefully before making one.
49.To listen to music in public, you need to c__________ your phone with your headphones (耳机).
50.Pre-made meals (预制菜) must follow clear safety s__________ to make sure they are safe to eat.
八、书面表达:本大题共1小题,共15分。
51.良好的情绪管理有助于人的身心健康。学会正确处理负面情绪(negative emotions 焦虑、愤怒、悲伤、嫉妒……),可以更好地应对生活中的各种困难和挑战。某英语报刊正在以“Learn to Deal with Negative Emotions”为题向广大中学生征文,请你写一篇英语短文向报刊投稿,内容包括:
(1)你的一次经历;
(2)你是如何处理的;
(3)处理负面情绪的重要意义。
要求:
(1)词数100左右;
(2)要点齐全,可适当发挥;
(3)文中不得出现真实的人名、校名等信息。
Learn to Deal with Negative Emotions
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案和解析
1~5.【答案】B、E、D、A、G
【解析】1.
【导语】本文主要讲述了作者和小狗Kim之间的故事。
根据“I noticed a lonely small dog at the corner of a building.”和“I walked up to see what was wrong.”可知,作者注意到一只孤独的小狗蜷缩在大楼的拐角处,于是走过去看看发生了什么,可推知,小狗似乎遇到了麻烦。B项“那只狗似乎遇到了麻烦,因为它动不了。”符合语境。故选B。
2.
根据“Then I held out my hand slowly and touched him softly.”可知,作者慢慢地伸出手,轻轻地碰了碰他,可推知,作者的温柔举动让小狗逐渐信任。E项“这让狗信任了我。”符合语境。故选E。
3.
根据“After work, I went back home.”可知,作者下班后回家,此处应是开门后小狗欢迎作者的场景,D项“当我打开门时,Kim欢迎我,围着我跳来跳去。”符合语境。故选D。
4.
根据“I knew pulling out a tooth must be painful.”可知,拔牙是痛苦的,所以作者对去医院感到紧张,A项“所以我对去医院很紧张。”符合语境。故选A。
5.
根据“We’ve had lots of happy and hard times together.”可知,作者和小狗一起经历了很多时光,此处作为文章的结尾,应总结作者与Kim的深厚友谊,G项“多年来,Kim一直是我最亲密的朋友之一。”符合语境。故选G。
6~15.【答案】C、D、A、B、D、C、B、A、D、A
【解析】【导语】本文讲述了怀孕的作者在医院排队时因身体不适请求插队,得到队伍中人们理解并让位的温暖故事。
1.
句意:即将出生的宝宝的重量使我很难站直,我的腿感觉很沉重。
unusual不寻常的;possible可能的;hard困难的;important重要的。根据“The weight of my coming baby made it...for me to stand straight”以及语境可知,因为肚子里宝宝的重量,所以很难站直。故选C。
2.
句意:队伍移动得如此慢。
hardly几乎不;easily容易地;sadly悲伤地;slowly缓慢地。根据“I raised my head and saw there were still quite a few people ahead.”以及下文可知,前面还有很多人,所以队伍移动缓慢。故选D。
3.
句意:我开始感觉我的腿更虚弱了。
weaker更虚弱的;hotter更热的;softer更柔软的;longer更长的。根据“I couldn’t stand for long.”可知,腿站不了太长时间,所以是更虚弱了。故选A。
4.
句意:如果他拒绝了会怎么样?
rises升起;refuses拒绝;replies回复;returns返回。根据“Should I ask the one at the front for help ”以及“He’s been waiting for a long time, too.”可知,担心前面的人会拒绝自己的请求。故选B。
5.
句意:我认为他会排在我后面。
hide隐藏;admire钦佩;fall落下;remain保持,停留。根据“I thought he would...behind me.”以及语境可知,原本以为他会排在自己后面,即继续在原来的位置排队。故选D。
6.
句意:他反而直接走到了队伍末尾。
generally一般地;moreover而且;instead反而;otherwise否则。根据“He moved straight to the end...”可知,他没有排在自己后面,而是走到了队伍末尾,前后是转折关系。故选C。
7.
句意:她注意到了我,又回头看了看那个年轻人。
took care of照顾;took notice of注意到;went over复习;won over赢得。根据“The second person looked up from her phone.”以及“She...me and looked back at the young man.”可知,她注意到了自己。故选B。
8.
句意:直到那个年轻人来到我后面。
until直到;but但是;so所以;since自从。根据上下文,表示时间,“直到直到那个年轻人来到我后面”,用until。故选A。
9.
句意:当我看到他们眼中的理解时,一股暖流涌上心头。
honesty诚实;wisdom智慧;spirit精神;warmth温暖。根据“as I saw the understanding in their eyes.”可知,看到他们眼中的理解,自己心里涌上一股暖流。故选D。
10.
句意:我感觉一阵微风拂过我的脸,夏天的炎热随着风消散了。
heat炎热;celebration庆祝;holiday假期;chance机会。根据“The sunlight came through the windows, bringing in the hot summer air.”以及“the summer...was gone with the wind.”可知,夏天的炎热随着风消散了。故选A。
16~19.【答案】C、B、A、A
【解析】【导语】本文是一篇新闻报道,主要讲述了英国21岁女孩Zam Lachlan独自划船从欧洲大陆抵达南美洲大陆的创纪录经历,以及她在旅途中的挑战与收获。
1.
细节理解题。根据“On February 1, she arrived in French Guiana.”可知,Zam在2月1日到达了法属圭亚那。故选C。
2.
细节理解题。根据“The sunrises and night skies were really exciting”可知,Zam在旅途中觉得夜空令人兴奋。故选B。
3.
推理判断题。根据“Zam faced many challenges along the way. A high wind turned her boat over. She hurt her arm and broke a finger. At one point, she was nearly run over by a large ship.”可知,Zam在航行中遭遇翻船、受伤、被大船险些撞到等困难,但她坚持完成旅程,由此可推知,她具有坚强的意志。故选A。
4.
推理判断题。根据“I hope my journey will inspire others to challenge themselves.”可知,Zam希望她的旅程能激励他人挑战自我。由此可推知,Zam希望鼓励人们勇于尝试困难的事情。故选A。
20~23.【答案】B、D、C、C
【解析】【导语】本文是李华学习小组关于温室效应的实验报告。
1.
细节理解题。根据“Two cups, soil, two thermometers (温度计), a glass jar”可知,实验中需要的材料包括土壤。故选B。
2.
推理判断题。根据“Put the two cups in the sunlight for 10 minutes”可知,实验需要在户外进行,并且需要阳光照射,因此最佳天气是晴天。故选D。
3.
推理判断题。根据“4. Place the glass jar upside down over cup A and keep cup B unchanged. After 10 minutes, record the temperatures in A2 and B2.”可知,第四步是将玻璃罐倒置在杯子A上,保持杯子B不变,选项C符合。故选C。
4.
推理判断题。实验是关于温室效应的,这属于自然科学的范畴,因此最有可能在生物课上分享报告。故选C。
24~27.【答案】B、D、A、B
【解析】【导语】本文主要介绍了中国在实现“碳达峰”和“碳中和”目标方面取得的巨大进展,特别是在可再生能源领域的发展速度,以及交通领域的变革。
1.
细节理解题。根据“Chinese experts are still working on achieving carbon peak before 2030”可知,2030年前的目标是碳达峰。故选B。
2.
词句猜测题。根据“In the first 9 months of 2024, China added 210 million kilowatts (千瓦) of new renewable energy.”可知,中国在2024年前9个月新增了2.1亿千瓦的可再生能源。That在下一句中作主语,用于评论前述的成就,指代的就是“2.1亿千瓦的新增可再生能源”这一具体数字和事实。故选D。
3.
推理判断题。根据“a UK energy company, says China continues to lead the world in energy change. Never has the world seen the speed of growth of an energy system that China is achieving”可知,英国能源公司对中国能源系统的发展速度感到惊讶。故选A。
4.
主旨大意题。通读全文可知,文章围绕中国为实现气候目标(碳达峰、碳中和)所做的努力展开。第一段总起,点明中国在气候目标上取得巨大进展。第二、三、四段分别从可再生能源的增长、能源系统的变革速度以及交通领域的电动化等方面,具体阐述了中国在绿色发展方面取得的成就。因此,“中国的绿色进展”最能概括全文主旨。故选B。
28~32.【答案】B、C、D、B、A
【解析】【导语】本文主要介绍了游戏《黑神话:悟空》让古老的建筑重新焕发生机,展示了中国传统文化的魅力。
1.
细节理解题。根据“Which book is your favorite one ”可知,作者是通过一个问题开篇。故选B。
2.
细节理解题。根据“I’m planning to visit where it was filmed soon to experience the cultural heritage (遗产) first-hand”可知,他计划参观拍摄地点,亲身体验文化遗产。故选C。
3.
推理判断题。根据“Black Myth: Wukong was filmed in 36 places, and 27 of them can be found in Shanxi.”可知,《黑神话:悟空》中有27个拍摄地点位于山西,这表明山西的古建筑对游戏的影响很大。故选D。
4.
词句猜测题。根据“The ancient buildings are there, and if you see them, you’ll fall in love with them, and find the beauty of Chinese culture”以及“What we do is simply to make players embrace it through the game”可知,目的是通过游戏让玩家爱上并发现传统文化的美,故此处画线部分和love意义相近。故选B。
5.
主旨大意题。本文主要介绍了游戏《黑神话:悟空》让古老的建筑重新焕发生机,展示了中国传统文化的魅力。故选A。
33.【答案】【小题1】
Stage 2.
【小题2】
The Internet and fast fashion.
【小题3】
No, it isn’t. Because trends change quickly and it’s more important to choose clothes that suit your style and budget.
【解析】1.
【导语】本文介绍了时尚潮流从产生到消失的四个阶段,并探讨了是否应该追逐潮流这一话题。
根据“Stage 2: People talk about it online, and famous people start wearing it. This helps the trend gain popularity.”可知,一种新鞋款在网络上迅速走红,正处于潮流传播的第二阶段。故填Stage 2.
2.
根据“In the past, a trend took about 20 years to cycle through, but now—thanks to the Internet and fast fashion—new trends appear every few months.”可知,互联网和快时尚使得潮流周期大大缩短。故填The Internet and fast fashion.
3.
本题为开放性问题,答案不唯一。结合文中观点“Trends can be fun, but sometimes prove a waste of money”以及个人理性消费观念作答即可。故填No, it isn’t. Because trends change quickly and it’s more important to choose clothes that suit your style and budget.
34.【答案】【小题1】
be reminded
【小题2】
Although
【小题3】
because
【小题4】
starting
【小题5】
list
【解析】1.
【导语】本文主要介绍了徐大伟创办的“民间流动图书馆”,该图书馆免费提供书籍,并鼓励读者在阅读后将书籍传递给下一个人。
句意:他们被提醒在读完书后尽快把它传给其他人。根据“They will...to pass it on to someone else as soon as they finish reading.”可知,读者被提醒要传递书籍,remind“提醒”符合语境,时态为一般将来时的被动语态。故填be reminded。
2.
句意:虽然这个图书馆只有七平方米,但它是成千上万不同主题书籍的家。根据“...the library is just seven square meters, it is home to thousands of books on different subjects”可知,前后是让步关系,although“虽然”符合语境,位于句首首字母大写。故填Although。
3.
句意:但从另一种意义上说,它也是最大的,因为书籍在不断地流动。根据“it’s also the biggest...the books keep moving”可知,书籍流动是图书馆“最大”的原因,because“因为”符合语境。故填because。
4.
句意:创办图书馆的想法诞生于2000年。根据“The idea of...a library was born in 2000”可知,创办图书馆的想法,start“创办”符合语境,of是介词,后接动名词。故填starting。
5.
句意:当时徐在网上向大学生推荐了一份他最喜欢的书籍清单。根据“a...of his favorite books”可知,一份书单,list“清单”符合语境。故填list。
35.【答案】【小题1】
like
【小题2】
to care
【小题3】
shows
【小题4】
an
【小题5】
foreigners
【小题6】
named
【小题7】
whether
【小题8】
choice
【小题9】
healthier
【小题10】
gently
【解析】1.
【导语】本文主要介绍了茉莉花的起源、文化象征意义、在中国的种植情况以及现代科技在茉莉花种植中的应用。
句意:在中文里,“茉莉”听起来像“没利”。sound like听起来像,所以此处填介词like。故填like。
2.
句意:它告诉人们不要太在乎钱。care“在乎”,为动词;tell sb. not to do sth.告诉某人不要做某事;所以此处应填care不定式结构to care。故填to care。
3.
句意:一首著名的中国歌曲《茉莉花》展现了它的美。show“展示”,为动词;主语“A famous Chinese song ‘Jasmine Flower’”是第三人称单数;描述一般事实用一般现在时;所以此处用show的第三人称单数形式shows。故填shows。
4.
句意:这首歌非常受欢迎,甚至被用于意大利歌剧。根据“used in…Italian opera.”可知,此处应填入不定冠词表泛指;Italian以元音音素开头,所以其前的冠词用an。故填an。
5.
句意:它通常是许多外国人学习的第一首中文歌曲。foreign“外国的”,为形容词;many后接可数名词复数,foreign的名词形式为foreigner“外国人”,其复数形式是foreigners。故填foreigners。
6.
句意:这个地区生产了世界上 60%的茉莉,所以人们把它命名为“中国茉莉之都”。 name“命名”,为动词;根据句意可知,已经命名了,动作发生在过去且对现在有影响,因此时态用现在完成时;现在完成时结构为:have+动词过去分词,name的过去分词是named。故填named。
7.
句意:机器人检查叶子看植物是否生病。whether…or not是否……,所以此处应填whether。故填whether。
8.
句意:人工智能的使用是一个明智的选择。choose“选择”,为动词;根据“is a smart…”可知,此处填入名词;choose的名词形式是choice。故填choice。
9.
句意:这带来了更健康的植物和更高的利润。healthy“健康的”,为形容词;and连接并列成分,根据“higher profits”可知,从此也应用比较级;healthy的比较级是healthier。故填healthier。
10.
句意:最后,茉莉花被人工智能机器人轻轻地采摘。gentle“温和的”,为形容词;根据“jasmine flowers are picked…”可知,此处填入副词;gentle的副词形式是gently。故填gently。
36.【答案】national
【解析】句意:观看9月3日的大阅兵给每个中国人一种特殊的国家的情感。根据汉语提示可知,national“国家的”,形容词,在句中作定语,修饰名词“feeling”。故填national。
37.【答案】attention
【解析】句意:在科学实验室里,必须特别注意安全规则以避免事故。attention“注意”,名词;“pay attention to”是固定短语,意为“注意”。故填attention。
38.【答案】succeeded
【解析】句意:经过几个月的练习,他终于成功地演奏了那首困难的钢琴曲,没有任何错误。根据汉语提示可知,succeed“成功”,动词,符合语境;结合“After practicing for months”以及“finally”可知,句子时态为一般过去时,因此用succeed的过去式succeeded。故填succeeded。
39.【答案】mentioning
【解析】句意:你在小组项目中的努力值得被提及,因为它带来了好结果。根据“Your hard work on the group project is worth…because it led to a good result.”及中文提示可知,这里是be worth doing sth.,意为“值得做某事”,“提及”对应的英文是mention,需用动名词形式,mentioning符合语境。故填mentioning。
40.【答案】pioneer
【解析】句意:今天的一个年轻人将成为未来科学领域的先驱。pioneer“先驱”,可数名词;根据“One of today’s young people”可知,此处表示“一个年轻人”,pioneer用名词单数形式。故填pioneer。
41.【答案】valuable
【解析】句意:时间在团队项目中是最宝贵的东西,因为我们都需要按时完成工作。根据“Time is the most…thing in a team project because we all need to finish our work on time.”及音标/'v lju bl/可知,对应的单词是valuable,意为“宝贵的、有价值的”,符合语境。故填valuable。
42.【答案】discover
【解析】句意:当学生们仔细读书时,他们可以发现有趣的事实。根据“Students can…interesting facts when they read books carefully.”及音标/d sk v (r)/可知,对应的单词是discover,意为“发现”,符合语境。故填discover。
43.【答案】certainly
【解析】句意:她肯定会通过考试,因为她为此非常努力地学习。根据音标/ s tnli/和句意可知,此处考查certainly“肯定地”,副词,在句中作状语。故填certainly。
44.【答案】suggestions
【解析】句意:在小组活动中,经常分享建议来帮助解决问题。根据音标/s 'd est nz/提示可知,此处应填入表示“建议”的单词,并且是复数形式“suggestions”。故填suggestions。
45.【答案】friendship
【解析】句意:信任是真正友谊的一个非常重要的部分。一个好朋友总会相信你。根据“A good friend will always believe in you.”及首字母提示可知,此处指“友谊”,friendship“友谊”,不可数名词,故填friendship。
46.【答案】matter
【解析】句意:如果你从小的行动开始,那没关系。在保护我们的环境方面,每一个行动都很重要。根据首字母提示以及“It doesn’t…”可知,固定搭配it doesn’t matter,意为“没关系”。故填matter。
47.【答案】against
【解析】句意:我们都在反对食物浪费的斗争中扮演着角色。根据首字母提示“a”和“the fight...food waste”可知,此处表示“反对,对抗”。介词against“反对”符合语境。故填against。
48.【答案】decision
【解析】句意:一个重要的决定往往会影响我们的未来,所以我们在做决定之前必须仔细考虑。根据首字母“d”及“influences our future, so we must think carefully before making one”可知,此处需要表示“决定”的单词,decision符合语境,且an后接可数名词单数。故填decision。
49.【答案】connect
【解析】句意:要在公共场合听音乐,你需要将手机与耳机连接。根据“To listen to music in public”以及首字母提示可知,此处表示在公共场所听音乐需要把手机和耳机连接,以免打扰他人;connect“连接”,动词,符合语境;need to后接动词原形。故填connect。
50.【答案】standards
【解析】句意:预制食品必须遵循明确的安全标准,以确保它们可以安全食用。根据“to make sure they are safe to eat.”以及首字母提示,此处指的是“安全标准”,standard“标准”符合题意,此处填复数形式,泛指类别。故填standards。
51.【答案】Learn to Deal with Negative Emotions__
Everyone experiences negative emotions. I still remember feeling very anxious before an important math exam last semester. I was so worried that I couldn’t sleep well.__
To deal with this anxiety, I tried two methods. First, I talked to my mother about my feelings. Her comfort made me feel much better. Second, I listened to some light music and took deep breaths before sleeping. This helped me relax.__
Through this experience, I learned that properly handling negative emotions is very important. It not only helps us regain peace of mind but also allows us to face challenges more bravely. Now I always try to deal with negative feelings in a positive way.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般过去时”和“一般现在时”;
③提示:根据题目要求,需包含个人经历、处理方法和意义三部分内容。
[写作步骤]
第一步,引出主题并描述经历;
第二步,阐述处理方法;
第三步,说明处理负面情绪的意义。
[亮点词汇]
①deal with处理
②take deep breaths深呼吸
③regain peace of mind重获内心平静
④face challenges面对挑战
⑤in a positive way以积极的方式
[高分句型]
①I was so worried that I couldn’t sleep well. (so...that...引导结果状语从句)
②Through this experience, I learned that properly handling negative emotions is very important. (宾语从句)

展开更多......

收起↑

资源预览