资源简介 人教版七年级英语上册(2024)期中考试试卷(原卷版)注意事项:(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。回答第Ⅰ卷时,选出每小题答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。回答第Ⅱ卷时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。 4.测试范围:七年级上册 Starter Unit 1-Unit 3(人教版 2024)。难度系数:0.55。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。Ⅰ. 听力部分(20 分)A. 图片理解出相关图:根据所听意思选片(5 分,每题 1 分)B. C. D. E.1. 3. 3. 4. 5.情景反应(5 分,每题 1 分)。6.A.Hot dog, please. B.A cola, please. C.A book, please. 7.A.Yes, we do.B.No, we didn’t. C.Yes, I do.8.A.Because I am happy. B.Because I am playing football. C.Because he is playing football. 9.A.I’m doing exercises. B.He’s playing football. C.She’s washing clothes.10.A.Last weekend. B.It’s half past twelve. C.At half past twelve.对话理解(5 分,每题 1 分)。11.What is this A.A key. 12.What is that B.A cup. C.A pen.A.It’s E. B.It’s K. C.It’s M.13.What color is it A.It’s red. B.It’s blue. C.It’s yellow.14.What’s this A.A jacket B.An orange. C.A hat.What does David usually do after school A.Goes shopping. B.Plays basketball. C.Listens to music.D. 短文理解(5 分,每题 1 分)。What does the school gate look like (看起来像) A.A bird. B.A book. C.A flower. 17.What color is the library A.Red. B.Brown. C.Green.What is behind the science building The sports hall. B.The library. C.The dining hall.Where is the office building Behind the classroom building.On the right of the dining hall.Between the classroom building and dining hall.What’s in the middle of the school The library. B.The playground. C.The dining hall.Ⅱ. 完形填空(每题 1 分,共计 15 分)阅读短文,从每小题所给的 A、B、C 三个选项中,选出一个能填入空白处的最佳选项。Hello, boys and girls! Nice to meet you! 21 name’s John White. 22 is my first name. White is my 23 name. I’m 24 English boy. My ID card 25 is 200197705. And my telephone number26 757-0681. I am 13 years old. Look! This is Frank. 27 last name is Green. That is Helen. 28 last name is Brown. Frank, Helen and I 29 good friends. We are in the same middle school.What is this It’s a photo 30 my family. These are my parents and this is my 31 , Linda. She is 9 years old. My mother is a teacher in a 32 . My father is a teacher, too. My pen is green, and Linda’s ruler is 33 , too. Our telephone number is 826-9167. You can 34 us at it. I love 35 family.21.A.Your B.His C.My22.A.John B.John White C.White23.A.first B.fine C.last24.A.a B.an C.the25.A.name B.color C.number26.A.am B.is C.are27.A.My B.His C.Her28.A.His B.Her C.She29.A.are B.am C.is30.A.in B.at C.of31.A.sister B.mother C.friend32.A.picture B.family C.school33.A.purple B.green C.black34.A.call B.thank C.help35.A.my B.your C.herⅢ. 阅读理解(本题共 2 节,共 23 小题,每题 2 分,共计 46 分)第一节 阅读并从所给选项中选出最佳答案(四篇阅读, 共 4 小题, 满分 36 分, 其中第一篇为 T/F 判断选择题)。AHello! I'm Zhang Xiaohua. I'm 14. My English name is Jenny. I am a student in No. 88 Middle School. This is a photo of my family. This is me. These are my parents. And these are my grandparents. Those are my uncle and aunt. Look at the nice girl! Is she my sister No, she is my cousin. She is an English girl. Her name is Linda. Her mother is English, too. She is 12. We live in a happy family.根据短文内容,判断正(T)、误(F)。 36.This is a photo of Jenny's family. 37.Zhang Xiaohua is Jenny's grandmother. 38.Linda is Jenny's good friend.Linda is an English girl.Jenny's grandparents are not in the photo.BI am Mona. The violin is my favourite musical instrument (乐器). I am in the school music club (社团) and I go there every Thursday. I usually play the violin there with some of my friends. I can't play it very well, but my friend Lisa can. So she often teaches me.My name is Susan. I am an English girl but I am in Beijing now. I am a student of a middle school. Miss Lee is my music teacher. She is really good at playing the erhu. I like it too. So we often spend a lot of time together on Wednesday afternoons. I really want to be a teacher like her.Helen is here. I like music and my parents buy me a black piano. After getting home after school, I usually do my homework first. Then I play the piano for half an hour. My mother is a doctor and she likes playing it too. But she usually plays it on Monday afternoons.I'm Mandy. I have a nice guitar. It is a gift from my aunt Lucy. I am very good at playing it. My cousin Nancy is a nurse and she likes playing the guitar too. She also has a nice guitar. We often play the guitar together on Friday afternoons.When does Mona often go to the school music club A.On Monday. B.On Thursday. C.On Wednesday. D.On Friday.What does Susan want to be A.A teacher. B.A doctor. C.A nurse. D.A farmer. 43.What do Helen’s parents buy her A. B. C. D.Who does Mandy often play the guitar with Her mother. B.Her friends. C.Her cousin. D.Her teacher.What do the four students mainly talk about What musical instruments they like. B.When they go to the school music club. C.Who they play music with. D.Why they like music a lot.CThe boy is Wen Yunlin. He’s 10. He’s in No. 6 Middle School. What’s this Oh, it’s a quilt. And the quilt is green. It’s Wen Yunlin’s quilt. His name and telephone number are on it.The boy is Hou Peng. He is 12. He’s in No. 8 Middle School. He can see a big map in his school. His jacket is orange. His pen and cup are orange, too. He likes the color orange very much.The girl is Wu Feifei. She is 12, too. She is in No. 2 Middle School. She can say the ruler, the key, and the map in English. What color is her key It’s yellow. What is her telephone number Oh, it’s 529-6767.Wen Yunlin, Hou Peng and Wu Feifei are all my good friends.What can you see on Wen Yunlin’s quilt A.His name. B.His pen. C.His jacket. D.His telephone.What color is Hou Peng’s jacket Green. B.Yellow. C.Orange. D.Black.What’s the structure (结构) of the passage A. B. C. D. 49.What’s the best title (标题) for the passage Boys and Girls B.Two Good BoysC.My Three Friends D.Middle School StudentsDEveryone has a family name. In China, the family name is the first name. But in English countries, the family name is the last name. Do you know how English people get their family names And what do they mean English people usually get their family names in these ways(方式).Some family names come from the places of their homes. If(如果) a man lives on or near a hill, his family namemay be(可能是) Hill. In England, people’s names may be Wood, Lake because they live near the wood(树林) or the lake.Some family names come from a person’s job. If a person is a cook who works in a restaurant(饭店) and cooks food for the guests, his family name may be Cook.And many people get their family names from their father’s family names. If you hear the name “Jackson”, you can know that he is the son of Jack.根据材料内容选择最佳答案。English people usually have ways to get their family names according to the passage.two B.four C.three D.five51.A man lives near the lake. His family name may be .A.Hill B.Lake C.Wood D.Cook52.A boy’s family name is Jackson because he is . A.Jack’s father B.Jack’s best friendC.the grandfather of Jack D.the son of Jack 53.The passage is mainly about in English countries.A.family names B.English peopleC.hills and lakes D.jobs and homes第二节 阅读并按照要求完成选择根据短文内容, 从方框内所给的 A、B、C、D、E 五个选项中, 选出能填入空白处的最佳选项, 使文章内容完整且符合逻辑。(10 分)We all need friends. Friends are people you know and like. I have two good friends in my school. They are my classmate Wendy and my teacher Li Zhihui. Wendy is from Canada. 54 She is thirteen years old. She is in No. 3 Middle School.55 She thinks (认为) Chinese people are friendly to her.Miss Li is my favorite teacher. She teaches Chinese in my school. We have the same family name. 56 Her first name is Zhihui but my first name is Jingxi. 57 She is from Zhejiang. Her English is very good.58 She always helps me. I like her very much.根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳答案,使文章意思通顺、内容完整,并将选项填入下列横线上。She is 35 years old.But our first names are different.But my English is not good.She likes China very much.Her Chinese name is Mengmeng.Ⅳ.补全对话(12 分)从下面方框中选择合适的句子, 填到横线上, 使对话意思完整。A: Hi, Mike. Nice to meet you. B: 59A: Mike, do you like sports B: 60A: Good. 61B: That sounds great. 62 Do you have a basketball A: Yes, I do.B: Great! 63A: It’s in my schoolbag. Here it is. B: OK. 64(Yes,Ido.Whereisit Let’splaybasketball.Let’sgo.E.Hi! Nice to meet you, too. F.ButIdon’thaveabasketball.)Ⅴ. 读写题(本题共分两节,共计 15 分)第一节(每空一词,每题 1 分,共 6 分)Hi! Nice to meet you. My name is Bing Dwen Dwen. I’m the mascot (吉祥物) of the Beijing 2022 Olympic Games. I have big eyes and a small mouth. My arms (胳膊) and legs are short. What is it on my left hand Haha, it is a heart pattern to welcome (欢迎) friends all over the world to China. Who is that It is my friend, Shuey Rhon Rhon. It is the mascot of the Beijing 2022 Paralympic Winter Games. It looks like a red lantern.Look! Here are the mascots of the 19th Asian Games Hangzhou 2023. They are Chenchen, Congcong and Lianlian. They get the names from a poem (诗) by Bai Juyi. The mascot Chenchen is blue. Its name comes from the Gongchen Bridge. The bridge is about 400 years old. Congcong is yellow. Its name is from the Cong jade ( 玉) pendant. The mascot Lianlian is green. It stands for West Lake (西湖). It gets its name from the lotus leaves (莲叶) in West Lake. Look at them. They are welcoming every friend with open arms.We are very cute, right (My name is Bing Dwen Dwen. I’m the mascot(吉祥物) of the Beijing 2022 Olympic Games. My friend ShueyRhonRhonisthemascotoftheBeijing2022ParalympicWinterGames.Itlookslikea65lantern.Herearethemascotsofthe19thAsianGamesHangzhou2023.TheyareChenchen,CongcongandLianlian. They get the66from a poem (诗) by Bai Juyi. Chenchen is67. Its name comes from the GongchenBridge.Congcongisyellow.ItsnameisfromtheCongjadependant.Lianlianisgreen.It68for West Lake. They are welcoming every friend69open arms.We arevery70right )65. 66. 67. 68. 69. 70.第二节(共 9 分)阅读短文,根据语篇内容回答 3 个问题 B.再读短文,回答下列问题。Is Shuey Rhon Rhon the mascot of the Beijing 2022 Olympic Games What color is the mascot Congcong Where does the mascot Lianlian get its name VI.阅读填空题(本题共分两节, 满分 22 分)第一节 语法填空(满分 11 分)阅读下面材料,按照句子结构的语法情况和上下文连贯的要求,在空白处填入适当的词或用括号中所给词的正确形式填空。每空不超过两词。Three students are talking about something about themselves.Speaker 1: I’m Alan. I’m from England and now I live in China. My parents 74 (be) teachers in a middle school. My father has a phone and it’s blue. My 75 (mother) is red. Look at my room. It’s not tidy. What are76 (that) on my bed They’re my jackets and hat. Is that my computer on the desk No, it’s not 77 (I). It’s my father’s.Speaker 2: I am Wang Yuqiang. I am a boy from 78 (China). Is Wang my first name No, it’s my last name. I have a happy family. My parents buy a new house. My room is big. I clean it every day. My mother always79 (say) my room is tidy.Speaker 3: I am John. I am 80 American boy. I have two twin (双胞胎) 81 (sister), Lucy and Lily. My room is tidy, 82 theirs is not. Their picture books, toys and shoes are everywhere. They often ask me to 83 (help) them when they can’t find 84 (they) things.第二节 选词填空(共 11 小题,每小题 1 分,共计 11 分)请先阅读下面短文,掌握其大意,然后用方框中所给的词的适当形式填空,并将答案填到答题卷的相应位置。(loseonepurpleEnglishnotebookfindtooIlastnumbermust)Hi! My name is Amy Brown. Amy is my 85 name and Brown is my 86 name. I’m an 87 girl. This morning, I 88 my schoolbag in the school library. I 89 find it. My schoolbag is 90 and black. In it, you can see a dictionary and some 91 . If you 92 my schoolbag, please call me. My telephone 93 is 323-0929. You can e-mail me, 94 . 95 e-mail address (地址) is amybrown@. Thanks!Ⅶ. 书面表达(满分 20 分)假如你是来自英国的交换生 Gina。你在中国交了一位新朋友 Wang Lin。请你根据下面的提示,写一篇英语短文,介绍一下这位新朋友。提示:1. How old is he Where is he from What class is he in What’s his hobby Are you the same or different 要求:1.语句通顺、语言流畅;可适当发挥;不少于 60 词。人教版七年级英语上册(2024)期中考试试卷(解析版)注意事项:(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。回答第Ⅰ卷时,选出每小题答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。回答第Ⅱ卷时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。测试范围:七年级上册 Starter 1-Unit 3(人教版 2024)。难度系数:0.55。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。Ⅰ. 听力部分(20 分)A. 图片理解出相关图:根据所听意思选片(5 分,每题 1 分)B. C. D. E.1. 3. 3. 4. 5.【答案】 E A C B D【原文】1. These are Linda’s parents.He’s my grandfather.David is my brother and Cindy is my sister.What’s the name of your dog This is a map.情景反应:听录音选出所听问题的正确答案(5 分,每题 1 分)。 6.A.Hot dog, please. B.A cola, please. C.A book, please.【答案】A【原文】What do you want to eat 7.A.Yes, we do.B.No, we didn’t. C.Yes, I do.【答案】B【原文】Did you go to the park yesterday 8.A.Because I am happy. B.Because I am playing football. C.Because he is playing football.【答案】B【原文】Why are you tired 9.A.I’m doing exercises. B.He’s playing football. C.She’s washing clothes.【答案】C【原文】What is Amy doing 10.A.Last weekend. B.It’s half past twelve. C.At half past twelve.【答案】C【原文】When are we going to the zoo 对话理解:理解对话内容选择正确答案(5 分,每题 1 分)。 11.What is this A.A key. B.A cup. C.A pen.【答案】B【原文】W: What’s this Mike M: It’s a cup.What is that It’s E. B.It’s K. C.It’s M.【答案】C【原文】M: What’s that in English Helen W: It’s M.What color is it It’s red. B.It’s blue. C.It’s yellow.【答案】C【原文】W: What color is it M: It’s yellow.What’s this A.A jacket B.An orange. C.A hat.【答案】B【原文】M: What’s this in English W: It’s an orange.What does David usually do after school Goes shopping. B.Plays basketball. C.Listens to music.【答案】A【原文】W: Do you watch TV after school, David M: No, I don’t. I usually go to buy some food in the supermarket.D. 短文理解(5 分,每题 1 分)。What does the school gate look like (看起来像) A.A bird. B.A book. C.A flower.What color is the library Red. B.Brown. C.Green.What is behind the science building The sports hall. B.The library. C.The dining hall.Where is the office building Behind the classroom building.On the right of the dining hall.Between the classroom building and dining hall.What’s in the middle of the school The library. B.The playground. C.The dining hall.【答案】16.A 17.C 18.A 19.C 20.B【原文】This is a map of our school. Look! This is the school gate. It looks like a flying bird. On the right of the gate, there is a green building. It’s the library. The science building is behind the library. And behind the science building is the sports hall. On the left of the playground, there are three buildings. They’re the classroom building, the office building and the dining hall. The office building is between the classroom building and the dining hall. Where’s the playground Look! It’s in the middle of the school.Ⅱ. 完形填空(每题 1 分,共计 15 分)阅读短文,从每小题所给的 A、B、C 三个选项中,选出一个能填入空白处的最佳选项。Hello, boys and girls! Nice to meet you! 21 name’s John White. 22 is my first name. White is my23 name. I’m 24 English boy. My ID card 25 is 200197705. And my telephone number 26 757-0681. I am 13 years old. Look! This is Frank. 27 last name is Green. That is Helen. 28 last name is Brown. Frank, Helen and I 29 good friends. We are in the same middle school.What is this It’s a photo 30 my family. These are my parents and this is my 31 , Linda. She is 9 years old. My mother is a teacher in a 32 . My father is a teacher, too. My pen is green, and Linda’s ruler is 33 , too. Our telephone number is 826-9167. You can 34 us at it. I love 35 family.21.A.Your B.His C.My22.A.John B.John White C.White23.A.first B.fine C.last24.A.a B.an C.the25.A.name B.color C.number26.A.am B.is C.are27.A.My B.His C.Her28.A.His B.Her C.She29.A.are B.am C.is30.A.in B.at C.of31.A.sister B.mother C.friend32.A.picture B.family C.school33.A.purple B.green C.black34.A.call B.thank C.help35.A.my B.your C.her【答案】21.C 22.A 23.C 24.B 25.C 26.B 27.B 28.B 29.A30.C 31.A 32.C 33.B 34.A 35.A【导语】本文是 John White 的自我介绍,文中介绍他自己的个人信息(姓名、学生证号、电话号码等)及他的朋友 Frank 和 Helen;还介绍了我的家人。句意:我叫约翰·怀特。Your 你的;His 他的;My 我的。根据下文“...is my first name”提示可知此处是自我介绍,指“我的名字叫约翰·怀特”。故选 C。句意:约翰是我的名字。John 约翰;White John 约翰·怀特;White 怀特。在以英语为母语的国家,姓名的排列顺序为“名”在前,“姓”在后;first name“名”,故选 A。 23.句意:怀特是我的姓。first 第一;fine 美好的;last 最后。在以英语为母语的国家,姓名的排列顺序为“名”在前,“姓”在后;last name“姓”,故选 C。24.句意:我是一个英国男孩。a 用在以辅音音素开头的单数可数名词或字母前;an 用在以元音音素开头的单数可数名词或字母前;定冠词 the 表特指。此处表泛指,用不定冠词,English 以元音音素开头,不定冠词用 an。故选 B。 25.句意:我的学生证号码是 200197705。name 名字;color 颜色;number 号码。根据“200197705”提示可知此处指“学生证号码”。故选 C。 26.句意:我的电话号码是 757-0681。am 主语是 I;is 主语是第三人称单数;are 主语是复数或第二人称。主语“my telephone number”是第三人称单数,be 动词形式用 is。故选 B。句意:他的姓是格林。My 我的;His 他的;Her 她的。根据上文“This is Frank” 可知 Frank 是男性名字,其相应的形容词性物主代词为 his。故选 B。句意:她的姓是布朗。His 他的,形容词性/名词性物主代词;Her 她,人称代词宾格/她的,形容词性物主代词;She 她,人称代词主格。空后有名词,故此空应该填形容词性物主代词填形容词性物主代词,排除 C;Helen 是女性名 字,其相应的形容词性物主代词为 her。故选 B。句意:弗兰克、海伦和我是好朋友。are 主语是复数或第二人称;am 主语是 I;is 主语是第三人称单数。主语“Frank, Helen and I”是复数名词, be 动词用 are;故选 A。句意:这是一张我们家的全家福。in 里面;at 在;of……的。a photo of my family“一张全家福”,故选 C。 31.句意:这是我的父母,这是我的妹妹 Linda。sister 姐妹;mother 母亲;friend 朋友。根据“ She is 9 years old.”可知,Linda 是作者的妹妹。故选 A。 32.句意:我妈妈是一所学校的老师。picture 照片;family 家庭;school 学校。根据“My mother is a teacher”可知妈妈是老师,因此是在学校。故选 C。33.句意:我的钢笔是绿色的,Linda 的尺子也是绿色的。purple 紫色的;green 绿色的;black 黑色的。根据“too”可知与前句一样,都是绿色的。故选 B。 34.句意:你可以打电话给我们。call 打电话;thank 感谢;help 帮助。根据“Our telephone number is 826-9167.”可知此处指“打电话”。故选 A。35.句意:我爱我家。my 我的;your 你的;her 她的。前文介绍我家,因此是“我爱我的家”。故选 A。Ⅲ. 阅读理解(本题共 2 节,共 23 小题,每题 2 分,共计 46 分)第一节 阅读并从所给选项中选出最佳答案(四篇阅读, 共 4 小题, 满分 36 分, 其中第一篇为 T/F 判断选择题)。AHello! I'm Zhang Xiaohua. I'm 14. My English name is Jenny. I am a student in No. 88 Middle School. This is a photo of my family. This is me. These are my parents. And these are my grandparents. Those are my uncle and aunt. Look at the nice girl! Is she my sister No, she is my cousin. She is an English girl. Her name is Linda. Her mother is English, too. She is 12. We live in a happy family.根据短文内容,判断正(T)、误(F)。 36.This is a photo of Jenny's family. 37.Zhang Xiaohua is Jenny's grandmother. 38.Linda is Jenny's good friend.Linda is an English girl.Jenny's grandparents are not in the photo.【答案】36.T 37.F 38.F 39.T 40.F【分析】本文介绍了张晓华及其家人的信息。细节理解题。根据“My English name is Jenny. This is a photo of my family.”可知,这是一张 Jenny 的家庭照。故答案为 T。细节理解题。根据“I'm Zhang Xiaohua. I'm 14. My English name is Jenny.”可知,张晓华和 Jenny 是同一个人。故答案为 F。细节理解题。根据“she is my cousin. Her name is Linda.”可知,Linda 是 Jenny 的表妹。故答案为 F。 39.细节理解题。根据“She is an English girl.”可知,Linda 是一个英国女孩。故答案为 T。 40.细节理解题。根据“And these are my grandparents.”可知,照片上有 Jenny 的祖父母。故答案为 F。BI am Mona. The violin is my favourite musical instrument (乐器). I am in the school music club (社团) and I go there every Thursday. I usually play the violin there with some of my friends. I can't play it very well, but my friend Lisa can. So she often teaches me.My name is Susan. I am an English girl but I am in Beijing now. I am a student of a middle school. Miss Lee is my music teacher. She is really good at playing the erhu. I like it too. So we often spend a lot of time together on Wednesday afternoons. I really want to be a teacher like her.Helen is here. I like music and my parents buy me a black piano. After getting home after school, I usually do my homework first. Then I play the piano for half an hour. My mother is a doctor and she likes playing it too. But she usually plays it on Monday afternoons.I'm Mandy. I have a nice guitar. It is a gift from my aunt Lucy. I am very good at playing it. My cousin Nancy is a nurse and she likes playing the guitar too. She also has a nice guitar. We often play the guitar together on Friday afternoons.When does Mona often go to the school music club A.On Monday. B.On Thursday. C.On Wednesday. D.On Friday.What does Susan want to be A.A teacher. B.A doctor. C.A nurse. D.A farmer. 43.What do Helen’s parents buy her A. B. C. D.Who does Mandy often play the guitar with Her mother. B.Her friends. C.Her cousin. D.Her teacher.What do the four students mainly talk about What musical instruments they like. B.When they go to the school music club. C.Who they play music with. D.Why they like music a lot.【答案】41.B 42.A 43.D 44.C 45.A【导语】本文主要讲了四个学生谈论他们喜欢的乐器。41.细节理解题。根据“I go there every Thursday”可知,Mona 每周四去学校音乐社团。故选 B。 42.细节理解题。根据“I really want to be a teacher like her”可知,Susan 想成为一名老师。故选 A。 43.细节理解题。根据“my parents buy me a black piano”可知,Helen 的父母给她买了一架黑色的钢琴。故选 D。44.细节理解题。根据“We often play the guitar together on Friday afternoons”可知,Mandy 经常和她的表妹一起弹吉他。故选 C。 45.主旨大意题。通读文章可知,本文主要讲了四个学生谈论他们喜欢的乐器。故选 A。CThe boy is Wen Yunlin. He’s 10. He’s in No. 6 Middle School. What’s this Oh, it’s a quilt. And the quilt is green. It’s Wen Yunlin’s quilt. His name and telephone number are on it.The boy is Hou Peng. He is 12. He’s in No. 8 Middle School. He can see a big map in his school. His jacket is orange. His pen and cup are orange, too. He likes the color orange very much.The girl is Wu Feifei. She is 12, too. She is in No. 2 Middle School. She can say the ruler, the key, and the map in English. What color is her key It’s yellow. What is her telephone number Oh, it’s 529-6767.Wen Yunlin, Hou Peng and Wu Feifei are all my good friends.What can you see on Wen Yunlin’s quilt A.His name. B.His pen. C.His jacket. D.His telephone.What color is Hou Peng’s jacket Green. B.Yellow. C.Orange. D.Black.What’s the structure (结构) of the passage A. B. C. D. 49.What’s the best title (标题) for the passage Boys and Girls B.Two Good BoysC.My Three Friends D.Middle School Students【答案】46.A 47.C 48.A 49.C【导语】本文主要介绍了作者的三位好朋友。细节理解题。根据“It’s Wen Yunlin’s quilt. His name and telephone number are on it.”可知,温云林的被子上有名字和电话号码。故选 A。细节理解题。根据“His jacket is orange.”可知,侯鹏的夹克是橙色的。故选 C。 48.篇章结构题。根据文章内容可知,前三段分别详细地介绍了三个人的年龄、身份以及他们各自的物 品,再结合第四段“Wen Yunlin, Hou Peng and Wu Feifei are all my good friends.”可知,本文是分总的结构。故选 A。最佳标题题。根据“Wen Yunlin, Hou Peng and Wu Feifei are all my good friends.”可知,文章是在介绍作者的三个朋友,标题“我的三个朋友”符合语境,故选 C。DEveryone has a family name. In China, the family name is the first name. But in English countries, the family name is the last name. Do you know how English people get their family names And what do they mean English people usually get their family names in these ways(方式).Some family names come from the places of their homes. If(如果) a man lives on or near a hill, his family name may be(可能是) Hill. In England, people’s names may be Wood, Lake because they live near the wood(树林) or the lake.Some family names come from a person’s job. If a person is a cook who works in a restaurant(饭店) and cooks food for the guests, his family name may be Cook.And many people get their family names from their father’s family names. If you hear the name “Jackson”, you can know that he is the son of Jack.English people usually have ways to get their family names according to the passage.A.two B.four C.three D.five51.A man lives near the lake. His family name may be .A.Hill B.Lake C.Wood D.Cook52.A boy’s family name is Jackson because he is . A.Jack’s father B.Jack’s best friendC.the grandfather of Jack D.the son of Jack 53.The passage is mainly about in English countries.A.family names C.hills and lakes B.English people D.jobs and homes【答案】50.C 51.B 52.D 53.A【导语】本文是一篇说明文。文章阐述了英国人姓氏的来源。有些姓氏源自住的地方,有些来源于从事的工作,还有很多人的姓氏来自他们父亲的姓。50.细节理解题。根据第二段第一句“Some family names come from the places of their homes.”、第三段第一句“Some family names come from a person’s job.”和第四段第一句“And many people get their family names from their father’s family names.”可知,英国人有三种方法获得姓氏。故选 C。 51.细节理解题。根据第二段最后一句“In England, people’s names may be Wood, Lake because they live near the wood(树林) or the lake.”可知,住在湖边的英国人的姓氏可能是“Lake”。故选 B。 52.细节理解题。根据第四段最后一句“If you hear the name ‘Jackson’, you can know that he is the son of Jack.”可知,男孩如果名叫“Jackson”,那么他是 Jack 的儿子。故选 D。 53.主旨大意题。本文通篇都在讲述英国人姓氏的来源。故选 A。第二节阅读并按照要求完成选择根据短文内容, 从方框内所给的 A、B、C、D、E 五个选项中, 选出能填入空白处的最佳选项, 使文章内容完整且符合逻辑。(10 分)We all need friends. Friends are people you know and like. I have two good friends in my school. They are my classmate Wendy and my teacher Li Zhihui. Wendy is from Canada. 54 She is thirteen years old. She is in No. 3 Middle School.55 She thinks (认为) Chinese people are friendly to her.Miss Li is my favorite teacher. She teaches Chinese in my school. We have the same family name. 56 Her first name is Zhihui but my first name is Jingxi. 57 She is from Zhejiang. Her English is very good. 58 She always helps me. I like her very much.根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳答案,使文章意思通顺、内容完整,并将选项填入下列横线上。She is 35 years old.But our first names are different.But my English is not good.She likes China very much.Her Chinese name is Mengmeng.【答案】54.E 55.D 56.B 57.A 58.C【导语】本文介绍了作者的两个朋友。根据“Wendy is from Canada.”可知,此处介绍 Wendy 的相关信息,选项 E“她的中文名字叫萌萌。”符合语境。故选 E。根据“She thinks (认为) Chinese people are friendly to her.”可知,此处介绍 Wendy 对中国的印象,选项 D“她非常喜欢中国。”符合语境。故选 D。根据“Her first name is Zhihui but my first name is Jingxi.”可知,此处介绍她们的名字不同,选项 B“但是我们的名字不一样。”符合语境。故选 B。根据“She is from Zhejiang.”可知,此处介绍李老师的相关信息,选项 A“她今年 35 岁。”符合语境。故选 A。根据“Her English is very good. She always helps me.”可知,此处应介绍作者自己的英语不好,所以李老师经常帮助她,选项 C“但是我的英语不好。”符合语境。故选 C。Ⅳ.补全对话(12 分)从下面方框中选择合适的句子, 填到横线上, 使对话意思完整。A: Hi, Mike. Nice to meet you. B: 59A: Mike, do you like sports B: 60A: Good. 61B: That sounds great. 62 Do you have a basketball A: Yes, I do.B: Great! 63A: It’s in my schoolbag. Here it is.B: OK. 64(Yes,Ido.Whereisit Let’splaybasketball.Let’sgo.E.Hi! Nice to meet you, too. F.ButIdon’thaveabasketball.)【答案】59.E 60.A 61.C 62.F 63.B 64.D【导语】本文是一段两人相约打篮球的对话。根据上句“Hi, Mike. Nice to meet you.”可知是打招呼,故选项 E“见到你也很高兴”符合题意。故选 E。 60.根据“Mike, do you like sports ”可知是一般疑问句,答语为 Yes/No。故选项 A“是的,我喜欢。”符合题意。故选 A。根据“That sounds great.”可知“听起来很棒”的上句应是提建议,故选项 C“让我们打篮球吧。”符合题意。故选 C。根据后句“Do you have a basketball ”可知问有没有篮球,故可推知 B 没有篮球。故选项 F“但是我没有篮球。”符合题意。故选 F。根据答语“It’s in my schoolbag.”可知,上句问地点。故选项 B“它在哪里?”符合题意。故选 B。根据“OK”可知两人达成一致,故选项 D“我们走吧。”符合题意。故选 D。读写题(本题共分两节, 满分 15 分)第一节 (15 分)阅读短文,根据语篇内容,在方框内的缩写文章中,填入与短文意思最符合的单词,每空一词。Hi! Nice to meet you. My name is Bing Dwen Dwen. I’m the mascot (吉祥物) of the Beijing 2022 Olympic Games. I have big eyes and a small mouth. My arms (胳膊) and legs are short. What is it on my left hand Haha, it is a heart pattern to welcome (欢迎) friends all over the world to China. Who is that It is my friend, Shuey Rhon Rhon. It is the mascot of the Beijing 2022 Paralympic Winter Games. It looks like a red lantern.Look! Here are the mascots of the 19th Asian Games Hangzhou 2023. They are Chenchen, Congcong and Lianlian. They get the names from a poem (诗) by Bai Juyi. The mascot Chenchen is blue. Its name comes from theGongchen Bridge. The bridge is about 400 years old. Congcong is yellow. Its name is from the Cong jade ( 玉) pendant. The mascot Lianlian is green. It stands for West Lake (西湖). It gets its name from the lotus leaves (莲叶) in West Lake. Look at them. They are welcoming every friend with open arms.We are very cute, right (My name is Bing Dwen Dwen. I’m the mascot(吉祥物) of the Beijing 2022 Olympic Games. My friend Shuey Rhon Rhon is the mascot of the Beijing 2022 Paralympic Winter Games. It looks like a65lantern. Here are the mascots of the 19th Asian Games Hangzhou 2023. They are Chenchen, Congcong and Lianlian.They get the66from a poem(诗) by Bai Juyi. Chenchen is67. Its name comes from the Gongchen Bridge. Congcong is yellow. Its name is from the Cong jade pendant. Lianlian is green. It68for West Lake. They are welcoming every friend69open arms.We are very70right )65. 66. 67. 68. 69. 70.第二节(共 9 分)阅读短文,根据语篇内容回答 3 个问题 B.再读短文,回答下列问题。Is Shuey Rhon Rhon the mascot of the Beijing 2022 Olympic Games What color is the mascot Congcong Where does the mascot Lianlian get its name 【答案】65.red 66.names 67.blue 68.stands 69.with 70.cute 71.No, it isn’t. It is the mascot of the Beijing 2022 Paralympic Winter Games. 72.Yellow. 73.It gets its name from the lotus leaves in West Lake.【导语】本文介绍了奥运会吉祥物冰墩墩、雪容融以及第 19 届亚运会的吉祥物宸宸、琮琮和莲莲。 65.根据“It looks like a red lantern.”可知雪容融看起来像一个红色的灯笼。故填 red。根据“They get the names from a poem (诗) by Bai Juyi.”可知它们的名字来自白居易的一首诗。故填 names。根据“The mascot Chenchen is blue.”可知吉祥物宸宸是蓝色的。故填 blue。根据“The mascot Lianlian is green. It stands for West Lake (西湖).”可知莲莲是绿色的,代表西湖。故填 stands。根据“They are welcoming every friend with open arms.”可知他们张开双臂欢迎每一位朋友。故填 with。 70.根据“We are very cute, right ”可知吉祥物很可爱。故填 cute。根据“It is my friend, Shuey Rhon Rhon. It is the mascot of the Beijing 2022 Paralympic Winter Games.”可知雪容融是北京 2022 年冬残奥会的吉祥物。故填 No, it isn’t. It is the mascot of the Beijing 2022 ParalympicWinter Games.根据“Congcong is yellow.”可知琮琮是黄色的。故填 Yellow.根据“The mascot Lianlian is green...It gets its name from the lotus leaves (莲叶) in West Lake.”可知吉祥物莲莲的名字来源于西湖的荷叶。故选 It gets its name from the lotus leaves in West Lake.阅读填空题(本题共分两节, 满分 22 分)第一节 语法填空题(满分 11 分)阅读下面材料,按照句子结构的语法情况和上下文连贯的要求,在空白处填入适当的词或用括号中所给词的正确形式填空。每空不超过两词。Three students are talking about something about themselves.Speaker 1: I’m Alan. I’m from England and now I live in China. My parents 74 (be) teachers in a middle school. My father has a phone and it’s blue. My 75 (mother) is red. Look at my room. It’s not tidy. What are76 (that) on my bed They’re my jackets and hat. Is that my computer on the desk No, it’s not 77 (I). It’s my father’s.Speaker 2: I am Wang Yuqiang. I am a boy from 78 (China). Is Wang my first name No, it’s my last name. I have a happy family. My parents buy a new house. My room is big. I clean it every day. My mother always79 (say) my room is tidy.Speaker 3: I am John. I am 80 American boy. I have two twin (双胞胎) 81 (sister), Lucy and Lily. My room is tidy, 82 theirs is not. Their picture books, toys and shoes are everywhere. They often ask me to 83 (help) them when they can’t find 84 (they) things.【答案】are 75.mother’s 76.those 77.mine 78.China 79.says 80.an 81.sisters 82.but 83.help 84.their【导语】本文是三个学生正在谈论关于他们自己的事情。句意:我父母是一所中学的老师。本句时态是一般现在时,主语“My parents”是复数,be 动词用 are。故填 are。句意:我妈妈的(手机)是红色的。根据“My father has a phone and it’s blue. ”可知我爸爸的手机是蓝色的,此处是说“我妈妈的(手机)”,即 my mother’s。故填 mother’s。 76.句意:我床上的那些是什么?根据“are”可知,应使用复数 those,故填 those。句意:不,它不是我的。根据“No, it’s not...”可知,此处表示“我的电脑”,用 mine 代替“my computer”,故填 mine。句意:我是一个来自中国的男孩。from China“来自中国”。故填 China。句意:我妈妈总是说我的房间很整洁。本句时态是一般现在时,主语是“My mother”,动词用三单,故填 says。句意:我是一个美国男孩。此处泛指“一个男孩”,American 首字母发元音音素,不定冠词 an 符合题意。故填 an。句意:我有两个双胞胎姐妹,露西和莉莉。two 修饰可数名词复数,故填 sisters。 82.句意:我的房间很整洁,但她们的却不整洁。前后两句构成转折关系,用 but 连接,故填 but。句意:当他们找不到他们的东西时,他们经常让我帮助他们。ask sb. to do sth“让某人做某事”,故填 help。句意:当他们找不到他们的东西时,他们经常让我帮助他们。此处指“他们的东西”,用形容词性物主代词修饰名词。故填 their。第二节(满分 11 分)阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺,意思完整,每空晚填一词,每词限用一次。(loseonepurpleEnglishnotebookfindtooIlastnumbermust)Hi! My name is Amy Brown. Amy is my 85 name and Brown is my 86 name. I’m an 87girl. This morning, I 88 my schoolbag in the school library. I 89 find it. My schoolbag is 90 and black. In it, you can see a dictionary and some 91 . If you 92 my schoolbag, please call me. My telephone 93 is 323-0929. You can e-mail me, 94 . 95 e-mail address (地址) is amybrown@. Thanks!【答案】85.first 86.last 87.English 88.lost 89.must 90.purple 91.notebooks92.find 93.number 94.too 95.My【导语】本文是 Amy Brown 的一则寻物启事。句意:Amy 是我的名字。根据“Amy Brown”可知前为名字,后为姓氏;first name“名字”,故填 first。 86.句意:Brown 是我的姓氏。根据“Amy Brown”可知前为名字,后为姓氏;last name“姓氏”,故填 last。 87.句意:我是一个英国女孩。根据空前“an”可知空处填以元音音素开头的单词;根据备选可知 English 符合题意,即“一个英国女孩”,故填 English。句意:今早,我在学校图书馆丢了我的书包。根据“...find it”可知是丢了;根据“This morning”可知是一般过去时态,故动词 lose 用其过去式 lost。故填 lost。句意:我必须找到它。根据“find”并结合备选词可知此处填情态动词,情态动词后跟动词原形,故填 must。句意:我的书包颜色是紫色和黑色的。根据“black”可知是颜色,purple“紫色的”符合题意,故填 purple。 91.句意:在里面,你可以看到一本字典和一些笔记本。根据“see a dictionary and some”可知,书包里应是 学习用品,notebook“笔记本”符合题意,空格前“some”后面用复数名词。故填 notebooks。句意:如果你找到我的书包,请给我打电话。根据“please call me”可知,应是找到书包的话打电话给我, find“找到”符合题意。此处是 if 引导的条件状语从句,应该遵循“主将从现”的原则,主语是 you,谓语动词用原形。故填 find。句意:我的电话号码是323-0929。根据“323-0929”可知是电话号码,phone number“电话号码”,故填number。句意:你也可以发邮件给我。根据“My telephone…is 323-0929.”并结合句意应填“也”,位于肯定句末并且逗号隔开用 too,故填 too。句意:我的邮件地址是 amybrown@.。此处修饰名词需填形容词物主代词,指“我的邮件地址”。 I 的形容词性物主代词为 my,句首单词首字母要大写。故填 My。Ⅶ. 书面表达(满分 20 分)假如你是来自英国的交换生 Gina。你在中国交了一位新朋友 Wang Lin。请你根据下面的提示,写一篇英语短文,介绍一下这位新朋友。提示:1. How old is he Where is he from What class is he in What’s his hobby Are you the same or different 要求:1.语句通顺、语言流畅;可适当发挥;不少于 60 词。【答案】例文My name is Gina. I have a new friend at school.His name is Wang Lin. He is 12 years old. Wang Lin is from Dalian. The handsome boy has short black hair and wears a pair of glasses. He is in Class Three and we are in the same class. Wang Lin likes playing tennis. He can play it very well. Wang Lin and I are the same in many ways. We both like reading and playing tennis.And we often help each other. I am happy to be his friend.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇记叙文,为材料作文;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:根据所给提示完成写作,注意标点符号及大小写等问题,不要犯语法错误。注意上下文之间的逻辑关系,语意连贯。[写作步骤]第一步,介绍这位朋友的年龄和国籍;第二步,介绍他的班级和爱好以及你们之间的相似之处;第三步,最后表达总结。[亮点词汇]①a pair of 一副②like doing sth 喜欢做某事③help each other 互相帮忙[高分句型]The handsome boy has short black hair and wears a pair of glasses.(and 并列句)(2024) (请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!) (选择题(请用2B铅笔填涂)(1—35小题每小题1分)1.[ A] [ B ] [ C][ D ][ E]6.[A] [ B ] [ C]2.[ A] [ B ] [ C][ D ][ E]7.[A] [ B ] [ C]3.[ A] [ B ] [ C][ D ][ E]8.[A] [ B ] [ C]4.[ A] [ B ] [ C][ D ][ E]9.[A] [ B ] [ C]5.[ A] [ B ] [ C][ D ][ E]10.[A] [ B ] [ C]11.[ A] [ B ] [ C]12.[ A] [ B ] [ C]13.[ A] [ B ] [ C]14.[ A] [ B ] [ C]15.[ A] [ B ] [ C]16.[ A] [ B ] [ C]17.[ A] [ B ] [ C]18.[ A] [ B ] [ C]19.[ A] [ B ] [ C]20.[ A] [ B ] [ C]21.[ A] [ B ] [ C]22.[ A] [ B ] [ C]23.[ A] [ B ] [ C]24.[ A] [ B ] [ C]25.[ A] [ B ] [ C]26.[ A] [ B ] [ C]27.[ A] [ B ] [ C]28.[ A] [ B ] [ C]29.[ A] [ B ] [ C]30.[ A] [ B ] [ C]31.[ A] [ B ] [ C]32.[ A] [ B ] [ C]33.[ A] [ B ] [ C]34.[ A] [ B ] [ C]35.[ A] [ B ] [ C](36—64小题每小题2分)54.[ A] [ B ] [ C][ D ][ E]55.[ A] [ B ] [ C][ D ][ E]56.[ A] [ B ] [ C][ D ][ E]57.[ A] [ B ] [ C][ D ][ E]58.[ A] [ B ] [ C][ D ][ E]59.[ A] [ B ] [ C][ D ][ E ][ F]60.[ A] [ B ] [ C][ D ][ E ][ F]61.[ A] [ B ] [ C][ D ][ E ][ F]62.[ A] [ B ] [ C][ D ][ E ][ F]63.[ A] [ B ] [ C][ D ][ E ][ F]64.[ A] [ B ] [ C][ D ][ E ][ F])人教版七上期中考试答题卡(条码粘贴处)姓 名: 准考证号:(缺考标记违纪标记以上标记由监考人员用2B铅笔填涂!) (注意事项答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚。请将准考证条码粘贴在右侧的[条码粘贴处]的方框内。选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须用0.5mm黑色字迹的签字笔填写,字体工整。请按题号顺序在各题的答题区内作答,超出范围的答案无效,在草纸、试卷上作答无效。保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、刮纸刀。6.填涂样例正确[■]错误[--][√][×])36.[ T ] [ F ] 41.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 46.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 50.[ A ] [ B ] [ C ][ D ]37.[ T ] [ F ] 42.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 47.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 51.[ A ] [ B ] [ C ][ D ]38.[ T ] [ F ] 43.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 48.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 52.[ A ] [ B ] [ C ][ D ]39.[ T ] [ F ] 44.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 49.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 53.[ A ] [ B ] [ C ][ D ]40.[ T ] [ F ] 45.[ A ] [ B ] [ C ][ D ]非选择题(请在各试题的答题区内作答)Ⅴ. 读写题(本题共分两节,共计 15 分)第一节(每空一词,每题 1 分,共 6 分)65. 66. 67. 68. 69.70.第二节(共 9 分)71.72.73.Ⅵ. 阅读填空题(本题共分两节,共计 22 分)第一节 语法填空(共 11 小题,每小题 1 分,共计 11 分)74. 75. 76. 77. 78.79. 80. 81. 82. 83.84.第二节 选词填空(共 11 小题,每小题 1 分,共计 11 分)85. 86. 87. 88. 89.90. 91. 92. 93. 94.95.第六部分 书面表达(共 1 题;满分 20 分)(请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 人教版七年级英语上册(2024)期中考试试卷【答题卡】.docx 人教版七年级英语上册(2024)期中考试试卷(原卷版).docx 人教版七年级英语上册(2024)期中考试试卷(听力音频).mp3 人教版七年级英语上册(2024)期中考试试卷(答案版).docx