资源简介 河南省实验中学2025——2026学年上期期中考试高一年级 科目:英语(时间:120分钟 满分:150分)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What are the speakers talking about A. Italian food. B. A trip. C. The weather.2. How will the speakers probably get to the restaurant A. By bus. B. By car. C. On foot.3. What does the woman think of the film A. Exciting. B. Boring. C. Touching.4. What was the woman expecting last night A. A text message. B. A phone call. C. A party invitation.5. What is the probable relationship between the speakers A. Co-workers. B. Classmates. C. Brother and sister.第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答以下小题。6. Where did the woman meet her new friend A. In a park. B. In a museum. C. In a cafe.7. What will the woman do tomorrow A. Play with Tina. B. Pay a visit to Mary. C. Work with her mom.听下面一段对话,回答以下小题。8. What is the woman A. A golf coach. B. A businesswoman. C. A skilled athlete.9. What can we know about the man A. He doesn’t like practicing golf.B. He has been playing golf for years.C. He wants to learn from the woman.听下面一段对话,回答以下小题。10. Why did the woman stay up late last night A. To have a party. B. To wait for her brother. C. To welcome her parents.11. Who gave a family speech last night A. The woman. B. The woman’s father. C. The woman’s mother.12. What is the woman’s brother probably doing now A. Meeting with new teachers.B. Catching up with old friends.C. Taking photos with new classmates听下面一段较长对话,回答以下小题。13. When will the visitors come A. In March. B. In April. C. In May.14. How many visitors are coming A. 8. B. 10. C. 12.15. What will the visitors do on the second day A. Go to party. B. Go sightseeing. C. Visit schools.16. Where will the visitors go on the final day A. To London. B. To the coast. C. To Scotland.听下面一段独白,回答以下小题。17. How long did the speaker work a day A. For 9 hours. B. For 10 hours. C. For 12 hours.18. What made the speaker feel interested A. Showing tourists the city.B. Meeting interesting dressers.C. Taking people to restaurants.19. Which trip brought the speaker the most money A. The one to the club. B. The one to the theatre. C. The one to the airport.20. Why did the speaker give up the job A. She was tired. B. She lost interest in it. C. She moved to Vancouver.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。AThe British Art Prize offers a unique chance for artists to make a name and sell their artworks.Entry RequirementsAll styles, media and techniques will be considered. Entries may include paintings, drawings, textile (织物), prints or mixed media. Group artworks can be submitted (提交).Exhibits must be original and the artist must have all rights to the work. Open to everyone whether you’re professional or not.Each artwork must be within a total of 275cm x 275cm (including the frame) and must not project more than 50cm from the wall.* Works created by AI will not be considered.Entry ProcessPress “Enter Now” and complete all seven steps of the registration process.Once you have registered and paid, you may upload digital images of your artwork and answer questions about your works. Once you are happy with your submission, click the Save and Finish button to complete your entry.The entry fee for the first artwork is 20 and 17 for any additional artwork. You may enter up to 20 works.First PrizeThe winner will receive a 2000 cash prize, 750 worth of Derwent art materials plus a six-page feature in a future issue of Artists & Illustrators.Second PrizeA 500 cash prize plus 750 worth of Staedtler products and inclusion in the Artists &Illustrators British Art Prize winners’ special issue where a 10-page editorial (社论) will include images of all the shortlist and winners.Third PrizeA 500 Pegasus art supplies gift ticket, a 500 personalised Stabilo gift pack and inclusion in the British Art Prize winners’ special issue where a 10-page editorial will include images of all the shortlist and winners.21. Which entry meets the requirements A. A super painting made by AI B. A handmade textile 3 meters high.C. A copy of Da Vinci’s masterpiece. D. An original mixed media by a group.22. How much will you pay if you enter 5 works A. 37. B. 85. C. 88. D. 100.23. Which belongs to a second prize winner A. A 2000 cash prize. B. 750 worth of Staedtler products.C. 750 worth of Derwent art materials. D. A 500 personalized Stabilo gift pack.BHarold Simmons never intended to become a neighborhood legend. At 73, he was just a retired worker with too much time and an empty backyard. What started as a simple garden railroad project quickly became something extraordinary.It began with a single circular track and an old steam engine he’d rescued from a sale. Each day, he would add tiny details—a tiny general store, a little church and some handmade trees. The neighborhood children would sometimes look over the fence, their eyes wide with wonder.One particularly curious 10-year-old named Maya started visiting regularly after school. Her working parents appreciated that Harold didn’t mind her watching him work. He’d explain each tiny detail. Word spread. Neighbors who had previously just waved politely stopped to admire Harold’s growing landscape. Children brought their parents. Retired workers shared stories about the real trains and towns the models represented.When the local elementary school heard about Harold’s project, they asked if he’d be willing to host a field trip. Harold was surprised. Suddenly, classrooms of children were learning history, engineering, and creativity through his tiny railroad.Maya persuaded her uncle to create a website showing Harold’s railroad. It went popular locally and then regionally. People started sending him mini pieces like a tiny water tower from Wisconsin. Soon the railroad became a living history museum, a classroom, and a gathering place.On weekends, Harold would let children control the trains, their small hands carefully managing the controllers and their faces lit with pure joy. Some parents noticed their kids were learning patience, precision (细致), and storytelling through this simple hobby.By the time Harold turned 80, his backyard had become a community landmark. Local schools included visits into their curriculum (课程) and retirement homes organized group trips. Artists and historians turned to him. The tiny tracks became something magical, showing how passion, creativity, and openness could build connections far bigger than anyone could imagine.24. Why did Harold start building the garden railroad A. To kill his spare time. B. To host field trips.C. To train local children. D. To become famous.25. What was the neighbors’ attitude toward Harold’s project A. Critical. B. Appreciative. C. Negative. D. Uncertain.26. Why did Harold’s project attract the local elementary school A. It was praised on a website. B. It had an educative value.C. It included a new steam engine. D. It was a garden programme.27. What lesson can we learn from the story A. One is never too old to learn. B. Many hands make light work.C. Education knows no boundaries. D. Small things make a big difference.CThe Yellow River is the cradle of China’s civilization. And flood control and prevention have always been key to the well-being of the people living along it. Now, scientists can better work on these issues by giving the river a digital twin.The digital twin of the Yellow River uses various technologies, including big data, artificial intelligence, and the internet of things. Devices (设备) set up along the river collect and transmit information to the center. Based on the information, a 3D model of the river is presented on the computer screen. It’s like the Yellow River has a twin that reflects its real conditions.One big breakthrough in the river’s digital governance is “smart stones”. According to Wang Qin, a lead researcher at the Information Center of Yellow River Henan Bureau, a smart stone is a water-proof stone-shaped device with chips, a battery, and a signal transmitter. They are buried in important dike (堤坝) locations to record and report the movement of dike stones. “Upon feeling movement of the dike stones, the smart stone sends an alarm to the center for quick response,” Wang said.“In the past, researchers had to learn the conditions of the dike on the spot by themselves, putting their lives at risk,” said Zhao Xiao from the bureau. “Now the smart stones can do this for us, more safely, quickly, and accurately.”And in the sky, drones (无人机) are flying. On the routes designed by engineers, the drones become expert patrollers (巡逻员) of the river, looking at its dikes and flood prevention projects. According to Shen Lin from the Yellow River Conservancy Commission, thanks to the drones, researchers at the command center can get first-hand photos and information. “Researchers then update the 3D model according to the changes the drones reported. The newly updated model helps us test our floodwater release plans in case we ever need to batten down the hatches (未雨绸缪),” said Shen.Under the water and up in the sky, intelligence systems are helping to protect the Yellow River Basin on all fronts. According to the Ministry of Water Resources, in the future, we can expect to see the construction of an even more comprehensive digital system for this important river.28. What is the main purpose of creating a digital twin of the Yellow River A. To do historical research.B. To create a virtual tourist attraction.C. To raise public awareness of river protection.D. To improve flood control and prevention efforts.29. How do the smart stones help with the river’s digital governance A. They record water quality.B. They improve the river’s beauty.C. They monitor and report dike movements.D. They serve as markers for important locations.30. What is one of the functions of drones in the digital governance of the Yellow River A. Attracting tourists. B. Giving warning of coming floods.C. Testing water quality. D. Collecting information on dike conditions.31. What does the underlined word “comprehensive” in the last paragraph probably mean A. Complete. B. Basic. C. Beautiful. D. Natural.DFishing is a way of life for people who live on the floating villages of Cambodia’s Tonle Sap Lake. These Southeast Asians depend on fish in the lake. But those fish are in trouble.Generally, their numbers in Tonle Sap Lake have been falling sharply. Compared to the number in 2003, just 12 percent as many could be found in 2019. Chevalier was part of a team that shared those data in Science of the Total Environment. “If the tendency (趋势) continues,” he says, “there will be nothing for people there to eat any more.”Dams (大坝) are a big problem, Chevalier says. These structures break up river systems. With growing human populations, overfishing becomes more of a threat. As people keep fishing, the share of fish left there could decrease even more. Pollution threatens freshwater ecosystems, too. People have also been changing the land in ways that damages the habitat in lakes and streams. And then there’s a growing number of non-native harmful species. Lastly, global warming has been causing harm by stressing both fish and their food sources.Still, the situation isn’t hopeless. Researchers are working to identify the most effective ways to change that. One way is to remove outdated or ill-placed dams. The largest such U. S. project took down four dams from the lower Klamath River. Soon after, thousands of salmon (鲑鱼) were swimming upstream through this newly opened stretch. Elsewhere, dam operators can reduce harm by changing river flows. Limiting flow too much can cause downstream areas to dry up. Smarter dam placement would also help.“Restoring habitat can help if done right. But this work costs money. And it’s hard to restore entire streams,” John Gray, a fish biologist, says. In 2022, scientists tried repopulating some fish species at Tonle Sap Lake. However, nearly half the fish were caught less than three months later.With each success or failure, scientists learn how better to deal with these big problems. Teens can get involved. Many conservation groups welcome help from people of any age.32. Why is fishing mentioned in the first paragraph A. To present a way of living. B. To lead to the main concern.C. To state the best fishing place. D. To stress the value of tradition.33. Which of the following is a way to settle the problem caused by dams A. Increasing the use of dams.B. Turning dams into river habitats.C. Choosing the locations for dams wisely.D. Limiting the river water flowing downstream.34. What does Gray think of restoring habitat A. It has limited benefits. B. It is of no ues.C. It will bring worse results. D. It is money-saving.35. What is the best title of the text A. Benefits of Protecting Fish B. Threats to Southeast AsiaC. Remove Old Dams to save Salmon D. Help Tonle Sap Fish Survive第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Think back to the last time you shopped for fruits and vegetables. You may have noticed some items labelled (贴标签于) with the word “organic”. 36“Organic” refers to the way food is grown. To be labelled as organic, food production must meet strict guidelines. These can be different depending on where you live. In the United States, organic foods must be grown or raised without using pesticides (杀虫剂) or chemical fertilizers.37 That changed after the Industrial Revolution. During the 20th century, many ideas that were used by factories and big businesses were put into action on farms. This helped some farms grow larger and produce more.The organic movement was started to get back to the old traditional ways of farming. Why Many believe the chemicals and pesticides used in modern farming can be harmful to your health. ___ 38_ __ And those who support the organic movement also point to its benefits for the environment.Have you ever compared organic and non-organic foods at the grocery store If so, you know that organic food tend to cost more. This happens for many reasons. Organic farming produces fewer crops. 39 Additionally, organic farms spend more money taking care of the animals they raise. These and other factors drive the cost of organic food up.Is organic food worth the extra cost Some people believe it is. They may think it tastes better or just prefer to eat food that has not been grown using chemicals. 40 They are still trying to find a major difference between organic and non-organic food in terms of safety, nutrition, or taste. Still, others argue that the environmental benefits of organic food make it worth the price.A. Have you ever wondered what that means B. The cost of production is also usually higher.C. For most of history, almost all food was organic.D. Are you wondering if organic food is right for you E. Many people are willing to pay more for organic food.F. Some also think organic foods are naturally more nutritious.G. Scientists have studied organic and non-organic foods for many years now.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Sirio Persichetti cannot speak and cannot feed himself. But the seven-year-old Italian boy has become a(n) 41 on social media.Sirio has had a disease that 42 the movement of his legs and arms. His mouth is permanently open, which prevents him from forming words 43 or swallowing(吞咽). But he 44 his condition with such a love for life that his mother, Valentina, decides to create an account on Facebook to share his everyday life in hopes of 45 others.She shares 46 videos of him under the title Sirio and the Tetrabonds. Valentina 47 the descriptions that go with each of Sirio’s videos. She does so by 48 the world as seen through her son’s eyes.“Here I am arriving at the playground, fearless and proud, while mama watches me like an eagle. It’s not 49 trying to live a normal life when you have disabilities, but I 50 anyway,” reads one video description.The videos have touched the hearts of people all over the world.“We want to tell the story of disability in a(n) 51 way. We just tell it for what it is,” said Valentina, who wanted to show that children with special needs can still have 52 and lead a happy life. “We understand that it is necessary to talk about disability without seeking 53 .”Valentina admitted she never 54 her son to become famous on social media. “But we realized that is useful,” she said, “It helps to make the life of many 55 people much more normal.”41. A. expert B. star C. captain D. athlete42. A. affects B. needs C. starts D. controls43. A. loudly B. willingly C. slowly D. correctly44. A. signs up B. relies on C. deals with D. cut out45. A. inspiring B. rewarding C. reminding D. annoying46. A. cold-blooded B. well-preserved C. heart-warming D. time-saving47. A. ignores B. writes C. notices D. dislikes48. A. blaming B. accepting C. considering D. imagining49. A. painful B. embarrassing C. easy D. shameful50. A. try B. fail C. quit D. insist51. A. amazing B. scary C. intelligent D. different52. A. income B. fun C. friendship D. audience53. A. pity B. donation C. judgement D. strength54. A. pushed B. expected C. encouraged D. helped55. A. old B. kind C. disabled D. poor第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。The 56 (connect) between Shaolin Kung Fu and Traditional Chinese Medicine (TCM) dates back to Bodhidharma, 57 religious man from India. He is 58 (wide) believed to have come to China in the 6th century. He taught the monks at the Shaolin Temple how to use Kung Fu exercises and medical techniques ____59____ (improve) their physical and mental health.Today, the monks at the Shaolin Temple still believe that combining Kung Fu exercises with those practices can improve their health and well-being by 60 (regulate) energy in the body and activating the 61 (body) self-healing abilities. For example, Kung Fu exercises are used to guide energy flow in the body, while acupuncture and herbal medicine ____62____ (apply) to relieve pain and treat different ____63____ (illness).The Shaolin Temple also offers TCM courses and workshops for visitors. There is even a clinic in the temple ____64____ visitors can receive treatments. Of course, it mainly focuses 65 TCM practices.第四部分 写作 (共两节,满分40分)第一节 (满分15分)66. 假定你是李华,上周六你班组织了一次市图书馆义工活动。请你给热衷志愿工作的留学生Daniel写一封邮件,内容包括:1. 活动的目的和过程;2. 你的感悟。注意:1. 写作词数应为80个左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Daniel,Knowing you are passionate about volunteer activities, I’m writing to tell you one.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua第二节(满分25分)67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。A Journey of Self-discoverySince childhood, I had always been overshadowed by my elder sister, Lily, who was the epitome (缩影) of perfection in the eyes of our parents and everyone around us. She was an outstanding student, consistently topping her class in every subject. She was also a gifted pianist, her fingers dancing gracefully over the keys, creating the most beautiful melodies that could move people to tears. In contrast, I was just an ordinary kid. My grades were plain, and I had no particular talent that could make me stand out.Our parents, especially my mother, always compared me to Lily. This constant comparison made me feel less confident and inadequate. So, I forced myself to study for long hours, even when I was exhausted. I also took piano lessons, but my clumsy fingers could never produce the same magic as Lily’s.In high school, I joined the drama club, thinking that it might be a way to shine. I was so eager to prove myself that I took on every role that came my way, regardless of whether it suited me or not. I tried to parrot the acting styles of famous actors, but my performances always seemed forced and unnatural. The other club members started to give me strange looks, and I could sense their disappointment. I started to question myself: Why was I trying so hard to be someone I wasn’t One day, while helping out in the school library, I accidentally discovered a book on photography. As I flipped through the pages, I was fascinated with the charming images. That night, I started to imagine myself behind the camera, capturing the beauty of the world around me. The next day, I used my savings to buy a second-hand camera. I began to explore the school campus, taking pictures of the old buildings, the blooming flowers, and the smiling faces of my classmates. I found I could photograph in a way that made the ordinary look extraordinary.注意:(1) 续写词数应为150个左右;(2) 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。With my camera in hand, I began to gain some confidence.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________The photography competition gave me more than an honor.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________2025—2026学年高一年级英语试卷答案听力 (共两节,满分30分)1-5 BCCBA 6-10 CABCA 11-15 CBABA 16-20 BABCA1. What are the speakers talking about A. Italian food. B. A trip. C. The weather.【答案】B【解析】【原文】W: How did you enjoy your travel to Italy M: Oh, I liked it very much. The food was good and I visited many beautiful places. But the weather was a little cold in the north and I didn’t like it.2. How will the speakers probably get to the restaurant A. By bus. B. By car. C. On foot.【答案】C【解析】【原文】M: The car won’t start. I think we’re out of gas. Maybe we can catch a bus to get to the restaurant.W: There aren’t any buses here. Let’s walk. It’s not far.3. What does the woman think of the film A. Exciting. B. Boring. C. Touching.【答案】C【解析】【原文】M: I’m so excited, because I’m going to watch the movie Green Book tonight.W: I went to see it with Tom yesterday. He fell asleep, but I was deeply moved.4. What was the woman expecting last night A. A text message. B. A phone call. C. A party invitation.【答案】B【解析】【原文】W: Why didn't you call me last night I was waiting for you to call me and tell me the address of the party.M: What I sent you three or four messages.5. What is the probable relationship between the speakers A. Co-workers. B. Classmates. C. Brother and sister.【答案】A【解析】【原文】W: I hope you can come to the party on Saturday.M: I didn't know I was invited.W: Sure you are. Everyone in our office is invited.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答以下小题。6. Where did the woman meet her new friend A. In a park. B. In a museum. C. In a cafe.7. What will the woman do tomorrow A. Play with Tina. B. Pay a visit to Mary. C. Work with her mom.【答案】6. C 7. A【解析】【原文】W: I’ve got a new friend, Dad! Her name is Tina.M: Great, is your new friend in your class W: No, Tina goes to a different school. I went to the museum with Mary after school today. And we got talking to her in the cafe next to the museum.M: That’s nice.W: Tina’s mom works at an amusement park. Tina invited me to go to the park and play with her tomorrow.M: It sounds good! Enjoy yourselves.听下面一段对话,回答以下小题。8. What is the woman A. A golf coach. B. A businesswoman. C. A skilled athlete.9. What can we know about the man A. He doesn’t like practicing golf.B. He has been playing golf for years.C. He wants to learn from the woman.【答案】8. B 9. C【解析】【原文】M: Wow, you’re really good at playing golf. I think you play better than some trained players. I knew you are successful in business. But I didn’t know you are a serious golfer until I lost the game.W: Thanks for your praise. I play golf for pleasure. You are great, too. You are only a beginner, after all.M: Yep, I didn’t consider playing golf as a fun activity. But now, I guess I’m attracted by it.W: That’s a perfect beginning. Practice more, and you will get somewhere.M: So another round Could you please teach me more skills W: With pleasure. But I have to leave now. How about playing golf again this Saturday M: OK. See you then.听下面一段对话,回答以下小题。10. Why did the woman stay up late last night A. To have a party. B. To wait for her brother. C. To welcome her parents.11. Who gave a family speech last night A. The woman. B. The woman’s father. C. The woman’s mother.12. What is the woman’s brother probably doing now A. Meeting with new teachers.B. Catching up with old friends.C. Taking photos with new classmates.【答案】10. A 11. C 12. B【解析】【原文】M: Good morning, Molly! You look like you didn’t get much sleep. I heard a lot of noise coming from your apartment last night.W: Oh, I’m sorry about the noise, Fred. I hope we didn’t disturb you too much. We had a New Year party last night and went to bed really late.M: Oh, that’s OK, Molly. I also heard some of the conversations coming from your apartment. I heard a woman’s voice. Was that your mom W: Yes, that was my mom. She was giving a family speech again. And my dad was busy cooking. Guess who was with us last night M: Your brother Is he back from Japan W: Yes! He got home last night.M: Oh, that’s great news! I’d like to see him now! Where is he now W: He is out with some of his old schoolmates. He’s probably showing them the pictures of his new teachers and classmates from abroad.听下面一段较长对话,回答以下小题。13. When will the visitors come A. In March. B. In April. C. In May.14. How many visitors are coming A. 8. B. 10. C. 12.15. What will the visitors do on the second day A. Go to party. B. Go sightseeing. C. Visit schools.16. Where will the visitors go on the final day A. To London. B. To the coast. C. To Scotland.【答案】13. A 14. B 15. C 16. B【解析】【详解】M: Now, Cathy, do you know when the visitors from India are coming W: We offered them three choices, the end of March, the middle of April and the beginning of May. And they chose the earliest one, which is good actually with the exams coming up in May.M: Right. And how many are coming Did you say about 12 W: Yes, they said 12 at first but changed to 10 this morning.M: Good, we have eight weeks to prepare. Here are my suggestions. On the first day a welcome party. Then they come to visit the schools in this district on the second and third days.W: We've got to know this group want to look at how computers are being used in the classroom.M: Exactly. So I want to ask Mr. Goodman to give a talk on this on the afternoon of the third day.W: That'll fit in very nicely.M: And on the last day they want to do some sightseeing. We could take them on the tour of London. But many of them may have been there already. And Scotland is too far away.W: Why not take them for a walk along the coast It should be interesting.M: Good idea, Cathy. I'm sure they'll like it.听下面一段独白,回答以下小题。17. How long did the speaker work a day A. For 9 hours. B. For 10 hours. C. For 12 hours.18. What made the speaker feel interested A. Showing tourists the city.B. Meeting interesting dressers.C. Taking people to restaurants.19. Which trip brought the speaker the most money A. The one to the club. B. The one to the theatre. C. The one to the airport.20. Why did the speaker give up the job A. She was tired. B. She lost interest in it. C. She moved to Vancouver.【答案】17. A 18. B 19. C 20. A【解析】【原文】W: My name is Gracie Brown. For three years and six months, I worked as a taxi driver for Downtown Taxi in Vancouver. I drove my cab five days a week from 3:00 in the afternoon until around 12:00 at night. There were traffic jams every afternoon, but it didn't bother me. Most passengers were nice enough, although I can’t remember most of them. I liked to show tourists our beautiful city. A lot of tourists from Asia visited Vancouver. In the evening, I took people out to restaurants, clubs and theatres. It was interesting to see people dressed in their best clothes for parties. The most interesting customer I had was a man dressed as a bird! I can still remember the scene clearly and I think I'll never forget it. My cab was always clean and I always tried to be friendly. The trip to the airport was usually my biggest tip. I liked my job and made a comfortable living. However, as we know, it is really a tiring job. So I don’t drive a taxi anymore. Now I have lots of free time, but sometimes I miss meeting new people.A【答案】21. D 22. C 23. B【解析】【21题详解】细节理解题。根据Entry Requirements部分中“Entries may include paintings, drawings, textile (织物), prints or mixed media. Group artworks can be submitted (提交).(参赛作品可以包括油画、素描、纺织品、印刷品或混合媒介。团体作品可以提交)”和“Exhibits must be original and the artist must have all rights to the work.(展品必须是原创的,艺术家必须拥有作品的所有权利)”可知,D项“一个团队创作的原创混合媒介”可以参赛,故选D。【22题详解】细节理解题。根据Entry Process部分中“The entry fee for the first artwork is 20 and 17 for any additional artwork. You may enter up to 20 works.(第一件作品的报名费为20英镑,其他作品的报名费为17英镑。你最多可以提交20件作品)”可知,5件作品需支付20+17×4=88英镑,故选C。【23题详解】细节理解题。根据Second Prize部分中“A 500 cash prize plus 750 worth of Staedtler products and inclusion in the Artists &Illustrators British Art Prize winners’ special issue where a 10-page editorial (社论) will include images of all the shortlist and winners.(500英镑的现金奖励加上价值750英镑的Staedtler产品,并包含在艺术家与插画家英国艺术奖获奖者特刊中,其中10页的社论将包括所有入围名单和获奖者的照片)”可知,价值750英镑的Staedtler产品属于二等奖奖品,故选B。B【答案】24. A 25. B 26. B 27. D【24题详解】细节理解题。根据文章第一段中“At 73, he was just a retired worker with too much time and an empty backyard.( 73岁时,他只是一个退休工人,有太多的时间和空荡荡的后院)”可知,Harold开始建造花园铁路是为了消磨空闲时间。故选A项。【25题详解】推理判断题。根据文章第三段中“Word spread. Neighbors who had previously just waved politely stopped to admire Harold’s growing landscape. Children brought their parents. Retired workers shared stories about the real trains and towns the models represented.( 消息传开了。以前只是礼貌挥手的邻居们停下来欣赏哈罗德不断扩大的景观。孩子们带着父母一起来。退休工人们分享了模型所代表的真实火车和城镇的故事)”可知,邻居们对Harold的项目是欣赏和喜爱的。故选B项。【26题详解】推理判断题。根据文章第四段“When the local elementary school heard about Harold’s project, they asked if he’d be willing to host a field trip. Harold was surprised. Suddenly, classrooms of children were learning history, engineering, and creativity through his tiny railroad.( 当地小学听说了哈罗德的项目后,问他是否愿意接待一次实地考察。哈罗德很惊讶。突然间,教室里的孩子们通过他的微型铁路学习历史、工程和创造力)”可知,哈罗德的项目能够让孩子们学习历史、工程和创造力,可推理出哈罗德的项目具有教育价值。故选B项。【27题详解】推理判断题。根据第一段中“At 73, he was just a retired worker with too much time and an empty backyard.( 73岁时,他只是一个退休工人,有太多的时间和空荡荡的后院)”、第三段中“Word spread. Neighbors who had previously just waved politely stopped to admire Harold’s growing landscape. Children brought their parents. Retired workers shared stories about the real trains and towns the models represented.( 消息传开了。以前只是礼貌挥手的邻居们停下来欣赏哈罗德不断扩大的景观。孩子们带着父母一起来。退休工人们分享了模型所代表的真实火车和城镇的故事)”、第四段“When the local elementary school heard about Harold’s project, they asked if he’d be willing to host a field trip. Harold was surprised. Suddenly, classrooms of children were learning history, engineering, and creativity through his tiny railroad.( 当地小学听说了哈罗德的项目后,问他是否愿意接待一次实地考察。哈罗德很惊讶。突然间,教室里的孩子们通过他的微型铁路学习历史、工程和创造力)”以及最后一段“By the time Harold turned 80, his backyard had become a community landmark. Local schools included visits into their curriculum (课程) and retirement homes organized group trips. Artists and historians turned to him. The tiny tracks became something magical, showing how passion, creativity, and openness could build connections far bigger than anyone could imagine.(当哈罗德年满80岁时,他的后院已然成为一个社区地标。当地学校将其纳入教学课程安排参观;养老院组织集体前往游览;艺术家和历史学家也纷纷慕名而来。这些小小的轨道变得充满魔力,昭示着热情、创造力与开放的心态所能构筑起的联结,其影响力之深远远超过任何人最初的想象)”可知,文章讲述了一个退休老人最初只是为了消磨时间而建造的微型铁路模型,最终发展成为一个社区地标,吸引了孩子、学校、退休老人等,产生了巨大的社会影响。由此推知,我们可以从这个故事学到“微小的事物也能产生巨大的影响”。故选D项。C【答案】28. D 29. C 30. D 31. A【28题详解】细节理解题。由文章第一段中“And flood control and prevention have always been key to the well-being of the people living along it. Now, scientists can better work on these issues by giving the river a digital twin. (洪水的控制和预防一直是生活在这条河上的人们幸福生活的关键。现在,科学家们可以通过给河流一个数字孪生体来更好地解决这些问题。)”可知,创建黄河数字孪生体的主要目的是加强防洪工作。故选D。【29题详解】细节理解题。由文章第三段中“They are buried in important dike (堤坝) locations to record and report the movement of dike stones. (它们被埋在重要的堤坝上,以记录和报告堤坝石块的运动。)”可知,智能石头监测和报告堤防的运动。故选C。【30题详解】细节理解题。由文章倒数第二段中“On the routes designed by engineers, the drones become expert patrollers (巡逻员) of the river, looking at its dikes and flood prevention projects. (在工程师设计的路线上,无人机成为河流的专业巡逻员,监视河堤和防洪工程。)”可知,无人机在黄河数字化治理中的作用之一是收集堤防状况信息。故选D。【31题详解】词句猜测题。由文章最后一段中“Under the water and up in the sky, intelligence systems are helping to protect the Yellow River Basin on all fronts. According to the Ministry of Water Resources, in the future, we can expect to see the construction (水下和空中,情报系统正在帮助保护黄河流域的各个方面。根据水利部的说法,在未来,我们可以期待看到这条重要河流的建设)”可知,水下和空中,情报系统正在帮助保护黄河流域的各个方面,希望在未来,可以看到这条重要河流的更全面的数字系统的建设。由此猜测,划线词意为“全面的”。A. Complete完整的,全面的;B. Basic基础的;C. Beautiful美丽的;D. Natura自然的。故选A。D【答案】32. B 33. C 34. A 35. D【32题详解】推理判断题。根据第一段“Fishing is a way of life for people who live on the floating villages of Cambodia’s Tonle Sap Lake. These Southeast Asians depend on fish in the lake. But those fish are in trouble. (捕鱼是柬埔寨洞里萨湖水上村落居民的一种生活方式。这些东南亚人依赖湖里的鱼为生。但这些鱼正面临困境。)”以及下文可知,第一段先介绍捕鱼对当地居民的重要性,再引出“鱼类陷入困境”这一核心问题,目的是引出文章主要关注的内容。故选B项。【33题详解】细节理解题。根据第四段“Smarter dam placement would also help. (更合理的水坝选址也会有所帮助。)”可知,明智地选择水坝位置是解决水坝引发问题的方法之一。故选C项。【34题详解】推理判断题。根据第五段““Restoring habitat can help if done right. But this work costs money. And it’s hard to restore entire streams,” John Gray, a fish biologist, says. (鱼类生物学家约翰 格雷说:“如果方法得当,恢复栖息地会有帮助。但这项工作需要花钱,而且要恢复整条溪流也很困难。”)”可知,格雷认为恢复栖息地虽有帮助,但存在成本高、难度大的问题,即益处有限。故选A项。【35题详解】主旨大意题。根据第一段“Fishing is a way of life for people who live on the floating villages of Cambodia’s Tonle Sap Lake. These Southeast Asians depend on fish in the lake. But those fish are in trouble. (捕鱼是柬埔寨洞里萨湖水上村落居民的一种生活方式。这些东南亚人依赖湖里的鱼为生。但这些鱼正面临困境。)”以及下文可知,文章开篇指出洞里萨湖鱼类数量锐减及当地居民对鱼类的依赖,接着分析大坝、过度捕捞等威胁鱼类生存的因素,随后介绍移除旧坝、合理选址、恢复栖息地等保护措施,最后提到科学家的努力及青少年可参与保护。所以D项Help Tonle Sap Fish Survive(帮助洞里萨湖的鱼类生存)涵盖“鱼类面临危机”和“保护措施”核心内容,符合主旨。故选D项。七选五【答案】36. A 37. C 38. F 39. B 40. G【解析】【导语】这是一篇说明文。短文介绍了关于有机食品的一些相关信息。【36题详解】根据上文“You may have noticed some items labelled with the word “organic”. (你可能注意到一些标有“有机”字样的物品)”及下文““Organic” refers to the way food is grown. (“有机”是指食物的生长方式)”可知,选项以问题的方式提出“有机”是什么意思,承上启下。故A选项“你有没有想过这是什么意思?”切题。故选A项。【37题详解】根据上文“That changed after the Industrial Revolution. (工业革命后,情况发生了变化)”可知,选项说明工业革命前的情况。故C选项“在历史的大部分时间里,几乎所有的食物都是有机的”切题。故选C项。【38题详解】根据上文“Many believe the chemicals and pesticides used in modern farming can be harmful to your health.(许多人认为现代农业中使用的化学物质和杀虫剂会对你的健康有害)”可知,选项承接上文说明另一些人的看法。故F选项“一些人还认为有机食品自然更有营养”切题。故选F项。【39题详解】根据上文“If so, you know that organic food tend to cost more. This happens for many reasons. Organic farming produces fewer crops. (如果是这样的话,你知道有机食品往往价格更高。这种情况有很多原因。有机农业生产的作物较少)”可知,选项承接上文,说明有机食品价格高的原因。故B选项“生产成本通常也较高”切题。故选B项。【40题详解】根据下文“They are still trying to find a major difference between organic and non-organic food in terms of safety, nutrition, or taste. (他们仍在努力寻找有机食品和非有机食品在安全性、营养或味道方面的主要区别)”可知,科学家对有机食品和非有机食品研究了很多年了。故G选项“科学家们已经研究有机和非有机食品多年了”切题。故选G项。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)【答案】41. B 42. A 43. D 44. C 45. A 46. C 47. B 48. D 49. C 50. A 51. D 52. B 53. A 54. B 55. C【解析】【41题详解】考查名词词义辨析。句意:但这位七岁的意大利男孩已成为社交媒体上的明星。A. editor编辑;B. star明星;C. victim受害者;D. athlete运动员。根据后文“The videos have touched the hearts of people all over the world.”可知,他的视频感动了很多人,因此在社交媒体上成为明星,故选B项。【42题详解】考查动词词义辨析。句意:Sirio患有一种影响他腿和手臂运动的疾病。A. affects影响;B. needs需要;C. starts开始;D. controls控制。根据前文“Sirio has had a disease”可知,Sirio患有一种疾病,可推理出这种疾病影响了他的四肢运动能力,故选A项。【43题详解】考查副词词义辨析。句意:他的嘴一直张开,这使他无法正确发音或吞咽。A. loudly大声地;B. willingly愿意地;C. slowly缓慢地;D. correctly正确地。根据前文“His mouth is permanently open”可知,他的嘴一直张开,可推理出嘴部无法闭合导致发音不正确,故选D项。【44题详解】考查动词短语辨析。句意:但他以对生活的热爱来应对他的状况,以至于他的母亲决定在Facebook上创建账号分享他的日常生活,希望激励他人。A. talks about谈论;B. relies on依靠;C. deals with应对;处理;D. concentrates on专注于。根据“with such a love for life”并结合后文提到他对生活的热爱,可推理出他积极应对自身状况,故选C项。【45题详解】考查动词词义辨析。句意同第4题。A. inspiring激励;B. rewarding奖励;C. reminding提醒;D. curing治愈。根据后文“The videos have touched the hearts of people all over the world.”可知,后文说的是视频触动了全世界的人的心,可推理出母亲分享视频的目的是激励他人,故选A项。【46题详解】考查形容词词义辨析。句意:她以“Sirio and the Tetrabonds”为标题分享温暖人心的视频。A. cold-blooded冷血的;B. well-preserved保存完好的;C. heart-warming暖心的;D. made-up编造的。根据后文“The videos have touched the hearts of people all over the world.”可知,后文说的是视频触动了全世界的人的心,可推理出视频内容很暖心,感人至深,故选C项。【47题详解】考查动词词义辨析。句意:Valentina为Sirio的每个视频撰写描述。A. ignores忽略;B. writes写;C. notices注意;D. dislikes不喜欢。根据“the descriptions that go with each of Sirio’s videos”可知,后文提到了Sirio的每个视频的描述,可推理出母亲为视频配文字描述,故选B项。【48题详解】考查动词词义辨析。句意:她通过想象儿子眼中看到的世界来做到这一点。A. blaming责备;B. accepting接受;C. considering考虑;D. imagining想象。根据“as seen through her son’s eyes”可知,下文提到了儿子的视角,可推理出母亲以儿子的视角想象世界,故选D项。【49题详解】考查形容词词义辨析。句意:当你残疾时,尝试过正常生活并不容易,但我仍然尝试。A. painful痛苦的;B. embarrassing令人尴尬的;C. easy容易的;D. shameful羞耻的。根据“when you have disabilities”可知,残疾人的生活不易,故选C项。【50题详解】考查动词词义辨析。句意同上。A. try尝试;B. fail失败;C. quit放弃;D. insist坚持。根据前文“trying to live a normal life”及后文“anyway”可知,此处说的是尽管困难但仍努力尝试,故选A项。【51题详解】考查形容词词义辨析。句意:我们想以一种不同的方式讲述残疾的故事。A. interesting有趣的;B. scary可怕的;C. intelligent聪明的;D. different不同的。根据后文“We just tell it for what it is”可知,他们以真实且与众不同的方式讲述故事,故选D项。【52题详解】考查名词词义辨析。句意:她想表明有特殊需求的孩子仍然可以享受乐趣并过上幸福生活。A. income收入;B. fun乐趣;C. friendship友谊;D. audience观众。根据“lead a happy life”可知此处说的是残疾孩子也能享受快乐,故选B项。【53题详解】考查名词词义辨析。句意:我们理解有必要谈论残疾而不寻求怜悯。A. pity怜悯;B. donation捐赠;C. judgement判断;D. hate仇恨。根据前文“lead a happy life”可知,此处说的是他们不希望被同情,而是被平等看待,故选A项。【54题详解】考查动词词义辨析。句意:Valentina承认她从未期望儿子在社交媒体上出名。A. wanted想要;B. expected期望;C. encouraged鼓励;D. helped帮助。根据后文“become famous on social media”可知,她最初并未预料到儿子会在社交媒体上出名,故选B项。【55题详解】考查形容词词义辨析。句意:它有助于使许多残疾人的生活更加正常。A. old年老的;B. kind善良的;C. disabled残疾的;D. poor贫穷的。根据前文“We want to tell the story of disability”、“wanted to show that children with special needs”以及“We understand that it is necessary to talk about disability”可知全文围绕残疾人群展开,且多次提到“disability”,可推理出此处说的是它有助于使许多残疾人的生活更加正常,故选C项。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)【答案】56. connection 57. a 58. widely 59. to improve 60. regulating 61. body’s62. are applied 63. illnesses 64. where 65. on / upon第四部分 写作 (共两节,满分40分)第一节 (满分15分)66. 假定你是李华,上周六你班组织了一次市图书馆义工活动。请你给热衷志愿工作的留学生Daniel写一封邮件,内容包括:1. 活动的目的和过程;2. 你的感悟。注意:1. 写作词数应为80个左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Daniel,Knowing you are passionate about volunteer activities, I’m writing to tell you one.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua【答案】Dear Daniel,Knowing you are passionate about volunteer activities, I’m writing to tell you one.To promote a love of reading among students, our class organized a volunteer activity at the city library last Saturday. We arrived at the library at 9:00 am and spent the morning sorting books, cleaning shelves, and assisting librarians with their tasks. Besides, we also helped younger students find books that interested them. It was a busy but fulfilling day.Through this activity, I learned the importance of teamwork and the joy of helping others. How proud I feel to have contributed to making our city library a better place for everyone.Yours,Li Hua第二节(满分25分)67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。【解析】本文以人物为线索展开,讲述了作者从小活在姐姐的阴影下,被父母不断比较,缺乏自信,努力模仿他人却未得认可。一次偶然机会,作者接触摄影并展现天赋,通过摄影比赛获得荣誉,最终领悟到每个人都有自己的长处和价值,不再盲目模仿,踏上自我发现之旅的故事。1.段落续写:①由第一段首句内容“手拿相机,我开始有了一些自信。”可知,第一段可描写作者鼓起勇气为戏剧俱乐部成员拍照,获得认可,随后参加摄影比赛并获奖的经过。②由第二段首句内容“摄影比赛给我的不仅仅是荣誉。”可知,第二段可描写作者从比赛中领悟到每个人都有长处和价值,不再盲目模仿,踏上自我发现之旅的感悟。2.续写线索:鼓起勇气拍照——获得认可——参加比赛获奖——领悟道理——不再盲目模仿——踏上自我发现之旅【参考范文】With my camera in hand, I began to gain some confidence. Summoning up my courage, I took the initiative to ask several drama club members whether I could take some pictures for them. Reluctant as they were, they ultimately nodded, pretending to perform an opera. Moves and gestures, which I believed wouldn’t fail to gratify them, were captured from different angles. No sooner had they browsed the pictures than they were dumbfounded by my aptitude for framing a shot. Days later, the notice came that the photography competition was scheduled to be held. Without the slightest hesitation, I picked out my favorite work in my camera, submitting it to the organizer, followed by my name topping on the award list.The photography competition gave me more than an honor. Undoubtedly, a sense of accomplishment and a feeling of happiness temporarily overwhelmed me, as I managed to prove to my parents that I outperformed Lily in photography. Most importantly, however, other competitors’ works caught my attention, all of which showcased unique characteristics my work didn’t possess. It was not until then that I cast no doubt on the existence of everyone’s strengths and values. In other words, exposing your advantages to others was merely a matter of time. Now, gone are the days when I poured much time into blind imitation, but it is what I have to go through toward a self-discovery journey. 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年高一上学期期中考试英语听力.mp3 高一英语期中试卷.docx 高一英语期中试卷答案.docx