黑龙江省牡丹江市第三高级中学2025-2026学年高三上学期第二次月考英语试卷(含解析,有听力音频无听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

黑龙江省牡丹江市第三高级中学2025-2026学年高三上学期第二次月考英语试卷(含解析,有听力音频无听力原文)

资源简介

高三第二次月考 英语答案
听力答案:
1-5 CACBB; 6-10 CBCAB; 11-15 ABBCC; 16-20 ABACA
一、阅读理解
21.【答案】B
【解析】细节理解题。根据Hours部分中“April—October 9 a. m. to 5 p. m.” 及“The last entry is one hour before closing.” 可知,9月的开放时间为上午9点至下午5点,最后入场时间为闭馆前一小时(即下午4点),因此下午3点可进入。故选B。
22.【答案】D
【解析】细节理解题。根据Prices部分中“Adults (ages 13-61) : $15” 及“Children (ages 2-12) : $11” 可知,一对中年夫妇(2位成人)和5岁儿童的总费用为15×2+11=41美元。故选D。
23.【答案】C
【解析】推理判断题。本文介绍动物园的开放时间、票价、活动安排等旅游相关信息,最可能来自旅游手册。故选C。
24.【答案】A
【解析】细节理解题。根据文章第二段中 “I aspire to pursue a career in performance.”和“Looking at the gray sky,I was wondering whether I could get auditions(试演)-to give a short performance to be in a film.”可知,作者在纽约的理想工作可能是做一名演员。故选A。
25.【答案】D
【解析】推理判断题。根据文章第一段中“I missed the clear blue skies of home”、文章第二段中“Looking at the gray sky,I was wondering whether I could...”和文章第三段中“The winter sky was starting to turn purple when I heard something unexpected.”可推知,作者通过描述天空的颜色来表达不同时期的情绪。故选D。
26.【答案】C
【解析】细节理解题。根据文章第四段“From the window,I saw an old man wearing glasses adjusting the bridge on a violin.I stepped inside and told him my story.When I’d finished,he said,‘So,you need a violin.’ I nodded in embarrassment.”可知,作者向店主要一把小提琴。故选C。
27.【答案】D
【解析】推理判断题。根据文章最后一段中“Playing the violin,I immediately felt at home.”可推知,音乐给作者带来归属感。故选D。
28.【答案】B
【解析】细节理解题。根据第二段中的“It's a type of depression with a seasonal pattern caused by a shortage of light”可知,人们冬季忧郁是由光线不足引起的季节性的抑郁。故选B。
29.【答案】C
【解析】定位原文依据:第 4 段明确提到 “antidepressants can help those with more severe depression by artificially raising the amount of serotonin (血清素) in the brain”,即 antidepressants 通过人为提高大脑中血清素的含量,帮助严重抑郁患者,与选项 C 表述完全一致。
30.【答案】D
【解析】写作手法题。本段第一句中的“accepting winter and thinking positively may energise us”指的是接受冬天并积极思考可能会给我们带来活力,后面以Esther De La Ford为社交网站撰文时提出的问题“What if we explore what this phase of winter has to offer us ... it is taking away?”为例来进行说明。由此可知,作者是以举例的方式来开展本段内容的,故选D。
31.【答案】D
【解析】主旨大意题。文章第一段最后一句话“So what can be done to lift our spirits?”提出主题,即我们能做些什么来振奋我们的精神。后文皆围绕此主题展开,故选D。文中的“lift our spirits”指振奋精神,与选项D中的“stay cheerful”意义一致。
32.【答案】B
【解析】词义猜测题。根据第二段中的“Plastic surgery and other cosmetic procedures are becoming more and more accessible and affordable.”可知,整容手术和美容手术可以改变样貌。故此处指有很多方式可以控制自己的样貌。manage意为“管理;控制”,与画线词意思相近。故选B项。
33.【答案】C
【解析】细节理解题。根据第三段中的“far too many people are struggling with self-image issues not because there is something wrong with them,but because they are convinced that they need to look a certain way to be accepted by society”可知,现在很多人整容是为了能被社会所接受,即适应社会。故选C项。
34.【答案】A
【解析】细节理解题。根据第四段中的“Instead of spending money on looking like someone else, spend time in becoming the best version of yourself,because outer beauty fades,but the beauty within is timeless.”可知,作者认为外在美会褪色,但内在美是永恒的。故选A项。
35.【答案】D
【解析】推理判断题。根据第五段中的“As noted by the book A Conscious Rethink,when asked about what traits they look for in a potential long-term partner,most people name things that have nothing to do with physical appearance.”可知,这本书说明了人们寻找伴侣时注重对方的什么特质,故其可能包含人际关系的话题。故选D项。
二、七选五
36.【答案】D
【解析】上文询问朋友是否都与自己年龄相仿,下文转折指出和不同年龄的人交朋友的好处。选项D“当然,拥有同龄朋友是很自然的事” 承接上文关于同龄朋友的话题,与后文形成转折逻辑,符合语境。故选D。
37.【答案】G
【解析】本段围绕年长朋友的益处展开,上文说明年长朋友能帮助应对生活变化,下文提到能让人对未来更有准备。选项G“一位年长的朋友还能帮你在经历某些生活体验之前先‘尝试’ 一下” 进一步补充年长朋友的好处,承接上文“帮助应对变化”,引出后文“对未来有准备”,逻辑连贯。故选G。
38.【答案】A
【解析】下文强调给予智慧和关注会让人感觉更好,对心理健康有益。选项A“对人类来说,给予是有益的” 总领后文,其中“giving” 与后文“Giving your wisdom and attention” 相呼应,符合语境。故选A。
39.【答案】C
【解析】下文介绍了结交跨代朋友的具体方法,如从熟人或同事中寻找、约咖啡、加入相关课程等。选项C“那么你如何结交跨代朋友呢?” 以问句形式引出本段关于结交跨代朋友方法的内容,符合段落主旨。故选C。
40.【答案】F
【解析】本段主要讲述结交跨代朋友的方法,上文已列举了从熟人中寻找、约咖啡、加入课程等方法。选项F“人们认为参加像志愿服务这样的活动也是一种有效的方式” 补充了另一种结交跨代朋友的方法,与上文构成并列关系,符合语境。故选F。
三、完形填空
41.【答案】B
【解析】avoid避免;lead过(某种生活);pursue追求;imagine想象。根据下文“a sedentary lifestyle. spending most of her days in front of the TV”可知,此处指“过着久坐的生活”,固定搭配“lead a ... lifestyle”符合语境,“led”是“lead”的过去式。故选B。
42.【答案】C
【解析】effort努力;weight重量;thought思考,考虑;support支持。根据下文“‘This is just how life unfolds at my age. ’she’d often whisper”可知,祖母认为晚年生活本就如此,并未“过多考虑”久坐的问题,“thought”符合语境。故选C。
43.【答案】A
【解析】severe严重的;slight轻微的;temporary暂时的;frequent频繁的。根据下文“back injury became a turning point”和“Confined to bed”可知,能让祖母卧床并成为人生转折点的injury应是“严重的”,“severe”符合语境。故选A。
44.【答案】B
【解析】make a difference产生影响;make a change发起转变;change a plan改变计划;cultivate an interest培养兴趣。根据上文“realized how fragile her health had grown”和下文“to reclaim her vitality”可知,祖母意识到健康脆弱,需要“做出改变”来恢复活力,“make a change”符合“从久坐到运动”的转变语境。故选B。
45.【答案】D
【解析】success成功;comfort舒适;shock震惊;struggle艰难的事,挣扎。根据下文“her joints ached. and movements that seemed effortless to others left her ...” 可知,第一堂瑜伽课对祖母来说很“艰难”,“struggle”符合语境。故选D。
46.【答案】C
【解析】tireless不知疲倦的;sleepless失眠的;breathless喘不过气的;speechless说不出话的。根据上文“her joints ached”和“movements that seemed effortless to others”可知,祖母身体僵硬,简单动作也让她体力不支,“breathless”符合“费力到喘不过气”的状态。故选C。
47.【答案】A
【解析】journey旅程(喻指人生或经历的过程);task任务;game游戏;lesson课程。根据下文“would transform not just her body but her entire world”可知,练习瑜伽不仅是课程,更是改变生活的“旅程”,“journey”更能体现长期变化的过程,符合语境。故选A。
48.【答案】A
【解析】ease缓解,减轻;hide隐藏;intensify加剧;maintain维持。根据下文“replaced by a newfound flexibility”可知,背痛“缓解”后,身体才有了灵活性,“ease”符合语境。故选A。
49.【答案】D
【解析】come up with想出;put up with忍受;walk across走过;come across偶然遇到。根据下文“a new circle of like-minded friends”可知,祖母在练习瑜伽的过程中“偶然遇到”志同道合的朋友,“came across”符合语境。故选D。
50.【答案】B
【解析】expert专家;example榜样;advisor顾问;leader领导者。根据下文“a living proof that age is merely a ... when it comes to chasing health”可知,祖母用自身经历证明年龄不是阻碍,成为他人的“榜样”,“example”符合语境。故选B。
51.【答案】A
【解析】figure数字;barrier障碍;result结果;goal目标。根据上文“a living proof”可知,祖母证明追求健康时,年龄“只是一个数字”,而非障碍,“figure”符合“将年龄视为具体数字”的语境。故选A。
52.【答案】B
【解析】reader读者;follower追随者(尤指社交媒体粉丝);trainer教练;member成员。根据上文“sharing her exercise stories on social media”可知,祖母在社交媒体分享经历,面对的应是“追随者(粉丝)”,“followers”符合语境。故选B。
53.【答案】D
【解析】count数数;guide指导;hurt伤害;stop阻止。根据下文“your steps”可知,祖母鼓励他人不要让小疼痛“阻碍”前进的脚步,“stop”符合“阻挡行动”的语境。故选D。
34.【答案】C
【解析】rain雨水;water水;sweat汗水;blood血液。根据上文“exercise stories”和下文“a step in the path to a stronger self”可知,锻炼时流下的“汗水”是通往更强健自我的努力证明,“sweat”符合语境。故选C。
55.【答案】C
【解析】develop发展;fade褪色;bloom绽放(喻指品质、价值显现);prosper繁荣(多指事业、经济)。根据上文“positive habits. perseverance. and a brave heart”可知,祖母证明这些积极品质在任何年龄都能“绽放光彩”,“bloom”更能体现品质的鲜活与价值,符合语境。故选C。
四、语法填空
【答案】
56.a 57.and 58.methods 59.pouring 60.has been loved 61.which 62.What 63.quietly 64.letting 65.In
【难度】0.65
【来源】甘肃省天水市麦积区2025-2026学年高三上学期9月月考英语试题
【知识点】茶文化
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了茶在中国文化中的独特地位和作用,包括其历史、社交功能、制作方法、茶道以及在国际上的影响。
56.考查冠词。句意:茶在中国文化中扮演着独特的角色。play a/an...role in是固定短语,意为“扮演……角色”,且unique发音以辅音音素开头,应用不定冠词a修饰。故填a。
57.考查连词。句意:人们会聚在一起,泡茶,分享故事和想法。gather together、make tea和share stories and ideas是三个并列的谓语部分,用连词and连接。故填and。
58.考查名词。句意:不同地区有自己独特的制茶方法。可数名词method作宾语,意为“方法”,结合“their own unique”可知,不同地区不同的方法,应用复数形式。故填methods。
59.考查非谓语动词。句意:在茶道中,人们注重每一个细节,从烧水到倒茶。from...to...是固定搭配,to是介词,用动名词pouring作宾语。故填pouring。
60.考查时态语态和主谓一致。句意:近年来,中国茶受到全世界人民的喜爱。love(喜爱)是谓语动词,与主语Chinese tea之间是被动关系,根据时间状语“In recent years”可知,讲述从过去持续到现在的动作,应用现在完成时的被动语态,主语是不可数名词,谓语动词用单数。故填has been loved。
61.考查定语从句。句意:它代表了一种生活方式,将放松与享受结合在一起。“_____ combines relaxation with enjoyment”为非限制性定语从句,修饰先行词lifestyle,指物,关系词将其代入定语从句中作主语,应用关系代词which引导该从句。故填which。
62.考查主语从句。句意:中国茶文化之所以如此迷人,是因为它与中国的历史和哲学有着深厚的联系。“_____ makes Chinese tea culture so charming”为主语从句,从句中缺少主语,表示“什么”,应用连接代词what引导该从句;句首单词首字母大写。故填What。
63.考查副词。句意:在那里人们可以安静地享受一杯茶。提示词修饰动词enjoy,用副词quietly作状语,意为“安静地”。故填quietly。
64.考查非谓语动词。句意:作为一种传统文化,我们应该继续继承和传播它,让更多的人了解中国茶文化的美丽。“(let) more people know about the beauty of Chinese tea culture”作伴随状语,let(让)用非谓语动词,与其逻辑主语we之间是主动关系,用现在分词表主动。故填letting。
65.考查介词。句意:此外,还需要更多的关于茶文化的国际交流。in addition为固定短语,意为“此外”,句首单词首字母大写。故填In。
五、应用文写作
Dear Selena,
I’m pleased to hear about your interest in Chinese literature! It’s a vast and fantastic world. One work that I highly recommend for you to explore is Dream of the Red Chamber by Cao Xueqin. It is considered one of the Four Great Classical Novels of Chinese literature. The novel vividly describes the rise and fall of a prominent family, exploring themes of love, power, and the transient nature of life.
I believe that this masterpiece will provide you with a comprehensive look at traditional Chinese culture and values. Hopefully it could be a great conversation starter for us to share our cultural insights.
Yours,
Li Hua
六、读后续写
Paragraph 1:
“Do you still remember my promise years ago ” the elderly man said to the young man. when he heard this, he felt confused. He couldn’t even remember the elderly man at first sight, not to mention his promise. He just looked at the elderly man in surprise,shaking his head. “Well” the elderly man went on,”I promised to build a hotel for you. You are so kind and so helpful that I’m sure you will make a good boss in the future. I have firm trust in you.”
Paragraph 2:
“You must be joking,”the young man said. “I am serious,” said the elderly man with a big smile on his face. Pointing to a great new building, “That,” said the elderly man, “is the hotel I have just built for you. I hope you can take charge of it.” Thus, the young clerk became the first manager of the hotel. He had never expected that his small act of kindness would pay off by such a grand reward, and he would keep passing on his kindness.高三第二次月考试题
英语试卷
第一部分 听力(共两节 满分30分)
第一节 (共5小题 每小题1.5分 满分7.5分)
听下面5段对话。 每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对 话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1 . where is the man probably
A. At home B. In an office C. In a lift
2 . when will the woman leave for the airport
A.At 6:00 B. At 6:30 C. At 9:00.
3 . why does the woman call the man
A.To plan the trip B. To attend a class C. To borrow a book.
4. what is the man trying to do
A.Congratulate the woman B. Encourage the woman C. Thank the woman.
5. what are the speakers mainly talking about
A. How to use the phone B. How to learn new words C. How to spend their free time.
第二节 (共15小题 每小题1.5分 满分22.5分)
听下面5 段对话或独白。 每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料。回答第 6、7 题。
6. what does the man think of his high school English teacher
A. she’s strict B. she’s generous C. she’s responsible.
7 . what is the woman going to do next
A.Have a meal B. work on her project C. see a drama.
听第7段材料,回答第 8、9 题。
8. what did the man do last weekend
A.He visited patients B. He climbed the mountain C. He sold treats to raise money
9. what’s the probable relationship between the speakers
A. Classmates B. Colleagues C. Neighbors
听第8段材料,回答第10至12题。
10. why did the woman go to Boston
A. For travel B. For study C. For work.
11 . when was the woman’s turning point with her English
when she bought a phone B. when she helped a salesman C. when she got her first job
12 . How did the man’s turning point affect him
A.It helped him win a contest
B.It inspired him to be a doctor
C.It improved the family relationship.
听第9段材料,回答第13至16题。
13 . when did the man’s acting career truly start
A. when he was 18 B. when he was 20. C. when he was 22.
14. what is the man’s goal
A. To win top awards B. To become the next Leonardo C. To try various acting styles
15. what is the similarity between Simon and the man
A. Their family traditions B. Their work environments C. Their educational experiences
16. what does the man plan to do first
A. Take a rest B. start a new film C. Train as a director
听第 10 段材料,回答第17至20题。
17 . who is the speaker probably talking to
A. Art dealers B. News reporters C. College students
18. why did the speaker come to China with her husband at first
A. To work B. To study C. To travel.
19. what did David paint most often in the past three years
A. Birds B. sunsets C. people
20. where will the exhibition be held
A. In a cottage B. on a river C. In a crop field
阅读(共两节,满分50分)
(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Welcome to the North Carolina Zoo
We are excited to welcome you to the zoo. The North Carolina Zoo serves and welcomes everyone. Tickets can be bought in advance online or at the gate on the day of your visit.
Hours
The zoo is open all year round, closed on Thanksgiving and Christmas Day.
April — October 9 a.m. to 5 p.m.
November — March 9 a.m. to 4 p.m.
The last entry is one hour before closing.
Prices
Adults (ages 13-61): $15 Seniors (ages 62+): $13
Children (ages 2-12): $11 Under 2: Free
Meet the Keeper
Take your zoo day to the next level and plan to attend a “Meet the Keeper” meeting where you can see a range of activities, such as animal feeding and training sessions.
Notes
We do not allow picnic-style meals inside the zoo, and bringing branded outside foods (McDonald’s for example) into the zoo is also prohibited (禁止). Guests are welcome to enjoy these foods at one of our picnic areas before entering the zoo. If you exit to picnic during your visit, please check in with our staff to get a mark on your hand.
21.When can visitors enter the North Carolina Zoo in September
A. 8 a. m. B. 3 p. m. C. 5 p. m. D. 6 p. m.
22.How much should a middle-aged couple with their 5-year-old son pay for a visit
A. $26. B. $30. C. $37. D. $41.
23.What might be the source of this passage
A. Research paper. B. Science book C. Travel brochure. D. Novel.
B
I missed the clear blue skies of home in Colorado over my grandparents’ farm. Some of my earliest memories were of sitting on my grandfather’s knee while he played his violin. “As long as you’ve got music, you’ve got good company, Jane,” my grandfather always said then.
When I was old enough, I went to college on a music scholarship. But when I came to New York City, I didn’t take my violin. I aspire to pursue a career in performance. However, things didn’t go smoothly for me in New York City. Looking at the gray sky, I was wondering whether I could get auditions(试演)-to give a short performance to be in a film.
The winter sky was starting to turn purple when I heard something unexpected. An orchestra was practicing. I followed the sounds to the park and saw the musicians practicing. I approached the director during a break. “This is a community orchestra,” he said. “One you’re welcome to join. All you need is an instrument.” But I couldn’t afford to buy one and it wasn’t the kind of thing my parents could just ship from Colorado.
As I walked back with heavy steps, a sign made me stop short: Schumacher Violin Maker. From the window, I saw an old man wearing glasses adjusting the bridge on a violin. I stepped inside and told him my story. When I’d finished, he said,“So, you need a violin.” I nodded in embarrassment. He surveyed the rows of instruments and selected a violin with a bright color. “Take it,” he said. “Go and make your music.” I stood there, surprised, as he handed it to me.
Holding the violin, I felt like I’d just woken up from a dream. But it was real—as real as the strings I was touching. My heart pounding with excitement, I headed for the park. There was a chair in the orchestra waiting for me. Playing the violin, I immediately felt at home. I made a ton of friends there. Music had brought me good company, just as my grandfather had promised.
24.What might be the author’s dream job in New York City
A. An actress. B. An artist. C. A violinist. D. A composer.
25.How does the author express her mood at different times
A. By creating dialogues. B. By recording emotional conflicts.
C. By citing her grandfather’s words. D. By describing the colors of the sky.
26.Who did the author turn to for a violin
A. Her grandfather. B. Her parents. C. The shopkeeper. D. The director.
27.What can we infer from the last paragraph about the author
A. She woke up from her dream. B. She failed in her career attempts.
C. Her grandfather lived in her heart. D. Music gave her a sense of belonging.
C
It's the middle of winter, and the prospect of warm sunny days is a long way off. For some of us, it's the most depressing time of year, when daylight is limited and the weather is often miserable. It is when the winter blues set in. So what can be done to lift our spirits
The shorter days and longer nights can make us feel down, which can cause us to eat more and exercise less. Some fear loneliness and isolation. Those people who suffer this seasonal mood swing more seriously are described as having the seasonal affective disorder—or SAD for short. It's a type of depression with a seasonal pattern caused by a shortage of light and is thought to affect the part of the brain that rules sleep, appetite, moods and activity levels.
Jenny Scott-Thompson diagnosed (诊断) with the SAD struggled with periods of tiredness and unhappiness. She was recommended for light therapy (疗法), which involved sitting in front of a light box as well as going outside during daylight hours. This is believed to help anyone who is affected by winter depression.
Although having more light is an obvious cure, antidepressants can help those with more severe depression by artificially raising the amount of serotonin (血清素) in the brain. But this isn't suitable for everyone, and many of us can try to just change our mindset. Clinical psychologist Laura Keyes says, “It can be helpful to think about how to adapt your eating and exercise patterns to the change of seasons.”
It might sound easier said than done, but accepting winter and thinking positively may energize us. Writing for a social website, Esther De La Ford asks, “What if we explore what this phase of winter has to offer us, instead of being upset about those things that it is taking away ” She suggests we use this time for rest, reflection and slowing down.
28.What is the major cause of winter depression
A. Eating more B. Lack of light C. Less exercise D. Feeling lonely
29. According to Paragraph 4, in what way do antidepressants help patients with more severe depression
A. By increasing the amount of light B. By changing people's mindset
C. By artificially raising brain serotonin levels D. By advising rest and reflection
30.How does the author develop his idea in paragraph 5
A. By describing details B. By providing evidence
C. By making a comparison D. By giving an example
31.What's this passage mainly about
A. The types of the SAD B. The importance of taking action
C. The causes of winter depression D. The way to stay cheerful in winter
D
There are over 7 billion people in this world, with more than 7 billion different opinions about outer beauty. What you may find physically attractive can be an absolute eyesore to someone else and vice versa. And this is truly magical because it implies that regardless of a person's physical features, there is always going to be someone out there who finds them appealing.
Nowadays there are many ways you can manipulate the way you look. Plastic surgery (整容手术) and other cosmetic procedures (化妆产品) are becoming more and more accessible and affordable. This is absolutely incredible for people who really need body changes to improve their mental health.
Sadly, with social media being a massive part of our lives, far too many people are struggling with self-image issues not because there is something wrong with them, but because they are convinced that they need to look a certain way to be accepted by society. So they delve into (探究) the world of plastic surgery and they slowly lose their identities in order to fit in.
In reality, what we should be encouraging is not altering our bodies, but remodeling our mindset. We should become more aware of the way we treat others and ourselves. We should be inspired to learn more languages, so we can dive into different cultures and expand our limits. Instead of spending money on looking like someone else, spend time in becoming the best version of yourself, because outer beauty fades, but the beauty within is timeless.
As noted by the book A Conscious Rethink, when asked about what traits (特性) they look for in a potential long-term partner, most people name things that have nothing to do with physical appearance. Some of the features we seek the most are kindness, loyalty, patience, integrity, a good sense of humor, and a supportive nature.
All of these traits can be found in anyone, regardless of the outer beauty they possess. More importantly, these are personality characteristics we seek in those we see as our potential life partners, meaning that we value them more than we value a pretty face.
32.What does the underlined word “manipulate” in paragraph 2 mean
A. Check B. Manage C. Maintain D. Appreciate
33.Why are many people seeking plastic surgery nowadays according to the text
A. To improve their mental health B. To indicate their identities
C. To adapt to society D. To cover their physical disability.
34.What's one feature of inner beauty according to the author
A. It's permanent B. It can be measured
C. It's a natural-born thing D. It varies from culture to culture
35.Which topic does A Conscious Rethink probably cover
A. Adventure B. Healthcare C. Entertainment D. Relationship
(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Who are your friends Are they all similar in age to you 36 But you can widen your social circle and gain life-enriching benefits by becoming friends with someone younger or older than you. Having friends of different ages can greatly improve the quality of your life.
Having older friends can change your attitude towards life because they have already gone through the challenges you are facing. They have been young parents, have survived a job loss, and can help you get through these changes in your own life. 37 Then you’ ll feel more ready for what’s coming in future stages.
When older people make friends with younger people, they get to share their experiences which can be very rewarding. 38 Giving your wisdom and attention makes you feel better. It gives you meaning and is good for your mental health. Having younger friends can also make you feel younger by including new ideas and energy in your life.
39 While making new friends may seem frightening, it’s actually easier than you think. You can first think about your acquaintances or coworkers and see if any of them share your values and interests and would make a good friend. Then see if you can make a coffee date. Besides, you can consider joining in a class that your coworker or acquaintance participates in that you think you will enjoy. 40
All in all making friends with people not your age can open your eyes to new ideas and new experiences that can be life-changing.
A. For human beings, giving is good.
B. Where to find friends sharing a common interest
C. Then how can you make intergenerational friends
D. Having friends at your own age is natural, of course.
E. What’s more, younger friends can give you some fresh ideas.
F. It’s believed that joining in activities like volunteering is also an effective way.
G. An older friend also helps you “try on” certain life experiences before you get there.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
My grandma, Lily, has just turned 70. For decades she 41 a sedentary (久坐的) lifestyle, spending most of her days in front of the TV with little physical activity. Yet she never gave it much 42 — “This is just how life unfolds at my age. ” she’d often say.
But last year a 43 back injury became a turning point. Confined to bed, she realized how fragile her health had grown and knew she needed to 44 to get back to health.
Determined, she signed up for a local yoga course. The first session was a 45 — her joints ached and movements that seemed easy to others made her 46 . But her desire for a better life kept her going.
Little did she know this new 47 would change not just her body but her entire world. As weeks passed, the back pain began to 48 , and along the way she 49 a new circle of like-minded friends. The class diverse in ages and life experiences embraced her warmly. In turn., Grandma Lily became an 50 for people around her — a living proof that age is merely a 51 when it comes to chasing health.
Now grandma is often seen sharing her exercise stories on social media. She often says to her 52 . “Don’t let these little aches 53 your steps. Every drop of 54 is a step in the path to a stronger self.” In a world keen on youth, she stands as a shining symbol that positive habits, perseverance, and a brave heart can 55 at any age.
41.A. avoided B. led C. pursued D. imagined
42.A. effort B. weight C. thought D. support
43.A. severe B. slight C. temporary D. frequent
44.A. make a difference B. make a change C. change a plan D.cultivate an interest
45.A. success B. comfort C. shock D. struggle
46.A. tireless B. sleepless C. breathless D. speechless
47.A. journey B. task C. game D. lesson
48.A. ease B. hide C. intensify D. maintain
49.A. came up with B. put up with C. walked across D. came across
50.A. expert B. example C. advisor D. leader
51.A. figure B. barrier C. result D. goal
52.A. readers B. followers C. trainers D. members
53.A. count B. guide C. hurt D. stop
54.A. rain B. water C. sweat D. blood
55.A. develop B. fade C. bloom D. prosper
第二节 (共10题;每小题1.5分,满分15分)
Tea plays 56 unique role in Chinese culture. It has a long history dating back thousands of years. In ancient China, tea was not only a drink but also an important part of social life. People would gather together, make tea 57 share stories and ideas. Different regions have their own unique tea-making 58 (method). For example, green tea is usually made by simply steaming or pan-frying the fresh leaves.
Tea ceremonies are also quite famous. They are full of elegance and ritual. During a tea ceremony, people focus on every detail, from boiling the water to 49 (pour) the tea.
In recent years, Chinese tea 60 (love) by people all over the world. It represents a kind of lifestyle, 61 combines relaxation with enjoyment.
62 makes Chinese tea culture so charming is its deep connection with Chinese history and philosophy. Tea houses can be found everywhere in China. There people can enjoy a cup of tea 63 (quiet). As a traditional culture, we should continue to inherit and spread it, 64 (let) more people know about the beauty of Chinese tea culture. 65 addition, more international exchanges about tea culture are also needed.
写作(共两节, 满分40分)
第一节 (满分15分)
假定你是李华,你的英国朋友Selena来信表示对中国文学作品很感兴趣。请你给她回信,内容包括:
1.推荐一部中国文学作品;2.简要说明作品内容及推荐理由。
注意:1.写作词数应为80个左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Selena,
I’m pleased to hear about your interest in Chinese literature!
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节 (满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
It was deep into the night many years ago. The rain just came pouring down outside. An elderly man and his wife entered the lobby(大厅) of a small hotel in Philadelphia, USA. Trying to get out of the rain, the couple approached the front desk hoping to get a room to stay in for the night.
“Could you possibly give us a room here ” the husband asked.
The hotel clerk (接待员), a friendly young man with a warm smile, looked at the couple and explained that there were three conferences in the town. “All of our rooms are taken,” the clerk said. “But I can't send a nice couple like you out into the rain at one o'clock at night. Would you perhaps be willing to sleep in my room It's not exactly a suite, but it will be good enough to make you comfortable for the night. ”
When the couple refused, the young man told them, “Don't worry about me. I'll make it.” So the couple agreed.
As the elderly man paid their bill the next morning, he said to the clerk, “You are the kind of manager who should be the boss of the best hotel. Maybe someday I'll build one for you. ”
The clerk looked at the elderly couple and smiled. The three of them had a good laugh. As they drove away, the elderly couple agreed that the helpful clerk was indeed outstanding, as finding people who are both friendly and helpful isn't easy.
Three years passed. The clerk had almost forgotten the thing when he received a letter from the elderly man. It recalled that stormy night, when he offered his kind help to the elderly couple. In the envelope,there was a round-trip ticket to New York, and a letter asking the young man to pay them a visit. The young man decided to set out immediately. And in front of a newly built building, the young man met the elderly man.
注意:
1.所续写短文的词数应为150左右;
2续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;
Paragraph 1:
“Do you still remember my promise years ago ” the elderly man said to the young man. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
“You must be joking,”the young man said. _____________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

展开更多......

收起↑

资源列表