广东省肇庆市封开县封川中学2025-2026学年九年级上学期11月期中英语试题(含解析及听力原文,无听力音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

广东省肇庆市封开县封川中学2025-2026学年九年级上学期11月期中英语试题(含解析及听力原文,无听力音频)

资源简介

封开县封川中学2025-2026学年第一学期期中学情评估题
九年级英语
一、听说应用(30分)
1. Which holiday was this
A. B. C.
2. How did Lily go to her hometown
A. B. C.
3. What time did Lily arrive in the town
A. B. C.
4. How was the weather on the first day of the new year
A. B. C.
5. What did Lily’s family do
A. B. C.
6. When will the New Year concert start
A.At 5:00p.m. B.At 6:00p.m. C.At 7:00p.m.
7. When did Lily's story happen
A.Last Monday. B.Last Friday. C.Today.
8. What was Lily's bad luck
A.She watched a bad movie about aliens.
B.She forgot to bring her homework to school.
C.The clock didn't go off and she was late for class.
听第七段对话,回答下面三道小题。
9. What traditional Chinese art form is Zhang Ming introducing
A.Clay art. B.Fan painting. C.Paper cutting.
10. What is the art form used for
A.Decorating. B.Wishing. C.Celebration.
11. Where are the speakers
A.At school. B.In a store. C.In a museum.
12. Why did the speaker think it was a good hotel
A.Because it was a five-star hotel.
B.Because it had good service.
C.Because it was a new hotel.
13. When did the speaker go to mail the postcards
A.On Friday. B.On Saturday. C.On Sunday.
14. Where was the post office
A.On Bridge Street.
B.Next to a police office.
C.Across from a bookstore.
15. How did the speaker get to the post office
A.On foot. B.By bus. C.By taxi.
16. How long did it take the speaker to get to the post office
A.About 20 minutes. B.About 40 minutes. C.About 50 minutes.
A Musical Robot
The difference: The inventor: The result: Why it is special: TeoTronico can play the piano with its 17.________ fingers. Matteo Suzzi is from Italy and likes to create new 18.________ things. The robot was invited to piano 19.________ in many countries. ◆It plays the piano faster than a human and sings when playing. ◆It is such a(n) 20.________ robot that lots of people love to see it. ◆It can 21.________ with humans through facial expressions.
情景对话
A: Hello, Mrs. Smith! Welcome to my house.
B: Thanks for your invitation, Mrs. King.
A: 22.____________________ Would you like some tea
B: Sure.
A: 23.____________________
B: Some Pu'er would be great, thanks.
A: Sure. I just got some from my Chinese friend. He is from Yunnan and he bought it in a shop there.
B: Oh. 24.____________________
A: You're right. Chinese tea is drunk by people all over the world.
B: Wow, this cup is beautiful and a little heavy. 25.____________________
A: It is made of silver. I have many tea sets like this. 26.____________________
B: Sounds like a great hobby.
A.What's it made of
B.I know China is famous for tea.
C.Where was it made
D.What kind of tea would you like
E.I'm interested in collecting them.
F.Please have a seat.
二、语法选择(10分)
There was one thing that changed Joe’s opinion about rules. When he was little, Joe 27.________ playing football in the yard. However, the ball ran 28.________ the street. Joe knew that he could not leave the yard. Because 29.________ parents set a rule for him: he must stay in the yard when playing. He used 30.________ parents’ words, but this time, he didn’t feel the rules were necessary. Joe ran out of the yard quickly and tried to get the ball. A car came out suddenly and he was hit nearly by the car. The man shouted, “Watch out! ” Hearing this, Mom came out at once. 31.________ mom ran to him, Joe was crying. “Are you okay, Joe ” Mom asked.
“Yes. I’m so sorry, Mom.” Joe answered.
“Everyone wants to do things in his or her own 32.________. But you have to know that rules are set to keep you from danger, or you may put yourself in 33.________ dangerous situation and cause trouble for others.” Mom told him softly.
Joe was regretful(后悔的) for 34.________ he had done. This experience did make Joe understand the 35.________ of rules. He promised himself that he would follow the rules 36.________ than before, not only for himself, but also for other people.
27.A. practices B. practiced C. is practicing
28.A. across B. against C. behind
29.A. he B. him C. his
30.A. follow B. following C. to follow
31.A. As B. After C. Before
32.A. ways’ B. ways C. way
33.A. a B. an C. the
34.A. what B. how C. why
35.A. important B. importantly C. importance
36.A. strictly B. more strictly C. most strictly
三、完形填空(10分)
There are many delicious dishes in China. One of my favorites is hotpot(火锅). My first-ever hotpot experience was at Haidilao, a famous 37.________ hotpot brand.
During the meal, I 38.________ I was lucky that I could use chopsticks well. As I looked around, some of my classmates were having a hard time even 39.________ food. That’s because they used to do it with 40.________. I passed a classmate a big spoon. It was at that time that I realized there were different 41.________ of eating hotpot. Everyone has his own favorite way to eat. Some 42.________ placed their ingredients(原料) in the pot one after another. Others poured the whole plate of food into the pot. You can learn a lot about others’ habits from the 43.________ of eating hotpot.
Later, as I visited different parts of China, I learned that each part of the country has its own hotpot ingredients and traditions. 44.________ I went back to the U. S., my family held a party. Instead of serving the 45.________ party food, I decided to prepare a hotpot meal for them. It not only 46.________ me to share the culture that I had learned about, but also let others experience China like I had. It’s amazing to think that a pot could bring so much to life!
37.A. fresh B. local C. foreign D. normal
38.A. hoped B. imagined C. admired D. realized
39.A. looking at B. paying for C. picking up D. talking about
40.A. forks B. fingers C. bowls D. chopsticks
41.A. minds B. shapes C. feelings D. forms
42.A. carefully B. suddenly C. exactly D. proudly
43.A. result B. truth C. process D. spirit
44.A. Because B. Although C. If D. When
45.A. everyday B. strange C. famous D. expensive
46.A. allowed B. refused C. welcomed D. advised
四、阅读理解(30分)
A
Jill Smith will go to Mexico and Brazil on business next month. Now she's learning about some local customs.
Country Custom Mexico Brazil
Meeting and greeting Women pat (拍) each other on the right arm, while men shake hands. Men shake hands, while women generally kiss, starting with the left side of their face.
Gift giving If you are invited to a person's house, bring a small gift such as sweets or flowers. White flowers are a good gift, but purple and red ones should be avoided. If you are invited to a person's house, bring a small gift in yellow or green wrapping (包装). Avoid giving handkerchiefs, scissors, or anything purple or black.
Time (for a meal) 30 minutes late 15-30 minutes late
Table manners ·Only eat traditional food with hands. ·Keep your hands above the table, but not elbows. ·It's polite to leave some food on the plate. · Be prepared for a meal that may last long. ·Make sure your hands are always above the table, but keep your elbows down. ·Eat each kind of food with a fork and knife. ·Eat up all the food on your plate. · Spend some time eating; don't rush off.
47. How do women greet each other in Brazil
A.They kiss. B.They bow. C.They shake hands. D.They hug.
48. What should Jill bring if she is invited to a business partner's house in Mexico
A.Red flowers. B.White flowers. C.Yellow flowers. D.Purple flowers.
49. What time had Jill better arrive if she is invited to a meal in Brazil at 7:00 p.m.
A.At 6:50p.m. B.At 7:00p.m. C.At 7:30p.m. D.At 8:00p.m.
50. Which of the following is true in both countries
a. people keep hands above tables while eating
b. people keep elbows down while eating
c. people should leave some food on the plate
d. people should spend enough time enjoying a meal
A.abc B.bed C.abd D.acd
51. In which part of the newspaper can we find the passage
A.International Cultures B.American Natural Scenes
C.Healthy Food & Cooking D.Science and Technology
B
Can you imagine a butterfly with a human face Or a Chinese dragon with a fish tail Such creative and interesting ideas appear in Miao embroidery (刺绣) from Guizhou. Miao embroidery is an important part of Miao culture and a treasure of traditional Chinese clothing culture. It was included in the national intangible cultural heritage list (非物质文化遗产名录) on May 20, 2006. It is considered one of the finest examples of embroidery art.
Miao embroidery has a long history of more than 2, 000 years. Miao people embroider different patterns on clothes, such as dragons, fish, flowers and birds. These designs aren’t just for beauty. What’s more, many of them play a role in recording their history and culture. This is because Miao people do not have their own written language. Therefore, Miao embroidery is often known as “the Miao history worn on the body”. It is said that a Miao leader named Lanjuan came up with this idea.
The main materials of Miao embroidery are silk, cotton and horsehair. ▲ These natural materials make clothes more comfortable to wear. However, these materials are difficult to keep. Therefore, it is hard for people to see Miao embroidery products with a history of more than 200 years today.
Now we can find elements(元素) of Miao embroidery in modern clothes, shoes, bags, hats and so on. Besides, there are many cultural and original products about Miao embroidery. Miao embroidery is becoming more and more popular at home and abroad.
52. Why does the writer ask two questions at the beginning of the text
A.To attract readers’ attention. B.To compare embroidery types.
C.To describe traditional skills.
D.To explain some facts about embroidery.
53. What are the different patterns embroidered on clothes used for
A.Bringing in foreign tourists. B.Recording history and culture.
C.Teaching people how to make clothes.
D.Introducing traditional folk stories.
54. Which of the following can be put in ▲
A.Among them, silk is the most common.
B.They tell Miao stories to more people.
C.Some Miao people don’t like these materials.
D.Besides, other materials are used to make the embroidery.
55. What does the underlined word “original” mean
A.Creative. B.Expensive. C.Ancient. D.Popular.
56. What is the best title for the passage
A.Enjoy Miao Food B.Explore Miao Buildings
C.Explore Miao Embroidery D.Recording Miao Culture
C
配对阅读
配对阅读。左栏是五位留学生对喜欢的节日的描述,右栏是七个节日的介绍。请为每位学生匹配合适的节日。选项中有两项为多余项。
57.George is a college student. He needs to write an article about Children's Day in different Asian countries. 58.Jack, studying in Korea, wants to take part in an interesting but "dirty" festival in July with his friends. 59.Jacob, a university student who loves playing with water. He hopes to take part in a festival that is especially about water. 60.Eric loves Chinese culture and poets (诗人). He hears that some festivals are about famous poets. 61.Mia likes delicious food very much. She wants to enjoy an American food festival with her cousin when they are free. Boryeong, Korea, holds a mud (泥浆) festival every July. During the festival, people can go into pools, play or get their bodies covered with mud. The Taste of New York appeared in 1980. Some restaurant owners suggested the idea of a food festival. Jane Byrne, the leader of the New York, agreed. And the city has been hosting the event ever since. The Dragon Boat Festival is a day to remember Qu Yuan, a great Chinese poet. On this day, people usually eat zongzi, hold dragon boat races and drink a kind of special wine(酒). The Mid-Autumn Festival is a festival to get together with family. During the festival, people usually eat mooncakes, get together and enjoy the full moon with their family. Songkran Festival in Thailand is a very special festival for all the people. People splash (泼) water over each other. Everyone gets very wet, but they are very happy. Every August, Spanish people celebrate a food festival. At that time, the world's biggest food fight begins. Many people take part in the event, throwing over a hundred tons of tomatoes at each other. If you go to Japan in early May, you will see colorful flags in the sky. The flags fly to celebrate Children's Day on May 5th.
57.________ 58.________ 59.________ 60.________ 61.________
五、短文填空(15分)
develop future they at a great and come never possible appear celebration
More than 30 international students and experts got together on 14th January, 2025, at a tourism place in Yinchuan, Ningxia Hui autonomous region(自治区). They 62.________ for an event about Spring Festival. This activity is held to show the atmosphere(氛围) of Chinese New Year in Ningxia. And it also helps to 63.________ cultural understanding between Chinese and foreign visitors.
"I feel the atmosphere is 64.________, and I had a lot of fun! I really like the Chinese musical instrument guzheng. I would like to learn how to play it in the 65.________ ," Thet Thet Oo said. The boy is a student from Myanmar studying 66.________ Ningxia University.
"I have 67.________ seen such performances before. And I feel it’s very lively, interesting 68.________ exciting! I also learned that Chinese people eat dumplings and set off firecrackers(鞭炮) during Spring Festival. I really like Chinese culture!" said Super Xiong, 69.________ student from Laos.
During the event, foreign experts and students were invited to take part in 70.________ such as children's shadow puppetry(皮影戏), and Sichuan opera face-changing. These activities helped 71.________ experience traditional Chinese culture and the Chinese New Year in an up-close way.
六、读写综合(25分)
A.回答问题(10分)
There is a special festival called the Surin Elephant Round-up and Elephant Show in Thailand. The festival takes place in the third week of November every year. This festival aims to show the importance of elephants to Thailand and the relationship between people and them. Many tourists go to Thailand to watch it at this time every year.
At the festival, there are elephant parades(游行). More than 300 elephants will parade. People dress up in different kinds of Thai clothes. They decorate their elephants colorfully. After the parade, the elephants will gather at a place to enjoy breakfast. The elephants will eat all the fruit up very quickly. There are quite a few activities for elephants at the festival. For example, soccer matches, tugs of war(拔河) and dancing are all held between elephants to show their strength and skills. Every year, a lot of travelers are attracted by the elephants in Thailand. They visit Thailand and ride elephants. They feel very excited to watch the show of the elephants.
Elephants played an important role in Thailand's history and culture. People used to use these elephants in battles and they are now important for the logging industry(伐木业) and tourism in Thailand. The reasons are that elephants are strong and more environmentally friendly. An elephant can carry 500 kg of logs.
72. When does the Surin Elephamt Round-up and Elephant Show take place
__________________________________________________________________
73. Where do many tourists go to watch the Surin Elephant Round-up and Elephant Show every year
__________________________________________________________________
74. How many elephants will parade at the festival
__________________________________________________________________
75. How do the travelers feel when they watch the elephant show
__________________________________________________________________
76. Why are elephants so important for the logging industry and tourism in Thailand
__________________________________________________________________
B.书面表达(15分)
77. 最近,某英文报刊正在举办征文活动,主题是“弘扬中华传统文化,畅谈中国传统佳节”。请你根据以下表格内容提示,并以“My Favorite Chinese Festival”为题,写一篇英语作文,为 本次活动投稿。
参考词汇:lunar calendar(农历), legend(传说)
My Favorite Chinese Festival
Introduce the festival name; date...
How to celebrate it ▲eat traditional delicious food ▲ …(请你补充) ▲ …
What do you think of the festival …
注意:
(1)可在表格内容提示的基础上适当拓展信息;
(2)不能照抄原文,不得在作文中出现真实校名、地名和学生的真实姓名;
(3)语句连贯,词数80个左右。作文的开头已经给出,不计入总词数。
My Favorite Chinese Festival
As we all know, there are many traditional festivals in China. ___________________________________
封开县封川中学2025-2026学年第一学期期中学情评估题
九年级英语参考答案
听说应用
1. A
2. A
3. B
4. C
5. C
【解析】 1. The Spring Festival fell on January 29, 2025.s.
2. Lily took the train back to her hometown.
3. Lily arrived in town at a quarter to ten on the eve of the Spring Festival.
4. On the first day of the year, it was sunny and warm.
5. Lily visited her relatives with her parent
6. B
【解析】 6. W: Alex, hurry up! It's already five o'clock. The New Year concert will start in an hour.
M: Okay! I’m coming, Mom.
7. A
8. C
【解析】W: I was both lucky and unlucky Last Monday.
M: What was your good luck, Lily
W: I got a chance to watch a movie on animals.
M: It must be an amazing one. But what was your bad luck
W: My alarm clock didn't go off that morning when I woke up. I was late for class.
M: That's too bad. The teacher must be angry with you.
9. C
10. A
11. A
【解析】W: Zhang Ming, I've learned about some traditional Chinese art forms.
M: So have I. And I'm very interested in one form.
W: What's that Could you please tell me about it
M: Oh, it has a long history. And people use red paper and scissors to make it. And the red paper is folded before it's cut.
W: I know what it is. What's it used for
M: It's used for decorating houses at important festivals. It's regarded as a symbol of wishes for a happy new year.
W: I see. Oh, the bell is ringing. Let's go for the next class.
12. B
13. C
14. C
15. A
16. B
【解析】 Last Friday, I went for a trip and lived in a five-star hotel. It was really a good hotel with good service. The only problem was that it was a new place to me.
On Sunday, I walked out of the hotel with some postcards for my friends. But about ten minutes later, I was lost. I met a policeman and asked, “Excuse me, could you please tell me where I can post my postcards ” “Go down Bridge Street. Then turn left at the second crossing. It’s next to a bank. You can also take Bus No.3 to get there,” he said. After I said thanks to him, I walked on. It took me about 30 minutes to get there. There was a bookstore across from the post office. After that, I took a taxi back.
17. 19/nineteen
18. amazing
19. concerts
20. popular
21. communicate
【解析】 Have you ever heard of TeoTronico It is a special robot. We humans can play the piano with our ten fingers. But it can play the piano with its 19 ones.
Matteo Suzzi is the inventor of TeoTronico. He comes from Italy. He always likes to create new amazing things. It took him four years to make the musical robot. Then the robot was invited to piano concerts in many countries.
TeoTronico is special. It not only plays the piano faster than a human but also sings when playing. It is such a popular robot that lots of people love to see it. TeoTronico can even communicate with humans through facial expressions. Maybe it can do more amazing things for humans in the future.
情景对话
22. F
23. D
24. B
25. A
26. E
语法选择
27. B
28. A
29. C
30. C
31. A
32. C
33. A
34. A
35. C
36. B
【解析】 27. 考查动词的时态的用法。句意:当他很小的时候,Joe________在院子里踢足球。practices练习;practiced练习(过去式);is practicing正在练习(现在进行时)。根据“when he was little”这一表述可知,描述的是过去的事情,因此动词用过去式。故选B。
28. 考查介词的用法。句意:然而,足球滚到了街道________。across穿过;against反对;behind在后面。根据常用表达“run across the street(穿过街道)”可知,球滚到了街道的另一侧,符合上文逻辑。故选A。
29. 考查代词的用法。句意:因为________父母为他设定了一条规则:当玩耍时,他必须待在院子里。he他(主格);him他(宾格);his他的(形容词性物主代词)。根据句子结构以及后面的“parents set a rule for him”可知,此处修饰“parents”,应使用形容词性物主代词“his”。故选C。
30. 考查非谓语的用法。句意:他以前会________父母的话,但这次,他却不觉得规则是必要的。follow遵守,跟随;following跟随(用作动名词或现在分词);to follow跟随(动词不定式)。此处表示过去习惯性的行为,used to do sth.过去常常做某事,因此应用to do不定式。故选C。
31. 考查连词的用法。句意:________妈妈跑了过来,Joe正在哭泣。As当……的时候;After在……之后;Before在……之前。根据上下文场景Mom听到声音迅速跑出并看到Joe正在哭,表示动作同时发生,因此选用“As”表示“当……时”。故选A。
32. 考查名词的数及名词所有格的用法。句意:“每个人都想以自己的________来做事。”ways’方式(复数的所有格形式);ways方式(复数);way方式。根据语境描述“每个人”用单一方式行事,用单数形式“way”比较合适。故选C。
33. 考查冠词的用法。句意:否则你可能会把自己置于________危险的境地,并给别人带来麻烦。a一个(用于以辅音音音素开头的单词前);an一个(用于以元音音素开头的单词前);the那个(用于前文已经提到过的特指的事物前)。此处描述的是不特定的危险情况,且“dangerous”以辅音音音素开头,用“an”符合语法。故选A。
34. 考查宾语从句的引导词的用法。句意:Joe对自己所________的事情感到后悔。what什么;how如何;why为什么。根据上下文表示Joe对自己曾做的事情后悔,“what he had done”符合语义。故选A。
35. 考查同根词的用法。句意:这次经历确实让Joe明白了规则的________。important重要的(形容词);importantly重要地(副词);importance重要性(名词)。根据上下文描述让Joe理解到规则的“意义”或“重要性”,此处应填名词形式表示抽象概念。故选C。
36. 考查比较等级的用法。句意:他向自己保证,从那以后,他将________遵守规则,不仅是为了自己,也为了他人。strictly严格地;more strictly更严格地(比较级);most strictly最严格地(最高级)。根据下文描述遵守规则这一行为,应选择常规副词“strictly”表明态度,且根据空后“than before”可知,此处应用比较级more strictly。故选B。
完形填空
37. B
38. D
39. C
40. A
41. D
42. A
43. C
44. D
45. A
46. A
【解析】 37. 考查形容词词义辨析。句意为:我第一次吃火锅的经历是在海底捞,一个著名的________火锅品牌。fresh新鲜的;local当地的;foreign外国的;normal正常的。根据常识,海底捞是中国当地知名品牌,结合文中提到在中国的经历,这里说的是当地的火锅品牌。故选B。
38. 考查动词词义辨析。句意为:吃饭的时候,我________我很幸运我能熟练使用筷子。hoped希望;imagined想象;admired钦佩;realized意识到。从文中“As I looked around, some of my classmates were having a hard time...”可知,作者看到同学们用筷子困难,从而意识到自己能熟练用筷子很幸运。故选D。
39. 考查动词短语辨析。句意为:当我环顾四周时,我的一些同学甚至在________食物方面都很困难。looking at看;paying for支付;picking up捡起,夹起;talking about谈论。结合后文提到他们习惯用其他餐具可知,这里说的是夹食物困难。故选C。
40. 考查名词词义辨析。句意为:那是因为他们过去习惯用________。forks叉子;fingers手指;bowls碗;chopsticks筷子。前文说同学们用筷子夹食物困难,所以这里是说他们习惯用叉子。故选A。
41. 考查名词词义辨析。句意为:就在那时,我意识到吃火锅有不同的________。minds想法;shapes形状;feelings感觉;forms形式。后文“Everyone has his own favorite way to eat.”提到每个人有自己喜欢的吃法,说明吃火锅有不同形式。故选D。
42. 考查副词词义辨析。句意为:有些人________把食材一个接一个地放进锅里。carefully仔细地;suddenly突然地;exactly确切地;proudly骄傲地。“placed their ingredients(原料) in the pot one after another”一个接一个放食材的动作体现出仔细的状态。故选A。
43. 考查名词词义辨析。句意为:你可以从吃火锅的________中学到很多关于别人的习惯。result结果;truth真相;process过程;spirit精神。人们放食材等吃火锅的行为属于吃火锅的过程,从这个过程能了解别人的习惯。故选C。
44. 考查连词词义辨析。句意为:________我回到美国,我的家人举办了一个聚会。Because因为;Although虽然;If如果;When当……时候。这里表示当作者回到美国这个时间点,家人举办聚会。故选D。
45. 考查形容词词义辨析。句意为:我没有准备________聚会食物,而是决定为他们准备一顿火锅大餐。everyday日常的;strange奇怪的;famous著名的;expensive昂贵的。这里说没有准备平常聚会常有的食物,而是准备火锅。故选A。
46. 考查动词词义辨析。句意为:这不仅________我分享我所学到的文化,还让其他人像我一样体验中国。allowed允许;refused拒绝;welcomed欢迎;advised建议。“allow sb. to do sth.”是固定用法,表示允许某人做某事,这里说火锅让作者能够分享文化。故选A。
阅读理解
47. A
48. B
49. C
50. C
51. A
【解析】 47. 细节理解题。题干意为:在巴西,女性如何互相打招呼?根据表格中“Brazil”下“Meeting and greeting”的“Men shake hands, while women generally kiss, starting with the left side of their face.”可知,在巴西女性通常亲吻来互相打招呼。故选A。
48. 细节理解题。题干意为:如果Jill被邀请到墨西哥的商业伙伴家,她应该带什么?根据表格中“Mexico”下“Gift giving”的“White flowers are a good gift, but purple and red ones should be avoided.”可知,在墨西哥,白色的花是不错的礼物,应该避免送紫色和红色的花。故选B。
49. 细节理解题。题干意为:如果Jill被邀请在晚上7点去巴西赴宴,她最好什么时候到?根据表格中“Brazil”下“Time (for a meal)”的“15 - 30 minutes late”可知,在巴西赴宴可以迟到15到30分钟,所以如果7点的宴会,7:30到是合适的。故选C。
50. 细节理解题。题干意为:以下哪项在两个国家都是正确的?根据表格中“Mexico”下“Table manners”的“Keep your hands above the table, but not elbows.”和“Brazil”下“Table manners”的“Make sure your hands are always above the table, but keep your elbows down.”可知,两个国家吃饭时手都要放在桌子上方,肘部要放下,即a和b正确;根据“Mexico”下“Table manners”的“It's polite to leave some food on the plate.”和“Brazil”下“Table manners”的“Eat up all the food on your plate.”可知,在墨西哥盘子里留一些食物是礼貌的,在巴西要吃光盘子里的食物,所以c错误;根据“Mexico”下“Table manners”的“Be prepared for a meal that may last long.”和“Brazil”下“Table manners”的“Spend some time eating; don't rush off.”可知,两个国家都要花足够的时间享受一顿饭,即d正确。所以正确的是abd。故选C。
51. 文章出处题。题干意为:我们可以在报纸的哪一部分找到这篇文章?文章主要介绍了墨西哥和巴西的一些当地习俗,属于国际文化方面的内容。故选A。
52. A
53. B
54. A
55. A
56. C
【解析】 52. 写作意图题。题干意为:作者为什么在文章开头提出两个问题?根据文章开头提出的两个问题“Can you imagine a butterfly with a human face Or a Chinese dragon with a fish tail ”,以提问的方式开头往往是为了引发读者的好奇心,吸引读者的注意力。故选A。
53. 细节理解题。题干意为:绣在衣服上的不同图案有什么用途?根据第二段第四句“What’s more, many of them play a role in recording their history and culture. ”可知,许多图案的作用是记录他们的历史和文化。故选B。
54. 句子还原题。题干意为:以下哪一项可以放在 ▲ 处?根据第三段第一句“The main materials of Miao embroidery are silk, cotton and horsehair. ”可知,介绍了苗族刺绣的主要材料,后面提到“These natural materials make clothes more comfortable to wear.”,A选项“Among them, silk is the most common.”在介绍主要材料后进一步说明其中丝绸是最常见的,符合语境。故选A。
55. 词义猜测题。题干意为:划线单词“original”是什么意思?根据上文对苗族刺绣的介绍以及“Now we can find elements(元素) of Miao embroidery in modern clothes, shoes, bags, hats and so on.”,这里说在现代的衣服、鞋子等物品中能找到苗族刺绣的元素,结合语境可知应该是指具有文化特色的创意产品。故选A。
56. 标题归纳题。题干意为:这篇文章的最佳标题是什么?文章主要围绕苗族刺绣展开,讲述了其图案、历史、材料以及在现代的应用等,所以“Explore Miao Embroidery”最能概括文章的主要内容。故选C。
配对阅读
57. G
58. A
59. E
60. C
61. B
【解析】 57. 信息配对题。题干中George需要写一篇关于亚洲不同国家儿童节的文章。根据文章第一段“George is a college student. He needs to write an article about Children's Day in different Asian countries.”和选项G “If you go to Japan in early May, you will see colorful flags in the sky. The flags fly to celebrate Children's Day on May 5th.”可知,选项G提到了日本的儿童节,与George的需求匹配。
58. 信息配对题。题干中Jack在韩国学习,想在七月和朋友参加一个有趣但“脏”的节日。根据文章第二段“Jack, studying in Korea, wants to take part in an interesting but 'dirty' festival in July with his friends.”和选项A “Boryeong, Korea, holds a mud (泥浆) festival every July. During the festival, people can go into plastic pools, play or get their bodies painted with mud.”可知,选项A提到韩国七月的泥浆节,符合Jack的需求。
59. 信息配对题。题干中Jacob喜欢玩水,希望参加一个特别关于水的节日。根据文章第三段“Jacob, a university student who loves playing with water. He hopes to take part in a festival that is especially about water.”和选项E “Songkran Festival in Thailand is a very special festival for all the people. People splash (泼) water over each other. Everyone gets very wet, but they are very happy.”可知,选项E提到泰国的泼水节,是关于水的节日,符合Jacob的需求。
60. 信息配对题。题干中Eric喜欢中国诗歌和诗人,听说有些节日是关于著名诗人的。根据文章第四段“Eric loves Chinese poems and poets (诗人). He hears that some festivals are about famous poets.”和选项C “The Dragon Boat Festival is a day to remember Qu Yuan, a great Chinese poet. On this day, people usually eat zongzi, hold dragon boat races and drink a kind of special wine.”可知,选项C提到端午节是纪念中国伟大诗人屈原的节日,符合Eric的需求。
61. 信息配对题。题干中Mia非常喜欢美食,想和表弟有空时参加美国的美食节。根据文章第五段“Mia likes delicious food very much. She wants to enjoy an American food festival with her cousin when they are free.”和选项B “The Taste of New York appeared in 1980. Some restaurant owners suggested the idea of a food festival. Jane Byrne, the leader of New York, agreed. And the city has been hosting the event ever since.”可知,选项B提到纽约的美食节,是美国的美食节,符合Mia的需求。
短文填空
62. came
63. develop
64. great
65. future
66. at
67. never
68. and
69. a
70. celebrations
71. them
【解析】 62. 句意:他们______参加了一个关于春节的活动。根据“More than 30 international students and experts got together on 14th January, 2025”可知,此处指“他们来了参加活动”,备选词come符合语境。分析句子结构可知,此处缺少谓语动词,come应该用过去式形式与句子保持一致。故填came。
63. 句意:它也旨在________文化交流和中外游客之间的了解。根据“This activity is designed to show the atmosphere(氛围) of Chinese New Year in Ningxia.”可知,此处指活动的另一个目的是“促进文化交流”。备选词develop符合语境。分析句子结构可知此处需要的是谓语动词,与aims搭配使用不需要变化形式,因此填develop。
64. 句意:我觉得这个气氛是________,我玩得很开心!根据“I feel the atmosphere is great, and I had a lot of fun!”可知,此处形容春节气氛和感受,备选词great符合语境。分析句子结构可知,此处需要一个形容词作表语。故填great。
65. 句意:我希望________学习如何弹奏古筝。根据句意可知,此处表达想要在将来弹奏古筝。备选词future符合语境。故填future。
66. 句意:来自缅甸的学生Thet Thet Oo就读于宁夏大学。根据“Thet Thet Oo, a student from Myanmar studying”可知,空缺处应为介词,在宁夏大学学习,备选词at符合语境。分析句子结构,空缺要求填入的是介词。故填at。
67. 句意:我______曾见过这样的表演。根据“I have never seen such performances before.”可知,此处指从未见过这样的演出。备选词never符合语境。分析句子结构可知,“have seen”用的是现在完成时,此处需要副词修饰seen。故填never。
68. 句意:我觉得它非常热闹、好玩_______兴奋!根据“And I feel it’s very lively, interesting”可知,此处需要填入“和”表示并列。备选词and用于连接前后形容词。分析句子结构可知,此处需要连词连结两个形容词。故填and。
69. 句意:Super Xiong老挝的_______学生说。根据“said Super Xiong, a student from Laos.”可知,此处为表示他是一个来自老挝的学生。备选词a符合语境。分析句子结构可知,此处需要冠词限定词。故填a。
70. 句意:在活动期间,外国专家和学生被邀请参加________如儿童剧、皮影戏、和川剧变脸。根据“such as children’s dramas, shadow puppetry, and Sichuan opera face-changing”可知,应该是指参加的活动。备选词celebration符合语境,因前面有several,所以用复数形式celebrations。分析句子结构可知,此处需要名词的复数形式。故填celebrations。
71. 句意:这些活动帮助________以近距离的方式体验传统的中国文化和春节。根据第四段可知,“These activities helped”指活动帮助学生和专家体验文化。结合第一段可知“More than 30 international students and experts”是这些活动的对象。备选词they符合语境。分析句子结构可知,空处作宾语,因此用they的宾格形式。故填them。
读写综合
72. (It takes place)in the third week of November(every year).
73. (Many tourists go to)Thailand(to watch it every year).
74. More than/Over 300(elephants will parade at the festival).
75. They feel very excited(when they watch the elephant show).
76. Because elephants/they are strong and more environmentally friendly.
77. My Favorite Chinese Festival
As we all know, there are many traditional festivals in China.
Among them, I like the Spring Festival best. It comes in January or February. It is a time for family members to get together. On the eve of the Spring Festival, all family members enjoy different kinds of food, such as dumplings and fish. We also watch the Spring Festival Gala and stay up late, hoping to have a new start in the following year. What’s more, we enjoy setting off fireworks with our friends and family.
The Spring Festival can make us feel not only love and happiness, but also the importance of family.
【解析】 72. 细节理解题。题干意为:素辇大象盛会和大象表演在什么时候举行?根据第一段第二句“The festival takes place in the third week of November every year.”可知,该节日在每年11月的第三周举行。
73. 细节理解题。题干意为:每年很多游客去哪里观看素辇大象盛会和大象表演?根据第一段第四句“Many tourists go to Thailand to watch it at this time every year.”可知,很多游客每年这个时候会去泰国观看。
74. 细节理解题。题干意为:多少大象会在节日参与游行?根据第二段前两句“At the festival, there are elephant parades(游行). More than 300 elephants will parade.”可知,超过300头大象会参与游行。
75. 细节理解题。题干意为:多少大象会在节日参与游行?根据第二段前两句“At the festival, there are elephant parades(游行). More than 300 elephants will parade.”可知,超过300头大象会参与游行。
76. 细节理解题。题干意为:游客观看大象表演时感觉如何?根据第二段最后一句“They feel very excited to watch the show of the elephants.”可知,游客观看大象表演时感到非常兴奋。

展开更多......

收起↑

资源列表