【单元考点培优】Unit 6 Healthy diet 专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年九年级英语上册单元复习考点培沪教牛津版

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Unit 6 Healthy diet 专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年九年级英语上册单元复习考点培沪教牛津版

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年九年级英语上册单元复习考点培优沪教牛津版Unit 6 Healthy diet
专题12 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
A recent study suggests that eating cheese might have a good effect on health, especially when it comes to sleep. The study, published in the Sleep Medicine journal, explored the possible relationship between eating cheese and a reduced risk of sleep apnea (呼吸暂停), a condition where breathing stops and starts during sleep.
While past research has talked about the general health advantages of cheese, this study specifically looked at its possible connection to sleep apnea. The researchers noted that cheese contains important nutrients (营养物) like calcium, protein, and vitamins, which may support metabolic and heart health-two factors related to sleep apnea.
To conduct the study, the researchers analyzed data from two large health databases: the UK Biobank and the FinnGen. They studied health information from 400,000 people and found that those who ate cheese had a 28% lower risk of developing sleep apnea compared to those who did not eat cheese.
The study used a method called Mendelian randomization, which helps recognize cause-and-effect relationships between risk factors and health results. It also examined how eating cheese might influence 44 different biomarkers (生物标志物), such as blood pressure. The results showed that eating cheese affected 23 biomarkers, with six of them directly connected to a lower risk of sleep apnea.
While this connection is certainly exciting, Kael Merrick, a professor of College of Mental & Physical Health Sciences, warned that the study only shows a relationship, not a cause-and-effect relationship, so we have a long way to go.
Dr. Kevin Shayani, who is from Lenox Hill Hospital at Northwell Health in New York City, said that cheese might reduce some bad factors connected to sleep apnea. However, he advised against eating plenty of cheese, as some cheeses are higher in fat than others. Some experts say that people with sleep apnea may feel tired when they wake up after a full night’s sleep. Treatment may include lifestyle changes, medicine, or even operations, depending on how serious the problem is. Always ask a doctor for advice if you have worries.
1.What did the new study aim to explore
A.Clear advantages of getting a deep sleep.
B.Different factors affecting the general health.
C.The rising risks of heart problems among the elderly.
D.The connection between eating cheese and a reduced risk of sleep apnea.
2.What does the author want to do in paragraph 4
A.Point out new research directions.
B.Provide extra information connected to the study.
C.Present a practical solution.
D.Introduce results of other findings.
3.What does Kael Merrick think of the study
A.It is unexpected. B.It makes no sense.
C.It is well-designed. D.It remains to be continued.
4.What does Dr. Kevin Shayani suggest people do
A.Eat cheese reasonably. B.Get enough sleep.
C.Keep a balanced lifestyle. D.Go to the doctor’s often.
①Recently, China is taking important steps to help people manage their weight and fight against obesity (肥胖). As we know, obesity can lead to serious health problems such as diabetes (糖尿病) and heart diseases.
②What is obesity Firstly, we need to know about BMI, short for Body Mass Index (体重指数). For adults, a healthy BMI falls between 18.5 and 24. If your BMI is between 24 and 28, you are considered “overweight”; if it is 28 or higher, that means you have the problem of obesity.
③Here is how you can calculate (计算) your BMI: divide (除以) your weight in kilos twice by your height in metres. For example, if a girl weighs 64 kilos, and she is 1.62 metres tall, then her BMI is 64 divided by 1.62 and then by 1.62 again, which is about 24.39. So you see, weight is the key to your BMI.
④Then, how can we manage our weight Eating right plays a key part, and exercise matters just as much! Eat healthy food like brown rice, fresh vegetables and fish or chicken. Stay away from fried foods and sugary snacks. Do exercise like walking, cycling or dancing for 150 to 300 minutes each week. And make sure to stand up and exercise for 3 to 5 minutes every hour while you need to sit for a long time.
⑤Let’s take action now. Simply start with small changes, like getting off the sofa or taking the stairs instead of the lift. With these steps, everyone can build a healthier future.
根据语篇内容,选择最佳选项。
5.What serious health problems can obesity lead to according to paragraph ①
A.Diabetes and heart diseases.
B.High blood pressure and cancer.
C.Headaches and stomach problems.
6.Which of the following is considered to have the problem of obesity
A.A BMI of 22. B.A BMI of 26. C.A BMI of 30.
7.What is the key to your BMI
A.Weight. B.Sleep. C.Height.
8.Who follows the advice in Paragraph ④ best
A.Tom: eats fried chicken, then walks.
B.Lucy: drinks water, eats balanced meals, walks after sitting.
C.Mike: has no dinner, exercises a lot on weekends.
9.What’s the writer’s purpose of writing this passage
A.To explain how to calculate your BMI.
B.To list all the health problems caused by obesity.
C.To ask people to manage weight and keep healthy.
Welcome! 24-hour service. MENU
Main Dishes mainCheeseburger ¥5.2 Big Mac ¥10.4 Mc Chicken ¥5 (50% off until NOV.24) Fillet-o-fish ¥9.9
SnacksPie (apple, pineapple) ¥3.5 French Fries ¥5/6/7.5 (small, middle, big) MC and Hot Crispy Strips ¥5/pair
The fastest! The most delicious!The cleanest! DrinksCoca Cola ¥3.5/4.5/5.5 (small, middle, big) Orange Juice ¥7 Coffee ¥4/4.5/ (small, big and refilled for nothing)
Call at 563-5566. Dairy DessertsIce Cream ¥2 Milk Shake (strawberry, Chocolate) ¥4.5/6.5 (small, big)
Visit 166 Good food Road. Happy Meal (with happy toys)Hamburger+mini French Fries+mini Pop ¥12 Cheeseburger+mini Milk Shake+mini Orange Juice¥14.5
10.A Big Mac could be a kind of ________.
A.ice cream B.coffee C.fruit D.hamburger
11.How much did you need to pay for one Mc Chicken before
A.¥5. B.¥10. C.¥2.5. D.¥50.
12.Which of the food or drinks does the restaurant offer with different choices
A.Cheeseburger; Milk Shake.
B.Ice Cream; Coffee.
C.Orange Juice; Coca Cola.
D.Coca Cola; Coffee; Milk Shake.
13.If you want to get a toy, you’d better buy ________.
A.A Cheeseburger and Ice Cream
B.Mc Chicken and Coca Cola
C.Cheeseburger+ mini Milk Shake+mini Orange Juice
D.Fillet-o-fish and MC and Hot Crispy Strips
14.Which one is TRUE about the restaurant
A.It is located at 116 Good food Road.
B.It is only for children.
C.The food here can be the most delicious and the cleanest, but slow.
D.It will be open all day and all night.
COMMUNITY ORGANIC FOOD MARKET
After the great success of last year’s Community Organic (有机的) Food Market (COFM), this year’s COFM will be bigger and better. Food stands include:
Aunt Joy’s Organics: Home-grown organic apples and vegetables from Aunt Joy’s own garden. Special offer: 30% off.
Grace’s Honey (蜂蜜): Nature’s sweet treat collected by Grace herself. 100% natural honey!
Cornfield Bakery: Handmade organic bread. Special offer: Two for the price of one!
Lucy’s Kitchen: Organic vegetable hamburgers and fruit pizzas. The only stand that serves food to take away.
Notes: Bring your own reusable bag and remember to “travel green” (No parking lots). Tickets will only be sold on the day. (All the money goes to our vegetable garden project.) Price: 5 for one ticket. Free for children under 7. There’s no card machine, so please bring cash (现金). It’s a good idea to come early.
COFM will be open 10:00 a.m.-5:00 p.m.
On October 6, in Town Square
JOIN US!
Enjoy a taste of organic lifestyle!
15.Which of the following is on the special offer “buy one and get one free”
A. B. C. D.
16.What is a COFM-goer advised to do
A.Bring a bank card. B.Arrive at any time.
C.Avoid driving a car. D.Buy a ticket on September 29.
17.What is the text
A.A letter. B.A report. C.A diary D.An advertisement.
Welcome to Words and Their Stories. Today we talk about cake. It’s a kind of dessert made from flour (面粉), butter, sugar and icing (糖霜).
Cake is a commonly served sweet treat at celebrations. And the word also appears in several English idioms (习语). We’ve learned the idiom to have one’s cake and eat it too, which means you don’t have to choose between two good things. And sell like hot cakes means sell quickly or in great numbers. Another expression is a piece of cake and it describes something that is very easy to do.
Most cakes are made up of two parts: the part made from flour and icing. However, a cake without the sweet icing on top is already great. After all, it’s made with lots of butter and sugar. So the icing is not really necessary. But it makes the cake extra special. That is the meaning of the idiom the icing on the cake. Something already good becomes better because of the addition of something else.
Let’s hear an example. Amy is in her new school and she loves her new teachers. So having her best friend as her classmate is the icing on the cake.
We probably should not eat much cake because it has much butter and sugar. But it tastes so good! And sometimes having something delicious is better. That’s all the time we have for this Words and Their Stories. Thanks for listening! I’m Anna Matteo!
18.Which idiom can be used to describe the fact that a student good at English wants to get an A
A.To have his cake and eat it too. B.Sell like hot cakes. C.A piece of cake.
19.What’s the Chinese meaning of the idiom the icing on the cake
A.美中不足 B.雪中送炭 C.锦上添花
20.Why does Anna give the example of Amy
A.To tell us the importance of good friends.
B.To help us better understand the icing on the cake.
C.To show us how much Amy likes her new school.
21.What does Anna probably think of the cake
A.Unhealthy but tasty. B.Unhealthy and expensive. C.Tasty but expensive.
22.Words and Their Stories is most likely to be ________.
A.a news report B.a radio program C.a travel guide
Look at these pictures of cute animals. Can you guess what they are used for Are they toys Actually, these cute “animals” are huabobo, which has been a popular traditional food in Northern China for more than 300 years.
Usually, huabobo is four or even six times bigger than mantou. It has become a necessary part of an important event. To make it, women use tools like knives, scissors and pens to shape the dough (生面团) into ducks, dragons, peaches, etc. before having them steamed (蒸). Then they color them.
▲ For example, huabobo in the shapes of rabbits and tigers can usually be given to children to express the wish that a boy will be as strong as a tiger and a girl as lovely as a rabbit.
Huabobo tastes good, but most huabobo shops only serve them locally. That problem caught the attention of Zang Chaiyuan, a 25-year-old girl from Yantai, Shandong. Then she succeeded in finding a way to keep huabobo for over two months, making it possible and convenient to send it to other cities. Zang wants to introduce huabobo to more people. Her love for huabobo has made her create many new shapes, which enjoy high popularity among the young. What’s more, she uses natural fruit and vegetable juice to color huabobo to make it healthy.
Using her creative works, Zang has made it to allow more young people to understand and taste this traditional food.
23.How does the writer start the passage
A.By comparing facts. B.By listing numbers. C.By raising questions.
24.How do people make huabobo
a—use tools to shape the dough b—color the dough c—steam the dough
A.a-c-b B.a-b-c C.c-a-b
25.Which sentence can be put into ▲
A.Huabobo’s great taste is widely loved by children.
B.Different shapes of huabobo carry different meanings.
C.High popularity of huabobo comes from its pretty looks.
26.What can we infer about huabobo from this passage
A.Young people don’t like it now.
B.It’s eaten more widely than mantou.
C.It’s possible for non-locals to taste it.
27.Which part of a magazine is the passage taken from most probably
A.Food. B.Health. C.Education.
① Some people decide to stop eating meat and begin to accept a vegan (素食) diet because of health reasons. This way of eating avoids all animal products, including meat, fish, milk, eggs and even honey.
② Making the change can be a challenge for people who often have dairy and meat in their diet, according to Dena Champion, a dietitian and expert on diet and nutrition (营养学), from Ohio State University Wexner Medical Center. She added that starting a vegan diet could change your body in certain ways. It might even offer some health benefits.
③ Reduced body weight. Instead of high-fat proteins (高脂肪蛋白) like bacon and beef, vegans get their protein from plant-based sources such as tofu, beans, soy milk, and so on. “This can lead to losing weight. Considering that two-thirds of Americans are overweight, this can have a positive effect on body shape and health”, says Kailey Proctor, a dietitian at St. Joseph Hospital in California.
④ Improved blood sugar control. Because being overweight is a major risk for developing diabetes (糖尿病), losing weight can lower that risk. There was one study from some experts published in the magazine Nutrients in 2018. The experts chose some overweight people with no history of diabetes to switch to a vegan diet. Then they followed them for 16 weeks. Improvements and better effects are seen in those people in controlling blood sugar levels.
⑤ Reduced cancer risk. There’s also the chance to reduce your risk of developing cancer. “Vegan diets, when planned correctly, are also very high in fruits, vegetables and whole grains. These plant-based foods have been shown to reduce the risk of cancer,” says Proctor. We should always focus on consuming whole, fresh foods as much as possible. It’s important to make sure you’re getting enough nutrients for your health.
28.Which one belongs to a vegan diet
A.Meat, fish, milk. B.Eggs, beans, soy milk.
C.Tofu, beans, soy milk. D.Tofu, beans, eggs.
29.What is Paragraph 4 mainly about
A.The reason for losing weight. B.The reason for being diabetic.
C.A study controlling blood sugar. D.A study of getting too much weight.
30.What’s the structure of the article (P=Paragraph)
A.B.C.D.
31.Which of the following is true
A.Losing weight is the only way to control blood sugar.
B.People can reduce the risk of getting cancer by eating vegetables.
C.People who don’t eat animal products can also get enough protein.
D.It’s easy for people to accept a vegan diet.
32.In which part of the newspaper can we read the text
A.Business. B.News. C.Health. D.Sports.
A recent debate about pre-made dishes has drawn wide public attention in China. It all started when Luo Yonghao, a famous internet influencer, posted on social media. He said that after eating at Xibei, a popular restaurant chain, he found most of its dishes were pre-made but sold at high prices. His post quickly became popular, getting millions of comments.
What exactly are pre-made dishes A 2024 notice from the government gives the answer. They are pre-packaged foods made from vegetables, meat or other ingredients without adding preservatives (防腐剂). They go through factory processing, like mixing, marinating, frying or steaming, and need heating before eating. But not all prepared foods are pre-made. For example, dishes from central kitchens, which are used by many big restaurants or simply cut vegetables, are not in this category (类别). That’s why Xibei said its dishes weren’t pre-made.
Pre-made dishes have both advantages and disadvantages.
Many large chain restaurants use them for two main reasons. First, some stores can’t use open flames (明火) or handle raw meat easily, so pre-made ingredients are safer. Second, pre-made products save time, cut costs and make service faster.
VS
However, problems exist too. Small restaurants may not store pre-made dishes properly, leading to safety risks. Sometimes, delivery workers heat pre-made packages in dirty places, making people think pre-made means low quality. Worse, some restaurants call reheated, pre-made dishes “freshly made” and charge full price.
To fix these problems, the government is taking action. A draft national food safety standard for pre-made dishes has passed expert review and will soon ask for public ideas. Experts say transparency (透明度) is key. Restaurants must tell customers clearly if they use pre-made dishes. Later, Luo said he wasn’t against pre-made dishes and he even chose them when he’s busy. He just thinks people have the right to know what they eat.
33.What made pre-made dishes draw wide attention
A.Their low cost. B.An influencer’s words. C.Their good taste. D.Xibei’s advertisement.
34.Which are NOT pre-made dishes
A.Pre-packaged fried meat. B.Roast duck from central kitchens.
C.Factory-processed steamed mutton. D.Pre-packaged mixed vegetables.
35.Why do large chain restaurants use pre-made dishes
A.Because they are safer and save time. B.Because they are cheaper for customers.
C.Because they are fresher than homemade dishes. D.Because they are easier to buy online.
36.What is the government doing to fix the problems
A.Stopping pre-made dishes. B.Helping small restaurants store them.
C.Making safety rules for them. D.Punishing Xibei for its dishes.
37.What is the text mainly about
A.The advantages of pre-made dishes. B.The discussion on pre-made dishes.
C.Luo Yonghao’s personal life. D.Problems of pre-made dishes.
阅读下面短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。每个选项仅使用一次。(有一个多余选项)
China has carried out a three-year plan called “Weight Management Year”. In fact, many people fight with obesity (肥胖). It may cause serious health problems. So weight management is important for us.
Cao Liang, a 13-year-old boy, used to enjoy fast food and video games. Last year, his doctor warned him of the problem of being overweight. This made him make up his mind to change. 38
Step 1: Track (跟踪) Wisely
Cao didn’t blindly follow online eating advice. 39 His doctor told him BMI (体重指数) isn’t perfect, but it is still a helpful tool.
Step 2: Move Naturally
Cao didn’t go to a gym (健身房). 40 Soon, he found a sport he loved—swimming. Thanks to it, he no longer spent much time sitting in front of the computer to play video games. Making the sport fun is the key.
Step 3: Eat Smartly
Cao still enjoyed snacks but followed the “80-20 rule”: 80% healthy food like vegetables and 20% fun food. He began to drink water instead of drinks.
41 More importantly, he felt stronger. His story shows weight management is about keeping good habits.
Let’s join him together to make ourselves stronger!
A.The following is what he did.
B.We should pay more attention to our looks.
C.He started with small actions like walking his dog.
D.After six months of keeping his new lifestyle, Cao lost 8 kg.
E.Instead, he learned to check his BMI by using smart health apps.
Is rice your favorite staple food (主食) However, eating rice can increase the risk of developing health problems such as diabetes (糖尿病). Now, scientists have created a new variety of rice that may help alleviate the growing rate of diabetes.
Currently, around 537 million people around the world have diabetes, with over 60 percent of them living in Asia. This number is expected to reach 783 million by 2045, according to the International Diabetes Federation.
To fight this issue, researchers at the International Rice Research Institute (IRRI) have teamed up with various global institutions (机构). Based on the IRRI’s large rice gene bank, they examined the genes of 380 seed samples over 10 years. At last, they developed a new, healthier type of rice.
The new rice contains twice the amount of protein typically found in regular rice. Rice with higher protein may be helpful to slower digestion (消化), which means a lower possibility of getting diabetes.
According to the IRRI, this new type of rice can help meet important goals for food security. “This could have a big impact (影响) in Asia, as well as in Africa, among the rice-consuming countries (大米消费国),” Nese Sreenivasulu, a scientist at IRRl, told The Guardian.
So far, the rice has only been grown in IRRI laboratories. There are plans to start growing in India and the Philippines to help the poor.
42.What does the underlined word “alleviate” in the first paragraph mean
A.Increase. B.Reduce. C.Cause. D.Maintain.
43.According to the passage, which region has the highest percentage of people with diabetes
A.Asia. B.Europe. C.Africa. D.North America.
44.What was the primary aim of the research conducted at the IRRI
A.To increase the yield of rice. B.To help Asian people with diabetes.
C.To create healthier rice for people’s health. D.To identify the most common form of diabetes.
45.Based on the information provided, where has the new rice variety been grown so far
A.In various countries across Asia. B.In Africa and South America.
C.Only in IRRI laboratories. D.In India, the Philippines, and the United States.
46.What is the best title for the passage
A.The Asia Pacific Region’s Rice Consumption B.The Future of Rice Production
C.A New Variety of Rice to Combat Diabetes D.IRRI Helps Stop Diabetes in Asia
请阅读下面短文,掌握其大意,然后根据短文内容从下面的七个选项中,选择五个还原到原文。
The hot pot is one of the most popular meals in China. 47 The hot pot used to be preferred in winter, but recently it has been appearing on tables all year round.
Apart from its delicious taste, there are two other important reasons for the Chinese to like the hot pot. The first one is that the hot pot is considered a great way to make new friends. People gather around the pot, chatting, eating, drinking and having fun. 48 Eating the hot pot can warm the body and improve circulation (血液循环) in winter, and increase perspiration (排汗) to help cool the body in summer.
49 Two of the most popular hot pots are Sichuan hot pot and Beijing mutton hot pot. Sichuan hot pot is famous for its numbing and spicy (又麻又辣的) taste, due to the addition of some special food materials—Sichuan pepper and other spicy things like chili (辣椒). 50 Beijing mutton hot pot is the most popular hot pot in the northern China hot pots. Mutton is its main part and the soup is made from meat bones.
When you eat a hot pot in a restaurant, generally, there are two types of soup bases: spicy and clear. A clear soup base has a quite light taste. 51 A spicy soup base usually has Sichuan pepper, which is spicy and salty.
If you have a mixed group with some who don’t eat spicy food, there is a special pot with a divider in the middle between the spicy and clear soup, which is called a double-flavor hot pot (鸳鸯锅).
A.It’s made from seafood or meat bones.
B.It has a long history of about 2,000 years.
C.The other is that the hot pot is a “healthy meal”.
D.Pepper and chili make it different from other hot pots.
E.There are several kinds of hot pots in China with different soups.
F.The hot pot is becoming more and more popular in China.
G.Sichuan hot pot uses fresh vegetables as its main ingredient.
Today, people eat a lot of sugar. It is easy for most people to buy sweet things and to cook with sugar. It is part of our daily lives. Where did sugar come from and what is its history How has the sugar business changed the world
The first sugar cane (甘蔗) grew on the island of New Guinea around 6,000 BCE. Around 1,000 BCE, sugar cane was brought in boats to India. People first ate sugar cane and found it tasted good. People soon learned how to take the juice out of the cane. They cooked the cane in water, dried it, and were left with small pieces of sugar, called crystals (结晶).
In the 8th century, Arabs brought the sugar cane to Spain. When Columbus went to the West Indies in 1493 for the second time, he took a sugar cane plant with him. The weather there, with lots of sunshine and rain, was excellent for growing the sugar cane.
By the 18th century, farmers in the Southern United States were growing sugar cane. But sugar was expensive because making sugar from the cane was not fast or easy.
In 1879, in California, a new factory found a way to make sugar faster and cheaper. Making sugar became an important business. By 1900, there were more than 30 sugar factories in the United States and there was a lot more sugar in the shops. In 1700, the common Americans ate less than two kilos of sugar a year. But as sugar became cheaper and easier to buy, people in the United States ate much more of it. They started to drink their tea and coffee sweetened (变甜) with sugar. They started to eat more chocolates, jams and candies made with sugar. By 1900, the common Americans ate over 30 kilos of sugar a year!
Sugar has not only changed what people eat and drink. The big business of growing sugar cane and making sugar has also changed the history of several countries.
52.What does the underlined word “It” in Paragraph 1 refer to
A.Cooking with sugar. B.Buying sweet things. C.Eating sugar. D.Growing sugar cane.
53.Where was the first sugar cane grown
A.In a river of Spain. B.On the island of New Guinea.
C.In the forests of India. D.On the mountains of the Southern United States.
54.Put the following things in correct order and choose the right answer.
a. Arabs brought the sugar cane to Spain.
b. The sugar cane was brought in boats to India.
c. A sugar cane plant was taken to the West Indies.
d. A factory found a way to make sugar faster and cheaper.
A.b-a-d-c B.a-c-d-b C.a-b-d-c D.b-a-c-d
55.What is the main idea of Paragraph 5
A.The food with sugar in the USA.
B.The business of sugar in the USA.
C.The development of sugar making in the USA.
D.The reason for growing sugar cane in the USA.
56.Which of the following shows the structure of the passage
A. B. C. D.
There are many reasons to enjoy drinking tea. However, you should let the hot tea cool down a little before you drink it. Why A new study reported in the International Journal of Cancer gives the answer.
“Many people enjoy drinking tea, coffee or other hot drinks. However, according to our report, drinking very hot tea can increase the risk of esophageal cancer (食道癌), so you’d better wait until hot drinks cool down before drinking,” the lead writer of the study, Dr. Farhad Islami of the American Cancer Society, said.
For the study, Islami and his team followed more than 50,000 people aged between 40 and 75 years old. They found around 0.6% of those people had esophageal cancer. The National Cancer Institute reported that about 17,290 Americans had esophageal cancer in a year, and that only about 19 percent of sick people could live a little longer. However, five years later, they died.
The scientists found that drinking 700 ml drinks (about three cups) every day or more at a higher temperature (60℃ or hotter) would have a 90 percent higher risk of esophageal cancer, compared with people drinking the same cups at temperature below 60℃.
This is not the first report showing a person drinking very hot drinks has the risk of cancer. In 2022, the World Health Organization showed a report. It found that drinking very hot drinks of any kind could increase the risk of cancer.
57.How does the writer show us the reason for not drinking very hot drinks
A.By telling us about his experience. B.By asking some questions.
C.By sharing some information online. D.By giving some information from reports.
58.According to Islami’s study, how many people had esophageal cancer
A.About 300 people. B.About 50,000 people.
C.About 3,000 people. D.17,290 people.
59.Who may have a 90 percent higher risk of esophageal cancer
A.Jane—she usually drinks cold drinks after lunch.
B.Alan—he has a cup of hot tea every morning.
C.Steve—he drinks 4 cups of very hot water every day.
D.Mary—she usually drinks warm milk before sleeping.
阅读下面短文,从短文后所给的选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯,意思完整,选项中有一项为多余选项。
Healthy eating doesn’t just mean what you eat, but how you eat. Here is some advice on healthy eating.
60 It can help you to see others’ healthy eating habits. If you usually eat with your parents, you will find that the food you eat is more delicious.
Listen to your body. 61 Have a glass of water to see if you are thirsty—sometimes you are just thirsty, you need no food. Stop eating before you feel full.
Eat breakfast. Breakfast is the most important meal of the day. After you don’t eat for the past ten hours, your body needs food to get you going. 62
Eat healthy snacks. We all need snacks sometimes. In fact, it’s a good idea to eat two healthy snacks between your three meals. 63
Don’t eat dinner late. With our busy life, we always put off eating dinner until the last minute 64 This will give your body a chance to digest (消化) most of the food before you rest for the next 8-10 hours.
A.Eat with others.
B.Eat more every meal.
C.Try to eat dinner at least 3 hours before you go to bed.
D.You will be smarter after eating breakfast.
E.Ask yourself if you are really hungry.
F.But this doesn’t mean that you can eat a bag of chips instead of a meal.
The idea behind the expression “you are what you eat” is that you need to eat healthy food to be healthy and that eating unhealthy food will likely result in you not feeling your best. Did you know that your brain (大脑) health is also influenced (影响) by the food you eat
Your brain is like the boss of your body! It controls everything you do, from breathing to thinking. Even though it’s only 2% of your weight, it uses 20% of your energy—that’s like one-fifth of the energy your body needs! Your brain burns most of its energy when brain cells talk to each other. The more difficult the task is, the more energy your brain uses (for example, solving a hard math problem vs watching TV), but the difference is still relatively small.
Your brain runs on food, just like a car runs on gas! Healthy foods with vitamins, minerals, and antioxidants (like fruits and vegetables) help your brain stay smart and happy. But junk food, especially snacks high in sugar or fat, can slow you down and even make you get angry easily. To keep your brain strong now and in the future, choose healthy foods and eat less unhealthy foods.
“Eat the Rainbow” is another expression that means eating fruits and vegetables of different colors every day. Different colors mean different nutrients that work to improve health. Eating fruits and vegetables in all colors gives you and your brain the most benefits!
What you eat can change how you feel! Foods with lots of chemicals might taste good, but they can make your stomach uncomfortable and even make you feel moody (喜怒无常的). Scientists now know that a healthy stomach helps keep your brain happy too.
Your brain is like your body’s control center—feed it good food like fruits and vegetables to help it stay smart!
65.Which task needs your brain to burn most of its energy
A.Listening to a song. B.Watching a football match.
C.Enjoying a magic show. D.Having a difficult math test.
66.What may happen to your brain when you eat junk food
A.It wastes more brain energy. B.It makes the brain work faster.
C.It helps the brain store memories. D.It slows thinking and changes feelings.
67.Which food group will you choose if you “Eat the Rainbow” according to the text
A.Chocolate and candies. B.Rice and white bread.
C.Fruits and vegetables. D.Fried chicken and hamburgers.
68.What’s the main purpose of the text
A.To show food’s influence on brain health. B.To explain what energy our brain needs.
C.To list advantages of eating healthy food. D.To teach ways of cooking colorful meals.
Life is like a box of mooncakes. You never know what you’re going to get.
A big mystery (奥秘) in Chinese life comes in a plastic case. The mooncake is one of the best desserts I have ever tasted, but buying it is a never-ending surprise or disappointment (失望). ▲
Mooncakes in China are bigger, thicker and tastier than the dessert in my country. They are round and filled with different kinds of fillings (馅料). Red bean and nuts are the most common, but there are more elaborate (精心制作的) fillings I am just discovering every year: green tea, meat, salted egg, cream cheese, duck and so on. I have read about an ice-cream mooncake. I’ve never tried it but I wonder where to find it.
My question is simple: How do you know what’s inside
For one who has gotten tired of good old red bean filling, it would be nice to taste the others. I like nuts and salted egg in my mooncake. But when I ask the store clerk what’s inside, I’m usually met with a blank look.
I wish there was a smarter way to tell Chinese mooncakes without tasting it one by one. How about a photo of split-open mooncakes at every store The buyer can always point the photos to the store clerk. An English translation of the chart would be helpful but not necessary.
69.Which sentence do you think can be filled in ▲
A.Sometimes they’re too expensive.
B.It always reminds me of my life in China.
C.You never know what kind of fillings you will get!
D.However, it’s quite easy for me to get what I want.
70.What does the underlined word “blank” in Paragraph 5 mean
A.兴奋的 B.空白的 C.茫然的 D.愤怒的
71.What can we infer from the passage
A.The writer is a foreigner.
B.The writer doesn’t like red beans.
C.The writer has tasted the ice-cream mooncake before.
D.The writer can’t tell what’s inside the mooncakes at all.
72.Why does the writer write the passage
A.To introduce a Chinese food—mooncake.
B.To teach people how to buy the right mooncakes.
C.To explain why mooncakes have different kinds of fillings.
D.To call on a smart way to know the fillings in mooncakes.
①China has made some changes in its food labels (标签) recently and three of them have become a heated topic.
②To begin with, the government requires that food labels should be made easier and clearer to read. Information, such as sugar, salt and unhealthy fats in their products (产品), should be clearly included on the label. The government hopes this will encourage healthier eating habits among people. At the same time, it is required that common allergens (过敏原) should be included on the label as well, which will possibly help people avoid risks.
③Another new requirement is that labels such as“no additives (添加剂)” or “zero additives” should no longer be allowed. The government says labels like these have already led shoppers to believe that a product is healthy when it is in fact not. Take a famous food company, for example. In order to increase sales, the label “zero additives” was added to its products, proving that there were no harmful things. However, recently the label has been questioned. Tests have found small amounts of harmful additives in its products. Many people came to believe the “zero” label was just a marketing lie.
④The use of digital (数字的) labels is also worth panies are being advised to have QR codes (二维码) included on food labels. This allows customers to get more information about the product. This is helpful for people who want to learn more about what they are eating. More than 400 products have already used this smart labeling system.
⑤Food safety has always been among the top concerns for every Chinese. By making these changes in food labels, China hopes to help people make healthier and safer food choices.
73.What does the underlined word“this” in Paragraph 2 refer to (指代)
A.Including clear information on the label. B.Showing common allergens on the label.
C.Discussing the heated topic of food safety. D.Putting less sugar and salt in the products.
74.Why is a food company mentioned in Paragraph 3
A.To introduce the food company to shoppers.
B.To show the food company’s changes in food labels.
C.To prove that some labels can wrongly lead shoppers.
D.To explain how to find harmful additives in products.
75.Which is the right structure of the passage
A.B.C. D.
76.Which of the following is the best title for the passage
A.Food safety: a top interest for Chinese people
B.Digital labels: a smart way to know your food
C.Food label changes: a step toward safer choices
D.Food shopping: a guide to choosing healthy food
阅读短文, 从下面所给的选项中选出可以填入空白处的最佳选项, 其中有一个多余的选项。
Food safety is important, and it doesn’t end at our door. The fridge may be a perfect choice for keeping food safe and fresh, but it is not a magic box to keep all kinds of food. 77
The temperature in the fresh-keeping area can be different from shelf to shelf (搁板). The higher the shelf is, the higher the temperature will be. 78 If you store it on the right shelf, you can get the best out of your food. Try to put ready-to-eat food like burgers, pizza or cream cakes on top shelves. The middle shelves are for cheese, yogurt and eggs. 79 They can be used to store raw (生的) meat and seafood. Some fridges have a freezer for keeping these things, so use it if you have one.
The fridge can stop the bacteria (细菌) from growing fast. Bacteria can grow quickly in temperatures between 5℃and 60℃. If you want to get the most out of your food, the temperature in your fridge needs to be between 0℃and 5℃. 80
Fruit and vegetables can also be stored at room temperature. Try to keep them in a cool, dry and dark place, away from direct sunlight. Once they are cut, they should be put in the fridge.
The tips above can help you keep your food fresh. Hope you can follow them to live a healthy life.
A.So make use of these different temperatures.
B.The freezer temperature should be below -18℃.
C.It’s necessary to know where to put your fridge.
D.Bottom shelves are the coldest part of the fridge.
E.Let’s learn how to store food correctly in the fridge.
Eat Well, Live WellWe eat food so that we have energy to run, jump and play. We should have plenty of different things.
We should eat plenty of dairy products such as milk, yogurt and cheese. Along with fish, meat and beans, dairy products make us strong. Look for low-fat milk and cheese. They are healthier. We should also eat enough grain products so that we have energy to work and play. Grain products include bread, rice and noodles. Eat a certain amount (数量) of grain products to keep fit.
Fruit and vegetables keep us healthy. We should eat plenty of them at every meal. Try to eat fruit and vegetables in different colors every day. Don’t forget to drink water. We should drink 6-8 glasses of water every day so that our bodies work properly.
81.Why should we choose low-fat milk and cheese
A.Because they taste better. B.Because they are cheaper.
C.Because they are healthier. D.Because they have more energy.
82.Which of the following is a grain product
A.Milk B.Eggs C.Noodles D.Chicken
83.How much water should we drink daily according to the text
A.3-5 glasses. B.6-8 glasses. C.10 glasses. D.Only when thirsty.
84.What is the purpose of eating fruit and vegetables in different colors
A.To make meals look more colorful. B.To enjoy different tastes.
C.To get different nutrients (营养素). D.To save money.
85.Where is this text most probably from
A.A storybook. B.A science fiction novel.
C.An advertisement for snacks. D.A health magazine.
When it comes to delicious food, nothing beats our grandma’s cooking. Well, maybe except more grandmas’ cooking in the same kitchen, that is what goes on at Enoteca Maria, an Italian restaurant in New York City. The restaurant hires (雇佣) grandmas from all over the world, instead of actual cooks.
The owner of Enoteca Maria, Jody Scaravella, came up with the idea of placing grandmothers in a restaurant kitchen. After losing his mother, grandmother and sister, Jody missed sitting down with family for home-cooked meals. He wanted to create a place to go out for a home-cooked meal and Enoteca Maria was born in 2007.
The first grandma cooks of the restaurant came from different parts of Italy. They would take turns to cook their own special dishes. Sometimes, they would have friendly competitions of whose dish was best.
Over time, Jody decided to invite grandmas worldwide. Today, the restaurant has grandmas from around 30 countries, like Brazil, China and Japan. They take turns to work in the kitchen.
The restaurant is only open three days a week: Friday, Saturday, and Sunday. Its website lists the menu for each of these days. Half of the menu is fixed and it’s all Italian dishes. The other half changes daily and it includes dishes from around the world.
Each night, one of the grandmas designs (设计) a fresh menu. It usually includes traditional dishes from her home country and the food she loves best. How do people like the food Well, the restaurant is full of people on most nights. As the grandmas happily work in the kitchen, business is running (经营) at full speed at this restaurant!
86.Why did Jody Scaravella create Enoteca Maria
A.He wanted to hire professional cooks. B.He missed home-cooked family meals.
C.He wanted to sell Italian special dishes. D.He hoped to travel around the world.
87.What can we learn from Paragraph 3
A.The first grandma cooks were from the same place.
B.The first grandma cooks cooked the same dishes every day.
C.The first grandma cooks sometimes had friendly cooking competitions.
D.The first grandma cooks refused to work with other grandmas.
88.Who designs a fresh menu each night
A.A professional cook. B.One of the grandmas.
C.Jody Scaravella himself. D.A customer in the restaurant.
89.What is the best title for the text
A.Grandmas’ Special Cooking Skills B.Jody Scaravella’s Life Story
C.Popular Italian Dishes Worldwide D.A Restaurant Run by Grandmas
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D 2.B 3.D 4.A
【导语】本文是说明文。主要介绍了一项发表在《睡眠医学》期刊上的新研究,该研究探讨了食用奶酪与降低睡眠呼吸暂停风险之间的可能关联,同时呈现了研究方法、结果以及专家对该研究的看法和相关建议。
1.细节理解题。根据“The study, published in the Sleep Medicine journal, explored the possible relationship between eating cheese and a reduced risk of sleep apnea (呼吸暂停)...”可知,这项新研究旨在探索食用奶酪和降低睡眠呼吸暂停风险之间的联系。故选D。
2.推理判断题。根据第四段内容,该段首先介绍了研究采用的“孟德尔随机化”方法,接着说明研究还检测了食用奶酪对44种不同生物标志物的影响,并给出具体结果。这些内容是对前文研究的补充说明,提供了与该研究相关的额外信息。故选B。
3.细节理解题。根据“Kael Merrick ... warned that the study only shows a relationship, not a cause-and-effect relationship, so we have a long way to go.”可知,凯尔·梅里克认为这项研究仍需继续深入。故选D。
4.细节理解题。根据“Dr. Kevin Shayani... said that cheese might reduce some bad factors connected to sleep apnea. However, he advised against eating plenty of cheese, as some cheeses are higher in fat than others.”可知,凯文·沙亚尼博士建议人们合理食用奶酪,而非保证充足睡眠、保持均衡生活方式或经常看医生。故选A。
5.A 6.C 7.A 8.B 9.C
【导语】本文主要介绍了肥胖的危害、BMI的定义与计算方式,以及管理体重和保持健康的方法,呼吁人们采取行动控制体重、保持健康。
5.细节理解题。根据“obesity can lead to serious health problems such as diabetes and heart diseases.”可知,肥胖会导致糖尿病和心脏病等严重健康问题。故选A。
6.细节理解题。根据“if it is 28 or higher, that means you have the problem of obesity.” 可知,BMI达到28或更高意味着肥胖,BMI为30属于肥胖。故选C。
7.细节理解题。根据“weight is the key to your BMI.”可知,体重是BMI的关键。故选A。
8.推理判断题。根据“Eat healthy food...Stay away from fried foods and sugary snacks. Do exercise...make sure to stand up and exercise for 3 to 5 minutes every hour while you need to sit for a long time.”可知,Lucy喝水、饮食均衡、久坐后散步,最符合建议。故选B。
9.主旨大意题。全文通过分析肥胖危害、解释BMI、提出体重管理建议,最终呼吁“从小改变开始,构建健康未来”,核心目的是倡导人们主动管理体重、保持健康。故选C。
10.D 11.B 12.D 13.C 14.D
【导语】本文是一篇菜单类应用文,主要介绍了一家餐厅的主菜、小吃、饮品、奶制品甜点和欢乐套餐等各类食品的价格及相关信息。
10.推理判断题。根据Main Dishes部分“Big Mac ¥10.4”并结合常识可知,Big Mac属于汉堡类,故选D。
11.推理判断题。根据Main Dishes部分“Mc Chicken ¥5 (50% off until NOV.24)”可知,现在价格是5元,是原价的50%折扣,所以原价是10元,故选B。
12.细节理解题。根据Drinks部分“Coca Cola ¥3.5/4.5/5.5 (small, middle, big)”、“Coffee ¥4/4.5/ (small, big and refilled for nothing)”以及Dairy Desserts部分“Milk Shake (strawberry, Chocolate) ¥4.5/6.5 (small, big)”可知,可口可乐、咖啡和奶昔有不同选择,故选D。
13.细节理解题。根据Happy Meal (with happy toys)部分“Cheeseburger+mini Milk Shake+mini Orange Juice ¥14.5”可知,该套餐带有玩具,故选C。
14.细节理解题。根据“Welcome! 24-hour service.”可知,该餐厅全天24 小时营业,故选D。
15.C 16.C 17.D
【导语】本文是一篇应用文,主要介绍了今年社区有机食品市场(COFM)的相关信息,包括参展摊位、特别优惠、注意事项、开放时间、地点以及票价等,鼓励人们参与并享受有机生活方式。
15.细节理解题。根据“Cornfield Bakery: Handmade organic bread. Special offer: Two for the price of one!”可知,Cornfield Bakery的手工有机面包有买一送一的特别优惠。故选C。
16.细节理解题。根据“Bring your own reusable bag and remember to ‘travel green’ (No parking lots).”可知,建议COFM的参与者自己带可重复使用的袋子,并且要“绿色出行”(没有停车场),即避免开车。故选C。
17.推理判断题。根据全文内容可知,文章主要介绍了社区有机食品市场(COFM)的相关信息,包括参展摊位、特别优惠、注意事项、开放时间、地点以及票价等,目的是吸引人们参与,所以本文是一则广告。故选D。
18.C 19.C 20.B 21.A 22.B
【导语】本文主要介绍了与“cake”相关的英语习语,并通过具体例子解释了这些习语的含义。
18.细节理解题。根据第二段“Another expression is a piece of cake and it describes something that is very easy to do.”可知,“a piece of cake”这个习语用来形容非常容易做的事情。一个擅长英语的学生想要得到A,这件事对他来说很容易,所以可以用“a piece of cake”来描述。故选C。
19.词句猜测题。根据文章第三段“Something already good becomes better because of the addition of something else.”可知,习语“the icing on the cake”表示“因为添加了其他东西,已经很好的东西变得更好”。因此,这个习语的中文意思是“锦上添花”。故选C。
20.推理判断题。根据文章第四段“Let’s hear an example. Amy is in her new school and she loves her new teachers. So having her best friend as her classmate is the icing on the cake.”可知,作者举Amy的例子是为了帮助我们更好地理解“the icing on the cake”这个习语的含义。故选B。
21.推理判断题。根据文章最后一段“We probably should not eat much cake because it has much butter and sugar. But it tastes so good!”可知,Anna认为蛋糕不健康,因为它含有大量的黄油和糖,但是蛋糕的味道很好。因此,Anna对蛋糕的看法是“不健康但美味”。故选A。
22.推理判断题。根据文章最后一段“That’s all the time we have for this Words and Their Stories. Thanks for listening! I’m Anna Matteo!”可知,这是一个广播节目的结束语,因此可以推断“Words and Their Stories”最有可能是一个广播节目。故选B。
23.C 24.A 25.B 26.C 27.A
【导语】本文主要介绍了传统美食花饽饽的制作过程,以及它所代表的吉祥寓意。
23.细节理解题。根据“Can you guess what they are used for Are they toys ”可知,作者通过提问的方式开始文章。故选C。
24.细节理解题。根据“To make it, women use tools like knives, scissors and pens to shape the dough (生面团) into ducks, dragons, peaches, etc. before having them steamed (蒸). Then they color them.”可知,制作花饽饽的过程是先用工具塑形,然后是蒸面团,最后是上色,即a-c-b。故选A。
25.推理判断题。根据“For example, huabobo in the shapes of rabbits and tigers can usually be given to children to express the wish that a boy will be as strong as a tiger and a girl as lovely as a rabbit.”可知,此处是在介绍不同形状的花饽饽代表的意义,选项B“不同形状的花饽饽承载着不同的意义。”符合语境。故选B。
26.推理判断题。根据“Then she succeeded in finding a way to keep huabobo for over two months, making it possible and convenient to send it to other cities.”可推知,外地人也能尝到花饽饽了。故选C。
27.推理判断题。本文主要介绍了传统美食花饽饽的制作过程及代表的寓意,可能来自杂志的美食部分。故选A。
28.C 29.C 30.A 31.C 32.C
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了人们选择素食的原因以及素食对健康的潜在益处,包括减轻体重、改善血糖控制和降低癌症风险等。
28.细节理解题。根据“This way of eating avoids all animal products, including meat, fish, milk, eggs and even honey.”可知,素食不包括肉、鱼、鸡蛋等动物产品。豆腐、豆类、豆奶均为植物性食物,符合素食定义。故选C。
29.主旨大意题。根据“There was one study from some experts published in the magazine Nutrients in 2018.”和“Improvements and better effects are seen in those people in controlling blood sugar levels.”可知,本段主要围绕一项关于素食对血糖控制影响的研究展开。故选C。
30.篇章结构题。通读全文可知,第①段介绍素食定义;第②段说明素食的挑战和可能益处;第③、④、⑤段分别从减轻体重、改善血糖控制和降低癌症风险三个方面具体阐述素食的好处。因此,文章结构为①/②/③④⑤。故选A。
31.细节理解题。根据“vegans get their protein from plant-based sources such as tofu, beans, soy milk, and so on.”可知,不吃动物产品的人仍可从植物中获取足够蛋白质。故选C。
32.推理判断题。通读全文可知,文章主要讨论素食对健康的益处,如减轻体重、控制血糖和降低癌症风险,属于健康类话题。因此,最可能出现在报纸的“健康”版块。故选C。
33.B 34.B 35.A 36.C 37.B
【导语】本文是一篇议论文,主要围绕预制菜的争议展开讨论,包括其定义、优缺点以及政府相关措施。
33.细节理解题。根据“A recent debate about pre-made dishes has drawn wide public attention in China. It all started when Luo Yonghao, a famous internet influencer, posted on social media.”可知,网红罗永浩在社交媒体上指责西贝餐厅高价售卖预制菜,该帖迅速引发热议。即一位网红的言论让预制菜引起了广泛关注。故选B。
34.细节理解题。根据“For example, dishes from central kitchens, which are used by many big restaurants or simply cut vegetables, are not in this category (类别).”可知,中央厨房制作的菜品不属于预制菜范畴。即中央厨房的烤鸭不属于预制菜。故选B。
35.细节理解题。根据“Many large chain restaurants use them for two main reasons.”和“First, some stores can’t use open flames (明火) or handle raw meat easily, so pre-made ingredients are safer. Second, pre-made products save time, cut costs and make service faster.”可知,大型连锁餐厅使用预制菜,是因为它们更安全,也更节省时间。故选A。
36.细节理解题。根据“A draft national food safety standard for pre-made dishes has passed expert review and will soon ask for public ideas.”可知,政府正在制定安全规则来解决这些问题。故选C。
37.主旨大意题。通读全文可知,全文围绕预制菜的争议展开,包括定义、优缺点及政府举措。即文章主要讲述了关于预制菜的讨论。故选B。
38.A 39.E 40.C 41.D
【导语】本文主要讲述了中国实施“体重管理年”计划后,人们面临的体重管理挑战,并以13岁男孩曹亮的成功减肥经历为例,介绍了科学管理体重的方法。
38.根据“This made him make up his mind to change.”以及下文内容可知,此处应引出他采取的具体措施,选项A“以下是他所做的。”符合语境。故选A。
39.根据“Cao didn’t blindly follow online eating advice.”以及“His doctor told him BMI (体重指数) isn’t perfect, but it is still a helpful tool.”可知,此处应说明他如何科学追踪体重,且和BMI有关,选项E“相反,他学会了使用智能健康应用程序检查自己的BMI。”符合语境。故选E。
40.根据“Cao didn’t go to a gym.”以及“Soon, he found a sport he loved—swimming.”可知,此处应说明他如何自然开始运动,选项C“他开始做一些小行动,比如遛狗。”符合语境。故选C。
41.根据“More importantly, he felt stronger.”可知,此处应说明改变生活方式后的结果,选项D“在保持了六个月的新生活方式后,曹亮减掉了8公斤。”符合语境。故选D。
42.B 43.A 44.C 45.C 46.C
【导语】本文是一篇说明文。主要讲述了科学家研发了一种新型大米,这种大米含有更高的蛋白质,有助于减缓消化速度,从而降低患糖尿病的风险。
42.词句猜测题。根据“However, eating rice can increase the risk of developing health problems such as diabetes (糖尿病).”可知,由于吃米饭会增加患糖尿病等健康问题的风险,所以科学家研发了一种新型大米,可能有助于缓解糖尿病增长的速度。“alleviate”意为“缓解、减轻”,与选项B意思相近。故选B。
43.细节理解题。根据“Currently, around 537 million people around the world have diabetes, with over 60 percent of them living in Asia.”可知,全球约有5.37亿糖尿病患者,其中超过60%生活在亚洲。即亚洲的糖尿病患者比例最高。故选A。
44.细节理解题。根据“To fight this issue, researchers at the International Rice Research Institute (IRRI) have teamed up with various global institutions (机构).”和“At last, they developed a new, healthier type of rice.”可知,在国际水稻研究所进行的研究的主要目的是创造更健康的大米以改善人们的健康。故选C。
45.细节理解题。根据“According to the IRRI, this new type of rice can help meet important goals for food security.”和“So far, the rice has only been grown in IRRI laboratories.”可知,新型大米目前仅在实验室种植。故选C。
46.最佳标题题。通读全文可知,文章主要介绍了一种新型大米,其特点是蛋白质含量更高,有助于降低糖尿病风险。选项C“一种对抗糖尿病的新型大米”最能概括文章主旨,最适合当标题。故选C。
47.B 48.C 49.E 50.D 51.A
【导语】本文通过介绍火锅的历史、种类、健康益处以及食用方式,展现了火锅在中国饮食文化中的重要地位。
47.根据“The hot pot used to be preferred in winter, but recently it has been appearing on tables all year round.”可知,火锅曾经在冬季更受欢迎,但现在全年都有,这说明火锅有悠久的历史,选项B“它有大约2000年的悠久历史。”符合语境。故选B。
48.根据“Eating the hot pot can warm the body and improve circulation (血液循环) in winter, and increase perspiration (排汗) to help cool the body in summer.”可知,火锅有健康方面的好处,选项C“另一个原因是火锅是一种‘健康餐’。”符合语境。故选C。
49.根据“Two of the most popular hot pots are Sichuan hot pot and Beijing mutton hot pot.”可知,此处介绍中国不同种类的火锅,选项E“中国有几种火锅,汤底各不相同。”符合语境。故选E。
50.根据“Sichuan hot pot is famous for its numbing and spicy (又麻又辣的) taste, due to the addition of some special food materials—Sichuan pepper and other spicy things like chili (辣椒).”可知,此处强调四川火锅的独特之处,选项D“麻椒和辣椒使它与其他火锅不同。”符合语境。故选D。
51.根据“A clear soup base has a quite light taste.”可知,此处介绍清汤锅底的做法,选项A“它由海鲜或肉骨制成。”符合语境。故选A。
52.C 53.B 54.D 55.C 56.A
【导语】本文介绍了糖的来历以及发展过程等。
52.词句猜测题。根据“Today, people eat a lot of sugar. It is easy for most people to buy sweet things and to cook with sugar. It is part of our daily lives.”可知食用糖类成为我们生活的一部分,“it”指代“吃糖”。故选C。
53.细节理解题。根据“The first sugar cane (甘蔗) grew on the island of New Guinea around 6,000 BCE.”可知公元前6000年左右,第一棵甘蔗在新几内亚岛上生长。故选B。
54.细节理解题。根据第二段中的“Around 1,000 BCE, sugar cane was brought in boats to India...In the 8th century CE, Arabs brought sugar cane to Spain.When Columbus went to the West Indies in 1493 for the second time, he took a sugar cane plant with him...In 1879, in California, a new factory found a way to make sugar faster and cheaper”可知糖发展的顺序是:大约在公元前1000年,甘蔗被船运到印度;公元8世纪,阿拉伯人把甘蔗带到了西班牙;1493年,哥伦布第二次去了西印度群岛,他带着一株甘蔗;1879年,在加州,一家新工厂找到了一种更快更便宜的制糖方法。故选D
55. 主旨大意题。根据“By 1900, there were more than 30 sugar factories in the United States...By 1900, the common Americans ate over 30 kilos of sugar a year!”可知本段主要介绍美国糖产量的增长及美国每年人均糖消耗量的增长。故选C。
56.篇章结构题。综合全文可知,本文第一段与最后一段主要介绍糖改变了我们的生活,也改变了几个国家的历史,中间几段为具体说明,故结构为“总—分—总”。故选A。
57.D 58.A 59.C
【导语】本文是一篇说明文,主要阐述了喝过热饮料的风险,特别是增加患食道癌的风险。文章通过引用国际癌症杂志的研究报告和美国癌症协会的研究数据,强调了喝热茶前应让其冷却的重要性。
57.细节理解题。根据文章第二段“However, according to our report, drinking very hot tea can increase the risk of esophageal cancer (食道癌),”以及第四段“The scientists found that drinking 700 ml drinks (about three cups) every day or more at a higher temperature (60℃ or hotter) would have a 90 percent higher risk of esophageal cancer, compared with people drinking the same cups at temperature below 60℃.”可知,作者通过引用研究报告中的信息来展示不喝过热饮料的原因。故选D。
58.细节理解题。根据文章第三段“For the study, Islami and his team followed more than 50,000 people aged between 40 and 75 years old. They found around 0.6% of those people had esophageal cancer.”可知,在50000多人中,有大约0.6%的人患有食道癌,计算可得,大约有300人患有食道癌。故选A。
59.推理判断题。根据文章第四段“The scientists found that drinking 700 ml drinks (about three cups) every day or more at a higher temperature (60℃ or hotter) would have a 90 percent higher risk of esophageal cancer, compared with people drinking the same cups at temperature below 60℃.”可知,每天喝700毫升或更多(大约三杯)温度高于60℃的饮料的人,与喝低于60℃相同杯数的人相比,患食道癌的风险要高90%。由此可推知,每天喝四杯非常热的水的Steve患食道癌的风险可能会高90%。故选C。
60.A 61.E 62.D 63.F 64.C
【导语】本文主要介绍了一些健康饮食的建议,包括与他人一起吃饭、倾听身体需求、吃早餐、选择健康零食以及不要太晚才吃晚饭等。
60.根据 “It can help you to see others’ healthy eating habits. If you usually eat with your parents...” 可知,本段核心是强调与他人一起吃饭的好处,A选项“与他人一起吃饭” 直接点明了本段主旨,且后文内容都是围绕这一主题展开。故选A。
61.根据 “Listen to your body...Have a glass of water to see if you are thirsty...” 可知,本段核心是倾听身体需求,判断是否真的需要进食,E选项“问问自己是否真的饿了” 直接对应“倾听身体”这一主题,并引出后文通过喝水判断需求的建议。故选E。
62.根据 “Breakfast is the most important meal of the day...your body needs food to get you going.” 可知,此处需要补充早餐的重要性或好处,D选项“吃完早餐后你会更聪明” 具体说明了早餐对大脑功能的积极影响,是对前文“让你动起来”的延伸。故选D。
63.根据 “Eat healthy snacks...it’s a good idea to eat two healthy snacks between your three meals.” 可知,此处需要对“健康零食”进行界定或补充说明,F选项“但这并不意味着你可以吃一袋薯片来代替一餐” 明确了健康零食的概念,防止读者误解。故选F。
64.根据 “Don’t eat dinner late...we always put off eating dinner until the last minute...This will give your body a chance to digest...” 可知,此处需要给出具体的晚餐时间建议,C选项“尽量在睡觉前至少3小时吃晚餐” 提供了明确的时间指引,且与后文“给身体8-10小时消化时间”形成逻辑对应。故选C。
65.D 66.D 67.C 68.A
【导语】本文主要介绍了食物对大脑功能的深刻影响,解释了大脑如何消耗能量,并强调健康饮食(尤其是多种颜色的果蔬)对维持大脑高效运作和积极情绪的重要性,同时警示了垃圾食品的负面影响。
65.细节理解题。根据“The more difficult the task is, the more energy your brain uses (for example, solving a hard math problem vs watching TV)”及备选答案可推知,解数学难题是最困难的任务。故选D。
66.细节理解题。根据“But junk food...can slow you down and even make you get angry easily.”可知,垃圾食品会减慢思维和改变情绪。故选D。
67.细节理解题。根据“Eat the Rainbow...means eating fruits and vegetables of different colors every day.”可知,“吃出彩虹”意思是每天吃不同颜色的水果和蔬菜。故选C。
68.主旨大意题。文章开篇点题,提出“大脑健康也受食物影响”,随后全文围绕食物如何为大脑提供能量、健康食物与垃圾食品对大脑的不同影响展开论述,选项A“展示食物对大脑健康的影响。”符合。故选A。
69.C 70.C 71.A 72.D
【导语】本文主要讲述了作者在购买和品尝中国月饼时,因无法预知内馅而产生的有趣困扰,并提出了解决方案。
69.词句猜测题。根据首段引用《阿甘正传》经典台词“生活就像一盒月饼,你永远不知道下一块是什么馅料”的比喻,以及第二段“buying it is a never-ending surprise or disappointment”可知,此处应延续“未知馅料”的主题,选项C“你永远不知道会吃到什么馅料!”完美呼应这一主旨。故选C。
70.词句猜测题。根据“But when I ask the store clerk what’s inside, I’m usually met with a blank look.”可知,作者询问馅料却得不到有效回应,以及“blank look”的字面含义“空白的神情”,可推知店员呈现的是“茫然的”表情,表示不知如何回答。故选C。
71.推理判断题。根据第三段“Mooncakes in China are bigger, thicker and tastier than the dessert in my country”的对比描述,可推断作者非中国人;且全文以外国人视角观察中国月饼文化,符合外国人身份特征。故选A。
72.推理判断题。通过末段“I wish…How about…would be helpful”等建议性表述,可知作者旨在呼吁商家提供更直观的馅料展示方式,帮助消费者解决选择困难。故选D。
73.A 74.C 75.B 76.C
【导语】本文主要介绍了中国近期对食品标签做出的一些改变,包括让标签更易读清晰、不允许“无添加剂”等误导性标签、推行数字标签等,目的是帮助人们做出更健康安全的食品选择。
73.词义猜测题。根据“To begin with, the government requires that food labels should be made easier and clearer to read. Information, such as sugar, salt and unhealthy fats in their products (产品), should be clearly included on the label. The government hopes this will encourage healthier eating habits among people.”可知,政府要求食品标签更易读清晰,产品中糖、盐和不健康脂肪等信息要清楚标注在标签上,政府希望此举能鼓励人们养成更健康的饮食习惯,所以“this”指代的是在标签上包含清晰的信息。故选A。
74.推理判断题。根据“Another new requirement is that labels such as ‘no additives (添加剂)’ or ‘zero additives’ should no longer be allowed. The government says labels like these have already led shoppers to believe that a product is healthy when it is in fact not. Take a famous food company, for example...Many people came to believe the ‘zero’ label was just a marketing lie.”可知,提到食品公司是为了举例说明像“无添加剂”这类标签会误导消费者,让他们认为产品是健康的,而实际上并非如此。故选C。
75.篇章结构题。根据文章内容可知,第一段总述话题,第二至四段分别阐述三项具体变化,第五段进行总结。文章结构为总分总,故选B。
76.最佳标题题。本文主要围绕中国食品标签的改变以及这些改变是为了让人们做出更安全健康的食品选择展开,C选项“食品标签改变:迈向更安全选择的一步”最能概括文章主旨。故选C。
77.E 78.A 79.D 80.B
【导语】本文是一篇说明文,强调了食品安全重要性,说明冰箱非 “万能保鲜盒”,并给出冰箱内正确储粮的具体建议,帮助读者保持食物新鲜。
77.根据前文“The fridge may be a perfect choice for keeping food safe and fresh, but it is not a magic box to keep all kinds of food.”可知,提到冰箱虽能保鲜但不是万能的,后文围绕如何在冰箱中正确储存食物展开,选项E“让我们学习如何在冰箱中正确储存食物。”符合语境,起到承上启下的作用,引出下文内容,故选E。
78.根据前文“The temperature in the fresh-keeping area can be different from shelf to shelf (搁板). The higher the shelf is, the higher the temperature will be.”可知,介绍了冰箱保鲜区不同搁板温度不同,选项A“所以要利用这些不同的温度。”符合语境,承接前文温度差异,引出后文不同搁板适合存放的食物,故选A。
79.根据前文“Try to put ready-to-eat food like burgers, pizza or cream cakes on top shelves. The middle shelves are for cheese, yogurt and eggs.”以及后文“They can be used to store raw (生的) meat and seafood.”可知,这里要介绍适合放在底部搁板的食物,因为底部温度最低适合放生肉和海鲜,选项D“底部搁板是冰箱中最冷的部分。”符合语境,说明底部搁板温度低,适合放生肉海鲜,与上下文衔接,故选D。
80.根据前文“If you want to get the most out of your food, the temperature in your fridge needs to be between 0℃and 5℃.”可知,这里继续说明与冰箱温度相关的内容,即冷冻室的温度要求,选项B“冷冻室温度应低于零下18摄氏度。”符合语境,补充说明冷冻室温度要求,与前文关于温度的内容相关,故选B。
81.C 82.C 83.B 84.C 85.D
【导语】本文是一篇说明文,围绕“吃得好,活得好”主题,主要介绍乳制品、谷物、果蔬、水这几类食物的作用及健康食用建议,倡导健康饮食。
81.细节理解题。根据“Look for low-fat milk and cheese. They are healthier.”可知,因为它们更健康。故选C。
82.细节理解题。根据“Grain products include bread, rice and noodles.”可知,面条属于谷物产品。故选C。
83.细节理解题。根据“We should drink 6-8 glasses of water every day so that our bodies work properly.”可知,我们应该每天喝6到8杯水。故选B。
84.推理判断题。根据“Fruit and vegetables keep us healthy.”可知,吃不同颜色的蔬菜和水果可以帮助我们获取不同的营养素。故选C。
85.推理判断题。通读全文可知,本文是一则关于健康饮食的文章,应出现在杂志的“健康 (Health)”版块。故选D。
86.B 87.C 88.B 89.D
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了纽约一家名为Enoteca Maria的意大利餐厅,由来自世界各地的祖母们担任厨师,提供家常菜的故事。
86.细节理解题。根据“After losing his mother, grandmother and sister, Jody missed sitting down with family for home-cooked meals. He wanted to create a place to go out for a home-cooked meal and Enoteca Maria was born in 2007”可知,Jody因为怀念与家人共进家常菜的感觉,所以创办了这家餐厅。故选B。
87.细节理解题。根据“Sometimes, t

展开更多......

收起↑

资源预览