【单元考点培优】Unit 4 Amazing Science 专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年九年级英语上册单元复习考点培优仁爱科普版

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Unit 4 Amazing Science 专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年九年级英语上册单元复习考点培优仁爱科普版

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年九年级英语上册单元复习考点培优仁爱科普版Unit 4 Amazing Science
专题12 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Have you ever thought about how food gets to your table Growing food is hard work, but today, modern technology is making farming smarter and better. In China, farmers and scientists are using new ideas to grow more food and, very importantly, to waste less. This helps make sure there is enough food for everyone.
In some places, the work doesn’t stop after the harvest (收获). The food, like rice and grain (谷物), is kept in very large buildings. In the past, bad insects could sometimes eat the food. But now, some of these buildings have a smart AI system (系统). The computer system watches the road 24 hours a day. If it sees any problems, it sends a warning. This is like having a clever robot guard that keeps the food safe and clean.
There is also smart technology for preparing the food. For example, when we get rice from the farm, it has a brown coat that we need to take off. A company in China found a new way to do this. Their special machines can take off the coat very carefully. This method (方法) wastes less rice and can produce 32 kilograms more rice for every ton. It is like peeling an apple perfectly, so you get more fruit to eat.
These new ideas show that farming is not just about working in the fields. It is also about using science and technology to solve problems. By being smart about how we grow, keep, and prepare our food, we can make sure that every grain is used well. This is a great way to help feed more people and take care of our world.
1.What is the writer doing in the first paragraph
A.Explaining how technology can help with food production.
B.Describing why farming is such a difficult job.
C.Comparing different ways of farming around the world.
D.Suggesting what kind of food is grown.
2.What does the smart AI system in the large buildings do
A.It helps farmers to harvest the grain more quickly.
B.It warns people if there is a problem with the food.
C.It stops insects from getting inside the buildings.
D.It keeps the building warm.
3.What does the underlined word “it” in the second paragraph refer to
A.A large building B.Modern technology
C.A smart mobile phone D.This computer system
4.What might the writer say about the future of farming
A.“It will be necessary to use more clever ideas to feed everyone.”
B.“Farming will become much easier and won’t need many workers.”
C.“Only large companies will be able to grow food in the future.”
D.“A smart AI system will help grow more food instead of farmers.”
Show your imagination and make a robot! Students can design and build robots using everyday objects. This activity helps develop problem-solving skills, imagination and teamwork.
Build a robot from household items:
Let younger kids have fun building robots from everyday materials. It’s a great way to keep them busy and focused.
What you’ll need:
Useful materials include soft drink lids, old boxes, tin foil, ice cream containers, old clothing, straws, paper and crayons.
General instructions:
You’ll need lots of materials (depending on how many children will be taking part). A good starting point is unused cardboard boxes. Kids can glue or tape the boxes together to form the shape of a robot. Then, they can add other items to finish their robot. There are many ways to do this, so if you have an idea, try it out!
Advice for older students:
Older students can go further. Besides shaping the robot, they can try designing or even adding simple electronics. This helps them learn about technology in a fun way and improve their imagination and skills.
This robot project is fun for all ages. Most importantly, it allows students to learn by doing and work together toward a final goal.
5.What can be used to build a robot according to the passage
A.Plastic cups and plates. B.Soft drink lid and boxes.
C.Mobile phones and tablets. D.Notebooks and wooden sticks.
6.What is suggested for older students to do
A.To ask their classmates for help. B.To glue or tape the boxes together.
C.To finish their robots by themselves. D.To design or add simple electronics.
7.What is the main purpose of the robot project
A.To let students sell their robots for money.
B.To teach students how to repair old electronics.
C.To help students learn by doing and develop teamwork.
D.To encourage students to throw away old household items.
Robotaxi Go rides on a road of Wuhan
Baidu’s robotaxi (萝卜快跑) is experiencing a significant (显著的) order increase in Wuhan, Hubei Province, which has been gaining public attention and leading to heated discussions .
Robotaxis are driverless taxis, which make travel more efficient and comfortable. People can book robotaxis at any time of day through the Baidu apps in the pilot areas (试点区域). Taking a robotaxi is indeed cheaper than a traditional one. The vehicle is clean and smart, allowing passengers to choose their preferred music freely. “With no driver in the car, I can avoid communicating with others, making it easier to rest,” a local rider in Wuhan told the Global Times on Wednesday.
A report from Baidu shared with the Global Times showed that there are 300 driverless taxis in Wuhan. In the first three months of 2024, bookings for driverless taxis in Wuhan accounted for 55 percent of all ride-hailing services. It increased to 70 percent in April, with expectations of keeping rapid growth ahead. In fact, the service has been introduced to many cities in China. As for now, Baidu has opened manned test operation services in 11 cities, such as Beijing, Wuhan, Chongqing, Shenzhen and Shanghai.
Every coin has two sides. Robotaxis have some drawbacks. “The waiting time is long, taking 8-10 minutes from order to arrival, and the driving speed is slow, not an ideal choice for passengers in a hurry,” one rider complained. What’s more, the rising demand for lower-price robotaxi worries taxi drivers.
In a word, Driverless technology has gradually entered our daily life, and it will change the world, which requires us to look at it correctly, think calmly, and actively embrace (拥抱) the arrival of each new technological change.
8.What percentage of ride-hailing services in Wuhan might robotaxis account for in April 2024
A.55% B.70% C.75%
9.The underlined word “it” in Paragraph 3 refers to ________.
A.the bookings for robotaxis in Wuhan
B.the passengers in Wuhan
C.The driverless car in Wuhan
10.Why might robotaxis NOT be suitable for passengers in a hurry
A.They are more expensive than traditional taxis.
B.They require complex booking procedures.
C.Their waiting time is long and driving speed is slow.
11.What is the author’s attitude toward driverless technology
A.Completely critical (批判的) due to its drawbacks.
B.Actively embracing it despite (尽管) challenges.
C.Don’t care about its impact on daily life.
Ludwig van Beethoven, one of the world’s most-loved musicians, is famous for his nine symphonies (交响乐). Before he died, he began a new symphony, but never finished puter scientists and musicians have now used artificial intelligence (AI) to finish his Tenth Symphony.
A symphony is a long, complicated piece of classical music, usually made up of four parts, which are often linked (连接) by “themes”—musical ideas. Not all musicians are good at it.
Before Beethoven died in 1827, he had some ideas for his Tenth Symphony. But all that he left behind were some notes about the piece and a few short bits of written music.
In 2019, a special team of musicians, computer scientists and historians was formed. Their goal was to try to finish Beethoven’s Tenth Symphony to celebrate his 250th birthday. They also wanted to come close to producing the symphony that Beethoven meant to write. That’s where AI came in.
To train AI to help with the symphony, the team turned every piece of music that Beethoven ever wrote into a form the computer could understand. AI could look for patterns in the way Beethoven wrote. This included, for example, how he reused simple melodies (旋律) to create a theme, or how he moved between different parts of a symphony.
Finally, AI tried to connect the little musical bits into a symphony. It took the team over two years to finish The Tenth Symphony. It’s 40 minutes of music with a large group of musicians playing everything from violins to trumpets, drums, piano and so on. In early October, 2021, the piece was performed for the first time ever by the Beethoven Orchestra in Bonn, Germany.
12.What do we know about a symphony according to the passage
A.It’s long and beautiful. B.It’s made by a large team.
C.It’s usually made up of four parts. D.It’s often played by a musician.
13.What does the underlined word “complicated” in Paragraph 2 mean
A.easy to understand B.difficult to write
C.hard to spread D.happy to learn
14.The special team was set up to ________.
A.play classical music. B.study Beethoven’s music.
C.write computer programs. D.complete Beethoven’s Tenth Symphony.
15.What does the writer agree with
A.The team has done a good job.
B.The AI will take the place of humans.
C.The Tenth Symphony is a simple melody.
D.Beethoven was satisfied with the Tenth Symphony.
16.Which can be the best title for this passage
A.AI Changes People’s Life.
B.A World-famous Musician.
C.The Wonderful Tenth Symphony.
D.Beethoven’s Tenth Symphony with AI Technology.
The fridge is one of the most useful inventions in our daily lives. Almost every family has at least one fridge. The fridge has a long history. It was invented in the early 20th century and has greatly changed the way we store food.
Before fridges, it was hard for people to keep food fresh. They used iceboxes or kept food in cold cellars (地窖) to keep it fresh. However, these ways were not very useful, especially in warm weather. Food would go bad quickly, causing waste and even health problems. The invention of fridges solved these problems by providing a perfect way to keep food fresh for a longer time.
A fridge keeps food fresh by using a special liquid called the refrigerant (制冷液). This liquid takes in heat from inside the fridge and gives it off outside, keeping the air inside the fridge cool. The low temperature slows down the growth of bacteria (细菌), stopping food from going bad.
Modern fridges also have different compartments (分隔间), such as a freezer for frozen food and separate (独立的) shelves for fruits, vegetables, and dairy products. Some even have smart features, like temperature control and energy-saving modes.
Fridges have become a necessary part of modern life. Almost every home has one, and they are used in restaurants, supermarkets, and hospitals as well. Thanks to this invention, we can keep food safe, decrease waste, and enjoy fresh meals every day. Without fridges, our lives would be much less convenient.
In a word, the fridge is a successful invention that has made a big difference in our daily lives. It shows how technology can improve the way we live!
根据材料内容选择最佳答案。
17.How does the writer lead into the topic in the first paragraph
A.By listing numbers. B.By describing facts.
C.By asking questions. D.By giving examples.
18.What does the second paragraph mainly want to show
A.It was not easy to invent the fridge.
B.People met many troubles when keeping food.
C.There were so many ways of keeping food fresh.
D.It was necessary and important to invent the fridge.
19.What does Paragraph 3 mainly talk about
A.Ways to use a fridge. B.How the fridge works.
C.Why the fridge can take in heat. D.What kind of fridge is the best for us.
20.Which of the following can take the place of “decrease” in the text
A.Cut down. B.Result in. C.Clean up. D.Run out of.
21.What’s the writer’s purpose in writing the text
A.To describe the development of food storage ways.
B.To discuss environmental problems caused by modern fridges.
C.To explain why people should eat up the food they have cooked.
D.To show the importance of fridges in improving modern life.
How to write a secret messageDo you want to write a message that can only be read by a specific person It is a secret message for that person only. The other people can’t see the message on the paper. Only that person knows how to make the message appear. Here’s an experiment on how to write such a message.You’ll need: * half a lemon *a cup * four spoons of water *a cotton swab * white paper * a light bulb What to do: 1. Squeeze (挤压) some lemon juice into water. Mix the water and juice. 2. Put the cotton swab into the mixture and make it wet. Use the wet cotton swab to write some words on the paper. 3. Let the paper dry. Show it to someone and ask if he or she can see the words on the paper. 4. Hold the paper close to a light bulb to heat it. Ask him or her again. Let me explain it! Lemon juice has chemicals that have carbon (碳). The chemicals break down easily when they are heated. And the carbon makes them show a dark color.
根据材料内容选择最佳答案。
22.If you want to do this experiment, which of the following is NOT needed
A.Lemon. B.Water. C.Milk. D.Paper.
23.What is the correct order of the experiment according to the material
a. Use a light bulb to heat the paper.
b. Put a cotton swab into the mixture.
c. Mix lemon juice and water.
d. Write some words on a piece of white paper with the wet cotton swab.
e. Dry the paper.
A.a-d-c-b-e B.c-b-a-e-d C.c-b-d-e-a D.a-e-b-c-d
24.When can we see the secret message according to the material
A.After you dry the paper. B.After you heat the paper.
C.When you hold the paper up. D.When you shake the paper.
25.What does the material mainly talk about
A.It tells us how we can make good use of fruit juice.
B.It explains why water is very important in our daily life.
C.It tells how we can make a mixture of water and lemon juice.
D.It shows how we can use lemon juice and water to write a secret message.
26.Where is the material probably taken from
A.A storybook. B.A cookbook.
C.A science magazine. D.A guidebook.
During the National Day holiday, the sky above Shenzhen was lit up by impressive drone (无人机) light shows. This “cyber fireworks” lit up the night, painting a lively picture of Shenzhen as a “City of Miracles, City of Innovation, City of Future”. A total of 10,197 DAMODA drones took off to the sky at the same time, setting two Guinness World Records. So how does the drone light show work
Before a drone light show begins, drones are usually put on the ground one by one and it would take a lot of time to prepare a show with more than ten thousand drones. To shorten the time, the DAMODA drone company thought of a solution. The company put groups of drones into big boxes with specific QR codes on them. By putting the boxes into correct places, thousands of drones can be ready in a short time and they can go back to their “homes” by scanning the QR codes.
In drone shows, each drone is programmed by a computer to follow its own flight direction, carefully avoiding the other drones. They communicate with neighbouring drones and use sensors (传感器) to keep a certain distance. The position and LED colours change throughout the performance to show different objects in the night sky.
Drone light shows are thought to be more environmentally friendly—and certainly cause less noise and light pollution—than fireworks shows, so lots of big events are turning to them instead of fireworks. Drones can also be reused again and again so they will probably be more popular in the future.
27.How does the writer introduce the topic
A.By making a comparison. B.By using a saying.
C.By showing a survey. D.By giving a fact.
28.Why did the DAMODA company put the drones into special boxes
A.To make the drones lighter. B.To protect the environment. C.To reduce preparation time. D.To keep the audience safe.
29.What do the drones use the sensors to do
A.To make sure of the connection. B.To stay away from other drones.
C.To show different colours. D.To reach a certain speed.
30.What is the author’s attitude (态度) towards drone light shows
A.Uninterested. B.Worried. C.Supportive. D.Doubtful.
31.In which part of a magazine can we probably read the passage
A.Technology. B.Culture. C.Fashion. D.Travel.
Guangdong Province has introduced a new program on artificial intelligence (AI) education for primary and secondary school students, aiming to improve students’ AI literacy (素养) from an early age.
According to a news conference held in April in Guangzhou, the province will require at least six hours of AI education for students in grades one through four every year. Students in grades five and six, as well as those in junior high school, must complete no fewer than 10 hours per year. For senior high school students in grades one and two, the program requires at least one AI class hour every two weeks.
Primary students are expected to experience and become familiar (熟悉) with AI, while junior high students will begin understanding and using it. In senior high school, the goal will be changed to design and innovation (创新).
AI technology is developing quickly around the world and is having great influence on education. Teachers need to move from being AI users to AI education designers, and students should change from technology experiencers to innovation leaders. AI education is very important for young learners. It focuses more on students’ growth, practical innovation and social value rather than just test scores.
Promoting (推动) AI education in primary and secondary schools will help us better explore educational resources and support sustainable (可持续的) educational development. This will also help bridge the education differences between cities and the countryside and allow children from different backgrounds to have the same classes. AI education may let students learn without time or place limits and promote educational fairness. Developing AI education will improve AI literacy among all students. Improving life literacy is not about training students to get higher scores—it’s about awakening (唤醒) every student’s spirit of innovation.
32.What is the main purpose of Guangdong’s new AI education program
A.To help students get higher scores.
B.To make students’ life become simpler.
C.To develop students’ AI literacy step by step.
D.To train all students to become AI engineers.
33.Match the students in different grades with their learning goals.
a. Primary school students
b. Junior high school students
c. Senior high school students
① Start to understand and use AI.
② Design and innovate with AI.
③ Experience and get familiar with AI.
A.a-①; b-③; c-② B.a-①; b-②; c-③
C.a-③; b-①; c-② D.a-③; b-②; c-①
34.What does the underlined word “bridge” in Paragraph 5 probably mean
A.缩小 B.扩大 C.记录 D.建造
35.How should teachers change their roles in AI education according to the text
A.From AI users to innovation leaders.
B.From AI users to AI education designers.
C.From technology experiencers to AI educators.
D.From technology experiencers to innovation leaders.
36.What is this text mainly about
A.The importance of digitalization in education.
B.Ways to become an innovation leader in AI technology.
C.Guangdong’s new AI education program and its meaning.
D.The education differences between cities and the countryside.
Artificial Intelligence (AI) tools have become very powerful, surprising even their creators. Now, some people say there should be a pause (暂停) in AI work to make sure it doesn’t become dangerous, but not everyone agrees.
Most people have probably read a book or seen a movie or show about an AI or robot that has become so smart that it can take over the world. The AI in stories like these is known as an AGI or Artificial General Intelligence. A true AGI would be intelligent in many different areas and would be able to learn on its own.
Now, there are no AGIs. It will be many years before an AGI could possibly be created. Nowadays most AI tools are good at just one task, like answering questions, or identifying (识别) objects in photos. But scientists have worked to improve AI models, mainly by training the models on larger and larger collections of information. Those efforts are paying off. Extremely large models have surprised even their creators with what they can do.
The AI tool that’s got the most attention recently is ChatGPT, created by the company OpenAI. ChatGPT is a Large Language Model (LLM). ChatGPT allows users to “chat” with a powerful LLM. When asked a question, ChatGPT answers quickly in perfect sentences. It makes up stories and games, writes papers, programs computers, and much more. ChatGPT appears to be extremely intelligent. But really, ChatGPT is simply guessing — based on its training information — which word is most likely to come next, over and over again.
Last month, OpenAI announced a more powerful model called GPT-4. GPT-4 can create and explain jokes, and pass tests that are difficult for humans. GPT-4 was also trained on pictures, and can use them in powerful ways. For example, it can create a working website from a description and a rough (粗略的) drawing of the site.
The rapid progress of recent AI models worries some people. Last week, many computer experts released a letter calling for a six-month pause for any work on AI tools stronger than GPT-4. Not all AI experts agreed with the letter. ChatGPT has caused so much excitement that many companies are likely to keep developing powerful AI tools. But the letter has sent a strong warning that many people—including leaders—will be thinking about it carefully.
37.Which of the following sentences about “AGIs” is TRUE
A.They have brought people many real problems. B.They are too smart to take over the world.
C.They are intelligent only in the computer world. D.They needn’t be trained by humans.
38.Which of the following phrases “pay off” has the same meaning as the underlined one in Paragraph 3
A.We all know that the extra time spent studying now will pay off in the future.
B.Since he couldn’t pay off his credit cards, he left university and began working for a restaurant.
C.It’s impossible to pay off the police to let you go in our country.
D.It took the couple 30 years to pay off the money spent on their house.
39.Which of the following things can GPT-4 do but ChatGPT can’t
A.It can answer a question quickly in perfect sentences.
B.It can program computers as well as write papers.
C.It can create a website from a rough drawing.
D.It can make up stories and games.
40.What’s the best title of the passage
A.Are AGIs Becoming Too Intelligent B.Are AI Tools Becoming Too Powerful
C.Is ChatGPT Causing Too Much Excitement D.Is GPT-4 Getting Too Much Attention
Smart wristband (智能手环), welcoming product, is changing our lifestyle. 41 And there are also many different brands to choose, such as Apple or Huawei.
Why do people choose a wristband
First of all, it can tell the time like a normal watch. 42 You are able to use it to answer the phone, but a traditional watch can never do that.
Besides, the smart wristband looks fascinating (迷人的). 43 We often see teenagers wearing wristbands.
Thirdly, at present, many people have realized the importance of health. 44 It’s helpful to know how far they have run or how many steps they have got with a wristband. The wristband shows the results every day and you'll know whether you reach your aim or not.
However, some parents are still against using it. 45 They think the teenagers are under radiation all the time.
Each coin has two sides. Use it or not, it’s up to you.
A.The wristband can also be connected to the mobile phone.
B.Some people play sports every day to keep healthy.
C.It’s very popular among teenagers because it’s cool enough.
D.In their opinion, wearing wristbands for a long time may cause cancer.
E.More and more people prefer to choose a smart wristband in their daily life.
①SpaceX (Space Exploration Technologies Corp) is a private aerospace (航空航天) company founded by Elon Musk in 2002. The main goal of SpaceX is to make space travel cheaper and possible for common people.
②One of SpaceX’s biggest achievements is the Falcon 1 rocket, which became the first privately developed liquid-fueled (液体燃料的) rocket to reach orbit (太空轨道) in 2008. Later, SpaceX developed the Falcon 9 rocket, which is famous for its ability to land back on Earth after launching (发射), allowing it to be reused. This reusability helps reduce costs greatly.
③SpaceX also created the Dragon spaceship, which carries cargo (货物) and people to the International Space Station (ISS). In 2020, SpaceX made history by sending astronauts to the ISS on the Crew Dragon spaceship. This was the first time astronauts were launched from America since 2011, marking a new time in space travel.
④Elon Musk dreams of sending humans to Mars. For this, SpaceX is developing the Starship rocket. It has two parts: the spaceship and the rocket. The Starship will play a key role in Musk’s plan to build a city on Mars in the future.
⑤On Oct 13, SpaceX completed the fifth test of Starship rocket in Texas, US. SpaceX launched Starship in the morning. Minutes later, the rocket returned. The company used the arms of its launch tower (发射塔) to catch the rocket. At the same time, the spaceship kept flying in space and landed in the Indian Ocean one hour later. This was a big step toward SpaceX’s goal of making their rockets reusable.
⑥Although SpaceX has been growing quickly, the Starship’s first three test flights failed due to problems like explosions (爆炸) or losing contact. These failures, however, didn’t scare engineers, whose working style is “fail fast, learn fast”. They fought on, made progress and finally surprised the world.
46.Why was the Dragon spaceship marking a new time for space travel
A.Because it could land back on earth after launching.
B.Because its fifth test flight was successful.
C.Because it was the first time astronauts were sent to space from America since 2011.
D.Because it has the first privately developed liquid-fueled rocket.
47.How does the writer develop his ideas in the passage
A.By listing numbers. B.By telling stories.
C.By asking questions. D.By giving examples.
48.What will the writer probably discuss after the last paragraph
A.The history of the rocket industry.
B.The plan of Starship’s 6th flight and its bright future.
C.Elon Musk’s other companies such as Tesla.
D.The money and time a space travel to Mars will cost.
49.Which of the following shows the structure of this passage
A.B.C. D.
How do we know the time A clock, a watch or a mobile phone can help us. However, many years ago there were no clocks and knowing the time was not so easy. Over the centuries people have developed different ways of telling the time.
About 5500 years ago, the Egyptians invented the sun clock. This was a tall stone building. Its shadow (影子) showed the movement of the sun. So people were able to know midday. The Egyptians made a sundial about 3500 years ago. It was smaller than the sun clock and could let people know the time for half a day. On cloudy days or at night it was impossible to tell the time with a sun clock or a sundial. Water clocks were the first clocks not to use the sun. The idea is simple. Water flows (流动), and it shows the hours. The Egyptians used water clocks about 3400 years ago. These clocks were popular in the Middle East and China. But they failed to make people know the exact time.
In the 13th century, the mechanical clock was invented. This was more exact, but it was expensive to make one. Over the next few centuries, springs (发条) were added around 1500. This enabled people to get the correct time and allowed clocks to be smaller. In 1927, the first quartz clock was developed. It was also cheaper for ordinary people to own a clock. People began depending on them more and more to run businesses, markets and so on. More recently, in 1956, the digital clock came. And nowadays satellites (卫星) send our mobile phones the time to the exact second.
There has been a lot of progress in timekeeping. Clocks are always changing but some things never change. Many of us still have trouble getting out of bed on time and not being late for school or work.
50.According to the passage, we can’t use a ________ to tell the time on a rainy day.
A.water clock B.sun clock C.digital clock D.mechanical clock
51.What’s the meaning of the underlined word “ordinary” in the third paragraph
A.现代的 B.特殊的 C.普通的 D.异常的
52.How many kinds of clocks are mentioned in the passage
A.Four. B.Six. C.Seven. D.Nine.
53.Which of the following shows the structure (结构) of the passage (①=Paragraph 1 ②=Paragraph 2...)
A. B. C. D.
54.What does the passage mainly talk about
A.The importance of time. B.The development of timekeeping.
C.The inventions of clocks. D.The kinds of clocks.
Have you ever worried about getting lost in a new place You might think, “I’ll use a map on my phone!” But do you know what makes the map work It’s all thanks to the BeiDou Navigation Satellite System (北斗导航卫星系统). It’s a Chinese system that helps people find their way.
The BeiDou system started in 1994. Its first two parts, BDS-1 and BDS-2, were finished in 2000 and 2012. When BDS-3 was completed on July 31, 2020, China became the third country in the world to have its own global navigation satellite system. BDS-3 is special because of its “hybrid constellation” design (设计). It uses three different types of satellites (卫星) working together. This design is now a good example for other countries.
Now, China is planning to build the next BeiDou system. This new system will use better technology. The plan is:
· To send up three test satellites around 2027
· To start building the network by 2029
· To finish the new system by 2035
It will help people find their location very correctly anywhere in the world. It will also be faster and offer better services (服务).
Today, BeiDou’s services are used in over 130 countries. It helps people and businesses everywhere, showing China’s important role in navigation technology.
55.How does the writer begin the passage
A.By asking questions. B.By giving examples. C.By telling stories.
56.How many BeiDou systems has been finished now in China
A.2. B.3. C.4.
57.Which of the following is TRUE according to the passage
A.BDS-2 is special because of its “hybrid constellation” design.
B.The new system will be finished by 2029.
C.BeiDou’s services are used in more than 130 countries now.
58.What is the passage mainly about
A.The development of China’s BeiDou Navigation Satellite System.
B.How to use maps on mobile phones.
C.Navigation systems used in different Asian countries around the world.
The 2025 Beijing Yizhuang Half Marathon and the world’s first human-robot half marathon took place on April 19th in Beijing. The event had 21 teams of human-shaped robots, including famous companies like Yushu Technology and UBTECH. This new competition attracted millions of people to watch because it brought advanced (先进的) technology and sports together.
The best part of the event was the “TianGong Ultra”, which finished the race in 2 hours, 40 minutes, and 42 seconds, winning the first place. TianGong Ultra is about 1. 8 meters tall and weighs 55 kilograms. This year, its speed went from 6km/h to a top speed of 12 km/h, because of a smart platform (平台) called “Hui Si Kai Wu” This smart platform lets the robot do many tasks more cleverly and quickly.
To get ready for the marathon, the team solved problems like staying steady (平稳), being light, and controlling heat during long runs. They also made the robot’s movement control better to improve how it moves and gets used to different roads. During the race, TianGong Ultra kept a speed of 7 to 8 km/h, showing its great ability to keep going.
The half marathon course needed the robots to make about 250,000 joint movements, testing their balance (平衡), heat control, and energy use. This race not only tested the robots but also helped developers find things to make better. The competition wanted to show the robots’ abilities and encourage more new ideas in robot technology.
Kong Youjun, the head of the Beijing Human-like Robot Innovation Center, talked about the importance of this competition for testing the robot’s skills in real situations. It helps make a way for future uses in factories and daily life. He thinks this event is a big step for how humans and robots interact (交互), showing how robots can live and work with humans.
In a word, this event was a big step forward in the development of human-shaped robots and what they can do for human’s life. This marathon is just the start of a new time in robotics, where humans and robots work together for a better future. The event has made people excited and curious (好奇的) about what the future of robots will bring.
59.What does the underlined word “attracted” in Paragraph 1 mean
A.drew. B.refused. C.hid. D.forgot.
60.Which of the following problems was solved by the team according to Paragraph 3
① Making the robot’s movement control better. ② Controlling heat during long runs.
③ Making the robots look more beautiful. ④ Staying steady during long runs.
A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④
61.Why did the organizers hold a robot marathon instead of a simple lab (实验室) test
A.To save money on labs. B.To make robots famous.
C.To copy human running styles. D.To test robots in real situations.
62.What can we infer from the passage
A.Robot technology has been progressing so far.
B.This competition was watched by many people.
C.TianGong Ultra is the world’s fastest robot in the world.
D.Not too much effort was put into the development of robots.
63.Where is this passage most likely taken from
A.A storybook. B.A science magazine.
C.A travel guide. D.An advertisement.
Visiting museums is more and more popular among the young people in China. During the holidays, lots of young Chinese would like to invite their friends to visit museums. There, they can learn about traditional culture.
This activity is popular for many reasons. Firstly, many museums are free or the price of the ticket is low. It’s much cheaper than going to a concert. What’s more, people don’t need to worry about the weather when visiting museums.
Wei Ming, a museum lover, says, “Visiting museums is like stepping deep into the world of history.” In this way, young people can not only get the knowledge of the history but also discuss it with their friends.
In order to make visitors’ experiences more enjoyable, many museums across the country have launched (发布) cultural and creative products such as a kind of box. There is some soil in the box and a small product about a topic is hidden in the soil. Visitors need to use tools to dig through the soil and discover the topic of the product. Many young people are interested in this exciting experience.
Thanks to technology, more museums have used modern tools such as 3D and AR glasses to show people some true situations of the history.
64.Why do young Chinese like to visit museums during holidays
A.To see free concerts. B.To learn about local food.
C.To see the new film. D.To learn about traditional culture.
65.Which is a reason for the popularity of visiting museums
A.Free or low-cost tickets. B.Caring about the weather.
C.cheap concert tickets. D.Difficulty in learning history.
66.What does the underlined word “stepping” mean in the passage
A.Walking slowly. B.Drinking quickly. C.Crying loudly. D.Jumping high.
67.How can visitors discover the topic of the product in the special box
A.By asking the workers. B.By buying the product.
C.By digging through the soil with tools. D.By reading the box’s introduction.
68.What is the main idea of the passage
A.How to make cultural products.
B.The history of Chinese museums.
C.Modern technology is not useful for museums.
D.Visiting museums is popular among young people in China.
While having Chinese classes, we are often amazed at how beautiful the ancient Chinese poems and articles are. However, these ancient texts can be quite difficult sometimes. It’s challenging for many of us to understand them. Here is good news for us. Recently, a college research team from Nanjing, Jiangsu Province, has created “Xunzi” to help with the understanding of Chinese ancient books and research on them.
Xunzi is a large language model (LLM) that includes a great number of Chinese ancient books and documents, like the collections of the “Complete Library in Four Sections” or “SikuQuanshu”. It uses deep learning techniques and big data (数据) sets, and collects more than two billion Chinese characters and words. This LLM was named after Xunzi because he was not only a famous philosopher (哲学家) during the Warring States Period, but also a pioneer in presenting and explaining theories of linguistics in ancient China.
With the model, researchers can quickly summarize (总结) the ancient texts in order to know about the themes of the ancient books. It can also find key information from the ancient texts, such as characters, events and places. Last but not least, the model can help researchers translate the ancient texts into modern Chinese to fully understand them.
“The research on traditional Chinese classics is hard work even for professors, let alone for common learners. We just hope Xunzi can help save some time and energy for people,” said Wang Dongbo, who led the research team. The LLM has been published (出版) on websites like and , allowing users to download and use it for free. “Although we spent great effort and money on it, we still share it for free to encourage more people to study and pay attention to traditional Chinese culture,” Wang added.
69.Without technology, how do you feel about ancient Chinese poems and articles
A.Convenient. B.Easy. C.Hard.
70.How many advantages (优点) of LLM can you find in Paragraph 3
A.Two. B.Three. C.Four.
71.Which of the following is NOT True about the LLM“Xunzi”
A.Tons of Chinese ancient books are included.
B.It may help save time and energy for people.
C.The LLM has never been published online.
72.What is the purpose of the passage
A.To introduce a useful language model.
B.To make people study Chinese culture.
C.To share studies of Chinese classics.
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有一项为多余选项。
Believe it or not, driverless cars are not a recent invention. The idea of driverless cars dates back to the 1939 New York World’s Fair. 73 There are lots of reasons for this.
Fewer accidents and deaths
74 As a result, it’s likely there will be fewer accidents and deaths on the road. Many experts are describing this as the biggest advantage of driverless cars.
Higher speeds on the road
Driverless cars are considered to be safer. 75 Instead, driverless cars could mean higher speeds on roads as computers are the ones doing the driving. The computers would calculate (预测) the operation (运行) of the cars to make sure the owners remain safe.
76 Because a driverless car would likely communicate with the other cars around it, it would know where to speed up to make sure of the quickest possible commute (通勤). Although this benefit may be finally limited by the conditions in each city, this choice would make it a lot easier for people to commute every day.
Freedom for the disabled
Although cars can receive changes, driverless cars would make it possible for more disabled people to have movement independence. 77 And there would be less of a need to depend on others to get around.
A.Shorter commute times.
B.Driverless cars have their own problems as well.
C.It doesn’t mean they will have to drive slowly.
D.Many countries have tried to put them into use.
E.The technology used in driverless cars could reduce human mistakes.
F.That means there could be less dependence on public transportation system.
Dr. Johnson was a great inventor. He loved making robots of all kinds, and he was good at it. His robots could help people do many things like cooking food, cleaning the house, playing musical instruments, and even writing poems!
A short while ago, Dr. Johnson made a robot named Robby. Robby was different from other robots because he liked to explore new things. Robby always asked Dr. Johnson questions like “What’s this ” and “How does that work ”
Then, Dr. Johnson decided to teach Robby to learn things by himself. He wanted Robby to be able to explore the world, just like a human child. When Robby was 8 months old, Dr. Johnson took him to the zoo to learn about animals. Robby watched elephants, lions, monkeys, and pandas. He was amazed by how different they looked. In fact, Robby was interested in exploring planets and space. So he took a tour of the solar system with the help of a computer program.
One day, Dr. Johnson got very sick, so Robby put him to bed and took over his work. He even got a robot assistant to help him take care of Dr. Johnson.
Robby was really a clever and useful robot.
78.What did Dr. Johnson do
A.A teacher. B.An inventor. C.A farmer. D.An engineer.
79.Why was Robby different from other robots according to Paragraph 2
A.He liked singing. B.He could play the games.
C.He could write songs. D.He liked to explore new things.
80.How old was Robby when Dr. Johnson took him to the zoo
A.Six months old. B.Seven months old. C.Eight months old. D.Nine months old.
81.What was Robby interested in exploring
A.Planets and space. B.Art and history. C.Animals and plants. D.Human and society.
82.What does the passage want to tell us
A.To tell us to visit the zoo.
B.To tell us an interesting story.
C.To introduce how to use a machine.
D.To help people know the uses of robot.
AI makes our lives easier and better. Let’s see the amazing AI.
Cool driverless busA bus door opens and you get on. Wait! Where is the driver Here is a new kind of driverless bus called Apolong. It has 14 seats and doesn’t need a driver. The bus follows the traffic rules. It stops as soon as it sees a stoplight.
Your close friendHi, everyone. I’m Xiaobing, a chatbot. I can talk with you like your friends. I’m talented in singing, writing poems and telling stories. I want to be your friend!
AI anchor (主播)Hey, look! The famous Chinese anchor Mr. Qiu is selling goods on the internet. But is “he” really Mr. Qiu The answer is “no”. This is the AI anchor. It looks and acts just like a real person. It can work 24 hours and doesn’t make any mistakes. You might see it on TV.
Popular AI artistThis beautiful painting was at an auction (拍卖). The painting is worth about 3,000,000 yuan! But it is not a piece of work by a famous painter, such as Vincent Van Gogh. It was painted by an AI artist. Three Frenchmen created the AI artist. It studied over 15,000 paintings. In this way, it learned to paint.
83.What is Apolong
A.A driver. B.A driverless bus. C.A chatbot. D.An AI anchor.
84.According to the passage, what can Xiaobing do
①Sing. ②Tell stories. ③Talk with people. ④Go out to play with people.
A.①②③ B.②③④ C.①②④ D.①③④
85.Which of the following is TRUE according to the passage
A.AI makes our lives easier but worse.
B.This new kind of driverless bus needs a person to control it.
C.Xiaobing is a girl who can write poems and tell stories.
D.The AI anchor can work 24 hours and doesn’t make any mistakes.
86.What do you know about the AI artist
A.The AI artist was created by a Frenchman.
B.The painting was sold for exactly 3,000,000 yuan at the auction.
C.The AI artist learned to paint by studying a large number of paintings.
D.The painting’s high value comes from its creator who is Vincent Van Gogh.
87.In which part of the newspaper can we probably read the text
A.Culture. B.Music. C.Technology. D.Health.
With the development of technology, studying has become easier for students—but some still struggle with taking notes, especially in math and science classes. They often miss key points while writing, or can’t find mistakes in their exercises quickly. This is where the “Smart Note-Taking Pen” comes in.
The Smart Note-Taking Pen looks like a regular pen, but it has a small camera and a bluetooth chip inside. When students write on special notebooks, the pen records every word they write and sends the content to their phones or tablets in real-time. If they miss what the teacher says, they can play back the audio (声音) that the pen records at the same time as writing. What’s more, when students finish their math exercises, they can scan the answers with the pen. The pen will connect to an app to analyze the mistakes and explain the right solutions—this helps students understand where they go wrong without waiting for teachers’ feedback.
Li Ming, a Grade 9 student, used to spend 2 hours checking his math homework every day. After using the pen for a month, he now only needs 40 minutes. “I don’t have to mark mistakes one by one anymore,” he said. “The pen tells me the problems directly, and I can focus on fixing them.”
The Smart Note-Taking Pen doesn’t replace teachers. Instead, it helps students study more efficiently. It shows that technology can be a good helper for learning, as long as we use it properly.
88.What does the underlined word “analyze” in Paragraph 2 mean
A.Find out and explain. B.Write down and copy. C.Remember and share.
89.What can the Smart Note-Taking Pen do
A.Record teachers’ words and students’ writing.
B.Give students math exercises to do.
C.Replace teachers to check homework.
90.What is the structure (结构) of the text (P= paragraph)
A.P1/P2 P3/P4 B.P1 P2/P3/P4 C.P1/P2/P3 P4
91.What can we infer (推测) about the Smart Note-Taking Pen from the text
A.It is very expensive and only rich students can buy it.
B.It helps students save time on studying and homework.
C.It can do all the homework for students by itself.
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.B 3.D 4.A
【导语】本文是一篇说明文,主要讲了中国农民和科学家运用现代科技,在粮食的种植、储存和加工环节减少浪费、提高产量,以保障粮食供应并呵护世界。
1.推理判断题。根据“Growing food is hard work, but today, modern technology is making farming smarter and better.”可知,第一段在说明科技如何助力粮食生产。故选A。
2.细节理解题。根据“The computer system watches the road 24 hours a day. If it sees any problems, it sends a warning.”可知,大型仓库中的智能AI系统会在粮食出现问题时发出警报。故选B。
3.词句猜测题。根据“But now, some of these buildings have a smart AI system. The computer system watches the road 24 hours a day. If it sees any problems, it sends a warning.”可知,“it”指代前文提到的这个计算机系统。故选D。
4.推理判断题。根据“These new ideas show that farming is not just about working in the fields. It is also about using science and technology to solve problems. By being smart about how we grow, keep, and prepare our food, we can make sure that every grain is used well.”可知,作者会认为未来农业需要运用更多聪明的想法来养活所有人。故选A。
5.B 6.D 7.C
【导语】本文主要介绍了用日常物品制作机器人的活动,该活动能培养解决问题的能力、想象力和团队合作精神,适合不同年龄段的学生参与。
5.细节理解题。根据“Useful materials include soft drink lid, old boxes, tin foil, ice cream containers, old clothing, straws, paper and crayons.”可知,可用材料包括饮料瓶盖和纸盒等。故选B。
6.细节理解题。根据“Older students can go further. Besides shaping the robot, they can try designing or even adding simple electronics.”可知,建议高年级学生尝试设计或添加简单电子元件。故选D。
7.主旨大意题。根据“Most importantly, it allows students to learn by doing and work together toward a final goal.”可知,该项目的主要目的是让学生通过实践学习并培养团队合作。故选C。
8.B 9.A 10.C 11.B
【导语】本文主要介绍了百度无人驾驶出租车(萝卜快跑)在武汉的运营情况,包括其优势、市场份额、公众反馈以及技术发展的双面性。
8.细节理解题。根据第三段It increased to 70 percent in April可知,2024年4月武汉无人驾驶出租车占网约车服务的比例为70%。故选B。
9.词句推测题。根据“bookings for driverless taxis in Wuhan accounted for 55 percent of all ride-hailing services. It increased to 70 percent in April,”可知,武汉的无人驾驶出租车预订量从55%上升到70%,it指代前文提到的bookings for driverless taxis in Wuhan(武汉无人驾驶出租车订单量)。故选A。
10.细节理解题。根据第四段The waiting time is long…and the driving speed is slow可知,无人驾驶出租车不适合赶时间的乘客是因为等待时间长且行驶速度慢。故选C。
11.观点态度题。根据最后一段it will change the world…actively embrace the arrival of each new technological change可知,作者对无人驾驶技术持积极拥抱的态度。故选B。
12.C 13.B 14.D 15.A 16.D
【导语】本文主要讲述了计算机科学家和音乐家利用人工智能(AI)技术完成贝多芬未完成的第十交响曲的故事。
12.细节理解题。根据“A symphony is a long, complicated piece of classical music, usually made up of four parts”可知,交响乐通常由四部分组成。故选C。
13.词句猜测题。根据“A symphony is a long, complicated piece of classical music, usually made up of four parts...Not all musicians are good at it.”可知,交响乐是一种长而复杂的古典音乐作品,并非所有音乐家都擅长创作交响乐,可推知“complicated”意为“难以创作的”。故选B。
14.细节理解题。根据“Their goal was to try to finish Beethoven’s Tenth Symphony to celebrate his 250th birthday.”可知,这个团队的成立是为了完成贝多芬的《第十交响曲》。故选D。
15.观点态度题。根据“Finally, AI tried to connect the little musical bits into a symphony. It took the team over two years to finish The Tenth Symphony...the piece was performed for the first time...”可知,作者认为这个团队的工作成果值得肯定。故选A。
16.最佳标题题。通读全文可知,文章主要围绕利用人工智能完成贝多芬的《第十交响曲》展开。故选D。
17.B 18.D 19.B 20.A 21.D
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了冰箱的发明历史、工作原理、现代冰箱的特点以及冰箱在现代生活中的重要性,强调了科技对生活方式的改善。
17.细节理解题。根据文章第一段“The fridge is one of the most useful inventions in our daily lives. Almost every family has at least one fridge. The fridge has a long history.”可知,作者通过描述冰箱是日常生活中最有用的发明之一,几乎每个家庭都有至少一台冰箱,冰箱历史悠久这些事实来引出话题。故选B。
18.推理判断题。根据文章第二段“Before fridges, it was hard for people to keep food fresh...The invention of fridges solved these problems by providing a perfect way to keep food fresh for a longer time.”可知,在冰箱发明之前,人们很难保持食物新鲜,冰箱的发明解决了这些问题,提供了长时间保持食物新鲜的方法,所以本段主要想说明发明冰箱是必要且重要的。故选D。
19.主旨大意题。根据文章第三段“A fridge keeps food fresh by using a special liquid called the refrigerant (制冷液). This liquid takes in heat from inside the fridge and gives it off outside, keeping the air inside the fridge cool.”可知,本段主要介绍了冰箱通过使用一种叫做制冷液的特殊液体来保持食物新鲜,这种液体从冰箱内部吸收热量并在外部释放,使冰箱内部的空气保持凉爽,即主要讲的是冰箱的工作原理。故选B。
20.词句猜测题。根据文章第五段“Thanks to this invention, we can keep food safe, decrease waste, and enjoy fresh meals every day.”可知,由于这项发明,我们可以保证食物安全,减少浪费,每天享用新鲜的食物,所以“decrease”意为“减少”。Cut down意为“减少”;Result in意为“导致”;Clean up意为“清理”;Run out of意为“用完”。故选A。
21.主旨大意题。根据文章最后一段“In a word, the fridge is a successful invention that has made a big difference in our daily lives. It shows how technology can improve the way we live!”可知,作者写这篇文章的目的是展示冰箱在改善现代生活中的重要性。故选D。
22.C 23.C 24.B 25.D 26.C
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了如何利用柠檬汁和水来写一条只有特定人才能看到的秘密信息,通过一个实验步骤详细说明了整个过程,并解释了其科学原理。
22.细节理解题。根据“You’ll need: * half a lemon * a cup * four spoons of water * a cotton swab * white paper * a light bulb”可知,做这个实验需要柠檬、水、棉签、纸和灯泡,不需要牛奶。故选C。
23.细节理解题。根据“What to do: 1. Squeeze (挤压) some lemon juice into water. Mix the water and juice. 2. Put the cotton swab into the mixture and make it wet. Use the wet cotton swab to write some words on the paper. 3. Let the paper dry. Show it to someone and ask if he or she can see the words on the paper. 4. Hold the paper close to a light bulb to heat it. Ask him or her again.”可知,实验的正确顺序是:先把柠檬汁挤到水里,混合水和果汁;然后把棉签放入混合物中;接着用湿棉签在白纸上写一些字;之后把纸晾干;最后用灯泡加热纸张。所以正确的顺序是c-b-d-e-a。故选C。
24.细节理解题。根据“Hold the paper close to a light bulb to heat it. Ask him or her again.”以及“Lemon juice has chemicals that have carbon (碳). The chemicals break down easily when they are heated. And the carbon makes them show a dark color.”可知,加热纸张后,柠檬汁中的化学物质分解,碳使它们呈现深色,从而可以看到秘密信息。故选B。
25.主旨大意题。根据“Do you want to write a message that can only be read by a specific person It is a secret message for that person only...Here’s an experiment on how to write such a message.”以及全文内容可知,本文主要介绍了如何利用柠檬汁和水来写一条秘密信息。故选D。
26.推理判断题。根据全文内容可知,本文主要介绍了一个科学实验,即如何利用柠檬汁和水来写秘密信息,并解释了其科学原理,所以这篇文章可能来自一本科学杂志。故选C。
27.D 28.C 29.B 30.C 31.A
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了国庆节期间深圳的无人机灯光秀,包括其如何运作、优势以及未来的发展前景。
27.细节理解题。根据文章第一段“During the National Day holiday, the sky above Shenzhen was lit up by impressive drone (无人机) light shows.”可知,作者通过描述国庆节期间深圳上空无人机灯光秀这一事实来引入话题。故选D。
28.细节理解题。根据文章第二段“To shorten the time, the DAMODA drone company thought of a solution. The company put groups of drones into big boxes with specific QR codes on them.”可知,DAMODA公司把无人机放入特殊盒子是为了缩短准备时间。故选C。
29.细节理解题。根据文章第三段“In drone shows, each drone is programmed by a computer to follow its own flight direction, carefully avoiding the other drones. They communicate with neighbouring drones and use sensors (传感器) to keep a certain distance.”可知,无人机使用传感器是为了与其他无人机保持一定距离,即远离其他无人机。故选B。
30.推理判断题。根据文章最后一段“Drone light shows are thought to be more environmentally friendly—and certainly cause less noise and light pollution—than fireworks shows, so lots of big events are turning to them instead of fireworks. Drones can also be reused again and again so they will probably be more popular in the future.”可知,作者认为无人机灯光秀更环保,噪音和光污染更少,且无人机可以重复使用,未来可能会更受欢迎,由此可推断作者对无人机灯光秀持支持态度。故选C。
31.推理判断题。文章主要介绍了无人机灯光秀这一科技现象,包括其运作方式、优势等,所以最有可能在杂志的科技部分读到这篇文章。故选A。
32.C 33.C 34.A 35.B 36.C
【导语】本文主要介绍了广东省推出的中小学人工智能教育新方案及其意义。
32.细节理解题。根据“aiming to improve students’ AI literacy from an early age”可知,该计划的主要目的是逐步培养学生的AI素养。故选C。
33.细节理解题。根据“Primary students are expected to experience and become familiar with AI, while junior high students will begin understanding and using it. In senior high school, the goal will be changed to design and innovation.”可知,小学生对应③体验和熟悉,初中生对应①理解和应用,高中生对应②设计和创新。故选C。
34.词句猜测题。根据“bridge the education differences between cities and the countryside”可知,此处指“缩小”城乡教育差距。故选A。
35.细节理解题。根据“Teachers need to move from being AI users to AI education designers”可知,教师应从AI使用者转变为AI教育设计者。故选B。
36.主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了广东省的AI教育新方案及其意义。故选C。
37.D 38.A 39.C 40.B
【导语】本文是一篇说明文,介绍了人工智能工具的发展现状,包括通用人工智能(AGI)的概念、当前人工智能工具的特点、ChatGPT和GPT-4的功能,以及一些专家对人工智能快速发展的担忧并呼吁暂停更强大人工智能工具的研究。
37.细节理解题。根据第二段“A true AGI would be intelligent in many different areas and would be able to learn on its own.”可知,真正的通用人工智能在许多不同领域都很聪明,并且能够自主学习,这意味着它们不需要人类训练。故选D。
38.词句猜测题。根据第三段“But scientists have worked to improve AI models, mainly by training the models on larger and larger collections of information. Those efforts are paying off. Extremely large models have surprised even their creators with what they can do.”可知,科学家通过用越来越大的信息集合训练人工智能模型来改进它们,这些努力取得了成效,极大的人工智能模型让它们的创造者都感到惊讶。所以“pay off”意思是“取得成功,得到回报”。A选项“我们都知道现在花在学习上的额外时间将来会有回报的”,其中“pay off”表示取得回报,与原文意思相符。故选A。
39.推理判断题。根据第五段“GPT-4 can create and explain jokes, and pass tests that are difficult for humans. GPT-4 was also trained on pictures, and can use them in powerful ways. For example, it can create a working website from a description and a rough (粗略的) drawing of the site.”以及第四段对ChatGPT的描述可知,GPT-4可以根据网站的描述和粗略的草图创建一个可运行的网站,而文中未提及ChatGPT有此功能。故选C。
40.最佳标题题。文章开篇指出人工智能工具变得非常强大,甚至让创造者都感到惊讶,接着介绍了通用人工智能的概念、当前人工智能工具的特点,重点介绍了ChatGPT和GPT-4的功能,最后提到一些专家对人工智能快速发展的担忧并呼吁暂停更强大人工智能工具的研究。整篇文章围绕人工智能工具是否变得过于强大展开。故选B。
41.E 42.A 43.C 44.B 45.D
【导语】本文主要介绍了智能手环如何改变人们的生活方式,以及它的功能和优缺点。
41.根据“Smart wristband…is changing our lifestyle.”和“And there are also many different brands to choose, such as Apple or Huawei.”可知,此处需要一个承上启下的句子,说明它为何流行。选项E“越来越多的人在日常生活中更喜欢选择智能手环。”符合语境。故选E。
42.根据“You are able to use it to answer the phone,”以及“You are able to use it to answer the phone, but a traditional watch can never do that.”可知,此处需要一个递进关系的句子,说明其额外功能。选项A“手环还可以连接到手机。”符合语境。故选A。
43.根据“Besides, the smart wristband looks fascinating.”以及“We often see teenagers wearing wristbands.”可知,此处需要建立“迷人”与“青少年佩戴”之间的因果关系。选项C“它在青少年中很受欢迎,因为它足够酷。”符合语境。故选C。
44.根据“Thirdly, at present, many people have realized the importance of health.”以及“It’s helpful to know how far they have run or how many steps they have got with a wristband.”可知,此处需要引出运动或监测健康的具体行为。选项B“有些人每天做运动来保持健康。”符合语境。故选B。
45.根据“However, some parents are still against using it.”以及“They think the teenagers are under radiation all the time.”可知,此处需要解释家长反对的原因,且与辐射危害相关。选项D“在他们看来,长时间佩戴手环可能导致癌症。”符合语境。故选D。
46.C 47.D 48.B 49.A
【导语】本文主要介绍了美国太空探索技术公司(SpaceX)的发展历程、主要成就与未来愿景。
46.细节理解题。根据“In 2020,SpaceX made history by sending astronauts to the ISS on the Crew Dragon spaceship. This was the first time astronauts were launched from America since 2011, marking a new time in space travel.”可知,2020年SpaceX使用载人龙飞船将宇航员送往国际空间站,这是自2011年以来首次从美国本土发射宇航员,标志着太空旅行的新时代。故选C。
47.细节理解题。根据“One of SpaceX’s biggest achievements is the Falcon 1 rocket,…Later, SpaceX developed the Falcon 9 rocket,”,“SpaceX also created the Dragon spaceship,”及“For this, SpaceX is developing the Starship rocket.”可知,文章通过列举SpaceX的猎鹰1号火箭、猎鹰9号火箭、龙飞船以及星际飞船等具体例子,来阐述SpaceX公司的成就和发展情况。故选D。
48.推理判断题。根据“These failures, however, didn’t scare engineers, whose working style is ‘fail fast, learn fast’. They fought on, made progress and finally surprised the world.”可知,文章最后一段提到了星际飞船的前五次试飞情况,按照逻辑,接下来可能会讨论其后续的飞行计划以及未来的发展前景。故选B。
49.篇章结构题。通读全文可知,①段:介绍SpaceX公司及其主要目标(总起);②③④段:分别介绍SpaceX的主要成就(分述1:火箭发展;分述2:龙飞船;分述3:星舰计划);⑤⑥段:具体说明星舰最新测试进展及面临的挑战。故选A。
50.B 51.C 52.B 53.A 54.B
【导语】本文主要介绍了从约5500年前埃及的太阳钟开始,到日晷、水钟、机械钟、石英钟、数字钟,再到如今卫星授时的计时工具与计时方法的历史发展演变过程。
50.细节理解题。根据“On cloudy days or at night it was impossible to tell the time with a sun clock or a sundial.”可知,在阴天或夜晚,用太阳钟或日晷计时就行不通了。故选B。
51.词义猜测题。根据“In 1927, the first quartz clock was developed. It was also cheaper for ordinary people to own a clock.”可知,1927年,第一个石英钟被发明,它也很便宜,普通人也能拥有,因此这里ordinary表达为“普通的”。故选C。
52.细节理解题。根据“the Egyptians invented the sun clock...The Egyptians made a sundial about 3500 years ago...Water clocks were the first clocks not to use the sun...In the 13th century, the mechanical clock was invented...In 1927, the first quartz clock was developed...More recently, in 1956, the digital clock came.”可知,文章一共提到六种时钟,分别是太阳钟、日晷、水钟、机械钟、石英钟以及数字钟。故选B。
53.篇章结构题。根据全文可知,①第一段为引言,引出“人类历史上发展出多种计时方法”的核心话题;②第二段和③第三段为主体部分,按时间顺序详细介绍了从古代太阳钟到现代卫星授时的计时技术发展历程;④第四段为总结,点明计时技术的进步与人们日常计时困扰的不变性,符合A选项结构。故选A。
54.主旨大意题。根据全文可知,文章围绕人类计时工具和计时方法的历史演变展开,从约5500年前的太阳钟,到后续的日晷、水钟、机械钟、石英钟、数字钟,再到如今的卫星授时,系统梳理了计时技术的发展脉络,因此文章主要介绍了计时技术的发展。故选B。
55.A 56.B 57.C 58.A
【导语】本文是一篇说明文,通过时间线和事实描述北斗系统的技术进展与全球影响。
55.细节理解题。根据“Have you ever worried about getting lost in a new place ”及“But do you know what makes the map work ”可知,作者以问问题的方式开始这篇文章内容。故选A。
56.细节理解题。根据“Its first two parts, BDS-1 and BDS-2, were finished in 2000 and 2012. When BDS-3 was completed on July 31, 2020, China became the third country in the world to have its own global navigation satellite system.”可知,已完成的系统共3个。故选B。
57.细节理解题。根据“Today, BeiDou’s services are used in over 130 countries.”可知,今天,北斗的服务在130多个国家得到应用。故选C。
58.主旨大意题。通读全文可知,本文通过时间线和事实描述北斗系统的技术进展与全球影响。故选A。
59.A 60.B 61.D 62.A 63.B
【导语】本文主要介绍了2025年北京亦庄半程马拉松赛以及世界上首次人类与机器人半程马拉松赛的相关情况。
59.词义猜测题。根据“This new competition attracted millions of people to watch because it brought advanced (先进的) technology and sports together.”可知,这项新比赛吸引了数百万人观看,因为它将先进的技术和体育结合在了一起。由此可知attracted的意思是“吸引”。故选A。
60.细节理解题。根据“To get ready for the marathon, the team solved problems like staying steady (平稳), being light, and controlling heat during long runs. They also made the robot’s movement control better to improve how it moves and gets used to different roads.”可知,为了准备马拉松比赛,团队解决了在长跑中保持稳定、轻便和控制热量等问题。他们还改进了机器人的运动控制,以提高其移动能力和适应不同道路的能力。由此可知,团队解决了①②④的问题。故选B。
61.细节理解题。根据“Kong Youjun, the head of the Beijing Human-like Robot Innovation Center, talked about the importance of this competition for testing the robot’s skills in real situations. It helps make a way for future uses in factories and daily life.”可知,这有助于为未来在工厂和日常生活中的使用开辟道路。由此可知,组织者举办机器人马拉松而不是简单的实验室测试是为了在真实情况下测试机器人。故选D。
62.推理判断题。根据“This new competition attracted millions of people to watch because it brought advanced (先进的) technology and sports together.”以及后文对机器人马拉松的详细描述可知,机器人技术已经取得了很大的进步。故选A。
63.推理判断题。根据文章内容可知,本文主要介绍了2025年北京亦庄半程马拉松赛以及世界上首次人类与机器人半程马拉松赛的相关情况,包括参赛的机器人团队、比赛中的亮点、机器人的表现以及比赛的意义等。由此可推知,这篇文章最有可能来自一本科学杂志。故选B。
64.D 65.A 66.A 67.C 68.D
【导语】本文是一篇说明文,分析了中国年轻人热衷参观博物馆的原因,包括低成本、文化学习需求及博物馆推出的创新互动体验,并指出科技应用使观展更具吸引力。
64.细节理解题。根据“During the holidays, lots

展开更多......

收起↑

资源预览