资源简介 2025-2026人教版(2024)初中七上英语期中考试试卷(2022新课标)一、听力理解(20 小题,每小题 1 分,共 20 分)第一节听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。Who is stronger Tom. B.Sam. C.We don’t know.How often does Millie watch TV Never. B.Every day. C.Once a week.Where are the keys They are on the floor. B.They are on the table. C.They are on the book.Which girl is Sarah The girl under the tree. B.The girl with long hair. C.The girl with short hair.What does Anna’s brother like doing on Saturday He likes playing basketball. B.He likes fishing. C.He likes reading.第二节听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳答案。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第 6 至第 7 两个小题。 6.Where are they talking A.In the library. B.In a bookshop. C.In a clothes shop.Which jacket does the man buy at last The blue jacket. B.The yellow jacket. C.We don’t know.听下面一段对话,回答第 8 至第 9 两个小题。What’s the boy’s name Nancy. B.Andy. C.Anthony.What subject does Ms Smith teach Math. B.English. C.Chinese.听下面一段独白,回答第 10 至第 12 三个小题。 10.Where is Amy from A.England. B.Canada. C.China.11.How tall is Amy A.1.55 meters (米). B.1.63 meters. C.1.65 meters. 12.What’s her favourite food (食物) A.Pizza. B.Bread. C.Hamburgers.听下面一段对话,回答第 13 至第 15 三个小题。 13.Who is Mark A.Bella’s friend. B.Bella’s brother. C.Bella’s cousin.14.What’s the date today A.December 4th. B.December 5th. C.December 6th.15.What does the girl want to buy for Mark A.A soccer ball. B.A volleyball. C.A basketball.第三节听下面一篇短文。按照你所听内容的先后顺序将下列图片排序。短文读两遍。A. B. C. D. E.16.17.18.19.20.二、阅读理解(20 小题,每小题 2 分,共 40 分) 阅读下面四篇语言材料,然后按文后要求做题。AWelcome to Our After-school Activities(FoodFestivalWanttoenjoyvariousfood Wantto join in our food festival Deliciousfood:pizza,sushi,curries,friedrice,etc.Place:theSchoolDiningHallMusicLessonWanttobecomehappyinlife Want to enjoy beautiful songs Musiclessons:theguitar,violin,pianoanddrum,etc.)Place: Training Room 304, the School Gym Time: 8:30 a.m.—10:30 a.m. every Saturday Time: 11:00 a.m.—5:00 p.m. on SundayPE Club Please come and join us! Make your school life colourful! Place: the School Playground Time: 5:00 p.m.—6:00 p.m. every Saturday and Sunday Outdoor activities: basketball, football, volleyball, running... Movie Night Want to spend a wonderful evening Please come and watch it. Place: the School Hall Time: 6:00 p.m.—11:10 p.m. on Saturday evening Movie: Aquaman and the Lost Kingdom Come to www. to learn more!When can you have the music lessons A.From 8:30 p.m. to 10:30 p.m. B.From 6:00 p.m. to 11:10 p.m.C.From 11:00 a.m. to 5:00 p.m. D.From 8:30 a.m. to 10:30 a.m.Where can you enjoy delicious food on Sunday A.In the School Gym. B.In the School Hall.C.In the School Playground. D.In the School Dining Hall.You are fond of outdoor activities, you can choose the .A.PE Club B.Music Lesson C.Food Festival D.Movie Night 24.If a student wants to know more about the movie, what should he do A.Buy the ticket. B.Read the introduction.C.Visit the website. D.Call the organizer.The text is probably a .report B.novel C.diary D.posterBIt was 8:00 p.m. and Peter’s dad came back home after work. “Dad ” Peter came out of his bedroom and asked.“Yes, Peter. Need my help with your homework ” “No, Dad,” Peter said in a low voice .“Um... I...” “What do you want to say ” his dad asked.“Um…Can you drive me to school tomorrow ” Peter looked at his dad.“Well, tell me the reason, please. You always ride your bike to school. We live only 1 km away from the school.”“My friends Anna and Eric take the car to school every day. ”“Well, my son,” his dad said. “To me, riding the bike is cool. It shows you don’t need our help. Andstudying well is cool, it shows you are a good student. Having a dream is cool too, because you know what you want. But taking the car is not. You can take it only when you need it.”“I see, Dad,” Peter said.“If you really want, I can drive you to school,” his dad said. He wanted Peter to be happy. “No, thanks, Dad,” Peter said. “I don’t need it. And now I don’t think it’s cool at all.”Peter called his father because .he came home late from work B.he needed help with homework C.he hoped to go to school by car D.he wanted to take a walk with himWe can put in the “ ”.A.I think it is cool. B.They are happy every day.C.I don’t want to ride the bike. D.They ask me to go to school together. 28.Peter’s father thought was cool for a good student.A.riding the bike B.studying well C.making friends D.having a dream 29.What can we learn from the story Peter didn’t like riding.Peter’s father didn’t love Peter.Peter’s father drove him to school when he was free.Peter would ride the bike to school the next day.What is the best title for the story Parents’ love B.Peter liked cars C.What is cool D.Learn from othersCGood afternoon. My name is Susanna. I come from America. I am a junior high school student. I will talk to you about the lives of American students in school.In America, students usually get up at 6:30. After getting up, they often run for half an hour in the morning. When the class starts at 8 A.m., students need to learn some subjects. They learn English, Chinese, math, science, biology, music and art.The students eat lunch at school at 12 o’clock. They have many kinds of food to eat, such as meat, vegetables, fruit, bread and so on, but hot dogs and hamburgers are their favorites.Students have a short rest after lunch. The first class in the afternoon starts at 1:30 and school is over at3:00.After school, they always self-study and do their homework until 6:00 in the afternoon.From 6 to 8 o’clock, they play games, exercise, read, write, draw and do other activities. They go to bedat nine in the evening. They sleep about nine hours a day. The students all think that their school life is very interesting.That’s all. Thank you.Susanna is a .teacher B.student C.worker D.nurse 32.How long do students run in the morning A.15 minutes. B.20 minutes. C.30 minutes. D.40 minutes. 33.What do the students do from 3 p.m. to 6 p.m. A.Self-study and do their homework. B.Play basketball or football. C.Eat dinner and take a walk. D.Sing and dance.Susanna talks about at least kinds of after-school activities.four B.five C.three D.two 35.Which one is true Students always have breakfast at school.Students like to have bread and milk the most.Students sleep about eight hours a day.Susanna talks about school life in America in the afternoon.DThe most exciting day every week is Friday. Why 36 No, it’s because on Friday I can buy food from the school shop. 37 But mom doesn’t let us buy food there on the other two days. 38 She gives us money for food from the shop only on Friday. You may want to know what I buy from the shop. 39 It’s the hot lasagna (意大利千层面). I always have the same thing. From Monday to Thursday, I can only have cold food from my lunchbox. 40 I’d like to have something hot. Do you like food from the school shop or your mom’s lunch 根据短文内容,将下面的句子还原到文中空白处,使短文内容完整,通顺(每个选项只能用一次)。That’s too much money.It’s not something very exciting.You may think it’s because Friday is the last day before the weekend.On Friday, I need to have a change.The shop is open from Wednesday to Friday.三、完形填空(15 小题,每小题 1 分,共 15 分)先通读短文,掌握其大意,然后从 A、B、C、D 四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。Hello, everyone! I'm Tony Smith. I'm 41 Cambridge. It's 42 small city in England.I'm a school student. Tony is my first name and Smith is my 43 name. You can call 44Tony. My cousin Peter is seven years old. It's time for him to go to school. He is a new student. It's Monday today. It is his first 45 at school. Now he is in 46 classroom, but he isn't happy. Here he can't47 his mum. And he can't play with his cat Mimi, either(也).Look at this picture. It's a picture 48 my bedroom. There is a piano(钢琴) near the desk. I can49 the piano. There 50 some books on the desk. You can see some pens on it, too. Under the desk 51 a football. I like playing football 52 my classmates. On the wall there is a photo. It's a photo of his family. 53 four old people are my grandparents.They are in the middle, and my parents are behind them. The woman next to my mother is my father's sister—my 54 . The man next to my father is my father's brother—my uncle. My cousin Peter and I are in front of them. 55 a big family!41.A.to B.from C.at D.with42.A.a B.an C.the D./43.A.first B.given C.last D.middle44.A.it B.him C.her D.me45.A.job B.day C.sport D.desk46.A.my B.her C.your D.his47.A.say B.know C.see D.look48.A.of B.from C.for D.in49.A.buy B.like C.speak D.play50.A.is B.are C.be D.am51.A.has B.there is C.have D.there are52.A.at B.for C.with D.from53.A.These B.This C.They D.That54.A.aunt B.sister C.brother D.uncle55.A.How B.Where C.What D.When四、语篇填空(15 小题,每小题 1 分,共 15 分)第一节阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。(comeshisfournursehasstudiesyearswalksdrawingafter)Hi, My name is Simon. I have a good friend, Kitty. She is 12 56 old. She 57 from England.She is thin. She 58 brown hair and blue eyes. She likes reading books 59 class. She is good at60 . She 61 to school every day. There are 62 people in her family. Her father, Mr Smithis a good doctor. And her mother is a 63 . They work in the same(相同的)hospital, so they go to work together. Kitty has a brother. He 64 in a university(大学). He studies very hard and he wants to be a good doctor like 65 father.第二节阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。Zhang Wei, John and Alice are good friends. They go to 66 zoo to see an animal show this Sunday. Zhang Wei loves rabbits. He thinks rabbits are cute. 67 John doesn’t like them at all. He says rabbits are too small. The tigers are John’s favorite animals. He thinks tigers are strong. Alice likes monkeys. She thinks monkeys 68 very clever. The Panda Show is 69 10 o’clock. They all like seeing the panda show. They think pandas are cute 70 cool. In the zoo, they all see their favorite animals. They have a happy day.五、补全对话(5 小题,每小题 2 分,共 10 分)根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。A: Hello!B: Hello! 71 A: This is Bob. Who is that B: This is David.A: Oh, I see. 72 B: I’m at home. Are you free tomorrow morning A: Yes. 73 B: How about flying a kite with me in the park A: 74 . What time will we go there B: At about half past eight.A: OK. 75 .六、书面表达(20 分)人的一生离不开朋友的陪伴。请以 My favorite friend 为题,并根据下面的要点和要求,用英语写一篇小短文,来描述你最喜欢的一个朋友。要点:描述中包含年龄,职业,外貌,穿着,喜好。要求:文中不得出现真实的姓名和学校,可适当发挥。词数 60 词左右。(书写规范,注意大小写和标点符号)My favorite friend2025-2026人教版(2024)初中七上英语期中考试(答案卷)(2022新课标)一、听力理解(20 小题,每小题 1 分,共 20 分)第一节听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。Who is stronger Tom. B.Sam. C.We don’t know.【答案】A【原文】M: Tom is a tall boy. Is he taller than Sam W: Yes, I think so. And he’s stronger.How often does Millie watch TV Never. B.Every day. C.Once a week.【答案】C【原文】M: Do you enjoy watching TV, Millie W: Yes, I like it very much. But I only watch it once a week. 3.Where are the keys A.They are on the floor. B.They are on the table. C.They are on the book.【答案】A【原文】W: I can’t find my keys, Dad. Do you know where my keys are M: They are on the floor, between the hat and the toy bear.Which girl is Sarah The girl under the tree. B.The girl with long hair. C.The girl with short hair.【答案】B【原文】M: Is the girl over there, Sarah W: No. The girl with long hair is Sarah. The tall girl with short hair is Millie.What does Anna’s brother like doing on Saturday He likes playing basketball. B.He likes fishing. C.He likes reading.【答案】A【原文】M: What does your brother like doing on Saturday, Anna W: He likes playing basketball with his friends.第二节听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳答案。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第 6 至第 7 两个小题。 6.Where are they talking A.In the library. B.In a bookshop. C.In a clothes shop.Which jacket does the man buy at last The blue jacket. B.The yellow jacket. C.We don’t know.【答案】6.C 7.B【原文】W: Good morning. Can I help you M: Oh, yes, I’d like to buy a jacket.W: How about this blue one M: I don’t like the colour. I want to buy a yellow one.W: I see. Look! This yellow jacket is nice. You can try it on. M: Oh, it fits me well. I will take it.听下面一段对话,回答第 8 至第 9 两个小题。 8.What’s the boy’s name A.Nancy. B.Andy. C.Anthony.What subject does Ms Smith teach Math. B.English. C.Chinese.【答案】8.C 9.B【原文】W: Nice to meet you! My name is Nancy.M: Nice to meet you, too! I’m Anthony, A-N-T-H-O-N-Y. W: What school are you in M: I’m in No. 4 Middle School.W: Oh! Is Ms Smith your English teacher M: Yes. She’s nice. You know Ms Smith W: Yes. She’s my aunt.听下面一段独白,回答第 10 至第 12 三个小题。 10.Where is Amy from A.England. 11.How tall is Amy B.Canada. C.China.A.1.55 meters (米). B.1.63 meters. C.1.65 meters.What’s her favourite food (食物) A.Pizza. B.Bread. C.Hamburgers.【答案】10.A 11.C 12.B【原文】Hello. My name is Amy, I am a girl from England. I have long yellow hair. I am thirteen years old. I am1.65 meters tall. I often wear a blue T-shirt. T-shirt are my favourite clothes. Blue is my favourite colour. My favourite food is bread. I don’t like hamburgers. I’m in Class One, Grade Seven in No.6 Middle School. I like Chinese very much. And I like my Chinese teacher, Miss Wang. Mt telephone number is 395-8834. Thank you.听下面一段对话,回答第 13 至第 15 三个小题。Who is Mark Bella’s friend. B.Bella’s brother. C.Bella’s cousin.What’s the date today December 4th. B.December 5th. C.December 6th.What does the girl want to buy for Mark A.A soccer ball. B.A volleyball. C.A basketball.【答案】13.A 14.A 15.C【原文】W: Jack, can you help me M: Yes. What can I do for you, Bella W: December 5th is my friend Mark’s birthday. But I don’t know what I should give him. M: December 5th It’s just tomorrow. What does he like W: He likes sports. I want to buy a basketball for him. But it’s a little expensive. I don’t have enough money.M: Don’t worry. If you really want to give it to him, I can take you to my uncle’s store. There are many balls and they are very cheap.第三节听下面一篇短文。按照你所听内容的先后顺序将下列图片排序。短文读两遍。A. B. C. D. E.16.17.18.19.20.【答案】 D A C E B【原文】Hello, I’m Eric. Look! Here is a photo of my family. These are my grandparents. They look happy. This is my father. He is a math teacher in a school. That is my mother. She has healthy eating habits and she eats an appleevery day. The girl is my sister. She is 9. Tennis is her favorite sport. She has two tennis rackets and one tennis ball. Who is the boy Well, the boy is me. My favorite food is hot pot. It’s very delicious.二、阅读理解(20 小题,每小题 2 分,共 40 分)阅读下面四篇语言材料,然后按文后要求做题。AWelcome to Our After-school ActivitiesMusic Lesson Want to become happy in life Want to enjoy beautiful songs Music lessons: the guitar, violin, piano and drum, etc. Place: Training Room 304, the School Gym Time: 8:30 a.m.—10:30 a.m. every Saturday Food Festival Want to enjoy various food Want to join in our food festival Delicious food: pizza, sushi, curries, fried rice, etc. Place: the School Dining Hall Time: 11:00 a.m.—5:00 p.m. on SundayPE Club Please come and join us! Make your school life colourful! Place: the School Playground Time: 5:00 p.m.—6:00 p.m. every Saturday and Sunday Outdoor activities: basketball, football, volleyball, running... Movie Night Want to spend a wonderful evening Please come and watch it. Place: the School Hall Time: 6:00 p.m.—11:10 p.m. on Saturday evening Movie: Aquaman and the Lost Kingdom Come to www. to learn more!When can you have the music lessons A.From 8:30 p.m. to 10:30 p.m. B.From 6:00 p.m. to 11:10 p.m.C.From 11:00 a.m. to 5:00 p.m. D.From 8:30 a.m. to 10:30 a.m.Where can you enjoy delicious food on Sunday A.In the School Gym. B.In the School Hall.C.In the School Playground. D.In the School Dining Hall.You are fond of outdoor activities, you can choose the .A.PE Club B.Music Lesson C.Food Festival D.Movie Night 24.If a student wants to know more about the movie, what should he do A.Buy the ticket. B.Read the introduction.C.Visit the website. D.Call the organizer.25.The text is probably a .A.report B.novel C.diary D.poster【答案】21.D 22.D 23.A 24.C 25.D【导语】本文主要介绍了一些课外活动。细节理解题。根据题干中“Time: 8:30 a.m.—10:30 a.m. every Saturday”可知,音乐课的时间是每周六上午 8:30 到 10:30。故选 D。细节理解题。根据题干中“Place: the School Dining Hall”可知,星期天可以在学校餐厅享受美食。故选 D。细节理解题。根据题干中“PE Club”及“Outdoor activities: basketball, football, volleyball, running…”可知,如果喜欢户外活动,可以选择体育俱乐部。故选 A。细节理解题。根据题干中“Come to www. to learn more!”可知,如果想要了解更多关于电影的信息,可以访问网站。故选 C。 25.推理判断题。本文主要介绍了一些课外活动,主要包括活动的内容、时间及地点等信息,因此可能是一个海报。故选 D。BIt was 8:00 p.m. and Peter’s dad came back home after work. “Dad ” Peter came out of his bedroom and asked.“Yes, Peter. Need my help with your homework ” “No, Dad,” Peter said in a low voice .“Um... I...” “What do you want to say ” his dad asked.“Um…Can you drive me to school tomorrow ” Peter looked at his dad.“Well, tell me the reason, please. You always ride your bike to school. We live only 1 km away from the school.”“My friends Anna and Eric take the car to school every day. ”“Well, my son,” his dad said. “To me, riding the bike is cool. It shows you don’t need our help. And studying well is cool, it shows you are a good student. Having a dream is cool too, because you know what you want. But taking the car is not. You can take it only when you need it.”“I see, Dad,” Peter said.“If you really want, I can drive you to school,” his dad said. He wanted Peter to be happy. “No, thanks, Dad,” Peter said. “I don’t need it. And now I don’t think it’s cool at all.”Peter called his father because .A.he came home late from work B.he needed help with homework C.he hoped to go to school by car D.he wanted to take a walk with himWe can put in the “ ”.A.I think it is cool. B.They are happy every day.C.I don’t want to ride the bike. D.They ask me to go to school together. 28.Peter’s father thought was cool for a good student.A.riding the bike B.studying well C.making friends D.having a dream 29.What can we learn from the story Peter didn’t like riding.Peter’s father didn’t love Peter.Peter’s father drove him to school when he was free.Peter would ride the bike to school the next day.30.What is the best title for the story A.Parents’ love B.Peter liked cars C.What is cool D.Learn from others【答案】26.C 27.A 28.B 29.D 30.C【导语】本文讲述了 Peter 一开始觉得父母开车送孩子上学很酷,后来经过爸爸的教育,他不再这么认为了。细节理解题。根据“Um...can you drive me to school tomorrow”可知,Peter 想要爸爸开车送他去上学,故选 C。词句猜测题。根据“‘My friends Anna and Eric take the car to school every day...his dad said. ‘To me, riding the bike is cool. It shows you don’t need our help...But taking the car is not. ’”可知,上文 Peter 说他的朋友安娜和埃里克乘小汽车上学,下文爸爸列举了一系列酷的事情,但坐小汽车不是,可以推测空处填“我认为那很酷”。故选 A。细节理解题。根据“And studying well is cool, it shows you are a good student.”可知,爸爸认为学习好对于一个好学生来说是很酷的。故选 B。推理判断题。根据“‘If you really want, I can drive you to school,’ his dad said. He wanted Peter to be happy. ‘No, thanks, Dad,’ Peter said. ‘I don’t need it. And now I don’t think it’s cool at all.’”可知,Peter 不再要求他爸爸开车送他,也不再认为坐小汽车上学很酷了,推测他第二天仍然会骑自行车去上学。故选 D。最佳标题题。根据全文以及最后一句“I don’t need it. And I don’t think it’s cool now.”可知,文章讲述了 Peter 一开始觉得父母开车送孩子上学很酷,后来经过爸爸的教育,他不再这么认为了,全文围绕“什么事是酷的 ”进行叙述。故选 C。CGood afternoon. My name is Susanna. I come from America. I am a junior high school student. I will talk to you about the lives of American students in school.In America, students usually get up at 6:30. After getting up, they often run for half an hour in the morning. When the class starts at 8 am., students need to learn some subjects. They learn English, Chinese, math, science, biology, music and art.The students eat lunch at school at 12 o’clock. They have many kinds of food to eat, such as meat, vegetables, fruit, bread and so on, but hot dogs and hamburgers are their favorites.Students have a short rest after lunch. The first class in the afternoon starts at 1:30 and school is over at 3:00. After school, they always self-study and do their homework until 6:00 in the afternoon.From 6 to 8 o’clock, they play games, exercise, read, write, draw and do other activities. They go to bed at nine in the evening. They sleep about nine hours a day. The students all think that their school life is very interesting.That’s all. Thank you.Susanna is a .A.teacher B.student C.worker D.nurse 32.How long do students run in the morning A.15 minutes. B.20 minutes. C.30 minutes. D.40 minutes. 33.What do the students do from 3 p.m. to 6 p.m. A.Self-study and do their homework. B.Play basketball or football. C.Eat dinner and take a walk. D.Sing and dance.34.Susanna talks about at least kinds of after-school activities.A.four B.five C.three D.two 35.Which one is true Students always have breakfast at school.Students like to have bread and milk the most.Students sleep about eight hours a day.Susanna talks about school life in America in the afternoon.【答案】31.B 32.C 33.A 34.B 35.D【导语】本文主要介绍了美国中学生一天的学校生活和课后活动。31.细节理解题。根据第一段“I am a junior high school student”可知,Susanna 是一名学生。故选 B。 32.细节理解题。根据第二段“After getting up, they often run for half an hour in the morning.”可知,学生在早上跑三十分钟。故选 C。33.细节理解题。根据第五段“After school, they always self-study and do their homework until 6: 00 in the afternoon.”可知,从下午三点到六点学生们自学和做作业。故选 A。 34.细节理解题。根据第六段“From 6 to 8 o’clock, they play games, exercise, read, write, draw and do other activities”可知,Susanna 谈论了至少五种课后活动。故选 B。35.细节理解题。根据第一段“I will talk to you about the lives of American students in school.”可知,Susanna谈论在美国下午的学校生活。故选 D。DThe most exciting day every week is Friday. Why 36 No, it’s because on Friday I can buy food from the school shop. 37 But mom doesn’t let us buy food there on the other two days. 38 She gives us money for food from the shop only on Friday. You may want to know what I buy from the shop. 39 It’s the hot lasagna (意大利千层面). I always have the same thing. From Monday to Thursday, I can only have cold food from my lunchbox. 40 I’d like to have something hot. Do you like food from the school shop or your mom’s lunch 根据短文内容,将下面的句子还原到文中空白处,使短文内容完整,通顺(每个选项只能用一次)。That’s too much money.It’s not something very exciting.You may think it’s because Friday is the last day before the weekend.On Friday, I need to have a change.The shop is open from Wednesday to Friday.【答案】36.C 37.E 38.A 39.B 40.D【分析】本文是一篇记叙文,作者解释了为什么一到星期五作者就很高兴的原因。 36.结合上下文“Why ”和“No, it’s because on Friday I can buy food from the school shop”可知,此处应该有关键词 because。C 选项“你可能认为这是因为星期五是周末前的最后一天”符合语境,故选 C。 37.根据上文“No, it’s because on Friday I can buy food from the school shop”可知,此处内容应与商店的开门时间相关。E 选项“这家商店从星期三到星期五营业”符合语境,故选 E。根据下文“She gives us money for food from the shop only on Friday”可知,此处内容与钱有关。A 选项“那钱太多了”符合语境,故选 A。根据下文“It’s the hot lasagna (意大利千层面). I always have the same thing”可知,此处指的是作者常买的东西。B 选项“这不是什么令人兴奋的东西”符合语境,故选 B。结合上下文“From Monday to Thursday, I can only have cold food from my lunchbox”和“I’d like to have something hot”可知,到了周五作者会做出一个改变。D 选项“星期五,我需要换换口味”符合语境,故选 D。三、完形填空(15 小题,每小题 1 分,共 15 分)先通读短文,掌握其大意,然后从 A、B、C、D 四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。Hello, everyone! I'm Tony Smith. I'm 41 Cambridge. It's 42 small city in England.I'm a school student. Tony is my first name and Smith is my 43 name. You can call 44 Tony. My cousin Peter is seven years old. It's time for him to go to school. He is a new student. It's Monday today. It is his first 45 at school. Now he is in 46 classroom, but he isn't happy. Here he can't 47 his mum. And he can't play with his cat Mimi, either(也).Look at this picture. It's a picture 48 my bedroom. There is a piano(钢琴) near the desk. I can 49the piano. There 50 some books on the desk. You can see some pens on it, too. Under the desk 51 a football. I like playing football 52 my classmates. On the wall there is a photo. It's a photo of his family.53 four old people are my grandparents.They are in the middle, and my parents are behind them. The woman next to my mother is my father's sister—my 54 . The man next to my father is my father's brother—my uncle. My cousin Peter and I are in front of them. 55 a big family!41.A.to B.from C.at D.with42.A.a B.an C.the D./43.A.first B.given C.last D.middle44.A.it B.him C.her D.me45.A.job B.day C.sport D.desk46.A.my B.her C.your D.his47.A.say B.know C.see D.look48.A.of B.from C.for D.in49.A.buy B.like C.speak D.play50.A.is B.are C.be D.am51.A.has B.there is C.have D.there are52.A.at B.for C.with D.from53.A.These B.This C.They D.That54.A.aunt B.sister C.brother D.uncle55.A.How 【答案】 B.Where C.What D.When41.B 51.B 42.A 52.C 43.C 53.A 44.D 54.A 45.B 55.C 46.D 47.C 48.A 49.D 50.B【分析】这篇短文的作者是 Tony,他来自英国的剑桥,他的表弟 Peter 是一名新学生,他看不到妈妈了,所以感到很伤心。短文中 Tony 还介绍了一张他的卧室的照片以及他的家庭成员。 41.句意:我来自剑桥。考查介词辨析及语境。to 到…;from 来自…;at 在具体的小地方;with 和…一起。空后的 Cambridge 是一个地名,因此这里表示来自某地,考查了短语 be from…,故选 B。句意:那是英国的一个小城市。考查冠词辨析及语境。a 和 an 是不定冠词,修饰可数名词单数,表示泛指一个…;an 用于元音音素前; the 是定冠词,修饰名词表示特指。根据句意可知,这里表示泛指一个小城市,city 是辅音开头,故应选 A。句意:Tony 是我的名,Smith 是我的姓。考查形容词辨析及语境。first name 名;given name 名;last name 姓;middle name 中间的名字。根据空前 Tony is my first name 和常识可知,Smith 是一个姓,故选 C。句意:你可以叫我 Tony。考查代词辨析及语境。it 它;him 他;her 她;me 我。根据文意可知,短文的作者是 Tony,文章是以第一人称来叙述的,故这里应表示“叫我…”,故选 D。句意:这是他第一天上学。考查名词辨析及语境。job 工作;day 天;sport 运动;desk 桌子。根据上文 He is a new student. It's Monday today.可知,Peter 是一个新学生,因此这是他上学的第一天。故应选 B。 46.句意:现在他在他的教室里,但是他不开心。考查代词辨析及语境。my 我的;her 她的;your 你的;his 他的。根据句中 Now he is in…可知,主语是 he,故这里应对应的说“他的教室”,故应选 D。47.句意:在这里他看不到他的妈妈。考查动词辨析及语境。say 说;know 知道;see 看到;look 看,不及物动词。根据上文文意可知,Peter 第一天上学,在学校里他看不到他的妈妈,故应选 C。 48.句意:这是一张我的卧室的照片。考查介词辨析及语境。of…的;from 从…,来自…;for 为了,因为;in 在…里面。根据句意可知,这里考查的是固定短语 a picture of…“一张…的照片”,故应选 A。句意:我会弹钢琴。考查动词辨析及语境。buy 买;like 喜欢;speak 说;play 玩,打球,弹琴。根据句意和空后的 the piano 可知,这里表示“弹钢琴”,应用 play。故选 D。句意:桌子上有一些书。考查动词辨析及语境。is 是,用于主语是单数时;are 是,用于主语是复数时;be 是 am,is 和 are 的原 形;am 用于主语为第一人称 I 的时候。根据句意可知,这句话使用的是 there be 句型,表示“有…”,be 动词应与后面的名词保持一致,some books 是复数,故应选 B。句意:在桌子下面有一个足球。考查动词辨析及语境。has 有,表示某人拥有某物,主语常为人,第三人称单数形式;there is 表示客观存在的“有…”;have 有,动词原形;there are 有…,主语为复数。根据句意可知,这里表示“在某地有某物”,应用 there be 句型,主语为 a football,单数,故应选 B。 52.句意:我喜欢和我的同学们一起踢足球。考查介词辨析及语境。at 在小地方或时间点;for 为了,因为;with 和…一起;from 从…,来自。根据句意可知,这里表示“和同学们一起踢足球”,故应选 C。 53.句意:这四个老人是我的爷爷、奶奶、外公、外婆。考查代词辨析及语境。These 这些;This 这,这个;They 他们;That 那,那个。空后 four old people 是复数名词,B 和 D 是单数,故排除;C 选项是代词,不能修饰后面的名词,根据句意可知应选 A。 54.句意:我妈妈旁边的那个女士是我爸爸的妹妹—我的姑姑。考查名词辨析及语境。aunt 姑姑;sister 姐妹;brother 兄弟;uncle 叔叔。根据句意 The woman next to my mother is my father's sister 可知,爸爸的妹妹是姑姑,故应选 A。句意:多么大的一个家庭啊!考查感叹句。How 多么;怎样;Where 在哪里;What 什么;When 什么时候。这是一个感叹句,常用 How 和 What 引导,故 B 和 D 排除。句型是:What a/an+形容词+单数可数名词或者 What+形容词+复数名词或不可数名词;How+形容词+a/an+单数可数名词或者 How+形容词或副词。根据空后的 a big family 可知,这里应用 What 引导,故选 C。四、语篇填空(15 小题,每小题 1 分,共 15 分)第一节阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。(comeshisfournursehasstudiesyearswalksdrawingafter)Hi, My name is Simon. I have a good friend, Kitty. She is 12 56 old. She 57 from England. She is thin.She 58 brown hair and blue eyes. She likes reading books 59 class. She is good at 60 . She 61 to school every day. There are 62 people in her family. Her father, Mr Smith is a good doctor. And her mother is a 63 . They work in the same(相同的)hospital, so they go to work together. Kitty has a brother. He 64 in a university(大学). He studies very hard and he wants to be a good doctor like 65 father.【答案】56.years 57.comes 58.has 59.after 60.drawing61.walks 62.four 63.nurse 64.studies 65.his【分析】这是一篇说明文,文章主要介绍西门的好朋友凯蒂的年龄、国籍、外貌、特长、去学校的方式以及家人的具体情况。句意:她 12 岁。根据“old”可知此处讲述年龄,用“基数词+years +old”表示;此处用 years。故答案为 years。 57.句意:她来自英国。主语是 she,谓语动词用第三人称单数形式;根据“England”可知此处介绍来自什么地方,用动词短语 comes from。故答案为 comes。句意:她有棕色的头发和蓝色的眼睛。此处缺谓语动词,主语是 she,动词用第三人称单数形式;此处用动词 has 表示“有棕色的头发和蓝色的眼睛”。故答案为 has。句意:她喜欢课后看书。句末 class 前面缺介词,此处用 after class 做时间状语,表达“课后”。故答案为 after。 60.句意:她擅长画画。“is good at”表达擅长做某事,后面用动名词;此处用 drawing 表示“擅长画画”。故答案为 drawing。 61.句意:她每天走去学校。句子缺谓语动词,根据“every day”可知是一般现在时,主语是 she,谓语动词用第三人称单数。此处用动词 walks to school 表达“走去学校”。故答案为 walks。62.句意:她家里有四个人。“there be+名词”的句子动词的单复数采取就近原则,be 动词的单复数由离的最近的名词来决定。根据“there are”可知后面的名词是复数,people 前面用基数词 four,表示数量。故答案为 four。 63.句意:而且她的母亲是护士。根据“Her father, Mr Smith is a good doctor”可知此处介绍她的母亲是什么职业,不定冠词 a 后面用表示职业的名词 nurse。故答案为 nurse。64.句意:他在一所大学读书。此处缺谓语动词,主语是 he ,动词用第三人称单数。根据“in a university”可知此处用动词 studies 表示在大学学习。故答案为 studies。 65.句意:他学习很努力,他想要成为一名好医生,像他的父亲一样。father 前面用形容词性物主代词,根据主语 he 可知此处用 his 表达“他的父亲”。故答案为 his。第二节阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。Zhang Wei, John and Alice are good friends. They go to 66 zoo to see an animal show this Sunday. Zhang Wei loves rabbits. He thinks rabbits are cute. 67 John doesn’t like them at all. He says rabbits are too small. The tigers are John’s favorite animals. He thinks tigers are strong. Alice likes monkeys. She thinks monkeys68 very clever. The Panda Show is 69 10 o’clock. They all like seeing the panda show. They think pandas are cute 70 cool. In the zoo, they all see their favorite animals. They have a happy day.【答案】66.the 67.But 68.are 69.at 70.and【导语】本文介绍了三个好朋友去动物园游玩的经历。 66.句意:这个星期天他们去动物园看动物表演。go to the zoo“去动物园”。故填 the。 67.句意:但是约翰一点也不喜欢它们。根据“He thinks rabbits are cute.”以及“John doesn’t like them at all.”可知设空处后语境发生了转折,but“但是”符合语境,句首应大写。故填 But。 68.句意:她认为猴子很聪明。此处是主系表结构,主语 monkeys 后用 be 动词 are。故填 are。 69.句意:熊猫秀在 10 点钟。根据“10 o’clock”可知这是一个具体的时刻,用介词 at。故填 at。句意:他们认为熊猫又可爱又酷。根据“cute”以及“cool”可知这里是并列关系,用 and 连接。故填 and。五、补全对话(5 小题,每小题 2 分,共 10 分)根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。A: Hello!B: Hello! 71 A: This is Bob. Who is that B: This is David.A: Oh, I see. 72 B: I’m at home. Are you free tomorrow morning A: Yes. 73 B: How about flying a kite with me in the park A: 74 . What time will we go there B: At about half past eight.A: OK. 75 .【答案】May I speak to Bob 72.Where are you 73.What’s upGood ideaSee you then/See you tomorrow【导语】本文二人打电话,并相约一起去公园放风筝。71.根据“This is Bob. Who is that ”可知,B 打电话找鲍勃,故填 May I speak to Bob。 72.根据“I’m at home.”可知,询问对方在哪,故填 Where are you。根据“Are you free tomorrow morning ”和“How about flying a kite with me in the park ”可知,询问对方有什么事,故填 What’s up。根据“How about flying a kite with me in the park ”和“What time will we go there ”可知,觉得去公园放风筝很好,故填 Good idea。根据“Are you free tomorrow morning ”,“At about half past eight.”和“OK.”可知,此处应回答“到时见/明天见”,故填 See you then/See you tomorrow。六、书面表达(20 分)人的一生离不开朋友的陪伴。请以 My favorite friend 为题,并根据下面的要点和要求,用英语写一篇小短文,来描述你最喜欢的一个朋友。要点:描述中包含年龄,职业,外貌,穿着,喜好。要求:1.文中不得出现真实的姓名和学校,可适当发挥。2.词数 60 词左右。(书写规范,注意大小写和标点符号)My favorite friend【答案】例文:My favorite friendI have a good friend. His name is Jack Smith. He comes from America. He is twelve years old. He is a studentin Grade Seven.He is a tall and strong boy. He has a big head, a round face and big blue eyes. His hair is short and brown. His mouth is wide and his nose is big. He likes white very much. So he is often in white. His favorite teacher is Miss Yang, his Chinese teacher. Miss Yang often helps him with his Chinese. Now he can speak Chinese very well. I like him because he is really kind and outgoing. He often helps people who are in need.Jack Smith and I are in different classes, but we are good friends.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“信息提示”中描述你喜欢这位朋友的原因,适当添加细节,并突出写作重点。[写作步骤]①第一步,开篇点题,介绍你最好朋友的基本信息;②第二步,具体描述这位朋友,包括外貌特征,爱好,你喜欢他/她的原因等方面展开介绍;③第三步,书写结语,再次点题,表达对朋友的感情。[亮点词汇]①help sb with sth 在某方面帮助某人②kind and outgoing 善良和外向的③in need 有需要的人 [高分句型]①He often helps people who are in need.(who 引导的定语从句)②Jack Smith and I are in different classes, but we are good friends.(用 but 来表转折)(请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!非选择题(请在各试题的答题区内作答)) (请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!)2025-2026人教版(2024)初中七上英语期中考试试卷-答题卡(条码粘贴处)姓 名: 准考证号:(缺考标记违纪标记以上标记由监考人员用2B铅笔填涂!) (注意事项答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚。请将准考证条码粘贴在右侧的[条码粘贴处]的方框内。选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须用0.5mm黑色字迹的签字笔填写,字体工整。请按题号顺序在各题的答题区内作答,超出范围的答案无效,在草纸、试卷上作答无效。保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、刮纸刀。6.填涂样例正确[■]错误[--][√][×])选择题(请用 2B 铅笔填涂)1.[ A ] [ B ] [ C ] 6.[ A ] [ B ] [ C ] 11.[ A ] [ B ] [ C ] 16.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ]2.[ A ] [ B ] [ C ] 7.[ A ] [ B ] [ C ] 12.[ A ] [ B ] [ C ] 17.[ A ] [ B ] [ C ] [ D] [ E ]3.[ A ] [ B ] [ C ] 8.[ A ] [ B ] [ C ] 13.[ A ] [ B ] [ C ] 18.[ A ] [ B ] [ C ] [ D] [ E ]4.[ A ] [ B ] [ C ] 9.[ A ] [ B ] [ C ] 14.[ A ] [ B ] [ C ] 19.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ]5.[ A ] [ B ] [ C ] 10.[ A ] [ B ] [ C ] 15.[ A ] [ B ] [ C ] 20.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ]21.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 26.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 31.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 36.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ]22.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 27.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 32.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 37.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ]23.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 28.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 33.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 38.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ]24.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 29.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 34.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 39.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ]25.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 30.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 35.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 40.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ]41.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 46.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 51.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]42.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 47.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 52.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]43.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 48.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 53.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]44.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 49.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 54.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]45.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 50.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 55.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!非选择题部分四、语篇填空(15 小题,每小题 1 分,共 15 分)第一节56. 57. 58. 59. 60.61. 62. 63. 64. 65.第二节66. 67. 68. 69. 70.五、补全对话(5 小题,每小题 2 分,共 10 分)71.72.73.74.75.六、书面表达(20 分)请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效! 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026人教版(2024)初中七上英语期中考试试--听力音频卷.mp3 2025-2026人教版(2024)初中七上英语期中考试试卷--答题卡.docx 2025-2026人教版(2024)初中七上英语期中考试试卷(原卷).docx 2025-2026人教版(2024)初中七上英语期中考试试卷(答案).docx