资源简介 福建百校11月联合测评巩固卷英语全卷满分150分。注意事项:1.答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2.请按题号顺序在答题卡上各题目的答题区域内作答,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3.选择题用2B铅笔在答题卡上把所选答案的标号涂黑;非选择题用黑色签字笔在答题卡上作答;字体工整,笔迹清楚。4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并上交。第一部分阅读(共两节,满分45分)第一节(每小题5分,满分20分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。The National Trust(英国国家信托基金会)is setting up a new laboratory to store andstudy thousands of paint samples taken from its houses,paintings and objects.The charity,which preserves nature and historic buildings for the public,wants to find out what hiddenlayers of paint can unlock about our past.The Trust has thousands of samples of paints collected over many years from buildings,objects and paintings that it looks after.Some of the oldest come from Roman houses datingback more than 1,800 years.Up to now,these samples have been stored all over thecountry.Having them all in one place at the lab will help conservators(文物修复员)do theirresearch.The lab will be at the Trust's Royal Oak Foundation Conservation Studio in Kent,England,and the equipment there will allow researchers to study paints extremely closely tounderstand the materials that were used.The samples come from a corner of a wall or paintingand experts take a tiny slice through all the layers of paint down to the original surface.Research can reveal some strange ingredients that artists used.For example,a sample takenfrom a picture by the Italian artist Tintoretto,which is nearly 500 years old,showed that heused layers of ground-up()gold to create a rich surface.This research can also show what something looked like when it was new.One study,onthe National Trusts Base Assembly Rooms,England,found that the rooms had been paintedover many times throughout their 250-year history.When experts studied the sample,theycould look at the layers of paint over all that time and see that the first color used was either asalmon pick()or greenish blue.This helped the conservators work out how to restoreeach room to the way it originally looked.Rebecca Helen,senior conservator at the NationalTrust said that goal is "Being authentic for our visitors".1.Why is the National Trust setting up the new laboratory A.To examine paint layers for historical research.B.To display historic paintings for the public.C.To collect paint samples from different places.D.To equip conservators with modern techniques.【高三英语第1页(共4页)】26031C-FJ-1福建百校11月联合测评巩固卷·英语参考答案、提示及评分细则题号2471011答案ACBDDBEFGBA题号121315161>1819202122答案CADCDABDCBD题号2324答案AB第一部分阅读第一节【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了英国国家信托基金会建立新实验室研究颜料样本以探索历史。L.A细节理解题。根据第一段中“The charity,which preserves nature and historic buildings for the public,wants to find out what hidden layers of paint can unlock about our past.(这家为公众保护自然和历史建筑的慈善机构,想弄清楚隐藏的颜料层能为我们揭示过去的什么)”可知,英国国家信托基金会建立新实验室是为了通过检查颜料层进行历史研究。故选A项。2.C推理判断题。根据第三段中“Research can reveal some strange ingredients that artists used.Forexample,a sample taken from a picture by the Italian artist Tintoretto,which is nearly 500 years old,showedthat he used layers of ground-up(研磨)gold to create a rich surface..(研究可以揭示艺术家使用的一些奇怪成分。例如,从意大利艺术家丁托列托近500年前的一幅画中提取的样本显示,他使用了多层研磨的黄金来创造丰富的表面)”可知,从丁托列托的颜料样本中可以推断出过去使用的绘画材料可能出人意料。故选C项。3.B词句猜测题。根据第四段中“This helped the conservators work out how to restore each room to the wayit originally looked.Rebecca Helen,senior conservator at the National Trust said that goal is 'Being authenticfor our visitors'.(这帮助文物修复员们弄清楚如何将每个房间恢复到最初的样子。英国国家信托基金会的高级文物修复员丽贝卡·海伦说,‘目标是为我们的游客做到authentic')”可知,此处指的是让房间恢复本来的样子,authentic意思是“真实的”。故选B项。4.D主旨大意题。通读全文,尤其是由文章第一段“The National Trust(英国国家信托基金会)is setting up anew laboratory to store and study thousands of paint samples taken from its houses,paintings and objects.The charity,which preserves nature and historic buildings for the public,wants to find out what hidden layersof paint can unlock about our past..(英国国家信托基金会正着手建立一个新实验室,用于储存和研究数千份从其管理的房屋、画作及物品上提取的颜料样本。这家为公众保护自然和历史建筑的慈善机构,想弄清楚隐藏的颜料层能为我们揭示过去的什么)”可知,文章主要讲述了英国国家信托基金会建立新实验室,通过研究颜料样本探索过去的历史,D选项“Exploring Our Colourful Past(探索我们多彩的过去)”能概括文章主旨。故选D项。第二节七选五【导语】本文是一篇说明文。本文主要介绍了武术如何提高人的心理韧性。5.D上文提到“Mental goals very often are not the goal of practising martial arts,but sports psychology hasestablished a positive link between physical and mental toughness.(心理目标往往不是练习武术的目标,但体育心理学已经建立了身体韧性和心理韧性之间的积极联系。)”这里提出了一个观点,即武术练习与心理韧性【高三英语参考答案第1页(共6页)】26031C-FJ-1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年福建省百校英语半期考联考巩固题.pdf 2025-2026学年福建省百校英语半期考联考巩固题答案.pdf