资源简介 江西省武宁县振风高级中学2025-2026学年度上学期高一期中阶段检测英语试卷时间120分钟 总分150分第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What time will the speakers leave home tomorrow A.9:05 a.m. B.9:25 a.m. C.9:35 a.m.2.How many books is the boy required to read A.Two. B.Three. C.Four.3.What are the speakers mainly talking about A.Their holiday plans. B.Their future jobs. C.Their positions.4.What did Jenny do yesterday A.She got a gold medal. B.She played baseball. C.She watched a basketball game.5.Where is the man now A.In the living room. B.In the garden. C.In the kitchen.听下面一段对话,回答6-7小题。6.What’s a problem of AI according to the man A.High cost. B.Privacy risks. C.Slow speed.7.What will the speakers do next A.Go to the bank. B.Order some food. C.Return home.听下面一段对话,回答8-9小题。8.What kind of fireworks do the woman’s kids probably like A.Simple ones. B.Loud ones. C.Quiet ones.9.What will the woman bring to the Guy Fawkes Night A.Salad. B.Hot food. C.Fireworks.听下面一段对话,回答10-12小题。10.Why does the woman sound anxious A.A break-in happened. B.She lost all the keys. C.Her husband was hurt.11.What did the woman do last night A.She remained on duty. B.She wrote a letter. C.She got home late.12.What is probably the man A.A bus driver. B.A policeman. C.A newsman.听下面一段对话,回答13-16小题。13.What do most children sleep with during the night tour A.Sea turtles. B.Dolphins. C.Sharks.14.When will the woman probably go to the tour A.On October 12th. B.On October 19th. C.On October 26th.15.What can visitors do after 8:00 p.m. A.Listen to a speech. B.Watch a movie. C.Prepare breakfast.16.What did the man do last night A.He bought an air bed online. B.He enjoyed midnight snacks. C.He put away his sleeping bag.听下面一段独白,回答17-20小题。17.What is the speaker’s main purpose A.To attract tourists. B.To introduce a stadium. C.To get people to join a race.18.When should people arrive at Town Hall A.At 9:30. B.At 9:45. C.At 10:15.19.What will everybody get for free when they finish A.A T-shirt. B.A cash prize. C.A pair of running shoes.20.What does the speaker suggest people bring A.Some food. B.Some water. C.A hat.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AHarvest CelebrationsPeople around the world pick or harvest food that grows. Then they have a holiday. Let’s read about some harvest celebrations!Every February, the people of Mendoza, Argentina, harvest their grapes. Then they celebrate for a month! There are parades (游行), shows, and fireworks. They always choose a Harvest Queen, too. Chanthaburi, a town in Thailand, is famous for its tasty fruit. People celebrate the fruit at harvest time in May. The Fruit Fair begins with a parade of floats (游行彩车) made from thousands of fruits and vegetables.The Argungu Fishing Festival began in 1934 in Nigeria, a country in Africa. It’s a four-day festival held at the end of February to celebrate the end of all farming activities. On the last day there’s a fishing contest. People have one hour to catch the largest fish. But it’s not that easy. They can only use traditional fishing tools. But many use only their hands to catch the fish. France’s famous Menton Lemon Festival starts in February. There are big parades with floats decorated with lemons and oranges. More than 200, 000 people from around the world come to Menton for this festival.21.Which of the following is celebrated in May A.The Harvest Festival in Chanthaburi. B.The Harvest Festival in Mendoza.C.The Argungu Fishing Festival. D.The Menton Lemon Festival.22.What can be seen in the Menton Lemon Festival A.The Fruit Fair. B.The big parades. C.A fishing contest. D.A Harvest Queen.23.In which section of a newspaper may readers find this passage A.Sport. B.Business.C.Science. D.Culture.BIt usually takes a generation or two to measure the full effects of changes in technology and the influence that these changes have on our lives.We have just gone through another industrial revolution (变革) with the creation of the Internet. You wouldn’t know life before the Internet, but it is very different now. Just like when I was a kid, I wouldn’t have known what life was like before television. However, the fact is that we are seeing what is happening now before our very eyes. It is all mostly good, but some of it has a bad influence as well.The past years has seen the rise of social media as the source of communication and information. Our little handheld phones have become our window to the world round the clock, where people can share experiences with others all around the planet.But as with most things, we have seen the downsides of social media. The spreading of false news, online bullying (欺凌), and unpleasant images are just some of the downsides.We are seeing young people losing themselves in their screens by checking things on social media or having thoughts of self-harm. Older generations say “just turn off the phone”, but they don’t realize that young people are conditioned to live in that online world and it is impossible to turn it off.That is why the government is now looking for the prevention by different means. And one of them is raising the age limits for social media users. But how would that work I find it fun to think that my older Boomer generation is going to try to block social media access and outsmart these teens. We know who will win that one! But as I said at the start, we are seeing the effects of this technology after a couple of generations and we need to do something about it.24.What is the author’s opinion about the revolution caused by the Internet A.It will last for a short time. B.It has more bad influences.C.We can do nothing about it. D.We can see it shaping our life.25.What is an advantage of mobile phones according to the text A.They make it easy to travel alone. B.They are quite cheap.C.They keep us connected at all times. D.They create new ideas.26.What does the author want to show by mentioning online bullying A.The serious health risk. B.The danger of social media.C.The mistakes students make. D.The false news on the Internet.27.What might the author continue talking about A.Other harm prevention measures. B.The reason why we take action.C.Parents’doubts about social media. D.The role the Internet can play.CAt just 19 years old, Aki a Peters teaches at the Sisseton Wahpeton Tribal College. He specializes in a language that is thousands of years old, the Dakota language, spoken by the Dakota people.“The Dakota language is the most important aspect of Dakota culture. Without it, our Dakota culture would no longer exist.” Peters claimed. “I was lucky to grow up around many first-language Dakota speakers. But now the elderly continually passed away and at the end of their lives, they just wanted to know their families would continue to have the language. One of the problems our people have is finding ways to get at-length and ongoing exposure (接触) to the language.”Aside from instructing at the college level, Peters uses social media to share videos that combine humor, culture, and basic-level conversation to help teach Dakota. In his free time, he visits Dakota elders. He also started an online group of youth to converse and share the knowledge of the language in a safe and supportive space.Aki a Peters wants to tell the youth that if they want to learn their own language, sit with their elders and learn from them. Endless vocabulary sheets could discourage them from learning. Standards created by non-speakers could also do that. “Within the next decade, I believe my colleagues, other Dakota-learning relatives and I will have children and start a new generation of Dakota. I also hope my brothers and sisters will take the path we laid out for them and continue to learn and speak Dakota. On my reservation there are numerous young people working on the comeback of the language. I’m hopeful because I’m definitely not alone.” Aki a Peters told Teenvogue.28.Why does Aki a Peters teach the Dakota language A.To enrich his experience. B.To record its written form.C.To prevent it dying out. D.To make it known globally.29.What can we say about Aki a Peters according to Paragraph 3 A.Learned. B.Creative. C.Humorous. D.Cooperative.30.What does Aki a Peters expect the young people to do A.Deal with vocabulary sheets. B.Keep to the given standards.C.Communicate with their elders. D.Learn from their teachers.31.Which section of a website is the text probably taken from A.Research. B.Business. C.Fashion. D.Culture.DI love the clouds above my head, flying lazily across blue skies and casting amazing shadows on the ground below. But these ever-shifting sculptures are among nature’s least appreciated wonders.That’s why 20 years ago, I started the Cloud Appreciation Society, to remind people to look up. Now climate science is catching up, suggesting that clouds aren’t just magical; they help to regulate Earth’s temperature.Clouds don’t just look different from one another; they also have very different effects on Earth’s temperatures. These differences result from how much of the sun’s heat they trap in and allow through. For example, low clouds have a cooling effect, as they’re thick enough to reflect off the sun’s heat back up into space and cool the surface below.High clouds, however, do the opposite, warming Earth’s surface. They are often not as dense, so they can let in more of the sunshine, more like blankets than umbrellas, resulting in a net warming effect.As global temperatures rise, scientists believe we may see fewer of the low, cooling clouds but not of the high, warming ones. According to a recent Science paper, reduced low cloud cover caused 2023’s record-breaking average global temperatures, about 0.2℃, or 0.32℉, higher than years before. In other words, the reduction in Earth’s low clouds helped explain some of the extreme heat that year.Besides scientific research, citizen science is also responsible for improving the analysis of clouds and their role in global warming. So we at the Cloud Appreciation Society are partnering with Asterisk Labs, a worker-owned cooperative research lab, and will be inviting the public to use our CloudSpotter app to interpret the cloud types in satellite images. The data should enable us to train AI models to search through the vast library of satellite cloud images to understand the trends in Earth’s shifting cloud cover.If clouds are changing, so should the way we study them. It requires all of us to look up and take notice.32.What do we know about the clouds A.High clouds are nothing like blankets. B.High clouds allow more sunlight through.C.Research on low clouds has been highly stressed. D.Increasing low clouds might cause extreme heat.33.What does the underlined word “dense” in Paragraph 4 mean A.Invisible. B.Changing. C.Thick. D.Odd.34.What does citizen science focus on A.Analyzing the clouds’ types. B.Replacing Asterisk Labs.C.Deciding clouds’ trends. D.Collecting AI models.35.What can be a suitable title for the text A.Take Notice of Rising Temperatures. B.How to Start Citizen Science.C.Look up at the Unappreciated Clouds. D.How to Fight Global Warming.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Be a Good ListenerBeing a good listener is an important skill for building strong friendships and doing well in school. It’s more than just hearing the words someone is saying; it’s about understanding the message behind them. Good listeners are made, not born. 36Give your full attention. This means putting away your phone, turning off the TV, and making eye contact. 37 If you are checking your messages, you are telling the speakers that they are not important.Show that you’re listening. Use small verbal cues like “yes,” “I see,” or “uh-huh” to show you are following along. Nodding your head and having an open posture (姿势) also encourage the speaker to continue.38 To make sure you’ve understood correctly, try repeating what you heard in your own words. You can start with, “So, if I’m understanding you correctly, you feel...”. This gives the speaker a chance to correct you if you’re wrong and shows that you are really trying to understand their point of view.Avoid giving unsolicited (主动提供的) advice immediately. When someone shares a problem, our first instinct is often to offer a solution. 39 Sometimes, people just need to feel heard and supported. Ask, “Would you like my advice, or do you just need me to listen ” before jumping in.Be patient and don’t interrupt (插嘴;打断). Let the speaker finish their thoughts without stopping them. 40 This can be annoying for the speaker and can break their train of thought.A.Practice repeating what you heard.B.Let them talk without any interruption.C.However, this isn’t always what they need.D.Here are some tips to help you become one.E.Learning to listen well can improve your social skills greatly.F.Interrupting shows that you think your idea is more important.G.Your body language should signal that you are focused on them.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。One summer morning in the garden, we had planted at work, when we discovered four tiny caterpillars. Day by day they grew bigger, and soon word 41 around. Even tough workers in hard hats would stop by to 42 at them.Some coworkers told me, “You know what I just feel more at 43 when I watch these little guys.” Before long, the caterpillars formed bright green chrysalises (蛹). At first I thought they had 44 , but then I saw movement — the butterflies were coming out. It was 45 .That gave me an idea: Why not build a small butterfly house Surprisingly, the toughest men I knew started asking me, “When will you 46 the butterflies ” On the special day, over a hundred people 47 to watch. We expected a wild flutter (飞舞), but instead the butterflies moved 48 . People stretched out their hands, and when a butterfly landed, they felt the most delicate little 49 .The joy was unforgettable. The next year, we raised 120 monarchs. Last year, 350. This year we hope for more than 600. Looking back, I don’t just remember the numbers; I remember how this project 50 all of us.For me, the most important thing wasn’t the job itself but the people. I wanted them to know I 51 about them. Watching the butterflies reminded me that life isn’t only about getting things done. It’s also about 52 change and growth.Like the monarchs, we also go through stages. From struggle to strength, from fear to hope, each of us can 53 into something new. The process is slow, but the result is 54 . Just as the butterflies 55 the sky, we also find freedom in transformation.41.A.spread B.stayed C.passed D.sent42.A.shout B.laugh C.look D.fire43.A.home B.peace C.danger D.risk44.A.flown B.left C.failed D.died45.A.boring B.strange C.amazing D.useless46.A.raise B.catch C.free D.train47.A.gathered B.forgot C.refused D.had48.A.suddenly B.quickly C.wildly D.carefully49.A.voices B.arms C.wings D.smiles50.A.divided B.changed C.frightened D.confused51.A.cared B.argued C.complained D.wondered52.A.fearing B.accepting C.hiding D.preventing53.A.escape B.break C.work D.grow54.A.wonderful B.practical C.common D.clear55.A.cover B.enter C.hang D.reflect第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空自处填入1个适当单词或括号内单词的正确形式。There are two kinds of parents in modern America: The Carpenter and the Gardener. The “carpenter” thinks that his or her child can 56 (shape). That is to say that if you just do the right things, get the right skills, read the right books, you can turn your child 57 a particular kind of adult.The “Gardener”, however, is seldom concerned about 58 (control) what the child will become and instead provides a protected space 59 (explore). The style is all about creating a rich, but active ecosystem.A professor said, “Many parents are carpenters, and 60 is really necessary for them to bring up children.” She spent decades researching children’s development and 61 (find) that parents often focused too much on what their children would be as adults. The harm is that parents and their offspring (子女) may become 62 (anxiety), tense or unhappy.“We are so concerned about our children 63 we think have difficulty mastering their own future that we are unwilling to allow them to 64 (free) explore the world,” she said. The truth is that the 65 (little) parents worry about outcomes, the better their children may live in life.第三部分 写作(共两节,满分40分)第一节 应用文写作(满分15分)66.假定你是李华,上周你参加了校心理社(Psychology Club)举行的“认识你自己”(Know Yourself)活动。请你为校英文报写一篇报道,内容包括:1. 活动的时间,地点,目的等;2. 活动过程;3. 活动反响。注意:1. 词数80左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。A Self-Discovery Journey at “Know Yourself”__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________第二节 读后续写(满分25分)67.阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。A couple of months before I became a high school senior, my parents gave me the greatest gift any teenage boy could ask for: a cellphone. I lived on that phone all summer with my face buried in its screen. I ignored my family and my surroundings. Being connected was more important than being present.So, you can imagine my displeasure when I learned what my dad had planned for our family vacation that year. “This year,” my dad said, “we’ll be doing something special. We’re going camping!” His excitement was met with a disappointed sigh. It wasn’t my dream vacation because mind was on my phone. I was so buried in the screen, in fact, that the first time I can remember truly looking up was when we drove across a bridge on the way to our campsite.I stared out the window and saw redwoods towering above us. I saw a road stretching out like a ribbon.The air blowing into the car from the open windows was hot. But none of that mattered to me. The reason I had looked up was for something far more serious: my phone no longer had service.The last hour of the drive was increasingly tense. My dad announced that he had chosen a campsite that had no cell service, and that my phone would be useless until we returned home. I would be trapped in the forest for four days with no way to contact the outside world! I went through the full cycle of teenage emotions during the first day of the trip. I raged. I bargained. I begged. I flip-flopped (转变) from a depressive state to anger and back.I went to bed angrily that night. But when I awoke in the morning, something had changed.1. 续写词数应为150词左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Instead of burying myself in my phone, I focused on something else: my surroundings._____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________The next four days passed in a flash with many fun activities.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________江西省武宁县振风高级中学2025-2026学年度上学期高一听下面一段对话,回答10-12小题。期中阶段检测英语试卷10.Why does the woman sound anxious 时间120分钟总分150分A.A break-in happened.B.She lost all the keys.C.Her husband was hurt.第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)11.What did the woman do last night 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。A.She remained on duty.B.She wrote a letter.C.She got home late.听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。12.What is probably the man 1.What time will the speakers leave home tomorrow A.A bus driver.B.A policeman.C.A newsman.A.9:05a.m.B.9:25a.mC.9:35a.m听下面一段对话,回答13-16小题。2.How many books is the boy required to read 13.What do most children sleep with during the night tour A.Two.B.Three.C.Four.A.Sea turtles.B.Dolphins.C.Sharks.3.What are the speakers mainly talking about 14.When will the woman probably go to the tour A.Their holiday plans.B.Their future jobs.C.Their positions.A.On October 12th.B.On October 19th.C.On October 26th.4.What did Jenny do yesterday 15.What can visitors do after 8:00 p.m. A.She got a gold medal.B.She played baseball.C.She watched a basketball game.A.Listen to a speech.B.Watch a movie.C.Prepare breakfast.5.Where is the man now 16.What did the man do last night A.In the living room.B.In the garden.C.In the kitchen.A.He bought an air bed online.B.He enjoyed midnight snacks.C.He put听下面一段对话,回答6-7小题。away his sleeping bag.6.What's a problem of AI according to the man 听下面一段独白,回答17-20小题。A.High cost.B.Privacy risks.C.Slow speed.17.What is the speaker's main purpose 7.What will the speakers do next A.To attract tourists.B.To introduce a stadium.C.To get people to join a race.A.Go to the bank.B.Order some food.C.Return home.18.When should people arrive at Town Hall 听下面一段对话,回答8-9小题。A.At9:30.B.At9:45.C.At10:15.8.What kind of fireworks do the woman's kids probably like 19.What will everybody get for free when they finish A.Simple ones.B.Loud ones.C.Quiet ones.A.A T-shirt.B.A cash prize.C.A pair of running shoes.9.What will the woman bring to the Guy Fawkes Night 20.What does the speaker suggest people bring A.Salad.B.Hot food.C.Fireworks.A.Some food.B.Some water.C.A hat.第1页,共10页第2页,共10页参考答案1.A【原文】M: Ready for tomorrow’s trip The train leaves at 9:45 a. m. at Platform 10.W: What time do we leave home At 9:15 a. m. M: No. We’d better set off 10 minutes earlier just in case the bus is late.W: Okay.2.C【原文】W: So, Henry, you read two books on the list during the summer vacation. You just get through half of it. What happened M: I lost my library card, so I couldn’t borrow books. But I read three magazines instead.3.A【原文】M: I just bought a ticket to New York for this holiday. I can’t wait to see what the city is like. What about you W: Travelling is so much fun. I’m planning to take a part-time job.M: That sounds great.4.A【原文】M: I heard Jenny was awarded the gold medal for the 100-meter race yesterday.W: Yes, she is talented in sports, and she also played a basketball game last week.M: Then next week’s baseball game should be a piece of cake for her, too.5.C【原文】W: Can you keep quiet please I am trying to watch the news in the living room. The noise you made in the kitchen made me hardly hear the news.M: Sorry. I’ll go outside to play with Bob in the garden.6.B 7.B【原文】W: Now artificial intelligence (AI) is used in all aspects. The National Center for Missing & Exploited Children has used AI to help many missing children return home.M: That’s a good thing. However, you can’t ignore that AI can also be harmful to humans. For instance, AI is bound to have access to many users’ private data, and it sometimes cannot protect privacy well.W: But it’s really convenient. And a lot of processes can be automated when you’re at the bank.M: Yeah. Let’s order first and talk over dinner, okay W: OK.8.C 9.A【原文】M: Hi Maria, we’re celebrating Guy Fawkes Night at the weekend. Would you and your kids like to come W: We’d love to — Gaia and Luca love fireworks!M: We’re having quiet fireworks, because my sister’s daughter doesn’t like loud noises.They’ll still be good, thoughW: Perfect — my children don’t like loud ones either. Do you mind me bringing some food M: My wife has organized the hot food, but maybe you could bring a salad W: Sure. I’ll bring drinks too. Shall we come along around 5:00 p.m. M: OK.10.A 11.A 12.B【原文】M: You sound anxious. What happened to you W: My house has been broken into and I’m still in a state of shock.M: Did you see the thief Are you injured W: No, I didn’t see anyone and I wasn’t hurt.M: Okay, when did you discover your house broken into W: After I got back from night duty around six o’clock am.M: Okay, do not touch anything in the house. We need to look for fingerprints.W: Well, I’ll do as you say.M: Is there anything missing W: Yes, an envelope with some money in it and the locker was broken.M: Other valuables W: I’m not sure. I need to check with my husband.M: Alright, we’ll come to your house later.13.C 14.B 15.B 16.A【原文】M: Kelly, have you heard about the night tour of the Grand Underwater World W: No. Please tell me something about it.M: People can spend the night there sleeping with sea life, like sea turtles, dolphins, corals and so on. According to the Grand Underwater World, sharks are the most popular among children.W: That sounds fantastic. I’d like to book a night tour.M: I was going to reserve a tour for this Saturday. But this week has been fully booked. Since you’re interested, how about making a reservation together for next Saturday, that is, October 19th.W: That day is perfect for me. Well, do you know any other details of the night tour M: Yes. People should arrive there no earlier than 6:30 p.m. There’s a speech about sea life. It ends at 8:00 p.m. Then, there’s a big screen movie. People can sleep with sea life after finishing watching the movie around 10:00 p.m. By the way, they offer midnight snacks and breakfast for the following day.W: Great! I’ll dig out my sleeping bag tonight.M: I was going to buy one online last night, but I chose to buy an air bed finally. It’s more comfortable.W: Good choice. I’m really looking forward to the tour.17.C 18.A 19.A 20.B【原文】 Good morning, everyone. Now, if you’re looking for something to do this weekend, why not join the town race on Saturday The race starts at Town Hall and finishes at the football stadium. That’s five kilometers. And don’t worry if you can’t run all that way. Walkers are welcome, too! The race begins at a quarter past ten, but you should arrive at Town Hall 45 minutes earlier, at half past nine, to check in and get your race number and a hat. There are cash prizes for the winners in different age groups, and everybody will get a free T-shirt when they finish. Adults pay $2 each to run in the race. It is only $1.5 for children and students. And if the whole family decides to run, there is a special prize of $5 per family. Make sure to wear comfortable running shoes. And don’t forget to bring some water with you. Saturday is going to be a lovely warm day and you may get thirsty. But it’ll be lots of fun. See you there!21.A 22.B 23.D【导语】这是一篇说明文,介绍了世界各地不同的丰收庆祝活动,包括阿根廷门多萨的葡萄丰收节、泰国尖竹汶的水果节、尼日利亚的阿贡古捕鱼节和法国的芒通柠檬节。21.细节理解题。根据第二段(图二)“Chanthaburi, a town in Thailand, is famous for its tasty fruit. People celebrate the fruit at harvest time in May.(泰国的尖竹汶镇以其美味的水果而闻名。人们在五月的收获时节庆祝水果丰收。)”可知,在五月庆祝的是尖竹汶的丰收节。故选A。22.细节理解题。根据第四段(图四)“France’s famous Menton Lemon Festival starts in February. There are big parades with floats decorated with lemons and oranges.(法国著名的芒通柠檬节于二月开始。有大型游行,彩车用柠檬和橙子装饰。)”可知,在芒通柠檬节可以看到大型游行。故选B。23.推理判断题。通读全文可知,文章介绍的是世界各地的丰收庆祝活动,属于文化范畴。故选D。24.D 25.C 26.B 27.A【导语】本文是一篇夹叙夹议文。文章重点探讨了互联网时代社交媒体对青年人的负面影响及应对措施。24.细节理解题。根据第一段“It usually takes a generation or two to measure the full effects of changes in technology and the influence that these changes have on our lives. (通常需要一两代人的时间来衡量技术变化的全部影响以及这些变化对我们生活的影响。)”及第二段中的“We have just gone through another industrial revolution (变革) with the creation of the Internet. You wouldn’t know life before the Internet, but it is very different now. Just like when I was a kid, I wouldn’t have known what life was like before television. However, the fact is that we are seeing what is happening now before our very eyes. (随着互联网的诞生,我们刚刚经历了另一次产业革命。在互联网出现之前,你不会了解生活,但现在的生活已经大不一样了。就像我还是个孩子的时候,我不知道电视出现之前的生活是什么样的。然而,事实是,我们正在亲眼目睹正在发生的事情。)”可知,作者认为互联网正在塑造我们的生活。故选D。25.细节理解题。根据第三段中的“Our little handheld phones have become our window to the world round the clock, where people can share experiences with others all around the planet. (我们的小手机已经成为我们全天候与世界交流的窗口,人们可以在这里与世界各地的其他人分享经验。)”可知,手机可以让我们随时与世界保持联络。故选C。26.推理判断题。根据第四段“But as with most things, we have seen the downsides of social media. The spreading of false news, online bullying (欺凌), and unpleasant images are just some of the downsides. (但与大多数事情一样,我们也看到了社交媒体的缺点。虚假新闻的传播、网络欺凌和令人不快的图片只是其中的一些缺点。)”可知,作者提及网络欺凌是为了说明社交媒体的危害。故选B。27.推理判断题。根据最后一段中的“And one of them is raising the age limits for social media users. But how would that work I find it fun to think that my older Boomer generation is going to try to block social media access and outsmart these teens. We know who will win that one! But as I said at the start, we are seeing the effects of this technology after a couple of generations and we need to do something about it. (其中之一是提高社交媒体用户的年龄限制。但这是怎么做到的呢?我觉得很有趣的是,我的老一辈婴儿潮一代将试图阻止社交媒体访问,并比这些青少年更聪明。我们都知道谁会赢!但正如我一开始所说的,我们在几代人之后看到了这项技术的影响,我们需要对此做些什么。)”可推断,最后一段阐述了防范社交媒体的危害的措施之一,作者接下来可能会讨论其他措施以防范社交媒体的危害。故选A。28.C 29.B 30.C 31.D【导语】这是一篇说明文。主要介绍了19岁的Aki a Peters教授达科他语,通过多种方式努力保护这一语言,并对年轻人学习该语言提出期望。28.细节理解题。根据第二段“The Dakota language is the most important aspect of Dakota culture. Without it, our Dakota culture would no longer exist. (达科他语是达科他文化中最重要的方面。没有它,我们的达科他文化将不复存在)”以及“But now the elderly continually passed away and at the end of their lives, they just wanted to know their families would continue to have the language. (但是现在不断有老人去世,在他们生命的尽头,他们只是想知道他们的家人会继续使用这种语言)”可知,Akí a Peters教授达科他语是为了防止它消亡。故选C项。29.推理判断题。根据第三段“Aside from instructing at the college level, Peters uses social media to share videos that combine humor, culture, and basic-level conversation to help teach Dakota. In his free time, he visits Dakota elders. He also started an online group of youth to converse and share the knowledge of the language in a safe and supportive space. (除了在大学授课外,彼得斯还利用社交媒体分享结合幽默、文化和基础对话的视频来帮助教授达科他语。在空闲时间,他拜访达科他的长辈。他还成立了一个年轻人在线小组,在一个安全和支持的空间里交流和分享语言知识)”可推知,Akí a Peters富有创造力。故选B项。30.细节理解题。根据第四段“Aki a Peters wants to tell the youth that if they want to learn their own language, sit with their elders and learn from them. (Akí a Peters想告诉年轻人,如果他们想学习自己的语言,就和长辈们坐在一起向他们学习)”可知,Akí a Peters希望年轻人与长辈交流。故选C项。31.推理判断题。第一段介绍Aki a Peters教授达科他语,该语言是达科他人传承数千年的文化载体。第二段引用Peters的话,强调达科他语言是达科他文化最重要的方面,并说明达科他语传承面临的困境。第三段讲述Peters通过大学教学、社交媒体、线上青年团体等多种方式推广达科他语。第四段表达Peters对达科他语传承的期望。文章整体围绕达科他语言与文化的传承展开,属于文化范畴,因此可能来自网站的文化版块。故选D项。32.B 33.C 34.A 35.C【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了作者创立的赏云协会,以及云对地球温度的调节作用,并呼吁人们关注云的变化。32.推理判断题。根据第四段“High clouds, however, do the opposite, warming Earth’s surface. They are often not as dense, so they can let in more of the sunshine, more like blankets than umbrellas, resulting in a net warming effect.(然而,高云则相反,它们会使地球表面变暖。它们通常不那么密集,所以它们能让更多的阳光透进来,更像毯子而不是雨伞,从而产生净升温效应。)”可知,高云不像雨伞那样能反射阳光,而是像毯子一样让阳光透进来,产生升温效应,所以高云允许更多的阳光通过。故选B。33.词义猜测题。根据第三段中“For example, low clouds have a cooling effect, as they’re thick enough to reflect off the sun’s heat back up into space and cool the surface below.(例如,低云具有降温作用——它们足够厚重,能将太阳热量反射回太空,从而冷却下方的地表。)”及第四段中“High clouds, however, do the opposite, warming Earth’s surface.(然而,高云的作用则相反,会使地球表面升温。)”可知,低层云因云层厚重,可以将阳光的热量反射回太空;而高层云正好相反,其云层不如低层云厚重,因此更容易让阳光穿透过来。由此可知,dense意为“厚的”。故选C。34.细节理解题。根据第六段“Besides scientific research, citizen science is also responsible for improving the analysis of clouds and their role in global warming.(除了科学研究,公民科学还负责改进对云的分析以及它们在全球变暖中的作用。)”可知,公民科学关注的是对云的分析,即分析云的种类。故选A。35.主旨大意题。根据第一段“I love the clouds above my head, flying lazily across blue skies and casting amazing shadows on the ground below. But these ever-shifting sculptures are among nature’s least appreciated wonders.(我喜欢头顶上的云,它们懒洋洋地在蓝天上飞翔,在地面上投下令人惊叹的阴影。但这些不断变化的雕塑是大自然中最不受欣赏的奇迹之一。)”、倒数第二段“So we at the Cloud Appreciation Society are partnering with Asterisk Labs, a worker-owned cooperative research lab, and will be inviting the public to use our CloudSpotter app to interpret the cloud types in satellite images.(因此,我们赏云协会正在与Asterisk Labs合作,这是一家由工人所有的合作研究实验室,并将邀请公众使用我们的CloudSpotter应用程序来解读卫星图像中的云类型。)”和最后一段“If clouds are changing, so should the way we study them. It requires all of us to look up and take notice.(如果云在变化,那么我们研究云的方式也应该改变。这需要我们所有人都抬头看并注意。)”可知,文章主要讲述的是作者创立的赏云协会,以及云对地球温度的调节作用,并呼吁人们关注云的变化,因此选项C“抬头看那些被低估的云”最适合作为文章的标题。故选C。36.D 37.G 38.A 39.C 40.F【导语】这是一篇说明文。文章主要讲述了如何成为一个好的倾听者,并给出了具体的建议。36.上文“Good listeners are made, not born.(好的倾听者是后天培养的,而不是天生的。)”引出了下文关于如何成为好倾听者的建议。下文开始具体介绍如何成为一个好的倾听者,所以空处应该是一个过渡句,引出下文的建议。选项D“以下是一些帮助你成为好的倾听者的建议”符合语境。故选D。37.上文“This means putting away your phone, turning off the TV, and making eye contact.(这意味着放下手机,关掉电视,并进行眼神交流。)”描述了给予对方全神贯注的注意力的具体行为。下文“If you are checking your messages, you are telling the speakers that they are not important.(如果你在查看信息,你就是在告诉说话者他们不重要。)”进一步强调了注意力的重要性。空处应该与上文提到的“给予全神贯注的注意力”相关,且与下文“查看信息表明说话者不重要”形成对比。选项G“你的肢体语言应该表明你专注于他们”符合语境。故选G。38.下文“To make sure you’ve understood correctly, try repeating what you heard in your own words.(为了确保你理解正确,试着用自己的话重复你听到的内容。)”描述了为了确保理解正确而采取的行动。空处作为该段的主题句,应该概括该段的主要内容,即重复听到的内容以确保理解。选项A“练习重复你所听到的”符合语境。故选A。39.上文“When someone shares a problem, our first instinct is often to offer a solution.(当有人分享一个问题时,我们的第一反应往往是提供解决方案。)”描述了人们在听到问题时的自然反应。下文“Sometimes, people just need to feel heard and supported.(有时候,人们只是需要被倾听和支持。)”强调了倾听和支持的重要性。空处应该是一个转折句,指出提供解决方案并不总是人们所需要的。选项C“然而,这并不总是他们所需要的”符合语境。故选C。40.上文“Let the speaker finish their thoughts without stopping them.(让说话者说完他们的想法,不要打断他们。)”强调了不打断说话者的重要性。下文“This can be annoying for the speaker and can break their train of thought.(这可能会让说话者感到恼火,并打断他们的思路。)”描述了打断说话者的负面影响。空处应该解释为什么打断说话者是不好的。选项F“打断别人表明你认为你的想法更重要”符合语境。故选F。41.A 42.C 43.B 44.D 45.C 46.C 47.A 48.D 49.C 50.B 51.A 52.B 53.D 54.A 55.B【导语】这是一篇记叙文。讲述了众人被花园里发现的毛毛虫吸引,见证其化蝶后萌生建蝴蝶屋的想法,项目逐年壮大,不仅带来快乐,更让大家领悟生命蜕变与成长的意义。41.考查动词词义辨析。句意:日复一日,它们逐渐变大,很快消息就传开了。A. spread传播;B. stayed停留;C. passed通过;D. sent发送。根据后文“Even tough workers in hard hats would stop by”可知,毛毛虫的消息很快传开了。故选A。42.考查动词词义辨析。句意:即便那些戴着安全帽的工人也会不自觉地停下来“看看”它们。A. shout叫喊;B. laugh笑;C. look看;D. fire点火。根据后文“when I watch these little guys”可知,即便那些戴着安全帽的工人也会不自觉地停下来“看看”它们。故选C。43.考查名词词义辨析。句意:一些同事跟我说:“你知道吗?当我看着这些小家伙的时候,我感觉更加‘平静’了。”A. home家;B. peace和平;C. danger危险;D. risk风险。根据上文“Even tough workers in hard hats would stop by to”以及后文“when I watch these little guys”可知,人们会看毛毛虫是因为毛毛带来了平静的感觉,所以才去看,短语at peace表示“平静”。故选B。44.考查动词词义辨析。句意:起初我以为它们已经死了,但随后我看到了动静——那些蝴蝶正在飞出来。A. flown飞行;B. left离开;C. failed失败;D. died死亡。根据后文“but then I saw movement— the butterflies were coming out”中but表示转折,推测作者一开始以为毛毛虫死掉了,后来看到蝴蝶飞出来了。故选D。45.考查形容词词义辨析。句意:真是太神奇了。A. boring无聊的;B. strange奇怪的;C. amazing神奇的,惊人的;D. useless无用的。根据上文“the butterflies were coming out”可知,有蝴蝶飞出来是神奇的。故选C。46.考查动词词义辨析。句意:令人惊讶的是,我所认识的那些最坚强的人也开始问我:“你什么时候才能放飞那些蝴蝶呢?”A. raise筹集;B. catch抓住;C. free释放;D. train训练。根据上文“That gave me an idea: Why not build a small butterfly house (这让我有了一个想法:为何不建造一个小型的蝴蝶屋呢?)”可知,此处指别人询问作者何时放出蝴蝶。故选C。47.考查动词词义辨析。句意:在这一天,一百多人聚集在一起观看。A. gathered聚集;B. forgot忘记;C. refused拒绝;D. had有。根据上文“over a hundred people”可知,一百多人聚集在一起观看。故选A。48.考查副词词义辨析。句意:我们原本以为会看到蝴蝶们疯狂地飞舞,但结果它们却是小心翼翼地缓缓移动着。A. suddenly突然;B. quickly快速地;C. wildly狂野地;D. carefully仔细地,小心翼翼地。根据后文“they felt the most delicate little”可知,蝴蝶翅膀脆弱,小心翼翼地缓缓移动着。故选D。49.考查名词词义辨析。句意:人们伸出手来,当一只蝴蝶落在他们手上时,他们能触摸到那极其纤细的翅膀。A. voices嗓音;B. arms胳膊;C. wings翅膀;D. smiles微笑。根据上文“when a butterfly landed, they felt the most delicate little”可知,蝴蝶落下来,触碰到的是翅膀。故选C。50.考查动词词义辨析。句意:回首往事,我不仅记得那些数字,我还记得这个项目如何改变了我们所有人。A. divided分开;B. changed改变;C. frightened使害怕;D. confused使困惑。根据后文“change and growth”可知,此处指项目改变了所有人。故选B。51.考查动词词义辨析。句意:我想让他们知道我确实很关心他们。A. cared关心;B. argued争论;C. complained抱怨;D. wondered想知道。根据上文“For me, the most important thing wasn’t the job itself but the people.(对我来说,最重要的并非那份工作本身,而是其中的那些人)”可知,作者关心参与其中的人,故选A。52.考查动词词义辨析。句意:这也关乎接受变化与成长。A. fearing恐惧;B. accepting接受;C. hiding隐藏;D. preventing阻止。根据后文“Like the monarchs, we also go through stages.(就像帝王蝶一样,我们也会有不同的阶段)”可知,指接受变化和成长。故选B。53.考查动词词义辨析。句意:从挣扎走向强大,从恐惧走向希望,我们每个人都能蜕变成为全新的自己。A. escape逃走;B. break休息;C. work工作;D. grow成长。根据后文“into something new”可知,从挣扎走向强大,从恐惧走向希望,我们每个人都能蜕变成为全新的自己。grow into表示“逐渐变成”。故选D。54.考查形容词词义辨析。句意:这个过程进展缓慢,但结果却非常出色。A. wonderful极好的;B. practical实际的;C. common共同的;D. clear清楚的。根据后文“we also find freedom in transformation”可知,过程缓慢,但是结果很好,能在转变中寻得自由。故选A。55.考查动词词义辨析。句意:正如蝴蝶飞向天空一般,我们也能在转变中寻得自由。A. cover覆盖;B. enter进入;C. hang悬挂;D. reflect反思。根据上文“Just as the butterflies”指蝴蝶飞向天空,应用enter。故选B。56.be shaped 57.into 58.controlling 59.to explore 60.it 61.found 62.anxious 63.who 64.freely 65.less【导语】本文是一篇说明文。文章讲述在现代美国有两种父母:木匠和园丁。并且讲述两种父母的特点,最后告诉我们父母越不担心结果,他们的孩子在生活中就会过得越好。56.考查被动语态。句意:“木匠”认为他或她的孩子是可以被塑造的。分析可知,设空处为谓语动词,接在情态动词后,应用动词原形,主语和谓语之间是被动关系,故填be shaped。57.考查固定短语。句意:也就是说,如果你做了正确的事情,掌握了正确的技能,读了正确的书,你就能把你的孩子变成一种特定的成年人。短语turn...into...,意为“将……变成”,符合语境,故填into。58.考查动名词。句意:然而,“园丁”很少关心控制孩子将成为什么,而是提供一个受保护的空间来探索。设空处接在介词后,应用动名词作宾语,故填controlling。59.考查不定式。句意同上。设空处修饰名词space,表将来,应用不定式作定语,故填to explore。60.考查代词。句意:一位教授说:“很多父母都是木匠,他们真的必须抚养孩子。”it is+adj.+to do“做某事是……的”,设空处为形式主语,代替后面的不定式,故填it。61.考查时态。句意:她花了几十年的时间研究儿童的发展,发现父母往往过于关注孩子长大后会是什么样子。设空处为谓语动词,根据上文spent可知是一般过去时,故填found。62.考查形容词。句意:危害是父母和他们的后代可能会变得焦虑、紧张或不快乐。设空处接在系动词become后,应用形容词作表语,故填anxious。63.考查定语从句。句意:“我们太关心我们的孩子了,我们认为他们很难掌控自己的未来,所以我们不愿意让他们自由地探索世界,”她说。分析可知设空处引导限制性定语从句,指代先行词children,关系代词在从句中作主语,指人,一般用who,故填who。64.考查副词。句意同上。设空处修饰动词explore,应用副词作状语,故填freely。65.考查比较级。句意:事实是,父母越不担心结果,他们的孩子在生活中就会过得越好。The+比较级...the+比较级...,为固定句型,表示“越……,越……”,符合本句语境和句意,故填less。66.例文A Self-Discovery Journey at “Know Yourself”Last week, the School Psychology Club held the “Know Yourself” activity in the school auditorium, aiming to help students understand their personalities and strengths. The event began with an interesting personality test. Next, club members led group discussions where we shared our self-perceptions and received feedback from peers. Finally, a teacher gave a short talk on building self-confidence. Students actively participated and found the activities enlightening. The feedback was highly positive, with many feeling they learned something new about themselves. We look forward to more such meaningful events!【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生为校英文报写一篇报道,报道上周参加的校心理社(Psychology Club)举行的“认识你自己”(Know Yourself)活动。【详解】1. 词汇积累帮助:help → assist优点:strength → advantage最后:finally → eventually积极的:positive → active2. 句式拓展简单句变复合句原句:Last week, the School Psychology Club held the “Know Yourself” activity in the school auditorium, aiming to help students understand their personalities and strengths.拓展句:Last week, the School Psychology Club held the “Know Yourself” activity in the school auditorium, which aimed to help students understand their personalities and strengths.【点睛】【高分句型1】Last week, the School Psychology Club held the “Know Yourself” activity in the school auditorium, aiming to help students understand their personalities and strengths. (运用了现在分词作状语)【高分句型2】Next, club members led group discussions where we shared our self-perceptions and received feedback from peers. (运用了where引导的限制性定语从句)67.Instead of burying myself in my phone, I focused on something else: my surroundings. I let the noise of the wilderness wash over me, animals and bugs creating a ruckus that was both loud and serene at the same time. My anger turned to peace, then little interest and, finally, excitement. Standing on the high campsite, I felt the weight of stress melt from my shoulders as I viewed the vast expanse that unfolded below me. The sight that met my startled eyes nearly took my breath away. For the first time, I thought camping in a place that had no cell service might not be so bad.The next four days passed in a flash with many fun activities. I hiked. I swam. I fished. My dad and I learned how to start a fire together after several false starts. We cooked together and I ate the sweetest marshmallows I had ever tasted. Dad told me stories of his life, stories I had never heard or perhaps I hadn’t been listening. When the weekend came to an end, I realized I hadn’t thought of my phone once. I hadn’t felt the need to be connected to anywhere else. It dawned on me that what mattered most were the moments I was sharing with just my father and nature.【导语】本文以人物为线索展开。在作者成为高中生前的几个月,父母送作者手机作为礼物,作者沉迷于其中。父亲计划家庭露营时作者很失望,因营地无手机信号。露营首日作者情绪失控,但次日早晨心态有所转变。【详解】1. 段落续写①由第一段句首内容“我没有把自己埋在手机里,而是专注于其他事情:我的周围环境。”可知,第一段可以描写周围吸引着作者的环境和作者的心态变化。②由第二段句首内容“接下来的四天过得很快,有许多有趣的活动。”可知,第二段可以描写作者所进行的 活动。2. 续写线索:专注于周围环境——没那么糟糕——有趣的活动——感悟3. 词汇激活行为类①让:let/have②创造:create/produce③想,认为:think/consider情绪类①愤怒:anger/rage②兴奋:excitement/thrill【点睛】【高分句型1】I let the noise of the wilderness wash over me, animals and bugs creating a ruckus that was both loud and serene at the same time. (运用了that引导的定语从句)【高分句型2】When the weekend came to an end, I realized I hadn’t thought of my phone once. (运用了When引导的时间状语从句和省略引导词that的宾语从句)答案第1页,共2页江西省武宁县振风高级中学2025-2026学年度上学期高一期中阶段检测英语试卷答题卡时长:120分钟 试卷满分:150分姓名___________班级__________考场___________座号__________第一部分:听力(每题1.5分共计:30分)1 2 3 4 5 6 7 8 9 10[ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ][ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ][ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ]11 12 13 14 15 16 17 18 19 20[ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ][ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ][ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ](条形码粘贴处)第二部分:阅读理解(每题2.5分共计:50分)21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40[ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ][ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ][ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ][ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ][ E ] [ E ] [ E ] [ E ] [ E ][ F ] [ F ] [ F ] [ F ] [ F ][ G ] [ G ] [ G ] [ G ] [ G ]第三部分:英语知识运用(第一节)(每题1分共计:15分)41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55[ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ][ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ][ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ][ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ]第三部分:英语知识运用(第二节)(每题1.5分共计:15分)56. ________________________________ 57. ________________________________58. ________________________________ 59. ________________________________60. ________________________________ 61. ________________________________62. ________________________________ 63. ________________________________64. ________________________________ 65. ________________________________第四部分写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)A Self-Discovery Journey at “Know Yourself”第二节(满分25分)Instead of burying myself in my phone, I focused on something else: my surroundings.The next four days passed in a flash with many fun activities. 展开更多...... 收起↑ 资源列表 江西省武宁县振风高级中学2025-2026学年度第一学期高一9月阶段性英语试卷.docx 江西省武宁县振风高级中学2025-2026学年度第一学期高一9月阶段性英语试卷.pdf 江西省武宁县振风高级中学2025-2026学年度第一学期高一期中阶段检测英语试卷参考答案.docx 江西省武宁县振风高级中学2025-2026学年度第一学期高一期中阶段检测英语试卷听力.mp3 江西省武宁县振风高级中学2025-2026学年度第一学期高一期中阶段检测英语试卷答题卡.docx