广东省深圳市2025—2026学年八年级上学期期中质量检测英语试卷(原卷版+解析版)

资源下载
  1. 二一教育资源

广东省深圳市2025—2026学年八年级上学期期中质量检测英语试卷(原卷版+解析版)

资源简介

广东省深圳市深圳中学2025—2026学年八年级上学期期中质量检测英语试卷
八年级 英语科目
2025.11
本试卷共 7 页, 46 小题,满分 75 分。考试用时 70 分钟。
注意事项:
1.答题前,考生请务必用黑色字迹钢笔或签字笔将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。将条形码横贴在卡“条形码粘贴处”。
2.作答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。
3.非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁。考试结束后,将试卷和答题卡一并交回。
第一部分 选择题(50分)
I.完形填空(10分)
阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项,并在答题卡上将相应的字母编号涂黑。(共10小题,每小题1分)
Giraffe was very proud and often looked down upon (瞧不起) other animals. His friend,Mouse Deer, seldom received any 1 from him. Though Mouse Deer felt unhappy, he never argued and always kept his 2 to himself.
One day, Mouse Deer decided to 3 Giraffe to catch him. Giraffe agreed. When the competition began, Mouse Deer ran quickly along the narrow (狭窄的) road thanks to his 4 size. Giraffe could run faster in open areas. But sometimes he had difficulty 5 Mouse Deer's sharp turns because of his large body. Soon, Mouse Deer ran into a dark cave (洞穴). Giraffe ran right after him confidently.
“Ouch! Help me!” Suddenly, Giraffe fell to the ground and hurt his leg. Mouse Deer quickly turned back and found Giraffe lying in 6 . “Don't worry,” said Mouse Deer in a gentle voice. “I' ll help you stand. Look—— the light is not far. That's our way out.”
By working together, they got out of the cave 7 . Mouse Deer used some leaves to treat Giraffe's leg. Giraffe was 8 and asked, “Why did you help me even though I was never kind to you ” Mouse Deer replied, “Because we are friends. That means we should 9 each other. Everyone has their own strengths and weaknesses. No one is perfect.”
Giraffe finally understood. From that day on, he became a more caring friend. And their 10 grew stronger than ever.
1. A. reply B. trouble C. warning D. kindness
2. A. hobbies B. feelings C. plans D. rules
3. A. order B. allow C. challenge D. teach
4. A. long B. heavy C. big D. small
5. A. avoiding B. following C. watching D. checking
6. A. joy B. anger C. pain D. danger
7. A. safely B. hardly C. loudly D. personally
8. A. bored B. moved C. excited D. proud
9. A. care for B. wait for C. laugh at D. shout at
10. A. health B. experience C. friendship D. knowledge
II.阅读理解(40分)
第一节阅读选择
阅读下列短文,从下面每小题给的 A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卷上将相应的字母编号涂黑。(共15小题,每小题1.5分)
A
Have you ever counted the number of digits (数字) in your mobile phone number Your number has 11 digits. Sometimes you may find it hard to remember your number. That's because China has the longest mobile phone numbers in the world.
The 11 digits are divided into three parts. Each part has a different meaning. The first three digits tell you your mobile phone service provider. The fourth to the seventh digits tell you where the number appeared for the first time. The last four digits are chosen freely.
The main reason for using 11- digits is China's large population. We once used 10 digits. But as our population grew, that was not enough. From 1999 on, we started to use 11 digits, which can create tens of billions of numbers. This is enough for every person to have several numbers.
Mobile phone numbers can be recycled (回收). Usually, a service provider will reuse a number if it has been stopped for three to six months. So if you call an old number, a different person might answer!
Besides China, Britain and Japan also use 11- digit mobile phone numbers. But their numbers always start with 0. So they cannot create as many numbers as we can. Countries like the United States, Australia and India use phone numbers with 10 digits. Canada's mobile phone numbers are perhaps the shortest in the world: they use seven digits.
11. How does the writer start the passage
A. By listing numbers. B. By telling a story.
C. By giving some facts. D. By asking a question.
12. What do the first three digits of a Chinese mobile number tell us
A. Where the number was created.
B. When the number first appeared.
C. The service provider of the number.
D. The personal information of the owner.
13. Why did China begin using 11-digit numbers
A. Because the population became larger.
B. Because service providers asked for it.
C. Because it was the same as the other countries.
D. Because this made numbers easier to remember.
14. What may happen if a user completely gives up his mobile phone number
A. The number won't be used any more.
B. The number will be used by a new owner.
C. The number will be given to another country.
D. The number will be kept by the provider forever.
15. What is the main idea of the passage
A. How to recycle old mobile phone numbers.
B. Mobile phone numbers in different countries.
C. Ways to remember China's mobile phone numbers.
D. Facts about China's 11-digit mobile phone numbers.
B
At a school in Shenzhen, a special class is helping students' dreams take flight. The school has introduced a drone (无人机) program that mixes science and engineering.
The drone program was started to follow our country's plan for AI education. Drones bring together many subjects. By controlling them, students can learn about machines, coding (编程)and how air works, while also improving their thinking and practical skills.
To take part in a drone competition, students first need to take a lesson to learn about drone structure (结构) and flight rules. After that, they write codes to control drones. Then they practice flying them. Before the competition, there is even special training for them.
Many students attended the program. Student Yang Bailiang joined the class with a big dream:“I hope drones can solve real problems. For example, fire engines can't always reach the top of buildings, but drones can. I want to learn about droncs to help people.”
Student Xie Yuqi remembers his first flight:“I was nervous at first, but when the drone took off smoothly, I felt excited.” He added with a laugh,“I will surely introduce this class to my friends. They can enjoy the success!”
For the students, besides knowledge, they can get a lot from the program. When students make drones fly the way they planned, that success changes how they see themselves.
16. What does“them” in Paragraph 2 refer to
A. Drones B. Subjects
C. AI education plan D. Science and engineering
17. How many steps should a student experience to join in a drone competition
A.2 B.3 C.4 D.5
18. Why did Yang Bailiang join the drone class
A. To make drones take off smoothly.
B. To learn to put drones into actual use.
C. To take part in a drone competition.
D. To help fire engines reach the top of buildings.
19. Why would Xie Yuqi introduce the class to his friends
A. Because they would play together in the class.
B. Because they would be less nervous by attending the class.
C. Because they would have a sense of achievement by controlling drones.
D. Because they would could learn much knowledge of different subjects.
20. What is the best title of this passage
A. Students Practiced Flying Drones
B. Drones Solved Real Problems for Students
C. School Offered a Class for Their Students
D. Special drone Program Good for Students
C
When people talk about Vincent van Gogh, his famous works like The Starry Night (1889)and Sunflowers (1888) often come to mind. Many of his great works are now housed in the Van Gogh Museum in Amsterdam, the Netherlands.
Since it opened in 1973, nearly 57 million people have visited the museum. However, AP News reported that the museum might have to close if the government doesn't offer more money for necessary repairs. These repairs are important to keep the art collection and visitors safe. During the repair work, some parts of the museum will be shut down. This means the museum will earn less money from ticket sales.
In fact, ticket sales alone can't cover the costs of running a museum. Museums need help from the government and rich people. For example, in the United States, the National Endowment for the Arts (国家艺术基金会) and other organizations provide money for specific projects,repair work and daily operations (运营). This public support shows that museums play an important role in education and culture. Besides, art collectors and even ordinary visitors may give money to museums.
Museums also make money through different activities. Some museums now have nice gift shops and cafes. Visitors can buy books, gifts and branded merchandise (品牌商品) there, and they can also enjoy food and drinks in the cafes.
Museums have changed a lot over time, and they keep looking for new ways to give visitors better experiences and attract more donors (赞助人).
21. Why are Van Gogh's works mentioned in Paragraph 1
A. To show Van Gogh has a lot of paintings.
B. To introduce the Van Gogh Museum to readers.
C. To compare The Starry Night and Sunflowers.
D. To explain why Van Gogh's works are great.
22. What does the underlined word" housed" in Paragraph 1 probably mean
A. painted B. created
C. sold D. stored
23. Which of the following are possible reasons for the Van Gogh Museum to close
①It lacks money for necessary repairs.
②It has too few visitors every year.
③ The government decides to shut it down.
④Its ticket sales will drop during repairs.
A.①② B.②③
C.①④ D.③④
24. What can we infer (推断) from Paragraph 3
A. The government pays all museum running costs.
B. Public support helps museums develop better.
C. Only rich people donate money to museums.
D. US Museums don't need money from ticket sales.
25. What can we learn from the passage
A. The Van Gogh Museum has been open for over 50 years.
B. Museums mainly depend on selling food and drinks to survive.
C. The Van Gogh Museum has closed because of safety reasons.
D. Visitors can't buy branded goods in most museums now.
请阅读下面的短文,并从下列方框里的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。(共5 小题,每小题2分)
A. It is actually a robot! B. Even better, these fish are smart. C. They weighed about 1.1 kilograms. D. It helps them stay safe, find food and save energy. E. Besides the blue ones, there were red and yellow ones, too. F. The bionic joints(仿生关节) were put in their heads and tails.
In a clear tank of water (水箱), fish are swimming happily. But wait a second: look closer at that blue one. 26 .
This scene happened at the World Digital Education Meeting from May 14 to 16 in Wuhan,Hubei province. Scientists at Wuhan University invented the robotic fish. 27 The pretty colors of them came from the LED lights on their bodies. These lights could also give the underwater world a party feel.
The robotic fish were about 53 centimeters long. 28 That's why the robotic fish acted like real ones. With the special design, they can move fast and easily.
“I love to see the robotic fish,” Professor James Crabbe from Oxford University told the media.“It could tell us much more about fish groups and how fish behave (表现).”
Fish swim together in large groups. 29 The robotic fish helps us learn about fish groups and understand how real fish live. It can also show how changes in the environment influence them.
30 With the help of AI and sensors (传感器), they can“see” things in their way and learn to avoid them. They are already helping in the study of the Yangtze River's water to help protect the environment.
第三节信息匹配
下面的材料 A~F分别介绍了六个 APP 的相关信息。请根据 1~5中 5 位顾客的信息和需求,为他们选择适合他们的APP,并将标号填入相应题目前的括号内。有一项是多余选项。(共5 小题,每小题1.5分)
Air World is an app for you to book your flight ticket to any places at any time you like.
Bees Reading has millions of books including poems, short stories, and novels. Besides,you can use it to download books that can be listened to.
World of Tanks brings quick fire-fire tank fights with over 35 million games. It will be the best choice to kill your time.
Word Easy is a fantastic English learning app with word exercises of different levels. Only when you pass a certain test can you go on learning words of a higher level.
Vocabulary Hero may help you learn more English words with interesting games. You can try to use this interesting way to learn English words.
Baby Bus is a very good friend for mothers who have little kids . Kids can speak, understand numbers and draw pictures with the help of this app.
There's something wrong with Sammy's eyes. So she needs an app to store books and read them aloud to her.
Lucy is so busy with housework that she needs an app for her 2-year-old son to learn to speak and count.
Cathy will take a plane to Singapore next week. She is busy with her work so she needs to book a ticket online.
Bobby finds it difficult to remember English words. He wants to make progress in a relaxing way instead of doing a lot of word exercises.
35. Frank is going to have a trip by plane. He needs something like games to spend the time during his long journey.
第二部分 非选择题(25分)
III. 语法填空(10分)
阅读下面短文,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卷规定的位置上。(共10小题,每小题1分)
During the Spring and Autumn Period(春秋时期), there was a master(大师) of the Guqin instrument named Yu Boya. He always found his 36 (idea) from nature. During a boat trip to the State of Chu, the sight of the river and mountains inspired 37 (he) to play.After a while, he noticed Zhong Ziqi, a woodsman, standing 38 (quiet) on the bank,enjoying the music. Yu invited Zhong aboard.
Yu played music that described the high mountains. Zhong said, “Wonderful!I see the grand (雄伟的) Taishan Mountain!” Yu then played music describing the flowing water, and Zhong said, “Wonderful! I sc e the rushing river!”
Yu was 39 (surprise). “You really understand my music!” Then the musician and the woodsman became good friends. They decided 40 (meet) each other again at the same place the next year.
When that time came, Yu arrived and found that Zhong had died of 41 illness.
Yu felt very sad. He 42 (take) out his Guqin and once again played the music of the “high mountains and flowing water”.
“My 43 (good) friend has passed away,” he said. “No one in the world understands my music anymore.” 44 he broke his Guqin and never played it again.
This story tells us that true friendship isn't about who you are or how long you' ve known each other. Instead, it should be about two people sharing the same feelings 45 each other.
IV. 书面表达(15分)
人工智能(Artificial Intelligence)让生活和学习更加便利,但过度使用也会给青少年带来许多问题。你校英文周刊以“Problems and Advice on AI”为题, 向同学们征稿。请你根据以下提示和要求写一篇英语短文投稿。
问题 1.做作业时过度依赖AI,不思考而是抄答案; 2…………(请补充至少一个问题)
建议 1.遇到难题先独立思考,把AI看作是学习辅助工具; 2…………(请补充至少一条建议)
呼吁 合理使用AI,让科技为人类更好的生活服务。
参考词汇:
学习辅助工具: a learning aid
要求:
1.必须包含提示中的所有内容,可适当发挥,以使行文连贯;
2.条理清晰,语意连贯,语句通畅;
3.文中不得出现真实姓名和学校;
4.不少于 80 词,开头和结尾不计入总词数。
Problems and Advice on AI
Nowadays, AI makes life and learning more convenient. However, it also brings problems to teenagers..广东省深圳市深圳中学2025—2026学年八年级上学期期中质量检测英语试卷
八年级 英语科目
2025.11
本试卷共 7 页, 46 小题,满分 75 分。考试用时 70 分钟。
注意事项:
1.答题前,考生请务必用黑色字迹钢笔或签字笔将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。将条形码横贴在卡“条形码粘贴处”。
2.作答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。
3.非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁。考试结束后,将试卷和答题卡一并交回。
第一部分 选择题(50分)
I.完形填空(10分)
阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项,并在答题卡上将相应的字母编号涂黑。(共10小题,每小题1分)
Giraffe was very proud and often looked down upon (瞧不起) other animals. His friend,Mouse Deer, seldom received any 1 from him. Though Mouse Deer felt unhappy, he never argued and always kept his 2 to himself.
One day, Mouse Deer decided to 3 Giraffe to catch him. Giraffe agreed. When the competition began, Mouse Deer ran quickly along the narrow (狭窄的) road thanks to his 4 size. Giraffe could run faster in open areas. But sometimes he had difficulty 5 Mouse Deer's sharp turns because of his large body. Soon, Mouse Deer ran into a dark cave (洞穴). Giraffe ran right after him confidently.
“Ouch! Help me!” Suddenly, Giraffe fell to the ground and hurt his leg. Mouse Deer quickly turned back and found Giraffe lying in 6 . “Don't worry,” said Mouse Deer in a gentle voice. “I' ll help you stand. Look—— the light is not far. That's our way out.”
By working together, they got out of the cave 7 . Mouse Deer used some leaves to treat Giraffe's leg. Giraffe was 8 and asked, “Why did you help me even though I was never kind to you ” Mouse Deer replied, “Because we are friends. That means we should 9 each other. Everyone has their own strengths and weaknesses. No one is perfect.”
Giraffe finally understood. From that day on, he became a more caring friend. And their 10 grew stronger than ever.
1. A. reply B. trouble C. warning D. kindness
2. A. hobbies B. feelings C. plans D. rules
3. A. order B. allow C. challenge D. teach
4. A. long B. heavy C. big D. small
5. A. avoiding B. following C. watching D. checking
6. A. joy B. anger C. pain D. danger
7. A. safely B. hardly C. loudly D. personally
8. A. bored B. moved C. excited D. proud
9. A. care for B. wait for C. laugh at D. shout at
10. A. health B. experience C. friendship D. knowledge
答案:1. D;2. B;3. C;4. D;5. B;6. C;7. A;8. B;9. A;10. C。
详细解析:
1. D. kindness
解析:长颈鹿很骄傲,经常瞧不起其他动物,所以它很少从 Mouse Deer 那里得到善意,“kindness”意为“善意”,符合语境。
2. B. feelings
解析:尽管 Mouse Deer 感到不开心,但他从不争论,总是把自己的感受藏在心里,“feelings”意为“感受”,故选B。
3. C. challenge
解析:Mouse Deer 决定挑战长颈鹿去追赶他,“challenge”意为“挑战”,符合语境。
4. D. small
解析:Mouse Deer 体型小,所以能在狭窄的路上快速奔跑,“small”意为“小的”,故选D。
5. B. following
解析:长颈鹿因为体型大,很难跟上 Mouse Deer 的急转弯,“following”意为“跟随”,故选B。
6. C. pain
解析:长颈鹿摔倒受伤,躺在痛苦中,“pain”意为“痛苦”,故选C。
7. A. safely
解析:他们一起努力,安全地走出了洞穴,“safely”意为“安全地”,故选A。
8. B. moved
解析:Mouse Deer 帮助了长颈鹿,长颈鹿很感动,“moved”意为“感动的”,故选B。
9. A. care for
解析:因为是朋友,所以应该关心彼此,“care for”意为“关心”,故选A。
10. C. friendship
解析:从那天起,长颈鹿变得更体贴,他们的友谊比以往更牢固,“friendship”意为“友谊”,故选C。
II.阅读理解(40分)
第一节阅读选择
阅读下列短文,从下面每小题给的 A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卷上将相应的字母编号涂黑。(共15小题,每小题1.5分)
A
Have you ever counted the number of digits (数字) in your mobile phone number Your number has 11 digits. Sometimes you may find it hard to remember your number. That's because China has the longest mobile phone numbers in the world.
The 11 digits are divided into three parts. Each part has a different meaning. The first three digits tell you your mobile phone service provider. The fourth to the seventh digits tell you where the number appeared for the first time. The last four digits are chosen freely.
The main reason for using 11- digits is China's large population. We once used 10 digits. But as our population grew, that was not enough. From 1999 on, we started to use 11 digits, which can create tens of billions of numbers. This is enough for every person to have several numbers.
Mobile phone numbers can be recycled (回收). Usually, a service provider will reuse a number if it has been stopped for three to six months. So if you call an old number, a different person might answer!
Besides China, Britain and Japan also use 11- digit mobile phone numbers. But their numbers always start with 0. So they cannot create as many numbers as we can. Countries like the United States, Australia and India use phone numbers with 10 digits. Canada's mobile phone numbers are perhaps the shortest in the world: they use seven digits.
11. How does the writer start the passage
A. By listing numbers. B. By telling a story.
C. By giving some facts. D. By asking a question.
12. What do the first three digits of a Chinese mobile number tell us
A. Where the number was created.
B. When the number first appeared.
C. The service provider of the number.
D. The personal information of the owner.
13. Why did China begin using 11-digit numbers
A. Because the population became larger.
B. Because service providers asked for it.
C. Because it was the same as the other countries.
D. Because this made numbers easier to remember.
14. What may happen if a user completely gives up his mobile phone number
A. The number won't be used any more.
B. The number will be used by a new owner.
C. The number will be given to another country.
D. The number will be kept by the provider forever.
15. What is the main idea of the passage
A. How to recycle old mobile phone numbers.
B. Mobile phone numbers in different countries.
C. Ways to remember China's mobile phone numbers.
D. Facts about China's 11-digit mobile phone numbers.
答案:11. D;12. C;13. A;14. B;15. D。
详细解析:
11. D. By asking a question.
解析:作者以“Have you ever counted the number of digits in your mobile phone number ”这一问题开篇,故选D。
12. C. The service provider of the number.
解析:根据“The first three digits tell you your mobile phone service provider.”可知,前三位数字表明手机号码的服务提供商,故选C。
13. A. Because the population became larger.
解析:根据“The main reason for using 11- digits is China's large population. We once used 10 digits. But as our population grew, that was not enough.”可知,中国使用11位手机号码是因为人口增长,故选A。
14. B. The number will be used by a new owner.
解析:根据“Mobile phone numbers can be recycled. Usually, a service provider will reuse a number if it has been stopped for three to six months.”可知,用户完全弃用号码后,该号码会被新用户使用,故选B。
15. D. Facts about China's 11-digit mobile phone numbers.
解析:文章主要介绍了中国11位手机号码的构成、使用原因、回收等相关事实,故选D。
B
At a school in Shenzhen, a special class is helping students' dreams take flight. The school has introduced a drone (无人机) program that mixes science and engineering.
The drone program was started to follow our country's plan for AI education. Drones bring together many subjects. By controlling them, students can learn about machines, coding (编程)and how air works, while also improving their thinking and practical skills.
To take part in a drone competition, students first need to take a lesson to learn about drone structure (结构) and flight rules. After that, they write codes to control drones. Then they practice flying them. Before the competition, there is even special training for them.
Many students attended the program. Student Yang Bailiang joined the class with a big dream:“I hope drones can solve real problems. For example, fire engines can't always reach the top of buildings, but drones can. I want to learn about droncs to help people.”
Student Xie Yuqi remembers his first flight:“I was nervous at first, but when the drone took off smoothly, I felt excited.” He added with a laugh,“I will surely introduce this class to my friends. They can enjoy the success!”
For the students, besides knowledge, they can get a lot from the program. When students make drones fly the way they planned, that success changes how they see themselves.
16. What does“them” in Paragraph 2 refer to
A. Drones B. Subjects
C. AI education plan D. Science and engineering
17. How many steps should a student experience to join in a drone competition
A.2 B.3 C.4 D.5
18. Why did Yang Bailiang join the drone class
A. To make drones take off smoothly.
B. To learn to put drones into actual use.
C. To take part in a drone competition.
D. To help fire engines reach the top of buildings.
19. Why would Xie Yuqi introduce the class to his friends
A. Because they would play together in the class.
B. Because they would be less nervous by attending the class.
C. Because they would have a sense of achievement by controlling drones.
D. Because they would could learn much knowledge of different subjects.
20. What is the best title of this passage
A. Students Practiced Flying Drones
B. Drones Solved Real Problems for Students
C. School Offered a Class for Their Students
D. Special drone Program Good for Students
答案:16. A;17. C;18. B;19. C;20. D。
详细解析:
16. A. Drones
解析:根据“Drones bring together many subjects. By controlling them, students can learn about machines... ”可知,“them”指代前文的“drones”,故选A。
17. C. 4
解析:根据“To take part in a drone competition, students first need to take a lesson... After that, they write codes... Then they practice flying them. Before the competition, there is even special training for them.”可知,学生需要经历4个步骤,故选C。
18. B. To learn to put drones into actual use.
解析:根据“Student Yang Baitiang joined the class with a big dream: ‘I hope drones can solve real problems... I want to learn about drones to help people.’”可知,他是为了将无人机投入实际使用,故选B。
19. C. Because they would have a sense of achievement by controlling drones.
解析:根据“Student Xie Yuqi remembers his first flight: ‘I was nervous at first, but when the drone took off smoothly, I felt excited... They can enjoy the success!’”可知,他认为朋友能通过操控无人机获得成就感,故选C。
20. D. Special drone Program Good for Students
解析:文章主要介绍了深圳某学校的无人机课程对学生的益处,包括知识学习、技能提升和自我认知改变等,故选D。
C
When people talk about Vincent van Gogh, his famous works like The Starry Night (1889)and Sunflowers (1888) often come to mind. Many of his great works are now housed in the Van Gogh Museum in Amsterdam, the Netherlands.
Since it opened in 1973, nearly 57 million people have visited the museum. However, AP News reported that the museum might have to close if the government doesn't offer more money for necessary repairs. These repairs are important to keep the art collection and visitors safe. During the repair work, some parts of the museum will be shut down. This means the museum will earn less money from ticket sales.
In fact, ticket sales alone can't cover the costs of running a museum. Museums need help from the government and rich people. For example, in the United States, the National Endowment for the Arts (国家艺术基金会) and other organizations provide money for specific projects,repair work and daily operations (运营). This public support shows that museums play an important role in education and culture. Besides, art collectors and even ordinary visitors may give money to museums.
Museums also make money through different activities. Some museums now have nice gift shops and cafes. Visitors can buy books, gifts and branded merchandise (品牌商品) there, and they can also enjoy food and drinks in the cafes.
Museums have changed a lot over time, and they keep looking for new ways to give visitors better experiences and attract more donors (赞助人).
21. Why are Van Gogh's works mentioned in Paragraph 1
A. To show Van Gogh has a lot of paintings.
B. To introduce the Van Gogh Museum to readers.
C. To compare The Starry Night and Sunflowers.
D. To explain why Van Gogh's works are great.
22. What does the underlined word" housed" in Paragraph 1 probably mean
A. painted B. created
C. sold D. stored
23. Which of the following are possible reasons for the Van Gogh Museum to close
①It lacks money for necessary repairs.
②It has too few visitors every year.
③ The government decides to shut it down.
④Its ticket sales will drop during repairs.
A.①② B.②③
C.①④ D.③④
24. What can we infer (推断) from Paragraph 3
A. The government pays all museum running costs.
B. Public support helps museums develop better.
C. Only rich people donate money to museums.
D. US Museums don't need money from ticket sales.
25. What can we learn from the passage
A. The Van Gogh Museum has been open for over 50 years.
B. Museums mainly depend on selling food and drinks to survive.
C. The Van Gogh Museum has closed because of safety reasons.
D. Visitors can't buy branded goods in most museums now.
答案:21. B;22. D;23. C;24. B;25. A。
详细解析:
21. B. To introduce the Van Gogh Museum to readers.
解析:第一段提到梵高的作品,是为了引出收藏这些作品的梵高博物馆,故选B。
22. D. stored
解析:“housed”在此处意为“收藏,储存”,即梵高的许多伟大作品现在被收藏在荷兰阿姆斯特丹的梵高博物馆里,故选D。
23. C. ①④
解析:根据“the museum might have to close if the government doesn’t offer more money for necessary repairs”和“During the repair work... the museum will earn less money from ticket sales”可知,缺乏维修资金(①)和维修期间门票收入下降(④)是可能的闭馆原因,故选C。
24. B. Public support helps museums develop better.
解析:第三段提到美国的国家艺术基金会等组织为博物馆提供资金,这种公共支持表明博物馆在教育和文化方面的重要作用,可推断公共支持有助于博物馆更好地发展,故选B。
25. A. The Van Gogh Museum has been open for over 50 years.
解析:根据“Since it opened in 1973”可知,从1973年到2025年已超过50年,故选A。
请阅读下面的短文,并从下列方框里的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。(共5 小题,每小题2分)
A. It is actually a robot! B. Even better, these fish are smart. C. They weighed about 1.1 kilograms. D. It helps them stay safe, find food and save energy. E. Besides the blue ones, there were red and yellow ones, too. F. The bionic joints(仿生关节) were put in their heads and tails.
In a clear tank of water (水箱), fish are swimming happily. But wait a second: look closer at that blue one. 26 .
This scene happened at the World Digital Education Meeting from May 14 to 16 in Wuhan,Hubei province. Scientists at Wuhan University invented the robotic fish. 27 The pretty colors of them came from the LED lights on their bodies. These lights could also give the underwater world a party feel.
The robotic fish were about 53 centimeters long. 28 That's why the robotic fish acted like real ones. With the special design, they can move fast and easily.
“I love to see the robotic fish,” Professor James Crabbe from Oxford University told the media.“It could tell us much more about fish groups and how fish behave (表现).”
Fish swim together in large groups. 29 The robotic fish helps us learn about fish groups and understand how real fish live. It can also show how changes in the environment influence them.
30 With the help of AI and sensors (传感器), they can“see” things in their way and learn to avoid them. They are already helping in the study of the Yangtze River's water to help protect the environment.
答案:26. A;27. E;28. F;29. D;30. B
详细解析:
26. A. It is actually a robot!
解析:前文让读者仔细看蓝色的鱼,此处揭示它其实是机器人,引出下文对机器鱼的介绍。
27. E. Besides the blue ones, there were red and yellow ones, too.
解析:后文提到它们的颜色来自身体上的LED灯,此处说明除了蓝色还有红色和黄色的机器鱼,衔接颜色话题。
28. F. The bionic joints(仿生关节) were put in their heads and tails.
解析:后文解释这是机器鱼能像真鱼一样行动的原因,此处说明仿生关节的位置,逻辑连贯。
29. D. It helps them stay safe, find food and save energy.
解析:前文讲鱼成群游动,此处说明这种行为的作用,即帮助它们保持安全、寻找食物和节省能量。
30. B. Even better, these fish are smart.
解析:后文讲机器鱼借助AI和传感器能“看见”并避开障碍物,此处说明这些鱼很聪明,引出下文。
第三节信息匹配
下面的材料 A~F分别介绍了六个 APP 的相关信息。请根据 1~5中 5 位顾客的信息和需求,为他们选择适合他们的APP,并将标号填入相应题目前的括号内。有一项是多余选项。(共5 小题,每小题1.5分)
Air World is an app for you to book your flight ticket to any places at any time you like.
Bees Reading has millions of books including poems, short stories, and novels. Besides,you can use it to download books that can be listened to.
World of Tanks brings quick fire-fire tank fights with over 35 million games. It will be the best choice to kill your time.
Word Easy is a fantastic English learning app with word exercises of different levels. Only when you pass a certain test can you go on learning words of a higher level.
Vocabulary Hero may help you learn more English words with interesting games. You can try to use this interesting way to learn English words.
Baby Bus is a very good friend for mothers who have little kids . Kids can speak, understand numbers and draw pictures with the help of this app.
There's something wrong with Sammy's eyes. So she needs an app to store books and read them aloud to her.
Lucy is so busy with housework that she needs an app for her 2-year-old son to learn to speak and count.
Cathy will take a plane to Singapore next week. She is busy with her work so she needs to book a ticket online.
Bobby finds it difficult to remember English words. He wants to make progress in a relaxing way instead of doing a lot of word exercises.
Frank is going to have a trip by plane. He needs something like games to spend the time during his long journey.
答案:31. B;32. F;33. A;34. E;35. C
详细解析:
31. B
解析:Sammy眼睛有问题,需要能存储书籍并朗读的应用,Bees Reading可以下载有声书籍,符合需求。
32. F
解析:Lucy需要适合2岁儿子学习说话和数数的应用,Baby Bus能帮助孩子说话、认数字和画画,符合要求。
33. A
解析:Cathy需要在线预订机票,Air World可以随时预订飞往任何地方的机票,适合她。
34. E
解析:Bobby想通过轻松的方式记英语单词,Vocabulary Hero通过有趣的游戏帮助学习单词,符合他的需求。
35. C
解析:Frank需要游戏来打发长途飞行的时间,World of Tanks有大量坦克战斗游戏,是消磨时间的好选择。
第二部分 非选择题(25分)
III. 语法填空(10分)
阅读下面短文,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卷规定的位置上。(共10小题,每小题1分)
During the Spring and Autumn Period(春秋时期), there was a master(大师) of the Guqin instrument named Yu Boya. He always found his 36 (idea) from nature. During a boat trip to the State of Chu, the sight of the river and mountains inspired 37 (he) to play.After a while, he noticed Zhong Ziqi, a woodsman, standing 38 (quiet) on the bank,enjoying the music. Yu invited Zhong aboard.
Yu played music that described the high mountains. Zhong said, “Wonderful!I see the grand (雄伟的) Taishan Mountain!” Yu then played music describing the flowing water, and Zhong said, “Wonderful! I sc e the rushing river!”
Yu was 39 (surprise). “You really understand my music!” Then the musician and the woodsman became good friends. They decided 40 (meet) each other again at the same place the next year.
When that time came, Yu arrived and found that Zhong had died of 41 illness.
Yu felt very sad. He 42 (take) out his Guqin and once again played the music of the “high mountains and flowing water”.
“My 43 (good) friend has passed away,” he said. “No one in the world understands my music anymore.” 44 he broke his Guqin and never played it again.
This story tells us that true friendship isn't about who you are or how long you' ve known each other. Instead, it should be about two people sharing the same feelings 45 each other.
答案及详细解析:
36. ideas
解析:“idea”是可数名词,此处表示“他的想法”,用复数形式,故填“ideas”。
37. him
解析:“inspire”是及物动词,后接宾格,“he”的宾格是“him”,故填“him”。
38. quietly
解析:修饰动词“standing”,用副词,“quiet”的副词形式是“quietly”,故填“quietly”。
39. surprised
解析:“be surprised”表示“感到惊讶的”,形容人的感受,故填“surprised”。
40. to meet
解析:“decide to do sth.”是固定用法,意为“决定做某事”,故填“to meet”。
41. an
解析:“illness”是可数名词单数,且以元音音素开头,故填“an”。
42. took
解析:文章时态为一般过去时,“take”的过去式是“took”,故填“took”。
43. best
解析:“my best friend”意为“我最好的朋友”,用最高级,故填“best”。
44. So
解析:前文讲没人理解他的音乐了,后文讲他摔琴,表因果关系,故填“So”。
45. with
解析:“share...with...”是固定短语,意为“与……分享……”,故填“with”。
IV. 书面表达(15分)
人工智能(Artificial Intelligence)让生活和学习更加便利,但过度使用也会给青少年带来许多问题。你校英文周刊以“Problems and Advice on AI”为题, 向同学们征稿。请你根据以下提示和要求写一篇英语短文投稿。
问题 1.做作业时过度依赖AI,不思考而是抄答案; 2…………(请补充至少一个问题)
建议 1.遇到难题先独立思考,把AI看作是学习辅助工具; 2…………(请补充至少一条建议)
呼吁 合理使用AI,让科技为人类更好的生活服务。
参考词汇:
学习辅助工具: a learning aid
要求:
1.必须包含提示中的所有内容,可适当发挥,以使行文连贯;
2.条理清晰,语意连贯,语句通畅;
3.文中不得出现真实姓名和学校;
4.不少于 80 词,开头和结尾不计入总词数。
Problems and Advice on AI
Nowadays, AI makes life and learning more convenient. However, it also brings problems to teenagers..
参考答案:
Problems and Advice on AI
Nowadays, AI makes life and learning more convenient. However, it also brings problems to teenagers.
One major problem is that some teenagers rely too much on AI when doing homework. Instead of thinking independently, they just copy answers from AI. Another issue is that excessive use of AI may reduce teenagers' ability to communicate face-to-face, as they prefer to get information or solve problems through AI rather than interacting with others.
To address these problems, here are some suggestions. First, when encountering difficult problems, teenagers should think independently first and regard AI as a learning aid. Second, they should set a reasonable time limit for using AI every day and spend more time engaging in real-world activities and communicating with people around them.
Let's use AI reasonably so that technology can serve human beings for a better life.

展开更多......

收起↑

资源列表