【单元考点培优】Module 7 考点17:阅读理解-判断-2025-2026学年外研版(三起)五年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Module 7 考点17:阅读理解-判断-2025-2026学年外研版(三起)五年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版(三起)五年级英语上册核心考点精练
Module 7 考点17:阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
Dogs are our best friends. They are very useful. They can do a lot for us. Dogs can help the blind man. They can help the deaf man, too. They can help the policeman catch the thief. Dogs can help the firefighters. Do you love dogs
1.Dogs are very useful. ( )
2.Dogs can help the blind man. ( )
3.Dogs can help the thief. ( )
4.Dogs can’t help the policeman. ( )
5.Dogs can help the firefighters. ( )
根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
Mr Li has a pet dog. Its name is Mike. They live together happily. One day, there was a noise at the window, but Mr Li was sleeping. He couldn’t hear it. Mike heard the noise. It looked out of the window. It saw a thief (小偷). Mike barked loudly. The thief ran away quickly.
6.Mrs Li has a pet dog named Mike. ( )
7.One day, Mike heard a noise. ( )
8.Mike was sleeping. ( )
9.Mike looked out of the door and saw a thief. ( )
10.The thief went into the house. ( )
11.The dog is very helpful. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Fifi is Amy’s pet dog. It loves playing every day. One day, there was a fire in the house. Amy and Sam were at home. They shouted for help. But the firefighters couldn’t hear them. The firefighters had a special dog. Its name is Coco. Coco can hear the people. It found Amy, Sam and Fifi. Then the firefighters helped them out.
“Oh, Fifi, you should learn from Coco! Coco is cleverer than you!” Ms Smart said. Everybody laughed.
12.Fifi can help the blind people. ( )
13.Fifi helped Amy and Sam. ( )
14.Coco is the firefighters’ dog. ( )
15.Coco can find people in the fire. ( )
16.Fifi is cleverer than Coco. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Hello, I am Lucy. I’ve got a cute cat. Its name is Mimi. It can do a lot. It can climb up the tree. It can catch the mice(老鼠). Sometimes I can’t find my shoes. It helps me. I can swim in the pond(池塘). but Mimi can’t. That’s very funny. I like playing with Mimi. It’s my best friend. Do you want to be a friend with it
17.Lucy has got a cute dog. ( )
18.Mimi can climb up the tree. ( )
19.Lucy can’t swim. ( )
20.Mimi can help Lucy find her shoes. ( )
21.Lucy and Mimi are good friends. ( )
Play chess Play football Swim Fly a kite
Lingling √ √
Sam √ √
Amy √ √
Daming √ √
22.Lingling can play football with Sam. ( )
23.Sam can swim, but he can’t play chess. ( )
24.Amy can’t play chess. ( )
25.Daming can fly a kite and swim. ( )
请根据表格内容判断句子正(T)误(F)。
Play chess Play football Swim Fly a kite
Sam √ √
Amy √ √
Daming √
Lingling √ √
26.Sam can swim with Daming. ( )
27.Amy can play chess, but she can’t swim. ( )
28.Daming can’t fly a kite. ( )
29.Lingling can’t play football, but she can play chess. ( )
Ms Li is 31 years old. She is a writer. She is deaf. She can't hear. But she is happy every day. Because she has a dog. The dog is cute and clever. It helps Ms Li. It can do lots of things. It can open the door, walk with Ms Li and find things for her. Ms Li loves the dog very much.
30.Ms Li is deaf. She can't hear. ( )
31.The dog is useful. It helps Ms Li. ( )
32.The dog can only do two things. ( )
33.The dog can't open the door. ( )
How Can We Help the Disabled People(残疾人)
Disabled people need our help. Some of them can’t walk or see. For example,a man on the wheelchair(轮椅) may find it hard to get onto the second floor,or a blind man may fail to cross the street without help. We can help them to push their wheelchairs,or help them to cross the street. We should help the disabled people as possible as we can.
34.Disabled people don’t need our help. ( )
35.Some disabled people can’t see. ( )
36.Some disabled people can’t walk. ( )
37.A blind man may fail to cross the street without help. ( )
38.We should help the disabled people. ( )
根据短文内容,判断正(T)误(F)。
I am an English teacher. I have a brother. Now he is seven years old. He doesn’t like drawing or singing. But he likes watching football games very much. Look! He is watching a football game. My father likes watching football games, too. My mother likes music.
39.I am a Chinese teacher. ( )
40.My brother likes watching cartoon (卡通). ( )
41.My father likes watching football games. ( )
42.I like music, too. ( )
43.My brother is writing a letter now. ( )
44.My mother likes music. ( )
Laifu is my cute dog. It loves to play every day. One day, there was a fire in the house. Sam and I were at home. We called “help”. Because the fire was big. The firefighters couldn't hear us. But the firelighters had a special dog. Its name is Coco. Coco can hear the people. It found Sam, Laifu and me. Then the frefighters helped us out. "Oh, Laifu, you should learn from Coco! Coco is clever than you!" my mother said. Everybody laughed at last.
45.Laifu is cleverer than Coco. ( )
46.Laifu helped Sam and me. ( )
47.Coco is the firefighters' dog. ( )
48.Coco can find people in the fire. ( )
49.Laifu can help the blind people. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
I’m monkey. I am eight. I can do many(许多)things. When I was young, I couldn’t dance. Now I can dance. I couldn’t solve(解答)Maths problems then, but now I can do then. I am very clever and I can climb the tree. But I can’t sing. Do you like me
50.Now, the monkey can sing. ( )
51.The monkey isn’t clever. ( )
52.The monkey couldn’t dance when he was young. ( )
53.The monkey can’t solve Math’s problem now. ( )
54.The monkey can’t climb the tree. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F) .
I'm a baby. I'm only one year old. I can't walk. My mother helps me. I can't jump. My mother helps me too. What can I do I can laugh. I can sit. Can I speak Yes, but only a little. I can only say "Mum", " Water " or " hug ". However, my mother can understand me well.
55.I'm old enough. ( )
56.I can walk well. ( )
57.I can't speak at all. ( )
58.My mother helps me walk and jump. ( )
59.My mother can understand my words. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
My father often takes me to the zoo, because I like animals very much. It is winter. The days are getting cold. Many animals stay in their houses. The elephants are big. They like to eat vegetables and bananas. The bears are by the elephants. They are brown. They like to sleep in winter. I go to say hello to them, but I can’t wake them up. There are many monkeys in the Monkey Mountain. They feel cold, and they hide in the holes. A mother monkey takes a baby monkey in her arms and makes it warm. The pandas are lovely. They stay in the warm house and eat nice food. Many other animals in the zoo are happy in winter.
60.In winter all the animals stay in the warm houses. ( )
61.Elephants like to eat bananas. ( )
62.The bear says hello to me. ( )
63.The mother monkey loves her baby very much. ( )
64.The pandas feel cold and they sleep. ( )
我是小裁判。阅读短文,判断正(T)误(F)。
There is a TV show about dogs. Dogs are very useful. They can do a lot. This blind man can't see. The dogs can help him. This girl is deaf. She can't hear. The dogs can help her. The dogs can help the firefighters, too. Do you want to have a dog You can have a pet dog. It can play with you.
65.The dogs aren't very useful. ( )
66.The dogs can help the blind people. ( )
67.The dogs can help the deaf people. ( )
68.The dogs can't help the firefighters. ( )
69.The passage (文章) is about flowers. ( )
阅读理解。判断正T误F。
Mr. Smith was blind when he was seven. He had seen many doctors but none of them could do anything for him. He could never see the world again. Now he has a seeing-eye dog. A seeing-eye dog can help a blind man walk along the streets. It’s very useful for his live.
70.Mr. Smith was blind when he was six. ( )
71.He could never see the world again. ( )
72.He hadn’t seen doctors. ( )
73.A seeing-eye dog can help him walk along the streets. ( )
74.A seeing-eye dog is very useful. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
One day Mr Li and Mr King went to London to see a friend. They didn’t know much English or about London. They couldn’t find their friend’s home. They walked in the street for a long time. Then they saw a man near a bus stop(在车站附近). They went up to him and asked the way(问路). The man smiled(笑)but said nothing (什么也没说). Then he put his hand into his pocket(口袋)and took out(拿出)a book. He opened the book and read, “I’m sorry. I can’t speak much English.” In the evening they found their friend’s home with the help of a policeman(警察).
75.Mr Li and Mr King knew much about London. ( )
76.They couldn’t speak English. ( )
77.The man near the bus stop helped them find their friend’s home. ( )
78.They didn’t see any policemen in London. ( )
79.The man near the bus stop couldn’t speak much English. ( )
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.T 2.T 3.F 4.F 5.T
【导语】本文主要介绍狗在人们生活中所起到的作用。
1.句意:狗是非常有用的。根据“They are very useful.”可知狗是很有用的,故答案为T。
2.句意:狗能帮助盲人。根据“Dogs can help the blind man.”可知狗能帮助盲人,故答案为T。
3.句意:狗能帮助小偷。根据“They can help the policeman catch the thief.”可知是狗能帮助警察抓到小偷,故答案为F。
4.句意:狗不能帮助警察。根据“They can help the policeman catch the thief.”可知狗能帮助警察,故答案为F。
5.句意:狗能帮助消防员。根据“Dogs can help the firefighters.”可知狗能帮助消防员,故答案为T。
6.F 7.T 8.F 9.F 10.F 11.T
【导语】本文介绍了李先生的狗。
6.句意:李太太有一只名叫迈克的宠物狗。根据“Mr Li has a pet dog. Its name is Mike.”,可知李先生有一只名叫迈克的宠物狗,故答案为F。
7.句意:有一天,迈克听到一个声音。根据“One day, there was a noise at the window, but Mr Li was sleeping. He couldn’t hear it. Mike heard the noise.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
8.句意:迈克睡着了。根据“One day, there was a noise at the window, but Mr Li was sleeping.”,可知李先生睡着了,故答案为F。
9.句意:迈克往门外看,看见一个小偷。根据“It looked out of the window. It saw a thief (小偷).”,可知迈克往窗外看,故答案为F。
10.句意:小偷进了屋子。根据“The thief ran away quickly.”,可知小偷逃走了,故答案为F。
11.句意:这只狗非常乐于助人。根据全文可知题干描述正确,故答案为T。
12.F 13.F 14.T 15.T 16.F
【导语】本文讲了狗帮助人的事。
12.句意:菲菲可以帮助盲人。根据全文可知没提到菲菲可以帮助盲人,故答案为F。
13.句意:菲菲帮助了艾米和萨姆。根据“Coco can hear the people. It found Amy, Sam and Fifi. Then the firefighters helped them out.”,可知可可帮助了艾米和萨姆,故答案为F。
14.句意:可可是消防员的狗。根据“The firefighters had a special dog. Its name is Coco.”,可知题干描述正确,故答案为T。
15.句意:可可能在火里找到人。根据“Coco can hear the people. It found Amy, Sam and Fifi. Then the firefighters helped them out.”,可知题干描述正确,故答案为T。
16.句意:菲菲比可可聪明。根据“Coco is cleverer than you!”,可知可可比菲菲聪明,故答案为F。
17.F 18.T 19.F 20.T 21.T
【导语】本文介绍了露西的猫。
17.句意:露西有一只可爱的狗。根据“I’ve got a cute cat.”,可知露西有一只可爱的猫,故答案为F。
18.句意:咪咪会爬树。根据“It can climb up the tree.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
19.句意:露西不会游泳。根据“I can swim in the pond(池塘). but Mimi can’t.”,可知露西会游泳,故答案为F。
20.句意:咪咪能帮助露西找到她的鞋。根据“Sometimes I can’t find my shoes. It helps me.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
21.句意:露西和咪咪是好朋友。根据“It’s my best friend.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
22.F 23.F 24.T 25.T
【分析】22.句意:玲玲能和萨姆踢足球。根据表格可知萨姆不会踢足球,故答案为F。
23.句意:萨姆会游泳,但是他不会下象棋。根据表格可知萨姆会游泳,也会下象棋,故答案为F。
24.句意:艾米不会下象棋。根据表格可知艾米不会下象棋,故答案为T。
25.句意:大明会放风筝和游泳。根据表格可知大明会放风筝和游泳,故答案为T。
26.F 27.F 28.T 29.T
【导语】本文讲了几个人的个人能力。
26.句意:萨姆可以和大明一起游泳。根据表格可知大明不会游泳,故答案为F。
27.句意:艾米会下棋,但不会游泳。根据表格可知艾米会游泳,不会下棋,故答案为F。
28.句意:大明不会放风筝。根据表格可知题干描述正确,故答案为T。
29.句意:玲玲不会踢足球,但她会下棋。根据表格可知题干描述正确,故答案为T。
30.T 31.T 32.F 33.F
【分析】本文主要介绍了李女士及她的狗。
30.题干句意:李女士是聋的。她听不见。根据She is deaf. She can't hear.,可知题干与原文相符,故答案为T。
31.题干句意:这条狗很有用。它对李女士有帮助。根据It helps Ms Li.,可知题干与原文相符,故答案为T。
32.题干句意:这条狗只能做两件事。根据It can do lots of things. It can open the door, walk with Ms Li and find things for her.,可知这条狗能做很多事情,题干与原文不符,故答案为F。
33.题干句意:这条狗不会开门。根据It can open the door...,可知这条狗会开门,题干与原文不符,故答案为F。
34.F 35.T 36.T 37.T 38.T
【分析】本文讲述了残疾人需要我们的帮助,我们应该尽可能地帮助他们。
34.句意:残疾人不需要我们的帮助。根据Disabled people need our help.残疾人需要我们的帮助。可知题干与原文不符合,故答案为F。
35.句意:有些残疾人看不见东西。根据Some of them can’t walk or see.他们中的一些人不能走路或看不见东西。可知题干与原文符合,故答案为T。
36.句意:有些残疾人不能走路。根据Some of them can’t walk or see.他们中的一些人不能走路或看不见东西。可知题干与原文符合,故答案为T。
37.句意:盲人在没有帮助的情况下可能无法过街。根据a blind man may fail to cross the street without help,盲人在没有帮助的情况下可能无法过街。可知题干与原文符合,故答案为T。
38.句意:我们应该帮助残疾人。根据We should help the disabled people as possible as we can.我们应该尽可能地帮助残疾人。可知题干与原文符合,故答案为T。
39.F 40.F 41.T 42.F 43.F 44.T
【分析】短文大意:介绍我及我的家人。
39.句意:我是一位语文老师。根据I am an English teacher.可知他是英语老师,故该句是错误的,故答案为F。
40.句意:我弟弟喜欢看卡通片。根据But he likes watching football games very much. 可知他喜欢看足球比赛,故该句是错误的,故答案为F。
41.句意:我爸爸喜欢看足球比赛。根据My father likes watching football games, too.可知他爸爸也喜欢看足球比赛,故该句是正确的,故答案为T。
42.句意:我也喜欢音乐。根据短文内容没有提到他也喜欢音乐,故该句是错误的,故答案为F。
43.句意:我弟弟正在看信。根据 Look! He is watching a football game.可知他的弟弟正在看足球比赛,故该句是错误的,故答案为F。
44.句意:我妈妈喜欢音乐。根据My mother likes music.可知他妈妈喜欢音乐,故该句是正确的,故答案为T。
45.F 46.F 47.T 48.T 49.F
【分析】45.句意:来福比可可聪明。根据Laifu, you should learn from Coco! Coco is clever than you!来福,你应该向可可学习!”可可比你聪明!可知句子与短文内容不符,故答案为F。
46.句意:来福帮助了萨姆和我。根据Coco can hear the people. It found Sam, Laifu and me. 可可可以听到人们的声音。它找到了萨姆、来福和我。可知句子与短文内容不符,故答案为F。
47.句意:可可是消防队员的狗。根据But the firelighters had a special dog. Its name is Coco. 但是消防员有一条特殊的狗。它的名字是可可。可知句子与短文内容相符,故答案为T。
48.句意:可可可以在火里找到人。根据Coco can hear the people. It found Sam, Laifu and me. 可可可以听到人们的声音。它找到了萨姆、来福和我。可知句子与短文内容相符,故答案为T。
49.句意:来福可以帮助盲人。根据Laifu is my cute dog. It loves to play every day.来福是我可爱的狗。它喜欢每天都玩。可知句子与短文内容不符,故答案为F。
50.F 51.F 52.T 53.F 54.F
55.F 56.F 57.F 58.T 59.T
【解析】略
60.F 61.T 62.F 63.T 64.F
65.F 66.T 67.T 68.F 69.F
【导语】本文介绍了狗的各种用途,包括帮助盲人、聋人以及消防员等。
【详解】1.句意:狗不是很有用。根据“Dogs are very useful. They can do a lot.”可知狗很有用,可以完成很多任务。故答案是F。
2.句意:狗可以帮助盲人。根据“This blind man can’t see. The dogs can help him.”可知狗可以帮助盲人。故答案是T。
3.句意:狗可以帮助聋人。根据“This girl is deaf. She can’t hear. The dogs can help her.”可知狗可以帮助聋人。故答案是T。
4.句意:狗不能帮助消防员。根据“The dogs can help the firefighters, too.”可知狗也可以帮助消防员。故答案是F。
5.句意:这篇文章是关于花的。根据文章内容可知,文章主要介绍的是狗的各种用途,而不是关于花的。故答案是F。
70.F 71.T 72.F 73.T 74.T
75.F 76.T 77.F 78.F 79.T
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览