江西省莲花中学2025-2026学年高一上学期期中考试英语试卷(含解析,含听力原文无音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

江西省莲花中学2025-2026学年高一上学期期中考试英语试卷(含解析,含听力原文无音频)

资源简介

江西省莲花中学2025-2026学年度第一学期期中考试高一英语试题
考试时间120分钟;满分150分
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节:每段对话仅读一遍(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
1. What does the man think of Linda’s husband
A. Clever. B. Unfriendly. C. Quiet.
2. What will the weather be like on Friday
A. Rainy. B. Windy. C. Sunny.
3. What are the speakers talking about
A. A hotel. B. An airport. C. A hospital.
4. What does the man suggest doing
A. Going fishing. B. Staying at home. C. Buying some books.
5. What is in the man’s bag
A. Some CDs. B. Some bottles. C. Some books.
第二节 每段对话读两遍
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What does the woman usually do on Saturdays
A. She goes swimming. B. She plays basketball. C. She goes shopping.
7. When does the woman usually go to the cinema with friends
A. On Friday nights. B. On Saturday nights. C. On Sunday nights.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What was the relationship between the woman and Jim in the past
A. Relatives. B. Classmates. C. Colleagues.
9. What is the woman
A. A film actress. B. An art director. C. A magazine editor.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Where does the woman live now
A. In Canada. B. In America. C. In Japan.
11. What language is the woman good at
A. Italian. B. French. C. Spanish.
12. What does the woman teach in a school
A. Medicine. B. English. C. Maths.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. Where does the conversation take place
A. In a park. B. At a hotel. C. In the street.
14. What is the weather like today
A. Sunny. B. Rainy. C. Cloudy.
15. How will the man probably go to Wrigley Field
A. By bus. B. By taxi. C. By subway.
16. What time is it probably now
A. 3:00 p.m. B. 4:00 p.m. C. 5:00 p.m.
听第8段材料,回答第17至20题。
17. Where does the speaker have breakfast if the weather is fine
A. In the garden. B. In the kitchen. C. In the living room.
18. When does the speaker usually go to work
A. At 2:00 p.m. B. At 6:00 p.m. C. At 6:30 p.m.
19. How does the speaker usually go home from the restaurant
A. By bus. B. By taxi. C. By train.
20. What do we know about the speaker
A. She is a violinist. B. She often eats alone after work.
C. She often reads the newspaper at night.
第二部分 阅读(共两节,满分50分) 第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
STEM Summer Programs for High School Students
STEM is a term that stands for science, technology, engineering and mathematics. Here is a list of some of the best STEM summer camps for high school students.
Future Matters Program
It is an 8-week paid summer research experience for high school students. This is a hands-on program for students interested in going after a career in medical research. Students will attend seminars led by the faculty and participate in discussions with peers.
Simons Summer Research
It is a seven-week program located at Stony Brook University. Students will have the opportunity to participate in special workshops, tours and events free of charge. They will conclude the program producing a written research abstract and a research poster.
Research Science Institute
It is the first cost-free summer program of its kind. During this six-week program, students will dive deeper into the world of science and engineering by experiencing the entire research cycle. In this program students will attend classes conducted by famous professors and prepare written and oral presentations to present their research.
Program in Math for Young Scientists
This is a six-week intensive mathematics program designed for students across the globe. Unlike common programs, it offers a great deal of independence for students to choose their own schedules and decide what they want to study. Besides learning, there is also “mandatory (强制的) fun time” built into the weekly schedule so that students are able to have non-math related activities.
21. What can the students who want to be doctors do
A. Attend special workshops. B. Do some experiments.
C. Lead the faculty. D. Discuss with the teachers.
22. What do Simons Summer Research and Research Science Institute have in common
A. The duration. B. The theme. C. The expense. D. The request.
23. What’s special in Program in Math for Young Scientists
A. Developing independent skills. B. Learning math for fun.
C. Absorbing international students. D. Tailoring personal arrangements.
B
I was never very neat, while my roommate Kate was extremely organized. Each of her objects had its place, but mine always hid somewhere. She even labeled (贴标签) everything. I always looked for everything. Over time, Kate got neater and I got messier. She would push my dirty clothing over, and I would lay my books on her tidy desk. We both got tired of each other.
War broke out one evening. Kate came into the room. Soon, I heard her screaming, “Take your shoes away! Why under my bed ” Deafened, I saw my shoes flying at me. I jumped to my feet and started yelling. She yelled back louder.
The room was filled with anger. We could not have stayed together for a single minute but for a phone call. Kate answered it. From her end of the conversation, I could tell right away her grandma was seriously ill. When she hung up, she quickly crawled (爬) under her covers, sobbing. Obviously, that was something she should not go through alone. All of a sudden, a warm feeling of sympathy rose up in my heart.
Slowly, I collected the pencils, took back the books, made my bed, cleaned the socks and swept the floor, even on her side. I got so into my work that I even didn’t notice Kate had sat up. She was watching, her tears dried and her expression one of disbelief. Then, she reached out her hands to grasp mine. I looked up into her eyes. She smiled at me, “Thanks. ”
Kate and I stayed roommates for the rest of the year. We didn’t always agree, but we learned the key to living together: giving in, cleaning up and holding on.
24. What made Kate so angry one evening
A. She couldn’t find her books. B. She heard the author shouting loud.
C. She got the news that her grandma was ill.
D. She saw the author’s shoes beneath her bed.
25. The author tidied up the room most probably because ________.
A. she was scared by Kate’s anger B. she hated herself for being so messy
C. she wanted to show her care D. she was asked by Kate to do so
26. How is Paragraph 1 mainly developed
A. By analyzing causes. B. By showing differences.
C. By describing a process. D. By following time order.
27. What might be the best title for the story
A. My Friend Kate B. Hard Work Pays Off
C. How to Be Organized D. Learning to Be Roommates
C
What you do after studying could have a big impact on how well you learn and remember. Today on Education Tips, we will explore two no-cost ways that can help you improve your learning: wakeful rest and sleep.
When many students finish studying, they often go straight to another activity. Perhaps they look at their phone or computer. They might even play a video game or watch television. But research suggests that resting after your study may help you remember what you have studied.
The basic idea is this: by stopping your activity after the study, your brain gets a chance to rest. Resting is difficult when you are playing computer games.
While this might sound unusual to you, many studies have explored the benefits of resting after learning — what is called “wakeful rest”.
A 2019 study found that both young and older adults were able to better remember information they learned after doing wakeful rest.
If you want to give “wakeful rest” a try, here are a few simple things to do. Rest quietly for five to ten minutes. Do not look at your phone, read stories or play games. It is really that easy!
Besides wakeful rest, sleep is also important for learning. The Division of Sleep Medicine at Harvard Medical School (HMS) notes that sleep helps people to learn in two ways. A report on the school’s website explains that “a sleep-deprived person cannot focus attention well and therefore cannot learn well. ” It also says, “Sleep itself helps us to memorize and that memorizing is very important for learning new information. ”
The National Sleep Foundation (NSF) suggests that adults between the ages of 20 and 64 get about between 6 and 7 hours of sleep per day. Teenagers may need a little bit more, and people over the age of 65 may need a little less.
Try to get some “wakeful rest” after a study. Then try to get a good night’s sleep. That’s it — a simple, no-cost way to help you remember what you learn.
28. According to the research, shortly after studying students are recommended ______
A. To take a wakeful rest. B. To play a video game.
C. To have a nice sleep at night. D. To read a newspaper.
29. How long should teenagers sleep each day according to NSF
A. Less than 6 hours. B. No more than 7 hours.
C. Around 8 hours. D. Just 7 hours.
30. What’s paragraph 3 mainly about
A. The importance of sleep. B. The types of resting activities.
C. The good ways to get a rest. D. The reason for having a rest.
31. What can be a suitable title for the text
A. Low-cost Tips on Working.
B. Good Things to Do After Your Study.
C. Why Do We Need to Have a Good Sleep
D. How Long Should We Rest After Learning
D
Have you felt annoyed when a cellphone rings during the class Something must be done to stop this. Now in New York City, USA, a rule is carried out in schools. Students can’ t even bring cellphones to school. Is it a good thing or not
Anxious parents say that cellphones are an important tool in holding New York city’s families together.
“I worry about it,” said Elizabeth Lorris Ritter, a mother of a middle school kid. It’s necessary in our everyday life. We have a washing machine. We have running water, and We have cellphones. ”
Many American parents think cellphones connect them to their children on buses, getting out from subways, walking through unknown places.
“I have her call me when she gets out of school,” said Lindsay Walt, a schoolgirl’s mother. “No one in New York is going to let their child go to school without a cellphone”
What about the cellphone owners, the students Most of the students said cellphones were essential and the cellphone was like all extra (额外的) hand or foot for them.
“I feel so empty,” said May Chom, “There is also no way to listen to music on the way to school without my phone. It will be a really, really boring trip. ”
32. Students often use a cellphone ______ according to the passage.
A. to enjoy listening to music B. to make phone calls to their teachers
C. to work as running water D. to work as a washing machine
33. Which of the following statements is TRUE
A. Many American parents don’t think cellphones are necessary for the students.
B. Cellphones only bring troubles to the school life.
C. Cellphones connect children with their families when they are outside.
D. Cellphones can help students learn better.
34. What does the underlined word “essential” mean in Chinese
A. 时髦的 B. 必要的 C. 多余的 D. 昂贵的
35. This article is about the ______ in carrying out the rule—not to use a cellphone in school.
A. happiness B. interest C. problem D. expense (费用)
第二节(共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Going from middle school to the freshman year of high school is a big change. 36 .
Be open to new friendships.
High school is all about experiencing new things, including new friendships. Getting to know people you haven’t met before is a great way to broaden your horizons. 37 Simply sitting with a new person at lunch can be enough to get the ball rolling.
Explore the campus.
For most people, going off to senior high school means heading to a completely new campus. 38 . They might be able to show you around the campus, which will make you a bit more confident as you go on with your freshman year.
Get organised.
Senior high school and junior high school are very different. 39 . You can buy a planner and spend a few minutes each night going over the notes you took in class that day. Staying on top of your studies will make the transition(过渡) from middle school to high school much easier.
40 .
While there’s no need to plan every day for the next three years, it can’t hurt to make a note of classes you want to take or activities you’d like to try. Believe it or not, the three years will go by really fast. Having a plan in place will help you make the most of your high school experience.
A. Create a three-year plan.
B. Be open to new experiences.
C. If you’re nervous, start small.
D. That way, you’ll have a better idea of some of the things you can expect.
E. Try to get as organised as possible so you can stay on top of your studies.
F. If you worry about the unknown, reach out to the school and see if someone can help.
G. Here are some ways to help you deal with anxiety and prepare for the first year.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I knew that my first day of senior high school would be challenging. I was 41 that I would spend my first day in senior high school.
On Monday I was 42 for my first day of senior high school. My backpack was 43 with materials I needed, such as pencils, notebooks and so on. I hoped the first day of senior high school would go 44 . Finally the first day of school 45 . As I walked into the classroom, I saw my first class was 46 . I didn’t do well in math. Doing math at first in the morning could be 47 . I was surprised at what the math teacher said, “ 48 wherever you’d like. There are no fixed seats in math class. ” My math teacher was 49 very nice, and I like her from the start. My next class was English. My English teacher was Ms Popstar. She was so knowledgeable that we 50 her. After lunch I had a biology class, I figured the day was closing out and I didn’t feel too 51 about senior high school.
I knew this year was going to be a 52 because I started to realize that I was growing up to be an adult. I would 53 my classes. There were many fun and unknown things for me to 54 in senior high school. I 55 some new friends and new teachers that were so nice and welcoming on the first day.
41. A. careless B. nervous C. annoyed D. amazed
42. A. preparing B. looking C. asking D. calling
43. A. satisfied B. disappointed C. impressed D. filled
44. A. suitable B. advanced C. perfect D. expert
45. A. passed B. missed C. improved D. arrived
46. A. Chinese B. math C. PE D. physics
47. A. tiring B. doubtful C. unique D. informal
48. A. Stand B. Leave C. Sit D. Play
49. A. actually B. secretly C. officially D. partly
50. A. tested B. cheated C. admired D. helped
51. A. strange B. dangerous C. wonderful D. bad
52. A. job B. change C. plan D. goal
53. A. give up B. concentrate on C. believe in D. carry out
54. A. recommend B. exchange C. explore D. support
55. A. met B. recognised C. tracked D. greeted
第二节(共10小题:每小题1.5分,满分15分)
阅读下列材料,在空白处填入适当的内容或用括号内单词的正确形式。
As a new senior high school student, you will meet a lot of challenges. The following
56 (be) some tips to help you lead a meaningful life.
Firstly, it is important for you 57 _(make) the most of amazing resources in the school to realize your potential. At the same time, make great 58__ (effort) to get over difficulties and seize every opportunity to improve 59 (you) ability. The more knowledge you acquire, the more confidence you will have. Secondly, keep in mind 60 good study habits, useful skills and a positive attitude are of equal 61 (important). Plan your study 62 ____(careful) and focus on your lessons in class. After class you’d better exchange words 63 your classmates to improve your communication skills. In a word, learn to balance between your study 64 hobbies and work out a reasonable plan. Soon, you will be
65 outstanding individual(个人)!
第四部分 应用文写作 (满分15分)
假定你是李华,你的美国笔友 Tom 来信说他和好朋友 Jack 因为一次误会影响了他们之间的友谊,希望你能帮助他。请你给他写一封回信,提出你的建议。
注意: 1:词数 100 左右;
2:可适当添加细节,使行文流畅。
Dear Tom,
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________Looking to your reply.
Yours
Li Hua
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
When Paula was fifteen, she found out something that surprised her a lot: She was adopted(收养的). This news was like a sudden lightning in the sky, showing her a new path she had never thought about before. It made her very curious about her real family and where she came from.
At first, the idea of being adopted was very hard for Paula to understand, like trying to climb a big mountain all by herself. But it also made her want to learn more about who she was. Each step she took was like going on a new adventure, sometimes making her feel scared but also excited. She was looking for her family's stories, and her wish to find her roots(根) was like a bright flashlight, helping her see the way.
Paula decided to take a DNA test, which felt like using a special key to open a secret door to her family's past. When the test showed that she was connected to a distant cousin, it made her very happy, like finding a treasure on a treasure hunt. But when there were no more clues(线索) to follow, Paula felt very sad, as if a big cloud had covered the sun and made everything dark. She felt like crying because she didn't know what to do next.
But even when things looked bad, Paula didn't give up. She became stronger and more determined, like a superhero who keeps going even when it's hard. She thought that if she kept trying, she would find the answers she wanted.
Paula had a best friend named Heather, and they had a very strong friendship, like two trees that grow close together and support each other. They had been friends for a long time and had shared many happy and difficult moments. As they grew older, people noticed that they looked a lot alike and sometimes joked that they could be sisters. They always laughed at this, but they didn't know that there might be some truth in what people were saying.
注意:
1. 续写词数应为150个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Para.1 :The biggest surprise in Paula's life happened. __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Para.2:This big news changed everything for Paula and Heather. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
高一英语期中试题答案
听力:
1. B 2. C 3. C 4. B 5. C 6. C 7. A 8. C 9. B 10. A
11. B 12. A 13. B 14. A 15. C 16. A 17. A 18. C 19. B 20. A
阅读理解:
B 22. C 23. D
24. D 25. C 26. B 27. D
28. A 29. C 30. D 31. B
32. A 33. C 34. B 35. C
36. G 37. C 38. F 39. E 40. A
完型填空
B 42. A 43. D 44. C 45. D 46. B 47. A 48. C
A 50. C 51. D 52. B 53. B 54. C 55. A
语法填空
56 are 57 to make 58 efforts 59 your 60 that
61 importance 62 carefully 63 with 64 and 65 an
写作部分:
Dear Tom,
I’m glad to receive your letter asking my advice on how to make up your friendship with Jack.
Here are my suggestions. First, it is important to know even best friends may have a conflict, so don’t feel upset about it. Then, it will help you much if you can talk with Jack and find out what the problem really is. If he wouldn’t like to talk to you, you can consider writing a letter to him.
As to the way you express yourself, I suggest you do so in a friendly way, or it will make things worse. Hope my suggestions will be of help to you.
Looking forward to your reply.
Yours,
第二节:
参考范文:
The biggest surprise in Paula’s life happened. It turned out that her best friend Heather was actually her half- sister. This amazing discovery was made by comparing their DNA and getting help from a cousin who knew how to understand the test results. It was like a joke they used to laugh at turned into the truth. It felt like a movie, but it was really happening to them. They made sure it was true by looking deeply into their family's past. With the help of family members and the important DNA proof, they knew for sure that Heather and Paula were sisters and not just friends.
This big news changed everything for Paula and Heather. Knowing they were sisters made their friendship even more special. They were so happy to find out they were family and celebrated how their lives had come together in such an amazing way. Paula's story, from being shocked by learning she was adopted to being happy about finding a sister, shows that life can be full of surprises. Their story also shows us that sometimes the people we choose to love can become just as important as our family by blood.
部分解析和听力材料
【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了一些适合高中生的参加的STEM夏令营。
21. 细节理解题。文章“Future Matters Program”下文介绍中的“It is an 8-week paid summer research experience for high school students. This is a hands-on program for students interested in going after a career in medical research. Students will attend seminars led by the faculty and participate in discussions with peers.(这是一个为高中生提供的为期8周的带薪暑期研究体验。这是一个为有兴趣从事医学研究的学生提供的实践课程。学生将参加由教师领导的研讨会,并参与与同龄人的讨论。)”可知,想当医生的学生可以参加Future Matters Program,这是一个为高中生提供动手实际操作进行研究体验的项目,学生将参加由教师领导的研讨会,并参与与同龄人的讨论;由此可知,想要成为医生的学生能做一些实验。故选B。
22. 细节理解题。根据“Simons Summer Research”下文介绍中的“Students will have the opportunity to participate in special workshops, tours and events free of charge.(学生将有机会免费参加特别的研讨会、参观和活动)”以及“Research Science Institute”下文介绍中的“It is the first cost-free summer program of its kind.(这是首个此类免费暑期课程)”可知,这两个项目的共同点在于费用问题:都是免费的。故选C。
23. 细节理解题。根据“Program in Math for Young Scientists”下文介绍中的“Unlike common programs, it offers a great deal of independence for students to choose their own schedules and decide what they want to study.(与普通课程不同的是,它为学生提供了很大的独立性,可以选择自己的时间表并决定他们想学什么)”可知,该项目的特殊之处在于它允许定制个人的安排,即选择自己的时间表、决定自己的学习内容。故选D。
24. D 25. C 26. B 27. D
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者和室友凯特相处的一些事情。
24. 细节理解题。根据第二段“Soon, I heard her screaming, “Take your shoes away! Why under my bed ”(很快,我听到她尖叫道:“把你的鞋子拿走!为什么在我床底下?”)”可知,那天晚上,凯特非常生气的原因是她看到作者的鞋子在她床下。故选D。
25. 推理判断题。根据第三段“All of a sudden, a warm feeling of sympathy rose up in my heart.(突然,一种温暖的同情之情在我心中升起)”可以推断出, 作者主要是想通过收拾房间这种行为表达对凯特的关心。故选C。
26. 推理判断题。根据第一段“I was never very neat, while my roommate Kate was extremely organized. Each of her objects had its place, but mine always hid somewhere. She even labeled (贴标签) everything. I always looked for everything. Over time, Kate got neater and I got messier. She would push my dirty clothing over, and I would lay my books on her tidy desk. We both got tired of each other.(我从来都不太整洁,而我的室友凯特却非常有条理。她的每件东西都有自己的位置,但我的东西总是藏在某个地方。她甚至把每样东西都贴上标签。我总是寻找一切。随着时间的推移,凯特变得更整洁,而我变得更凌乱。她把我的脏衣服推开,我把书放在她整洁的桌子上。我们都厌倦了对方)”可知,该段主要通过对比的方式说明两个人在生活习惯方面的巨大差异。故选B。
27. 主旨大意题。根据最后一段最后一句“We didn’t always agree, but we learned the key to living together: giving in, cleaning up and holding on.(我们并不总是意见一致,但我们学会了共同生活的关键:让步、清理和坚持)”以及文章内容可知,本文主要讲述了作者和室友凯特相处的一些事情。故D选项“学会成为室友”最符合文章标题。故选D。
28. A 29. C 30. D 31. B
【导语】本文是一篇说明文,文章讨论了学习后的活动对学习效果和记忆保持的影响,并介绍了两种无成本的方法——清醒休息和睡眠,以帮助提高学习效果。
28. 细节理解题。根据倒数第四段“If you want to give “wakeful rest” a try, here are a few simple things to do. Rest quietly for five to ten minutes. Do not look at your phone, read stories or play games. It is really that easy! (如果你想尝试“清醒休息”,以下是一些可以做的简单的事情。安静地休息五到十分钟。不要看手机、读故事或玩游戏。真的就这么简单!)”可知,学习后可以安静的休息一会儿,什么都不做就可以,故选A项。
29. 细节理解题。根据倒数第二段“The National Sleep Foundation (NSF) suggests that adults between the ages of 20 and 64 get about between 6 and 7 hours of sleep per day. Teenagers may need a little bit more, and people over the age of 65 may need a little less. (国家睡眠基金会(NSF)建议20至64岁的成年人每天大约需要6到7小时的睡眠。青少年可能需要稍微多一些,而65岁以上的人可能需要稍微少一些。)”可知,成年人每天需要睡6-7个小时,青少年需要更多一点,所以8个小时是合理的。故选C项。
30. 主旨大意题。根据第三段“The basic idea is this: by stopping your activity after the study, your brain gets a chance to rest. Resting is difficult when you are playing computer games. (基本思想是这样的:学习后停止你的活动,你的大脑就有机会休息。当你在玩电脑游戏时,休息是很困难的。)”可知,这段主要讲述了为什么要休息一下,这是为了让大脑能恢复活力。故选D项。
31. 主旨大意题。根据第一段“Today on Education Tips, we will explore two no-cost ways that can help you improve your learning: wakeful rest and sleep. (今天在教育小贴士中,我们将探讨两种无成本的方法,可以帮助你提高学习效果:清醒休息和睡眠。)”以及全文可知,文章主要讨论了一种名为“清醒式休息”的方式来让大脑彻底休息,从而更好地学习。这是一种值得推荐的事情,也就是good things(好事情),B选项“学习后要做的好事”符合本文标题。故选B项。
32. A 33. C 34. B 35. C
【导语】这是一篇说明文,文章主要介绍了学校禁止学生带手机进校园的规定引起了很多家长和学生的反对。父母认为没有手机就不能随时与孩子保持联系,而学生认为没有手机他们会很无聊。
32. 细节理解题。根据最后一段中“There is also no way to listen to music on the way to school without my phone.(在去学校的路上没有手机也没法听音乐)”可知,学生喜欢在上学路上用手机听音乐,故选A。
33. 细节理解题。根据第四段“Many American parents think cellphones connect them to their children on buses, getting out from subways, walking through unknown places.(许多美国父母认为手机可以让他们在公交车上、从地铁里出来、在陌生的地方行走时与孩子联系)”可知,手机可以让父母和孩子随时保持联系,故选C。
34. 词句猜测题。根据划线词后“the cellphone was like all extra (额外的) hand or foot for them(手机对他们来说就像是额外的手或脚)”可知,学生认为手机对他们来说就像是额外的手或脚,由此推知他们认为手机对他们来说必不可少,essential意为“必要的,必不可少的”,故选B。
35. 主旨大意题。根据第三段中“‘I worry about it,’ said Elizabeth Lorris Ritter, a mother of a middle school kid.(‘我对此感到担心,’一个中学生的母亲Elizabeth Lorris Ritter说)”以及最后一段中“‘I feel so empty,’ said May Chom(‘我觉得很空虚,’May Chom说)”可知, 文章开头的几个问题引出要讨论的话题——禁止学生带手机进校园这条规定是否合理,接着主要介绍了很多家长和学生反对这条规定,以及该规定可能导致的各种问题,故选C。
36. G 37. C 38. F 39. E 40. A
【导语】本文是一篇说明文。文章讲述从初中到高一对于初升高的学生们是一个很大的挑战,文章也介绍了在这个时期应对问题的几种方式。
36. 根据上文“Going from middle school to freshman year of high school is a big challenge.(从初中到高一是一个很大的挑战。)”可知,本句引起全文话题,而下文中出现了小标题,说明这里需要一个过渡句承上启下,G项“以下是一些帮助你处理焦虑情绪并为第一年做好准备的方法。”符合语境。故选G。
37. 根据上文“Getting to know people you haven’t met before is a great way to broaden your horizons.(结识你从未见过的人是拓宽你视野的好方法。)”和下文“Simply sitting with a new person at lunch can be enough to get the ball rolling.(仅仅是和一个陌生人共进午餐就足以让事情开始发展。)”可知,与陌生人接触是可以增加人脉的方法之一,比如共进午餐就可以作为发展关系的开始。C项“如果你紧张,从小事做起。”符合语境,其中“start small”可以对应“at lunch”这件小事。故选C。
38. 根据上文“For most people, going off to high school means heading off to a new campus.(对大多数人来说,上高中意味着要去一个新的校园。)”以及后文“They might be able to show you around the campus, which will make you a bit more comfortable as you go on with your freshman year.(他们可能会带你参观校园,这会让你在高一的时候更舒服一些。)”可知,上文提到了去新校园,后文提到了有人带你参观校园,可知本句是在建议联系学校,寻求帮助。故F选项“如果你对未知的事情感到担心,那就联系学校,看看是否有人能帮你。”符合语境。故选F。
39. 根据上文“High school and middle school are very different in studying.(高中和初中在学习上有很大的不同。)”和下文“You can buy a planner and spend a few minutes each night going over the notes you took in class that day. (你可以买一个记事本,每天晚上花几分钟复习你当天在课堂上做的笔记。)”可知,本段主要讲述在学习方面初高中的不同,作者也给出具体的建议:对于学习有所整理。E项“尽可能有条理,这样你就可以学得很好。”符合语境,其中“as organized as possible(尽可能有条理)”与小标题“Get organized.(要有条理。)”对应。故选E。
40. 根据本段内容“While there’s no need to plan every day for the next three years, it can’t hurt to make a note of classes you want to take or activities you’d like to try. Believe it or not, the three years go by really fast. Having a plan in place will help you make the most of your high school experience.(虽然没有必要为未来三年的每一天做计划,但把你想参加的课程或想尝试的活动记下来也无妨。信不信由你,三年过得真快。有一个适当的计划将帮助你充分利用你的高中经历。)”可知,本段的主旨是建议制定一个三年计划。故A选项“制定一个三年计划。”符合语境,故选A。
41. B 42. A 43. D 44. C 45. D 46. B 47. A 48. C 49. A 50. C 51. D 52. B 53. B 54. C 55. A
【导语】
这是一篇记叙文。文章叙述了作者第一天去上高中的经历,既兴奋又焦虑,对未来高中生活充满了希望和期待。
41. 考查形容词词义辨析。句意:对于要度过的高中第一天我很紧张。A. careless粗心的;B. nervous紧张的;C. annoyed烦恼的;D. amazed惊讶的。根据前文“I knew that my first day of senior high school would be challenging.”可知作者对第一天的高中生活感到紧张。故选B项。
42. 考查动词词义辨析。句意:周一,我为高中的第一天做准备。A. preparing准备;B. looking看;C. asking询问;D. calling打电话。根据下前文“My backpack was ___3___ with materials I needed, such as pencils, notebooks and so on.”可知作者是为第一天的上学做准备。故选A项。
43. 考查动词词义辨析。句意:我的背包装满了我需要的材料,如铅笔、笔记本等。A. satisfied使…感到满意;B. disappointed使…失望; C. impressed留下印象;D. filled填满。根据下文“materials I needed, such as pencils, notebooks and so on”可知这些文具填满了书包。故选D项。
44. 考查形容词词义辨析。句意:我希望高中的第一天会过得很顺利。A. suitable合适的;B. advanced先进的;C. perfect完美的;D. expert熟练的,内行的。根据前文的“On Monday I was ___2___ for my first day of senior high school. My backpack was ___3___ with materials I needed, such as pencils, notebooks and so on.”可知作者希望高中的第一天会过得很顺利。故选C项。
45. 考查动词词义辨析。句意:开学第一天终于来了。A. passed通过;B. missed错过;C. improved改善;D. arrived到达。根据前文的“Finally”以及作者做的准备可知开学第一天终于来了。故选D项。
46. 考查名词词义辨析。句意:当我走进教室时,我看到我的第一节课是数学。A. Chinese汉语;B. math数学;C. PE体育;D. physics物理。根据下文的“I didn’t do well in math.”可知作者的第一节课是数学。故选B项。
47. 考查形容词词义辨析。句意:早上一开始做数学可能会很疲劳。A. tiring疲劳的;B. doubtful怀疑的;C. unique独特的;D. informal非正式的。根据前文的“I didn’t do well in math.”可知数学课让作者感到疲劳。故选A项。
48. 考查动词词义辨析。句意:你想坐哪里就坐哪里。A. Stand站立;B. Leave离开;C. Sit坐;D. Play玩。根据下文“There are no fixed seats in math class”可知老师让同学们坐下。故选C项。
49. 考查副词词义辨析。句意:我的数学老师确实非常好,我从一开始就喜欢她。A. actually实际上地;B. secretly秘密地;C. officially官方地;D. partly部分地。根据下文“I like her from the start”可知作者的数学老师确实非常好。故选A项。
50. 考查动词词义辨析。句意:她是如此的博学,以至于我们都敬佩她。A. tested测试;B. cheated欺骗;C. admired钦佩;D. helped帮助。根据前文“She was so knowledgeable”可知作者非常敬佩英语老师。故选C项。
51. 考查形容词词义辨析。句意:午饭后我上了一节生物课,我想这一天就要结束了,我对高中生活也不太坏。A. strange陌生的;B. dangerous危险的;C. wonderful美妙的;D. bad坏的。根据下文“I ___15___ some new friends and new teachers that were so nice and welcoming on the first day.”可知作者这一天过得还不错。故选D项。
52. 考查名词词义辨析。句意:我知道今年将是变化的一年,因为我开始意识到我正在成长为一个成年人。A. job工作;B. change变化;C. plan计划;D. goal目标。根据下文“because I started to realize that I was growing up to be an adult”可知作者成为高中生逐渐成长为大人, 这是一个巨大的改变。故选B项。
53. 考查动词短语辨析。句意:我将在我的课上专心上课。A. give up放弃;B. concentrate on集中;C. believe in相信;D. carry out实施。根据下文“There were many fun and unknown things for me to ___14___ in senior high school.”可知作者需要集中精力专心上课。故选B项。
54. 考查动词词义辨析。句意:在高中有很多有趣和未知的事情让我去探索。A. recommend推荐;B. exchange交换;C. explore探索;D. support支持。根据前文“There were many fun and unknown things”可知作者有很多事情去探索。故选C项。
55. 考查动词词义辨析。句意:我遇到了一些新朋友和新老师,他们在第一天非常友好和热情。A. met遇见;B. recognised认出;C. tracked跟踪;D. greeted问候,迎接。根据前文“some new friends and new teachers that were so nice and welcoming on the first day”可知作者在第一天遇到了很多新同学和新老师。故选A项。
听力材料
(Text 1)
W: Linda is very quiet, but her husband talks too much.
M: Yes, you are right and he isn’t friendly either.
(Text 2)
M: I’m really tired of this weather. Rain, rain, rain.
W: Don’t worry. The weather report says it will be sunny on Friday. Don’t forget to bring your umbrella today.
(Text 3)
M: They may be proud of their new equipment, but I’m disappointed. Their nurses are not friendly and everything seems to be running behind schedule.
W: Not to mention the fact that it’s noisy because no one observes visiting hours.
(Text 4)
W: Do you want to go fishing today
M: It’s raining. Let’s stay at home.
W: What can we do at home
M: Let’s just relax and read some good books.
(Text 5)
W: What’s in your bag It’s so heavy.
M: Nothing. Just some books. I like to read on the plane.
W: That’s all You must at least have some CDs in there.
M: No, I hate music. I just like to read.
(Text 6)
M: So, when do you usually do housework, shopping, things like that
W: Hmm, on Mondays I usually clean the house in the morning. Early, from seven to eight.
M: How about the shopping
W: 6 I usually do that on Saturdays, before work.
M: You seem pretty busy with school, work and housework! Do you have time for anything else
W: Yeah. Sure. I swim and play basketball in the mornings on Tuesdays and Thursdays, and 7 I usually go out to see a movie with friends on Friday nights.
M: And how about Sundays
W: I sleep all day.
(Text 7)
W: Hi. My name’s Alex.
M: Alex. Oh, you’re Jim’s friend.
W: Yeah. 8 We worked in the same office ... until he moved to Hawaii. You look a lot like Jim. Are you related
M: Yeah, we’re cousins. His mum and my mum are sisters.
W: Do you live here Around here
M: No, I live in San Francisco. I just came for the wedding.
W: San Francisco Me, too. I just came for the wedding, too.
M: Oh. Great. What do you do in San Francisco
W: 9 I’m an art director in a fashion magazine. How about you
M: Well, I’m sort of an artist, too. I make films.
(Text 8)
M: Excuse me, madam, have you got a moment I’m doing a survey on TV watching habits. Could I ask you a few questions
W: Certainly. Go ahead.
M: Well, I need some basic information about you. First of all, what is your name
W: Anne.
M: Are you a Canadian citizen
W: Actually, I am American. 10 I have been living here in Canada for more than 15 years. But I was born in the US.
M: What is your first language ... Or the language you wish to use in the survey
W: You may ask the questions in either language. 11 I am good at French, but my mother language is English.
M: What is your job
W: I am a doctor working for the General Hospital. I also consider myself a medical science researcher. 12 I teach medicine in a school, too. That is why I am very busy.
(Text 9)
M: Excuse me, madam
W: Yes, sir. How can I help you
M: 13 I’m a guest in Room 514. I have some free time this afternoon, so I want to go to see a park, a landmark, something like that. What would you suggest
W: Uh ... 14 Wrigley Field on a sunny day like today is nice.
M: Wrigley Field Don’t the clubs play baseball there
W: That’s right. In fact, 16 they have a game there at 4:00. If you want to see a building with history, I think Wrigley Field is the Chicago landmark for you to see.
M: Great. How do I get there
W: Go north one block and take the subway. 15 Nothing gets you in or out of Wrigley faster than it.
M: Well, 16 the game starts in one hour, so I’d better go now. Thanks for your help.
W: Have a good time!
(Text 10)
W: My daily routine ... Well, I get up at about ten o’clock, and 17 I usually have breakfast in the garden if it’s a nice day. I love sitting in the garden reading the newspaper. I have lunch at about two, and then 20 practise my violin in the afternoon. Concerts in Liverpool usually start at eight, so 18 I go to work at half past six and get the train to the city centre. After the concert ... er ... well, I finish work at about half past ten, then have dinner in a restaurant with some friends from the orchestra. 19 I usually take a taxi from the restaurant, and get home at about half past twelve. Then I watch TV or read a book, and go to bed at about two o’clock in the morning. And, that’s my day.

展开更多......

收起↑

资源预览