资源简介 2025-2026八上英语期中质量调研听力材料及参考答案听力材料一、听力理解第一节听下面五段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。1. W: What’s the matter with you, Jeff M: I watched the football game until late last night. So I have a headache now.2. W: What happened to you, John M: I fell down and hurt my leg.3. W: Mike, I often feel tired. What should I do M: You look so thin, Lily. You should eat more meat and do some exercise.4. M: What’s wrong with you, Fangfang W: I have a fever. May I drink some cold coke M: Oh, you should drink a lot of water.W: All right.5. M: Where is Sarah She isn’t at school today.W: Her mother has a cold. She has to look after her mother at home.M: I’m sorry to hear that.第二节听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6至第7小题。W: Hi, Wang Junfeng! What do you want to be in the future M: I want to be a pilot. I like flying in the sky. How about you, Xiao Ya W: I want to be a scientist. I like to do scientific research.M: Wow, it would be great to be a scientist.听下面一段对话,回答第8至第9小题。W: Hi, Wang Tao! Do you like folk music M: Not really. But my dad loves it. What about you W: I love it! The stories behind folk songs are so touching. Would you like to listen to some with me M: OK, maybe I’ll love it.听下面一段对话,回答第10至第12小题。M: Hi, Meimei, you don’t look well. What’s wrong W: I have a backache. It really hurts.M: I’m sorry to hear that. Did you see a doctor W: Yes. The doctor gave me some medicine and asked me to take a good rest.M: That’s good. Maybe you should also do some exercise.W: You are right. I’ll start doing exercise from tomorrow on.听下面一段对话,回答第13至第15小题。M: Lingling, I want to take up a hobby. Would you like to give me some advice W: Of course, Li Xiang! What about trying something about art M: Well, I don’t know much about them.W: Art can speak better than words. It’s a creative activity and can keep our mind active.M: Good idea. But what can I do then W: You can draw pictures, take photos or make videos like an artist.M: I see. I like taking photos and I can take them with my phone.W: That’s correct! I like taking photos too. We can go to the the park to take some photos.M: Great. Let’s go!第三节听下面一篇短文,根据你所听到的内容,在信息表中相应的横线上填入所缺信息,每空限填一词。短文读两遍。Hello, everyone! I believe that being excellent is not a behavior but a habit. Now let me tell you about my good habits. I get up at 6:30 a.m. from Monday to Friday. And I always go to bed before 9:30 p.m. I like playing sports. It’s good for health. I often play volleyball with my classmates after school. I like to read books. I go to the library every Saturday morning. And I read before I go to bed. As for food, I eat lots of fruit and vegetables every day. Having these good habits can help us become more confident and have better chances for success. That’s all. Thank you!答案解析一、听力部分1-5 ABCAB 6-10 BCBAC 11-15 BAABC16. habit 17. Friday 18. volleyball 19. vegetables 20. success阅读理解A21. A 由第一篇短文第二句“I dream to be a dancer.”可知,玲玲梦想的职业是舞蹈家。故选A。22. B 由第二篇短文第三句“I joined the labor club at school.”可知,刘静加入了学校的劳动社团。故选B。23. D 由第二篇短文第四句“I learned a lot about fruit and vegetables and how to grow them.”可知,刘静学习了大量关于水果蔬菜以及如何种植它们的知识。故选D。24. A 由第三篇短文最后一句“It is cool to see the brave firemen put on the uniforms, rush into the house, save the child and put out the fire.”可知,消防员没穿上雨衣,该选项与文章内容不符。故选A。25. C 由第四篇短文第三句“I joined the science club in our school.”可知,王平通过加入科学俱乐部的方式,努力成为一名航天员。故选C。B26. C 由第三段第二句“‘Music can make you feel happy and relaxed and take away your stress,’ says Catherine.”可知,Catherine认为音乐能让人开心、放松、消除压力,而不是让人感到有压力。故选C。27. C 由第四段第一句后半句“..., but it was only about 70 years ago that scientists began to study its medical benefits.”可知,大约70年前科学家们才开始研究音乐的医疗益处。故选C。28. B 由第五段第三句“It includes listening to music, playing instruments, singing, songwriting and other games.”可知,音乐疗法包括听音乐、弹乐器、唱歌、写歌和其他音乐相关的游戏,不包括运动。故选B。29. C 有第五段倒数第二、第三句“It takes my mind off feeling sick. While I am listening to music, it tells me not to give up hope.”可知,音乐让她放松、给她带来了希望。故选C。30. B 通读全文可知,短文主旨是音乐能改善患病儿童的生活。选项A“音乐能改变世界”过于宽泛;选项C“音乐疗法是新项目”只是文章部分内容;选项D“每个人都喜欢音乐”不是文章重点。故选B。C31. D 由第一段第三句“It has a history of 4,000 to 5,000 years.”可知,中国书法有四五千年的历史。 故选D。32. B 由第一段第五句“When you practice calligraphy, it is important to pay attention to the changes of the strokes and the space between characters.”可知,练书法时关注笔画的变化和字间距很重要。故选B。33. A 由第二段第二句“Different calligraphy works can show different calligraphers’ feelings and personalities.”可知,画线词them所在的上一句主语是书法作品,所以该词指代的也是书法作品。故选A。34. C 由第三段第三句“Practicing calligraphy takes a lot of time, and many people take lessons to learn it.”可知,许多人会上书法课来学习书法。C选项描述正确。故选C。35. C 由第四段最后一句“Many Chinese people often practice calligraphy, not to be a calligrapher, but to enjoy the peaceful mind.”可知,许多中国人经常练习书法不是为了成为书法家,而是为了享受内心的平和。故选C。D36. D 37. A 38. E 39. C 40. B三、完形填空41. B 句意:在健身房锻炼是最流行的方式之一。difficult意为“困难的”;popular意为“流行的”;exciting意为“令人兴奋的”;relaxing意为“令人放松的”。根据常识以及第一段的描述可知,在健身房锻炼很受欢迎。故选B。42. A句意:一位叫张桂荣的大妈成了健身房的运动明星。become意为“成为”;like意为“喜欢”;meet意为“遇见”;enjoy意为“享受”。故选A。43. C句意:她有300多名粉丝和她一起锻炼。cook意为“烹饪”;draw意为“绘画”;exercise意为“锻炼”;write意为“书写”。由上文描述的场所可知,粉丝们跟着张大妈一同在健身房锻炼。故选C。44. B句意:张桂荣开始锻炼并不是打发闲暇时间。money意为“金钱”;time意为“时间”;hope意为“希望”;luck意为“运气”。由下文可知,她去健身房是为了锻炼身体,不是单纯地打发时间。故选B。45. D 句意:相反,她只是想要改善她的健康状况。solve意为“解决”;hurt意为“疼;伤害”;watch意为“关注”;improve意为“改善”。故选D。46. B 句意:她小时候身体状况不好。good意为“好的”;poor意为“弱的”;serious意为“严重的”;excellent意为“优秀的”。由下文“because of her poor health”可知,张桂荣小时候身体不好。故选B。47. C 句意:因为身体差,她经常缺课。busy意为“忙碌的”;careful意为“认真的”;absent意为“缺席的”;hard-working意为“勤劳的”。固定搭配be absent from 意为“从……中缺席”。故选C。48. A 句意:在她65岁的时候,因为医生的建议,她第一次去了健身房。because意为“因为”;although意为“尽管”;unless意为“除非”;so意为“所以”。后半句“医生建议她这么做”是前半句“她第一次进健身房”的原因,由because引导原因。故选A。49. B 句意:他们认为比起药物,锻炼能给她带来更多的益处。aches意为“(身体某部位的)疼痛”;benefits意为“益处”;pains意为“(持续的)疼痛”;attention意为“注意”。故选B。50. D 句意:最终她决定听从医生的建议。firstly意为“起初”;probably意为“很可能”;certainly意为“当然”;finally意为“终于”。由本段第一句“At first, Zhang wasn’t sure about that.”可知,张大妈最初不确定是否要去健身房,但最后,她下定了决心。故选D。51.C 句意:她的家人都支持她。examine意为“检查”;talk意为“谈话”;support意为“支持”;study意为“研究”。故选C。52. B 句意:之后张大妈很积极,每天都去健身房。lazy意为“懒惰的”;positive意为“积极的”;free意为“自由的”;slim意为“苗条的”。由“... she went to the gym every day.”可知,张大妈的态度是积极的。故选B。53. A 句意:她的一天从八点慢跑开始。短语start a day with ... 意为“以……开始一天”。故选A。54. C句意:在开始几天,我真的感觉很糟糕又忧虑,因为体育馆里大部分都是年轻人。differently意为“不同地”;naturally意为“自然地”;really意为“真正地”;hardly意为“几乎不”。故选C。55. B 句意:但现在我没有这种感受了,因为运动让我自信又快乐。plan意为“计划”;feeling意为“感受”;meaning意为“意思”;question意为“问题”。故选B。五、语篇填空第一节instruments 57. fifties 58. exploring 59. fans 60. rolebeat 62. to 63. strict 64. musician 65. impossible第二节66. are 67. For 68. because 69. a 70. to六、补全对话71. What’s the matter (with you) / What’s wrong (with you)/What’s your trouble/What’s up /Are you okay 72.. When did you feel the ache73. How long did you play the computer games74. Did you take a break (during that time)75. You need to/should ... (take a break and do some sports...).八、书面表达书面表达Dear Mike,I know that you want to read classic Chinese novels of Chinese literature. I’d like to tell you something about Journey to the West. It is interesting and funny. I love all the four main characters, especially the Monkey King. The Monkey King has a magic stick. He fights with the enemies with it. He is brave and clever. The four people work together and they overcome a lot of difficulties on the way to the West. Finally, their dream comes true. The story tells us to follow our dream and never give up, and we can make it in the end.I wish you can enjoy this book.Yours,Li Hong八年级英语期中质量调研试卷听下面一段对话,回答第10至第12小题10.What's wrong with Meimei (满分120分,考试时间100分钟)A.She has a headache.B.She has a toothache.C.She has a backache.11.What did the doctor give to Meimei 二、听力理解(20小题,每小题1分,共20分)A.Some advice.B.Some medicineC.A new exercise plan.12.What will Meimei do from tomorrow on 第一节听下面五段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项A.Do exercise.中选出最佳答案。每段对话读两遍。B.Take more medicine.C.See the doctor again.听下面一段对话,回答第13至第15小题。1.What's the matter with Jeff 13.What are they talking about A.He has a headache.B.He has a sore back.C.He has a toothache2.What happened to John A.Taking up a hobby.A.He had a sore neck.B.His leg hurt.C.He had sore feet.B.Going to the museum.3.What is Mike's advice to Lily C.Buying more picturesA.She should drink more water14.What does Lingling think of art B.She should eat more fruit.A.Art can speak better than music.B.Art is a creative activity.毁C.She should eat meat and exercise4.What should Fangfang do C.Art can keep our body active.A.She should drink a lot of water.15.Where will they take photos B.She should drink a bottle of coke.A.In the school.B.In the zoo.C.In the parkC.She should drink a cup of coffee.第三节听下面一篇短文,根据你所听到的内容,在信息表中相应的横线上填入所缺信5.Where is Sarah 息,每空限填一词。短文读两遍。A.At school.B.At home.C.In the hospital.Being excellent is not a behavior but a 16.第二节听下面几段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案,每段对话或独白读两递。TimeI get up at 6:30 a.m.from Monday to 17.听下而一段对话,回答第6至第7小题。I always go to bed before 9:30 p.m.It's good for health.翻6.What does Wang Junfeng want to be SportsA.A scientist.B.A pilot.C.A musician.I often play 18 with my classmates after school.帮7.What does Wang Junfeng think of being a scientist HobbyI like to read books.I go to the library every Saturday morningA.Boring.B.Interesting.C.Great.听下面一段对话,回答第8至第9小题.FoodI eat lots of fruit and 19 every day.8.What are they talking about A.A movie.B.Folk music.C.A speech.You can become more confident and have better chances for 20.9.What will they do next A.Listen to folk music.湖二、阅读理解(20小题,每小题2分,共40分)B.Watch a movie.C.Read a book.阅读下面四篇语言材料,然后按文后要求做题。八年级英语第1页(共8页)八年级英语第2项(共8页) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026八上英语期中听力.mp3 2025-2026八年级上册期中英语听力材料及参考答案.docx 河南省信阳市平桥区2025-2026学年上期期中测试八年级英语试卷及答题卡.pdf