资源简介 辽宁省辽西重点高中2025-2026学年高二上学期11月期中英语试题学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、听力选择题1.What does the man say about Jack A.He’s serious. B.He’s responsible. C.He’s humorous.2.What are the speakers mainly talking about A.A theme park. B.A cartoon. C.A city.3.Where will the woman put her plants A.In her backyard.B.In her window.C.On her balcony.4.How many more trees can the machine plant than a person A.About a quarter more. B.About a third more. C.About a half more.5.Why does the woman think the man is lying A.He is a dishonest person.B.His body language tells it.C.She has already known the truth.听下面一段对话,回答以下小题。6.What does the “thumbs up” sign mean in some parts of Italy A.Something good. B.Hello. C.Something bad.7.What are they talking about A.Gestures in different cultures.B.Food in different countries.C.Some traditions in India.听下面一段对话,回答以下小题。8.What does John do probably A.He is an IT support technician.B.He is a building security guard.C.He is a technology product salesman.9.Which problem is Lisa experiencing now A.Identity theft. B.Broken devices. C.Computer viruses.10.What will the reminder be about A.New computer hardware. B.Internet security. C.System update.听下面一段对话,回答以下小题。11.What kind of animal is Ginger A.A dog. B.A cat. C.A rabbit.12.Why did Mr. Daly turn to traditional Chinese medicine treatments A.They’re more effective. B.They’re safer. C.They’re cheaper.13.What does the woman offer to do A.Ask for an address.B.Cover the medical expenses.C.Contact an animal doctor.听下面一段对话,回答以下小题。14.What is the leading role in Jessica’s new play A.A millionaire. B.A banker. C.A detective.15.What does Jessica plan to do next A.Attend art classes. B.Write another play. C.Take a trip.16.Why does Jessica refuse to have her plays adapted into movies A.It is hard to choose good actors.B.She is not good at adapting plays.C.Movies may not be true to plays.17.What’s Jessica’s attitude to criticism A.Indifferent. B.Receptive. C.Defensive.听下面一段对话,回答以下小题。18.What does the second mentioned version say about the origin of hot dogs A.It lies in a misspelling. B.It comes from the shape. C.It dates from the year of 1860.19.Who brought sausages to the US A.The Italians. B.The Germans. C.The French.20.Why did Feuchtwanger replace gloves with bread A.To keep its taste. B.To save money. C.To increase sales.二、阅读理解Throughout the past year, we followed some interesting new inventions in the field of artificial intelligence (AI). Here is a look back at some notable AI developments in 2022.Meta’s speech-to-speech translationFacebook’s parent Meta said it had built a technology tool to directly translate between English and the Hokkien language, a spoken language without a widely used written form. Meta said it trained its AI models on written text examples from Mandarin Chinese. In addition, developers used an encoding (编码) tool designed to compare spoken Hokkien to similar English text.Method to identify Parkinson’s diseaseResearchers announced a new AI method to identify Parkinson’s disease. The system works by measuring a person’s breathing patterns during sleep. With just one night of sleep, the Al system was able to correctly identify Parkinson’s up to 86 percent of the time. With 12 nights of data, the rate went up to 95 percent.Tool to interpret pig emotionsResearchers announced they had created a technology tool that uses pig sounds to interpret different emotions. The tool is based on thousands of recordings collected from more than 400 pigs throughout their lives. The scientists developed an AI-driven algorithm (算法) to identify a series of emotions pigs could be experiencing. It is expected to lead to further systems farmers can use to improve the productivity and well-being of their animals.Tool to fill in missing words in ancient writingsResearchers-led by Alphabet’s AI company DeepMind-said they developed an AI system to help fill in missing words in ancient writings. The tool, called Ithaca, is designed to help historians repair the writings and identify when and where they were written. The team said that when historians work on their own, the success rate for repairing damaged writings is about 25 percent. But when humans teamed up with Ithaca to assist in their work, the success rate jumped to 72 percent.21.Which can be used for cross-cultural communication A.Tool to interpret pig emotions. B.Meta’s speech-to-speech translation.C.Method to identify Parkinson’s disease. D.Tool to fill in missing words in ancient writings.22.Who will most probably be interested in Ithaca A.A farmer. B.A doctor. C.A zoologist. D.A historian.23.What do the inventions have in common A.They are AI-driven technology tools. B.They are developed by Facebook.C.They aim to promote productivity. D.They focus on health issues.Imagine a world in 2050 where cities are full of autonomous vehicles, AI-driven assistants (助手) perfectly fit into our daily routines, and virtual landscapes coexist with reality. From technological advances to climate change impacts, the next few decades will undoubtedly reshape the structure of our existence.In this new era, artificial intelligence and robotics will take center stage, transforming how we interact with our environment and one another. They will have evolved from mere tools to companions (同伴) that predict our needs and desires. The once-distant dream of having AI-driven personal assistants is now a reality, as they manage our schedules, handle our communications, and offer personalized recommendations with extraordinary accuracy.However, as we fast-forward to 2050, one cannot help but think about the huge effects of climate change on our planet. At present, most of us are lacking the imagination of what daily life will be like when we have slashed our carbon emissions (碳排放), from our homes and food to travel and the landscapes around us. What follows is an attempt to show you how a day will look in a net zero greenhouse gas emissions world.Edie Vaughan, a young girl in 2050, lives in Toronto, Canada, a place that is among the most popular destinations for its healthy climate and clean water resources. There are forests, and giant machines taking carbon dioxide (二氧化碳) out of the atmosphere. At that time, there are no office or industrial jobs anymore: artificial intelligence and robots have taken care of that. The few jobs left are in service, culture or health care. Luckily, Edie has her job. Every morning, she checks the balance in her Personal Carbon Allowance (PCA) account to see if she has enough to buy another battery for her e-bike. If she doesn’t have enough then she will have to buy carbon credits, and they are expensive.This story of 2050 is one of hope and possibility — a reminder that while enjoying the convenience brought by technological progress, we should also be responsible for the environment.24.What does the author mainly discuss in paragraph 2 A.The advancement of autonomous vehicles.B.The use of AI-driven personal assistants.C.The interaction between man and nature.D.The role of AI and robotics in daily life.25.What does the underlined word “slashed” in paragraph 3 mean A.Increased. B.Clarified. C.Reduced. D.Adjusted.26.What is one factor for Canada being a popular destination A.Plentiful water. B.Health care. C.Advanced technology. D.Pleasant weather.27.What does the author intend to tell us A.A look into Edie Vaughan’s Life. B.What our life will be like in 2050.C.Technology helps control environment. D.How we can handle the climate change.Facebook has turned out to be one of the most visited and most popular social media sites in the world. When it comes to talking about Facebook, we cannot stop ourselves from describing its creator, Mark Zuckerberg. His success story and Facebook have inspired many people all over the world in different ways.Mark Zuckerberg was born into a well-educated family and developed an interest in computer programming at an early age. His first computer was a Quantex 486DX, powered by the Intel 486 processor. When Mark was 12 years old, his father introduced him to Atari BASIC Programming. At such a young age, Mark managed to use the program to come up with his own messenger called the ZuckNet. Thanks to his first creation, all the computers in his house were connected to the ones in his father’s dental office. Within that connected system, the computer users were allowed to send messages to each other.Mark Zuckerberg created his billion-dollar social networking site based on a simple concept. He was trying to compare photos of two different people and he invited other people to vote and decide which one was better looking. At Harvard University, with his three classmates, he had come up with the Facebook’s predecessor, Facemash. Mark Zuckerberg finally started to write the code for a new website later known as Facebook in 2004. This new site was equipped with new ideas and more useful features, including a section where users can share their comments. Facebook managed to become popular with many more users at many universities around the country. It only took less than a few months for Mark Zuckerberg to spread his networking site to countless numbers of schools and universities in the United States and Canada.Six years later TIME magazine made him Person of the Year for his social networking site. In 2018, Forbes included Mark in the list of the 400 richest people in the world.28.What’s Zuckerberg’s first achievement as a programmer A.A billion-dollar social networking site. B.Atari BASIC Programming.C.Facemash. D.Messenger ZuckNet.29.What do we know about Facebook A.Mark wrote the code for it with his classmatesB.Mark first managed to spread it among IT business.C.It is directly based on ZuckNet.D.It has helped Mark rank among top billionaires around the world.30.When did TIME magazine feature Mark Zuckerberg on its cover A.In 2004 B.In 2015 C.In 2014 D.In 201031.Which of the following have contributed to Zucketherg’ success ①support of his family ②Gift for computer programming③Popularity at university ④TeamworkA.①②③ B.①③④ C.①②④ D.②③④Martha Siede, who has lived with dystonic cerebral palsy (肌张力障碍型脑瘫) since birth, gives voice to her experience in In Pursuit of “Normal”, a work that touches people not through explanation but through the quiet weight of its observation. To read it as someone familiar with disability is to recognize one’s own reflections in another’s mirror—less a discovery than a return.What stands apart is Martha’s refusal to soften the reoccurring nature of our obstacles. She writes that hospitals, where one might assume disability would be taken care of, often function instead as monuments to misfitting—“like trying to fit a square peg in a round hole”. Martha’s experiences reflected my own frustration there: narrow doorways and crowded spaces that were difficult for me to pass through.Throughout each stage of her life, Martha excels in fair, inclusive environments and struggles greatly otherwise. My favorite adaptation explored in this book is that of clothing brands employing seated models in wheelchairs in their advertisements—not as a favor, but as reimagination of who is seen, and how.Martha makes a clear, easy-to-follow distinction between when she gets the kind of support that makes her life more equal, and when she does not. Recounting these hardships never feels like a lecture or a reframing of history. Instead, Martha has written something that feels honest and strikes a balance between serious health concerns and conversations where she’s direct about some tough topics. This tone is very true to my experience of living with depression and disability.The book will speak, too, to caregivers—not with instruction, but with insight. Within Martha’s telling of struggle and perseverance lies a deeper suggestion: that possibility is sustained not by the absence of limitation, but by the presence of humor and determination. It’s not just a tale of survival; it’s a testament to her strength and resolve.32.What is the issue faced by disabled people according to paragraph 2 A.The lack of access to emergency care. B.The neglect of their emotional condition.C.The gap between their needs and facilities. D.The shortage of available staff to help them.33.Why does the author speak highly of some clothing advertisements A.Because they show clothing in a variety of sizes.B.Because they offer fashion guides to wheelchair users.C.Because they feature models with different figures.D.Because they help wheelchair users visualize the clothing.34.How does the author describe the tone of the book A.Formal and practical. B.Subjective and realistic.C.Optimistic and abstract. D.Sincere and straightforward.35.What is the most appropriate title for the passage A.Martha Siede: A fighter Against disabilitiesB.In Pursuit of “Normal”: More Than a Disabled Person’s StoryC.How Inclusive Environments Shape Disabled People’s LivesD.The Challenges Faced by Disabled Individuals in Daily LifeIn cities across the globe, up to a quarter of office buildings are unoccupied, along with other urban properties, from storage to abandoned skyscrapers. To put this space to use, many cities are transforming empty buildings for other uses. 36Just as the name suggests, vertical (垂直的) farming is the practice of growing crops in layers as opposed to traditional horizontal rows. These layers are often placed in spaces unfit for farming, but now we can grow crops there due to advanced agricultural methods. 37 However, thanks to technology, artificial light, and controlled temperatures and humidity, office spaces have proved to be great environments for farming.38 It dates back to over 2,000 years ago with the Hanging Gardens of Babylon. Modern vertical farming simply began as an experiment in 1999, focused on growing food on the rooftops of Manhattan. Their work eventually transformed into using high-rise buildings as vertical farms to feed thousands of people in a sustainable manner. Vertical farming is now a $6 billion industry.The main benefit of vertical farming is that it maximizes the yield of crops by efficiently using space. 39 It is made possible by their controlled environments and soilless agriculture methods like hydroponics (水培法). Hydroponics allows plants to grow in a water-based solution rather than soil, saving water. In fact, hydroponic systems only require 10% of the water of a traditional field.Despite being untraditional, vertical farms produce over 50 types of plants, ranging from leafy greens and herbs to experimental fruits and more! 40 The reason lies in that they are capable of growing a variety of produce at all times and providing people with local fresh foods at affordable prices.A.Vertical farming has a rich history.B.One solution is indoor vertical farming.C.The practice isn’t as simple as it sounds.D.Most vertical farms can grow all year round.E.That said, vertical farming will replace traditional agriculture soon.F.Despite the benefits, the method also comes with considerable downsides.G.This diversity and consistent output help address a critical urban issue: food deserts.三、完形填空In 2007, 22-year-old Ramesh’s peanut farm lost money. As was often the case in most of India, Ramesh was 41 pesticides (杀虫剂) and fertilisers (肥料) across his 2.4 hectares in the Anantapur district of southern India. In this desert-like area, which gets less than 600 millimetres of rainfall most years, farming is a 42 .“I lost a lot of money growing peanuts through chemical farming 43 ,” says Ramesh, who is interested in agriculture. The chemicals are 44 in many parts of southern India. The farmers depend too much on pesticides. The chemicals are 45 but the production is low. Then in 2017, he 46 the chemicals. “Ever since I 47 sustainable (可持续的) agricultural practices like natural farming, the production has been 48 and the cost has gone down,” he says.One natural farming method calls for 49 all chemical fertilisers and pesticides with organic matter to boost soil nutrient levels. Ramesh also expanded his crops, 50 peanuts and some tomatoes. Then he added eggplants and other crops.With the 51 of the non-profit organisation Accion Fraterna Ecology Centre, which works with farmers who want to try 52 farming, Ramesh increased his 53 enough to buy more land, expanding his field. Like thousands of other farmers practising natural farming across India, Ramesh has 54 to enrich his dead soil while his new trees help keep carbon out of the atmosphere, thus playing an important role in reducing India’s carbon footprint. A recent study has shown that the carbon absorption 55 of natural farming is as much as 34 per cent higher than standard forms of agriculture.41.A.collecting B.applying C.gaining D.robbing42.A.reality B.principle C.challenge D.disaster43.A.phenomena B.conditions C.methods D.analyses44.A.accessible B.specific C.missing D.common45.A.costly B.useful C.essential D.harmless46.A.picked out B.gave up C.handed in D.took over47.A.broke up B.left out C.watched out D.took up48.A.increased B.attained C.tackled D.controlled49.A.understanding B.replacing C.confusing D.rejecting50.A.anxiously B.eventually C.rarely D.originally51.A.vision B.aid C.tendency D.consumption52.A.urban B.domestic C.sustainable D.different53.A.fitness B.limits C.profits D.respect54.A.managed B.hesitated C.failed D.agreed55.A.loss B.barrier C.credit D.potential四、语法填空阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。Are some facial expressions universal across cultures Imagine walking into a hotel lobby (大厅) in a foreign country. You’re tired from a long journey, but you don’t have a room 56 (book). The hotel looks busy, but you’re hopeful there’s a room available. Before approaching the clerk at the desk, you stop to study her face, 57 (assess) her level of friendliness. She looks pleasant, so you decide to approach, but first you take care to put on a smile, hoping 58 (perceive) as friendly.Reading facial expressions 59 (be) a common means of interpreting what people are thinking or feeling, particularly across a language barrier. While the basic 60 (interpret) of an expression may hold true across cultures, learned behavior 61 (pattern) do affect the way people interpret facial expressions differently. For example, a smile is 62 (universal) interpreted as an indicator of happiness, and friendliness. But the way it is used among cultures can carry different meanings. Some cultures perceive that Americans use their smiles too much, raising questions of insincerity. And in some Asian cultures, a smile can be used to overcome an uncomfortable or anxiety-causing situation, 63 , to other cultures, may seem inappropriate.Communicating across a language barrier can be difficult, but remembering that our drawing conclusions according 64 facial expressions can help. So next time you are tired in a foreign hotel lobby, think about your facial expression: a relaxed face and gentle smile may get you 65 good night’s sleep.五、书信写作66.假定你是李华,你校英语报正在举办以“What Abilities Should We Prepare for Future Careers ”为题的征文比赛。请你写一篇短文参赛,内容包括:1.列举必备的能力;2.阐述理由。注意:1.写作词数应为80个左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。What Abilities Should We Prepare for Future Careers ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________六、书面表达67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。One year ago, when we were in the fifth grade, a new classmate named Jack joined us. One day, a boy knocked his backpack and many crushed soda cans and empty drink bottles that we usually throw into the dustbin fell out. Therefore, the boys in our class mocked him as the “trash king”.Later, during a class meeting, our teacher, Ms. Green, told us about his story of using garbage to make inventions. It turned out that Jack was not an ordinary elementary school student, but a “garbage-inspired inventor” who had won the city invention award. According to Ms. Green, most of his inventions were picked up from garbage dumps. During that class meeting, Jack showed us his invention of a “domestic wastewater separation system”.Afterwards, some of us became deeply interested in these small inventions and started to admire Jack’s way of “picking up trash”. We even joined him in picking up trash on weekends and during holidays. From then on, we no longer called him the “trash king”. Instead, we formed a group of five boys and actively searched for usable materials in various garbage dumps around the city. Under Jack’s guidance, we learned that there are many uses for seemingly useless trash. Once, we stayed at school to process the collected materials. Jack mentioned that he was facing a problem with his latest invention — a small cart for buying vegetables that needed to be lightweight. All other materials were solved except for the wheels. How could we find a suitable material for the wheels We racked our brains and came up with different ideas, for example, taking off the wheels from suitcases. However, Jack reminded us that our group should focus on making inventions from waste rather than causing damage to create them. We were all deep in thought.注意:1. 续写词数应为150个左右;2. 请按如下格式在相应位置作答。When I got home and drank a bottle of water, I suddenly had an idea.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Jack indeed adopted my suggestion and fixed a row of bottle caps as wheels on his vegetable cart.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________《辽宁省辽西重点高中2025-2026学年高二上学期11月期中英语试题》参考答案1.C原文:W: Jack is a responsible person. But in my eyes, he’s too serious. I dare not even talk to him.M: Over time, you’ll find that he likes to say funny things to make people laugh.2.A原文:M: Honey, the world’s largest and Asia’s first Peppa Pig outdoor theme park will be located in northern Shanghai’s Chongming District and is scheduled to open to the public in 2027, according to its investor and operator.W: That’s worth looking forward to! Tom likes that cartoon best!3.B原文:M: What are those plants for W: They’re for my garden.M: You have a garden But you don’t have a backyard.W: I know. I’ll put these plants in my window. They will get plenty of sunlight, and I can water them easily.4.B原文:M: I read about machines being used to plant pared to one person planting, each machine can do 33% more trees.W: Sounds good. Do they really work well though If so, they could really speed up reforestation efforts.5.B原文:W: I don’t believe a word you are saying. Stop trying to be nice, and just tell me the truth.M: I’m being honest with you! Why do you always think I’m lying W: Because you always touch your nose when you lie!6.C 7.A原文:W: Isn’t it interesting that some things have good meanings in some cultures and bad meanings in others M: What do you mean W: Well, for example, if you give somebody the “thumbs up” sign here in Scotland, it means “good” or “OK”, but if you do it in some parts of Italy or Eastern Europe, it means something bad.M: What does it mean W: Trust me, you don’t want to know! But that reminds me when Indians shake their heads from side to side, it means “yes”.M: Wow, that’s confusing. What if you want to say “hello” or “goodbye” there W: I think you just wave normally.8.A 9.A 10.B原文:W: Hi, John. I have an issue with the laptop our company gave me. Also, I’m worried about a virus or security issue with my software. Could you help, please M: Sure, Lisa. What kind of security issue are you having W: I’ve never experienced this before. My laptop warned that someone else had logged into my company account. And now, I can’t get into it because the password and name were changed. Before, I’ve only dealt with damaged microphones, batteries or screens.M: Have you used public Wi-Fi and simple passwords W: Yes. I had a lunch meeting with a customer at a nearby café and used their Internet.M: Well, that might be the puter privacy and security are critical concerns. Everyone should learn to keep their information, passwords, and files private.W: I guess online identity theft will be the largest subject of the coming year.M: Sure. Luckily, with a few basic safeguards, you can prevent these issues. And I’ll set up a new firewall on your computer after I recover your account. Later I’ll send a reminder in the company group chat to let our staff be aware of the problem.W: That’s really kind of you.11.B 12.C 13.A原文:W: Have you heard about acupuncture for pets M: No. What’s that W: Acupuncture is one of traditional Chinese medicine treatments. My neighbor Mr. Daly sent his disabled dog Max for acupuncture. After six acupuncture treatments, the dog could hop like a rabbit! Maybe you could try it for Ginger.M: That’s amazing! But could it work on Ginger, too I mean he is a cat while Max is a dog.W: You can put your mind at ease. Traditional Chinese medicine treatments work on cats as well. In fact, they’re effective for many animals.M: Really They must be expensive. How much did Mr. Daly spend on each acupuncture treatment W: About 200 yuan each time. That’s quite affordable. Mr. Daly chose traditional Chinese medicine treatments, because he thought they are good alternatives to surgeries which can be really costly.M: True. Surgeries are also risky.W: If you’re interested, I can ask Mr. Daly about the location of the Chinese medicine center.14.C 15.A 16.C 17.B原文:M: I hear you have a new play called Innocent opening soon, Jessica.W: Next week! Unlike my last piece, which was about a man that unexpectedly becomes a millionaire, this one follows the adventures of a detective, who crosses two continents searching for a banker who’s disappeared after meeting a strange client.M: Sounds great! Are there other things you’d like to try W: I’m going to take a short break, and have just signed up for a painting and sculpture course to fill the time. The thought of telling actors how to perform one of my own plays is quite frightening, so I’ve never been eager to try. And I’ve heard that a great deal of what you write gets changed if you work on a film, so I’ve turned down offers to do that.M: And any advice for future playwrights W: Explore your own routine for writing, but be flexible within that. Reading similar kinds of plays is always a good idea too. And above all, don’t be afraid of receiving criticism. I wouldn’t be where I am without my husband — he looks at everything I’ve written and is totally honest about it.18.A 19.B 20.B原文:W: Steve, do you know why a dish consisting of a sausage and bread is called a “hot dog” M: Well, one version goes that it gets the name from its shape.W: Yes, it does look like a sausage dog.M: Yeah, another version is that a cartoonist misspelled “Dachshund Sausage” as “hot dog” in his cartoon. After this comic book was published, the name spread across the United States.W: So, what is the real origin Was it invented by the Italians or the French M: Neither. Germans moved to America and brought sausages in the 1860s. And then a man named Feuchtwanger began to sell sausages. At first, he used gloves to keep customers from the heat. But because of the high cost, he started using bread instead of gloves.21.B 22.D 23.A导语:本文是一篇应用文。主要介绍2022年人工智能领域的四项重要成果,包括语音翻译、帕金森病识别、猪情绪解读及古籍补字工具。21.细节理解题。根据Meta’s speech-to-speech translation部分中的“Facebook’s parent Meta said it had built a technology tool to directly translate between English and the Hokkien language, a spoken language without a widely used written form.(脸书的母公司元宇宙平台公司表示,已开发出一种可直接在英语和闽南语之间进行翻译的技术工具,闽南语是一种没有广泛使用书面形式的口语。)”可知,Meta的语音到语音翻译工具可实现不同语言转换,适用于跨文化交流。故选B项。22.细节理解题。根据Tool to fill in missing words in ancient writings部分中的“The tool, called Ithaca, is designed to help historians repair the writings and identify when and where they were written.(这个名为伊萨卡的工具,旨在帮助历史学家修复文献,并确定文献的撰写时间和地点。)”可知,Ithaca是为历史学家修复古籍设计的,因此历史学家最可能对其感兴趣。故选D项。23.细节理解题。根据第一段中的“Throughout the past year, we followed some interesting new inventions in the field of artificial intelligence (AI). Here is a look back at some notable AI developments in 2022.( 在过去的一年里,我们关注了人工智能(AI)领域一些有趣的新发明。以下将回顾 2022 年人工智能领域的一些显著发展成果。)”以及Meta’s speech-to-speech translation部分中的“Facebook’s parent Meta said it had built a technology tool to directly translate between English and the Hokkien language, a spoken language without a widely used written form. (脸书的母公司元宇宙平台公司表示,已开发出一款可直接在英语和闽南语之间进行翻译的技术工具。闽南语是一种没有广泛使用的书面形式的口语。)”、Method to identify Parkinson’s disease部分中的“Researchers announced a new AI method to identify Parkinson’s disease. (研究人员公布了一项识别帕金森病的新的人工智能方法)”、Tool to interpret pig emotions部分中的“Researchers announced they had created a technology tool that uses pig sounds to interpret different emotions. (研究人员宣布,他们已研发出一种技术工具,该工具可通过猪的声音来解读其不同的情绪。)”及Tool to fill in missing words in ancient writings部分中的“The tool, called Ithaca, is designed to help historians repair the writings and identify when and where they were written. (这款名为“伊萨卡”的工具,旨在帮助历史学家修复文献,并确定这些文献的撰写时间与地点。)”可知,这四个发明的共同之处是他们都是由人工智能驱动的科技工具。故选A项。24.D 25.C 26.D 27.B导语:本文是一篇说明文。文章主要畅想了2050年科技与气候变化对人类生活的影响,描绘了人工智能和机器人如何融入日常生活,以及在实现零温室气体排放的世界中,人们如何适应新的生活方式。24.主旨大意题。根据第二段“In this new era, artificial intelligence and robotics will take center stage, transforming how we interact with our environment and one another. They will have evolved from mere tools to companions (同伴) that predict our needs and desires. The once-distant dream of having AI-driven personal assistants is now a reality, as they manage our schedules, handle our communications, and offer personalized recommendations with extraordinary accuracy.(在这个新时代,人工智能和机器人将占据中心舞台,改变我们与环境以及彼此互动的方式。它们将从单纯的工具演变成能够预测我们需求和欲望的伙伴。由人工智能驱动的个人助理这个曾经遥不可及的梦想如今已成为现实,它们管理我们的日程安排,处理我们的通讯,并以极高的准确度提供个性化建议)”可知,第二段主要讨论了人工智能和机器人在日常生活中的角色。故选D项。25.词句猜测题。划线词下文“What follows is an attempt to show you how a day will look in a net zero greenhouse gas emissions world.(接下来将为您呈现零温室气体净排放世界中的一日生活图景)”提出“零温室气体净排放世界”,这是“when we have slashed our carbon emissions (碳排放), from our homes and food to travel and the landscapes around us.(当碳排放从我们的住房和食物、出行以及周围的景观都被大幅slashed后)”的结果。所以划线词slashed意为“减少”时,和C项“Reduced”意思相近。故选C项。26.细节理解题。根据第四段中“Edie Vaughan, a young girl in 2050, lives in Toronto, Canada, a place that is among the most popular destinations for its healthy climate and clean water resources.(2050年,一个名叫Edie Vaughan的小女孩住在加拿大的多伦多,这个地方因其健康的气候和清洁的水资源而成为最受欢迎的目的地之一)”可知,加拿大成为受欢迎的目的地的一个因素是宜人的天气。故选D项。27.推理判断题。通读全文,结合第一段“Imagine a world in 2050 where cities are full of autonomous vehicles, AI-driven assistants (助手) perfectly fit into our daily routines, and virtual landscapes coexist with reality. From technological advances to climate change impacts, the next few decades will undoubtedly reshape the structure of our existence.(想象一下2050年的世界,城市里到处都是自动驾驶汽车,人工智能驱动的助手完美地融入我们的日常生活,虚拟景观与现实共存。从技术进步到气候变化的影响,未来几十年无疑将重塑我们的生存结构)”和最后一段“This story of 2050 is one of hope and possibility — a reminder that while enjoying the convenience brought by technological progress, we should also be responsible for the environment.(这个2050年的故事充满了希望和可能性——它提醒我们,在享受技术进步带来的便利的同时,我们也应该对环境负责)”可知,文章主要畅想了2050年科技与气候变化对人类生活的影响,作者意在告诉我们2050年我们的生活会是什么样子。故选B项。28.D 29.D 30.D 31.C导语:这是一篇记叙文。本文主要介绍了Facebook的创始人扎克伯格的成长经历和Facebook的发展历程。。28.细节理解题。根据第二段中“At such a young age, Mark managed to use the program to come up with his own messenger called the ZuckNet.( 在这么小的年纪,马克成功地利用这个程序想出了他自己的信使,叫做ZuckNet。)”可知,扎克伯格作为程序员的首个成就是开发了名为ZuckNet 的通讯工具。故选D项。29.推理判断题。根据最后一段中“In 2018, Forbes included Mark in the list of the 400 richest people in the world.( 2018年,《福布斯》将马克列入全球最富有的400人之列。)”,结合前文 Facebook 是他的亿元社交平台,可推断Facebook助力他跻身全球顶级富豪行列。故选D项。30.细节理解题。根据第三段中“Mark Zuckerberg finally started to write the code for a new website later known as Facebook in 2004.( 2004年,马克·扎克伯格终于开始为一个后来被称为Facebook的新网站编写代码。)”和第四段中“Six years later TIME magazine made him Person of the Year for his social networking site.( 六年后,《时代》杂志因他的社交网站将他评选为年度人物。)”可知,2004年加6年即2010 年,《时代》杂志何时将马克·扎克伯格作为封面人物。故选D项。31.细节理解题。根据第二段中“When Mark was 12 years old, his father introduced him to Atari BASIC Programming.( 当马克12岁的时候,他的父亲向他介绍了Atari BASIC编程。)”提到父亲介绍他接触编程,提供了基础,所以①家庭支持是其成功因素;以及第二段中“At such a young age, Mark managed to use the program to come up with his own messenger called the ZuckNet. Thanks to his first creation, all the computers in his house were connected to the ones in his father’s deatal office.( 在这么小的年纪,马克成功地利用这个程序想出了他自己的信使,叫做ZuckNet。多亏了他的第一个发明,他家里所有的电脑都和他父亲牙科诊所的电脑相连了。)”提到从小能开发 ZuckNet,后来创建 Facebook,体现天赋,所以②编程天赋是其成功因素;和第三段中“At Harvard University, with his three classmates, he had come up with the Facebook’s predecessor, Facemash.( 在哈佛大学,他和他的三个同学一起开发了Facebook的前身Facemash。)”提到团队协作,所以④团队合作是其成功因素。③大学受欢迎无原文依据,故 C(①②④)正确。故选C项。32.C 33.D 34.D 35.B导语:本文是一篇夹叙夹议文。文章通过作者的阅读体验,介绍Martha Siede的作品《追寻“常态”》,同时分享了残疾人的生活困境与作品的价值。32.细节理解题。根据第二段中“Martha’s experiences reflected my own frustration there: narrow doorways and crowded spaces that were difficult for me to pass through.(Martha的经历让我感同身受,我也曾在医院里倍感沮丧:狭窄的门口、拥挤的空间,都让我难以通行)”可知,残疾人面临的问题是需求与设施不匹配,如医院的窄门、拥挤空间等。故选C。33.细节理解题。根据第三段中“My favorite adaptation explored in this book is that of clothing brands employing seated models in wheelchairs in their advertisements—not as a favor, but as reimagination of who is seen, and how.(我最喜欢书中讲到的一个适应性调整案例:服装品牌在广告中启用坐轮椅的模特,这并非出于施舍,而是对谁会被看见、如何被看见的重新构想)”可知,作者认可服装广告是因为其启用轮椅模特,帮助轮椅使用者直观看到服装效果。故选D。34.推理判断题。根据第四段中“Instead, Martha has written something that feels honest and strikes a balance between serious health concerns and conversations where she’s direct about some tough topics. This tone is very true to my experience of living with depression and disability.(相反地,Martha的文字格外真诚,既探讨严肃的健康问题,也直白地聊一些沉重的话题,二者间的平衡把握得恰到好处。这种基调与我身患抑郁症和残疾的生活体验高度契合。)”可知,书的语气是真诚且直截了当的,既真实又直接讨论抑郁等话题。故选D。35.主旨大意题。根据第一段中“Martha Siede, who has lived with dystonic cerebral palsy (肌张力障碍型脑瘫) since birth, gives voice to her experience in In Pursuit of‘Normal’, a work that touches people not through explanation but through the quiet weight of its observation.(Martha Siede自出生起就患有肌张力障碍型脑瘫,她在《追寻‘常态’》一书中倾诉了自己的经历——这部作品并非靠说教打动读者,而是以细腻深刻的观察潜移默化地引发共鸣。)”以及第五段中“It’s not just a tale of survival; it’s a testament to her strength and resolve.(它不只是生存的故事,更是她力量与决心的见证。)”可知,文章开篇即点明Martha的作品《追寻“常态”》,又强调它不只是生存的故事,更是她力量与决心的见证。因此选项B“《追寻“常态”》:不止是残疾人的故事”可以作为最佳标题。故选B。36.B 37.C 38.A 39.D 40.G导语:本文是一篇说明文。文章介绍了城市中利用空置建筑发展垂直农业的相关情况。36.根据前文“To put this space to use, many cities are transforming empty buildings for other uses.(为了利用这些空间,许多城市正将空置建筑改造为其他用途)”可知,前文提出“改造空置建筑”的需求,此空需承接该需求,给出具体的改造方向。B选项“One solution is indoor vertical farming.(其中一种解决方案是室内垂直农业)”符合语境。故选B项。37.根据前文“These layers are often placed in spaces unfit for farming, but now we can grow crops there due to advanced agricultural methods.(这些种植层通常设置在不适合耕种的空间,但如今借助先进的农业技术,我们可以在这些地方种植作物)”,以及空后“However, thanks to technology, artificial light, and controlled temperatures and humidity, office spaces have proved to be great environments for farming.(然而,得益于技术、人工照明以及可控的温湿度,办公空间已被证明是理想的种植环境)”可知,空处需先说明垂直农业的实施难度。C选项“The practice isn’t as simple as it sounds.(这种做法并不像听起来那么简单)”符合语境。故选C项。38.根据后文“It dates back to over 2,000 years ago with the Hanging Gardens of Babylon. Modern vertical farming simply began as an experiment in 1999...(它的历史可追溯至2000多年前的巴比伦空中花园。现代垂直农业最初始于1999年的一项实验……)”可知,后文通过“古代”与“现代”的案例,介绍了垂直农业的发展历程,此空需概括“垂直农业有悠久历史”这一核心。A选项“Vertical farming has a rich history.(垂直农业有着丰富的历史)”符合语境。故选A项。39.根据前文“The main benefit of vertical farming is that it maximizes the yield of crops by efficiently using space.(垂直农业的主要优势在于通过高效利用空间来最大化作物产量)”,以及空后“It is made possible by their controlled environments and soilless agriculture methods like hydroponics.(这得益于其可控的环境以及水培法等无土栽培技术)”可知,空处需补充垂直农业的另一优势,且该优势需与“可控环境、无土栽培”相关。D选项“Most vertical farms can grow all year round.(大多数垂直农场可以全年种植)”符合语境。故选D项。40.根据前文“Despite being untraditional, vertical farms produce over 50 types of plants, ranging from leafy greens and herbs to experimental fruits and more!(尽管形式非传统,垂直农场仍能种植50多种植物,从绿叶蔬菜、香草到实验性水果等应有尽有)”,以及空后“The reason lies in that they are capable of growing a variety of produce at all times and providing people with local fresh foods at affordable prices (原因在于它们能够随时种植多种农产品,并以实惠的价格为人们提供本地新鲜食物)”可知,空处需承接“种植多样性”与“全年种植”的特点,说明其对城市的具体作用。G选项“This diversity and consistent output help address a critical urban issue: food deserts.(这种多样性和稳定的产量有助于解决一个关键的城市问题:食物沙漠)”符合语境。故选G项。41.B 42.C 43.C 44.D 45.A 46.B 47.D 48.A 49.B 50.D 51.B 52.C 53.C 54.A 55.D导语:本文是一篇记叙文。主要讲述了一位名叫Ramesh的印度农民在2007年因使用化学农药和肥料种植花生而亏损,后来他放弃化学方法,转而采用可持续的自然农耕方式,最终提高了产量并降低了成本的故事。41.考查动词词义辨析。句意:和印度大部分地区的情况一样,Ramesh在印度南部阿纳塔普尔区他那2.4公顷的土地上施用了杀虫剂和肥料。A. collecting收集;B. applying应用,施用;C. gaining获得;D. robbing抢劫。根据下文“pesticides (杀虫剂) and fertilisers (肥料) across his 2.4 hectares”和“The farmers depend too much on pesticides.”可知,农民们太依赖杀虫剂了,所以此处指的是Ramesh在他的土地上“施用”了杀虫剂和肥料。故选B项。42.考查名词词义辨析。句意:在这个每年降雨量不足 600 毫米的沙漠化地区,农业种植是一项挑战。A. reality现实;B. principle原则;C. challenge挑战;D. disaster灾难。根据上文“In this desert-like area, which gets less than 600 millimetres of rainfall most years”可知,这个地区类似沙漠,大多数年份的降雨量不到600毫米,所以在这样的地方从事农业是一项“挑战”。故选C项。43.考查名词词义辨析。句意:“通过化学农业方法种植花生,我亏了很多钱。”对农业感兴趣的Ramesh说。A. phenomena现象;B. conditions条件;C. methods方法;D. analyses分析。根据下文“The chemicals are ____4____ in many parts of southern India. The farmers depend too much on pesticides.”可知,印度南部许多地方的农民太依赖化学物质了,所以此处指Ramesh使用的是化学农业“方法”。故选C项。44.考查形容词词义辨析。句意:使用化学药剂在印度南部许多地方很常见。A. accessible可接近的;B. specific具体的;C. missing失踪的;D. common常见的,普遍的。根据下文“The farmers depend too much on pesticides.”可知,农民普遍依赖农药,这说明化学药剂的使用很“普遍,常见”。故选D项。45.考查形容词词义辨析。句意:这些化学药剂价格昂贵,但产量很低。A. costly昂贵的;B. useful有用的;C. essential必要的;D. harmless无害的。根据上文“lost a lot of money”和下文“but the production is low”转折可知,此处指化学药剂价格“昂贵”。故选A项。46.考查动词短语辨析。句意:然后在2017年,他放弃了化学药剂。A. picked out挑选;B. gave up放弃;C. handed in上交;D. took over接管。根据下文“Ever since I ____7____ sustainable (可持续的) agricultural practices like natural farming”可知,Ramesh开始采用可持续的农耕方式,所以此处表示他“放弃”了化学药剂。故选B项。47.考查动词短语辨析。句意:“自从我开始采用自然农业等可持续的农耕方式以来,产量一直在提高,成本也在下降,”他说。A. broke up分手;B. left out遗漏;C. watched out小心;D. took up开始从事,拿起。根据下文“sustainable (可持续的) agricultural practices like natural farming”和“the production has been ____8____ and the cost has gone down”可知, Ramesh“开始采用”新的耕作方式,提高了产量,降低了成本。故选D项。48.考查动词词义辨析。句意:同上。A. increased增加,提高;B. attained达到;C. tackled处理;D. controlled控制。根据下文“the cost has gone down”和“and”表并列可知,此处指产量“提高”了,成本下降了。故选A项。49.考查动词词义辨析。句意:一种自然耕作方法要求用有机物质替代所有化学肥料和杀虫剂,以提高土壤养分水平。A. understanding理解;B. replacing代替;C. confusing使困惑;D. rejecting拒绝。根据下文“all chemical fertilisers and pesticides with organic matter to boost soil nutrient levels” 及自然农业的理念常识可知,用有机物质“替代”所有化学肥料和杀虫剂是为了提高土壤养分水平。故选B项。50.考查副词词义辨析。句意:Ramesh还扩大了他的作物种类,最初种植花生和一些西红柿。A. anxiously焦虑地;B. eventually最终;C. rarely很少地;D. originally最初。根据下文“Then he added eggplants and other crops.”可知,后来他又增加了茄子和其他作物,所以此处指的是他“最初”种植的作物。故选D项。51.考查名词词义辨析。句意:在非营利组织“兄弟行动生态中心(Accion Fraterna Ecology Centre)”的帮助下——该组织与希望尝试可持续农业的农民合作——Ramesh的利润大幅增加,足以购买更多土地,扩大种植面积。A. vision视力;B. aid帮助;C. tendency倾向;D. consumption消费。根据下文“the non-profit organisation Accion Fraterna Ecology Centre”和“Ramesh increased his ____13____ enough to buy more land, expanding his field”可知,Ramesh得到了该非营利组织的“帮助”,才得以增加足够多的利润来购买更多的土地,扩大种植面积。故选B项。52.考查形容词词义辨析。句意:同上。A. urban城市的;B. domestic国内的;C. sustainable可持续的;D. different不同的。根据上文“Ever since I ____7____ sustainable (可持续的) agricultural practices like natural farming”可知,Ramesh采用的是可持续的农耕方式,所以此处指的是与想要尝试“可持续”农业的农民合作。故选C项。53.考查名词词义辨析。句意:同上。A. fitness健康;B. limits限制;C. profits利润;D. respect尊重。根据下文“enough to buy more land, expanding his field”可知,Ramesh能够购买更多的土地,扩大他的种植面积,这说明他增加了足够多的“利润”。故选C项。54.考查动词词义辨析。句意:和印度成千上万其他从事自然农业的农民一样,Ramesh成功改良了贫瘠的土壤,而他新种植的树木有助于将碳保留在大气之外,从而在减少印度碳足迹方面发挥了重要作用。A. managed设法;B. hesitated犹豫;C. failed失败;D. agreed同意。根据下文“to enrich his dead soil while his new trees help keep carbon out of the atmosphere”可知,Ramesh自然农业的方式成效显著,所以此处指的是他“成功”改良了贫瘠的土壤。故选A项。55.考查名词词义辨析。句意:最近的研究表明,自然农业的碳吸收潜力比传统农业形式高出34%。A. loss损失;B. barrier障碍物;C. credit信用;D. potential潜力。根据下文“of natural farming is as much as 34 per cent higher than standard forms of agriculture”可知,此处指自然农业在碳吸收方面的“潜力”。故选D项。56.booked 57.assessing 58.to be perceived 59.is 60.interpretation 61.patterns 62.universally 63.which 64.to 65.a导语:这是一篇说明文。文章以酒店场景引入指出表情解读是跨语言交流方式,也提及文化差异影响解读,建议关注表情助交流。56.考查非谓语动词。句意:你经过长途旅行后很累,但你还没有预订房间。此处a room(房间)与 book(预订)之间是被动关系,即房间被预订,所以应用过去分词作宾语补足语。故填booked。57.考查非谓语动词。句意:在走向前台工作人员之前,你停下来观察她的脸,评估她的友好程度。句子的谓语动词是 stop,assess(评估)与逻辑主语you之间是主动关系,应用现在分词形式作伴随状语。故填assessing。58.考查非谓语动词。句意:她看起来很和蔼,所以你决定走过去,但首先你特意露出微笑,希望被认为是友好的。hope to do sth “希望做某事”;此处you与perceive之间是被动关系,所以应用不定式的被动式to be perceived。故填to be perceived。59.考查主谓一致。句意:阅读面部表情是解读人们想法或感受的一种常用手段,尤其是在跨越语言障碍的情况下。句子的主语是Reading facial expressions(解读面部表情),动名词短语作主语时,谓语动词应用单数形式;文章整体时态为一般现在时,所以此处be动词用is。故填is。60.考查名词。句意:虽然对表情的基本解释可能在不同文化中都适用,但习得的行为模式确实会影响人们对面部表情的不同理解。空处作主语,basic(基本的)是形容词,形容词后应接名词,interpret(解读,理解)的名词形式是interpretation。故填interpretation。61.考查名词的复数形式。句意:虽然对表情的基本解释可能在不同文化中都适用,但习得的行为模式确实会影响人们对面部表情的不同理解。pattern(模式,方式)是可数名词,根据谓语动词do可知,主语应为复数形式,所以pattern应用复数patterns。故填patterns。62.考查副词。句意:例如,微笑被普遍认为是幸福和友好的象征。此处需要一个副词来修饰动词interpreted,universal(普遍的)的副词形式是universally“普遍地”。故填universally。63.考查定语从句。句意:在一些亚洲文化中,微笑可以用来克服不舒服或引起焦虑的情况,而在其他文化中,这可能是不合适的。此处引导非限制性定语从句,先行词是前面整个句子a smile can be used to overcome an uncomfortable or anxiety-causing situation,且关系词在从句中作主语,所以应用关系代词which。故填which。64.考查固定短语。句意:跨越语言障碍的交流可能很困难,但记住我们根据面部表情得出结论是有帮助的。according to是固定短语,意为“根据,按照”,符合此处“根据面部表情得出结论”的语境。故填to。65.考查不定冠词。句意:所以,下次当你在一家外国酒店的大堂感到疲倦时,想想你的面部表情:一个放松的脸和温柔的微笑可能会让你睡个好觉。a good night’s sleep是固定表达,意为“一夜好眠”,此处表示泛指“一个”,且good是以辅音音素开头的单词,所以应用不定冠词a。故填a。66.What Abilities Should We Prepare for Future Careers In an era of rapid technological advancement and global competition, I am convinced that armed with two crucial abilities — lifelong learning and creative thinking, our future careers will be more promising.In the first place, lifelong learning is fundamental. Nowadays, with knowledge outdated quickly, we must continuously acquire new skills to adapt to evolving job requirements. For instance, many traditional jobs are being transformed by AI, making constantly learning new skills necessary. Equally important is innovation. As automation handles routine tasks, creative problem-solving becomes our competitive edge. Innovative thinkers can identify opportunities, develop original solutions, and drive progress in any field.Only by combining lifelong learning with creative thinking can we thrive in future s workplace.导语:本篇书面表达属于应用文,要求考生就你校英语报正在举办以“What Abilities Should We Prepare for Future Careers ”为题的征文比赛写一篇短文参赛。其内容包括:列举必备的能力和阐述理由。67.One possible version:When I got home and drank a bottle of water, I suddenly had an idea. What if we use bottle caps as wheels for Jack’s vegetable cart It seemed like a simple solution, but it could work if we found enough bottle caps. Excited, I shared my idea with the group the next day. Jack’s eyes lit up with enthusiasm as he realized the potential of this suggestion. We immediately set out to collect as many bottle caps as we could find, not only searching the garbage dumps but also asking friends and family to save them for us.Jack indeed adopted my suggestion and fixed a row of bottle caps as wheels on his vegetable cart. It was a moment of triumph for all of us when we saw our collective efforts and creativity come to fruition. The cart rolled smoothly, and we celebrated our success with high fives and laughter. This experience taught us the power of cooperation, innovation, and looking beyond the surface of things. Inspired by Jack’s ingenuity, our group continued to explore ways to repurpose waste, knowing that small actions could lead to big changes.导语:本文以人物为线索展开,讲述了新同学Jack被嘲笑为“垃圾王”后,在老师Ms. Green的介绍下,大家了解到他是一位利用垃圾进行发明的“垃圾启发式发明家”。同学们开始对Jack的发明产生兴趣,并加入他一起在垃圾堆中寻找可用材料。在为Jack的最新发明——买菜小推车寻找合适的轮子材料时,大家集思广益却未找到理想方案的故事。 展开更多...... 收起↑ 资源列表 辽宁省辽西重点高中2025-2026学年高二上学期期中考试英语听力.mp3 辽宁省辽西重点高中2025-2026学年高二上学期期中考试英语试卷(含音频).docx