资源简介 昭通一中教研联盟2025年秋季学期高二年级期中考试英语(B卷)参考答案第一部分 听力(共两节,满分30分)1~5 BABCA 6~10 BCBAA 11~15 BACCB 16~20 ABCCA第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)21~25 CBABC 26~30 BDACD 31~35 BADDC第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)36~40 GECBA第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)41~45 BCABD 46~50 DACBD 51~55 ABCAC第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)56.which 57.on/upon 58.reveals 59.occupied 60.a61.crimes 62.to protect 63.whatever 64.meaningful 65.importantly第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)【参考范文】Dear Tom,How are you doing these days?Knowing you are interested in my visit to the Science Museum,I’m thrilled to share my experience with you!Last Friday witnessed the trip to the museum,organized by our school to boost our interest in science.We departed at 9 a. m. and returned at 3 p. m. There were professional guides providing introductions to the various exhibits,all of which were so advanced and breathtaking.The highlight was the interactive robotics section,where I controlled a robot arm and watched a live AI demonstration—it felt like stepping into the future!Overall,I was amazed by how much I learned.Not only did this experience spark my curiosity in technology,but it also left me eager to explore more.If you visit China,we should go together!Yours,Li Hua【写作第一节评分细则】此文为写给朋友的回信,语言风格应亲切自然。写作要点主要包括:1.内容(9分)①交代写作背景:你的朋友Tom想要了解你参观科技馆的经历和感受。(2分)②参观的基本情况(时间,地点,组织者,时长等要素)。(2分)③科技馆精彩的部分和你的感受(具体描述展览的精彩部分和你的观感)。(5分)2.语言表达(4分)①用词丰富、准确,能够运用高级词汇和多样句式。②语法和拼写错误少,语言地道、流畅,展现出较高语言功底。3.篇章结构(2分)有效使用衔接手段,使行文逻辑清晰,段落、句子间层次分明,过渡自然流畅。第二节(满分25分)【参考范文】A few weeks later,Coach Johnson smiled and said to her,“Today,try to swim on your own.”Mary’s heart skipped a beat,a mix of excitement and fear surging through her.But looking into her coach’s trusting eyes,she took a deep breath,recalling all the techniques Coach Johnson had taught her.She pushed off the side of the pool.At first,her strokes were awkward and unsteady,and she felt herself sinking a little.But the coach’s words of encouragement reminded her to focus on her breathing.Gradually,her movements became more skillful.With each stroke,she gained a bit more confidence,inching her way forward in the water.Finally,she reached the other end of the pool.A huge wave of joy and relief washed over her.She looked back at the distance she had covered,hardly believing she had swum on her own.Coach Johnson clapped loudly,a proud smile on his face.“You did it,Mary!I knew you could!”he shouted.Mary beamed with pride,tears of happiness and gratitude welling up in her eyes.From that day on,she fell in love with swimming,knowing that it was with perseverance,trust and encouragement that even the biggest challenge could be overcome.【写作第二节评分细则】1.根据内容定基本分第一段:①段首句后的衔接:Mary内心既紧张又害怕以及她的动作描写。(3分)②主干内容:尽管很害怕,但是还是在教练的鼓励下,决定大胆尝试,刚开始不顺畅,但后来越来越好。(4分)③段尾与第二段的衔接:在Mary的坚持和努力下,她越游越接近对岸。(3分)第二段:①段首句后的衔接:Mary成功到岸的心情和动作。(3分)②主干内容:教练在看到Mary到达终点时的再次肯定和赞美。Mary对教练的感激。(4分)③结尾升华主题:从教练对Mary的鼓励、信任,以及Mary的不断坚持而战胜困难后所获得的快乐与成就感。(3分)2.根据语言表达酌情增减分(5分)【解析】第二部分 阅读第一节A 【语篇导读】这是一篇说明文。主要推荐了中国的几个典型的避暑公园。21.C 细节理解题。根据“...test your courage on the famous glass bridge spanning the Zhangjiajie Grand Canyon.”可知在玻璃栈道上行走时是需要勇气的,则选择C。22.B 细节理解题。根据“The scenic beauty has inspired countless Chinese painters and poets throughout history,making it a cultural as well as natural treasure.”可知黄山美丽的风景启发了很多的人使之成为宝藏,则选择B。23.A 推断题。根据Jiuzhaigou National Park,Sichuan部分的“...rich Tibetan culture add to its charm.”和Potatso National Park,Yunnan部分的“...while exploring stunning Tibetan-influenced landscapes.”可知答案为A。B 【语篇导读】这是一篇记叙文。主要讲述了杨振宁的生平以及他所做出的贡献。24.B 细节理解题。根据文章第二段提到“In 1935,he told his parents his ambition to‘win the Nobel Prize one day,’”以及第一段中的“...Yang Zhenning,born on October 1,1922”可知他当时才13岁,则选择B。25.C 推断题。根据第五段“These scholars later became the backbone of China’s scientific and technological development.”可知,这些学者后来都成为中国科技发展的脊梁。故选C。26.B 推断题。文中第二段提到“In 1935,he told his parents his ambition”,以及第四段中“Although he lived abroad,he always cared about his motherland.Learning that China’s atomic bomb was developed independently,he was deeply moved to tears.”均可推断出杨振宁是有雄心壮志和爱国的,故选择B。27.D 词义猜测题。从文章整体内容可以推断出他的精神主要是为中国科技所做出的贡献和鼓舞人心的影响力,因此选D。C 【语篇导读】这是一篇说明文。主要讲述了一位来自瑞典的年轻的积极分子用她的行动启发了其他孩子也用实际行动来保护地球。28.A 推断题。根据第一段中“But today,young people all over the world are making a real difference.They are using their voices and actions to protect our planet.”以及根据后文所讲述的内容可知第一段主要是用于介绍话题,故选项A正确。29.C 推断题。根据文章第二段中的“Her small action inspired a huge global movement called‘Fridays for Future.’Now,millions of students skip school on Fridays to join protests(抗议)and demand action from adults.”可推断出她启发了很多的学生加入了保护环境的行动中,故C选项正确。30.D 细节理解题。根据第三段中的“Many kids are taking action in their own communities.For example,…”可知后面是用具体的例子来说明孩子们在采取实际的行动了。则D选项正确。31.B 主旨大意题。根据第一段中“But today,young people all over the world are making a real difference.They are using their voices and actions to protect our planet.”以及最后一段中“These young activists show us that you are never too young to make a change.”可知孩子们在用他们的实际行动来保护地球。故B选项正确。D 【语篇导读】本文聚焦劳动教育能给学生带来的益处。32.A 细节理解题。文章中第一段提到“Inspired by the belief that‘life is education,’many schools now encourage students to take part in meaningful hands-on activities...”,可知是受到一种教育理念的启发,故A正确。33.D 推理判断题。根据文章第二段中最后一句“These experiences also support emotional and cognitive growth,contributing to well-rounded personal development.”可知,劳动教育有助于学生的全面发展,则D正确。34.D 细节理解题。文章第三段中“support from parents to ensure activities are suitable for each age group”可知家长的支持也是确保活动适宜性的因素之一,故选择D。 35.C 最佳标题题。这篇文章主要讲述了劳动教育所产生的益处并在最后一段强调“Through labor,students gain a realistic understanding of life,helping them grow into a thoughtful person.”则文章主要强调通过劳动教育来帮助学生成长。故选择C项。第二节 【语篇导读】本文是说明文。讲述了自己种植蔬菜所产生的益处。36.G 根据文章结构,作为第一段的结束并引出下文种植蔬菜所带来的好处,则选G。37.E 根据空前一句中的“fresh”以及后一句中“store-bought vegetables may lose nutrients(营养物)”可知本段主要讲述的是自己种植的蔬菜更新鲜和营养价值更高,则选择E。38.C 根据这段中的“organically,without using pesticides”,可知我们自己种植的蔬菜是有机的,不使用杀虫剂等,所以我们就能避开一些有害的化学物质,故选择C。39.B 选择主旨句,根据“…helps reduce stress.It helps you feel calm and relaxed.”,可知本段主要讲述种植蔬菜能给我们带来的精神益处。故选择B。40.A 根据“However,growing your own vegetables minimizes the transportation and packaging needed.”且空处是句末总结,与A中的“saves resources and reduces waste”对应。故选择A。第三部分 语言运用第一节 【语篇导读】本文是一篇记叙文,讲述了一个学生不知读书的意义是什么,而智者用他自己的方法告诉学生读书的真正意义是什么。41.B 根据后文的“offering no immediate reply”,可知智者并没有马上回答,而是保持沉默,故选择B。42.C 根据“…use that broken strainer 42 on the ground.”用那个地上的滤网。lie表示位于,坐落于。则选择C。43.A 根据后文“Though with confusion”可知confused“感到困惑的”是正确的。故选择A。44.B 根据下文中的“…each time running faster or adjusting his hand to 47 the holes.”的“holes”可知选择B。45.D 根据文中“Though with confusion,he 45 without protest.”“without protest”表示学生虽有疑惑,但是并没有抗议便服从了,故选择D。46.D 根据下文“Still,not a drop remained.”可知无论学生如何努力都无法盛一滴水给老师,可知水漏完了,故选择leaked out泄漏。broke out爆发;took out拿出,取出;set out出发,动身。47.A 根据上下文可知,学生一直在努力的运水,但是水就是无法剩下,所以学生应是想要用手堵住洞。故选择A。48.C 根据前文“Again and again he tried”可知他试了很多次,但仍未成功,所以是感到累和沮丧。故选择C。49.B 根据后文“You didn’t fail.Look at the strainer,”为词义复现题,故选择B。50.D 根据语境可知老师是温和地笑道,故选择D。51.A 结合“The flowing water had cleaned it completely,”句意应为过滤网变得很干净而闪耀明亮,故选择A。52.B 根据后文“Every book you read changes you”。故选择shaped“塑形,改变”。53.C 根据前文“Even if you forget most of what you read,”可知读书可能不会填充我们的记忆(对应忘记),故选择C。54.A 根据前文“While knowledge may seem to slip away,it leaves behind a deeper understanding and a wiser heart.”可知读书虽不能加强我们的记忆,但却能净化我们的灵魂,并且还可以让我们有一个深入的理解和一颗明智的心,可知阅读是可以丰富我们的灵魂的,故选择A。55.C 文章主题复现,根据第一段中的“What’s the point of reading then?”故选择C。第二节 【语篇导读】本文是一篇说明文。文章介绍了电影《南京照相馆》。which 根据非限制性定语从句指物用which。on/upon 固定搭配focus on/upon。58.reveals 作谓语,与主语“it”为主动的关系,则用第三人称单数reveals。59.occupied 考查非谓语,作前置定语修饰“city”并与city之间为被动关系,则用occupied。60.a 考查冠词。61.crimes 考查名词复数形式。62.to protect 作后置定语修饰“a mission”,修饰抽象名词则用to protect作后置定语。63.whatever 考查连词。根据句意无论付出什么代价。64.meaningful 考查词性变化,根据“small but”可知后面也用形容词修饰名词“details”,则用meaningful。65.importantly 考查副词用来修饰整个句子。听力原文Text 1W:Bob,where do you usually go on weekends?M:Every weekend,I go to the countryside to help my grandma with her farm,like feeding the animals and watering the plants.(1)Text 2M:What a beautiful day!The sun is shining brightly in a cloudless sky.(2)It’s a good time to have a picnic this afternoon.W:Oh,but the weather forecast says it will rain this afternoon.Text 3W:Excuse me,the shirt I bought here is too small.M:I am sorry to hear that.Would you like to return it and get your money back?W:Can I get a larger size instead (3)M:Sure.What size do you need?Text 4M:Have you watched Stranger Things?I think the story of this TV series is very attractive.(4)W:Yes,I like its background music very much,and my favorite actress,Sadie Sink,stars in it.◆star【熟词生义】主演;担任主角Text 5(第5题为推断题)W:Good morning,sir!What can I do for you?M:I want to send the books in one package to my friend in Chicago.How much should I pay?W:I need to weigh the package first.It’s so heavy.Text 6M:Today is already Tuesday.I haven’t been fully prepared for the final exam on Friday yet.(6)W:Me neither.(6)I am busy with my history paper,which is due on Thursday.So I haven’t had much time to review for the exam.M:The exam is just around the corner.You need to start preparing for it.W:Yeah,I know.Do you have any good suggestions (7)M:First,you can ask the history teacher if you can hand in the paper after the exam.(7)Sheis so understanding.Then,make a study plan and you can start by reading through your notes.W:That makes sense.Thanks a million.Text 7W:Hello,may I speak to Mr. Smith?M:Sorry,he is having a video conference with a customer.Can I take a message?W:Yes,please.This is Jenny Swift.Could you tell him that I can’t attend the meeting tomorrow morning?I need to leave for my hometown this afternoon.My mom is having an operation on her right knee tomorrow,and I must be there with her.(8)M:I’m sorry to hear that.I hope your mom will recover soon.I’ll pass the message on to Mr. Smith as soon as his meeting ends.Is there any other information he should know?W:Yes,please tell him that I’ll email him the report tonight.(9)I would appreciate your help.Text 8M:Good afternoon.I heard from a friend that your apartment is for rent.(10)I’m interested in it.W:Yes.I advertised it in the newspaper and on the community noticeboard.M:My friend lives in the community.He saw your advertisement.Could you tell me more about this apartment?W:Certainly.It is located in the downtown area with a subway station nearby.It has two bedrooms and a balcony,but only some furniture is provided.M:Are pets allowed?I have two small cats.(11)W:Cats are allowed.But there is an extra $200 for pets.(11)M:OK.How much is the basic rent (12)W:It’s $600 a month with gas,water and electricity included.But the Internet and satellite TV are separate.(12)M:I see.Text 9(第13题为推断题)W:Hi,Alex.Why are you looking so worried?(14)Is it because of the upcoming math exam?M:No,I read an article about plastic pollution in today’s newspaper and learned that it has become a serious problem.For example,it’s harming the growth of different plants.What’s worse,thousands of sea animals get sick or die each year due to plastic waste.(14)W:That’s terrible.Is there any way to solve this problem?M:Reduce the use of plastics.Lots of countries in the world,like Bhutan,have placed a ban on single-use plastics.(15)W:So what can we do in our daily life?M:We should put plastic in the recycling bin rather than throw it here and there.In that case,the plastic will be taken to a place where it can be recycled and turned into new plastic products.W:Our class can organize a“Plastic-Free Week”event at school.(16)M:Great idea!(16)I believe our head teacher,Mr. Cook,will agree to that.Text 10(第17题为推断题)Dear students,do you want to do exercise and challenge yourselves?If you are interested,come and join our campus running event!The Campus Run 2025 will take place in Garching on 14th September.We will provide you with water and fruit at the starting and finishing lines and some cakes at the halfway point of the 11-km route.(18)You can take part in this event either as an individual or as a group member.Each team should be made up of at least 5 and at most 9 people.(19)Teams can only join the 5.5-km race.If you join as an individual,you can choose 5.5 kilometers or 11 kilometers.No matter which one you choose,the cost is the same.Please note:the registration fee cannot be returned if you cancel your application.If you don’t know how to prepare effectively,you can get detailed information from our official website.It offers you effective exercise plans and running tips.If you are not into running,you can still be actively involved!We are looking for support from volunteers.Here’s what volunteers do…(20)◆registration fee报名费第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)昭通一中教研联盟2025年秋季学期高二年级期中考试听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三英语(B卷)个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6.When will the speakers have the final exam 注意事项:A.On Tuesday.B.On Friday.C.On Saturday.1.答题前,考生务必用黑色碳素笔将自己的姓名、准考证号、考场号、座位号在答7.What does the man suggest the woman do first 题卡上填写清楚。A.Make a plan.2.每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,B.Review the notes.用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。在试题卷上作答无效。C.Talk to the history teacher.3.考试结束后,请将本试卷和答题卡一并交回。满分150分,考试用时120分钟。听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8.Why will Jenny be absent from tomorrow's meeting 第一部分听力(共两节,满分30分)》A.She is on a business trip.第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)》B.She needs to care for her mother.听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出C.She will have a knee operation最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每9.What will Jenny do tonight 段对话仅读一遍。A.Send an email.1.What does Bob usually do on weekends B.Meet a customer.A.Visit a zoo.C.Call Mr.Smith again.B.Do farm work.听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。C.Look after his pets.10.Where did the man know about the apartment 2.What is the weather like now A.From a friend.A.Sunny.B.RainyC.Cloudy.B.From the newspaper.3.What does the woman want to do with the shirt C.From the noticeboard.A.Keep it.B.Change it.C.Return it.11.How much extra money should the man pay if he wants to live with cats 4.What does the man like about the TV series A.$100.B.$200.C.$600.A.The actress.B.The music.C.The story.12.Which is included in the basic rent 5.Where does the conversation probably take place A.Water.B.The Internet.C.Satellite TV.A.In the post office.听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。B.In the supermarket.13.What is the probable relationship between the speakers C.In the bookstore.A.Teacher and student.B.Colleagues.C.Classmates.高二英语ZT(B卷)·第1页(共12页)高二英语ZT(B卷)·第2页(共12页)昭通一中教研联盟2025年秋季学期高二年级期中考试英语(B卷)·双向细目表题号 题型 分值 试题内容 难易程度 备注1 听力 1.5 细节理解 80%2 听力 1.5 细节理解 90%3 听力 1.5 推理判断 95%4 听力 1.5 细节理解 80%5 听力 1.5 推理判断 70%6 听力 1.5 细节理解 80%7 听力 1.5 细节理解 80%8 听力 1.5 推理判断 80%9 听力 1.5 细节理解 90%10 听力 1.5 细节判断 90%11 听力 1.5 细节理解 85%12 听力 1.5 细节理解 85%13 听力 1.5 推理判断 75%14 听力 1.5 细节理解 85%15 听力 1.5 细节理解 90%16 听力 1.5 细节理解 80%17 听力 1.5 推理判断 80%18 听力 1.5 细节理解 85%19 听力 1.5 细节理解 80%20 听力 1.5 推理判断 80%21 阅读 2.5 细节理解题 90%22 阅读 2.5 细节理解题 80%23 阅读 2.5 推断题 85%24 阅读 2.5 细节理解题 90%25 阅读 2.5 推断题 80%26 阅读 2.5 推断题 70%27 阅读 2.5 词义猜测题 80%28 阅读 2.5 推断题 80%29 阅读 2.5 推断题 80%30 阅读 2.5 细节理解题 80%31 阅读 2.5 主旨大意题 75%32 阅读 2.5 细节理解题 80%33 阅读 2.5 推断题 75%34 阅读 2.5 细节理解题 75%35 阅读 2.5 标题大意题 70%36 阅读 2.5 篇章结构题 90%37 阅读 2.5 细节理解 80%38 阅读 2.5 推理题 80%39 阅读 2.5 主旨题 85%40 阅读 2.5 总结归纳题 80%41 完形 填空 1 上下文逻辑,形容词词义辨析 80%42 完形 填空 1 上下文逻辑,动词词义辨析 70%43 完形 填空 1 上下文逻辑,形容词词义辨析 90%44 完形 填空 1 上下文逻辑,名词词义辨析 90%45 完形 填空 1 上下文逻辑,动词词义辨析 80%46 完形 填空 1 上下文逻辑,动词短语词义辨析 85%47 完形 填空 1 上下文逻辑,动词词义辨析 80%48 完形 填空 1 上下文逻辑,形容词词义辨析 70%49 完形 填空 1 上下文逻辑,动词词义辨析 85%50 完形 填空 1 上下文逻辑,副词辨析 85%51 完形 填空 1 上下文逻辑,动词词义辨析 75%52 完形 填空 1 上下文逻辑,动词词义辨析 75%53 完形 填空 1 上下文逻辑,名词词义辨析 75%54 完形 填空 1 上下文逻辑,动词词义辨析 75%55 完形 填空 1 上下文逻辑,名词词义辨析 70%56 语法 填空 1.5 定语从句 85%57 语法 填空 1.5 介词 90%58 语法 填空 1.5 谓语动词 80%59 语法 填空 1.5 非谓语 70%60 语法 填空 1.5 冠词 90%61 语法 填空 1.5 名词单复数 90%62 语法 填空 1.5 非谓语 80%63 语法 填空 1.5 让步状语从句 65%64 语法 填空 1.5 词形变化 80%65 语法 填空 1.5 副词 90%应用文 书面表达(第一节) 15分 英语信件(分享参观经历和感受) 65%读后 续写 书面表达(第二节) 25分 人与自我(学习游泳的经历) 50%达成目标 优秀率 及格率 平均分30 85 95 展开更多...... 收起↑ 资源预览 当前文档不提供在线查看服务,请下载使用!