资源简介 仿真限时训练(1)——2025·福建泉州高三下学期质检·阅读理解(限时30分钟,满分37.5分,每小题2.5分)AScience Summer ProgramsLet your inner scientist come out to play and explore the wonders of the natural world: take part in one of the many science summer programs available.These programs and camps, tailored for middle and high schoolers, offer a treasure list of possibilities for learning and adventure.Seeking a boost for your current science classes Eager to check out different STEM fields There's a program for you!Program 1: World Scholars AcademyWorld Scholars Academy provides live online summer courses for students ages 12 18 designed and taught by world leading instructors from established universities.Explore your future career path and accelerate your success with personalised academic guidance and high level instruction from the world's most accomplished educators.Program 2: STEM/Medicine Programs at Leading UniversitiesOutset is a leading 1 week pre college program at top universities for 9th 12th graders interested in STEM, medicine and healthcare careers.If students are interested in a physician or healthcare career, Outset might be a great choice.We help students build confidence and prepare for the pre med path.They also get to try hands on activities and hear world class speakers on their health career interest.Apply online today!Program 3: Teach Me Wall StreetWall Street 101+Investing & Trading+Budgeting & Beyond — 3 weeks Finance and Life Skills program for grades 9 12.100% virtual program perfect for students with summer jobs, those who cannot travel and those who want to get themselves up for future financial success.Program 4: Polygiene Summer Research ProgramYour subject, your schedule, your project.Become a researcher with one on one guidance from a PhD candidate from a Top University.Polygiene research programs are available year round and are proven to give students the ultimate edge in college admissions by helping you demonstrate who you are and what you care about. 1.What do the first two programs have in common A.Career related exploration. B.Career planning courses.C.Offline guidance. D.Hands on activities.2.Which program most attracts a student interested in finance A.Program 1. B.Program 2.C.Program 3. D.Program 4.3.What is a feature of Polygiene Summer Research Program A.Given subjects. B.Fixed schedules.C.Individualised instruction. D.Admission guarantee.BWhen I was four, my grandfather suddenly got lost in a park one day.It was the first instance that informed us that he had Alzheimer's disease (阿尔茨海默病).Over the past 12 years, his worsening condition and his wandering have been worrying us.My aunt struggled to stay awake at night to watch over him, but often failed.Concerned about my aunt's well being and my grandfather's safety, I searched widely for a solution, but in vain.Then two years ago, while looking after my grandfather, I was impressed by the moment when his foot landed on the floor.Why don't I put a pressure sensor on the bottom of his foot Once he stepped onto the floor and out of the bed, the pressure sensor would detect an increase in pressure caused by body weight and then wirelessly send an alarm to the caregiver's smartphone.My desire to create a sensor based technology was born.When laying out my plan, I faced three main challenges.First, I had to create a wearable sensor.After testing different materials like rubber, which was too thick, I decided to print a film sensor with pressure sensitive ink particles (颗粒).Next, I had to design a wearable wireless circuit.Thankfully, I was able to find out about the Bluetooth low energy technology, which produces little power and can be driven by a coin sized battery.Lastly, I learnt to code (编码) a smartphone app to turn the caregiver's smartphone into a remote monitor.Integrating these components, I successfully created two models: a built in sock sensor and a re attachable one.Having tested it on my grandfather with 100% success in detecting his wandering, I beta tested it at California care facilities last summer.Now, I'm using response from tests to improve it into a marketable product.One thing I'll never forget is when my device first caught my grandfather's wandering at night.At that moment, I was really struck by the power of technology to change lives for the better.4.What drove the author to seek a solution A.His knowledge about Alzheimer's.B.The encouragement from his aunt.C.His worries about treating patients.D.The struggle of tending his grandfather.5.What is the purpose of detecting the pressure under a patient's feet A.To measure his weight. B.To monitor his motion.C.To record his walking pace. D.To estimate his health status.6.Why did the author choose a printed film sensor A.It's thin. B.It's energy saving.C.It's coin sized. D.It's wireless.7.What is the best title of the text A.Protecting Wandering Loved OnesB.How Technology Empowers LivesC.The Challenges of Alzheimer's Disease CareD.A Family's Struggle with Alzheimer's DiseaseCResearchers exploring the lightless landscape of the Pacific Ocean floor think they've observed how oxygen is produced on the Earth.Until now, it was thought that oxygen was created only through photosynthesis (光合作用), a process that requires sunlight.But the discovery casts doubt on that idea and raises new questions about the origins of life itself.The research team in Scotland, believe oxygen is being produced by electrically charged material called polymetallic nodules (多金属结核), which range in size from a small particle to about the dimensions of a potato.These nodules — “effectively batteries in a rock,” Sweetman said — may use their electric charge to split seawater into hydrogen and oxygen in a process called seawater electrolysis (电解).Researchers conducted tests on the seafloor and also collected samples to test aboveground, and they came up with the same result: that oxygen levels increased near the polymetallic nodules.Seawater can be split into hydrogen and oxygen with 1.5 volts (伏特) of electricity, which is the amount in an AA battery.Researchers found that some of the nodules possessed as much as 0.95 volts of electricity, and multiple nodules together produced enough voltages.Polymetallic nodules contain metals such as manganese, nickel and cobalt, which can be used to make the lithium ion batteries used in consumer electronics, appliances and electric vehicles.Franz Geiger, a Northwestern University chemistry professor, said that there may be enough polymetallic nodules in an area of the Pacific Ocean called the Clarion Clipperton Zone to meet global energy demands for decades after.But mining would have to be conducted in a way that did not remove oxygen for life forms in that zone.“A few years ago, a team of marine (海洋) biologists went back to those areas mined 40 years ago and found essentially no life,” Geiger said.“And then a few hundred meters over to the left and right, where the nodules were untouched, plenty of life.”8.Why is the discovery significant A.It casts doubt on the existence of “dark oxygen”.B.It shakes the view on the source of oxygen.C.It shows the process of photosynthesis.D.It displays the origin of life itself.9.What enables seawater electrolysis in the deep sea A.Photosynthesis. B.Sunlight reaching the seafloor.C.Polymetallic nodules. D.Chemical reactions in seawater.10.Why are the nodules in spotlights A.To describe the mechanism in splitting seawater.B.To demonstrate how powerful AA batteries are.C.To stress the practicality of electricity generation.D.To explain why more oxygen exists near the nodules.11.What can we infer from Geiger's words A.Marine ecology must be respected while mining nodules.B.The Clarion Clipperton Zone has no life due to mining.C.Marine biologists oppose mining in the ocean.D.Mining nodules is beneficial for marine life.DWe tend to think of large cities as melting pots — places where people from all sorts of backgrounds can associate and interact.But according to a new research, people in big cities tend to primarily interact with other individuals in the same socioeconomic level, while people in small cities and rural areas are much more likely to have diverse interactions.A team of researchers led by Stanford University used GPS data collected from 9.6 million cellphones in the United States to determine how often people of different socioeconomic statuses crossed paths during the day.After inferring each person's socioeconomic status from estimated rental prices on a housing marketing website, the researchers counted potential interactions between users over the course of the day — times where two cellphones had GPS pings (定位仪) within 50 meters of each other within a five minute window.They collected data on almost l.6 billion path crossings.The researchers found a clear pattern that has been missed by similar studies in the past: large cities contributed to socioeconomic segregation.“That seems like an unexpected observation,” said Jure Leskovec, a professor of the team. “But there is a large variety of choices in big cities.In New York, you can spend D|S10 or D|S1,000 on a dinner, while if you live in a place with only one restaurant, everyone goes there, rich or poor.That seems to be the main mechanism for this phenomenon.”The good news is, there are ways to build cities to have more socioeconomic mixing.Looking at large cities, the researchers found that those that placed frequently visited activity centres in between different neighborhood — instead of in the centre of each neighborhood — were less segregated.“We've long emphasised residential integration, but we now have a new way,” said Grusky, a member of the research team.“When new shopping centres and other activity centres are up for approval, we need to make sure they're located in places that will promote diversity.”12.What helps the researchers reach their conclusion A.Studying people's interaction duration.B.Assessing residents' living distances.C.Surveying phone users in person.D.Analysing GPS data from cellphones.13.What does the underlined word “segregation” mean in paragraph 3 A.Integration. B.Development.C.Division. D.Imbalance.14.Why is “restaurant” mentioned in paragraph 4 A.To predict effects. B.To illustrate the finding.C.To present a solution. D.To make comparisons.15.What does Grusky propose to promote socioeconomic mixing in cities A.Limit choices in large cities.B.Increase the number of restaurants.C.Enhance the taste of community activities.D.Place activity centres in diversity rich areas.由阅读积词汇 一、明辨熟词生义1.tailor [熟义] n.裁缝 [生义] v.定制2.established [熟义] v.建立(过去式/过去分词) [生义] adj.著名的3.edge [熟义] n.边缘 [生义] n.优势4.lay out [熟义] 铺开,展开 [生义] 规划,安排5.drive [熟义] v.驾驶 [生义] v.驱动,为……提供动力6.strike [熟义] v.击打,罢工 [生义] v.给(某人以……)印象7.cast [熟义] v.投掷;抛 [生义] v.使产生(怀疑等)8.conduct [熟义] v.引导;指挥 [生义] v.进行(实验等)9.associate [熟义] v.联想 [生义] v.交往;结交10.contribute [熟义] v.贡献 [生义] v.促成;导致二、探规派生、合成1.personalised (派)=person+al+ise+ed adj. 个性化的2.hands on (合)=hands+on adj. 实践的3.individualised (派)=individual+ise+ed adj. 个性化的4.wirelessly (派)=wireless+ly adv. 无线地5.coin sized (合)=coin+sized adj. 硬币大小的6.built in (合)=built+in adj. 内置的7.marketable (派)=market+able adj. 可销售的8.aboveground (合)=above+ground adv. 在地面上9.socioeconomic (合)=socio+economic adj. 社会经济的三、复现重点单词1.explore v. 探索 2.accelerate v. 促进3.wander n. 游荡 4.model n. 模型5.facility n. 机构 6.origin n. 起源7.sample n. 样本 8.estimate v. 估算9.potential adj. 潜在的;可能的 10.approval n. 批准四、多积增分词块1.live online 在线直播2.personalised academic guidance 个性化学术指导3.hands on activities 实践活动4.change lives for the better 改善生活5.split into 分裂成6.meet global energy demands 满足全球能源需求7.contribute to 促成;导致8.a variety of 多种多样的“阅读理解”仿真限时训练(1)[A]语篇解读:本文是一篇应用文。文章介绍了四个面向中学生的科学暑期项目。1.选A 细节理解题。根据Program 1部分中“Explore your future career path ...most accomplished educators.”和Program 2部分中“If students are interested in ...prepare for the pre med path.”可知,这两个项目都有与职业相关的探索。2.选C 细节理解题。根据Program 3部分中“Wall Street 101+Investing & Trading+Budgeting & Beyond — 3 weeks Finance and Life Skills program for grades 9 12.”可知,Program 3是关于金融方面的项目,所以对金融感兴趣的学生最可能被这个项目吸引。3.选C 细节理解题。根据Program 4: Polygiene Summer Research Program部分中“Become a researcher with one on one guidance from a PhD candidate from a Top University.”可知,Polygiene暑期研究项目的特点是个性化指导。[B]语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者的祖父患有阿尔茨海默病,家人照顾困难。作者为解决这个问题发明了压力传感器设备监测祖父行动,以保障其安全。4.选D 细节理解题。根据第一段“Over the past 12 years ...but in vain.”和第二段“Then two years ago ...the bottom of his foot?”可知,照顾祖父的艰难促使作者寻求解决办法。5.选B 细节理解题。根据第二段“Once he stepped onto ...to the caregiver's smartphone.”可知,检测病人脚下压力的目的是监测他的行动。6.选A 细节理解题。根据第三段“After testing different materials ...sensitive ink particles (颗粒).”可知,橡胶太厚了,所以作者选择打印薄膜传感器,因为它很薄。7.选A 标题归纳题。通读全文,结合第一段可知,文章主要围绕作者为防止患有阿尔茨海默病的祖父走失,发明压力传感器设备来保障其安全的故事。[C]语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要讲述了多金属结核在深海产生氧气的新发现。8.选B 细节理解题。根据第二段“Until now, it was thought that ...the origins of life itself.”可知,这一发现的重要意义在于动摇了“氧气只能通过光合作用产生”的传统观点,引发了关于生命起源的新思考。9.选C 细节理解题。 根据第三段“The research team in Scotland ...called polymetallic nodules”以及第四段“These nodules — ‘effectively batteries in a rock,’ ...called seawater electrolysis (电解).”可知,深海中的氧气是通过多金属结核引发的海水电解过程产生的。10.选D 细节理解题。根据第五段“Researchers conducted tests on ...near the polymetallic nodules.”可知,研究人员关注多金属结核是为了探究其附近氧气含量升高的原因。11.选A 推理判断题。根据最后一段“A few years ago, a team of marine (海洋) biologists ...were untouched, plenty of life.”可知,开采多金属结核的区域几乎没有生命,而未被开采的区域则生命丰富,由此可推断出在开采金属结核时必须重视对海洋生态系统的保护。[D]语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了研究发现大城市容易导致社会经济隔离,并探讨了背后的机制及改善方法。12.选D 细节理解题。根据第二段“A team of researchers led ...crossed paths during the day.”可知,研究人员通过分析手机中的GPS数据来得出不同社会经济地位的人群日常接触频率的结论。13.选C 词义猜测题。根据第一段“But according to a new research ...to have diverse interactions.”以及第三段“The researchers found a clear ...to socioeconomic segregation.”可知,大城市居民更倾向于与同阶层人群互动,从而导致社会经济隔离。由此可推知,画线词“segregation”意为“隔离”,与Division意义相近。14.选B 推理判断题。根据第四段“But there is a large variety of ...mechanism for this phenomenon.”可知,作者以餐厅为例,说明大城市中因选择多样而导致不同阶层人群难以交汇,从而解释社会经济隔离的现象。15.选D 细节理解题。根据最后一段“When new shopping centers ...will promote diversity.”可知,Grusky建议将新的活动中心设在有助于促进多元交流的区域,以此缓解社会经济隔离问题。(共41张PPT)第五讲 习题讲评—每卷4篇阅读理解限时训练/练后讲评仿真限时训练(1)——2025·福建泉州高三下学期质检·阅读理解输入你的标题1(限时30分钟,满分37.5分,每小题2.5分)AScience Summer ProgramsLet your inner scientist come out to play and explore the wonders of the natural world: take part in one of the many science summer programs available.These programs and camps, tailored for middle and high schoolers, offer a treasure list of possibilities for learning and adventure.Seeking a boost for your current science classes Eager to check out different STEM fields There's a program for you!Program 1: World Scholars AcademyWorld Scholars Academy provides live online summer courses for students ages 12 -18 designed and taught by world -leading instructors from established universities.Explore your future career path and accelerate your success with personalised academic guidance and high level instruction from the world's most accomplished educators.Program 2: STEM/Medicine Programs at Leading UniversitiesOutset is a leading 1 -week pre -college program at top universities for 9th -12th graders interested in STEM, medicine and healthcare careers.If students are interested in a physician or healthcare career, Outset might be a great choice.We help students build confidence and prepare for the pre- med path.They also get to try hands -on activities and hear world- class speakers on their health career interest.Apply online today!Program 3: Teach Me Wall StreetWall Street 101+Investing & Trading+Budgeting & Beyond — 3 weeks Finance and Life Skills program for grades 9 -12.100% virtual program perfect for students with summer jobs, those who cannot travel and those who want to get themselves up for future financial success.Program 4: Polygiene Summer Research ProgramYour subject, your schedule, your project.Become a researcher with one- on- one guidance from a PhD candidate from a Top University.Polygiene research programs are available year- round and are proven to give students the ultimate edge in college admissions by helping you demonstrate who you are and what you care about. 语篇解读:本文是一篇应用文。文章介绍了四个面向中学生的科学暑期项目。√解析:细节理解题。根据Program 1部分中“Explore your future career path ...most accomplished educators.”和Program 2部分中“If students are interested in ...prepare for the pre med path.”可知,这两个项目都有与职业相关的探索。1.What do the first two programs have in common A.Career- related exploration.B.Career -planning courses.C.Offline guidance.D.Hands -on activities.√解析:细节理解题。根据Program 3部分中“Wall Street 101+Investing & Trading+Budgeting & Beyond — 3 weeks Finance and Life Skills program for grades 9 12.”可知,Program 3是关于金融方面的项目,所以对金融感兴趣的学生最可能被这个项目吸引。2.Which program most attracts a student interested in finance A.Program 1. B.Program 2.C.Program 3. D.Program 4.√解析:细节理解题。根据Program 4: Polygiene Summer Research Program部分中“Become a researcher with one- on- one guidance from a PhD candidate from a Top University.”可知,Polygiene暑期研究项目的特点是个性化指导。3.What is a feature of Polygiene Summer Research Program A.Given subjects.B.Fixed schedules.C.Individualised instruction.D.Admission guarantee.BWhen I was four, my grandfather suddenly got lost in a park one day.It was the first instance that informed us that he had Alzheimer's disease (阿尔茨海默病).Over the past 12 years, his worsening condition and his wandering have been worrying us.My aunt struggled to stay awake at night to watch over him, but often failed.Concerned about my aunt's well -being and my grandfather's safety, I searched widely for a solution, but in vain.Then two years ago, while looking after my grandfather, I was impressed by the moment when his foot landed on the floor.Why don't I put a pressure sensor on the bottom of his foot Once he stepped onto the floor and out of the bed, the pressure sensor would detect an increase in pressure caused by body weight and then wirelessly send an alarm to the caregiver's smartphone.My desire to create a sensor- based technology was born.When laying out my plan, I faced three main challenges.First, I had to create a wearable sensor.After testing different materials like rubber, which was too thick, I decided to print a film sensor with pressure- sensitive ink particles (颗粒).Next, I had to design a wearable wireless circuit.Thankfully, I was able to find out about the Bluetooth low energy technology, which produces little power and can be driven by a coin sized battery.Lastly, I learnt to code (编码) a smartphone app to turn the caregiver's smartphone into a remote monitor.Integrating these components, I successfully created two models: a built in sock sensor and a re -attachable one.Having tested it on my grandfather with 100% success in detecting his wandering, I beta -tested it at California care facilities last summer.Now, I'm using response from tests to improve it into a marketable product.One thing I'll never forget is when my device first caught my grandfather's wandering at night.At that moment, I was really struck by the power of technology to change lives for the better.语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者的祖父患有阿尔茨海默病,家人照顾困难。作者为解决这个问题发明了压力传感器设备监测祖父行动,以保障其安全。√解析:细节理解题。根据第一段“Over the past 12 years ...but in vain.”和第二段“Then two years ago ...the bottom of his foot?”可知,照顾祖父的艰难促使作者寻求解决办法。4.What drove the author to seek a solution A.His knowledge about Alzheimer's.B.The encouragement from his aunt.C.His worries about treating patients.D.The struggle of tending his grandfather.√解析:细节理解题。根据第二段“Once he stepped onto ...to the caregiver's smartphone.”可知,检测病人脚下压力的目的是监测他的行动。5.What is the purpose of detecting the pressure under a patient's feet A.To measure his weight.B.To monitor his motion.C.To record his walking pace.D.To estimate his health status.√解析:细节理解题。根据第三段“After testing different materials ...sensitive ink particles (颗粒).”可知,橡胶太厚了,所以作者选择打印薄膜传感器,因为它很薄。6.Why did the author choose a printed film sensor A.It's thin. B.It's energy -saving.C.It's coin- sized. D.It's wireless.√解析:标题归纳题。通读全文,结合第一段可知,文章主要围绕作者为防止患有阿尔茨海默病的祖父走失,发明压力传感器设备来保障其安全的故事。7.What is the best title of the text A.Protecting Wandering Loved OnesB.How Technology Empowers LivesC.The Challenges of Alzheimer's Disease CareD.A Family's Struggle with Alzheimer's DiseaseCResearchers exploring the lightless landscape of the Pacific Ocean floor think they've observed how oxygen is produced on the Earth.Until now, it was thought that oxygen was created only through photosynthesis (光合作用), a process that requires sunlight.But the discovery casts doubt on that idea and raises new questions about the origins of life itself.The research team in Scotland, believe oxygen is being produced by electrically charged material called polymetallic nodules (多金属结核), which range in size from a small particle to about the dimensions of a potato.These nodules — “effectively batteries in a rock,” Sweetman said — may use their electric charge to split seawater into hydrogen and oxygen in a process called seawater electrolysis (电解).Researchers conducted tests on the seafloor and also collected samples to test aboveground, and they came up with the same result: that oxygen levels increased near the polymetallic nodules.Seawater can be split into hydrogen and oxygen with 1.5 volts (伏特) of electricity, which is the amount in an AA battery.Researchers found that some of the nodules possessed as much as 0.95 volts of electricity, and multiple nodules together produced enough voltages.Polymetallic nodules contain metals such as manganese, nickel and cobalt, which can be used to make the lithium- ion batteries used in consumer electronics, appliances and electric vehicles.Franz Geiger, a Northwestern University chemistry professor, said that there may be enough polymetallic nodules in an area of the Pacific Ocean called the Clarion -Clipperton Zone to meet global energy demands for decades after.But mining would have to be conducted in a way that did not remove oxygen for life forms in that zone.“A few years ago, a team of marine (海洋) biologists went back to those areas mined 40 years ago and found essentially no life,” Geiger said.“And then a few hundred meters over to the left and right, where the nodules were untouched, plenty of life.”语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要讲述了多金属结核在深海产生氧气的新发现。√解析:细节理解题。根据第二段“Until now, it was thought that ...the origins of life itself.”可知,这一发现的重要意义在于动摇了“氧气只能通过光合作用产生”的传统观点,引发了关于生命起源的新思考。8.Why is the discovery significant A.It casts doubt on the existence of “dark oxygen”.B.It shakes the view on the source of oxygen.C.It shows the process of photosynthesis.D.It displays the origin of life itself.√解析:细节理解题。 根据第三段“The research team in Scotland ...called polymetallic nodules”以及第四段“These nodules — ‘effectively batteries in a rock,’ ...called seawater electrolysis (电解).”可知,深海中的氧气是通过多金属结核引发的海水电解过程产生的。9.What enables seawater electrolysis in the deep sea A.Photosynthesis.B.Sunlight reaching the seafloor.C.Polymetallic nodules.D.Chemical reactions in seawater.√解析:细节理解题。根据第五段“Researchers conducted tests on ...near the polymetallic nodules.”可知,研究人员关注多金属结核是为了探究其附近氧气含量升高的原因。10.Why are the nodules in spotlights A.To describe the mechanism in splitting seawater.B.To demonstrate how powerful AA batteries are.C.To stress the practicality of electricity generation.D.To explain why more oxygen exists near the nodules.√解析:推理判断题。根据最后一段“A few years ago, a team of marine (海洋) biologists ...were untouched, plenty of life.”可知,开采多金属结核的区域几乎没有生命,而未被开采的区域则生命丰富,由此可推断出在开采金属结核时必须重视对海洋生态系统的保护。11.What can we infer from Geiger's words A.Marine ecology must be respected while mining nodules.B.The Clarion -Clipperton Zone has no life due to mining.C.Marine biologists oppose mining in the ocean.D.Mining nodules is beneficial for marine life.DWe tend to think of large cities as melting pots — places where people from all sorts of backgrounds can associate and interact.But according to a new research, people in big cities tend to primarily interact with other individuals in the same socioeconomic level, while people in small cities and rural areas are much more likely to have diverse interactions.A team of researchers led by Stanford University used GPS data collected from 9.6 million cellphones in the United States to determine how often people of different socioeconomic statuses crossed paths during the day.After inferring each person's socioeconomic status from estimated rental prices on a housing marketing website, the researchers counted potential interactions between users over the course of the day — times where two cellphones had GPS pings (定位仪) within 50 meters of each other within a five minute window.They collected data on almost l.6 billion path -crossings.The researchers found a clear pattern that has been missed by similar studies in the past: large cities contributed to socioeconomic segregation.“That seems like an unexpected observation,” said Jure Leskovec, a professor of the team. “But there is a large variety of choices in big cities.In New York, you can spend $10 or $ 1,000 on a dinner, while if you live in a place with only one restaurant, everyone goes there, rich or poor.That seems to be the main mechanism for this phenomenon.”The good news is, there are ways to build cities to have more socioeconomic mixing.Looking at large cities, the researchers found that those that placed frequently- visited activity centres in between different neighborhood — instead of in the centre of each neighborhood — were less segregated.“We've long emphasised residential integration, but we now have a new way,” said Grusky, a member of the research team.“When new shopping centres and other activity centres are up for approval, we need to make sure they're located in places that will promote diversity.”√解析:细节理解题。根据第二段“A team of researchers led ...crossed paths during the day.”可知,研究人员通过分析手机中的GPS数据来得出不同社会经济地位的人群日常接触频率的结论。语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了研究发现大城市容易导致社会经济隔离,并探讨了背后的机制及改善方法。12.What helps the researchers reach their conclusion A.Studying people's interaction duration.B.Assessing residents' living distances.C.Surveying phone users in person.D.Analysing GPS data from cellphones.√解析:词义猜测题。根据第一段“But according to a new study ...to have diverse interactions.”以及第三段“The researchers found a clear ...to socioeconomic segregation.”可知,大城市居民更倾向于与同阶层人群互动,从而导致社会经济隔离。由此可推知,画线词“segregation”意为“隔离”,与Division意义相近。13.What does the underlined word “segregation” mean in paragraph 3 A.Integration. B.Development.C.Division. D.Imbalance.√解析:推理判断题。根据第四段“But there is a large variety of ...mechanism for this phenomenon.”可知,作者以餐厅为例,说明大城市中因选择多样而导致不同阶层人群难以交汇,从而解释社会经济隔离的现象。14.Why is “restaurant” mentioned in paragraph 4 A.To predict effects.B.To illustrate the finding.C.To present a solution.D.To make comparisons.√解析:细节理解题。根据最后一段“When new shopping centers ...will promote diversity.”可知,Grusky建议将新的活动中心设在有助于促进多元交流的区域,以此缓解社会经济隔离问题。15.What does Grusky propose to promote socioeconomic mixing in cities A.Limit choices in large cities.B.Increase the number of restaurants.C.Enhance the taste of community activities.D.Place activity centres in diversity rich areas.由阅读积词汇 一、明辨熟词生义1.tailor [熟义] n.裁缝 [生义] v.定制2.established [熟义] v.建立(过去式/过去分词)[生义] adj.著名的3.edge [熟义] n.边缘 [生义] n.优势4.lay out [熟义] 铺开,展开 [生义] 规划,安排5.drive [熟义] v.驾驶 [生义] v.驱动,为……提供动力6.strike [熟义] v.击打,罢工[生义] v.给(某人以……)印象7.cast [熟义] v.投掷;抛 [生义] v.使产生(怀疑等)8.conduct [熟义] v.引导;指挥 [生义] v.进行(实验等)9.associate [熟义] v.联想 [生义] v.交往;结交10.contribute [熟义] v.贡献 [生义] v.促成;导致二、探规派生、合成1.personalised (派)=person+al+ise+ed adj.个性化的2.hands on (合)=hands+on adj. 实践的3.individualised (派)=individual+ise+ed adj. 个性化的4.wirelessly (派)=wireless+ly adv. 无线地5.coin sized (合)=coin+sized adj. 硬币大小的6.built in (合)=built+in adj. 内置的7.marketable (派)=market+able adj. 可销售的8.aboveground (合)=above+ground adv. 在地面上9.socioeconomic (合)=socio+economic adj. 社会经济的三、复现重点单词1.explore v. 探索2.accelerate v. 促进3.wander n. 游荡4.model n. 模型5.facility n. 机构6.origin n. 起源7.sample n. 样本8.estimate v. 估算9.potential adj. 潜在的;可能的10.approval n. 批准四、多积增分词块1.live online 在线直播2.personalised academic guidance 个性化学术指导3.hands on activities 实践活动4.change lives for the better 改善生活5.split into 分裂成6.meet global energy demands 满足全球能源需求7.contribute to 促成;导致8.a variety of 多种多样的 展开更多...... 收起↑ 资源列表 第五讲 习题讲评 仿真限时训练(1).docx 第五讲 习题讲评 仿真限时训练(1).pptx