专题一 阅读理解 第五讲 习题讲评 仿真限时训练(2)课件(共40张PPT+ 练习(含答案)2026届高中英语二轮专题复习

资源下载
  1. 二一教育资源

专题一 阅读理解 第五讲 习题讲评 仿真限时训练(2)课件(共40张PPT+ 练习(含答案)2026届高中英语二轮专题复习

资源简介

仿真限时训练(2)——2025·广东省高三下学期二模·阅读理解
(限时30分钟,满分37.5分,每小题2.5分)
A
Boost Camp for KIDS FIRST! Film Critics
What is the Program
The KIDS FIRST! Film Critics program helps young people to share their views on media.It provides reviews of kid friendly movies, TV shows, and digital content to help families make informed entertainment choices.The program's mission is to educate youth about media and encourage critical thinking as consumers.
What You'll Do
Young critics review media rated PG and content created for younger audiences.They attend press screenings and openings, where they interview leading figures in the field.This gives them early access to new content.After gathering insights, they create written and video reviews.Their work is then shared through the social media platforms, reaching over 5 million viewers and receiving valuable feedback.This exposure helps establish them as a trusted voice in youth media criticism.
Boost Camp Schedule & Pricing
Want to join the program Improve your chances of passing the next audition (试镜) by attending our Boost Camp!
Details Information
Next audition deadline December 15
Winter Boost Camp January 11 February 11
Spring Boost Camp March 1 April 1
Camp schedule One 50 minute class per week, every Saturday, for 5 weeks
Cost $75 per class
Private class option If the camp schedule doesn't work for you, we offer private sessions.Reserve a 5 class package for D|S80 per session!
  For more information, visit our official website.
1.What is the goal of the KIDS FIRST! Film Critics program
A.To develop kids' media intelligence.
B.To support parents in educating kids.
C.To better kids' academic performance.
D.To provide entertaining activities for kids.
2.Which of the following is a responsibility of a film critic
A.Organizing a press screening event.
B.Assessing written and video reviews.
C.Responding to audiences' comments.
D.Communicating with industry experts.
                
3.What is the total cost for attending the Spring Boost Camp
A.$75.    B.$80.    C.$375.    D.$400.
B
Shane Gross is from Saskatchewan, Canada, a province far away from the sea, so his first underwater experiences were in a cold, green lake with a disposable film camera.Despite this, he's always been fascinated by the ocean, especially sharks, and watched Jaws countless times.After backpacking through Australia in 2009 and diving along the way, he decided to pursue his passion seriously.In 2011, he moved to the Bahamas to work as a dive instructor, which allowed him to spend more time in the water and improve his photography skills.
In 2017, while diving at one of their regular spots, “Sea Garden”, Gross and his friend encountered a turtle (海龟).They were deeply upset at the terrible scene — the turtle was trapped, struggling, and ultimately dying.Realizing there was nothing they could do to save it, Gross removed the abandoned fishing line wrapped around the turtle and documented the moment.His photograph later won first place in the conservation category of the 2019 International Ocean Art Underwater Photo Competition, bringing attention to the problem of sea waste that often goes unseen.
When asked about his approach to creating remarkable underwater photography, Shane Gross advises underwater photographers to go beyond just one image.He encourages them to document the entire scene they're passionate about, even if it means taking some shots above the water.Once you have a story to tell, create a shot list and keep shooting until you have recorded it fully.
For Shane, spending time in the ocean is deeply fulfilling.“I live a marine (海洋的) lifestyle,” he says.“But most people don't share this connection.” To bridge this gap, he created Bahamas Underwater, a book combining stories and vivid imagery to introduce people to marine ecosystems and their wonders.Shane recommends that taking the time to admire the breathtaking views of the ocean should be the initial step toward creating meaningful change — a shift from indifference to active care.
                
4.What can we learn about Shane Gross from paragraph 1
A.He grew up in the coastal area.
B.He longed to be a dive instructor.
C.He followed his childhood passion.
D.He did academic research on sharks.
5.Why did Shane take a photo of the sea turtle
A.To criticize overfishing.    B.To protect natural habitats.
C.To save the injured animal. D.To highlight marine pollution.
6.What is the key to good underwater photography according to paragraph 3
A.A large image. B.A unique scene.
C.A complete story. D.A strong motivation.
7.What does Shane suggest as the first step toward caring for the ocean
A.Promoting green lifestyles. B.Appreciating ocean's beauty.
C.Sharing marine knowledge. D.Documenting nature's wonders.
C
Distraction is often said to be the major cognitive (认知的) crisis of our time.In a recent article in The Atlantic, Rose Horowitch noted that “university students have trouble staying focused on even a poem”, and many American middle and high schools have shifted from literary texts to shorter passages.
Actually, accusations of declining attention are nothing new in modernity.Even in the early 20th century, Ezra Pound observed a shift from poetry to prose (散文), explaining it as a result of readers' inability to engage with the linguistic complexity of poetry.Over the decades, similar complaints about attention have continued.
Yet, Horowitch suggests that rather than a loss of reading ability, we may be witnessing a shift in consumption habits.Students now view reading books much like listening to old record albums — outdated.Meanwhile, the popularity of audiobooks continues to grow.This suggests that the issue is not an inability to read long novels but rather a shift in what people value.“Students can still read books,” Horowitch wrote.“They're just choosing not to.”
This raises a deeper question: What kind of attention do we truly need, and why Psychologists distinguish between focused attention and broader attention.In the famous Invisible Gorilla Experiment, participants counting basketball passes failed to notice a person in a gorilla suit dancing in the background.A wider focus, in contrast, may engage different cognitive skills and offer unique benefits.
Could the younger generation be developing valuable attention modes we fail to recognize What of the rapid, quick fire, written exchanges of instant messaging The art of making short and clever statements in 140 or 280 characters What about the skills and quick reactions needed in video games These new ways of engaging with content challenge us to rethink — with history as our guide — how we might approach long form culture in fresh and flexible ways.
8.What does the underlined word “accusations” in paragraph 2 mean
A.Criticisms. B.Origins.
C.Trends. D.Indicators.
9.What does the increase of audiobook listeners imply according to Horowitch
A.Printed books are less accessible.
B.Reading preferences have changed.
C.Digital reading devices are more popular.
D.Modern people have limited reading time.
10.Why does the author mention the Invisible Gorilla Experiment in paragraph 4
A.To display the difficulty of multitasking.
B.To illustrate the limitation of focused attention.
C.To prove the wide presence of distraction in daily life.
D.To stress the importance of cognitive flexibility in sports.
11.What will probably be discussed next
A.More valuable lessons taught by history.
B.Challenges facing the young generation.
C.The impact of technology on literacy skills.
D.Strategies for book reading in the digital age.
D
Needles, though essential for delivering many vital medicines, are not popular among patients.Many people experience discomfort or anxiety at the sight of a needle, making injections (注射) an unpleasant experience.Now, new research led by Giovanni Traverso at the Massachusetts Institute of Technology (MIT) offers a way to give medicine without this discomfort — by copying how squids (鱿鱼) shoot ink and water.
Dr.Traverso's tiny automated injectors are packaged in capsules that patients can swallow.Once inside the digestive system, the capsules break down, releasing the injectors, which then deliver drugs through the surface layer of stomach or other digestive organs and into the subsurface tissues below.This method allows patients to receive treatment without seeing or feeling a needle.
Although the technique is promising, it is not yet entirely reliable.For an injector to work effectively, it must be positioned almost perfectly upright against the target tissue.With skin injections, a medical professional can adjust the angle by hand, but inside the digestive system, this is much more difficult.
To solve this problem, Dr.Traverso turned to squids, which can shoot ink and water at high pressure in multiple directions.Inspired by this natural ability, he and his team worked with a medical company to develop tiny spring loaded devices that release fast streams of medicine when activated.Tests on digestive tissues from pigs and dogs showed that the devices can effectively give injections even at angles below 70°.
While human trials have yet to begin, Dr.Traverso hopes the technology will soon help people with diabetes, a disease that requires the patients to get multiple injections daily.A more convenient delivery system could make treatment easier and less stressful.But the potential applications extend beyond diabetes — similar devices may one day be used to administer vaccines, making immunization (免疫接种) more accessible.If all goes well, fear of needles could become a thing of the past.
12.What can we learn about the new injectors from the first two paragraphs
A.They are made from squid ink.
B.They are invisible to human eyes.
C.They enjoy popularity among patients.
D.They operate within the digestive system.
13.What challenge does Traverso's technique face
A.Keeping the injector at a correct angle.
B.Finding a proper site for drug delivery.
C.Having reliable medical professionals.
D.Accessing the deep digestive system.
14.What can we infer about the technology from the last paragraph
A.It proves effective in human trials.
B.It may cure people of needle anxiety.
C.It shows promises for future applications.
D.It will reduce the cost of diabetes treatment.
15.Which of the following is the best title for the text
A.The Secret of Squid Ink Shooting
B.Painless Injection: A Gift from Squid
C.Nature: A Guide for Medical Innovation
D.The Development of Injection Techniques
由阅读积词汇 
一、明辨熟词生义
1.figure [熟义] n.数字,体形   [生义] n.人物
2.work [熟义] v.工作 [生义] n.成果,作品
3.document [熟义] n.文件 [生义] v.记录
4.bridge [熟义] n.桥 [生义] v.弥合
5.challenge [熟义] n.挑战 [生义] v.要求
6.position [熟义] n.位置 [生义] v.安置;使处于
二、探规派生、合成
1.kid friendly (合)=kid+friendly adj.  适合儿童的
2.critical (派)=critic+al adj. 批判的
3.leading (派)=lead+ing adj. 主要的
4.underwater (合)=under+water adj. 水下的
5.countless (派)=count+less adj. 无数的
6.inability (派)=in+ability n. 无能;无力
7.audiobook (合)=audio+book n. 有声书
8.injection (派)=inject+ion n. 注射
9.digestive (派)=digest+ive adj. 消化的
三、复现重点单词
1.content n.    内容     2.mission n. 使命
3.consumer n. 消费者 4.schedule n. 时间表,安排
5.dive v. 潜水 6.photography n. 摄影
7.ecosystem n. 生态系统 8.distraction n. 注意力分散
9.attention n. 注意力 10.shift n. 转变
11.consumption n. 消费 12.release v. 释放
13.technique n. 技术;方法 14.device n. 装置;设备
15.convenient adj. 方便的
四、多积增分词块
1.critical thinking          批判性思维
2.written and video reviews 文字和视频评论
3.reserve a package 预订套餐
4.underwater experiences 水下经历
5.a dive instructor 潜水教练
6.conservation category 保护类别
7.distinguish between ...and ... 区分……和……
8.be essential for 对……至关重要
9.turn to 求助于;转向
10.at high pressure 在高压力下
“阅读理解”仿真限时训练(2)
[A]
语篇解读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了 KIDS FIRST!影评人项目及其相关的训练营信息。
1.选A 细节理解题。根据What is the Program?部分中的“The program's mission is to educate youth about media and encourage critical thinking as consumers.” 可知,该项目旨在教育青少年了解媒体并鼓励他们作为消费者进行批判性思考,其目的是培养孩子们的媒体素养。
2.选D 细节理解题。根据What You'll Do 部分中的“They attend press screenings and openings, where they interview leading figures in the field.”可知,参与者将有机会参加新闻放映和首映式,并采访业内重要人物,因此影评人将与行业专家进行交流。
3.选C 细节理解题。根据Boost Camp Schedule & Pricing部分中的“One 50 minute class per week, every Saturday, for 5 weeks” 以及 “D|S75 per class”可知,课程每周六一次,共5节,每节课75美元,因此总费用为75×5=375 美元。
[B]
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章讲述了 Shane Gross 的海洋摄影之路。他从小热爱海洋,尤其是鲨鱼,成年后成为一名水下摄影师,致力于通过摄影唤起人们对海洋保护的关注。
4.选C 细节理解题。根据第一段中的“he's always been fascinated ...to pursue his passion seriously” 可知,Shane 从小对海洋充满热爱,在成年后通过潜水旅行坚定了追随这份热爱的决心,因此他一直在追寻自己的海洋梦想。
5.选D 推理判断题。根据第二段中的“His photograph later won first ...waste that often goes unseen.” 可推知,Shane 拍摄该照片的目的在于揭示海洋污染的问题,特别是那些被人忽视的海洋垃圾问题,从而提高公众意识。
6.选C 细节理解题。根据第三段中的“Once you have a story to tell, create a shot list and keep shooting until you have recorded it fully.”可知,水下摄影不仅仅是拍摄画面,更重要的是讲述一个完整的故事。因此,成功的关键在于围绕一个完整的故事进行持续拍摄。
7.选B 细节理解题。根据最后一段中的“taking the time to admire ...indifference to active care” 可知,Shane 认为欣赏海洋的美是激发人们保护意识的第一步,这样才能从冷漠转变为积极行动。
[C]
语篇解读:本文是一篇议论文。文章探讨了注意力分散在现代社会中的普遍现象,并分析了这一变化背后的多种因素,包括技术发展、阅读习惯的转变以及注意力类型的多样性。
8.选A 词义猜测题。根据第二段中“Over the decades, similar complaints about attention have continued.”可知,此处讲述的是关于注意力下降的持续性抱怨,由此推断前文中的 “accusations” 表示人们对注意力分散现象的“指责”或“控诉”。A项 “criticisms (批评,指责)”与此含义相符。
9.选B 细节理解题。根据第三段“Students now view reading ...audiobooks continues to grow.”可知,有声书日益流行,而传统纸质阅读被一些学生认为是过时的行为。这表明人们的阅读偏好已经发生了变化,从纸质书转向了音频形式。
10.选B 推理判断题。根据第四段关于“Invisible Gorilla Experiment”的描述可知,实验揭示了过于集中注意力可能会忽略重要信息的现象。因此作者提到这一实验目的是说明专注型注意力的局限性,引出对广泛型注意力的探讨。
11.选D 推理判断题。根据最后一段中“These new ways of engaging ...in fresh and flexible ways.” 可推知,作者鼓励我们在数字化背景下,以更新、更灵活的方式重新接触长篇文化。由此判断,下文可能会进一步探讨在数字时代如何建立适应新媒介的阅读策略。
[D]
语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了一项灵感来源于鱿鱼喷墨机制的新型无痛注射技术。这项技术通过可吞服胶囊中的微型注射器在体内完成药物输送,旨在减轻患者对针头的恐惧,并提高治疗的便利性和效率。
12.选D 细节理解题。根据第二段 “Dr.Traverso's tiny automated ...subsurface tissues below.” 可知,这种注射器在被患者吞下后会在消化系统内完成工作,从而实现药物的注射。
13.选A 细节理解题。根据第三段“For an injector to work ...this is much more difficult.” 可知,技术的主要挑战在于如何在体内保持注射器准确的角度,从而实现有效注射。
14.选C 推理判断题。根据最后一段“Dr.Traverso hopes the technology ...making immunization (免疫接种) more accessible.” 可推知,这项无痛注射技术未来可广泛应用于糖尿病治疗、疫苗接种等领域,具有广阔的发展前景。
15.选B 标题归纳题。根据第一段最后一句以及全文内容可知,文章围绕“无痛注射”这一创新技术展开介绍,描述了其灵感来源、工作原理以及潜在益处。(共40张PPT)
仿真限时训练(2)——2025·广东省高三下学期二模·阅读理解输入你的标题
1
(限时30分钟,满分37.5分,每小题2.5分)
A
Boost Camp for KIDS FIRST! Film Critics
What is the Program
The KIDS FIRST! Film Critics program helps young people to share their views on media.It provides reviews of kid -friendly movies, TV shows, and digital content to help families make informed entertainment choices.The program's mission is to educate youth about media and encourage critical thinking as consumers.
What You'll Do
Young critics review media rated PG and content created for younger audiences.They attend press screenings and openings, where they interview leading figures in the field.This gives them early access to new content.After gathering insights, they create written and video reviews.Their work is then shared through the social media platforms, reaching over 5 million viewers and receiving valuable feedback.This exposure helps establish them as a trusted voice in youth media criticism.
Boost Camp Schedule & Pricing
Want to join the program Improve your chances of passing the next audition (试镜) by attending our Boost Camp!
Details Information
Next audition deadline December 15
Winter Boost Camp January 11 February 11
Spring Boost Camp March 1 April 1
Camp schedule One 50 minute class per week, every Saturday, for 5 weeks
Cost $75 per class
Private class option If the camp schedule doesn't work for you, we offer private sessions.Reserve a 5 class package for $80 per session!
 For more information, visit our official website.

解析:细节理解题。根据What is the Program?部分中的“The program's mission is to educate youth about media and encourage critical thinking as consumers.” 可知,该项目旨在教育青少年了解媒体并鼓励他们作为消费者进行批判性思考,其目的是培养孩子们的媒体素养。
语篇解读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了 KIDS FIRST!影评人项目及其相关的训练营信息。
1.What is the goal of the KIDS FIRST! Film Critics program
A.To develop kids' media intelligence.
B.To support parents in educating kids.
C.To better kids' academic performance.
D.To provide entertaining activities for kids.

解析:细节理解题。根据What You'll Do 部分中的“They attend press screenings and openings, where they interview leading figures in the field.”可知,参与者将有机会参加新闻放映和首映式,并采访业内重要人物,因此影评人将与行业专家进行交流。
2.Which of the following is a responsibility of a film critic
A.Organizing a press screening event.
B.Assessing written and video reviews.
C.Responding to audiences' comments.
D.Communicating with industry experts.

解析:细节理解题。根据Boost Camp Schedule & Pricing部分中的“One 50 minute class per week, every Saturday, for 5 weeks” 以及 “D|S75 per class”可知,课程每周六一次,共5节,每节课75美元,因此总费用为75×5=375 美元。
3.What is the total cost for attending the Spring Boost Camp
A.$75. B.$80.
C.$375. D.$400.
B
Shane Gross is from Saskatchewan, Canada, a province far away from the sea, so his first underwater experiences were in a cold, green lake with a disposable film camera.Despite this, he's always been fascinated by the ocean, especially sharks, and watched Jaws countless times.After backpacking through Australia in 2009 and diving along the way, he decided to pursue his passion seriously.In 2011, he moved to the Bahamas to work as a dive instructor, which allowed him to spend more time in the water and improve his photography skills.
In 2017, while diving at one of their regular spots, “Sea Garden”, Gross and his friend encountered a turtle (海龟).They were deeply upset at the terrible scene — the turtle was trapped, struggling, and ultimately dying.Realizing there was nothing they could do to save it, Gross removed the abandoned fishing line wrapped around the turtle and documented the moment.His photograph later won first place in the conservation category of the 2019 International Ocean Art Underwater Photo Competition, bringing attention to the problem of sea waste that often goes unseen.
When asked about his approach to creating remarkable underwater photography, Shane Gross advises underwater photographers to go beyond just one image.He encourages them to document the entire scene they're passionate about, even if it means taking some shots above the water.Once you have a story to tell, create a shot list and keep shooting until you have recorded it fully.
For Shane, spending time in the ocean is deeply fulfilling.“I live a marine (海洋的) lifestyle,” he says.“But most people don't share this connection.” To bridge this gap, he created Bahamas Underwater, a book combining stories and vivid imagery to introduce people to marine ecosystems and their wonders.Shane recommends that taking the time to admire the breathtaking views of the ocean should be the initial step toward creating meaningful change — a shift from indifference to active care.
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章讲述了 Shane Gross 的海洋摄影之路。他从小热爱海洋,尤其是鲨鱼,成年后成为一名水下摄影师,致力于通过摄影唤起人们对海洋保护的关注。

解析:细节理解题。根据第一段中的“he's always been fascinated ...to pursue his passion seriously” 可知,Shane 从小对海洋充满热爱,在成年后通过潜水旅行坚定了追随这份热爱的决心,因此他一直在追寻自己的海洋梦想。
4.What can we learn about Shane Gross from paragraph 1
A.He grew up in the coastal area.
B.He longed to be a dive instructor.
C.He followed his childhood passion.
D.He did academic research on sharks.

解析:推理判断题。根据第二段中的“His photograph later won first ...waste that often goes unseen.” 可推知,Shane 拍摄该照片的目的在于揭示海洋污染的问题,特别是那些被人忽视的海洋垃圾问题,从而提高公众意识。
5.Why did Shane take a photo of the sea turtle
A.To criticize overfishing.
B.To protect natural habitats.
C.To save the injured animal.
D.To highlight marine pollution.

解析:细节理解题。根据第三段中的“Once you have a story to tell, create a shot list and keep shooting until you have recorded it fully.”可知,水下摄影不仅仅是拍摄画面,更重要的是讲述一个完整的故事。因此,成功的关键在于围绕一个完整的故事进行持续拍摄。
6.What is the key to good underwater photography according to paragraph 3
A.A large image. B.A unique scene.
C.A complete story. D.A strong motivation.

解析:细节理解题。根据最后一段中的“taking the time to admire ...indifference to active care” 可知,Shane 认为欣赏海洋的美是激发人们保护意识的第一步,这样才能从冷漠转变为积极行动。
7.What does Shane suggest as the first step toward caring for the ocean
A.Promoting green lifestyles.
B.Appreciating ocean's beauty.
C.Sharing marine knowledge.
D.Documenting nature's wonders.
C
Distraction is often said to be the major cognitive (认知的) crisis of our time.In a recent article in The Atlantic, Rose Horowitch noted that “university students have trouble staying focused on even a poem”, and many American middle and high schools have shifted from literary texts to shorter passages.
Actually, accusations of declining attention are nothing new in modernity.Even in the early 20th century, Ezra Pound observed a shift from poetry to prose (散文), explaining it as a result of readers' inability to engage with the linguistic complexity of poetry.Over the decades, similar complaints about attention have continued.
Yet, Horowitch suggests that rather than a loss of reading ability, we may be witnessing a shift in consumption habits.Students now view reading books much like listening to old record albums — outdated.Meanwhile, the popularity of audiobooks continues to grow.This suggests that the issue is not an inability to read long novels but rather a shift in what people value.“Students can still read books,” Horowitch wrote.“They're just choosing not to.”
This raises a deeper question: What kind of attention do we truly need, and why Psychologists distinguish between focused attention and broader attention.In the famous Invisible Gorilla Experiment, participants counting basketball passes failed to notice a person in a gorilla suit dancing in the background.A wider focus, in contrast, may engage different cognitive skills and offer unique benefits.
Could the younger generation be developing valuable attention modes we fail to recognize What of the rapid, quick fire, written exchanges of instant messaging The art of making short and clever statements in 140 or 280 characters What about the skills and quick reactions needed in video games These new ways of engaging with content challenge us to rethink — with history as our guide — how we might approach long form culture in fresh and flexible ways.
语篇解读:本文是一篇议论文。文章探讨了注意力分散在现代社会中的普遍现象,并分析了这一变化背后的多种因素,包括技术发展、阅读习惯的转变以及注意力类型的多样性。

解析:词义猜测题。根据第二段中“Over the decades, similar complaints about attention have continued.”可知,此处讲述的是关于注意力下降的持续性抱怨,由此推断前文中的 “accusations” 表示人们对注意力分散现象的“指责”或“控诉”。A项 “criticisms (批评,指责)”与此含义相符。
8.What does the underlined word “accusations” in paragraph 2 mean
A.Criticisms. B.Origins.
C.Trends. D.Indicators.

解析:细节理解题。根据第三段“Students now view reading ...audiobooks continues to grow.”可知,有声书日益流行,而传统纸质阅读被一些学生认为是过时的行为。这表明人们的阅读偏好已经发生了变化,从纸质书转向了音频形式。
9.What does the increase of audiobook listeners imply according to Horowitch
A.Printed books are less accessible.
B.Reading preferences have changed.
C.Digital reading devices are more popular.
D.Modern people have limited reading time.

解析:推理判断题。根据第四段关于“Invisible Gorilla Experiment”的描述可知,实验揭示了过于集中注意力可能会忽略重要信息的现象。因此作者提到这一实验目的是说明专注型注意力的局限性,引出对广泛型注意力的探讨。
10.Why does the author mention the Invisible Gorilla Experiment in paragraph 4
A.To display the difficulty of multitasking.
B.To illustrate the limitation of focused attention.
C.To prove the wide presence of distraction in daily life.
D.To stress the importance of cognitive flexibility in sports.

解析:推理判断题。根据最后一段中“These new ways of engaging ...in fresh and flexible ways.” 可推知,作者鼓励我们在数字化背景下,以更新、更灵活的方式重新接触长篇文化。由此判断,下文可能会进一步探讨在数字时代如何建立适应新媒介的阅读策略。
11.What will probably be discussed next
A.More valuable lessons taught by history.
B.Challenges facing the young generation.
C.The impact of technology on literacy skills.
D.Strategies for book reading in the digital age.
D
Needles, though essential for delivering many vital medicines, are not popular among patients.Many people experience discomfort or anxiety at the sight of a needle, making injections (注射) an unpleasant experience.Now, new research led by Giovanni Traverso at the Massachusetts Institute of Technology (MIT) offers a way to give medicine without this discomfort — by copying how squids (鱿鱼) shoot ink and water.
Dr.Traverso's tiny automated injectors are packaged in capsules that patients can swallow.Once inside the digestive system, the capsules break down, releasing the injectors, which then deliver drugs through the surface layer of stomach or other digestive organs and into the subsurface tissues below.This method allows patients to receive treatment without seeing or feeling a needle.
Although the technique is promising, it is not yet entirely reliable.For an injector to work effectively, it must be positioned almost perfectly upright against the target tissue.With skin injections, a medical professional can adjust the angle by hand, but inside the digestive system, this is much more difficult.
To solve this problem, Dr.Traverso turned to squids, which can shoot ink and water at high pressure in multiple directions.Inspired by this natural ability, he and his team worked with a medical company to develop tiny spring loaded devices that release fast streams of medicine when activated.Tests on digestive tissues from pigs and dogs showed that the devices can effectively give injections even at angles below 70°.
While human trials have yet to begin, Dr.Traverso hopes the technology will soon help people with diabetes, a disease that requires the patients to get multiple injections daily.A more convenient delivery system could make treatment easier and less stressful.But the potential applications extend beyond diabetes — similar devices may one day be used to administer vaccines, making immunization (免疫接种) more accessible.If all goes well, fear of needles could become a thing of the past.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了一项灵感来源于鱿鱼喷墨机制的新型无痛注射技术。这项技术通过可吞服胶囊中的微型注射器在体内完成药物输送,旨在减轻患者对针头的恐惧,并提高治疗的便利性和效率。

解析:细节理解题。根据第二段 “Dr.Traverso's tiny automated ...subsurface tissues below.” 可知,这种注射器在被患者吞下后会在消化系统内完成工作,从而实现药物的注射。
12.What can we learn about the new injectors from the first two paragraphs
A.They are made from squid ink.
B.They are invisible to human eyes.
C.They enjoy popularity among patients.
D.They operate within the digestive system.

解析:细节理解题。根据第三段“For an injector to work ...this is much more difficult.” 可知,技术的主要挑战在于如何在体内保持注射器准确的角度,从而实现有效注射。
13.What challenge does Traverso's technique face
A.Keeping the injector at a correct angle.
B.Finding a proper site for drug delivery.
C.Having reliable medical professionals.
D.Accessing the deep digestive system.

解析:推理判断题。根据最后一段“Dr.Traverso hopes the technology ...making immunization (免疫接种) more accessible.” 可推知,这项无痛注射技术未来可广泛应用于糖尿病治疗、疫苗接种等领域,具有广阔的发展前景。
14.What can we infer about the technology from the last paragraph
A.It proves effective in human trials.
B.It may cure people of needle anxiety.
C.It shows promises for future applications.
D.It will reduce the cost of diabetes treatment.

解析:标题归纳题。根据第一段最后一句以及全文内容可知,文章围绕“无痛注射”这一创新技术展开介绍,描述了其灵感来源、工作原理以及潜在益处。
15.Which of the following is the best title for the text
A.The Secret of Squid Ink Shooting
B.Painless Injection: A Gift from Squid
C.Nature: A Guide for Medical Innovation
D.The Development of Injection Techniques
由阅读积词汇 
一、明辨熟词生义
1.figure [熟义] n.数字,体形 [生义] n.人物
2.work [熟义] v.工作    [生义] n.成果,作品
3.document [熟义] n.文件  [生义] v.记录
4.bridge [熟义] n.桥  [生义] v.弥合
5.challenge [熟义] n.挑战  [生义] v.要求
6.position [熟义] n.位置   [生义] v.安置;使处于
二、探规派生、合成
1.kid friendly (合)=kid+friendly adj. 适合儿童的
2.critical (派)=critic+al adj. 批判的
3.leading (派)=lead+ing adj. 主要的
4.underwater (合)=under+water adj. 水下的
5.countless (派)=count+less adj. 无数的
6.inability (派)=in+ability n. 无能;无力
7.audiobook (合)=audio+book n. 有声书
8.injection (派)=inject+ion n. 注射
9.digestive (派)=digest+ive adj. 消化的
三、复现重点单词
1.content n.     内容
2.mission n. 使命
3.consumer n. 消费者
4.schedule n. 时间表,安排
5.dive v. 潜水
6.photography n. 摄影
7.ecosystem n. 生态系统
8.distraction n. 注意力分散
9.attention n. 注意力
10.shift n. 转变
11.consumption n. 消费
12.release v. 释放
13.technique n. 技术;方法
14.device n. 装置;设备
15.convenient adj. 方便的
四、多积增分词块
1.critical thinking 批判性思维
2.written and video reviews 文字和视频评论
3.reserve a package 预订套餐
4.underwater experiences 水下经历
5.a dive instructor 潜水教练
6.conservation category 保护类别
7.distinguish between ...and ... 区分……和……
8.be essential for 对……至关重要
9.turn to 求助于;转向
10.at high pressure 在高压力下

展开更多......

收起↑

资源列表