资源简介 仿真限时训练(4)——2025·鄂东南高三下学期联考·阅读理解(限时30分钟,满分37.5分,每小题2.5分)AAn arts and culture guide to Turin, ItalyWith an international singing contest in Turin, explore its cultural highlights — from a secret architect's apartment to dynamic street art.Museo Casa MollinoThis museum is the former house of the famous Italian architect Carlo Mollino.He redesigned it in the 1960s as a secret shelter, never telling anyone about the apartment and never actually spending a single night there.Instead, he created a kind of pharaoh's tomb; symbols of ancient Egypt and surrealist (超现实主义) details can be found everywhere, from zebra and leopard print to a 19th century boat shaped bed.Now a father son team manages this fascinating historic home and offers enthusiastic guided tours.Museo Nazionale del CinemaTurin's Museo Nazionale del Cinema serves as a major landmark of the city.What was designed and constructed as a Jewish temple in 1889 now houses an engaging permanent collection of devices, objects, posters and other souvenirs, showing the history of movies.There's also a lift to the roof, offering incredible sights of the city and its mountainous background.Turin street artTo see a more contemporary side of Turin's artistic offering, take a walking Guided Street Art Tour through the city's lively street art neighbourhoods.Turin has long been a center for street artists, with works from famous international artists dotted all around town and now several festivals celebrating the genre held here each year.Fans of street art will be impressed by the city's many large wall paintings, including pieces by Austrian artist Nychos and Italian artist Millo.1.What can you see in Museo Casa Mollino now A.A pharaoh's tomb. B.Wild animals' tracks.C.Ancient Egyptian elements. D.Carlo Mollino's boat.2.What does Museo Nazionale del Cinema mainly exhibit A.Film related items. B.Views of the city.C.Views of the mountains. D.Items from the Jewish temple.3.What does the text suggest about Turin's cultural offerings A.They are limited to indoor galleries.B.They are mainly traditional and classical.C.They focus mostly on museum collections.D.They include energetic street art neighborhoods.BGhanaian photojournalist Paul Ninson arrived in New York five years ago with a passion for visual storytelling.To his surprise, the city's libraries and museums held more photographs documenting Africa's past and present than he had ever seen in Ghana.“How could our history be better kept here than at home?” he wondered.This realization became the start of his life's work: to build a library in Ghana where Africans could reclaim their stories through photography.Growing up, Ninson loved family stories told by his grandparents, but photography was seen as an unwise career choice in Ghana.However, he sold his smartphone to buy a camera and taught himself the skill.His early projects, like recording a Kenyan community started by women pursuing freedom, strengthened his belief that Africans must own their visual history.In 2019, Ninson joined a photography school in New York.There, he eagerly read hundreds of photobooks — a clear difference from Ghana, where such books were rare.When museums refused to share their records, Ninson promised to build his own library.He searched secondhand stores, asked publishers for help, and filled storage units with over 30,000 books, even using up all his credit card limits.His friend Brandon Stanton's D|S1.2 million online fundraiser made the dream possible.With the funds, Ninson shipped the books to Ghana and established the library.On a December morning in 2022, the Dikan Center — “take the lead” in Ghana's Akan language — opened in Accra, near the Gulf of Guinea's historic coast.The library's two collections celebrate African views: one focuses on Africa and Africans living abroad, the other displays works by photographers worldwide.Among its treasures is Ninson's first New York purchase:The Gold Coast Yesterday and Today, a 1940s photobook documenting Ghana's history before it gained independence in 1957.“It reminds us where we've been and where we're going,” he says.4.What inspired Ninson to create African's own visual history A.Finding photobooks in secondhand stores.B.Studying at a New York photography school.C.Developing his family storytelling traditions.D.Finding more African records overseas than locally.5.Why is The Gold Coast Yesterday and Today important A.It contains stories from his grandparents.B.It was donated by a photography school.C.It shows Ghana's history under foreign rule.D.It was Ninson's first photobook purchase in New York.6.What can best describe Paul Ninson's character as highlighted in the text A.Ambitious and humorous. B.Creative and sympathetic.C.Conventional and home centered. D.Committed and forward thinking.7.What does Ninson's story mainly inspire us to do A.Value teamwork in cultural projects.B.Use technology to document history.C.Pursue cultural goals through determined action.D.Rely on external institutions for heritage protection.CMany of us wake up constantly throughout the night and a growing number are simply too addicted to our smartphones to put them down and go to bed.But what's the worst kind of sleep for your health Reporting in the journal Sleep, lead author Patrick Finan, and his colleagues conducted one of the first studies comparing the two types of sleep — interrupted sleep and short sleep — in a group of 62 healthy men and women who were good sleepers.The participants spent three days and nights in a sleep lab and answered questions about their mood every evening before nodding off.A third were randomly assigned to be woken up several times a night, another third were not allowed to go to sleep until later but weren't woken up, and the final group, which acted as the control, was allowed to sleep uninterrupted through the night.When Finan compared the three groups' mood ratings, he found that the interrupted and short sleepers both showed drops in positive mood after the first night.But on the next nights, the interrupted sleepers continued to report declining positive feelings while the short sleepers did not — they stayed at about the same level they had reported after the first night.When he looked at the brain patterns of the two disrupted sleep groups, he found that those who woke up repeatedly showed less slow_wave_sleep,_or the deep sleep that is normally linked to feeling restored and rested, than those getting the same amount of sleep but in a continuous session.“We saw a drop in slow wave sleep so large and sudden, and it was associated with a striking drop in positive mood that was significantly different than in the other group,” he says.As he notes, “we should be paying attention to not just the quantity or quality of sleep, and not simply the quantity or quality of mood or emotions, but the combination of the two.”8.What was the main purpose of the final group in the study A.To provide standard sleep data for comparison.B.To test the effect of sleep length on mood changes.C.To measure the impact of mood on sleep quality.D.To compare different methods of sleep interruption.9.Which situation best matches the study's findings A.A student stays up all night but feels fine after sleeping.B.A nurse with frequent night interruptions feels worse over time.C.A programmer sleeping 4 hours undisturbed stays positive.D.A parent wakes once but can no longer fall asleep.10.What does the underlined term “slow wave sleep” in paragraph 3 most likely refer to A.Light, easily disturbed sleep. B.Refreshing deep sleep.C.Dream related sleep. D.dreamy pre sleep state.11.Which of the following is the suitable title for the text A.How Smartphone Use Before Bed Threatens PeopleB.Why Deep Sleep Matters More Than Sleep DurationC.Why Interrupted Sleep Is Worse Than Short SleepD.How to Improve Sleep Quality in a Busy WorldDAs a social psychologist, I have devoted my research career to a simple, but universal question: what makes for a good life, and how can we achieve it Historically, we have been presented with two possibilities: pursuing a life of happiness, or a life of meaning.Each of these paths has its benefits, but decades of psychological research have also revealed their limits.The current cultural conception of happiness, for example, can work against us finding fulfillment.Today many expect it to come from individual success, making negative emotions seem like personal failures.Ask the Danes and Finns, who consistently rank among the happiest people in the world, what their secret is and they'll tell you this: lower your expectations.It sounds good, doesn't it But it's a bit like being a college student who only takes easy courses to be sure of getting good grades.Might there be more to life than simple pleasures and relaxing comfort Then there's the meaningful life.We often imagine that meaning flows from trying to change the world.The pressure to realise it can be taxing, and feels out of reach for most of us.Once again, the research shows that lowering our sights and focusing on the little things can offer a more achievable sense of meaning.Often people find it in routines like taking care of family, volunteering in the community.But there is also a dark side: researchers have found that it can encourage people to draw sharp lines between those with a shared identity and those without.It can come at the expense of sympathy for those unlike us.All this led me to outline a third route to fulfillment: a psychologically rich life, one filled with diverse, unusual and interesting experiences that change your viewpoint; a life with ups and downs, variety and complexity.Such experiences can kick start the psychological immune (免疫) system, making us able to bounce back more easily.Most importantly, it is accessible to everyone.Better still, it can have meaning and happiness as its byproduct.12.What does the comparison to a college student taking easy courses imply A.Academic success ensures lifelong fulfillment.B.Lowering expectations guarantees happiness.C.Simple pleasures are essential for mental health.D.Avoiding challenges limits deeper experiences.13.What problem may arise from focusing on meaningful routines A.Lower personal joy. B.Less care for other groups.C.Too much pressure. D.Harm to family bonds.14.What is the key feature of psychological richness according to the text A.It wins social recognition.B.It meets everyone's needs.C.It enhances adaptability to challenges.D.It provides immediate happiness.15.What is the author's main purpose in writing the text A.To introduce a new life philosophy.B.To criticize interpretations of success.C.To promote positive psychology.D.To compare happiness strategies.由阅读积词汇 一、明辨熟词生义1.piece [熟义] n.一块,一片 [生义] n.一部作品2.hold [熟义] v.拿着;抓住 [生义] v.保存;存贮3.clear [熟义] adj.清晰的 [生义] adj.明显的4.act [熟义] v.表演 [生义] v.充当,起作用5.drop [熟义] v.(意外地)落下,掉下,使落下 [生义] n.下降;下跌;减少6.route [熟义] n.路线 [生义] n.途径二、探规派生、合成1.father son (合)=father+son adj. 父子搭档的2.engaging (派)=engage+ing adj. 吸引人的3.photojournalist (派+合)=photo+journal+ist n. 摄影记者4.secondhand (合)=second+hand adj. 二手的5.uninterrupted (派)=un+interrupted adj. 不间断的6.restored (派)=restore+ed adj. 恢复的7.achievable (派)=achieve+able adj. 可实现的8.psychologically (派)=psychological+ly adv. 心理上地三、复现重点单词1.architect n. 建筑师 2.shelter n. 避难所3.collection n. 收藏品 4.contemporary adj. 现代的5.storage n. 存储 6.treasure n. 珍品7.participant n. 参与者;参加者 8.assign v. 分配;指派9.pattern n. 模式;形态 10.conception n. 理念;观念11.identity n. 身份;认同四、多积增分词块1.be dotted all around 被分布在各处2.reclaim their stories 重拾他们的故事3.a career choice 职业选择4.online fundraiser 在线筹款活动5.take the lead 领先;带头6.nod off 打瞌睡;打盹7.pursue a life of 追求……的人生8.work against 对……起反作用;阻碍9.lower one's expectations 降低某人的期待10.bounce back 恢复;反弹“阅读理解”仿真限时训练(4)[A]语篇解读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了意大利都灵的艺术和文化亮点,包括莫利诺之家博物馆、国家电影博物馆以及充满活力的街头艺术街区。1.选C 细节理解题。根据Museo Casa Mollino部分中的“He redesigned it in the 1960s ...19th century boat shaped bed.” 可知,在莫利诺之家博物馆可以看到古埃及元素。2.选A 细节理解题。根据Museo Nazionale del Cinema部分中的“What was designed and constructed ...showing the history of movies.”可知,国家电影博物馆主要展示与电影相关的物品。3.选D 细节理解题。根据Turin street art部分中的“To see a more contemporary side ...held here each year.” 可知,都灵的文化活动包括充满活力的街头艺术街区。[B]语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了加纳摄影记者保罗·尼森为了重拾非洲的视觉历史,在纽约收集了大量摄影书籍,并最终在加纳建立了迪坎中心图书馆的故事。4.选D 细节理解题。根据第一段“To his surprise ...their stories through photography.”可知,尼森发现海外比本地有更多的非洲记录,这激发了他创造非洲人自己的视觉历史的灵感。5.选C 细节理解题。根据最后一段“Among its treasures is ...where we're going”可知,《黄金海岸的昨天和今天》之所以重要是因为它展示了加纳在外国统治下的历史。6.选D 推理判断题。根据第三段“When museums refused to share ...and established the library.”可知,尼森承诺建立自己的图书馆,并且努力实现,说明他是一个有决心的人;根据最后一段“On a December morning ...by photographers worldwide.”可知,尼森不仅关注非洲,还关注生活在国外的非洲人,并展示世界各地摄影师的作品,说明他是一个有远见的人。7.选C 推理判断题。通读全文可知,文章讲述了加纳摄影记者保罗·尼森意识到非洲的历史在国外保存得更好,于是决定建立图书馆让非洲人通过摄影找回他们的故事,并且通过自己的努力来实现这个目标。因此,他的故事主要激励我们通过坚定的行动来追求文化目标。[C]语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了关于睡眠类型对健康影响的研究,特别比较了中断睡眠和短睡眠这两种情况对人们情绪的影响,旨在提醒读者,在关注睡眠健康时,不仅要考虑睡眠的数量或质量,还要考虑睡眠的连续性对情绪的影响。8.选A 细节理解题。根据第二段最后一句可知,研究中最后一组作为对照组,被允许整夜不间断地睡觉,其目的是为比较提供标准的睡眠数据。9.选B 推理判断题。根据第三段第二句“But on the ...after the first night.”可知,睡眠被打断的人积极情绪下降,而睡眠时间短的人则没有。由此可推知,一个经常在夜间被打断睡眠的护士随着时间的推移会感觉更糟,符合研究结果。10.选B 词义猜测题。根据第三段画线部分后的“or the deep sleep that is normally linked to feeling restored and rested”可知,画线部分与感觉恢复和休息好的深度睡眠有关,由此可推知,画线部分“slow wave sleep”指的是“令人神清气爽的深度睡眠”。11.选C 标题归纳题。通读全文,尤其是第三段前两句可知,文章主要讲述了睡眠被打断的人积极情绪下降,而睡眠时间短的人则没有,即睡眠被打断比睡眠时间短更糟糕。[D]语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了什么是好的生活以及如何实现它。作者提出了三种生活路径:追求幸福、追求意义和追求心理丰富性,并对每种路径的优缺点进行了分析。12.选D 推理判断题。根据第二段“Ask the Danes and Finns ...simple pleasures and relaxing comfort?”可知,与选修简单课程的大学生的比较暗示了避免挑战会限制更深层次的体验。13.选B 细节理解题。根据第三段可知,专注于有意义的常规可能会导致对其他群体的关心减少。14.选C 细节理解题。根据最后一段“All this led me to outline ...bounce back more easily.” 可知,心理丰富性的关键特点是它增强了应对挑战的适应能力。15.选A 推理判断题。文章首段内容指出什么是好的生活以及如何实现它,并提出三种生活路径。其中前两种是常见且普遍的,由最后一段“All this led me to outline ...variety and complexity.” 可知,第三种是作者提出的一种新的生活哲学——心理丰富性,这种生活哲学强调多样、不寻常和有趣的经历,能够改变人们的观点,并增强心理适应能力。因此,作者的主要目的是介绍一种新的生活哲学。(共36张PPT)仿真限时训练(4)——2025·鄂东南高三下学期联考·阅读理解输入你的标题1(限时30分钟,满分37.5分,每小题2.5分)AAn arts and culture guide to Turin, ItalyWith an international singing contest in Turin, explore its cultural highlights — from a secret architect's apartment to dynamic street art.Museo Casa MollinoThis museum is the former house of the famous Italian architect Carlo Mollino.He redesigned it in the 1960s as a secret shelter, never telling anyone about the apartment and never actually spending a single night there.Instead, he created a kind of pharaoh's tomb; symbols of ancient Egypt and surrealist (超现实主义) details can be found everywhere, from zebra and leopard print to a 19th century boat shaped bed.Now a father son team manages this fascinating historic home and offers enthusiastic guided tours.Museo Nazionale del CinemaTurin's Museo Nazionale del Cinema serves as a major landmark of the city.What was designed and constructed as a Jewish temple in 1889 now houses an engaging permanent collection of devices, objects, posters and other souvenirs, showing the history of movies.There's also a lift to the roof, offering incredible sights of the city and its mountainous background.Turin street artTo see a more contemporary side of Turin's artistic offering, take a walking Guided Street Art Tour through the city's lively street art neighbourhoods.Turin has long been a center for street artists, with works from famous international artists dotted all around town and now several festivals celebrating the genre held here each year.Fans of street art will be impressed by the city's many large wall paintings, including pieces by Austrian artist Nychos and Italian artist Millo.语篇解读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了意大利都灵的艺术和文化亮点,包括莫利诺之家博物馆、国家电影博物馆以及充满活力的街头艺术街区。√解析:细节理解题。根据Museo Casa Mollino部分中的“He redesigned it in the 1960s ...19th century boat -shaped bed.” 可知,在莫利诺之家博物馆可以看到古埃及元素。1.What can you see in Museo Casa Mollino now A.A pharaoh's tomb.B.Wild animals' tracks.C.Ancient Egyptian elements.D.Carlo Mollino's boat.√解析:细节理解题。根据Museo Nazionale del Cinema部分中的“What was designed and constructed ...showing the history of movies.”可知,国家电影博物馆主要展示与电影相关的物品。2.What does Museo Nazionale del Cinema mainly exhibit A.Film -related items.B.Views of the city.C.Views of the mountains.D.Items from the Jewish temple.√解析:细节理解题。根据Turin street art部分中的“To see a more contemporary side ...held here each year.” 可知,都灵的文化活动包括充满活力的街头艺术街区。3.What does the text suggest about Turin's cultural offerings A.They are limited to indoor galleries.B.They are mainly traditional and classical.C.They focus mostly on museum collections.D.They include energetic street art neighborhoods.BGhanaian photojournalist Paul Ninson arrived in New York five years ago with a passion for visual storytelling.To his surprise, the city's libraries and museums held more photographs documenting Africa's past and present than he had ever seen in Ghana.“How could our history be better kept here than at home?” he wondered.This realization became the start of his life's work: to build a library in Ghana where Africans could reclaim their stories through photography.Growing up, Ninson loved family stories told by his grandparents, but photography was seen as an unwise career choice in Ghana.However, he sold his smartphone to buy a camera and taught himself the skill.His early projects, like recording a Kenyan community started by women pursuing freedom, strengthened his belief that Africans must own their visual history.In 2019, Ninson joined a photography school in New York.There, he eagerly read hundreds of photobooks — a clear difference from Ghana, where such books were rare.When museums refused to share their records, Ninson promised to build his own library.He searched secondhand stores, asked publishers for help, and filled storage units with over 30,000 books, even using up all his credit card limits.His friend Brandon Stanton's $1.2 million online fundraiser made the dream possible.With the funds, Ninson shipped the books to Ghana and established the library.On a December morning in 2022, the Dikan Center — “take the lead” in Ghana's Akan language — opened in Accra, near the Gulf of Guinea's historic coast.The library's two collections celebrate African views: one focuses on Africa and Africans living abroad, the other displays works by photographers worldwide.Among its treasures is Ninson's first New York purchase:The Gold Coast Yesterday and Today, a 1940s photobook documenting Ghana's history before it gained independence in 1957.“It reminds us where we've been and where we're going,” he says.语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了加纳摄影记者保罗·尼森为了重拾非洲的视觉历史,在纽约收集了大量摄影书籍,并最终在加纳建立了迪坎中心图书馆的故事。√解析:细节理解题。根据第一段“To his surprise ...their stories through photography.”可知,尼森发现海外比本地有更多的非洲记录,这激发了他创造非洲人自己的视觉历史的灵感。4.What inspired Ninson to create African's own visual history A.Finding photobooks in secondhand stores.B.Studying at a New York photography school.C.Developing his family storytelling traditions.D.Finding more African records overseas than locally.√解析:细节理解题。根据最后一段“Among its treasures is ...where we're going”可知,《黄金海岸的昨天和今天》之所以重要是因为它展示了加纳在外国统治下的历史。5.Why is The Gold Coast Yesterday and Today important A.It contains stories from his grandparents.B.It was donated by a photography school.C.It shows Ghana's history under foreign rule.D.It was Ninson's first photobook purchase in New York.√解析:推理判断题。根据第三段“When museums refused to share ...and established the library.”可知,尼森承诺建立自己的图书馆,并且努力实现,说明他是一个有决心的人;根据最后一段“On a December morning ...by photographers worldwide.”可知,尼森不仅关注非洲,还关注生活在国外的非洲人,并展示世界各地摄影师的作品,说明他是一个有远见的人。6.What can best describe Paul Ninson's character as highlighted in the text A.Ambitious and humorous.B.Creative and sympathetic.C.Conventional and home- centered.D.Committed and forward -thinking.√解析:推理判断题。通读全文可知,文章讲述了加纳摄影记者保罗·尼森意识到非洲的历史在国外保存得更好,于是决定建立图书馆让非洲人通过摄影找回他们的故事,并且通过自己的努力来实现这个目标。因此,他的故事主要激励我们通过坚定的行动来追求文化目标。7.What does Ninson's story mainly inspire us to do A.Value teamwork in cultural projects.B.Use technology to document history.C.Pursue cultural goals through determined action.D.Rely on external institutions for heritage protection.CMany of us wake up constantly throughout the night and a growing number are simply too addicted to our smartphones to put them down and go to bed.But what's the worst kind of sleep for your health Reporting in the journal Sleep, lead author Patrick Finan, and his colleagues conducted one of the first studies comparing the two types of sleep — interrupted sleep and short sleep — in a group of 62 healthy men and women who were good sleepers.The participants spent three days and nights in a sleep lab and answered questions about their mood every evening before nodding off.A third were randomly assigned to be woken up several times a night, another third were not allowed to go to sleep until later but weren't woken up, and the final group, which acted as the control, was allowed to sleep uninterrupted through the night.When Finan compared the three groups' mood ratings, he found that the interrupted and short sleepers both showed drops in positive mood after the first night.But on the next nights, the interrupted sleepers continued to report declining positive feelings while the short sleepers did not — they stayed at about the same level they had reported after the first night.When he looked at the brain patterns of the two disrupted sleep groups, he found that those who woke up repeatedly showed less slow wave sleep, or the deep sleep that is normally linked to feeling restored and rested, than those getting the same amount of sleep but in a continuous session.“We saw a drop in slow wave sleep so large and sudden, and it was associated with a striking drop in positive mood that was significantly different than in the other group,” he says.As he notes, “we should be paying attention to not just the quantity or quality of sleep, and not simply the quantity or quality of mood or emotions, but the combination of the two.”语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了关于睡眠类型对健康影响的研究,特别比较了中断睡眠和短睡眠这两种情况对人们情绪的影响,旨在提醒读者,在关注睡眠健康时,不仅要考虑睡眠的数量或质量,还要考虑睡眠的连续性对情绪的影响。√解析:细节理解题。根据第二段最后一句可知,研究中最后一组作为对照组,被允许整夜不间断地睡觉,其目的是为比较提供标准的睡眠数据。8.What was the main purpose of the final group in the study A.To provide standard sleep data for comparison.B.To test the effect of sleep length on mood changes.C.To measure the impact of mood on sleep quality.D.To compare different methods of sleep interruption.√解析:推理判断题。根据第三段第二句“But on the ...after the first night.”可知,睡眠被打断的人积极情绪下降,而睡眠时间短的人则没有。由此可推知,一个经常在夜间被打断睡眠的护士随着时间的推移会感觉更糟,符合研究结果。9.Which situation best matches the study's findings A.A student stays up all night but feels fine after sleeping.B.A nurse with frequent night interruptions feels worse over time.C.A programmer sleeping 4 hours undisturbed stays positive.D.A parent wakes once but can no longer fall asleep.√解析:词义猜测题。根据第三段画线部分后的“or the deep sleep that is normally linked to feeling restored and rested”可知,画线部分与感觉恢复和休息好的深度睡眠有关,由此可推知,画线部分“slow wave sleep”指的是“令人神清气爽的深度睡眠”。10.What does the underlined term “slow wave sleep” in paragraph 3 most likely refer to A.Light, easily disturbed sleep.B.Refreshing deep sleep.C.Dream- related sleep.D.dreamy pre -sleep state.√解析:标题归纳题。通读全文,尤其是第三段前两句可知,文章主要讲述了睡眠被打断的人积极情绪下降,而睡眠时间短的人则没有,即睡眠被打断比睡眠时间短更糟糕。11.Which of the following is the suitable title for the text A.How Smartphone Use Before Bed Threatens PeopleB.Why Deep Sleep Matters More Than Sleep DurationC.Why Interrupted Sleep Is Worse Than Short SleepD.How to Improve Sleep Quality in a Busy WorldDAs a social psychologist, I have devoted my research career to a simple, but universal question: what makes for a good life, and how can we achieve it Historically, we have been presented with two possibilities: pursuing a life of happiness, or a life of meaning.Each of these paths has its benefits, but decades of psychological research have also revealed their limits.The current cultural conception of happiness, for example, can work against us finding fulfillment.Today many expect it to come from individual success, making negative emotions seem like personal failures.Ask the Danes and Finns, who consistently rank among the happiest people in the world, what their secret is and they'll tell you this: lower your expectations.It sounds good, doesn't it But it's a bit like being a college student who only takes easy courses to be sure of getting good grades.Might there be more to life than simple pleasures and relaxing comfort Then there's the meaningful life.We often imagine that meaning flows from trying to change the world.The pressure to realise it can be taxing, and feels out of reach for most of us.Once again, the research shows that lowering our sights and focusing on the little things can offer a more achievable sense of meaning.Often people find it in routines like taking care of family, volunteering in the community.But there is also a dark side: researchers have found that it can encourage people to draw sharp lines between those with a shared identity and those without.It can come at the expense of sympathy for those unlike us.All this led me to outline a third route to fulfillment: a psychologically rich life, one filled with diverse, unusual and interesting experiences that change your viewpoint; a life with ups and downs, variety and complexity.Such experiences can kick start the psychological immune (免疫) system, making us able to bounce back more easily.Most importantly, it is accessible to everyone.Better still, it can have meaning and happiness as its byproduct.语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了什么是好的生活以及如何实现它。作者提出了三种生活路径:追求幸福、追求意义和追求心理丰富性,并对每种路径的优缺点进行了分析。√解析:推理判断题。根据第二段“Ask the Danes and Finns ...simple pleasures and relaxing comfort?”可知,与选修简单课程的大学生的比较暗示了避免挑战会限制更深层次的体验。12.What does the comparison to a college student taking easy courses imply A.Academic success ensures lifelong fulfillment.B.Lowering expectations guarantees happiness.C.Simple pleasures are essential for mental health.D.Avoiding challenges limits deeper experiences.√解析:细节理解题。根据第三段可知,专注于有意义的常规可能会导致对其他群体的关心减少。13.What problem may arise from focusing on meaningful routines A.Lower personal joy.B.Less care for other groups.C.Too much pressure.D.Harm to family bonds.√解析:细节理解题。根据最后一段“All this led me to outline ...bounce back more easily.” 可知,心理丰富性的关键特点是它增强了应对挑战的适应能力。14.What is the key feature of psychological richness according to the text A.It wins social recognition.B.It meets everyone's needs.C.It enhances adaptability to challenges.D.It provides immediate happiness.√解析:推理判断题。文章首段内容指出什么是好的生活以及如何实现它,并提出三种生活路径。其中前两种是常见且普遍的,由最后一段“All this led me to outline ...variety and complexity.” 可知,第三种是作者提出的一种新的生活哲学——心理丰富性,这种生活哲学强调多样、不寻常和有趣的经历,能够改变人们的观点,并增强心理适应能力。因此,作者的主要目的是介绍一种新的生活哲学。15.What is the author's main purpose in writing the text A.To introduce a new life philosophy.B.To criticize interpretations of success.C.To promote positive psychology.D.To compare happiness strategies.由阅读积词汇 一、明辨熟词生义1.piece [熟义] n.一块,一片 [生义] n.一部作品2.hold [熟义] v.拿着;抓住 [生义] v.保存;存贮3.clear [熟义] adj.清晰的 [生义] adj.明显的4.act [熟义] v.表演 [生义] v.充当,起作用5.drop [熟义] v.(意外地)落下,掉下,使落下[生义] n.下降;下跌;减少6.route [熟义] n.路线 [生义] n.途径二、探规派生、合成1.father son (合)=father+son adj. 父子搭档的2.engaging (派)=engage+ing adj. 吸引人的3.photojournalist (派+合)=photo+journal+ist n. 摄影记者4.secondhand (合)=second+hand adj. 二手的5.uninterrupted (派)=un+interrupted adj. 不间断的6.restored (派)=restore+ed adj. 恢复的7.achievable (派)=achieve+able adj. 可实现的8.psychologically (派)=psychological+ly adv. 心理上地三、复现重点单词1.architect n. 建筑师2.shelter n. 避难所3.collection n. 收藏品4.contemporary adj. 现代的5.storage n. 存储6.treasure n. 珍品7.participant n. 参与者;参加者8.assign v. 分配;指派9.pattern n. 模式;形态10.conception n. 理念;观念11.identity n. 身份;认同四、多积增分词块1.be dotted all around 被分布在各处2.reclaim their stories 重拾他们的故事3.a career choice 职业选择4.online fundraiser 在线筹款活动5.take the lead 领先;带头6.nod off 打瞌睡;打盹7.pursue a life of 追求……的人生8.work against 对……起反作用;阻碍9.lower one's expectations 降低某人的期待10.bounce back 恢复;反弹 展开更多...... 收起↑ 资源列表 第五讲 习题讲评 仿真限时训练(4).docx 第五讲 习题讲评 仿真限时训练(4).pptx