资源简介 “阅读七选五”习题讲评课(一)(共2篇,限时20分钟;满分25分,每小题2.5分)Passage 1 (2025·南京市、盐城市二模)Growing up, I found the word Saturday almost equaled cleaning in my family.As soon as any child was able to use a dust cloth, he or she was assigned a chore (家务活).__1__ Exceptions were made of course, but the older we grew, the more my parents expected us to balance these responsibilities.Chores were part of my family's way of functioning.We complained and tried to avoid them, but we never questioned why we did them.As a family, we all had roles in keeping the home running smoothly, and the responsibility grew with age.__2__When I was a kid, I knew when doing chores I was helping my family.It wasn't until I grew into adulthood that I realized that chores are more than a list of tasks.__3__ Being assigned chores communicates that each family member is needed and that their action or non action affects every single other person living under the same roof.Handling daily household chores is never easy, but doing them out of love for my family makes it manageable.__4__ I enjoy jumping in to help whenever my parents need a hand.While working together, we have the chance to have meaningful conversations, share experiences, and build memories.__5__ Household chores mean learning how to manage responsibility and understand kids' role, not to mention practicing discipline, time management, and selflessness.All these consequences would seem to tip the scale (天平) in favor of chores.A.It made sense to us, as much as we disliked it.B.They create a sense of belonging within a family.C.Household chores were a source of great stress for us.D.Actually, doing chores alongside my family can make them a joy.E.We had to complete our assigned chore before school assignments.F.Allowing children to share burdens helps them recognize their strengths.G.It also comes as no surprise that chores are important for personal growth.?理清文脉很重要“引出主题—解释和论证主题—深化并呼应主题”结构本文是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述了作者对家务的认识及做家务带来的积极意义。?谨防解题“错连环”第3题因受D项中积极情感色彩的干扰,很容易导致错选,而D项恰好是第4题的正确答案,因此,此题错选则会引发至少两题连错的“错连环”效应。本题可利用“具象—抽象”转化法解题。空前讲“意识到家务不仅仅是任务清单”,提示下文需揭示其深层价值。空后句具象描述“每个成员被需要”且“行为影响他人”。B项“它们在家庭中创造了一种归属感”完美承接了空前提出的“家务不仅仅是任务清单”这一观点,精准地提炼升华了空后具象描述(被需要、行为相互影响)所指向的抽象核心概念——归属感(sense of belonging)。 反观D项中“make them a joy”(让家务成为一种乐趣),描述的是一种感受,它无法概括空后关于“被需要”和“相互影响”的逻辑解释,因此排除。|有练有评·练后悟道| Passage 2 (2025·合肥二模)The teenage years are marked by intense changes — physical,social,emotional,and developmental — that can be difficult to deal with at times.__6__ As you grow older, conflicts with family often increase, mainly due to the desire for more independence.Peer (同龄人) pressure also plays a major role, as teenagers are more likely to be influenced by friends while testing boundaries and seeking autonomy.Conflicts during this time can also arise from the intensity of your emotions and your evolving ability to think abstractly.As you work on forming your individual identity, you may become more focused on the world around you, trying to make sense of your own feelings and form opinions on various issues.__7__ As your outlook changes, these struggles may make it more difficult to navigate relationships with family and cope with peer pressure.While conflicts are a natural part of this stage of life, there are ways to manage and resolve them productively.__8__ By expressing your thoughts and feelings clearly, you can prevent misunderstandings and build mutual respect.Equally important is active listening — understanding others' outlook can help you find common ground and reach a resolution.__9__ Staying calm allows you to think more clearly and avoid worsening emotions.Techniques such as deep breathing or temporarily stepping away from the situation can help manage intense feelings.Additionally, turning to trusted adults or peers who have faced similar challenges can help you gain practical strategies for managing emotions.While conflicts are a normal part of growing up, they can also be opportunities for personal development and self discovery.__10__A.Emotional regulation is also essential.B.The most effective strategy is communication.C.These conflicts are caused by misunderstandings.D.With so much going on, it's no surprise that conflicts often arise.E.This process can lead to internal and external struggles as you grow.F.Take it positively, and you can resolve conflicts and boost your growth.G.Recognizing the signs helps you become more aware next time a conflict emerges.?理清文脉很重要“总—分—总”结构本文是一篇说明文。文章主要介绍了青少年在成长过程中面临的各种变化以及由此产生的冲突,同时介绍了应对这些冲突的方法,强调了冲突对于个人成长和自我发现的积极意义。?谨防解题“错连环”第8题因受选项A中的“Emotional regulation”(情绪调节)与所在段落核心“如何有效管理和解决青少年时期的冲突”主题相近的干扰,很容易在未仔细分析后文的情况下误选A项。而A项恰好是第9题的正确答案,一旦此处选错,便会引发“错连环”效应。本题可利用解释关系解题。 该方法的核心是识别句子间的解释与被解释关系,特别是总述句(被解释)与具体阐述句(解释)之间的关系。空前指出“有一些方法可以有效地管理和解决冲突”,空后具体说明“清晰表达想法可避免误解、建立尊重”“积极倾听能找到共识”。B项“最有效的策略是沟通”符合语境,“沟通”是对前文“方法”的具体解释,而后文的“表达”“倾听”正是“沟通”的具体表现,符合语境。 |有练有评·练后悟道|“阅读七选五”习题讲评课(一)Passage 1?解题深究“所以然” 1.选E 空前讲家里的孩子会被分配一项家务活,空后强调随着年龄的增长,父母越发期望孩子能够平衡好这些责任。E项“我们必须先完成分配给我们的家务活,然后再去做学校的作业”承接上文,进一步描述作者的家庭对孩子做家务的要求,同时又引出下文关于平衡责任的话题。2.选A 空前讲作者他们会抱怨并试图逃避家务活,但从未质疑为什么要做家务。A项“尽管我们并不喜欢做家务,但对我们来说,做家务是有意义的”进一步解释了上文作者他们不质疑做家务的原因,虽然不喜欢但觉得有意义。it指代上文做家务这件事。3.选B 空前讲成年后,作者意识到家务不仅仅是任务清单,空后讲被分配家务的意义。B项“它们在家庭中创造了一种归属感”承上启下,选项中的They指代上文的chores,选项中的“a sense of belonging”与空后的“each family member is needed”相呼应。4.选D 空前讲出于对家人的爱来做家务使其变得易处理,空后提到一起做家务的感受。D项“实际上,和我的家人一起做家务能让这些家务变成乐趣”承接上文,同时引出下文对和家人一起做家务的好处的描述。5.选G 空处为段落主旨句。空后讲家务活意味着要学会如何承担责任和理解孩子所扮演的角色,还能培养自律能力、时间管理能力以及无私的精神,强调了做家务对个人成长的重要意义。故G项“家务活对个人成长很重要,这一点也不足为奇”最能概括本段内容。Passage 2?解题深究“所以然” 6.选D 上文提到青少年时期会经历身体、社交、情感和发展等方面的剧烈变化,下文又说随着年龄增长,与家人的冲突往往会增加,同龄人压力也起主要作用,所以此处应介绍这些变化与冲突之间的关系,D项“由于有这么多事情发生,冲突频繁出现也就不足为奇了”承上启下,符合语境。7.选E 上文说当你努力塑造自己的个性时,你可能会对各种问题形成自己的观点;下文讲到随着你的观念发生变化,这些挣扎可能会让你更难以处理与家人的关系,也更难应对同龄人的压力。因此空处应继续讨论青少年时期人们可能遇到的问题。E项“随着你的成长,这个过程可能会导致内心和外在的挣扎”与上下文衔接紧密。8.选B 上文提到有一些方法可以有效地管理和解决冲突;下文提到通过清晰地表达自己的想法和感受,可以防止误解并建立相互尊重,因此空处应介绍一种解决冲突的方法,且与沟通有关,B项“最有效的策略是沟通”承上启下,符合语境。9.选A 空处是本段的主题句。下文提到保持冷静的好处,以及管理强烈情绪的技巧,因此本段主要讲的是情绪调节的重要性及方法,A项“情绪调节也至关重要”能概括本段大意。10.选F 空处位于文章末尾,应是对上文内容的总结。上文说冲突是成长的正常部分,也是个人发展和自我发现的机会,因此空处应为正确应对冲突的方法及其可能的好处,F项“以积极的态度看待冲突,你就能解决冲突并促进自己的成长”承接上文,也是对全文的总结。(共22张PPT)第四讲 习题讲评—每卷2篇七选五限时训练/练后讲评“阅读七选五”习题讲评课(一)1(共2篇,限时20分钟;满分25分,每小题2.5分)Passage 1 (2025·南京市、盐城市二模)Growing up, I found the word Saturday almost equaled cleaning in my family.As soon as any child was able to use a dust cloth, he or she was assigned a chore (家务活). 1 Exceptions were made of course, but the older we grew, the more my parents expected us to balance these responsibilities.Chores were part of my family's way of functioning.We complained and tried to avoid them, but we never questioned why we did them.As a family, we all had roles in keeping the home running smoothly, and the responsibility grew with age. 2When I was a kid, I knew when doing chores I was helping my family.It wasn't until I grew into adulthood that I realized that chores are more than a list of tasks. 3 Being assigned chores communicates that each family member is needed and that their action or non-action affects every single other person living under the same roof.Handling daily household chores is never easy, but doing them out of love for my family makes it manageable. 4 I enjoy jumping in to help whenever my parents need a hand.While working together, we have the chance to have meaningful conversations, share experiences, and build memories.5 Household chores mean learning how to manage responsibility and understand kids' role, not to mention practicing discipline, time management, and selflessness.All these consequences would seem to tip the scale (天平) in favor of chores.A.It made sense to us, as much as we disliked it.B.They create a sense of belonging within a family.C.Household chores were a source of great stress for us.D.Actually, doing chores alongside my family can make them a joy.E.We had to complete our assigned chore before school assignments.F.Allowing children to share burdens helps them recognize their strengths.G.It also comes as no surprise that chores are important for personal growth.有练有评·练后悟道理清文脉很重要“引出主题—解释和论证主题—深化并呼应主题”结构本文是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述了作者对家务的认识及做家务带来的积极意义。?谨防解题“错连环”第3题因受D项中积极情感色彩的干扰,很容易导致错选,而D项恰好是第4题的正确答案,因此,此题错选则会引发至少两题连错的“错连环”效应。本题可利用“具象—抽象”转化法解题。空前讲“意识到家务不仅仅是任务清单”,提示下文需揭示其深层价值。空后句具象描述“每个成员被需要”且“行为影响他人”。B项“它们在家庭中创造了一种归属感”完美承接了空前提出的“家务不仅仅是任务清单”这一观点,精准地提炼升华了空后具象描述(被需要、行为相互影响)所指向的抽象核心概念——归属感(sense of belonging)。 反观D项中“make them a joy”(让家务成为一种乐趣),描述的是一种感受,它无法概括空后关于“被需要”和“相互影响”的逻辑解释,因此排除。?解题深究“所以然”1.选E 空前讲家里的孩子会被分配一项家务活,空后强调随着年龄的增长,父母越发期望孩子能够平衡好这些责任。E项“我们必须先完成分配给我们的家务活,然后再去做学校的作业”承接上文,进一步描述作者的家庭对孩子做家务的要求,同时又引出下文关于平衡责任的话题。2.选A 空前讲作者他们会抱怨并试图逃避家务活,但从未质疑为什么要做家务。A项“尽管我们并不喜欢做家务,但对我们来说,做家务是有意义的”进一步解释了上文作者他们不质疑做家务的原因,虽然不喜欢但觉得有意义。it指代上文做家务这件事。3.选B 空前讲成年后,作者意识到家务不仅仅是任务清单,空后讲被分配家务的意义。B项“它们在家庭中创造了一种归属感”承上启下,选项中的They指代上文的chores,选项中的“a sense of belonging”与空后的“each family member is needed”相呼应。4.选D 空前讲出于对家人的爱来做家务使其变得易处理,空后提到一起做家务的感受。D项“实际上,和我的家人一起做家务能让这些家务变成乐趣”承接上文,同时引出下文对和家人一起做家务的好处的描述。5.选G 空处为段落主旨句。空后讲家务活意味着要学会如何承担责任和理解孩子所扮演的角色,还能培养自律能力、时间管理能力以及无私的精神,强调了做家务对个人成长的重要意义。故G项“家务活对个人成长很重要,这一点也不足为奇”最能概括本段内容。Passage 2 (2025·合肥二模)The teenage years are marked by intense changes — physical,social,emotional,and developmental — that can be difficult to deal with at times. 6 As you grow older, conflicts with family often increase, mainly due to the desire for more independence.Peer (同龄人) pressure also plays a major role, as teenagers are more likely to be influenced by friends while testing boundaries and seeking autonomy.Conflicts during this time can also arise from the intensity of your emotions and your evolving ability to think abstractly.As you work on forming your individual identity, you may become more focused on the world around you, trying to make sense of your own feelings and form opinions on various issues. 7 As your outlook changes, these struggles may make it more difficult to navigate relationships with family and cope with peer pressure.While conflicts are a natural part of this stage of life, there are ways to manage and resolve them productively. 8 By expressing your thoughts and feelings clearly, you can prevent misunderstandings and build mutual respect.Equally important is active listening — understanding others' outlook can help you find common ground and reach a resolution.9 Staying calm allows you to think more clearly and avoid worsening emotions.Techniques such as deep breathing or temporarily stepping away from the situation can help manage intense feelings.Additionally, turning to trusted adults or peers who have faced similar challenges can help you gain practical strategies for managing emotions.While conflicts are a normal part of growing up, they can also be opportunities for personal development and self-discovery. 10A.Emotional regulation is also essential.B.The most effective strategy is communication.C.These conflicts are caused by misunderstandings.D.With so much going on, it's no surprise that conflicts often arise.E.This process can lead to internal and external struggles as you grow.F.Take it positively, and you can resolve conflicts and boost your growth.G.Recognizing the signs helps you become more aware next time a conflict emerges.有练有评·练后悟道理清文脉很重要“总—分—总”结构本文是一篇说明文。文章主要介绍了青少年在成长过程中面临的各种变化以及由此产生的冲突,同时介绍了应对这些冲突的方法,强调了冲突对于个人成长和自我发现的积极意义。谨防解题“错连环”第8题因受选项A中的“Emotional regulation”(情绪调节)与所在段落核心“如何有效管理和解决青少年时期的冲突”主题相近的干扰,很容易在未仔细分析后文的情况下误选A项。而A项恰好是第9题的正确答案,一旦此处选错,便会引发“错连环”效应。本题可利用解释关系解题。 该方法的核心是识别句子间的解释与被解释关系,特别是总述句(被解释)与具体阐述句(解释)之间的关系。空前指出“有一些方法可以有效地管理和解决冲突”,空后具体说明“清晰表达想法可避免误解、建立尊重”“积极倾听能找到共识”。B项“最有效的策略是沟通”符合语境,“沟通”是对前文“方法”的具体解释,而后文的“表达”“倾听”正是“沟通”的具体表现,符合语境。?解题深究“所以然”6.选D 上文提到青少年时期会经历身体、社交、情感和发展等方面的剧烈变化,下文又说随着年龄增长,与家人的冲突往往会增加,同龄人压力也起主要作用,所以此处应介绍这些变化与冲突之间的关系,D项“由于有这么多事情发生,冲突频繁出现也就不足为奇了”承上启下,符合语境。7.选E 上文说当你努力塑造自己的个性时,你可能会对各种问题形成自己的观点;下文讲到随着你的观念发生变化,这些挣扎可能会让你更难以处理与家人的关系,也更难应对同龄人的压力。因此空处应继续讨论青少年时期人们可能遇到的问题。E项“随着你的成长,这个过程可能会导致内心和外在的挣扎”与上下文衔接紧密。8.选B 上文提到有一些方法可以有效地管理和解决冲突;下文提到通过清晰地表达自己的想法和感受,可以防止误解并建立相互尊重,因此空处应介绍一种解决冲突的方法,且与沟通有关,B项“最有效的策略是沟通”承上启下,符合语境。9.选A 空处是本段的主题句。下文提到保持冷静的好处,以及管理强烈情绪的技巧,因此本段主要讲的是情绪调节的重要性及方法,A项“情绪调节也至关重要”能概括本段大意。10.选F 空处位于文章末尾,应是对上文内容的总结。上文说冲突是成长的正常部分,也是个人发展和自我发现的机会,因此空处应为正确应对冲突的方法及其可能的好处,F项“以积极的态度看待冲突,你就能解决冲突并促进自己的成长”承接上文,也是对全文的总结。 展开更多...... 收起↑ 资源列表 第四讲 习题讲评 阅读七选五”习题讲评课(一).docx 第四讲 习题讲评 阅读七选五”习题讲评课(一).pptx