专题二 阅读七选五 第四讲 习题讲评 阅读七选五”习题讲评课(四)课件(共22张)+练习(含答案)2026届高中英语二轮专题复习

资源下载
  1. 二一教育资源

专题二 阅读七选五 第四讲 习题讲评 阅读七选五”习题讲评课(四)课件(共22张)+练习(含答案)2026届高中英语二轮专题复习

资源简介

“阅读七选五”习题讲评课(四)
(共2篇,限时20分钟;满分25分,每小题2.5分)
        Passage 1 (2025·泉州二模)
I always admired my grandmother Jenny's gardening skills.But it wasn't until a sunny afternoon in her backyard that I became interested in gardening myself.We were there to grow tomatoes.She handed me a tiny young tomato plant.__1__ It's a family tradition!
Over time, the tiny seedling (幼苗) had grown into a large tomato plant with many juicy red tomatoes.Harvesting those tomatoes with my grandma was a joy I won't forget.We spent hours in her kitchen making delicious homemade spaghetti sauce.__2__
My time in the garden with my grandma showed me that gardening is more than just a hobby.It's a way to connect with our roots.The garden became something we both loved, bringing us closer together and creating a strong bond.
__3__ I watered the plants too much and forgot to take care of the soil.It was a learning experience.But I didn't give up.Instead, I saw these moments as opportunities to learn.I read books, went to workshops, and asked experienced gardeners in my community for advice.
Yet, Mother Nature can be unpredictable from unbearable heat to unexpected frosts.I lost some of my favorite plants due to extreme weathers.__4__ I used drought tolerant plants and protective coverings like shade cloths and frost blankets to help my strong plants grow.
Gardening is a lifelong journey of learning.__5__ It's like finding a hidden library, where each plant and plot offers something new to discover.The more time I spend in the garden, the more I realise that the soil is not just a place for plants to grow — it's also ideal ground for my personal growth.
A.Gardening in cold weather will be rather tough.
B.Just the smell alone brought back so many memories.
C.However, my first attempts at gardening didn't go very well.
D.Then she shared stories of her own grandmother doing the same.
E.And grandma's gardening journey connects with me emotionally.
F.It's always changing and requires us to stay open to new knowledge.
G.But I started planting with the climate in mind instead of getting upset.
|有练有评·练后悟道|
?理清文脉很重要
“开端—发展—高潮—结局—升华主题”模式
本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者从事园艺并且喜欢上园艺的经历。
?谨防解题“错连环”
第5题因受语义相近干扰项的影响,很容易错选E项(And grandma's gardening journey connects with me emotionally)。该项虽然与“grandma”“gardening”相关,但设空处前后文语境已不再谈祖母,而是转向“园艺是一生的学习之旅”,因此会出现错选而导致“错连环”。
本题可利用同义复现法解题。上文指出“Gardening is a lifelong journey of learning”(园艺是终身学习之旅),下文将其比喻为“a hidden library ...each plant and plot offers something new to discover”(隐藏的图书馆,总有新发现)。F项中“always changing”“stay open to new knowledge”(不断变化、接纳新知识)与上文“lifelong journey of learning”、下文“something new to discover”形成同义复现,共同强调园艺需要持续学习的特点,符合语境。
Passage 2 (2025·成都三模)
Preparing for a college exam can feel overwhelming, but with the right strategy, it becomes a manageable process.__6__.
Gather your materials
Begin by collecting all the necessary resources — lecture notes, textbooks, handouts, and previous assignments.__7__, and create a study guide outlining the key concepts you'll need to review.
Create a study schedule
Set aside specific blocks of time each day for study.Break the material into manageable chunks, and assign each chunk to a particular day.Try to avoid last minute cramming — spreading your preparation over at least one to two weeks is ideal.
__8__
Instead of simply rereading your notes, engage with the content.Create flashcards, summarize key ideas aloud, or teach the material to a friend.Practice with sample questions if available, and simulate the test environment for better retention.
Take breaks and stay healthy
__9__. Follow the 50/10 rule — study for 50 minutes, then take a 10 minute break.Drink water, eat nutritious meals, and aim for at least seven hours of sleep per night leading up to the exam.
Review and stay calm
The night before the exam, do a light review of your notes.Avoid learning anything new at this stage.On the day of the test, arrive early, bring necessary materials, and stay calm —__10__.
A.Use active study techniques
B.Organize them by topic or unit
C.Focus on compulsory courses of the exam
D.Your brain needs rest to function at its best
E.confident preparation beats panic every time
F.instant revision helps to bring the memory back
G.The key is to start early, stay organized, and approach studying in phases
|有练有评·练后悟道|
?理清文脉很重要
“总—分”结构
本文是一篇说明文。文章介绍了准备大学考试的有效策略,包括收集资料、制订学习计划、主动学习、休息健康和考前复习等阶段。
?谨防解题“错连环”
第10题因受F项“instant revision helps to bring the memory back”中的“考试前复习”,忽视了设空处在破折号之后,应起到总结和评价的作用,从而造成错选。如果选F,不仅和前文“arrive early, bring necessary materials, and stay calm”缺乏逻辑呼应,还会导致后文衔接混乱,产生连环错。
本题可利用破折号的作用解题。根据破折号前面的内容“On the day of the test, arrive early, bring necessary materials, and stay calm”可知,这些是考试当天的具体做法,破折号后面的内容应是对这些做法的总结或评价。E项(有信心的准备每次都胜过恐慌)是对前文“提前到场、带齐物品、保持冷静”这些准备行为的总结,强调了充分准备的积极效果,符合语境。
“阅读七选五”习题讲评课(四)
Passage 1
?解题深究“所以然” 
1.选D 上文提到“我一直很钦佩我祖母的园艺技术,我们在那里种番茄。她递给我一株小小的番茄苗”,说明祖母在指导作者种植番茄,空处应该承接这一行为,并进一步引出家庭传统的线索。D项“然后她分享了自己祖母做同样事情的故事”承接上文,照应下文“It's a family tradition!”,符合语境。
2.选B 上文提到收获番茄的快乐以及与祖母一起制作意大利面酱的过程,空处应进一步描述这段经历带来的感受。B项“光是这香味就勾起了很多回忆”呼应“美味的酱料”,承接上文,符合语境。
3.选C 空后一句提到“我给植物浇了太多水,却忘了照料土壤”,说明作者在园艺初期经验不足,出现了问题。因此空处应提到园艺初试并不顺利。C项“然而,我第一次尝试园艺并不顺利”引起下文,符合语境。
4.选G 上文提到作者因极端天气失去了一些心爱的植物,空后则提到作者采取了一些适应气候的措施。因此空处应表达作者调整心态,开始应对气候问题。G项“但我开始种植时考虑到了气候,而不是心烦意乱”承上启下,符合语境。
5.选F 上文提到“园艺是一生的学习之旅”,空后将其比喻成图书馆,说明园艺需要不断学习、不断发现,故F项“它总是在变化,需要我们对新知识保持开放的心态”符合语境。
Passage 2
?解题深究“所以然” 
6.选G 空前指出备考大学考试可能让人感到压力巨大,但有了正确的策略就能应对,下文具体介绍了一些策略。G项(关键是尽早开始,保持有条理,并分阶段学习)总结了下文将要展开的各个策略,起到统领全文的作用,承上启下,符合语境。
7.选B 空前强调要收集备考所需的各种资料,空后提出创建学习指南,因此空处应引出“整理资料”的环节。B项(按主题或单元整理它们)符合语境,其中的“them”指代上文提到的resources,且“整理”是“收集资料”后的下一步,与下文“创建学习指南”形成连贯流程。
8.选A 空后通过多个例子(制作抽认卡、总结关键点、模拟考试等)说明应通过互动方式学习,因此空处应为段落主旨句,统领这些具体做法。A项(使用主动学习技巧)精准概括了段落内容,符合语境。
9.选D 本段主题为“休息并保持健康”,空后提出“50/10规则”。D项(你的大脑需要休息才能最佳运转)解释了休息的必要性,为后文的建议提供了依据。
10.选E 空前列举了考试当天的准备建议,如提前到场、带齐物品、保持冷静,空处应对本段做出总结评价。E项(有信心的准备每次都胜过恐慌)强调充分准备带来的信心能减少考前焦虑,呼应上文的“stay calm”,总结得当,符合语境。(共22张PPT)
“阅读七选五”习题讲评课(四)
1
(共2篇,限时20分钟;满分25分,每小题2.5分)
 Passage 1 (2025·泉州二模)
I always admired my grandmother Jenny's gardening skills.But it wasn't until a sunny afternoon in her backyard that I became interested in gardening myself.We were there to grow tomatoes.She handed me a tiny young tomato plant. 1 It's a family tradition!
Over time, the tiny seedling (幼苗) had grown into a large tomato plant with many juicy red tomatoes.Harvesting those tomatoes with my grandma was a joy I won't forget.We spent hours in her kitchen making delicious homemade spaghetti sauce. 2
My time in the garden with my grandma showed me that gardening is more than just a hobby.It's a way to connect with our roots.The garden became something we both loved, bringing us closer together and creating a strong bond.
3 I watered the plants too much and forgot to take care of the soil.It was a learning experience.But I didn't give up.Instead, I saw these moments as opportunities to learn.I read books, went to workshops, and asked experienced gardeners in my community for advice.
Yet, Mother Nature can be unpredictable from unbearable heat to unexpected frosts.I lost some of my favorite plants due to extreme weathers. 4 I used drought-tolerant plants and protective coverings like shade cloths and frost blankets to help my strong plants grow.
Gardening is a lifelong journey of learning. 5 It's like finding a hidden library, where each plant and plot offers something new to discover.The more time I spend in the garden, the more I realise that the soil is not just a place for plants to grow — it's also ideal ground for my personal growth.
A.Gardening in cold weather will be rather tough.
B.Just the smell alone brought back so many memories.
C.However, my first attempts at gardening didn't go very well.
D.Then she shared stories of her own grandmother doing the same.
E.And grandma's gardening journey connects with me emotionally.
F.It's always changing and requires us to stay open to new knowledge.
G.But I started planting with the climate in mind instead of getting upset.
有练有评·练后悟道
理清文脉很重要
“开端—发展—高潮—结局—升华主题”模式
本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者从事园艺并且喜欢上园艺的经历。
谨防解题“错连环”
第5题因受语义相近干扰项的影响,很容易错选E项(And grandma's gardening journey connects with me emotionally)。该项虽然与“grandma”“gardening”相关,但设空处前后文语境已不再谈祖母,而是转向“园艺是一生的学习之旅”,因此会出现错选而导致“错连环”。
本题可利用同义复现法解题。上文指出“Gardening is a lifelong journey of learning”(园艺是终身学习之旅),下文将其比喻为“a hidden library ...each plant and plot offers something new to discover”(隐藏的图书馆,总有新发现)。F项中“always changing”“stay open to new knowledge”(不断变化、接纳新知识)与上文“lifelong journey of learning”、下文“something new to discover”形成同义复现,共同强调园艺需要持续学习的特点,符合语境。
?解题深究“所以然”
1.选D 上文提到“我一直很钦佩我祖母的园艺技术,我们在那里种番茄。她递给我一株小小的番茄苗”,说明祖母在指导作者种植番茄,空处应该承接这一行为,并进一步引出家庭传统的线索。D项“然后她分享了自己祖母做同样事情的故事”承接上文,照应下文“It's a family tradition!”,符合语境。
2.选B 上文提到收获番茄的快乐以及与祖母一起制作意大利面酱的过程,空处应进一步描述这段经历带来的感受。B项“光是这香味就勾起了很多回忆”呼应“美味的酱料”,承接上文,符合语境。
3.选C 空后一句提到“我给植物浇了太多水,却忘了照料土壤”,说明作者在园艺初期经验不足,出现了问题。因此空处应提到园艺初试并不顺利。C项“然而,我第一次尝试园艺并不顺利”引起下文,符合语境。
4.选G 上文提到作者因极端天气失去了一些心爱的植物,空后则提到作者采取了一些适应气候的措施。因此空处应表达作者调整心态,开始应对气候问题。G项“但我开始种植时考虑到了气候,而不是心烦意乱”承上启下,符合语境。
5.选F 上文提到“园艺是一生的学习之旅”,空后将其比喻成图书馆,说明园艺需要不断学习、不断发现,故F项“它总是在变化,需要我们对新知识保持开放的心态”符合语境。
Passage 2 (2025·成都三模)
Preparing for a college exam can feel overwhelming, but with the right strategy, it becomes a manageable process.__6__.
Gather your materials
Begin by collecting all the necessary resources — lecture notes, textbooks, handouts, and previous assignments.__7__, and create a study guide outlining the key concepts you'll need to review.
Create a study schedule
Set aside specific blocks of time each day for study.Break the material into manageable chunks, and assign each chunk to a particular day.Try to avoid last-minute cramming — spreading your preparation over at least one to two weeks is ideal.
__8__
Instead of simply rereading your notes, engage with the content.Create flashcards, summarize key ideas aloud, or teach the material to a friend.Practice with sample questions if available, and simulate the test environment for better retention.
Take breaks and stay healthy
__9__. Follow the 50/10 rule — study for 50 minutes, then take a 10-minute break.Drink water, eat nutritious meals, and aim for at least seven hours of sleep per night leading up to the exam.
Review and stay calm
The night before the exam, do a light review of your notes.Avoid learning anything new at this stage.On the day of the test, arrive early, bring necessary materials, and stay calm —__10__.
A.Use active study techniques
B.Organize them by topic or unit
C.Focus on compulsory courses of the exam
D.Your brain needs rest to function at its best
E.confident preparation beats panic every time
F.instant revision helps to bring the memory back
G.The key is to start early, stay organized, and approach studying in phases
有练有评·练后悟道
理清文脉很重要
“总—分”结构
本文是一篇说明文。文章介绍了准备大学考试的有效策略,包括收集资料、制订学习计划、主动学习、休息健康和考前复习等阶段。
谨防解题“错连环”
第10题因受F项“instant revision helps to bring the memory back”中的“考试前复习”,忽视了设空处在破折号之后,应起到总结和评价的作用,从而造成错选。如果选F,不仅和前文“arrive early, bring necessary materials, and stay calm”缺乏逻辑呼应,还会导致后文衔接混乱,产生连环错。
本题可利用破折号的作用解题。根据破折号前面的内容“On the day of the test, arrive early, bring necessary materials, and stay calm”可知,这些是考试当天的具体做法,破折号后面的内容应是对这些做法的总结或评价。E项(有信心的准备每次都胜过恐慌)是对前文“提前到场、带齐物品、保持冷静”这些准备行为的总结,强调了充分准备的积极效果,符合语境。
?解题深究“所以然”
6.选G 空前指出备考大学考试可能让人感到压力巨大,但有了正确的策略就能应对,下文具体介绍了一些策略。G项(关键是尽早开始,保持有条理,并分阶段学习)总结了下文将要展开的各个策略,起到统领全文的作用,承上启下,符合语境。
7.选B 空前强调要收集备考所需的各种资料,空后提出创建学习指南,因此空处应引出“整理资料”的环节。B项(按主题或单元整理它们)符合语境,其中的“them”指代上文提到的resources,且“整理”是“收集资料”后的下一步,与下文“创建学习指南”形成连贯流程。
8.选A 空后通过多个例子(制作抽认卡、总结关键点、模拟考试等)说明应通过互动方式学习,因此空处应为段落主旨句,统领这些具体做法。A项(使用主动学习技巧)精准概括了段落内容,符合语境。
9.选D 本段主题为“休息并保持健康”,空后提出“50/10规则”。D项(你的大脑需要休息才能最佳运转)解释了休息的必要性,为后文的建议提供了依据。
10.选E 空前列举了考试当天的准备建议,如提前到场、带齐物品、保持冷静,空处应对本段做出总结评价。E项(有信心的准备每次都胜过恐慌)强调充分准备带来的信心能减少考前焦虑,呼应上文的“stay calm”,总结得当,符合语境。

展开更多......

收起↑

资源列表