专题三完形填空 第四讲 习题讲评课(一) 完形填空之记叙文(1) 课件(共43张)+(含答案)2026届高中英语二轮专题复习

资源下载
  1. 二一教育资源

专题三完形填空 第四讲 习题讲评课(一) 完形填空之记叙文(1) 课件(共43张)+(含答案)2026届高中英语二轮专题复习

资源简介

习题讲评课(一) 完形填空之记叙文(1)
           (共2篇,限时30分钟;满分30分,每小题1分)
        Passage 1(2025·青岛三模)
I grew up in Mkoba, a small place in Zimbabwe.Graduating from high school with __1__, I was filled with hope, yet my family's financial struggles cast a dark shadow over my __2__.The world seemed to say “no”, but I __3__ to accept defeat.With determination burning in my heart, I took matters into my own hands, working __4__ as a babysitter for two long years.Every penny I earned brought me one step closer to my dream of __5__ a medical school.
Finally, my years of __6__ work bore fruit.I won the opportunity to study Medical Bioscience.But my __7__ didn't stop there.I knew I had to __8__.Thus, the Uplifting Hope Initiative was launched.It aimed to __9__ children in rural areas not just with clothes, but with hope.I wanted them to know they were __10__, loved, and capable of breaking free from their circumstances.
There were days when I was underdressed, feeling like I didn't __11__ and out of place, watching others enjoy opportunities that seemed just out of my reach.But I learned a valuable lesson: my __12__ wasn't defined by my clothes or my lack of opportunities.It was defined by my ability to __13__ in the face of adversity.I realized that I was shaped by my __14__.I was strong, and __15__ to make a difference.
               
1.A.interests B.honors
C.insights D.debts
2.A.will B.relation
C.dream D.preparation
3.A.planned B.offered
C.happened D.refused
4.A.independently B.hopelessly
C.occasionally D.tirelessly
5.A.building B.attending
C.funding D.operating
6.A.creative B.voluntary
C.industrious D.professional
7.A.journey B.expansion
C.highlight D.question
8.A.fly off B.go back
C.give back D.catch up
9.A.treat B.bother
C.entertain D.provide
10.A.seen B.separated
C.protected D.pushed
11.A.crash B.dash
C.belong D.try
12.A.strategy B.worth
C.wealth D.basis
13.A.rise B.love
C.cooperate D.learn
14.A.struggles B.losses
C.regrets D.fears
15.A.relaxed B.amazed
C.determined D.relieved
|有练有评·练后悟道|
1.记叙文要理清“双线”
(1)故事线:困境:生长于贫困区,家境困难→奋斗:打工挣钱,考入医学院→成就:学业成功,回馈社会。
(2)情感线:希望→挫败→坚韧→使命感
初始满怀希望(filled with hope),因经济压力受挫(dark shadow),但以决心(determination)对抗逆境,成功后,传递希望(the Uplifting Hope Initiative)。
2.突破最易错的那一题
第11题考生易忽略上下文情感线索,如“feeling like I didn't ________ and out of place”,未结合前文“家庭经济困境引发自卑感”与后文“自我价值觉醒”的语义场关联,误将“belong(归属)”理解为行为动词,而非情感状态,仅从字面意义出发误选“try(尝试)”。
     Passage 2(2025·安徽部分重点中学联考)
When I created a hiking course for seventh and eighth graders, I added a curriculum centered around mindfulness, writing and creating art.I thought the sun would shine down upon us, and we'd be__1__ fascinated by nature.But when we had our first class, it wasn't what I had __2__.I had the students pile rocks and used the rocks to talk about __3__ our lives — choosing joy over stress.My students weren't into it.I went home feeling __4__.
Then it __5__ me: these young teens simply needed freedom to explore.So I abandoned my __6__ lessons and let them wander through the woods, observing and enjoying their surroundings.The __7__ was remarkable.Their faces lit up with joy each week.
Living in northern Michigan sometimes meant we went outside in freezing cold weather, but giving them space worked __8__.They threw snowballs, collected bird feathers, __9__ the changing leaves and watched as rivers flowed by.
One day, they were __10__ land art with rocks and autumn leaves when a man appeared, playing a flute.The students gathered around him and __11__ for him after the song was over.One boy skipped back to his creation, declaring, “I'm so __12__.”
The students didn't always need __13__ lesson plans or fancy art supplies.What mattered to them was __14__ being outdoors.From then on, that's all I gave them.__15__ gave them space to forget all their daily worries and be kids again.
1.A.occasionally     B.naturally
C.intentionally D.temporarily
2.A.come across B.put down
C.responded to D.hoped for
3.A.balancing B.transforming
C.controlling D.influencing
4.A.rewarded B.defeated
C.motivated D.amused
5.A.warned B.assumed
C.impressed D.struck
6.A.entertaining B.inspiring
C.structured D.received
7.A.discovery B.change
C.performance D.creativity
8.A.opportunities B.desires
C.wonders D.resources
9.A.observed B.folded
C.took D.tore
10.A.displaying B.treating
C.evaluating D.creating
11.A.waited B.applied
C.clapped D.searched
12.A.delighted B.surprised
C.worried D.exhausted
13.A.realistic B.flexible
C.complex D.original
14.A.just B.also
C.even D.hardly
15.A.Belief B.Nature
C.Distance D.Communication
|有练有评·练后悟道|
1.记叙文要理清“双线”
(1)故事线:预设与现实的冲突:作者精心设计徒步课程(hiking course),但实际效果与期望(hoped for)相去甚远→顿悟与转变:意识到青少年需要自由探索(freedom to explore),放弃结构化教学(abandoned structured lessons),允许学生自由观察、享受自然(observing and enjoying their surroundings),学生状态显著改变(change)→主题升华:揭示教育的真谛——学生更需要户外空间(just being outdoors)和自然(Nature)的馈赠,而非总是复杂的课程计划或花哨的艺术用品。
(2)情感线:
教师:期待→挫败→顿悟
从满怀希望(fascinated by nature)到失望(defeated),再到灵感闪现(struck),体现教育者的反思与改变。
学生:疏离→释放→共鸣
初始对说教无感(weren't into it),接着自由探索后焕发活力(faces lit up),最终在自然与艺术中达到情感高峰(delighted)。
2.突破最易错的那一题
第11题易错选waited,原因是忽视了上文The students gathered around him和双方互动时的情感一致性。 解答此题还应联系生活常识:欣赏完表演后会鼓掌致谢。
习题讲评课(一) 完形填空之记叙文(1)
Passage 1
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章讲述了作者在津巴布韦贫困地区成长,凭借努力克服经济困难实现学业梦想,并发起公益项目回馈农村儿童的故事。
1.选B 根据下文“I was filled with hope”可知,作者高中成绩优异,满载荣誉。故选B。
2.选C 根据下文“Every penny ...of ______ a medical school.”可知,此处是信息词dream的词汇复现。故选C。
3.选D 根据上文“The world seemed to say‘no’, but”可知,上下文句意转折,作者虽面临困境,但拒绝接受失败。故选D。
4.选D 根据上文“With determination ...own hands”可知,作者心中燃烧着决心,亲自处理问题,不知疲倦地做了两年的保姆。故选D。
5.选B 根据下文“I won the opportunity to study Medical Bioscience.”可知,进入医学院学习是作者的梦想。故选B。
6.选C 根据上文“With determination ...two long years.”可知,作者多年的勤奋工作,终于有了成果。故选C。
7.选A 根据上文以及下文“Thus, the Uplifting Hope Initiative was launched.”可知,作者赢得了学习医学的机会,但作者的旅程并没有就此结束,作者发起了“提升希望计划”。故选A。
8.选C 根据下文“Thus, the ...but with hope.”可知,作者发起了“提升希望计划”,为农村地区的孩子们提供帮助,由此可知,作者知道自己必须回馈社会。故选C。
9.选D 根据下文“children in rural ...but with hope”可知,“提升希望计划”的目标是为农村地区的孩子们提供衣服和希望。故选D。
10.选A 根据上文“It aimed to ________ children ...but with hope.”可知,作者发起的“提升希望计划”为农村地区的孩子们提供帮助,由此可知,作者想让孩子们知道,他们是被看见的、被爱的,并且有能力摆脱他们的处境。故选A。
11.选C 根据上文“There were days ...”和下文“out of place”可知,作者因衣着简陋而感到无法融入,由此可知,作者觉得自己不属于这里。故选C。
12.选B 根据下文“It was defined ...in the face of adversity”可知,作者意识到自身价值不取决于外在条件(衣着或机会)。故选B。
13.选A 根据上文“But I learned ...lack of opportunities.”可知,作者意识到自身价值不在于衣服或缺乏的机会,而在于在逆境中崛起的能力。故选A。
14.选A 与上文“financial struggles”“working tirelessly”形成呼应,此处用奋斗总结作者的成长经历。故选A。
15.选C 呼应开篇“determination burning in my heart”,作者从“实现个人梦想”到“帮助他人”,始终以“坚定的决心”为核心驱动力。故选C。
Passage 2
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章讲述作者在带领学生进行户外徒步课程时,从最初按预设课程教学效果不佳,到后来让学生自由探索自然,最终收获惊喜的经历,强调了自然给予孩子的力量。
1.选B 根据上文“I thought the sun would shine down upon us”可知,作者认为在阳光的照耀下,我们自然地会被大自然吸引,故选B。
2.选D 根据下文“My students weren't into it.”可知,学生并不喜欢,可推理出此处说的是实际情况与作者期望的不同,故选D。
3.选A 根据下文“choosing joy over stress”可知,选择快乐而非压力,可推理出此处说的是平衡生活,故选A。
4.选B 根据上文“My students weren't into it.”可知,学生并不喜欢,因为学生对自己的课程不感兴趣,所以作者感觉挫败,故选B。
5.选D 根据下文“these young teens simply needed freedom to explore”可知,这些青少年只需要探索的自由,这是作者突然想到的,故选D。
6.选C 根据上文“I had the students ...to talk about”以及下文“let them wander ...surroundings”可知,作者放弃了有组织的课程,故选C。
7.选B 根据下文“Their faces lit up with joy each week.”可知,学生每周都很开心,可推理出此处说的是学生们有了显著的变化,故选B。
8.选C 根据上文“Their faces ...week.”以及下文“They threw snowballs ...feathers.”可知,作者给学生自由的空间,这产生了奇妙的作用,即创造了奇迹,故选C。
9.选A 根据下文“the changing leaves”可知,学生们观察变化的树叶,故选A。
10.选D 根据下文“land art with rocks and autumn leaves”可知,学生们用石头和秋叶来创作艺术,故选D。
11.选C 根据上文“The students gathered around him”以及下文“after the song was over”可知,学生们对歌曲感兴趣,所以歌曲结束后他们应鼓掌来表示感谢,故选C。
12.选A 根据上文“The students gathered around him ...was over.”可知,学生们围在他身边,并在歌曲结束后鼓掌,所以男孩是高兴的,故选A。
13.选C 根据下文“What mattered to them was ________ being outdoors.”可知,学生们并不总是需要复杂的课程计划或花哨的艺术用品,对他们重要的只是到户外,故选C。
14.选A 根据下文“being outdoors”可知,此处说的是他们需要的只是到户外,故选A。
15.选B 全文围绕学生在户外自然中的体验展开,此处说的是大自然给了他们放松和快乐的空间,故选B。(共43张PPT)
第四讲 习题讲评——每卷2篇
完形填空限时训练/练后讲评
1
习题讲评课(一) 完形填空之记叙文(1)
(共2篇,限时30分钟;满分30分,每小题1分)
Passage 1(2025·青岛三模)
I grew up in Mkoba, a small place in Zimbabwe.Graduating from high school with 1 , I was filled with hope, yet my family's financial struggles cast a dark shadow over my 2 .The world seemed to say “no”, but I 3 to accept defeat.With determination burning in my heart, I took matters into my own hands, working 4 as a babysitter for two long years.Every penny I earned brought me one step closer to my dream of 5 a medical school.
Finally, my years of 6 work bore fruit.I won the opportunity to study Medical Bioscience.But my 7 didn't stop there.I knew I had to 8 .Thus, the Uplifting Hope Initiative was launched.It aimed to 9 children in rural areas not just with clothes, but with hope.I wanted them to know they were 10 , loved, and capable of breaking free from their circumstances.
There were days when I was underdressed, feeling like I didn't 11 and out of place, watching others enjoy opportunities that seemed just out of my reach.But I learned a valuable lesson: my 12 wasn't defined by my clothes or my lack of opportunities.It was defined by my ability to 13 in the face of adversity.I realized that I was shaped by my 14 .I was strong, and 15 to make a difference.
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章讲述了作者在津巴布韦贫困地区成长,凭借努力克服经济困难实现学业梦想,并发起公益项目回馈农村儿童的故事。
1.A.interests B.honors
C.insights D.debts
解析:根据下文“I was filled with hope”可知,作者高中成绩优异,满载荣誉。故选B。

2.A.will B.relation
C.dream D.preparation
解析:根据下文“Every penny ...of _______ a medical school.”可知,此处是信息词dream的词汇复现。故选C。

3.A.planned B.offered
C.happened D.refused
解析:根据上文“The world seemed to say‘no’, but”可知,上下文句意转折,作者虽面临困境,但拒绝接受失败。故选D。

4.A.independently B.hopelessly
C.occasionally D.tirelessly
解析:根据上文“With determination ...own hands”可知,作者心中燃烧着决心,亲自处理问题,不知疲倦地做了两年的保姆。故选D。

5.A.building B.attending
C.funding D.operating
解析:根据下文“I won the opportunity to study Medical Bioscience.”可知,进入医学院学习是作者的梦想。故选B。

6.A.creative B.voluntary
C.industrious D.professional
解析:根据上文“With determination ...two long years.”可知,作者多年的勤奋工作,终于有了成果。故选C。

7.A.journey B.expansion
C.highlight D.question
解析:根据上文以及下文“Thus, the Uplifting Hope Initiative was launched.”可知,作者赢得了学习医学的机会,但作者的旅程并没有就此结束,作者发起了“提升希望计划”。故选A。

8.A.fly off B.go back
C.give back D.catch up
解析:根据下文“Thus, the ...but with hope.”可知,作者发起了“提升希望计划”,为农村地区的孩子们提供帮助,由此可知,作者知道自己必须回馈社会。故选C。

9.A.treat B.bother
C.entertain D.provide
解析:根据下文“children in rural ...but with hope”可知,“提升希望计划”的目标是为农村地区的孩子们提供衣服和希望。故选D。

10.A.seen B.separated
C.protected D.pushed
解析:根据上文“It aimed to ______ children ...but with hope.”可知,作者发起的“提升希望计划”为农村地区的孩子们提供帮助,由此可知,作者想让孩子们知道,他们是被看见的、被爱的,并且有能力摆脱他们的处境。故选A。

11.A.crash B.dash
C.belong D.try
解析:根据上文“There were days ...”和下文“out of place”可知,作者因衣着简陋而感到无法融入,由此可知,作者觉得自己不属于这里。故选C。

12.A.strategy B.worth
C.wealth D.basis
解析:根据下文“It was defined ...in the face of adversity”可知,作者意识到自身价值不取决于外在条件(衣着或机会)。故选B。

13.A.rise B.love
C.cooperate D.learn
解析:根据上文“But I learned ...lack of opportunities.”可知,作者意识到自身价值不在于衣服或缺乏的机会,而在于在逆境中崛起的能力。故选A。

14.A.struggles B.losses
C.regrets D.fears
解析:与上文“financial struggles”“working tirelessly”形成呼应,此处用奋斗总结作者的成长经历。故选A。

15.A.relaxed B.amazed
C.determined D.relieved
解析:呼应开篇“determination burning in my heart”,作者从“实现个人梦想”到“帮助他人”,始终以“坚定的决心”为核心驱动力。故选C。

有练有评·练后悟道
1.记叙文要理清“双线”
(1)故事线:困境:生长于贫困区,家境困难→奋斗:打工挣钱,考入医学院→成就:学业成功,回馈社会。
(2)情感线:希望→挫败→坚韧→使命感
初始满怀希望(filled with hope),因经济压力受挫(dark shadow),但以决心(determination)对抗逆境,成功后,传递希望(the Uplifting Hope Initiative)。
2.突破最易错的那一题
第11题考生易忽略上下文情感线索,如“feeling like I didn't and out of place”,未结合前文“家庭经济困境引发自卑感”与后文“自我价值觉醒”的语义场关联,误将“belong(归属)”理解为行为动词,而非情感状态,仅从字面意义出发误选“try(尝试)”。`
Passage 2(2025·安徽部分重点中学联考)
When I created a hiking course for seventh and eighth graders, I added a curriculum centered around mindfulness, writing and creating art.I thought the sun would shine down upon us, and we'd be 1 fascinated by nature.But when we had our first class, it wasn't what I had 2 .I had the students pile rocks and used the rocks to talk about 3 our lives — choosing joy over stress.My students weren't into it.I went home feeling 4 .
Then it 5 me: these young teens simply needed freedom to explore.So I abandoned my 6 lessons and let them wander through the woods, observing and enjoying their surroundings.The 7 was remarkable.Their faces lit up with joy each week.
Living in northern Michigan sometimes meant we went outside in freezing cold weather, but giving them space worked 8 .They threw snowballs, collected bird feathers, 9 the changing leaves and watched as rivers flowed by.
One day, they were 10 land art with rocks and autumn leaves when a man appeared, playing a flute.The students gathered around him and 11 for him after the song was over.One boy skipped back to his creation, declaring, “I'm so 12 .”
The students didn't always need 13 lesson plans or fancy art supplies.What mattered to them was 14 being outdoors.From then on, that's all I gave them. 15 gave them space to forget all their daily worries and be kids again.
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章讲述作者在带领学生进行户外徒步课程时,从最初按预设课程教学效果不佳,到后来让学生自由探索自然,最终收获惊喜的经历,强调了自然给予孩子的力量。
1.A.occasionally B.naturally
C.intentionally D.temporarily
解析:根据上文“I thought the sun would shine down upon us”可知,作者认为在阳光的照耀下,我们自然地会被大自然吸引,故选B。

2.A.come across B.put down
C.responded to D.hoped for
解析:根据下文“My students weren't into it.”可知,学生并不喜欢,可推理出此处说的是实际情况与作者期望的不同,故选D。

3.A.balancing B.transforming
C.controlling D.influencing
解析:根据下文“choosing joy over stress”可知,选择快乐而非压力,可推理出此处说的是平衡生活,故选A。

4.A.rewarded B.defeated
C.motivated D.amused
解析:根据上文“My students weren't into it.”可知,学生并不喜欢,因为学生对自己的课程不感兴趣,所以作者感觉挫败,故选B。

5.A.warned B.assumed
C.impressed D.struck
解析:根据下文“these young teens simply needed freedom to explore”可知,这些青少年只需要探索的自由,这是作者突然想到的,故选D。

6.A.entertaining B.inspiring
C.structured D.received`
解析:根据上文“I had the students ...to talk about”以及下文“let them wander ...surroundings”可知,作者放弃了有组织的课程,故选C。

7.A.discovery B.change
C.performance D.creativity
解析:根据下文“Their faces lit up with joy each week.”可知,学生每周都很开心,可推理出此处说的是学生们有了显著的变化,故选B。

8.A.opportunities B.desires
C.wonders D.resources
解析:根据上文“Their faces ...week.”以及下文“They threw snowballs ...feathers.”可知,作者给学生自由的空间,这产生了奇妙的作用,即创造了奇迹,故选C。

9.A.observed B.folded
C.took D.tore
解析:根据下文“the changing leaves”可知,学生们观察变化的树叶,故选A。

10.A.displaying B.treating
C.evaluating D.creating
解析:根据下文“land art with rocks and autumn leaves”可知,学生们用石头和秋叶来创作艺术,故选D。

11.A.waited B.applied
C.clapped D.searched
解析:根据上文“The students gathered around him”以及下文“after the song was over”可知,学生们对歌曲感兴趣,所以歌曲结束后他们应鼓掌来表示感谢,故选C。

12.A.delighted B.surprised
C.worried D.exhausted
解析:根据上文“The students gathered around him ...was over.”可知,学生们围在他身边,并在歌曲结束后鼓掌,所以男孩是高兴的,故选A。

13.A.realistic B.flexible
C.complex D.original
解析:根据下文“What mattered to them was _________ being outdoors.”可知,学生们并不总是需要复杂的课程计划或花哨的艺术用品,对他们重要的只是到户外,故选C。

14.A.just B.also
C.even D.hardly
解析:根据下文“being outdoors”可知,此处说的是他们需要的只是到户外,故选A。

15.A.Belief B.Nature
C.Distance D.Communication
解析:全文围绕学生在户外自然中的体验展开,此处说的是大自然给了他们放松和快乐的空间,故选B。

有练有评·练后悟道
1.记叙文要理清“双线”
(1)故事线:预设与现实的冲突:作者精心设计徒步课程(hiking course),但实际效果与期望(hoped for)相去甚远→顿悟与转变:意识到青少年需要自由探索(freedom to explore),放弃结构化教学(abandoned structured lessons),允许学生自由观察、享受自然(observing and enjoying their surroundings),学生状态显著改变(change)→主题升华:揭示教育的真谛——学生更需要户外空间(just being outdoors)和自然(Nature)的馈赠,而非总是复杂的课程计划或花哨的艺术用品。
(2)情感线:
教师:期待→挫败→顿悟
从满怀希望(fascinated by nature)到失望(defeated),再到灵感闪现(struck),体现教育者的反思与改变。
学生:疏离→释放→共鸣
初始对说教无感(weren't into it),接着自由探索后焕发活力(faces lit up),最终在自然与艺术中达到情感高峰(delighted)。
2.突破最易错的那一题
第11题易错选waited,原因是忽视了上文The students gathered around him和双方互动时的情感一致性。 解答此题还应联系生活常识:欣赏完表演后会鼓掌致谢。

展开更多......

收起↑

资源列表